Membantu membengkokan pinggul dan sendi lutut

Berfungsi menstabilkan lutut semasa proses ekstensi dan membolehkan Gluteus Maximus ekstensi lutut.

Meregang dan menyeimbangkan lutut

Fleksi hip dan ekstensi lutut

Berfungsi untuk mengangkat tumit dan menekuk lutut

Berfungsi untuk mengangkat kaki

Fleksi jari terutamanya pada proximal interphalangeal joints

Ekstensi jari dan dorsi buku lali

Berfungsi untuk melengkungkan kaki

Meregang kaki / extends leg

Mengekalkan postur berdiri, tegak dan bertanggungjawab mengepam darah vena kembali ke jantung daripada periferi. Menyokong badan di atas satu kaki

-

Menyokong tulang paha

Membantu untuk fleksi sendi pinggul dan flexi sendi lutut. Berfungsi untuk mengangkat tumit dan menekuk lutut Mengekalkan postur berdiri. Digunakan untuk bergerak dan menbengkokan kaki.- Berfungsi untuk meluruskan pinggul. .Fungsinya untuk menekuk kaki.Melaksanakan fleksi sendi lutut . tegak dan bertanggungjawab mengepam darah vena kembali ke jantung daripada periferi.Memanjangkan hip joint .Membantu medial mengelilingi tibia kepada tulang paha apabila pinggang meregang Membantu ektensi (lurus) sendi pinggul dan fleksi (bengkok) sendi lutut Meregang dan Menyeimbangkan lutut . .Membantu untuk berdiri dan berjalan tegak . Berfungsi untuk Menggerakan telapak kaki Berfungsi menstabilkan lutut semasa proses ekstensi dan membolehkan Gluteus Maximus ekstensi lutut .

Fungsinya untuk menekuk kaki.Memanjangkan hip joint . Ekstensi jari dan dorsi buku lali Berfungsi untuk melengkungkan kaki Berfungsi untuk menggerakan telapak kaki . Digunakan untuk bergerak dan membengkokan kaki.Fleksi hip dan ekstensi lutut Meregang dan menyeimbangkan lutut . tegak dan bertanggungjawab mengepam darah vena kembali ke jantung daripada periferi.Melaksanakan fleksi sendi lutut . Berfungsi untuk mengangkat tumit dan menekuk lutut Berfungsi untuk mengangkat kaki Mengekalkan postur berdiri.