Friday, 8 June 2012

Contoh Permainan kecil
1.0 TAJUK- PERMAINAN KECIL Pukul Dan Menang & Mencungkil Dan Masuk 2.0 MATLAMAT Mengaplikasikan pergerakan asas yang telah dipelajari melalui permainan kecil. Membentuk pelajar yang sihat dari segi fizikal dan mental. Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli kumpulan ketika beraktiviti

  

3.0 3.1 3.2

OBJEKTIF

Meningkatkan kemahiran membuat keputusan berasaskan kemahiran teknikal dan strategi. Mengalakkan kemahiran berfikir untuk menyelesaikan masalah mengikut kategori permainan yang ditetapkan. 3.3 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 3.4 Pelajar dapat mengaplikasikan pergerakan asas secara tidak langsung. 4.0 TARIKH 29 Mac 2011 JANGKA MASA Jam 8.00 pagi (30 minit) TEMPAT Padang Boling - Gimnasium IPG Kampus Dato’ Razali Ismail KUMPULAN SASARAN Melibatkan murid Tahap 1 BILANGAN PESERTA 16 orang ( 4 pasukan)
JAWATANKUASA KERJA Penaung Penasihat Pengerusi Setiausaha : En. Mohammad bin Ngah ( Pengarah IPG KDRI ) : En. Mohd Eddy bin Abdullah ( Pensyarah ) : Norizzati bt. Mohd Adenan : Ismail bin Morad

5.0

6.0

7.0

8.0

9.1

4 Penyediaan dan penyemakan alatan. Memastikan keadaan kesihatan murid. YA TIDAK CATATAN 9.2 SENARAI NAMA PESERTA KUMPULAN A Haniff Muzaffar Fadzilah Fatin KUMPULAN B Barr Ismail Halimah Nazmi KUMPULAN KUMPULAN C D Armazurin Anas Aishah Amira Fariq Fakhriz Noraini Syamsul 9. YA TIDAK CATATAN . 2 memastikan pakaian murid sesuai 3 dengan aktiviti permainan.3. Memastikan murid memanaskan badan. 3 Memastikan pelajar memanaskan badan 4 dengan cara yang betul.3.AJK Alatan : Ammar Aizat Abdul yaser : Mohd Ariff bin Mohammed AJK Persiapan Tempat : Aizzatfitri Omar : Ainasyuhada Anuar 9.1 SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Membentuk jawatankuasa kumpulan 1 dan merancang jadual pertandingan. 5 Memberi penerangan mengenai aktiviti 6 yang ingin dijalankan. .Memastikan alat dalam keadaan 2 sempurna dan mencukupi. Memastikan keadaan kesihatan pelajar.2 SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Memastikan alat yang ingin digunakan 1 selamat.3 SENARAI SEMAK 9.

2. Memastikan alat yang dipulangkan dalam keadaan yang sempurna dan mencukupi.3.5 6 7 8 Memberikan penerangan dan melaksanakan demonstrasi permainan. Memastikan pelajar mengambil tempat yang betul di padang permainan. 1 2 3 Mendapatkan maklum balas daripada peserta. Pengadil mengambil tempat masingmasing.3.1 PERMAINAN 1 PUKUL DAN MENANG . Menyimpan alatan permainan di dalam stor.4 SENARAI ALATAN ALATAN Botol Kayu hoki Bola hoki Tali skipping Kon KUANTITI 18 4 4 12 10 10. Mengendalikan pengagihan kumpulan.3 BIL PERKARA Mengumumkan keputusan. SELEPAS PERLAKSANAAN PERMAINAN 9. YA TIDAK CATATAN 4 9.

Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Botol akan dilabelkan mengikut warna yang mewakili mata tertentu. 1) 2) 3) 4) 10. Pemain hanya dibenarkan memukul.2 PERMAINAN 2 MENCUNGKIL DAN MASUK . Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke sasaran dengan kayu hoki dengan hanya sekali pukul sahaja ke sasaran.1) 2) 3) 4)     5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri di belakang garisan yang ditetapkan iaitu 15m dari sasaran.2. Pemain hendaklah memukul bola hoki dari belakang garisan. Merah : 1 mata Biru : 2 mata Oren : 3 mata Purple : 4 mata Permainan dilaksanakan sebanyak satu pusingan.bukan menolak. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke dalam kawasan yang ditetapkan. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan. Kiraan mata akan dikira atau dinilai melalui jatuhan botol yang berbeza mata kiraan.

Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan yang ditetapkan.mata yang diberikan ialah 5 markah. Peserta hendaklah menguis bola hoki dari belakang garisan. Peserta hanya dibenarkan menguis(scoop) bola sahaja. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki menguis(scoop) bola ke kawasan yang telah ditetapkan. Kiraan mata akan dikira/dinilai apabila kuisan bola jatuh di kawasan yang mempunyai mata yang berbeza. Peserta A dikehendaki menolak bola hoki kepada peserta B. 1) 2) 3) 4) 10.3 JADUAL PERLAWANAN Kumpulan A Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor Jatuhan Botol Markah . Terdapat 3 kawasan untuk mendapatkan mata bagi setiap kuisan.3 markah dan 1 markah. bukan memukul. Masa yang diberikan ialah hanya 5 minit.1) 2) 3) 4) 5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri pada jarak 8 meter dari sasaran. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Peserta B dikehendaki menahan dan menguis bola hoki (scooping) dengan mengunakan kayu hoki ke sasaran yangg ditetapkan.

mencungkil dan skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= Kumpulan B Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor 1 2 3 4 Jatuhan Botol Markah Jumlah Jatuhan Botol . menahan.1 2 3 4 Jumlah Jatuhan Botol Mencungkil Dan Masuk (Menolak.

perancangan melalui kertas kerja dapat membantu kumpulan kami untuk merancang sesuatu aktiviti permainan secara berkesan supaya metlamat dan objektif aktiviti permainan dapat dicapai . permainan kanakkanak memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan kognitif dan metafizik kanak-kanak.serangan. kumpulan kami mendapati bahawa banyak aspek yang perlu diambil kira semasa merancang sesuatu aktiviti.Mencungkil Dan Masuk (Menolak. Mereka perlu dibahagikan secara berkumpulan supaya dapat menanamkan semangat berpasukan dalam kalangan mereka serta menambahkan sikap berdaya saing untuk menang. Setelah membuat kertas kerja untuk permainan kanak-kanak . menahan. Hal yang demikian kerana. Melalui amali permainan kanak-kanak ini saya dapat merumuskan bahawa terdapat 4 jenis permainan kanak-kanak iaitu pukulan. aspek-aspek ini penting untuk diambil kira bagi memastikan keberkesanan sesuatu permainan terutamanya dari segi keselamatan. jaringan dan sasaran.0 Rumusan Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah . permainan yang dijalankan seharusnya melibatkan semua pemain kerana melaui cara ini kita akan dapat melatih mereka supaya aktif. Selain itu. Kesimpulannya. mencungkil skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= 11.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful