P. 1
20674533-Kertas-Soalan-Ppt-KHB-ERT-tingkatan-1

20674533-Kertas-Soalan-Ppt-KHB-ERT-tingkatan-1

|Views: 8|Likes:
Published by Deela Daud

More info:

Published by: Deela Daud on Mar 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/28/2014

pdf

text

original

SULIT Arahan: Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang dicadangkan.

Pilih jawapan yang betul bagi tiap-tiap soalan ini. 1 Antara yang berikut yang manakah merupakan tujuan organisasi bengkel? A. Melatih pelajar mekakukan kerja logam B. Memastikan bengkel dalam keadaan berselerak C. Memastikan pelajar menghasilkan projek bermutu D. Memastikan alatan bengkel sentiasa kemas dan teratur Siapakah yang mengetuai penyelarasan amali di bengkel? A. Formen B. Pengetua C. Ketua kelas D. Guru Kemahiran Hidup Bersepadu Antara berikut amalan manakah mesti dipatuhi semasa berada di dalam bengkel? I. Menilai II. Membersih III. Mendisiplin IV. Mematuhi A I , II dan III B I, II dan IV C I, III dan IV D II, III dan IV
Guru X Y Ketua Unit A Ketua Unit B Ketua Unit C

2

3

4

Berdasarkan rajah di atas, pasangan yang manakah betul?
A B C D X Formen Setiausaha Ketua Kelas Formen Y Penolong Formen Penolong Formen Penolong Ketua Penolong Ketua Kumpulan

5 Apakah maksud etika kerja? A. Disiplin dan sikap individu terhadap kerja B. Amalan menepati waktu dan sentiasa gembira C. Peradapan manusia seperti berilmu pengetahuan D. Cara peradapan yang menjadi amalan dalam sesebuah organisasi

1

SULIT [Lihat sebelah

III. II.. bahagian manakah untuk meletakkan buku benang? 9 I. IV. Antara yang berikut yang manakah menunjukkan pelaras jahitan? 8 Berdasarkan rajah di bawah. Antara berikut mesin jahit yang manakah mudah dibawa ke merata-rata tempat? Mesin jahit kaki Mesin jahit elektrik Mesin jahit tangan Mesin jahit elektronik A I dan II B I dan IV 7 C II dan III D III dan IV Rajah di bawah menunjukkan sebuah mesin jahit.SULIT 6 I. III. II. IV. Apakah kelemahan menggunakan mesin jahit tangan berbanding dengan mesin jahit kaki? Harganya mahal Menggunakan kuasa elektrik yang tinggi Memerlukan sebelah tangan untuk memusingkan roda imbang Hanya sebelah tangan sahaja digunakan untuk memegang benda kerja A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 10 Roda imbang mesin jahit hendaklah dipusingkan arah ke mana semasa anda hendak mula menjahit? A Ke tepi C Ke belakang B Ke hadapan D Ke kanan 11 Apakah yang akan berlaku kepada jarum mesin jika anda menarik fabrik dengan kuat kearah hadapan? A Jarum akan tertanggal C Jarum akan patah B Jarum akan tumpul D Jarum akan bengkok SULIT [Lihat sebelah 2 .

Menolak fabrik ketika menjahit 17 Susunkan aturan yang betul dalam kerja pemasangan benang pada mesin jahit I. Melalui ceper penegang benang II. yang manakah adalah jahitan sembat susup? A C B D 14 Apakah nama bagi rajah dibawah? A Roda surih B Pita ukur Soalan 15 dan 16 berdasarkan rajah di bawah C Sekoci D Gelendong RA JA 15 Apakah nama bahagian yang ditunjukkan di atas? A Gigi penolak H C Tuas angkat B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 16 Apakah fungsi bahagian ini? A. Melalui jarum IV. Benang dipasang di tiang benang III. Mengotorkan mesin B. Mengawal tarikan pada benang yang datang dari ceper penegang benang B.SULIT 12 Apakah yang akan berlaku jika anda titiskan terlalu banyak minyak mesin pada kepala mesin? A. Menetapkan kedudukan fabrik apabila menjahit C. Mesin tidak boleh bergerak D. Memegang jarum D. Mesin tidak mudah berkarat 13 Antara jahitan berikut. Mengotorkan benda kerja C. Melalui tuas pemegang benang SULIT [Lihat sebelah 3 .

I D. II. yang manakah menyebabkan mata jahitan terlangkau? A. karipap SULIT [Lihat sebelah 4 . Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan II.SULIT A. teh C. potongan betik B. Tegangan mesin ketat B. III. Teh. kuih talam manis D. III. II. Karipap. kuih lapis. I. Pusing roda pengimbang ke hadapan supaya jarum diturunkan menembusi fabrik A. Bubur ayam.I. III dan IV I. II dan IV II. Sekoci tidak dipasang dengan betul 21 Antara berikut. D. IV. IV. IV. I. IV dan III II. IV. I dan III 18 Susun mengikut urutan yang betul untuk memulakan menjahit dengan mesin jahit I. III C. potongan epal 23 Anda bercadang untuk menyediakan hidangan minum petang berikut untuk keluarga Karipap goreng Kuih lapis Teh ‘O’ Susunan kerja yang paling sesuai ialah A. teh B. I. Nasi lemak pedas. Hidangan yang lengkap B. II B. Roti bakar bermentega. kari dal. Kuih lapis. II. kuih lapis. Roti canai. yang manakah mesti dilonggarkan untuk mengisi gelendong sebuah mesin jahit? A Tiang benang C Skru pemberhenti jahitan B Penekan jahitan D Pelaras penekan jahitan 20 Antara berikut. Tegangan benang atas longgar D. Fabrik ditarik semasa menjahit C. II 19 Antara bahagian mesin berikut. Letakkan kedua-dua benang di belakang mesin jahit IV. IV. Hidangan savouri yang mengandungi pelbagai makanan D. B. kuih jagung C. C. yang manakah merupakan hidangan yang berpandukan kepada Piramid Makanan? A. yang manakah benar tentang hidangan sepinggan lengkap? A. III. III. Hidangan seimbang yang dihidangkan dalam satu pinggan 22 Antara menu sarapan berikut. karipap. Turunkan tuas angkat III. I. Hidangan snek yang seimbang C.

Menghasilkan bater yang ringan A I dan IV B I dan III C II dan III D II dan IV 32 Antara ramuan berikut. yang manakah dapat memberi rasa yang manis dan warna yang disukai untuk kuih tempatan? A Gula tebu C Jus pandan B Pati santan D Gula melaka 5 SULIT [Lihat sebelah . Memukul bijiran kanji IV. Teh. yang manakah hasil daripada kaedah haba lembap A Pankek manis C Pulut panggang B Pengat pisang D Bingka ubi kayu 27 Antara faktor berikut. yang manakah dikategorikan sebagai ramuan basah? A Telur C Margerin B Garam D Ubi keledek 25 Kaedah menggoreng denagn minyak banyak sesuai untuk memasak kuih berikut kecuali A Kuih cara C Kuih rengas B Kuih keria D Kuih cucur badak 26 Antara masakan berikut. karipap. Kaedah memasak yang pelbagai D. 125 ml B. Memasukkan lebih banyak udara II. kuih lapis 24 Antara ramuan masakan berikut. 375 ml D. Masa susunan kerja yang mudah C. Hidangan kegemaran yang tertentu dimasukkan dalam menu setiap sajian 28 Antara yang berikut. Melembutkan bijiran kanji III. Pengiraan kos yang murah B. 250 ml C. 500 ml 31 Tujuan pemukulan bater dilakukan adalah untuk I. masakan yang manakah dibuat daripada bater pekat? A Roti jala C Kuih keladi savouri B Kuih cara savouri D Udang goreng bersadur 29 Bater pankek dapat menyediakan masakan berikut kecuali A Cucur bawang C Skon titis pisang B waffles Amerika D Puding agar-agar susu 30 Sukatan cecair untuk kuih cara manis yang menggunakan 120 g tepung gandum ialah A.SULIT D. yang manakah perlu dipertimbangkan semasa merancang menu keluarga? A.

yang manakah menghasilkan fabrik linen? A Kupu-kupu Bombyx C Petroleum B Kambing Cashmere D Batang Fleks 40 Antara yang berikut. yang manakah adalah fabrik asli? I. Hanya menggunakan tepung beras sebagai ramuan 34 Kebanyakan kuih tempatan dapat membekalkan nutrient berikut kecuali A lemak C protein B mineral D karbohidrat 35 Antara kuih berikut.SULIT 33 Pisang goreng yang disediakan oleh Lina agak keras untuk dimakan. Mudah didapati C. Harganya murah B. Mudah menyerap kelembapan 39 Antara bahan berikut. yang manakah merupakan kuih savouri? A kuih lapis C kuih talam B pulut panggang D lepat pisang 36 Ramuan berikut sesuai ditambahkan kepada kuih tempatan untuk meningkatkan keseimbangan kandungan nutriennya kecuali A susu C tepung sagu B telur D tepung kacang hijau 37 Antara jenis fabrik berikut. Menggunakan pisang untuk dimasak C. Hanya menggunakan tepung gandum sebagai ramuan D. Poliester A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 38 Mengapakah fabrik benang kapas lebih sesuai dipakai di negeri yang beriklim panas? A. Benang Kapas III. Sutera II. Nilon IV. Tahan suhu yang tinggi D. Menggunakan pisang desert B. Apakah yang menyebabakan perkara ini berlaku? A. yang manakah menghasilkan benang sayat? A Ayam C Ulat Sutera B Kupu-kupu D Kambing Biri-biri 41 Apakah faktor yang perlu dipertimbangkan ketika anda hendak memilih pakaian? A Tekstur C Corak B Warna D Stail Pakaian 6 SULIT [Lihat sebelah .

Beropol II. Garisan puteri III.SULIT 42 Apakah warna yang sesuai dipakai oleh ibu anda yang mempunyai bentuk badan yang kurus? I. Hijau tua III. Biru Muda IV. Tinggi dan langsing 45 Antara stail pakaian berikut. Biru tua II. Lengan padanan rata IV. Rendah dan gempal C. Tinggi dan gempal B. Rendah dan kurus D. Garis leher berbentuk V A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV • • • Garis Leher berbentuk bulat Lengan gelembung Skirt beropol dan berkedut 44 Seseorang remaja yang mempunyai bentuk badan yang berikut sesuai memakai pakaian yang mempunyai stail di atas? A. yang manakah sesuai digunakan oleh seseorang yang mempunyai bentuk badan yang rendah dan gempal? I. yang manakah sesuai dipakai oleh kakak anda yang mempunyai bentuk badan yang gempal? A B C D 7 SULIT [Lihat sebelah . Hijau muda A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 43 Antara stail pakaian berikut.

II. III dan IV IV 47 Rajah berikut menunjukkan simbol asas untuk mendobi pakaian. Bulu pakaian itu akan berpintal D.SULIT 46 Antara yang berikut. Pakaian itu akan memanjang 50 Antara aktiviti berikut. II. Pakaian itu akan luntur C. II dan III B I. yang manakah dilakukan semasa pracuci pakaian? I. Antara yang berikut. Mengasingkan pakaian II. pilih pakaian yang melambangkan identiti seseorang I A I dan II B II dan IV II III C II dan III D I. Menghilangkan tanda IV. yang manakah menunjukkan haba 110°C? A B C D 49 Apakah akan terjadi pada pakaian bulu biri-biri yang dibasuh dengan air panas? A. Antara yang berikut. III dan IV 8 SULIT [Lihat sebelah . Merendam A I . Bulu pakaian itu akan keras B. III dan IV C II . yang manakah menunjukkan simbol untuk mencuci kering? A B C D 48 Rajah berikut menunjukkan simbol menyeterika. III dan IV D I. Membaiki pakaian III.

SULIT 51 Antara bahan berikut. Air Suam IV. Sabun A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 52 Apakah yang akan berlaku kepada pakaian jika anda merendamnya melebihi 12 jam? A. D. Limau III. Kecilkan pola asas C. Pakaian berbau masam B. C. Besarkan pola asas B. apakah yang perlu anda lakukan kepada pola asas tersebut sekiranya ukuran labuh anda adalah 46cm? A. B. Warna pakaian akan luntur D. Panjangkan pola asas 9 SULIT [Lihat sebelah . yang manakah menunjukkan pola perlu diletakkan di atas lipatan fabrik? A. Mereputkan pakaian C. Pendekkan pola asas D. yang manakah sesuai digunakan untuk menghilangkan tanda darah yang terdapat pada pakaian anda? I. Kekotoran akam meresap ke dalam tekstur pakaian Soalan 53 berdasarkan rajah dibawah 53 Rajah di atas menunjukkan tanda pola pada skirt. Garam II. I II III IV Soalan 54 berdasarkan penyataan dibawah Anda diberikan pola skirt berkasing yang mempunyai ukuran panjangnya 40cm 54 Berdasarkan penyataan di atas. Antara tanda pola berikut.

apakah jenis jahitan yang digunakan untuk menetapkan kelepet tersebut? A Sembat C Jahitan sembat susup B Jahitan mesin D Jahitan silang pangkah 57 Berdasarkan rajah di bawah. 8 cm Soalan 56 berdasarkan rajah di bawah 56 Berdasarkan rajah di atas.SULIT Soalan 55 berdasarkan rajah dibawah 55 Berdasarkan rajah di atas. Benang yang lemah 10 SULIT [Lihat sebelah . 6 cm D. bahagian manakah yang menunjukkan kasing skirt? 58 Apakah erti ira kain atau tepi kain? A. berapakah panjang pola skirt yang telah dipendekkan? A. Gentian benang yang mengikut panjang kain C. Gentian benang yang mengikut benang pakan B. Benang yang lurus pada kain D. 4 cm C. 2 cm B.

I. Guntingkan denagn potongan pendek V. Angkat kain apabila menggunting IV.SULIT 59 Apabila menggunting kain. Bentangkan semua kepingan dasar pola II. A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 60 Antara tanda berikut yang manakah menunjukkan garisan pemadan? A B C D KERTAS SOALAN TAMAT 11 SULIT [Lihat sebelah . Guntingkan bahagian pola yang besar terlebih dahulu III.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->