HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

3. Dr. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. 2. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2.HIMPUNAN DOA. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. JPN KEDAH. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia.

6. 4.HIMPUNAN DOA. Sumber rezeki seperti makanan . Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya . Jika dia mengambil harta orang lain . Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . Dia wajib bertaubat dari segala dosa.Muka surat 13 5.W. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .A. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. Sabda nabi S. Contoh pertama .dosa tersebut sahaja yang terhapus. Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. JPN KEDAH.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Merendah diri sebagaimana firman Allah S.W. minuman . Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh.

Wahai Tuhanku.A.. sedangkan makanannya haram.W. (Abu Daud dan lainnya) 7.W. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim..... At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .... Ertinya : Baginda S. 5.. JPN KEDAH. 2. 3... Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S.. Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud . Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan.A.”. 4.. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku . 6.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8.

imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13.A. 9. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan .sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan . Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12. 8..A... baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari .dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan..baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit. Muslim.W. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan . . bahawasanya nabi S. Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R.. apabila memohon doa..bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14..A. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh. Ahmad . Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S.M.. (Ahmad) . Apabila doanya telah diperkenankan . Imam Muslim R.W. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa . Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. (An Nasa’i dan lainnya) 10.. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud . JPN KEDAH. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud . Abu Daud dan An Nasa’i) 11.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Ahmad dan lainnya) 15.HIMPUNAN DOA. Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah. At Tabrani dan Abu Nuaim)..

JPN KEDAH.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. 20. Muslim. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. At Tirmizi.HIMPUNAN DOA. solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. (Al Baihaqi. Ibnu Majah . At Tirmizi. At Tirmizi. 18. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. 9. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari .At Tirmizi dan Ahmad) 2. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Abu Daud .

11. 3. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1.dan Al Hakim) 16. 5. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Al Hakim dan At Tabrani). Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami.At Tirmizi . Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. dan Al Baihaqi) 14.Ai Hakim danAt Tirmizi). Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . Pada malam Jumaat (Ad Dailami. dan Abu Nuaim) 6. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18.W. Ketika azan (Al Bukhari. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani.dan Al Hakim) 15. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. JPN KEDAH. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Abd Razak. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. Said Ibnu Mansur) 11.HIMPUNAN DOA. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .At Tirmizi . Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17.

Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Di Mina 14. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. 20. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. JPN KEDAH. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1.HIMPUNAN DOA. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. 2.

telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. Ahmad . JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S.W. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia .A. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik. Lalu baginda bersabda . (Abu Daud.Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

A. Ertinya : Saidina Anas R. Baginda S.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Baginda S. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab .Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1. (Abu Daud. (Abu Daud. Al Baihaqi . menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa. Kemudian dia berkata kepada baginda S.HIMPUNAN DOA.W. An Nasa’I . 2. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S. bertanya kepada seorang lelaki .W.W. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .A. : .dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.W.W.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia. Rasulullah S.A. Ahmad. Rasulullah S. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.A.A.A.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”. JPN KEDAH. duduk bersama baginda S.W.A.A.

tetapi kamu berkawan dengannya 6. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.MS 201 Sebagai tambahan .Kamu kata kamu cintakan Rasulullah. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8.Kamu kata syurga itu benar.Dr. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku .Kamu nampak keaiban orang lain.Kamu baca Al Quran. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka.Lalu beliau menjawab:1. tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar .M. Berdasarkan hadis di atas . tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.Kamu kata kamu kenal Allah. JPN KEDAH.Kamu kata mati itu benar. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4.Sheikhul Azhar . Abd Halim Mahmud . 3.Kamu kata neraka itu benar.HIMPUNAN DOA.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.Kamu makan rezeki Allah.

Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi. 4.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. 10. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH.

pada pendengaranku cahaya. JPN KEDAH. diatasku cahaya. disebelah kiriku cahaya. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. pada penglihatanku cahaya. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5.W. 7.T). dibawahku cahaya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 8. disebelah kananku cahaya. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku.pada lidahku cahaya. dihadapanku cahaya.Jadikanlah dalam hatiku cahaya . Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. 6. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah.HIMPUNAN DOA. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina.

5. 14.S. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami.M. 12. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M.HIMPUNAN DOA. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.Sheikh Muhammad Zaki R. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. JPN KEDAH. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . Segala puji bagi Allah. Ya Allah Ya Tuhanku. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . 36 11.

DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir .Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka.

JPN KEDAH. Hiasilah kami dengan sopan santun. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat.HIMPUNAN DOA.

DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya.. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi. Ya Allah.

maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. Ya Allah. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. JPN KEDAH. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas.HIMPUNAN DOA. keputusan yang tuntas. bangsa dan Negara. kepada agama. lalu engkau lapangkanlah dada kami. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . untuk bermesyuarat. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami.

Ya Allah . Ya Rahman . Ya Allah . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amin Ya Rabbal Alamin.maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. Ya Allah ya Tuhan kami . kukuhkan tekad kami . Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. anak yang cintakan ilmu pengetahuan .Ya Rahim. sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . JPN KEDAH. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . Oleh itu jadikanlah ya Allah . yang nanti akan dipertanggungjawabkan.HIMPUNAN DOA.kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. Akhirnya ya Allah . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda .Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . gemilang dan terbilang .

menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. kurniakan kami kelapangan dada. Ya Allah. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. JPN KEDAH. Ya Allah. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. Ya „Alim.HIMPUNAN DOA. berinovasi. Sesungguhnya kami sedar ya Allah. berdaya saing dan berdaya juang. Ya Allah. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . Ya Aziz Ya Jabbar. Ya Rahman. semangat dan keutuhan. kreatif dan berminda positif. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. Ya Fattah.

Ampunilah dosa kami. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Oleh itu Ya Allah. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. Ya Hafiz.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Ya Allah.

perkenankanlah doa kami .menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. Dengan penuh kerendahan hati. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui.Dari itu ya Allah. Ya Allah. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. semoga dengannya kami mudah menerima . padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu .HIMPUNAN DOA. kami bermunajat kepada Mu. satukanlah fikrah antara kami. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tautkanlah hati-hati kami. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. JPN KEDAH. harapan kami dan impian kami. Maka dari itu Ya Allah. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. Ya Rahman Ya Rahim.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu.

agar agama bangsa negara semakin cemerlang. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. gemilang dan terbilang. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . JPN KEDAH. mengharungi badai gelombang. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. semangat dan rasa tanggungjawab. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. isteri dan keluarga didalam kerinduan. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . menjana generasi khaira ummah.HIMPUNAN DOA. semoga dengannya kami mudah menerima .

tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. Kami juga sedar Ya Allah . Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . memerlukan kekuatan. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. JPN KEDAH. dunia globalisasi tanpa sempadan . kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. keteguhan. di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka .HIMPUNAN DOA. Amin Ya Rabbal „Alimin.

Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. JPN KEDAH. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. Ya Allah. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. anak menjadi piatu. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. syuhada dan solihin. isteri menjadi janda.

berdaya saing memajukan negara tercinta. agar dapat kami bergerak seiring. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. JPN KEDAH. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. Oleh itu. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. tamak haloba. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Ya Allah. tahayyul dan kekufuran. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa.HIMPUNAN DOA. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. engkaulah pemerintah segala pemerintah. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. khurafat. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. nanah dan airmata perjuangan. Ya Allah Ya Malikal Mulk. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. Ya Allah Ya Aziz.

JPN KEDAH. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. Kami memohon Ya Allah. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. ilmu yang berguna.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. keyakinan yang benar-benar mantap. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau.HIMPUNAN DOA. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Selamatkanlah kami dari mara bahaya. sentiasa mensyukuri nikmatMu. bangsa dan negara ke arah cemerlang. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami.. hati yang khusyuk. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain.

dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan.HIMPUNAN DOA. maka ampunkanlah kami. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat ………………….. Ya Rahman. maka pada hari ini Ya Allah. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. JPN KEDAH. Ya Allah. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini.. Ya Allah. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. melalui Festival nasyid ini.

Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ……….Quran. Ya Allah Ya Tuhan kami.

PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami.HIMPUNAN DOA. Ya Allah. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. Engkaulah Tuhan semesta alam. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . patuh pada suruhan ibubapa. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . Pada hari yang barakah ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. Tuhan yang menentukan segala-galanya. JPN KEDAH. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. gemilang dan terbilang.

DOA PUISI SAINS Ya Allah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. bercahayalah makrifah. Ya Allah. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya.HIMPUNAN DOA. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. lantas terbukalah pintu keampunan. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. Ya Allah. Tuhan yang bersifat pemurah. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. JPN KEDAH. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. agar bertambahlah iman.

Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dan kami dengar. berdaya juang. Peliharalah penglihatan kami. terjana akal yang suci. Engkaulah Yang Maha Agung. emosi. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing.HIMPUNAN DOA. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. gemilang dan terbilang. terbina kesihatan jasmani. terbuka minda abadi. lalu darinya Ya Allah. kami mengharap perlindungan. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. Ya Allah. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Engkau titipkan di hati kami keimanan. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. rohani dan jasmani. JPN KEDAH. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Oleh itu Ya Allah. Amin Ya Rabbal „Alamin.

Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. mara bahaya. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. JPN KEDAH.. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. Engkau berkatilah hidupnya.

Amiin Ya Rabbal Alamiin. maka ampunkanlah kami Ya Allah. Ya Allah ya Tuhan kami. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. Ya Allah YaRahman Ya Rahim.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH.ketabahan . Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu.

kami berhimpun pada pagi ini. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. iman yang mantap. Amin Ya Rabbal Alamiin. Kami menitipkan doa ini. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. tenaga yang kuat. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. tekad dan semangat yang tinggi. . sentiasa berbudi murni. Dengan penuh rasa kesyukuran. pemikiran yang hebat. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. bangsa dan negara. Ya Allah Ya Karim. agama. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH.

W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. segala puji tertentu bagi Allah.A. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.Jalali-wal-Ikram. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.a. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Ya Zal. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Ya Karim. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. JPN KEDAH. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini.HIMPUNAN DOA.

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .A. JPN KEDAH.a.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s.HIMPUNAN DOA. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. kuncu-kuncunya . Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah.

HIMPUNAN DOA. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1. Al-Quran dan Terjemahannya. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH.

Abdai Rathomy. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Pustaka Nasional Singapura 4. JPN. Penolong Pengarah Dakwah. M. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Pustaka Nasional Singapura. Abdul Aziz bin A. JPN KEDAH. Kedah Tn.. Jamaluddin Hashim. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. DSDK. Tn. 3. Jabatan Agama Johor. 2. BCK.. Wirid dan Doa. Mahir bin Mohamad. SPPIM. JPN. Hj. SPPIM. Hj. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. Hj. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.HIMPUNAN DOA. Lateh. Syed Ahmad Semait. KMN. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Hj. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ).

Hj.HIMPUNAN DOA. Lunas Jaya.BCK. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Haji Hassan b. Hamid bin Zakaria. SPPIM.Kulim ) Jurulatih Dakwah. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.Tunku Putera. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Abdul Aziz bin A. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK. Abd.. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Maudah bt.. Mahang. DSDK. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. Itam. Kedah Tn. Baling ) Jurulatih Dakwah. Kedah. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. JPN KEDAH.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah. JPN. SPPIM Usth. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn.KMN. Rahim ( SK.Baling ) Jurulatih Dakwah. Hj. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. Hj. SPPIM. Ali ( SMK.. JPN.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.