P. 1
Rph Bola Baling New

Rph Bola Baling New

|Views: 92|Likes:
Published by Frans Fanly

More info:

Published by: Frans Fanly on Mar 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

Pendahuluan
Pelbagai latihan yang dilakukan untuk meningkatkan kemahiran dalam permainan bola baling. Salah satu latihan yang boleh meningkatkan kemahiran dalam bola baling ialah latihan kemahiran pergerakan kaki. Latihan ini merupakan latihan yang sering dilakukan dalam mana-mana permainan sukan. Latihan kemahiran pergerakan kaki merujuk kepada pergerakan yang akan dilakukan secara berulang dan juga mmelibatkan peralatan sebagai alat bantu dalam latihan tersebut. Latihan tersebut akan diketuai oleh guru pembimbing dan telah dirancang berdasarkan kemahiran sedia ada guru tersebut. Latihan yang akan dilakukan mempunyai unsur yang boleh meningatkan ketangkasan, ketahanan, dan kemahiran. Setiap yang dilakukan mempunyai matlamat serta tujuan tertentu yang boleh diaplikasikan dalam mana-mana permainan.

 Melahirkan murid yang berkemahiran dalam permainan Bola Baling.  Melatih murid mahir dalam teknik gerakan kaki.0 Matlamat  Memberikan peluang kepada murid untuk mempelajari teknik-teknik permainan Bola Baling dengan betul.  Membantu murid memperbaiki dan mempertingkatkan mutu pergerakan kaki dan tangan yang tepat dan betul. 2.  Meningkatkan kemahiran kognitif murid.1.  Membolehkan murid membangun dan mengekalkan kekuatan daya kardiavaskular semasa bermain.  Melicinkan kemahiran lokomotor murid.0 Rasional  Dapat melahirkan sifat kepimpinan murid semasa bermain.  Melahirkan murid yang berdisiplin dan mahir berkomunikasi dengan murid lain.0 Objektif  Meningkatkan kemahiran acahan murid dalam sukan Bola Baling. .  Melaksanakan simulasi latihan kemahiran acahan yang berkesan kepada murid. 3.  Membina kefahaman murid tentang konsep asas kemahiran Bola Baling.  Memupuk semangat bekerjasama yang tinggi antara murid semasa aktiviti dijalankan.

Ini sebagai satu kesedaran kepada saya untuk belajar membuat rancangan pengajaran . banyak ilmu pengetahuan yang amat bermanfaat telah saya perolehi melalui proses pencarian rancangan aktiviti latihan kemahiran Bola Baling. Melalui rujukan ini. Secara amnya. teori. Dalam tugasan ini. Ianya banyak membantu saya untuk menyediakan rancangan pengajaran yang memenuhi matlamat dan objektif P&P.Refleksi Oleh: Fanly Soh Swee Fong Bersyukur kepada Tuhan kerana akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan ini dengan baik dan tepat pada masanya. Dalam tugasan ini saya telah mempelajari langkah dan cara melaksanakan pengelolaan program aktiviti dalam Bola Baling. Kumpulan kami telah memilih kemahiran acahan ini sebagai program latihan yang akan dilaksanakan dikalangan murid-murid sekolah rendah. Sepanjang dua minggu melaksanakan tugasan kerja kursus pendek ini. saya telah mengetahui bagaimana pelaksanaan program aktiviti kemahiran acahan dan aktiviti yang sesuai sebagai pengukuhan konsep murid. Pelbagai rujukan internet dan buku-buku telah saya pilih untuk mendapatkan maklumat dan bahan mengenai format penulisan Rancangan Pengajaran Harian. saya telah menggunakan prinsip-prinsip. tugasan ini telah memberikan saya peluang untuk mengaplikasikan ilmu dan teori-teori hasil pembentangan yang telah dibentangkan oleh rakan-rakan semasa interaksi dalam kuliah. konsep dan prosedur-prosedur yang harus dijalankan sebelum bermulanya pengelolaan aktiviti.

. Banyak idea dan pengetahuan yang telah kami kongsikan bersama semasa membuat perbincangan tugasan dan ini telah banyak membantu menyiapkan tugasan dengan sempurna.dan cara bagaimana nak mengelolakan sesuatu aktiviti apabila diberikan tanggungjawab oleh pihak sekolah nanti. saya amat menghargai setiap kerjasama dan bantuan daripada ahli-ahli kumpulan yang sentiasa komited dengan pelaksanaan tugasan ini. saya ingin berterima kasih kepada Pensyarah Gerko yang telah banyak memberikan penerangan dan membimbing mengenai kehendak soalan tugasan kerja kursus ini kepada kami. Selain itu. Peluang ini memberikan saya manfaat yang amat berguna apabila saya bergelar guru nanti. Ini sebagai panduan melaksanakan sesuatu aktiviti supaya tidak lari daripada skop pembelajaran yang diingini. Keseluruhannya. di mana saya perlu melaksanakan P&P berdasarkan rancangan pengajaran yang disediakan.

Norway dan Sweden. Pertandingan yang dimaksudkan adalah di antara Jerman dan Belgium pada tahun 1925 dan seterusnya pertandingan bola baling wanita. Karl Schelenz dan Erich Konigh dari Jerman. Satu lagi peraturan bola baling telah dibuat pada 29 Oktober 1917 oleh Max Heiser. Harpaston di zaman Rom. Ernst telah membuat satu peraturan baru bola baling pada tahun 1897. terdapat permainan yang agak serupa dengan bola baling dimainkan.PENGENALAN Sejarah Bola Baling Permainan seakan-akan bola baling sudah ada sejak dahulu lagi seperti permainan Urania di zaman Greek kuno. Terdapat juga rekod tentang permainan seperti bola baling ini dalam abad pertengahan di Perancis dan juga di Inuit. iaitu Haandbold di Denmark. Hazena atau Czeska Hasenka di Bohemia dan Slovakia. R. Greenland pada zaman pertengahan lagi. iaitu di Denmark. Jerman. Selepas tahun 1919. Pada tahun 1925 pula. peraturan tersebut dipertingkatkan oleh Karl Schelenz. Dane Holger Nielsen juga membuat perkara yang sama pada tahun 1898 (tetapi hanya diperkenalkan pada tahun 1906). pertandingan bola baling antarabangsa yang pertama telah diadakan menggunakan peraturan baru tersebut.N. Pada sekitar abad ke-19 pula. serta Gandbol di Ukraine. Permainan bola baling yang ada sekarang dibentuk pada akhir abad ke-19 di Eropah Utara. iaitu di antara Jerman dan Austria pada tahun 1930. Fangballspiel pada abad pertengahan di Jerman dan sebagainya. .

Pada tahun 1938. Di Malaysia. Romania. permainan ini dikenali sebagai Torball yang dimainkan seramai tujuh orang. Manakala di Asia pula. dan Kejohanan Wanita dan Lelaki Remaja Dunia selepas itu. Permainan ini juga sama seperti versi permainan di Ireland dan Uruguay. bola baling buat pertama kalinya dipertandingkan dalam Sukan Olimpik yang diadakan di Berlin.Di Jerman. Di dalam kejohanan tersebut. Kejohanan Bola Baling Sedunia sekali lagi diadakan pada tahun 1956 oleh IHF. Jerman. sebanyak 68 buah negara telah mendaftar dengan IMF. semasa Perang Dunia Kedua. Kesatuan Bola Baling Asia pula ditubuhkan pada tahun 1974 semasa Sukan Asia di Teheran sedang berlangsung. Tetapi. Enam buah negara telah menyertainya dan negara Jerman telah muncul sebagai juara. Kesatuan Olahraga Amatur Antarabangsa (IAAF) telah menubuhkan satu jawatan kuasa khas untuk menyelaraskan permainan ini. Hungury dan Poland merupakan pasukan yang hebat ketika itu. bilangan pemain telah ditambah menjadi sebelas orang dan dimainkan di padang bola sepak. undang-undang permainan ini telah diubahsuai dan diguna pakai sehinggalah ke hari ini. China dan Korea adalah di antara negara yang terkuat di mana pasukan wanita Korea Selatan telah memenangi pingat emas dalam Sukan Olimpik tahun 1988 manakala pasukan lelakinya telah memenangi pingat perak. laporan IHF menyatakan bahawa ia . Pada hari ini. Sementara itu. Permainan ini telah diasaskan oleh Heizer di Jerman. Seterusnya pada tahun 1936. Kesatuan Bola Baling Amatur Antarabangsa (IAHF) telah ditubuhkan oleh Avery Brudge di Amsterdam. Pada tahun yang sama. Dan pada bulan Disember 2006. (IAHF) telah ditukar kepada Kesatuan Bola Baling Antarabangsa (IHF). Czechoslovakia. Rusia. IHF juga telah mengadakan Kejohanan Wanita Dunia semenjak tahun 1957. Pada tahun 1946. ia dikenali sebagai Raffbold pada mulanya. Sweden telah menjadi juara. Kesatuan ini menggalakkan permainan menggunakan tujuh orang dalam satu pasukan. Pada tahun 1917. Jepun. Yugoslavia. Ibu pejabat kesatuan ini berada di Kuwait. sekali lagi Jerman telah menjadi juara dalam Kejohanan Bola Baling Sedunia yang disertai oleh 10 buah Negara. Pada tahun 1926. permainan bola baling diperkenalkan oleh Lim Hock Han pada tahun 1976. Pada tahun 1956.

beliau bertugas sebagai pengarah Bahagian Sukan di Pejabat Pendidikan Selangor dan kemudian di Universiti Malaya. Pada tahun 1986 persekutuan ini telah menjadi ahli gabungan Kesatuan Bola Baling Asia. Mulai tahun 1987. Ia mula diperkenalkan pada tahun 1976 oleh Lim Hock Han. Seterusnya satu jawatankuasa kerja bola baling yang dipengerusikan oleh Encik Cheah Hai Su dari Unit Pendidikan Jasmani Dan Sukan. Di Malaysia. permainan bola baling telah diterima sebagai satu permainan yang dipertandingkan di peringkat kebangsaan di bawah kelolaan Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). MSSM telah menganjurkan dua kursus iaitu di Kompleks TUDM. Di maktab perguruan pula. Lumut tahun 1985 dan di Sekolah Menengah Sains Selangor pada tahun 1986 untuk melatih guru dari semua negeri dalam aspek kejurulatihan dan pengadilan.130. kementerian Pendidikan telah ditubuhkan pada tahun 1978.000 kumpulan yang berjumlah 31 juta orang termasuk pemain. Kejohanan Bola Baling Kebangsaan pula telah diadakan pada 7 Dis. Ketika itu. sejak itu. Sejarah Bola Baling di Malaysia Permainan bola baling di Malaysia dianggap satu permainan yang baru. jurulatih.sudah mempunyai 159 keahlian yang terdiri daripada 1. kursus-kursus . 1985. 1985 dimana 11 pasukan telah mengambil bahagian. Di peringkat sekolah. Cheah Hai Su telah dilantik sebagai presiden dan Lian Chin Nam sebagai Naib Presiden. Persatuan Bola Baling Olimpik Selangor dan Wilayah Persekutuan secara rasminya telah didaftarkan pada 11 Sep. permainan ini telah disenaraikan dalam kegiatan kokurikulum pelajarnya dan menjadi salah satu permainan yang dipertandingkan antara maktab-maktab perguruan dalam Pestarama Maktab mulai tahun 1985. pegawai dan pengadil. permainan bola baling mula diperkenalkan pada tahun 1976 kepada sekumpulan guru dan pelajar di Selangor oleh Encik Lim Hock Han. Kejohanan Bola Baling Terbuka Selangor dan Wilayah Persekutuan yang pertama telah diadakan pada 2 Jun 1982.

Wilayah Persekutuan.bola baling untuk gurur-guru telah dijalankan untuk mempopularkan permainan ini di kalangan pelajar sekolah. Persekutuan Bola Baling Malaysia pula telah didaftarkan secara rasmi pada tahun 1985. di peringlat sekolah. MSSM telah menganjurkan dua kursus bola baling bagi melatih guru dalam aspek pengadilan dan kejurulatihan. Pahang dan Universiti Malaya. Melaka. kejohanan ini telah disertai 12 buah pasukan dari Selangor. Persatuan Bola Baling Olimpik Selangor dan Wilayah Persekutuan telah didaftarkan secara rasmi pada 11 september 1982. Kejohanan Bola Baling Terbuka Selangor dan Wilayah Persekutuan bagi lelaki dan wanita buat kali pertama telah diadakan pada 2 jun 1982. persekutuan Bola Baling Malaysia pula telah didafarkan secara rasmi pada 11 september 1982. Peraturan dan Undang-Undang Bola .

Terdapat garisan pembahagi di tengah gelanggang dan satu gol di tengah salah satu penghujung. Pemain    Dua pasukan berlawan dalam satu sama. Bersaiz lebih kecil berbanding bola sepak bagi memudahkan pemain memegang dan mengawalnya dengan sebelah tangan (walaupun kedua-dua tangan dibenarkan). Pembantu pengadil. Terdiri daripada 6 orang pemain dalam satu pasukan termasuk 1 penjaga gol. 10 minit masa tambahan diberikan jika kedudukan seri. Gelanggang     Berukuran 40 m panjang x 20 m lebar. Tempoh Permainan     Tempoh permainan bola baling ialah selama 30 minit dalam dua sesi.  Sesetengah versi bola baling Amerika menggunakan bola yang digunakan dalam permainan bola tampar. Satu lagi garisan separa bulatan pula adalah pada jarak 9 m dari gol. 5 minit lagi akan diberikan sekiranya kedudukan pungutan gol masih sama. Pertukaran pemain boleh dilakukan secara bebas. o Setiap pengadil akan menjaga kawasan masing-masing. Gol dikelilingi garisan separa bulatan yang jarak umumnya berukuran 6 m dari gol. Pengadil   Ketua pengadil. pemenang akan ditentukan dengan setiap pasukan akan diberikan 5 balingan bagi . Jika kedudukan masih seri selepas masa tambahan.

Balinga dilakukan pada jarak 7 meter dari gol. Pergerakan dribble dilakukan dengan sebelah tangan. Ia juga sering digunakan oleh pasukan dari Eropah Timur. Cara Permainan      Pemain mesti menggunakan tangan untuk membaling bola. Satu balingan percuma akan diberikan kepada pemain yang membuat satu double dribble. Pemain tidak boleh memegang bola lebih daripada 3 saat. tetapi apabila kedua-dua tangan memegang bola selepas membuat dribble. Para pemain berada di garisan tengah gelanggang sebelum permainan dimulakan.setiap pemain kecuali penjaga gol. Formasi Permainan  Formasi yang sering digunakan: o Formasi 6-0 (Formasi yang digunakan oleh pasukan Scandinavian dari Eropah) o Formasi 5-1 o Formasi 4-2 o Formasi 3-3 (Formasi yang digunakan oleh pasukan HC Motor Zaporyshe dari Ukraine. . maka pemain lain pula akan membuat dribble seterusnya. Bola dibaling dari luar kawasan D (kawasan gol) dan pemain tidak dibenarkan masuk ke kawasan D.

pengadil akan meniup wisel sebagai tanda permainan diteruskan.    Selepas kehilangan bola semasa menyerang.  Sekiranya pemenang tidak dapat ditentukan pada 10 jaringan pertama. Balingan penalti tu juga diberikan jika di dalam kawasan D. para pemain bergerak ke garisan tengah gelanggang semula dan perlu berdiri sambil dapat mengawal bola. 2 minit penalti. Hanya penjaga gol dibenarkan berada di kawasan D. atau kad merah (disingkir dari permainan). Pengadil mungkin memberikan balingan 9 meter percuma kepada pasukan yang menyerang. Terdapat juga pemain yang terus diberikan kad merah kerana melakukan kekasaran terhadap pemain lain tanpa diberikan amaran (kad kuning). bola perlu diletakkan ke bawah. Selepas jaringan berjaya dibuat. atau jika or if the infraction was during a clear scoring opportunity.  Penalti akan diberikan kepada pemain jika terdapat perlakuan kasar di antara mereka. pasukan akan diberikan balingan penalti sehingga terdapat pasukan yang gagal menjaringkannya.  Balingan penalti mesti dibuat pada kawasan perimeter yang ke-7 selepas wisel dibunyikan. Cubaan untuk menjaringkan gol pula perlu dilakukan di luar kawasan D. pemain pertahanan menghalang pergerakan pemain lawan yang ingin membuat jaringan. atau . Pemain akan mengambil tiga langkah dan bola mesti dipukul ke bawah seperti dalam permainan bola keranjang. Pasukan yang memperoleh jaringan penalti yang terbanyak dikira sebagai pemenang. Pemain akan kehilangan bola sekiranya melangkah lebih dari tiga langkah tanpa melakukan dribbleatau selepas memberhentikan dribble mereka. Dalam kes yang lebih ekstrem. sama ada menyentuh dengan tujuan menolak atau dengan bahasa kasar.  Jika pemain mencela atau memprotes keputusan pengadil. balingan penalti pada jarak 7 meter dari gol diberikan. pemain tersebut akan diberikan kad kuning (tanda amaran).

pengadil boleh mengarahkannya keluar dari gelanggang.sekiranya pemain menendang atau memukul pemain lawan. KEMAHIRAN AKTIVITI-AKTIVITI DALAM BOLA BALING (i) Kemahiran:  Hantaran  Menangkap/ menyambut  Menggelecek  Melantun  Mengacah  Menghadang  Menjaring  Menjaga gol .

Kumpulan kami telah mencipta 3 jenis aktiviti untuk meningkatkan kemahiran mengelecek iaitu secara individu. .PENGENALAN RPH Kumpulan kami telah sebulat suara untuk memilih jenis kemahiran iaitu kemahiran mengacah. Dalam aktiviti tersebut. Kami telah memilih tajuk ini dan merangka satu rancangan pengajaran harian yang akan digunakan di sekolah kelak. berpasangan dan berkumpulan. pelajar akan belajar untuk mengawal diri bagaimana untuk melakukan acahan.

00 Pagi (1 Jam) : 4 Bestari : 21 Orang (lelaki:13 perempuan: 8 ) : Kemahiran dalam bola baling : Mengacah Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini. murid dapat.00.: .9.PERALATAN RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (RPH) Mata Pelajaran Masa Kelas Bil Murid Tunjang Tajuk/Kemahiran : Pendidikan Jasmani : 8.

Semasa berlari sambil membawa bola. III. Aktiviti diteruskan dengan berpatah balik mengikut giliran murid. 2. ISI PELAJARAN        AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Set Induksi Masa :10 minit. Afektif : memupuk semangat bekerjasama yang tinggi antara murid semasa aktiviti dijalankan. Regangan dimulakan dengan kepala hingga hujung kaki dalam kiraan 8.I. 4. murid dikehendaki berlari sambil membawa bola dengan k tangan. kayu( 3). Doa Belajar Membuat regangan Pengenalan Kemahiran Murid membaca doa belajar secara beramai-ramai Murid diminta untuk membuat dua barisan secara mengadap dan melakuka berpasangan. : Bola baling (21) . Penggabungjalinan : Pendidikan Sivik dan Matematik KESEPADUAN : Koordinasasi Penerapan Nilai Murni Alatan KOMPONEN : Bekerjasama. murid dikehendaki mengelak daripada kon sehingga melepasi semua kon tersebut. Dalam barisan. 5. . II. Psikomotor: murid dapat melakukan kemahiran asas pergerakan kaki dalam bola baling dengan teknik yang betul 5 kali dari 10 percubaan Kognitif : murid dapat menyatakan kesalahan dalam kemahiran pergerakan kaki dan kedudukan anggota badan yang baik semasa melakukan aktiviti pergerakan kaki bola baling. Murid dipecahkan kepada empat kumpulan iaitu lima orang satu kumpulan. 3. Guru menunjukkan dan menerangkan tentang kemahiran gerak kaki dalam bola Langkah 1 Masa : 15 minit  Aktiviti secara individu 1. kon(8) wisel (2). Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah bermain bola baling di waktu pendidikan jasmani sebelum ini. dedikasi. Setiap aktiviti dibuat dalam lima kali ulangan dalam 10 set.

Murid yang membaling bola bebas untuk menghantar bola tanpa memberikan isy kepada rakannya itu. 2. 4.6. 3. rakan di hadapannya akan menangkap bola tersebut. depan dan belakang Mula tanpa bola kemudian dengan menggunakan bola. 8. Guru mendemonstrasi kemahiran gerakan kaki iaitu ’lay up’. Berseorangan bergerak ke kiri. 7. Pergerakan kaki tig berturut-turut dan dihalang oleh rakan. 5. Manakala. Ikut arah Langkah 2 Masa : 15 minit  Aktiviti berpasangan 1.kanan. Mula tanpa menggunaka bola dan kemudian dengan bola dan dihalang oleh raka Aktiviti ini diulang sebanyak 5 kali dan ulangan sebanyak 3 set. 6. Seterusnya murid diminta untuk membuat barisan dimana 2 orang murid berdiri satu sama lain. 7. Seorang murid akan membaling bola ke arah kiri dan kanan tanpa bergerak dari asalnya. A .

C akan cuba menghalang B dari mendapatkan bola un menjaring. Setiap kumpu terdiri daripada lima orang. dan B perlu mencari ruang untuk mengambil bola d menjaringkan bola. Kemuncak: . 2) A akan menghantar bola dari luar kawasan D ke dalam kepada Seterusnya. A dan B satu pasukan. A akan menghantar bola kepada B. B =C 1) Bahagikan murid kepada dua kumpulan iaitu A dan B. A k bertukar peranan pula dengan B. Dua orang dari pasukan yang sama. dan akan mendapatkan bola untuk menjaring sambil melompat. A C B = A. manak seorang bertindak sebagai pihak lawan atau penghalang un menjaringkan gol. 4) Aktiviti ini berulang sehingga murid-murid dapat mengusai kemahi mengelecek. 3) Seterusnya. menjaring dan menghadang.manakala C pasukan lawan un menghalang.Langkah 3 Masa : 10 minit  Aktiviti berkumpulan secara bertiga 1) Aktiviti secara bertiga. C te berperanan sebagai penghalang untuk B menjaring. kemahiran menjaring secara melompat dipraktikkan.

Gol A Gol B Penutup Masa : 10 minit •Aktiviti menyejukkan badan •Refleksi    Murid dalam satu bulatan dan duduk.Permainan kecil Masa: 15 minit 2) Setiap kumpulan dikehendaki menjaringkan gol di kawasan lawan sam melakukan gelecek untk mengelakkan pihak lawan membuat jaring Semua harus menggunakan teknik ”lay up” dan terus menghantar a menjaringkan bola ke kawasan lawan. 4) Setiap kumpulan harus mengatur strategi masing-masing. Guru membuat diikuti oleh murid. 3) Kumpulan yang dapat menjaringkan paling banyak gol dalam masa 7 m permainan dikira menang. . aktiviti menyejukkan badan salam keadaan duduk d Guru memberikan ruang refleksi kepada murid tentang aktiviti yang te merka lakukan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->