P. 1
nota Kursus Pengenalan (eSPKWS)

nota Kursus Pengenalan (eSPKWS)

|Views: 2,930|Likes:
Published by Hani Alawi
nota eSPKWS
nota eSPKWS

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: Hani Alawi on Mar 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

MANUAL PENGGUNA

SISTEM PERAKAUNAN KUMPULAN WANG SEKOLAH (e-SPKWS) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Disediakan oleh: Bahagian Akaun dan Bahagian Pengurusan Maklumat (Kemaskini Terkini : November 2011)

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
1

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

PENDAHULUAN
Manual ini disediakan khas bagi kegunaan kakitangan Kementerian Pelajaran Malaysia sahaja bagi mendapatkan panduan dalam menggunakan Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (eSPKWS) secara lebih efektif. Ia mengandungi panduan lengkap beserta skrin antaramuka sebenar e-SPKWS bagi memberi penjelasan yang lebih mudah difahami dan diaplikasi oleh pengguna. Ia juga merupakan rujukan awal bagi pengguna mengenalpasti kaedah penggunaan e-SPKWS yang betul dan berkesan. Semoga manual pengguna ini dapat membantu pengguna untuk mengurus dan menyelenggarakan data-data perakaunan Kumpulan Wang Sekolah melalui e-SPKWS dengan lebih berkesan.

2

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

KANDUNGAN
BAB 1 Pengenalan 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Tujuan Skop Objektif Keterangan modul Kategori pengguna 5 5 5 6 8

BAB 2 Pemasangan 2.1 2.2 Keperluan sistem Pemasangan sistem 9 9

BAB 3 Ciri-ciri Aplikasi 3.1 3.2 3.3 3.4 Ciri keselamatan Keselamatan katalaluan Keselamatan sesi Panduan keselamatan 10 10 10 10

BAB 4 Memulakan Aplikasi 4.1 4.2 4.3 Panduan Pengguna Menentukan Paparan Skrin Menghalang Pop-up Window 11 11 12

BAB 5 Penggunaan Aplikasi – Pembantu Tadbir 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 5.8 5.9 Log Masuk ke e-SPKWS Tukar Kata Laluan Modul Permulaan Modul Terimaan Modul Daftar Bil Modul Bayaran Modul Panjar Wang Runcit Modul Pindah Peruntukan Modul Penyesuaian Bank 13 15 16 38 45 48 54 61 65

3

1 Senarai Pegawai Untuk Dihubungi 96 4 .6 6.10 5.8 6.3 6.4 6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.2 6.9 Log Masuk ke e-SPKWS Tukar Kata Laluan Carian Kumpulan Wang Modul Permulaan Batal Pengesahan Maklumat Modul Daftar Bil Modul Pindah Peruntukan Modul Penutupan Modul Penyesuaian Bank 79 81 82 83 88 88 89 92 94 BAB 7 Perkhidmatan dan Sokongan 7.1 6.11 Modul ABT/ABB Modul Laporan 71 73 BAB 6 Penggunaan Aplikasi – Pengurus Sekolah 6.5 6.7 6.

Penyata kewangan tahunan sekolah yang terdiri daripada laporan-laporan seperti Kunci Kira-kira.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 1 Pengenalan 1. ii. Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan dan Penyata Penerimaan dan Pembayaran terus dapat dijana secara elektronik. Mengurangkan kerja pembantu tadbir di sekolah-sekolah khususnya. Proses kerja yang lebih mudah.2 Skop i. Penyediaan resit dan baucar terus dari sistem akan dapat meningkatkan lagi kawalan dalaman Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah. Pengumpulan maklumat transaksi terimaan dan transaksi bayaran di sekolah yang berkenaan. iv. cepat dan efisien melalui sistem berkomputer ini pastinya akan menjadi pemangkin kepada peningkatan komitmen dan motivasi pegawai kewangan dalam melaksanakan tugas-tugas kewangan. Bahagian Audit Sekolah juga diberi autoriti untuk melakukan pemantauan ke atas sekolah-sekolah melalui online. Penghasilan laporan bagi maklumat-maklumat penting untuk diserahkan kepada pihak 5 .3 Objektif e-SPKWS dibangunkan bagi memenuhi objektif seperti berikut : i. Malahan. 1. 1.1 Tujuan e-SPKWS adalah sistem perakaunan berkomputer yang dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menyelenggara perakaunan kumpulan wang sekolah secara berelektronik. ii. Sistem ini dibangunkan bagi tujuan menyimpan data-data perakaunan Kumpulan Wang Sekolah secara lebih efisien dan efektif. Pemantauan secara online dapat dilakukan terus daripada Bahagian Akaun dan juga ketua PTJ yang lain. iii.

rekupmen dan seterusnya perekodan dalam buku tunai Panjar Wang Runcit. 2. Semua catatan pelarasan dan keperluan perekodan berkaitan pindah peruntukan akan 8. Modul Bayaran 7. Modul Pindah Modul ini akan membantu sekolah untuk menyediakan Peruntukan permohonan pindah peruntukan. Modul Daftar Bil 6. Modul ini membantu pengguna memudahkan carian untuk pilihan nama sekolah dan jenis kumpulan wang sebelum memulakan sebarang capaian dalam sistem ini. Pengguna selain daripada Pentadbir Sistem tidak dibenarkan masuk ke modul ini. Modul Carian 3. Modul ini digunakan untuk mendaftarkan semua bil dan tuntutan yang diterima oleh sekolah. Modul ini menguruskan transaksi bayaran bermula daripada penyediaan baucar sehingga kepada perekodan di buku tunai kumpulan wang sekolah yang berkaitan. Urusan percetakan resit pejabat juga boleh dibuat dalam modul ini. Modul Pentadbir Sistem PENERANGAN Modul ini menyelenggara pengurusan sistem yang berkaitan dengan maklumat pengguna sistem dan maklumat perihal kumpulan wang sekolah. Modul Terimaan 5.4 Keterangan modul Terdapat 13 modul utama dalam e-SPKWS Versi 1. Ia juga dapat membantu sekolah untuk menganalisa bil atau tuntutan yang belum dijelaskan dalam tempoh 14 hari dan mengawal Akaun Belum Bayar bagi setiap tahun kewangan berakhir 31 Disember. Modul ini menguruskan transaksi terimaan bermula daripada pengeluaran Resit Pejabat sehingga kepada perekodan terimaan di buku tunai kumpulan wang sekolah.0: BIL MODUL 1. Modul ini digunakan bagi kemasukan data permulaan sebelum memasukkan sebarang data-data tahun semasa (tahun pertama menggunakan e-SPKWS sahaja). Urusan percetakan baucar bayaran juga boleh dibuat dalam modul ini. 6 . Modul Permulaaan 4.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 1. Modul Panjar Wang Modul ini dapat membantu sekolah menyelenggara akaun Runcit Panjar Wang Runcit bermula dari urusan perekodan permulaan atau penambahan amaun Panjar.

Modul Penutupan Modul ini hanya boleh diakses oleh Pengurus Sekolah sahaja untuk membuat pengesahan. Kunci Kira-kira 4. Ini bertujuan untuk memastikan ketepatan dan kesahihan rekod dalam buku tunai serta ia dapat menentukan jumlah tunai sebenar yang terdapat dalam akaun semasa di bank. Sistem akan membantu sekolah untuk mengiktiraf ABT/ABB pada akhir tahun dengan memasukkan butiran maklumat ABT dan menyemak maklumat ABB dalam modul ini. Modul Pelarasan 7 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) terus dijana melalui sistem. Ia perlu disediakan bagi setiap akaun kumpulan wang yang diselenggara. segala terimaan dan bayaran tidak boleh dikuncimasuk dalam bulan semasa lagi bagi mengelakkan sebarang penyelewengan. Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan 3. Modul ini memaparkan senarai laporan yang boleh dijana melalui sistem iaitu : 1. Selepas pengesahan dibuat ke atas ketepatan dan kebenaran amaun yang masukkan oleh Pembantu Tadbir. 10. 12. Modul ABT/ABB Modul ini diwujudkan bagi memudahkan sekolah untuk menyediakan Penyata Akaun Tahunan Sekolah pada tempoh perakaunan tersebut. Akaun Subsidiari Modul ini membantu pengguna untuk membuat pelarasan akaun bagi tujuan mengenalpasti mana-mana akaun yang memerlukan pelarasan bagi tujuan pengauditan. 9. 11. Penyata Penerimaan dan Pembayaran 2. Modul Laporan 13. Modul Penyesuaian Modul ini akan membantu pihak sekolah bagi menyesuaikan Bank baki di Buku Tunai dengan Baki di Penyata Bank.

mencapai dan mengemaskini data. Pentadbir juga bertanggungjawab menyelesaikan masalah teknikal yang dihadapi oleh pengguna sistem. 8 .Pembantu Tadbir .Dibenarkan mengubahsuai data dan mencapai laporan sahaja.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 1. Kategori Tahap Capaian 1. 2. 3. .Pengesahan maklumat dan laporan yang dimasukkan. Pentadbir Sistem Memiliki tahap capaian sepenuhnya bagi mengubahsuai sistem. Pengurusan Boleh mengakses maklumat dan menyemak laporan sahaja.Pengurus Sekolah . Operasi .5 Kategori Pengguna Terdapat tiga (3) kategori pengguna e-SPKWS seperti yang dinyatakan dalam jadual berikut: Bil.

iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 2 Pemasangan 2. Keperluan minimum Pentium II ++ Tetikus. Skrin resolusi 1024 x 768 Java Runtime Environment Adobe Reader Pemasangan sistem e-SPKWS merupakan sistem berasaskan web dan memerlukan pelayar web Internet Explorer. Pencetak 2. Kad rangkaian dan alat-alat rangkaian yang lain. vi.2 Perisian : i. Rangkaian internet.2 Internet Explorer 5. ii.my/spkws/ Sila rujuk langkah-langkah memulakan e-SPKWS dalam Bab 4 untuk maklumat lanjut.1. Windows 98 ke atas. iv. iv. 2.1 Keperluan sistem 2.moe. Alamat URL bagi e-SPKWS ialah http://www. Papan kekunci.5 ke atas. iii.1 Perkakasan : i. v. v. 9 .gov. ii.1.

akses adalah tidak dibenarkan. Sila rujuk Bab 5 untuk langkah-langkah mengubah kata laluan. 10 . iii. 3. Rahsiakan kata laluan daripada pihak lain.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 3 Ciri-ciri Aplikasi 3. Pastikan log keluar daripada sistem apabila tidak menggunakan sistem. 3.4 Panduan keselamatan Untuk memastikan keselamatan data-data yang disimpan di dalam e-SPKWS adalah terjamin.2 Keselamatan katalaluan Untuk mencapai e-SPKWS.1 Ciri-ciri keselamatan e-SPKWS dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan yang terjamin. 3. Pengguna perlu log semula untuk mencapai sistem. Sekiranya individu tidak memiliki ID pengguna dan kata laluan yang didaftarkan. ii. Antara fungsi keselamatan dalam e-SPKWS adalah: Nama Pengguna dan Kata Laluan Data disimpan secara automatik di server KPM. pengguna perlu mematuhi panduan keselamatan yang tertentu selain dari ciri-ciri keselamatan yang sedia ada dalam e-SPKWS. Gunakan kata laluan yang tidak mudah diteka dan elakkan daripada mempunyai ID pengguna dan kata laluan yang sama. pengguna perlu memasukkan kata laluan terlebih dahulu. Sesi ditamatkan secara automatik sekiranya sistem tidak aktif.3 Keselamatan sesi Sekiranya sistem tidak aktif dalam masa lebih dari 15 minit. Antara perkara yang perlu dipatuhi adalah: i. pengguna akan dilog keluar secara automatik.

Sekiranya tiada apa . Pilih tab Settings 11 . Pilih Properties semak penghalang popup pada pelayar internet anda.5 ke atas.apa yang berlaku setelah anda menggunakan pelayar internet yang dicadangkan seperti skrin log masuk ke aplikasi e-SPKWS tidak dipaparkan. Rujuk Perenggan 4. Anda dinasihatkan menggunakan pelayar internet Microsoft Internet Explorer versi 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 4 Memulakan Aplikasi 4. lanjut. Klik kanan di skrin ii.1 Panduan Pengguna i. i. 4. ii.2 Menentukan paparan skrin.3 untuk maklumat iii. Aplikasi ini dibangunkan dan diuji sepenuhnya menggunakan pelayar internet berkenaan.

Taip alamat http://www. 4. Buka web browser Internet Explorer. Tekan Enter.gov.gov. Klik butang Apply dan kemudian klik butang OK. ii. Klik pada ikon "blocked". Seterusnya pilih “Always allow pop-ups from www.my” 12 .moe.my/spkws/ iii.3 Menghalang Pop-Up Window.moe.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Tukar paparan skrin kepada 1024 x 768 pixel v. iv. i.

Taip alamat http://www. Tekan Enter.1 Log masuk ke e-SPKWS i.gov.moe.my/spkws/ iii. iv.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 5 Penggunaan Aplikasi – Pembantu Tadbir 5. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan. 13 . Buka web browser Internet Explorer. ii.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. Jika ID Pengguna atau Kata Laluan adalah salah. Jika ID Pengguna dan Kata Laluan adalah betul. mesej berikut akan dipaparkan: 14 . skrin berikut akan dipaparkan: vi.

Jika pengguna terlupa ID Pengguna atau Kata Laluan. Kemaskini maklumat dan tukar kata laluan yang baru (jika ada) dan klik butang Kemaskini. 15 . Masukkan semula ID Pengguna dan Kata Laluan sehingga skrin seperti perkara v dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vii.2 Tukar Kata Laluan: i. viii. (* rujuk Bab 7) 5. Klik Profil Pengguna ii. hubungi Pentadbir Sistem*.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan selepas maklumat berjaya dikemaskini.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii.3 Modul Permulaan Klik Modul Permulaan dalam Senarai Menu : 16 . 5.

3. Pilih tahun dan kemudian klik butang Simpan. 5. Klik submodul maklumat sekolah untuk mengaktifkan tahun mula guna sistem bagi kumpulan wang yang berkaitan. Klik butang Tambah untuk mengisi maklumat yang diperlukan. ii.3.1 Maklumat Sekolah i.2 Maklumat Akaun Bank Sekolah i. 17 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

sila pastikan Penyesuaian Bank untuk bulan sebelumnya perlulah dibuat terlebih dahulu sebelum menutup akaun bank yang lama. 18 . Senarai akaun yang telah ditutup akan dipaparkan seperti di bawah. Klik butang jika maklumat hendak dikemaskini atau klik butang jika hendak menutup akaun bank. Skrin seperti berikut akan dipaparkan apabila maklumat berjaya ditambah. Nota : Jika pertukaran akaun bank berlaku pada awal bulan. iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Masukkan maklumat yang berkaitan dengan akaun bank untuk setiap kumpulan wang dalam paparan berikut kemudian klik butang Simpan. iv.

akan 19 . Seterusnya mesej dipaparkan.3 Pilih Perihal i.3. ii. Klik submodul pilih perihal dan tandakan pada semua perihal bagi kumpulan wang yang berkaitan. Seterusnya klik butang Simpan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

Klik submodul maklumat baki dan masukkan maklumat baki bagi setiap perihal kumpulan wang yang berkaitan.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Seterusnya klik butang Simpan.4 Maklumat Baki i. 20 .

Untuk membuat pengemaskinian data.skrin dan mesej akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Selepas klik butang Simpan. dan iii. 21 . iv. Klik butang Simpan setelah membuat pengemaskinian data. klik butang skrin berikut akan dipaparkan.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.3. Lengkapkan maklumat penerimaan seperti di paparan berikut dan seterusnya klik butang 22 . untuk menambah maklumat baru. Klik submodul maklumat penyata penerimaan & pembayaran dan skrin seperti berikut dipaparkan. ii.5 Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran. Klik butang simpan. i.

Klik butang untuk menambah maklumat baru. Lengkapkan maklumat seperti dalam paparan berikut dan kemudian klik butang simpan.6 Maklumat Penyata Pendapatan & Perbelanjaan.5 (i) untuk membuat sebarang pengemaskinian data. Buat pengemaskinian data yang diperlukan dan klik butang Simpan. v.3. Selepas klik butang simpan.3. 5. Klik submodul penyata pendapatan & perbelanjaan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan. mesej akan dipaparkan.3. klik di maklumat pembayaran (rujuk perkara 5.5 i) & langkahlangkah adalah sama seperti di atas. Nota : Bagi mengisi maklumat pembayaran. ii. mesej akan dipaparkan. 23 . iv. Klik butang pada skrin seperti dalam perkara 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. vi. i. Selepas klik butang simpan.

iv.3.6 (i) untuk membuat sebarang pengemaskinian data. v. mesej akan dipaparkan. Kemaskini data yang diperlukan dan klik butang Simpan.langkahlangkah adalah sama seperti di atas. Mesej Klik butang akan dipaparkan. Selepas klik butang simpan. klik di maklumat perbelanjaan (rujuk 5. 24 . vi.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. pada skrin seperti dalam perkara 5.6 i) & . Nota : Bagi mengisi maklumat perbelanjaan.3.

Seterusnya. Klik submodul maklumat kunci kira-kira dan isikan butiran maklumat dalam perkara yang bertanda terlebih dahulu sebelum mengisi maklumatmaklumat lain yang berkaitan. klik butang Simpan.7 Maklumat Kunci Kira-kira i.3. 25 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. 5. mesej seperti berikut akan di paparkan. Jika maklumat kunci kira-kira belum imbang semasa klik butang simpan.1 Akaun Belum Terima i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang 26 . ii. Seterusnya klik Ok dan semak semula maklumat yang telah dimasukkan. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan.7.3.

7.2 Deposit Dibayar i. Senarai ABT yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang 27 . 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. ii.3.

5.3.3 Akaun Belum Bayar i. ii. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan.7. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii. Senarai Deposit Dibayar yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. 28 . Senarai Deposit Dibayar yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.

Senarai Deposit Diterima yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.3.4 Deposit Diterima i. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. ii. 29 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.7. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii.

Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan.7.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.5 Terimaan Terdahulu i.3. 30 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii. Nota: Pengurus Sekolah hendaklah melakukan Pengesahan bagi setiap submodul yang telah dimasukkan/ dikemaskini. Senarai Terimaan Terdahulu yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah. ii.

8 Maklumat Penyata Penyesuaian Bank i. ii.1 Lampiran A1 i.3.3. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 31 . isikan butiran maklumat dalam perkara yang bertanda 5. ii. Kemudian. Klik submodul maklumat penyata penyesuaian bank. iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.8. Klik butang Lampiran A(1) menambah maklumat. Klik butang untuk mengisi maklumat baki wang. .

3. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 32 . 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Klik butang Lampiran A(3) menambah maklumat.8. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang simpan.2 Lampiran A3 i. ii.

3 Lampiran A4 i.8. 5. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 33 . Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang simpan.3. Nota: Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. Klik butang Lampiran A(4) menambah maklumat. iii. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: Pastikan nombor baucar di daftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi Caj Perkhidmatan Bank.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Nota bagi perkara nombor 3 hingga 7 : Pastikan bil yang hendak dipilih didaftarkan terlebih dahulu sebelum membuat transaksi bayaran. 34 . Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan.

3. iv. Klik butang Lampiran A(5) ii. 35 . iii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan sila pilih yang mana berkaitan. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan. Jika klik Terimaan yang dikenalpasti.8.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.4 Lampiran A5 i. skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin menambah maklumat.

Jika klik Terimaan yang tidak dikenalpasti. skrin berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin menambah maklumat. 36 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v.

37 .5 Lampiran A6 i.3.8. Nota: Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan. 5. ii. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan. Nota: Pastikan nombor resit didaftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi tersebut. Klik butang Lampiran A(6) menambah maklumat. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vi. Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan.

Klik submodul Terimaan Masukkan butiran terimaan yang berkaitan 38 . ii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. 5. Masukkan nombor resit mengikut format yang telah ditetapkan dalam sistem. Resit i.4.2 Terimaan i.4 Modul Terimaan Klik Modul Terimaan dalam Senarai Menu : 5. iii. ii. Seterusnya klik butang Daftar.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.4.1 Daftar No. Klik submodul Daftar No Resit untuk pendaftaran penggunaan resit.

Jika terimaan adalah Deposit Diterima 39 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Deposit: Dibayar . 8: 1. 4. 2. Seterusnya klik butang Simpan Nota bagi No.Terimaan bagi tahun sebelum Terdahulu – Terimaan bagi tahun hadapan 3. Jenis Terimaan terdiri daripada 3 iaitu: Semasa – Terimaan bagi tahun semasa ABT . 5 dan No.Jika pulangan bagi Deposit Dibayar Diterima . No. Status Terimaan dipilih berdasarkan cara terimaan diperolehi.

Pilih nombor cek yang hendak dibatalkan. iv. iii. Kemudian klik butang Carian. 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv.3 Terimaan Cek Batal i. Klik Terimaan Cek Batal (jika ada). Lengkapkan maklumat yang perlu seperti dalam skrin berikut dan kemudian klik butang Simpan. 40 . ii.4. Seterusnya klik butang Simpan. Skrin dan mesej seperti berikut akan dipaparkan.

Resit Batal i. Seterusnya klik butang Simpan 41 . Klik submodul Resit Batal jika ada ( bagi resit yang dibatalkan secara manual ) Masukkan maklumat resit yang dibatalkan seperti dalam skrin berikut.4. iii.4 Seterusnya mesej akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. ii. 5.

42 . klik butang 2. Klik submodul Senarai Terimaan untuk membuat semakan transaksi terimaan yang telah dimasukkan. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. untuk mencetak resit. klik butang 3. untuk mengemaskini maklumat Tandakan (√) pada ruangan sekiranya transaksi tersebut telah dikreditkan/dimasukkan dalam bank. Klik butang untuk tujuan kemaskini maklumat terimaan. 4. Perhatian: Sebarang penambahan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.4. ( Terimaan yang dibuat dapat disemak secara bulanan ) ii. (rujuk Penyata Bank bulan semasa) Klik pada butang untuk membatalkan resit. iii. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.5 Senarai Terimaan i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Nota: 1.

6 Senarai Terimaan Batal i. Klik submodul Senarai Terimaan Batal untuk membuat semakan terimaan yang dibatalkan. ( Terimaan Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. 2.4. ii. Kemaskini Resit – Kemaskini maklumat yang terdapat pada resit. 5. 43 . 1. Kemaskini Perihal – kemaskini amaun pada jenis peruntukan sahaja.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Kemaskini maklumat terdiri daripada 2 iaitu .

7 Senarai Cek Batal i. ii.4. ii. Klik submodul Buku Tunai Terimaan Sekolah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. ( Cek Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun yang dikehendaki seterusnya klik butang carian.4.8 Buku Tunai Terimaan i. 5. Klik submodul Senarai Cek Batal untuk membuat semakan cek yang dibatalkan. 44 . Nota : • Buku tunai terimaan hendaklah disemak pada setiap hujung bulan bagi tujuan kemaskini maklumat yang telah dimasukkan ATAU boleh juga dibuat setiap kali berlakunya transaksi terimaan untuk tujuan semakan. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. ii. (Jika pembekal tiada dalam senarai sahaja) 45 .5. Masukkan butiran Pembekal dalam Tambah Pembekal dan seterusnya klik butang Simpan.1 Tambah Bil i. Daftarkan butiran bil yang diterima dalam skrin seperti dipaparkan.5 Modul Daftar Bil Klik Modul Daftar Bil dalam Senarai Menu: 5.

46 .5.5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Sekolah hanya perlu mendaftar sekali sahaja bagi pembekal yang sama untuk ketiga-tiga kumpulan wang . Klik submodul Senarai Daftar Bil untuk melihat bil yang telah didaftarkan. 5. Klik submodul Senarai Pembekal telah didaftarkan.2 Senarai Pembekal i.3 Senarai Daftar Bil i. untuk melihat senarai pembekal yang 5.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.5.4

Senarai Bil Batal i. Klik submodul Senarai Bil Batal untuk melihat bil yang telah dibatalkan.

Nota: Bil yang hendak dibatalkan atau dihapus hanya boleh dilakukan oleh Pengurus Sekolah sahaja.

5.5.5

Laporan Daftar Bil i. ii. Klik submodul Laporan Daftar Bil. secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ( Laporan Daftar Bil boleh disemak

5.5.6

Laporan Bil Belum Bayar i. ii. Klik submodul Laporan Bil Belum Bayar. ( Laporan Bil Belum Bayar boleh disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

47

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.6

Modul Bayaran Klik Modul Bayaran dalam Senarai Menu:

5.6.1

Daftar No. Baucar i. ii. Klik submodul Daftar No. Baucar Masukkan nombor baucar mengikut format yang telah ditetapkan dalam sistem.

iii.

Seterusnya klik butang Daftar, skrin seperti berikut akan dipaparkan.

Nota: Klik butang untuk membatalkan pendaftaran, klik butang penggunaan no baucar tersebut.

untuk memberhentikan

48

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.6.2

Daftar Buku Cek i. ii. Klik submodul Daftar Buku Cek Masukkan nombor cek mengikut buku cek yang dibekalkan kepada sekolah.

iii.

Seterusnya klik butang Daftar dan skrin seperti berikut akan dipaparkan.

Nota: Klik butang digunakan)

untuk membatalkan buku cek yang telah didaftarkan. (jika buku cek masih tidak

49

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.6.3

Bayaran i. ii. iii. Klik submodul Bayaran Masukkan butiran pembayaran yang berkaitan. Seterusnya klik butang Simpan.

50

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

Nota bagi No. 3 - 7, No. 8 dan No. 13: 1. Maklumat Bil terdiri daripada 2 iaitu : • Semasa – Bayaran bagi tahun semasa • Bil ABB – Bayaran bagi bil yang belum dibayar untuk tahun sebelum Catatan – keterangan bagi bayaran yang dibuat Deposit: • Dibayar - Jika bayaran adalah Deposit Dibayar • Diterima - Jika pulangan bagi Deposit Diterima

2. 3.

iv.

Seterusnya klik butang Simpan. Skrin dan mesej seperti berikut akan dipaparkan.

5.6.4

Senarai Bayaran i. Klik submodul Senarai Bayaran untuk membuat semakan transaksi bayaran yang telah dimasukkan. ( Bayaran yang dibuat dapat disemak secara bulanan ) ii. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

Nota: 1. 2. 3. 4. Klik butang untuk mencetak baucar. Klik butang untuk mengemaskini maklumat. Klik butang untuk pembatalan baucar. Tandakan pada ruangan disediakan sekiranya transaksi didebitkan/dikeluarkan dari bank. ( Rujuk Penyata Bank bulan semasa )

tersebut

telah

51

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Perhatian: Sebarang penambahan.6.5 Senarai Bayaran Batal i. ii. 5. ( Bayaran Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.6. 5. ii. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut.6 Cek Rosak i. iii. Masukkan butiran cek yang telah rosak seperti skrin berikut. Klik submodul Senarai Bayaran Batal untuk membuat semakan bayaran yang dibatalkan. Klik submodul Cek Rosak (jika ada). 52 . Seterusnya Klik butang Simpan.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Klik submodul Buku Tunai Bayaran Sekolah.8 Buku Tunai Bayaran i. ii. 5. 53 . Klik submodul Senarai Cek Rosak untuk membuat semakan cek yang rosak. Nota : • Buku tunai bayaran hendaklah disemak pada setiap hujung bulan bagi tujuan kemaskini maklumat yang telah dimasukkan ATAU boleh juga dibuat setiap kali berlakunya transaksi bayaran untuk tujuan semakan.7 Senarai Cek Rosak i. ii.6. ( Cek rosak dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun yang dikehendaki seterusnya klik butang Carian.6. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan.

1 Pendahuluan/penambahan PWR i. Masukkan pendahuluan PWR jika ia baru diwujudkan atau masukkan amaun tambahan ( jika ada ) 54 .7.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. ii.7 Modul Panjar Wang Runcit Klik Modul Panjar Wang Runcit dalam Senarai Menu: 5. Klik sub modul Pendahuluan/Penambahan PWR.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. Seterusnya klik butang Simpan. 55 .

56 . ii. Klik submodul Bayaran PWR Masukkan maklumat bayaran PWR untuk perihal dan kumpulan wang yang berkaitan.2 Bayaran PWR i. ii. Semak butiran yang ditambah pendahuluan/penambahan PWR. iii. Klik butang untuk maklumat lanjut. Klik butang untuk pembatalan baucar. Seterusnya klik butang Simpan. dalam sub modul Senarai 5.7.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: i. iii.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.7.3

Rekupmen PWR i. ii. iii. Klik submodul Rekupmen PWR. Masukkan butiran untuk rekupmen. Seterusnya klik butang Simpan.

Peringatan: i. Rekupmen hanya boleh dibuat setelah penutupan buku tunai PWR dilakukan. ii. Tarikh rekupmen tidak boleh sama dengan tarikh penutupan buku tunai

5.7.4

Senarai Pendahuluan/penambahan PWR i. Klik submodul Senarai Pendahuluan/penambahan PWR. ( Terimaan PWR yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan )

57

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

ii.

Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

5.7.5

Senarai Bayaran PWR i. ii. Klik submodul Senarai Bayaran PWR. (Bayaran PWR yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

iii.

Klik butang

untuk mengemaskini maklumat selagi buku tunai PWR belum untuk membatalkan PWR.

di tutup dan klik butang 5.7.6 Senarai Terimaan Batal PWR i. ii.

Klik submodul Senarai Terimaan Batal PWR. ( Terimaan PWR Batal yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

58

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.7.7

Senarai Bayaran Batal PWR i. ii. Klik submodul Senarai Bayaran Batal PWR. ( Bayaran PWR Batal yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

5.7.8

Penutupan Buku Tunai PWR i. ii. Klik submodul Penutupan Buku Tunai PWR. Pastikan maklumat diisi dengan betul.

59

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

iii.

Seterusnya klik butang Tutup. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.

5.7.9

Buku Tunai PWR i. ii. iii. iv. Klik submodul Buku Tunai PWR untuk tujuan kemaskini. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan. Klik butang Carian. Seterusnya klik butang Papar untuk paparan Buku Tunai Panjar Wang Runcit.

Peringatan : Klik butang

selepas mengisi ruangan tarikh.

60

61 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat pindah peruntukan bagi mata pelajaran yang berkaitan.1 Antara Kumpulan Mata Pelajaran (Kumpulan Wang Kerajaan sahaja) i. ii.8 Modul Pindah Peruntukan Klik Modul Pindah Peruntukan dalam Senarai Menu: 5.8. Klik submodul Antara Kumpulan Mata Pelajaran untuk membuat pindah peruntukan bagi kumpulan mata pelajaran sahaja.

Mesej akan dipaparkan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat peruntukan bagi peruntukan yang berkaitan. Klik submodul Antara Butiran Bantuan Perkapita (PCG) untuk membuat pindah peruntukan antara kumpulan mata pelajaran dan bukan mata pelajaran sahaja.8. iv. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan. pindah 62 . ii.2 Antara Butiran Bantuan Perkapita PCG (Kumpulan Wang Kerajaan sahaja) i. Seterusnya klik butang Hantar Permohonan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. 5.

Seterusnya klik butang Hantar Permohonan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat pindah peruntukan bagi peruntukan yang berkaitan. Mesej akan dipaparkan. iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. 63 . 5. Mesej akan dipaparkan. iv.3 Antara Kumpulan Wang Sekolah (ketiga-tiga Kumpulan Wang) i. Klik submodul Antara Kumpulan Wang Sekolah untuk membuat pindah peruntukan antara kumpulan wang sekolah.8. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan. Seterusnya klik butang Hantar Permohonan. ii.

Klik butang Klik butang Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan. 4. Nota: 1. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan. (permohonan tiada dalam senarai) untuk mencetak borang pindah peruntukan. borang hendaklah dicetak untuk memohon kelulusan secara manual.4 Senarai Permohonan i. Senarai pindah peruntukan yang telah dipohon akan dipaparkan mengikut tahun yang dipilih.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 3. ii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. untuk membatalkan permohonan. Klik submodul Senarai Permohonan untuk menyemak status permohonan bagi semua pindah peruntukan. Masukkan tahun dan klik butang Carian. 5. 64 .8. 2. (permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. Perhatian: Selepas permohonan dibuat.

iv.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Skrin berikut akan dipaparkan dan masukkan baki penyata bank pada bulan semasa dalam butang yang bertanda 65 . Klik submodul Penyediaan Penyata Penyesuaian Bank. Nota : Pastikan Penyata Penyesuaian Bank bulan sebelumnya telah disahkan oleh Pengurus Sekolah. iii.9. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan. ii.1 Penyediaan Penyata i. Seterusnya klik butang Carian.9 Modul Penyesuaian Bank Klik Modul Penyesuaian Bank dalam Senarai Menu: 5.

9. submodul Senarai Terimaan.4. ( rujuk nota 66 . Jika amaun telah dikreditkan/dimasukkan ke dalam akaun bank ( bandingkan dengan penyata bank bulan semasa ). Semak amaun dalam senarai berikut. Klik di Lampiran A(1). iii. tandakan 3 dalam perkara 5.1 Terimaan di buku tunai yang tiada dalam Penyata Bank i. ii.4 ) pada amaun tersebut seperti dalam Modul Terimaan .1.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

2 Debit di Penyata Bank tiada dalam buku tunai ( Caj Bank ) i. tandakan dalam perkara 5.1. ( rujuk nota 3 67 . Seterusnya klik butang Tambah.3 Bayaran di buku tunai tiada dalam Penyata Bank (Cek-cek yang belum ditunaikan ) i.4 ) pada amaun tersebut seperti dalam Modul Bayaran . iii. Jika amaun telah didebitkan/dikeluarkan dari akaun bank ( bandingkan dengan penyata bank bulan semasa ).6. Skrin berikut akan dipaparkan. 5.1.9. Lengkapkan maklumat dan seterusnya klik butang Simpan. Nota : Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. submodul Senarai Bayaran. Semak amaun dalam senarai berikut iii. ii. Klik di Lampiran A(4).9.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik di Lampiran A(3). ii.

ii. Klik di Lampiran A(5) ( Bagi terimaan terus ke Penyata Bank . Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan pilih yang mana berkaitan. jika ada ). skrin berikut dipaparkan dan seterusnya klik butang Tambah.4 Kredit di Penyata Bank tiada dalam buku tunai i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.9. Masukkan maklumat amaun yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan. Jika klik Terimaan yang dikenalpasti.1. iii. 68 .

69 . skrin berikut dipaparkan dan seterusnya klik butang Tambah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. v. Masukkan maklumat amaun yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan. Jika klik Terimaan yang tidak dikenalpasti.

viii. iv.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vi. jika ada ) vii. v. Seterusnya mesej akan dipaparkan. Klik submodul Penyata Penyesuaian Bank untuk semakan penyata penyesuaian bank yang telah disediakan. Seterusnya klik butang Tambah. Klik di Lampiran A(6) ( Bagi faedah bank sahaja . 5. sila klik butang Simpan pada skrin Penyata Penyesuaian Bank untuk menyimpan data tersebut. 70 .2 Penyata Penyesuaian Bank i.9. Nota : Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. Masukkan maklumat faedah bank yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan. Setelah tiada perubahan/kemaskini dan penyata imbang.

10.1 Daftar ABT i. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Klik submodul Daftar ABT Masukkan butiran penghutang ( Akaun Belum Terima ) seperti skrin yang dipaparkan berikut dan seterusnya klik butang Simpan. 71 . 5. Masukkan bulan dan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.10 Modul ABT/ABB Klik Modul ABT/ABB dalam Senarai Menu: 5.

2 Senarai ABT i.3 Senarai ABB i. Butang dihantar ke Kunci Kira-kira. untuk semakan senarai ABT yang telah 5. Klik submodul Senarai ABB untuk semakan senarai ABB yang telah dimasukkan ii. Maklumat ABB tidak perlu dimasukkan oleh pengguna kerana maklumat tersebut diambil dari Modul Daftar Bil .10.10. 72 . Submodul Laporan Bil Belum Bayar. klik butang akhir tahun. Klik submodul Senarai ABT dimasukkan. bagi tujuan laporan akan hilang selepas maklumat ABB telah Nota: 1.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Jika maklumat telah lengkap.

11. iii.11 Modul Laporan Klik Modul Laporan dalam Senarai Menu: 5. Klik submodul Penyata Penerimaan Dan Pembayaran Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ii.1 Penyata Penerimaan dan Pembayaran i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan 73 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 74 .

75 . ii.2 Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan i. Klik submodul penyata pendapatan dan perbelanjaan Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.11.

5. Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 76 .3 Kunci Kira-kira i. Klik submodul kunci kira-kira. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal.11. iii. ii.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal. 77 .

11. ( carian bagi perihal yang aktif sahaja ) Plih perihal dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. 78 .4 Akaun Subsidiari i. iii. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul akaun subsidiari. iv. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.

my/spkws/ iii. ii. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan.moe. Buka web browser Internet Explorer. iv.gov. Tekan Enter. 79 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 6 Penggunaan Aplikasi – Pengurus Sekolah 6. Taip alamat http://www.1 Log masuk ke e-SPKWS i.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. (* rujuk Bab 7) 80 . skrin berikut akan dipaparkan: vi. hubungi Pentadbir Sistem*. mesej berikut akan dipaparkan: vii. Jika ID Pengguna dan Kata Laluan adalah betul. viii. Masukkan semula ID Pengguna dan Kata Laluan sehingga skrin seperti perkara v dipaparkan. Jika ID Pengguna atau Kata Laluan adalah salah. Jika pengguna terlupa ID Pengguna atau Kata Laluan.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Kemaskini maklumat dan tukar kata laluan yang baru (jika ada) dan klik butang Kemaskini.2 Tukar Kata Laluan: i. 81 . Klik Profil Pengguna ii. iii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan selepas maklumat berjaya dikemaskini.

Klik submodul Carian Kumpulan Wang dan pilih jenis kumpulan wang yang dikehendaki.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Kemudian klik butang Pilih.3 Carian Kumpulan Wang i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan : 82 . ii.

mesej akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6.1 Maklumat Sekolah i.4.4 Modul Permulaan Klik Modul Permulaan dalam Senarai Menu : 6. Klik butang Pengesahan. 83 . Setelah butang pengesahan di klik . Klik submodul maklumat sekolah untuk membuat pengesahan tahun mula guna sistem. ii.

Setelah akan butang pengesahan di klik . ii.4.2 Maklumat Baki i. i. 84 . 6.4. mesej dipaparkan. Klik submodul Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran dan skrin seperti berikut dipaparkan. Klik butang Pengesahan sekiranya amaun tersebut adalah betul.3 Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. Klik submodul Maklumat Baki .

Klik butang untuk membuat pengesahan maklumat . klik butang Pengesahan. Sekiranya maklumat tersebut adalah betul.4. Klik submodul Penyata Pendapatan & Perbelanjaan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan. 6. i. Nota : Bagi pengesahan maklumat pembayaran.4 i & ii . rujuk langkah – langkah seperti perkara 6.4.4 Maklumat Penyata Pendapatan & Perbelanjaan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. 85 .

Sekiranya maklumat tersebut adalah betul.4.5 Maklumat Kunci Kira-kira i. semak semua maklumat dan klik butang Pengesahan jika semua maklumat tersebut adalah betul. Nota : Bagi pengesahan maklumat perbelanjaan. 86 .4. 6. Klik submodul Maklumat Kunci Kira-Kira .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. klik butang Pengesahan. Klik butang untuk membuat pengesahan maklumat. rujuk langkah-langkah seperti perkara 6.5 i & ii.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 87 .

6 Modul Daftar Bil (Pembatalan Bil) Klik Modul Daftar Bil dalam Senarai Menu : 88 . Maklumat Penyata Pendapatan Dan Perbelanjaan & Maklumat Kunci Kira-Kira.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Nota : Bagi membatalkan pengesahan bagi submodul Maklumat Akaun Bank Sekolah. 6. Maklumat Baki. klik butang seperti di bawah : Contoh 1 .5 Batal Pengesahan Maklumat Jika terdapat sebarang pindaan dalam maklumat untuk setiap submodul dalam Modul Permulaan. Maklumat Penyata Penerimaan Dan Pembayaran.5 . caranya adalah sama seperti perkara 6.

Bil yang telah dibatalkan boleh disemak dalam Senarai Bil Batal manakala bil yang telah dihapus tidak akan disimpan dalam senarai.6. 6. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Klik submodul Senarai Permohonan. Seterusnya senarai akan dipaparkan seperti di bawah mengikut tahun yang dipilih. Seterusnya senarai akan dipaparkan seperti di bawah. 89 .1 Senarai Permohonan i.7 Modul Pindah Peruntukan Klik Modul Pindah Peruntukan dalam Senarai Menu : 6. Klik submodul Senarai Daftar Bil.7. Klik butang untuk membatalkan bil dan klik butang untuk menghapuskan bil.1 Senarai Daftar Bil i. Nota : Sebab-sebab pembatalan perlu dinyatakan dengan jelas sebelum pembatalan bil dibuat.

Klik submodul Kelulusan Pindahan.7.GB i. 6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: 1. Seterusnya skrin seperti di bawah akan dipaparkan. untuk membatalkan permohonan.2 Kelulusan Pindahan . 4. 2. 3. (permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. 90 . Klik butang Klik butang Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan. (permohonan tiada dalam senarai) untuk mencetak borang pindah peruntukan.

91 . Seterusnya skrin seperti di bawah akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Klik butang untuk membuat kelulusan.

Klik butang butang untuk meluluskan pindah peruntukan atau klik untuk tidak meluluskan pindah peruntukan tersebut. sila masukkan dalam ruang catatan.8 Modul Penutupan Klik Modul Penutupan dalam Senarai Menu: 6. iii. 92 . Klik submodul Penutupan Bulanan. ii.1 Penutupan Bulanan i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Pilih bulan dan tahun yang dikehendaki.8. Klik butang . 6. Jika ada sebarang pertanyaan.

93 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. klik butang sah. Sekiranya maklumat adalah betul. Peringatan: i. Penutupan Akaun akan dilakukan pada setiap bulan SEBELUM kemasukan maklumat bulan berikutnya sebagai pengesahan ketepatan dan kebenaran maklumat terimaan dan bayaran yang dikuncimasuk. Seterusnya maklumat buku tunai terimaan dan bayaran akan dipaparkan seperti di bawah. Mesej akak dipaparkan.

senarai pengesahan Penyata Penyesuaian Bank akan dipaparkan dalam skrin berikut : 94 . Klik butang untuk membatakan penutupan bagi bulan tersebut 6. Senarai penutupan buku tunai bulanan akan dipaparkan seperti di bawah: Nota: i. Seterusnya klik butang Pengesahan.9 Modul Penyesuaian Bank Klik Modul Penyesuaian Bank dalam Senarai Menu : 6. Setelah pengesahan berjaya dibuat . Pilih bulan dan masukkan tahun bagi penyata yang ingin disahkan.9. iii. ii.1 Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank i. iv.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. Klik submodul Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank.

Pengurus Sekolah hendaklah memaklumkan kepada Pembantu Tadbir untuk membuat pembetulan ke atas kesilapan terlebih dahulu sebelum melakukan pengesahan bagi maklumat tersebut. ii. iii. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi penyata yang telah disahkan.2 Penyata Penyesuaian Bank i. Penyata akan dipaparkan.9. Seterusnya klik butang Carian.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Jika maklumat yang dimasukkan adalah salah dan tidak tepat. 6. ( Bagi semua modul yang memerlukan pengesahan Pengurus Sekolah ). 95 . Klik butang untuk membatalkan pengesahan. Klik submodul Penyata Penyesuaian Bank.

my 03-8884 7508 farahah.gov.serat@moe. Pn. Pn. 2. Azmi Bin Ahmad Penolong Akauntan 5.ahmad@moe. En.gov.gov.gov. Nurul Elliza binti Jasmin Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Pegawai Teknologi Maklumat 11. Munawir Bin Mohd Rukun 6. Pn.mohamad@moe. Pn. Pn.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 7 Perkhidmatan Dan Sokongan 7. Norhaini Binti Mohamad 8. En. Buat masa ini.muhamad@moe. Norsharizan binti Muhamad Penolong Pegawai Teknologi Maklumat 03-8884 3833 sharizan.abdul@moe. Pengguna boleh menghubungi pegawai yang bertanggungjawab sekiranya menghadapi masalah ketika menggunakan e-SPKWS.gov.zinzuraini@moe.gov. Pn.faisol@moe.gov. Farahah Binti Faisol 7.my 03-8884 7518 03-8884 7515 03-8872 1435 norhaini.my 03-8884 7553 munawir@moe. Pn. Rafizaitul Ashikin Binti Abdul Rashid 10.my Nama Jawatan Akauntan (KS) Akauntan No Telefon 03-8884 7293 03-8884 7549 fairahanis.my E-mel 96 .gov. pihak yang boleh dihubungi adalah seperti berikut: No 1. Fairahanis Binti Serat 3. Pn.ahmad@moe.1 Senarai Pegawai Untuk Dihubungi Perkhidmatan dan sokongan bagi sistem ini adalah berterusan.my 03-8884 7537 azmi. my 03-8884 3693 elliza@moe.gov. my nurayuni.my Akauntan 03-8884 7548 fiza. Nurayuni Binti Zinzuraini 9. Nurul Fiza Binti Ahmad 4.gov. my rafizatul.

g ov. Pn.my 13.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 12. Rosmaria Binti Zakaria Pembantu Akauntan Pembantu Akauntan Pembantu Akauntan 03-8884 7516 rosmaria. Ahmad Azmi Bin Mohamad 03-8872 1436 ahmadazmi.gov. En. Cik Norhasliza Binti Hassan 03-8884 7516 norhasliza.my 97 .hassan@moe.mohamad@moe.gov.m y 14.zakaria@moe.

KURSUS HANDS ON eSPKWS PENGESAHAN PENGURUS SEKOLAH SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 1 . KPM.

4. 2. 2 . KPM. MODUL PERMULAAN MODUL DAFTAR BIL MODUL PINDAH PERUNTUKAN MODUL PENUTUPAN MODUL PENYESUAIAN BANK SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 5. 3.MODUL-MODUL YANG TERLIBAT : 1.

MODUL PERMULAAN Pengurus Sekolah perlu mengesahkan semua submodul tersebut selepas PT selesai mengemaskini semua submodul tersebut. KPM. 3 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

4 .Maklumat Sekolah Klik bagi mengesahkan maklumat tersebut. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

5 . KPM.Maklumat Baki Klik sekiranya maklumat tersebut adalah betul. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

KPM.Maklumat Penyataan Penerimaan dan Pembayaran 1 Ulangi langkah yang sama untuk Maklumat Pembayaran. 2 SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 6 .

2 SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 7 .Maklumat Penyata Pendapatan Dan Perbelanjaan 1 Ulangi langkah yang sama untuk Maklumat Perbelanjaan. KPM.

KPM.Maklumat Kunci Kira-Kira Pengesahan hanya boleh dibuat sekiranya Kunci Kira-Kira telah diimbang. 8 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Batal Pengesahan Maklumat Sekiranya terdapat maklumat yang salah atau ingin mengemaskini maklumat yang telah disahkan. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 9 . Pengurus Sekolah boleh membatalkan pengesahan tersebut di submodul yang berkaitan. KPM.

MODUL DAFTAR BIL .

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Pembatalan Bil Pembatalan bil hanya boleh dibuat oleh Pengurus Sekolah melalui Modul Daftar Bil – Submodul Senarai Bil Klik untuk membuat pembatalan bil. KPM. Nyatakan sebab-sebab pembatalan dengan jelas sebelum pembatalan bil dibuat. 11 .

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 12 . KPM.

13 .MODUL PINDAH PERUNTUKAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

KPM.Senarai Permohonan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 14 .

KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Pengurus Sekolah perlu klik butang tersebut untuk meluluskan pindah peruntukan tersebut.Kelulusan Pindahan Guru Besar Setelah mendapat kelulusan secara manual. 15 .

KPM.Kelulusan Pindahan Guru Besar Pengurus Sekolah perlu membuat pilihan samaada pindah peruntukan tersebut diluluskan atau tidak. 16 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

MODUL PENUTUPAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 17 .

KPM. 18 .Penutupan Bulanan Pilih Bulan dan Tahun yang berkenaan Klik Papar SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Maklumat di buku tunai terimaan dan bayaran akan dipaparkan .

klik butang Sah Mesej akan dipaparkan .Sekiranya segala maklumat adalah betul.

Senarai penutupan buku tunai bulanan akan dipaparkan Klik butang untuk membatalkan penutupan .

KPM.MODUL PENYESUAIAN BANK SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 22 .

23 .Penyata Penyesuaian Bank Pengurus Sekolah diingatkan untuk menyemak terlebih dahulu Penyata Penyesuaian Bank tersebut sebelum membuat pengesahan Sila pilih Bulan dan Tahun yang berkenaan. Klik Carian dan penyata akan dipaparkan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

KPM. 24 .Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank Masukkan bulan dan tahun yang berkenaan untuk disahkan Klik butang Pengesahan untuk mengesahkan Penyata Penyesuaian Bank yang telah dipilih. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

TERIMA KASIH LATIHAN SELEPAS INI… SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 25 .

Akaun KPM SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 1 . KPM. Bah.KURSUS HANDS ON SISTEM PERAKAUNAN KUMPULAN WANG SEKOLAH eSPKWS Tarikh: 25-28 Jun 2012 Tempat: Radius International Hotel. Kuala Lumpur Anjuran : Seksyen Akaun Sekolah.

3.moe. 2 .Log masuk ke e-SPKWS Log masuk www. Klik Masuk. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.gov. KPM.my/spkws 2. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan.

Klik Profil Pengguna 3. Klik butang ini dan kemaskini maklumat seperti yang diminta SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.1. 3 . kad pengenalan 2. Klik butang ini selepas mengemaskini maklumat nama.

KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.MODUL PERMULAAN Perlu menguncimasuk semua maklumat tersebut kemudian di sahkan oleh Pengurus Sekolah. 4 .

Klik simpan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 5 . KPM.Maklumat Sekolah 1. Tahun mula menggunakan sistem = 2012 2.

jika hendak SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Kuncimasuk maklumat yang berkaitan dengan akaun bank untuk kumpulan wang terlibat dan kemudian klik butang Simpan Klik butang jika maklumat hendak dikemaskini atau klik butang menutup akaun bank.Maklumat Akaun Bank Sekolah 1. 6 . KPM. Klik tambah bagi menguncimasuk maklumat bank 2.

sila hubungi pihak admin. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Tandakan pada semua perihal bagi kumpulan wang yang berkaitan. KPM. Klik Simpan 2. 7 . Peringatan : Sekiranya terdapat penambahan perihal yang tiada lama senarai perihal.Pilih Perihal 1.

Kuncimasuk maklumat baki pada 31 Disember tahun lepas berdasarkan maklumat di subsidiari atau PATSKOM 2.Maklumat Baki 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 8 . Klik Simpan apabila selesai. KPM.

KPM. 9 .3. Klik kemaskini sekiranya ingin mengemaskini maklumat tersebut. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Maklumat Penyata Penerimaan dan Pembayaran Klik tambah baru bagi pertama kali kuncimasuk maklumat. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 10 .

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 11 .Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk.

Langkah bagi mengemaskini maklumat yang telah dikunci masuk. 12 . KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Klik kemaskini untuk mengemaskini maklumat yang sebelum ini telah diisi.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 13 . Klik tambah baru bagi pertama kali kuncimasuk maklumat.Maklumat Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan 1.

KPM. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 14 .2.

Langkah bagi mengemaskini maklumat yang telah dikunci masuk. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 15 . KPM. Klik kemaskini untuk mengemaskini maklumat yang sebelum ini telah diisi.

Maklumat Kunci Kira-Kira 1. Kuncimasuk butiran maklumat dalam perkara yang bertanda terlebih dahulu sebelum mengisi maklumat-maklumat lain yang berkaitan. Klik simpan selepas semua maklumat dikuncimasuk Pastikan Kunci Kira-Kira imbang sebelum maklumat disimpan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 16 . 2.

KPM. Klik butang untuk mengisi maklumat baki wang seperti di penyata bank 3. 17 .Maklumat Penyata Penyesuaian Bank 1. Klik untuk mengisi maklumat di Lampiran A (1) hingga Lampiran A ( 6) SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Maklumat Penyesuaian Bank ini adalah berdasarkan penyata penyesuaian bank pada 31 Disember 2011 2.

Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 2. KPM.Lampiran A(1) 1. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. 18 .

Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. 19 . KPM. Pastikan nombor baucar di daftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi ini. Baucar) 3. (Rujuk Modul Bayaran – Submodul Daftar No. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk.Lampiran A(3) 1. 4. 2.

20 . KPM. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. (Kuncimasuk bil dalam Modul Daftar Bil) 3.Lampiran A(4) 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 2. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. Pastikan bil yang hendak dipilih didaftarkan terlebih dahulu sebelum membuat transaksi bayaran.

(contoh : EFT daripada Bahagian Kewangan) 1.Lampiran A(5) 1. KPM. Terimaan yang dikenalpasti adalah semua terimaan yang belum direkodkan dalam buku tunai dan tidak dapat dikenalpasti sumber/ pemberi wang tersebut. Terimaan yang dikenalpasti adalah semua terimaan yang belum direkodkan dalam buku tunai dan dapat dikenalpasti sumber/ pemberi wang tersebut. 21 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

22 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. 2. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. KPM.Terimaan yang dikenalpasti 1.

23 . Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. 3. KPM.Terimaan yang tidak dikenalpasti 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 2. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk.

Lampiran A(6) 1. Tarikh resit adalah berdasarkan tarikh terima penyata pada setiap bulan. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. 4. 2. 24 . KPM. Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. 3.

Terima kasih SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 25 . KPM.

KPM.KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL TERIMAAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 1 .

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.MODUL TERIMAAN Modul ini berperanan sebagai urusniaga terimaan sekolah. 2 . KPM. Sekolah boleh mengeluarkan resit terus dari modul ini.

KPM. Resit Pendaftaran no resit ini adalah bertujuan untuk mendaftar dokumen kewangan secara elektronik 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 3 . Daftarkan no.Daftar No. resit seperti berikut di ikuti dengan 6 digit seperti contoh :  KK – Kumpulan Wang Kerajaan  KS – Kumpulan Wang SUWA  KA – Kumpulan Wang Asrama 2. Klik Daftar selepas menguncimasuk no resit tersebut.

Klik Simpan apabila semua maklumat telah dikuncimasuk.Terimaan bagi tahun sebelum Terdahulu – Terimaan bagi tahun hadapan 4. 4 .Terimaan 1. 3. Status Terimaan dipilih berdasarkan cara terimaan diperolehi. 2.Jika terimaan adalah Deposit Diterima 2. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku. Jenis Terimaan terdiri daripada 3 iaitu:  Semasa – Terimaan bagi tahun semasa ABT . KPM.Jika pulangan bagi Deposit Dibayar Diterima . Deposit:  Dibayar . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Klik Simpan apabila semua maklumat telah dikuncimasuk. 5 . 3. Melalui modul ini resit akan dijana secara automatik dan maklumat cek batal akan dikemaskini di Buku Tunai Terimaan secara automatik. 2. cek yang hendak dibatalkan.Terimaan Cek Batal 1. Senarai cek yang belum ditunaikan akan dipaparkan dan pengguna boleh memilih no. 4. Submodul ini berfungsi apabila terdapat cek yang perlu dibatalkan. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Menyenaraikan setiap resit untuk cek batal dan maklumat cek batal. 2. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Senarai Cek Batal 1. Pilih bulan dan kemudian klik Carian. 6 . KPM.

7 .Resit Batal 1. Submodul ini diwujudkan bagi memudahkan pengguna merekod resit manual yang dibatalkan. KPM. Namun begitu. submodul ini hanya berfungsi sekiranya pengguna masih di dalam fasa peralihan dari manual ke sistem (manual dan sistem berjalan secara serentak). SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

2.Senarai Terimaan Batal 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. Pilih bulan dan kemudian klik Carian. 8 . Senarai resit yang telah batal akan dipaparkan dalam Senarai Terimaan Batal.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. Terdapat dua (2) jenis kemaskini iaitu : Kemaskini Perihal – kemaskini amaun pada jenis peruntukan sahaja dan Kemaskini Resit – Kemaskini maklumat yang terdapat pada resit. (rujuk Penyata Bank bulan semasa) 4.Klik butang untuk mencetak resit.Klik butang untuk mengemaskini maklumat. Perhatian: Sebarang penambahan.Tandakan (√) pada ruangan sekiranya transaksi tersebut telah dikreditkan/dimasukkan dalam bank. 2. 9 . 3. Submodul ini akan menyenaraikan semua transaksi terimaan yang telah dikuncimasuk.Senarai Terimaan 1. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. Klik pada butang untuk membatalkan resit. 1. Senarai terimaan ini boleh disemak secara bulanan.

10 . KPM. Buku Tunai Terimaan hendaklah disemak setiap akhir bulan bagi tujuan mengemaskini maklumat penerimaan ATAU disemak setiap kali berlaku transaksi terimaan Buku Tunai Terimaan perlu dicetak pada setiap bulan. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Pilih bulan dan klik Carian.Buku Tunai Terimaan 1.

Klik cetak untuk mencetak Buku Tunai ini 11 .

Apabila Pengurus Sekolah telah membuat pengesahan di Modul Penutupan. ayat ini akan ditunjukkan apabila klik cetak. 12 .

13 .JOM BUAT LATIHAN !!! SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

CONTOH RESIT RASMI PEJABAT 14 .

Cara Mengemaskini Lajur Masuk Bank Klik kemaskini 15 .

Pilih tarikh wang dimasukkan ke bank 2. Klik kemaskini 16 .Cara Mengemaskini Lajur Masuk Bank (samb…) 1.

Cara Mengemaskini Lajur Masuk Bank (samb…) 17 .

KPM.CARA MENGEMASKINI PERIHAL Klik butang ini SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 18 .

CARA MENGEMASKINI PERIHAL ( samb… ) Kemaskini amaun pada jenis peruntukan sahaja SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 19 . KPM.

CARA MENGEMASKINI RESIT Klik butang ini SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 20 . KPM.

KPM.jenis terimaan dan deposit sahaja yang dibenarkan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.CARA MENGEMASKINI RESIT (samb…) Kemaskini status. 21 .

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL DAFTAR BIL SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 1 . KPM.

MODUL DAFTAR BIL 2 .

Klik Tambah Pembekal sekiranya nama pembekal tersebut belum di daftarkan. 3 . 3. (Hanya perlu mendaftar sekali sahaja bagi pembekal yang sama untuk ketigatiga kumpulan wang) 2. sekiranya bil yang diterima merangkumi banyak perihal. sila pilih salah satu perihal yang terlibat. Buat masa sekarang.Tambah Bil 1. Tarikh Bil Diterima adalah berdasarkan tarikh cop bil diterima.

Sekolah wajib mengunci masuk nama pembekal. 4 . sekolah boleh mengemaskini maklumat tersebut (jika ada). bagi butiran yang lain.Tambah Pembekal 1.

Klik untuk mengemaskini maklumat pembekal.Senarai Pembekal 1. 2. Klik untuk menghapus pembekal yang tidak diperlukan. 3. Semua pembekal yang telah didaftarkan akan dipaparkan dalam senarai ini. 5 .

Bil-bil hanya boleh dibatalkan oleh Pengurus Sekolah. 6 .Senarai Bil Batal 1.

Pilih bulan dan klik Carian. Laporan Daftar Bil perlu dicetak pada setiap akhir bulan. 7 .Laporan Daftar Bil 1.

Laporan ini boleh diakses setiap bulan. Pilih bulan dan klik Carian. 8 . Sekolah diingatkan untuk menyelesaikan bayaran semua bil dalam tempoh 14 hari dari tarikh bil didaftarkan / diterima.Laporan Bil Belum Bayar Laporan Bil Belum Bayar Submodul ini akan menyenaraikan bil-bil yang telah didaftarkan tetapi belum dibawah oleh sekolah.

9 .Pembatalan Bil Pembatalan bil hanya boleh dibuat oleh Pengurus Sekolah melalui Modul Daftar BIl. Nyatakan sebab-sebab pembatalan dengan jelas sebelum pembatalan bil dibuat. Klik untuk membuat pembatalan bil.

JOM KITA BERBENGKEL 10 .Mudah nak faham sistem ini.

KPM 1 .KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL BAYARAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

MODUL BAYARAN 2 .

Kuncimasuk no. Klik Daftar 1.Daftar No. Klik untuk membuat pembatalan pendaftaran sekiranya tersalah kuncimasuk nombor baucar. Baucar 1 2 2.baucar seperti contoh. 3 3. Klik untuk memberhentikan penggunaan nombor baucar tersebut. Pastikan Pengurus Sekolah telah membuat pengesahan di Modul Permulaan. Kuncimasuk tarikh berdasarkan tarikh mula transaksi. Pastikan mendaftar nombor baucar yang baru di setiap awal tahun 3 .

(Kuncimasuk buku cek yang sedang digunakan) 2. cek yang bakal digunakan pada tahun semasa sahaja) 3. cek bermula dari nombor cek yang akan digunakan. Cek 1 2 * Dijana secara auto. kuncimasuk no.Daftar No. (sekiranya menggunakan buku cek tahun sebelum ini. Kuncimasuk tarikh berdasarkan tarikh mula guna buku cek tersebut. 3 1. Klik Daftar selepas selesai menguncimasuk semua maklumat. 4 . Kuncimasuk no.

Pilih deposit (jika berkenaan) 6. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku. 5. Pilih tarikh berdasarkan tarikh cek ditulis.Bayaran 1 2 1. Kuncimasuk amaun berdasarkan peruntukan yang digunakan 3 4. 5 . Klik Simpan apabila selesai menguncimasuk maklumat pembayaran. 4 5 6 * Dijana secara auto. 2. Pilih Bil – Maklumat bil akan ditarik dari Modul Daftar Bil 3.

(rujuk Penyata Bank bulan semasa) 4. 1. 6 . Tandakan (√) pada ruangan sekiranya transaksi tersebut telah dikreditkan/dimasukkan dalam bank. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. untuk mengemaskini maklumat.Senarai Bayaran 1.Klik butang untuk mencetak baucar. Perhatian: Sebarang penambahan.Klik butang 2.Klik pada butang untuk membatalkan baucar. 3. Pilih bulan dan klik Carian.

7 . Semua baucar yang dibatalkan ini akan dipaparkan dalam Buku Tunai Bayaran.Senarai Bayaran Batal Pilih Bulan dan klik Carian Submodul ini akan menyenaraikan semua bayaran yang dibatalkan.

2 3 4 1. 8 . 4.00 Catatkan sebab-sebab cek tersebut rosak. 2.Cek Rosak 1 * Dijana secara auto. 3. Klik Simpan apabila semua maklumat telah dilengkapkan. Pilih tarikh berdasarkan tarikh cek rosak Kuncimasuk amaun cek yang rosak ATAU kuncimasuk amaun RM0.

Senarai Cek Rosak
Pilih Bulan dan klik Carian

Submodul ini akan menyenaraikan semua cek yang telah rosak.

9

Buku Tunai Bayaran
Pilih Bulan dan klik Carian

Buku Tunai Bayaran hendaklah disemak setiap akhir bulan bagi tujuan mengemaskini maklumat penerimaan ATAU disemak setiap kali berlaku transaksi bayaran.

Buku Tunai Bayaran perlu dicetak pada setiap bulan.

10

Klik cetak untuk mencetak Buku Tunai ini

11

Apabila Pengurus Sekolah telah membuat pengesahan di Modul Penutupan, ayat ini akan ditunjukkan apabila klik cetak.

12

JOM KITA BERBENGKEL 13 .Mudah nak faham sistem ini.

Perlu mendapat perakuan secara manual. 14 .1. Klik butang untuk mencetak baucar.

Tarikh Cek tidak boleh dikemaskini. Dibenarkan untuk mengemaskini status deposit sahaja. Dibenarkan untuk mengemaskini perihal sekiranya tidak mengubah Jumlah Keseluruhan baucar. Klik butang untuk mengemaskini maklumat.1. 15 .

Dokumen sokongan untuk baucar ini adalah salinan cek rosak. Sekiranya baucar telah disediakan tetapi cek yang ditulis rosak. 16 . Baucar tersebut perlu difailkan bersama baucar yang lain.4. baucar tersebut perlu dicetak terlebih dahulu kemudian dibatalkan.Klik pada butang untuk membatalkan baucar.

KPM 1 .KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL PANJAR WANG RUNCIT SEKYEN AKAUN SEKOLAH.

MODUL PANJAR WANG RUNCIT (PWR) 2 .

2. * Dijana secara auto.Pendahuluan / Penambahan PWR 1 2 3 * Dijana secara auto. Nama Penerima adalah nama jawatan Pengurus Sekolah ( cth : Pengetua SMT Tuanku Jaafar ) 3. 4. Klik Simpan setelah selesai menguncimasuk semua maklumat. 4 * Dijana secara auto. Pendahuluan PWR – Bagi sekolah yang pertama kali mewujudkan PWR. 3 5 . 1.Kunci masuk amaun mengikut jenis peruntukan yang diambil sebagai pendahuluan/penambahan PWR. 5. Penambahan PWR – Bagi sekolah yang ingin membuat penambahan amaun PWR. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku. Pilih tarikh cek ditulis.

Klik Simpan setelah semua maklumat lengkap diisi. 7. 5. 2. Kunci masuk perihal PWR. 6. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku dan klik . 5 4. Di jana secara automatik.Bayaran PWR 1 2 3 4 1. 3. Nombor Baucar Kecil hendaklah dikuncimasuk dan dikawal sendiri oleh PT. Kunci masuk nama penerima wang PWR tersebut. Pilih peruntukan yang berkenaan dan kuncimasuk amaun. 7 6 4 .

Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku. 3 4. 4 Tarikh rekupmen dan tarikh penutupan 5 tidak boleh sama. Klik Simpan. Pilih tarikh rekupmen berlaku. Sekiranya ada rekupmen untuk ketiga-tiga kumpulan wang. Nama Penerima adalah nama jawatan Pengurus Sekolah ( cth : Pengetua SMT Tuanku Jaafar ) 3. Butiran di ruangan ini akan dijana secara automatik berdasarkan pembayaran PWR yang telah dibuat sebelum ini.Rekupmen PWR 1 2 1. rekupmen akan berlaku serentak. . Rekupmen hanya boleh dibuat apabila Buku Tunai PWR telah ditutup. 2.

Senarai Pendahuluan / Penambahan PWR Pilih Bulan dan klik Carian. untuk membatalkan transaksi tersebut. 6 . Submodul ini akan menyenaraikan semua pendahuluan / penambahan PWR yang dibuat oleh pengguna sistem. Klik Klik untuk mendapatkan butiran lanjut dan mengemaskini maklumat.

Klik Klik untuk mendapatkan butiran lanjut dan mengemaskini maklumat. 7 .Senarai Bayaran PWR Pilih Bulan dan klik Carian. untuk membatalkan transaksi tersebut. Submodul ini akan menyenaraikan semua bayaran yang telah dibuat di submodul Bayaran PWR.

Submodul ini akan menyenaraikan semua terimaan PWR yang telah dibatalkan di Submodul Pendahuluan / Penambahan PWR. 8 .Senarai Terimaan Batal PWR Pilih Bulan dan klik Carian.

Senarai Bayaran Batal PWR Pilih Bulan dan klik Carian. 9 . Submodul ini akan menyenaraikan semua bayaran PWR yang telah dibatalkan di Submodul Bayaran PWR.

3. Klik Tutup 10 . Kunci masuk tarikh penutupan dan klik 2. Pastikan butiran tersebut betul.Penutupan Buku Tunai PWR 1 2 3 1.

Buku Tunai PWR perlu dicetak setiap kali ditutup. 11 . Klik Papar untuk mencetak Buku Tunai PWR.Buku Tunai PWR Pilih Bulan dan klik Carian.

12 .

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL PINDAH PERUNTUKAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 1 .

MODUL PINDAH PERUNTUKAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 2 . KPM.

KPM. 1 2 3 4 5 2. Kunci masuk amaun tanggungan yang diperlukan pada masa akan datang bagi peruntukan yang hendak dipindahkan. 6. Pilih peruntukan yang hendak dipindahkan. 6 7 8 7. Pilih peruntukan yang memerlukan peruntukan tambahan. Kunci masuk amaun tanggungan yang diperlukan pada masa akan datang bagi peruntukan yang memerlukan peruntukan tambahan. 5. 8.Antara Kumpulan Matapelajaran (Kumpulan Wang Kerajaan Sahaja) 1. Nyatakan sebab-sebab yang membolehkan pindah peruntukan dibuat. 4. 3. Pilih tarikh berdasarkan tarikh permohonan. Kunci masuk amaun yang hendak dipindahkan. 3 . Nyatakan sebab-sebab peruntukan tambahan dikehendaki. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

4 . KPM. Pindah peruntukan antara PCG Matapelajaran dan PCG Bukan Matapelajaran Penerangan adalah seperti submodul Antara Kumpulan Matapelajaran. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Antara Butiran Bantuan Perkapita (PCG) Hanya untuk Kumpulan Wang Kerajaan sahaja.

Antara Kump. Wang SUWA ATAU pindah peruntukan yang berlaku dalam Kump. 2. Wang Asrama. Penerangan adalah seperti submodul Antara Kumpulan Matapelajaran. Antara peruntukan – Pindah peruntukan yang berlaku dalam Kump. Wang (KW) – Pindah peruntukan dari KW SUWA ke KW Kerajaan ATAU KW SUWA ke KW Asrama. 5 . KPM.Antara Kumpulan Wang Sekolah Terdapat dua (2) jenis pindahan : 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

(permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. 1. untuk membatalkan permohonan. (permohonan tiada dalam senarai) 2. Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan. borang hendaklah dicetak untuk memohon kelulusan secara manual. Klik butang mencetak borang pindah peruntukan. 6 . Klik butang 2.Senarai Permohonan Pilih tahun dan klik Carian Nota: 1. Perhatian: Selepas permohonan dibuat. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Kelulusan Pindah Peruntukan Pilih tahun dan klik Carian Penerangan adalah seperti submodul Senarai Permohonan. 7 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

Kelulusan Pindahan Guru Besar Setelah mendapat kelulusan secara manual. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 8 . Pengurus Sekolah perlu klik butang tersebut untuk meluluskan pindah peruntukan tersebut.

9 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.Kelulusan Pindahan Guru Besar Pengurus Sekolah perlu membuat pilihan samaada pindah peruntukan tersebut diluluskan atau tidak.

.

TERIMA KASIH LATIHAN SELEPAS INI… SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 11 . KPM.

1 . KPM.KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL PENYESUAIAN BANK SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Maklumat Penyata Penyesuaian Bank .

kemudian klik ‘Carian’. .Penyediaan Penyata Penyesuaian Bank Pilih bulan dan tahun.

.

Tambah Baki Bank 1 2 1. Klik Simpan . Kunci masuk amaun baki seperti di Penyata Bank 2.

59 175.09 13.JAN 13 .09 152.80 1 31 Januari 2010 PENGETUA SMK PRESINT 11(1) (KW KERAJAAN) 014075 001111 002103 002102 002105 002107 002106 ENDING BALANCE LEDGER BALANCE TOTAL DEBITS TOTAL CREDITS 174.048.JAN 25 .00 300.00 11.BANK ISLAM PUTRAJAYA TARIKH PENYATA STATEMENT DATE MUKA / PAGE NOMBOR AKAUN ACCOUNT NUMBER URUSNIAGA AKAUN / ACCOUNT TRANSACTIONS TARIKH MASUK ENTER DATE BEGINNING BALANCE 6 .80 174.380.122.09 180.80 .JAN 18 .JAN Cash Deposit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Interest Payment 200.JAN 30 .00 500.00 28.09 180.JAN 24 .00 139.500.748.548.JAN 30 .848.119.59 174.JAN 30 .00 750.622.50 5.59 174.JAN 22 .119.09 14.00 626.09 152.048.00 502.21 + + + + BUTIR URUSNIAGA TRANSACTIONS DESCRIPTION JUMLAH URUSNIAGA TRANSACTIONS AMOUNT BAKI PENYATA STATEMENT BALANCE 13.500.JAN 7 .380.09 153.369.380.000.

Klik YA sekiranya transaksi tersebut ada di Penyata Bank .

119.JAN 18 .09 180.000.80 014075 31 Januari 2010 ENDING BALANCE LEDGER BALANCE TOTAL DEBITS 174.500.00 626.50 5.09 152.369.JAN 30 .09 14.00 750.JAN 24 .09 152.JAN 30 .JAN 7 .JAN 22 .122.59 174.00 502.JAN 25 .00 139.500.380.548.JAN Cash Deposit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Interest Payment 002105 002107 002106 002103 002102 001111 200.00 11.119.09 13.09 180.00 300.00 500.380.748.00 28.048.21 + + + + BUTIR URUSNIAGA TRANSACTIONS DESCRIPTION JUMLAH URUSNIAGA TRANSACTIONS AMOUNT BAKI PENYATA STATEMENT BALANCE 13.80 .JAN 13 .59 175.09 153.80 174.59 174.848.048.622.380.BANK ISLAM PUTRAJAYA 1 TARIKH PENYATA PENGETUA SMK PRESINT 11(1) (KW KERAJAAN) STATEMENT DATE MUKA / PAGE NOMBOR AKAUN ACCOUNT NUMBER URUSNIAGA AKAUN / ACCOUNT TRANSACTIONS TARIKH MASUK ENTER DATE BEGINNING BALANCE 6 .JAN 30 .

Klik YA sekiranya transaksi tersebut ada di Penyata Bank .

.

.

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL ABB / ABT SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM 1 .

MODUL ABT/ABB 2 .

DAFTAR ABT ABT perlu didaftar pada akhir tahun (jika ada). 3 . Kunci masuk maklumat penghutang dengan lengkap dan klik Simpan.

SENARAI ABT Submodul ini akan menyenaraikan semua ABT yang telah didaftarkan. 4 .

5 . Submodul Laporan Bil Belum Bayar. Semak senarai ABB tersebut dan klik Hantar ABB sekiranya semua maklumat tersebut adalah benar.MODUL TERIMAAN SENARAI ABB Submodul ini akan menyenaraikan semua bil yang belum dibayar berdasarkan maklumat dalam Modul Bayaran.

Kita ke bengkel dulu. 6 .

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL LAPORAN .

MODUL LAPORAN .

PENYATA PENERIMAAN DAN PEMBAYARAN Kuncimasuk tahun dan klik Carian .

PENYATA PENERIMAAN DAN PEMBAYARAN Klik cetak penyata .

PENYATA PENDAPATAN DAN MODUL TERIMAAN PERBELANJAAN Kuncimasuk tahun dan klik Carian .

PENYATA PENDAPATAN DAN MODUL TERIMAAN PERBELANJAAN Klik cetak penyata .

KUNCI TERIMAAN MODUL KIRA-KIRA Kuncimasuk tahun dan klik Carian .

KUNCI TERIMAAN MODUL KIRA-KIRA Klik cetak penyata .

AKAUN SUBSIDIARI MODUL TERIMAAN Pilih perihal dan klik Carian. Klik cetak penyata .

SELAMAT MENGAPLIKASIKAN SISTEM INI DI SEKOLAH. .SELESAI.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->