Group Forum - Group UPSI50(A122PJJ

)

View Message : Current Topic

Forum 1

Posted By : Tee Kim Toy (D20102042540) Date posted : 24 Feb 2013 02:25:45 PM (52 read/s)

Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Ia termasuk pergerakan lokomotor iaitu kebolehan bergerak menggunakan otot-otot kasar seperti melompat, berjalan, berlari dan sebagainya. Sebaliknya pergerakan bukan lokomotor pula merujuk kepada kebolehan menggunakan otot-otot kecil seperti mencucuk manic, mengangkat tangan, menghayun tangan dan sebagainya. Manakala ritma dikatakan berasal daripada pergerakan , bermula daripada dorongan semulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan daripada geraktari sebagai sumbernya telah melahirkan bentuk-bentuk ritma dan struktur muzik Kanak-kanak akan melakukan pergerakan sekiranya kanak-kanak mendengar ritma atau adunan muzik yang menarik perhatian mereka. Rasa sensasi yang terbit daripada perubahan-perubahan dari segi insensiti, tekanan, kederasan dan kebebasan bergerak dalam melakukan pergerakan dan tekanan-tekanan fizikal akan menimbulkan perasaaan riang kepada deria kanak-kanak. Pergerakan kanak-kanak dapat dipertingkatkan dengan menggunakan ritma dalam bentuk bunyi atau senyap,. Di sini mereka lebih berasa puas, riang, dan seronok serta dapat menyuburkan minat mereka . Sebagai contoh, daripada adunan ritma, pergerakan seperti duduk, berdiri, berjalan, melangkah,berlari, membongkok dan melompat akan menjadi lebih seronok dan diminati oleh kanak-kanak dengan rentak atau ritma yang disertakan. Kecenderungan ini dikaitkan dengan kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan ritma.
Attachment : No File Attach... | Reply to This Message | Edit | Print Message | Delete |

Re : Forum 1 Posted By : Fadzilah Binti Mohd Sharif Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach

24 Feb 2013 07:59:24 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM

skip dan lain-lain. Selain itu. Pergerakan asas terbahagi kepada dua iaitu pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. kanak-kanak sudah mampu mengembangkan kemahiran berfikir secara kritis melalui idea-idea muzik. Kanak-kanak membawa kepentingan yang unik dan mempunyai kemampuan dalam mempelajari muzik. Tetapi memerlukan orang dewasa sebagai model yang berkesan. mendatar dan terputus-putus.Pergerakan ini umum dikaitkan dengan pendidikan jasmani. merangkak dan sebagainya manakala pergerakan lokomotor ritma tidak sekata pula seperti gallop. mendekam dan lain-lain. Berbagai rentak ritma dilakukan melalui melalui hasil pelbagai bentuk pergerakan seperti menghentak kaki ke lantai. Ritma kebiasaannya berkaitan dengan muzik di mana pergerakan beritma akan terhasil apabila seseorang mendengar muzik atau irama. Contoh pergerakan lokomotor ritma sekata yang biasa dilakukan merupakan berjalan. Pergerakan lokomotor merupakan pergerakan yang memerlukan individu bergerak dari satu tempat ke tempat lain dan pergerakan lokomotor terbahagi kepada dua jenis iaitu lokomotor ritma sekata dan lokomotor ritma tidak sekata. Sejak kecil. dan lain-lain. Rentak ritma boleh dilakukan sama ada dalam bentul rendah. Pergerakan kanak-kanak dapat dipertingkatkan dengan menggunakan ritma dalam bentuk bunyi. manakala pergerakan bukan lokomotor pula merupakan pergerakan yang tetap atau statik di sasuatu tempatpergerakan yang tidak mengubah dasar menyokong pelaku. tinggi. | Reply to This Message | Print Message | Re : Forum 1 Posted By : Chua Hui Hiang Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach 25 Feb 2013 10:01:31 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM Saya memang setuju dengan pandangan cikgu. Ini adalah kerana semua kanakkanak berpotensi dalam bidang muzik. Gabungan pergerakan badan akan menghasilkan pergerakan yang kreatif dan artistik mengikut rentak ritma. duduk. Contoh pergerakan badan yang mengikut rentak ritma adalah dikenali sebagai kesedaran ritma. berlari. Pergerakan bukan lokomotor seperti imbangan. persekitaran . bertepuk tangan.

Olehitu, kesedaran ritma pergerakan adalah sangat penting untuk generasi baru kita supaya negara kita dapat dipenuhi dengan bakal-bakal pemimpin yang cergas dan sihat menjelang tahun 2020.Oleh itu respon kepada muzik merupakan pelengkap kepada pelbagai aktiviti pengajaran pembelajaran di bilik darjah kerana dalam dunia kanak-kanak muzik dan gerakan tidak boleh dipisahkan kerana sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bergerak. | Reply to This Message | Print Message | Re : Forum 1 Posted By : Hasrina Binti Mohamed Salimin Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach 27 Feb 2013 10:56:47 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM . saya bersetuju dengan pandangan saudari yang mengatakan bahawa adunan muzik dengan pergerakan akan menarik perhatian para murid.pembelajaran yang pelbagai juga amat diperlukan untuk memenuhi perkembangan kanak-kanak. | Reply to This Message | Print Message | Re : Forum 1 Posted By : Chai Yen Ying Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach 27 Feb 2013 07:43:41 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM Selamat sejahtera. Murid-murid menghadapi tekanan pembelajran yang tinggi tetapi tiada suatu saluran yang betul untuk menolong dan membantu mereka melepaskan tekanan yang dihadapi oleh mereka. imaginasi dan menginterpretasi melalui muzik secara pergerakan fizikal yang bersifat ‘nonverbal’ . Pergerakan merupakan aktiviti yang memenuhi aktiviti kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif dalam situasi pembelajaran muzik . Secara umum. kita mengetahui corak pengajaran ataupun pendidikan yang lama lebih menekankan para murid dalam aspek kurikulum dan telah mengetepikan kepentingan perkembagan fizikal.sains dan matapelajaran bahasa. ini kerana waktu pendidikan jasmani mereka telah disalahgunakan untuk membelajari subjek yang dianggap lebih penting daripada pendidikan jasmani seperti matapelajaran matematik . memandangkan matlamat utama dalama FPK negara kita adalah bertujuan untuk melahirkan insan yang dapat berkembang secara menyeluruh tetapi bukan terhad kepada perkembangan pengetahuan akademik sahaja. ia memberi peluang kepada kanakkanak untuk melibatkan diri sepenuhnya dan meluahkan perasaan mereka. Ini merupakan suatu kenyataan yang amat mendukacitakan .

Rangsangan pergerakan akan membantu kanak-kanak supaya lebih bersemangat melakukan sesuatu pergerakan dan akan meningkatkan lagi kreativiti mereka. berskip. loceng) dan pelbagai jenis muzik. memulas. melompat dan melonjak. Attachment : No File Attach. | Reply to This Message | Print Message | Group Forum . Pergerakan-pergerakan lokomotor boleh dilakukan dengan cara bergerak dan membawa badan melalui ruang dari suatu tempat ke suatu tempat yang lain seperti berjalan. Pendek kata.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic Forum 1 Posted By : Norhati Binti Taib (D20102042588) Date posted : 03 Mar 2013 09:45:41 PM (12 read/s) Pergerakan adalah merangkumi gerak laku lokomotor dan bukan lokomotor. Rasa sensasi yang muncul daripada perubahan-perubahan dari segi intensity. membongkok dan menghayun. pergerakan-pergerakan itu membantu dalam membentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. meregang. menaik. Pergerakan-pergerakan bukan lokomotor pula dilakukan setempat dan memberi tumpuan kepada seluruh badan.. Contoh-contoh pergerakan bukan lokomotor ialah berpusing.. kederasan. Ritma bermula daripada dorongan semulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan daripada gerak tari sebagai sumber untuk melahirkan bentuk ritma dan struktur muzik. maka lahirnya perasaan seronok dan riang ketika belajar.Guru boleh memberi rangsangan bagi perlakuan seperti tepuk tangan dan bergerak mengikut ritma tepukan. Pelbagai peralatan boleh digunakan seperti alatan gendang (tamborin.Pergerakan yang dilakukan oleh kanak-kanak mempunyai ritma. tekanan. kecerdasan dan kebebasan bergerak dalam melakukan pergerakan dan tekanan-tekanan fizikal dan seterusnya menimbulkan rasa riang dan kepuasan kepada deria irama. Melalui pergerakan. bergalop. Pergerakanpergerakan yang dilakukan dengan berkaitan ritma akan memberi fokus kepada penggunaan pancaindera untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. | Reply to This Message | Print Message | . idea atau perasaan. merebah. berlari.

muzik yang digunakan dalam sesuatu pergerakan dapat menimbulkan suasana dan mood yang pelbagai kepada murid-murid dalam aktiviti pergerakan kreatif.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic Forum 1 Posted By : Siti Nor Maizatul Akmam Bte Mahmood (D20102042826) Date posted : 10 Mar 2013 05:31:23 PM (12 read/s) . Ini kerana dalam gimnastik irama sesuatu pergerakan dilakukan segerak dengan ritma. Irama dan rentak muzik yang pelbagai dapat menarik perhatian murid untuk melakukan pergerakan. Pergerakan beritma merupakan sesuatu aktiviti yang melibatkan muridmurid secara aktif dalam pembelajaran. Murid-murid dapat membuat pergerakan melalui gerak-tari yang berentak dan berirama dalam gimnastik. | Reply to This Message | Print Message | Group Forum . Rangsangan yang diberikan melalui muzik dapat menjadikan murid lebih kreatif dalam membuat sesuatu pergerakan terutamanya dalam aktiviti berbentuk tarian. Gabungan pergerakan dan ritma dalam sesuatu pergerakan dapat melahirkan dan menzahirkan perasaan murid melalui pergerakan yang mereka lakukan seperti perasaan riang. Murid boleh menggunakan pergerakan beritma untuk melahirkan pemikiran.Re : Forum 1 Posted By : Noridah Bte Bejo Reply Norhati Binti Taib To : Attachment : No File Attach 05 Mar 2013 05:07:17 AM 03 Mar 2013 09:45:41 PM Pergerakan boleh merangsang daya kreativiti seseorang murid. idea dan perasaan mereka.. Potensi pergerakan muird-murid atau kanakkanak dapat dirangsang melalui ritma dan pelbagai bentuk aktiviti. Selain itu. Salah satu aktiviti pergerakan yang melibatkan ritma ialah menerusi gimnastik berirama.

Pembinaan pergerakan asas yang baik akan dapat membantu memperkembangkan kemahiran asas kanak-kanak untuk menjadi lebih cemerlang bukan sahaja dalam bidang sukan malah dalam kehidupan seharian mereka. Attachment : No File Attach.. Selain itu juga.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic HUNG KAIT RITMA DENGAN PERGERAKAN Posted By : Md. Perkataan ritma sebenarnya berasal dari Yunani iaitu “rhythmos” yang bermaksud "apa-apa unsur yang berulang-ulang yang kerap dan simetri". Ritma dikatakan terhasil daripada pergerakan yang bermula daripada dorongan semula jadi yang terdapat dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan tertentu. penggabungan corak pergerakan dan ritma akan meningkatkan koordinasi dalam menyelaras dan menyeragamkan pergerakan-pergerakan baharu.. | Reply to This Message | Print Message | Group Forum . Penggabungan pergerakan dan ritma mampu menjadikan kanak-kanak lebih kreatif serta menghargai nilai estetika dalam menghasilkan gerakan-gerakan berdasarkan corak dan irama bunyian itu sendiri. Kharol Bin A. Oleh yang demikian.Salam sejahtera dan Salam 1 Malaysia. jelas menunjukkan bahawa ritma dan pergerakan mempunyai perkaitan dan perhubungan yang amat rapat dan saling memerlukan Penguasaan kemahiran pergerakan lokomotor. Secara amnya ritma ditakrifkan sebagai "pengulangan sesuatu pergerakan atau irama yang dicirikan oleh kuantiti dan keadaan yang berbeza-beza”. Rahman (D20102043126) Date posted : 10 Mar 2013 02:50:58 PM (7 read/s) . Ritma dan pergerakan memang tidak dapat dipisahkan. Ia juga bagai irama dan lagu. Ia boleh juga terbentuk daripada gerak tari di mana ia mampu melahirkan bentuk-bentuk ritma dan struktur muzik yang kreatif. bukan lokomotor dan manipulatif alat akan memudahkan seseorang kanak-kanak mempelajari kemahiran yang lebih kompleks dan sukar.

bersosialisasi dan menguatkan psikomotor. dalam menghasilkan gerakan-gerakan berdasarkan corak bunyian. terhasil daripada pergerakan bermula daripada dorongan seulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan dari gaya gerak tari dan sebagainya melahirkan bentuk . Contohnya apabila muzik dialaunkanmaka pergerakan akan dilakukan. Attachment : No File Attach. Pergerakan ialah sebagai sebarang bentuk pergerakan yang dilakukan oleh seseorang dan seterusnya menyebabkan berubah kedudukan atau kekal ditempat yang sama.. Selain itu . mood untuk belajar. Rahman To : Attachment : No File Attach Ya. Apabila pergerakan dan ritma digandingkan kanak. menaJAMKAN MINDA DAN MENENANGKAN FIKIRAN.sungguh kerana ia akan dapat menigkatkan stamina pelajar.kognatif. penggabungan ini akan meningkatkan koordinasi dalam menyelaras dan menyeragamkan pergerakan-pergerakan baru.Apabila pergerakan asas beritma berlaku ia akan membentuk perkembangan psikomotor. Ritma dan pergerakan memang mempunyai hubungkait yang rapat. menghargai. Ritma pula . betul. | Reply to This Message | Print Message | Re : HUNG KAIT RITMA DENGAN PERGERAKAN Posted By : Chen Yen Peng 11 Mar 2013 03:45:01 PM 10 Mar 2013 02:50:58 PM Reply Md. Kharol Bin A. efaktik kanak.kanak akan terhibur dengan muzik dan dapat menghasilkanb corak pergerakan berita dengan cantik. Ritma pula. | Reply to This Message | Print Message | .. Perhubungan antara ritma dengan pergerakan asas adalah sangat berpaut anatara satu sama lain. Ia akanmembentuk satu keseronokan pada diri pelajar atau kanak.Ritma dan pergerakan sangat berhubung kait antara satu sama lain.bentuk ritma dan bentuk tari. sistenatik dan amat menakjubkan. Saya teruja dan berharap agar semua guru Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan dapatlah mengajar pergerakan berita dengan bersungguh.kanak.kanak. Penggabungan pergerakan dan ritma mampu menjadikan kanak-kanak lebih kreatif.

Pergerakan lokomotor merupakan pergerakan yang melibatkan pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain seperti berlari. Ritma juga boleh dikatakan terhasil daripada pergerakan.Group Forum .pergerakan bukan lokomotor dan manipulatif alat. | Reply to This Message | Print Message | Re : forum 1 Posted By : Nooraini Bt Abdul Rahman Reply Noridah Bte Bejo To : Attachment : No File Attach 04 Mar 2013 05:10:27 PM 04 Mar 2013 12:57:14 AM . Ritma pula didefinasikan sebagai pengulangan sesuatu pergerakan atau irama yang dicirikan oleh kuantiti dan keadaan yang berbeza-beza. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas. Manakala pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam pelbagai bentuk tetapi berdiri di satu tempat sahaja iaitu tidak berubah tempat atau statik. lagu pergerakan. ritma keratif. Muzik memainkan peranan yang penting dalam membantu menghasilkan ritma dalam pergerakan.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic forum 1 Posted By : Noridah Bte Bejo (D20102042359) Date posted : 04 Mar 2013 12:57:14 AM (9 read/s) Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak yang dilakukan seseorang yang menyebabkan perubahan tempat atau kekal di tempat tesebut. Dengan adanya gabungan pergerakan dan ritma sesuatu pergerakan yang dihasikan akan menjadi lebih menarik dan dapat melahirkan perasaan gembira. Hubungan antara ritma dan pergerakan adalah sangat rapat dan saling memerlukan.. melompat dan berjalan. Sumber ritma seperti muzik yang digunakan dalam pergerakan dapat meningkatkan koordinasi dalam menyelaraskan dan menyeragamkan sesuatu pergerakan yang dihasilkan. Attachment : No File Attach.. permainan dan kemahiran gimnastik. Pergerakan dapat dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu pererakan lokomoto .

Proses pergerakan ataupun aktiviti berirama dirangka untuk memanfaatkan si pengguna melalui aspek aspek ritma asas. Hal ini menunjukkan bahwa ritma dan pergerakan mampu menjadi bahan pengajaran yang berguna dalam untuk menerbitkan keseronokan dalam belajar. sehinggalah kanak-kanak belajar memahami arahan juga adalah melalui pergerakan dan mengumpul maklumat melalui bunyi yang didengar bagi mereka mula bercakap. Ritma terhasil daripada pergerakan yang lahir dari diri manusia secara semulajadi untuk mendorongnya bergerak melalui gaya rentakan itulah yang akan menghasilkan ritma. Sebagai contoh. Cuma saya mahu tambah sedikit berkaitan idea tentang ritma yang sangat berkait rapat dalam kehidupan kita seharian. aktiviti senaman tanpa iringan muzik menjadi hambar berbanding dengan aktiviti senaman yang menggunakan muzik. permainan dan juga kemahiran gimnastik. Reply untuk noridah bt Bejo Sumber ritma boleh didapati melalui muzik. alat-alat paluan dan bunyi-bunyi suara yang mengiringi pergerakan yang boleh dijadikan sebagai persekitaran untuk pengajaran. Hal ini membuktikan bahawa kedua-dua mempunyai hubungan rapat yang saling berkait bagi memenuhi keperluan ritma dan pergerakan. | Reply to This Message | Print Message | Saya bersetuju dengan apa yang dijelaskan oleh saudari. Reply untuk noridah bt Bejo . sejak dari lahir lagi fitrah manusia sememangnya akan bertindak balas terhadap bunyi dan pergerakan. matlamat pergerakan dalam pendidikan dalam persekolahan adalah untuk menyediakan pengalaman untuk membantu para pelajar untuk mencapai keupayaan dalam hidup yang lebih aktif. Secara ringkas ritma adalah pengulangan sesuatu gerakan atau irama. Pergerakan pula banyak bertumpu kepada potensi sumbangan terhadap perkembangan kecergasan dan potensinya sebagai penyumbang kemahiran dan memenuhi sifat semulajadi manusia. Oleh itu tidak dapat dinafikan kepentingan irama dalam merangsang pergerakan yang menarik dan mantap. Irama digunakan dapat menghasilkan keseronokan semasa melakukan aktiviti tersebut. lagu yang mengiringi pergerakan.Perhubungan antara ritma dan pergerakan akan menghasilkan satu bentuk persembahan yang menarik kerana ia berupaya merangsang minda untuk menghayati keindahan pergerakan dan irama serta penyepaduan keduanya untuk mengasilkan daya kreativiti yang tinggi untuk menyepadukan keduanya.di sinilah kita boleh lihat dengan lebih jelas lagi hubungan antara ritma dan pergerakan itu. Pergerakan dan ritma lebih bermakna apabila ia disulami dengan keindahan props dan peralatan yang bersesuaian dengan tema persembahan. ritma kreatif.

tekanan . Selain itu guru-guru juga dapat meransang murid menggunakan alatan muzik yang ringkas sebagai sumber muzik dan mencipta kreativiti mereka tersendiri. kecerdasan dan kebebasan bergerak dalam melakukan pergerakan dan tekanan-tekanan fizikal lazimnya akan menimbulkan rasa riang dan kepuasan kepada deria irama. Ritma merupakan hanya satu aspek dalam paduan ritma dan pergerakan yang menjadi sebahagian daripada konsepsi pergerakan geraktari yang luas . tapi belum sempat balas. . hal ini boleh menimbulkan keseronokan mereka untuk belajarsesuatu melalui proses peniruan. TQ. saya juga berpendapat bahawa ritma dan pergerakan sangat penting dalam pembelajaran. Ini termasuk aspek-aspek corak yang berbentuk urutan . Dalam proses pembelajaran samaada formal atau tidak formal penggunaan muzik. kederasan . mungkin perlukan 3 atau lebih idea.Ritma atau muzik dikatakan berasal daripada pergerakan . kanak. bermula daripada dorongan semulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan daripada geraktari sebagai sumbernya telah melahirkan bentuk-bentuk ritma dan struktur muzik . iringan yang dapat didengar serta daya ekspresi yang menggambarkan persepsi-persepsi dalaman yang khususnya dimanifestasikan dalam pergerakan-pergerakan geraktari. Reply to norhati mohd taib • Soalan ini saya telah buat yang sendiri punya. Rasa sensasi yang terbit daripada perubahan-perubahan dari segi intensiti . Dengan iringan ritma iaitu pengulangan alunan muzik Kanak-kanak boleh menggunakannya untuk mengiringi pergerakan mereka secara sendirian atau mengiringi pergerakan melalui rakaman video. Kanak-kanak boleh menggunakan alunan muzik untuk mengiringi pergerakan dapat dijadikan sebagai sebahagian persekitaran dan suasanan yang harmoni untuk pengajaran. alat-alat paluan dan bunyi-bunyian suara untuk mengiringi pergerakan dapat dijadikan sebagai sebahagian persekitaran untuk pengajaran. Reply to Siti Nor Maizatul Akmam Bte Mahmood 3. betul apa yang saudari kemukakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful