RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

1.0 PENGENALAN IKAN HIASAN

Ikan adalah anggota vertebrata poikilotermik (berdarah dingin) yang hidup di air dan bernafas dengan insang. Ikan merupakan kelompok vertebrata yang paling beraneka ragam dengan jumlah spesies lebih dari 27,000 di seluruh dunia. Secara taksonomi, ikan tergolong kelompok paraphyletic yang hubungan kekerabatannya masih diperdebatkan; biasanya ikan dibahagi kepada ikan tanpa rahang (kelas Agnatha, 75 spesies termasuk lamprey dan ikan hag), ikan bertulang rawan (kelas Chondrichthyes, 800 spesies termasuk hiu dan pari), dan sisanya tergolong ikan bertulang keras (kelas Osteichthyes). Pernahkah kamu melihat ikan yang cantik berwarna-warni dipelihara? Bukan untuk dimakan. Ikan kategori ini dikenali sebagai ikan hiasan. Tujuannya dipelihara untuk menceriakan kawasan di sudut rumah, pejabat atau kelas. Ini juga memberikan ketenangan kepada kita di samping menghayati kehidupan alam akuatik. Bolehkah kamu menamakan beberapa jenis ikan hiasan yang dipelihara lazimnya di dalam akuarium? Ikan hiasan dipelihara sebagai hobi yang menarik dan menyeronokkan. Bahkan, boleh dijadikan sumber pendapatan yang lumayan. Ikan hiasan atau lebih dikenali sebagai ornamental fish diperingkat antarabangsa merupakan ikan yang mendapat keistimewaan daripada penggemar atau peminat ikan hiasan diseluruh dunia. Ikan yang mempunyai berbagai-bagai spesis ini mempunyai nilai pasaran yang agak tinggi bagi sesetengah spesis. Bagi memelihara ornamental fish ini, anda hendaklah mempunyai serba sedikit ilmu mengenai penjagaannya seperti kualiti air, cara pemberian makanan, proses pembersihan kolam atau akuarium dan lain-lain lagi supaya tidak berlaku kematian atau kecederaan pada ikan dalam waktu yang singkat. Pengetahuan ini dapat mengelak keadaan yang boleh memudaratkan kesihatan ikan hiasan tersebut dan membantu pemilik daripada mendapat kerugian. Lebih-lebih lagi ikan hiasan yang mempunyai harga pasaran yang tinggi. Sudah tentu anda tidak mahu perkara ini berlaku kepada anda.

1

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

Ikan yang sesuai dipelihara di dalam akuarium mestilah bukan dari jenis ikan liar yang ditangkap dari habitat semula jadi. Ikan yang jinak dan telah sesuai dipelihara di dalam akuarium boleh dibeli dari kedai ikan hiasan atau dibiakkan sendiri. Ikan yang ditangkap dari habitat semula jadi adalah sukar dipelihara di dalam akuarium kerana ianya belum dapat menyesuaikan diri hidup di dalam kurungan. Untuk mempunyai akuarium yang cantik pemilihan jenis ikan untuk dipelihara adalah penting. Tidak semua jenis ikan boleh dipelihara di dalam satu komuniti akuarium. Ikan pemangsa mestilah dipelihara di dalam akuarium yang hanya mengandungi jenis ikan itu sahaja kerana ia memakan ikan-ikan kecil lain yang terdapat dalam akuarium. Hanya ikan yang boleh hidup secara komuniti sahaja boleh dipelihara dalam akuarium mengandungi pelbagai jenis ikan.

2

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3.0 IKAN HIASAN YANG DIPELIHARA 1. : Plankton dan serangga. Ikan Sepat Mutiara Rajah 1 : Gambar Ikan Sepat Mutiara NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan :Trichopodus pectoralis : Asia Tenggara :IkanSepat Siam / Osphronemidae : 6 – 8inci :3 – 5tahun :Ikan atas :72°F – 80°F :6–7 :Ikan ini adalah ikan omnivor. 3 .

IKAN BANDARAYA Rajah 2 : Gambar ikan bandaraya NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan :Hypostomus plecostomus : FreshwaterTropicalCentral dan South American :Sucker Fish / Ikan Bandaraya : 6inci :4 – 6 tahun :Ikan bawah :72°F – 80°F :6 – 7 :Ikan ini adalah ikan omnivor. 4 . : Makan tumbuhan hidup dan kotoran yang terdapat di dalam akuarium.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 2.

: anak-anak ikan. 5 . udang dan bangkai binatang. IKAN PATIN Rajah 3 : Gambar ikan patin NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Pangasius Sutchi : kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3. buah-buahan sungai. : Ikan Patin : 1 meter : 4 – 6 tahun : Ikan bawah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor.

: Semua makanan ikan 6 . IKAN MOLLY Rajah 4 : gambar ikan molly NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Poecilia sphenops : Amerika : Ikan moli : 2 hingga 6 inci (5 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 4.16 cm) bergantung kepada spesies : 3 .5 tahun : Ikan tengah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 5. 7 . : Makan tumbuhan akuatik dan makanan rumusan seperti palletikan. IKAN ANGEL Rajah 5 : gambar ikan angle NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup JenisIkan Suhu Air Nilai PH Makanan :Pterophyllum eimekei / Pterophyllum scalare : Amerika Selatan : Fresh water angel fish : 4inci : 3 – 5 tahun : Ikan tengah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor.

akuarium bersegi lebih digemari kerana ianya akan menampilkan keindahan ikan dan mempermudahkan susun atur dan hiasan dalamnya. d.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3. Akuarium bersegi berukuran 100 x 40 x 40 cm atau 90 x 40 x 35 cm memerlukan kaca dengan ketebalan sekitar 5 mm dan akuarium yang berukuran 20 x 20 x 20 cm atau 60 x 20 x 25 cm pula memerlukan kaca dengan ketebalan 3mm. Akuarium a. Ukuran akuarium boleh didapati dalam pelbagai saiz dengan ketebalan kaca yang berbeza – beza. b. Fungsi utama akuarium ialah untuk menakung air sebagai medium kehidupan ikan supaya ikan terus hidup. e. Akuarium ialah kompenan utama dalam pemeliharaan ikan hiasan. Secara umumnya akuarium boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu akuarium berbentuk bersegi dan akuarium tidak bersegi. c. Ini adalah bagi memastikan akuarium tersebut mampu menampung tekanan air supaya akuarium tidak pecah. Rajah 6 : gambar akuarium bersegi & tidak bersegi 8 .0 BAHAN DAN KEPERLUAN UNTUK IKAN HIASAN Kompenan Utama A. Lazimnya. berkembang dan membesar.

menapis kotoran dan menjernihkan air.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN B. Penyaring a. parasite. Fungsi penyaring adalah untuk menyaring unsur – unsur halus yang tidak dikehendaki di dalam akuarium seperti bakteria. Untuk menapis kotoran. Rajah 7 : gambar penyaring 9 . b. virus. Cara penyaring berfungsi adalah sangat mudah iaitu ia menyedut air yang kotor melalui lapisan penyaring kemudian mengeluarkannya kembali dalam keadaan bersih. d. buih. penyaring menggunakan span. alga dan lain – lain pathogen. kulat. pasir dan batu kerikil yang telah ditambah karbon aktif atau zeolit yang bertujuan untuk membunuh bakteria. Terdapat dua lapisan penyaring iaitu penyaring atas dan penyaring pusat. c.

iaitu tekanan udara yang dihasilkan di dalam motor digunakan untuk menggerakkan air di dalam akuarium sehingga terhasilnya penyebaran oksigen. Cara aerator berfungsi adalah cukup mudah. Rajah 8 : carta penerangan aerator Rajah 9 : gambar aerator 10 . Aerator Aerator merupakan alat yang digunakan di dalam akuarium untuk menghasilkan oksigen.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN PERALATAN SAMPINGAN A.

Harga lampu berbeza .beza mengikut jenis nya. LAMPU Lampu neon berwarna ungu atau hijau mampu memberi pesona tersendiri terhadap ikan dan boleh memperindahkan lagi dekorasi akuarium pada waktu malam. Lampu Lampu berfungsi sebagai penerang untuk mencantikkan akuarium. Rajah 10 : carta penerangan lampu akuarium Rajah 11 : gambar contoh lampu 11 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN B.

12 . 2.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN C. Pasir dan Batu 1. Tapak Under Gravel berfungsi untuk menyaring kotoran. Terdapat pelbagai bentuk dan saiz batu yang boleh digunakan Rajah 13 : Gambar contoh pasir dan batu. Rajah 12 : Gambar contoh under garvel D. Tapak Under Gravel Tapak Under Gravel terdiri daripada lapisan bahan anti karat (plastik) berlubang dengan kaki penahan untuk membolehkan terdapatnya ruang bagi memudahkan pengaliran air bersih. Digunakan sebagai aksesori untuk mencantikkan pemandangan di dalam akuarium ikan hiasan.

2. Rajah 14 : gambar contoh anti-chlorine F. Makanan bergantung kepada jenis ikan yang dipelihara. Anti Klorin dititiskan ke dalam akuarium selepas air dimasukkan. Antara makanan tersebut ialah makanan hidup. Terdapat pelbagai jenis makanan ikan yang boleh diberikan kepada ikan hiasan.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN E. Anti klorin berfungsi untuk menyahkan klorin yang terdapat di dalam air bagi memastikan semua ikan peliharaan bebas daripada penyakit. makanan kering. Rajah 15 : gambar contoh makanan ikan yang di beri kepada ikan hiasan yang dipelihara. makanan basah dan makanan rumusan. Makanan 1. 13 . Perkara penting harus diberi perhatian semasa memberi makanan untuk ikan hiasan adalah :  Jangan memberikan makanan kepda ikan terlalu banyak kerana ia boleh mengotorkan air di dalam akuarium. 2. Anti Klorin 1. 3.  Menetapkan masa memberikan makanan kepada ikan hiasan iaitu waktu pagi dan petang.

Tumbuhan akuatik juga berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi ikan – ikan kecil daripada serangan musuh. Tumbuhan akuatik akan membekalkan oksigen kepada ikan hiasan hasil daripada proses fotosintesis. 2. Tumbuhan Tiruan 1. Tumbuhan tiruan turut diletakkan di dalam akuarium namun ianya digunakan sebagai perhiasan di dalam akuarium. Rajah 16 : gambar contoh tumbuhan akuatik dalam akuarium H. 3. Tumbuhan tiruan ini juga merupakan tempat bermain dan berlindung bagi ikan hiasan yang dipelihara. Tumbuhan akuatik mempunyai bahagian yang boleh menjalankan fotosintesis sepanjang masa atau sekurang – kurangnya beberapa bulan dalam setahun. Tumbuhan Akuatik 1.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN G. 2. Rajah 17: gambar contoh tumbuhan tiruan 14 .

3.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN I. Model 1. 2. Poster 1. Rajah 19 : contoh model dalam akuarium 15 . Penggunaan model sebagai aksesori tambahan mampu menambahkan keindahan di dalam sesebuah akuarium. pemandangan laut dan batu – batuan. Poster ditampal di bahagian luar sebelah belakang akuarium. Penggunaan poster sebagai latar belakang digunakan supaya hiasan di dalam akuarium kelihatan lebih cantik dan menarik. Latar belakang yang biasa digunakan adalah gambar tumbuhan. Rajah 18 : gambar contoh poster akuarium J.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 4.0 PELAN IKAN HIASAN (AKUARIUM) RAJAH 20 : Lakaran pelan awal akuarium 16 .

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN Rajah 21 : lakaran pelan akhir akuarium 17 .

0 BUDGET. Ikan 14. Batu besar 3.00 3.00 3.00 15.00 2. Tumbuhan akuatik 8.00 20. Anti-chlorines 11.00 2. Batu kecil 4.00 1.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 5. PERKARA Bekas akuarium (kaca) Aerator HARGA (RM) 30.00 3.00 RM 179. Makanan 10. JUMLAH Jadual 1 : angaran kos 3.00 10.00 20. Lampu 12.00 5.00 5.00 30. Batu halus 5. Penutup akuarium 16. Model / hiasan 7.00 15.00 3. Poster 13. Penyaring (filter) 15.00 5.00 18 . Tiub 18. ANGGARAN KOS PERBELANJAAN (IKAN HIASAN) BIL 1. Tumbuhan tiruan 9. Gravel 17. Pasir halus 6.00 6.

0 JADUAL TUGASAN PENJAGAAN HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN) HARI ISNIN TUGASAN MEMBERI MAKANAN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT SABTU AHAD Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Fadzli PENGAWALAN PENYAKIT DAN PEROSAK Danial Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial MEMASTIKAN KUALITI AIR (TUKAR AIR JIKA PERLU) Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Fadzli MEMANTAU PERALATAN DAN AKSESORI SUPAYA BERFUNGSI DENGAN BAIK Danial Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Jadual 2 : jadual penjagaan ikan hiasan 19 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 6.

Lampu 1 7. Food timer 1 10. ALAT-ALAT YANG TIDAK HABIS GUNA Akuarium kaca KUANTITI 1 CATATAN 2.0 REKOD INVENTORI ALAT DAN STOK BAHAN IKAN HIASAN BIL 1. Model 2 4. Makanan 11. Pam 1 9. Batu 5.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 7. Tumbuhan tiruan 1 6. Antiklorin Jadual 3 : rekod inventori 20 . Penutup akuarium 1 3. Irigator 1 8.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 8.0 JADUAL TUGASAN DAN SENARAI SEMAK AMALI IKAN HIASAN JADUAL TUGASAN AMALI HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN) Tugasan Menyediakan Dan Membersihkan Alatan Dan Aksesori Menyusun Atur Peralatan Dan Aksesori Akuarium Mengikut Pelan Memasukkan Air Dan Anti-Klorin Fadzli + Aref + Danial Fadzli + Aref + Danial Nama Fadzli + Aref + Danial Memasukkan Ikan Hiasan Ke Dalam Akuarium Fadzli + Aref + Danial Jadual 4 : jadual tugasan amali haiwan kesayangan (ikan hiasan) 21 .

Masukkan Pam Air Ke Dalam Akuarium. Kemudian.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN SENARAI SEMAK AMALI (IKAN HIASAN) Bil. Perkara Sediakan Semua Aksesori Tambahan Akuarium Bersihkan Akuarium Sebelum Memasukkan Aksesori Ke Dalamnya 3. Pasangkan Penapis 6. 2. Kemudiannya. Hidupkan Suis Alat Penapis Dan Lampu Catatan 10. Toskan Semua Bahan Tersebut Dengan Penapis Atau Bekas Yang Sesuai 4. Masukkan Pasir. Letakkan Dan Pasangkan Lampu Di Bahagian Bawah Penutup Akuarium 9. Masukkan Ikan Hiasan 11. 7. Batu Dan Kayu. Bersihkan Dan Bilas Bahan Hiasan Seperti Pasir. Kemas Semula Peralatan Dan Tempat Jadual 5: senarai semak amali (ikan hiasan) 22 . 1. Titiskan Larutan Antiklorin Ke Dalam Akurium Letakkan Tumbuhan Akuatik Atau Tumbuhan Tiruan Ke Dalam Akuarium 8. Batu Dan Kayu Buruk Ke Dalam Akuarium Dengan Berhati-Hati 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful