P. 1
Jenis-jenis Tulisan Khat

Jenis-jenis Tulisan Khat

|Views: 21|Likes:
Published by Hii Belinda
khat
khat

More info:

Published by: Hii Belinda on Mar 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2013

pdf

text

original

Jenis-jenis tulisan khat

:
Ketamadunan Islam terserlah dengan perkembangan tulisan khat ke seluruh dunia. Sehingga kini, terdapat enam jenis tulisan khat yang popular dan sering digunakan dalam dunia percetakan serta hiasan. Berikut merupakan jenis-jenis tulisan khat yang dikagumi di Malaysia dan penerangannya: 1. Khat Kufi Tulisan terawal dan dimasyurkan di Kufah dan diperluas di seluruh Tanah Arab. Ia digunakan untuk menulis al-Qur’an dan hiasan seni pada tenunan kain, tembikar, wang syiling, batu nisan dan banggunan. Seni Khat Kufi bercirikan: Kaku dan bersegi Nisbah huruf jawi yang melintang melebihi huruf yang menegak Tulisan kelihatan lebih lebar ke kanan dan kiri tetapi berketinggian tetap. 2. Khat Nasakh Tulisan yang mengalami proses pengindahan sehingga ia digunakan sebagai tulisan utama dalam dunia penulisan Islam kini. ‘Nasakh’ berperanan dalam pembukuan atau menaskhahkan al-Qur’an dan pelbagai naskhah ilmiah. Ia merupakan tulisan yang paling asas digunakan bertujuan untuk pembelajaran kanak-kanak di seluruh dunia Islam selain Riq’ah. Seni Nasakh digunakan secara meluas dalam bahan ilmiah dan percetakan serta media elektronik.
3. Khat Thuluth

Tulisan yang digelar ‘Raja Segala Khat’ kerana dianggap seni yang paling indah tetapi sukar untuk dikuasai. Kaedah yang mendalam dan terperinci membuatkan seni Khat Thuluth menjadi pilihan utama dalam dunia perhiasan. Seni ini terbahagi kepada dua:
Thuluth Biasa Ia digunakan untuk penulisan pada permukaan yang bersaiz kecil seperti buku, majalah dan sebagainya. Thuluth Jali

Ia digunakan untuk penulisan pada permukaan yang besar seperti hiasan di dalam masjid, bangunan, papan kenyataan, batu jalan dan sebagainya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->