HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. 3. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. 2.HIMPUNAN DOA. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. JPN KEDAH. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Dr.

W. Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. 4. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan. Sumber rezeki seperti makanan . Contoh pertama . Merendah diri sebagaimana firman Allah S.A. JPN KEDAH. Sabda nabi S.HIMPUNAN DOA.W. Dia wajib bertaubat dari segala dosa.dosa tersebut sahaja yang terhapus. minuman . Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . 6.Muka surat 13 5. Jika dia mengambil harta orang lain . Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya . Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh.

telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku ...W. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim.. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1. JPN KEDAH. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim... 2... 6. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram.A. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan.. 5.A.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8. 4.. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Ertinya : Baginda S.. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud ..HIMPUNAN DOA. (Abu Daud dan lainnya) 7. Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim.. 3. Wahai Tuhanku. sedangkan makanannya haram.W.”. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S.

..sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan . Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah.. Ahmad dan lainnya) 15..... (An Nasa’i dan lainnya) 10.. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari . Muslim. Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12.A.. (Ahmad) .HIMPUNAN DOA.W. apabila memohon doa. 8. bahawasanya nabi S. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh.A. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. Imam Muslim R. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit. Abu Daud dan An Nasa’i) 11. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud .baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit. Ahmad .W. Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan . JPN KEDAH. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13.. Apabila doanya telah diperkenankan . Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa .A. 9.M. . Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud . Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan .dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan.bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14. At Tabrani dan Abu Nuaim).

Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. At Tirmizi.HIMPUNAN DOA. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. 9. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. JPN KEDAH. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Abu Daud .At Tirmizi dan Ahmad) 2. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Muslim. At Tirmizi. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. 20. At Tirmizi. solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. (Al Baihaqi.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . 18. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Ibnu Majah . Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Abu Daud dan At Tirmizi) 8. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . At Tirmizi dan Al Bazzar) 3.

Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. Pada malam Jumaat (Ad Dailami.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ketika azan (Al Bukhari. dan Abu Nuaim) 6.Ai Hakim danAt Tirmizi).T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Abd Razak. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Said Ibnu Mansur) 11. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18. 5. Al Hakim dan At Tabrani). Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17.dan Al Hakim) 15.HIMPUNAN DOA. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. 11. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7.W. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .At Tirmizi . Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17.At Tirmizi . Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. dan Al Baihaqi) 14. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. JPN KEDAH. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . 3. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13.dan Al Hakim) 16. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari.

Di Mina 14. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. 2. 20. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. JPN KEDAH. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1.HIMPUNAN DOA.

Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S.W. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . JPN KEDAH. Lalu baginda bersabda . Ahmad . Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik.HIMPUNAN DOA.Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . (Abu Daud.A. telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.

W. Ahmad. : .W.A.W.A. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .A. (Abu Daud.A. Ertinya : Saidina Anas R.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia. Baginda S.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1. 2. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas).HIMPUNAN DOA.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia .A.W. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Baginda S.A. Al Baihaqi .sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”.W. Rasulullah S. JPN KEDAH. duduk bersama baginda S. Kemudian dia berkata kepada baginda S. (Abu Daud.W. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab . Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak. An Nasa’I .A. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa. Rasulullah S. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.A. bertanya kepada seorang lelaki .

rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya.Lalu beliau menjawab:1.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku . Berdasarkan hadis di atas . tetapi kamu tidak beramal untuknya 7. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.Kamu kata syurga itu benar. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R.Dr.Sheikhul Azhar .Kamu nampak keaiban orang lain. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka. Abd Halim Mahmud . tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.Kamu baca Al Quran.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah.Kamu kata neraka itu benar. tetapi kamu berkawan dengannya 6.Kamu makan rezeki Allah.MS 201 Sebagai tambahan .Kamu kata kamu kenal Allah. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala. tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3.Kamu kata mati itu benar. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur.M. 3. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5.

4. JPN KEDAH. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri. 10. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi.HIMPUNAN DOA. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya.

Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah.W. 7. disebelah kananku cahaya.HIMPUNAN DOA.T). Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. pada pendengaranku cahaya.Jadikanlah dalam hatiku cahaya . dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. dihadapanku cahaya. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . disebelah kiriku cahaya. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. pada penglihatanku cahaya. diatasku cahaya. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. dibawahku cahaya.pada lidahku cahaya. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. 8. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. 6.

Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13.HIMPUNAN DOA.Sheikh Muhammad Zaki R.M. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. Ya Allah Ya Tuhanku. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. Segala puji bagi Allah.S. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. JPN KEDAH. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . 5. 36 11. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. 14. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. 12.

HIMPUNAN DOA. DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman.Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir .

Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Hiasilah kami dengan sopan santun.

. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini. Ya Allah. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi.HIMPUNAN DOA.

bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. kepada agama. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. untuk bermesyuarat. Ya Allah. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. JPN KEDAH. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. bangsa dan Negara. keputusan yang tuntas. lalu engkau lapangkanlah dada kami. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami.

baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . Oleh itu jadikanlah ya Allah . yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . Ya Allah . Ya Allah . anak yang cintakan ilmu pengetahuan . Ya Allah ya Tuhan kami . Akhirnya ya Allah . serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . gemilang dan terbilang . tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. Ya Rahman . yang nanti akan dipertanggungjawabkan. jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu .maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah.Ya Rahim. ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini .kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . Amin Ya Rabbal Alamin.HIMPUNAN DOA. Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. JPN KEDAH. berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang.Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . kukuhkan tekad kami . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya.

kreatif dan berminda positif. kurniakan kami kelapangan dada. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. berdaya saing dan berdaya juang. berinovasi. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. Ya „Alim.HIMPUNAN DOA. Ya Allah. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . Ya Rahman. Ya Allah. Ya Aziz Ya Jabbar. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. Sesungguhnya kami sedar ya Allah. Ya Allah. semangat dan keutuhan. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. JPN KEDAH. Ya Fattah.

JPN KEDAH. Ya Allah. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.HIMPUNAN DOA. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Ya Hafiz. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. Ya Allah. Ampunilah dosa kami. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. Oleh itu Ya Allah.

JPN KEDAH. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui. satukanlah fikrah antara kami. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. kami bermunajat kepada Mu. perkenankanlah doa kami . agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. harapan kami dan impian kami. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Rahman Ya Rahim.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. Maka dari itu Ya Allah.HIMPUNAN DOA.Dari itu ya Allah. semoga dengannya kami mudah menerima . padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. tautkanlah hati-hati kami. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. Ya Allah.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . Dengan penuh kerendahan hati.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan.

dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. JPN KEDAH. mengharungi badai gelombang. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. semangat dan rasa tanggungjawab. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . gemilang dan terbilang. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. semoga dengannya kami mudah menerima . mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. isteri dan keluarga didalam kerinduan. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu .HIMPUNAN DOA. menjana generasi khaira ummah.

JPN KEDAH. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. Amin Ya Rabbal „Alimin. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. memerlukan kekuatan. Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. keteguhan. Kami juga sedar Ya Allah . kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. dunia globalisasi tanpa sempadan .HIMPUNAN DOA. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami.

Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin .HIMPUNAN DOA. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. Ya Allah.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. anak menjadi piatu. isteri menjadi janda. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. syuhada dan solihin. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka.

agar dapat kami bergerak seiring. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. Ya Allah Ya Malikal Mulk. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. Oleh itu. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. berdaya saing memajukan negara tercinta. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. nanah dan airmata perjuangan. tamak haloba. Ya Allah Ya Aziz. engkaulah pemerintah segala pemerintah.HIMPUNAN DOA. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. khurafat. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. JPN KEDAH. Ya Allah. tahayyul dan kekufuran.

kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. ilmu yang berguna.. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. keyakinan yang benar-benar mantap. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Kami memohon Ya Allah. hati yang khusyuk.HIMPUNAN DOA.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. sentiasa mensyukuri nikmatMu. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. JPN KEDAH. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul.

Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. JPN KEDAH. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. maka pada hari ini Ya Allah. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu.HIMPUNAN DOA. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran.. Ya Rahman. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah.. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. Ya Allah. Ya Allah. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. maka ampunkanlah kami. melalui Festival nasyid ini.

jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Quran. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. Ya Allah Ya Tuhan kami. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. JPN KEDAH. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran.HIMPUNAN DOA.

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. Tuhan yang menentukan segala-galanya. JPN KEDAH. Ya Allah. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . patuh pada suruhan ibubapa. Pada hari yang barakah ini. anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. Engkaulah Tuhan semesta alam. gemilang dan terbilang. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan.HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.

agar bertambahlah iman. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. Ya Allah. JPN KEDAH. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. bercahayalah makrifah. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. DOA PUISI SAINS Ya Allah. Tuhan yang bersifat pemurah. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam.HIMPUNAN DOA. lantas terbukalah pintu keampunan. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. Ya Allah. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah.

Amin Ya Rabbal „Alamin. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. lalu darinya Ya Allah. Peliharalah penglihatan kami. dan kami dengar. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. terjana akal yang suci. Ya Allah. terbuka minda abadi. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini.HIMPUNAN DOA. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. berdaya juang. terbina kesihatan jasmani. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. JPN KEDAH. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. kami mengharap perlindungan. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Engkau titipkan di hati kami keimanan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. gemilang dan terbilang. emosi. Engkaulah Yang Maha Agung. rohani dan jasmani. Oleh itu Ya Allah. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan.

. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. mara bahaya. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. Engkau berkatilah hidupnya. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah.

Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. Ya Allah ya Tuhan kami. Ya Allah YaRahman Ya Rahim. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. Amiin Ya Rabbal Alamiin. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. JPN KEDAH.ketabahan . Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. maka ampunkanlah kami Ya Allah. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Amin Ya Rabbal Alamiin. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. agama. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat.HIMPUNAN DOA. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. kami berhimpun pada pagi ini. tekad dan semangat yang tinggi. Kami menitipkan doa ini. sentiasa berbudi murni. JPN KEDAH. tenaga yang kuat. Dengan penuh rasa kesyukuran. iman yang mantap. pemikiran yang hebat. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. . bangsa dan negara. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. Ya Allah Ya Karim. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat.

JPN KEDAH. segala puji tertentu bagi Allah.a.A. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.HIMPUNAN DOA. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. Ya Zal.Jalali-wal-Ikram. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Ya Karim. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu.

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s.a.HIMPUNAN DOA.A. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. kuncu-kuncunya . Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. JPN KEDAH. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.

HIMPUNAN DOA. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1. JPN KEDAH. Al-Quran dan Terjemahannya. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. 2. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. Jabatan Agama Johor. Mahir bin Mohamad. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. JPN.HIMPUNAN DOA. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Lateh.. Hj. Pustaka Nasional Singapura. JPN. Syed Ahmad Semait. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Tn. BCK. SPPIM. KMN. Hj. DSDK. JPN KEDAH. SPPIM. M. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). 3. Abdai Rathomy. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Kedah Tn. Hj. Penolong Pengarah Dakwah. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. Jamaluddin Hashim. Abdul Aziz bin A. Hj. Wirid dan Doa. Pustaka Nasional Singapura 4.

Hamid bin Zakaria. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. SPPIM. Itam. Mahang. Hj. Maudah bt.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah. Hj. Kedah Tn. JPN. Hj. DSDK. Lunas Jaya. Abdul Aziz bin A.Tunku Putera.Kulim ) Jurulatih Dakwah. Rahim ( SK. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. JPN KEDAH. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK.KMN.Baling ) Jurulatih Dakwah. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. Haji Hassan b. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK.BCK. Abd. Kedah. JPN.. Ali ( SMK.. Baling ) Jurulatih Dakwah. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK. SPPIM.HIMPUNAN DOA. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. SPPIM Usth.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.