Friday, 8 June 2012

Contoh Permainan kecil
1.0 TAJUK- PERMAINAN KECIL Pukul Dan Menang & Mencungkil Dan Masuk 2.0 MATLAMAT Mengaplikasikan pergerakan asas yang telah dipelajari melalui permainan kecil. Membentuk pelajar yang sihat dari segi fizikal dan mental. Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli kumpulan ketika beraktiviti

  

3.0 3.1 3.2

OBJEKTIF

Meningkatkan kemahiran membuat keputusan berasaskan kemahiran teknikal dan strategi. Mengalakkan kemahiran berfikir untuk menyelesaikan masalah mengikut kategori permainan yang ditetapkan. 3.3 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 3.4 Pelajar dapat mengaplikasikan pergerakan asas secara tidak langsung. 4.0 TARIKH 29 Mac 2011 JANGKA MASA Jam 8.00 pagi (30 minit) TEMPAT Padang Boling - Gimnasium IPG Kampus Dato’ Razali Ismail KUMPULAN SASARAN Melibatkan murid Tahap 1 BILANGAN PESERTA 16 orang ( 4 pasukan)
JAWATANKUASA KERJA Penaung Penasihat Pengerusi Setiausaha : En. Mohammad bin Ngah ( Pengarah IPG KDRI ) : En. Mohd Eddy bin Abdullah ( Pensyarah ) : Norizzati bt. Mohd Adenan : Ismail bin Morad

5.0

6.0

7.0

8.0

9.1

3 Memastikan pelajar memanaskan badan 4 dengan cara yang betul.3. Memastikan keadaan kesihatan murid.Memastikan alat dalam keadaan 2 sempurna dan mencukupi. YA TIDAK CATATAN 9.3. .3 SENARAI SEMAK 9. 2 memastikan pakaian murid sesuai 3 dengan aktiviti permainan.2 SENARAI NAMA PESERTA KUMPULAN A Haniff Muzaffar Fadzilah Fatin KUMPULAN B Barr Ismail Halimah Nazmi KUMPULAN KUMPULAN C D Armazurin Anas Aishah Amira Fariq Fakhriz Noraini Syamsul 9.1 SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Membentuk jawatankuasa kumpulan 1 dan merancang jadual pertandingan. 5 Memberi penerangan mengenai aktiviti 6 yang ingin dijalankan. Memastikan murid memanaskan badan.2 SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Memastikan alat yang ingin digunakan 1 selamat. 4 Penyediaan dan penyemakan alatan. YA TIDAK CATATAN .AJK Alatan : Ammar Aizat Abdul yaser : Mohd Ariff bin Mohammed AJK Persiapan Tempat : Aizzatfitri Omar : Ainasyuhada Anuar 9. Memastikan keadaan kesihatan pelajar.

3 BIL PERKARA Mengumumkan keputusan. SELEPAS PERLAKSANAAN PERMAINAN 9.4 SENARAI ALATAN ALATAN Botol Kayu hoki Bola hoki Tali skipping Kon KUANTITI 18 4 4 12 10 10.5 6 7 8 Memberikan penerangan dan melaksanakan demonstrasi permainan.2. Mengendalikan pengagihan kumpulan.3. Memastikan alat yang dipulangkan dalam keadaan yang sempurna dan mencukupi. Menyimpan alatan permainan di dalam stor. YA TIDAK CATATAN 4 9.3. Memastikan pelajar mengambil tempat yang betul di padang permainan. 1 2 3 Mendapatkan maklum balas daripada peserta.1 PERMAINAN 1 PUKUL DAN MENANG . Pengadil mengambil tempat masingmasing.

Syarat-syarat : Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke dalam kawasan yang ditetapkan.1) 2) 3) 4)     5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri di belakang garisan yang ditetapkan iaitu 15m dari sasaran. Merah : 1 mata Biru : 2 mata Oren : 3 mata Purple : 4 mata Permainan dilaksanakan sebanyak satu pusingan. Pemain hanya dibenarkan memukul. Kiraan mata akan dikira atau dinilai melalui jatuhan botol yang berbeza mata kiraan. Botol akan dilabelkan mengikut warna yang mewakili mata tertentu. Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke sasaran dengan kayu hoki dengan hanya sekali pukul sahaja ke sasaran.2. 1) 2) 3) 4) 10. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan. Pemain hendaklah memukul bola hoki dari belakang garisan.2 PERMAINAN 2 MENCUNGKIL DAN MASUK .bukan menolak.

3 markah dan 1 markah. Masa yang diberikan ialah hanya 5 minit.mata yang diberikan ialah 5 markah.3 JADUAL PERLAWANAN Kumpulan A Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor Jatuhan Botol Markah . Peserta hendaklah menguis bola hoki dari belakang garisan. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Kiraan mata akan dikira/dinilai apabila kuisan bola jatuh di kawasan yang mempunyai mata yang berbeza. Peserta B dikehendaki menahan dan menguis bola hoki (scooping) dengan mengunakan kayu hoki ke sasaran yangg ditetapkan. Peserta A dikehendaki menolak bola hoki kepada peserta B. bukan memukul. Peserta hanya dibenarkan menguis(scoop) bola sahaja. Terdapat 3 kawasan untuk mendapatkan mata bagi setiap kuisan. 1) 2) 3) 4) 10.1) 2) 3) 4) 5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri pada jarak 8 meter dari sasaran. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan yang ditetapkan. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki menguis(scoop) bola ke kawasan yang telah ditetapkan.

mencungkil dan skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= Kumpulan B Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor 1 2 3 4 Jatuhan Botol Markah Jumlah Jatuhan Botol . menahan.1 2 3 4 Jumlah Jatuhan Botol Mencungkil Dan Masuk (Menolak.

serangan. menahan. Setelah membuat kertas kerja untuk permainan kanak-kanak . permainan yang dijalankan seharusnya melibatkan semua pemain kerana melaui cara ini kita akan dapat melatih mereka supaya aktif. kumpulan kami mendapati bahawa banyak aspek yang perlu diambil kira semasa merancang sesuatu aktiviti. Hal yang demikian kerana. jaringan dan sasaran. mencungkil skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= 11.0 Rumusan Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah . Kesimpulannya. Mereka perlu dibahagikan secara berkumpulan supaya dapat menanamkan semangat berpasukan dalam kalangan mereka serta menambahkan sikap berdaya saing untuk menang. permainan kanakkanak memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan kognitif dan metafizik kanak-kanak.Mencungkil Dan Masuk (Menolak. Melalui amali permainan kanak-kanak ini saya dapat merumuskan bahawa terdapat 4 jenis permainan kanak-kanak iaitu pukulan. aspek-aspek ini penting untuk diambil kira bagi memastikan keberkesanan sesuatu permainan terutamanya dari segi keselamatan. Selain itu. perancangan melalui kertas kerja dapat membantu kumpulan kami untuk merancang sesuatu aktiviti permainan secara berkesan supaya metlamat dan objektif aktiviti permainan dapat dicapai .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful