P. 1
Pelan Perniagaan 1f1s Spa Famili Sdn Bhd

Pelan Perniagaan 1f1s Spa Famili Sdn Bhd

|Views: 77|Likes:
Published by Muel Phine
c
c

More info:

Published by: Muel Phine on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

Satu Famili Satu Syarikat-Sampel Pelan

Pelan Perniagaan Spa Famili 1f1s Spa Famili SB

Ini merupakan satu contoh yang lengkap sebuah rancangan perniagaan.Anda adalah dialu-alukan untuk menggunakan kandungan ini sebagai satu panduan apabila merancang aktiviti-aktiviti perniagaan anda kendiri. Bagi mewujudkan sebuah rancangan perniagaan anda sendiri membangunkan pertumbuhan perniagaan anda,sila pertimbangkan perisian muatturun popular.Semua Percuma di http://www.1f1s.com dan sebarang pertanyaan boleh lah di bincang dalam forum antara komuniti1f1s.

Mengenai pelan perniagaan ini

Nama-nama, lokasi-lokasi, dan nombor-nombor dalam rancangan asal mungkin telah ditukar, dan bahagian-bahagian cukup banyak bagi teks rancangan asal mungkin telah tidak dimasukkan bagi mengekalkan kerahsiaan dan maklumat pemilik.

Garis-garis panduan menggunakan pelan ini
Anda adalah dialu-alukan untuk gunakan rancangan ini sebagai satu titik permulaan bagi mewujudkan rancangan perniagaan anda sendiri, tetapi anda tidak mempunyai kebenaran untuk menhasil semula, menerbitkan, mengagihkan atau salinan teratur rancangan ini sambil ia wujud di sini. Permintaanpermintaan untuk cetakan semula, penggunaan akademik, dan penyebaran lain bagi sampel rancangan sepatutnya dihantar emel terus untuk jabatan perniagaan bagi 1Family 1Syarikat pada

1

perniagaan@1f1s.com. Untuk lawatan maklumat produk laman web kami pada http://www.1f1s.com atau fax: 03-6081-5808 atau talipon: 03-6081-1808.

Perjanjian Sulit
Pembaca menandatangani disini mengakui yang maklumat disediakan oleh _________________________ dalam pelan perniagaan ini adalah sulit; oleh itu, pembaca setuju supaya tidak mendedahkan ia tanpa kebenaran ekspres bertulis _________________________. Ia diakui oleh pembaca maklumat yang disertakan dalam pelan perniagaan ini berada dalam semua penghormatan kerahsiaan, selain maklumat yang berada dalam domain awam melalui cara lain dan sebarang pendedahan atau penggunaan sama oleh pembaca, boleh menyebabkan kemudaratan atau kerosakan untuk ________________________. Atas permintaan, dokumen ini dengan lantas dikembalikan untuk _________________________.

___________________ Tanda Tangan

___________________ Nama (taip atau cetakan)

___________________ Tarikh Ini merupakan sebuah rancangan perniagaan. Ia tidak membayangkan satu persembahan sekuriti.

Pengenalan untuk Sampel Rancangan Dokumen berikut adalah sampel rancangan perniagaan lengkap. Dalam rancangan muktamad anda, anda mempunyai peluang untuk menghurai pada idea-idea yang dalam garis kasar anda yang anda berasa adalah paling kamiran untuk perniagaan anda. Dalam karang-mengarang pelan perniagaan anda, anda boleh mengikuti garis kasar longgar atau dengan teliti atas pilihan anda. Misalnya, dalam sampel rancangan, Ringkasan Eksekutif, adalah bahagian terakhir Perancangan Perniagaan, dibentangkan dahulu dengan tujuan menegaskan ciri-ciri paling menarik perniagaan itu. Gol anda dalam pengkaryaan sebuah rancangan perniagaan lengkap ialah untuk membina paling menyeluruh,dengan tujuan menarik pelabur-pelabur dan bagi mengesahkan yang anda telah mengambil masa bagi meneroka banyak mungkin potensi untuk perniagaan anda yang mungkin timbul

2

Tel: 603-9999999 Fax: 60-9999999 Orang DiHubungi: Pn A HP : 0199999999/ 017-9999999 3 .1f1s Spa Family ( No 999999999-9) KEBERSIHAM KEUTAMAAN FAMILI Permohonan Pembiayaan Perniagaan Alamat Perniagaan No Selangor Darul Ehsan.

....................................................................................................................................... 4 Pengurus............................................Isi Kandungan Isi Kandungan.......................17 4 .

000 tiga bulan selepas pembiayaan dengan melakukan 15 servis sehari. 4. Mencapai jualan RM31. Juga di tulis bagi memperolehi dana pembiayaan menjamin kelancaran operasi. Objektif-objektif 1. urutan jacuzzi dengan sentalan susu. Misi Misi 1f1s Spa Family ialah menjalankan perniagaan yang menguntungkan dengan penawaran urutan terapeutik bermutu tinggi dan servis-servis estetik (penghargaan kepada keindahan) penjagaan berskala tinggi dengan persekitaran tenang dan nyaman. Matlamat kami ialah memberi pelanggan-pelanggan keselesaan dan kepuasan.000 (Skim Pembiayaan Am Professional) Pembayaran Balik Modal Kerja Dari Pendapatan Perniagaan 1f1s Spa Family 1f1s Spa Family ditubuhkan pada 1hb Jan 9999. 2. tungku herba untuk angin dan lain-lain. Pelan perniagaan ini dibangunkan untuk menjejak perkembangan perniagaan ‘soft launch’ sebelum hari pembukaan besar-besaran dan seterusnya melaksanakan tindakan susulan unjuran tiga tahun. Mempunyai kadar 90% pelanggan-pelanggan tempatan datang semula pada hujung bulan keenam. Menjadi destinasi komuniti ke spa pada hujung dua-belas bulan operasi.1. 3. Amaun dan Tujuan Pembiayaan Perniagaan Pembiayaan RM 250. urutan aromaterapi Swedish. Pakar-pakar estetik kami dilatih memberi rawatan kecantikan muka. urutan selepas bersalin. Mencapai jualan RM62. refleksologi. Rumusan Eksekutif Kertas-kerja ini bertujuan menjadi rujukan dan bimbingan Malis Amanah Rakyat(MARA) bagi permohonan pembiayaan modal kerja 1f1s Spa Family. urutan aromaterapi relaks. 5. mandi wap batu lavender. Kertas-kerja ini disediakan oleh Pn A. urutan aromaterapi Holistic. Melakukan 53 servis sehari pada penghujung tahun pertama.550 enam bulan selepas pembiayaan dengan melakukan 23 servis sehari. 1f1s Spa Family menawarkan berbagai jenis urutan – urutan saraf. rawatan penjagaan badan yang terkini dan terapi-terapi awet muda. Maklumat awalan pelanggan dan maklumbalas semasa rawatan memberi 5 .

Pemasaran menjadi kekuatan dan kelebihan bersaing menjamin kejayaan kami. Pemasaran – Pemilik telah merangka pemasaran-pemasaran berkala yang agresif sehingga akhir tahun pertama. Kami amat mengambil berat dari pengalaman–penggunaan minyak dan losyen terbaik. Profesionalisma: Termasuk semua dari rahsia. Menggunakan pengkalan database pelanggan-pelanggan dapat menberi sentuhan sehingga pelanggan terasa diambil berat. menggalakkan pelanggan mengesyorkan kami pada kawan-kawan dan professional kesihatan lain mengesyor kami pada pelanggan-pelanggan mereka. Pencahayaan. 5. Pemasaran. 6 . Pemasaran. 3. Membuat pembukaan rasmi besar-besaran menjemput pemimpin-pemimpin Daerah. 1f1s Spa Family berupaya menarik lebih ramai pelanggan. Kunci-kunci Kejayaan 1. 1f1s Spa Family yakin dapat menunaikan pembayaran balik pembiayaan ini dengan ketumbuhan semasa yang baik dan tiada pesaingan di kawasan Daerah 1f1s. 2. Lokasi Hebat: Wisma 1f1s.hiasan dalaman dan tekstil-tekstil yang terbaik digunakan sepenuhnya dalam spa melengkapkan keselesaan persekitaran dan menambah kepuasan pengalaman pelanggan ketika di spa. Penjagaan Individu: Setiap pelanggan diservis mengikut kecenderungan masing-masing. 6. melantik terapis-terapis dan juru estetik yang terbaik. Dengan pembiayaan ini dapat memastikan 1f1s Spa Family meningkat kebolehan dan effisiensi untuk jualan yang lebih dalam masa yang singkat.rawatan kecantikan dan aromaterapi-aromaterapi khusus. musik. Perniagaan Berulang/Mengesyorkan: Memberi servis yang akan membawa pelanggan mengulangi rawatan. Ulu Selangor Cadangan Saperti disebut diatas. privasi pelangganpelanggan. 4.terapis-terapis kami kaedah rawatan bersesuaian dengan keperluan pelanggan sekali gus menambat hati pelanggan-pelanggan datang berulang. Rawatan-rawatan unik: Kami memiliki teknik-teknik dan produkproduk terbaik dari seluruh dunia.

Milikan Modal : 100 % Bumiputera 8. Alamat & No. Modal Sumbangan : RM20. Tarikh dan No.980 6. Maklumat Am Syarikat Nama Syarikat : 1f1s Spa Family (Pemilikan tunggal) No 1f1s. Taman DE. Selangor Baru Jumlah 20. Tel : 3. Jenis Perniagaan Aktiviti : Spa Salon kecantikan : Perkhidmatan kecantikan dan rawatan kesihatan. Pemilik 7 . Daerah Ulu.980 1f1s.2 1. Tarikh Beroperasi : 1 Jan 9999 5.980 Jumlah modal dimiliki (RM) Nama pemilik Sediada Pn A No. Pendaftaran : 4.Selangor Selangor Darul Ehsan 019-9999999/ 017-9999999 1 Jan 9999 9999999999-9 2. 20. 7.

Bil Nama/Alamat/K.P : 999999-99-9999 Jumlah 99 Thn 100% 100% 8 . Pn A No.P Umur Jawatan dalam 1f1s Spa Family ini Pengurus % modal dimiliki 1. Taman 1f1s. Selangor DE K.

3. PERIHAL 1f1s Spa Family 1. b) Cadangan Mesin/Peralatan/Kelengkapan Yang Akan Dibeli dan bahsuai selepas operasi berjalan lebih 6 Bulan. Selangor DE KPKNS (Koperasi Pegawai Kerajaan Negeri Selangor) Keluasan premis adalah 1000 kaki persegi. kadar sewa dan pemilikannya adalah seperti berikut:Alamat Nama Pemilik Bangunan Kadar Sewaan (Sebulan) RM600. pemilik telah memulakan perniagaan di premis yang disewa di Taman 1f1s. perniagaan dijalankan di No 1f1s. Selangor DE.800 sebagai bayaran 3 bulan deposit sewa dan perjanjian sewa telah pun disempurnakan. Aspek Teknikal a) Lokasi Projek Buat masa ini. Keluasan ini sudah mencukupi untuk menempatkan semua peralatan serta dapat memberikan keselesaan Susun atur peralatan adalah seperti lakaran pelan lantai yang dilampirkan. Premis perniagaan yang berada di kawasan perniagaan Taman 1f1s ini dianggap strategik kerana lokasinya di tengah-tengah Ampangan dan menjadi tumpuan ramai pada setiap hari. Sehingga masa ini. Taman 1f1s. Bagi memastikan perkhidmatan yang baik dan memuaskan yang dapat memenuhi keperluan kebanyakan pelanggan. parkir yang mudah dan banyak akses dari seluruh Ulu Selangor. Selangor DE. Rupa bentuk fizikal premis adalah seperti gambar-gambar yang dilampirkan.00 Tempoh Sewaan 5 tahun No. Walau bagaimanapun. pemilik telah mengeluarkan wang sebanyak RM 1. Butir-butir premis. Ulu Selangor setelah selesai proses ubahsuaian yang sejajar dengan usaha pemilik untuk memberi kepuasan dan keselesaan kepada pelangganpelanggan. 1f1s Spa Family telah memutuskan untuk membeli peralatan-peralatan dan membuat ubahsuai seperti berikut : Bil 1 2 3 4 5 6 Jenis J-368(R)/(L) HF-398 A SPA 58 A SAUNA ROOM S-1212 ITALY G5 ZD 818B Unit 1 1 1 1 1 2 Kegunaan Sauna 2 orang Massage Bed 9 .

Tempoh sah sebut harga ialah selama 3 bulan. iii. Namun begitu peralatan-peralatan perlu di selenggara dan tukar atau ‘up-grade’ mengikut teknologi industri. Sebagai perbandingan harga. Syarat-syarat pembayaran kepada pembekal-pembekal diatas adalah seperti berikut:Pembekal 1. EN Marketing 3. Bil Jenis Unit Harga Seunit (RM) 4800 4800 380 200 400 200 200 Pembekal 1 2 3 4 5 6 7 Infrared Slimming Room (DBL) Chromo Jacuzzi 3IN1 FM-9504S Stelilizer Couch Bed c/w Stool Minifine Glass for Facial Facial Steamer 1 1 1 1 1 2 1 MAGICBOO BEAUTY Sdn Bhd “ “ “ “ “ “ 10 .7 8 B10-60a 2in1 RF SUPER THERMASTER 1 1 UV Hot Cabi Sterilizer Catatan : i. Minang Construction c) Mesin/Peralatan/Kelengkapan Penting Sediada Pemilik telah melengkapi alat-alat berikut ketika permulaan operasi. Peralatan-peralatan diatas adalah peralatan yang lazim digunakan oleh kebanyakan salon kecantikan seperti ini. “ Tuntutan pada tahap progress 30%. 50%. sebutharga daripada 3 orang pembekal telah diperolihi.Magicboo Beauty Sdn Bhd Cara bayaran 25% semasa pesanan dibuat dan bakinya selepas peralatan diterima atau berdasarkan surat jaminan bank. 2. 80% dan 100%. ii. Pemilihan pembekal diatas adalah berdasarkan sebutan harga yang terendah.

000 2.8 9 10 11 12 Essential Oils Comlplete set Treadmill Heavy Machine Locker Cabinet Mesin Magnetik Ubahsuai 2 1 1 4 Lump sum 2. Manual ini tidak diedarkan bersama kertas rancangan perniagaan ini.000 400 2.000 15.000 “ “ “ EN Marketing MInang Construction d) Carta alir proses-proses servis 1f1s Spa Family Setiap perkhidmatan kecantikan mempunyai cara dan kaedah rawatan yang tersendiri. Walau bagaimanapun dokumen ini sedia untuk ditunjukkan kepada mana-mana pihak yang berkenaan apabila diperlukan. Cara dan kaedah ini telah dijilidkan dalam buku manual rawatan kecantikan 1f1s Spa Family. Manual ini merupakan harta intelektual 1f1s Spa Family yang mana merupakan resipi utama dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggan-pelanggan. e) Penggunaan bahan mentah utama dan pembekalnya Diantara bahan-bahan mentah utama adalah seperti berikut:Kuantiti digunakan sebulan 3 Jumlah kos sebulan 400 Pembekal dan syarat pembelian Beberapa pembekal sekitar Kuala Lumpur. Pembelian secara tunai “ “ “ “ “ “ “ “ “ “ Jenis Bahan mentah Hydro Peeling Gel Fade Cream 2 Way Foundation Toner Oily Normal Set Oily Set Trial Set Normal Trial Set Oily Facial Scrub Whitening Mask Collagen Gel 3 3 3 3 3 3 12 3 2 2 180 180 150 700 700 550 550 130 150 150 11 .

Moisteriser Peeling Treatment (Serum) / Cream 6 3 150 150 “ “ 4. 12 . Syarat pembelian adalah secara tunai. Had minima pembelian tidak dikenakan oleh semua pembekal. iaitu bersamaan dengan 1 bulan kegunaan.140 Jumlah Stok awalan yang telah dibeli adalah sebanyak lebih kurang RM4.500. Harga barang-barang diatas amat stabil dimana turunnaik harga tidak mudah berlaku. Termasuk keperluan barangan pameran untuk jualan runcit.

adalah sukar untuk melihat perniagaan seperti ini yang diuruskan oleh usahawan bumiputera. Ini adalah kerana wanita pada zaman ini banyak berkecimpung di dalam kerjaya profesional dan perniagaan sendiri yang setaraf dengan lelaki. iaitu: Taman Bukti.4. Kampung Sekolah 13 . dan yakin. c) Sasaran Pasaran Pada peringkat awal perniagaan. sihat. penglibatan usahawan bumiputera dalam industri ini adalah kurang berbanding dengan bukan bumiputera yang kebanyakannya dimonopoli oleh kaum Cina. Sedikit sebanyak. urutan tradisional (urutan biasa dan selepas bersalin). Ini kerana kecantikan merupakan idaman setiap wanita. Oleh sebab itu kebanyakan wanita amat mengambil berat tentang keterampilan diri masing-masing agar kelihatan muda. b) Pasaran Am Penjagaan kesihatan dan kecantikan amatlah diambil berat terutamanya oleh wanitawanita moden masa kini yang amat mementingkan kesempurnaan diri. bergaya. Perniagaan 1f1s Spa Family termasuklah melangsing badan. mandian SPA. Desa Ros Taman Dato Syahbandar. Disamping menjalankan perkhidmatan yang tersebut diatas. Bukti Setia Taman Dato Wan. fokus utama 1f1s Spa Family adalah tertumpu kepada pelanggan yang berada di kawasan Ampangan. Sri Negeri Taman Kasih. 1f1s Spa Family dijangka akan dapat menarik minat ramai wanita untuk mencuba dan seterusnya menggunakan khidmat yang disediakan oleh 1f1s Spa Family. Walau bagaimanapun. Jika kita lihat di merata tempat. ceria. Sri Landak Taman Ampangan. usaha pemilik untuk membuka perniagaan khidmat kesihatan dan kecantikan akan membuka mata masyarakat bumiputera untuk cuba bersaing dalam industri ini. Bakawali. dan sauna bagi perempuan dan lelaki. 1f1s Spa Family juga ada menjual pelbagai produk-produk kecantikan dan kesihatan yang kebanyakannya adalah berkaitan dengan kesihatan dan kecantikan wanita. rawatan muka dan biomagnetik (rawatan kesihatan yang menggunakan kombinasi terapi-terapi urutan dan refleksologi).Gedung Lalang. mendandan rambut. Aspek Pasaran a) Produk-produk dan Servis-servis 1f1s Spa Family menjalankan perniagaan pusat rawatan kesihatan dan kecantikan serta khidmat fisioterapi pesakit-pesakit yang dicadangkan dari hospital swasta. Perkembangan industri perkhidmatan kesihatan dan kecantikan pada masa ini adalah amat meyakinkan dan mempunyai prospek yang besar untuk terus berkembang maju selaras dengan peningkatan taraf wanita seperti yang tersebut diatas.

500 unit Bilangan Penghuni berKeluarga (*) 2. 5. 14 . Faktor ini akan memberikan kelebihan kepada 1f1s Spa Family untuk memenangi pelanggan-pelanggan dari kaum bumiputera dan kaum lain-lain.Sri 3.400 keluarga 1. Gedung Lalang. Taman Dato Wan. Taman Bukti. Lokasi 1f1s Spa Family berada di kawasan komersial Taman Bukti yang berhampiran dengan pusat-pusat perniagaan. Bukti Setia. Kpg Sekolah Taman Sri Siantan.400 keluarga 960 orang 1000 unit 1000 unit 800 keluarga 800 keluarga 320 orang 320 orang Jumlah Nota : 3. Wanita / Lelaki berumur diantara 18 – 50 tahun.200 keluarga Bilangan Pelanggan Sasaran (^) 960 orang 480 orang 1. Landak. lokasi yang dipilih oleh pemilik bagi menjalankan perniagaannya adalah baik dan berpotensi besar untuk berjaya. populasi di kawasan-kawasan tersebut didominasikan oleh penduduk bumiputera. Sri Negeri.Secara amnya. Wanita / Lelaki bekerja. 4.000 unit 1. Taburan penduduk hanyalah anggaran dari kelompok bilangan perumahan dan taman-taman sekitar Ampangan. klinik pusat beli belah akan memberikan peluang yang besar untuk mendapatkan perhatian pelanggan. (^) 40% dari bilangan penghuni berkeluarga dianggarkan mempunyai ciri-ciri pelanggan sasaran 1f1s Spa Family. Rashidah Utama 3. Dato Syahbandar. Sakura Desa Ros. Oleh itu. ii.000 unit 2.040 orang (*) 80% dari bilangan rumah dianggar didiami oleh penghuni berkeluarga. perkembangan komersil. Populasi pelanggan sasaran didalam kawasan pasaran adalah seperti berikut:- Kawasan/Taman Bilangan Rumah 3.Kasih 2. Kasih Taman Ampangan. Pelanggan-pelanggan yang disasarkan mempunyai ciri-ciri berikut:i.

600. ii.00 18.240.00 74.00 74. nombor telefon.00 Ulasan : Anggaran adalah berdasarkan kepada jumlah minima pelanggan yang datang untuk 26 hari dalam sebulan.00 Anggaran Pelanggan Sehari 5 3 3 5 3 2 2 23 Anggaran Pelanggan Sebulan 130 78 78 130 78 52 52 598 Anggaran Pendapatan Sebulan (RM) 1.00 49. Menambah lebih banyak pakej-pakej menarik dengan harga yang lebih kompetitif dengan tiada penurunan kualiti.560.000.00 120. Diandaikan seorang pelanggan sasaran datang mendapatkan satu jenis perkhidmatan dalam masa sebulan.720.00 432.880.00 30. peringatan temujanji dan sasaran program-program berkala komuniti. emel.300.00 80. 1f1s Spa Family akan membuat hantaran emel. Membina pengkalan database pelanggan-pelanggan dengan butir-butir saperti nama. d) Strategi Pasaran Diantara strategi-strategi adalah seperti berikut : i. tarikh lahir.00 4. hanya aktiviti ini sahaja yang dijalankan. Daripada bilangan pelanggan sasaran diatas. seris-servis di terima dan lain-lain maklumat di fikir perlu.00 10. Campuran antara rawatan tradisional dan moden. Memperluaskan kaedah rawatan dengan alat-alat moden.00 78.00 1. 15 .00 6.240.00 6. ucapan hari jadi. pos dan hubungan telefon memberitahu mengenai promosi.744.500. alamat.062.00 80.00 80. didapati ianya lebih daripada mencukupi untuk menghasilkan pendapatan diatas.920.00 36.744. Buat permulaan.062. iii. anggaran pendapatan 1f1s Spa Family dijangka akan meningkat lagi.00 129.00 6. Bayaran perkhidmatan adalah anggaran bayaran minima yang dikenakan bagi setiap perkhidmatan.Anggaran pendapatan 1f1s Spa Family adalah seperti berikut:Khidmat / Rawatan Bayaran Perkhidmatan (RM) Biomagnetik Rawatan Muka Perampingan Urut Tradisional Aromatherapi Rawatan Badan Sauna Jumlah 10.880.160.00 Anggaran Pendapatan Setahun (RM) 15. Maklumat akan digunakan untuk menjalinkan hubungan pembekal dan pelanggan.00 50. apabila aktiviti-aktiviti seperti terapi fisio pesakit-pesakit dari hospital swasta (Colombia) dan peruncitan produk-produk kecantikan juga dijalankan. Walau bagaimanapun.

Mengamalkan sistem booking atau penjadualan temujanji untuk mengelakkan pelanggan terlalu lama menunggu. dapat menambah pelanggan dan dapat memberikan perkhidmatan professional yang efektif.000 keping risalah produk dan harga kepada semua rumah dalam lingkaran 5km dari 1f1s Spa Family. Menjalankan promosi secara “Pelanggan Bawa Pelanggan”. Khidmat bimbingan kecantikan dan keterampilan akan diberi secara percuma kepada ahli. Perkhidmatan akan diberikan dengan penuh beretika dan mengamalkan tahap professionallisma yang tinggi. Menyediakan perkhidmatan dan pilihan yang lebih banyak kepada pelanggan-pelanggan yang ingin menggunakan khidmat 1f1s Spa Family . Walau bagaimanapun. Mengedar 1. pesaing hanya menjalankan perniagaan kecantikan muka sahaja dan salon rambut ini tidak begitu menjejaskan perniagaan firma.Hanya Sentuhan dari Pakar”. si pembawa akan dapat satu perkhidmatan secara percuma. e) Pesaing-pesaing 1f1s Spa Family dianggap sebagai bertuah kerana tidak mempunyai pesaing. vi. Motto perniagaan “Wellness . Setiap pelanggan yang membawa pelanggan lain untuk mendapatkan perkhidmatan ini. vii. Memperkenalkan kad keahlian dimana setiap ahli akan mendapat potongan keatas bayaran perkhidmatan. Strategi-strategi yang telah dirancangkan diatas dijangka telah memadai untuk bersaing dengan pesaing ini. 16 . Dengan menjalankan strategi-strategi yang telah dikenalpasti diatas. v. 1f1s Spa Family dijangka akan dapat berkembang dengan baik.iv.

ii iii. i. kecantikan muka. March 9999 Okt 9999 Dis 9999 Kursus Asas perniagaan (MARA) Kursus asas pemasaran dan kewangan (Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi) Product knowledge & skills of hair dressing (Haircare industry Malaysia by Wella) 17 . 1f1s Spa Family diuruskan oleh Puan A sendiri sebagai pengurus. dan perbidanan dan urutan. b) Latarbelakang Pengurus Pn A Pengurus Beliau berusia 99 tahun. 1f1s Spa Family dijangka akan mengambil dua orang pekerja lagi apabila perniagaan 1f1s Spa Family beroperasi sepenuhnya kelak.5. beliau menghadiri kursus-kursus saperti dibawah dan membuka 1f1s Spa Family (Famili Spa). Seorang usahawan yang memahami ilmu adalah modal utama permiagaan. Aspek Pengurusan a) Carta Organisasi 1f1s Spa Family Famili Spa Pengurus (PN A) Badan & Sauna Biomagnetik Bidan & Urutan (Pn B) Kecantikan Muka Pada masa ini. telah mengikuti Kursus Asas Perniagaan anjuran Mara pada March 9999. Beliau dibantu oleh tiga orang kakitangan yang mempunyai kepakaran dalam bidang tersendiri iaitu langsingan badan dan biomagnetik.

kecantikan muka dan sauna. rawatan bersalin. Nutrisi selepas bersalin. Urutan Holistik. ii. Di 1f1s Spa Family ini. pemasaran. Pn B – Urutan/aromaterapis . Beliau berpengalaman selama lima tahun di dalam bidang sauna dan melangsingkan badan. dan rawatan bersunat untuk bayi perempuan. Anatomi dan fisiologi. K/P Tiada Umur Kelulusan Pengalaman Jawatan & tugas utama syarikat 18 . Cik C – Kecantikan Muka/ Sauna/Rambut Beliau berpengalaman selama dua tahun dalam bidang persolekan. d) Latarbelakang Kakitangan Utama/mahir Nama & Alamat No. Terapi bersalin (sebelum/selepas). Pn B / Pn D .iv. Tugas utama beliau ialah membuat kerja-kerja pentabdiran. Beliau melengkapi skil-skil dengan menghadiri pelbagai kursus perubatan aromaterapi dan pemasaran menjamin keupayaan bersaing seterus nya berjaya dalam industri. perakaunan dan pengurusan operasi lain. Mei 9999 vi. 9999-kini Kursus Pengurusan Spa. Beliau berumur 49 tahun dan berpengalaman sebagai bidan selama 20 tahun dan bertanggungjawab bagi urutan tradisional. c) Latarbelakang Pengurus dan Penyelia (ahli pengurusan) i. Pemilik 1f1s Spa Family Beliau amat berminat didalam industri ini dan telah membuat pelaburan simpanan peribadi sebelum memohon pembiayaan daripada MARA ini. 7 8 iii. beliau bertanggungjawab kepada pelanggan yang inginkan rawatan melangsing badan dan biomagnetik. Aromaterapi. rambut dan bertanggungjawab kepada pelanggan 1f1s Spa Family yang inginkan khidmat persolekan.Melangsing Badan & Biomagnetik & Aromaterapi. Refleksologi.

Aset. Kita tidak agak yakin berapa banyak pendapatan dari perkhidmatan ini akan menjana.000 4.500 % 41 44 4 2 9 RM'000 % RM'000 20. Tanggungan & Ekuiti. Anggaran-anggaran untuk pendapatan jualan dan pertumbuhan ialah dengan sengaja rendah. Kami agak tidak berapa banyak hasil akan berpokok dari produk-produk. Jumlah Harta (Kos Projek) PERKARA SEDIA ADA (12/06/08) JUMLAH BARU RM'000 a) b) c) d) e) Ubahsuai Peralatan Deposit sewa Pra-Operasi Modal Kerja Bersih 20. Juga dalam jadual unjuran-unjuran jualanjualan ada perkhidmatan seperti penjagaan kuku . kecuali untuk tidak membuat kesilapan tentang kiraan secara konservatif. Pendapatan akan tumbuh pada kadar tahunan 15%. bertambah 20% pada November dan Disember disebabkan oleh sejarawi melompat masuk pendapatan dan bonus pada masa ini dalam tahun 2008.800 1. Kewangan-kewangan yang disertakan adalah anggapan-anggapan. jadi kita telah mengambil satu anggaran rendah dan dianggarkan jualan RM800 satu bulan. Jualan barangan adalah satu bahagian yang minimum pasaran kami. Kita menjangka peningkatan ini tinggal kukuh sepanjang tahun berikut menjelaskan aliran biasa pelanggan-pelanggan baru masuk kedai.500 % 20 21 2 1 56 50. i. kami menganggarkan pendapatan daripada perkhidmatan ini menjadi hanya RM1.980 1.000 100 19 . Kami tidak menggunakan kos barang dijual dalam pengiraan-pengiraan bersih jualan keseluruhan hanya belanja-belanja berulang-ulang yang berhubungan.980 1. Hanya kos langsung dalam ramalan jualan adalah untuk diunjurkan.6.500 sebulan untuk permulaan tahun. dalam jadual belanja operasi untung dan rugi. belanja-belanja yang dijangka masa adalah dibesar-besarkan untuk aspek besar untuk menjelaskan satu gambaran keadaan yang paling teruk.800 1.000 54. Aspek Kewangan Matlamat kami adalah menjadi satu permulaan perniagaan yang menguntungkan pada bulan pertama. Kami adalah pasti bahawa pada masa perkhidmatan ini akan sebahagian besar pendapatan kita. a.000 20.000 20. ibarat senarai gaji dan bekalan-bekalan. Perniagaan tidak perlu menunggu pelanggan-pelanggan mempelajari mengenali kami kerana terapis-terapis sudah ada satu pangkalan pelanggan yang wujud.

400 Telefon RM3.200 Sewa hawa dingin RM2.JUMLAH 48.2 0 149.2 Jumlah Tolak : Sipiutang ( bln) KEPERLUAN MODAL KERJA BERSIH 100 * Pengiraan tunai untuk menampong operasi selama 12 bulan pertama seperti berikut:Gaji RM60.000 Sewa RM7.2 149.000 100 98.800 Lain-lain RM8.2 0 149.2 149.280 100 Nota i : Perkiraan Modal Kerja :- PERKARA SEDIA ADA (RM’000) BARU (RM’000) JUMLAH (RM’000) Stok Bahan Mentah ( 12 bln) 54 54 Tunai operasi (12 bulan) * Lain-lain 95.280 10 0 50.200 Pemasaran & promosi RM5.000 Air/letrik RM8.2 95.600 Nota ii : Kos Projek (Sedia ada dan tambahan) Dan Sumber Pembiayaannya Bil PERKARA HARGA / KOS SUMBER PEMBIAYAAN MARA Peralatan Sumbangan 20 .

3 477.5 Tahun 2 454.000 1.500 98.000 48.1 233.5 84.7 364.8 611.000 20.4 386.280 b.3 445.1 2 3 4 5 Ubahsuai Deposit sewa Pra-operasi Modal kerja Jumlah 20.8 78.7 454.000 54.1 77.8 165.6 241.000 1.6 Tahun 3 477.2 Analisa/Penjelasan : a) Prestasi Masa Lalu Tiada 21 .980 20.1 109.500 50.2 76.1 394.280 50.800 1.8 117.5 165.9 156.000 4.6 310.5 78.4 374.1 405. Prestasi Dijangka Prestasi Dijangka (RM’000) Prestasi lalu Perkara Keberuntungan (RM'000) Jualan Untung Kasar Untung Sebelum Cukai Untung Selepas Cukai Untung Terkumpul Ketunaian (RM'000) Wang Tunai Masuk Wang Tunai Keluar Baki Tunai Tunai Terkumpul Tahun 1 432.3 68.4 108.980 20.800 1.

00 sebulan adalah bersesuaian dengan perniagaan firma yang masih baru.610. Syarikat dijangka mencatat keuntungan selepas cukai sebanyak RM 78.00 pada tahun pertama.. Ini memberikan pulangan atas pelaburan yang amat menarik.062.b) Prestasi Jangkaan i) ii) iii) 1f1s Spa Family dijangka dapat mencatatkan jualan sebanyak RM 432. Purata jualan sebanyak RM 36.821.00 pada tahun kedua dan ketiga. Unjuran aliran wang tunai menjangkakan firma mempunyai lebihan wang tunai yang mencukupi untuk membayar faedah serta pokok pinjaman. 22 .00 dan RM 84.740.891.00 pada tahun pertama operasi diikuti dengan RM 77.

viii. Pelan Lokasi 1f1s Spa Family Gambar-gambar premis dan alatan 1f1s Spa Family Pelan Susun Atur Risalah-risalah edaran Daftar perniagaan Sijil-sijil Kursus Puan A Perlesenan Majlis Borang Permohonan Pembiayaan 23 . iv. vi. vii.0 SENARAI LAMPIRAN .7. iii. i. ii. v.

Di Wisma 1f1s Lampiran 2 Gambar-gambar premis & alatan 1f1s Spa Family Katil Urut dan Jacuzzi Puan A melayan pelanggan Sauna 1f1s Spa Family Lampiran 2 Gambar-gambar premis & alatan 1f1s Spa Family Bahagian Kecantikan Rambut dan Muka Puan A Melayan pelanggan Masih dibahagian Kecantikan Rambut & Muka Lampiran 2 Gambar-gambar premis & alatan 1f1s Spa Family Pintu Hapadan Kaca 1f1s Spa Family baru diubahsuai Puan A melayani pelanggan di kaunter Ruang Menunggu dan rehat 1f1s Spa Family Lampiran 3. Pelan Susun-atur Premis 1f1s Spa Family Lampiran 4.Lampiran 1 Pelan Lokasi 1f1s Spa Family. Risalah-risalah edaran 24 . Kami Disini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->