Tongkat Ajaib (Cerita Rakyat Cina

)

Dahulu kala, ada sebuah danau yang sangat jernih di Yunnan. Beberapa orang petani memelihara sapi di dekat danau itu. Tiap pagi mereka mambawa sembilan puluh sembilan ekor sapi untuk minum di danau, namun pada siang hari, sapi-sapi itu berubah menjadi seratus ekor. Seorang gadis cantik selalu muncul pada saat yang sama. Tak seorang pun tahu dari mana asal gadis itu, namun mereka menyukainya. Ia tahu tentang banyak hal dan suka bercerita. Ceritanya sangat menarik. “Ada seekor sapi ajaib di antara ternak kalian,” katanya. “Ia dapat berjalan di atas air. Sehelai bulunya dapat mengangkat beban yang sangat berat.”

Para petani menanyakan sapi yang mana yang ia maksudkan, namun ia hanya tersenyum. “Hanya orang yang jujur yang dapat mengetahuinya, “ katanya.

Pada suatu hari, sapi-sapi itu sedang mencari makanan. Gembala tua yang biasa menjaga mereka mengumpulkan mereka. Tak disadarinya tongkat tua yang dipakainya menyentuh seekor sapi. Beberapa helai bulu sapi itu terselip pada retakan pada ujung tongkat.

Sore pun tiba, gembala itu mengikat dua keranjang kayu bakar pada ujung-ujung tongkat dan memikulnya. “Heran,” katanya dalam hati, “Kayu ini ringan sekali. Mungkin aku baru mengumpulkan sedikit kayu. Hari masih terang, lebih baik aku mengumpulkan kayu lagi.”

Ia pun mengumpulkan kayu lagi banyak-banyak. Diikatnya pada kedua ujung tongkat. Namun ia tetap dapat mengangkatnya dengan mudah. Ia pun pulang.

Demikianlah, tiap hari gembala tua mengumpulkan banyak kayu bakar dan membawanya ke pasar untuk dijual. Karena kayu yang dijualnya jauh lebih banyak dari sebelumnya, ia pun mendapat lebih banyak uang dan dapat menabung.

Pada suatu hari, ketika kakek itu membawa kayu itu ke pasar, seorang kaya melihatnya. Ia heran karena gembala yang sudah tua itu dapat membawa begitu banyak kayu. Tiap hari ia menunggu kakek itu lewat membawa kayu. Ia pun menemui kakek itu dan bertanya, “Kek, bagaimana kau dapat membawa kayu yang berat itu?” “Tongkat ini ajaib,” jawab sang kakek. “Kalau kau mau menjual tongkat itu kepadaku, aku akan memberimu lima ratus keping emas.”

Lima ratus keping emas adalah jumlah yang sangat besar. Uang itu dapat digunakannya hingga akhir hidupnya. Kakek pun menerimanya dan memberikan tongkatnya kepada orang kaya itu.

Orang kaya itu sangat gembira karena berhasil mendapatkan tongkat ajaib. Namun ia lihat tongkat tua itu sudah usang dan retak-retak pada ujung. Dibawanya tongkat itu ke tukang kayu untuk diperbaiki. Tukang kayu memotong ujung tongkat yang retak dan membuangnya. Bulu sapi ajaib pun ikut terbuang.

Pada suatu hari orang kaya itu menunjukkan tongkat itu kepada isterinya. Ia mengikat banyak kayu di ujung-ujung tongkat dan menyuruh isterinya

mengangkatnya. Wanita itu tentu saja tidak dapat mengangkatnya. “Kau in i, mana mungkin ini tongkat ajaib?” katanya, “ini cuma tongkat biasa.” Orang kaya itu mengomel, “Dasar kamu tidak tahu apa -apa.” Ia pun mengangkat tongkat dan kayu itu. Ia juga tidak dapat melakukannya karena tongkat itu sekarang sudah kembali menjadi tongkat biasa.

Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya (CERITA RAKYAT CINA)
Pada suatu hari, kira-kira 4000 tahun yang lalu, Huangdi (Empayar Kuning), iaitu raja yang pertama dalam legenda China, telah membawa rombongan pengiringnya, menuju ke sebuah kampung untuk menziarahi seorang kawannya di sana. Dalam perjalanannya itu, baginda terjumpa seorang budak lelaki yang sedang menjaga sekumpulan kuda. Disebabkan perjalanan ke tempat yang ditujunya masih agak jauh, maka, baginda bertanya kepada budak itu, "Kamu tahukah jalan ke kampung kawan beta itu?" Budak itu menganggukkan kepalanya, sambil menjawab, "Ya, hamba tahu." Huangdi bertanya lagi, "Kamu kenalkah kawan beta itu?" Budak itu menjawab, "Ya, hamba kenal." Melihat budak itu tahu tentang begitu banyak hal, Huangdi terus bertanya kepadanya, "Adakah kamu tahu, bagaimana caranya untuk mentadbir negara?" Budak itu menjawab, "Cara untuk mentadbir negara hampir samalah dengan menjaga kumpulan kuda ini. Hanya perlu mengusir kuda-kuda yang boleh mencelakakan kumpulannya sahaja." Huangdi merasakan bahawa, kata-kata budak itu memang agak masuk akal. Selepas meninggalkan tempat itu, baginda masih terus memikir-mikirkannya.

Catatan Keterangan: Peribahasa "Hai Qun Zhi Ma" atau "Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya" ini, membawa erti yang sama dengan peribahasa "sebab nila setitik rosak susu sebelanga". Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang suka berbuat sesuatu yang merugikan kelompok masyarakatnya sendiri.

ia hilang sabar lalu bertempik menyebabkan 5 ekor gajah sekali gus menjadi batu.Misteri Sumpahan Sang Kelembai (Cerita Rakyat Melayu) Menurut cerita lagenda. Cerita Sang Kelembai sangat popular dikalangan masyarakat melayu yang tinggal di Perak. Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah- . Kedah dan Pulau Pinang dengan masing-masing mempunyai versi cerita yang berbeza. Ia juga dikatakan gemar makan pucuk buluh dan menyebabkan orang kampung pada masa itu sukar mendapatkan buluh. Ia amat digeruni oleh makhluk-makhluk lain. Lantaran daripada itu. berambut merah dan panjang. pada suatu hari Sang Kelembai sedang membuat belat ikan merentangi Sungai Perak tiba-tiba turun lima ekor gajah untuk mandi-manda disitu dan membuat bising hingga mengganggu ikan yang ingin ditangkap oleh Sang Kelembai. Makhluk ghaib ini sering digambarkan dengan fizikal yang bersaiz gergasi. Pahang. berwajah hodoh. apa sahaja yang ditegur oleh Sang Kelembai akan bertukar menjadi batu. Sang Kelembai biasanya tinggal di dalam hutan belantara dan berhampiran sungai. Versi Perak Diceritakan. berperwatakan bengis. Batu itu masih ada di Kampung Ara Panjang.

Batu tersebut kemudiannya digelar Batu Sawar dan akhirnya menjadi nama rasmi bagi kampung tersebut. Terdapat juga kesan tapak kakinya di puncak Gunung Tahan. Dikatakan juga. Banyak kawasan kampung dikaitkan dengan kisah Sang Kelembai. Para pengunjung boleh melihat sendiri batu sawar ini lebih-lebih lagi menjelang air surut. pemukaan berbatu di sekitar air terjun Lata Kinjang di Tapah dan Lata Batu Hampar di Padang Rengas terbentuk hasil sumpahan Sang Kelembai selepas berang ekoran anaknya mati dihempap pokok. terdapat sebuah batu berbentuk sawar iaitu sejenis alat menangkap ikan di dalam Sungai Pahang. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu. Di khabarkan. Kisah Sang Kelembai di Kuala Tahan biasa diperkatakan dikalangan masyarakat kampung dan orang asli suku kaum Batek dan Semelai. . ia suka singgah di kawasan air terjun 4 tingkat dan sebuah taman yang kini digelar sebagai „Wray‟s Camp‟ disebabkan keindahannya. Batu ini dikatakan terkena sumpahan Sang Kelembai kerana menghalang laluannya. Antaranya ialah Batu Papan. Versi Pahang Menurut cerita orang-orang tua di Kampung Batu Sawar.gajah di situ telah membuat bising dan telah ditegur oleh Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising. Gua Kota Gelanggi dan Batu Katak.

Di Gua Kota Gelanggi ia sering dikaitkan dengan orang bunian dan Sang Kelembai. Di Batu Maung. satu daripada gunung disitu menjadi destinasi pelancongan terkenal. Versi Pulau Pinang Pulau Pinang juga turut mendapat tempias Sang Kelembai. terdapat batu seperti seekor kerbau yang dikatakan di sumpah oleh Sang Kelembai di Gua Kerbau yang mana. Di situ juga wujud batu menyerupai pengantin bersanding. penduduk berbilang bangsa di sana mempunyai pelbagai cerita dan kepercayaan tentang Gedembai. ular dan singa yang dipercayai akibat sumpahan Sang Kelembai. Kesan tapak kaki yang sama turut ditemui di Bayan Lepas. kesan tapak kaki sepanjang 33 inci yang ditemui dan dipercayai tapak kaki Sang Kelembai. Versi Kedah Di Kodiang. Pulau Jerejak dan Pulau Aman. Pulau Pinang. . Memandangkan kesan tapak kaki Sang Kelembai sudah wujud beratus tahun di beberapa pulau sekitar Pulau Pinang. mengikut budaya masing-masing.

Huang Di ialah pemimpin puak yang terbesar di kawasan Sungai Kuning. Chi You menceroboh tempat diduduki oleh Yan Di dan berperang dengan pasukan tentera Yan Di. Chi You sering membawa puaknya yang hebat menyerang puak yang lain. semua saudaranya badannya haiwan dan bermuka manusia. itulah pertempuran Zhulu yang sangat terkenal dalam sejarah China. Di kawasan Sungai Yangtze. terdapat pelbagai puak tinggal di kawasan perairan Sungai Kuning dan Sungai Yangtze China. beliau menjalin hubungan bersekutu dengan puak-puak lain dan mengadakan peperangan dengan Chi You di Zhulu. pemimpin puak itu bernama Chi You. mereka sangat garang dan hebat serta pandai menggunakan pelbagai jenis senjata. Yan Di melarikan diri ke Zhulu yang diduduki oleh Huang Di untuk meminta bantuan kepada saudaranya. Chi You mempunyai 81 orang saudara. Yan Di ialah pemimpin satu lagi puak yang terkenal di kawasan itu.Riwayat Huang Di Melawan Chi You (CERITA RAKYAT CINA) Khabarnya pada beberapa ribu tahun lalu. Huang Di dan Yan Di ialah saudara. Huang Di sudah lama ingin membanteras puak Chi You. Walaupun askar Chi You hebat. . Kemudian. Huang Di telah mengundang naga dan binatang ajaib yang lain membantu beliau dalam peperangan. Pada permulaan peperangan itu. Pasukan tentera Yan Di kurang kuat dan digalahkan oleh pasukan tentera Chi You. orangnya sangat garang. tetapi mereka tidak boleh melawan binatang ajaib dan masing-masing melarikan diri dari pertempuran. terdapat satu puak yang bernama Jiuli. Pada suatu kali. tentera Chi You banyak kali mengagalkan pasukan tentera sekutu Huang Di kerana senjatanya hebat dan askarnya kuat.

Huang Di mendapat sokongan pelbagai puak dan menjadi pemimpin pelbagai puak tersebut. imejnya masih menakutkan orang. Oleh sebab takut Chi You setelah dibunuh menjadi hantu dan mengakibatkan huru-hara. tiba-tiba. Itu sebab Chi You menjemput dewa angin dan dewa hujan membantu dia dalam peperangan. cuaca segera menjadi cerah semula. Huang Di mempunyai banyak bakat dan beliau telah membuat banyak ciptaan seperti teknik pembinaan istana. teknik pembuatan kereta. kepala dan dan badan Chi You dikebumikan di dua tempat yang berjarak jauh. Huang Di melukis gambar Chi You di atas bendera tenteranya untuk menggalakkan askarnya berani dalam peperangan. dan juga untuk menakutkan puak-puak yang berani bermusuh dengan puak Huang Di. kapal. tamadun sutera China adalah dimulakan pada zaman itu. angin kencang bertiup dan berlaku petir. Huang Di terus mengundang dewa tuarang di langit menghentikan angin dan hujan. Huang Di telah membunuh 81 orang saudara Chi You dan akhirnya menangkap Chi You secara hidup. Huang Di seterusnya memberi perintah membunuh Chi You. Akhirnya. Setelah Chi You dibunuh. pasukan tentera Huang Di tidak boleh mengejar lagi. Isteri Huang Di mengajar rakyatnya memelihara ulat sutera dan mencipta kepompong. hujan lebat mula menurun. isterinya juga mencipta payung berdasarkan cara pagoda. Chi You seterusnya membuat kabus yang tebal agar askar Huang Di telah sesat jalan. Setelah beberapa kali pertempuran. langit menjadi gelap dan penuh dengan kabus. Huang Di membuat sebuah kereta kompas dan menurut arahan bintang Pencedok Besar di langit mengetuai pasukan tenteranya keluar dari kawasan kabus. pakaian yang berwarna-warni dan lain-lain. Setelah Huang Di mencipta pagoda. .Huang Di mengetuai tenteranya mengejar pasukan tentera Chi You.

keturunan China semua menganggap Huang Di sebagai nenek moyang orang China dan semua orang China ialah keturunan Huang Di. wakil orang Cina dari seluruh dunia berkumpul di makam itu untuk memuja nenek moyang seluruh orang Cina. keturunan orang China juga menganggap sendiri sebagai keturunan Huang Di dan Yan Di. Rakyat China juga membina sebuah “Makam Huang Di” di provinsi Shaanxi di tebing Sungai Kuning untuk memperingati nenek moyang bersama semua keturunan orang China. Oleh sebab puak Yan Di dan puak Huang Di sangat rapat dan akhirnya berkhawin bercampuran. Pada musim bunga setiap tahun. .Riwayat China pada zaman purba sangat memuja Huang Di.

Setelah tiba di negeri Qin. seperti menipu dan mencuri. Pada saat itu. selepas berjaya menawan sebuah negeri. akhirnya akan terbongkar juga. Jing Ke mengeluarkan peta yang dibawanya itu. Maka. lalu membuka gulungannya dengan perlahan-lahan. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tu Qiong Bi Xian" atau "Setelah Gulungan Peta Dibuka. Bagaimanapun. . Ia menasihati kita supaya jangan cuba berbuat jahat.Setelah Gulungan Peta Dibuka. Setelah mengetahui hal tersebut. putera negeri Yan pun menghantar Jing Ke. dengan penuh hormat. kerana lambat laun kita pasti menanggung akibatnya. ke negeri Qin untuk membunuh raja negeri Qin. Jing Ke telah membawa bersamanya sekeping peta yang terlukis wilayah-wilayah yang paling subur di negeri Yan untuk dihadiahkan kepada baginda. negeri Qin mula menunjukkan hasrat untuk menakluk negeri-negeri yang lain demi menyatukan seluruh negara. raja itu telah menyelinap ke belakang sebatang tiang yang besar dengan pantas. dan terus membunuhnya. Pada tahun 228 sebelum Masihi. Berikutan gagalnya rancangan untuk membunuh raja negeri Qin itu. dan cuba menikam raja negeri Qin. dia sudah menyembunyikan sebilah pisau belati yang sangat tajam di dalam gulungan peta itu. Padahal. Untuk mendapatkan kepercayaan raja negeri Qin. negeri Yan akhirnya tidak terlepas juga daripada ditakluk oleh negeri Qin. sebelum itu. pengawal istana segera bertindak mengepung Jing Ke. tentera negeri Qin bersiap sedia pula untuk menyerang sebuah lagi negeri yang bernama Yan. Ketika gulungan peta itu dibuka sepenuhnya. Pisau Belati Pun Terlihat (CERITA RAKYAT CINA) Pada penghujung zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). Pisau Belati Pun Terlihat" ini membawa erti. apa jua niat jahat yang tersembunyi. Jing Ke telah dibenarkan untuk menghadap raja di istana. seorang perajuritnya yang gagah berani. dia segera mencabut keluar pisau belati yang disembunyikannya itu.

dia berpesan kepada para pelajarnya: "Bentuk lukisan ini sudah saya selesaikan tadi.Mahu Tunjuk Pandai. Pada suatu hari. Inilah kerja kamu semua nanti. Pastilah tuan guru telah lupa atau tak sempat melukis bunga tersebut. seorang kawannya datang menjemputnya pergi minum arak. Mereka sangat kagum dengan kepandaian guru mereka melakar sehingga dewa dalam lukisan itu kelihatan seperti hidup. "Cuba lihat jambangan yang dipegang oleh Dewa Matahari ini. Tong Renyi mengambil berus dan melakar sekuntum bunga plum pada jambangan dalam lukisan itu. Sun Zhiwei diminta melukis sebuah potret untuk Dewa Matahari. Sun Zhiwei terkejut apabila ternampak pada jambangan dalam lukisannya telah ditambah sekuntum bunga. Tetapi jambangan dalam lukisan ini kosong sahaja. dia pasti akan melakar sekuntum bunga pada jambangan itu." Sebaik sahaja Sun Zhiwei meninggalkan tempat itu. ada seorang pelukis yang tersohor bernama Sun Zhiwei. Hanya tinggal proses mewarnakannya. pelajar-pelajarnya segera berkumpul untuk melihat lukisan tersebut. Selepas pulang dari rumah kawannya. sehingga ramai orang ingin berguru dengannya. tetapi yang ternampak kebodohannya! Jambangan ini digunakan oleh Dewa Matahari untuk . dia mengambil berus untuk mewarnakan lukisan itu. Tetapi yang Ternampak Kebodohannya (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Song Utara. seorang pelajar yang bernama Tong Renyi berkata. Pada ketika itu. Setelah bentuk lakaran selesai. Sebelum keluar. Kena berhati-hati. Bagaimanapun." Selepas melafazkan kata-kata itu. Saya ingat. Dia berkata dengan marah: "Siapakah yang telah melukis bunga ini? Dia yang mahu tunjuk pandai. setiap kali tuan guru kita melukis jambangan. jangan tersilap memilih warna ya! Moga-moga lukisan ini siap diwarnakan apabila saya pulang. Dia sangat pandai melukis potret dan figura.

" Sebaik sahaja habis bercakap.menangkap hantu air. berasa sangat malu. harta karun yang tak ternilai ini menjadi lukisan biasa sahaja. Tong Renyi yang berdiri di sisinya. . Sun Zhiwei terus mengoyakkan lukisannya itu. tetapi yang ternampak kebodohannya. Setelah ditambah sekuntum bunga. Catatan Keterangan: Peribahasa "Nong Qiao Cheng Zhuo ini digunakan untuk mempersendakan seseorang yang cuba menunjukkan kepandaian.

"Marilah beli lembingku ini.Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). dia mengangkat 普拉 lembingnya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Zi Xiang Mao Dun" atau "Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri" ini membawa erti. mengandungi unsur-unsur yang bertentangan sesama sendiri. lalu meninggalkan pasar itu. "Menurut kata-kata kamu tadi. tak kira berapa tajamnya!" Kemudian. Bagaimana pula akibatnya jika menggunakan lembing kamu untuk menikam dan menembusi perisai kamu?" Mendengar soalan tersebut. Ia . Ia mampu menahan apa sahaja jenis lembing. dia segera mengumpulkan lembing dan perisainya. Pada suatu hari. dia terus mengangkat perisainya. sambil terus melaung-laung. Perisai kamu pula mampu menahan apa sahaja lembing. di negeri Chu. si penjual itu bangun awal. Lembingku ini tajam sekali sehingga ia mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. ada seorang penjual lembing dan perisai yang sangat suka membesarbesarkan kelebihan barang jualannya. "Marilah beli perisaiku ini. tak kira berapa tebalnya!" Setelah terdengar kata-kata si penjual itu. lidah si penjual itu pun menjadi kelu kerana tidak tahu bagaimana menjawabnya. Perisaiku ini keras sekali. lalu pergi ke pasar untuk menjual lembing dan perisainya seperti biasa. Untuk menarik perhatian pembeli. sambil melaung-laung. lembing kamu mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. Dengan perasaan penuh malu. seorang lelaki yang ada di situ bertanya dengan hairan. kenyataan yang dibuat atau perbuatan yang dilakukan oleh seseorang.

digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang cakap atau perbuatannya selalu bercanggah sesama sendiri. .

tetapi ia juga boleh merosakkan perut jika dimakan terlalu banyak. Dengan cara ini. Catatan Keterangan: Peribahasa "Hu Lun Tun Zao" atau "Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat" ini. dia tetap menganggap dirinya orang yang berilmu dan berpengetahuan luas. gigi dan perut kita akan dapat dijaga dengan baik. "Buah pir ini memang amat baik untuk gigi. dia tidak pernah memikirkan makna dan maksud yang tersirat dalam ayat-ayat yang dibacanya. dia pun terus memasukkan sebiji buah kurma ke dalam mulutnya. Akibatnya. Walaupun begitu. "Buah kurma ini amat baik untuk perut. digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang malas berfikir ketika belajar.Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. tidak perlu ditelan. si kutu buku yang menganggap dirinya pandai itu pergi ke pasar untuk membeli buah-buahan. tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan gigi jika ia dimakan terlalu banyak." Mendengar kata-kata dua orang penjual itu. "Itu senang sahaja! Bagi buah pir ini." Seorang tua penjual buah kurma di sebelah penjual buah pir itu pula memberitahunya. ada seorang pemuda "kutu buku" yang sangat suka membaca buku dengan lantang halaman demi halaman. dan cuba menelannya bulat-bulat. seorang tua penjual buah pir memberitahunya. kita kunyah sahaja. Bagi buah kurma ini pula. kita boleh terus menelannya tanpa mengunyah. dia nyaris tercekik. si kutu buku itu terus berkata tanpa berfikir sedikit pun. Namun. Pada suatu hari. Mereka sudah biasa menerima bulat-bulat semua maklumat yang diberikan tanpa . Di pasar itu." Sebaik sahaja habis bercakap.

atau hanya belajar dengan cara menghafal tanpa memahaminya. Cara belajar ini sebenarnya tidak membawa sebarang kebaikan kepada mereka.mencernanya. .

dia dipandang tinggi dan amat dihormati oleh raja negeri tersebut. Oleh itu. Dengan bakatnya yang luar biasa dalam bidang politik. akan diberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak. pembaharuan yang diperkenalkan oleh Shang Yang akhirnya benar-benar berjaya hingga menjadikan negeri Qin. Dengan peristiwa tersebut. "Siapa sahaja yang membawa tiang ini ke luar pintu utara. Shang Yang telah menegakkan sebatang tiang yang tingginya 10 meter di luar pintu selatan ibu kota Xianyang. lalu mengumumkan. Apabila dia berjaya membawa tiang itu ke tempat yang ditetapkan. di negeri Qin. dia bimbang rakyat jelata tidak yakin pada keupayaan kerajaan. akan diberikan ganjaran sebanyak 10 Liang perak (1 Liang = 31 gram). Pada tahun 359 Sebelum Masihi. dia akhirnya telah mendapat satu idea. dia mahu membuat sesuatu untuk mendapatkan kepercayaan mereka. Shang Yang pun meninggikan suaranya. tetapi tiada seorang pun yang berani mencuba. negeri yang paling kuat pada masa itu. Bagaimanapun." Pada ketika itu. Shang Yang segera memberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak itu kepadanya.Setiap Kata yang Terucap Dikotakan (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). Pada suatu hari. Dia memberitahu orang ramai yang berkerumun di situ bahawa sesiapa sahaja yang mampu membawa tiang itu ke luar pintu utara. Setelah berfikir beberapa lama. Usaha tersebut juga telah . Orang lain yang ada di situ berasa sangat sesal kerana terlepas peluang yang begitu baik untuk mendapat wang dengan mudah. Dengan sokongan yang padu daripada mereka. ada seorang Perdana Menteri yang bernama Shang Yang. tampil seorang lelaki yang berani untuk mencuba. Shang Yang merancang untuk melaksanakan pembaharuan yang menyeluruh di negeri Qin. Melihat tiada respons daripada mereka. rakyat jelata mula percaya kepada keikhlasan kerajaan dalam usaha untuk memacu ekonomi negeri melalui rancangan pembaharuan yang berkenaan. Orang ramai yang mendengar berita itu berasa sangat hairan.

Ying Zheng atau Maharaja Shihuangdi kira-kira 100 tahun selepas itu. Catatan Keterangan: Peribahasa "Yi Yan Wei Zhong" ini membawa erti. . Peribahasa ini sering digunakan untuk menegaskan semula bahawa janji yang dibuat oleh seseorang itu pasti akan ditunaikan. setiap kata atau janji yang dilafazkan akan ditunaikan.menjadi asas yang kukuh kepada penyatuan negara China yang dijayakan oleh raja negeri Qin.

Pada suatu hari.Rubah Berdukacita Atas Kematian Arnab (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. orang tua itu mengeluh panjang. lalu seorang tua di tempat itu. Perlahan-lahan. sambil berkata. pemburu itu mendekati mereka sambil menyiapkan anak panah masing-masing. ia telah terbunuh. Kebetulan. Tentulah saya sangat sedih. ketika itu. Sekarang. si rubah pun berlari ke sisi si arnab sahabatnya itu. Kami berdua ialah teman yang sejati. "Mengapa kamu begitu sedih?" Si rubah menjawab dengan murung. sambil meratap dengan sedihnya. Mereka bersumpah akan sehidup semati menghadapi susah atau senang. sekumpulan pemburu sedang memerhatikan gerak geri mereka. dengan rasa ingin tahu. si arnab. si rubah dan si arnab ini bersiar-siar untuk menikmati keindahan pemandangan alam. "Kami berdua ini ialah haiwan kecil yang menjadi sasaran pemburu. Malang sekali nasib. Si rubah juga nyaris mati." Selepas mendengar kata-kata si rubah." Catatan Keterangan: . Tanpa disedari mereka. Dia berasa sangat hairan ketika melihat seekor rubah meratap dengan begitu sedih di sisi seekor arnab yang sudah mati. Kematiannya hari ini bermakna kematian saya pada esok hari. dia telah dibunuh oleh pemburu itu. Kami pernah bersumpah akan sehidup semati bersama menghadapi susah atau senang. iaitu pemburu. dia bertanya kepada si rubah itu. Maka. seekor rubah dan seekor arnab telah menjalin hubungan rapat untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh bersama. "Oh begitu! Memang wajarlah kamu berdukacita atas kematian sahabat karib kamu ini. Selepas pemburu tersebut meninggalkan tempat itu.

seseorang itu akan berasa sedih dan pilu atas kematian atau kemalangan yang menimpa sahabat karibnya. .Peribahasa "Du Si Hu Bei" yang berasal daripada cerita tentang rubah yang berdukacita atas kematian arnab yang menjadi teman rapatnya ini membawa erti.

iaitu "Catatan Sejarah Zaman Dinasti Han". sayang sekali. Pada ketika itu. barulah dia sedar bahawa tindakan yang hanya mementingkan keuntungan yang ada di depan mata sahaja tanpa memikirkan akibatnya. Dia amat sesal dengan perbuatannya yang mengikut rasa marahnya itu hingga menyebabkan kerugian yang begitu besar. lalu melontarnya ke arah tikus itu. Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang terlalu berhati-hati ketika melakukan sesuatu perkara. Si kaya itu menjadi berang. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tou Shu Ji Qi" atau "Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah" ini membawa erti. Pada suatu malam. terdapat sebuah cerita tentang seorang lelaki kaya yang sangat gemar akan barang-barang antik. antara koleksi yang disimpan oleh si kaya itu. Dia segera mengambil seketul batu. balang jed yang sangat berharga itu juga pecah. ada sebiji balang yang diperbuat daripada jed. Peristiwa tersebut menjadikan si kaya itu berasa sangat sedih. Balang itu sangat halus buatannya. menahan diri daripada mengambil tindakan terhadap orang jahat semata-mata kerana takut membawa bahaya kepada orang baik. Menurut ceritanya. yang tidak dapat ditebus lagi dengan apa jua.Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah (CERITA RAKYAT CINA) Dalam buku "Han Shu". Pastinya tikus itu terbunuh. dan jangan merosakkan barang-barang berharga milik sendiri semata-mata kerana mahu membunuh seekor tikus. akan membawa bahaya atau kerugian yang besar kepada dirinya sendiri. si kaya itu terlihat seekor tikus yang melompat ke dalam balang antik kesayangannya itu untuk makan baki makanan yang tertinggal di dalamnya tanpa disedarinya. yang jarang ditemui di tempat lain. Bagaimanapun. Dia mahu menggunakan pengalamannya itu untuk mengingatkan orang lain supaya menahan diri daripada bertindak dengan melulu. . dan mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Si kaya itu benar-benar sangat sayang kepada balang itu.

" Seorang lagi pula berkata dengan sedih. Dia berkeras mengatakan ladang itu diwariskan kepadanya. barulah nampak sedikit kelegaan dan kegembiraan pada air muka Han Yanshou. saya kurang cekap dalam mendidik rakyat jelata sehingga menyebabkan berlaku pergaduhan antara dua saudara kandung. Han Yanshou tidak mahu berjumpa dengan sesiapa pun dengan alasan sakit. malah akan membawa aib kepada orang yang berakhlak mulia. Semuanya disebabkan kesilapan dan kecuaian saya. Dia mengurung dirinya di dalam sebuah bilik untuk merenung kesalahannya. Peribahasa ini membawa erti. seseorang yang benar-benar insaf akan kesalahan dan kesilapan dirinya. Tolonglah tuan buat keputusan yang adil bagi saya. di negeri Yan. merenung kesalahan dalam bilik yang ditutup pintunya atau dalam ruang yang tertutup. dia terjumpa dua orang adik-beradik yang sedang bertelagah. ketika membuat tinjauan ke Kaunti Gaoling. Apabila mendapat tahu hal tersebut. Catatan Keterangan: Peribahasa "Bi Men Si Guo" ini bermaksud. Pada suatu hari." Peristiwa tersebut amat menyentuh hati Han Yanshou. ada seorang pegawai kerajaan bernama Han Yanshou yang menjawat jawatan sebagai Ketua Pengawas Daerah Zuopingyi. Ketika melihat kedua-duanya sudah insaf akan kesalahan mereka. Salah seorang daripada mereka berkata dengan marah." Pada hari itu. Ini bukan sahaja melanggar adat dan kesantunan. dua beradik yang bertelagah dan mengadu kepada Han Yanshou itu berasa sangat sesal.Merenung Kesalahan dalam Ruang Tertutup (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Han Barat (tahun 206-220 Sebelum Masihi). Saya tidak layak lagi memegang jawatan yang begitu penting ini. . "Sebagai Ketua Pengawas daerah ini. Dia berkata dengan malu. Abang saya bersikap tidak wajar. Mereka berdua segera menuju ke rumah Han Yanshou untuk meminta maaf daripadanya. "Ladang milik saya telah dirampas oleh adik saya. "Ladang itu sebenarnya diwariskan oleh ibu bapa kepada saya.

.

Chang Jian segera berangkat. Chang Jian berkata dengan penuh rasa kagum dan hormat. iaitu antara tahun 618 hingga tahun 907 Masihi. Fikirnya dalam hati. Pada ketika itu. di negeri China. Tapi. Bagaimanapun. "Jika puisi saya diibaratkan sebagai seketul batu bata. dia terfikir pula." Maka. Setelah menbaca dua baris puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. maka puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu boleh diibaratkan sebagai seketul jed. Tidak lama kemudian. Aku telah melemparkan . dia pasti mahu melengkapkannya. Puisi yang dihasilkannya selalu mendapat sambutan dan pujian orang ramai. ini telah menarik minatnya untuk melengkapkan puisi itu.Lempar Bata Dapat Jed (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Tang. dia merasakan bahawa puisi yang dihasilkannya masih kurang menarik jika dibandingkan dengan puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Seperti yang disangka. pastilah dia akan mengunjungi Kuil Lingyan. Chang Jian mendapat tahu bahawa Zhao Gu akan melawat ke Suzhou. "Jika Zhao Gu melawat ke Suzhou. Aku boleh menulis dua baris puisi pada dinding kuil itu dulu. ada seorang lelaki bernama Chang Jian yang juga sangat berminat untuk mencipta puisi. Pada suatua hari. bagaimana caranya untuk meminta dia mencipta serangkap puisi untukku?" Tiba-tiba. menuju ke Kuil Lingyan di Suzhou itu. Zhao Gu yang melawat ke kuil itu ternampak dua baris puisi yang belum lengkap itu. Dua baris yang ditambahnya memang jauh lebih baik daripada yang dicipta oleh Chang Jian itu. dia terus menulis dua baris puisi pada dingin kuil itu. kerana puisi klasik China biasanya mengandungi empat baris. ada seorang penyair tersohor yang bernama Zhao Gu. Jika Zhao Gu nampak puisi yang belum lengkap itu. Setelah tiba di sana. "Inilah peluang yang baik untuk belajar dengannya.

seketul batu bata terlebih dahulu. selalu digunakan oleh orang China untuk menyindir perbuatan orang yang "memancing" pandangan yang lebih bijak atau lebih matang daripada para pembaca atau pendengar. melemparkan seketul batu bata untuk mendapatkan seketul jed yang lebih bernilai daripada orang lain. ." Catatan Keterangan: Peribahasa "Pao Zhuan Yin Yu" ini bermakna. dengan menyatakan pandangannya yang dianggap kurang matang dan mentah. Peribahasa yang menunjukkan sifat rendah hati ini. Yang aku peroleh akhirnya ialah seketul jed yang jauh lebih bernilai.

ada seorang pegawai kanan di negeri Jin yang bernama Jiu Ji. Dia berjaya membantu baginda mencapai cita-cita untuk memperluaskan kuasa hegemoninya. Jiu Ji pun membawanya pulang ke istana untuk menghadap raja negeri Jin. "Sifat hormat-menghormati ialah budi baik yang patut kita junjung tinggi." . Tuanku hanya perlu memanfaatkan kelebihannya sahaja." Raja tersebut bertanya dengan hairan. Pada suatu hari. tetapi melantik anaknya sebagai pegawai kanan kerajaan. Melihat pasangan tersebut melayan satu sama lain dengan begitu hormat seperti melayan tetamu. "Cubalah tuanku teliti sejarah kita yang lalu. raja Shun telah membuang negeri seorang pewagai bernama Gun. Katanya kepada raja negeri Jin itu. Pada zaman purba kala pula. Setelah mendapat tahu bahawa petani itu ialah anak kepada seorang bekas pegawai kerajaan yang dibunuh kerana didapati bersalah. Sifat baik ini hendaklah dipupuk di kalangan rakyat kita. dia berasa sangat terharu. Dia memohon kepada baginda supaya memberikan jawatan yang penting kepada petani itu. isteri petani itu pun menghidangkan makanan yang masih panas kepadanya dengan cara yang sangat hormat. Pada waktu makan tengah hari. Jiu Ji ternampak seorang petani yang sedang mengerjakan sawah padinya. tetapi dia akhirnya dilantik oleh raja itu sebagai Perdana Menterinya. Dia sering "turun padang" untuk melihat sendiri masalah rakyat.Melayan Satu Sama Lain dengan Hormat Seperti Tetamu (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Chunqiu atau Musim Bunga dan Gugur (tahun 770-476 Sebelum Masihi). Hanya orang yang berakhlak mulia sahaja yang akan memiliki sifat ini. "Ayahnya ialah seorang yang bersalah. Guang Zhong pernah menjadi musuh kepada raja negeri Qi. Wajarkah jika kita melantiknya sebagai pegawai kerajaan?" Jiu Ji menjawab dengan serius.

ia masih dianggap oleh orang China sebagai suasana yang paling sempurna dalam hubungan suami isteri. Catatan Keterangan: Peribahasa "Xiang Jing Ru Bin" ini membawa erti.Akhirnya. pasangan suami dan isteri melayan satu sama lain dengan penuh hormat seperti melayan tetamu. dan memberikan satu jawatan yang penting kepada petani itu. Sampai hari ini. raja negeri Jin telah menerima nasihat Jiu Ji. .

kambingkambing itu memakan jerami dan tidur bersama-sama. melainkan hanya berkelahi memperebutkan makanan itu sampai mati. mengapa kita hanya melihat kawanan kambing.” Malam harinya. izinkan aku mengadakan percobaan dan Tuanku akan tahu apa alasannya. Tetapi. Karena itulah. sepertinya anjing lebih produktif daripada kambing. tempat menampung kambing. dengan sekeranjang daging. mereka melihat ternyata anjing-anjing itu saling berkelahi dengan sengitnya sampai mati. tidur pulas.” Raja puas dengan menterinya. sedangkan keranjang berisi daging itu tetap utuh. Keranjang jeraminya sudah kosong. jumlah kambing-kambing bisa berkembang pesat dan bertambah banyak sedangkan anjinganjing hanya berkelahi di antara mereka sendiri. menteri mengunci dua puluh ekor kambing dengan sekeranjang penuh jerami. bukan kawanan anjing? Bisa kamu jelaskan itu?” Menteri yang cerdas itu pun menjawab. kata menteri kepada raja. Tetapi. “Jika kita bicara tentang produktivitas. besok pagi Tuanku akan mendapatkan jawabannya. “Tuanku. mereka kembali ke kedua rumah itu. “anjing-anjing tidak memakai makanan mereka. . Demikian juga dengan manusia. Mereka melihat para kambing sedang berdekatan. Setelah menteri memerintahkan agar rumah tempat menampung anjing-anjing itu dibuka. Kemudian. Lalu. menteri dan raja mendatangi rumah yang lain. menteri mengunci dua puluh ekor anjing di dalam sebuah rumah. “Tuanku.ANJING DAN KAMBING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu masa. seorang raja berkata kepada menterinya. Menteri memerintahkan agar kedua rumah itu dikunci dan dijaga dengan ketat. mereka tidak pernah makmur.” Keesokan paginya. “Tuanku. Kalau mereka selalu berkelahi.” kata menteri. Di sebuah rumah lain.

“Jika aku memberikan selembar bulu emasku kepada mereka satu demi satu. hiduplah seekor angsa berbulu emas di sebuah kolam. “Angsa. maka kalian tidak menderita lagi. Juallah. dimana tinggal seorang ibu miskin dan dua orang puterinya. ibu itu dapat menjualnya.” kata ibu.” “Aku tidak minta apa-apa. Dari waktu ke waktu angsa datang dan setiap kali ia memberikan selembar bulu emas.” Angsa itu kemudian terbang ke rumah wanita itu. Aku tahu keadaan kalian.” sahut angsa. “Mengapa kau kemari. Mereka akan hidup lebih baik dengan uang dari penjualan buluku itu.Angsa Berbulu Emas (Cerita Rakyat India) Dahulu kala.” Angsa mencabut selembar bulunya dan pergi. Angsa itu tahu bahwa mereka sedang mengalami masalah. kami tidak mempunyai apa-apa untukmu. “Aku ingin memberikan sesuatu kepadamu. Ibu dan kedua puterinya hidup berkecukupan dengan menjual bulu-bulu angsa emas. . Mereka benar-benar miskin dan hidup menderita. Angsa berpikir. Aku akan memberikan bulu emasku satu per satu kepadamu. Ada sebuah rumah di dekat kolam itu.

Jika ini terjadi. Kami tidak mau menyakitinya. namun sekarang aku tidak merasa perlu menolongmu lagi. Aku akan pergi dan takkan pernah kembali lagi. Ketika angsa datang lagi. namun sebaliknya kau hendak membunuhku. kita akan menjadi miskin lagi. Namun bulu-bulu emas itu berubah menjadi bulu-bulu biasa yang kasar dan aneh . kita akan melukai angsa itu. mungkin saja ia tidak pernah datang lagi. “Jangan percaya kepada angsa itu.” kata angsa. Angsa berkata.” Ia pun terbang meninggalkan rumah itu dan tak pernah terlihat lagi.” Sang ibu menyesal dan minta maaf kepada angsa. Ibu terkejut melihat bulu-bulu itu. “Jangan serakah. “aku ingin menolongmu. Aku selalu memberimu bulu-bulu emasku.” Namun sang ibu tetap pada pendiriannya.Namun wanita itu ingin segera mengambil semua bulu emas angsa itu. “Ibu yang malang. Pada suatu hari ia berkata kepada anaknya. .” Puteri-puterinya dengan polos berkata. Kita ambil saja semua bulunya ketika ia datang lagi nanti. wanita itu menangkapnya dan mencabuti semua bulunya. “Ibu.

" Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda. mintalah apa-apa sahaja ." Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. saya ingin mencabar anda. saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. Dengan menggunakan tangan kanannya. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu. akan saya kabulkan permintaan anda. sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka." kata Thenaliraman." kata Thenaliraman. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh." kata Tukang Sihir. Pada suatu hari. " Baiklah Tukang Sihir. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta." kata Tukang Sihir. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu . Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon. saya seorang ahli sihir terkemuka di India.AHLI SIHIR YANG ANGKUH (CERITA RAKYAT INDIA) Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India. tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka. dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. " Wahai Tukang Sihir. Tukang Sihir itu terdiam. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya. "Baiklah Tukang Sihir. " Wahai penduduk kampung.

Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat.NAKHODA TANGGANG (CERITA RAKYAT MELAYU) Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. Akhirnya. Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. . Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. Pada suatu petang. terdapat sebuah kapal sedang berlabuh. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya."Oh. Akhirnya. Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal. Namun begitu. Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu. Kehidupan mereka sangat miskin. nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang. Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya. Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Semasa dalam pelayaran. setelah jauh belayar.Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut. Di muara sungai . Keadaan pada masa itu sungguh cemas. Ibunya. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru. dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu. Pada suatu hari. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang.

tetapi sudah terlambat... kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu.." teriak Nakhoda Tanggang.." Oh . Setelah ribut reda.Ibu! Ampunkanlah anakanda . Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya. Itulah balasan kepada anak yang derhaka .

” katanya. . minum. “Berikan sedikit kepadaku. “baru kali ini aku menemukan buah selezat ini. Aku yang berhak memakannya.” sahut kepala pertama. “Aku yang melihatnya duluan. Di pohon itu banyak burung membuat sarang. namun ia tidak berkata apa-apa. berpikir dan berbicara sendiri. “Enak sekali. Masing-masing kepala dapat makan. Salah satu burung sangat aneh dan berbeda dengan burung pada umumnya. Pada suatu hari burung itu berjalan-jalan di tepi danau. Buah itu tampak sangat lezat dan kepala pertama memakannya.” Kepala kedua sakit hati mendengar jawaban kepala pertama.Burung Berkepala Dua (Cerita Rakyat India) Sebatang pohon beringin tumbuh di tepi sebuah danau.” kata kepala kedua. Kepala pertama burung itu melihat buah yang berwarna merah keemasan di tanah. Burung itu memiliki dua kepala. Lagi pula buah ini nantinya masuk ke perut kita berdua.” “Tidak. namun burung itu hanya memiliki satu tubuh dan satu perut.” “Aku ingin mencobanya.

Kepala kedua segera mengambil beberapa buah dan berkata. Namun kepala kedua tidak mau mendengar.” “Aku melihat buah ini duluan. kita berdua akan mati.” kata kepala pertama.”kita berdua memiliki satu tubuh.” “Jangan. aku akan memakan buah ini dan membalas penghinaanmu. aku berhak memakannya. “Lihat.Beberapa hari kemudian. Ia memakan buah itu dan sebagai akibatnya. Bila kau memakannya. .” Kepala pertama memohon agar kepala kedua tidak memakan buah beracun itu. mereka berdua tewas. kepala kedua melihat sejenis buah yang sangat beracun.

lekas katakan. “Sungguh ajaib!” kata Sang Raja dengan hairan.Raja dan Kura-kura (Cerita Rakyat India) Di Benares. Sang Menteri pun mulai bercerita. Dia terus-menerus membicarakan kemungkinan-kemungkinan yang terjadi dengan kura-kura itu. Apabila ia sudah mulai membuka mulutnya. hidup seorang raja yang sangat gemar berbicara. Pada suatu hari dua ekor angsa itu menemui kura-kura yang sedang berjemur di tepi danau. Sang menteri pun selalu memikirkan cara terbaik menghilangkan kebiasaan buruk rajanya itu Pada suatu hari raja dan menterinya pergi berjalan-jalan di halaman istana. saya tahu kejadian sebenarnya yang dialami kura-kura naas ini!” “Benarkah? Bila begitu. Dengan penuh keseriusan Sang Raja mendengarkan cerita menterinya. Di sana terdapat juga dua ekor angsa yang selalu mencari makan di danau tersebut. Kura-kura itu awalnya tinggal di sebuah danau di dekat pegunungan Himalaya.” kata Raja penuh rasa ingin tahu. Mereka pun akhirnya bersahabat. Sang Menteri hanya mengangguk-anggukkan kepala menunggu kesem-patan berbicara. Tiba-tiba mereka melihat seekor kura-kura tergeletak di lantai. India. . Sang Menteri segera menukas dan berkata. tak seorang pun diberi kesem-patan menyela pembicara-annya. Hal ini sangat mengganggu menterinya. Ketika Sang Raja me-narik napas untuk berbi-cara lagi. “Paduka. Tem-purungnya terbelah menjadi dua. “Bagaimana hal ini dapat terjadi?” Lalu Raja mulai dengan dugaan-du-gaannya. Kemu-dian dia merasa menemukan cara terbaik untuk menghilangkan kebiasaan buruk Sang Raja.

”kata Sang Menteri mengakhiri . “Kami akan memban-tumu agar dapat turut bersama kami ke sana.“Kura-kura.” lanjutnya dengan wajah mendadak sedih. Ada dua ekor angsa membawa kura-kura dengan sepotong bambu. Dengan penuh kemarah-an dia berkata. Mereka pun tertawa terbahak-bahak sambil berteriak. Tidak-kah engkau ingin ikut kami ke sana?” tanya Sang Angsa. “Dengan senang hati aku akan turut denganmu. Ketika kedua angsa itu sudah terbang tinggi. tentu sekarang dia telah tiba di tempat sahabatnya. Tapi selama dalam perjalanan kamu jangan berbicara karena akan membahayakan dirimu.” sahut kura-kura riang. lihat! Sungguh lucu.” Kura-kura yang suka sekali bicara merasa tersinggung ditertawakan. Lalu kedua angsa tersebut meminta kura-kura agar meng-gigit sepotong bambu. be-berapa orang di Benares melihat pe-mandangan unik tersebut. Dia terjatuh tepat di sini dan tempurungnya terbelah dua. Bawalah aku ke tempat kalian yang indah itu. “Apa anehnya? Apakah manusia itu sedemiki-an bodohnya sehingga merasa aneh melihat hal seperti ini?” Ketika kura-kura membuka mulutnya untuk berbicara. “Aku akan selalu mengingat laranganmu. “Kalau saja kura-kura itu tidak suka berbicara berlebih-lebihan.” janji kura-kura. “Tetapi. Kura-kura pun terlepas dari bilah bambu yang digigitnya. kami akan segera kembali ke tempat asal kami yang terletak di gua emas di kaki Gunung Tschittakura. Dia pun lupa pada lara-ngan kedua sahabatnya. Daerah tempat tinggal kami adalah daerah terindah di dunia. dua ekor angsa itu sedang terbang di istana. Kemudian kedua angsa tersebut menggigit ujung-ujung bambu dan mereka pun terbang ke angkasa. “Coba. sayangnya aku tak dapat terbang seperti kalian.” kata angsa.

“Sebuah cerita yang menarik.” sahut Sang Raja sambil tersenyum. Sang Raja mulai menghemat kata-katanya. . Sejak saat itu. Pada saat bersamaan Raja pun memandang menterinya. Tentu saja Sang Menteri amat senang melihat kenyataan itu. Dia tidak lagi banyak bicara.ceritanya sambil memandang Sang Raja. Dia menyadari kemana arah pembicaraan menterinya.

namun raja dapat melihat bahwa ratu tidak puas dengan jawabannya. ketika anak ketiga kita lahir dulu. kerajaan menjadi hak putera kedua. ke mana kalian pergi?” Ketika mendengar kemana dan mengapa mereka pergi. “Kemudian kembalilah dan memerintah di kerajaan ini sesuai dengan hakmu. Pangeran Matahari berkata. sang ratu berkata kepada raja. “Aku ikut bersama kalian.” Sang raja menolak. namun ia menunggu hingga putera ketiganya dewasa. karena itu sudah menjadi haknya.Tiga Pangeran dan Peri Air (Cerita Rakyat India) Dahulu kala hiduplah seorang raja dengan tiga putera. putera ketiga berhak memerintah kerajaan. Ia menyuruh mereka pergi dan tinggal di hutan hingga ia wafat. Sang raja begitu gembira dengan kelahiran pengeran ketiga sehingga ia berjanji kepada sang ratu akan memenuhi apapun yang dimintanya. adiknya bernama Pangeran Bulan dan yang bungsu Pangeran Matahari. Sang ratu mengingat janji raja kepadanya.”Yang mulia. Kak. Kemudian bila putera pertama tidak dapat menjadi raja. Maka ia memanggil pangeran pertama dan kedua. Hanya bila kedua kakaknya meninggal. Sekarang aku minta Yang Mulia menyerahkan kerajaan ini kepada Pangeran Matahari. dan mengatakan bahwa kerajaan harus diserahkan putera tertua.” Ketika mereka berjalan ke luar istana.” . Raja khawatir ratu akan melakukan sesnatu untuk menyingkirkan putera pertama dan kedua. “Kak. Pangeran Matahari melihat mereka dan bertanya. Pada ulang tahun Pangeran Matahari yang ke duapuluh satu. Ratu pergi. Yang tertua bernama Pangeran Bintang. kau berjanji akan memberiku hadiah.

Pertanyaan itu adalah. “Kau berkuasa di kolam ini. Air kolam yang jernih membuatnya ingin mandi.”Seperti apa peri yang baik itu?” Ketika Pangeran Matahari masuk ke dalam kolam.” “Kau tidak tahu seperti apa peri yang baik. Setelah menunggu cukup lama dan adik mereka tidak muncul. “Mandi dan minumlah. “Pergilah ke kolam.” kata Pangeran Matahari setelah berpikir sejenak.” kata raja peri. kecuali bila ia dapat menjawab pertanyaanku.” Raja peri telah memberikan kolam itu kepada seorang peri air. Tiba-tiba muncul peri air yang langsung bertanya. Pangeran Bintang menyuruh Pangeran Bulan menyusulnya.Mereka terus berjalan hingga masuk ke hutan. seperti apa peri yang baik?” “Seperti langit di atas kita.” dan peri air membawa pemuda malang itu ke guanya di dasar kolam. “Katakan. “seperti matahari dan bulan.” jawab Pangeran Bulan.” Peri air mendengarkan dengan seksama." kata peri air sambil menyeret Pangeran Bulan ke guanya. Kemudian bawakan sedikit air.” kata pangeran tertua kepada Pangeran Matahari. “Ternyata kau juga tidak tahu. kami menunggu di sini. “dan kau boleh melakukan apa saja kepada siapa pun yang datang ke kolam ini. . Di sana mereka menemukan sebuah kolam dan memutuskan untuk beristirahat sejenak. Ia masuk ke dalam kolam. Di kolam ia tidak melihat adiknnya.”Seperti apa peri yang baik itu?” “Peri yang baik. peri air betanya kepadanya. Dik.

“aku akan mengembalikan satu adikmu." .”Kau tampak lelah.” kata peri air. “Peri yang baik seperti pemilik hati yang murni. "Mengapa kau mengambil mereka?" "Karena mereka tidak dapat menjawab pertanyaanku." kata peri air. “dan raja peri memberiku kuasa untuk melakukan apa saja kepada semua orang yang masuk ke dalam air kecuali mereka yang dapat menjawab pertanyaanku dengan benar. menyamar sebagai seorang pencari kayu. teman. Yang mana yang harus kukembalikan kepadamu?" "Kembalikan si bungsu. Ia berkata. “Kau tahu apa yang harus kau lakukan dan baik hati. kau sungguh bijaksana. Di tepi kolam ia melihat jejak kaki adik-adiknya masuk ke dalam kolam. Ia pun pergi ke kolam.“Pasti terjadi sesuatu pada adik-adikku.”Kau telah mengambil kedua adikku." kata Pangeran. “Mengapa kau tidak mandi di kolam lalu berbaring di tepi sana?” Namun Pangeran itu tahu pencari kayu itu adalah peri air.” kata Pangeran Bintang dalam hati. “Pangeran." "Oh Pangeran yang bijaksana." kata Pangeran." "Aku akan menjawabnya.” katanya kepada Pangeran. Tahulah ia bahwa ada seorang peri air tinggal di dalam kolam itu.”. Ia menarik pedangnya dan menyiapkan busurnya." kata peri air. yang takut akan dosa dan berbuat baik dalam kata-kata dan perbuatan.” "Ya. Ia menunggu dengan sabar. Aku tak dapat pergi bersama Pangeran Bulan dan meninggalkan Pangeran Matahari yang malang di sini. Peri muncul. Aku akan mengembalikan kedua adikmu.”Karena ialah ayah kami menyuruh kami pergi.” kata peri air.

Ketiga pangeran itu tinggal di hutan bersama-sama hingga ayah mereka wafat. Pangeran Bintang menjadi raja dan ia mengajak kedua adiknya memerintah bersamanya. Kemudian mereka kembali ke istana. Ia juga membangun sebuah rumah untuk peri air di taman istana. .

pendeknya semua hewan. Ketika ia berlari di hutan.Kabar Buruk (Cerita Rakyat India) Pada suatu hari. ikut berlari ketakutan. “Hei. Kiamat!” Dalam waktu singkat ribuan kelinci berlarian hiruk pikuk di seluruh hutan. kau lari cepat sekali. ia mendengar suara benturan keras. “Bila bumi ini pecah.” . “Apa yang terjadi? Mengapa kalian semuanya lari?” tanya singa. Mau ke mana?”. Bumi Meledak. “Kiamat! Bumi meledak!” Ia pun lari tunggang langgang tanpa melihat sekelilingnya. hewan-hewan lain ikut ketakutan. ia melihat semua hewan berlomba-lomba lari. Hewan-hewan berhenti berlari. Melihat begitu banyak kelinci berlari-lari. “Bumi meledak. seekor kelinci lain melihatnya dan bertanya. Apa yang akan terjadi padaku?” Tiba-tiba. burung. Ia melompat kaget. Semua ingin menyelamatkan diri dan jeritan ketakutan mereka menyebabkan suasana menjadi kacau balau. “Bumi akan meledak! Kau lebih baik lari juga!” Kelinci kedua lari lebih cepat dari kelinci kelabu. Ia sedang berpikir. Berita menyebar dari mulut ke mulut dan dalam sekejab semua hewan tahu bahwa bumi akan meledak. Seekor singa berdiri di atas bukit. maka terjadi kiamat. “Stop! Stop!” teriaknya menghentikan mereka. Reptil. Ia segera menuruni bukit dan mencegat mereka. Kelinci kelabu menjawab. serangga dan hewan berkaki empat. Beberapa kelinci juga menabrak sang singa. seekor kelinci kelabu sedang tidur-tiduran di bawah pohon beringin.” jawab seekor kakak tua. “Bumi meledak. “Kata siapa?” tanya singa lagi. beberapa ekor saling bertabrakan dan menginjak yang lain. Sambil berlari mereka berteriak kepada kelinci-kelinci lain. “Aku dengar dari monyet.

. “Baginda. bumi pecah.” Singa meneliti suara yang didengar kelinci kelabu. mereka berkata bahwa mereka mendengarnya dari para harimau.” “Lain kali.” Para hewan saling berpandang-pandangan dengan malu. selidikilah dulu sebelum bertindak. “Mengapa kau berpikir bahwa bumi ini akan meledak?” Kelinci kelabu menjawab sambil terengah -engah. satu per satu menunjuk sang pembawa berita. Singa bertanya kepada kelinci kelabu. kalian lihat sendiri. aku mendengar dengan telingaku sendiri. Hingga akhirnya mereka menemukan sumber berita buruk itu. “Nah.Ketika para monyet ditanya. Perlahan-lahan mereka membubarkan diri dan pulang ke rumah masing-masing. Harimau mendengar berita itu dari gajah.” kata singa. Akhirnya mereka semua bertanya kepada para kelinci. “Bumi kita aman. Gajah mengatakan bahwa sumber beritanya adalah banteng. bila mendengar kabar apa pun. Ternyata penyebab seluruh kekacauan itu adalah sebuah kelapa besar yang jatuh menimpa tumpukan batu di bawahnya dan menyebabkan batu-batu itu longsor. Sekarang kalian pulanglah.

Semua bagian pohon kelapa. “Bawalah kotak ajaib ini. daun hingga bagian yang lain bermanfaat bagi manusia . pohon kelapa.” Ia membuka kotak itu dan seketika itu juga ia berubah menjadi sebatang pohon yang tinggi. Banyak orang datang ke guanya di dekat laut. yaitu berguna untuk orang lain. sesuatu akan terjadi pada dirimu. Jangan kaubuka kotak ini sebelum kau tiba di rumah. kek. batang.” kata pemuda itu. Itulah hukuman baginya karena tidak mematuhi peringatan sang kakek.Kisah Pohon Kelapa (Cerita Rakyat Melayu) Dahulu kala hiduplah seorang kakek tua. Sang pemuda mengambil kotak itu dan pergi. “Aku penasaran. Pada suatu hari . “Kulihat saja apa isinya. kek. Ketika tiba di luar gua. Mereka meminta kakek membantu memecahkan masalah mereka. Ia sudah sangat tua. dari akar. bila engkau membukanya sekarang. bagaimana aku dapat melakukannya?” “Niatmu sangat terpuji. Ingat. “Aku ingin menjadi orang yang berguna bagi orang lain. ia berhenti. Aku ingin melayani sepanjang hidupku.” kata pemuda.” kata kakek.” “Terima kasih. Kakek itu juga sangat bijaksana dan mengetahui banyak hal. Katakan padaku. namun ia tetap menjadi apa yang ia inginkan. apa yang ada dalam kotak ini?” katanya dalam hati. seorang pemuda datang menemui sang kakek. buah. “Kakek yang bijak. banyak orang mengatakan usianya sudah seribu tahun.

Ketika para dewa tiba di tengah-tengah pulau Jawa. Mereka terus membawa gunung Mahameru ke barat. Ia memerintahkan supaya mereka mengangkat gunung Mahameru dan memindahkannya ke arah barat. di pulau Jawa bagian timur terdapat sebuah gunung besar bernama Mahameru. Mereka pun memutuskan untuk meletakkan sisa gunung itu. Pulau Jawa pun tidak lagi miring ke timur. . Ujung timur pulau Jawa tenggelam dan ujung baratnya terangkat ke atas. pulau Jawa makin lama makin miring ke arah timur.Legenda Gunung Tidar (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. Batara Guru kemudian mengumpulkan para dewa. Sebagian demi sebagian gunung jatuh. yang kemudian membentuk gunung kecil . gunung yang mereka bawa tinggal sedikit. puncak gunung jatuh dan menjadi gunung Semeru. Para dewa sangat prihatin sehingga menghadap Batara Guru untuk melaporkan masalah ini. Karena besarnya gunung ini. Ketika diangkat. Kerana letaknya yang tepat di tengah pulau Jawa. Gunung itu kemudian disebut gunung Tidar. Bagian-bagian yang jatuh itu membentuk deretan gunung baru. Para dewa bersama-sama mengangkat gunung yang sangat besar itu dan terbang membawanya ke arah barat. gunung Tidar menjadi pakunya pulau Jawa.

Mula-mula mereka memilih bibit wortel dan menanamnya. Kelinci gembira karena ia yakin akan memenangkan lomba lari.” kata kelinci. Kau setuju?” katanya.” jawab kepiting. kepiting menjawab.KELINCI DAN KEPITING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu hari seekor kelinci dan seekor kepiting bersama-sama menanam wortel. Mereka memanen dan memisahkan wortel dari batangnya. “Satu lagi. “karena aku tahu kau lebih lambat dariku. “Lihatlah kedua tumpukan wortel ini. Bagaimana menurutmu?” “Tidak. . Bagaimana?” “ Baiklah.” Melihat tumpukan kecil itu berisi wortel dan tumpukan kecil hanya berisi batangnya saja. kau boleh mengambil semua wortel dan batangnya sekaligus. Mari kita berjalan menjauh sebanyak tiga puluh melangkah lalu kita berlomba lari . Kemudian mereka merawat tanaman wortel muda. baiklah.” “Baiklah. Ambillah tumpukan besar itu dan aku akan mengambil tumpukan yang lebih kecil. Kita bagi saja kedua tumpukan ini menjadi dua. “Terima kasih. tetapi ia gembira dengan usul si kepiting. Tiba saatnya untuk membagi hasil panenan itu. “Kalau kau menang. aku tidak setuju.” kelinci menjawab ragu-ragu.” kaulah yang harus mendahuluiku sepuluh langkah.” kata kelinci. Kau tidak boleh menolak. cukup adil untukku. temanku. Tumpukan ini kecil dan yang di sebelah sana lebih besar.” “Tidak. keduanya sangat kompak. kau boleh mendahuluiku sepuluh langkah. tetapi aku ingin bersikap adil.” kata kepiting. aku tidak mau. Siapa yang menang akan mendapat wortel dan yang kalah mendapatkan batangnya. Kelinci berkata kepada kepiting.

“Aku di sini!” sahut kepiting di belakangnya. kelinci membalikkan badannya untuk melihat kepiting yang dikiranya masih jauh tertinggal di belakangnya. “Aku di sini! Aku tiba sebelum kau!” Pada hari itu untuk pertama kalinya kelinci kalah dalam lomba lari. Kelinci mulai lari untuk mendahului kepiting sejauh sepuluh langkah. Ketika mereka tiba di tumpukan wortel.Mereka berjalan bersama-sama sejauh tiga puluh langkah. Ia sangat sedih karena tidak mengerti bagaimana kepiting dapat mengalahkannya. Kepiting sedang memanjat tumpukan wortel. “Dimana kau. Tanpa sepengetahuannya. kepiting menjepit ekor kelinci dengan capitnya. teman?” tanya kelinci gembira ketika tidak melihat kepiting. tidak percaya apa yang dilihatnya. Kepiting pun mendapatkan semua wortel itu. . Diam-diam kepiting melepaskan jepitannya dan menjatuhkan diri di atas tumpukan wortel. Kelinci terkejut bukan kepalang.

Mereka telah berjanji untuk bertemu. penjerat itu tidak melepaskannya kerana dia telah diperdaya burung-burung tersebut.” Mendengarkan kata-kata Burung Bayan itu. “ Usahlah tuan makan daging hamba. Juallah hamba di pasar dan pasti tuan akan mendapat harga yang mahal bagi diri hamba. Namun. penjerat itu tidak mempercayainya. Dengan yang demikian. Menurut hikayat cerita ini. Walaupun dia berpura-pura mati. Namun. sebelum sempat ketua burung itu melepaskan. muslihat . Seorang anak raja telah berlalu di hadapan rumah saudagar itu dan terpandang akan wajah isteri saudagar tersebut. sewaktu burung yang terakhir dibuang ke tanah. Burung Bayan mula bercerita. pada sebatang pokok tinggal sekawan burung bayan. datang seorang penjerat burung lalu memasang jala dan menjerat burung-burung itu. Cerita-ceritanya itu menambat hati isteri saudagar itu. Pada waktu malam. Banyak cerita Burung Bayan yang menarik hati itu tersirat pelbagai nasihat itu telah berjaya menggagalkan pertemuan sepasang kekasih itu. Pada suatu hari. maka tidaklah terjadi pertemuan yang dimaksudkan. Sudah tentu penjerat burung itu akan membuang mereka ke tanah apabila dia kembali ke sana nanti. Cerita Bayan Budiman amat masyhur dalam kalangan orang-orang Melayu. Burung Bayan lalu berkata. Burung-burung itu telah berjaya mengusir sepasang cerpeling yang tinggal di pangkal pokok tersebut. Penjerat itu mahu membawa burung bayang pulang untuk digulainya.Cerita Burung Bayan (Cerita rakyat Melayu) Cerita Burung Bayang merupakan himpunan cerita pendek. Kerana syik dan leka mendengar cerita-cerita Burung Bayan setiap kali dia hendak berjumpa. Setiap sebuah cerita akan berakhir sebaik-baik sahaja menyinsingnya waktu fajar. sewaktu isteri suadagar itu sedang bersiap-siap untuk meninggalkan rumah. isteri saudagar telah mabuk asmara menginginkan putera raja tersebut. saudagar Khoja Maimun telah bertolak ke luar negeri untuk urusan perniagaan. Sebelum penjerat burung itu kembali untuk mengambil burung-burung yang terjerat itu. ketua burung bayan telah mengarahkan semua rakanya berpua-pura mati. Daripada kejadian itu. Isteri saudagar kaya ini seorang wanita yang jelita. penjerat burung itu pun pergi menjualnya kepada seorang saudagar kaya-raya yang bernama Khoja Maimun. Dengan burung bayan di tangannya. rakanrakan burung yang lain telah terbang pergi menyelamatkan diri.

. isteri saudagar itu sedar akan kesilapannya dan dia menjadi seorang isteri yang taat kepada suaminya. Khoja Maimun itu.Burung Bayan untuk memelihara kehormatan isteri tuannya. Pada akhir cerita. berjaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful