Membantu membengkokan pinggul dan sendi lutut

Berfungsi menstabilkan lutut semasa proses ekstensi dan membolehkan Gluteus Maximus ekstensi lutut.

Meregang dan menyeimbangkan lutut

Fleksi hip dan ekstensi lutut

Berfungsi untuk mengangkat tumit dan menekuk lutut

Berfungsi untuk mengangkat kaki

Fleksi jari terutamanya pada proximal interphalangeal joints

Ekstensi jari dan dorsi buku lali

Berfungsi untuk melengkungkan kaki

Meregang kaki / extends leg

Mengekalkan postur berdiri, tegak dan bertanggungjawab mengepam darah vena kembali ke jantung daripada periferi. Menyokong badan di atas satu kaki

-

Menyokong tulang paha

Fungsinya untuk menekuk kaki. Digunakan untuk bergerak dan menbengkokan kaki.Membantu medial mengelilingi tibia kepada tulang paha apabila pinggang meregang Membantu ektensi (lurus) sendi pinggul dan fleksi (bengkok) sendi lutut Meregang dan Menyeimbangkan lutut . Berfungsi untuk Menggerakan telapak kaki Berfungsi menstabilkan lutut semasa proses ekstensi dan membolehkan Gluteus Maximus ekstensi lutut .- Berfungsi untuk meluruskan pinggul. tegak dan bertanggungjawab mengepam darah vena kembali ke jantung daripada periferi. Berfungsi untuk mengangkat tumit dan menekuk lutut Mengekalkan postur berdiri.Melaksanakan fleksi sendi lutut .Membantu untuk berdiri dan berjalan tegak .Membantu untuk fleksi sendi pinggul dan flexi sendi lutut. .Memanjangkan hip joint . .

Melaksanakan fleksi sendi lutut .Fungsinya untuk menekuk kaki.Memanjangkan hip joint .Fleksi hip dan ekstensi lutut Meregang dan menyeimbangkan lutut . Digunakan untuk bergerak dan membengkokan kaki. Berfungsi untuk mengangkat tumit dan menekuk lutut Berfungsi untuk mengangkat kaki Mengekalkan postur berdiri. tegak dan bertanggungjawab mengepam darah vena kembali ke jantung daripada periferi. Ekstensi jari dan dorsi buku lali Berfungsi untuk melengkungkan kaki Berfungsi untuk menggerakan telapak kaki .