P. 1
Rph Bola Baling New

Rph Bola Baling New

|Views: 92|Likes:
Published by Frans Fanly

More info:

Published by: Frans Fanly on Mar 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

Pendahuluan
Pelbagai latihan yang dilakukan untuk meningkatkan kemahiran dalam permainan bola baling. Salah satu latihan yang boleh meningkatkan kemahiran dalam bola baling ialah latihan kemahiran pergerakan kaki. Latihan ini merupakan latihan yang sering dilakukan dalam mana-mana permainan sukan. Latihan kemahiran pergerakan kaki merujuk kepada pergerakan yang akan dilakukan secara berulang dan juga mmelibatkan peralatan sebagai alat bantu dalam latihan tersebut. Latihan tersebut akan diketuai oleh guru pembimbing dan telah dirancang berdasarkan kemahiran sedia ada guru tersebut. Latihan yang akan dilakukan mempunyai unsur yang boleh meningatkan ketangkasan, ketahanan, dan kemahiran. Setiap yang dilakukan mempunyai matlamat serta tujuan tertentu yang boleh diaplikasikan dalam mana-mana permainan.

3.1.  Meningkatkan kemahiran kognitif murid.  Membolehkan murid membangun dan mengekalkan kekuatan daya kardiavaskular semasa bermain. .  Membina kefahaman murid tentang konsep asas kemahiran Bola Baling. 2.  Membantu murid memperbaiki dan mempertingkatkan mutu pergerakan kaki dan tangan yang tepat dan betul.  Memupuk semangat bekerjasama yang tinggi antara murid semasa aktiviti dijalankan.  Melaksanakan simulasi latihan kemahiran acahan yang berkesan kepada murid.0 Rasional  Dapat melahirkan sifat kepimpinan murid semasa bermain.0 Objektif  Meningkatkan kemahiran acahan murid dalam sukan Bola Baling.  Melicinkan kemahiran lokomotor murid.  Melahirkan murid yang berdisiplin dan mahir berkomunikasi dengan murid lain.0 Matlamat  Memberikan peluang kepada murid untuk mempelajari teknik-teknik permainan Bola Baling dengan betul.  Melatih murid mahir dalam teknik gerakan kaki.  Melahirkan murid yang berkemahiran dalam permainan Bola Baling.

konsep dan prosedur-prosedur yang harus dijalankan sebelum bermulanya pengelolaan aktiviti. Dalam tugasan ini saya telah mempelajari langkah dan cara melaksanakan pengelolaan program aktiviti dalam Bola Baling. Ianya banyak membantu saya untuk menyediakan rancangan pengajaran yang memenuhi matlamat dan objektif P&P. banyak ilmu pengetahuan yang amat bermanfaat telah saya perolehi melalui proses pencarian rancangan aktiviti latihan kemahiran Bola Baling. Pelbagai rujukan internet dan buku-buku telah saya pilih untuk mendapatkan maklumat dan bahan mengenai format penulisan Rancangan Pengajaran Harian. Sepanjang dua minggu melaksanakan tugasan kerja kursus pendek ini. tugasan ini telah memberikan saya peluang untuk mengaplikasikan ilmu dan teori-teori hasil pembentangan yang telah dibentangkan oleh rakan-rakan semasa interaksi dalam kuliah. Kumpulan kami telah memilih kemahiran acahan ini sebagai program latihan yang akan dilaksanakan dikalangan murid-murid sekolah rendah. Secara amnya. Melalui rujukan ini. Ini sebagai satu kesedaran kepada saya untuk belajar membuat rancangan pengajaran . Dalam tugasan ini. teori. saya telah menggunakan prinsip-prinsip. saya telah mengetahui bagaimana pelaksanaan program aktiviti kemahiran acahan dan aktiviti yang sesuai sebagai pengukuhan konsep murid.Refleksi Oleh: Fanly Soh Swee Fong Bersyukur kepada Tuhan kerana akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan ini dengan baik dan tepat pada masanya.

Ini sebagai panduan melaksanakan sesuatu aktiviti supaya tidak lari daripada skop pembelajaran yang diingini. Selain itu. Peluang ini memberikan saya manfaat yang amat berguna apabila saya bergelar guru nanti. Keseluruhannya.dan cara bagaimana nak mengelolakan sesuatu aktiviti apabila diberikan tanggungjawab oleh pihak sekolah nanti. di mana saya perlu melaksanakan P&P berdasarkan rancangan pengajaran yang disediakan. saya ingin berterima kasih kepada Pensyarah Gerko yang telah banyak memberikan penerangan dan membimbing mengenai kehendak soalan tugasan kerja kursus ini kepada kami. saya amat menghargai setiap kerjasama dan bantuan daripada ahli-ahli kumpulan yang sentiasa komited dengan pelaksanaan tugasan ini. Banyak idea dan pengetahuan yang telah kami kongsikan bersama semasa membuat perbincangan tugasan dan ini telah banyak membantu menyiapkan tugasan dengan sempurna. .

Pada sekitar abad ke-19 pula. pertandingan bola baling antarabangsa yang pertama telah diadakan menggunakan peraturan baru tersebut. Dane Holger Nielsen juga membuat perkara yang sama pada tahun 1898 (tetapi hanya diperkenalkan pada tahun 1906). iaitu Haandbold di Denmark. iaitu di Denmark. Hazena atau Czeska Hasenka di Bohemia dan Slovakia. Harpaston di zaman Rom. iaitu di antara Jerman dan Austria pada tahun 1930. Permainan bola baling yang ada sekarang dibentuk pada akhir abad ke-19 di Eropah Utara.N. Satu lagi peraturan bola baling telah dibuat pada 29 Oktober 1917 oleh Max Heiser. Jerman. R. Fangballspiel pada abad pertengahan di Jerman dan sebagainya. Pada tahun 1925 pula. peraturan tersebut dipertingkatkan oleh Karl Schelenz. Terdapat juga rekod tentang permainan seperti bola baling ini dalam abad pertengahan di Perancis dan juga di Inuit.PENGENALAN Sejarah Bola Baling Permainan seakan-akan bola baling sudah ada sejak dahulu lagi seperti permainan Urania di zaman Greek kuno. . Greenland pada zaman pertengahan lagi. Karl Schelenz dan Erich Konigh dari Jerman. Ernst telah membuat satu peraturan baru bola baling pada tahun 1897. Pertandingan yang dimaksudkan adalah di antara Jerman dan Belgium pada tahun 1925 dan seterusnya pertandingan bola baling wanita. serta Gandbol di Ukraine. Norway dan Sweden. terdapat permainan yang agak serupa dengan bola baling dimainkan. Selepas tahun 1919.

semasa Perang Dunia Kedua. Pada tahun 1956. Sementara itu. Permainan ini telah diasaskan oleh Heizer di Jerman. Pada tahun 1938. sekali lagi Jerman telah menjadi juara dalam Kejohanan Bola Baling Sedunia yang disertai oleh 10 buah Negara. IHF juga telah mengadakan Kejohanan Wanita Dunia semenjak tahun 1957. Kesatuan ini menggalakkan permainan menggunakan tujuh orang dalam satu pasukan. Pada tahun 1946. Czechoslovakia. Permainan ini juga sama seperti versi permainan di Ireland dan Uruguay. Kesatuan Bola Baling Asia pula ditubuhkan pada tahun 1974 semasa Sukan Asia di Teheran sedang berlangsung. laporan IHF menyatakan bahawa ia . permainan bola baling diperkenalkan oleh Lim Hock Han pada tahun 1976. Romania. China dan Korea adalah di antara negara yang terkuat di mana pasukan wanita Korea Selatan telah memenangi pingat emas dalam Sukan Olimpik tahun 1988 manakala pasukan lelakinya telah memenangi pingat perak. Di Malaysia. Pada hari ini. Pada tahun 1926. Jepun. Pada tahun yang sama. sebanyak 68 buah negara telah mendaftar dengan IMF.Di Jerman. bilangan pemain telah ditambah menjadi sebelas orang dan dimainkan di padang bola sepak. ia dikenali sebagai Raffbold pada mulanya. Kesatuan Olahraga Amatur Antarabangsa (IAAF) telah menubuhkan satu jawatan kuasa khas untuk menyelaraskan permainan ini. Hungury dan Poland merupakan pasukan yang hebat ketika itu. permainan ini dikenali sebagai Torball yang dimainkan seramai tujuh orang. Rusia. bola baling buat pertama kalinya dipertandingkan dalam Sukan Olimpik yang diadakan di Berlin. Yugoslavia. Seterusnya pada tahun 1936. Kejohanan Bola Baling Sedunia sekali lagi diadakan pada tahun 1956 oleh IHF. Enam buah negara telah menyertainya dan negara Jerman telah muncul sebagai juara. Di dalam kejohanan tersebut. undang-undang permainan ini telah diubahsuai dan diguna pakai sehinggalah ke hari ini. Kesatuan Bola Baling Amatur Antarabangsa (IAHF) telah ditubuhkan oleh Avery Brudge di Amsterdam. Dan pada bulan Disember 2006. Jerman. Sweden telah menjadi juara. Manakala di Asia pula. Tetapi. Ibu pejabat kesatuan ini berada di Kuwait. dan Kejohanan Wanita dan Lelaki Remaja Dunia selepas itu. Pada tahun 1917. (IAHF) telah ditukar kepada Kesatuan Bola Baling Antarabangsa (IHF).

kementerian Pendidikan telah ditubuhkan pada tahun 1978. permainan bola baling telah diterima sebagai satu permainan yang dipertandingkan di peringkat kebangsaan di bawah kelolaan Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). Di Malaysia. Sejarah Bola Baling di Malaysia Permainan bola baling di Malaysia dianggap satu permainan yang baru. Ia mula diperkenalkan pada tahun 1976 oleh Lim Hock Han. jurulatih. beliau bertugas sebagai pengarah Bahagian Sukan di Pejabat Pendidikan Selangor dan kemudian di Universiti Malaya. Ketika itu. MSSM telah menganjurkan dua kursus iaitu di Kompleks TUDM. Persatuan Bola Baling Olimpik Selangor dan Wilayah Persekutuan secara rasminya telah didaftarkan pada 11 Sep. 1985. Di maktab perguruan pula. Cheah Hai Su telah dilantik sebagai presiden dan Lian Chin Nam sebagai Naib Presiden. Di peringkat sekolah.000 kumpulan yang berjumlah 31 juta orang termasuk pemain. 1985 dimana 11 pasukan telah mengambil bahagian. pegawai dan pengadil. Lumut tahun 1985 dan di Sekolah Menengah Sains Selangor pada tahun 1986 untuk melatih guru dari semua negeri dalam aspek kejurulatihan dan pengadilan. permainan bola baling mula diperkenalkan pada tahun 1976 kepada sekumpulan guru dan pelajar di Selangor oleh Encik Lim Hock Han. Mulai tahun 1987. Pada tahun 1986 persekutuan ini telah menjadi ahli gabungan Kesatuan Bola Baling Asia. Kejohanan Bola Baling Kebangsaan pula telah diadakan pada 7 Dis. permainan ini telah disenaraikan dalam kegiatan kokurikulum pelajarnya dan menjadi salah satu permainan yang dipertandingkan antara maktab-maktab perguruan dalam Pestarama Maktab mulai tahun 1985.130. Seterusnya satu jawatankuasa kerja bola baling yang dipengerusikan oleh Encik Cheah Hai Su dari Unit Pendidikan Jasmani Dan Sukan.sudah mempunyai 159 keahlian yang terdiri daripada 1. sejak itu. Kejohanan Bola Baling Terbuka Selangor dan Wilayah Persekutuan yang pertama telah diadakan pada 2 Jun 1982. kursus-kursus .

di peringlat sekolah. Peraturan dan Undang-Undang Bola . Kejohanan Bola Baling Terbuka Selangor dan Wilayah Persekutuan bagi lelaki dan wanita buat kali pertama telah diadakan pada 2 jun 1982. Persatuan Bola Baling Olimpik Selangor dan Wilayah Persekutuan telah didaftarkan secara rasmi pada 11 september 1982. kejohanan ini telah disertai 12 buah pasukan dari Selangor. persekutuan Bola Baling Malaysia pula telah didafarkan secara rasmi pada 11 september 1982. Pahang dan Universiti Malaya.bola baling untuk gurur-guru telah dijalankan untuk mempopularkan permainan ini di kalangan pelajar sekolah. Wilayah Persekutuan. Melaka. MSSM telah menganjurkan dua kursus bola baling bagi melatih guru dalam aspek pengadilan dan kejurulatihan. Persekutuan Bola Baling Malaysia pula telah didaftarkan secara rasmi pada tahun 1985.

Pertukaran pemain boleh dilakukan secara bebas. Pengadil   Ketua pengadil. Terdiri daripada 6 orang pemain dalam satu pasukan termasuk 1 penjaga gol. Satu lagi garisan separa bulatan pula adalah pada jarak 9 m dari gol. Gelanggang     Berukuran 40 m panjang x 20 m lebar. Tempoh Permainan     Tempoh permainan bola baling ialah selama 30 minit dalam dua sesi. pemenang akan ditentukan dengan setiap pasukan akan diberikan 5 balingan bagi . 5 minit lagi akan diberikan sekiranya kedudukan pungutan gol masih sama. Terdapat garisan pembahagi di tengah gelanggang dan satu gol di tengah salah satu penghujung.  Sesetengah versi bola baling Amerika menggunakan bola yang digunakan dalam permainan bola tampar. Pemain    Dua pasukan berlawan dalam satu sama. Bersaiz lebih kecil berbanding bola sepak bagi memudahkan pemain memegang dan mengawalnya dengan sebelah tangan (walaupun kedua-dua tangan dibenarkan). Gol dikelilingi garisan separa bulatan yang jarak umumnya berukuran 6 m dari gol. 10 minit masa tambahan diberikan jika kedudukan seri. Jika kedudukan masih seri selepas masa tambahan. o Setiap pengadil akan menjaga kawasan masing-masing. Pembantu pengadil.

Bola dibaling dari luar kawasan D (kawasan gol) dan pemain tidak dibenarkan masuk ke kawasan D. Pergerakan dribble dilakukan dengan sebelah tangan. maka pemain lain pula akan membuat dribble seterusnya. Pemain tidak boleh memegang bola lebih daripada 3 saat. Formasi Permainan  Formasi yang sering digunakan: o Formasi 6-0 (Formasi yang digunakan oleh pasukan Scandinavian dari Eropah) o Formasi 5-1 o Formasi 4-2 o Formasi 3-3 (Formasi yang digunakan oleh pasukan HC Motor Zaporyshe dari Ukraine. Balinga dilakukan pada jarak 7 meter dari gol. Ia juga sering digunakan oleh pasukan dari Eropah Timur.setiap pemain kecuali penjaga gol. Para pemain berada di garisan tengah gelanggang sebelum permainan dimulakan. tetapi apabila kedua-dua tangan memegang bola selepas membuat dribble. Cara Permainan      Pemain mesti menggunakan tangan untuk membaling bola. . Satu balingan percuma akan diberikan kepada pemain yang membuat satu double dribble.

 Pemain akan kehilangan bola sekiranya melangkah lebih dari tiga langkah tanpa melakukan dribbleatau selepas memberhentikan dribble mereka. sama ada menyentuh dengan tujuan menolak atau dengan bahasa kasar. Pasukan yang memperoleh jaringan penalti yang terbanyak dikira sebagai pemenang. para pemain bergerak ke garisan tengah gelanggang semula dan perlu berdiri sambil dapat mengawal bola. atau . Selepas jaringan berjaya dibuat. Dalam kes yang lebih ekstrem. bola perlu diletakkan ke bawah. pemain tersebut akan diberikan kad kuning (tanda amaran). Hanya penjaga gol dibenarkan berada di kawasan D.  Penalti akan diberikan kepada pemain jika terdapat perlakuan kasar di antara mereka.    Selepas kehilangan bola semasa menyerang. Cubaan untuk menjaringkan gol pula perlu dilakukan di luar kawasan D. pasukan akan diberikan balingan penalti sehingga terdapat pasukan yang gagal menjaringkannya. Balingan penalti tu juga diberikan jika di dalam kawasan D.  Sekiranya pemenang tidak dapat ditentukan pada 10 jaringan pertama. Terdapat juga pemain yang terus diberikan kad merah kerana melakukan kekasaran terhadap pemain lain tanpa diberikan amaran (kad kuning). Pemain akan mengambil tiga langkah dan bola mesti dipukul ke bawah seperti dalam permainan bola keranjang. pengadil akan meniup wisel sebagai tanda permainan diteruskan. Pengadil mungkin memberikan balingan 9 meter percuma kepada pasukan yang menyerang. balingan penalti pada jarak 7 meter dari gol diberikan. atau jika or if the infraction was during a clear scoring opportunity.  Jika pemain mencela atau memprotes keputusan pengadil.  Balingan penalti mesti dibuat pada kawasan perimeter yang ke-7 selepas wisel dibunyikan. pemain pertahanan menghalang pergerakan pemain lawan yang ingin membuat jaringan. 2 minit penalti. atau kad merah (disingkir dari permainan).

sekiranya pemain menendang atau memukul pemain lawan. KEMAHIRAN AKTIVITI-AKTIVITI DALAM BOLA BALING (i) Kemahiran:  Hantaran  Menangkap/ menyambut  Menggelecek  Melantun  Mengacah  Menghadang  Menjaring  Menjaga gol . pengadil boleh mengarahkannya keluar dari gelanggang.

berpasangan dan berkumpulan.PENGENALAN RPH Kumpulan kami telah sebulat suara untuk memilih jenis kemahiran iaitu kemahiran mengacah. Kami telah memilih tajuk ini dan merangka satu rancangan pengajaran harian yang akan digunakan di sekolah kelak. pelajar akan belajar untuk mengawal diri bagaimana untuk melakukan acahan. Kumpulan kami telah mencipta 3 jenis aktiviti untuk meningkatkan kemahiran mengelecek iaitu secara individu. . Dalam aktiviti tersebut.

: .9.00.00 Pagi (1 Jam) : 4 Bestari : 21 Orang (lelaki:13 perempuan: 8 ) : Kemahiran dalam bola baling : Mengacah Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini. murid dapat.PERALATAN RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) Mata Pelajaran Masa Kelas Bil Murid Tunjang Tajuk/Kemahiran : Pendidikan Jasmani : 8.

Setiap aktiviti dibuat dalam lima kali ulangan dalam 10 set. ISI PELAJARAN        AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Set Induksi Masa :10 minit. Afektif : memupuk semangat bekerjasama yang tinggi antara murid semasa aktiviti dijalankan. Psikomotor: murid dapat melakukan kemahiran asas pergerakan kaki dalam bola baling dengan teknik yang betul 5 kali dari 10 percubaan Kognitif : murid dapat menyatakan kesalahan dalam kemahiran pergerakan kaki dan kedudukan anggota badan yang baik semasa melakukan aktiviti pergerakan kaki bola baling. dedikasi. III. 2. Aktiviti diteruskan dengan berpatah balik mengikut giliran murid. Dalam barisan. Doa Belajar Membuat regangan Pengenalan Kemahiran Murid membaca doa belajar secara beramai-ramai Murid diminta untuk membuat dua barisan secara mengadap dan melakuka berpasangan. Guru menunjukkan dan menerangkan tentang kemahiran gerak kaki dalam bola Langkah 1 Masa : 15 minit  Aktiviti secara individu 1. : Bola baling (21) . 4. 5. Semasa berlari sambil membawa bola. . murid dikehendaki berlari sambil membawa bola dengan k tangan.I. kayu( 3). Regangan dimulakan dengan kepala hingga hujung kaki dalam kiraan 8. II. murid dikehendaki mengelak daripada kon sehingga melepasi semua kon tersebut. Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah bermain bola baling di waktu pendidikan jasmani sebelum ini. Murid dipecahkan kepada empat kumpulan iaitu lima orang satu kumpulan. 3. Penggabungjalinan : Pendidikan Sivik dan Matematik KESEPADUAN : Koordinasasi Penerapan Nilai Murni Alatan KOMPONEN : Bekerjasama. kon(8) wisel (2).

Mula tanpa menggunaka bola dan kemudian dengan bola dan dihalang oleh raka Aktiviti ini diulang sebanyak 5 kali dan ulangan sebanyak 3 set. 5. 8. 7. Guru mendemonstrasi kemahiran gerakan kaki iaitu ’lay up’. 3. 2. 7. Manakala. Seorang murid akan membaling bola ke arah kiri dan kanan tanpa bergerak dari asalnya. Murid yang membaling bola bebas untuk menghantar bola tanpa memberikan isy kepada rakannya itu.kanan. Pergerakan kaki tig berturut-turut dan dihalang oleh rakan. Ikut arah Langkah 2 Masa : 15 minit  Aktiviti berpasangan 1. 6. Seterusnya murid diminta untuk membuat barisan dimana 2 orang murid berdiri satu sama lain. rakan di hadapannya akan menangkap bola tersebut. 4. depan dan belakang Mula tanpa bola kemudian dengan menggunakan bola.6. Berseorangan bergerak ke kiri. A .

C te berperanan sebagai penghalang untuk B menjaring. B =C 1) Bahagikan murid kepada dua kumpulan iaitu A dan B. A C B = A. manak seorang bertindak sebagai pihak lawan atau penghalang un menjaringkan gol.Langkah 3 Masa : 10 minit  Aktiviti berkumpulan secara bertiga 1) Aktiviti secara bertiga. dan akan mendapatkan bola untuk menjaring sambil melompat. 2) A akan menghantar bola dari luar kawasan D ke dalam kepada Seterusnya. A k bertukar peranan pula dengan B. 3) Seterusnya. A akan menghantar bola kepada B. 4) Aktiviti ini berulang sehingga murid-murid dapat mengusai kemahi mengelecek. C akan cuba menghalang B dari mendapatkan bola un menjaring. kemahiran menjaring secara melompat dipraktikkan. Kemuncak: . Dua orang dari pasukan yang sama. A dan B satu pasukan. Setiap kumpu terdiri daripada lima orang. menjaring dan menghadang.manakala C pasukan lawan un menghalang. dan B perlu mencari ruang untuk mengambil bola d menjaringkan bola.

aktiviti menyejukkan badan salam keadaan duduk d Guru memberikan ruang refleksi kepada murid tentang aktiviti yang te merka lakukan. 3) Kumpulan yang dapat menjaringkan paling banyak gol dalam masa 7 m permainan dikira menang.Permainan kecil Masa: 15 minit 2) Setiap kumpulan dikehendaki menjaringkan gol di kawasan lawan sam melakukan gelecek untk mengelakkan pihak lawan membuat jaring Semua harus menggunakan teknik ”lay up” dan terus menghantar a menjaringkan bola ke kawasan lawan. 4) Setiap kumpulan harus mengatur strategi masing-masing. Gol A Gol B Penutup Masa : 10 minit •Aktiviti menyejukkan badan •Refleksi    Murid dalam satu bulatan dan duduk. Guru membuat diikuti oleh murid. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->