RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

1.0 PENGENALAN IKAN HIASAN

Ikan adalah anggota vertebrata poikilotermik (berdarah dingin) yang hidup di air dan bernafas dengan insang. Ikan merupakan kelompok vertebrata yang paling beraneka ragam dengan jumlah spesies lebih dari 27,000 di seluruh dunia. Secara taksonomi, ikan tergolong kelompok paraphyletic yang hubungan kekerabatannya masih diperdebatkan; biasanya ikan dibahagi kepada ikan tanpa rahang (kelas Agnatha, 75 spesies termasuk lamprey dan ikan hag), ikan bertulang rawan (kelas Chondrichthyes, 800 spesies termasuk hiu dan pari), dan sisanya tergolong ikan bertulang keras (kelas Osteichthyes). Pernahkah kamu melihat ikan yang cantik berwarna-warni dipelihara? Bukan untuk dimakan. Ikan kategori ini dikenali sebagai ikan hiasan. Tujuannya dipelihara untuk menceriakan kawasan di sudut rumah, pejabat atau kelas. Ini juga memberikan ketenangan kepada kita di samping menghayati kehidupan alam akuatik. Bolehkah kamu menamakan beberapa jenis ikan hiasan yang dipelihara lazimnya di dalam akuarium? Ikan hiasan dipelihara sebagai hobi yang menarik dan menyeronokkan. Bahkan, boleh dijadikan sumber pendapatan yang lumayan. Ikan hiasan atau lebih dikenali sebagai ornamental fish diperingkat antarabangsa merupakan ikan yang mendapat keistimewaan daripada penggemar atau peminat ikan hiasan diseluruh dunia. Ikan yang mempunyai berbagai-bagai spesis ini mempunyai nilai pasaran yang agak tinggi bagi sesetengah spesis. Bagi memelihara ornamental fish ini, anda hendaklah mempunyai serba sedikit ilmu mengenai penjagaannya seperti kualiti air, cara pemberian makanan, proses pembersihan kolam atau akuarium dan lain-lain lagi supaya tidak berlaku kematian atau kecederaan pada ikan dalam waktu yang singkat. Pengetahuan ini dapat mengelak keadaan yang boleh memudaratkan kesihatan ikan hiasan tersebut dan membantu pemilik daripada mendapat kerugian. Lebih-lebih lagi ikan hiasan yang mempunyai harga pasaran yang tinggi. Sudah tentu anda tidak mahu perkara ini berlaku kepada anda.

1

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

Ikan yang sesuai dipelihara di dalam akuarium mestilah bukan dari jenis ikan liar yang ditangkap dari habitat semula jadi. Ikan yang jinak dan telah sesuai dipelihara di dalam akuarium boleh dibeli dari kedai ikan hiasan atau dibiakkan sendiri. Ikan yang ditangkap dari habitat semula jadi adalah sukar dipelihara di dalam akuarium kerana ianya belum dapat menyesuaikan diri hidup di dalam kurungan. Untuk mempunyai akuarium yang cantik pemilihan jenis ikan untuk dipelihara adalah penting. Tidak semua jenis ikan boleh dipelihara di dalam satu komuniti akuarium. Ikan pemangsa mestilah dipelihara di dalam akuarium yang hanya mengandungi jenis ikan itu sahaja kerana ia memakan ikan-ikan kecil lain yang terdapat dalam akuarium. Hanya ikan yang boleh hidup secara komuniti sahaja boleh dipelihara dalam akuarium mengandungi pelbagai jenis ikan.

2

: Plankton dan serangga.0 IKAN HIASAN YANG DIPELIHARA 1. Ikan Sepat Mutiara Rajah 1 : Gambar Ikan Sepat Mutiara NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan :Trichopodus pectoralis : Asia Tenggara :IkanSepat Siam / Osphronemidae : 6 – 8inci :3 – 5tahun :Ikan atas :72°F – 80°F :6–7 :Ikan ini adalah ikan omnivor. 3 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3.

IKAN BANDARAYA Rajah 2 : Gambar ikan bandaraya NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan :Hypostomus plecostomus : FreshwaterTropicalCentral dan South American :Sucker Fish / Ikan Bandaraya : 6inci :4 – 6 tahun :Ikan bawah :72°F – 80°F :6 – 7 :Ikan ini adalah ikan omnivor. 4 . : Makan tumbuhan hidup dan kotoran yang terdapat di dalam akuarium.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 2.

5 . udang dan bangkai binatang. buah-buahan sungai. : anak-anak ikan. : Ikan Patin : 1 meter : 4 – 6 tahun : Ikan bawah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3. IKAN PATIN Rajah 3 : Gambar ikan patin NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Pangasius Sutchi : kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.

IKAN MOLLY Rajah 4 : gambar ikan molly NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Poecilia sphenops : Amerika : Ikan moli : 2 hingga 6 inci (5 . : Semua makanan ikan 6 .5 tahun : Ikan tengah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor.16 cm) bergantung kepada spesies : 3 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 4.

: Makan tumbuhan akuatik dan makanan rumusan seperti palletikan. IKAN ANGEL Rajah 5 : gambar ikan angle NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup JenisIkan Suhu Air Nilai PH Makanan :Pterophyllum eimekei / Pterophyllum scalare : Amerika Selatan : Fresh water angel fish : 4inci : 3 – 5 tahun : Ikan tengah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor. 7 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 5.

0 BAHAN DAN KEPERLUAN UNTUK IKAN HIASAN Kompenan Utama A. c. b. Secara umumnya akuarium boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu akuarium berbentuk bersegi dan akuarium tidak bersegi.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3. akuarium bersegi lebih digemari kerana ianya akan menampilkan keindahan ikan dan mempermudahkan susun atur dan hiasan dalamnya. e. Fungsi utama akuarium ialah untuk menakung air sebagai medium kehidupan ikan supaya ikan terus hidup. Ini adalah bagi memastikan akuarium tersebut mampu menampung tekanan air supaya akuarium tidak pecah. Ukuran akuarium boleh didapati dalam pelbagai saiz dengan ketebalan kaca yang berbeza – beza. Lazimnya. berkembang dan membesar. Rajah 6 : gambar akuarium bersegi & tidak bersegi 8 . Akuarium a. Akuarium bersegi berukuran 100 x 40 x 40 cm atau 90 x 40 x 35 cm memerlukan kaca dengan ketebalan sekitar 5 mm dan akuarium yang berukuran 20 x 20 x 20 cm atau 60 x 20 x 25 cm pula memerlukan kaca dengan ketebalan 3mm. Akuarium ialah kompenan utama dalam pemeliharaan ikan hiasan. d.

pasir dan batu kerikil yang telah ditambah karbon aktif atau zeolit yang bertujuan untuk membunuh bakteria. Cara penyaring berfungsi adalah sangat mudah iaitu ia menyedut air yang kotor melalui lapisan penyaring kemudian mengeluarkannya kembali dalam keadaan bersih.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN B. virus. parasite. kulat. Rajah 7 : gambar penyaring 9 . c. Penyaring a. Untuk menapis kotoran. alga dan lain – lain pathogen. Terdapat dua lapisan penyaring iaitu penyaring atas dan penyaring pusat. buih. penyaring menggunakan span. Fungsi penyaring adalah untuk menyaring unsur – unsur halus yang tidak dikehendaki di dalam akuarium seperti bakteria. d. b. menapis kotoran dan menjernihkan air.

Aerator Aerator merupakan alat yang digunakan di dalam akuarium untuk menghasilkan oksigen.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN PERALATAN SAMPINGAN A. Cara aerator berfungsi adalah cukup mudah. iaitu tekanan udara yang dihasilkan di dalam motor digunakan untuk menggerakkan air di dalam akuarium sehingga terhasilnya penyebaran oksigen. Rajah 8 : carta penerangan aerator Rajah 9 : gambar aerator 10 .

LAMPU Lampu neon berwarna ungu atau hijau mampu memberi pesona tersendiri terhadap ikan dan boleh memperindahkan lagi dekorasi akuarium pada waktu malam. Harga lampu berbeza . Lampu Lampu berfungsi sebagai penerang untuk mencantikkan akuarium.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN B. Rajah 10 : carta penerangan lampu akuarium Rajah 11 : gambar contoh lampu 11 .beza mengikut jenis nya.

Tapak Under Gravel berfungsi untuk menyaring kotoran. Rajah 12 : Gambar contoh under garvel D. 2. 12 . Pasir dan Batu 1. Terdapat pelbagai bentuk dan saiz batu yang boleh digunakan Rajah 13 : Gambar contoh pasir dan batu. Tapak Under Gravel Tapak Under Gravel terdiri daripada lapisan bahan anti karat (plastik) berlubang dengan kaki penahan untuk membolehkan terdapatnya ruang bagi memudahkan pengaliran air bersih. Digunakan sebagai aksesori untuk mencantikkan pemandangan di dalam akuarium ikan hiasan.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN C.

Terdapat pelbagai jenis makanan ikan yang boleh diberikan kepada ikan hiasan. Anti Klorin 1. Rajah 14 : gambar contoh anti-chlorine F.  Menetapkan masa memberikan makanan kepada ikan hiasan iaitu waktu pagi dan petang. 2. Makanan bergantung kepada jenis ikan yang dipelihara.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN E. Perkara penting harus diberi perhatian semasa memberi makanan untuk ikan hiasan adalah :  Jangan memberikan makanan kepda ikan terlalu banyak kerana ia boleh mengotorkan air di dalam akuarium. makanan kering. Anti Klorin dititiskan ke dalam akuarium selepas air dimasukkan. makanan basah dan makanan rumusan. 13 . Antara makanan tersebut ialah makanan hidup. 3. Makanan 1. Rajah 15 : gambar contoh makanan ikan yang di beri kepada ikan hiasan yang dipelihara. Anti klorin berfungsi untuk menyahkan klorin yang terdapat di dalam air bagi memastikan semua ikan peliharaan bebas daripada penyakit. 2.

2. Tumbuhan Akuatik 1. Tumbuhan akuatik juga berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi ikan – ikan kecil daripada serangan musuh. Rajah 16 : gambar contoh tumbuhan akuatik dalam akuarium H. Tumbuhan tiruan turut diletakkan di dalam akuarium namun ianya digunakan sebagai perhiasan di dalam akuarium. Tumbuhan akuatik akan membekalkan oksigen kepada ikan hiasan hasil daripada proses fotosintesis. 2.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN G. Tumbuhan Tiruan 1. Tumbuhan tiruan ini juga merupakan tempat bermain dan berlindung bagi ikan hiasan yang dipelihara. Tumbuhan akuatik mempunyai bahagian yang boleh menjalankan fotosintesis sepanjang masa atau sekurang – kurangnya beberapa bulan dalam setahun. Rajah 17: gambar contoh tumbuhan tiruan 14 . 3.

Penggunaan model sebagai aksesori tambahan mampu menambahkan keindahan di dalam sesebuah akuarium. 2. Rajah 19 : contoh model dalam akuarium 15 . 3. pemandangan laut dan batu – batuan.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN I. Rajah 18 : gambar contoh poster akuarium J. Model 1. Latar belakang yang biasa digunakan adalah gambar tumbuhan. Poster 1. Penggunaan poster sebagai latar belakang digunakan supaya hiasan di dalam akuarium kelihatan lebih cantik dan menarik. Poster ditampal di bahagian luar sebelah belakang akuarium.

0 PELAN IKAN HIASAN (AKUARIUM) RAJAH 20 : Lakaran pelan awal akuarium 16 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 4.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN Rajah 21 : lakaran pelan akhir akuarium 17 .

00 2. Gravel 17.00 5.00 10. PERKARA Bekas akuarium (kaca) Aerator HARGA (RM) 30.00 3.00 3. Penyaring (filter) 15.00 3.00 3. ANGGARAN KOS PERBELANJAAN (IKAN HIASAN) BIL 1. Makanan 10. Tiub 18. Tumbuhan akuatik 8.00 1.00 RM 179.00 5. Batu halus 5.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 5.0 BUDGET. JUMLAH Jadual 1 : angaran kos 3.00 15. Anti-chlorines 11. Tumbuhan tiruan 9. Penutup akuarium 16. Lampu 12.00 30. Model / hiasan 7.00 20.00 5.00 15. Batu besar 3. Ikan 14.00 18 .00 6. Pasir halus 6.00 2. Batu kecil 4.00 20. Poster 13.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 6.0 JADUAL TUGASAN PENJAGAAN HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN) HARI ISNIN TUGASAN MEMBERI MAKANAN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT SABTU AHAD Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Fadzli PENGAWALAN PENYAKIT DAN PEROSAK Danial Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial MEMASTIKAN KUALITI AIR (TUKAR AIR JIKA PERLU) Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Fadzli MEMANTAU PERALATAN DAN AKSESORI SUPAYA BERFUNGSI DENGAN BAIK Danial Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Jadual 2 : jadual penjagaan ikan hiasan 19 .

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 7. Model 2 4. Pam 1 9. Batu 5. Irigator 1 8. Makanan 11. Penutup akuarium 1 3. Lampu 1 7. Antiklorin Jadual 3 : rekod inventori 20 . Tumbuhan tiruan 1 6. Food timer 1 10.0 REKOD INVENTORI ALAT DAN STOK BAHAN IKAN HIASAN BIL 1. ALAT-ALAT YANG TIDAK HABIS GUNA Akuarium kaca KUANTITI 1 CATATAN 2.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 8.0 JADUAL TUGASAN DAN SENARAI SEMAK AMALI IKAN HIASAN JADUAL TUGASAN AMALI HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN) Tugasan Menyediakan Dan Membersihkan Alatan Dan Aksesori Menyusun Atur Peralatan Dan Aksesori Akuarium Mengikut Pelan Memasukkan Air Dan Anti-Klorin Fadzli + Aref + Danial Fadzli + Aref + Danial Nama Fadzli + Aref + Danial Memasukkan Ikan Hiasan Ke Dalam Akuarium Fadzli + Aref + Danial Jadual 4 : jadual tugasan amali haiwan kesayangan (ikan hiasan) 21 .

Titiskan Larutan Antiklorin Ke Dalam Akurium Letakkan Tumbuhan Akuatik Atau Tumbuhan Tiruan Ke Dalam Akuarium 8. Kemudiannya. 7. 1. Hidupkan Suis Alat Penapis Dan Lampu Catatan 10. Kemudian. Masukkan Pam Air Ke Dalam Akuarium. Toskan Semua Bahan Tersebut Dengan Penapis Atau Bekas Yang Sesuai 4.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN SENARAI SEMAK AMALI (IKAN HIASAN) Bil. Masukkan Pasir. Batu Dan Kayu. Perkara Sediakan Semua Aksesori Tambahan Akuarium Bersihkan Akuarium Sebelum Memasukkan Aksesori Ke Dalamnya 3. Kemas Semula Peralatan Dan Tempat Jadual 5: senarai semak amali (ikan hiasan) 22 . 2. Masukkan Ikan Hiasan 11. Letakkan Dan Pasangkan Lampu Di Bahagian Bawah Penutup Akuarium 9. Pasangkan Penapis 6. Batu Dan Kayu Buruk Ke Dalam Akuarium Dengan Berhati-Hati 5. Bersihkan Dan Bilas Bahan Hiasan Seperti Pasir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful