RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

1.0 PENGENALAN IKAN HIASAN

Ikan adalah anggota vertebrata poikilotermik (berdarah dingin) yang hidup di air dan bernafas dengan insang. Ikan merupakan kelompok vertebrata yang paling beraneka ragam dengan jumlah spesies lebih dari 27,000 di seluruh dunia. Secara taksonomi, ikan tergolong kelompok paraphyletic yang hubungan kekerabatannya masih diperdebatkan; biasanya ikan dibahagi kepada ikan tanpa rahang (kelas Agnatha, 75 spesies termasuk lamprey dan ikan hag), ikan bertulang rawan (kelas Chondrichthyes, 800 spesies termasuk hiu dan pari), dan sisanya tergolong ikan bertulang keras (kelas Osteichthyes). Pernahkah kamu melihat ikan yang cantik berwarna-warni dipelihara? Bukan untuk dimakan. Ikan kategori ini dikenali sebagai ikan hiasan. Tujuannya dipelihara untuk menceriakan kawasan di sudut rumah, pejabat atau kelas. Ini juga memberikan ketenangan kepada kita di samping menghayati kehidupan alam akuatik. Bolehkah kamu menamakan beberapa jenis ikan hiasan yang dipelihara lazimnya di dalam akuarium? Ikan hiasan dipelihara sebagai hobi yang menarik dan menyeronokkan. Bahkan, boleh dijadikan sumber pendapatan yang lumayan. Ikan hiasan atau lebih dikenali sebagai ornamental fish diperingkat antarabangsa merupakan ikan yang mendapat keistimewaan daripada penggemar atau peminat ikan hiasan diseluruh dunia. Ikan yang mempunyai berbagai-bagai spesis ini mempunyai nilai pasaran yang agak tinggi bagi sesetengah spesis. Bagi memelihara ornamental fish ini, anda hendaklah mempunyai serba sedikit ilmu mengenai penjagaannya seperti kualiti air, cara pemberian makanan, proses pembersihan kolam atau akuarium dan lain-lain lagi supaya tidak berlaku kematian atau kecederaan pada ikan dalam waktu yang singkat. Pengetahuan ini dapat mengelak keadaan yang boleh memudaratkan kesihatan ikan hiasan tersebut dan membantu pemilik daripada mendapat kerugian. Lebih-lebih lagi ikan hiasan yang mempunyai harga pasaran yang tinggi. Sudah tentu anda tidak mahu perkara ini berlaku kepada anda.

1

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN

Ikan yang sesuai dipelihara di dalam akuarium mestilah bukan dari jenis ikan liar yang ditangkap dari habitat semula jadi. Ikan yang jinak dan telah sesuai dipelihara di dalam akuarium boleh dibeli dari kedai ikan hiasan atau dibiakkan sendiri. Ikan yang ditangkap dari habitat semula jadi adalah sukar dipelihara di dalam akuarium kerana ianya belum dapat menyesuaikan diri hidup di dalam kurungan. Untuk mempunyai akuarium yang cantik pemilihan jenis ikan untuk dipelihara adalah penting. Tidak semua jenis ikan boleh dipelihara di dalam satu komuniti akuarium. Ikan pemangsa mestilah dipelihara di dalam akuarium yang hanya mengandungi jenis ikan itu sahaja kerana ia memakan ikan-ikan kecil lain yang terdapat dalam akuarium. Hanya ikan yang boleh hidup secara komuniti sahaja boleh dipelihara dalam akuarium mengandungi pelbagai jenis ikan.

2

3 . Ikan Sepat Mutiara Rajah 1 : Gambar Ikan Sepat Mutiara NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan :Trichopodus pectoralis : Asia Tenggara :IkanSepat Siam / Osphronemidae : 6 – 8inci :3 – 5tahun :Ikan atas :72°F – 80°F :6–7 :Ikan ini adalah ikan omnivor.0 IKAN HIASAN YANG DIPELIHARA 1.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3. : Plankton dan serangga.

IKAN BANDARAYA Rajah 2 : Gambar ikan bandaraya NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan :Hypostomus plecostomus : FreshwaterTropicalCentral dan South American :Sucker Fish / Ikan Bandaraya : 6inci :4 – 6 tahun :Ikan bawah :72°F – 80°F :6 – 7 :Ikan ini adalah ikan omnivor. : Makan tumbuhan hidup dan kotoran yang terdapat di dalam akuarium.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 2. 4 .

udang dan bangkai binatang. 5 . buah-buahan sungai. IKAN PATIN Rajah 3 : Gambar ikan patin NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Pangasius Sutchi : kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3. : Ikan Patin : 1 meter : 4 – 6 tahun : Ikan bawah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor. : anak-anak ikan.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 4. IKAN MOLLY Rajah 4 : gambar ikan molly NamaSaintifik Habitat Nama Gelaran Saiz Dewasa Jangka Hayat Hidup Jenis Ikan Suhu Air Nilai PH Makanan : Poecilia sphenops : Amerika : Ikan moli : 2 hingga 6 inci (5 .5 tahun : Ikan tengah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor.16 cm) bergantung kepada spesies : 3 . : Semua makanan ikan 6 .

IKAN ANGEL Rajah 5 : gambar ikan angle NamaSaintifik Habitat NamaGelaran SaizDewasa Jangka Hayat Hidup JenisIkan Suhu Air Nilai PH Makanan :Pterophyllum eimekei / Pterophyllum scalare : Amerika Selatan : Fresh water angel fish : 4inci : 3 – 5 tahun : Ikan tengah : 72°F – 80°F :6–7 : Ikan ini adalah ikan omnivor. : Makan tumbuhan akuatik dan makanan rumusan seperti palletikan.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 5. 7 .

c. Lazimnya. Rajah 6 : gambar akuarium bersegi & tidak bersegi 8 . akuarium bersegi lebih digemari kerana ianya akan menampilkan keindahan ikan dan mempermudahkan susun atur dan hiasan dalamnya. Akuarium ialah kompenan utama dalam pemeliharaan ikan hiasan.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 3. b. berkembang dan membesar. Fungsi utama akuarium ialah untuk menakung air sebagai medium kehidupan ikan supaya ikan terus hidup. Secara umumnya akuarium boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu akuarium berbentuk bersegi dan akuarium tidak bersegi. Ini adalah bagi memastikan akuarium tersebut mampu menampung tekanan air supaya akuarium tidak pecah. Akuarium a. d.0 BAHAN DAN KEPERLUAN UNTUK IKAN HIASAN Kompenan Utama A. Ukuran akuarium boleh didapati dalam pelbagai saiz dengan ketebalan kaca yang berbeza – beza. e. Akuarium bersegi berukuran 100 x 40 x 40 cm atau 90 x 40 x 35 cm memerlukan kaca dengan ketebalan sekitar 5 mm dan akuarium yang berukuran 20 x 20 x 20 cm atau 60 x 20 x 25 cm pula memerlukan kaca dengan ketebalan 3mm.

kulat. Penyaring a. pasir dan batu kerikil yang telah ditambah karbon aktif atau zeolit yang bertujuan untuk membunuh bakteria. Untuk menapis kotoran. Rajah 7 : gambar penyaring 9 . d. c. Cara penyaring berfungsi adalah sangat mudah iaitu ia menyedut air yang kotor melalui lapisan penyaring kemudian mengeluarkannya kembali dalam keadaan bersih. menapis kotoran dan menjernihkan air. b. penyaring menggunakan span.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN B. buih. Fungsi penyaring adalah untuk menyaring unsur – unsur halus yang tidak dikehendaki di dalam akuarium seperti bakteria. virus. alga dan lain – lain pathogen. Terdapat dua lapisan penyaring iaitu penyaring atas dan penyaring pusat. parasite.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN PERALATAN SAMPINGAN A. iaitu tekanan udara yang dihasilkan di dalam motor digunakan untuk menggerakkan air di dalam akuarium sehingga terhasilnya penyebaran oksigen. Rajah 8 : carta penerangan aerator Rajah 9 : gambar aerator 10 . Aerator Aerator merupakan alat yang digunakan di dalam akuarium untuk menghasilkan oksigen. Cara aerator berfungsi adalah cukup mudah.

Harga lampu berbeza . Rajah 10 : carta penerangan lampu akuarium Rajah 11 : gambar contoh lampu 11 . LAMPU Lampu neon berwarna ungu atau hijau mampu memberi pesona tersendiri terhadap ikan dan boleh memperindahkan lagi dekorasi akuarium pada waktu malam. Lampu Lampu berfungsi sebagai penerang untuk mencantikkan akuarium.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN B.beza mengikut jenis nya.

Tapak Under Gravel Tapak Under Gravel terdiri daripada lapisan bahan anti karat (plastik) berlubang dengan kaki penahan untuk membolehkan terdapatnya ruang bagi memudahkan pengaliran air bersih. Rajah 12 : Gambar contoh under garvel D. 2. Digunakan sebagai aksesori untuk mencantikkan pemandangan di dalam akuarium ikan hiasan. Terdapat pelbagai bentuk dan saiz batu yang boleh digunakan Rajah 13 : Gambar contoh pasir dan batu. 12 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN C. Pasir dan Batu 1. Tapak Under Gravel berfungsi untuk menyaring kotoran.

3. 2.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN E. Makanan bergantung kepada jenis ikan yang dipelihara. Makanan 1. makanan basah dan makanan rumusan. Antara makanan tersebut ialah makanan hidup. Anti klorin berfungsi untuk menyahkan klorin yang terdapat di dalam air bagi memastikan semua ikan peliharaan bebas daripada penyakit. Perkara penting harus diberi perhatian semasa memberi makanan untuk ikan hiasan adalah :  Jangan memberikan makanan kepda ikan terlalu banyak kerana ia boleh mengotorkan air di dalam akuarium. Rajah 15 : gambar contoh makanan ikan yang di beri kepada ikan hiasan yang dipelihara. Anti Klorin 1. Anti Klorin dititiskan ke dalam akuarium selepas air dimasukkan. 2. Terdapat pelbagai jenis makanan ikan yang boleh diberikan kepada ikan hiasan. makanan kering. 13 .  Menetapkan masa memberikan makanan kepada ikan hiasan iaitu waktu pagi dan petang. Rajah 14 : gambar contoh anti-chlorine F.

Tumbuhan Tiruan 1. Tumbuhan Akuatik 1. Tumbuhan akuatik akan membekalkan oksigen kepada ikan hiasan hasil daripada proses fotosintesis. Tumbuhan akuatik juga berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi ikan – ikan kecil daripada serangan musuh.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN G. Rajah 17: gambar contoh tumbuhan tiruan 14 . 2. Tumbuhan tiruan ini juga merupakan tempat bermain dan berlindung bagi ikan hiasan yang dipelihara. 3. Tumbuhan tiruan turut diletakkan di dalam akuarium namun ianya digunakan sebagai perhiasan di dalam akuarium. Tumbuhan akuatik mempunyai bahagian yang boleh menjalankan fotosintesis sepanjang masa atau sekurang – kurangnya beberapa bulan dalam setahun. 2. Rajah 16 : gambar contoh tumbuhan akuatik dalam akuarium H.

Model 1. 2. Rajah 19 : contoh model dalam akuarium 15 . Penggunaan poster sebagai latar belakang digunakan supaya hiasan di dalam akuarium kelihatan lebih cantik dan menarik. Latar belakang yang biasa digunakan adalah gambar tumbuhan. Poster ditampal di bahagian luar sebelah belakang akuarium. 3. pemandangan laut dan batu – batuan.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN I. Penggunaan model sebagai aksesori tambahan mampu menambahkan keindahan di dalam sesebuah akuarium. Poster 1. Rajah 18 : gambar contoh poster akuarium J.

0 PELAN IKAN HIASAN (AKUARIUM) RAJAH 20 : Lakaran pelan awal akuarium 16 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 4.

RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN Rajah 21 : lakaran pelan akhir akuarium 17 .

Batu halus 5.00 3.00 RM 179. Poster 13.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 5. Model / hiasan 7.00 20. Penyaring (filter) 15.00 15. Pasir halus 6.00 2. Tumbuhan akuatik 8.00 15. JUMLAH Jadual 1 : angaran kos 3.00 5. Ikan 14.00 20. Tumbuhan tiruan 9. Lampu 12. Anti-chlorines 11.00 30.00 3. Penutup akuarium 16.00 5. ANGGARAN KOS PERBELANJAAN (IKAN HIASAN) BIL 1. Batu besar 3.00 1.00 5.00 3.0 BUDGET. Batu kecil 4.00 10. PERKARA Bekas akuarium (kaca) Aerator HARGA (RM) 30. Gravel 17.00 2.00 3.00 6.00 18 . Makanan 10. Tiub 18.

0 JADUAL TUGASAN PENJAGAAN HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN) HARI ISNIN TUGASAN MEMBERI MAKANAN SELASA RABU KHAMIS JUMAAT SABTU AHAD Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Fadzli PENGAWALAN PENYAKIT DAN PEROSAK Danial Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial MEMASTIKAN KUALITI AIR (TUKAR AIR JIKA PERLU) Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Fadzli MEMANTAU PERALATAN DAN AKSESORI SUPAYA BERFUNGSI DENGAN BAIK Danial Fadzli Aref Danial Fadzli Aref Danial Jadual 2 : jadual penjagaan ikan hiasan 19 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 6.

ALAT-ALAT YANG TIDAK HABIS GUNA Akuarium kaca KUANTITI 1 CATATAN 2. Food timer 1 10. Makanan 11. Lampu 1 7. Penutup akuarium 1 3. Batu 5. Antiklorin Jadual 3 : rekod inventori 20 . Model 2 4. Tumbuhan tiruan 1 6.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 7. Irigator 1 8.0 REKOD INVENTORI ALAT DAN STOK BAHAN IKAN HIASAN BIL 1. Pam 1 9.

0 JADUAL TUGASAN DAN SENARAI SEMAK AMALI IKAN HIASAN JADUAL TUGASAN AMALI HAIWAN KESAYANGAN (IKAN HIASAN) Tugasan Menyediakan Dan Membersihkan Alatan Dan Aksesori Menyusun Atur Peralatan Dan Aksesori Akuarium Mengikut Pelan Memasukkan Air Dan Anti-Klorin Fadzli + Aref + Danial Fadzli + Aref + Danial Nama Fadzli + Aref + Danial Memasukkan Ikan Hiasan Ke Dalam Akuarium Fadzli + Aref + Danial Jadual 4 : jadual tugasan amali haiwan kesayangan (ikan hiasan) 21 .RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN 8.

Kemudian. 7. 2. Masukkan Pasir. 1. Masukkan Pam Air Ke Dalam Akuarium. Kemudiannya. Batu Dan Kayu Buruk Ke Dalam Akuarium Dengan Berhati-Hati 5. Bersihkan Dan Bilas Bahan Hiasan Seperti Pasir. Pasangkan Penapis 6. Kemas Semula Peralatan Dan Tempat Jadual 5: senarai semak amali (ikan hiasan) 22 . Letakkan Dan Pasangkan Lampu Di Bahagian Bawah Penutup Akuarium 9.RBT 3109 DOKUMENTASI IKAN HIASAN SENARAI SEMAK AMALI (IKAN HIASAN) Bil. Perkara Sediakan Semua Aksesori Tambahan Akuarium Bersihkan Akuarium Sebelum Memasukkan Aksesori Ke Dalamnya 3. Titiskan Larutan Antiklorin Ke Dalam Akurium Letakkan Tumbuhan Akuatik Atau Tumbuhan Tiruan Ke Dalam Akuarium 8. Batu Dan Kayu. Toskan Semua Bahan Tersebut Dengan Penapis Atau Bekas Yang Sesuai 4. Masukkan Ikan Hiasan 11. Hidupkan Suis Alat Penapis Dan Lampu Catatan 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful