SULIT Arahan: Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang dicadangkan.

Pilih jawapan yang betul bagi tiap-tiap soalan ini. 1 Antara yang berikut yang manakah merupakan tujuan organisasi bengkel? A. Melatih pelajar mekakukan kerja logam B. Memastikan bengkel dalam keadaan berselerak C. Memastikan pelajar menghasilkan projek bermutu D. Memastikan alatan bengkel sentiasa kemas dan teratur Siapakah yang mengetuai penyelarasan amali di bengkel? A. Formen B. Pengetua C. Ketua kelas D. Guru Kemahiran Hidup Bersepadu Antara berikut amalan manakah mesti dipatuhi semasa berada di dalam bengkel? I. Menilai II. Membersih III. Mendisiplin IV. Mematuhi A I , II dan III B I, II dan IV C I, III dan IV D II, III dan IV
Guru X Y Ketua Unit A Ketua Unit B Ketua Unit C

2

3

4

Berdasarkan rajah di atas, pasangan yang manakah betul?
A B C D X Formen Setiausaha Ketua Kelas Formen Y Penolong Formen Penolong Formen Penolong Ketua Penolong Ketua Kumpulan

5 Apakah maksud etika kerja? A. Disiplin dan sikap individu terhadap kerja B. Amalan menepati waktu dan sentiasa gembira C. Peradapan manusia seperti berilmu pengetahuan D. Cara peradapan yang menjadi amalan dalam sesebuah organisasi

1

SULIT [Lihat sebelah

IV. Antara berikut mesin jahit yang manakah mudah dibawa ke merata-rata tempat? Mesin jahit kaki Mesin jahit elektrik Mesin jahit tangan Mesin jahit elektronik A I dan II B I dan IV 7 C II dan III D III dan IV Rajah di bawah menunjukkan sebuah mesin jahit. II. Apakah kelemahan menggunakan mesin jahit tangan berbanding dengan mesin jahit kaki? Harganya mahal Menggunakan kuasa elektrik yang tinggi Memerlukan sebelah tangan untuk memusingkan roda imbang Hanya sebelah tangan sahaja digunakan untuk memegang benda kerja A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10 Roda imbang mesin jahit hendaklah dipusingkan arah ke mana semasa anda hendak mula menjahit? A Ke tepi C Ke belakang B Ke hadapan D Ke kanan 11 Apakah yang akan berlaku kepada jarum mesin jika anda menarik fabrik dengan kuat kearah hadapan? A Jarum akan tertanggal C Jarum akan patah B Jarum akan tumpul D Jarum akan bengkok SULIT [Lihat sebelah 2 . III.SULIT 6 I. IV. bahagian manakah untuk meletakkan buku benang? 9 I. Antara yang berikut yang manakah menunjukkan pelaras jahitan? 8 Berdasarkan rajah di bawah. III.. II.

Melalui ceper penegang benang II.SULIT 12 Apakah yang akan berlaku jika anda titiskan terlalu banyak minyak mesin pada kepala mesin? A. Melalui jarum IV. Melalui tuas pemegang benang SULIT [Lihat sebelah 3 . yang manakah adalah jahitan sembat susup? A C B D 14 Apakah nama bagi rajah dibawah? A Roda surih B Pita ukur Soalan 15 dan 16 berdasarkan rajah di bawah C Sekoci D Gelendong RA JA 15 Apakah nama bahagian yang ditunjukkan di atas? A Gigi penolak H C Tuas angkat B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 16 Apakah fungsi bahagian ini? A. Mengawal tarikan pada benang yang datang dari ceper penegang benang B. Menetapkan kedudukan fabrik apabila menjahit C. Memegang jarum D. Menolak fabrik ketika menjahit 17 Susunkan aturan yang betul dalam kerja pemasangan benang pada mesin jahit I. Benang dipasang di tiang benang III. Mengotorkan benda kerja C. Mengotorkan mesin B. Mesin tidak mudah berkarat 13 Antara jahitan berikut. Mesin tidak boleh bergerak D.

SULIT A. II 19 Antara bahagian mesin berikut. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan II. III. I. Turunkan tuas angkat III. karipap SULIT [Lihat sebelah 4 . IV. I. potongan epal 23 Anda bercadang untuk menyediakan hidangan minum petang berikut untuk keluarga Karipap goreng Kuih lapis Teh ‘O’ Susunan kerja yang paling sesuai ialah A. Roti bakar bermentega. kuih jagung C. teh B. IV. Kuih lapis. I. kuih talam manis D. Pusing roda pengimbang ke hadapan supaya jarum diturunkan menembusi fabrik A. kari dal. Hidangan yang lengkap B. Bubur ayam. IV dan III II. II. Karipap. C. III. Tegangan mesin ketat B. Hidangan snek yang seimbang C. Tegangan benang atas longgar D. IV. Nasi lemak pedas.I. Hidangan savouri yang mengandungi pelbagai makanan D. I. II. II B. karipap. Teh. kuih lapis. III C. Fabrik ditarik semasa menjahit C. yang manakah benar tentang hidangan sepinggan lengkap? A. yang manakah merupakan hidangan yang berpandukan kepada Piramid Makanan? A. potongan betik B. I dan III 18 Susun mengikut urutan yang betul untuk memulakan menjahit dengan mesin jahit I. Hidangan seimbang yang dihidangkan dalam satu pinggan 22 Antara menu sarapan berikut. II dan IV II. yang manakah mesti dilonggarkan untuk mengisi gelendong sebuah mesin jahit? A Tiang benang C Skru pemberhenti jahitan B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 20 Antara berikut. Roti canai. yang manakah menyebabkan mata jahitan terlangkau? A. Sekoci tidak dipasang dengan betul 21 Antara berikut. D. III dan IV I. IV. B. teh C. Letakkan kedua-dua benang di belakang mesin jahit IV. II. I D. IV. III. kuih lapis. III.

yang manakah perlu dipertimbangkan semasa merancang menu keluarga? A. Masa susunan kerja yang mudah C. 250 ml C. Melembutkan bijiran kanji III. Memukul bijiran kanji IV. Pengiraan kos yang murah B. 375 ml D. yang manakah dikategorikan sebagai ramuan basah? A Telur C Margerin B Garam D Ubi keledek 25 Kaedah menggoreng denagn minyak banyak sesuai untuk memasak kuih berikut kecuali A Kuih cara C Kuih rengas B Kuih keria D Kuih cucur badak 26 Antara masakan berikut. 125 ml B.SULIT D. kuih lapis 24 Antara ramuan masakan berikut. 500 ml 31 Tujuan pemukulan bater dilakukan adalah untuk I. Menghasilkan bater yang ringan A I dan IV B I dan III C II dan III D II dan IV 32 Antara ramuan berikut. yang manakah dapat memberi rasa yang manis dan warna yang disukai untuk kuih tempatan? A Gula tebu C Jus pandan B Pati santan D Gula melaka 5 SULIT [Lihat sebelah . Memasukkan lebih banyak udara II. masakan yang manakah dibuat daripada bater pekat? A Roti jala C Kuih keladi savouri B Kuih cara savouri D Udang goreng bersadur 29 Bater pankek dapat menyediakan masakan berikut kecuali A Cucur bawang C Skon titis pisang B waffles Amerika D Puding agar-agar susu 30 Sukatan cecair untuk kuih cara manis yang menggunakan 120 g tepung gandum ialah A. yang manakah hasil daripada kaedah haba lembap A Pankek manis C Pulut panggang B Pengat pisang D Bingka ubi kayu 27 Antara faktor berikut. karipap. Kaedah memasak yang pelbagai D. Teh. Hidangan kegemaran yang tertentu dimasukkan dalam menu setiap sajian 28 Antara yang berikut.

Apakah yang menyebabakan perkara ini berlaku? A. Sutera II. Menggunakan pisang desert B. yang manakah adalah fabrik asli? I. Benang Kapas III. Poliester A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 38 Mengapakah fabrik benang kapas lebih sesuai dipakai di negeri yang beriklim panas? A. Nilon IV. Harganya murah B. Hanya menggunakan tepung gandum sebagai ramuan D. Mudah didapati C. yang manakah menghasilkan fabrik linen? A Kupu-kupu Bombyx C Petroleum B Kambing Cashmere D Batang Fleks 40 Antara yang berikut. Hanya menggunakan tepung beras sebagai ramuan 34 Kebanyakan kuih tempatan dapat membekalkan nutrient berikut kecuali A lemak C protein B mineral D karbohidrat 35 Antara kuih berikut. yang manakah merupakan kuih savouri? A kuih lapis C kuih talam B pulut panggang D lepat pisang 36 Ramuan berikut sesuai ditambahkan kepada kuih tempatan untuk meningkatkan keseimbangan kandungan nutriennya kecuali A susu C tepung sagu B telur D tepung kacang hijau 37 Antara jenis fabrik berikut. Menggunakan pisang untuk dimasak C. Mudah menyerap kelembapan 39 Antara bahan berikut.SULIT 33 Pisang goreng yang disediakan oleh Lina agak keras untuk dimakan. Tahan suhu yang tinggi D. yang manakah menghasilkan benang sayat? A Ayam C Ulat Sutera B Kupu-kupu D Kambing Biri-biri 41 Apakah faktor yang perlu dipertimbangkan ketika anda hendak memilih pakaian? A Tekstur C Corak B Warna D Stail Pakaian 6 SULIT [Lihat sebelah .

Tinggi dan gempal B. Garisan puteri III. Hijau muda A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 43 Antara stail pakaian berikut. yang manakah sesuai digunakan oleh seseorang yang mempunyai bentuk badan yang rendah dan gempal? I. Garis leher berbentuk V A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV • • • Garis Leher berbentuk bulat Lengan gelembung Skirt beropol dan berkedut 44 Seseorang remaja yang mempunyai bentuk badan yang berikut sesuai memakai pakaian yang mempunyai stail di atas? A. Tinggi dan langsing 45 Antara stail pakaian berikut. yang manakah sesuai dipakai oleh kakak anda yang mempunyai bentuk badan yang gempal? A B C D 7 SULIT [Lihat sebelah . Biru tua II. Rendah dan kurus D. Lengan padanan rata IV. Rendah dan gempal C. Hijau tua III. Biru Muda IV.SULIT 42 Apakah warna yang sesuai dipakai oleh ibu anda yang mempunyai bentuk badan yang kurus? I. Beropol II.

II dan III B I. Merendam A I . Pakaian itu akan memanjang 50 Antara aktiviti berikut. Pakaian itu akan luntur C. III dan IV IV 47 Rajah berikut menunjukkan simbol asas untuk mendobi pakaian. Membaiki pakaian III. Menghilangkan tanda IV. II. yang manakah menunjukkan haba 110°C? A B C D 49 Apakah akan terjadi pada pakaian bulu biri-biri yang dibasuh dengan air panas? A. III dan IV D I. Antara yang berikut. Antara yang berikut. II. III dan IV 8 SULIT [Lihat sebelah . Bulu pakaian itu akan berpintal D. yang manakah menunjukkan simbol untuk mencuci kering? A B C D 48 Rajah berikut menunjukkan simbol menyeterika. Mengasingkan pakaian II. III dan IV C II . Bulu pakaian itu akan keras B. yang manakah dilakukan semasa pracuci pakaian? I.SULIT 46 Antara yang berikut. pilih pakaian yang melambangkan identiti seseorang I A I dan II B II dan IV II III C II dan III D I.

B. Pendekkan pola asas D.SULIT 51 Antara bahan berikut. C. Antara tanda pola berikut. Mereputkan pakaian C. Panjangkan pola asas 9 SULIT [Lihat sebelah . Air Suam IV. yang manakah sesuai digunakan untuk menghilangkan tanda darah yang terdapat pada pakaian anda? I. yang manakah menunjukkan pola perlu diletakkan di atas lipatan fabrik? A. Pakaian berbau masam B. Sabun A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 52 Apakah yang akan berlaku kepada pakaian jika anda merendamnya melebihi 12 jam? A. Kekotoran akam meresap ke dalam tekstur pakaian Soalan 53 berdasarkan rajah dibawah 53 Rajah di atas menunjukkan tanda pola pada skirt. apakah yang perlu anda lakukan kepada pola asas tersebut sekiranya ukuran labuh anda adalah 46cm? A. Garam II. Warna pakaian akan luntur D. I II III IV Soalan 54 berdasarkan penyataan dibawah Anda diberikan pola skirt berkasing yang mempunyai ukuran panjangnya 40cm 54 Berdasarkan penyataan di atas. Limau III. D. Kecilkan pola asas C. Besarkan pola asas B.

Benang yang lurus pada kain D. apakah jenis jahitan yang digunakan untuk menetapkan kelepet tersebut? A Sembat C Jahitan sembat susup B Jahitan mesin D Jahitan silang pangkah 57 Berdasarkan rajah di bawah. 2 cm B. berapakah panjang pola skirt yang telah dipendekkan? A. bahagian manakah yang menunjukkan kasing skirt? 58 Apakah erti ira kain atau tepi kain? A. Benang yang lemah 10 SULIT [Lihat sebelah . Gentian benang yang mengikut panjang kain C. 6 cm D. Gentian benang yang mengikut benang pakan B.SULIT Soalan 55 berdasarkan rajah dibawah 55 Berdasarkan rajah di atas. 8 cm Soalan 56 berdasarkan rajah di bawah 56 Berdasarkan rajah di atas. 4 cm C.

Guntingkan denagn potongan pendek V. Bentangkan semua kepingan dasar pola II. Guntingkan bahagian pola yang besar terlebih dahulu III. A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 60 Antara tanda berikut yang manakah menunjukkan garisan pemadan? A B C D KERTAS SOALAN TAMAT 11 SULIT [Lihat sebelah .SULIT 59 Apabila menggunting kain. I. Angkat kain apabila menggunting IV.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful