P. 1
RPH Lontar Peluru T1

RPH Lontar Peluru T1

|Views: 91|Likes:
Published by RosLi KaSmodin
contoh rph lontar peluru
contoh rph lontar peluru

More info:

Published by: RosLi KaSmodin on Mar 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN JASMANI Tarikh Hari Masa :9 Februari 2011 :Rabu :7.45 am – 8.

25 am Tingkatan Bilangan Pelajar Jantina : Tingkatan 1 : 33 orang : Lelaki dan perempuan

Tunjang pembelajaran Bidang pembelajaran Unit/fokus pembelajaran Focus pembelajaran

: Kemahiran : Olahraga/acara padang : Kemahiran asas lontar peluru : Teknik lontaran Parry O’Brien/membelakang

Pengalaman sedia ada murid:- Pelajar telah membuat rujukan daripada buku teks terlebih dahulu sebelum sesi pengajaran dan pembelajaran dengan arahan guru pada akhir sesi pengajaran yang lepas. - Pelajar juga telah mengenali acara Lontar Peluru semasa sekolah rendah. Objektif Pembelajaran Psikomotor : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan diharapkan pelajar dapat; : 1. Melakukan 2 daripada 3 percubaan teknik melontar peluru gaya Parry O’brien tanpa peluru dengan betul. 2. Melakukan 2 daripada 3 percubaan teknik melontar peluru gaya Parry O’brien dengan betul.

: 2. 2. Guru membahagikan pelajar kepada 4 kumpulan.Pengenalan ( 2 minit ) Aktiviti : Stail A. : Kon besar (8). Afektif : 1. pancang kayu (12) dan ABM. berpandukan carta yang Organisasi Catatan ABM -carta -stand -peluru -bola tennis -frisbee Penerangan guru . peluru (8). Menunjukan sifat tolenrasi dan kesungguhan semasa melakukan aktiviti. bola softball (17). : alat tulis dan buku nota.arahan dan Stail E-peningkatan : Menganalisis setiap pergerakan yang dilakukan semasa aktiviti pegangan dan lontaran dilakukan. Menerangkan secara lisan 3 daripada 4 teknik melontar peluru gaya Parry O’brien dengan kedudukan yang betul. Maklumat P&P Guru memberitahu murid bahawa mereka akan belajar teknik pegangan dan lontar peluru gaya Parry O’Brien/membelakangi dengan disediakan. Pelajar menunjukan sifat keprihatinan kepada aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti. Stategi mengajar KBKK/Nilai/Kemahiran Persedian murid Persediaan guru Fasa/masa PERMULAAN 1. Menyatakan 4 daripada 5 kesilapan yang biasa dilakukan semasa melakukan kemahiran melontar peluru. pita ukur (1).Kognitif : 1. kon kecil (20).

Bermain permainan “Frisbee” 3. Pelajar membentuk bulatan dalam kumpulan dan seorang daripada mereka menjadi ketua.Memanaskan badan ( 5 minit ) 1. Meningkatkan suhu badan dan menyediakan badan aktiviti. (otot) untuk melakukan - Prosedur Guru memberikan setiap kumpulan 1 frisbee.2. Aktiviti regangan - Regangan dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki. . 2. Pelajar memanaskan badan dengan permainan Frisbee.

peningkatan pelajar.PERKEMBANGAN Tunjuk (15 minit) pegangan cara dan dan - Guru menunjukan teknik dan kedudukan peluru kepada pelajar. dilakukan dalam . penerangan guru (teknik kedudukan peluru). Melalui pelajar kesalahankesalahan mungkin yang telah tugasan tersebut mengenalpasti b) Gambarajah teknik pegang peluru dileher sebelum peluru dilontar. a) Gambarajah teknik pegang peluru - Setiap dibekalkan kad untuk tahap pelajar satu tugasan melihat • • kad dapat • Letakkan peluru dibahagian pangkal tiga jari yang terpanjang atau keseluruhan jarijari. Regangkan sedikit jari-jari. Pastikan peluru tidak berada pada tapak tangan.

Guru menyatakan otot yang terlibat dalam lakuan lontar peluru. sedikit bawah daripada dagu. Suku menghala keluar badan dengan pangkal lengan membuat sudut 45 darjah dengan badan. • • • • • Pectoralis major Bicep Triceps Deltoid Trapezius .melakukan teknik-teknik melontar peluru. • • Bawa peluru ke leher.

Pelajar mengaplikasikan teknik pegangan yang ditunjukkan oleh guru. berdiri membelangkan arah Fasa 2 . Guru menunjukkan kepada pelajar teknik melontar peluru gaya Parry O’Brien. Fasa 1 Lakuan Sedia • • Pelontar lontaran. Kaki bebas diangkat ke atas sambil bahagian badan dibongkokkan ke hadapan sehingga selari dengan tanah.

Badan pelontar ketika ini masih dalam keadaan condong. kaki kiri ditendang ke bahagian hadapan bulatan.Lungsuran • Lungsuran ini dibuat dengan kaki kanan dijengketkan ( lutut dibiarkan bengkok ) ke belakang. Fasa 3 . • • Serentak dengan pergerakkan ini.

Kilasan Badan • Kilasan dilakukan pada akhir pergerakan lungsuran dan apabila kaki bebas (kaki kiri) telah bertapak di belakang papan penahan. badan pula mula mengilas ke atas dan ke hadapan. • Lungusuran dan kilasan badan hendaklah dilakukan sebagai satu pergerakkan yang terus menerus supaya tidak menjejaskan pengumpulan lontaran. daya untuk membuat Fasa 4 .

Latihan Ansur Maju 1. Pelajar bergerak bebas melakukan membuat latihan ansur maju 1 – 4 tetapi dengan arahan daripada guru. ikut lajak dan pulihan • • Memusingkan bahu dan pinggang ke arah lontaran. Menolak mengikut • Melepaskan peluru lajak peluru keluar sekuat hati sehingga dan kepada kedudukan pulihan. .Lontaran. Latihan Ansur Maju 1. membiarkan badan dalam keadaan relaks.

Putarkan bahu kiri ke kanan sambil . Pelajar lontaran berdiri menghadap ke arah tennis kawasan lontaran dan melakukan gaya menggunakan bola (melontar dari kedudukan berdiri). Kaki diregangkan. 2. 1. Latihan Ansur Maju 2. Pelajar berdiri dengan bahu kiri dihadapkan ke arah kawasan lontaran.1.

Latihan Ansur Maju 3. 2. Kilaskan badan ke hadapan dan tolak (sudut 45 darjah). Pelajar berdiri merusuk sambil di bahagian tennis bulatan/hadapan bola diletakkan pada leher. 3. 3. Berat badan dipusatkan di kaki kanan (belakang) 4. Pelajar melakukan gaya lontaran merusuk ke hadapan dengan bergerak ke hadapan (ketingting) dengan menggunakan kaki kanan. . Latihan ansur Maju 4. Kilaskan badan sambail melakuakan gaya melontar. 1.merendahkan badan.

Setiap pelajar akan melakukan 3 kali percubaan di dalam bulatan sebenar. 3. Pelajar diminta untuk mengisi kad tugasan yang diberikan. Pelajar berdiri dengan membelakangi ke hadapan kawasan lontaran.1. mengilas dan melontar. PENUTUP Menyejukkan badan Parry O’Brien 1. dicondongkan sehingga badan berada di atas kaki melungsur selangkah ke belakang. Pelajar mengaplikasikan teknik lontaran gaya Parry O’Brien. 4. Badan kanan. KEMUNCAK (15 minit) Pelajar mengaplikasikan teknik dengan peluru tugasan melakukan lontaran. 3. dan kad telah kali menggunakan sebenar yang 3 Aplikasi teknik Parry O’ Brien menandakan diberikan setelah selesai . Pelajar dibahagikan kepada 2 hingga 4 kumpulan oleh guru. Pelajar 2. 2.

. Pelajar melakukan PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) secara berpasangan. Guru menunjukan cara PNF yang betul.(3 minit) Refleksi bersama pelajar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->