PERGERAKAN TANGAN DAN MATA

.  Ianya melatih otot. tangan.  Pada peringkat ini kanak-kanak membuat contengan yang berkembang daripada contengan bebas hingga ke contengan terkawal.DEFINISI  Peringkat asas sebelum kanak-kanak mampu menulis dengan baik. jari serta koordinasi mata tangan.

DEFINISI Suatu kemahiran yang dapat dipupuk melalui aktiviti motor tangan seperti melipat kertas. . Kemahiran yang amat penting untuk perkembangan motor halus kanak-kanak yang belum matang lagi. Murid memerlukan kemahiran motor halus untuk tulisan tangan dan penggunaan jari yang kerap membantu murid menguasai kemahiran ini.

Aktiviti-aktiviti seperti membuat corak.DEFINISI Menurut Golden(1984.4) kanak-kanak pada seawal umur tiga tahun boleh mengenalpasti perbezaan antara contengan untuk tulisan dan contengan untuk lakaran. menekap dan membentuk huruf merupakan aktiviti yang menyeronokkan bagi kanak-kanak .

BAHAN BANTU MENGAJAR (AKTIVITI PERGERAKAN TANGAN DAN MATA)  TAJUK BAHAN: IKAN OH IKAN  BAHAN: Kertas Berwarna dan tali fail  AKTIVITI: 1. Murid diberikan kertas berwarna yang pertama dan diminta melipat dua kertas tersebut seperti yang ditunjukkan oleh guru. (Ulang aktiviti pertama untuk kertas yang kedua dan yang ketiga) . 2.

Setelah siap murid dikehendaki menggantung ikan tersebut menggunakan penyepit baju pada tali yang disediakan. Setiap murid diberikan tali fail untuk dimasukkan ke dalam lubang yang disediakan pada kertas bagi mewujudkan kesan mata. Seterusnya murid diminta melekatkan kertas yang ketiga pada kertas yang kedua dan kertas yang kedua pada kertas yang pertama seperti yang ditunjukkan oleh guru (membentuk bentuk ikan). 5.BAHAN BANTU MENGAJAR (AKTIVITI PERGERAKAN TANGAN DAN MATA) 3. mulut dan ekor ikan. 4. .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.