Group Forum - Group UPSI50(A122PJJ

)

View Message : Current Topic

Forum 1

Posted By : Tee Kim Toy (D20102042540) Date posted : 24 Feb 2013 02:25:45 PM (52 read/s)

Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Ia termasuk pergerakan lokomotor iaitu kebolehan bergerak menggunakan otot-otot kasar seperti melompat, berjalan, berlari dan sebagainya. Sebaliknya pergerakan bukan lokomotor pula merujuk kepada kebolehan menggunakan otot-otot kecil seperti mencucuk manic, mengangkat tangan, menghayun tangan dan sebagainya. Manakala ritma dikatakan berasal daripada pergerakan , bermula daripada dorongan semulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan daripada geraktari sebagai sumbernya telah melahirkan bentuk-bentuk ritma dan struktur muzik Kanak-kanak akan melakukan pergerakan sekiranya kanak-kanak mendengar ritma atau adunan muzik yang menarik perhatian mereka. Rasa sensasi yang terbit daripada perubahan-perubahan dari segi insensiti, tekanan, kederasan dan kebebasan bergerak dalam melakukan pergerakan dan tekanan-tekanan fizikal akan menimbulkan perasaaan riang kepada deria kanak-kanak. Pergerakan kanak-kanak dapat dipertingkatkan dengan menggunakan ritma dalam bentuk bunyi atau senyap,. Di sini mereka lebih berasa puas, riang, dan seronok serta dapat menyuburkan minat mereka . Sebagai contoh, daripada adunan ritma, pergerakan seperti duduk, berdiri, berjalan, melangkah,berlari, membongkok dan melompat akan menjadi lebih seronok dan diminati oleh kanak-kanak dengan rentak atau ritma yang disertakan. Kecenderungan ini dikaitkan dengan kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan ritma.
Attachment : No File Attach... | Reply to This Message | Edit | Print Message | Delete |

Re : Forum 1 Posted By : Fadzilah Binti Mohd Sharif Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach

24 Feb 2013 07:59:24 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM

Gabungan pergerakan badan akan menghasilkan pergerakan yang kreatif dan artistik mengikut rentak ritma. manakala pergerakan bukan lokomotor pula merupakan pergerakan yang tetap atau statik di sasuatu tempatpergerakan yang tidak mengubah dasar menyokong pelaku. berlari. Rentak ritma boleh dilakukan sama ada dalam bentul rendah. mendatar dan terputus-putus. Pergerakan bukan lokomotor seperti imbangan. kanak-kanak sudah mampu mengembangkan kemahiran berfikir secara kritis melalui idea-idea muzik. Tetapi memerlukan orang dewasa sebagai model yang berkesan. tinggi. Pergerakan kanak-kanak dapat dipertingkatkan dengan menggunakan ritma dalam bentuk bunyi. Contoh pergerakan lokomotor ritma sekata yang biasa dilakukan merupakan berjalan. Pergerakan lokomotor merupakan pergerakan yang memerlukan individu bergerak dari satu tempat ke tempat lain dan pergerakan lokomotor terbahagi kepada dua jenis iaitu lokomotor ritma sekata dan lokomotor ritma tidak sekata. | Reply to This Message | Print Message | Re : Forum 1 Posted By : Chua Hui Hiang Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach 25 Feb 2013 10:01:31 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM Saya memang setuju dengan pandangan cikgu. duduk.Pergerakan ini umum dikaitkan dengan pendidikan jasmani. merangkak dan sebagainya manakala pergerakan lokomotor ritma tidak sekata pula seperti gallop. Contoh pergerakan badan yang mengikut rentak ritma adalah dikenali sebagai kesedaran ritma. bertepuk tangan. Berbagai rentak ritma dilakukan melalui melalui hasil pelbagai bentuk pergerakan seperti menghentak kaki ke lantai. Ini adalah kerana semua kanakkanak berpotensi dalam bidang muzik. Selain itu. Kanak-kanak membawa kepentingan yang unik dan mempunyai kemampuan dalam mempelajari muzik. Ritma kebiasaannya berkaitan dengan muzik di mana pergerakan beritma akan terhasil apabila seseorang mendengar muzik atau irama. Sejak kecil. Pergerakan asas terbahagi kepada dua iaitu pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. dan lain-lain. persekitaran . skip dan lain-lain. mendekam dan lain-lain.

Murid-murid menghadapi tekanan pembelajran yang tinggi tetapi tiada suatu saluran yang betul untuk menolong dan membantu mereka melepaskan tekanan yang dihadapi oleh mereka.pembelajaran yang pelbagai juga amat diperlukan untuk memenuhi perkembangan kanak-kanak. ini kerana waktu pendidikan jasmani mereka telah disalahgunakan untuk membelajari subjek yang dianggap lebih penting daripada pendidikan jasmani seperti matapelajaran matematik . Ini merupakan suatu kenyataan yang amat mendukacitakan . Olehitu, kesedaran ritma pergerakan adalah sangat penting untuk generasi baru kita supaya negara kita dapat dipenuhi dengan bakal-bakal pemimpin yang cergas dan sihat menjelang tahun 2020. saya bersetuju dengan pandangan saudari yang mengatakan bahawa adunan muzik dengan pergerakan akan menarik perhatian para murid.Oleh itu respon kepada muzik merupakan pelengkap kepada pelbagai aktiviti pengajaran pembelajaran di bilik darjah kerana dalam dunia kanak-kanak muzik dan gerakan tidak boleh dipisahkan kerana sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bergerak. memandangkan matlamat utama dalama FPK negara kita adalah bertujuan untuk melahirkan insan yang dapat berkembang secara menyeluruh tetapi bukan terhad kepada perkembangan pengetahuan akademik sahaja. | Reply to This Message | Print Message | Re : Forum 1 Posted By : Hasrina Binti Mohamed Salimin Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach 27 Feb 2013 10:56:47 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM . | Reply to This Message | Print Message | Re : Forum 1 Posted By : Chai Yen Ying Reply Tee Kim Toy To : Attachment : No File Attach 27 Feb 2013 07:43:41 PM 24 Feb 2013 02:25:45 PM Selamat sejahtera. Secara umum. imaginasi dan menginterpretasi melalui muzik secara pergerakan fizikal yang bersifat ‘nonverbal’ . kita mengetahui corak pengajaran ataupun pendidikan yang lama lebih menekankan para murid dalam aspek kurikulum dan telah mengetepikan kepentingan perkembagan fizikal.sains dan matapelajaran bahasa. ia memberi peluang kepada kanakkanak untuk melibatkan diri sepenuhnya dan meluahkan perasaan mereka. Pergerakan merupakan aktiviti yang memenuhi aktiviti kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif dalam situasi pembelajaran muzik .

merebah. kederasan.. kecerdasan dan kebebasan bergerak dalam melakukan pergerakan dan tekanan-tekanan fizikal dan seterusnya menimbulkan rasa riang dan kepuasan kepada deria irama. loceng) dan pelbagai jenis muzik. melompat dan melonjak. membongkok dan menghayun.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic Forum 1 Posted By : Norhati Binti Taib (D20102042588) Date posted : 03 Mar 2013 09:45:41 PM (12 read/s) Pergerakan adalah merangkumi gerak laku lokomotor dan bukan lokomotor. menaik. meregang. idea atau perasaan. Pelbagai peralatan boleh digunakan seperti alatan gendang (tamborin.Pergerakan yang dilakukan oleh kanak-kanak mempunyai ritma. bergalop. Melalui pergerakan. Ritma bermula daripada dorongan semulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan daripada gerak tari sebagai sumber untuk melahirkan bentuk ritma dan struktur muzik. Rasa sensasi yang muncul daripada perubahan-perubahan dari segi intensity. pergerakan-pergerakan itu membantu dalam membentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. Attachment : No File Attach. maka lahirnya perasaan seronok dan riang ketika belajar. Contoh-contoh pergerakan bukan lokomotor ialah berpusing.. Pergerakan-pergerakan lokomotor boleh dilakukan dengan cara bergerak dan membawa badan melalui ruang dari suatu tempat ke suatu tempat yang lain seperti berjalan. berskip. Pergerakan-pergerakan bukan lokomotor pula dilakukan setempat dan memberi tumpuan kepada seluruh badan. Pendek kata. | Reply to This Message | Print Message | Group Forum . tekanan. Pergerakanpergerakan yang dilakukan dengan berkaitan ritma akan memberi fokus kepada penggunaan pancaindera untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. memulas. | Reply to This Message | Print Message | . berlari. Rangsangan pergerakan akan membantu kanak-kanak supaya lebih bersemangat melakukan sesuatu pergerakan dan akan meningkatkan lagi kreativiti mereka.Guru boleh memberi rangsangan bagi perlakuan seperti tepuk tangan dan bergerak mengikut ritma tepukan.

Selain itu. muzik yang digunakan dalam sesuatu pergerakan dapat menimbulkan suasana dan mood yang pelbagai kepada murid-murid dalam aktiviti pergerakan kreatif. Irama dan rentak muzik yang pelbagai dapat menarik perhatian murid untuk melakukan pergerakan. idea dan perasaan mereka.. Rangsangan yang diberikan melalui muzik dapat menjadikan murid lebih kreatif dalam membuat sesuatu pergerakan terutamanya dalam aktiviti berbentuk tarian. Murid boleh menggunakan pergerakan beritma untuk melahirkan pemikiran. Ini kerana dalam gimnastik irama sesuatu pergerakan dilakukan segerak dengan ritma. Pergerakan beritma merupakan sesuatu aktiviti yang melibatkan muridmurid secara aktif dalam pembelajaran. Murid-murid dapat membuat pergerakan melalui gerak-tari yang berentak dan berirama dalam gimnastik.Re : Forum 1 Posted By : Noridah Bte Bejo Reply Norhati Binti Taib To : Attachment : No File Attach 05 Mar 2013 05:07:17 AM 03 Mar 2013 09:45:41 PM Pergerakan boleh merangsang daya kreativiti seseorang murid. | Reply to This Message | Print Message | Group Forum . Potensi pergerakan muird-murid atau kanakkanak dapat dirangsang melalui ritma dan pelbagai bentuk aktiviti. Salah satu aktiviti pergerakan yang melibatkan ritma ialah menerusi gimnastik berirama. Gabungan pergerakan dan ritma dalam sesuatu pergerakan dapat melahirkan dan menzahirkan perasaan murid melalui pergerakan yang mereka lakukan seperti perasaan riang.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic Forum 1 Posted By : Siti Nor Maizatul Akmam Bte Mahmood (D20102042826) Date posted : 10 Mar 2013 05:31:23 PM (12 read/s) .

Secara amnya ritma ditakrifkan sebagai "pengulangan sesuatu pergerakan atau irama yang dicirikan oleh kuantiti dan keadaan yang berbeza-beza”. Oleh yang demikian. Ritma dikatakan terhasil daripada pergerakan yang bermula daripada dorongan semula jadi yang terdapat dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan tertentu. Ritma dan pergerakan memang tidak dapat dipisahkan. bukan lokomotor dan manipulatif alat akan memudahkan seseorang kanak-kanak mempelajari kemahiran yang lebih kompleks dan sukar. Perkataan ritma sebenarnya berasal dari Yunani iaitu “rhythmos” yang bermaksud "apa-apa unsur yang berulang-ulang yang kerap dan simetri". Selain itu juga. Pembinaan pergerakan asas yang baik akan dapat membantu memperkembangkan kemahiran asas kanak-kanak untuk menjadi lebih cemerlang bukan sahaja dalam bidang sukan malah dalam kehidupan seharian mereka. Rahman (D20102043126) Date posted : 10 Mar 2013 02:50:58 PM (7 read/s) . Ia boleh juga terbentuk daripada gerak tari di mana ia mampu melahirkan bentuk-bentuk ritma dan struktur muzik yang kreatif.. jelas menunjukkan bahawa ritma dan pergerakan mempunyai perkaitan dan perhubungan yang amat rapat dan saling memerlukan Penguasaan kemahiran pergerakan lokomotor. | Reply to This Message | Print Message | Group Forum . Ia juga bagai irama dan lagu. Kharol Bin A. Attachment : No File Attach.Salam sejahtera dan Salam 1 Malaysia.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic HUNG KAIT RITMA DENGAN PERGERAKAN Posted By : Md. Penggabungan pergerakan dan ritma mampu menjadikan kanak-kanak lebih kreatif serta menghargai nilai estetika dalam menghasilkan gerakan-gerakan berdasarkan corak dan irama bunyian itu sendiri.. penggabungan corak pergerakan dan ritma akan meningkatkan koordinasi dalam menyelaras dan menyeragamkan pergerakan-pergerakan baharu.

Attachment : No File Attach. | Reply to This Message | Print Message | . Contohnya apabila muzik dialaunkanmaka pergerakan akan dilakukan. Selain itu . penggabungan ini akan meningkatkan koordinasi dalam menyelaras dan menyeragamkan pergerakan-pergerakan baru.kanak akan terhibur dengan muzik dan dapat menghasilkanb corak pergerakan berita dengan cantik.kanak.Apabila pergerakan asas beritma berlaku ia akan membentuk perkembangan psikomotor. betul.. terhasil daripada pergerakan bermula daripada dorongan seulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan dari gaya gerak tari dan sebagainya melahirkan bentuk . | Reply to This Message | Print Message | Re : HUNG KAIT RITMA DENGAN PERGERAKAN Posted By : Chen Yen Peng 11 Mar 2013 03:45:01 PM 10 Mar 2013 02:50:58 PM Reply Md. efaktik kanak. Saya teruja dan berharap agar semua guru Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan dapatlah mengajar pergerakan berita dengan bersungguh. Ia akanmembentuk satu keseronokan pada diri pelajar atau kanak.Ritma dan pergerakan sangat berhubung kait antara satu sama lain.kognatif. Ritma dan pergerakan memang mempunyai hubungkait yang rapat. mood untuk belajar. Apabila pergerakan dan ritma digandingkan kanak. Ritma pula .sungguh kerana ia akan dapat menigkatkan stamina pelajar.kanak. sistenatik dan amat menakjubkan. Rahman To : Attachment : No File Attach Ya. dalam menghasilkan gerakan-gerakan berdasarkan corak bunyian. Ritma pula.. bersosialisasi dan menguatkan psikomotor. Kharol Bin A. Penggabungan pergerakan dan ritma mampu menjadikan kanak-kanak lebih kreatif. Perhubungan antara ritma dengan pergerakan asas adalah sangat berpaut anatara satu sama lain.bentuk ritma dan bentuk tari. menghargai. Pergerakan ialah sebagai sebarang bentuk pergerakan yang dilakukan oleh seseorang dan seterusnya menyebabkan berubah kedudukan atau kekal ditempat yang sama. menaJAMKAN MINDA DAN MENENANGKAN FIKIRAN.

Dengan adanya gabungan pergerakan dan ritma sesuatu pergerakan yang dihasikan akan menjadi lebih menarik dan dapat melahirkan perasaan gembira.Group Forum . Hubungan antara ritma dan pergerakan adalah sangat rapat dan saling memerlukan. lagu pergerakan. Attachment : No File Attach.pergerakan bukan lokomotor dan manipulatif alat. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas. ritma keratif. Pergerakan dapat dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu pererakan lokomoto . Ritma juga boleh dikatakan terhasil daripada pergerakan. Manakala pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam pelbagai bentuk tetapi berdiri di satu tempat sahaja iaitu tidak berubah tempat atau statik. | Reply to This Message | Print Message | Re : forum 1 Posted By : Nooraini Bt Abdul Rahman Reply Noridah Bte Bejo To : Attachment : No File Attach 04 Mar 2013 05:10:27 PM 04 Mar 2013 12:57:14 AM . Pergerakan lokomotor merupakan pergerakan yang melibatkan pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain seperti berlari.Group UPSI50(A122PJJ) View Message : Current Topic forum 1 Posted By : Noridah Bte Bejo (D20102042359) Date posted : 04 Mar 2013 12:57:14 AM (9 read/s) Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak yang dilakukan seseorang yang menyebabkan perubahan tempat atau kekal di tempat tesebut.. permainan dan kemahiran gimnastik. Sumber ritma seperti muzik yang digunakan dalam pergerakan dapat meningkatkan koordinasi dalam menyelaraskan dan menyeragamkan sesuatu pergerakan yang dihasilkan. Muzik memainkan peranan yang penting dalam membantu menghasilkan ritma dalam pergerakan. melompat dan berjalan.. Ritma pula didefinasikan sebagai pengulangan sesuatu pergerakan atau irama yang dicirikan oleh kuantiti dan keadaan yang berbeza-beza.

ritma kreatif. permainan dan juga kemahiran gimnastik. lagu yang mengiringi pergerakan. Hal ini membuktikan bahawa kedua-dua mempunyai hubungan rapat yang saling berkait bagi memenuhi keperluan ritma dan pergerakan. Cuma saya mahu tambah sedikit berkaitan idea tentang ritma yang sangat berkait rapat dalam kehidupan kita seharian. Pergerakan pula banyak bertumpu kepada potensi sumbangan terhadap perkembangan kecergasan dan potensinya sebagai penyumbang kemahiran dan memenuhi sifat semulajadi manusia.Perhubungan antara ritma dan pergerakan akan menghasilkan satu bentuk persembahan yang menarik kerana ia berupaya merangsang minda untuk menghayati keindahan pergerakan dan irama serta penyepaduan keduanya untuk mengasilkan daya kreativiti yang tinggi untuk menyepadukan keduanya. aktiviti senaman tanpa iringan muzik menjadi hambar berbanding dengan aktiviti senaman yang menggunakan muzik. | Reply to This Message | Print Message | Saya bersetuju dengan apa yang dijelaskan oleh saudari. matlamat pergerakan dalam pendidikan dalam persekolahan adalah untuk menyediakan pengalaman untuk membantu para pelajar untuk mencapai keupayaan dalam hidup yang lebih aktif. Proses pergerakan ataupun aktiviti berirama dirangka untuk memanfaatkan si pengguna melalui aspek aspek ritma asas. Reply untuk noridah bt Bejo . sejak dari lahir lagi fitrah manusia sememangnya akan bertindak balas terhadap bunyi dan pergerakan. Sebagai contoh. alat-alat paluan dan bunyi-bunyi suara yang mengiringi pergerakan yang boleh dijadikan sebagai persekitaran untuk pengajaran. Secara ringkas ritma adalah pengulangan sesuatu gerakan atau irama. Reply untuk noridah bt Bejo Sumber ritma boleh didapati melalui muzik.di sinilah kita boleh lihat dengan lebih jelas lagi hubungan antara ritma dan pergerakan itu. Hal ini menunjukkan bahwa ritma dan pergerakan mampu menjadi bahan pengajaran yang berguna dalam untuk menerbitkan keseronokan dalam belajar. Irama digunakan dapat menghasilkan keseronokan semasa melakukan aktiviti tersebut. sehinggalah kanak-kanak belajar memahami arahan juga adalah melalui pergerakan dan mengumpul maklumat melalui bunyi yang didengar bagi mereka mula bercakap. Ritma terhasil daripada pergerakan yang lahir dari diri manusia secara semulajadi untuk mendorongnya bergerak melalui gaya rentakan itulah yang akan menghasilkan ritma. Oleh itu tidak dapat dinafikan kepentingan irama dalam merangsang pergerakan yang menarik dan mantap. Pergerakan dan ritma lebih bermakna apabila ia disulami dengan keindahan props dan peralatan yang bersesuaian dengan tema persembahan.

Reply to Siti Nor Maizatul Akmam Bte Mahmood 3.Ritma atau muzik dikatakan berasal daripada pergerakan . . betul apa yang saudari kemukakan. Ritma merupakan hanya satu aspek dalam paduan ritma dan pergerakan yang menjadi sebahagian daripada konsepsi pergerakan geraktari yang luas . alat-alat paluan dan bunyi-bunyian suara untuk mengiringi pergerakan dapat dijadikan sebagai sebahagian persekitaran untuk pengajaran. tekanan . Ini termasuk aspek-aspek corak yang berbentuk urutan . iringan yang dapat didengar serta daya ekspresi yang menggambarkan persepsi-persepsi dalaman yang khususnya dimanifestasikan dalam pergerakan-pergerakan geraktari. kecerdasan dan kebebasan bergerak dalam melakukan pergerakan dan tekanan-tekanan fizikal lazimnya akan menimbulkan rasa riang dan kepuasan kepada deria irama. Dengan iringan ritma iaitu pengulangan alunan muzik Kanak-kanak boleh menggunakannya untuk mengiringi pergerakan mereka secara sendirian atau mengiringi pergerakan melalui rakaman video. bermula daripada dorongan semulajadi dalam diri manusia untuk bergerak dengan gaya rentakan dan daripada geraktari sebagai sumbernya telah melahirkan bentuk-bentuk ritma dan struktur muzik . Kanak-kanak boleh menggunakan alunan muzik untuk mengiringi pergerakan dapat dijadikan sebagai sebahagian persekitaran dan suasanan yang harmoni untuk pengajaran. Dalam proses pembelajaran samaada formal atau tidak formal penggunaan muzik. tapi belum sempat balas. Selain itu guru-guru juga dapat meransang murid menggunakan alatan muzik yang ringkas sebagai sumber muzik dan mencipta kreativiti mereka tersendiri. mungkin perlukan 3 atau lebih idea. kanak. Reply to norhati mohd taib • Soalan ini saya telah buat yang sendiri punya. kederasan . TQ. saya juga berpendapat bahawa ritma dan pergerakan sangat penting dalam pembelajaran. hal ini boleh menimbulkan keseronokan mereka untuk belajarsesuatu melalui proses peniruan. Rasa sensasi yang terbit daripada perubahan-perubahan dari segi intensiti .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful