P. 1
permainan kecil

permainan kecil

|Views: 3|Likes:
Published by Mas Azlina

More info:

Published by: Mas Azlina on Mar 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2014

pdf

text

original

Friday, 8 June 2012

Contoh Permainan kecil
1.0 TAJUK- PERMAINAN KECIL Pukul Dan Menang & Mencungkil Dan Masuk 2.0 MATLAMAT Mengaplikasikan pergerakan asas yang telah dipelajari melalui permainan kecil. Membentuk pelajar yang sihat dari segi fizikal dan mental. Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli kumpulan ketika beraktiviti

  

3.0 3.1 3.2

OBJEKTIF

Meningkatkan kemahiran membuat keputusan berasaskan kemahiran teknikal dan strategi. Mengalakkan kemahiran berfikir untuk menyelesaikan masalah mengikut kategori permainan yang ditetapkan. 3.3 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 3.4 Pelajar dapat mengaplikasikan pergerakan asas secara tidak langsung. 4.0 TARIKH 29 Mac 2011 JANGKA MASA Jam 8.00 pagi (30 minit) TEMPAT Padang Boling - Gimnasium IPG Kampus Dato’ Razali Ismail KUMPULAN SASARAN Melibatkan murid Tahap 1 BILANGAN PESERTA 16 orang ( 4 pasukan)
JAWATANKUASA KERJA Penaung Penasihat Pengerusi Setiausaha : En. Mohammad bin Ngah ( Pengarah IPG KDRI ) : En. Mohd Eddy bin Abdullah ( Pensyarah ) : Norizzati bt. Mohd Adenan : Ismail bin Morad

5.0

6.0

7.0

8.0

9.1

Memastikan keadaan kesihatan murid. 2 memastikan pakaian murid sesuai 3 dengan aktiviti permainan.3 SENARAI SEMAK 9.2 SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Memastikan alat yang ingin digunakan 1 selamat. YA TIDAK CATATAN 9.3. 5 Memberi penerangan mengenai aktiviti 6 yang ingin dijalankan. YA TIDAK CATATAN . .1 SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Membentuk jawatankuasa kumpulan 1 dan merancang jadual pertandingan. 4 Penyediaan dan penyemakan alatan.AJK Alatan : Ammar Aizat Abdul yaser : Mohd Ariff bin Mohammed AJK Persiapan Tempat : Aizzatfitri Omar : Ainasyuhada Anuar 9. 3 Memastikan pelajar memanaskan badan 4 dengan cara yang betul. Memastikan keadaan kesihatan pelajar.2 SENARAI NAMA PESERTA KUMPULAN A Haniff Muzaffar Fadzilah Fatin KUMPULAN B Barr Ismail Halimah Nazmi KUMPULAN KUMPULAN C D Armazurin Anas Aishah Amira Fariq Fakhriz Noraini Syamsul 9.Memastikan alat dalam keadaan 2 sempurna dan mencukupi.3. Memastikan murid memanaskan badan.

SELEPAS PERLAKSANAAN PERMAINAN 9.3. Menyimpan alatan permainan di dalam stor. Memastikan alat yang dipulangkan dalam keadaan yang sempurna dan mencukupi.3.3 BIL PERKARA Mengumumkan keputusan. YA TIDAK CATATAN 4 9. 1 2 3 Mendapatkan maklum balas daripada peserta.2.1 PERMAINAN 1 PUKUL DAN MENANG .4 SENARAI ALATAN ALATAN Botol Kayu hoki Bola hoki Tali skipping Kon KUANTITI 18 4 4 12 10 10. Mengendalikan pengagihan kumpulan. Pengadil mengambil tempat masingmasing. Memastikan pelajar mengambil tempat yang betul di padang permainan.5 6 7 8 Memberikan penerangan dan melaksanakan demonstrasi permainan.

Pemain hanya dibenarkan memukul. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang.2 PERMAINAN 2 MENCUNGKIL DAN MASUK . Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke sasaran dengan kayu hoki dengan hanya sekali pukul sahaja ke sasaran. 1) 2) 3) 4) 10. Merah : 1 mata Biru : 2 mata Oren : 3 mata Purple : 4 mata Permainan dilaksanakan sebanyak satu pusingan. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke dalam kawasan yang ditetapkan. Kiraan mata akan dikira atau dinilai melalui jatuhan botol yang berbeza mata kiraan.1) 2) 3) 4)     5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri di belakang garisan yang ditetapkan iaitu 15m dari sasaran. Botol akan dilabelkan mengikut warna yang mewakili mata tertentu.bukan menolak.2. Pemain hendaklah memukul bola hoki dari belakang garisan. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan.

Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan yang ditetapkan. Terdapat 3 kawasan untuk mendapatkan mata bagi setiap kuisan. Peserta hendaklah menguis bola hoki dari belakang garisan.3 JADUAL PERLAWANAN Kumpulan A Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor Jatuhan Botol Markah . 1) 2) 3) 4) 10. Masa yang diberikan ialah hanya 5 minit.mata yang diberikan ialah 5 markah. bukan memukul. Peserta hanya dibenarkan menguis(scoop) bola sahaja.1) 2) 3) 4) 5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri pada jarak 8 meter dari sasaran. Peserta A dikehendaki menolak bola hoki kepada peserta B.3 markah dan 1 markah. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki menguis(scoop) bola ke kawasan yang telah ditetapkan. Peserta B dikehendaki menahan dan menguis bola hoki (scooping) dengan mengunakan kayu hoki ke sasaran yangg ditetapkan. Kiraan mata akan dikira/dinilai apabila kuisan bola jatuh di kawasan yang mempunyai mata yang berbeza.

1 2 3 4 Jumlah Jatuhan Botol Mencungkil Dan Masuk (Menolak. menahan. mencungkil dan skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= Kumpulan B Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor 1 2 3 4 Jatuhan Botol Markah Jumlah Jatuhan Botol .

mencungkil skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= 11. Kesimpulannya. jaringan dan sasaran.0 Rumusan Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah . permainan yang dijalankan seharusnya melibatkan semua pemain kerana melaui cara ini kita akan dapat melatih mereka supaya aktif. menahan. kumpulan kami mendapati bahawa banyak aspek yang perlu diambil kira semasa merancang sesuatu aktiviti.serangan. permainan kanakkanak memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan kognitif dan metafizik kanak-kanak. Melalui amali permainan kanak-kanak ini saya dapat merumuskan bahawa terdapat 4 jenis permainan kanak-kanak iaitu pukulan. Selain itu. Hal yang demikian kerana.Mencungkil Dan Masuk (Menolak. aspek-aspek ini penting untuk diambil kira bagi memastikan keberkesanan sesuatu permainan terutamanya dari segi keselamatan. perancangan melalui kertas kerja dapat membantu kumpulan kami untuk merancang sesuatu aktiviti permainan secara berkesan supaya metlamat dan objektif aktiviti permainan dapat dicapai . Setelah membuat kertas kerja untuk permainan kanak-kanak . Mereka perlu dibahagikan secara berkumpulan supaya dapat menanamkan semangat berpasukan dalam kalangan mereka serta menambahkan sikap berdaya saing untuk menang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->