Click to edit Master subtitle style

Kepentin MEMBAC gan
Oleh: Mustafa Malisin (PKG Keningau) http://edu4u.edublogs.org

A

3/13/13

MEMBACA

3/13/13

Fakta Tentang Membaca
1988, - diisytiharkan “Tahun Pembaca” oleh

Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad (Tun)
Hari Guru 1988 “Guru Pengasas Budaya

Membaca”

Hari Guru 1989 “Guru Pengasas Budaya

Membaca”

3/13/13

Kadar literasi masyarakat Malaysia 93% tetapi hanya 87% sahaja mengamalkan membaca.Fakta Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) – 1996. 3/13/13 .

buku (52%). Jenis bahan: bacaan ringan . 3/13/13 .majalah (47%) dan komik (32%).8%. Alasan tidak membaca: tidak berminat dan tidak mempunyai masa lapang.Fakta Laporan Kualiti Hidup Malaysia – 2002.surat khabar (79%).2002 adalah sebanyak 93. oleh Unit Perancang Ekonomi Kadar literasi . Rakyat Malaysia membaca secara purata dua (2) buah buku setahun.

kemuncak kesedaran terhadap budaya ilmu dan perlunya pelaksanaan yang lebih agresif sejak di peringkat awal. 3/13/13 . maka KPM telah melancarkan Program Membina Tabiat Membaca di sekolahsekolah menerusi Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. Pengisian utamanya ialah Nadi Ilmu Amalan Membaca atau ringkasnya NILAM. 3/1998 pada tahun 1998.Fakta Di dalam bidang pendidikan.

Apa itu membaca…? 3/13/13 .

Kamus Dewan Edisi Baharu. (Haris dan Sipay 2000) 3/13/13 . (1991). Membaca hanyalah keupayaan kognitif seseorang untuk mengecam bentuk visual dan menghubungkan bentuk itu dengan bunyi ataupun makna yang diketahui melalui pengalaman dan akhirnya mentafsirkan maksudnya.Apa itu membaca? Membaca ialah suatu proses komunikasi di antara dua pihak iaitu pembaca dengan penulis. Ianya adalah suatu proses memerhati isi sesuatu yang tertulis atau tercetak dengan teliti dan memahamkan makna kandungannya. .

persepsi serta perasaannya terhadap apa yang dibaca agar benar-benar dapat memahami serta menjiwai maksud yang tersurat serta yang tersirat pada apa yang dibaca. (Taidin Suhaimin) 3/13/13 .fikiran. penglihatan.Membaca: Proses Komunikasi Oleh kerana membaca adalah suatu proses komunikasi. pembaca mestilah menumpukan sepenuh perhatian . pandangan.

C (1994) 3/13/13 . LITERASI MAKLUMAT: Keupayaan mendapat makna daripada maklumat.Literasi Maklumat LITERASI: Keupayaan untuk membaca/dapat makna daripada perkataan. menilai dan mengguna maklumat dari pelbagai sumber Doyle. Keupayaan untuk mengakses.

– Alfred North Whitehead 3/13/13 . hasil daripada maklumat yang benar ke dalam diri seseorang. Prof.Ilmu Ketibaan sesuatu makna. Syed Muhammad Naquib Al-Attas “Seseorang yang hanya mempunyai maklumat merupakan orang yang paling membosankan dan tidak berguna di bumi Tuhan”.

Ilmu Barat – Ilmu merujuk kepada pengenalan atau persepsi jelas tentang fakta zahir (kaedah Sains). – Unsur-unsur kepercayaan/ilmu agama dan kerohanian tidak diterima sebagai elemen ilmu 3/13/13 .

Anda membaca? Mengapa kita harus membaca? Apa kepentingan membaca bagi diri anda? 3/13/13 .

Membaca Gaya Wawasan 3/13/13 .

Seorang yang berilmu agama lebih kuat menentang syaitan daripada seribu orang yang beribadat (tanpa ilmu yang cukup) – Hadis Tirmidhi dan Ibn Majah. Kedudukan istimewa manusia di bumi dijelaskan oleh Allah dalam Al-Quran: Hanya orang yang berilmu berupaya mentaati Allah dengan sebaik-baiknya. 3/13/13 .Mengapa Budaya Ilmu Penting? 1. (Surah al-Fatir (35):28 2.

” – Muadh bin Jabal (Sahabat Rasulullah) 4. 3/13/13 . amal menjadi pengikutnya.Ekonomi bangsa yang tidak berilmu hanyalah ekonomi tumpangan yang menanti belas ihsan bangsa kaya dan maju untuk membuat pelaburan dan memaksakan syarat-syarat tertentu ke atasnya.Mengapa Budaya Ilmu Penting? 3.“Ilmu adalah ketua bagi amal.

kekuatan dan kebahagiaan seseorang atau sesuatu bangsa adalah pembinaan budaya ilmu yang bersepadu dan jitu.Seseorang individu atau sesuatu bangsa yang mempunyai kekuasaan dan kejayaan tidak boleh mempertahankan miliknya.Mengapa Budaya Ilmu Penting? 5.Prasyarat awal dan terpenting bagi kejayaan. 6. Malah dia akan bergantung kepada orang atau bangsa lain yang berilmu. 3/13/13 . apatah lagi mengembangkannya tanpa budaya ilmu yang baik.

Tidak boleh menghubungkaitkan sesuatu dalam konteks ruang dan waktu dan dengan faktor lain. dia tidak berupaya menyelesaikannya. Tidak mengaku kebebalannya. Tidak mampu mempelajari apa yang diperlukan. malah tidak memiliki kemahiran belajar. Jika diberitahu. 3/13/13 .Apakah akibat jika tidak membaca/berilmu? Tidak berupaya mengenali masalah.

Tidak berfikir dengan mendalam. suasana sementara tetapi tidak memikirkan akibat/perkiraan jangka panjang Berfikir hanya melalui sebab terhad dan tidak Terpenjara dengan tabiat sendiri tanpa berfikir secara kritis tentang asas pemikirannya.Apakah akibat jika tidak membaca/berilmu? Hanya memberikan tindak balas kepada melalui urutan sebab-akibat. Tidak konsisten 3/13/13 .

Apakah akibat jika tidak membaca/berilmu? Tidak mempunyai tenaga akal dan hanya menurut apa yang mudah Tidak berupaya berbicara dengan abstraksi yang tinggi tanpa menentang hakikat 3/13/13 .

gosip. 3/13/13 . kisah-kisah artis dan penghibur semasa.Realiti Ramai remaja hanya membaca bahan-bahan buku yang ringan dan bercorak hiburan. tahayul. hal-hal picisan. yang kurang membantunya mencanai dan mengembangkan ilmu.

3/13/13 . Sekolah Berasrama Penuh. Kelas Ekspres.Pengiktirafan Membaca – Program NILAM di sekolah rendah dan 5 tahun di Selepas 6 tahun sekolah menengah: Sijil Berhenti Sekolah Surat Akuan Sekolah Murid yang berjaya menamatkan program NILAM berkeistimewaan untuk pemilihan ke Sekolah Kawalan. Penajaan Biasiswa dan Institut Pengajian Tinggi.

Faedah Membaca Pelbagai ilmu pengetahuan dapat diperoleh dengan mengamalkan tabiat membaca: Meningkatkan daya fikir seseorang Meningkatkan kemahiran atau kepakaran dalam sesuatu bidang yang diceburi 3/13/13 .

Faedah Membaca Mengisi masa lapang dengan cara yang berfaedah Memperoleh kepuasan dan keseronokan Menenangkan fikiran dan mengurangkan bebanan Menyebarkan ilmu pengetahuan yang diperoleh kepada orang lain Mengelakkan diri daripada melakukan perkara- perkara negatif yang tidak mendatangkan manfaat kepada diri 3/13/13 .

Mereka berjaya kerana MEMBACA 3/13/13 .

Nik Nur Madihah Nik Mohd. kalau ada masa lapang saya akan membaca terutama novel tulisan Faisal Tehrani. Saya bercita-cita untuk menjadi seorang ahli fizik. Kamal 3/13/13 SPM 2008 = (19A1 dan 1A2) . disebabkan tidak ramai orang Melayu .Bakal Ahli Fizik Hobi saya ialah membaca.

Tokoh NILAM 2007 Azali Azlan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Yan. Kedah SPM 2007: 20 1A dan 1 2A 3/13/13 .

Tokoh NILAM 2004 Nur Amalina Che Bakri SPM 2005: 17A1 3/13/13 .

Likas SPM 2008: 14 A1 3/13/13 .Tokoh NILAM 2008 Bessima Binti Jamal Dargham SMK Lok Yuk.

bukan sahaja kekal tetapi boleh memberikan keupayaan kepada seseorang memulihkan diri dalam menghadapi sebarang kerumitan dan cabaran.Renungan Harta dan kekayaan boleh hilang sekelip mata. 3/13/13 . malah jika ilmu berbudaya dalam diri dengan baik. tetapi ilmu tidak akan hilang.

Renungan Pembinaan budaya ilmu di peringkat masyarakat bukanlah suatu usaha yang murah. ekonomi. Wan Mohd Noor Wan Daud 3/13/13 . malah mahal sekali. moral dan politik yang lahir dari sifat jahil atau bebal adalah jauh lebih mahal dan berbahaya. Tetapi daripada bukti-bukti yang ada akibat sosial. akhlak.

MARI AMALKAN BUDAYA MEMBACA 3/13/13 .

Apa yang perlu anda lakukan? Tahu teknik-teknik membaca Tahu tempat/pusat ilmu : PSS/Perpustakaan Tahu mencari sumber maklumat dengan cepat dan tepat Menghormati dan menghargai orang berilmu Menghormati sumber ilmu Tahu jenis-jenis aktiviti membaca – agar tidak bosan 3/13/13 .

TERIMA KASIH 3/13/13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful