P. 1
Buku Doa Harian

Buku Doa Harian

|Views: 31|Likes:
Published by Faris Shahin
buku doa harian terbitan JPN Kedah
buku doa harian terbitan JPN Kedah

More info:

Published by: Faris Shahin on Mar 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2013

pdf

text

original

Sections

 • MUQADDIMAH
 • PENGERTIAN DOA
 • Di antara adab berdoa ialah:-
 • SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA
 • Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut :
 • WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA
 • TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA
 • Dalilnya : Hadis Pertama:
 • HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS
 • Di antara pengajaran hadis di atas ialah:
 • SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL
 • DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI )
 • DOA MEMULAKAN PELAJARAN
 • DOA MAJLIS MESYUARAT
 • DOA MESYUARAT AGUNG PIBG
 • DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN
 • DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS
 • DOA HARI GURU
 • DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM
 • DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ)
 • DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN
 • DOA PUISI SAINS
 • DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM
 • DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR
 • DOA PERSARAAN / PERPISAHAN
 • DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR
 • SEKALUNG PENGHARGAAN
 • PANEL PENULIS

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof.HIMPUNAN DOA. 2. 3. Dr. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. JPN KEDAH.

Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya . Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya.W. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan. Sabda nabi S.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin .A. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Muka surat 13 5. minuman . JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Contoh pertama . 6. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. Sumber rezeki seperti makanan .W.dosa tersebut sahaja yang terhapus. 4. Jika dia mengambil harta orang lain . Dia wajib bertaubat dari segala dosa. Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh.

Wahai Tuhanku..(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan.W.... At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim.A.... Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1.. (Abu Daud dan lainnya) 7. 3. Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim.W. sedangkan makanannya haram. 6.HIMPUNAN DOA. 4. Ertinya : Baginda S.... Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S. 2. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud .. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku .”. 5. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim.A. JPN KEDAH..

A.. Apabila doanya telah diperkenankan . Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan .sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan .HIMPUNAN DOA.A. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan .M. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit. Muslim. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13.A.. Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12. Abu Daud dan An Nasa’i) 11. Imam Muslim R. 8. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud . JPN KEDAH. Ahmad .sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari ... (Ahmad) . . Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa .baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit..bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14.. Ahmad dan lainnya) 15. bahawasanya nabi S. At Tabrani dan Abu Nuaim). apabila memohon doa. Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah.W. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud . Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. (An Nasa’i dan lainnya) 10. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan... Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S.W.... 9.

Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . Muslim. 18.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .At Tirmizi dan Ahmad) 2. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. At Tirmizi. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. At Tirmizi. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Abu Daud . Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. Ibnu Majah . Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . (Al Baihaqi. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. 9. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. At Tirmizi. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). 20. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23.

Said Ibnu Mansur) 11. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. JPN KEDAH. Abd Razak.At Tirmizi . Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 11.dan Al Hakim) 16.HIMPUNAN DOA. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. 3.W. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim.Ai Hakim danAt Tirmizi).dan Al Hakim) 15. dan Al Baihaqi) 14. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. 5. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17.At Tirmizi . dan Abu Nuaim) 6. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. Al Hakim dan At Tabrani). Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Ketika azan (Al Bukhari.

Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Di Mina 14. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. 20. JPN KEDAH. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12.HIMPUNAN DOA. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. 2. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1.

Ahmad .Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Lalu baginda bersabda . Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . JPN KEDAH. (Abu Daud.A. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik.W.HIMPUNAN DOA.

W.HIMPUNAN DOA.W. (Abu Daud. bertanya kepada seorang lelaki . mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S. Kemudian dia berkata kepada baginda S. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.W.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia .saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”.A.A. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas).W.A.A.W. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . An Nasa’I . 2. Baginda S. duduk bersama baginda S. JPN KEDAH.A.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”. Al Baihaqi .A.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. Ahmad. : . Ertinya : Saidina Anas R. Rasulullah S. Rasulullah S.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1. Baginda S. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab .malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia.A. (Abu Daud. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .A.W.

(1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.Kamu kata kamu kenal Allah.Kamu kata mati itu benar. tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.Sheikhul Azhar .Kamu kata kamu cintakan Rasulullah.Dr.Kamu kata syurga itu benar. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka.Kamu makan rezeki Allah.Kamu baca Al Quran.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu.MS 201 Sebagai tambahan .Lalu beliau menjawab:1. tetapi kamu berkawan dengannya 6.Kamu kata neraka itu benar.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.M. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala. JPN KEDAH. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8. Abd Halim Mahmud . 3. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . Berdasarkan hadis di atas . seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku .rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya.Kamu nampak keaiban orang lain.

Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. 4. JPN KEDAH. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. 10. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3.HIMPUNAN DOA.

Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. pada penglihatanku cahaya. disebelah kananku cahaya. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka.Jadikanlah dalam hatiku cahaya . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. dibawahku cahaya. 6. 7. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya.pada lidahku cahaya. dihadapanku cahaya. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah. pada pendengaranku cahaya.HIMPUNAN DOA. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. disebelah kiriku cahaya.W. diatasku cahaya. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. 8. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah.T).

HIMPUNAN DOA. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. 14. 36 11. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk.Sheikh Muhammad Zaki R.S. JPN KEDAH. 5. Ya Allah Ya Tuhanku. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. 12. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. Segala puji bagi Allah. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13.M.

Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir . DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman.

Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. JPN KEDAH. Hiasilah kami dengan sopan santun.HIMPUNAN DOA. DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. JPN KEDAH. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini.HIMPUNAN DOA. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Ya Allah. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya.

keputusan yang tuntas. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. lalu engkau lapangkanlah dada kami. kepada agama. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. untuk bermesyuarat. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. JPN KEDAH. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. bangsa dan Negara. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. Ya Allah. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah.HIMPUNAN DOA. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas.

tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. Oleh itu jadikanlah ya Allah . Amin Ya Rabbal Alamin. anak yang cintakan ilmu pengetahuan . yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. yang nanti akan dipertanggungjawabkan. DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah .kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . gemilang dan terbilang .HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Ya Allah ya Tuhan kami .maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . Akhirnya ya Allah . Ya Allah . Ya Rahman . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu .Ya Rahim. serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . kukuhkan tekad kami .Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya.

kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. kreatif dan berminda positif. Ya Fattah. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. Ya Allah. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. Ya Allah. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . berinovasi. semangat dan keutuhan. JPN KEDAH. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. Ya „Alim. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. Ya Allah. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. kurniakan kami kelapangan dada.HIMPUNAN DOA. Sesungguhnya kami sedar ya Allah. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . berdaya saing dan berdaya juang. Ya Rahman. Ya Aziz Ya Jabbar.

kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. Oleh itu Ya Allah. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. JPN KEDAH. Ya Hafiz. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami.HIMPUNAN DOA. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Allah. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Ampunilah dosa kami.

padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. JPN KEDAH. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui. tautkanlah hati-hati kami. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. kami bermunajat kepada Mu. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu.Dari itu ya Allah. harapan kami dan impian kami.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. Maka dari itu Ya Allah.HIMPUNAN DOA.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. perkenankanlah doa kami . semoga dengannya kami mudah menerima . yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . Dengan penuh kerendahan hati. Ya Rahman Ya Rahim. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. Ya Allah.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. satukanlah fikrah antara kami.

Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. isteri dan keluarga didalam kerinduan. semangat dan rasa tanggungjawab. semoga dengannya kami mudah menerima . bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. gemilang dan terbilang. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. menjana generasi khaira ummah. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. JPN KEDAH. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. mengharungi badai gelombang. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan.HIMPUNAN DOA.

dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . Amin Ya Rabbal „Alimin. JPN KEDAH. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. dunia globalisasi tanpa sempadan . DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. keteguhan. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. memerlukan kekuatan. Kami juga sedar Ya Allah .

anak menjadi piatu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini.HIMPUNAN DOA. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. JPN KEDAH. Ya Allah. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. syuhada dan solihin. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. isteri menjadi janda.

agar dapat kami bergerak seiring. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. JPN KEDAH. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. Ya Allah. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. nanah dan airmata perjuangan. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. tahayyul dan kekufuran. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. tamak haloba. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Ya Allah Ya Aziz. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. khurafat. engkaulah pemerintah segala pemerintah. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. Oleh itu. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. berdaya saing memajukan negara tercinta. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. Ya Allah Ya Malikal Mulk. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa.HIMPUNAN DOA. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu.

hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. hati yang khusyuk. ilmu yang berguna. sentiasa mensyukuri nikmatMu. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. JPN KEDAH. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. Kami memohon Ya Allah. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. keyakinan yang benar-benar mantap.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu..HIMPUNAN DOA. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul.

Ya Rahman.HIMPUNAN DOA. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. melalui Festival nasyid ini. Ya Allah. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. Ya Allah. maka pada hari ini Ya Allah. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. JPN KEDAH. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran.. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. maka ampunkanlah kami. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu..

Ya Allah Ya Tuhan kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. JPN KEDAH. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam.Quran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ……….HIMPUNAN DOA. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al.

anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. Ya Allah. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. Engkaulah Tuhan semesta alam. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . Pada hari yang barakah ini. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. patuh pada suruhan ibubapa.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Tuhan yang menentukan segala-galanya. gemilang dan terbilang.HIMPUNAN DOA. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

lantas terbukalah pintu keampunan. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. DOA PUISI SAINS Ya Allah. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. Ya Allah. agar bertambahlah iman. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. Tuhan yang bersifat pemurah. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. Ya Allah. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu.HIMPUNAN DOA. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. JPN KEDAH. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. bercahayalah makrifah.

kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. Engkaulah Yang Maha Agung. Amin Ya Rabbal „Alamin. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. Peliharalah penglihatan kami. terjana akal yang suci. Oleh itu Ya Allah. rohani dan jasmani. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. dan kami dengar. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. terbina kesihatan jasmani. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. terbuka minda abadi. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. berdaya juang. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . lalu darinya Ya Allah. emosi. JPN KEDAH. Engkau titipkan di hati kami keimanan. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. gemilang dan terbilang. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati.HIMPUNAN DOA. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. kami mengharap perlindungan. Ya Allah.

DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. Engkau berkatilah hidupnya. JPN KEDAH. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara.. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami.HIMPUNAN DOA. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. mara bahaya. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah.

Ya Allah ya Tuhan kami. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna.HIMPUNAN DOA. maka ampunkanlah kami Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amiin Ya Rabbal Alamiin.ketabahan . Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. Ya Allah YaRahman Ya Rahim. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. JPN KEDAH. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua.

JPN KEDAH. Ya Allah Ya Karim. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. Amin Ya Rabbal Alamiin. kami berhimpun pada pagi ini. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. iman yang mantap. . Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. sentiasa berbudi murni.HIMPUNAN DOA. Kami menitipkan doa ini. pemikiran yang hebat. agama. Dengan penuh rasa kesyukuran. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. tekad dan semangat yang tinggi. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bangsa dan negara. tenaga yang kuat.

Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah. segala puji tertentu bagi Allah. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. Ya Karim. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Zal. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku.A. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. JPN KEDAH.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s.HIMPUNAN DOA. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala.a.Jalali-wal-Ikram. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.

Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. kuncu-kuncunya .HIMPUNAN DOA.a. JPN KEDAH.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau.A. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.

Al-Quran dan Terjemahannya.HIMPUNAN DOA. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1. JPN KEDAH. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Pustaka Nasional Singapura. Hj. Pustaka Nasional Singapura 4. Hj. JPN KEDAH. Abdai Rathomy. Wirid dan Doa. 3. Lateh. Syed Ahmad Semait. Jabatan Agama Johor. SPPIM.HIMPUNAN DOA. Tn. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Penolong Pengarah Dakwah. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. KMN. Hj. BCK. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Hj. Abdul Aziz bin A. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. M. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. JPN. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Jamaluddin Hashim. Kedah Tn. JPN. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala.. DSDK. Mahir bin Mohamad. 2. SPPIM..

JPN. Hj. JPN KEDAH. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Hj.BCK. Abdul Aziz bin A. SPPIM.KMN. SPPIM Usth.. Rahim ( SK. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK.Tunku Putera. Abd. Baling ) Jurulatih Dakwah. Hj.Kulim ) Jurulatih Dakwah.HIMPUNAN DOA. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. Maudah bt. JPN. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . SPPIM.. Haji Hassan b. Kedah Tn. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Ali ( SMK.Baling ) Jurulatih Dakwah. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. Mahang. Itam. Kedah. Lunas Jaya. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. DSDK. Hamid bin Zakaria. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK..Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->