Friday, 8 June 2012

Contoh Permainan kecil
1.0 TAJUK- PERMAINAN KECIL Pukul Dan Menang & Mencungkil Dan Masuk 2.0 MATLAMAT Mengaplikasikan pergerakan asas yang telah dipelajari melalui permainan kecil. Membentuk pelajar yang sihat dari segi fizikal dan mental. Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli kumpulan ketika beraktiviti

  

3.0 3.1 3.2

OBJEKTIF

Meningkatkan kemahiran membuat keputusan berasaskan kemahiran teknikal dan strategi. Mengalakkan kemahiran berfikir untuk menyelesaikan masalah mengikut kategori permainan yang ditetapkan. 3.3 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 3.4 Pelajar dapat mengaplikasikan pergerakan asas secara tidak langsung. 4.0 TARIKH 29 Mac 2011 JANGKA MASA Jam 8.00 pagi (30 minit) TEMPAT Padang Boling - Gimnasium IPG Kampus Dato’ Razali Ismail KUMPULAN SASARAN Melibatkan murid Tahap 1 BILANGAN PESERTA 16 orang ( 4 pasukan)
JAWATANKUASA KERJA Penaung Penasihat Pengerusi Setiausaha : En. Mohammad bin Ngah ( Pengarah IPG KDRI ) : En. Mohd Eddy bin Abdullah ( Pensyarah ) : Norizzati bt. Mohd Adenan : Ismail bin Morad

5.0

6.0

7.0

8.0

9.1

1 SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Membentuk jawatankuasa kumpulan 1 dan merancang jadual pertandingan. Memastikan keadaan kesihatan pelajar.3.2 SENARAI NAMA PESERTA KUMPULAN A Haniff Muzaffar Fadzilah Fatin KUMPULAN B Barr Ismail Halimah Nazmi KUMPULAN KUMPULAN C D Armazurin Anas Aishah Amira Fariq Fakhriz Noraini Syamsul 9. 3 Memastikan pelajar memanaskan badan 4 dengan cara yang betul. 5 Memberi penerangan mengenai aktiviti 6 yang ingin dijalankan. YA TIDAK CATATAN .3 SENARAI SEMAK 9.3.2 SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Memastikan alat yang ingin digunakan 1 selamat. Memastikan murid memanaskan badan. YA TIDAK CATATAN 9. 4 Penyediaan dan penyemakan alatan. .Memastikan alat dalam keadaan 2 sempurna dan mencukupi. 2 memastikan pakaian murid sesuai 3 dengan aktiviti permainan. Memastikan keadaan kesihatan murid.AJK Alatan : Ammar Aizat Abdul yaser : Mohd Ariff bin Mohammed AJK Persiapan Tempat : Aizzatfitri Omar : Ainasyuhada Anuar 9.

1 PERMAINAN 1 PUKUL DAN MENANG .3 BIL PERKARA Mengumumkan keputusan.5 6 7 8 Memberikan penerangan dan melaksanakan demonstrasi permainan. Memastikan alat yang dipulangkan dalam keadaan yang sempurna dan mencukupi.4 SENARAI ALATAN ALATAN Botol Kayu hoki Bola hoki Tali skipping Kon KUANTITI 18 4 4 12 10 10.3.3. Memastikan pelajar mengambil tempat yang betul di padang permainan. Menyimpan alatan permainan di dalam stor. SELEPAS PERLAKSANAAN PERMAINAN 9. 1 2 3 Mendapatkan maklum balas daripada peserta.2. Mengendalikan pengagihan kumpulan. YA TIDAK CATATAN 4 9. Pengadil mengambil tempat masingmasing.

2 PERMAINAN 2 MENCUNGKIL DAN MASUK . Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke sasaran dengan kayu hoki dengan hanya sekali pukul sahaja ke sasaran.1) 2) 3) 4)     5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri di belakang garisan yang ditetapkan iaitu 15m dari sasaran. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke dalam kawasan yang ditetapkan. Kiraan mata akan dikira atau dinilai melalui jatuhan botol yang berbeza mata kiraan. Pemain hanya dibenarkan memukul. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang.bukan menolak. Botol akan dilabelkan mengikut warna yang mewakili mata tertentu. 1) 2) 3) 4) 10. Pemain hendaklah memukul bola hoki dari belakang garisan. Merah : 1 mata Biru : 2 mata Oren : 3 mata Purple : 4 mata Permainan dilaksanakan sebanyak satu pusingan.2.

Masa yang diberikan ialah hanya 5 minit. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki menguis(scoop) bola ke kawasan yang telah ditetapkan. Peserta B dikehendaki menahan dan menguis bola hoki (scooping) dengan mengunakan kayu hoki ke sasaran yangg ditetapkan. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan yang ditetapkan. Peserta A dikehendaki menolak bola hoki kepada peserta B.mata yang diberikan ialah 5 markah. Kiraan mata akan dikira/dinilai apabila kuisan bola jatuh di kawasan yang mempunyai mata yang berbeza. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. bukan memukul. Peserta hanya dibenarkan menguis(scoop) bola sahaja.3 markah dan 1 markah. Peserta hendaklah menguis bola hoki dari belakang garisan. Terdapat 3 kawasan untuk mendapatkan mata bagi setiap kuisan.1) 2) 3) 4) 5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri pada jarak 8 meter dari sasaran. 1) 2) 3) 4) 10.3 JADUAL PERLAWANAN Kumpulan A Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor Jatuhan Botol Markah .

menahan. mencungkil dan skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= Kumpulan B Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor 1 2 3 4 Jatuhan Botol Markah Jumlah Jatuhan Botol .1 2 3 4 Jumlah Jatuhan Botol Mencungkil Dan Masuk (Menolak.

mencungkil skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= 11.serangan. perancangan melalui kertas kerja dapat membantu kumpulan kami untuk merancang sesuatu aktiviti permainan secara berkesan supaya metlamat dan objektif aktiviti permainan dapat dicapai . Selain itu. Kesimpulannya.Mencungkil Dan Masuk (Menolak. jaringan dan sasaran. kumpulan kami mendapati bahawa banyak aspek yang perlu diambil kira semasa merancang sesuatu aktiviti. Setelah membuat kertas kerja untuk permainan kanak-kanak . Mereka perlu dibahagikan secara berkumpulan supaya dapat menanamkan semangat berpasukan dalam kalangan mereka serta menambahkan sikap berdaya saing untuk menang. aspek-aspek ini penting untuk diambil kira bagi memastikan keberkesanan sesuatu permainan terutamanya dari segi keselamatan.0 Rumusan Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah . permainan yang dijalankan seharusnya melibatkan semua pemain kerana melaui cara ini kita akan dapat melatih mereka supaya aktif. menahan. Melalui amali permainan kanak-kanak ini saya dapat merumuskan bahawa terdapat 4 jenis permainan kanak-kanak iaitu pukulan. permainan kanakkanak memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan kognitif dan metafizik kanak-kanak. Hal yang demikian kerana.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful