P. 1
Undang Undang Tort

Undang Undang Tort

4.0

|Views: 337|Likes:
Published by Chekgoo Atiekah
meneranagkan tentang undang-undang dalam sukan.
meneranagkan tentang undang-undang dalam sukan.

More info:

Published by: Chekgoo Atiekah on Mar 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2013

pdf

text

original

1)DEFINISI 2)JENIS-JENIS UNDANGUNDANG TORT 3)BENTUK-BENTUK HUKUMAN .

 CONTOH: Murid dan guru bertanggungjawab menjaga harta benda sekolah tetapi tanggungjawab ini tidak dibuat secara bertulis atau kontrak. . jika mereka mengabaikan tugas ini dan menyebabkan kerosakan kepada harta benda sekolah. Satu bentuk undang-undang melibatkan pengabaian tanggungjawab secara tidak berkontrak. maka mereka dikatakan telah melakukan kecuaian di bawah undang-undang tort. Penyerahan tanggungjawab tersebut hanya dlm bentuk lisan.

Berkontrak ialah undang-undang sivil yang melibatkan perjanjian bertulis atau kontrak. kesahihannya oleh pihak pendakwa. Ia melibatkan kes kecuaian yang perlu dibuktikan. baru mahkamah boleh jatuhkan hukuman. .UNDANG-UNDANG SIVIL Berkontrak Tidak Berkontrak (TORT) Tort ialah undang-undang sivil yang tidak melibatkan kontrak. Terbahagi 2 iaitu : 1) Tort dengan niat 2) Tort tanpa niat.

Menyerang tanpa memukul (assault) Memukul dan mencedera (battery) Bertukar niat (transferred intent) Mengurung (false imprisonment) Menyebabkan tekanan secara emosi (infliction of emotional distress) .

• Melakukan kecederaan berbentuk fizikal dgn cara pukulan. • Contoh : seorang pelajar dengan secara sengaja memukul mangsa dengan tujuan untuk mencederakannya.Menyerang tanpa memukul (assault) Memukul dan mencedera (battery) • Menyerang tanpa menyebabkan kecederaan. • Contoh : seorang pelajar menyerang pelajar lain dengan mengertak hanya untuk menakutkannya sahaja tanpa memukul pelajar tersebut. .

Mengurung (false imprisonment) • Bermaksud berniat untuk menindas atau bergurau • Contoh : Seorang pelajar mengurung pelajar lain ketika di dalam bilik persalinan. pelajar menukar niat melakukan memukul. • Contoh : serangan gertakan tidak berkesan. Menyebabkan tekanan secara emosi (infliction of emotional distress) • Bermaksud dengan niat mengejek atau mengkritik kerana hasad dengki atau dendam • Contoh : Seorang pelajar mengejek rakannya yang berbadan besar tidak dapat berlari dengan pantas .Bertukar niat (transferred intent) • Bermaksud mengubah niat daripada menyerang kepada memukul.

1) Tidak berniat (unintentional)  Bermaksud pihak pertama melakukan kerosakan secara cuai dan tidak sengaja yang menyebabkan kerosakan pada harta benda orang lain. .  Contoh seorang pelajar tidak sengaja telah memecahkan cermin tingkap bilik darjah semasa bermain dengan rakannya.

 Contoh penyokong bola sepak dari sekolah A telah merosakan harta benda di sekolah B semasa menyaksikan satu pertandingan bola sepak yang diadakan di sekolah B.2) Liabiliti bersama (vicarious liabiliti)  Bermaksud pihak yang dipertanggungjawabkan atas kesalahan yang dilakukan pihak kedua. Pengetua sekolah A juga akan disabitkan kesalahan yang dilakukan oleh muridnya kerana gagal mengawal displin pelajar.  Pihak dipertanggungjawabkan atas kerosakan yang berlaku ialah penyokong sekolah A. . Secara tidak langsung pengetua A telah menanggung kecuaian yang dilakukan pelajarnya.

Pampasan setimpal Bentuk Hukuman Pampasan nominal Pampasan menghukum .

 Pampasan atau ganti-rugi dibayar berdasarkan jumlah kerugian dialami pendakwa (plaintif)  Contoh : Jika terdapat murid yang merosakkan bet pingpong. maka murid berkenaan dikehendaki membayar ganti-rugi harga bet pingpong berkenaan kepada guru PJ .

 Contoh : Seandainya pelajar didapati telah merosakkan kayu hoki dan berpunca daripada tindakannya untuk mencederakan rakan lain. pelajar tersebut dikehendaki membayar harga kayu hoki tersebut sebanyak dua kali ganda . Di bawah hukuman ini kadar ganti rugi yang dikenakan adalah tinggi. Tujuan pampasan ini adalah untuk menghukum pihak defenden (tertuduh) yang telah melakukan kecuaian dengan niat untuk mencederakan plaintif.

 Pampasan atau ganti rugi yang dibayar adalah sedikit kerana plaintif hanya menanggung kerugian yang sedikit.  Contoh : Pelajar yang mematahkan kayu penghadang yang digunakan untuk aktiviti lompat pagar. . hanya perlu membayar ganti rugi yang sedikit .

AINA IKIN ZAITY FARAH HUSNA .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->