HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

2. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Dr. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. JPN KEDAH. 3. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2.HIMPUNAN DOA.

minuman . Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya .dosa tersebut sahaja yang terhapus. Sabda nabi S.W. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .A. Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Merendah diri sebagaimana firman Allah S. Contoh pertama . Dia wajib bertaubat dari segala dosa. Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. 4.HIMPUNAN DOA. 6. Sumber rezeki seperti makanan .Muka surat 13 5. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan. JPN KEDAH. Jika dia mengambil harta orang lain .W. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin .

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .W.. Wahai Tuhanku. (Abu Daud dan lainnya) 7.W..... At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim.. JPN KEDAH. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud .HIMPUNAN DOA.A. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram.”.. Ertinya : Baginda S.A.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8.... 6.. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan. 4. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim. sedangkan makanannya haram.. 3. 5. 2.. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku . Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim.

. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan . apabila memohon doa. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan . bahawasanya nabi S. Ahmad dan lainnya) 15.A. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. Muslim. JPN KEDAH.baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit. Ahmad . Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari .. 8. Abu Daud dan An Nasa’i) 11....A.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud . mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh... Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. At Tabrani dan Abu Nuaim). 9.A. (Ahmad) ..HIMPUNAN DOA. (An Nasa’i dan lainnya) 10. Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit..sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan .W.bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14. . Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud . Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah. Apabila doanya telah diperkenankan . Imam Muslim R.M.. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa .W..

Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah.HIMPUNAN DOA. At Tirmizi. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia.At Tirmizi dan Ahmad) 2. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. (Al Baihaqi. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. Ibnu Majah . At Tirmizi. 9. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. 20. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Abu Daud . solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. An Nasa’i dan Abu Daud) 22.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 18. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Muslim. At Tirmizi. JPN KEDAH.

dan Al Hakim) 16.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18.At Tirmizi . Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14.W. 3. dan Abu Nuaim) 6. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10.dan Al Hakim) 15. dan Al Baihaqi) 14. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. Ketika azan (Al Bukhari. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Said Ibnu Mansur) 11.HIMPUNAN DOA. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4.Ai Hakim danAt Tirmizi). Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Al Hakim dan At Tabrani). Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. Abd Razak. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim .Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. 11. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. JPN KEDAH.At Tirmizi . 5.

Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. 20. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). JPN KEDAH. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. 2. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10.HIMPUNAN DOA. Di Mina 14. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23.

Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia .Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ahmad . Lalu baginda bersabda .W. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik. telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas.A.HIMPUNAN DOA. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S. JPN KEDAH. (Abu Daud.

A. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa.W. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). Kemudian dia berkata kepada baginda S. (Abu Daud. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab . Al Baihaqi .A. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa . Ahmad.A. : .dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.W.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”.A.W. (Abu Daud. duduk bersama baginda S. Ertinya : Saidina Anas R.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1. An Nasa’I . Baginda S.A. JPN KEDAH.W.HIMPUNAN DOA.A. Rasulullah S.W. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.A. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia .A. Baginda S. bertanya kepada seorang lelaki . Rasulullah S. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.W. 2.

rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tetapi kamu berkawan dengannya 6.MS 201 Sebagai tambahan . Abd Halim Mahmud .M. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5.Kamu kata mati itu benar.HIMPUNAN DOA.Sheikhul Azhar . Berdasarkan hadis di atas . bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka.Kamu kata kamu kenal Allah. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . JPN KEDAH.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu.Kamu nampak keaiban orang lain.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.Kamu makan rezeki Allah. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4.Kamu kata syurga itu benar. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8.Dr.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9. 3.Lalu beliau menjawab:1.Kamu kata neraka itu benar. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku . tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R.Kamu baca Al Quran. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.

DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. 4. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. JPN KEDAH. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. 10. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi.HIMPUNAN DOA.

Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10.pada lidahku cahaya.W. pada penglihatanku cahaya.Jadikanlah dalam hatiku cahaya . 6. 7. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. dibawahku cahaya. JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. dihadapanku cahaya. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. 8. diatasku cahaya. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. disebelah kananku cahaya. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya.T). disebelah kiriku cahaya. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. pada pendengaranku cahaya. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina.

muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. Ya Allah Ya Tuhanku. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. JPN KEDAH. 14.HIMPUNAN DOA. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. lenyapkanlah kepayahan daripadanya.Sheikh Muhammad Zaki R.S. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . 12.M. 5. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. 36 11. Segala puji bagi Allah. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami.

Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman. DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami.HIMPUNAN DOA. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir . JPN KEDAH.

DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Hiasilah kami dengan sopan santun. JPN KEDAH. Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi.. JPN KEDAH. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Ya Allah. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini.HIMPUNAN DOA.

keputusan yang tuntas. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. JPN KEDAH. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. Ya Allah. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. bangsa dan Negara. lalu engkau lapangkanlah dada kami. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. untuk bermesyuarat. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu.HIMPUNAN DOA. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. kepada agama. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas.

Ya Rahim.Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . Ya Allah . Oleh itu jadikanlah ya Allah . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu .maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . Ya Allah ya Tuhan kami . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . gemilang dan terbilang . Amin Ya Rabbal Alamin. baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . JPN KEDAH. Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. Ya Rahman . Akhirnya ya Allah . kukuhkan tekad kami . Ya Allah . yang nanti akan dipertanggungjawabkan.HIMPUNAN DOA. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya.kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . anak yang cintakan ilmu pengetahuan . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang.

berdaya saing dan berdaya juang. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. JPN KEDAH. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. kreatif dan berminda positif. semangat dan keutuhan. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. berinovasi. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Ya Rahman. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . kurniakan kami kelapangan dada. Ya „Alim. Sesungguhnya kami sedar ya Allah. Ya Allah. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. Ya Aziz Ya Jabbar. Ya Fattah. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. Ya Allah. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi.HIMPUNAN DOA.

HIMPUNAN DOA. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. JPN KEDAH. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Oleh itu Ya Allah. Ya Hafiz. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Ya Allah. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. Ampunilah dosa kami. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya.

betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu.Dari itu ya Allah. JPN KEDAH. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . tautkanlah hati-hati kami. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. Ya Rahman Ya Rahim. satukanlah fikrah antara kami. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. kami bermunajat kepada Mu. Dengan penuh kerendahan hati.HIMPUNAN DOA. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. Ya Allah. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. semoga dengannya kami mudah menerima . Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. perkenankanlah doa kami . bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . harapan kami dan impian kami. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. Maka dari itu Ya Allah.

menjana generasi khaira ummah. JPN KEDAH. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . gemilang dan terbilang. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. mengharungi badai gelombang. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. semoga dengannya kami mudah menerima . agar agama bangsa negara semakin cemerlang. Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. isteri dan keluarga didalam kerinduan. mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu .HIMPUNAN DOA. menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. semangat dan rasa tanggungjawab. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini.

Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. Kami juga sedar Ya Allah . Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. keteguhan. dunia globalisasi tanpa sempadan . di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. JPN KEDAH. Amin Ya Rabbal „Alimin.HIMPUNAN DOA. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. memerlukan kekuatan. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka .

Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. syuhada dan solihin. isteri menjadi janda. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka.HIMPUNAN DOA. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. anak menjadi piatu. Ya Allah. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun ………….

bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. engkaulah pemerintah segala pemerintah. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. JPN KEDAH. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Malikal Mulk.HIMPUNAN DOA. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. Oleh itu. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. agar dapat kami bergerak seiring. berdaya saing memajukan negara tercinta. Ya Allah Ya Aziz. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. tamak haloba. khurafat. tahayyul dan kekufuran. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. nanah dan airmata perjuangan. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Ya Allah.

keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. sentiasa mensyukuri nikmatMu. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. hati yang khusyuk. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu.. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. keyakinan yang benar-benar mantap. ilmu yang berguna. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul. Kami memohon Ya Allah.HIMPUNAN DOA. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat.

Ya Rahman. melalui Festival nasyid ini. maka pada hari ini Ya Allah. Ya Allah. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. Ya Allah. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kami memuji keindahan syariat AgamaMu. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat ………………….. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. maka ampunkanlah kami. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. JPN KEDAH..HIMPUNAN DOA. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah.

jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam.HIMPUNAN DOA. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. JPN KEDAH. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Quran. Ya Allah Ya Tuhan kami. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran.

Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. Tuhan yang menentukan segala-galanya. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. gemilang dan terbilang. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama .HIMPUNAN DOA. patuh pada suruhan ibubapa. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . Engkaulah Tuhan semesta alam.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . Ya Allah. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. Pada hari yang barakah ini.

bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. bercahayalah makrifah. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. Ya Allah. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. Tuhan yang bersifat pemurah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. lantas terbukalah pintu keampunan. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. Ya Allah. DOA PUISI SAINS Ya Allah. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. agar bertambahlah iman. JPN KEDAH. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah.HIMPUNAN DOA. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia.

Engkaulah Yang Maha Agung. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. lalu darinya Ya Allah. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . emosi. terbina kesihatan jasmani.HIMPUNAN DOA. terjana akal yang suci. terbuka minda abadi. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. dan kami dengar. gemilang dan terbilang. Peliharalah penglihatan kami. Ya Allah. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. rohani dan jasmani. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. berdaya juang. Engkau titipkan di hati kami keimanan. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Oleh itu Ya Allah. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. kami mengharap perlindungan. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. JPN KEDAH. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Amin Ya Rabbal „Alamin.

Engkau berkatilah hidupnya. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. mara bahaya. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami…………….HIMPUNAN DOA. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. JPN KEDAH..

Ya Allah YaRahman Ya Rahim.HIMPUNAN DOA. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. maka ampunkanlah kami Ya Allah. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. JPN KEDAH. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu .ketabahan . kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Ya Allah ya Tuhan kami. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. Amiin Ya Rabbal Alamiin. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. tenaga yang kuat. . Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. Kami menitipkan doa ini. kami berhimpun pada pagi ini. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. agama. pemikiran yang hebat. sentiasa berbudi murni.HIMPUNAN DOA. Amin Ya Rabbal Alamiin. bangsa dan negara. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. Ya Allah Ya Karim. JPN KEDAH. tekad dan semangat yang tinggi. Dengan penuh rasa kesyukuran. iman yang mantap.

Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini. Ya Karim. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya.a.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Ya Zal.Jalali-wal-Ikram. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. segala puji tertentu bagi Allah. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. JPN KEDAH. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah.HIMPUNAN DOA. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat.A. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah.

JPN KEDAH.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya.A. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau.a.HIMPUNAN DOA.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. kuncu-kuncunya . Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.

JPN KEDAH. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Al-Quran dan Terjemahannya. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1.

Hj. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. Hj. Hj. JPN. Terjemahan Riyadhus Shalihin. KMN. BCK. JPN KEDAH. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. DSDK. SPPIM. Tn. Abdai Rathomy. 3. SPPIM. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). Jamaluddin Hashim. Abdul Aziz bin A. Lateh. Mahir bin Mohamad. Syed Ahmad Semait. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. Pustaka Nasional Singapura. Jabatan Agama Johor. Hj. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Kedah Tn.. 2. Penolong Pengarah Dakwah. Pustaka Nasional Singapura 4.. Wirid dan Doa. JPN.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . M. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn.

.BCK. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. JPN. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Itam. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. Haji Hassan b.Baling ) Jurulatih Dakwah. Ali ( SMK. Baling ) Jurulatih Dakwah.HIMPUNAN DOA. Hj. SPPIM. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn.Tunku Putera. Hj. Abdul Aziz bin A. Kedah. JPN. SPPIM Usth. DSDK. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK.KMN. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. JPN KEDAH. Rahim ( SK. Kedah Tn. Abd.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah. Lunas Jaya. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK.. Hj. Maudah bt.Kulim ) Jurulatih Dakwah. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Mahang. Hamid bin Zakaria. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. SPPIM. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.