SULIT Arahan: Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang dicadangkan.

Pilih jawapan yang betul bagi tiap-tiap soalan ini. 1 Antara yang berikut yang manakah merupakan tujuan organisasi bengkel? A. Melatih pelajar mekakukan kerja logam B. Memastikan bengkel dalam keadaan berselerak C. Memastikan pelajar menghasilkan projek bermutu D. Memastikan alatan bengkel sentiasa kemas dan teratur Siapakah yang mengetuai penyelarasan amali di bengkel? A. Formen B. Pengetua C. Ketua kelas D. Guru Kemahiran Hidup Bersepadu Antara berikut amalan manakah mesti dipatuhi semasa berada di dalam bengkel? I. Menilai II. Membersih III. Mendisiplin IV. Mematuhi A I , II dan III B I, II dan IV C I, III dan IV D II, III dan IV
Guru X Y Ketua Unit A Ketua Unit B Ketua Unit C

2

3

4

Berdasarkan rajah di atas, pasangan yang manakah betul?
A B C D X Formen Setiausaha Ketua Kelas Formen Y Penolong Formen Penolong Formen Penolong Ketua Penolong Ketua Kumpulan

5 Apakah maksud etika kerja? A. Disiplin dan sikap individu terhadap kerja B. Amalan menepati waktu dan sentiasa gembira C. Peradapan manusia seperti berilmu pengetahuan D. Cara peradapan yang menjadi amalan dalam sesebuah organisasi

1

SULIT [Lihat sebelah

IV. II. IV. Antara yang berikut yang manakah menunjukkan pelaras jahitan? 8 Berdasarkan rajah di bawah.SULIT 6 I. II. Antara berikut mesin jahit yang manakah mudah dibawa ke merata-rata tempat? Mesin jahit kaki Mesin jahit elektrik Mesin jahit tangan Mesin jahit elektronik A I dan II B I dan IV 7 C II dan III D III dan IV Rajah di bawah menunjukkan sebuah mesin jahit. III. Apakah kelemahan menggunakan mesin jahit tangan berbanding dengan mesin jahit kaki? Harganya mahal Menggunakan kuasa elektrik yang tinggi Memerlukan sebelah tangan untuk memusingkan roda imbang Hanya sebelah tangan sahaja digunakan untuk memegang benda kerja A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10 Roda imbang mesin jahit hendaklah dipusingkan arah ke mana semasa anda hendak mula menjahit? A Ke tepi C Ke belakang B Ke hadapan D Ke kanan 11 Apakah yang akan berlaku kepada jarum mesin jika anda menarik fabrik dengan kuat kearah hadapan? A Jarum akan tertanggal C Jarum akan patah B Jarum akan tumpul D Jarum akan bengkok SULIT [Lihat sebelah 2 . bahagian manakah untuk meletakkan buku benang? 9 I. III..

yang manakah adalah jahitan sembat susup? A C B D 14 Apakah nama bagi rajah dibawah? A Roda surih B Pita ukur Soalan 15 dan 16 berdasarkan rajah di bawah C Sekoci D Gelendong RA JA 15 Apakah nama bahagian yang ditunjukkan di atas? A Gigi penolak H C Tuas angkat B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 16 Apakah fungsi bahagian ini? A. Mesin tidak mudah berkarat 13 Antara jahitan berikut. Benang dipasang di tiang benang III. Melalui jarum IV. Mengotorkan mesin B. Mengawal tarikan pada benang yang datang dari ceper penegang benang B. Mesin tidak boleh bergerak D. Mengotorkan benda kerja C. Melalui ceper penegang benang II. Menetapkan kedudukan fabrik apabila menjahit C. Melalui tuas pemegang benang SULIT [Lihat sebelah 3 . Menolak fabrik ketika menjahit 17 Susunkan aturan yang betul dalam kerja pemasangan benang pada mesin jahit I.SULIT 12 Apakah yang akan berlaku jika anda titiskan terlalu banyak minyak mesin pada kepala mesin? A. Memegang jarum D.

yang manakah merupakan hidangan yang berpandukan kepada Piramid Makanan? A. yang manakah mesti dilonggarkan untuk mengisi gelendong sebuah mesin jahit? A Tiang benang C Skru pemberhenti jahitan B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 20 Antara berikut. kuih lapis. III. Nasi lemak pedas.I. II. potongan betik B. teh B. I. III. III. IV. Turunkan tuas angkat III. yang manakah menyebabkan mata jahitan terlangkau? A. Bubur ayam. Sekoci tidak dipasang dengan betul 21 Antara berikut. Hidangan savouri yang mengandungi pelbagai makanan D. IV dan III II. kari dal. C. Kuih lapis. potongan epal 23 Anda bercadang untuk menyediakan hidangan minum petang berikut untuk keluarga Karipap goreng Kuih lapis Teh ‘O’ Susunan kerja yang paling sesuai ialah A. karipap SULIT [Lihat sebelah 4 . karipap. IV. I. Letakkan kedua-dua benang di belakang mesin jahit IV. III. II. yang manakah benar tentang hidangan sepinggan lengkap? A. Pusing roda pengimbang ke hadapan supaya jarum diturunkan menembusi fabrik A. III C. I D. kuih jagung C. IV. I dan III 18 Susun mengikut urutan yang betul untuk memulakan menjahit dengan mesin jahit I. kuih talam manis D.SULIT A. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan II. Fabrik ditarik semasa menjahit C. kuih lapis. II. I. D. Tegangan mesin ketat B. I. teh C. Roti canai. Tegangan benang atas longgar D. Hidangan seimbang yang dihidangkan dalam satu pinggan 22 Antara menu sarapan berikut. IV. II 19 Antara bahagian mesin berikut. Roti bakar bermentega. Karipap. IV. II B. B. Hidangan snek yang seimbang C. Hidangan yang lengkap B. II dan IV II. III dan IV I. Teh.

Kaedah memasak yang pelbagai D. 125 ml B. Teh. Hidangan kegemaran yang tertentu dimasukkan dalam menu setiap sajian 28 Antara yang berikut. 250 ml C. Memukul bijiran kanji IV. yang manakah dikategorikan sebagai ramuan basah? A Telur C Margerin B Garam D Ubi keledek 25 Kaedah menggoreng denagn minyak banyak sesuai untuk memasak kuih berikut kecuali A Kuih cara C Kuih rengas B Kuih keria D Kuih cucur badak 26 Antara masakan berikut. masakan yang manakah dibuat daripada bater pekat? A Roti jala C Kuih keladi savouri B Kuih cara savouri D Udang goreng bersadur 29 Bater pankek dapat menyediakan masakan berikut kecuali A Cucur bawang C Skon titis pisang B waffles Amerika D Puding agar-agar susu 30 Sukatan cecair untuk kuih cara manis yang menggunakan 120 g tepung gandum ialah A. Menghasilkan bater yang ringan A I dan IV B I dan III C II dan III D II dan IV 32 Antara ramuan berikut. karipap. 375 ml D. Melembutkan bijiran kanji III. kuih lapis 24 Antara ramuan masakan berikut. yang manakah hasil daripada kaedah haba lembap A Pankek manis C Pulut panggang B Pengat pisang D Bingka ubi kayu 27 Antara faktor berikut. Memasukkan lebih banyak udara II. Masa susunan kerja yang mudah C. 500 ml 31 Tujuan pemukulan bater dilakukan adalah untuk I. yang manakah perlu dipertimbangkan semasa merancang menu keluarga? A. Pengiraan kos yang murah B. yang manakah dapat memberi rasa yang manis dan warna yang disukai untuk kuih tempatan? A Gula tebu C Jus pandan B Pati santan D Gula melaka 5 SULIT [Lihat sebelah .SULIT D.

Benang Kapas III. Menggunakan pisang untuk dimasak C. Hanya menggunakan tepung gandum sebagai ramuan D. Sutera II. Hanya menggunakan tepung beras sebagai ramuan 34 Kebanyakan kuih tempatan dapat membekalkan nutrient berikut kecuali A lemak C protein B mineral D karbohidrat 35 Antara kuih berikut. Harganya murah B.SULIT 33 Pisang goreng yang disediakan oleh Lina agak keras untuk dimakan. Tahan suhu yang tinggi D. Apakah yang menyebabakan perkara ini berlaku? A. yang manakah menghasilkan benang sayat? A Ayam C Ulat Sutera B Kupu-kupu D Kambing Biri-biri 41 Apakah faktor yang perlu dipertimbangkan ketika anda hendak memilih pakaian? A Tekstur C Corak B Warna D Stail Pakaian 6 SULIT [Lihat sebelah . Nilon IV. Menggunakan pisang desert B. Mudah didapati C. Mudah menyerap kelembapan 39 Antara bahan berikut. yang manakah menghasilkan fabrik linen? A Kupu-kupu Bombyx C Petroleum B Kambing Cashmere D Batang Fleks 40 Antara yang berikut. Poliester A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 38 Mengapakah fabrik benang kapas lebih sesuai dipakai di negeri yang beriklim panas? A. yang manakah merupakan kuih savouri? A kuih lapis C kuih talam B pulut panggang D lepat pisang 36 Ramuan berikut sesuai ditambahkan kepada kuih tempatan untuk meningkatkan keseimbangan kandungan nutriennya kecuali A susu C tepung sagu B telur D tepung kacang hijau 37 Antara jenis fabrik berikut. yang manakah adalah fabrik asli? I.

Rendah dan gempal C. Beropol II. Tinggi dan gempal B. Rendah dan kurus D. Biru Muda IV. Garis leher berbentuk V A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV • • • Garis Leher berbentuk bulat Lengan gelembung Skirt beropol dan berkedut 44 Seseorang remaja yang mempunyai bentuk badan yang berikut sesuai memakai pakaian yang mempunyai stail di atas? A. yang manakah sesuai digunakan oleh seseorang yang mempunyai bentuk badan yang rendah dan gempal? I. Lengan padanan rata IV. Hijau tua III. Biru tua II. Tinggi dan langsing 45 Antara stail pakaian berikut. yang manakah sesuai dipakai oleh kakak anda yang mempunyai bentuk badan yang gempal? A B C D 7 SULIT [Lihat sebelah . Hijau muda A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 43 Antara stail pakaian berikut.SULIT 42 Apakah warna yang sesuai dipakai oleh ibu anda yang mempunyai bentuk badan yang kurus? I. Garisan puteri III.

Pakaian itu akan luntur C. Menghilangkan tanda IV. yang manakah dilakukan semasa pracuci pakaian? I. yang manakah menunjukkan simbol untuk mencuci kering? A B C D 48 Rajah berikut menunjukkan simbol menyeterika. III dan IV C II .SULIT 46 Antara yang berikut. Pakaian itu akan memanjang 50 Antara aktiviti berikut. III dan IV 8 SULIT [Lihat sebelah . Mengasingkan pakaian II. Membaiki pakaian III. II dan III B I. yang manakah menunjukkan haba 110°C? A B C D 49 Apakah akan terjadi pada pakaian bulu biri-biri yang dibasuh dengan air panas? A. Bulu pakaian itu akan berpintal D. III dan IV D I. Bulu pakaian itu akan keras B. Merendam A I . pilih pakaian yang melambangkan identiti seseorang I A I dan II B II dan IV II III C II dan III D I. II. II. Antara yang berikut. III dan IV IV 47 Rajah berikut menunjukkan simbol asas untuk mendobi pakaian. Antara yang berikut.

Antara tanda pola berikut. I II III IV Soalan 54 berdasarkan penyataan dibawah Anda diberikan pola skirt berkasing yang mempunyai ukuran panjangnya 40cm 54 Berdasarkan penyataan di atas. C.SULIT 51 Antara bahan berikut. Mereputkan pakaian C. Warna pakaian akan luntur D. Sabun A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 52 Apakah yang akan berlaku kepada pakaian jika anda merendamnya melebihi 12 jam? A. B. apakah yang perlu anda lakukan kepada pola asas tersebut sekiranya ukuran labuh anda adalah 46cm? A. Besarkan pola asas B. yang manakah menunjukkan pola perlu diletakkan di atas lipatan fabrik? A. Limau III. yang manakah sesuai digunakan untuk menghilangkan tanda darah yang terdapat pada pakaian anda? I. Panjangkan pola asas 9 SULIT [Lihat sebelah . Garam II. Pendekkan pola asas D. D. Kecilkan pola asas C. Air Suam IV. Kekotoran akam meresap ke dalam tekstur pakaian Soalan 53 berdasarkan rajah dibawah 53 Rajah di atas menunjukkan tanda pola pada skirt. Pakaian berbau masam B.

apakah jenis jahitan yang digunakan untuk menetapkan kelepet tersebut? A Sembat C Jahitan sembat susup B Jahitan mesin D Jahitan silang pangkah 57 Berdasarkan rajah di bawah. 4 cm C. Gentian benang yang mengikut panjang kain C. 2 cm B. Benang yang lemah 10 SULIT [Lihat sebelah .SULIT Soalan 55 berdasarkan rajah dibawah 55 Berdasarkan rajah di atas. 6 cm D. berapakah panjang pola skirt yang telah dipendekkan? A. 8 cm Soalan 56 berdasarkan rajah di bawah 56 Berdasarkan rajah di atas. bahagian manakah yang menunjukkan kasing skirt? 58 Apakah erti ira kain atau tepi kain? A. Benang yang lurus pada kain D. Gentian benang yang mengikut benang pakan B.

Bentangkan semua kepingan dasar pola II.SULIT 59 Apabila menggunting kain. I. Guntingkan denagn potongan pendek V. Angkat kain apabila menggunting IV. Guntingkan bahagian pola yang besar terlebih dahulu III. A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 60 Antara tanda berikut yang manakah menunjukkan garisan pemadan? A B C D KERTAS SOALAN TAMAT 11 SULIT [Lihat sebelah .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.