P. 1
Refleksi Pengajaran Psv Kolaj

Refleksi Pengajaran Psv Kolaj

|Views: 240|Likes:
Published by Raja Norhayati
V
V

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Raja Norhayati on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2015

pdf

text

original

Refleksi Pengajaran Kekuatan Kelebihan dan kekuatan yang dapat dikesan dalam menjalankan aktiviti p&p ialah ketegasan

dan kelantangan suara. Suara yang lantang akan memudahkan murid mendengar seterusnya membantu pemahaman murid terhadap apa yang disampaikan oleh guru. Selain itu, kelantangan suara juga menunjukkan ketegasan dalam menyampaikan sesuatu. Kejelasan memberikan arahan juga merupakan kekuatan yang dikenalpasti dalam penyampaian pelajaran. Kejelasan penyampaian memainkan peranan dalam kefahaman murid. Hal ini sangat berkaitan dengan tindakan susulan murid. Arahan yang diberi jelas, memudahkan murid faham, seterusnya melakukan tugas mengikut arahan dan panduan yang diberikan. Tindakan susulan oleh murid yang tepat menunjukkan kefahaman murid terhadap penyampaian guru berkenaan isi pelajaran. Penggunaan ICT juga telah menarik minat pelajar untuk belajar cara membuat mozek. Melalui carta langkah yang dipersembahkan melalui power point ini membolehkan murid lebih faham akan langkah-langkah menghasilkan gambar dengan teknik mozek.

Kelemahan Kebersihan kelas masih menjadi kelemahan dalam pengajaran dan pembelajaran ini. Murid sibuk akan mengunting kertas warna tanpa mempedulikan kebersihan kelas. Kelemahan yang seterusnya ialah terdapat seorang budak hyperaktif dalam kelas berkenaan. Budak tersebut telah melakukan pelbagai perbuatan yang telah mengganggu murid lain dalam proses membuat mozek.
Cara mengatasi masalah Setiap kelemahan dan kekurangan yang dikesan memerlukan penambah baikan bagi meningkatkan kualiti pengajaran pada masa akan datang.Guru perlu sentiasa bergerak dan berjalan ke setiap sudut kelas bagi memantau dan melihat setiap aktiviti yang dilakukan oleh murid ketika p&p berjalan. Kaedah ini sangat membantu guru dalam mengawal murid di dalam kelas, sama ada mengawal tingkah laku murid, atau membantu ketidak fahaman murid terhadap pelajaran secara seta merta. Perkara ini perlu dilakukan oleh setiap guru dalam proses p&p di dalam kelas. Ia menunjukkan interaksi dan komunikasi yang berkesan antara guru dengan murid. Masalah hyperaktif murid juga dapat diselesaikan melalui teknik ini.
Posted by Christina Chin Hsiao Ying ( D201

Menghargai makhluk ciptaan Tuhan. ALAT BANTU MENGAJAR : . 3. 2.menampal. 2. bentuk dan warna mozek yang sesuai untuk menghasilkan mozek kapal laut. menyusun dan memadankan warna. KEMAHIRAN BERFIKIR KRITIS DAN KREATIF : 1. Dapat membentuk. menyusun dan menampal dengan kemas. Menghargai hasil kerja yang telah dilakukan. Kekemasan dan ketekunan dalam mengaplikasikan unsur seni. Berfikir secara kritis dan kreatif. Murid telah biasa melihat kapal laut dalam media cetak dan elektronik. Murid telah mempelajari teknik mozek. 2. Murid telah mempelajari kemahiran membentuk. kertas pelbagai warna. 7. 3. OBJEKTIF P&P : Pada akhir pembelajaran murid dapat :Memilih bahan. 3. PENGETAHUAN SEDIA ADA : 1. gam dan gunting.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATA PELAJARAN TAHUN TARIKH BIDANG AKTIVITI TAJUK MASA : : : : : : : Pendidikan Seni Visual 4 Jujur 14. PENERAPAN NILAI : 1. Membuat gambar kapal laut dengan teknik mozek dengan betul. pensel. MENGAJAR: Kertas lukisan. 2011 Menggambar Mozek Kapal Laut 9:50am – 10:50am (60 Minit) 1. Dapat menggunakan pelbagai warna dan bentuk mozek untuk menghasilkan kapal laut. 2.

Sukatan Pelajaran Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah Pendidikan Seni Visual. Mohd. Azlan Zakaria. Pusat Perkembangan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia. 2. Memberi kefahaman Guru menunjukkan gambar pelbagaikapal BBM melalui power point. 3. (2004). Gambar kapal laut dalam power point Carta langkah menghasilkan kapal laut menggunakan teknik mozek.(2003). Langkah 1 Demonstr asi ( 10minit ) 9:35am– 9:45am Memperkenalkan teknik mozeksebagai tajuk pelajaran pada hari ini.Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual.  Gambar kapal laut Guru bertanya kepada dalam power point murid : Pernah melihat gambar ini? Dimana? Apa yang kamu nampak menerusi gambar ini? Apa kegunaan kapal laut kepada manusia? Boleh kamu terangkan apakah ciri-cirinya Guru menunjukkanhasil TEORI menggambar kapal laut KECERGASAN PELBAGAI menggunakan teknik mozek kepada murid. Pusat Perkembangan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia. LANGKA H / MASA Set Induksi ( 5 minit ) 9:30am– 9:35am ISI PELAJARAN AKTIVITI P & P Membuat rangsangan pelajaran Menarik minat pelajar Memberi tumpuan pelajar dalam pengajaran dan 1.(2000). Hasil gambar kapal laut menggunakan teknik mozek dan pelbagai produk lain. 3.1. 2.pengangkautan air. pembelajaran.Bhd. Petaling Jaya. SUMBER RUJUKAN: Kementerian Pendidikan Malaysia. Paduan Khas & Lembaran Aktiviti Pendidikan Seni Visual (Tahun 4). 4. Kuala Lumpur. Dewan Bahasa Dan Pustaka. Penerbitan Mega Setia Emas Sdn.  Visual ruang Guru menunjukkan NILAI CATATAN/ STRATEGI PEMBELAJARAN  Teori kontekstual .

kepada murid tentang teknikmozek yang betul. BBM  Gambar kapal laut menggunakan teknik mozek. Menentukan gambar lakaran bagi sebuah kapal laut – ciri:  Badan  Corong asap  Tingkap dan pintu keperluan asas menggambar kapal laut menggunakan teknik mozek.  Carta langkahmenggambar kapal laut dengan menggunakan teknik mozek dalam power point .      Tekun Teliti Prihatin Bekerjasama Sabar ABM Guru menerangkancara membuat lakaran kapal laut mestilah: ♣ Mudah ♣ Besar ♣ Ringkas Murid memahami langkah 1.

TEORI Guru menunjukkan KECERGASAN langkah 2.Langkah 2 ( 10 minit ) 9:45am– 9:55am Memberi kefahaman kepada murid tentang cara memotong kertas warna sebaiknya 1cm x 1cm. .  Teori belajar cara belajar NILAI Tekun Teliti Prihatin Bekerjasama Sabar      BBM  Carta langkahmenggambar kapal laut dengan menggunakan teknik mozek dalam power point. PELBAGAI Murid memahamicara memotong kertas  Visual ruang warna.

ngkah 4 ( 15minit ) 10:05am– 10:20am Mengaplikasikan prinsip – prinsip menggambar menggunakan teknik mozekuntuk menghasilkankapal laut.Langkah 3 ( 10 minit ) 9:55am– 10:05am Memberi kefahaman kepada murid tentangmenampal permukaan laut dengan teknik mozek yang betul. Guru menunjukkan langkah 3. Murid memahami cara menampal dan  menyusun kertas warna  pada permukaan laut    Teori konstruktivisme NILAI Tekun Teliti Prihatin Bekerjasama Sabar BBM  Carta langkahmenggambar kapal laut dengan menggunakan teknik mozek dalam power point. Guru menekankan dalam urusan kerja menghalus dan Teori pembelajaran masteri NILAI  Sabar  Prihatin . Guru menunjukkan langkah 4 dan 5.

Penilaian kemuncak Guru mengambil sampel secara rawak Guru bertanyakan murid : Teori kecergasan pelbagai .  CONTOH Hasil menggambar kapal laut menggunakan teknik mozek.kesesuaian warna.  Bersungguh – sungguh BBM Murid dapatmenghasilkangam bar kapal laut menggunakan teknik mozek.

NILAI Jujur Prihatin Bersungguh . Penambahbaikan dan 3.sungguh TEORI KECERGASAN PELBAGAI Visual ruang . Merumus kerja menggunakan teknik mozekmenggamba rkapal laut. pemulihan Penutup ( 5 minit ) 10:25am – 10:30am 1. 2. Guru meminta murid membuat kritikan 2. Gambar lakaran Kesan mozek dan susunannya 3.( 5 minit ) 10:20am– 10:25am 1. Kemasan  Cantik atau gambar kapal laut ini? Apakah yangkomen  anda tentang hasil ini?  Bagaimanakah untuk  menjadikangambar kapal laut ini lebih menarik dan cantik? Apakah yang anda perolehi daripada kerja menghasilkan gambar kapal  lautdengan menggunakan teknikmozek tadi? Sila beri komen anda dari segi kekuatan dan kelemahan dalam kerja anda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->