P. 1
permainan kecil

permainan kecil

|Views: 3|Likes:
Published by Mas Azlina

More info:

Published by: Mas Azlina on Mar 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2014

pdf

text

original

Friday, 8 June 2012

Contoh Permainan kecil
1.0 TAJUK- PERMAINAN KECIL Pukul Dan Menang & Mencungkil Dan Masuk 2.0 MATLAMAT Mengaplikasikan pergerakan asas yang telah dipelajari melalui permainan kecil. Membentuk pelajar yang sihat dari segi fizikal dan mental. Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli kumpulan ketika beraktiviti

  

3.0 3.1 3.2

OBJEKTIF

Meningkatkan kemahiran membuat keputusan berasaskan kemahiran teknikal dan strategi. Mengalakkan kemahiran berfikir untuk menyelesaikan masalah mengikut kategori permainan yang ditetapkan. 3.3 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 3.4 Pelajar dapat mengaplikasikan pergerakan asas secara tidak langsung. 4.0 TARIKH 29 Mac 2011 JANGKA MASA Jam 8.00 pagi (30 minit) TEMPAT Padang Boling - Gimnasium IPG Kampus Dato’ Razali Ismail KUMPULAN SASARAN Melibatkan murid Tahap 1 BILANGAN PESERTA 16 orang ( 4 pasukan)
JAWATANKUASA KERJA Penaung Penasihat Pengerusi Setiausaha : En. Mohammad bin Ngah ( Pengarah IPG KDRI ) : En. Mohd Eddy bin Abdullah ( Pensyarah ) : Norizzati bt. Mohd Adenan : Ismail bin Morad

5.0

6.0

7.0

8.0

9.1

Memastikan keadaan kesihatan murid. YA TIDAK CATATAN .2 SENARAI NAMA PESERTA KUMPULAN A Haniff Muzaffar Fadzilah Fatin KUMPULAN B Barr Ismail Halimah Nazmi KUMPULAN KUMPULAN C D Armazurin Anas Aishah Amira Fariq Fakhriz Noraini Syamsul 9. 5 Memberi penerangan mengenai aktiviti 6 yang ingin dijalankan. Memastikan murid memanaskan badan.1 SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Membentuk jawatankuasa kumpulan 1 dan merancang jadual pertandingan.3. 4 Penyediaan dan penyemakan alatan. Memastikan keadaan kesihatan pelajar. YA TIDAK CATATAN 9.Memastikan alat dalam keadaan 2 sempurna dan mencukupi. 3 Memastikan pelajar memanaskan badan 4 dengan cara yang betul.AJK Alatan : Ammar Aizat Abdul yaser : Mohd Ariff bin Mohammed AJK Persiapan Tempat : Aizzatfitri Omar : Ainasyuhada Anuar 9.3 SENARAI SEMAK 9. .3.2 SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Memastikan alat yang ingin digunakan 1 selamat. 2 memastikan pakaian murid sesuai 3 dengan aktiviti permainan.

3. Memastikan alat yang dipulangkan dalam keadaan yang sempurna dan mencukupi.1 PERMAINAN 1 PUKUL DAN MENANG . YA TIDAK CATATAN 4 9.4 SENARAI ALATAN ALATAN Botol Kayu hoki Bola hoki Tali skipping Kon KUANTITI 18 4 4 12 10 10. Pengadil mengambil tempat masingmasing. Menyimpan alatan permainan di dalam stor. Mengendalikan pengagihan kumpulan.3.5 6 7 8 Memberikan penerangan dan melaksanakan demonstrasi permainan. 1 2 3 Mendapatkan maklum balas daripada peserta. Memastikan pelajar mengambil tempat yang betul di padang permainan.2. SELEPAS PERLAKSANAAN PERMAINAN 9.3 BIL PERKARA Mengumumkan keputusan.

Pemain hanya dibenarkan memukul.2. Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke sasaran dengan kayu hoki dengan hanya sekali pukul sahaja ke sasaran. Merah : 1 mata Biru : 2 mata Oren : 3 mata Purple : 4 mata Permainan dilaksanakan sebanyak satu pusingan. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Pemain hendaklah memukul bola hoki dari belakang garisan. Kiraan mata akan dikira atau dinilai melalui jatuhan botol yang berbeza mata kiraan.bukan menolak. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke dalam kawasan yang ditetapkan. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan. 1) 2) 3) 4) 10.1) 2) 3) 4)     5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri di belakang garisan yang ditetapkan iaitu 15m dari sasaran. Botol akan dilabelkan mengikut warna yang mewakili mata tertentu.2 PERMAINAN 2 MENCUNGKIL DAN MASUK .

Kiraan mata akan dikira/dinilai apabila kuisan bola jatuh di kawasan yang mempunyai mata yang berbeza. Peserta hanya dibenarkan menguis(scoop) bola sahaja.mata yang diberikan ialah 5 markah. Peserta hendaklah menguis bola hoki dari belakang garisan. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang.3 markah dan 1 markah.1) 2) 3) 4) 5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri pada jarak 8 meter dari sasaran. Masa yang diberikan ialah hanya 5 minit.3 JADUAL PERLAWANAN Kumpulan A Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor Jatuhan Botol Markah . 1) 2) 3) 4) 10. Peserta B dikehendaki menahan dan menguis bola hoki (scooping) dengan mengunakan kayu hoki ke sasaran yangg ditetapkan. Peserta A dikehendaki menolak bola hoki kepada peserta B. Terdapat 3 kawasan untuk mendapatkan mata bagi setiap kuisan. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki menguis(scoop) bola ke kawasan yang telah ditetapkan. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan yang ditetapkan. bukan memukul.

menahan.1 2 3 4 Jumlah Jatuhan Botol Mencungkil Dan Masuk (Menolak. mencungkil dan skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= Kumpulan B Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor 1 2 3 4 Jatuhan Botol Markah Jumlah Jatuhan Botol .

Melalui amali permainan kanak-kanak ini saya dapat merumuskan bahawa terdapat 4 jenis permainan kanak-kanak iaitu pukulan. Hal yang demikian kerana. kumpulan kami mendapati bahawa banyak aspek yang perlu diambil kira semasa merancang sesuatu aktiviti.serangan. perancangan melalui kertas kerja dapat membantu kumpulan kami untuk merancang sesuatu aktiviti permainan secara berkesan supaya metlamat dan objektif aktiviti permainan dapat dicapai . Setelah membuat kertas kerja untuk permainan kanak-kanak . aspek-aspek ini penting untuk diambil kira bagi memastikan keberkesanan sesuatu permainan terutamanya dari segi keselamatan. Selain itu. Kesimpulannya. mencungkil skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= 11. permainan kanakkanak memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan kognitif dan metafizik kanak-kanak.0 Rumusan Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah .Mencungkil Dan Masuk (Menolak. jaringan dan sasaran. permainan yang dijalankan seharusnya melibatkan semua pemain kerana melaui cara ini kita akan dapat melatih mereka supaya aktif. menahan. Mereka perlu dibahagikan secara berkumpulan supaya dapat menanamkan semangat berpasukan dalam kalangan mereka serta menambahkan sikap berdaya saing untuk menang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->