Tongkat Ajaib (Cerita Rakyat Cina

)

Dahulu kala, ada sebuah danau yang sangat jernih di Yunnan. Beberapa orang petani memelihara sapi di dekat danau itu. Tiap pagi mereka mambawa sembilan puluh sembilan ekor sapi untuk minum di danau, namun pada siang hari, sapi-sapi itu berubah menjadi seratus ekor. Seorang gadis cantik selalu muncul pada saat yang sama. Tak seorang pun tahu dari mana asal gadis itu, namun mereka menyukainya. Ia tahu tentang banyak hal dan suka bercerita. Ceritanya sangat menarik. “Ada seekor sapi ajaib di antara ternak kalian,” katanya. “Ia dapat berjalan di atas air. Sehelai bulunya dapat mengangkat beban yang sangat berat.”

Para petani menanyakan sapi yang mana yang ia maksudkan, namun ia hanya tersenyum. “Hanya orang yang jujur yang dapat mengetahuinya, “ katanya.

Pada suatu hari, sapi-sapi itu sedang mencari makanan. Gembala tua yang biasa menjaga mereka mengumpulkan mereka. Tak disadarinya tongkat tua yang dipakainya menyentuh seekor sapi. Beberapa helai bulu sapi itu terselip pada retakan pada ujung tongkat.

Sore pun tiba, gembala itu mengikat dua keranjang kayu bakar pada ujung-ujung tongkat dan memikulnya. “Heran,” katanya dalam hati, “Kayu ini ringan sekali. Mungkin aku baru mengumpulkan sedikit kayu. Hari masih terang, lebih baik aku mengumpulkan kayu lagi.”

Ia pun mengumpulkan kayu lagi banyak-banyak. Diikatnya pada kedua ujung tongkat. Namun ia tetap dapat mengangkatnya dengan mudah. Ia pun pulang.

Demikianlah, tiap hari gembala tua mengumpulkan banyak kayu bakar dan membawanya ke pasar untuk dijual. Karena kayu yang dijualnya jauh lebih banyak dari sebelumnya, ia pun mendapat lebih banyak uang dan dapat menabung.

Pada suatu hari, ketika kakek itu membawa kayu itu ke pasar, seorang kaya melihatnya. Ia heran karena gembala yang sudah tua itu dapat membawa begitu banyak kayu. Tiap hari ia menunggu kakek itu lewat membawa kayu. Ia pun menemui kakek itu dan bertanya, “Kek, bagaimana kau dapat membawa kayu yang berat itu?” “Tongkat ini ajaib,” jawab sang kakek. “Kalau kau mau menjual tongkat itu kepadaku, aku akan memberimu lima ratus keping emas.”

Lima ratus keping emas adalah jumlah yang sangat besar. Uang itu dapat digunakannya hingga akhir hidupnya. Kakek pun menerimanya dan memberikan tongkatnya kepada orang kaya itu.

Orang kaya itu sangat gembira karena berhasil mendapatkan tongkat ajaib. Namun ia lihat tongkat tua itu sudah usang dan retak-retak pada ujung. Dibawanya tongkat itu ke tukang kayu untuk diperbaiki. Tukang kayu memotong ujung tongkat yang retak dan membuangnya. Bulu sapi ajaib pun ikut terbuang.

Pada suatu hari orang kaya itu menunjukkan tongkat itu kepada isterinya. Ia mengikat banyak kayu di ujung-ujung tongkat dan menyuruh isterinya

mengangkatnya. Wanita itu tentu saja tidak dapat mengangkatnya. “Kau in i, mana mungkin ini tongkat ajaib?” katanya, “ini cuma tongkat biasa.” Orang kaya itu mengomel, “Dasar kamu tidak tahu apa -apa.” Ia pun mengangkat tongkat dan kayu itu. Ia juga tidak dapat melakukannya karena tongkat itu sekarang sudah kembali menjadi tongkat biasa.

Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya (CERITA RAKYAT CINA)
Pada suatu hari, kira-kira 4000 tahun yang lalu, Huangdi (Empayar Kuning), iaitu raja yang pertama dalam legenda China, telah membawa rombongan pengiringnya, menuju ke sebuah kampung untuk menziarahi seorang kawannya di sana. Dalam perjalanannya itu, baginda terjumpa seorang budak lelaki yang sedang menjaga sekumpulan kuda. Disebabkan perjalanan ke tempat yang ditujunya masih agak jauh, maka, baginda bertanya kepada budak itu, "Kamu tahukah jalan ke kampung kawan beta itu?" Budak itu menganggukkan kepalanya, sambil menjawab, "Ya, hamba tahu." Huangdi bertanya lagi, "Kamu kenalkah kawan beta itu?" Budak itu menjawab, "Ya, hamba kenal." Melihat budak itu tahu tentang begitu banyak hal, Huangdi terus bertanya kepadanya, "Adakah kamu tahu, bagaimana caranya untuk mentadbir negara?" Budak itu menjawab, "Cara untuk mentadbir negara hampir samalah dengan menjaga kumpulan kuda ini. Hanya perlu mengusir kuda-kuda yang boleh mencelakakan kumpulannya sahaja." Huangdi merasakan bahawa, kata-kata budak itu memang agak masuk akal. Selepas meninggalkan tempat itu, baginda masih terus memikir-mikirkannya.

Catatan Keterangan: Peribahasa "Hai Qun Zhi Ma" atau "Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya" ini, membawa erti yang sama dengan peribahasa "sebab nila setitik rosak susu sebelanga". Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang suka berbuat sesuatu yang merugikan kelompok masyarakatnya sendiri.

ia hilang sabar lalu bertempik menyebabkan 5 ekor gajah sekali gus menjadi batu. apa sahaja yang ditegur oleh Sang Kelembai akan bertukar menjadi batu. Sang Kelembai biasanya tinggal di dalam hutan belantara dan berhampiran sungai. Ia juga dikatakan gemar makan pucuk buluh dan menyebabkan orang kampung pada masa itu sukar mendapatkan buluh. pada suatu hari Sang Kelembai sedang membuat belat ikan merentangi Sungai Perak tiba-tiba turun lima ekor gajah untuk mandi-manda disitu dan membuat bising hingga mengganggu ikan yang ingin ditangkap oleh Sang Kelembai. berperwatakan bengis. Kedah dan Pulau Pinang dengan masing-masing mempunyai versi cerita yang berbeza. Lantaran daripada itu. Batu itu masih ada di Kampung Ara Panjang.Misteri Sumpahan Sang Kelembai (Cerita Rakyat Melayu) Menurut cerita lagenda. Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. berwajah hodoh. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah- . Makhluk ghaib ini sering digambarkan dengan fizikal yang bersaiz gergasi. berambut merah dan panjang. Versi Perak Diceritakan. Ia amat digeruni oleh makhluk-makhluk lain. Pahang. Cerita Sang Kelembai sangat popular dikalangan masyarakat melayu yang tinggal di Perak.

terdapat sebuah batu berbentuk sawar iaitu sejenis alat menangkap ikan di dalam Sungai Pahang. Kisah Sang Kelembai di Kuala Tahan biasa diperkatakan dikalangan masyarakat kampung dan orang asli suku kaum Batek dan Semelai. Gua Kota Gelanggi dan Batu Katak.gajah di situ telah membuat bising dan telah ditegur oleh Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising. Versi Pahang Menurut cerita orang-orang tua di Kampung Batu Sawar. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu. Antaranya ialah Batu Papan. Terdapat juga kesan tapak kakinya di puncak Gunung Tahan. Batu tersebut kemudiannya digelar Batu Sawar dan akhirnya menjadi nama rasmi bagi kampung tersebut. pemukaan berbatu di sekitar air terjun Lata Kinjang di Tapah dan Lata Batu Hampar di Padang Rengas terbentuk hasil sumpahan Sang Kelembai selepas berang ekoran anaknya mati dihempap pokok. Dikatakan juga. Di khabarkan. Banyak kawasan kampung dikaitkan dengan kisah Sang Kelembai. Batu ini dikatakan terkena sumpahan Sang Kelembai kerana menghalang laluannya. . ia suka singgah di kawasan air terjun 4 tingkat dan sebuah taman yang kini digelar sebagai „Wray‟s Camp‟ disebabkan keindahannya. Para pengunjung boleh melihat sendiri batu sawar ini lebih-lebih lagi menjelang air surut.

Kesan tapak kaki yang sama turut ditemui di Bayan Lepas. Versi Kedah Di Kodiang. . Versi Pulau Pinang Pulau Pinang juga turut mendapat tempias Sang Kelembai. Di Batu Maung.Di Gua Kota Gelanggi ia sering dikaitkan dengan orang bunian dan Sang Kelembai. Pulau Pinang. kesan tapak kaki sepanjang 33 inci yang ditemui dan dipercayai tapak kaki Sang Kelembai. satu daripada gunung disitu menjadi destinasi pelancongan terkenal. penduduk berbilang bangsa di sana mempunyai pelbagai cerita dan kepercayaan tentang Gedembai. mengikut budaya masing-masing. Pulau Jerejak dan Pulau Aman. Di situ juga wujud batu menyerupai pengantin bersanding. Memandangkan kesan tapak kaki Sang Kelembai sudah wujud beratus tahun di beberapa pulau sekitar Pulau Pinang. ular dan singa yang dipercayai akibat sumpahan Sang Kelembai. terdapat batu seperti seekor kerbau yang dikatakan di sumpah oleh Sang Kelembai di Gua Kerbau yang mana.

orangnya sangat garang. terdapat satu puak yang bernama Jiuli. pemimpin puak itu bernama Chi You. tentera Chi You banyak kali mengagalkan pasukan tentera sekutu Huang Di kerana senjatanya hebat dan askarnya kuat. Pada permulaan peperangan itu. Yan Di ialah pemimpin satu lagi puak yang terkenal di kawasan itu. Pada suatu kali. Pasukan tentera Yan Di kurang kuat dan digalahkan oleh pasukan tentera Chi You. Kemudian. Di kawasan Sungai Yangtze. terdapat pelbagai puak tinggal di kawasan perairan Sungai Kuning dan Sungai Yangtze China. Yan Di melarikan diri ke Zhulu yang diduduki oleh Huang Di untuk meminta bantuan kepada saudaranya. Huang Di dan Yan Di ialah saudara. . itulah pertempuran Zhulu yang sangat terkenal dalam sejarah China. Walaupun askar Chi You hebat. Huang Di sudah lama ingin membanteras puak Chi You. semua saudaranya badannya haiwan dan bermuka manusia.Riwayat Huang Di Melawan Chi You (CERITA RAKYAT CINA) Khabarnya pada beberapa ribu tahun lalu. Huang Di ialah pemimpin puak yang terbesar di kawasan Sungai Kuning. beliau menjalin hubungan bersekutu dengan puak-puak lain dan mengadakan peperangan dengan Chi You di Zhulu. Chi You menceroboh tempat diduduki oleh Yan Di dan berperang dengan pasukan tentera Yan Di. Chi You mempunyai 81 orang saudara. mereka sangat garang dan hebat serta pandai menggunakan pelbagai jenis senjata. tetapi mereka tidak boleh melawan binatang ajaib dan masing-masing melarikan diri dari pertempuran. Huang Di telah mengundang naga dan binatang ajaib yang lain membantu beliau dalam peperangan. Chi You sering membawa puaknya yang hebat menyerang puak yang lain.

cuaca segera menjadi cerah semula. Akhirnya. kepala dan dan badan Chi You dikebumikan di dua tempat yang berjarak jauh. Setelah beberapa kali pertempuran. . pasukan tentera Huang Di tidak boleh mengejar lagi.Huang Di mengetuai tenteranya mengejar pasukan tentera Chi You. teknik pembuatan kereta. dan juga untuk menakutkan puak-puak yang berani bermusuh dengan puak Huang Di. Itu sebab Chi You menjemput dewa angin dan dewa hujan membantu dia dalam peperangan. pakaian yang berwarna-warni dan lain-lain. isterinya juga mencipta payung berdasarkan cara pagoda. angin kencang bertiup dan berlaku petir. Chi You seterusnya membuat kabus yang tebal agar askar Huang Di telah sesat jalan. Huang Di mendapat sokongan pelbagai puak dan menjadi pemimpin pelbagai puak tersebut. hujan lebat mula menurun. langit menjadi gelap dan penuh dengan kabus. Huang Di seterusnya memberi perintah membunuh Chi You. kapal. Huang Di terus mengundang dewa tuarang di langit menghentikan angin dan hujan. Huang Di mempunyai banyak bakat dan beliau telah membuat banyak ciptaan seperti teknik pembinaan istana. Oleh sebab takut Chi You setelah dibunuh menjadi hantu dan mengakibatkan huru-hara. tiba-tiba. Setelah Chi You dibunuh. Huang Di telah membunuh 81 orang saudara Chi You dan akhirnya menangkap Chi You secara hidup. Huang Di melukis gambar Chi You di atas bendera tenteranya untuk menggalakkan askarnya berani dalam peperangan. Isteri Huang Di mengajar rakyatnya memelihara ulat sutera dan mencipta kepompong. Huang Di membuat sebuah kereta kompas dan menurut arahan bintang Pencedok Besar di langit mengetuai pasukan tenteranya keluar dari kawasan kabus. imejnya masih menakutkan orang. Setelah Huang Di mencipta pagoda. tamadun sutera China adalah dimulakan pada zaman itu.

keturunan China semua menganggap Huang Di sebagai nenek moyang orang China dan semua orang China ialah keturunan Huang Di. wakil orang Cina dari seluruh dunia berkumpul di makam itu untuk memuja nenek moyang seluruh orang Cina.Riwayat China pada zaman purba sangat memuja Huang Di. Pada musim bunga setiap tahun. Rakyat China juga membina sebuah “Makam Huang Di” di provinsi Shaanxi di tebing Sungai Kuning untuk memperingati nenek moyang bersama semua keturunan orang China. keturunan orang China juga menganggap sendiri sebagai keturunan Huang Di dan Yan Di. . Oleh sebab puak Yan Di dan puak Huang Di sangat rapat dan akhirnya berkhawin bercampuran.

Maka. Ketika gulungan peta itu dibuka sepenuhnya. ke negeri Qin untuk membunuh raja negeri Qin. dan cuba menikam raja negeri Qin. Pada tahun 228 sebelum Masihi. apa jua niat jahat yang tersembunyi. Jing Ke telah dibenarkan untuk menghadap raja di istana. dia segera mencabut keluar pisau belati yang disembunyikannya itu. Bagaimanapun. lalu membuka gulungannya dengan perlahan-lahan. negeri Yan akhirnya tidak terlepas juga daripada ditakluk oleh negeri Qin. seperti menipu dan mencuri. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tu Qiong Bi Xian" atau "Setelah Gulungan Peta Dibuka. Pada saat itu. dengan penuh hormat. Jing Ke mengeluarkan peta yang dibawanya itu. negeri Qin mula menunjukkan hasrat untuk menakluk negeri-negeri yang lain demi menyatukan seluruh negara. raja itu telah menyelinap ke belakang sebatang tiang yang besar dengan pantas. Padahal. pengawal istana segera bertindak mengepung Jing Ke. Pisau Belati Pun Terlihat" ini membawa erti. Jing Ke telah membawa bersamanya sekeping peta yang terlukis wilayah-wilayah yang paling subur di negeri Yan untuk dihadiahkan kepada baginda. . Setelah tiba di negeri Qin. Setelah mengetahui hal tersebut. putera negeri Yan pun menghantar Jing Ke. seorang perajuritnya yang gagah berani.Setelah Gulungan Peta Dibuka. dia sudah menyembunyikan sebilah pisau belati yang sangat tajam di dalam gulungan peta itu. Untuk mendapatkan kepercayaan raja negeri Qin. Berikutan gagalnya rancangan untuk membunuh raja negeri Qin itu. dan terus membunuhnya. Ia menasihati kita supaya jangan cuba berbuat jahat. sebelum itu. kerana lambat laun kita pasti menanggung akibatnya. tentera negeri Qin bersiap sedia pula untuk menyerang sebuah lagi negeri yang bernama Yan. selepas berjaya menawan sebuah negeri. Pisau Belati Pun Terlihat (CERITA RAKYAT CINA) Pada penghujung zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). akhirnya akan terbongkar juga.

Sun Zhiwei terkejut apabila ternampak pada jambangan dalam lukisannya telah ditambah sekuntum bunga. Tetapi yang Ternampak Kebodohannya (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Song Utara. pelajar-pelajarnya segera berkumpul untuk melihat lukisan tersebut. Pada ketika itu. setiap kali tuan guru kita melukis jambangan. sehingga ramai orang ingin berguru dengannya. Kena berhati-hati. Tong Renyi mengambil berus dan melakar sekuntum bunga plum pada jambangan dalam lukisan itu. Dia sangat pandai melukis potret dan figura. jangan tersilap memilih warna ya! Moga-moga lukisan ini siap diwarnakan apabila saya pulang. "Cuba lihat jambangan yang dipegang oleh Dewa Matahari ini. Hanya tinggal proses mewarnakannya. ada seorang pelukis yang tersohor bernama Sun Zhiwei. Selepas pulang dari rumah kawannya. tetapi yang ternampak kebodohannya! Jambangan ini digunakan oleh Dewa Matahari untuk . Pada suatu hari. Sun Zhiwei diminta melukis sebuah potret untuk Dewa Matahari. Bagaimanapun. Inilah kerja kamu semua nanti. Tetapi jambangan dalam lukisan ini kosong sahaja. Pastilah tuan guru telah lupa atau tak sempat melukis bunga tersebut. Dia berkata dengan marah: "Siapakah yang telah melukis bunga ini? Dia yang mahu tunjuk pandai. dia mengambil berus untuk mewarnakan lukisan itu. Setelah bentuk lakaran selesai. Saya ingat. seorang kawannya datang menjemputnya pergi minum arak.Mahu Tunjuk Pandai. dia berpesan kepada para pelajarnya: "Bentuk lukisan ini sudah saya selesaikan tadi." Selepas melafazkan kata-kata itu. dia pasti akan melakar sekuntum bunga pada jambangan itu. Sebelum keluar. Mereka sangat kagum dengan kepandaian guru mereka melakar sehingga dewa dalam lukisan itu kelihatan seperti hidup." Sebaik sahaja Sun Zhiwei meninggalkan tempat itu. seorang pelajar yang bernama Tong Renyi berkata.

" Sebaik sahaja habis bercakap.menangkap hantu air. . berasa sangat malu. tetapi yang ternampak kebodohannya. Setelah ditambah sekuntum bunga. harta karun yang tak ternilai ini menjadi lukisan biasa sahaja. Tong Renyi yang berdiri di sisinya. Sun Zhiwei terus mengoyakkan lukisannya itu. Catatan Keterangan: Peribahasa "Nong Qiao Cheng Zhuo ini digunakan untuk mempersendakan seseorang yang cuba menunjukkan kepandaian.

seorang lelaki yang ada di situ bertanya dengan hairan. Dengan perasaan penuh malu. si penjual itu bangun awal. Perisaiku ini keras sekali. "Marilah beli lembingku ini. dia segera mengumpulkan lembing dan perisainya. Untuk menarik perhatian pembeli. Ia . "Marilah beli perisaiku ini. Bagaimana pula akibatnya jika menggunakan lembing kamu untuk menikam dan menembusi perisai kamu?" Mendengar soalan tersebut. sambil terus melaung-laung. Ia mampu menahan apa sahaja jenis lembing. Catatan Keterangan: Peribahasa "Zi Xiang Mao Dun" atau "Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri" ini membawa erti. dia terus mengangkat perisainya. "Menurut kata-kata kamu tadi.Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). lidah si penjual itu pun menjadi kelu kerana tidak tahu bagaimana menjawabnya. lalu pergi ke pasar untuk menjual lembing dan perisainya seperti biasa. tak kira berapa tebalnya!" Setelah terdengar kata-kata si penjual itu. dia mengangkat 普拉 lembingnya. sambil melaung-laung. Lembingku ini tajam sekali sehingga ia mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. lembing kamu mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. lalu meninggalkan pasar itu. kenyataan yang dibuat atau perbuatan yang dilakukan oleh seseorang. Perisai kamu pula mampu menahan apa sahaja lembing. Pada suatu hari. ada seorang penjual lembing dan perisai yang sangat suka membesarbesarkan kelebihan barang jualannya. di negeri Chu. tak kira berapa tajamnya!" Kemudian. mengandungi unsur-unsur yang bertentangan sesama sendiri.

digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang cakap atau perbuatannya selalu bercanggah sesama sendiri. .

tidak perlu ditelan. tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan gigi jika ia dimakan terlalu banyak. dia tidak pernah memikirkan makna dan maksud yang tersirat dalam ayat-ayat yang dibacanya. Walaupun begitu." Seorang tua penjual buah kurma di sebelah penjual buah pir itu pula memberitahunya. si kutu buku yang menganggap dirinya pandai itu pergi ke pasar untuk membeli buah-buahan. Di pasar itu. gigi dan perut kita akan dapat dijaga dengan baik." Sebaik sahaja habis bercakap. Pada suatu hari. kita kunyah sahaja. "Buah pir ini memang amat baik untuk gigi. Catatan Keterangan: Peribahasa "Hu Lun Tun Zao" atau "Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat" ini." Mendengar kata-kata dua orang penjual itu. dia tetap menganggap dirinya orang yang berilmu dan berpengetahuan luas. kita boleh terus menelannya tanpa mengunyah. dan cuba menelannya bulat-bulat. si kutu buku itu terus berkata tanpa berfikir sedikit pun. Akibatnya. ada seorang pemuda "kutu buku" yang sangat suka membaca buku dengan lantang halaman demi halaman. dia nyaris tercekik. "Buah kurma ini amat baik untuk perut. dia pun terus memasukkan sebiji buah kurma ke dalam mulutnya. tetapi ia juga boleh merosakkan perut jika dimakan terlalu banyak. Namun. "Itu senang sahaja! Bagi buah pir ini. Dengan cara ini. seorang tua penjual buah pir memberitahunya.Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang malas berfikir ketika belajar. Mereka sudah biasa menerima bulat-bulat semua maklumat yang diberikan tanpa . Bagi buah kurma ini pula.

mencernanya. Cara belajar ini sebenarnya tidak membawa sebarang kebaikan kepada mereka. . atau hanya belajar dengan cara menghafal tanpa memahaminya.

Oleh itu. Setelah berfikir beberapa lama. Melihat tiada respons daripada mereka. Pada tahun 359 Sebelum Masihi." Pada ketika itu. Pada suatu hari.Setiap Kata yang Terucap Dikotakan (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). di negeri Qin. Dengan peristiwa tersebut. Shang Yang segera memberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak itu kepadanya. dia dipandang tinggi dan amat dihormati oleh raja negeri tersebut. Orang lain yang ada di situ berasa sangat sesal kerana terlepas peluang yang begitu baik untuk mendapat wang dengan mudah. tampil seorang lelaki yang berani untuk mencuba. negeri yang paling kuat pada masa itu. Orang ramai yang mendengar berita itu berasa sangat hairan. Bagaimanapun. Dengan bakatnya yang luar biasa dalam bidang politik. pembaharuan yang diperkenalkan oleh Shang Yang akhirnya benar-benar berjaya hingga menjadikan negeri Qin. dia mahu membuat sesuatu untuk mendapatkan kepercayaan mereka. Shang Yang pun meninggikan suaranya. tetapi tiada seorang pun yang berani mencuba. lalu mengumumkan. Dia memberitahu orang ramai yang berkerumun di situ bahawa sesiapa sahaja yang mampu membawa tiang itu ke luar pintu utara. dia bimbang rakyat jelata tidak yakin pada keupayaan kerajaan. Shang Yang merancang untuk melaksanakan pembaharuan yang menyeluruh di negeri Qin. ada seorang Perdana Menteri yang bernama Shang Yang. Apabila dia berjaya membawa tiang itu ke tempat yang ditetapkan. rakyat jelata mula percaya kepada keikhlasan kerajaan dalam usaha untuk memacu ekonomi negeri melalui rancangan pembaharuan yang berkenaan. "Siapa sahaja yang membawa tiang ini ke luar pintu utara. Shang Yang telah menegakkan sebatang tiang yang tingginya 10 meter di luar pintu selatan ibu kota Xianyang. akan diberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak. Usaha tersebut juga telah . Dengan sokongan yang padu daripada mereka. dia akhirnya telah mendapat satu idea. akan diberikan ganjaran sebanyak 10 Liang perak (1 Liang = 31 gram).

setiap kata atau janji yang dilafazkan akan ditunaikan. .menjadi asas yang kukuh kepada penyatuan negara China yang dijayakan oleh raja negeri Qin. Catatan Keterangan: Peribahasa "Yi Yan Wei Zhong" ini membawa erti. Peribahasa ini sering digunakan untuk menegaskan semula bahawa janji yang dibuat oleh seseorang itu pasti akan ditunaikan. Ying Zheng atau Maharaja Shihuangdi kira-kira 100 tahun selepas itu.

seekor rubah dan seekor arnab telah menjalin hubungan rapat untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh bersama.Rubah Berdukacita Atas Kematian Arnab (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. "Mengapa kamu begitu sedih?" Si rubah menjawab dengan murung. si rubah dan si arnab ini bersiar-siar untuk menikmati keindahan pemandangan alam. Si rubah juga nyaris mati. dia bertanya kepada si rubah itu. Pada suatu hari." Selepas mendengar kata-kata si rubah. ia telah terbunuh. dengan rasa ingin tahu. Tanpa disedari mereka. Kebetulan. ketika itu. sambil meratap dengan sedihnya. "Oh begitu! Memang wajarlah kamu berdukacita atas kematian sahabat karib kamu ini. orang tua itu mengeluh panjang. Perlahan-lahan. Dia berasa sangat hairan ketika melihat seekor rubah meratap dengan begitu sedih di sisi seekor arnab yang sudah mati." Catatan Keterangan: . Tentulah saya sangat sedih. Kematiannya hari ini bermakna kematian saya pada esok hari. sambil berkata. dia telah dibunuh oleh pemburu itu. Mereka bersumpah akan sehidup semati menghadapi susah atau senang. "Kami berdua ini ialah haiwan kecil yang menjadi sasaran pemburu. Kami berdua ialah teman yang sejati. sekumpulan pemburu sedang memerhatikan gerak geri mereka. Sekarang. pemburu itu mendekati mereka sambil menyiapkan anak panah masing-masing. si arnab. Kami pernah bersumpah akan sehidup semati bersama menghadapi susah atau senang. Selepas pemburu tersebut meninggalkan tempat itu. si rubah pun berlari ke sisi si arnab sahabatnya itu. Maka. Malang sekali nasib. lalu seorang tua di tempat itu. iaitu pemburu.

Peribahasa "Du Si Hu Bei" yang berasal daripada cerita tentang rubah yang berdukacita atas kematian arnab yang menjadi teman rapatnya ini membawa erti. . seseorang itu akan berasa sedih dan pilu atas kematian atau kemalangan yang menimpa sahabat karibnya.

Dia segera mengambil seketul batu. Balang itu sangat halus buatannya. lalu melontarnya ke arah tikus itu. Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang terlalu berhati-hati ketika melakukan sesuatu perkara. Si kaya itu benar-benar sangat sayang kepada balang itu. Si kaya itu menjadi berang. yang jarang ditemui di tempat lain. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tou Shu Ji Qi" atau "Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah" ini membawa erti. barulah dia sedar bahawa tindakan yang hanya mementingkan keuntungan yang ada di depan mata sahaja tanpa memikirkan akibatnya. Peristiwa tersebut menjadikan si kaya itu berasa sangat sedih. si kaya itu terlihat seekor tikus yang melompat ke dalam balang antik kesayangannya itu untuk makan baki makanan yang tertinggal di dalamnya tanpa disedarinya. ada sebiji balang yang diperbuat daripada jed. balang jed yang sangat berharga itu juga pecah. Menurut ceritanya. Pada ketika itu. akan membawa bahaya atau kerugian yang besar kepada dirinya sendiri. terdapat sebuah cerita tentang seorang lelaki kaya yang sangat gemar akan barang-barang antik. Dia amat sesal dengan perbuatannya yang mengikut rasa marahnya itu hingga menyebabkan kerugian yang begitu besar.Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah (CERITA RAKYAT CINA) Dalam buku "Han Shu". antara koleksi yang disimpan oleh si kaya itu. sayang sekali. Pastinya tikus itu terbunuh. . Dia mahu menggunakan pengalamannya itu untuk mengingatkan orang lain supaya menahan diri daripada bertindak dengan melulu. dan jangan merosakkan barang-barang berharga milik sendiri semata-mata kerana mahu membunuh seekor tikus. Bagaimanapun. Pada suatu malam. menahan diri daripada mengambil tindakan terhadap orang jahat semata-mata kerana takut membawa bahaya kepada orang baik. iaitu "Catatan Sejarah Zaman Dinasti Han". dan mempunyai nilai sejarah yang tinggi. yang tidak dapat ditebus lagi dengan apa jua.

merenung kesalahan dalam bilik yang ditutup pintunya atau dalam ruang yang tertutup. Apabila mendapat tahu hal tersebut. "Sebagai Ketua Pengawas daerah ini. Ketika melihat kedua-duanya sudah insaf akan kesalahan mereka. Dia berkata dengan malu. Dia berkeras mengatakan ladang itu diwariskan kepadanya. Saya tidak layak lagi memegang jawatan yang begitu penting ini. saya kurang cekap dalam mendidik rakyat jelata sehingga menyebabkan berlaku pergaduhan antara dua saudara kandung. Han Yanshou tidak mahu berjumpa dengan sesiapa pun dengan alasan sakit. Catatan Keterangan: Peribahasa "Bi Men Si Guo" ini bermaksud." Pada hari itu. "Ladang milik saya telah dirampas oleh adik saya. di negeri Yan. Dia mengurung dirinya di dalam sebuah bilik untuk merenung kesalahannya. ketika membuat tinjauan ke Kaunti Gaoling. Mereka berdua segera menuju ke rumah Han Yanshou untuk meminta maaf daripadanya. Salah seorang daripada mereka berkata dengan marah. dua beradik yang bertelagah dan mengadu kepada Han Yanshou itu berasa sangat sesal. Semuanya disebabkan kesilapan dan kecuaian saya. Tolonglah tuan buat keputusan yang adil bagi saya. Ini bukan sahaja melanggar adat dan kesantunan. ada seorang pegawai kerajaan bernama Han Yanshou yang menjawat jawatan sebagai Ketua Pengawas Daerah Zuopingyi." Seorang lagi pula berkata dengan sedih. seseorang yang benar-benar insaf akan kesalahan dan kesilapan dirinya.Merenung Kesalahan dalam Ruang Tertutup (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Han Barat (tahun 206-220 Sebelum Masihi). Abang saya bersikap tidak wajar. "Ladang itu sebenarnya diwariskan oleh ibu bapa kepada saya. barulah nampak sedikit kelegaan dan kegembiraan pada air muka Han Yanshou." Peristiwa tersebut amat menyentuh hati Han Yanshou. dia terjumpa dua orang adik-beradik yang sedang bertelagah. Pada suatu hari. malah akan membawa aib kepada orang yang berakhlak mulia. . Peribahasa ini membawa erti.

.

Tapi. "Inilah peluang yang baik untuk belajar dengannya. Aku telah melemparkan . maka puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu boleh diibaratkan sebagai seketul jed. Chang Jian segera berangkat. "Jika Zhao Gu melawat ke Suzhou. ada seorang lelaki bernama Chang Jian yang juga sangat berminat untuk mencipta puisi. Chang Jian berkata dengan penuh rasa kagum dan hormat. iaitu antara tahun 618 hingga tahun 907 Masihi. Pada suatua hari.Lempar Bata Dapat Jed (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Tang. dia pasti mahu melengkapkannya. Pada ketika itu. dia merasakan bahawa puisi yang dihasilkannya masih kurang menarik jika dibandingkan dengan puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Fikirnya dalam hati. ini telah menarik minatnya untuk melengkapkan puisi itu. "Jika puisi saya diibaratkan sebagai seketul batu bata. Setelah menbaca dua baris puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Seperti yang disangka. Dua baris yang ditambahnya memang jauh lebih baik daripada yang dicipta oleh Chang Jian itu. Zhao Gu yang melawat ke kuil itu ternampak dua baris puisi yang belum lengkap itu. Jika Zhao Gu nampak puisi yang belum lengkap itu. bagaimana caranya untuk meminta dia mencipta serangkap puisi untukku?" Tiba-tiba. di negeri China. dia terus menulis dua baris puisi pada dingin kuil itu. kerana puisi klasik China biasanya mengandungi empat baris. ada seorang penyair tersohor yang bernama Zhao Gu. menuju ke Kuil Lingyan di Suzhou itu. Bagaimanapun. Setelah tiba di sana. Chang Jian mendapat tahu bahawa Zhao Gu akan melawat ke Suzhou. Aku boleh menulis dua baris puisi pada dinding kuil itu dulu. dia terfikir pula. Tidak lama kemudian. Puisi yang dihasilkannya selalu mendapat sambutan dan pujian orang ramai." Maka. pastilah dia akan mengunjungi Kuil Lingyan.

" Catatan Keterangan: Peribahasa "Pao Zhuan Yin Yu" ini bermakna. . dengan menyatakan pandangannya yang dianggap kurang matang dan mentah. Yang aku peroleh akhirnya ialah seketul jed yang jauh lebih bernilai. selalu digunakan oleh orang China untuk menyindir perbuatan orang yang "memancing" pandangan yang lebih bijak atau lebih matang daripada para pembaca atau pendengar. Peribahasa yang menunjukkan sifat rendah hati ini. melemparkan seketul batu bata untuk mendapatkan seketul jed yang lebih bernilai daripada orang lain.seketul batu bata terlebih dahulu.

Jiu Ji pun membawanya pulang ke istana untuk menghadap raja negeri Jin. Setelah mendapat tahu bahawa petani itu ialah anak kepada seorang bekas pegawai kerajaan yang dibunuh kerana didapati bersalah. Hanya orang yang berakhlak mulia sahaja yang akan memiliki sifat ini. Dia berjaya membantu baginda mencapai cita-cita untuk memperluaskan kuasa hegemoninya. Melihat pasangan tersebut melayan satu sama lain dengan begitu hormat seperti melayan tetamu. Jiu Ji ternampak seorang petani yang sedang mengerjakan sawah padinya. "Sifat hormat-menghormati ialah budi baik yang patut kita junjung tinggi. raja Shun telah membuang negeri seorang pewagai bernama Gun. ada seorang pegawai kanan di negeri Jin yang bernama Jiu Ji." . "Ayahnya ialah seorang yang bersalah. Pada suatu hari. Sifat baik ini hendaklah dipupuk di kalangan rakyat kita. isteri petani itu pun menghidangkan makanan yang masih panas kepadanya dengan cara yang sangat hormat." Raja tersebut bertanya dengan hairan. Pada zaman purba kala pula. "Cubalah tuanku teliti sejarah kita yang lalu. Dia memohon kepada baginda supaya memberikan jawatan yang penting kepada petani itu. Katanya kepada raja negeri Jin itu.Melayan Satu Sama Lain dengan Hormat Seperti Tetamu (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Chunqiu atau Musim Bunga dan Gugur (tahun 770-476 Sebelum Masihi). dia berasa sangat terharu. Wajarkah jika kita melantiknya sebagai pegawai kerajaan?" Jiu Ji menjawab dengan serius. Pada waktu makan tengah hari. tetapi dia akhirnya dilantik oleh raja itu sebagai Perdana Menterinya. Tuanku hanya perlu memanfaatkan kelebihannya sahaja. Guang Zhong pernah menjadi musuh kepada raja negeri Qi. tetapi melantik anaknya sebagai pegawai kanan kerajaan. Dia sering "turun padang" untuk melihat sendiri masalah rakyat.

ia masih dianggap oleh orang China sebagai suasana yang paling sempurna dalam hubungan suami isteri. dan memberikan satu jawatan yang penting kepada petani itu.Akhirnya. pasangan suami dan isteri melayan satu sama lain dengan penuh hormat seperti melayan tetamu. raja negeri Jin telah menerima nasihat Jiu Ji. Catatan Keterangan: Peribahasa "Xiang Jing Ru Bin" ini membawa erti. . Sampai hari ini.

Kemudian. mengapa kita hanya melihat kawanan kambing. menteri mengunci dua puluh ekor anjing di dalam sebuah rumah. mereka kembali ke kedua rumah itu. “Jika kita bicara tentang produktivitas. menteri mengunci dua puluh ekor kambing dengan sekeranjang penuh jerami.” Malam harinya. besok pagi Tuanku akan mendapatkan jawabannya.” kata menteri. dengan sekeranjang daging. jumlah kambing-kambing bisa berkembang pesat dan bertambah banyak sedangkan anjinganjing hanya berkelahi di antara mereka sendiri. Tetapi. tempat menampung kambing. Lalu. . “anjing-anjing tidak memakai makanan mereka. “Tuanku. bukan kawanan anjing? Bisa kamu jelaskan itu?” Menteri yang cerdas itu pun menjawab. tidur pulas. “Tuanku. sepertinya anjing lebih produktif daripada kambing. Mereka melihat para kambing sedang berdekatan. kata menteri kepada raja. melainkan hanya berkelahi memperebutkan makanan itu sampai mati.” Raja puas dengan menterinya. sedangkan keranjang berisi daging itu tetap utuh. izinkan aku mengadakan percobaan dan Tuanku akan tahu apa alasannya. seorang raja berkata kepada menterinya. Kalau mereka selalu berkelahi.ANJING DAN KAMBING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu masa. mereka melihat ternyata anjing-anjing itu saling berkelahi dengan sengitnya sampai mati.” Keesokan paginya. Menteri memerintahkan agar kedua rumah itu dikunci dan dijaga dengan ketat. “Tuanku. Keranjang jeraminya sudah kosong. Setelah menteri memerintahkan agar rumah tempat menampung anjing-anjing itu dibuka. mereka tidak pernah makmur. Demikian juga dengan manusia. Tetapi. kambingkambing itu memakan jerami dan tidur bersama-sama. Karena itulah. Di sebuah rumah lain. menteri dan raja mendatangi rumah yang lain.

Angsa berpikir.” Angsa itu kemudian terbang ke rumah wanita itu. dimana tinggal seorang ibu miskin dan dua orang puterinya. “Mengapa kau kemari. Juallah.” sahut angsa. maka kalian tidak menderita lagi. Dari waktu ke waktu angsa datang dan setiap kali ia memberikan selembar bulu emas. “Angsa. kami tidak mempunyai apa-apa untukmu. Aku tahu keadaan kalian. “Aku ingin memberikan sesuatu kepadamu. Ada sebuah rumah di dekat kolam itu. hiduplah seekor angsa berbulu emas di sebuah kolam. “Jika aku memberikan selembar bulu emasku kepada mereka satu demi satu. .” kata ibu. Mereka benar-benar miskin dan hidup menderita. Ibu dan kedua puterinya hidup berkecukupan dengan menjual bulu-bulu angsa emas.” “Aku tidak minta apa-apa. Mereka akan hidup lebih baik dengan uang dari penjualan buluku itu.” Angsa mencabut selembar bulunya dan pergi. Angsa itu tahu bahwa mereka sedang mengalami masalah.Angsa Berbulu Emas (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. Aku akan memberikan bulu emasku satu per satu kepadamu. ibu itu dapat menjualnya.

Aku akan pergi dan takkan pernah kembali lagi. . kita akan melukai angsa itu. Kami tidak mau menyakitinya. namun sebaliknya kau hendak membunuhku. “Jangan serakah.” Puteri-puterinya dengan polos berkata. Aku selalu memberimu bulu-bulu emasku. “Ibu yang malang. mungkin saja ia tidak pernah datang lagi. “Jangan percaya kepada angsa itu.” Ia pun terbang meninggalkan rumah itu dan tak pernah terlihat lagi.” Sang ibu menyesal dan minta maaf kepada angsa. Pada suatu hari ia berkata kepada anaknya.” Namun sang ibu tetap pada pendiriannya. “Ibu. kita akan menjadi miskin lagi.” kata angsa. Kita ambil saja semua bulunya ketika ia datang lagi nanti. Namun bulu-bulu emas itu berubah menjadi bulu-bulu biasa yang kasar dan aneh . Jika ini terjadi.Namun wanita itu ingin segera mengambil semua bulu emas angsa itu. “aku ingin menolongmu. Angsa berkata. Ibu terkejut melihat bulu-bulu itu. wanita itu menangkapnya dan mencabuti semua bulunya. namun sekarang aku tidak merasa perlu menolongmu lagi. Ketika angsa datang lagi.

Tukang Sihir itu terdiam. Dengan menggunakan tangan kanannya. mintalah apa-apa sahaja . " Wahai penduduk kampung. saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. "Baiklah Tukang Sihir. " Baiklah Tukang Sihir." kata Tukang Sihir. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh." kata Tukang Sihir. Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon. dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu. " Wahai Tukang Sihir. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. akan saya kabulkan permintaan anda. sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka." kata Thenaliraman. saya seorang ahli sihir terkemuka di India." Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu . Pada suatu hari.AHLI SIHIR YANG ANGKUH (CERITA RAKYAT INDIA) Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya. " Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda." kata Thenaliraman. tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka. saya ingin mencabar anda.

Ibunya. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. Semasa dalam pelayaran. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru. nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu. Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang. Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Kehidupan mereka sangat miskin. Namun begitu. Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur."Oh. Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar.NAKHODA TANGGANG (CERITA RAKYAT MELAYU) Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. Pada suatu hari." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Akhirnya. . Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang. setelah jauh belayar. Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. terdapat sebuah kapal sedang berlabuh.Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya. Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal. Pada suatu petang. Akhirnya. Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya. Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Di muara sungai . Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. Keadaan pada masa itu sungguh cemas.

. Itulah balasan kepada anak yang derhaka .Ibu! Ampunkanlah anakanda .." Oh ... tetapi sudah terlambat." teriak Nakhoda Tanggang. Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya. kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu. Setelah ribut reda.

minum.” sahut kepala pertama.” Kepala kedua sakit hati mendengar jawaban kepala pertama. namun ia tidak berkata apa-apa.” “Aku ingin mencobanya. . Aku yang berhak memakannya. “Berikan sedikit kepadaku. “Enak sekali.” “Tidak. Burung itu memiliki dua kepala.Burung Berkepala Dua (Cerita Rakyat India) Sebatang pohon beringin tumbuh di tepi sebuah danau. Di pohon itu banyak burung membuat sarang. “Aku yang melihatnya duluan. Pada suatu hari burung itu berjalan-jalan di tepi danau. Kepala pertama burung itu melihat buah yang berwarna merah keemasan di tanah. “baru kali ini aku menemukan buah selezat ini. Buah itu tampak sangat lezat dan kepala pertama memakannya. namun burung itu hanya memiliki satu tubuh dan satu perut. Salah satu burung sangat aneh dan berbeda dengan burung pada umumnya. Masing-masing kepala dapat makan. Lagi pula buah ini nantinya masuk ke perut kita berdua. berpikir dan berbicara sendiri.” kata kepala kedua.” katanya.

” Kepala pertama memohon agar kepala kedua tidak memakan buah beracun itu. Namun kepala kedua tidak mau mendengar. aku berhak memakannya. Bila kau memakannya.” “Jangan.Beberapa hari kemudian. “Lihat. kita berdua akan mati. .”kita berdua memiliki satu tubuh. aku akan memakan buah ini dan membalas penghinaanmu.” “Aku melihat buah ini duluan. Kepala kedua segera mengambil beberapa buah dan berkata. mereka berdua tewas. kepala kedua melihat sejenis buah yang sangat beracun.” kata kepala pertama. Ia memakan buah itu dan sebagai akibatnya.

tak seorang pun diberi kesem-patan menyela pembicara-annya. Sang Menteri pun mulai bercerita. Tem-purungnya terbelah menjadi dua. Kura-kura itu awalnya tinggal di sebuah danau di dekat pegunungan Himalaya. Sang menteri pun selalu memikirkan cara terbaik menghilangkan kebiasaan buruk rajanya itu Pada suatu hari raja dan menterinya pergi berjalan-jalan di halaman istana. hidup seorang raja yang sangat gemar berbicara. Dengan penuh keseriusan Sang Raja mendengarkan cerita menterinya. Sang Menteri hanya mengangguk-anggukkan kepala menunggu kesem-patan berbicara. Sang Menteri segera menukas dan berkata. Apabila ia sudah mulai membuka mulutnya.Raja dan Kura-kura (Cerita Rakyat India) Di Benares. Kemu-dian dia merasa menemukan cara terbaik untuk menghilangkan kebiasaan buruk Sang Raja. Mereka pun akhirnya bersahabat. Ketika Sang Raja me-narik napas untuk berbi-cara lagi. saya tahu kejadian sebenarnya yang dialami kura-kura naas ini!” “Benarkah? Bila begitu. Hal ini sangat mengganggu menterinya.” kata Raja penuh rasa ingin tahu. India. “Bagaimana hal ini dapat terjadi?” Lalu Raja mulai dengan dugaan-du-gaannya. . Di sana terdapat juga dua ekor angsa yang selalu mencari makan di danau tersebut. “Paduka. Pada suatu hari dua ekor angsa itu menemui kura-kura yang sedang berjemur di tepi danau. Tiba-tiba mereka melihat seekor kura-kura tergeletak di lantai. lekas katakan. Dia terus-menerus membicarakan kemungkinan-kemungkinan yang terjadi dengan kura-kura itu. “Sungguh ajaib!” kata Sang Raja dengan hairan.

“Dengan senang hati aku akan turut denganmu.” janji kura-kura. “Apa anehnya? Apakah manusia itu sedemiki-an bodohnya sehingga merasa aneh melihat hal seperti ini?” Ketika kura-kura membuka mulutnya untuk berbicara. lihat! Sungguh lucu.” kata angsa.” lanjutnya dengan wajah mendadak sedih.”kata Sang Menteri mengakhiri . Mereka pun tertawa terbahak-bahak sambil berteriak.” Kura-kura yang suka sekali bicara merasa tersinggung ditertawakan. “Kalau saja kura-kura itu tidak suka berbicara berlebih-lebihan. Tapi selama dalam perjalanan kamu jangan berbicara karena akan membahayakan dirimu. sayangnya aku tak dapat terbang seperti kalian. Lalu kedua angsa tersebut meminta kura-kura agar meng-gigit sepotong bambu.” sahut kura-kura riang. tentu sekarang dia telah tiba di tempat sahabatnya. be-berapa orang di Benares melihat pe-mandangan unik tersebut. Dengan penuh kemarah-an dia berkata. Bawalah aku ke tempat kalian yang indah itu. Dia terjatuh tepat di sini dan tempurungnya terbelah dua. “Tetapi. Tidak-kah engkau ingin ikut kami ke sana?” tanya Sang Angsa. Daerah tempat tinggal kami adalah daerah terindah di dunia. “Kami akan memban-tumu agar dapat turut bersama kami ke sana.“Kura-kura. Kemudian kedua angsa tersebut menggigit ujung-ujung bambu dan mereka pun terbang ke angkasa. “Aku akan selalu mengingat laranganmu. Ketika kedua angsa itu sudah terbang tinggi. dua ekor angsa itu sedang terbang di istana. “Coba. kami akan segera kembali ke tempat asal kami yang terletak di gua emas di kaki Gunung Tschittakura. Ada dua ekor angsa membawa kura-kura dengan sepotong bambu. Dia pun lupa pada lara-ngan kedua sahabatnya. Kura-kura pun terlepas dari bilah bambu yang digigitnya.

” sahut Sang Raja sambil tersenyum. . Sang Raja mulai menghemat kata-katanya. “Sebuah cerita yang menarik. Dia menyadari kemana arah pembicaraan menterinya. Dia tidak lagi banyak bicara. Pada saat bersamaan Raja pun memandang menterinya. Tentu saja Sang Menteri amat senang melihat kenyataan itu.ceritanya sambil memandang Sang Raja. Sejak saat itu.

Pangeran Matahari berkata. namun ia menunggu hingga putera ketiganya dewasa. Pada ulang tahun Pangeran Matahari yang ke duapuluh satu.Tiga Pangeran dan Peri Air (Cerita Rakyat India) Dahulu kala hiduplah seorang raja dengan tiga putera. Kak. Maka ia memanggil pangeran pertama dan kedua. karena itu sudah menjadi haknya. Pangeran Matahari melihat mereka dan bertanya. “Aku ikut bersama kalian. namun raja dapat melihat bahwa ratu tidak puas dengan jawabannya. Sang raja begitu gembira dengan kelahiran pengeran ketiga sehingga ia berjanji kepada sang ratu akan memenuhi apapun yang dimintanya. kau berjanji akan memberiku hadiah. ke mana kalian pergi?” Ketika mendengar kemana dan mengapa mereka pergi. “Kak. kerajaan menjadi hak putera kedua. Hanya bila kedua kakaknya meninggal. putera ketiga berhak memerintah kerajaan. “Kemudian kembalilah dan memerintah di kerajaan ini sesuai dengan hakmu.” . Raja khawatir ratu akan melakukan sesnatu untuk menyingkirkan putera pertama dan kedua. ketika anak ketiga kita lahir dulu.” Sang raja menolak. Ia menyuruh mereka pergi dan tinggal di hutan hingga ia wafat. Sang ratu mengingat janji raja kepadanya.” Ketika mereka berjalan ke luar istana. Kemudian bila putera pertama tidak dapat menjadi raja. dan mengatakan bahwa kerajaan harus diserahkan putera tertua. sang ratu berkata kepada raja.”Yang mulia. Yang tertua bernama Pangeran Bintang. Sekarang aku minta Yang Mulia menyerahkan kerajaan ini kepada Pangeran Matahari. Ratu pergi. adiknya bernama Pangeran Bulan dan yang bungsu Pangeran Matahari.

. seperti apa peri yang baik?” “Seperti langit di atas kita. Di sana mereka menemukan sebuah kolam dan memutuskan untuk beristirahat sejenak. Di kolam ia tidak melihat adiknnya. peri air betanya kepadanya. “Ternyata kau juga tidak tahu. kami menunggu di sini." kata peri air sambil menyeret Pangeran Bulan ke guanya.” dan peri air membawa pemuda malang itu ke guanya di dasar kolam.” Raja peri telah memberikan kolam itu kepada seorang peri air.” kata pangeran tertua kepada Pangeran Matahari. Dik.” Peri air mendengarkan dengan seksama.” “Kau tidak tahu seperti apa peri yang baik.”Seperti apa peri yang baik itu?” Ketika Pangeran Matahari masuk ke dalam kolam.Mereka terus berjalan hingga masuk ke hutan. Kemudian bawakan sedikit air. “Pergilah ke kolam. “Katakan. Air kolam yang jernih membuatnya ingin mandi.” kata raja peri.” kata Pangeran Matahari setelah berpikir sejenak. Tiba-tiba muncul peri air yang langsung bertanya. “dan kau boleh melakukan apa saja kepada siapa pun yang datang ke kolam ini. Ia masuk ke dalam kolam. “seperti matahari dan bulan. Pertanyaan itu adalah.”Seperti apa peri yang baik itu?” “Peri yang baik. kecuali bila ia dapat menjawab pertanyaanku. “Kau berkuasa di kolam ini. “Mandi dan minumlah. Pangeran Bintang menyuruh Pangeran Bulan menyusulnya.” jawab Pangeran Bulan. Setelah menunggu cukup lama dan adik mereka tidak muncul.

Aku tak dapat pergi bersama Pangeran Bulan dan meninggalkan Pangeran Matahari yang malang di sini. Ia berkata.” kata Pangeran Bintang dalam hati. Ia menunggu dengan sabar." kata Pangeran.”." ." kata Pangeran. Tahulah ia bahwa ada seorang peri air tinggal di dalam kolam itu. yang takut akan dosa dan berbuat baik dalam kata-kata dan perbuatan." kata peri air.”Kau tampak lelah. “Kau tahu apa yang harus kau lakukan dan baik hati. teman. “aku akan mengembalikan satu adikmu.” "Ya. “dan raja peri memberiku kuasa untuk melakukan apa saja kepada semua orang yang masuk ke dalam air kecuali mereka yang dapat menjawab pertanyaanku dengan benar.” katanya kepada Pangeran.”Kau telah mengambil kedua adikku. Yang mana yang harus kukembalikan kepadamu?" "Kembalikan si bungsu. Peri muncul." "Aku akan menjawabnya.” kata peri air. Ia menarik pedangnya dan menyiapkan busurnya.” kata peri air. Ia pun pergi ke kolam.“Pasti terjadi sesuatu pada adik-adikku." "Oh Pangeran yang bijaksana. kau sungguh bijaksana. Aku akan mengembalikan kedua adikmu. “Peri yang baik seperti pemilik hati yang murni. “Mengapa kau tidak mandi di kolam lalu berbaring di tepi sana?” Namun Pangeran itu tahu pencari kayu itu adalah peri air.”Karena ialah ayah kami menyuruh kami pergi. menyamar sebagai seorang pencari kayu." kata peri air. “Pangeran. Di tepi kolam ia melihat jejak kaki adik-adiknya masuk ke dalam kolam. "Mengapa kau mengambil mereka?" "Karena mereka tidak dapat menjawab pertanyaanku.

Ia juga membangun sebuah rumah untuk peri air di taman istana. .Ketiga pangeran itu tinggal di hutan bersama-sama hingga ayah mereka wafat. Kemudian mereka kembali ke istana. Pangeran Bintang menjadi raja dan ia mengajak kedua adiknya memerintah bersamanya.

“Bumi meledak. ia mendengar suara benturan keras. “Kata siapa?” tanya singa lagi. beberapa ekor saling bertabrakan dan menginjak yang lain. “Stop! Stop!” teriaknya menghentikan mereka. Reptil. “Apa yang terjadi? Mengapa kalian semuanya lari?” tanya singa. Bumi Meledak. “Bila bumi ini pecah. Semua ingin menyelamatkan diri dan jeritan ketakutan mereka menyebabkan suasana menjadi kacau balau. serangga dan hewan berkaki empat. Melihat begitu banyak kelinci berlari-lari. Seekor singa berdiri di atas bukit. “Hei. “Bumi meledak. Sambil berlari mereka berteriak kepada kelinci-kelinci lain. pendeknya semua hewan.Kabar Buruk (Cerita Rakyat India) Pada suatu hari. Ia melompat kaget. seekor kelinci kelabu sedang tidur-tiduran di bawah pohon beringin. Kiamat!” Dalam waktu singkat ribuan kelinci berlarian hiruk pikuk di seluruh hutan. seekor kelinci lain melihatnya dan bertanya. “Aku dengar dari monyet. burung. Ketika ia berlari di hutan. Ia segera menuruni bukit dan mencegat mereka. ikut berlari ketakutan. Berita menyebar dari mulut ke mulut dan dalam sekejab semua hewan tahu bahwa bumi akan meledak. Kelinci kelabu menjawab. Hewan-hewan berhenti berlari. Beberapa kelinci juga menabrak sang singa. “Bumi akan meledak! Kau lebih baik lari juga!” Kelinci kedua lari lebih cepat dari kelinci kelabu. ia melihat semua hewan berlomba-lomba lari. “Kiamat! Bumi meledak!” Ia pun lari tunggang langgang tanpa melihat sekelilingnya.” . Ia sedang berpikir. Apa yang akan terjadi padaku?” Tiba-tiba. Mau ke mana?”. hewan-hewan lain ikut ketakutan. kau lari cepat sekali. maka terjadi kiamat.” jawab seekor kakak tua.

“Nah. bila mendengar kabar apa pun.Ketika para monyet ditanya. “Baginda. Perlahan-lahan mereka membubarkan diri dan pulang ke rumah masing-masing. “Bumi kita aman. Harimau mendengar berita itu dari gajah. satu per satu menunjuk sang pembawa berita. .” Singa meneliti suara yang didengar kelinci kelabu.” “Lain kali.” Para hewan saling berpandang-pandangan dengan malu. selidikilah dulu sebelum bertindak. aku mendengar dengan telingaku sendiri. Singa bertanya kepada kelinci kelabu. “Mengapa kau berpikir bahwa bumi ini akan meledak?” Kelinci kelabu menjawab sambil terengah -engah. Akhirnya mereka semua bertanya kepada para kelinci. kalian lihat sendiri. Ternyata penyebab seluruh kekacauan itu adalah sebuah kelapa besar yang jatuh menimpa tumpukan batu di bawahnya dan menyebabkan batu-batu itu longsor. Hingga akhirnya mereka menemukan sumber berita buruk itu.” kata singa. Sekarang kalian pulanglah. mereka berkata bahwa mereka mendengarnya dari para harimau. Gajah mengatakan bahwa sumber beritanya adalah banteng. bumi pecah.

seorang pemuda datang menemui sang kakek.” kata pemuda. “Kakek yang bijak. apa yang ada dalam kotak ini?” katanya dalam hati. buah. Ketika tiba di luar gua.” Ia membuka kotak itu dan seketika itu juga ia berubah menjadi sebatang pohon yang tinggi. dari akar. batang. “Kulihat saja apa isinya. “Aku ingin menjadi orang yang berguna bagi orang lain. Semua bagian pohon kelapa. Kakek itu juga sangat bijaksana dan mengetahui banyak hal. yaitu berguna untuk orang lain. kek.” “Terima kasih. pohon kelapa. Aku ingin melayani sepanjang hidupku. ia berhenti. “Aku penasaran. banyak orang mengatakan usianya sudah seribu tahun. sesuatu akan terjadi pada dirimu. kek. Ia sudah sangat tua. Katakan padaku. Sang pemuda mengambil kotak itu dan pergi.” kata pemuda itu. Itulah hukuman baginya karena tidak mematuhi peringatan sang kakek. Banyak orang datang ke guanya di dekat laut. “Bawalah kotak ajaib ini. Jangan kaubuka kotak ini sebelum kau tiba di rumah. Ingat.” kata kakek. namun ia tetap menjadi apa yang ia inginkan. bila engkau membukanya sekarang. daun hingga bagian yang lain bermanfaat bagi manusia .Kisah Pohon Kelapa (Cerita Rakyat Melayu) Dahulu kala hiduplah seorang kakek tua. Pada suatu hari . Mereka meminta kakek membantu memecahkan masalah mereka. bagaimana aku dapat melakukannya?” “Niatmu sangat terpuji.

Ia memerintahkan supaya mereka mengangkat gunung Mahameru dan memindahkannya ke arah barat. Ketika para dewa tiba di tengah-tengah pulau Jawa. Karena besarnya gunung ini. puncak gunung jatuh dan menjadi gunung Semeru. di pulau Jawa bagian timur terdapat sebuah gunung besar bernama Mahameru. pulau Jawa makin lama makin miring ke arah timur. Ujung timur pulau Jawa tenggelam dan ujung baratnya terangkat ke atas. Gunung itu kemudian disebut gunung Tidar. Para dewa sangat prihatin sehingga menghadap Batara Guru untuk melaporkan masalah ini. . Sebagian demi sebagian gunung jatuh. gunung Tidar menjadi pakunya pulau Jawa. gunung yang mereka bawa tinggal sedikit.Legenda Gunung Tidar (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. Ketika diangkat. Para dewa bersama-sama mengangkat gunung yang sangat besar itu dan terbang membawanya ke arah barat. yang kemudian membentuk gunung kecil . Mereka terus membawa gunung Mahameru ke barat. Pulau Jawa pun tidak lagi miring ke timur. Batara Guru kemudian mengumpulkan para dewa. Mereka pun memutuskan untuk meletakkan sisa gunung itu. Bagian-bagian yang jatuh itu membentuk deretan gunung baru. Kerana letaknya yang tepat di tengah pulau Jawa.

Siapa yang menang akan mendapat wortel dan yang kalah mendapatkan batangnya.” Melihat tumpukan kecil itu berisi wortel dan tumpukan kecil hanya berisi batangnya saja. Tiba saatnya untuk membagi hasil panenan itu. aku tidak setuju. Kau setuju?” katanya. “Satu lagi. Kau tidak boleh menolak. Mula-mula mereka memilih bibit wortel dan menanamnya. “Kalau kau menang. “karena aku tahu kau lebih lambat dariku. kau boleh mendahuluiku sepuluh langkah. baiklah. kepiting menjawab. Tumpukan ini kecil dan yang di sebelah sana lebih besar. Mari kita berjalan menjauh sebanyak tiga puluh melangkah lalu kita berlomba lari .” kaulah yang harus mendahuluiku sepuluh langkah.” “Baiklah. “Terima kasih.” “Tidak. tetapi ia gembira dengan usul si kepiting. Kelinci berkata kepada kepiting. Mereka memanen dan memisahkan wortel dari batangnya.KELINCI DAN KEPITING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu hari seekor kelinci dan seekor kepiting bersama-sama menanam wortel. Kemudian mereka merawat tanaman wortel muda. Kelinci gembira karena ia yakin akan memenangkan lomba lari. . tetapi aku ingin bersikap adil. cukup adil untukku.” jawab kepiting. Kita bagi saja kedua tumpukan ini menjadi dua. “Lihatlah kedua tumpukan wortel ini.” kata kelinci.” kata kelinci. aku tidak mau. Bagaimana?” “ Baiklah. temanku. kau boleh mengambil semua wortel dan batangnya sekaligus. keduanya sangat kompak.” kelinci menjawab ragu-ragu. Bagaimana menurutmu?” “Tidak. Ambillah tumpukan besar itu dan aku akan mengambil tumpukan yang lebih kecil.” kata kepiting.

Ia sangat sedih karena tidak mengerti bagaimana kepiting dapat mengalahkannya. “Aku di sini! Aku tiba sebelum kau!” Pada hari itu untuk pertama kalinya kelinci kalah dalam lomba lari. “Dimana kau. Tanpa sepengetahuannya. “Aku di sini!” sahut kepiting di belakangnya. Kepiting sedang memanjat tumpukan wortel. Kelinci terkejut bukan kepalang.Mereka berjalan bersama-sama sejauh tiga puluh langkah. Diam-diam kepiting melepaskan jepitannya dan menjatuhkan diri di atas tumpukan wortel. Kelinci mulai lari untuk mendahului kepiting sejauh sepuluh langkah. Kepiting pun mendapatkan semua wortel itu. kepiting menjepit ekor kelinci dengan capitnya. Ketika mereka tiba di tumpukan wortel. teman?” tanya kelinci gembira ketika tidak melihat kepiting. kelinci membalikkan badannya untuk melihat kepiting yang dikiranya masih jauh tertinggal di belakangnya. . tidak percaya apa yang dilihatnya.

pada sebatang pokok tinggal sekawan burung bayan. maka tidaklah terjadi pertemuan yang dimaksudkan. Dengan burung bayan di tangannya. Mereka telah berjanji untuk bertemu.” Mendengarkan kata-kata Burung Bayan itu. “ Usahlah tuan makan daging hamba. Burung-burung itu telah berjaya mengusir sepasang cerpeling yang tinggal di pangkal pokok tersebut. Sebelum penjerat burung itu kembali untuk mengambil burung-burung yang terjerat itu. sebelum sempat ketua burung itu melepaskan.Cerita Burung Bayan (Cerita rakyat Melayu) Cerita Burung Bayang merupakan himpunan cerita pendek. Setiap sebuah cerita akan berakhir sebaik-baik sahaja menyinsingnya waktu fajar. isteri saudagar telah mabuk asmara menginginkan putera raja tersebut. Isteri saudagar kaya ini seorang wanita yang jelita. Kerana syik dan leka mendengar cerita-cerita Burung Bayan setiap kali dia hendak berjumpa. muslihat . Banyak cerita Burung Bayan yang menarik hati itu tersirat pelbagai nasihat itu telah berjaya menggagalkan pertemuan sepasang kekasih itu. Pada waktu malam. sewaktu burung yang terakhir dibuang ke tanah. Cerita Bayan Budiman amat masyhur dalam kalangan orang-orang Melayu. Penjerat itu mahu membawa burung bayang pulang untuk digulainya. Menurut hikayat cerita ini. Seorang anak raja telah berlalu di hadapan rumah saudagar itu dan terpandang akan wajah isteri saudagar tersebut. Burung Bayan mula bercerita. Cerita-ceritanya itu menambat hati isteri saudagar itu. penjerat itu tidak mempercayainya. penjerat itu tidak melepaskannya kerana dia telah diperdaya burung-burung tersebut. Daripada kejadian itu. Burung Bayan lalu berkata. Pada suatu hari. Namun. sewaktu isteri suadagar itu sedang bersiap-siap untuk meninggalkan rumah. Dengan yang demikian. Juallah hamba di pasar dan pasti tuan akan mendapat harga yang mahal bagi diri hamba. Sudah tentu penjerat burung itu akan membuang mereka ke tanah apabila dia kembali ke sana nanti. Walaupun dia berpura-pura mati. penjerat burung itu pun pergi menjualnya kepada seorang saudagar kaya-raya yang bernama Khoja Maimun. Namun. ketua burung bayan telah mengarahkan semua rakanya berpua-pura mati. rakanrakan burung yang lain telah terbang pergi menyelamatkan diri. datang seorang penjerat burung lalu memasang jala dan menjerat burung-burung itu. saudagar Khoja Maimun telah bertolak ke luar negeri untuk urusan perniagaan.

. isteri saudagar itu sedar akan kesilapannya dan dia menjadi seorang isteri yang taat kepada suaminya. berjaya.Burung Bayan untuk memelihara kehormatan isteri tuannya. Khoja Maimun itu. Pada akhir cerita.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful