HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia.HIMPUNAN DOA. 3. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. JPN KEDAH. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. 2. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. Dr.

Dia wajib bertaubat dari segala dosa. Jika dia mengambil harta orang lain .dosa tersebut sahaja yang terhapus.Muka surat 13 5. Sabda nabi S. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh.W. minuman . Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. JPN KEDAH. 4.A.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . Merendah diri sebagaimana firman Allah S. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya . Sumber rezeki seperti makanan . pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 6. Contoh pertama .HIMPUNAN DOA.W.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7.

6. 4.A. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud ... Ertinya : Baginda S. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1. 5.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8.W.. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA...W. (Abu Daud dan lainnya) 7.. sedangkan makanannya haram. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan. 3.. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim.. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim..A.”. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku .. 2. Wahai Tuhanku.... Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim.

A. (An Nasa’i dan lainnya) 10.sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan . Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12. Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R.. Abu Daud dan An Nasa’i) 11. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud ..A.M. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan .. Ahmad dan lainnya) 15. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa . Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah.HIMPUNAN DOA.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. 8. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari . At Tabrani dan Abu Nuaim). Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan . Muslim... JPN KEDAH. Apabila doanya telah diperkenankan . apabila memohon doa.. Imam Muslim R.A.. . baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit.. (Ahmad) . Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud .W.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 9. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh.baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit.W.. Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S. Ahmad .bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14. bahawasanya nabi S.. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13..

An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. JPN KEDAH. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Ibnu Majah . Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. At Tirmizi. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. 9. Muslim. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Abu Daud . Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. (Al Baihaqi. At Tirmizi. solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. 20.At Tirmizi dan Ahmad) 2. 18. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. At Tirmizi. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3.

Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17. Said Ibnu Mansur) 11. Abd Razak. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. 3. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi.At Tirmizi . Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15.HIMPUNAN DOA. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7.W.dan Al Hakim) 16. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. dan Al Baihaqi) 14. Al Hakim dan At Tabrani). 5. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. JPN KEDAH. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. dan Abu Nuaim) 6.dan Al Hakim) 15. Ketika azan (Al Bukhari. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Ai Hakim danAt Tirmizi).At Tirmizi . Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. 11. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S.

2. Di belakang Maqam Ibrahim 11. JPN KEDAH. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8.HIMPUNAN DOA. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Di Mina 14. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. 20. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5.

Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . (Abu Daud. Ahmad .W.HIMPUNAN DOA. Lalu baginda bersabda . dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.A. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik.Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas.

W. JPN KEDAH.W.A. : .A. (Abu Daud. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa. Kemudian dia berkata kepada baginda S.W.A.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”.W.W. Ahmad. (Abu Daud.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Rasulullah S. 2. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .A. An Nasa’I . Rasulullah S.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab . dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas).HIMPUNAN DOA.A. Ertinya : Saidina Anas R.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1. duduk bersama baginda S. Al Baihaqi .A.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia. Baginda S. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.W.A. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.A.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”. Baginda S. bertanya kepada seorang lelaki .

rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur. JPN KEDAH.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah.Kamu kata neraka itu benar. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak.HIMPUNAN DOA.Kamu kata mati itu benar.Kamu baca Al Quran.Kamu kata syurga itu benar. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.Kamu makan rezeki Allah.Kamu kata kamu kenal Allah. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8.Lalu beliau menjawab:1.Kamu nampak keaiban orang lain.M. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.MS 201 Sebagai tambahan . seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku . Abd Halim Mahmud . Berdasarkan hadis di atas .(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3.Dr. 3. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tetapi kamu berkawan dengannya 6. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu.Sheikhul Azhar . kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.

Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. JPN KEDAH. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. 4. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati.HIMPUNAN DOA. 10.

pada penglihatanku cahaya. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. dibawahku cahaya. dihadapanku cahaya. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. 6. 7. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. 8. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. diatasku cahaya. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah.T). dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5.W. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya.Jadikanlah dalam hatiku cahaya . pada pendengaranku cahaya. disebelah kananku cahaya.pada lidahku cahaya. disebelah kiriku cahaya. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku.

Sheikh Muhammad Zaki R. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13. 36 11. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . 12. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 5.S. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. Ya Allah Ya Tuhanku. JPN KEDAH. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.HIMPUNAN DOA. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu.M. Segala puji bagi Allah. 14. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu.

Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir .HIMPUNAN DOA. keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman. JPN KEDAH. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami.

HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Hiasilah kami dengan sopan santun. Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat.

selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya. Ya Allah. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH..

andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. Ya Allah. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. kepada agama. bangsa dan Negara. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. JPN KEDAH. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. untuk bermesyuarat.HIMPUNAN DOA. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. lalu engkau lapangkanlah dada kami. keputusan yang tuntas. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami.

berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya.kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. gemilang dan terbilang . Oleh itu jadikanlah ya Allah . Ya Rahman . yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . Ya Allah . Ya Allah ya Tuhan kami .Ya Rahim. anak yang cintakan ilmu pengetahuan . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . Akhirnya ya Allah . JPN KEDAH. Ya Allah .HIMPUNAN DOA. sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . Amin Ya Rabbal Alamin.maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. kukuhkan tekad kami . yang nanti akan dipertanggungjawabkan.Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah .

Ya Allah. berinovasi. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. Ya Fattah. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. Ya „Alim. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . Sesungguhnya kami sedar ya Allah. kurniakan kami kelapangan dada. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. semangat dan keutuhan. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. Ya Rahman. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. kreatif dan berminda positif. berdaya saing dan berdaya juang. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. Ya Allah. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Ya Aziz Ya Jabbar. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA.

Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. Ya Allah. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. JPN KEDAH. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Oleh itu Ya Allah. Ya Hafiz. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur.HIMPUNAN DOA. Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ampunilah dosa kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak.

seorang pemimpin yang berjiwa rakyat.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. Maka dari itu Ya Allah. satukanlah fikrah antara kami. perkenankanlah doa kami .HIMPUNAN DOA. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui.Dari itu ya Allah. tautkanlah hati-hati kami. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. JPN KEDAH. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. Ya Allah. Dengan penuh kerendahan hati.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. Ya Rahman Ya Rahim. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. semoga dengannya kami mudah menerima . kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. harapan kami dan impian kami. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. kami bermunajat kepada Mu. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia.

semoga dengannya kami mudah menerima . engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. JPN KEDAH. mengharungi badai gelombang. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. semangat dan rasa tanggungjawab. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini.HIMPUNAN DOA. gemilang dan terbilang. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . isteri dan keluarga didalam kerinduan. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. menjana generasi khaira ummah. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . membina diri dengan ilmu dan kemahiran.

oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. memerlukan kekuatan. Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. keteguhan. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . Kami juga sedar Ya Allah . di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. dunia globalisasi tanpa sempadan . dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amin Ya Rabbal „Alimin. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu.

Ya Allah. syuhada dan solihin. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun ………….Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. JPN KEDAH. isteri menjadi janda. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa.HIMPUNAN DOA. anak menjadi piatu. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka.

engkaulah pemerintah segala pemerintah. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. agar dapat kami bergerak seiring. Ya Allah. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu.HIMPUNAN DOA. tamak haloba. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. JPN KEDAH. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. khurafat. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. Oleh itu. Ya Allah Ya Malikal Mulk. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. tahayyul dan kekufuran. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. Ya Allah Ya Aziz. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. nanah dan airmata perjuangan. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. berdaya saing memajukan negara tercinta. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bakhil kedekut dan perasaan mazmumah.

Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul. sentiasa mensyukuri nikmatMu. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. Kami memohon Ya Allah. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. keyakinan yang benar-benar mantap. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia.HIMPUNAN DOA.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bangsa dan negara ke arah cemerlang. ilmu yang berguna. hati yang khusyuk. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau.. JPN KEDAH.

Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. Ya Allah. kami memuji keindahan syariat AgamaMu.HIMPUNAN DOA. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan.. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. JPN KEDAH. Ya Allah. maka ampunkanlah kami. maka pada hari ini Ya Allah. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. melalui Festival nasyid ini. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. Ya Rahman. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu.

muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. Ya Allah Ya Tuhan kami. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam.HIMPUNAN DOA. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Quran. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini.

DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. Engkaulah Tuhan semesta alam. JPN KEDAH.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. Tuhan yang menentukan segala-galanya. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. Ya Allah. gemilang dan terbilang. Pada hari yang barakah ini. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . patuh pada suruhan ibubapa.HIMPUNAN DOA. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.

untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. Ya Allah. Ya Allah. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. DOA PUISI SAINS Ya Allah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. agar bertambahlah iman. Tuhan yang bersifat pemurah. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam.HIMPUNAN DOA. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. JPN KEDAH. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. lantas terbukalah pintu keampunan. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. bercahayalah makrifah.

Peliharalah penglihatan kami. JPN KEDAH. Engkaulah Yang Maha Agung. berdaya juang. gemilang dan terbilang. dan kami dengar. lalu darinya Ya Allah. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. emosi. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. terbina kesihatan jasmani. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . terbuka minda abadi.HIMPUNAN DOA. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. Ya Allah. kami mengharap perlindungan. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. Engkau titipkan di hati kami keimanan. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. rohani dan jasmani. Amin Ya Rabbal „Alamin. Oleh itu Ya Allah. terjana akal yang suci.

. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara.HIMPUNAN DOA. Engkau berkatilah hidupnya. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. mara bahaya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. JPN KEDAH.

Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. JPN KEDAH. Ya Allah ya Tuhan kami. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. Ya Allah YaRahman Ya Rahim. maka ampunkanlah kami Ya Allah. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. Amiin Ya Rabbal Alamiin.ketabahan . dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati.HIMPUNAN DOA.

pemikiran yang hebat. tenaga yang kuat. Kami menitipkan doa ini. kami berhimpun pada pagi ini. agama.HIMPUNAN DOA. sentiasa berbudi murni. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. Dengan penuh rasa kesyukuran. iman yang mantap. bangsa dan negara. . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tekad dan semangat yang tinggi. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. Amin Ya Rabbal Alamiin. Ya Allah Ya Karim. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim.

DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Ya Zal.a. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat.A. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. JPN KEDAH. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau.HIMPUNAN DOA. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini. segala puji tertentu bagi Allah. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Ya Karim. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah.Jalali-wal-Ikram.

HIMPUNAN DOA.A. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s. JPN KEDAH. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. kuncu-kuncunya . Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya.a. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S.

JPN KEDAH. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Al-Quran dan Terjemahannya. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1.HIMPUNAN DOA.

KMN. DSDK. Penolong Pengarah Dakwah. Kedah Tn. Mahir bin Mohamad. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Lateh. SPPIM.HIMPUNAN DOA. Pustaka Nasional Singapura. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. 3. Hj. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. JPN. Abdai Rathomy. Abdul Aziz bin A. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Pustaka Nasional Singapura 4. Jamaluddin Hashim. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). Hj. Hj.. JPN KEDAH. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. SPPIM. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. BCK. Jabatan Agama Johor. Wirid dan Doa. Hj. Tn. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. JPN. 2. M. Syed Ahmad Semait.

Hamid bin Zakaria. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Kedah. Ali ( SMK.Baling ) Jurulatih Dakwah. Mahang.BCK.HIMPUNAN DOA. Abdul Aziz bin A.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah.. SPPIM.. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Rahim ( SK. Maudah bt. JPN. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. SPPIM Usth. Hj. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Baling ) Jurulatih Dakwah. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Hj. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .KMN. DSDK. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah.. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. SPPIM. Lunas Jaya.Kulim ) Jurulatih Dakwah. JPN. JPN KEDAH. Abd. Kedah Tn. Itam. Haji Hassan b. Hj.Tunku Putera. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.