Friday, 8 June 2012

Contoh Permainan kecil
1.0 TAJUK- PERMAINAN KECIL Pukul Dan Menang & Mencungkil Dan Masuk 2.0 MATLAMAT Mengaplikasikan pergerakan asas yang telah dipelajari melalui permainan kecil. Membentuk pelajar yang sihat dari segi fizikal dan mental. Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli kumpulan ketika beraktiviti

  

3.0 3.1 3.2

OBJEKTIF

Meningkatkan kemahiran membuat keputusan berasaskan kemahiran teknikal dan strategi. Mengalakkan kemahiran berfikir untuk menyelesaikan masalah mengikut kategori permainan yang ditetapkan. 3.3 Membangunkan semangat kesukanan yang baik. 3.4 Pelajar dapat mengaplikasikan pergerakan asas secara tidak langsung. 4.0 TARIKH 29 Mac 2011 JANGKA MASA Jam 8.00 pagi (30 minit) TEMPAT Padang Boling - Gimnasium IPG Kampus Dato’ Razali Ismail KUMPULAN SASARAN Melibatkan murid Tahap 1 BILANGAN PESERTA 16 orang ( 4 pasukan)
JAWATANKUASA KERJA Penaung Penasihat Pengerusi Setiausaha : En. Mohammad bin Ngah ( Pengarah IPG KDRI ) : En. Mohd Eddy bin Abdullah ( Pensyarah ) : Norizzati bt. Mohd Adenan : Ismail bin Morad

5.0

6.0

7.0

8.0

9.1

YA TIDAK CATATAN 9.AJK Alatan : Ammar Aizat Abdul yaser : Mohd Ariff bin Mohammed AJK Persiapan Tempat : Aizzatfitri Omar : Ainasyuhada Anuar 9. 4 Penyediaan dan penyemakan alatan. 2 memastikan pakaian murid sesuai 3 dengan aktiviti permainan. 5 Memberi penerangan mengenai aktiviti 6 yang ingin dijalankan.1 SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Membentuk jawatankuasa kumpulan 1 dan merancang jadual pertandingan. Memastikan keadaan kesihatan murid. YA TIDAK CATATAN . .Memastikan alat dalam keadaan 2 sempurna dan mencukupi.3. Memastikan keadaan kesihatan pelajar. Memastikan murid memanaskan badan. 3 Memastikan pelajar memanaskan badan 4 dengan cara yang betul.2 SENARAI NAMA PESERTA KUMPULAN A Haniff Muzaffar Fadzilah Fatin KUMPULAN B Barr Ismail Halimah Nazmi KUMPULAN KUMPULAN C D Armazurin Anas Aishah Amira Fariq Fakhriz Noraini Syamsul 9.3 SENARAI SEMAK 9.2 SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN BIL PERKARA Memastikan alat yang ingin digunakan 1 selamat.3.

SELEPAS PERLAKSANAAN PERMAINAN 9. Menyimpan alatan permainan di dalam stor. YA TIDAK CATATAN 4 9. Pengadil mengambil tempat masingmasing.3.3 BIL PERKARA Mengumumkan keputusan.5 6 7 8 Memberikan penerangan dan melaksanakan demonstrasi permainan.3. 1 2 3 Mendapatkan maklum balas daripada peserta.1 PERMAINAN 1 PUKUL DAN MENANG .4 SENARAI ALATAN ALATAN Botol Kayu hoki Bola hoki Tali skipping Kon KUANTITI 18 4 4 12 10 10. Memastikan alat yang dipulangkan dalam keadaan yang sempurna dan mencukupi. Mengendalikan pengagihan kumpulan. Memastikan pelajar mengambil tempat yang betul di padang permainan.2.

Botol akan dilabelkan mengikut warna yang mewakili mata tertentu.2. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan.bukan menolak. Pemain hendaklah memukul bola hoki dari belakang garisan. Syarat-syarat : Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke dalam kawasan yang ditetapkan. Pemain hanya dibenarkan memukul. Merah : 1 mata Biru : 2 mata Oren : 3 mata Purple : 4 mata Permainan dilaksanakan sebanyak satu pusingan. Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Peserta dikehendaki memukul bola hoki ke sasaran dengan kayu hoki dengan hanya sekali pukul sahaja ke sasaran.1) 2) 3) 4)     5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri di belakang garisan yang ditetapkan iaitu 15m dari sasaran. Kiraan mata akan dikira atau dinilai melalui jatuhan botol yang berbeza mata kiraan. 1) 2) 3) 4) 10.2 PERMAINAN 2 MENCUNGKIL DAN MASUK .

Kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dikira pemenang. Peserta hendaklah menguis bola hoki dari belakang garisan. Peserta akan dikira batal jika melebihi garisan yang ditetapkan. Peserta A dikehendaki menolak bola hoki kepada peserta B.1) 2) 3) 4) 5) 6) Masa : 5 minit Cara bermain: Peserta berdiri pada jarak 8 meter dari sasaran. bukan memukul. Peserta B dikehendaki menahan dan menguis bola hoki (scooping) dengan mengunakan kayu hoki ke sasaran yangg ditetapkan. Masa yang diberikan ialah hanya 5 minit.3 JADUAL PERLAWANAN Kumpulan A Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor Jatuhan Botol Markah . Syarat-syarat : Peserta dikehendaki menguis(scoop) bola ke kawasan yang telah ditetapkan. Kiraan mata akan dikira/dinilai apabila kuisan bola jatuh di kawasan yang mempunyai mata yang berbeza.3 markah dan 1 markah. Peserta hanya dibenarkan menguis(scoop) bola sahaja. Terdapat 3 kawasan untuk mendapatkan mata bagi setiap kuisan. 1) 2) 3) 4) 10.mata yang diberikan ialah 5 markah.

1 2 3 4 Jumlah Jatuhan Botol Mencungkil Dan Masuk (Menolak. menahan. mencungkil dan skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= Kumpulan B Pukul Dan Menang (Mengelecek 3 sketel dan memukul) Skor 1 2 3 4 Jatuhan Botol Markah Jumlah Jatuhan Botol .

Setelah membuat kertas kerja untuk permainan kanak-kanak . menahan. Melalui amali permainan kanak-kanak ini saya dapat merumuskan bahawa terdapat 4 jenis permainan kanak-kanak iaitu pukulan.serangan. Selain itu. permainan yang dijalankan seharusnya melibatkan semua pemain kerana melaui cara ini kita akan dapat melatih mereka supaya aktif. perancangan melalui kertas kerja dapat membantu kumpulan kami untuk merancang sesuatu aktiviti permainan secara berkesan supaya metlamat dan objektif aktiviti permainan dapat dicapai . mencungkil skor) Skor 1 3 5 Jumlah skor Bilangan Bola Masuk Markah ___________________________________________________________________ Jumlah Markah= 11. Hal yang demikian kerana. permainan kanakkanak memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan kognitif dan metafizik kanak-kanak. aspek-aspek ini penting untuk diambil kira bagi memastikan keberkesanan sesuatu permainan terutamanya dari segi keselamatan.Mencungkil Dan Masuk (Menolak. Mereka perlu dibahagikan secara berkumpulan supaya dapat menanamkan semangat berpasukan dalam kalangan mereka serta menambahkan sikap berdaya saing untuk menang. Kesimpulannya.0 Rumusan Dalam Program Pendidikan Jasmani Sekolah Rendah . kumpulan kami mendapati bahawa banyak aspek yang perlu diambil kira semasa merancang sesuatu aktiviti. jaringan dan sasaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful