P. 1
Buku Doa Harian

Buku Doa Harian

|Views: 33|Likes:
Published by Faris Shahin
buku doa harian terbitan JPN Kedah
buku doa harian terbitan JPN Kedah

More info:

Published by: Faris Shahin on Mar 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2013

pdf

text

original

Sections

 • MUQADDIMAH
 • PENGERTIAN DOA
 • Di antara adab berdoa ialah:-
 • SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA
 • Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut :
 • WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA
 • TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA
 • Dalilnya : Hadis Pertama:
 • HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS
 • Di antara pengajaran hadis di atas ialah:
 • SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL
 • DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI )
 • DOA MEMULAKAN PELAJARAN
 • DOA MAJLIS MESYUARAT
 • DOA MESYUARAT AGUNG PIBG
 • DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN
 • DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS
 • DOA HARI GURU
 • DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM
 • DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ)
 • DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN
 • DOA PUISI SAINS
 • DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM
 • DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR
 • DOA PERSARAAN / PERPISAHAN
 • DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR
 • SEKALUNG PENGHARGAAN
 • PANEL PENULIS

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Dr. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. 3. JPN KEDAH. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis.HIMPUNAN DOA. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. 2. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1.

Contoh pertama . Dia wajib bertaubat dari segala dosa.HIMPUNAN DOA.W.Muka surat 13 5.A.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya .dosa tersebut sahaja yang terhapus. minuman . Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. 6. Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya.W.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . Sumber rezeki seperti makanan . : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. JPN KEDAH. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Jika dia mengambil harta orang lain . 4. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh. Sabda nabi S.

(Abu Daud dan lainnya) 7. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S. JPN KEDAH. Ertinya : Baginda S.”..W. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku . sedangkan makanannya haram. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1.A.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8..A. 4.. 5....HIMPUNAN DOA.. 6.. Wahai Tuhanku. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan. 3. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim.. 2. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ... Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim.. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud .W. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim..

. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa . Muslim. bahawasanya nabi S. 9. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan . Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12.A. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh. .. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ahmad dan lainnya) 15.. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud . Abu Daud dan An Nasa’i) 11. Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud .W. (Ahmad) . Ahmad ..sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan ..baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit.. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari .W.A. JPN KEDAH. At Tabrani dan Abu Nuaim).. apabila memohon doa..dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan.M.A. (An Nasa’i dan lainnya) 10.. Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan.HIMPUNAN DOA. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan .. Imam Muslim R. 8. Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R..bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit. Apabila doanya telah diperkenankan .

Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia.At Tirmizi dan Ahmad) 2. 9. Abu Daud . Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Muslim. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. JPN KEDAH. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi.HIMPUNAN DOA. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. (Al Baihaqi. Ibnu Majah . Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. At Tirmizi. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. 20. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . At Tirmizi. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . 18. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . Ibnu Majah dan Nasa’i 4. At Tirmizi.

Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. JPN KEDAH. dan Al Baihaqi) 14. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. Al Hakim dan At Tabrani). 3. 11. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7.Ai Hakim danAt Tirmizi). Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Abd Razak. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. Said Ibnu Mansur) 11. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. 5. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17.HIMPUNAN DOA. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Ketika azan (Al Bukhari. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12.At Tirmizi .dan Al Hakim) 15. dan Abu Nuaim) 6. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami.At Tirmizi . Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Pada malam Jumaat (Ad Dailami.dan Al Hakim) 16. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4.W. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17.

Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. 2. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. JPN KEDAH. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Di Mina 14. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. 20.

dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. JPN KEDAH. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . (Abu Daud.HIMPUNAN DOA.W. Lalu baginda bersabda . telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas.A.Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S. Ahmad .

Baginda S.A.HIMPUNAN DOA. duduk bersama baginda S.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”. Ertinya : Saidina Anas R. bertanya kepada seorang lelaki .A. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”. Al Baihaqi .W.W.A. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa.A. Kemudian dia berkata kepada baginda S.A. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa . (Abu Daud.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Ahmad. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab . Rasulullah S.W. JPN KEDAH. (Abu Daud.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.A.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia.W.A. Rasulullah S. An Nasa’I . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .A. : .W. Baginda S.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.W. 2.

Sheikhul Azhar . 3.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5.MS 201 Sebagai tambahan .Lalu beliau menjawab:1. tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3.Dr.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka. Berdasarkan hadis di atas . tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Kamu kata neraka itu benar.Kamu kata syurga itu benar.Kamu nampak keaiban orang lain. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4. tetapi kamu berkawan dengannya 6. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.M. JPN KEDAH. Abd Halim Mahmud . jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak.Kamu kata mati itu benar. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku .Kamu kata kamu cintakan Rasulullah.HIMPUNAN DOA.Kamu kata kamu kenal Allah. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.Kamu makan rezeki Allah.Kamu baca Al Quran.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu.

JPN KEDAH. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. 4. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. 10. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar.HIMPUNAN DOA. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1.

JPN KEDAH. 8.HIMPUNAN DOA. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. 6. 7. diatasku cahaya. disebelah kiriku cahaya.pada lidahku cahaya. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. dihadapanku cahaya. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. pada penglihatanku cahaya.T). Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. dibawahku cahaya.Jadikanlah dalam hatiku cahaya . Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. disebelah kananku cahaya. pada pendengaranku cahaya. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka.W.

12. 36 11. 14.S. Segala puji bagi Allah. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. JPN KEDAH. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. 5. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu.HIMPUNAN DOA.M. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13. Ya Allah Ya Tuhanku.Sheikh Muhammad Zaki R. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia.

HIMPUNAN DOA. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir . DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. JPN KEDAH.Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka.

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. Hiasilah kami dengan sopan santun. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan.

Ya Allah. JPN KEDAH. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya.HIMPUNAN DOA. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini.

kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. untuk bermesyuarat. lalu engkau lapangkanlah dada kami. bangsa dan Negara. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. Ya Allah. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . keputusan yang tuntas. kepada agama. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami.HIMPUNAN DOA. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. JPN KEDAH. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami.

sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. kukuhkan tekad kami .Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah .HIMPUNAN DOA. Ya Rahman . Oleh itu jadikanlah ya Allah . Ya Allah . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . gemilang dan terbilang . yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . Ya Allah . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. Amin Ya Rabbal Alamin. JPN KEDAH.Ya Rahim.kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . yang nanti akan dipertanggungjawabkan. Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya.maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. Ya Allah ya Tuhan kami . serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . Akhirnya ya Allah . anak yang cintakan ilmu pengetahuan .

Ya Aziz Ya Jabbar. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . berdaya saing dan berdaya juang. Ya Allah. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. berinovasi. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. Ya „Alim. Ya Rahman. kreatif dan berminda positif. Ya Fattah.HIMPUNAN DOA. kurniakan kami kelapangan dada. semangat dan keutuhan. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. JPN KEDAH. Ya Allah. Ya Allah. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. Sesungguhnya kami sedar ya Allah.

pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan.HIMPUNAN DOA. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. JPN KEDAH. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Ampunilah dosa kami. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Ya Hafiz. Oleh itu Ya Allah. Ya Allah. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. Ya Allah.

Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui. Ya Rahman Ya Rahim.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. perkenankanlah doa kami . JPN KEDAH. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . harapan kami dan impian kami. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. Dengan penuh kerendahan hati. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . semoga dengannya kami mudah menerima . suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. tautkanlah hati-hati kami. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. kami bermunajat kepada Mu. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. Maka dari itu Ya Allah. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . satukanlah fikrah antara kami. Ya Allah.HIMPUNAN DOA.Dari itu ya Allah.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. gemilang dan terbilang. semoga dengannya kami mudah menerima . Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. mengharungi badai gelombang. isteri dan keluarga didalam kerinduan. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. semangat dan rasa tanggungjawab. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . menjana generasi khaira ummah. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran .

tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. dunia globalisasi tanpa sempadan . Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. JPN KEDAH. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . Amin Ya Rabbal „Alimin.HIMPUNAN DOA. Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. Kami juga sedar Ya Allah . DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. keteguhan. memerlukan kekuatan.

Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. syuhada dan solihin. Ya Allah. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. isteri menjadi janda. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. anak menjadi piatu.

HIMPUNAN DOA. khurafat. berdaya saing memajukan negara tercinta. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Oleh itu. tamak haloba. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. tahayyul dan kekufuran. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. nanah dan airmata perjuangan. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. agar dapat kami bergerak seiring. engkaulah pemerintah segala pemerintah. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Aziz. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. Ya Allah. Ya Allah Ya Malikal Mulk. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah.

berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. JPN KEDAH. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul.HIMPUNAN DOA. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . hati yang khusyuk. ilmu yang berguna. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat.. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. Kami memohon Ya Allah. keyakinan yang benar-benar mantap. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ……………………….…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. sentiasa mensyukuri nikmatMu.

Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Ya Allah.. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. maka pada hari ini Ya Allah. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. maka ampunkanlah kami. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. melalui Festival nasyid ini. JPN KEDAH.. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. Ya Rahman. Ya Allah.

Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. JPN KEDAH. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran.Quran. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. Ya Allah Ya Tuhan kami.HIMPUNAN DOA. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. Tuhan yang menentukan segala-galanya. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. gemilang dan terbilang. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. Engkaulah Tuhan semesta alam. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . Pada hari yang barakah ini. menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. Ya Allah.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . patuh pada suruhan ibubapa. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat .

HIMPUNAN DOA. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. bercahayalah makrifah. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. Tuhan yang bersifat pemurah. JPN KEDAH. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. Ya Allah. DOA PUISI SAINS Ya Allah. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. agar bertambahlah iman. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. Ya Allah. lantas terbukalah pintu keampunan.

gemilang dan terbilang. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. Engkaulah Yang Maha Agung. berdaya juang. terjana akal yang suci. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. dan kami dengar. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Peliharalah penglihatan kami.HIMPUNAN DOA. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. JPN KEDAH. Ya Allah. rohani dan jasmani. kami mengharap perlindungan. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. terbina kesihatan jasmani. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. terbuka minda abadi. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. emosi. Amin Ya Rabbal „Alamin. lalu darinya Ya Allah. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. Oleh itu Ya Allah. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. Engkau titipkan di hati kami keimanan.

Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti.HIMPUNAN DOA. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. mara bahaya. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. JPN KEDAH.. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. Engkau berkatilah hidupnya.

dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amiin Ya Rabbal Alamiin. Ya Allah YaRahman Ya Rahim.ketabahan . Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna.HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. JPN KEDAH. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. Ya Allah ya Tuhan kami. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. maka ampunkanlah kami Ya Allah.

iman yang mantap. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amin Ya Rabbal Alamiin. Kami menitipkan doa ini. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. bangsa dan negara. sentiasa berbudi murni. Ya Allah Ya Karim.HIMPUNAN DOA. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. tenaga yang kuat. tekad dan semangat yang tinggi. kami berhimpun pada pagi ini. JPN KEDAH. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. pemikiran yang hebat. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. . agama. Dengan penuh rasa kesyukuran. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim.

Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu.A. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.Jalali-wal-Ikram. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Zal. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini.a. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Ya Karim.HIMPUNAN DOA. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. segala puji tertentu bagi Allah. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. JPN KEDAH.

JPN KEDAH.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.a.HIMPUNAN DOA. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam.A. kuncu-kuncunya .W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

JPN KEDAH. Al-Quran dan Terjemahannya. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1.HIMPUNAN DOA. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

2. Wirid dan Doa. SPPIM. Mahir bin Mohamad. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). Hj. Hj. Kedah Tn.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Abdul Aziz bin A. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah.. SPPIM. Pustaka Nasional Singapura 4. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Hj. Syed Ahmad Semait. Hj. Abdai Rathomy. JPN. Jabatan Agama Johor. JPN. 3. Tn. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DSDK. Jamaluddin Hashim. M. Pustaka Nasional Singapura. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. KMN.. Penolong Pengarah Dakwah. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. BCK. Lateh. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn.

Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Baling ) Jurulatih Dakwah.. Lunas Jaya. Hj. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.HIMPUNAN DOA. Mahang. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK. JPN KEDAH. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Kedah. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. Hj.Kulim ) Jurulatih Dakwah.KMN. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Rahim ( SK.Tunku Putera. DSDK. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Ali ( SMK. Haji Hassan b. Hj. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. JPN. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK.. Abd. SPPIM Usth.BCK.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah. Itam. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. SPPIM. Abdul Aziz bin A. SPPIM. Maudah bt.Baling ) Jurulatih Dakwah. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Hamid bin Zakaria. Kedah Tn. JPN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->