P. 1
nota Kursus Pengenalan (eSPKWS)

nota Kursus Pengenalan (eSPKWS)

|Views: 2,488|Likes:
Published by Hani Alawi
nota eSPKWS
nota eSPKWS

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: Hani Alawi on Mar 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

MANUAL PENGGUNA

SISTEM PERAKAUNAN KUMPULAN WANG SEKOLAH (e-SPKWS) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Disediakan oleh: Bahagian Akaun dan Bahagian Pengurusan Maklumat (Kemaskini Terkini : November 2011)

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
1

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

PENDAHULUAN
Manual ini disediakan khas bagi kegunaan kakitangan Kementerian Pelajaran Malaysia sahaja bagi mendapatkan panduan dalam menggunakan Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (eSPKWS) secara lebih efektif. Ia mengandungi panduan lengkap beserta skrin antaramuka sebenar e-SPKWS bagi memberi penjelasan yang lebih mudah difahami dan diaplikasi oleh pengguna. Ia juga merupakan rujukan awal bagi pengguna mengenalpasti kaedah penggunaan e-SPKWS yang betul dan berkesan. Semoga manual pengguna ini dapat membantu pengguna untuk mengurus dan menyelenggarakan data-data perakaunan Kumpulan Wang Sekolah melalui e-SPKWS dengan lebih berkesan.

2

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

KANDUNGAN
BAB 1 Pengenalan 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Tujuan Skop Objektif Keterangan modul Kategori pengguna 5 5 5 6 8

BAB 2 Pemasangan 2.1 2.2 Keperluan sistem Pemasangan sistem 9 9

BAB 3 Ciri-ciri Aplikasi 3.1 3.2 3.3 3.4 Ciri keselamatan Keselamatan katalaluan Keselamatan sesi Panduan keselamatan 10 10 10 10

BAB 4 Memulakan Aplikasi 4.1 4.2 4.3 Panduan Pengguna Menentukan Paparan Skrin Menghalang Pop-up Window 11 11 12

BAB 5 Penggunaan Aplikasi – Pembantu Tadbir 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 5.8 5.9 Log Masuk ke e-SPKWS Tukar Kata Laluan Modul Permulaan Modul Terimaan Modul Daftar Bil Modul Bayaran Modul Panjar Wang Runcit Modul Pindah Peruntukan Modul Penyesuaian Bank 13 15 16 38 45 48 54 61 65

3

9 Log Masuk ke e-SPKWS Tukar Kata Laluan Carian Kumpulan Wang Modul Permulaan Batal Pengesahan Maklumat Modul Daftar Bil Modul Pindah Peruntukan Modul Penutupan Modul Penyesuaian Bank 79 81 82 83 88 88 89 92 94 BAB 7 Perkhidmatan dan Sokongan 7.6 6.3 6.5 6.1 6.7 6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.2 6.10 5.4 6.11 Modul ABT/ABB Modul Laporan 71 73 BAB 6 Penggunaan Aplikasi – Pengurus Sekolah 6.8 6.1 Senarai Pegawai Untuk Dihubungi 96 4 .

2 Skop i.3 Objektif e-SPKWS dibangunkan bagi memenuhi objektif seperti berikut : i. iii. Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan dan Penyata Penerimaan dan Pembayaran terus dapat dijana secara elektronik. Penyediaan resit dan baucar terus dari sistem akan dapat meningkatkan lagi kawalan dalaman Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah. iv. Malahan. Pengumpulan maklumat transaksi terimaan dan transaksi bayaran di sekolah yang berkenaan. ii.1 Tujuan e-SPKWS adalah sistem perakaunan berkomputer yang dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menyelenggara perakaunan kumpulan wang sekolah secara berelektronik. cepat dan efisien melalui sistem berkomputer ini pastinya akan menjadi pemangkin kepada peningkatan komitmen dan motivasi pegawai kewangan dalam melaksanakan tugas-tugas kewangan. Proses kerja yang lebih mudah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 1 Pengenalan 1. 1. Sistem ini dibangunkan bagi tujuan menyimpan data-data perakaunan Kumpulan Wang Sekolah secara lebih efisien dan efektif. Penyata kewangan tahunan sekolah yang terdiri daripada laporan-laporan seperti Kunci Kira-kira. Penghasilan laporan bagi maklumat-maklumat penting untuk diserahkan kepada pihak 5 . ii. Bahagian Audit Sekolah juga diberi autoriti untuk melakukan pemantauan ke atas sekolah-sekolah melalui online. Pemantauan secara online dapat dilakukan terus daripada Bahagian Akaun dan juga ketua PTJ yang lain. 1. Mengurangkan kerja pembantu tadbir di sekolah-sekolah khususnya.

Ia juga dapat membantu sekolah untuk menganalisa bil atau tuntutan yang belum dijelaskan dalam tempoh 14 hari dan mengawal Akaun Belum Bayar bagi setiap tahun kewangan berakhir 31 Disember. Modul Daftar Bil 6. Modul ini digunakan untuk mendaftarkan semua bil dan tuntutan yang diterima oleh sekolah.0: BIL MODUL 1. Modul Pentadbir Sistem PENERANGAN Modul ini menyelenggara pengurusan sistem yang berkaitan dengan maklumat pengguna sistem dan maklumat perihal kumpulan wang sekolah. Modul ini menguruskan transaksi bayaran bermula daripada penyediaan baucar sehingga kepada perekodan di buku tunai kumpulan wang sekolah yang berkaitan.4 Keterangan modul Terdapat 13 modul utama dalam e-SPKWS Versi 1. 6 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 1. Modul Carian 3. Modul ini digunakan bagi kemasukan data permulaan sebelum memasukkan sebarang data-data tahun semasa (tahun pertama menggunakan e-SPKWS sahaja). Modul ini menguruskan transaksi terimaan bermula daripada pengeluaran Resit Pejabat sehingga kepada perekodan terimaan di buku tunai kumpulan wang sekolah. rekupmen dan seterusnya perekodan dalam buku tunai Panjar Wang Runcit. Pengguna selain daripada Pentadbir Sistem tidak dibenarkan masuk ke modul ini. Semua catatan pelarasan dan keperluan perekodan berkaitan pindah peruntukan akan 8. Urusan percetakan resit pejabat juga boleh dibuat dalam modul ini. Modul ini membantu pengguna memudahkan carian untuk pilihan nama sekolah dan jenis kumpulan wang sebelum memulakan sebarang capaian dalam sistem ini. Modul Pindah Modul ini akan membantu sekolah untuk menyediakan Peruntukan permohonan pindah peruntukan. Modul Panjar Wang Modul ini dapat membantu sekolah menyelenggara akaun Runcit Panjar Wang Runcit bermula dari urusan perekodan permulaan atau penambahan amaun Panjar. Modul Permulaaan 4. 2. Modul Bayaran 7. Modul Terimaan 5. Urusan percetakan baucar bayaran juga boleh dibuat dalam modul ini.

12. segala terimaan dan bayaran tidak boleh dikuncimasuk dalam bulan semasa lagi bagi mengelakkan sebarang penyelewengan. Akaun Subsidiari Modul ini membantu pengguna untuk membuat pelarasan akaun bagi tujuan mengenalpasti mana-mana akaun yang memerlukan pelarasan bagi tujuan pengauditan. Ini bertujuan untuk memastikan ketepatan dan kesahihan rekod dalam buku tunai serta ia dapat menentukan jumlah tunai sebenar yang terdapat dalam akaun semasa di bank. Modul Penyesuaian Modul ini akan membantu pihak sekolah bagi menyesuaikan Bank baki di Buku Tunai dengan Baki di Penyata Bank. Modul ini memaparkan senarai laporan yang boleh dijana melalui sistem iaitu : 1. 9. Ia perlu disediakan bagi setiap akaun kumpulan wang yang diselenggara. Sistem akan membantu sekolah untuk mengiktiraf ABT/ABB pada akhir tahun dengan memasukkan butiran maklumat ABT dan menyemak maklumat ABB dalam modul ini. Penyata Penerimaan dan Pembayaran 2. Modul Pelarasan 7 . Modul Penutupan Modul ini hanya boleh diakses oleh Pengurus Sekolah sahaja untuk membuat pengesahan. 11. Kunci Kira-kira 4. Modul Laporan 13. Selepas pengesahan dibuat ke atas ketepatan dan kebenaran amaun yang masukkan oleh Pembantu Tadbir. Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan 3. 10. Modul ABT/ABB Modul ini diwujudkan bagi memudahkan sekolah untuk menyediakan Penyata Akaun Tahunan Sekolah pada tempoh perakaunan tersebut.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) terus dijana melalui sistem.

Pentadbir Sistem Memiliki tahap capaian sepenuhnya bagi mengubahsuai sistem.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 1. . Operasi .Pengesahan maklumat dan laporan yang dimasukkan. 2. Pengurusan Boleh mengakses maklumat dan menyemak laporan sahaja. 3. Pentadbir juga bertanggungjawab menyelesaikan masalah teknikal yang dihadapi oleh pengguna sistem.Pembantu Tadbir . mencapai dan mengemaskini data.5 Kategori Pengguna Terdapat tiga (3) kategori pengguna e-SPKWS seperti yang dinyatakan dalam jadual berikut: Bil. 8 .Pengurus Sekolah .Dibenarkan mengubahsuai data dan mencapai laporan sahaja. Kategori Tahap Capaian 1.

2 Internet Explorer 5. Kad rangkaian dan alat-alat rangkaian yang lain.gov.2 Perisian : i. Alamat URL bagi e-SPKWS ialah http://www. 9 .1. Skrin resolusi 1024 x 768 Java Runtime Environment Adobe Reader Pemasangan sistem e-SPKWS merupakan sistem berasaskan web dan memerlukan pelayar web Internet Explorer. Pencetak 2.5 ke atas. ii. iv. Windows 98 ke atas. 2. Papan kekunci.1 Keperluan sistem 2. v. iv.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 2 Pemasangan 2. iii. Rangkaian internet.moe. vi. iii. Keperluan minimum Pentium II ++ Tetikus. ii.1. v.1 Perkakasan : i.my/spkws/ Sila rujuk langkah-langkah memulakan e-SPKWS dalam Bab 4 untuk maklumat lanjut.

3. Sila rujuk Bab 5 untuk langkah-langkah mengubah kata laluan. Antara fungsi keselamatan dalam e-SPKWS adalah: Nama Pengguna dan Kata Laluan Data disimpan secara automatik di server KPM.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 3 Ciri-ciri Aplikasi 3. pengguna akan dilog keluar secara automatik. Sekiranya individu tidak memiliki ID pengguna dan kata laluan yang didaftarkan. Antara perkara yang perlu dipatuhi adalah: i.4 Panduan keselamatan Untuk memastikan keselamatan data-data yang disimpan di dalam e-SPKWS adalah terjamin. pengguna perlu mematuhi panduan keselamatan yang tertentu selain dari ciri-ciri keselamatan yang sedia ada dalam e-SPKWS.1 Ciri-ciri keselamatan e-SPKWS dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan yang terjamin. 3. pengguna perlu memasukkan kata laluan terlebih dahulu. 10 . Sesi ditamatkan secara automatik sekiranya sistem tidak aktif. Gunakan kata laluan yang tidak mudah diteka dan elakkan daripada mempunyai ID pengguna dan kata laluan yang sama. Pastikan log keluar daripada sistem apabila tidak menggunakan sistem. akses adalah tidak dibenarkan.3 Keselamatan sesi Sekiranya sistem tidak aktif dalam masa lebih dari 15 minit. iii. Pengguna perlu log semula untuk mencapai sistem. 3. ii.2 Keselamatan katalaluan Untuk mencapai e-SPKWS. Rahsiakan kata laluan daripada pihak lain.

Pilih Properties semak penghalang popup pada pelayar internet anda.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 4 Memulakan Aplikasi 4.3 untuk maklumat iii.2 Menentukan paparan skrin. Sekiranya tiada apa .apa yang berlaku setelah anda menggunakan pelayar internet yang dicadangkan seperti skrin log masuk ke aplikasi e-SPKWS tidak dipaparkan.5 ke atas.1 Panduan Pengguna i. Aplikasi ini dibangunkan dan diuji sepenuhnya menggunakan pelayar internet berkenaan. Klik kanan di skrin ii. Pilih tab Settings 11 . 4. ii. i. lanjut. Anda dinasihatkan menggunakan pelayar internet Microsoft Internet Explorer versi 5. Rujuk Perenggan 4.

Seterusnya pilih “Always allow pop-ups from www.moe. 4.my/spkws/ iii.gov. ii. Tukar paparan skrin kepada 1024 x 768 pixel v. Buka web browser Internet Explorer.my” 12 .3 Menghalang Pop-Up Window. Taip alamat http://www.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Klik pada ikon "blocked".moe. Tekan Enter. iv. i. Klik butang Apply dan kemudian klik butang OK.gov.

ii. 13 .1 Log masuk ke e-SPKWS i.gov.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 5 Penggunaan Aplikasi – Pembantu Tadbir 5. iv. Buka web browser Internet Explorer. Tekan Enter.moe.my/spkws/ iii. Taip alamat http://www. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan.

Jika ID Pengguna dan Kata Laluan adalah betul. mesej berikut akan dipaparkan: 14 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. Jika ID Pengguna atau Kata Laluan adalah salah. skrin berikut akan dipaparkan: vi.

viii. 15 . hubungi Pentadbir Sistem*.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vii.2 Tukar Kata Laluan: i. (* rujuk Bab 7) 5. Klik Profil Pengguna ii. Masukkan semula ID Pengguna dan Kata Laluan sehingga skrin seperti perkara v dipaparkan. Kemaskini maklumat dan tukar kata laluan yang baru (jika ada) dan klik butang Kemaskini. Jika pengguna terlupa ID Pengguna atau Kata Laluan.

3 Modul Permulaan Klik Modul Permulaan dalam Senarai Menu : 16 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. 5. Skrin seperti berikut akan dipaparkan selepas maklumat berjaya dikemaskini.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik butang Tambah untuk mengisi maklumat yang diperlukan. Pilih tahun dan kemudian klik butang Simpan.1 Maklumat Sekolah i. 17 . 5. ii.3.2 Maklumat Akaun Bank Sekolah i.3. Klik submodul maklumat sekolah untuk mengaktifkan tahun mula guna sistem bagi kumpulan wang yang berkaitan.

iii. Senarai akaun yang telah ditutup akan dipaparkan seperti di bawah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan apabila maklumat berjaya ditambah. Nota : Jika pertukaran akaun bank berlaku pada awal bulan. Masukkan maklumat yang berkaitan dengan akaun bank untuk setiap kumpulan wang dalam paparan berikut kemudian klik butang Simpan. 18 . sila pastikan Penyesuaian Bank untuk bulan sebelumnya perlulah dibuat terlebih dahulu sebelum menutup akaun bank yang lama. Klik butang jika maklumat hendak dikemaskini atau klik butang jika hendak menutup akaun bank. iv.

ii.3 Pilih Perihal i.3. Klik submodul pilih perihal dan tandakan pada semua perihal bagi kumpulan wang yang berkaitan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Seterusnya mesej dipaparkan. Seterusnya klik butang Simpan. akan 19 .

Klik submodul maklumat baki dan masukkan maklumat baki bagi setiap perihal kumpulan wang yang berkaitan. 20 .3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Seterusnya klik butang Simpan.4 Maklumat Baki i.

21 .skrin dan mesej akan dipaparkan. klik butang skrin berikut akan dipaparkan. Klik butang Simpan setelah membuat pengemaskinian data. iv. Untuk membuat pengemaskinian data. Selepas klik butang Simpan. dan iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii.

5 Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran. Klik submodul maklumat penyata penerimaan & pembayaran dan skrin seperti berikut dipaparkan. Lengkapkan maklumat penerimaan seperti di paparan berikut dan seterusnya klik butang 22 . untuk menambah maklumat baru. i.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik butang simpan. ii.

Klik butang untuk menambah maklumat baru. Nota : Bagi mengisi maklumat pembayaran.6 Maklumat Penyata Pendapatan & Perbelanjaan. klik di maklumat pembayaran (rujuk perkara 5.5 (i) untuk membuat sebarang pengemaskinian data. Klik submodul penyata pendapatan & perbelanjaan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan. v. Selepas klik butang simpan.5 i) & langkahlangkah adalah sama seperti di atas. vi. 5. Buat pengemaskinian data yang diperlukan dan klik butang Simpan.3. iv. Selepas klik butang simpan. Klik butang pada skrin seperti dalam perkara 5. 23 .3. i.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Lengkapkan maklumat seperti dalam paparan berikut dan kemudian klik butang simpan. ii. mesej akan dipaparkan. mesej akan dipaparkan.

Selepas klik butang simpan. Kemaskini data yang diperlukan dan klik butang Simpan. klik di maklumat perbelanjaan (rujuk 5. Mesej Klik butang akan dipaparkan.langkahlangkah adalah sama seperti di atas. mesej akan dipaparkan.3. 24 .3. vi.6 (i) untuk membuat sebarang pengemaskinian data. Nota : Bagi mengisi maklumat perbelanjaan. pada skrin seperti dalam perkara 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. v. iv.6 i) & .

3. klik butang Simpan.7 Maklumat Kunci Kira-kira i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul maklumat kunci kira-kira dan isikan butiran maklumat dalam perkara yang bertanda terlebih dahulu sebelum mengisi maklumatmaklumat lain yang berkaitan. 25 . Seterusnya.

3.1 Akaun Belum Terima i. Seterusnya klik Ok dan semak semula maklumat yang telah dimasukkan. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. mesej seperti berikut akan di paparkan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang 26 .7. Jika maklumat kunci kira-kira belum imbang semasa klik butang simpan. 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. ii.

Senarai ABT yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang 27 . Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. 5.7.2 Deposit Dibayar i. ii.

3 Akaun Belum Bayar i. 28 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii.7. Senarai Deposit Dibayar yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah. 5. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. Senarai Deposit Dibayar yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah. ii.

Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan.4 Deposit Diterima i. Senarai Deposit Diterima yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. ii.3. 29 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii.7.

Senarai Terimaan Terdahulu yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.7. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii.5 Terimaan Terdahulu i.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. 30 . ii. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. Nota: Pengurus Sekolah hendaklah melakukan Pengesahan bagi setiap submodul yang telah dimasukkan/ dikemaskini.

Klik butang untuk mengisi maklumat baki wang.8 Maklumat Penyata Penyesuaian Bank i. .3.8. ii.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Kemudian. Klik butang Lampiran A(1) menambah maklumat. ii. iii. Klik submodul maklumat penyata penyesuaian bank. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 31 .1 Lampiran A1 i. isikan butiran maklumat dalam perkara yang bertanda 5.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 32 . Klik butang Lampiran A(3) menambah maklumat.8.2 Lampiran A3 i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii.3. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang simpan. ii. 5.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 33 . iii.3 Lampiran A4 i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: Pastikan nombor baucar di daftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi Caj Perkhidmatan Bank. Klik butang Lampiran A(4) menambah maklumat. ii.8. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang simpan. Nota: Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. 5.3.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan. 34 . Nota bagi perkara nombor 3 hingga 7 : Pastikan bil yang hendak dipilih didaftarkan terlebih dahulu sebelum membuat transaksi bayaran.

8. iii.3. 35 . iv. Klik butang Lampiran A(5) ii. Jika klik Terimaan yang dikenalpasti. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan sila pilih yang mana berkaitan.4 Lampiran A5 i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan. skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin menambah maklumat.

36 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. Jika klik Terimaan yang tidak dikenalpasti. skrin berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin menambah maklumat.

Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan. ii. Nota: Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. Klik butang Lampiran A(6) menambah maklumat.8. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan.5 Lampiran A6 i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vi. 37 . Nota: Pastikan nombor resit didaftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi tersebut. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin iii.3. 5. Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan.

4 Modul Terimaan Klik Modul Terimaan dalam Senarai Menu : 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Masukkan nombor resit mengikut format yang telah ditetapkan dalam sistem. Seterusnya klik butang Daftar.4. ii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.1 Daftar No. 5. ii.4.2 Terimaan i. iii. Resit i. Klik submodul Terimaan Masukkan butiran terimaan yang berkaitan 38 . Klik submodul Daftar No Resit untuk pendaftaran penggunaan resit.

No. 4. 5 dan No.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. 2. Deposit: Dibayar . 8: 1.Jika terimaan adalah Deposit Diterima 39 . Status Terimaan dipilih berdasarkan cara terimaan diperolehi.Terimaan bagi tahun sebelum Terdahulu – Terimaan bagi tahun hadapan 3.Jika pulangan bagi Deposit Dibayar Diterima . Jenis Terimaan terdiri daripada 3 iaitu: Semasa – Terimaan bagi tahun semasa ABT . Seterusnya klik butang Simpan Nota bagi No.

3 Terimaan Cek Batal i.4. iv. Seterusnya klik butang Simpan. Skrin dan mesej seperti berikut akan dipaparkan. Pilih nombor cek yang hendak dibatalkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 40 . Kemudian klik butang Carian. Lengkapkan maklumat yang perlu seperti dalam skrin berikut dan kemudian klik butang Simpan. iii. Klik Terimaan Cek Batal (jika ada). ii. 5.

Resit Batal i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. 5. iii.4 Seterusnya mesej akan dipaparkan. Seterusnya klik butang Simpan 41 . Klik submodul Resit Batal jika ada ( bagi resit yang dibatalkan secara manual ) Masukkan maklumat resit yang dibatalkan seperti dalam skrin berikut. ii.4.

Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Klik submodul Senarai Terimaan untuk membuat semakan transaksi terimaan yang telah dimasukkan. Klik butang untuk tujuan kemaskini maklumat terimaan. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. (rujuk Penyata Bank bulan semasa) Klik pada butang untuk membatalkan resit. untuk mencetak resit. klik butang 2. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. 4. ( Terimaan yang dibuat dapat disemak secara bulanan ) ii. untuk mengemaskini maklumat Tandakan (√) pada ruangan sekiranya transaksi tersebut telah dikreditkan/dimasukkan dalam bank. Perhatian: Sebarang penambahan.4. iii.5 Senarai Terimaan i. Nota: 1. 42 . klik butang 3.

4. Kemaskini Perihal – kemaskini amaun pada jenis peruntukan sahaja. 1. ( Terimaan Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. 43 . Kemaskini Resit – Kemaskini maklumat yang terdapat pada resit.6 Senarai Terimaan Batal i. 2. 5. Klik submodul Senarai Terimaan Batal untuk membuat semakan terimaan yang dibatalkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Kemaskini maklumat terdiri daripada 2 iaitu . ii.

5. Nota : • Buku tunai terimaan hendaklah disemak pada setiap hujung bulan bagi tujuan kemaskini maklumat yang telah dimasukkan ATAU boleh juga dibuat setiap kali berlakunya transaksi terimaan untuk tujuan semakan. ii. Klik submodul Buku Tunai Terimaan Sekolah. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.4. Klik submodul Senarai Cek Batal untuk membuat semakan cek yang dibatalkan.8 Buku Tunai Terimaan i.4. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. ii. 44 .7 Senarai Cek Batal i. ( Cek Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun yang dikehendaki seterusnya klik butang carian.

Masukkan butiran Pembekal dalam Tambah Pembekal dan seterusnya klik butang Simpan.1 Tambah Bil i.5.5 Modul Daftar Bil Klik Modul Daftar Bil dalam Senarai Menu: 5. (Jika pembekal tiada dalam senarai sahaja) 45 . Daftarkan butiran bil yang diterima dalam skrin seperti dipaparkan. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

Klik submodul Senarai Daftar Bil untuk melihat bil yang telah didaftarkan.3 Senarai Daftar Bil i. Klik submodul Senarai Pembekal telah didaftarkan.5.5. untuk melihat senarai pembekal yang 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Sekolah hanya perlu mendaftar sekali sahaja bagi pembekal yang sama untuk ketiga-tiga kumpulan wang .2 Senarai Pembekal i. 46 . 5.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.5.4

Senarai Bil Batal i. Klik submodul Senarai Bil Batal untuk melihat bil yang telah dibatalkan.

Nota: Bil yang hendak dibatalkan atau dihapus hanya boleh dilakukan oleh Pengurus Sekolah sahaja.

5.5.5

Laporan Daftar Bil i. ii. Klik submodul Laporan Daftar Bil. secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ( Laporan Daftar Bil boleh disemak

5.5.6

Laporan Bil Belum Bayar i. ii. Klik submodul Laporan Bil Belum Bayar. ( Laporan Bil Belum Bayar boleh disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

47

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.6

Modul Bayaran Klik Modul Bayaran dalam Senarai Menu:

5.6.1

Daftar No. Baucar i. ii. Klik submodul Daftar No. Baucar Masukkan nombor baucar mengikut format yang telah ditetapkan dalam sistem.

iii.

Seterusnya klik butang Daftar, skrin seperti berikut akan dipaparkan.

Nota: Klik butang untuk membatalkan pendaftaran, klik butang penggunaan no baucar tersebut.

untuk memberhentikan

48

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.6.2

Daftar Buku Cek i. ii. Klik submodul Daftar Buku Cek Masukkan nombor cek mengikut buku cek yang dibekalkan kepada sekolah.

iii.

Seterusnya klik butang Daftar dan skrin seperti berikut akan dipaparkan.

Nota: Klik butang digunakan)

untuk membatalkan buku cek yang telah didaftarkan. (jika buku cek masih tidak

49

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.6.3

Bayaran i. ii. iii. Klik submodul Bayaran Masukkan butiran pembayaran yang berkaitan. Seterusnya klik butang Simpan.

50

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

Nota bagi No. 3 - 7, No. 8 dan No. 13: 1. Maklumat Bil terdiri daripada 2 iaitu : • Semasa – Bayaran bagi tahun semasa • Bil ABB – Bayaran bagi bil yang belum dibayar untuk tahun sebelum Catatan – keterangan bagi bayaran yang dibuat Deposit: • Dibayar - Jika bayaran adalah Deposit Dibayar • Diterima - Jika pulangan bagi Deposit Diterima

2. 3.

iv.

Seterusnya klik butang Simpan. Skrin dan mesej seperti berikut akan dipaparkan.

5.6.4

Senarai Bayaran i. Klik submodul Senarai Bayaran untuk membuat semakan transaksi bayaran yang telah dimasukkan. ( Bayaran yang dibuat dapat disemak secara bulanan ) ii. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

Nota: 1. 2. 3. 4. Klik butang untuk mencetak baucar. Klik butang untuk mengemaskini maklumat. Klik butang untuk pembatalan baucar. Tandakan pada ruangan disediakan sekiranya transaksi didebitkan/dikeluarkan dari bank. ( Rujuk Penyata Bank bulan semasa )

tersebut

telah

51

6 Cek Rosak i. ii. ii. Klik submodul Cek Rosak (jika ada).5 Senarai Bayaran Batal i. Seterusnya Klik butang Simpan.6.6. iii. 5. 5. Masukkan butiran cek yang telah rosak seperti skrin berikut. Klik submodul Senarai Bayaran Batal untuk membuat semakan bayaran yang dibatalkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Perhatian: Sebarang penambahan. ( Bayaran Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. 52 .

ii. ii.7 Senarai Cek Rosak i. Nota : • Buku tunai bayaran hendaklah disemak pada setiap hujung bulan bagi tujuan kemaskini maklumat yang telah dimasukkan ATAU boleh juga dibuat setiap kali berlakunya transaksi bayaran untuk tujuan semakan. Klik submodul Buku Tunai Bayaran Sekolah.6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. 5. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.8 Buku Tunai Bayaran i.6. Klik submodul Senarai Cek Rosak untuk membuat semakan cek yang rosak. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan. ( Cek rosak dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun yang dikehendaki seterusnya klik butang Carian. 53 .

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik sub modul Pendahuluan/Penambahan PWR.7. Masukkan pendahuluan PWR jika ia baru diwujudkan atau masukkan amaun tambahan ( jika ada ) 54 . ii.7 Modul Panjar Wang Runcit Klik Modul Panjar Wang Runcit dalam Senarai Menu: 5.1 Pendahuluan/penambahan PWR i.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan. 55 . Seterusnya klik butang Simpan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii.

iii. Klik butang untuk pembatalan baucar.2 Bayaran PWR i. dalam sub modul Senarai 5. ii. Semak butiran yang ditambah pendahuluan/penambahan PWR.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: i. Klik butang untuk maklumat lanjut.7. ii. Klik submodul Bayaran PWR Masukkan maklumat bayaran PWR untuk perihal dan kumpulan wang yang berkaitan. iii. Seterusnya klik butang Simpan. 56 .

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.7.3

Rekupmen PWR i. ii. iii. Klik submodul Rekupmen PWR. Masukkan butiran untuk rekupmen. Seterusnya klik butang Simpan.

Peringatan: i. Rekupmen hanya boleh dibuat setelah penutupan buku tunai PWR dilakukan. ii. Tarikh rekupmen tidak boleh sama dengan tarikh penutupan buku tunai

5.7.4

Senarai Pendahuluan/penambahan PWR i. Klik submodul Senarai Pendahuluan/penambahan PWR. ( Terimaan PWR yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan )

57

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

ii.

Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

5.7.5

Senarai Bayaran PWR i. ii. Klik submodul Senarai Bayaran PWR. (Bayaran PWR yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

iii.

Klik butang

untuk mengemaskini maklumat selagi buku tunai PWR belum untuk membatalkan PWR.

di tutup dan klik butang 5.7.6 Senarai Terimaan Batal PWR i. ii.

Klik submodul Senarai Terimaan Batal PWR. ( Terimaan PWR Batal yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

58

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

5.7.7

Senarai Bayaran Batal PWR i. ii. Klik submodul Senarai Bayaran Batal PWR. ( Bayaran PWR Batal yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

5.7.8

Penutupan Buku Tunai PWR i. ii. Klik submodul Penutupan Buku Tunai PWR. Pastikan maklumat diisi dengan betul.

59

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

iii.

Seterusnya klik butang Tutup. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.

5.7.9

Buku Tunai PWR i. ii. iii. iv. Klik submodul Buku Tunai PWR untuk tujuan kemaskini. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan. Klik butang Carian. Seterusnya klik butang Papar untuk paparan Buku Tunai Panjar Wang Runcit.

Peringatan : Klik butang

selepas mengisi ruangan tarikh.

60

61 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat pindah peruntukan bagi mata pelajaran yang berkaitan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.8.1 Antara Kumpulan Mata Pelajaran (Kumpulan Wang Kerajaan sahaja) i. ii. Klik submodul Antara Kumpulan Mata Pelajaran untuk membuat pindah peruntukan bagi kumpulan mata pelajaran sahaja.8 Modul Pindah Peruntukan Klik Modul Pindah Peruntukan dalam Senarai Menu: 5.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Mesej akan dipaparkan. Seterusnya klik butang Hantar Permohonan.2 Antara Butiran Bantuan Perkapita PCG (Kumpulan Wang Kerajaan sahaja) i. 5. iv. pindah 62 . Klik submodul Antara Butiran Bantuan Perkapita (PCG) untuk membuat pindah peruntukan antara kumpulan mata pelajaran dan bukan mata pelajaran sahaja. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat peruntukan bagi peruntukan yang berkaitan. ii.8. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan.

8. iv. Klik submodul Antara Kumpulan Wang Sekolah untuk membuat pindah peruntukan antara kumpulan wang sekolah. Seterusnya klik butang Hantar Permohonan. 5. Mesej akan dipaparkan.3 Antara Kumpulan Wang Sekolah (ketiga-tiga Kumpulan Wang) i. 63 . iii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat pindah peruntukan bagi peruntukan yang berkaitan. Mesej akan dipaparkan. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Seterusnya klik butang Hantar Permohonan. ii.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan. borang hendaklah dicetak untuk memohon kelulusan secara manual. 4. Senarai pindah peruntukan yang telah dipohon akan dipaparkan mengikut tahun yang dipilih. Masukkan tahun dan klik butang Carian. Klik submodul Senarai Permohonan untuk menyemak status permohonan bagi semua pindah peruntukan. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan.4 Senarai Permohonan i. ii.8. Klik butang Klik butang Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan. Perhatian: Selepas permohonan dibuat.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 64 . untuk membatalkan permohonan. (permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. 5. (permohonan tiada dalam senarai) untuk mencetak borang pindah peruntukan. 2. Nota: 1. 3.

Nota : Pastikan Penyata Penyesuaian Bank bulan sebelumnya telah disahkan oleh Pengurus Sekolah.9 Modul Penyesuaian Bank Klik Modul Penyesuaian Bank dalam Senarai Menu: 5. iv. ii. Klik submodul Penyediaan Penyata Penyesuaian Bank.9.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. iii. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan. Skrin berikut akan dipaparkan dan masukkan baki penyata bank pada bulan semasa dalam butang yang bertanda 65 . Seterusnya klik butang Carian.1 Penyediaan Penyata i.

4 ) pada amaun tersebut seperti dalam Modul Terimaan .9. iii.1 Terimaan di buku tunai yang tiada dalam Penyata Bank i. ii. submodul Senarai Terimaan.1. Jika amaun telah dikreditkan/dimasukkan ke dalam akaun bank ( bandingkan dengan penyata bank bulan semasa ). Klik di Lampiran A(1).4.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. tandakan 3 dalam perkara 5. Semak amaun dalam senarai berikut. ( rujuk nota 66 .

Klik di Lampiran A(4). Klik di Lampiran A(3). ii. ( rujuk nota 3 67 .4 ) pada amaun tersebut seperti dalam Modul Bayaran . 5. Semak amaun dalam senarai berikut iii.9. Jika amaun telah didebitkan/dikeluarkan dari akaun bank ( bandingkan dengan penyata bank bulan semasa ).1.6. ii.3 Bayaran di buku tunai tiada dalam Penyata Bank (Cek-cek yang belum ditunaikan ) i. submodul Senarai Bayaran. iii.9.2 Debit di Penyata Bank tiada dalam buku tunai ( Caj Bank ) i. Seterusnya klik butang Tambah. Nota : Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. tandakan dalam perkara 5.1. Skrin berikut akan dipaparkan. Lengkapkan maklumat dan seterusnya klik butang Simpan.

Jika klik Terimaan yang dikenalpasti. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan pilih yang mana berkaitan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.9.1. 68 . skrin berikut dipaparkan dan seterusnya klik butang Tambah. ii. Klik di Lampiran A(5) ( Bagi terimaan terus ke Penyata Bank . iii. jika ada ).4 Kredit di Penyata Bank tiada dalam buku tunai i. Masukkan maklumat amaun yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan.

Masukkan maklumat amaun yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan. skrin berikut dipaparkan dan seterusnya klik butang Tambah. Jika klik Terimaan yang tidak dikenalpasti. v. 69 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv.

Klik submodul Penyata Penyesuaian Bank untuk semakan penyata penyesuaian bank yang telah disediakan. 70 . Klik di Lampiran A(6) ( Bagi faedah bank sahaja . Setelah tiada perubahan/kemaskini dan penyata imbang. Nota : Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vi.2 Penyata Penyesuaian Bank i. viii. v. sila klik butang Simpan pada skrin Penyata Penyesuaian Bank untuk menyimpan data tersebut. iv. jika ada ) vii. Seterusnya mesej akan dipaparkan. Seterusnya klik butang Tambah. 5.9. Masukkan maklumat faedah bank yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii.10 Modul ABT/ABB Klik Modul ABT/ABB dalam Senarai Menu: 5. 71 . ii. Masukkan bulan dan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.10. Klik submodul Daftar ABT Masukkan butiran penghutang ( Akaun Belum Terima ) seperti skrin yang dipaparkan berikut dan seterusnya klik butang Simpan.1 Daftar ABT i. 5.

untuk semakan senarai ABT yang telah 5.2 Senarai ABT i. Klik submodul Senarai ABT dimasukkan. Submodul Laporan Bil Belum Bayar. 72 . Maklumat ABB tidak perlu dimasukkan oleh pengguna kerana maklumat tersebut diambil dari Modul Daftar Bil .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Butang dihantar ke Kunci Kira-kira.3 Senarai ABB i.10. bagi tujuan laporan akan hilang selepas maklumat ABB telah Nota: 1. Klik submodul Senarai ABB untuk semakan senarai ABB yang telah dimasukkan ii. klik butang akhir tahun. Jika maklumat telah lengkap.10.

Klik submodul Penyata Penerimaan Dan Pembayaran Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.1 Penyata Penerimaan dan Pembayaran i.11.11 Modul Laporan Klik Modul Laporan dalam Senarai Menu: 5. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. iii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan 73 .

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 74 . Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal.

ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.11. iii.2 Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan i. Klik submodul penyata pendapatan dan perbelanjaan Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. 75 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan.

11. ii. iii. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. 5. 76 .3 Kunci Kira-kira i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Klik submodul kunci kira-kira. Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

77 . Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv.

11.4 Akaun Subsidiari i. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal. ( carian bagi perihal yang aktif sahaja ) Plih perihal dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. 78 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul akaun subsidiari. ii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. iv. iii.

Buka web browser Internet Explorer. Tekan Enter.my/spkws/ iii. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan. Taip alamat http://www. iv.gov. 79 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 6 Penggunaan Aplikasi – Pengurus Sekolah 6.moe. ii.1 Log masuk ke e-SPKWS i.

Jika pengguna terlupa ID Pengguna atau Kata Laluan. skrin berikut akan dipaparkan: vi. Jika ID Pengguna atau Kata Laluan adalah salah. mesej berikut akan dipaparkan: vii. viii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. Masukkan semula ID Pengguna dan Kata Laluan sehingga skrin seperti perkara v dipaparkan. Jika ID Pengguna dan Kata Laluan adalah betul. hubungi Pentadbir Sistem*. (* rujuk Bab 7) 80 .

Skrin seperti berikut akan dipaparkan selepas maklumat berjaya dikemaskini. Klik Profil Pengguna ii. Kemaskini maklumat dan tukar kata laluan yang baru (jika ada) dan klik butang Kemaskini.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6.2 Tukar Kata Laluan: i. 81 . iii.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan : 82 . Kemudian klik butang Pilih. Klik submodul Carian Kumpulan Wang dan pilih jenis kumpulan wang yang dikehendaki.3 Carian Kumpulan Wang i. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6.

Klik submodul maklumat sekolah untuk membuat pengesahan tahun mula guna sistem.4.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. ii. Setelah butang pengesahan di klik .1 Maklumat Sekolah i. mesej akan dipaparkan.4 Modul Permulaan Klik Modul Permulaan dalam Senarai Menu : 6. 83 . Klik butang Pengesahan.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan.Setelah akan butang pengesahan di klik . 6. 84 . Klik butang Pengesahan sekiranya amaun tersebut adalah betul.2 Maklumat Baki i. mesej dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Klik submodul Maklumat Baki . Klik submodul Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran dan skrin seperti berikut dipaparkan. ii.4.3 Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran.4. i.

4.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. 6. 85 . Nota : Bagi pengesahan maklumat pembayaran. Klik butang untuk membuat pengesahan maklumat .4 Maklumat Penyata Pendapatan & Perbelanjaan.4. rujuk langkah – langkah seperti perkara 6. klik butang Pengesahan. Klik submodul Penyata Pendapatan & Perbelanjaan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan.4 i & ii . Sekiranya maklumat tersebut adalah betul. i.

86 .4. rujuk langkah-langkah seperti perkara 6. 6. klik butang Pengesahan. semak semua maklumat dan klik butang Pengesahan jika semua maklumat tersebut adalah betul. Klik butang untuk membuat pengesahan maklumat. Klik submodul Maklumat Kunci Kira-Kira .4. Nota : Bagi pengesahan maklumat perbelanjaan. Sekiranya maklumat tersebut adalah betul.5 i & ii.5 Maklumat Kunci Kira-kira i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 87 .

5 Batal Pengesahan Maklumat Jika terdapat sebarang pindaan dalam maklumat untuk setiap submodul dalam Modul Permulaan. caranya adalah sama seperti perkara 6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6.5 .6 Modul Daftar Bil (Pembatalan Bil) Klik Modul Daftar Bil dalam Senarai Menu : 88 . 6. klik butang seperti di bawah : Contoh 1 . Maklumat Penyata Pendapatan Dan Perbelanjaan & Maklumat Kunci Kira-Kira. Maklumat Penyata Penerimaan Dan Pembayaran. Maklumat Baki. Nota : Bagi membatalkan pengesahan bagi submodul Maklumat Akaun Bank Sekolah.

1 Senarai Daftar Bil i. Klik submodul Senarai Daftar Bil. 89 . Bil yang telah dibatalkan boleh disemak dalam Senarai Bil Batal manakala bil yang telah dihapus tidak akan disimpan dalam senarai. Klik submodul Senarai Permohonan. Klik butang untuk membatalkan bil dan klik butang untuk menghapuskan bil. 6. Seterusnya senarai akan dipaparkan seperti di bawah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6.1 Senarai Permohonan i.7 Modul Pindah Peruntukan Klik Modul Pindah Peruntukan dalam Senarai Menu : 6. ii. Nota : Sebab-sebab pembatalan perlu dinyatakan dengan jelas sebelum pembatalan bil dibuat.7.6. Seterusnya senarai akan dipaparkan seperti di bawah mengikut tahun yang dipilih.

Klik submodul Kelulusan Pindahan. 4. 90 . untuk membatalkan permohonan. 3. 2. Seterusnya skrin seperti di bawah akan dipaparkan.7.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: 1.2 Kelulusan Pindahan . (permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. 6. (permohonan tiada dalam senarai) untuk mencetak borang pindah peruntukan.GB i. Klik butang Klik butang Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan.

91 . Seterusnya skrin seperti di bawah akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Klik butang untuk membuat kelulusan.

Jika ada sebarang pertanyaan. iii. 92 . sila masukkan dalam ruang catatan. Klik butang .8.1 Penutupan Bulanan i. 6.8 Modul Penutupan Klik Modul Penutupan dalam Senarai Menu: 6. Klik butang butang untuk meluluskan pindah peruntukan atau klik untuk tidak meluluskan pindah peruntukan tersebut. Pilih bulan dan tahun yang dikehendaki. Klik submodul Penutupan Bulanan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. ii.

Seterusnya maklumat buku tunai terimaan dan bayaran akan dipaparkan seperti di bawah. Mesej akak dipaparkan. 93 . Sekiranya maklumat adalah betul. Penutupan Akaun akan dilakukan pada setiap bulan SEBELUM kemasukan maklumat bulan berikutnya sebagai pengesahan ketepatan dan kebenaran maklumat terimaan dan bayaran yang dikuncimasuk. klik butang sah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Peringatan: i.

senarai pengesahan Penyata Penyesuaian Bank akan dipaparkan dalam skrin berikut : 94 . Klik butang untuk membatakan penutupan bagi bulan tersebut 6. Senarai penutupan buku tunai bulanan akan dipaparkan seperti di bawah: Nota: i. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi penyata yang ingin disahkan. Klik submodul Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank.1 Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. iv. Setelah pengesahan berjaya dibuat . iii. ii. Seterusnya klik butang Pengesahan.9 Modul Penyesuaian Bank Klik Modul Penyesuaian Bank dalam Senarai Menu : 6.9.

Pengurus Sekolah hendaklah memaklumkan kepada Pembantu Tadbir untuk membuat pembetulan ke atas kesilapan terlebih dahulu sebelum melakukan pengesahan bagi maklumat tersebut.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Jika maklumat yang dimasukkan adalah salah dan tidak tepat. iii.9. 95 .2 Penyata Penyesuaian Bank i. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi penyata yang telah disahkan. 6. Seterusnya klik butang Carian. Klik submodul Penyata Penyesuaian Bank. Penyata akan dipaparkan. ( Bagi semua modul yang memerlukan pengesahan Pengurus Sekolah ). ii. Klik butang untuk membatalkan pengesahan.

my 03-8884 7518 03-8884 7515 03-8872 1435 norhaini.gov.my Akauntan 03-8884 7548 fiza. Pn. Azmi Bin Ahmad Penolong Akauntan 5. Buat masa ini. Norhaini Binti Mohamad 8.gov. 2. En.ahmad@moe. my 03-8884 3693 elliza@moe.muhamad@moe.ahmad@moe. Pn. Nurul Fiza Binti Ahmad 4.gov.gov. Farahah Binti Faisol 7.abdul@moe.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 7 Perkhidmatan Dan Sokongan 7.1 Senarai Pegawai Untuk Dihubungi Perkhidmatan dan sokongan bagi sistem ini adalah berterusan. Pn.mohamad@moe.gov.gov. my nurayuni.faisol@moe. pihak yang boleh dihubungi adalah seperti berikut: No 1. Norsharizan binti Muhamad Penolong Pegawai Teknologi Maklumat 03-8884 3833 sharizan.my 03-8884 7508 farahah. Nurayuni Binti Zinzuraini 9.my Nama Jawatan Akauntan (KS) Akauntan No Telefon 03-8884 7293 03-8884 7549 fairahanis.serat@moe. Pengguna boleh menghubungi pegawai yang bertanggungjawab sekiranya menghadapi masalah ketika menggunakan e-SPKWS. Pn. Nurul Elliza binti Jasmin Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Pegawai Teknologi Maklumat 11. my rafizatul.my E-mel 96 .gov. Pn. En. Fairahanis Binti Serat 3.my 03-8884 7553 munawir@moe.my 03-8884 7537 azmi.gov. Rafizaitul Ashikin Binti Abdul Rashid 10. Munawir Bin Mohd Rukun 6.gov.zinzuraini@moe. Pn. Pn.gov. Pn.

Ahmad Azmi Bin Mohamad 03-8872 1436 ahmadazmi. Cik Norhasliza Binti Hassan 03-8884 7516 norhasliza. En. Pn.my 13.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 12. Rosmaria Binti Zakaria Pembantu Akauntan Pembantu Akauntan Pembantu Akauntan 03-8884 7516 rosmaria.gov.mohamad@moe.gov.g ov.my 97 .m y 14.zakaria@moe.hassan@moe.

1 . KPM.KURSUS HANDS ON eSPKWS PENGESAHAN PENGURUS SEKOLAH SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

4. 3. KPM. 2 . 5.MODUL-MODUL YANG TERLIBAT : 1. MODUL PERMULAAN MODUL DAFTAR BIL MODUL PINDAH PERUNTUKAN MODUL PENUTUPAN MODUL PENYESUAIAN BANK SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 2.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 3 .MODUL PERMULAAN Pengurus Sekolah perlu mengesahkan semua submodul tersebut selepas PT selesai mengemaskini semua submodul tersebut. KPM.

4 . KPM.Maklumat Sekolah Klik bagi mengesahkan maklumat tersebut. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Maklumat Baki Klik sekiranya maklumat tersebut adalah betul. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 5 . KPM.

6 . 2 SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Maklumat Penyataan Penerimaan dan Pembayaran 1 Ulangi langkah yang sama untuk Maklumat Pembayaran. KPM.

KPM. 7 . 2 SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Maklumat Penyata Pendapatan Dan Perbelanjaan 1 Ulangi langkah yang sama untuk Maklumat Perbelanjaan.

Maklumat Kunci Kira-Kira Pengesahan hanya boleh dibuat sekiranya Kunci Kira-Kira telah diimbang. 8 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

Batal Pengesahan Maklumat Sekiranya terdapat maklumat yang salah atau ingin mengemaskini maklumat yang telah disahkan. KPM. Pengurus Sekolah boleh membatalkan pengesahan tersebut di submodul yang berkaitan. 9 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

MODUL DAFTAR BIL .

Nyatakan sebab-sebab pembatalan dengan jelas sebelum pembatalan bil dibuat.Pembatalan Bil Pembatalan bil hanya boleh dibuat oleh Pengurus Sekolah melalui Modul Daftar Bil – Submodul Senarai Bil Klik untuk membuat pembatalan bil. 11 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

KPM. 12 .SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

KPM. 13 .MODUL PINDAH PERUNTUKAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Senarai Permohonan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 14 . KPM.

Kelulusan Pindahan Guru Besar Setelah mendapat kelulusan secara manual. 15 . Pengurus Sekolah perlu klik butang tersebut untuk meluluskan pindah peruntukan tersebut. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

16 .Kelulusan Pindahan Guru Besar Pengurus Sekolah perlu membuat pilihan samaada pindah peruntukan tersebut diluluskan atau tidak. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

MODUL PENUTUPAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 17 .

Penutupan Bulanan Pilih Bulan dan Tahun yang berkenaan Klik Papar SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 18 .

Maklumat di buku tunai terimaan dan bayaran akan dipaparkan .

Sekiranya segala maklumat adalah betul. klik butang Sah Mesej akan dipaparkan .

Senarai penutupan buku tunai bulanan akan dipaparkan Klik butang untuk membatalkan penutupan .

MODUL PENYESUAIAN BANK SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 22 .

Penyata Penyesuaian Bank Pengurus Sekolah diingatkan untuk menyemak terlebih dahulu Penyata Penyesuaian Bank tersebut sebelum membuat pengesahan Sila pilih Bulan dan Tahun yang berkenaan. Klik Carian dan penyata akan dipaparkan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 23 . KPM.

KPM. 24 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank Masukkan bulan dan tahun yang berkenaan untuk disahkan Klik butang Pengesahan untuk mengesahkan Penyata Penyesuaian Bank yang telah dipilih.

25 .TERIMA KASIH LATIHAN SELEPAS INI… SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

Akaun KPM SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.KURSUS HANDS ON SISTEM PERAKAUNAN KUMPULAN WANG SEKOLAH eSPKWS Tarikh: 25-28 Jun 2012 Tempat: Radius International Hotel. 1 . KPM. Bah. Kuala Lumpur Anjuran : Seksyen Akaun Sekolah.

Log masuk ke e-SPKWS Log masuk www.gov.moe. Klik Masuk. KPM. 3. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan.my/spkws 2. 2 .

kad pengenalan 2. Klik Profil Pengguna 3.1. KPM. 3 . Klik butang ini selepas mengemaskini maklumat nama. Klik butang ini dan kemaskini maklumat seperti yang diminta SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

4 . KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.MODUL PERMULAAN Perlu menguncimasuk semua maklumat tersebut kemudian di sahkan oleh Pengurus Sekolah.

5 . KPM. Tahun mula menggunakan sistem = 2012 2.Maklumat Sekolah 1. Klik simpan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Maklumat Akaun Bank Sekolah 1. Klik tambah bagi menguncimasuk maklumat bank 2. 6 . KPM. jika hendak SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Kuncimasuk maklumat yang berkaitan dengan akaun bank untuk kumpulan wang terlibat dan kemudian klik butang Simpan Klik butang jika maklumat hendak dikemaskini atau klik butang menutup akaun bank.

sila hubungi pihak admin. Peringatan : Sekiranya terdapat penambahan perihal yang tiada lama senarai perihal. 7 .Pilih Perihal 1. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Klik Simpan 2. Tandakan pada semua perihal bagi kumpulan wang yang berkaitan.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Klik Simpan apabila selesai. 8 . KPM. Kuncimasuk maklumat baki pada 31 Disember tahun lepas berdasarkan maklumat di subsidiari atau PATSKOM 2.Maklumat Baki 1.

KPM. 9 . Klik kemaskini sekiranya ingin mengemaskini maklumat tersebut. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.3.

Maklumat Penyata Penerimaan dan Pembayaran Klik tambah baru bagi pertama kali kuncimasuk maklumat. 10 . KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 11 .

Klik kemaskini untuk mengemaskini maklumat yang sebelum ini telah diisi. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 12 .Langkah bagi mengemaskini maklumat yang telah dikunci masuk.

13 . Klik tambah baru bagi pertama kali kuncimasuk maklumat. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Maklumat Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan 1.

KPM.2. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 14 . Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk.

15 . KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Klik kemaskini untuk mengemaskini maklumat yang sebelum ini telah diisi.Langkah bagi mengemaskini maklumat yang telah dikunci masuk.

16 .Maklumat Kunci Kira-Kira 1. 2. Kuncimasuk butiran maklumat dalam perkara yang bertanda terlebih dahulu sebelum mengisi maklumat-maklumat lain yang berkaitan. KPM. Klik simpan selepas semua maklumat dikuncimasuk Pastikan Kunci Kira-Kira imbang sebelum maklumat disimpan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

Klik butang untuk mengisi maklumat baki wang seperti di penyata bank 3. Klik untuk mengisi maklumat di Lampiran A (1) hingga Lampiran A ( 6) SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. Maklumat Penyesuaian Bank ini adalah berdasarkan penyata penyesuaian bank pada 31 Disember 2011 2.Maklumat Penyata Penyesuaian Bank 1. 17 .

KPM. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. 2. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut.Lampiran A(1) 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 18 .

Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk.Lampiran A(3) 1. Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. 19 . (Rujuk Modul Bayaran – Submodul Daftar No. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. 2. Baucar) 3. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. Pastikan nombor baucar di daftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi ini. 4.

Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. KPM. 20 .Lampiran A(4) 1. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. (Kuncimasuk bil dalam Modul Daftar Bil) 3. 2. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Pastikan bil yang hendak dipilih didaftarkan terlebih dahulu sebelum membuat transaksi bayaran.

Terimaan yang dikenalpasti adalah semua terimaan yang belum direkodkan dalam buku tunai dan dapat dikenalpasti sumber/ pemberi wang tersebut. Terimaan yang dikenalpasti adalah semua terimaan yang belum direkodkan dalam buku tunai dan tidak dapat dikenalpasti sumber/ pemberi wang tersebut. KPM. (contoh : EFT daripada Bahagian Kewangan) 1. 21 .Lampiran A(5) 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. 22 . 2.Terimaan yang dikenalpasti 1. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut.

Terimaan yang tidak dikenalpasti 1. 23 . Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 3. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. 2. KPM.

KPM. Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. Tarikh resit adalah berdasarkan tarikh terima penyata pada setiap bulan. Klik simpan selepas semua maklumat dikunci masuk. Klik ‘tambah’ untuk menguncimasuk maklumat tersebut. 4. 24 .Lampiran A(6) 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 2. 3.

KPM. 25 .Terima kasih SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

1 . KPM.KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL TERIMAAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

MODUL TERIMAAN Modul ini berperanan sebagai urusniaga terimaan sekolah. KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 2 . Sekolah boleh mengeluarkan resit terus dari modul ini.

KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Daftarkan no. 3 . Resit Pendaftaran no resit ini adalah bertujuan untuk mendaftar dokumen kewangan secara elektronik 1. Klik Daftar selepas menguncimasuk no resit tersebut. resit seperti berikut di ikuti dengan 6 digit seperti contoh :  KK – Kumpulan Wang Kerajaan  KS – Kumpulan Wang SUWA  KA – Kumpulan Wang Asrama 2.Daftar No.

2. KPM.Jika terimaan adalah Deposit Diterima 2. 3.Terimaan bagi tahun sebelum Terdahulu – Terimaan bagi tahun hadapan 4. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku. Deposit:  Dibayar .Jika pulangan bagi Deposit Dibayar Diterima . 4 . Status Terimaan dipilih berdasarkan cara terimaan diperolehi.Terimaan 1. Jenis Terimaan terdiri daripada 3 iaitu:  Semasa – Terimaan bagi tahun semasa ABT . Klik Simpan apabila semua maklumat telah dikuncimasuk. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

cek yang hendak dibatalkan. 2. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 3. 5 . Klik Simpan apabila semua maklumat telah dikuncimasuk. Melalui modul ini resit akan dijana secara automatik dan maklumat cek batal akan dikemaskini di Buku Tunai Terimaan secara automatik. 4. KPM.Terimaan Cek Batal 1. Senarai cek yang belum ditunaikan akan dipaparkan dan pengguna boleh memilih no. Submodul ini berfungsi apabila terdapat cek yang perlu dibatalkan.

Menyenaraikan setiap resit untuk cek batal dan maklumat cek batal. 6 . 2. Pilih bulan dan kemudian klik Carian. KPM.Senarai Cek Batal 1. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

KPM. 7 . Namun begitu. submodul ini hanya berfungsi sekiranya pengguna masih di dalam fasa peralihan dari manual ke sistem (manual dan sistem berjalan secara serentak). Submodul ini diwujudkan bagi memudahkan pengguna merekod resit manual yang dibatalkan. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Resit Batal 1.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Pilih bulan dan kemudian klik Carian. Senarai resit yang telah batal akan dipaparkan dalam Senarai Terimaan Batal. 2. 8 . KPM.Senarai Terimaan Batal 1.

1. Perhatian: Sebarang penambahan. Senarai terimaan ini boleh disemak secara bulanan.Senarai Terimaan 1. Klik pada butang untuk membatalkan resit. Submodul ini akan menyenaraikan semua transaksi terimaan yang telah dikuncimasuk. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut.Tandakan (√) pada ruangan sekiranya transaksi tersebut telah dikreditkan/dimasukkan dalam bank. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. (rujuk Penyata Bank bulan semasa) 4.Klik butang untuk mengemaskini maklumat. 9 . 2. Terdapat dua (2) jenis kemaskini iaitu : Kemaskini Perihal – kemaskini amaun pada jenis peruntukan sahaja dan Kemaskini Resit – Kemaskini maklumat yang terdapat pada resit. 3. KPM.Klik butang untuk mencetak resit.

KPM. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Buku Tunai Terimaan 1. 10 . Buku Tunai Terimaan hendaklah disemak setiap akhir bulan bagi tujuan mengemaskini maklumat penerimaan ATAU disemak setiap kali berlaku transaksi terimaan Buku Tunai Terimaan perlu dicetak pada setiap bulan. Pilih bulan dan klik Carian.

Klik cetak untuk mencetak Buku Tunai ini 11 .

ayat ini akan ditunjukkan apabila klik cetak.Apabila Pengurus Sekolah telah membuat pengesahan di Modul Penutupan. 12 .

KPM. 13 .JOM BUAT LATIHAN !!! SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

CONTOH RESIT RASMI PEJABAT 14 .

Cara Mengemaskini Lajur Masuk Bank Klik kemaskini 15 .

Pilih tarikh wang dimasukkan ke bank 2.Cara Mengemaskini Lajur Masuk Bank (samb…) 1. Klik kemaskini 16 .

Cara Mengemaskini Lajur Masuk Bank (samb…) 17 .

18 .CARA MENGEMASKINI PERIHAL Klik butang ini SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

19 .CARA MENGEMASKINI PERIHAL ( samb… ) Kemaskini amaun pada jenis peruntukan sahaja SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

CARA MENGEMASKINI RESIT Klik butang ini SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 20 . KPM.

KPM.jenis terimaan dan deposit sahaja yang dibenarkan SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.CARA MENGEMASKINI RESIT (samb…) Kemaskini status. 21 .

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL DAFTAR BIL SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. 1 . KPM.

MODUL DAFTAR BIL 2 .

3. 3 . (Hanya perlu mendaftar sekali sahaja bagi pembekal yang sama untuk ketigatiga kumpulan wang) 2.Tambah Bil 1. sila pilih salah satu perihal yang terlibat. Klik Tambah Pembekal sekiranya nama pembekal tersebut belum di daftarkan. Buat masa sekarang. Tarikh Bil Diterima adalah berdasarkan tarikh cop bil diterima. sekiranya bil yang diterima merangkumi banyak perihal.

sekolah boleh mengemaskini maklumat tersebut (jika ada). 4 . bagi butiran yang lain.Tambah Pembekal 1. Sekolah wajib mengunci masuk nama pembekal.

Klik untuk mengemaskini maklumat pembekal. 3. Semua pembekal yang telah didaftarkan akan dipaparkan dalam senarai ini. 2. 5 .Senarai Pembekal 1. Klik untuk menghapus pembekal yang tidak diperlukan.

6 . Bil-bil hanya boleh dibatalkan oleh Pengurus Sekolah.Senarai Bil Batal 1.

7 . Laporan Daftar Bil perlu dicetak pada setiap akhir bulan. Pilih bulan dan klik Carian.Laporan Daftar Bil 1.

Laporan Bil Belum Bayar Laporan Bil Belum Bayar Submodul ini akan menyenaraikan bil-bil yang telah didaftarkan tetapi belum dibawah oleh sekolah. Laporan ini boleh diakses setiap bulan. Sekolah diingatkan untuk menyelesaikan bayaran semua bil dalam tempoh 14 hari dari tarikh bil didaftarkan / diterima. 8 . Pilih bulan dan klik Carian.

Klik untuk membuat pembatalan bil.Pembatalan Bil Pembatalan bil hanya boleh dibuat oleh Pengurus Sekolah melalui Modul Daftar BIl. 9 . Nyatakan sebab-sebab pembatalan dengan jelas sebelum pembatalan bil dibuat.

JOM KITA BERBENGKEL 10 .Mudah nak faham sistem ini.

KPM 1 .KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL BAYARAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

MODUL BAYARAN 2 .

Kuncimasuk tarikh berdasarkan tarikh mula transaksi. Klik untuk memberhentikan penggunaan nombor baucar tersebut. Pastikan Pengurus Sekolah telah membuat pengesahan di Modul Permulaan. Pastikan mendaftar nombor baucar yang baru di setiap awal tahun 3 . Klik Daftar 1. Kuncimasuk no.Daftar No.baucar seperti contoh. 3 3. Baucar 1 2 2. Klik untuk membuat pembatalan pendaftaran sekiranya tersalah kuncimasuk nombor baucar.

(Kuncimasuk buku cek yang sedang digunakan) 2. 3 1.Daftar No. Kuncimasuk no. Klik Daftar selepas selesai menguncimasuk semua maklumat. 4 . kuncimasuk no. cek yang bakal digunakan pada tahun semasa sahaja) 3. (sekiranya menggunakan buku cek tahun sebelum ini. cek bermula dari nombor cek yang akan digunakan. Cek 1 2 * Dijana secara auto. Kuncimasuk tarikh berdasarkan tarikh mula guna buku cek tersebut.

Kuncimasuk amaun berdasarkan peruntukan yang digunakan 3 4.Bayaran 1 2 1. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku. 4 5 6 * Dijana secara auto. Pilih tarikh berdasarkan tarikh cek ditulis. Pilih deposit (jika berkenaan) 6. Klik Simpan apabila selesai menguncimasuk maklumat pembayaran. 2. 5 . Pilih Bil – Maklumat bil akan ditarik dari Modul Daftar Bil 3. 5.

3. Tandakan (√) pada ruangan sekiranya transaksi tersebut telah dikreditkan/dimasukkan dalam bank.Klik pada butang untuk membatalkan baucar.Senarai Bayaran 1.Klik butang 2. Perhatian: Sebarang penambahan. (rujuk Penyata Bank bulan semasa) 4. 1. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. Pilih bulan dan klik Carian. untuk mengemaskini maklumat.Klik butang untuk mencetak baucar. 6 .

Semua baucar yang dibatalkan ini akan dipaparkan dalam Buku Tunai Bayaran. 7 .Senarai Bayaran Batal Pilih Bulan dan klik Carian Submodul ini akan menyenaraikan semua bayaran yang dibatalkan.

Pilih tarikh berdasarkan tarikh cek rosak Kuncimasuk amaun cek yang rosak ATAU kuncimasuk amaun RM0. 2 3 4 1. 2.00 Catatkan sebab-sebab cek tersebut rosak. 4. 8 . Klik Simpan apabila semua maklumat telah dilengkapkan. 3.Cek Rosak 1 * Dijana secara auto.

Senarai Cek Rosak
Pilih Bulan dan klik Carian

Submodul ini akan menyenaraikan semua cek yang telah rosak.

9

Buku Tunai Bayaran
Pilih Bulan dan klik Carian

Buku Tunai Bayaran hendaklah disemak setiap akhir bulan bagi tujuan mengemaskini maklumat penerimaan ATAU disemak setiap kali berlaku transaksi bayaran.

Buku Tunai Bayaran perlu dicetak pada setiap bulan.

10

Klik cetak untuk mencetak Buku Tunai ini

11

Apabila Pengurus Sekolah telah membuat pengesahan di Modul Penutupan, ayat ini akan ditunjukkan apabila klik cetak.

12

Mudah nak faham sistem ini. JOM KITA BERBENGKEL 13 .

14 . Klik butang untuk mencetak baucar.1. Perlu mendapat perakuan secara manual.

Dibenarkan untuk mengemaskini status deposit sahaja. Dibenarkan untuk mengemaskini perihal sekiranya tidak mengubah Jumlah Keseluruhan baucar. 15 . Klik butang untuk mengemaskini maklumat. Tarikh Cek tidak boleh dikemaskini.1.

baucar tersebut perlu dicetak terlebih dahulu kemudian dibatalkan. Baucar tersebut perlu difailkan bersama baucar yang lain. 16 .4. Dokumen sokongan untuk baucar ini adalah salinan cek rosak.Klik pada butang untuk membatalkan baucar. Sekiranya baucar telah disediakan tetapi cek yang ditulis rosak.

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL PANJAR WANG RUNCIT SEKYEN AKAUN SEKOLAH. KPM 1 .

MODUL PANJAR WANG RUNCIT (PWR) 2 .

Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku.Pendahuluan / Penambahan PWR 1 2 3 * Dijana secara auto. 3 5 . * Dijana secara auto. Pendahuluan PWR – Bagi sekolah yang pertama kali mewujudkan PWR. 5. Pilih tarikh cek ditulis. 2. Penambahan PWR – Bagi sekolah yang ingin membuat penambahan amaun PWR.Kunci masuk amaun mengikut jenis peruntukan yang diambil sebagai pendahuluan/penambahan PWR. 4 * Dijana secara auto. Nama Penerima adalah nama jawatan Pengurus Sekolah ( cth : Pengetua SMT Tuanku Jaafar ) 3. 4. 1. Klik Simpan setelah selesai menguncimasuk semua maklumat.

Bayaran PWR 1 2 3 4 1. 3. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku dan klik . Pilih peruntukan yang berkenaan dan kuncimasuk amaun. 7 6 4 . 5. 2. Kunci masuk nama penerima wang PWR tersebut. 6. 7. Kunci masuk perihal PWR. 5 4. Klik Simpan setelah semua maklumat lengkap diisi. Nombor Baucar Kecil hendaklah dikuncimasuk dan dikawal sendiri oleh PT. Di jana secara automatik.

Rekupmen PWR 1 2 1. Klik Simpan. Rekupmen hanya boleh dibuat apabila Buku Tunai PWR telah ditutup. rekupmen akan berlaku serentak. 4 Tarikh rekupmen dan tarikh penutupan 5 tidak boleh sama. . Butiran di ruangan ini akan dijana secara automatik berdasarkan pembayaran PWR yang telah dibuat sebelum ini. Pilih tarikh rekupmen berlaku. Nama Penerima adalah nama jawatan Pengurus Sekolah ( cth : Pengetua SMT Tuanku Jaafar ) 3. Sekiranya ada rekupmen untuk ketiga-tiga kumpulan wang. 2. Pilih tarikh berdasarkan tarikh transaksi berlaku. 3 4.

6 . Submodul ini akan menyenaraikan semua pendahuluan / penambahan PWR yang dibuat oleh pengguna sistem. untuk membatalkan transaksi tersebut.Senarai Pendahuluan / Penambahan PWR Pilih Bulan dan klik Carian. Klik Klik untuk mendapatkan butiran lanjut dan mengemaskini maklumat.

untuk membatalkan transaksi tersebut. 7 .Senarai Bayaran PWR Pilih Bulan dan klik Carian. Submodul ini akan menyenaraikan semua bayaran yang telah dibuat di submodul Bayaran PWR. Klik Klik untuk mendapatkan butiran lanjut dan mengemaskini maklumat.

Senarai Terimaan Batal PWR Pilih Bulan dan klik Carian. Submodul ini akan menyenaraikan semua terimaan PWR yang telah dibatalkan di Submodul Pendahuluan / Penambahan PWR. 8 .

Submodul ini akan menyenaraikan semua bayaran PWR yang telah dibatalkan di Submodul Bayaran PWR. 9 .Senarai Bayaran Batal PWR Pilih Bulan dan klik Carian.

Pastikan butiran tersebut betul. 3.Penutupan Buku Tunai PWR 1 2 3 1. Kunci masuk tarikh penutupan dan klik 2. Klik Tutup 10 .

11 .Buku Tunai PWR Pilih Bulan dan klik Carian. Buku Tunai PWR perlu dicetak setiap kali ditutup. Klik Papar untuk mencetak Buku Tunai PWR.

12 .

1 . KPM.KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL PINDAH PERUNTUKAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

KPM. 2 .MODUL PINDAH PERUNTUKAN SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

3 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Kunci masuk amaun yang hendak dipindahkan. Pilih peruntukan yang memerlukan peruntukan tambahan. Kunci masuk amaun tanggungan yang diperlukan pada masa akan datang bagi peruntukan yang hendak dipindahkan. Nyatakan sebab-sebab yang membolehkan pindah peruntukan dibuat. 5. Kunci masuk amaun tanggungan yang diperlukan pada masa akan datang bagi peruntukan yang memerlukan peruntukan tambahan. 1 2 3 4 5 2. Pilih tarikh berdasarkan tarikh permohonan. Pilih peruntukan yang hendak dipindahkan. Nyatakan sebab-sebab peruntukan tambahan dikehendaki. KPM. 6 7 8 7. 3. 4. 8. 6.Antara Kumpulan Matapelajaran (Kumpulan Wang Kerajaan Sahaja) 1.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.Antara Butiran Bantuan Perkapita (PCG) Hanya untuk Kumpulan Wang Kerajaan sahaja. Pindah peruntukan antara PCG Matapelajaran dan PCG Bukan Matapelajaran Penerangan adalah seperti submodul Antara Kumpulan Matapelajaran. 4 .

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. Antara Kump. Wang SUWA ATAU pindah peruntukan yang berlaku dalam Kump. 2. KPM. Penerangan adalah seperti submodul Antara Kumpulan Matapelajaran. Wang Asrama. 5 . Antara peruntukan – Pindah peruntukan yang berlaku dalam Kump.Antara Kumpulan Wang Sekolah Terdapat dua (2) jenis pindahan : 1. Wang (KW) – Pindah peruntukan dari KW SUWA ke KW Kerajaan ATAU KW SUWA ke KW Asrama.

1. untuk membatalkan permohonan. Perhatian: Selepas permohonan dibuat. borang hendaklah dicetak untuk memohon kelulusan secara manual. Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan. KPM. (permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. Klik butang mencetak borang pindah peruntukan.Senarai Permohonan Pilih tahun dan klik Carian Nota: 1. (permohonan tiada dalam senarai) 2. Klik butang 2. 6 . SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

7 .Kelulusan Pindah Peruntukan Pilih tahun dan klik Carian Penerangan adalah seperti submodul Senarai Permohonan. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

8 . KPM. Pengurus Sekolah perlu klik butang tersebut untuk meluluskan pindah peruntukan tersebut.Kelulusan Pindahan Guru Besar Setelah mendapat kelulusan secara manual. SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.

SEKSYEN AKAUN SEKOLAH.Kelulusan Pindahan Guru Besar Pengurus Sekolah perlu membuat pilihan samaada pindah peruntukan tersebut diluluskan atau tidak. 9 . KPM.

.

TERIMA KASIH LATIHAN SELEPAS INI… SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM. 11 .

1 .KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL PENYESUAIAN BANK SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM.

Maklumat Penyata Penyesuaian Bank .

.Penyediaan Penyata Penyesuaian Bank Pilih bulan dan tahun. kemudian klik ‘Carian’.

.

Kunci masuk amaun baki seperti di Penyata Bank 2.Tambah Baki Bank 1 2 1. Klik Simpan .

09 13.59 175.00 139.21 + + + + BUTIR URUSNIAGA TRANSACTIONS DESCRIPTION JUMLAH URUSNIAGA TRANSACTIONS AMOUNT BAKI PENYATA STATEMENT BALANCE 13.09 153.500.59 174.119.00 502.000.119.80 174.122.09 14.JAN 30 .JAN 13 .548.048.BANK ISLAM PUTRAJAYA TARIKH PENYATA STATEMENT DATE MUKA / PAGE NOMBOR AKAUN ACCOUNT NUMBER URUSNIAGA AKAUN / ACCOUNT TRANSACTIONS TARIKH MASUK ENTER DATE BEGINNING BALANCE 6 .048.369.380.JAN 24 .622.59 174.380.JAN Cash Deposit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Interest Payment 200.80 1 31 Januari 2010 PENGETUA SMK PRESINT 11(1) (KW KERAJAAN) 014075 001111 002103 002102 002105 002107 002106 ENDING BALANCE LEDGER BALANCE TOTAL DEBITS TOTAL CREDITS 174.09 180.748.JAN 7 .00 626.09 152.00 11.80 .848.JAN 30 .JAN 25 .380.00 500.00 300.50 5.JAN 18 .500.09 180.09 152.00 750.00 28.JAN 22 .JAN 30 .

Klik YA sekiranya transaksi tersebut ada di Penyata Bank .

JAN 22 .119.000.00 28.09 152.00 139.380.09 152.119.59 174.00 502.00 750.JAN 30 .748.JAN 18 .848.80 .BANK ISLAM PUTRAJAYA 1 TARIKH PENYATA PENGETUA SMK PRESINT 11(1) (KW KERAJAAN) STATEMENT DATE MUKA / PAGE NOMBOR AKAUN ACCOUNT NUMBER URUSNIAGA AKAUN / ACCOUNT TRANSACTIONS TARIKH MASUK ENTER DATE BEGINNING BALANCE 6 .048.369.JAN 30 .048.09 14.80 014075 31 Januari 2010 ENDING BALANCE LEDGER BALANCE TOTAL DEBITS 174.09 180.380.80 174.622.JAN Cash Deposit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Dep Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Clearing Cheque Debit Interest Payment 002105 002107 002106 002103 002102 001111 200.JAN 24 .122.09 153.JAN 13 .JAN 7 .JAN 30 .09 13.09 180.500.00 11.380.00 300.59 175.00 500.00 626.59 174.548.21 + + + + BUTIR URUSNIAGA TRANSACTIONS DESCRIPTION JUMLAH URUSNIAGA TRANSACTIONS AMOUNT BAKI PENYATA STATEMENT BALANCE 13.500.JAN 25 .50 5.

Klik YA sekiranya transaksi tersebut ada di Penyata Bank .

.

.

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL ABB / ABT SEKSYEN AKAUN SEKOLAH. KPM 1 .

MODUL ABT/ABB 2 .

3 .DAFTAR ABT ABT perlu didaftar pada akhir tahun (jika ada). Kunci masuk maklumat penghutang dengan lengkap dan klik Simpan.

SENARAI ABT Submodul ini akan menyenaraikan semua ABT yang telah didaftarkan. 4 .

MODUL TERIMAAN SENARAI ABB Submodul ini akan menyenaraikan semua bil yang belum dibayar berdasarkan maklumat dalam Modul Bayaran. 5 . Semak senarai ABB tersebut dan klik Hantar ABB sekiranya semua maklumat tersebut adalah benar. Submodul Laporan Bil Belum Bayar.

Kita ke bengkel dulu. 6 .

KURSUS HANDS ON eSPKWS MODUL LAPORAN .

MODUL LAPORAN .

PENYATA PENERIMAAN DAN PEMBAYARAN Kuncimasuk tahun dan klik Carian .

PENYATA PENERIMAAN DAN PEMBAYARAN Klik cetak penyata .

PENYATA PENDAPATAN DAN MODUL TERIMAAN PERBELANJAAN Kuncimasuk tahun dan klik Carian .

PENYATA PENDAPATAN DAN MODUL TERIMAAN PERBELANJAAN Klik cetak penyata .

KUNCI TERIMAAN MODUL KIRA-KIRA Kuncimasuk tahun dan klik Carian .

KUNCI TERIMAAN MODUL KIRA-KIRA Klik cetak penyata .

AKAUN SUBSIDIARI MODUL TERIMAAN Pilih perihal dan klik Carian. Klik cetak penyata .

SELAMAT MENGAPLIKASIKAN SISTEM INI DI SEKOLAH.SELESAI. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->