P. 1
RPH Lontar Peluru T1

RPH Lontar Peluru T1

|Views: 91|Likes:
Published by RosLi KaSmodin
contoh rph lontar peluru
contoh rph lontar peluru

More info:

Published by: RosLi KaSmodin on Mar 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN JASMANI Tarikh Hari Masa :9 Februari 2011 :Rabu :7.45 am – 8.

25 am Tingkatan Bilangan Pelajar Jantina : Tingkatan 1 : 33 orang : Lelaki dan perempuan

Tunjang pembelajaran Bidang pembelajaran Unit/fokus pembelajaran Focus pembelajaran

: Kemahiran : Olahraga/acara padang : Kemahiran asas lontar peluru : Teknik lontaran Parry O’Brien/membelakang

Pengalaman sedia ada murid:- Pelajar telah membuat rujukan daripada buku teks terlebih dahulu sebelum sesi pengajaran dan pembelajaran dengan arahan guru pada akhir sesi pengajaran yang lepas. - Pelajar juga telah mengenali acara Lontar Peluru semasa sekolah rendah. Objektif Pembelajaran Psikomotor : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan diharapkan pelajar dapat; : 1. Melakukan 2 daripada 3 percubaan teknik melontar peluru gaya Parry O’brien tanpa peluru dengan betul. 2. Melakukan 2 daripada 3 percubaan teknik melontar peluru gaya Parry O’brien dengan betul.

peluru (8). Maklumat P&P Guru memberitahu murid bahawa mereka akan belajar teknik pegangan dan lontar peluru gaya Parry O’Brien/membelakangi dengan disediakan. : 2.Kognitif : 1. bola softball (17). Menunjukan sifat tolenrasi dan kesungguhan semasa melakukan aktiviti. 2. Afektif : 1.arahan dan Stail E-peningkatan : Menganalisis setiap pergerakan yang dilakukan semasa aktiviti pegangan dan lontaran dilakukan. : alat tulis dan buku nota. Guru membahagikan pelajar kepada 4 kumpulan. kon kecil (20). Stategi mengajar KBKK/Nilai/Kemahiran Persedian murid Persediaan guru Fasa/masa PERMULAAN 1. Menerangkan secara lisan 3 daripada 4 teknik melontar peluru gaya Parry O’brien dengan kedudukan yang betul. Pelajar menunjukan sifat keprihatinan kepada aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti. berpandukan carta yang Organisasi Catatan ABM -carta -stand -peluru -bola tennis -frisbee Penerangan guru . Menyatakan 4 daripada 5 kesilapan yang biasa dilakukan semasa melakukan kemahiran melontar peluru. pancang kayu (12) dan ABM. : Kon besar (8). pita ukur (1).Pengenalan ( 2 minit ) Aktiviti : Stail A.

Aktiviti regangan - Regangan dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki. (otot) untuk melakukan - Prosedur Guru memberikan setiap kumpulan 1 frisbee. Meningkatkan suhu badan dan menyediakan badan aktiviti. Bermain permainan “Frisbee” 3. Pelajar membentuk bulatan dalam kumpulan dan seorang daripada mereka menjadi ketua. 2.2. .Memanaskan badan ( 5 minit ) 1. Pelajar memanaskan badan dengan permainan Frisbee.

peningkatan pelajar.PERKEMBANGAN Tunjuk (15 minit) pegangan cara dan dan - Guru menunjukan teknik dan kedudukan peluru kepada pelajar. Melalui pelajar kesalahankesalahan mungkin yang telah tugasan tersebut mengenalpasti b) Gambarajah teknik pegang peluru dileher sebelum peluru dilontar. a) Gambarajah teknik pegang peluru - Setiap dibekalkan kad untuk tahap pelajar satu tugasan melihat • • kad dapat • Letakkan peluru dibahagian pangkal tiga jari yang terpanjang atau keseluruhan jarijari. dilakukan dalam . Regangkan sedikit jari-jari. Pastikan peluru tidak berada pada tapak tangan. penerangan guru (teknik kedudukan peluru).

sedikit bawah daripada dagu. Guru menyatakan otot yang terlibat dalam lakuan lontar peluru.melakukan teknik-teknik melontar peluru. Suku menghala keluar badan dengan pangkal lengan membuat sudut 45 darjah dengan badan. • • • • • Pectoralis major Bicep Triceps Deltoid Trapezius . • • Bawa peluru ke leher.

Kaki bebas diangkat ke atas sambil bahagian badan dibongkokkan ke hadapan sehingga selari dengan tanah.Pelajar mengaplikasikan teknik pegangan yang ditunjukkan oleh guru. Fasa 1 Lakuan Sedia • • Pelontar lontaran. berdiri membelangkan arah Fasa 2 . Guru menunjukkan kepada pelajar teknik melontar peluru gaya Parry O’Brien.

Badan pelontar ketika ini masih dalam keadaan condong. kaki kiri ditendang ke bahagian hadapan bulatan.Lungsuran • Lungsuran ini dibuat dengan kaki kanan dijengketkan ( lutut dibiarkan bengkok ) ke belakang. • • Serentak dengan pergerakkan ini. Fasa 3 .

daya untuk membuat Fasa 4 .Kilasan Badan • Kilasan dilakukan pada akhir pergerakan lungsuran dan apabila kaki bebas (kaki kiri) telah bertapak di belakang papan penahan. badan pula mula mengilas ke atas dan ke hadapan. • Lungusuran dan kilasan badan hendaklah dilakukan sebagai satu pergerakkan yang terus menerus supaya tidak menjejaskan pengumpulan lontaran.

Menolak mengikut • Melepaskan peluru lajak peluru keluar sekuat hati sehingga dan kepada kedudukan pulihan. Pelajar bergerak bebas melakukan membuat latihan ansur maju 1 – 4 tetapi dengan arahan daripada guru. . Latihan Ansur Maju 1. ikut lajak dan pulihan • • Memusingkan bahu dan pinggang ke arah lontaran. Latihan Ansur Maju 1.Lontaran. membiarkan badan dalam keadaan relaks.

Putarkan bahu kiri ke kanan sambil . Kaki diregangkan.1. Latihan Ansur Maju 2. Pelajar berdiri dengan bahu kiri dihadapkan ke arah kawasan lontaran. 2. 1. Pelajar lontaran berdiri menghadap ke arah tennis kawasan lontaran dan melakukan gaya menggunakan bola (melontar dari kedudukan berdiri).

2. Latihan ansur Maju 4.merendahkan badan. 1. Pelajar melakukan gaya lontaran merusuk ke hadapan dengan bergerak ke hadapan (ketingting) dengan menggunakan kaki kanan. 3. Pelajar berdiri merusuk sambil di bahagian tennis bulatan/hadapan bola diletakkan pada leher. 3. Latihan Ansur Maju 3. Berat badan dipusatkan di kaki kanan (belakang) 4. Kilaskan badan ke hadapan dan tolak (sudut 45 darjah). . Kilaskan badan sambail melakuakan gaya melontar.

Pelajar 2. dan kad telah kali menggunakan sebenar yang 3 Aplikasi teknik Parry O’ Brien menandakan diberikan setelah selesai . Badan kanan. Setiap pelajar akan melakukan 3 kali percubaan di dalam bulatan sebenar. mengilas dan melontar. PENUTUP Menyejukkan badan Parry O’Brien 1. dicondongkan sehingga badan berada di atas kaki melungsur selangkah ke belakang. Pelajar berdiri dengan membelakangi ke hadapan kawasan lontaran. KEMUNCAK (15 minit) Pelajar mengaplikasikan teknik dengan peluru tugasan melakukan lontaran.1. 3. Pelajar mengaplikasikan teknik lontaran gaya Parry O’Brien. 3. 2. Pelajar dibahagikan kepada 2 hingga 4 kumpulan oleh guru. Pelajar diminta untuk mengisi kad tugasan yang diberikan. 4.

(3 minit) Refleksi bersama pelajar. Pelajar melakukan PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) secara berpasangan. . Guru menunjukan cara PNF yang betul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->