Solat Asal Usul Solat

Nabi Muhammad SAW merupakan nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. Tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. Ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberikan perlindungan ketika di hari pembalasan kelak. Berikut diterangkan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan. Subuh: Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat. Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam. Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma. Zohor: Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat. Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan. Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya. Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT. Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas. Asar: Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk

waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu: Rakaat Rakaat Rakaat Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan. kedua: Kelam dengan air laut. ketiga: Kelam dengan malam. keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.

Maghrib: Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu: Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa. Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang. Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya. Isyak: Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur. Rakaat Rakaat Rakaat Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya. kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun. ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun. keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun

1001 berkenaan solat subuh
"Sesungguhnya amal manusia yang pertama kali dihisab pada hari kiamat adalah solatnya" Jika solatnya baik, maka baik pula seluruh amalnya; dan kalau buruk, maka buruklah seluruh amalnya. Bagaimana mungkin seorang yang beriman mengharapkan kebaikan di akhirat, sedang pada hari kiamat bukunya kosong dari solat Subuh tepat pada masanya? "Sesungguhnya solat yang paling berat bagi orang munafik adalah solat Isya 'dan solat Subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung di dalamnya, nescaya mereka akan mendatangi kedua-duanya (berjemaah di masjid) sekalipun dengan merangkak "[HR Al-Bukhari dan Muslim] Solat Subuh memang solat wajib yang paling sedikit jumlah rakaatnya, hanya dua rakaat saja. Namun, ia menjadi standard keimanan seseorang dan ujian terhadap kejujuran, kerana waktunya sangat sempit (sampai matahari terbit) Ada hukuman khusus bagi yang meninggalkan solat Subuh. Rasulullah saw telah menyebutkan hukuman berat bagi yang tidur dan meninggalkan solat wajib, rata-rata punca utama seorang muslim meninggalkan solat Subuh adalah tidur. "Syaitan melilit leher seorang di antara kamu dengan tiga lilitan ketika dia tidur. Dengan setiap lilitan syaitan membisikkan, 'Nikmatilah malam yang panjang ini'. Apabila dia bangun lalu mengingat Allah, maka terlepaslah lilitan itu. Apabila dia berwudhu, lepaslah lilitan yang kedua. Kemudian apabila dia solat, lepaslah lilitan yang ketiga, sehingga ia menjadi bersemangat. Tetapi kalau tidak, dia akan terbawa-bawa perlahan dan malas ". "Berikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang banyak berjalan dalam kegelapan (waktu Isya 'dan Subuh) menuju masjid dengan cahaya yang sangat terang pada hari kiamat" [HR. Abu Daud, At-Tarmidzi dan Ibnu Majah] Allah akan memberi cahaya yang sangat terang pada hari kiamat nantinya kepada mereka yang menjaga Solat Subuh berjemaah (bagi kaum lelaki di masjid), cahaya itu ada dimana sahaja, dan tidak mengambilnya ketika melewati Sirath Al-Mustaqim, dan akan tetap bersama mereka sampai mereka masuk syurga, Insya Allah.

"Solat berjemaah (bagi kaum lelaki) lebih utama dari solat salah seorang kamu yang sendirian, berbanding dua puluh tujuh kali ganda. Malaikat penjaga malam dan siang berkumpul pada waktu solat Subuh ". "Kemudian naiklah para Malaikat yang menyertai kamu, pada malam harinya, lalu Tuhan mereka bertanya kepada mereka padahal Dia lebih mengetahui keadaan mereka - 'Bagaimana hamba-2ku ketika kamu tinggalkan?' Mereka menjawab, 'Kami tinggalkan mereka dalam keadaan solat dan kami dapati mereka dalam keadaan solat juga '. "[HR Al-Bukhari] Sedangkan bagi wanita walaupun solat di masjid dibenarkan, solat di rumah adalah lebih baik dan lebih banyak pahalanya, iaitu yang mengerjakan solat Subuh pada saat para lelaki sedang solat di masjid. Ujian yang membezakan antara wanita munafik dan wanita mukminah adalah solat pada permulaan waktu. "Barang siapa yang menunaikan solat Subuh, maka dia berada dalam jaminan Allah. Solat Subuh menjadikan seluruh umat berada dalam jaminan, penjagaan, dan perlindungan Allah sepanjang hari. Barang siapa membunuh orang yang menunaikan solat Subuh, Allah akan menuntutnya, sehingga Dia akan membenamkan mukanya ke dalam neraka "[HR Muslim, At-Tarmidzi dan Ibnu Majah] Banyak permasalahan, yang bila diurut, berpunca dari pelaksanaan solat Subuh yang dipandang ringan. Banyak peristiwa petaka yang terjadi pada kaum penderhaka berlaku di waktu Subuh, yang menandakan berakhirnya dominasi jahiliyah dan munculnya cahaya tauhid. "Sesungguhnya saat jatuhnya azab kepada mereka ialah di waktu Subuh; bukankah Subuh itu sudah dekat?" (Surah Hud: 81) Rutin harian permulaan bergantung pada pelaksanaan solat Subuh. Seluruh urusan dunia seiring dengan waktu solat, bukan waktu solat yang perlu mengikuti urusan dunia. "Jika kamu menolong (agama) Allah, maka ia pasti akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad: 7) "Sungguh Allah akan menolong orang yang menolong agamanya, sesungguhnya Allah Maha Kuat dan Maha Kuasa," (Surah Al-Hajj: 40)

Banyak hikmah di dapati berkaitan perintah solat ini. ovary. Perpindahan waktu adalah bahagian dari kekuasaan Allah swt yang mempunyai hikmah dan kekhususan pada masing-masing. Dalam fisiologi. tenaga alam ini berada pada tingkatan optimum. testis dan sistem pembiakan secara keseluruhan. WAKTU ASAR Warna alam berubah menjadi oren.Waktu solat menurut Al-Quran dan Sains Solat menjadi Ibadah utama seorang muslim. WAKTU SUBUH Pada waktu ini. Di samping itu warna kuning ini juga mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan seseorang. akan menghadapi masalah dalam system penghadaman serta berkurang keceriaanya. Hal ini mempunyai pengaruh yang cukup signifikan terhadap keadaan prostate. dan masih banyak lagi hikmah yang lain. sains. WAKTU ZOHOR Warna alam menguning dan berpengaruh terhadap perut dan sstem pencernaan manusia secara keseluruhan. tiroid mempunyai pengaruh terhadap sistem metabolisme tubuh manusia. Pada saat Azan Subuh berkumandang. Tenaga inilah yang kemudian diserap oleh tubuh kita terutama pada waktu ruku 'dan sujud. alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersesuaian dengan frekuensi tiroid (kelenjar gondok). Rahsia ini terungkap berdasar beberapa kajian dan pengamatan para ahli di bidangnya. Jadi bagi mereka yang selalu ketinggalan atau melewatkan solat Zuhur berulang-ulang kali. uretus. Hal ini terjadi kerana tiroid tidak dapat menyerap tenaga biru muda di alam ketika ruh dan jasad masih tertidur. Warna oren di alam juga boleh . kewajipan solat ini menjadi salah satu cara untuk berkomunikasi langsung seorang hamba dengan Tuhannya. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing lagi bagi mereka yang akrab dengan dunia fotografi. psikologi. Mereka yang masih tertidur pulas pada waktu Subuh akan menghadapi masalah rezeki dan komunikasi. Baik secara kesihatan. Salah satu hikmah diperintahkan solat sebanyak 5 (lima) waktu. Warna biru muda juga mempunyai rahsia tersendiri berkaitan dengan rezeki dan cara berkomunikasi. Setiap peralihan waktu solat. sebenarnya bersamaan dengan terjadinya perubahan tenaga alam yang boleh diukur dan dapat dirasakan melalui perubahan warna alam. Warna ini juga mempunyai pengaruh terhadap hati.

Orang yang kerap tertinggal waktu Asar akan menurun daya kreativitinya. Di samping itu. Perubahan warna ini selaras dengan frekuensi kelenjar Pineal (otak kecil). banyak interferns atau tumpang tindihnya dua atau lebih gelombang yang berfrekuensi sama atau hampir sama dan boleh menimbulkan fatamorgana yang boleh merosakkan penglihatan kita.mempengaruhi kreativiti seseorang. Dengan tidur di waktu tersebut. Nasihat tersebut ada benarnya. Pada waktu ini kita kerap mendengar nasihat orang-orang tua agar kita tidak berada di luar rumah. keadaan jiwa kita berada pada gelombang Delta dengan frekuensi di bawah 4 Hz dan seluruh sistem tubuh memasuki waktu rehat. Selepas tengah malam. kerana pada saat Maghrib tiba. kita dianjurkan untuk merehatkan tubuh ini. dan hypothalamus. alam mula bersinar kembali dengan warna-warna putih. organ-organ pembiakan juga akan kehilangan tenaga positif dari warna alam tersebut. Ketika alam mulai diselimuti kegelapan. merah jambu. Mereka yang sedang dalam perjalanan sebaiknya berhenti sejenak dan mengerjakan solat Maghrib terlebih dahulu. Pada waktu ini jin dan iblis amat bertenaga kerana mereka bergema atau ikut bergetar dengan warna alam. thalamus. kelenjar Pituitary (bawah otak). Wallahu 'alam Bishowwab. spectrum warna alam selaras dengan frekuensi jin dan iblis. dan kemudian ungu. dan pada waktuwaktu ini kita mengerjakan solat malam. Waktu Isya 'menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian yang frekuensinya sesuai dengan sisitem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan waktu Isya 'akan sering merasa gelisah. MENJELANG MAGHRIB Warna alam berubah menjadi merah. (Aneka Sains) . Hal ini lebih baik dan lebih selamat kerana pada waktu ini. Maka kita sepatutnya bangun dari tidur. KETIKA WAKTU ISYA ' Alam berubah menjadi nila dan selanjutnya menjadi gelap.

Waktu subuh di Masjid Nabawi Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Bermulanya saja azan Subuh. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.Waktu solat dan warna alam Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. uterus. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali. . Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu . Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.). Rahsia warna oren ialah kreativiti. fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing. Bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ? Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Dan jangan lupa. Solat Jumaat di Masjidil Haram Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat. tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.

Solat Isyak di Masjidil Haram Apabila masuk waktu Isyak. inilah waktu tidur dalam Islam. . Selepas tengah malam. alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenagatenaga alam ke sistem tubuh.w. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. saraf dan tulang. qi-gong dan sebagainya.) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la . Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. alam mula bersinar kembali dengan warna putih. merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal.w. talamus dan hipotalamus. Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s. pada frekuensi otot. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita Menjelang senja Menjelang waktu Maghrib. pituitari.

2236. Bila kelenjar tyroid kita lemah. . tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. 2606. Di sini juga dapat kita ambil hikmah untuk solat di awal waktu. apalagi menjelang siang.Hikmah disebalik perubahan warna langit ketika masuk waktu Solat 1. langit seringkali berwarna biru yang diselangi dengan merah (oren) yang dihasilkan oleh sinar mentari yang akan terbit. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonansi pada waktu rukuk dan sujud. Tirmidzi no." (HR. Abu Daud no. tajam. sahih At-Targhiib waTarhiib no. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia yang berkaitan dengan rezeki dan komunikasi. Bermulanya saat azan subuh. Dalam Islam. Seperti Sabda Rasulullah: "Ya Allah berikanlah keberkatan kepada umatku di pagi harinya. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad dalam keadaan tidur dalam erti kata lain lebih baik terjaga daripada tidur. alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Waktu solat Subuh Jika kita sering memperhatikan waktu selepas subuh. 1693) Selain itu. Mengurangkan makan pada waktu kuning (siang hari) ialah amalan terbaik untuk menjaga supaya pemikiran menjadi kreatif. Ibnu Majah no. Jadi mereka yang terlewat Subuh sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi. Kita juga amat digalakkan untuk melakukan puasa sunat Isnin dan Khamis untuk menggurangi beban kerja organ pencernaan. 1212. 2. Waktu solat Zohor Ketika ini warna kuning mendominasi atmosfera. kita akan menghadapi masalah kehausan sepanjang hari. lama-kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. tidur selepas subuh sangat dilarang kerana akan ketinggalan rezeki. dan peka. Mereka yang kerap tertinggal waktu subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali. Pada waktu Subuh. mengapa kita tidak dibenarkan tidur selepas subuh adalah kerana warna biru mempengaruhi kelenjar tyroid.

Waktu solat Asar Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar digunakan untuk tidur. Waktu solat Maghrib Menjelang waktu Maghrib. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya. saraf dan tulang. ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Tahukah anda bahawa warna merah yang dipancarkan oleh alam ketika itu mempunyai resonansi yang sama dengan jin dan syaitan. alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang tua agar tidak berada di luar rumah. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan. iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat. 5. inilah waktu tidur dalam Islam di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam keadaan relaks atau berehat.Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem pencernaan. alam berubah ke warna merah dan seterusnya memasuki fasa kegelapan. 3. frekuensi otot. Mereka yang kerap ketinggalan Isyanya akan selalu berada dalam kegelisahan. Waktu solat Isyak Apabila masuk waktu Isyak. Kita lebih baik untuk berada di dalam rumah pada waktu maghrib ini. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. . Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Allahu alam bi shawwab. uterus. 4. Rahsia warna orange ialah kreativiti. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) Ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka bergema dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga sebaiknya berhenti dahulu pada waktu ini dengan menunaikan solat Maghrib dulu.

Melegakan paru-paru daripada ketegangan. Meringankan bahagian pelvis. Melegakan sakit hernia. Menggerakkan otot bahu. lutut. berikut adalah hikmah yang diperoleh daripada perbuatan bersujud ketika sembahyang: 1. perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud. 3. Pakar sains mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling menggalakkan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Postur ini juga menghindarkan gangguan buasir. Khusus bagi wanita. dan dahi pada lantai. Posisi jantung di atas otak menyebabkan darah kaya dengan oksigen boleh mengalir maksimum ke otak. 9. Memberi dorongan supaya mudah tidur. 7. 5. solat ialah gudang ubat bagi pelbagai jenis penyakit. 8. 2. dada. Dari sudut pandangan ilmiah. Manfaat: Aliran getah dipam ke bahagian leher dan ketiak. hujung kaki.Hikmah disebalik gerakan dalam solat Solat adalah amalan ibadah yang paling profesional bagi Anatomi tubuh manusia. SUJUD Postur: Menungging dengan meletakkan kedua tangan. Percaya atau tidak. jangan tergesa gesa agar darah mencukupi kapasitinya di otak. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid. lakukan sujud dengan tuma'ninah. Kerana itu. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh. Aliran ini berpengaruh pada daya fikir seseorang.leher. Pergerakan otot ini akan menjadikan . Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh. 6. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa. 4. baik rukuk mahupun sujud memiliki manfaat luar biasa bagi kesuburan dan kesihatan organ kewanitaan.

khususnya pada tubuh bahagian atas. . TAKBIRATUL IHRAM Postur: berdiri tegak. Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan. kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain. 11. Wallahu a’lam.(Convulsions). otot bahu meregang sehingga aliran darah yang kaya dengan oksigen menjadi lancar. keadaan ini menghindarkan dari pelbagai gangguan persendian. 12. 13. 14.mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada. lalu melipatnya di depan perut atau dada bahagian bawah. Organ terpenting iaitu otak kita juga akan menerima banyak bekalan darah dan oksigen. Bagi wanita. Kemudian kedua-dua tangan didekapkan di depan perut atau dada bahagian bawah. Posisi jantung di bawah otak memungkinkan darah mengalir lancar ke seluruh tubuh. 16. Dan sujud lama dalam solat terutamanya dalam solat sunat yang bersendirian adalah digalakkan di dalam Islam. Ketika mengangkat kedua-dua tangan. pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik.organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut. 15. getah bening (limfa) dan kekuatan otot lengan. Untuk itu marilah kita sama-sama mengamalkan sujud dalam solat yang banyak dan lama-lama bagi satu-satu sujud. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya. 10. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin.riak takbur dan sebagainya. menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang. Dari segi psikologi pula.ototnya lebih kuat dan elastik. sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha pencipta sekali gus mengikis sifat sombong. Manfaat: Gerakan ini melancarkan aliran darah. mengangkat kedua tangan sejajar telinga.secara semula jadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah. Manakala dari sudut perubatan pula.

Gerakan ini mencegah sakit kepala dan menjaga kekencangan kulit wajah. Posisi jantung sejajar dengan otak. rukuk adalah latihan kencing untuk mengelakkan gangguan prostat. . Beribadah secara. IKTIDAL Postur: Bangun dari rukuk. Jika dilakukan. tetapi mempercantik diri wanita luar dalam. Gerak dan tekanan harmonis inilah yang menjaga. Variasi posisi telapak kaki pada iffirosy dan tawarruk menyebabkan seluruh otot kaki turut meregang dan kemudian relaks kembali. Duduk tawarruk sangat baik bagi lelaki sebab tumit menekan aliran pundi kencing (urethra). kelenturan dan kekuatan organ-organ gerak kita. Manfaat: Postur ini menjaga kesempurnaan kedudukan dan fungsi tulang belakang (corpus vertebrae) sebagai penyangga tubuh dan pusat saraf. kelenjar kelamin lelaki (prostata) dan saluran vas deferens. berterusan bukan saja menyuburkan iman. DUDUK Postur: Duduk ada dua iaitu iftirosy (tahiyyat awal) dan tawarruk (tahiyyat akhir). Posisi ini menghindarkan sakit pada pangkal paha yang sering menyebabkan penderitanya seperti tidak mampu berjalan. dengan betul. Perbezaan terletak pada posisi telapak kaki. maka aliran darah maksimum pada tubuh bahagian tengah. Manfaat: kita bertumpu pada pangkal paha yang disambungkan dengan saraf nervus Ischiadius. pencernaan menjadi lebih lancar. Organ organ pencernaan di dalam perut mengalami urutan dan pelonggaran secara bergantian.RUKUK Postur: Rukuk yang sempurna bertanda tulang belakang yang lurus sehingga bila diletakkan segelas air di atas punggung tersebut tak akan tumpah. Posisi kepala lurus dengan tulang belakang. Manfaat: I'tidal adalah variasi postur setelah rukuk dan sebelum sujud. tubuh kembali tegak setelah. SALAM Gerakan: Memainkan kepala ke kanan dan ke kiri secara maksimum. Manfaat: kelonggaran otot sekitar leher dan kepala menyempurnakan aliran darah di kepala. postur ini mencegah impotensi. Selain itu. mengangkat kedua tangan setinggi telinga. Kesannya. Tangan yang bertumpu di lutut berfungsi relaksasi bagi otot-otot bahu hingga ke bawah. Gerak berdiri bungkuk berdiri sujud merupakan latihan pencernaan yang baik.

Pergerakan otot ini akan menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik. berikut adalah hikmah yang diperoleh daripada perbuatan bersujud ketika sembahyang. 6. 11. 12. 5. 2. Memberi dorongan supaya mudah tidur. 4. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya. 9. 3. Organ terpenting iaitu otak kita juga akan menerima banyak bekalan darah dan oksigen.riak takbur dan sebagainya. Menggerakkan otot bahu.leher. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid. 13. dada. 1. (Convulsions). 10. Meringankan bahagian pelvis. 8. . Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa. pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik. Bagi wanita. perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud. 7. Dari segi psikologi pula. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin.15 Kebaikan sujud dalam solat Pakar sains mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling menggalakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya. Percaya atau tidak. 14.secara semula jadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah.mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada. Melegakan sakit hernia. sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha pencipta sekali gus mengikis sifat sombong.

Manakala dari sudut perubatan pula. Manusia yang tidak bersembahyang apatah lagi yang bukan Islam. jurucakap persatuan ini membuat kenyataan bahawa. Dan sujud lama dalam solat terutamanya dalam solat sunat yang bersendirian adalah digalakkan di dalam Islam. Ini diakui sendiri oleh seorang doktor neurologi di Amerika Syarikat yang telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban di dalam penyelidikannya itu. menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang. madu lebah. iaitu terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia tidak dimasuki darah walaupun sepatutnya setiap inci otak manusia memerlukan darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal. "Darah akan memasuki bahagian urat tersebut mengikut kadar solat yang telah diwajibkan oleh Islam". Di antara kaedah yang digunakan termasuklahberpuasa. . Untuk itu marilah kita sama-sama mengamalkan sujud dalam solat yang banyak dan lama-lama bagi satu-satu sujud. Doktor tersebut mendapati dalam kajiannya urat pada saraf manusia memerlukan darah untuk beberapa sukatan tertentu sahaja. Di dalam Majalah Buletin Bulanan MICNA. ini bererti darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan ketika seseorang itu sujud ketika solat. Kini doktor tersebut memeluk Islam dan beliau telah membuka sebuah klinik yang bertemakan "Perubatan melalui. Beliau juga membuat ubat-ubatan berdasarkan kajian melalui Al-Quran dan Hadis Nabawi. biji hitam (black Seed). Jurucakap MICNA Jordan berkata.Al-Quran".15. Doktor neurologi tersebut tertarik untuk memeluk Islam semasa membuat kajian saraf yang dilakukan. walaupun akal mereka berfungsi secara normal tetapi sebenarnya mereka akan hilang pertimbangan apabila membuat keputusan secara normal. RAHSIA SUJUD : PERKEMBANGAN OTAK Persatuan Islam Kebangsaan Malaysia (MICNA) Jordan mengenal pasti sesiapa yang tidak menunaikan sembahyang maka otaknya tidak dapat menerima darah secukupnya untuk berfungsi secara sempurna. kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain.

melainkan lebih dari itu. sujud. penyayang. tidak hairan ada di antara manusia kadang-kadang tidak segan silu untuk melakukan perkara bertentangan dengan fitrah kejadiannya walaupun akal mereka mengetahui perkara yang akan dilakukan adalah salah. Ini yang membezakan antara orang-orang melakukan solat. "Ini kerana otak mereka tidak boleh mempertimbangkannya secara normal. Jadi Quran surah Al-Ankabut ayat 45 berbunyi "Sesungguhnya solat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar.Justeru itu. Dari sini diketahui bahawa perintah solat bukan hanya sekadar melakukan pelaksanaannya. munajat dan menyerahkan segala urusan kepada yang lebih kuat. Mereka itu dimuliakan di dalam syurga. tasbih. Hal ini dapat dilihat pada . Kesedaran membangkitkan kecintaan dalam menjalankan perintah-perintah Allah SWT dan menjauhi larangan-Nya. duduk. Kerana itu." benar-benar meresap ke dalam hati. Benar solat adalah gerakan badan dan bacaan yang tertentu terdiri dari berdiri. tahmid dan sebagainya. Mendirikan dibina dengan landasan kesedaran akan dekatnya Allah SWT. penyabar dan lebih sempurna. Akan tetapi yang mendatangkan pahala adalah yang mendirikan solat disertai kehadiran hati di dalamnya. Solat bukan setakat ritual wajib lima waktu dan 17 rakaat dalam sehari. Solat adalah ibadah yang paling mulia yang diperintahkan Allah SWT kepada umat manusia agar terhindar dari perbuatan keji dan mungkar. Meski zahirnya gerakan-gerakan dan waktunya sama tetapi ia akan berbeza dan bertingkattingkat di dalam menghadirkan hati dan kekhusyukan. Di dalam mendirikan solat terdapat pemenuhan terhadap naluri manusia iaitu butuh." Solat sepanjang hayat "Dan orang orang-orang yang menjaga solatnya. Melaksanakan sebatas mengerjakan ritual keagamaan tanpa mempunyai kesedaran dan pemahaman mendalam terhadap makna solat. lemah. ruku '. mengharapkan perlindungan. tetapi mendirikan. Al-Quran secara tegas memerintahkan seseorang untuk selalu minta pertolongan di antaranya adalah dengan solat. yang terpenting dalam solat bukan setakat melaksanakan. berdoa. suka meminta. "(Al-Maarij: 34-35) Solat menjadi keutamaan dalam Islam.

Tetapi ada di antara manusia yang dikecualikan oleh Allah iaitu orang-orang yang solat. Dalam pelbagai ayatnya. Betapa banyak dan besar kepentingan solat yang disebutkan dalam Quran. . Dalam beberapa rujukan. Solat juga menjadi bukti nyata akan kesyukuran dan penghambaan diri kepada-Nya. Ayat ini berbicara mengenai sifat dan keadaan manusia yang mempunyai sifat cepat berkeluh-kesah. Oleh kerana itu orang yang mendirikan solat bagaikan ikan yang tidak boleh hidup kecuali di dalam air. maka apabila ia keluar dari air ia sangat memerlukannya dan ingin sekali lari kembali ke dalamnya.firman Allah SWT Quran surah Al-Baqarah ayat 45. Dan sesungguhnya ia sungguh berat. kecuali bagi orang-orang yang khusyuk ". Sehingga sepanjang hayat hidup bersolatlah. "Mintalah pertolongan dengan sabar dan solat. Quran juga menegaskan solat mempunyai ruh dan esensi yang harus direalisir sehingga seorang manusia mampu hidup dengan solat dan solat hidup dengannya. Ketika mendapatkan keburukan dan kebaikan selalu ada respon negatif. Quran telah menerangkan keutamaan dan buah yang akan didapati dari solat seperti pahala bagi yang mendirikan dan siksaan terhadap yang meninggalkannya.

10 sebab kenapa solat tidak diterima oleh Allah SWT Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Sesiapa yang memelihara solat. . Orang lelaki yang menjadi imam padahal orang yang menjadi makmum membencinya.Mari muhasabah diri. Anak lelaki yang melarikan diri dari rumah tanpa izin kedua ibu bapanya. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat. Terdapat Hadis Rasulullah saw juga mengatakan bahawa terdapat 10 golongan manusia yang solatnya tidak diterima oleh Allah SWT iaitu: Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim serta menganiaya. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar. Orang perempuan yang tidak menutup aurat. maka solat itu petunjuk dan jalan selamat dan barang siapa yang tidak memelihara solat maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya dan juga tidak menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya". Orang yang suka makan riba. Orang lelaki yang minum arak tanpa meninggalkannya (taubat). Orang perempuan yang suaminya marah / menegur kepadanya lalu si isteri memberontak.

T.Pembesar Melalaikan Solat Hadith : Dari Abu Dzar r. Bahkan dalam masa mengerjakan solat sekalipun ia tidak dilakukan dengan hati yang ikhlas dan khusyuk tetapi dalam keadaan terpaksa dan terseksa. Malah jika mengerjakan solat sekalipun. di mana para pembesar melalaikan solat. maka itu adalah suatu keuntungan (sunat) bagimu.a. Jika tidak maka sesungguhnya kamu sudah menjaga solatmu. Apa yang diingatinya ialah perkara yang dijiwainya dan yang diutamakannya.w bersabda kepadaku: ”Bakal terjadi sesudahku. Kerana itu solatlah kamu tepat pada waktunya. Oleh itu solatnya dilakukan dengan cepat sekali demi menyelesaikan tugasannya itu.” (Riwayat Muslim) Huraian : Bagi orang Islam yang hatinya tidak khusyuk dalam beribadat. Jika kamu solat kembali bersama mereka. mereka akan merasa berat dan terbeban dengan solat. Contohnya orang yang merasa sayang untuk meninggalkan kerja-kerjanya.a katanya: ”Rasulullah s. Orang begini tidak akan menunggu waktu solat.W. . Orang begini tentu berat dan susah mengerjakan solat kerana terlalu sibuk hingga mereka menjadi lalai. ada perkara lain yang diagung-agungkan yang menjadikan fikiran dan jiwanya tidak tertumpu kepada Allah S.

Orang seperti ini sebenarnya tidak sabar dalam mengerjakan solat dan mendirikan solat tanpa roh lantaran kegagalan mereka menghayati atau memahami setiap ungkapan yang dibacanya di dalam solat.Maka terasalah olehnya akan kepenatan dan kejemuan dalam mengerjakan solat hingga sampai kepada tahap sanggup meninggalkan solat. Ia juga tidak menyusahkan dan tidak memenatkan. Sesungguhnya sembahyang 5 waktu secara lahirnya tidak berat kerana bacaannya tidaklah panjang dan tidak juga memakan masa yang lama. khusyuk yang dimaksudkan di sini ialah orang mukmin yang jiwa tauhidnya mendalam dan rasa kehambaannya kuat. . Rasa cinta dan takutnya dengan Tuhan menguasai jiwa. Hanya sekitar 10 – 15 minit sahaja. mereka mendirikan pula solat sunat. Bahkan ia boleh dilakukan di mana-mana. Bahkan merupakan satu latihan jasmani yang baik untuk tubuh badan. Namun begitu mengapa Allah menyebut solat itu besar dan berat melainkan pada orang-orang yang khusyuk? Jawapannya. Waktu solat sentiasa ditunggu-tunggu dan tidak cukup dengan mengerjakan solat yang wajib. Mereka mudah mengerjakan solat bahkan rindu serta seronok mengerjakannya kerana mereka dapat melepaskan perasaan rindu pada Tuhan.

ruku. Setiap gerakan solat adalah bahasa ritual. Jika kita perhatikan dan rasakan dalam gerakan-gerakan solat. Kesan positif lain dari solat juga mendatangkan kesihatan. Dari banyak kajian. sujud. membongkokkan badan. Hidup akan tetap optimis kerana selalu dekat dengan Tuhan. tentu hasil prestasi akan optimum dan berkualiti. maka rangkaian kata-kata tidak cukup untuk mengungkapkan perasaan hatinya ketika bersimpuh menghadap Tuhan. Ketika seorang muslim bersujud dengan khusyuk menundukkan kepala dan meletakkan dahinya ke tanah. Kepasrahan yang dilakukan orang yang sujud membuat otak dan saraf menjadi tenang dan terasa kosong. kalau saja dihayati dengan mendalam.Gerakan solat mampu lenturkan saraf tubuh Jikalau solat boleh kita terapkan dalam pekerjaan dan aktiviti seharian. . duduk dan gerakan lain. jauh lebih ekspresif berbanding ucapan seribu kata. rasa resah dan tekanan kejiwaan. Dengan ucapan dan gerakan solat kita dapat menyatukan antara hati fikiran dan gerak untuk mencapai khusyuk. sejak dari mengangkat tangan. sujud misalnya mampu membebaskan otak saraf dari kegelisahan. Mengapa tahajud pada waktu malam sangat ditekankan? Kerana dalam keheningan malam itu kita akan merasakan kedekatan dengan Tuhan. rangkaian saraf tubuh akan tetap lentur dan rileks. Semuanya itu. dari mulai takbir mengangkat kedua-dua tangan. sampai menundukkan kepala ke tanah. Seorang yang solat telah berkongsi keresahan dan kegelisahan hidupnya kepada Tuhannya sehingga akan terasa ringan. Dengan demikian seseorang yang solat dengan tertib dan khusyuk akan mampu membuat dirinya dalam keyakinan tinggi untuk menjalani hidup serta kepasrahan tulus atas semua ketentuan Tuhan.

Ia berlaku apabila cas yang berlebihan .Rahsia Kelebihan Solat Berjemaah Mengikut Teori Fizik Seorang professor fizik di Amerika Syarikat telah membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. Katanya tubuh badan kita mengandungi 2 cas elektrik iatu cas positif dan cas negatif. Tindakan-tindakan yang dianjurkan semasa solat berjemaah itu mempunyai berbagai kelebihan. Semasa kita solat berjemaah. Berkaitan dengan solat berjemaah. Dalam proses pembakaran tenaga. Dalam aktiviti harian kita sama ada bekerja. Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan kanan kita akan menstabilkan kembali cas-cas yang diperlukan oleh tubuh. timbul persoalan di minda professor ini mengapa Islam mensyariatkan solat berjemah dan mengapa solat 5 waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama. sudah tentu banyak tenaga digunakan. Oleh itu cas-cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal. banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif. Hasil kajiannya mendapati bilangan rakaat yang berbeza dalam solat kita bertindak menyeimbangkan cas-cas dalam badan kita. bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. beriadah atau berehat. Ketidakseimbangan cas dalam badan menyebabkan kita rasa letih dan lesu setelah menjalankan aktiviti seharian. kita disuruh meluruskan saf. yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita.

aktivitinya ini akan membantunya membawa darah yang cukup ke janin. Sejumlah kajian perubatan moden membuktikan bahawa gerakan badan seperti solat banyak memberikan manfaat bagi ibu hamil. Jika wanita haid menunaikan solat. Jika seorang ibu mengandung bersolat. Namun begitu gerakan seperti ini berbahaya bagi wanita haid. ibadah yang pertama akan dihisab. Akibatnya akan berlaku kehilangan darah bersih / baik kerana keluar bersama darah haid. rahim memerlukan darah yang cukup agar janin mendapatkan gizi dan untuk membersihkan pencemaran. Begitu juga apabila seorang ibu mengandung. jika menunaikan solat. Kita telah mengetahui hikmah dan manfaat yang banyak sekali dari gerakan solat untuk kesihatan tubuh manusia. Ibadah yang merupakan zikir yang paling besar dan keperluan umat Islam terhadap Ilahi. Semasa haid. Kadar yang sama pada cecair lain. Namun Allah menjaga wanita haid dari penularan penyakit dengan menumpukan sel darah putih di rahim semasa haid agar dapat menjaga tubuh dan melawan pelbagai penyakit. zat imuniti (ketahanan tubuh) di tubuhnya akan hancur. Mengalirnya darah akan meningkatkan kemungkinan menularnya penyakit. . Mengapa? Ketika wanita bersolat dalam gerakan sujud dan rukuk secara semula jadi akan meningkatkan peredaran darah ke rahim kerana keperluan sel-sel rahim dan ovari seperti sel-sel limpa yang menyedut banyak darah. dianggarkan wanita akan kehilangan darah sebanyak 34 mililiter.Solat berbahaya bagi wanita dalam haid tapi sebaliknya bagi yang hamil Solat adalah salah satu ibadah yang paling utama dalam islam. Kali ini kita akan cuba membincangkan tentang manfaat solat untuk ibu hamil dan mengapa wanita haid tidak boleh atau diharamkan bersolat dan berpuasa? Ini dia jawapan menurut perubatan. Kerana dengannya kita sentiasa mengingati Nya dan berdoa kepada Nya. Sementara wanita yang haid. Kewajipan yang wujud ini sangat penting bagi manusia. Sebab sel darah putih memainkan peranan sebagai imun akan hilang dibawa bersama darah haid. akan menyebabkan banyak darah mengalir ke rahimnya. Rehat ternikmat dalam hidup.

sehingga segala hal yang Dia perintahkan dan larangan Nya pasti ada hikmah disebalik itu.. hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haidh. "(Al-Baqarah: 222). "Mereka bertanya kepadamu tentang haid. magnesium dan zat besi dalam tubuh yang berharga tidak terbuang begitu sahaja. Disamping itu.Jika seorang wanita solat ketika haid.. Para perubatan menyarankan agar ketika dalam keadaan haid. . Ini bererti akan kehilangan sel darah putih. maka dia akan kehilangan darah dalam jumlah banyak. Bukankah jika (seorang wanita) haid ia tidak solat dan tidak puasa?" (HR. Dari Aisyah. Jika ini berlaku maka seluruh organ tubuhnya seperti limpa dan otak akan diserang penyakit. dan janganlah kamu mendekati mereka. Allah SWT yang begitu penyayang terhadap manusia. Mungkin inilah hikmah besar disebalik larangan syariat agar wanita haid tidak melaksanakan solat hingga dia dalam keadaan suci. wanita banyak berehat dan mengambil makanan yang berkhasiat. Al-Quran dengan sangat cermat menyebutkan. Ini selaras dengan larangan untuk berpuasa. Maka apa yang kita tunggu lagi dan pertimbangkan lah untuk segera mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan oleh-Nya. Rasulullah SAW bersabda: ". Bukhari dan Muslim). kerana menurut perubatan darah. Dari Abu Said Al-Hudri. jika wanita haid bersolat maka akan menyebabkan kekurangan zat besi dari tubuh." diperintahkan untuk Betapa banyak tanda-tanda yang Allah SWT berikan kepada umat manusia supaya berfikir. sebelum mereka suci. Lebih dari itu. Rasulullah SAW bersabda. Begitu juga dengan larangan berpuasa ketika haid. "Kami mengqadha puasa dan tidak mengqadha solat. gerak fizikal ketika sujud dan rukuk semakin menambah aliran darah ke rahim dan akan hilang. Katakanlah: "Darah haid itu adalah suatu kotoran." Oleh sebab itu.

tatkala kita semua sedang terlelap. terjadi peningkatan adrenalin yang memberi kesan meningkatkan tekanan darah dan penyempitan pembuluh darah (kesan vasokontriksi) dan meningkatkan sifat agregasi trombosit (sifat saling menempel satu sama lain pada sel platelet agar darah membeku) walaupun kita tertidur. . Terjadi peningkatan aliran darah ke perut untuk menggiling makanan dan pengurangan aliran darah ke otak sehingga kita merasa mengantuk. yang dipercayai sebagai suatu kajian yang meyakinkan mendapati sebuah kesimpulan jika puncak terjadinya serangan jantung sebahagian besar bermula pada pukul 06. pokoknya yang cenderung kepada keadaan rehat. Pada tegangan saraf parasimpatis yang meningkat maka terjadi penurunan tekanan darah. Pada permulaan waktu pagi buta (mulai pukul 3 pagi) sampai siang itulah secara diam-diam tekanan darah beransur naik. akan bererti "Solat itu lebih baik daripada tidur". Jika kita terjemahkan. sebuah isyarat yang sering kita abaikan maknanya. denyut jantung kurang kuat dan ritmenya melambat. Mengapa demikian? Kerana pada saat itu sudah terjadi perubahan pada sistem tubuh dimana terjadi kenaikan voltan saraf simpatetik (istilah Cina: Yang) dan penurunan voltan saraf parasimpatis (YIN). Mengapa kalimat itu hanya dikumandangkan saat azan Subuh saja? Dalam kalimat itu Allah SWT ternyata sedang memberikan isyarat kasih sayangnya pada kaum muslimin. Lalu mengapa isyarat itu justru dikumandangkan hanya pada azan solat Subuh. denyutan jantung lebih kuat dan sebagainya.00. Tegangan simpatis yang meningkat akan menyebabkan kita siap tempur. kajian GISSI 2 dan kajian-kajian lain di luar negeri.00 hingga pukul 12.Rahsia azan subuh dari aspek ilmiah "Ash shalaatu khairun minan naum". dan bukan pada azan untuk solat lain? Pada kajian MILIS. tekanan darah akan meningkat. Tetapi cuba perhatikan baik baik.

"Jadi inilah yang menentukan melebar atau menyempitnya pembuluh darah. dalam keadaan rehat tidur pun selalu dihasilkan. sebenarnya kalau kita kita bangun tidur pada pagi buta dan bergerak. yang secara kodrati diberikan Allah SWT kepada manusia. Dari sekian ribu penelitian maka zat tadi ditemui oleh Ignarro dan Murad dan disebut NO / nitrik Oksida. maka hal itu akan memberikan pengaruh baik pada pencegahan gangguan kardiovaskular. Penemuan ini tentu saja menimbulkan kegemparan dalam dunia perubatan. Ketiga penyelidik itu Furchgott dan Ignarro dan Murad mendapat hadiah Nobel tahun 1998. apalagi bila disertai berjalan ke masjid merupakan . dengan dikeluarkannya sel-sel daripada dinding sebelah dalam saluran darah itu. Zat NO selalu dihasilkan. Pembuluh darah yang normal yang tidak dibuang sel-sel yang melapisi dinding bahagian dalamnya akan melebar bila ditetesi suatu bahan kimia iaitu Asetilkolin. sekian puluh tahun diteliti tapi tidak ketemu".Aneh bukan? Hal ini terjadi pada semua manusia. Menaikkan kadar NO dalam darah kerana exercise. Furchgott dan Zawadsky pada tahun 1980 dalam kajiannya mengeluarkan sekumpulan sel dinding arteri sebelah dalam pada pembuluh darah yang sedang diselidikinya (dikerok). Kajian itu akan diikuti penelitian yang lain di seluruh dunia untuk mengetahui zat apa yang ada di dalam sel bahagian dalam pembuluh darah yang mampu mengembangkan / melebarkan pembuluh itu. maka pembuluh tadi tidak melebar kalau ditetesi asetilkolin. suatu penemuan baru yang sudah sekian lama. Hal seperti ini disebut sebagai ritme Circardian atau ritme sehari-hari. namun pengeluaran dapat dipertingkatkan oleh ubat golongan Nifedipin dan nitrat dan lain-lain tetapi juga dapat ditingkatkan dengan bergerak dan sukan. iaitu wudhu dan solat sunat dan wajib. Jadi. Kesan nitrik Oksida yang lain adalah mencegah kecenderungan membekunya darah dengan cara mengurangkan sifat agregasi atau sifat melekat satu sama lain dari trombosit dalam darah kita. Pada kajian ini terjadi keanehan.

Bukti manfaat Arahan Allah baru datang 1400 tahun kemudian. Selain itu patut dicatat bahawa pada kedudukan rukuk dan sujud terjadi proses mengejang. tanpa manusia menyedarinya. Allahu Akbar. Dengan gerakan itu. Hanya saja Allah tidak secara jelas menyatakan manfaat akan hal ini kerana tahap ilmu pengetahuan manusia belum sampai dan masih harus mencarinya sendiri walaupun harus melalui tempoh waktu ribuan tahun. Petunjuk bagi kemaslahatan umat adalah tanda kasih-Nya pada hamba-Nya. Sejak awal kedatangan Islam.perlindungan bagi pencegahan kejadian kardiovaskular. Allah menyeru solat Subuh. tubuh menghasilkan NO untuk melawan peningkatan kadar zat adrenalin di atas yang memberi kesan menyempitkan pembuluh darah dan membuat sel platelet darah kita jadi bertambah liar dan saling merangkul. kedudukan ini meningkatkan tonus parasimpatis (yang melawan kesan tonus simpatis). .

Menurut kajian lagi. Hasil kajian menunjukan amalan "nap' waktu tengahari dapat mengelakkan penyakit jantung. Oleh itu itu orang-orang Mukmin yang melakukan Qailulah atau tidur sejenak sebelum solat Zohor selama 10-40 minit akan memperolehi kerehatan yang cukup. Qailulah @ tidur sekejap waktu tengahari akan memudahkan kita untuk bangun malam dan berqiamulail. Sabda Rasullah s. Menurut mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah. kerana sesungguhnya syaitan itu tidak berani Qailulah" (Riwayat ai-Tabrani) Apa itu Qailulah ? Qailulah ialah tidur sebentar pada siang hari. Jadi. sebaik bangkit dari Qailulah.a. Namun boleh juga dilakukan selepas Zohor. manusia perlu berehat setelah 6-8 jam berjaga. sehingga membolehkannya melakukan ibadat dengan sempurna sepanjang hari. Orang barat memanggil Qailulah sebagai "nap". Kita orang Islam akan bangun seawal jam 5. waktu paling baik ialah antara pukul 12 tengahari sehingga sebelum Zohor. insyaAllah.w "Lakukanlah Qailulah. cukup sekadar dapat 15 minit Qailulah. Di negara barat biasanya "nap" dilakukan dari pukul 2-4 petang. Tetapi selepas .30 pagi untuk solat subuh. Apakah kelebihan atau Kebaikan Qailulah ? Mengikut kajian. Ia sangat sesuai denga fitrah badan manusia. Jadi Qailulah @ nap ini adalah sangat-sangat berpatutan untuk dilakukan pada masa itu. kita sudah boleh bangun solat malam tanpa rasa mengantuk. ia sudah cukup 7-8 jam kita berjaga. 1 minit Qailulah kualitinya bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita di waktu malam. Bila waktu paling sesuai untuk amalkan Qailulah ? Mengikut pengalaman mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah. kalau dikira dari waktu subuh hingga pukul 12-1 tengahari. kita mungkin akan pening sedikit selama 5-20 minit.Rahsia disebalik tidur sejenak sebelum solat Zohor Maksud Hadis: syaitan tidak melakukan Qailulah.

Mereka tidak benar-benar bersatu." Rabi kedua: "kenapa?" Rabi pertama: "Lihatlah. sekarang di masjid-masjid. nampaknya itu biasa saja. setiap hari Jumaat.. Tetapi kesatuan umat Islam baru harus kita waspadai ketika masjid-masjid mereka di waktu Subuh sama penuhnya dengan solat Jumaat yang mereka tunaikan. Perbualan dua rabbi Yahudi: Antara solat Jumaat dengan solat Subuh Suatu Ketika. selalu dipenuhi dengan mereka yang menunaikan solat Jumaat.itu. kecerdasan dan fokus. Nampaknya mereka sudah mula bersatu. Rabi pertama: "Nampaknya kita harus mula berwaspada gerakan umat Islam sekarang ini .. sebenarnya mereka kebanyakan hanya kerana sekadar menggugurkan kewajipan mereka di depan ramai orang atau masyarakatnya sendiri. kita akan mendapati perubahan mendadak dari segi emosi. " . berlaku perbualan yang cukup gempar di antara dua orang rabi Yahudi. Sebenarnya kita masih boleh bertenang " Rabi pertama: "Mengapa?" Rabi kedua: "Jika umat Islam sekarang ramai pergi ke masjid pada hari Jumaat untuk menunaikan solat Jumaat. Mereka membicarakan tentang kemajuan umat yang sangat mempengaruhi dalam perjalanan panjang mereka untuk menguasai dunia iaitu umat Islam. Itulah tanda-tanda bersatunya umat Islam dan kebangkitan mereka. " Rabi kedua: "Hmm.

... .... maka bilangan yang dibahagikan dengan bilangan hasil bagi sama-sama jumlahnya?..... mengapa 19???.. iaitu 24434 = 19 x 1286.. 1 Subuh .urut solat di belakang setiap rakaat solat..... Luar biasa bukan.+ .. Cuba perhatikan hasil bagi 1286 itu. 17 rakaat Ini beberapa point Utamanya . 2 rakaat 2 Zuhur .......Keajaiban disebalik jumlah raka'at dalam solat Tahukah anda bahawa komposisi Rakaat pada solat yg kt lakukan 5 kali setiap hr memiliki keajaiban matematik?? Ini keajaibannya: Kita ketahui Solat wajib 5 waktu terdiri atas 17 Raka'at dalam sehari semalam..... Sekarang kita teruskan... ini habis dibahagi 19.....: 1... subhanallah ini lagi-lagi bukan mitos....... dirapatkan menjadi2142433445.. 4 rakaat ----------------.. Lalu...2 dr bawah 2.. maka menjadilah: 21 42 43 34 45. 4 rakaat 4 Maghrib . letakkan no.. sebab 2142433445 = 19 x 112759655.. 3 rakaat 5 'Isya ..... di mana dengan bilangan pembagi 19..... 4 rakaat 3 'Asar . Kita susun jumlah rakaat tersebut: 24434.. Liat spoiler no.... ada berapakah peluang nombor.. ini data berangka yang eksak. jumlahnya = 1 +2 +8 +6 = 17 sama seperti 2 +4 +4 +3 +4 = 17..

kecuali hari Jumaat 15 rakaat (4 rakaat zohor diganti 2 rakaat solat Jumaat).. satu angka saja berubah maka hasilnya untk dpt dibahagikan 19 berubah pula .. enam hari masing-masing 17 rakaat. jika sebelum ini nombor urut diletakkan di belakang.517.617. Masukkan no. kita teruskan.!!!!!) 5..715 = 117. .urut 1 s / d 7 pada masing-masing jumlah rakaat. hasilnya = 19 x 6064069337764085143.. Selanjutnya kita susun jumlah rakaat setiap hari dan kita kumpulkan jumlah tersebut dalam 1 minggu didapati: 17 17 17 17 17 17 15.3. Belumlah berakhir. Kalo jumlah angka 117. analog dengan di atas. menjadilah17171717171715. Kita rapatkan...... maka kali ini kita letakkan di depan sehingga menjadilah: 1-17 217 3-17 4-17 5 ..17171715 trilion.317.217. Bro elo bayangkan peluang suatu angka 21 digit atau nombor yang berada pada julat ratusan juta trilion untuk dapat dibahagikan 19 itu luar biasa sangat kecil . Masih belum selesai.. namun yang 15 rakaat diletakkan paling depan. Dan luar biasanya jumlah angka ini dengan tepat dapat dibagi 19. kita pakai kalkulator 21 digit.. dan kita harus pakai kalkulator 21 digit. Bilangan ini habis dibagi 19 iaitu 17171717171715 = 19 x 903774587985 4.417... brarti apabila kita membelanjakannya sebanyak RM 1 trilion maka kita masih punya sisa sekitar Rp117. tanpa sisa .. Seandainya itu jumlah wang kita.. Lagi-lagi ini bukan mitos tetapi data numerik. masya-Allah ini habis dibagi 19. hasilnya? Ini dia: 19X6193332495658821985.17 6-17 7-15 lalu mari dirapatkan117217317417517617715. subhanallah 17171717171715 atau 17.. 217316417517617715 JUTA TRILIUN lagi .217317417517617715 juta trilion . suatu jumlah yang sukar dibayangkan. menjadi 115217317417517617717...

dan hari Jumaat merupakan hari yang paling special bagi umat Islam) ditempatkan diawal perhitungan. seperti berikut: 6549169707069707074970238128138128143286 19 ----------------------------------------. ternyata ia menghasilkan jumlah angka yang habis dibagi 19 pula . Ini mesti pakai kalkulator 42 digit yang sangat khusus.. Jangankan kisaran segitu banyak ..kita bayangkan brapa jumlah kombinasi yang terdapat di dalam angka sebanyak 21 digit .X 58942527363627363674732143153243153289574 6549169707069707074970238128138128143286 -----------------------------------------... Dan sekarang "parahnya" ketika urutannya ditukar di mana 15 rakaat (jumlah rakaat hari Jumaat. Suatu jumlah angka sebanyak 2 digit sahaja yang kita pilih secara rawak....+ 124434224434324434424434524434624434722434 .. hasilnya = 19 x 6549169707069707074970238128138128143286 Tidak percaya??? Boleh ditest dengan cara darab tradisional. dirapatkan menjadi: 124434224434324434424434524434624434722434..217317417517617515 juta TRILIUN (pada point 4) dan 115217317417517617717 atau sekitar115.. INI YANG TERAKHIR. Dimana baik 117217317417517617715 atau sekitar 117.. probabilitanya sudah sangat kecil untuk dapat dibagi 19 dengan habis tanpa sisa. eh ini 21 digit .. kerana pada hari Ju'mat Zuhur diganti solat Jumaat 2 rakaat). 217317417517617717 juta TRILIUN (pada point 5) Sama2 habis dibagi 19 6. maka menjadilah: 1-24434 2-24434 3-24434 4-24434 5-24434 6-24434 7-22434. di mana 17 diganti dengan 24434 untuk hari-hari biasa dan untuk hari Jumaat 15 diganti dengan 22434 (4 diganti 2.. pakai kertas dengan pensel.

......... 434 RIBU TRILIUN TRILIUN TRILIUN .. BAHKAN JUMLAH BUTIRAN PASIR YANG ADA DI SELURUH BUMI .. ITU ADALAH JUMLAH ANGKA YANG BANYAKNYA TIDAK TERBAYANGKAN ...) LALU MENGAPA ANGKA 19 ....!!!!! ADUH ANA MO NANGIS LIAT DIGIT ANGKA SEBANYAK ITU ..)..434. MUSTAHIL JUMLAH ANGKA TERSEBUT DAPAT DITEMUI SECARA ACAK DARI MULAI DARI POINT 1 SAMPAI POINT 5 ANA GAK BISA NGOMONG APA2 LAGI SELAIN MENGUCAP SUBHANALLAH MAHA SUCI ENGKAU YA ALLAH . maka hasilnya untk dpt dibahagikan 19 berubah pula ...434. DIBUAT2/DIKARANG SENDIRI OLEH NABI MUHAMMAD.??? ANGKA segitu = 124... DAN APAKAH IA MAMPU MEMIKIRKAN DENGAN SANGAT JAUH..???? 1. TRILIUN PANGKAT 3 .. MUNGKINKAH PERINTAH SOLAT YANG DITURUNKAN 1400 TAHUN YANG LALU PADA PERISTIWA ISRA MI'RAJ .324....224...... GAK AKAN PERNAH MENCAPAI JUMLAH SEBANYAK ITU . Keistimewaan angka 19 dijelaskan secara jelas di dalam Al-Quran..... TIDAK PERNAH BERGURU PADA SIAPAPUN .624.434.434. satu angka saja berubah dlm 42 digit itu.434 ITU BRAPA .524. SERTA BERADA PADA DAERAH JAHILIYAH yang sangat terbelakang .72 2..ANDA TAU 124.. Di atasnya ada sembilan .434.434..424. YANG UMMI (TIDAK BOLEH MEMBACA DAN MENULIS ..... TENTANG SUSUNAN matematik RAKAAT SOLAT DENGAN BERBAGAI KOMBINASI ANGKA SAMPAI 42 DIGIT . pada ayat ini: "Neraka (saqar) adalah pembakar kulit manusia......

dimana angka 1 merupakan bilangan pokok pertama dan angka 9 merupakan bilangan pokok terakhir dalam sistem perhitungan kita. Angka 19 terdiri dari angka 1 dan 9.. Keistimewaan tersebut melambangkan bahawa sifat-Nya yang serba MAHA tidak diagihkan kepada mana-mana juga kecuali bagi diri-Nya sendiri (Surat ke-112 ayat 3) 5. 6. (19 + 81 = 100). Keistimewaan angka 19 dalam ilmu matematik dikenali sebagai salah satu 'Bilangan Prima' yakni bilangan yang tak habis dibahagikan dengan bilangan mana-mana kecuali dengan dirinya sendiri. Angka 1 melambangkan sifat-Nya yang 'Maha Esa' (surat ke-112 ayat 1)...Keistimewaan tersebut menunjukkan sifat Allah yakni 'Maha Awal dan Maha Akhir' (Surat ke-57 ayat: 3) . atau laman-laman dari Dr. semua formula matematik dan angka-angka berkaitan dengan dua kutub matematika alam semesta ini iaitu 19 dan 81. dan tidaklah Kami jadikan bilangan mereka itu untuk jadi cobaan bagi orang-orang kafir. God 's Secret Formula.belas (19) penjaga Dan tiada Kami jadikan penjaga neraka itu melainkan dari malaikat. Jumlah angka-angka tersebut adalah 19: 1 + 9 +8 +1 = 19. dan supaya orang-orang Mukmin itu tidak ragu-ragu dan supaya orangorang yang di dalam hatinya ada penyakit dan orang-orang kafir (mengatakan): 'Apakah yang dikehendaki Allah dengan bilangan ini sebagai suatu perumpamaan? ' " * Perhatikan tulisan yg gw bold .. 19 merupakan jumlah huruf dalam kalimat Basmalah (al-Muddaththir 74: 29-31) ". Berpendapat bahawa..). 2. 3.. dan kalimat yg memulakan ketika seorang muslim berdoa . Peter Plichta ahli kimia dan matematik dari Jerman (Baca lebih lanjut Peter Plichta. Angka 81 khusus kerana melengkapi angka 19. nampaknya. Peter Plichta. 4. . supaya orang ¬ orang yang diberi Kitab menjadi yakin. iaitu kalimat yang memulakan setiap surat dlm Al-Quran... sedangkan angka 9 sebagai bilangan pokok terbesar melambangkan salah satu sifatnya yang ke-38 iaitu 'Maha Besar'. dan supaya orang-orang yang beriman bertambah iman nya. 19 dan 81 Dr.

6. yang "hilang"? Diduga. liat 0526 dst berulang kembali. "di bawah 'Arsy terdapat (unsur) air" (Hud 11: 7).. yang menjunjung 'Arsy (Kursi. baik sebelum mahupun saat Kiamat (al-Haqqah 69: 17) . jadi jumlahnya 19. Pada point 5. seperti Mu ¬ hammad Abdul Halim. Bila . menterjemahkan 'Arsy dengan "Majlis Langit" 4 atau "Wilayah Pemerintahan Kosmos".Dalam Kalendar Tahun Komariyah (Sistem Peredaran Bulan).012345679 .. menghasilkan satu siri sistem perpuluhan bilangan 0. H2O.!!! Sekarang: 1: 81 = 0. dan sistem itu bukan buatan manusia. juga ditemukan hal yang menarik. terdapat hubungan angka-angka tersebut dengan cara: 1:19 = 0.1. dengan saraf-saraf yang menuju ke seluruh bahagian tubuh. Wilayahnya tidak terhad. dan. padahal nombor yang lain secara berkala muncul. tulang belakang ada 12 ruas. kerana angka 8 berkaitan dengan angka 19. berulang dengan sendirinya tepat pada digit ke-19 sesudah koma. Singgasana).. Dr. Bilangan prima ke-8 adalah 19 Dalam al-Quran. force. Ups ... dan seterusnya. dan nilai resiprokal angka 81 adalah "semula jadi". 7. terjadinya Tahun lompat terjadi pada setiap 19 tahun sekali.. yang menarik jumlah dari angka-angka tersebut: (0 + 0 + 5 + 2 + 6 + 3 + 1 + 5 + 7 + 8 + 9 + 4 + 7 + 3 + 6 + 8 + 4 + 2 + 1) adalah 81 .. Hilangnya angka 8 adalah ilusi. Chr. elemen kimia yang paling ringan dari unsur air. 2 . mengatur keseimbangan' Arsy. P. yang bermakna power and authority dominion. bukan angka yang lain.Bila kita analisis sedikit lebih lanjut. Jauh lebih luas dari alam semesta yang diketahui... Sebahagian mufasir.tulang leher ada 7 ruas.. Adanya gangguan pada ruas tersebut maka seluruh tubuh akan kehilangan kekuatan. Berlimpah unsur hidrogen. Raven dapat diketahui bahawa sebahagian dari kerangka manusia iaitu: . Menurut para biologi. alat-alat tubuh manusia seperti tangan dan kaki adalah penting fungsinya bagi kehidupan kita..052631578947368421052631578947368421 Angka yang berulang secara berkala. Tetapi mengapa angka 8. angka 8 merupakan jumlah malaikat. ke-19 ruas tulang tersebut mempunyai peranan yang sangat penting bagi setiap manusia kerana didalamnya terdapat sumsum yang merupakan lanjutan dari otak. Dalam buku "Atlas Anatomi" yang disusun oleh Prof.!!!!!! Angka 8 terlewat.

maka akan kita dapati 1881.diteliti ternyata terdapat 19 ruas tulang pada masing-masing tapak tangan / kaki (dengan mengecualikan ruas-ruas pergelangan tangan). Bahawa angka 19 adalah kod matematik yang melatarbelakangi komposisi literer Quran. hingga jelas bagi mereka bahawa Al-Quran itu adalah benar. secara spontan (tanpa dirancang) dengan bahagian-bahagian suratyang rawak tidak berturut-turut. disesuaikan dengan peristiwa-peristiwa yang . Lalu. Fushshilat 41:53) 9. suatu fenomena unik yang tiada duanya yang sekaligus membuktikan bahawa Quran adalah wahyu Ilahi.. Dan tahukah anda.. Apalagi mengingat turunnya wahyu secara beransur-ansur. dan angka 1881 lagi2 merupakan angka ajaib kerana 18 + 81 = 99 (asmaul Husna) sedangkan apabila digabungkan 1881 maka hasilnya 1881 = 19 X 99 (lagi2 angka 19) dan apabiladikurangi 81-18 = 63 (umur Rasulullah ketika wafat) Mari kita renungkan ayat ini "Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda Kami di segala wilayah bumi dan pada diri mereka sendiri. Otak manusia tidak akan mampu mencipta karya literer yang tunduk pada suatu kod matematik yang sekaligus membawa tema utamanya. Dan apabila kita gabungkan angka 18 dan 81 (dlm tulisan arab) pada telapak tangan kanan dan kiri kita.. bukan karya manusia. bila bentuk tapak tangan / kaki kita menyerupai bentuk kata Allah (dalam Bahasa Arab)? Dan apabila kita kalikan ke-4 ruangan tulang pd kaki dan tangan maka = 19X4 = 76 76 adalah nombor surat AlInsaan dlm Al-Quran yg bermaksud "manusia" 8. Tiadakah cukup bahawa sesungguhnya Tuhanmu menjadi saksi atas segala sesuatu?" (QS. lihatlah gambar dibawah ini Umumnya tangan manusia mempunyai pla lekukan seperti itu .

objek alam. tidak ada yang tertinggal. dan Dia menghitung segala sesuatu satu persatu" (Surah al-Jinn 72: 28) "Yang kepunyaan-Nya-lah kerajaan langit dan bumi. Sebenarnya bila diketahui. dan dia telah menciptakan segala sesuatu. yang tidak ada Tuhan selain Dia. penciptaan di bumi dan langit. Semua kejadian. mahupun apa yang dibincangkan dlm thread ini iaitu ttg susunan dan komposisi rakaat solat wajib 5 waktu ." (QS Taha 20: 98) Esensi dr ke-3 ayat ini dan inti dr thread ini adalah bahawa ilmu Tuhan meliputi segala sesuatu. dengan cara menghitung kata-kata krusial yang jumlahnya dalam Quran multiplikatif dengan angka 19.tidak ada yang berlaku secara kebetulan. (sebahagian) ilmu tersebut meliputi risalah-risalah yang disampaikan dan ilmu yang ada pada para Rasul... Demikianlah seluruh isi Quran seutuhnya akan tetap asli hingga di akhir zaman kerana telah dikurung oleh-Nya dengan angka 19 yang merupakan lambang identiti-Nya. kemudian membahagi angka hasil hitungan dengan 19. dan Dia tidak mempunyai anak. angka 19 dapat berfungsi sebagai pemeliharaan keutuhan Quran. Kesemua hal ini tersusun dan berstruktur dengan hitungan yang sistematik dan teliti. dan tidak ada sekutu bagiNya dalam kekuasaan (Nya). dan Dia menetapkan ukuranukurannya dengan serapi-rapinya" (QS Al Furqaan 25:2) "Sesungguhnya Tuhanmu hanyalah Allah. Dan pengetahuan-Nya meliputi segala sesuatu. taken from: Various Sources Perhatikan ayat2 Al-Quran di bawah ini: "Supaya Dia mengetahui. 10. sedang (sebenarnya) ilmu-Nya meliputi apa yang ada pada mereka. dan struktur al-Quran. Wallahu a'lam bissawab. . maka akan terlacaklah ada atau tidaknya suatu kesalahan. bahawa sesungguhnya rasul-rasul itu telah menyampaikan risalah-risalah Tuhannya.melatar-belakanginya. Angka 19 boleh digunakan untuk memeriksa sama ada dalam sebuah kitab Quran terdapat suatu kesalahan atau tidak. Selanjutnya.

mungkin ayat inilah jawapannya .. dan supaya orang-orang Mukmin itu tidak ragu-ragu dan supaya orangorang yang di dalam hatinya ada penyakit dan orang-orang kafir (mengatankan): 'Apakah yang dikehendaki Allah dengan bilangan ini sebagai suatu perumpamaan? ' "(Al-Muddaththir 74: 29-31) . dan tidaklah Kami jadikan bilangan mereka itu untuk jadi cobaan bagi orang-orang kafir.Tp kl masih ada yg bertanya maksudnya apa setelah segala-galanya telah jelas. dan supaya orang-orang yang beriman bertambah iman nya. supaya orang ¬ orang yang diberi Kitab menjadi yakin.: "Neraka (saqar) adalah pembakar kulit manusia... Di atasnya adasembilan belas (19) penjaga Dan tiada Kami jadikan penjaga neraka itu melainkan dari malaikat.

membentuk satu tulang dewasa. bahkan seorang doktor sekalipun. pembasuhan anggota wudhu kebanyakan sebanyak 3 kali. Dalam kaitannya dengan ritual wudhu. Kebanyakan manusia tidak pernah memperhatikan jumlah tulangnya sendiri. yang kemudian banyak pusat-pusat penulangan yang menyatu.Matematik dalam wudhu. Lengan dan tangan (30 buah) 1 buah tulang lengan atas 2 buah tulang lengan bawah 8 buah tulang pergelangan tangan 19 buah tulang telapak dan jari-jari B. 1934). anatomi manusia & hitungan hari Seorang doktor pakar bedah yang berprofesi juga sebagai kakitangan pengajar anatomi di Universiti Muhammadiyah Yogyakarta mencari fenomena wudhu yang sangat berkaitan dengan anatomi tubuh manusia khususnya tulang. 1906). jumlah tulang manusia dewasa adalah 206 ruas (Henry Netter. Tungkai dan kaki (31 buah) 2 kaki bawah 8 buah tulang pergelangan kaki 21 buah tulang telapak dan jari-jari C. dan ada yang 1 kali (membasuh kepala dan telinga). Menurut ilmu anatomi. pusat penulangan semasa kehidupan janin dalam kandungan adalah sekitar 350-an pusat penulangan (Leslie Brainerd Arey. Wajah (12 buah) 1 buah tulang dahi . Bilangan pusat penulangan itu ternyata dekat dengan bilangan hari dalam satu tahun. Bertahun-tahun menggeluti ilmu bedah dan anatomi. Akan tetapi secara embriologi. A. Cuba kita perhatikan jumlah tulang penyusun bahagian-bahagian tubuh yang dibasuh pada saat wudhu. akhirnya doktor tersebut menyimpulkan bahawa jumlah bilangan ruas tulang yang kita basuh setiap kali berwudhu sama dengan jumlah keseluruhan tulang manusia dan sama dengan jumlah bilangan hari dalam 1 tahun hijriah.

Angka tersebut didarabkan 3 oleh kerana saat pembasuhan sebanyak 3 kali. menjadi: 114 x 3 = 342. Apakah ini suatu kebetulan?? . kepala dan telinga dibasuh hanya 1 kali. wudhu. Dengan demikian membasuh anggota tubuh saat wudhu seakan-akan sudah membasuh seluruh tubuh. dilakukan Mata E tidak dikalikan 3 kerana saat wudhu.D dijumlahkan: 30 +31 +12 +41 = 114. Kepala dan telinga (12 buah) 2 buah tulang pelipis 2 buah tulang ubun-ubun 1 buah tulang 1 buah tulang baji 1 buah tulang dahi 1 buah tulang belakang kepala 6 buah tulang pendengaran Bahagian tubuh mata A . Angka 342 dijumlahkan dengan 12 didapati angka 354. Angka ini sama dengan jumlah seluruh jumlah hari dalam 1 tahun hijriah.1 1 1 1 1 2 2 buah buah buah buah buah buah buah tulang baji rahang atas rahang bawah tulang air mata tulang pelipis tulang hidung tulang pipi D. Rongga mulut dan hidung (41 buah) 32 gigi geligi 1 buah tulang langit-langit 1 buah rahang 7 buah sekat dan karang hidung E. sekaligus sama dengan jumlah seluruh tulang manusia.

seperti ini: 1. 3. kerana Bumi berputar sehingga solat dari seluruh dunia tidak terhenti dalam masa 24 jam. kiblat dan akhir zaman Kita mungkin pernah bertanya kenapa harus solat mengadap Kiblat.. Kenapa Sembahyang di Masjidil Haram menurut Hadis nilainya 100. searah dengan arah jam misalnya. dimana putaran tenaga kalu bergerak berlawanan dengan arah jam. Masa sekolah dulu anda ada belajar Teori Kaedah Tangan Kanan kan. beberapa minit selepas itu orang johor pulak. 1.000 kali dari di tempat sendiri 5. Pada . Singgasana Tuhan ada di Langit Tertinggi?? Pembongkarannya. ini menimbulkan pertanyaan. misal orang di sabah solat zohor. maka arah tenaga akan naik keatas. Tenaga Solat dan Doa dari individu atau jemaah seluruh dunia terkumpul di Kaabah pada setiap saat. Sebelum selesai zohor di India Pakistan di Malaysia sudah mulai Asar dan seterusnya. 2. Arah yang ditunjukkan arah 4 jari mewakili pusingan arah lawan jam dan arah keatas ditunjukan oleh Arah ibu jari. Dengan pole ibadah tawaf dimana bergerak dengan jalan berputar berlawanan jam di kaabah. Kenapa solat yang dijalankan harus mengadap Kiblat? dan juga berdoa dan pengekebumian menghadap kepada Kiblat? 4. beberapa minit kemudian bahagian utara Malaysia pulak dan seterusnya.. dan juga kenapa harus ada Ibadah Tawaf.Kejadian disebalik Kaabah. kenapa tidak boleh terbalikkan arah tersebut. Ini juga sering menjadi tanda tanya manusia.

Jadi harus "Saintis dan Ulama bersama-sama / sokongan satu samalain mencapai sepahaman yang lebih luas agama dan Manfaat itulah diterima dalam dan luar. Memperkuatkan kita dalam beribadah solat dan doa khususnya dan menggiatkan diri untuk selalu on-line 24 jam dengan Tuhan. Solat dan Doa. diyakini akan sampai ke langit menuju Singgasana tuhan selama memenuhi kira-kira persyaratan uraian di atas dengan sentiasa renungan hukum agama dan hukum alam. Selamanya sehinggakan tidak ada manusia yang solah dan tawaf (Kiamat?). minggu. kajian lebih dalam untuk lebih lanjut bagi mengukuhkan iman dan saksi Bahawa tuhan Menciptakan Semesta dengan penuh Kesempurnaan tidak dengan main-main (asal jadi) jadi itu lebih . Yang jelas pasti tuhan telah membuat saluran agar saolat dan doa dalam bentuk tenaga agar sampai ke Hadirat Nya. Menuju Langit yang mana kemana disampaikan tu wallahualam. Tenaga yang terkumpul. 2. berlapis dan bertumpu akan diputarkan. 3. Maka menurut dari aplikasi Teori Kaedah Tangan Kanan bahawa tenaga yang terkumpul akan diputarkan dengan tawaf dan Hasilnya kumpulan tenaga tadi akan MENUJU ke LANGIT. bulan.saat Zohor di Malaysia London solat Subuh dan seterusnya 24 jam setiap hari. Ini seladar renungan dan analisa. tenaga yang digunakan untuk membawa bersama-sama sifat solat dan doa untuk sampai kepada Allah dengan usaha manusia itu sendiri. kerana dua-duanya dicipta oleh Allah jugak. Terjawablah jika solat itu bukan lah menyembah batu ( Kaabah ) seperti yang dituduhkan oleh Kaum orientalis. Maha Besar dan Maha Segalanya. Maka sedikit terjawab bahawa tenaga itu tidak berhenti di Kaabah namun semuanya naik kelangit. 5. 2. dimana ini dilakukan oleh orang-orang yang bertawaf dimana berputar secara berlawanan arah jam yang dilakukan oleh Jemaah Mekah sekitarnya dan Jemaah Haji. 4. mudah mudahan dapat memotivasikan kita untuk mencetuskan fikiran. Kesimpulan 1. Allah Maha Pandai. tahun dan seterusnya. Jadi selama 24Jam sehari terpancar cerobong tenaga yang terfokus naik ke atas Langit. Sebagai satu cerobong yang dimulai dari Kaabah. sehingga jiwa alan selalu terjaga dan membuatkan segala kebaikan yang dilakukan dengan ikhlas. 3.

. 3. 2. Mungkin ini renungan dan berfantasi.. Sehingga korang mengerti bahawa kita dulu adalah umat yang satu .hehe. sekurang-kurangnya untuk pendekatan ini yang mampu menjawab pertanyaan sebagaimana di atas dan tidak bertentangan denga Kitab Suci dan Hadist bahkan mendukungnya.A.banyak dan pebih percaya diri dalam kasih Tuahn Yang Maha Esa.. sepertimana pentium 2 dan pentium 4 adalah sangat berbezakan. Kaabah akan hancur dengan sendirinya (terbukti dengan ditenggelamkannya satu pasukan akan menyerang Kaabah suatu hari nanti). 5. Untuk selain Islam.W. bagaimana petunjuk Allah disempurnakan dari umat Ibrahim. Itulah kebesaran Allah SWT masih banyak lagi yang tersembunyi di dunia ini yang masih tidak terjawab. Ramalan untuk memastikan bahawa Kaabah dan Kiamat hanya Allah yang tahu: 1. Nabi Isa menyempurnakan Turat dengan Injil. 4. dan Muhammad menyempurnakan keduanya dengan Al-Quran. Jika pusat bumi bergeser akan banyak kekacauan (seperti Muslim yang tidak mengenal waktu). Musa hingga Muhammad S. Semoga bermanfaat. Kiamat akan cepat terjadi jika solat sudah ditinggalkan. Anda pasti juga penah mendengar jika siapa yang meninggalkan solat berarti telah merobohkan Agama. lama-kelamaan kesemuanya akan terbongkar.

T.Duduk antara 2 Sujud: Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur 9 . 6 .Ruqu': Sebagai tikar kita di dalam kubur. ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur. 13 .Niat Sembahyang: Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat. W. 7 . 2 .Takbir-ratul Ihram: Fadilatnya.Selawat Nabi:Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur. sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur. 4 . 5 . 3 . 11 .Sujud: Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.Salam: Memelihara kita di dalam kubur.Duduk antara 2 Sujud (akhir): Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar. 1 0 .Fadhilat di sebalik rukun solat 1 . 12 . 8 .Tahhiyat Akhir: Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.Fatihah: Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.Berdiri Betul: Fadilatnya.I'tidal: Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur. .Tertib: Akan pertemuan kita dengan Allah S.