Friday, 8 June 2012

Contoh Permainan kecil
1.0 TAJUK- PERMAINAN KECIL Pukul Dan Menang & Mencungkil Dan Masuk 2.0 MATLAMAT Mengaplikasikan pergerakan asas yang telah dipelajari melalui permainan kecil. Membentuk pelajar yang sihat dari segi fizikal dan mental. Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli kumpulan ketika beraktiviti

  

3.0 3.1 3.2

OBJEKTIF

Meningkatkan kemahiran membuat keputusan berasaskan kemahiran teknikal dan strategi. Mengalakkan kemahiran berfikir untuk menyelesaikan masalah mengikut kategori permainan yang ditetapkan. 3.3 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 3.4 Pelajar dapat mengaplikasikan pergerakan asas secara tidak langsung. 4.0 TARIKH 29 Mac 2011 JANGKA MASA Jam 8.00 pagi (30 minit) TEMPAT Padang Boling - Gimnasium IPG Kampus Dato’ Razali Ismail KUMPULAN SASARAN Melibatkan murid Tahap 1 BILANGAN PESERTA 16 orang ( 4 pasukan)
JAWATANKUASA KERJA Penaung Penasihat Pengerusi Setiausaha : En. Mohammad bin Ngah ( Pengarah IPG KDRI ) : En. Mohd Eddy bin Abdullah ( Pensyarah ) : Norizzati bt. Mohd Adenan : Ismail bin Morad

5.0

6.0

7.0

8.0

9.1

1 SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Membentuk jawatankuasa kumpulan 1 dan merancang jadual pertandingan.Memastikan alat dalam keadaan 2 sempurna dan mencukupi.AJK Alatan : Ammar Aizat Abdul yaser : Mohd Ariff bin Mohammed AJK Persiapan Tempat : Aizzatfitri Omar : Ainasyuhada Anuar 9. Memastikan murid memanaskan badan.2 SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Memastikan alat yang ingin digunakan 1 selamat. 4 Penyediaan dan penyemakan alatan.3. 3 Memastikan pelajar memanaskan badan 4 dengan cara yang betul. 5 Memberi penerangan mengenai aktiviti 6 yang ingin dijalankan.3 SENARAI SEMAK 9. Memastikan keadaan kesihatan pelajar.3. 2 memastikan pakaian murid sesuai 3 dengan aktiviti permainan. YA TIDAK CATATAN 9.2 SENARAI NAMA PESERTA KUMPULAN A Haniff Muzaffar Fadzilah Fatin KUMPULAN B Barr Ismail Halimah Nazmi KUMPULAN KUMPULAN C D Armazurin Anas Aishah Amira Fariq Fakhriz Noraini Syamsul 9. YA TIDAK CATATAN . . Memastikan keadaan kesihatan murid.

Mengendalikan pengagihan kumpulan. Memastikan pelajar mengambil tempat yang betul di padang permainan. Menyimpan alatan permainan di dalam stor. SELEPAS PERLAKSANAAN PERMAINAN 9.2. 1 2 3 Mendapatkan maklum balas daripada peserta.1 PERMAINAN 1 PUKUL DAN MENANG . YA TIDAK CATATAN 4 9.3.3. Pengadil mengambil tempat masingmasing.4 SENARAI ALATAN ALATAN Botol Kayu hoki Bola hoki Tali skipping Kon KUANTITI 18 4 4 12 10 10.5 6 7 8 Memberikan penerangan dan melaksanakan demonstrasi permainan. Memastikan alat yang dipulangkan dalam keadaan yang sempurna dan mencukupi.3 BIL PERKARA Mengumumkan keputusan.

Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan. Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke sasaran dengan kayu hoki dengan hanya sekali pukul sahaja ke sasaran. 1) 2) 3) 4) 10. Pemain hanya dibenarkan memukul. Botol akan dilabelkan mengikut warna yang mewakili mata tertentu. Kiraan mata akan dikira atau dinilai melalui jatuhan botol yang berbeza mata kiraan.2. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang.2 PERMAINAN 2 MENCUNGKIL DAN MASUK . Merah : 1 mata Biru : 2 mata Oren : 3 mata Purple : 4 mata Permainan dilaksanakan sebanyak satu pusingan. Pemain hendaklah memukul bola hoki dari belakang garisan.1) 2) 3) 4)     5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri di belakang garisan yang ditetapkan iaitu 15m dari sasaran.bukan menolak. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke dalam kawasan yang ditetapkan.

Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang.3 JADUAL PERLAWANAN Kumpulan A Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor Jatuhan Botol Markah . Peserta A dikehendaki menolak bola hoki kepada peserta B. bukan memukul.mata yang diberikan ialah 5 markah. Masa yang diberikan ialah hanya 5 minit. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki menguis(scoop) bola ke kawasan yang telah ditetapkan. Peserta B dikehendaki menahan dan menguis bola hoki (scooping) dengan mengunakan kayu hoki ke sasaran yangg ditetapkan. Kiraan mata akan dikira/dinilai apabila kuisan bola jatuh di kawasan yang mempunyai mata yang berbeza. Terdapat 3 kawasan untuk mendapatkan mata bagi setiap kuisan. Peserta hendaklah menguis bola hoki dari belakang garisan. Peserta hanya dibenarkan menguis(scoop) bola sahaja. 1) 2) 3) 4) 10.3 markah dan 1 markah. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan yang ditetapkan.1) 2) 3) 4) 5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri pada jarak 8 meter dari sasaran.

menahan.1 2 3 4 Jumlah Jatuhan Botol Mencungkil Dan Masuk (Menolak. mencungkil dan skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= Kumpulan B Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor 1 2 3 4 Jatuhan Botol Markah Jumlah Jatuhan Botol .

Selain itu. Hal yang demikian kerana. jaringan dan sasaran. Melalui amali permainan kanak-kanak ini saya dapat merumuskan bahawa terdapat 4 jenis permainan kanak-kanak iaitu pukulan.0 Rumusan Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah . Kesimpulannya. permainan yang dijalankan seharusnya melibatkan semua pemain kerana melaui cara ini kita akan dapat melatih mereka supaya aktif.Mencungkil Dan Masuk (Menolak. Setelah membuat kertas kerja untuk permainan kanak-kanak . kumpulan kami mendapati bahawa banyak aspek yang perlu diambil kira semasa merancang sesuatu aktiviti. mencungkil skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= 11. menahan.serangan. Mereka perlu dibahagikan secara berkumpulan supaya dapat menanamkan semangat berpasukan dalam kalangan mereka serta menambahkan sikap berdaya saing untuk menang. permainan kanakkanak memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan kognitif dan metafizik kanak-kanak. aspek-aspek ini penting untuk diambil kira bagi memastikan keberkesanan sesuatu permainan terutamanya dari segi keselamatan. perancangan melalui kertas kerja dapat membantu kumpulan kami untuk merancang sesuatu aktiviti permainan secara berkesan supaya metlamat dan objektif aktiviti permainan dapat dicapai .