HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. 3. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia.HIMPUNAN DOA. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. 2. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Dr.

Muka surat 13 5.W.HIMPUNAN DOA.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Sumber rezeki seperti makanan . Dia wajib bertaubat dari segala dosa.A. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . 6. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. Jika dia mengambil harta orang lain .W. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. minuman . Sabda nabi S. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .dosa tersebut sahaja yang terhapus. Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya . Contoh pertama . JPN KEDAH. 4. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan.

.. 6. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud . Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S.. 3..W. (Abu Daud dan lainnya) 7. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim. 4. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram.HIMPUNAN DOA..A. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1.. Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan. 2.A...W.. Ertinya : Baginda S.”.. Wahai Tuhanku. 5. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku .. JPN KEDAH.. sedangkan makanannya haram..

At Tabrani dan Abu Nuaim).. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Muslim. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. 9. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud . Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan .A. bahawasanya nabi S...A. Ahmad . Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit.baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit. Apabila doanya telah diperkenankan .sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan .bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan . Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah. (Ahmad) .. Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. (An Nasa’i dan lainnya) 10. 8. Ahmad dan lainnya) 15. apabila memohon doa..W. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh.. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa ... .A..M.W. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13. Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12. Imam Muslim R.. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud .sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Abu Daud dan An Nasa’i) 11. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari ..

Muslim. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. At Tirmizi. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. 18. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. At Tirmizi. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. 20. Ibnu Majah . solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi .HIMPUNAN DOA.At Tirmizi dan Ahmad) 2. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. JPN KEDAH. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. At Tirmizi.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. Abu Daud . Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. (Al Baihaqi. 9.

Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dan Al Baihaqi) 14. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19.dan Al Hakim) 15. Abd Razak. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Al Hakim dan At Tabrani).HIMPUNAN DOA. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . 11.dan Al Hakim) 16. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. 3. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8.W. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari.Ai Hakim danAt Tirmizi). 5. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim.At Tirmizi . Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Ketika azan (Al Bukhari. dan Abu Nuaim) 6. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17. JPN KEDAH. Said Ibnu Mansur) 11. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16.At Tirmizi . Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12.

Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. 20. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10.HIMPUNAN DOA. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. JPN KEDAH. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Di Mina 14. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. 2. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di belakang Maqam Ibrahim 11. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9.

Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.W. telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas.A. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia .HIMPUNAN DOA. Ahmad .Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. (Abu Daud. Lalu baginda bersabda .

mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .A.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”. JPN KEDAH. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab . Al Baihaqi . menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa.A. : .malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia. 2.W.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”. (Abu Daud. Rasulullah S.A.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Kemudian dia berkata kepada baginda S. duduk bersama baginda S. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.W. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1.A. Ertinya : Saidina Anas R.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.W.A.A. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Rasulullah S. (Abu Daud.W.W.A. bertanya kepada seorang lelaki . Ahmad. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). An Nasa’I . Baginda S. Baginda S.A.HIMPUNAN DOA.W.

Kamu tahu syaitan itu musuh kamu. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka.Lalu beliau menjawab:1. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4.Kamu baca Al Quran. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.Kamu kata mati itu benar.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 3. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9. Abd Halim Mahmud .MS 201 Sebagai tambahan .Kamu makan rezeki Allah. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur.Sheikhul Azhar . tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3.HIMPUNAN DOA. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . tetapi kamu berkawan dengannya 6.Kamu kata kamu kenal Allah.Kamu nampak keaiban orang lain. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5. JPN KEDAH. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku . tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.Dr. Berdasarkan hadis di atas .Kamu kata neraka itu benar.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah.M.Kamu kata syurga itu benar.

Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. 4. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. 10.HIMPUNAN DOA. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1. JPN KEDAH. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya.

T). 8.pada lidahku cahaya. JPN KEDAH.Jadikanlah dalam hatiku cahaya . Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. 6. dibawahku cahaya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10.HIMPUNAN DOA. disebelah kiriku cahaya. 7. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. pada penglihatanku cahaya. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya.W. pada pendengaranku cahaya. diatasku cahaya. disebelah kananku cahaya. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. dihadapanku cahaya. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka.

muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia.S. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. JPN KEDAH. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. lenyapkanlah kepayahan daripadanya.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. 14. 12. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. 36 11.M. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia.Sheikh Muhammad Zaki R. Segala puji bagi Allah. 5.HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Tuhanku. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu.

JPN KEDAH. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir .Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman. DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka.HIMPUNAN DOA.

HIMPUNAN DOA. Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Hiasilah kami dengan sopan santun. JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini.. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA.

Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. bangsa dan Negara. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. Ya Allah. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. keputusan yang tuntas. kepada agama. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. untuk bermesyuarat. lalu engkau lapangkanlah dada kami. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna.

Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya.maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . anak yang cintakan ilmu pengetahuan .Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . kukuhkan tekad kami . Ya Allah ya Tuhan kami . Ya Allah . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang.Ya Rahim. Amin Ya Rabbal Alamin. gemilang dan terbilang . Oleh itu jadikanlah ya Allah . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda .HIMPUNAN DOA. yang nanti akan dipertanggungjawabkan.kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . JPN KEDAH. tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . Ya Allah . Ya Rahman . Akhirnya ya Allah .

Ya Fattah. Sesungguhnya kami sedar ya Allah. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. Ya Allah. JPN KEDAH. berinovasi. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. Ya „Alim. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. Ya Allah. berdaya saing dan berdaya juang. Ya Aziz Ya Jabbar. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran.HIMPUNAN DOA. Ya Allah. semangat dan keutuhan. Ya Rahman. kurniakan kami kelapangan dada. kreatif dan berminda positif.

Oleh itu Ya Allah.HIMPUNAN DOA. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Ya Allah. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. Ya Hafiz. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. Ya Allah. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Ampunilah dosa kami. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti.

menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. semoga dengannya kami mudah menerima . Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. tautkanlah hati-hati kami. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . JPN KEDAH. Ya Allah. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kami bermunajat kepada Mu. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah.HIMPUNAN DOA. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. Dengan penuh kerendahan hati. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. satukanlah fikrah antara kami. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. Maka dari itu Ya Allah. Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. harapan kami dan impian kami. perkenankanlah doa kami . Ya Rahman Ya Rahim.Dari itu ya Allah. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia.

menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. JPN KEDAH. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . mengharungi badai gelombang. Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. semoga dengannya kami mudah menerima . engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. gemilang dan terbilang. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. menjana generasi khaira ummah. isteri dan keluarga didalam kerinduan. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. semangat dan rasa tanggungjawab.HIMPUNAN DOA. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. dunia globalisasi tanpa sempadan . oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya.HIMPUNAN DOA. Kami juga sedar Ya Allah . di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. JPN KEDAH. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. Amin Ya Rabbal „Alimin. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. memerlukan kekuatan. keteguhan. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas.

Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . isteri menjadi janda. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini.HIMPUNAN DOA.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . syuhada dan solihin. Ya Allah. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. JPN KEDAH. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. anak menjadi piatu. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang.

berdaya saing memajukan negara tercinta. JPN KEDAH. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Oleh itu. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. nanah dan airmata perjuangan. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Ya Allah. Ya Allah Ya Malikal Mulk. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. engkaulah pemerintah segala pemerintah. khurafat. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. tamak haloba. tahayyul dan kekufuran. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. agar dapat kami bergerak seiring. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Ya Allah Ya Aziz. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta.

berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. JPN KEDAH. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu.HIMPUNAN DOA. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. hati yang khusyuk. sentiasa mensyukuri nikmatMu. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. bangsa dan negara ke arah cemerlang. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul.. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. ilmu yang berguna. Kami memohon Ya Allah. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. keyakinan yang benar-benar mantap. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu.

maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. Ya Allah. maka pada hari ini Ya Allah. maka ampunkanlah kami. JPN KEDAH. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Ya Allah. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu.. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. Ya Rahman. melalui Festival nasyid ini. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran..HIMPUNAN DOA.

pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran.HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Tuhan kami. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al.Quran. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. JPN KEDAH. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini.

Engkaulah Tuhan semesta alam. PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. Ya Allah. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . JPN KEDAH. Pada hari yang barakah ini. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. Tuhan yang menentukan segala-galanya. menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat .HIMPUNAN DOA. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. patuh pada suruhan ibubapa. gemilang dan terbilang.

Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. Ya Allah. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. lantas terbukalah pintu keampunan. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. Tuhan yang bersifat pemurah. DOA PUISI SAINS Ya Allah. JPN KEDAH. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. Ya Allah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. bercahayalah makrifah. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya.HIMPUNAN DOA. agar bertambahlah iman. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi.

HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. emosi. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. Peliharalah penglihatan kami. gemilang dan terbilang. dan kami dengar. JPN KEDAH. lalu darinya Ya Allah. Engkau titipkan di hati kami keimanan. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. terjana akal yang suci. terbuka minda abadi. terbina kesihatan jasmani. Oleh itu Ya Allah. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. rohani dan jasmani. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. kami mengharap perlindungan. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Amin Ya Rabbal „Alamin. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Engkaulah Yang Maha Agung. berdaya juang. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini.

HIMPUNAN DOA. Engkau berkatilah hidupnya. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. JPN KEDAH. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. mara bahaya. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami.. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti.

JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amiin Ya Rabbal Alamiin. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. Ya Allah ya Tuhan kami. maka ampunkanlah kami Ya Allah. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami.ketabahan . Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah.HIMPUNAN DOA. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. Ya Allah YaRahman Ya Rahim. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar.

tenaga yang kuat. Amin Ya Rabbal Alamiin. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. sentiasa berbudi murni. JPN KEDAH. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. agama. Ya Allah Ya Karim. tekad dan semangat yang tinggi. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Kami menitipkan doa ini. iman yang mantap. . dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. bangsa dan negara.HIMPUNAN DOA. Dengan penuh rasa kesyukuran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. pemikiran yang hebat. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. kami berhimpun pada pagi ini. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat.

Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. segala puji tertentu bagi Allah.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. JPN KEDAH. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah. Ya Zal.a. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Ya Karim.HIMPUNAN DOA. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.A. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala.Jalali-wal-Ikram.

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya.a. kuncu-kuncunya . Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. JPN KEDAH. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam.A. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S.

SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1. Al-Quran dan Terjemahannya. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA.

Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). Pustaka Nasional Singapura. Kedah Tn. SPPIM. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. M. Syed Ahmad Semait. 2. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Mahir bin Mohamad. Tn.. Jabatan Agama Johor. Lateh.HIMPUNAN DOA. Hj. JPN KEDAH. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. Wirid dan Doa. Terjemahan Riyadhus Shalihin. KMN. Hj. Jamaluddin Hashim. JPN. Hj. Abdul Aziz bin A. Hj. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. Abdai Rathomy. BCK. SPPIM. JPN. Penolong Pengarah Dakwah. 3. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. DSDK. Pustaka Nasional Singapura 4. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala.

BCK. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK. SPPIM. SPPIM Usth. Maudah bt. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Hamid bin Zakaria.Tunku Putera. Mahang. Haji Hassan b. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. Abdul Aziz bin A.KMN. SPPIM. Lunas Jaya. Hj. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah.. Rahim ( SK. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Baling ) Jurulatih Dakwah.HIMPUNAN DOA. JPN. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. Hj. Hj.Kulim ) Jurulatih Dakwah. Itam. Kedah Tn. DSDK.Baling ) Jurulatih Dakwah. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Abd. JPN.. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Kedah. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Ali ( SMK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful