Satu Famili Satu Syarikat-Sampel Pelan

Pelan Perniagaan Spa Famili 1f1s Spa Famili SB

Ini merupakan satu contoh yang lengkap sebuah rancangan perniagaan.Anda adalah dialu-alukan untuk menggunakan kandungan ini sebagai satu panduan apabila merancang aktiviti-aktiviti perniagaan anda kendiri. Bagi mewujudkan sebuah rancangan perniagaan anda sendiri membangunkan pertumbuhan perniagaan anda,sila pertimbangkan perisian muatturun popular.Semua Percuma di http://www.1f1s.com dan sebarang pertanyaan boleh lah di bincang dalam forum antara komuniti1f1s.

Mengenai pelan perniagaan ini

Nama-nama, lokasi-lokasi, dan nombor-nombor dalam rancangan asal mungkin telah ditukar, dan bahagian-bahagian cukup banyak bagi teks rancangan asal mungkin telah tidak dimasukkan bagi mengekalkan kerahsiaan dan maklumat pemilik.

Garis-garis panduan menggunakan pelan ini
Anda adalah dialu-alukan untuk gunakan rancangan ini sebagai satu titik permulaan bagi mewujudkan rancangan perniagaan anda sendiri, tetapi anda tidak mempunyai kebenaran untuk menhasil semula, menerbitkan, mengagihkan atau salinan teratur rancangan ini sambil ia wujud di sini. Permintaanpermintaan untuk cetakan semula, penggunaan akademik, dan penyebaran lain bagi sampel rancangan sepatutnya dihantar emel terus untuk jabatan perniagaan bagi 1Family 1Syarikat pada

1

perniagaan@1f1s.com. Untuk lawatan maklumat produk laman web kami pada http://www.1f1s.com atau fax: 03-6081-5808 atau talipon: 03-6081-1808.

Perjanjian Sulit
Pembaca menandatangani disini mengakui yang maklumat disediakan oleh _________________________ dalam pelan perniagaan ini adalah sulit; oleh itu, pembaca setuju supaya tidak mendedahkan ia tanpa kebenaran ekspres bertulis _________________________. Ia diakui oleh pembaca maklumat yang disertakan dalam pelan perniagaan ini berada dalam semua penghormatan kerahsiaan, selain maklumat yang berada dalam domain awam melalui cara lain dan sebarang pendedahan atau penggunaan sama oleh pembaca, boleh menyebabkan kemudaratan atau kerosakan untuk ________________________. Atas permintaan, dokumen ini dengan lantas dikembalikan untuk _________________________.

___________________ Tanda Tangan

___________________ Nama (taip atau cetakan)

___________________ Tarikh Ini merupakan sebuah rancangan perniagaan. Ia tidak membayangkan satu persembahan sekuriti.

Pengenalan untuk Sampel Rancangan Dokumen berikut adalah sampel rancangan perniagaan lengkap. Dalam rancangan muktamad anda, anda mempunyai peluang untuk menghurai pada idea-idea yang dalam garis kasar anda yang anda berasa adalah paling kamiran untuk perniagaan anda. Dalam karang-mengarang pelan perniagaan anda, anda boleh mengikuti garis kasar longgar atau dengan teliti atas pilihan anda. Misalnya, dalam sampel rancangan, Ringkasan Eksekutif, adalah bahagian terakhir Perancangan Perniagaan, dibentangkan dahulu dengan tujuan menegaskan ciri-ciri paling menarik perniagaan itu. Gol anda dalam pengkaryaan sebuah rancangan perniagaan lengkap ialah untuk membina paling menyeluruh,dengan tujuan menarik pelabur-pelabur dan bagi mengesahkan yang anda telah mengambil masa bagi meneroka banyak mungkin potensi untuk perniagaan anda yang mungkin timbul

2

1f1s Spa Family ( No 999999999-9) KEBERSIHAM KEUTAMAAN FAMILI Permohonan Pembiayaan Perniagaan Alamat Perniagaan No Selangor Darul Ehsan. Tel: 603-9999999 Fax: 60-9999999 Orang DiHubungi: Pn A HP : 0199999999/ 017-9999999 3 .

..............................................17 4 ..........................................Isi Kandungan Isi Kandungan.................................................................. 4 Pengurus.................................................

Matlamat kami ialah memberi pelanggan-pelanggan keselesaan dan kepuasan. Rumusan Eksekutif Kertas-kerja ini bertujuan menjadi rujukan dan bimbingan Malis Amanah Rakyat(MARA) bagi permohonan pembiayaan modal kerja 1f1s Spa Family. 5. tungku herba untuk angin dan lain-lain. 2. Pelan perniagaan ini dibangunkan untuk menjejak perkembangan perniagaan ‘soft launch’ sebelum hari pembukaan besar-besaran dan seterusnya melaksanakan tindakan susulan unjuran tiga tahun. Juga di tulis bagi memperolehi dana pembiayaan menjamin kelancaran operasi. Menjadi destinasi komuniti ke spa pada hujung dua-belas bulan operasi. urutan aromaterapi Swedish.550 enam bulan selepas pembiayaan dengan melakukan 23 servis sehari. Misi Misi 1f1s Spa Family ialah menjalankan perniagaan yang menguntungkan dengan penawaran urutan terapeutik bermutu tinggi dan servis-servis estetik (penghargaan kepada keindahan) penjagaan berskala tinggi dengan persekitaran tenang dan nyaman. Amaun dan Tujuan Pembiayaan Perniagaan Pembiayaan RM 250. Kertas-kerja ini disediakan oleh Pn A. Melakukan 53 servis sehari pada penghujung tahun pertama. urutan aromaterapi Holistic.1. urutan aromaterapi relaks. 1f1s Spa Family menawarkan berbagai jenis urutan – urutan saraf. rawatan penjagaan badan yang terkini dan terapi-terapi awet muda. Pakar-pakar estetik kami dilatih memberi rawatan kecantikan muka. Objektif-objektif 1.000 tiga bulan selepas pembiayaan dengan melakukan 15 servis sehari. refleksologi. urutan jacuzzi dengan sentalan susu. urutan selepas bersalin. mandi wap batu lavender. 3. 4. Mencapai jualan RM31. Mempunyai kadar 90% pelanggan-pelanggan tempatan datang semula pada hujung bulan keenam. Maklumat awalan pelanggan dan maklumbalas semasa rawatan memberi 5 . Mencapai jualan RM62.000 (Skim Pembiayaan Am Professional) Pembayaran Balik Modal Kerja Dari Pendapatan Perniagaan 1f1s Spa Family 1f1s Spa Family ditubuhkan pada 1hb Jan 9999.

terapis-terapis kami kaedah rawatan bersesuaian dengan keperluan pelanggan sekali gus menambat hati pelanggan-pelanggan datang berulang. privasi pelangganpelanggan. Membuat pembukaan rasmi besar-besaran menjemput pemimpin-pemimpin Daerah. 5. musik. 4. melantik terapis-terapis dan juru estetik yang terbaik. Pemasaran. Lokasi Hebat: Wisma 1f1s. 1f1s Spa Family berupaya menarik lebih ramai pelanggan. Pencahayaan. 1f1s Spa Family yakin dapat menunaikan pembayaran balik pembiayaan ini dengan ketumbuhan semasa yang baik dan tiada pesaingan di kawasan Daerah 1f1s. Perniagaan Berulang/Mengesyorkan: Memberi servis yang akan membawa pelanggan mengulangi rawatan. 6 . menggalakkan pelanggan mengesyorkan kami pada kawan-kawan dan professional kesihatan lain mengesyor kami pada pelanggan-pelanggan mereka. Profesionalisma: Termasuk semua dari rahsia. 3. Pemasaran. Penjagaan Individu: Setiap pelanggan diservis mengikut kecenderungan masing-masing.hiasan dalaman dan tekstil-tekstil yang terbaik digunakan sepenuhnya dalam spa melengkapkan keselesaan persekitaran dan menambah kepuasan pengalaman pelanggan ketika di spa.rawatan kecantikan dan aromaterapi-aromaterapi khusus. Dengan pembiayaan ini dapat memastikan 1f1s Spa Family meningkat kebolehan dan effisiensi untuk jualan yang lebih dalam masa yang singkat. Pemasaran – Pemilik telah merangka pemasaran-pemasaran berkala yang agresif sehingga akhir tahun pertama. Kunci-kunci Kejayaan 1. Menggunakan pengkalan database pelanggan-pelanggan dapat menberi sentuhan sehingga pelanggan terasa diambil berat. Rawatan-rawatan unik: Kami memiliki teknik-teknik dan produkproduk terbaik dari seluruh dunia. 2. 6. Kami amat mengambil berat dari pengalaman–penggunaan minyak dan losyen terbaik. Ulu Selangor Cadangan Saperti disebut diatas. Pemasaran menjadi kekuatan dan kelebihan bersaing menjamin kejayaan kami.

7. Daerah Ulu. Milikan Modal : 100 % Bumiputera 8.Selangor Selangor Darul Ehsan 019-9999999/ 017-9999999 1 Jan 9999 9999999999-9 2. Tarikh dan No. Pendaftaran : 4. Modal Sumbangan : RM20. 20. Selangor Baru Jumlah 20. Maklumat Am Syarikat Nama Syarikat : 1f1s Spa Family (Pemilikan tunggal) No 1f1s.980 Jumlah modal dimiliki (RM) Nama pemilik Sediada Pn A No.980 1f1s. Alamat & No. Jenis Perniagaan Aktiviti : Spa Salon kecantikan : Perkhidmatan kecantikan dan rawatan kesihatan. Tarikh Beroperasi : 1 Jan 9999 5. Pemilik 7 .980 6. Tel : 3.2 1. Taman DE.

Taman 1f1s.P : 999999-99-9999 Jumlah 99 Thn 100% 100% 8 .Bil Nama/Alamat/K.P Umur Jawatan dalam 1f1s Spa Family ini Pengurus % modal dimiliki 1. Pn A No. Selangor DE K.

Sehingga masa ini. parkir yang mudah dan banyak akses dari seluruh Ulu Selangor. pemilik telah mengeluarkan wang sebanyak RM 1. 1f1s Spa Family telah memutuskan untuk membeli peralatan-peralatan dan membuat ubahsuai seperti berikut : Bil 1 2 3 4 5 6 Jenis J-368(R)/(L) HF-398 A SPA 58 A SAUNA ROOM S-1212 ITALY G5 ZD 818B Unit 1 1 1 1 1 2 Kegunaan Sauna 2 orang Massage Bed 9 . Walau bagaimanapun. Selangor DE KPKNS (Koperasi Pegawai Kerajaan Negeri Selangor) Keluasan premis adalah 1000 kaki persegi. Ulu Selangor setelah selesai proses ubahsuaian yang sejajar dengan usaha pemilik untuk memberi kepuasan dan keselesaan kepada pelangganpelanggan. Taman 1f1s. perniagaan dijalankan di No 1f1s. Selangor DE.00 Tempoh Sewaan 5 tahun No. Butir-butir premis. Selangor DE. PERIHAL 1f1s Spa Family 1. Bagi memastikan perkhidmatan yang baik dan memuaskan yang dapat memenuhi keperluan kebanyakan pelanggan. b) Cadangan Mesin/Peralatan/Kelengkapan Yang Akan Dibeli dan bahsuai selepas operasi berjalan lebih 6 Bulan. pemilik telah memulakan perniagaan di premis yang disewa di Taman 1f1s. Premis perniagaan yang berada di kawasan perniagaan Taman 1f1s ini dianggap strategik kerana lokasinya di tengah-tengah Ampangan dan menjadi tumpuan ramai pada setiap hari. Rupa bentuk fizikal premis adalah seperti gambar-gambar yang dilampirkan.3.800 sebagai bayaran 3 bulan deposit sewa dan perjanjian sewa telah pun disempurnakan. Keluasan ini sudah mencukupi untuk menempatkan semua peralatan serta dapat memberikan keselesaan Susun atur peralatan adalah seperti lakaran pelan lantai yang dilampirkan. kadar sewa dan pemilikannya adalah seperti berikut:Alamat Nama Pemilik Bangunan Kadar Sewaan (Sebulan) RM600. Aspek Teknikal a) Lokasi Projek Buat masa ini.

EN Marketing 3. Minang Construction c) Mesin/Peralatan/Kelengkapan Penting Sediada Pemilik telah melengkapi alat-alat berikut ketika permulaan operasi. Tempoh sah sebut harga ialah selama 3 bulan. “ Tuntutan pada tahap progress 30%. Namun begitu peralatan-peralatan perlu di selenggara dan tukar atau ‘up-grade’ mengikut teknologi industri. Peralatan-peralatan diatas adalah peralatan yang lazim digunakan oleh kebanyakan salon kecantikan seperti ini. iii. Pemilihan pembekal diatas adalah berdasarkan sebutan harga yang terendah.7 8 B10-60a 2in1 RF SUPER THERMASTER 1 1 UV Hot Cabi Sterilizer Catatan : i. ii.Magicboo Beauty Sdn Bhd Cara bayaran 25% semasa pesanan dibuat dan bakinya selepas peralatan diterima atau berdasarkan surat jaminan bank. 80% dan 100%. sebutharga daripada 3 orang pembekal telah diperolihi. 2. Syarat-syarat pembayaran kepada pembekal-pembekal diatas adalah seperti berikut:Pembekal 1. 50%. Sebagai perbandingan harga. Bil Jenis Unit Harga Seunit (RM) 4800 4800 380 200 400 200 200 Pembekal 1 2 3 4 5 6 7 Infrared Slimming Room (DBL) Chromo Jacuzzi 3IN1 FM-9504S Stelilizer Couch Bed c/w Stool Minifine Glass for Facial Facial Steamer 1 1 1 1 1 2 1 MAGICBOO BEAUTY Sdn Bhd “ “ “ “ “ “ 10 .

Cara dan kaedah ini telah dijilidkan dalam buku manual rawatan kecantikan 1f1s Spa Family.000 15. Manual ini tidak diedarkan bersama kertas rancangan perniagaan ini. e) Penggunaan bahan mentah utama dan pembekalnya Diantara bahan-bahan mentah utama adalah seperti berikut:Kuantiti digunakan sebulan 3 Jumlah kos sebulan 400 Pembekal dan syarat pembelian Beberapa pembekal sekitar Kuala Lumpur.8 9 10 11 12 Essential Oils Comlplete set Treadmill Heavy Machine Locker Cabinet Mesin Magnetik Ubahsuai 2 1 1 4 Lump sum 2. Manual ini merupakan harta intelektual 1f1s Spa Family yang mana merupakan resipi utama dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggan-pelanggan.000 2.000 “ “ “ EN Marketing MInang Construction d) Carta alir proses-proses servis 1f1s Spa Family Setiap perkhidmatan kecantikan mempunyai cara dan kaedah rawatan yang tersendiri. Pembelian secara tunai “ “ “ “ “ “ “ “ “ “ Jenis Bahan mentah Hydro Peeling Gel Fade Cream 2 Way Foundation Toner Oily Normal Set Oily Set Trial Set Normal Trial Set Oily Facial Scrub Whitening Mask Collagen Gel 3 3 3 3 3 3 12 3 2 2 180 180 150 700 700 550 550 130 150 150 11 .000 400 2. Walau bagaimanapun dokumen ini sedia untuk ditunjukkan kepada mana-mana pihak yang berkenaan apabila diperlukan.

Had minima pembelian tidak dikenakan oleh semua pembekal. Syarat pembelian adalah secara tunai. 12 .Moisteriser Peeling Treatment (Serum) / Cream 6 3 150 150 “ “ 4. Termasuk keperluan barangan pameran untuk jualan runcit.140 Jumlah Stok awalan yang telah dibeli adalah sebanyak lebih kurang RM4.500. Harga barang-barang diatas amat stabil dimana turunnaik harga tidak mudah berlaku. iaitu bersamaan dengan 1 bulan kegunaan.

Bukti Setia Taman Dato Wan. Ini kerana kecantikan merupakan idaman setiap wanita. Ini adalah kerana wanita pada zaman ini banyak berkecimpung di dalam kerjaya profesional dan perniagaan sendiri yang setaraf dengan lelaki. fokus utama 1f1s Spa Family adalah tertumpu kepada pelanggan yang berada di kawasan Ampangan. dan sauna bagi perempuan dan lelaki. Aspek Pasaran a) Produk-produk dan Servis-servis 1f1s Spa Family menjalankan perniagaan pusat rawatan kesihatan dan kecantikan serta khidmat fisioterapi pesakit-pesakit yang dicadangkan dari hospital swasta. Bakawali. c) Sasaran Pasaran Pada peringkat awal perniagaan. Sri Landak Taman Ampangan. Sri Negeri Taman Kasih.4. Walau bagaimanapun. b) Pasaran Am Penjagaan kesihatan dan kecantikan amatlah diambil berat terutamanya oleh wanitawanita moden masa kini yang amat mementingkan kesempurnaan diri. adalah sukar untuk melihat perniagaan seperti ini yang diuruskan oleh usahawan bumiputera. ceria. penglibatan usahawan bumiputera dalam industri ini adalah kurang berbanding dengan bukan bumiputera yang kebanyakannya dimonopoli oleh kaum Cina. urutan tradisional (urutan biasa dan selepas bersalin). Perkembangan industri perkhidmatan kesihatan dan kecantikan pada masa ini adalah amat meyakinkan dan mempunyai prospek yang besar untuk terus berkembang maju selaras dengan peningkatan taraf wanita seperti yang tersebut diatas. rawatan muka dan biomagnetik (rawatan kesihatan yang menggunakan kombinasi terapi-terapi urutan dan refleksologi). 1f1s Spa Family dijangka akan dapat menarik minat ramai wanita untuk mencuba dan seterusnya menggunakan khidmat yang disediakan oleh 1f1s Spa Family. mandian SPA. Jika kita lihat di merata tempat. Desa Ros Taman Dato Syahbandar. Kampung Sekolah 13 . iaitu: Taman Bukti. 1f1s Spa Family juga ada menjual pelbagai produk-produk kecantikan dan kesihatan yang kebanyakannya adalah berkaitan dengan kesihatan dan kecantikan wanita. dan yakin. usaha pemilik untuk membuka perniagaan khidmat kesihatan dan kecantikan akan membuka mata masyarakat bumiputera untuk cuba bersaing dalam industri ini. Perniagaan 1f1s Spa Family termasuklah melangsing badan. mendandan rambut.Gedung Lalang. sihat. Oleh sebab itu kebanyakan wanita amat mengambil berat tentang keterampilan diri masing-masing agar kelihatan muda. Sedikit sebanyak. Disamping menjalankan perkhidmatan yang tersebut diatas. bergaya.

perkembangan komersil. 14 . Bukti Setia. Landak.200 keluarga Bilangan Pelanggan Sasaran (^) 960 orang 480 orang 1. Faktor ini akan memberikan kelebihan kepada 1f1s Spa Family untuk memenangi pelanggan-pelanggan dari kaum bumiputera dan kaum lain-lain.040 orang (*) 80% dari bilangan rumah dianggar didiami oleh penghuni berkeluarga. Oleh itu. Kasih Taman Ampangan.000 unit 2. Wanita / Lelaki bekerja.000 unit 1.Sri 3. Gedung Lalang. Dato Syahbandar. Wanita / Lelaki berumur diantara 18 – 50 tahun. Sakura Desa Ros. Taburan penduduk hanyalah anggaran dari kelompok bilangan perumahan dan taman-taman sekitar Ampangan. lokasi yang dipilih oleh pemilik bagi menjalankan perniagaannya adalah baik dan berpotensi besar untuk berjaya. Rashidah Utama 3. 5. Lokasi 1f1s Spa Family berada di kawasan komersial Taman Bukti yang berhampiran dengan pusat-pusat perniagaan. 4. ii. klinik pusat beli belah akan memberikan peluang yang besar untuk mendapatkan perhatian pelanggan.500 unit Bilangan Penghuni berKeluarga (*) 2. Populasi pelanggan sasaran didalam kawasan pasaran adalah seperti berikut:- Kawasan/Taman Bilangan Rumah 3. (^) 40% dari bilangan penghuni berkeluarga dianggarkan mempunyai ciri-ciri pelanggan sasaran 1f1s Spa Family.400 keluarga 1. Taman Dato Wan. populasi di kawasan-kawasan tersebut didominasikan oleh penduduk bumiputera.400 keluarga 960 orang 1000 unit 1000 unit 800 keluarga 800 keluarga 320 orang 320 orang Jumlah Nota : 3.Secara amnya. Sri Negeri.Kasih 2. Kpg Sekolah Taman Sri Siantan. Taman Bukti. Pelanggan-pelanggan yang disasarkan mempunyai ciri-ciri berikut:i.

peringatan temujanji dan sasaran program-program berkala komuniti.062.00 18.00 80. alamat.880.00 6.00 1.00 Ulasan : Anggaran adalah berdasarkan kepada jumlah minima pelanggan yang datang untuk 26 hari dalam sebulan. anggaran pendapatan 1f1s Spa Family dijangka akan meningkat lagi.00 36.00 74. didapati ianya lebih daripada mencukupi untuk menghasilkan pendapatan diatas.720. Diandaikan seorang pelanggan sasaran datang mendapatkan satu jenis perkhidmatan dalam masa sebulan.00 80. 15 .00 74.00 50. Campuran antara rawatan tradisional dan moden. pos dan hubungan telefon memberitahu mengenai promosi. iii.240.062. nombor telefon.00 Anggaran Pelanggan Sehari 5 3 3 5 3 2 2 23 Anggaran Pelanggan Sebulan 130 78 78 130 78 52 52 598 Anggaran Pendapatan Sebulan (RM) 1.00 10.300.00 6.00 129. seris-servis di terima dan lain-lain maklumat di fikir perlu.00 432. 1f1s Spa Family akan membuat hantaran emel. Daripada bilangan pelanggan sasaran diatas. emel.500.00 Anggaran Pendapatan Setahun (RM) 15.744.000. Walau bagaimanapun. Bayaran perkhidmatan adalah anggaran bayaran minima yang dikenakan bagi setiap perkhidmatan.00 49.00 30.240. ucapan hari jadi.00 80.00 4.880. ii.560. Buat permulaan.744. Memperluaskan kaedah rawatan dengan alat-alat moden.00 120. Menambah lebih banyak pakej-pakej menarik dengan harga yang lebih kompetitif dengan tiada penurunan kualiti.600. apabila aktiviti-aktiviti seperti terapi fisio pesakit-pesakit dari hospital swasta (Colombia) dan peruncitan produk-produk kecantikan juga dijalankan. Membina pengkalan database pelanggan-pelanggan dengan butir-butir saperti nama. d) Strategi Pasaran Diantara strategi-strategi adalah seperti berikut : i.00 6.00 78.Anggaran pendapatan 1f1s Spa Family adalah seperti berikut:Khidmat / Rawatan Bayaran Perkhidmatan (RM) Biomagnetik Rawatan Muka Perampingan Urut Tradisional Aromatherapi Rawatan Badan Sauna Jumlah 10. tarikh lahir. hanya aktiviti ini sahaja yang dijalankan.920. Maklumat akan digunakan untuk menjalinkan hubungan pembekal dan pelanggan.160.

Perkhidmatan akan diberikan dengan penuh beretika dan mengamalkan tahap professionallisma yang tinggi. dapat menambah pelanggan dan dapat memberikan perkhidmatan professional yang efektif. 1f1s Spa Family dijangka akan dapat berkembang dengan baik.000 keping risalah produk dan harga kepada semua rumah dalam lingkaran 5km dari 1f1s Spa Family.iv. Menyediakan perkhidmatan dan pilihan yang lebih banyak kepada pelanggan-pelanggan yang ingin menggunakan khidmat 1f1s Spa Family . e) Pesaing-pesaing 1f1s Spa Family dianggap sebagai bertuah kerana tidak mempunyai pesaing. Motto perniagaan “Wellness . Khidmat bimbingan kecantikan dan keterampilan akan diberi secara percuma kepada ahli. Memperkenalkan kad keahlian dimana setiap ahli akan mendapat potongan keatas bayaran perkhidmatan.Hanya Sentuhan dari Pakar”. 16 . Menjalankan promosi secara “Pelanggan Bawa Pelanggan”. Mengedar 1. vi. Dengan menjalankan strategi-strategi yang telah dikenalpasti diatas. Walau bagaimanapun.Mengamalkan sistem booking atau penjadualan temujanji untuk mengelakkan pelanggan terlalu lama menunggu. vii. pesaing hanya menjalankan perniagaan kecantikan muka sahaja dan salon rambut ini tidak begitu menjejaskan perniagaan firma. Strategi-strategi yang telah dirancangkan diatas dijangka telah memadai untuk bersaing dengan pesaing ini. Setiap pelanggan yang membawa pelanggan lain untuk mendapatkan perkhidmatan ini. v. si pembawa akan dapat satu perkhidmatan secara percuma.

kecantikan muka. ii iii. Seorang usahawan yang memahami ilmu adalah modal utama permiagaan. Beliau dibantu oleh tiga orang kakitangan yang mempunyai kepakaran dalam bidang tersendiri iaitu langsingan badan dan biomagnetik. 1f1s Spa Family dijangka akan mengambil dua orang pekerja lagi apabila perniagaan 1f1s Spa Family beroperasi sepenuhnya kelak. dan perbidanan dan urutan. March 9999 Okt 9999 Dis 9999 Kursus Asas perniagaan (MARA) Kursus asas pemasaran dan kewangan (Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi) Product knowledge & skills of hair dressing (Haircare industry Malaysia by Wella) 17 . 1f1s Spa Family diuruskan oleh Puan A sendiri sebagai pengurus. beliau menghadiri kursus-kursus saperti dibawah dan membuka 1f1s Spa Family (Famili Spa).5. b) Latarbelakang Pengurus Pn A Pengurus Beliau berusia 99 tahun. Aspek Pengurusan a) Carta Organisasi 1f1s Spa Family Famili Spa Pengurus (PN A) Badan & Sauna Biomagnetik Bidan & Urutan (Pn B) Kecantikan Muka Pada masa ini. telah mengikuti Kursus Asas Perniagaan anjuran Mara pada March 9999. i.

pemasaran. Anatomi dan fisiologi. dan rawatan bersunat untuk bayi perempuan. beliau bertanggungjawab kepada pelanggan yang inginkan rawatan melangsing badan dan biomagnetik. Mei 9999 vi. Beliau berumur 49 tahun dan berpengalaman sebagai bidan selama 20 tahun dan bertanggungjawab bagi urutan tradisional. rambut dan bertanggungjawab kepada pelanggan 1f1s Spa Family yang inginkan khidmat persolekan. K/P Tiada Umur Kelulusan Pengalaman Jawatan & tugas utama syarikat 18 . Nutrisi selepas bersalin. kecantikan muka dan sauna. Pemilik 1f1s Spa Family Beliau amat berminat didalam industri ini dan telah membuat pelaburan simpanan peribadi sebelum memohon pembiayaan daripada MARA ini. ii. Refleksologi.Melangsing Badan & Biomagnetik & Aromaterapi. 9999-kini Kursus Pengurusan Spa. rawatan bersalin. c) Latarbelakang Pengurus dan Penyelia (ahli pengurusan) i. Cik C – Kecantikan Muka/ Sauna/Rambut Beliau berpengalaman selama dua tahun dalam bidang persolekan. Beliau berpengalaman selama lima tahun di dalam bidang sauna dan melangsingkan badan. Terapi bersalin (sebelum/selepas). d) Latarbelakang Kakitangan Utama/mahir Nama & Alamat No.iv. Aromaterapi. Pn B / Pn D . perakaunan dan pengurusan operasi lain. 7 8 iii. Pn B – Urutan/aromaterapis . Urutan Holistik. Tugas utama beliau ialah membuat kerja-kerja pentabdiran. Di 1f1s Spa Family ini. Beliau melengkapi skil-skil dengan menghadiri pelbagai kursus perubatan aromaterapi dan pemasaran menjamin keupayaan bersaing seterus nya berjaya dalam industri.

Pendapatan akan tumbuh pada kadar tahunan 15%. belanja-belanja yang dijangka masa adalah dibesar-besarkan untuk aspek besar untuk menjelaskan satu gambaran keadaan yang paling teruk. bertambah 20% pada November dan Disember disebabkan oleh sejarawi melompat masuk pendapatan dan bonus pada masa ini dalam tahun 2008. Kami agak tidak berapa banyak hasil akan berpokok dari produk-produk. dalam jadual belanja operasi untung dan rugi. Kita menjangka peningkatan ini tinggal kukuh sepanjang tahun berikut menjelaskan aliran biasa pelanggan-pelanggan baru masuk kedai. Jualan barangan adalah satu bahagian yang minimum pasaran kami. Anggaran-anggaran untuk pendapatan jualan dan pertumbuhan ialah dengan sengaja rendah. kecuali untuk tidak membuat kesilapan tentang kiraan secara konservatif. Tanggungan & Ekuiti. Kami tidak menggunakan kos barang dijual dalam pengiraan-pengiraan bersih jualan keseluruhan hanya belanja-belanja berulang-ulang yang berhubungan. Kewangan-kewangan yang disertakan adalah anggapan-anggapan. Aspek Kewangan Matlamat kami adalah menjadi satu permulaan perniagaan yang menguntungkan pada bulan pertama.800 1. a.000 54.000 100 19 . Aset. i. Perniagaan tidak perlu menunggu pelanggan-pelanggan mempelajari mengenali kami kerana terapis-terapis sudah ada satu pangkalan pelanggan yang wujud.500 % 20 21 2 1 56 50.000 20.980 1. Jumlah Harta (Kos Projek) PERKARA SEDIA ADA (12/06/08) JUMLAH BARU RM'000 a) b) c) d) e) Ubahsuai Peralatan Deposit sewa Pra-Operasi Modal Kerja Bersih 20. Kami adalah pasti bahawa pada masa perkhidmatan ini akan sebahagian besar pendapatan kita. Juga dalam jadual unjuran-unjuran jualanjualan ada perkhidmatan seperti penjagaan kuku .500 sebulan untuk permulaan tahun.000 20.980 1. ibarat senarai gaji dan bekalan-bekalan.800 1.6. Hanya kos langsung dalam ramalan jualan adalah untuk diunjurkan. kami menganggarkan pendapatan daripada perkhidmatan ini menjadi hanya RM1.000 4. jadi kita telah mengambil satu anggaran rendah dan dianggarkan jualan RM800 satu bulan. Kita tidak agak yakin berapa banyak pendapatan dari perkhidmatan ini akan menjana.500 % 41 44 4 2 9 RM'000 % RM'000 20.

2 Jumlah Tolak : Sipiutang ( bln) KEPERLUAN MODAL KERJA BERSIH 100 * Pengiraan tunai untuk menampong operasi selama 12 bulan pertama seperti berikut:Gaji RM60.2 149.2 149.800 Lain-lain RM8.200 Pemasaran & promosi RM5.280 100 Nota i : Perkiraan Modal Kerja :- PERKARA SEDIA ADA (RM’000) BARU (RM’000) JUMLAH (RM’000) Stok Bahan Mentah ( 12 bln) 54 54 Tunai operasi (12 bulan) * Lain-lain 95.000 100 98.2 95.600 Nota ii : Kos Projek (Sedia ada dan tambahan) Dan Sumber Pembiayaannya Bil PERKARA HARGA / KOS SUMBER PEMBIAYAAN MARA Peralatan Sumbangan 20 .JUMLAH 48.280 10 0 50.400 Telefon RM3.000 Air/letrik RM8.2 0 149.200 Sewa hawa dingin RM2.2 0 149.000 Sewa RM7.

500 50.5 Tahun 2 454.000 1.000 54.800 1.8 611.5 165.000 4.8 78.3 68.3 445.000 1.2 76.5 84.6 Tahun 3 477.9 156.2 Analisa/Penjelasan : a) Prestasi Masa Lalu Tiada 21 .1 2 3 4 5 Ubahsuai Deposit sewa Pra-operasi Modal kerja Jumlah 20.000 20.1 77.1 394.7 364.980 20.4 108.5 78.980 20.6 310.500 98.280 b.280 50.3 477.8 165.000 48.1 405.1 109.8 117. Prestasi Dijangka Prestasi Dijangka (RM’000) Prestasi lalu Perkara Keberuntungan (RM'000) Jualan Untung Kasar Untung Sebelum Cukai Untung Selepas Cukai Untung Terkumpul Ketunaian (RM'000) Wang Tunai Masuk Wang Tunai Keluar Baki Tunai Tunai Terkumpul Tahun 1 432.4 386.6 241.1 233.4 374.800 1.7 454.

00 sebulan adalah bersesuaian dengan perniagaan firma yang masih baru. Syarikat dijangka mencatat keuntungan selepas cukai sebanyak RM 78.00 pada tahun pertama. 22 .00 dan RM 84.610.b) Prestasi Jangkaan i) ii) iii) 1f1s Spa Family dijangka dapat mencatatkan jualan sebanyak RM 432. Purata jualan sebanyak RM 36.891. Ini memberikan pulangan atas pelaburan yang amat menarik.00 pada tahun kedua dan ketiga.821.740.062..00 pada tahun pertama operasi diikuti dengan RM 77. Unjuran aliran wang tunai menjangkakan firma mempunyai lebihan wang tunai yang mencukupi untuk membayar faedah serta pokok pinjaman.

0 SENARAI LAMPIRAN . Pelan Lokasi 1f1s Spa Family Gambar-gambar premis dan alatan 1f1s Spa Family Pelan Susun Atur Risalah-risalah edaran Daftar perniagaan Sijil-sijil Kursus Puan A Perlesenan Majlis Borang Permohonan Pembiayaan 23 . vi. viii.7. i. iii. v. vii. ii. iv.

Pelan Susun-atur Premis 1f1s Spa Family Lampiran 4. Risalah-risalah edaran 24 . Di Wisma 1f1s Lampiran 2 Gambar-gambar premis & alatan 1f1s Spa Family Katil Urut dan Jacuzzi Puan A melayan pelanggan Sauna 1f1s Spa Family Lampiran 2 Gambar-gambar premis & alatan 1f1s Spa Family Bahagian Kecantikan Rambut dan Muka Puan A Melayan pelanggan Masih dibahagian Kecantikan Rambut & Muka Lampiran 2 Gambar-gambar premis & alatan 1f1s Spa Family Pintu Hapadan Kaca 1f1s Spa Family baru diubahsuai Puan A melayani pelanggan di kaunter Ruang Menunggu dan rehat 1f1s Spa Family Lampiran 3.Lampiran 1 Pelan Lokasi 1f1s Spa Family. Kami Disini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful