SULIT Arahan: Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang dicadangkan.

Pilih jawapan yang betul bagi tiap-tiap soalan ini. 1 Antara yang berikut yang manakah merupakan tujuan organisasi bengkel? A. Melatih pelajar mekakukan kerja logam B. Memastikan bengkel dalam keadaan berselerak C. Memastikan pelajar menghasilkan projek bermutu D. Memastikan alatan bengkel sentiasa kemas dan teratur Siapakah yang mengetuai penyelarasan amali di bengkel? A. Formen B. Pengetua C. Ketua kelas D. Guru Kemahiran Hidup Bersepadu Antara berikut amalan manakah mesti dipatuhi semasa berada di dalam bengkel? I. Menilai II. Membersih III. Mendisiplin IV. Mematuhi A I , II dan III B I, II dan IV C I, III dan IV D II, III dan IV
Guru X Y Ketua Unit A Ketua Unit B Ketua Unit C

2

3

4

Berdasarkan rajah di atas, pasangan yang manakah betul?
A B C D X Formen Setiausaha Ketua Kelas Formen Y Penolong Formen Penolong Formen Penolong Ketua Penolong Ketua Kumpulan

5 Apakah maksud etika kerja? A. Disiplin dan sikap individu terhadap kerja B. Amalan menepati waktu dan sentiasa gembira C. Peradapan manusia seperti berilmu pengetahuan D. Cara peradapan yang menjadi amalan dalam sesebuah organisasi

1

SULIT [Lihat sebelah

IV.SULIT 6 I. II. III. Apakah kelemahan menggunakan mesin jahit tangan berbanding dengan mesin jahit kaki? Harganya mahal Menggunakan kuasa elektrik yang tinggi Memerlukan sebelah tangan untuk memusingkan roda imbang Hanya sebelah tangan sahaja digunakan untuk memegang benda kerja A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10 Roda imbang mesin jahit hendaklah dipusingkan arah ke mana semasa anda hendak mula menjahit? A Ke tepi C Ke belakang B Ke hadapan D Ke kanan 11 Apakah yang akan berlaku kepada jarum mesin jika anda menarik fabrik dengan kuat kearah hadapan? A Jarum akan tertanggal C Jarum akan patah B Jarum akan tumpul D Jarum akan bengkok SULIT [Lihat sebelah 2 . IV. III. II. Antara berikut mesin jahit yang manakah mudah dibawa ke merata-rata tempat? Mesin jahit kaki Mesin jahit elektrik Mesin jahit tangan Mesin jahit elektronik A I dan II B I dan IV 7 C II dan III D III dan IV Rajah di bawah menunjukkan sebuah mesin jahit. Antara yang berikut yang manakah menunjukkan pelaras jahitan? 8 Berdasarkan rajah di bawah. bahagian manakah untuk meletakkan buku benang? 9 I..

Melalui jarum IV. Melalui ceper penegang benang II. Mengawal tarikan pada benang yang datang dari ceper penegang benang B. Menolak fabrik ketika menjahit 17 Susunkan aturan yang betul dalam kerja pemasangan benang pada mesin jahit I. Mesin tidak boleh bergerak D. Menetapkan kedudukan fabrik apabila menjahit C. Mengotorkan benda kerja C. Memegang jarum D. Melalui tuas pemegang benang SULIT [Lihat sebelah 3 . Benang dipasang di tiang benang III. Mengotorkan mesin B. yang manakah adalah jahitan sembat susup? A C B D 14 Apakah nama bagi rajah dibawah? A Roda surih B Pita ukur Soalan 15 dan 16 berdasarkan rajah di bawah C Sekoci D Gelendong RA JA 15 Apakah nama bahagian yang ditunjukkan di atas? A Gigi penolak H C Tuas angkat B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 16 Apakah fungsi bahagian ini? A.SULIT 12 Apakah yang akan berlaku jika anda titiskan terlalu banyak minyak mesin pada kepala mesin? A. Mesin tidak mudah berkarat 13 Antara jahitan berikut.

yang manakah merupakan hidangan yang berpandukan kepada Piramid Makanan? A. IV. yang manakah benar tentang hidangan sepinggan lengkap? A. II B. Teh. IV. Hidangan savouri yang mengandungi pelbagai makanan D. karipap SULIT [Lihat sebelah 4 . II. I dan III 18 Susun mengikut urutan yang betul untuk memulakan menjahit dengan mesin jahit I. kari dal. IV. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan II. I. II dan IV II. Turunkan tuas angkat III. I D. Tegangan benang atas longgar D. D. Letakkan kedua-dua benang di belakang mesin jahit IV. III. III dan IV I. kuih lapis. Kuih lapis. II. III. Tegangan mesin ketat B. Roti canai. I. II. III. Hidangan yang lengkap B. IV. III. III C. I. yang manakah menyebabkan mata jahitan terlangkau? A. II 19 Antara bahagian mesin berikut. teh C.I. Hidangan snek yang seimbang C. Roti bakar bermentega. karipap. potongan betik B. IV dan III II. C. Bubur ayam. I. IV. Pusing roda pengimbang ke hadapan supaya jarum diturunkan menembusi fabrik A. kuih talam manis D. teh B. kuih lapis. B. Hidangan seimbang yang dihidangkan dalam satu pinggan 22 Antara menu sarapan berikut.SULIT A. Karipap. yang manakah mesti dilonggarkan untuk mengisi gelendong sebuah mesin jahit? A Tiang benang C Skru pemberhenti jahitan B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 20 Antara berikut. Fabrik ditarik semasa menjahit C. Nasi lemak pedas. kuih jagung C. Sekoci tidak dipasang dengan betul 21 Antara berikut. potongan epal 23 Anda bercadang untuk menyediakan hidangan minum petang berikut untuk keluarga Karipap goreng Kuih lapis Teh ‘O’ Susunan kerja yang paling sesuai ialah A.

Memukul bijiran kanji IV. Menghasilkan bater yang ringan A I dan IV B I dan III C II dan III D II dan IV 32 Antara ramuan berikut. masakan yang manakah dibuat daripada bater pekat? A Roti jala C Kuih keladi savouri B Kuih cara savouri D Udang goreng bersadur 29 Bater pankek dapat menyediakan masakan berikut kecuali A Cucur bawang C Skon titis pisang B waffles Amerika D Puding agar-agar susu 30 Sukatan cecair untuk kuih cara manis yang menggunakan 120 g tepung gandum ialah A. Melembutkan bijiran kanji III. Pengiraan kos yang murah B.SULIT D. karipap. Masa susunan kerja yang mudah C. yang manakah dikategorikan sebagai ramuan basah? A Telur C Margerin B Garam D Ubi keledek 25 Kaedah menggoreng denagn minyak banyak sesuai untuk memasak kuih berikut kecuali A Kuih cara C Kuih rengas B Kuih keria D Kuih cucur badak 26 Antara masakan berikut. 500 ml 31 Tujuan pemukulan bater dilakukan adalah untuk I. kuih lapis 24 Antara ramuan masakan berikut. Kaedah memasak yang pelbagai D. Hidangan kegemaran yang tertentu dimasukkan dalam menu setiap sajian 28 Antara yang berikut. Memasukkan lebih banyak udara II. 375 ml D. 125 ml B. yang manakah hasil daripada kaedah haba lembap A Pankek manis C Pulut panggang B Pengat pisang D Bingka ubi kayu 27 Antara faktor berikut. yang manakah perlu dipertimbangkan semasa merancang menu keluarga? A. Teh. 250 ml C. yang manakah dapat memberi rasa yang manis dan warna yang disukai untuk kuih tempatan? A Gula tebu C Jus pandan B Pati santan D Gula melaka 5 SULIT [Lihat sebelah .

Menggunakan pisang desert B. Poliester A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 38 Mengapakah fabrik benang kapas lebih sesuai dipakai di negeri yang beriklim panas? A. Benang Kapas III. Hanya menggunakan tepung beras sebagai ramuan 34 Kebanyakan kuih tempatan dapat membekalkan nutrient berikut kecuali A lemak C protein B mineral D karbohidrat 35 Antara kuih berikut. Mudah didapati C. Hanya menggunakan tepung gandum sebagai ramuan D. Sutera II. Menggunakan pisang untuk dimasak C. yang manakah adalah fabrik asli? I. Mudah menyerap kelembapan 39 Antara bahan berikut. Harganya murah B. yang manakah menghasilkan benang sayat? A Ayam C Ulat Sutera B Kupu-kupu D Kambing Biri-biri 41 Apakah faktor yang perlu dipertimbangkan ketika anda hendak memilih pakaian? A Tekstur C Corak B Warna D Stail Pakaian 6 SULIT [Lihat sebelah .SULIT 33 Pisang goreng yang disediakan oleh Lina agak keras untuk dimakan. Apakah yang menyebabakan perkara ini berlaku? A. yang manakah menghasilkan fabrik linen? A Kupu-kupu Bombyx C Petroleum B Kambing Cashmere D Batang Fleks 40 Antara yang berikut. yang manakah merupakan kuih savouri? A kuih lapis C kuih talam B pulut panggang D lepat pisang 36 Ramuan berikut sesuai ditambahkan kepada kuih tempatan untuk meningkatkan keseimbangan kandungan nutriennya kecuali A susu C tepung sagu B telur D tepung kacang hijau 37 Antara jenis fabrik berikut. Tahan suhu yang tinggi D. Nilon IV.

Biru Muda IV. Biru tua II. Garis leher berbentuk V A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV • • • Garis Leher berbentuk bulat Lengan gelembung Skirt beropol dan berkedut 44 Seseorang remaja yang mempunyai bentuk badan yang berikut sesuai memakai pakaian yang mempunyai stail di atas? A. Rendah dan kurus D. Tinggi dan gempal B. Rendah dan gempal C. Lengan padanan rata IV. yang manakah sesuai digunakan oleh seseorang yang mempunyai bentuk badan yang rendah dan gempal? I. Hijau tua III. yang manakah sesuai dipakai oleh kakak anda yang mempunyai bentuk badan yang gempal? A B C D 7 SULIT [Lihat sebelah .SULIT 42 Apakah warna yang sesuai dipakai oleh ibu anda yang mempunyai bentuk badan yang kurus? I. Tinggi dan langsing 45 Antara stail pakaian berikut. Beropol II. Garisan puteri III. Hijau muda A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 43 Antara stail pakaian berikut.

Menghilangkan tanda IV. Pakaian itu akan memanjang 50 Antara aktiviti berikut. Antara yang berikut. III dan IV IV 47 Rajah berikut menunjukkan simbol asas untuk mendobi pakaian. Membaiki pakaian III. Bulu pakaian itu akan keras B. III dan IV 8 SULIT [Lihat sebelah . Mengasingkan pakaian II. III dan IV D I. Bulu pakaian itu akan berpintal D. II dan III B I. pilih pakaian yang melambangkan identiti seseorang I A I dan II B II dan IV II III C II dan III D I. Merendam A I . III dan IV C II . yang manakah dilakukan semasa pracuci pakaian? I. Pakaian itu akan luntur C. II. yang manakah menunjukkan haba 110°C? A B C D 49 Apakah akan terjadi pada pakaian bulu biri-biri yang dibasuh dengan air panas? A.SULIT 46 Antara yang berikut. yang manakah menunjukkan simbol untuk mencuci kering? A B C D 48 Rajah berikut menunjukkan simbol menyeterika. II. Antara yang berikut.

Panjangkan pola asas 9 SULIT [Lihat sebelah . I II III IV Soalan 54 berdasarkan penyataan dibawah Anda diberikan pola skirt berkasing yang mempunyai ukuran panjangnya 40cm 54 Berdasarkan penyataan di atas. apakah yang perlu anda lakukan kepada pola asas tersebut sekiranya ukuran labuh anda adalah 46cm? A. C. yang manakah menunjukkan pola perlu diletakkan di atas lipatan fabrik? A. yang manakah sesuai digunakan untuk menghilangkan tanda darah yang terdapat pada pakaian anda? I. Pakaian berbau masam B. D.SULIT 51 Antara bahan berikut. B. Pendekkan pola asas D. Sabun A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 52 Apakah yang akan berlaku kepada pakaian jika anda merendamnya melebihi 12 jam? A. Warna pakaian akan luntur D. Kecilkan pola asas C. Air Suam IV. Antara tanda pola berikut. Garam II. Besarkan pola asas B. Kekotoran akam meresap ke dalam tekstur pakaian Soalan 53 berdasarkan rajah dibawah 53 Rajah di atas menunjukkan tanda pola pada skirt. Limau III. Mereputkan pakaian C.

berapakah panjang pola skirt yang telah dipendekkan? A. 8 cm Soalan 56 berdasarkan rajah di bawah 56 Berdasarkan rajah di atas. Benang yang lurus pada kain D. 2 cm B. Gentian benang yang mengikut benang pakan B. Benang yang lemah 10 SULIT [Lihat sebelah . bahagian manakah yang menunjukkan kasing skirt? 58 Apakah erti ira kain atau tepi kain? A.SULIT Soalan 55 berdasarkan rajah dibawah 55 Berdasarkan rajah di atas. 4 cm C. 6 cm D. Gentian benang yang mengikut panjang kain C. apakah jenis jahitan yang digunakan untuk menetapkan kelepet tersebut? A Sembat C Jahitan sembat susup B Jahitan mesin D Jahitan silang pangkah 57 Berdasarkan rajah di bawah.

SULIT 59 Apabila menggunting kain. Guntingkan bahagian pola yang besar terlebih dahulu III. Guntingkan denagn potongan pendek V. Angkat kain apabila menggunting IV. Bentangkan semua kepingan dasar pola II. I. A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 60 Antara tanda berikut yang manakah menunjukkan garisan pemadan? A B C D KERTAS SOALAN TAMAT 11 SULIT [Lihat sebelah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful