Click to edit Master subtitle style

Kepentin MEMBAC gan
Oleh: Mustafa Malisin (PKG Keningau) http://edu4u.edublogs.org

A

3/13/13

MEMBACA

3/13/13

Fakta Tentang Membaca
1988, - diisytiharkan “Tahun Pembaca” oleh

Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad (Tun)
Hari Guru 1988 “Guru Pengasas Budaya

Membaca”

Hari Guru 1989 “Guru Pengasas Budaya

Membaca”

3/13/13

Kadar literasi masyarakat Malaysia 93% tetapi hanya 87% sahaja mengamalkan membaca.Fakta Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) – 1996. 3/13/13 .

Jenis bahan: bacaan ringan . oleh Unit Perancang Ekonomi Kadar literasi .surat khabar (79%).2002 adalah sebanyak 93. 3/13/13 . Rakyat Malaysia membaca secara purata dua (2) buah buku setahun. buku (52%). Alasan tidak membaca: tidak berminat dan tidak mempunyai masa lapang.majalah (47%) dan komik (32%).Fakta Laporan Kualiti Hidup Malaysia – 2002.8%.

Fakta Di dalam bidang pendidikan. maka KPM telah melancarkan Program Membina Tabiat Membaca di sekolahsekolah menerusi Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 3/1998 pada tahun 1998. 3/13/13 . Pengisian utamanya ialah Nadi Ilmu Amalan Membaca atau ringkasnya NILAM. kemuncak kesedaran terhadap budaya ilmu dan perlunya pelaksanaan yang lebih agresif sejak di peringkat awal.

Apa itu membaca…? 3/13/13 .

Apa itu membaca? Membaca ialah suatu proses komunikasi di antara dua pihak iaitu pembaca dengan penulis. (Haris dan Sipay 2000) 3/13/13 . (1991).Kamus Dewan Edisi Baharu. Ianya adalah suatu proses memerhati isi sesuatu yang tertulis atau tercetak dengan teliti dan memahamkan makna kandungannya. . Membaca hanyalah keupayaan kognitif seseorang untuk mengecam bentuk visual dan menghubungkan bentuk itu dengan bunyi ataupun makna yang diketahui melalui pengalaman dan akhirnya mentafsirkan maksudnya.

pandangan. penglihatan. persepsi serta perasaannya terhadap apa yang dibaca agar benar-benar dapat memahami serta menjiwai maksud yang tersurat serta yang tersirat pada apa yang dibaca.fikiran. (Taidin Suhaimin) 3/13/13 .Membaca: Proses Komunikasi Oleh kerana membaca adalah suatu proses komunikasi. pembaca mestilah menumpukan sepenuh perhatian .

Keupayaan untuk mengakses.Literasi Maklumat LITERASI: Keupayaan untuk membaca/dapat makna daripada perkataan. LITERASI MAKLUMAT: Keupayaan mendapat makna daripada maklumat. menilai dan mengguna maklumat dari pelbagai sumber Doyle. C (1994) 3/13/13 .

Ilmu Ketibaan sesuatu makna. Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas “Seseorang yang hanya mempunyai maklumat merupakan orang yang paling membosankan dan tidak berguna di bumi Tuhan”. – Alfred North Whitehead 3/13/13 . hasil daripada maklumat yang benar ke dalam diri seseorang.

Ilmu Barat – Ilmu merujuk kepada pengenalan atau persepsi jelas tentang fakta zahir (kaedah Sains). – Unsur-unsur kepercayaan/ilmu agama dan kerohanian tidak diterima sebagai elemen ilmu 3/13/13 .

Anda membaca? Mengapa kita harus membaca? Apa kepentingan membaca bagi diri anda? 3/13/13 .

Membaca Gaya Wawasan 3/13/13 .

Seorang yang berilmu agama lebih kuat menentang syaitan daripada seribu orang yang beribadat (tanpa ilmu yang cukup) – Hadis Tirmidhi dan Ibn Majah. (Surah al-Fatir (35):28 2.Mengapa Budaya Ilmu Penting? 1. 3/13/13 . Kedudukan istimewa manusia di bumi dijelaskan oleh Allah dalam Al-Quran: Hanya orang yang berilmu berupaya mentaati Allah dengan sebaik-baiknya.

Mengapa Budaya Ilmu Penting? 3.” – Muadh bin Jabal (Sahabat Rasulullah) 4. amal menjadi pengikutnya. 3/13/13 .Ekonomi bangsa yang tidak berilmu hanyalah ekonomi tumpangan yang menanti belas ihsan bangsa kaya dan maju untuk membuat pelaburan dan memaksakan syarat-syarat tertentu ke atasnya.“Ilmu adalah ketua bagi amal.

apatah lagi mengembangkannya tanpa budaya ilmu yang baik. 3/13/13 . 6.Seseorang individu atau sesuatu bangsa yang mempunyai kekuasaan dan kejayaan tidak boleh mempertahankan miliknya.Mengapa Budaya Ilmu Penting? 5.Prasyarat awal dan terpenting bagi kejayaan. kekuatan dan kebahagiaan seseorang atau sesuatu bangsa adalah pembinaan budaya ilmu yang bersepadu dan jitu. Malah dia akan bergantung kepada orang atau bangsa lain yang berilmu.

dia tidak berupaya menyelesaikannya. Tidak mampu mempelajari apa yang diperlukan. Jika diberitahu. Tidak boleh menghubungkaitkan sesuatu dalam konteks ruang dan waktu dan dengan faktor lain. 3/13/13 . malah tidak memiliki kemahiran belajar.Apakah akibat jika tidak membaca/berilmu? Tidak berupaya mengenali masalah. Tidak mengaku kebebalannya.

Apakah akibat jika tidak membaca/berilmu? Hanya memberikan tindak balas kepada melalui urutan sebab-akibat. Tidak berfikir dengan mendalam. Tidak konsisten 3/13/13 . suasana sementara tetapi tidak memikirkan akibat/perkiraan jangka panjang Berfikir hanya melalui sebab terhad dan tidak Terpenjara dengan tabiat sendiri tanpa berfikir secara kritis tentang asas pemikirannya.

Apakah akibat jika tidak membaca/berilmu? Tidak mempunyai tenaga akal dan hanya menurut apa yang mudah Tidak berupaya berbicara dengan abstraksi yang tinggi tanpa menentang hakikat 3/13/13 .

kisah-kisah artis dan penghibur semasa. yang kurang membantunya mencanai dan mengembangkan ilmu. hal-hal picisan. 3/13/13 . gosip. tahayul.Realiti Ramai remaja hanya membaca bahan-bahan buku yang ringan dan bercorak hiburan.

Sekolah Berasrama Penuh. Penajaan Biasiswa dan Institut Pengajian Tinggi. 3/13/13 . Kelas Ekspres.Pengiktirafan Membaca – Program NILAM di sekolah rendah dan 5 tahun di Selepas 6 tahun sekolah menengah: Sijil Berhenti Sekolah Surat Akuan Sekolah Murid yang berjaya menamatkan program NILAM berkeistimewaan untuk pemilihan ke Sekolah Kawalan.

Faedah Membaca Pelbagai ilmu pengetahuan dapat diperoleh dengan mengamalkan tabiat membaca: Meningkatkan daya fikir seseorang Meningkatkan kemahiran atau kepakaran dalam sesuatu bidang yang diceburi 3/13/13 .

Faedah Membaca Mengisi masa lapang dengan cara yang berfaedah Memperoleh kepuasan dan keseronokan Menenangkan fikiran dan mengurangkan bebanan Menyebarkan ilmu pengetahuan yang diperoleh kepada orang lain Mengelakkan diri daripada melakukan perkara- perkara negatif yang tidak mendatangkan manfaat kepada diri 3/13/13 .

Mereka berjaya kerana MEMBACA 3/13/13 .

kalau ada masa lapang saya akan membaca terutama novel tulisan Faisal Tehrani. disebabkan tidak ramai orang Melayu .Bakal Ahli Fizik Hobi saya ialah membaca. Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal 3/13/13 SPM 2008 = (19A1 dan 1A2) . Saya bercita-cita untuk menjadi seorang ahli fizik.

Tokoh NILAM 2007 Azali Azlan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Yan. Kedah SPM 2007: 20 1A dan 1 2A 3/13/13 .

Tokoh NILAM 2004 Nur Amalina Che Bakri SPM 2005: 17A1 3/13/13 .

Likas SPM 2008: 14 A1 3/13/13 .Tokoh NILAM 2008 Bessima Binti Jamal Dargham SMK Lok Yuk.

malah jika ilmu berbudaya dalam diri dengan baik. tetapi ilmu tidak akan hilang. bukan sahaja kekal tetapi boleh memberikan keupayaan kepada seseorang memulihkan diri dalam menghadapi sebarang kerumitan dan cabaran. 3/13/13 .Renungan Harta dan kekayaan boleh hilang sekelip mata.

ekonomi. Wan Mohd Noor Wan Daud 3/13/13 . Tetapi daripada bukti-bukti yang ada akibat sosial. akhlak. malah mahal sekali.Renungan Pembinaan budaya ilmu di peringkat masyarakat bukanlah suatu usaha yang murah. moral dan politik yang lahir dari sifat jahil atau bebal adalah jauh lebih mahal dan berbahaya.

MARI AMALKAN BUDAYA MEMBACA 3/13/13 .

Apa yang perlu anda lakukan? Tahu teknik-teknik membaca Tahu tempat/pusat ilmu : PSS/Perpustakaan Tahu mencari sumber maklumat dengan cepat dan tepat Menghormati dan menghargai orang berilmu Menghormati sumber ilmu Tahu jenis-jenis aktiviti membaca – agar tidak bosan 3/13/13 .

TERIMA KASIH 3/13/13 .