P. 1
cerita rakyat

cerita rakyat

|Views: 2,437|Likes:
Published by Gance Bless
cerita rakyat
cerita rakyat

More info:

Published by: Gance Bless on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

Tongkat Ajaib (Cerita Rakyat Cina

)

Dahulu kala, ada sebuah danau yang sangat jernih di Yunnan. Beberapa orang petani memelihara sapi di dekat danau itu. Tiap pagi mereka mambawa sembilan puluh sembilan ekor sapi untuk minum di danau, namun pada siang hari, sapi-sapi itu berubah menjadi seratus ekor. Seorang gadis cantik selalu muncul pada saat yang sama. Tak seorang pun tahu dari mana asal gadis itu, namun mereka menyukainya. Ia tahu tentang banyak hal dan suka bercerita. Ceritanya sangat menarik. “Ada seekor sapi ajaib di antara ternak kalian,” katanya. “Ia dapat berjalan di atas air. Sehelai bulunya dapat mengangkat beban yang sangat berat.”

Para petani menanyakan sapi yang mana yang ia maksudkan, namun ia hanya tersenyum. “Hanya orang yang jujur yang dapat mengetahuinya, “ katanya.

Pada suatu hari, sapi-sapi itu sedang mencari makanan. Gembala tua yang biasa menjaga mereka mengumpulkan mereka. Tak disadarinya tongkat tua yang dipakainya menyentuh seekor sapi. Beberapa helai bulu sapi itu terselip pada retakan pada ujung tongkat.

Sore pun tiba, gembala itu mengikat dua keranjang kayu bakar pada ujung-ujung tongkat dan memikulnya. “Heran,” katanya dalam hati, “Kayu ini ringan sekali. Mungkin aku baru mengumpulkan sedikit kayu. Hari masih terang, lebih baik aku mengumpulkan kayu lagi.”

Ia pun mengumpulkan kayu lagi banyak-banyak. Diikatnya pada kedua ujung tongkat. Namun ia tetap dapat mengangkatnya dengan mudah. Ia pun pulang.

Demikianlah, tiap hari gembala tua mengumpulkan banyak kayu bakar dan membawanya ke pasar untuk dijual. Karena kayu yang dijualnya jauh lebih banyak dari sebelumnya, ia pun mendapat lebih banyak uang dan dapat menabung.

Pada suatu hari, ketika kakek itu membawa kayu itu ke pasar, seorang kaya melihatnya. Ia heran karena gembala yang sudah tua itu dapat membawa begitu banyak kayu. Tiap hari ia menunggu kakek itu lewat membawa kayu. Ia pun menemui kakek itu dan bertanya, “Kek, bagaimana kau dapat membawa kayu yang berat itu?” “Tongkat ini ajaib,” jawab sang kakek. “Kalau kau mau menjual tongkat itu kepadaku, aku akan memberimu lima ratus keping emas.”

Lima ratus keping emas adalah jumlah yang sangat besar. Uang itu dapat digunakannya hingga akhir hidupnya. Kakek pun menerimanya dan memberikan tongkatnya kepada orang kaya itu.

Orang kaya itu sangat gembira karena berhasil mendapatkan tongkat ajaib. Namun ia lihat tongkat tua itu sudah usang dan retak-retak pada ujung. Dibawanya tongkat itu ke tukang kayu untuk diperbaiki. Tukang kayu memotong ujung tongkat yang retak dan membuangnya. Bulu sapi ajaib pun ikut terbuang.

Pada suatu hari orang kaya itu menunjukkan tongkat itu kepada isterinya. Ia mengikat banyak kayu di ujung-ujung tongkat dan menyuruh isterinya

mengangkatnya. Wanita itu tentu saja tidak dapat mengangkatnya. “Kau in i, mana mungkin ini tongkat ajaib?” katanya, “ini cuma tongkat biasa.” Orang kaya itu mengomel, “Dasar kamu tidak tahu apa -apa.” Ia pun mengangkat tongkat dan kayu itu. Ia juga tidak dapat melakukannya karena tongkat itu sekarang sudah kembali menjadi tongkat biasa.

Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya (CERITA RAKYAT CINA)
Pada suatu hari, kira-kira 4000 tahun yang lalu, Huangdi (Empayar Kuning), iaitu raja yang pertama dalam legenda China, telah membawa rombongan pengiringnya, menuju ke sebuah kampung untuk menziarahi seorang kawannya di sana. Dalam perjalanannya itu, baginda terjumpa seorang budak lelaki yang sedang menjaga sekumpulan kuda. Disebabkan perjalanan ke tempat yang ditujunya masih agak jauh, maka, baginda bertanya kepada budak itu, "Kamu tahukah jalan ke kampung kawan beta itu?" Budak itu menganggukkan kepalanya, sambil menjawab, "Ya, hamba tahu." Huangdi bertanya lagi, "Kamu kenalkah kawan beta itu?" Budak itu menjawab, "Ya, hamba kenal." Melihat budak itu tahu tentang begitu banyak hal, Huangdi terus bertanya kepadanya, "Adakah kamu tahu, bagaimana caranya untuk mentadbir negara?" Budak itu menjawab, "Cara untuk mentadbir negara hampir samalah dengan menjaga kumpulan kuda ini. Hanya perlu mengusir kuda-kuda yang boleh mencelakakan kumpulannya sahaja." Huangdi merasakan bahawa, kata-kata budak itu memang agak masuk akal. Selepas meninggalkan tempat itu, baginda masih terus memikir-mikirkannya.

Catatan Keterangan: Peribahasa "Hai Qun Zhi Ma" atau "Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya" ini, membawa erti yang sama dengan peribahasa "sebab nila setitik rosak susu sebelanga". Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang suka berbuat sesuatu yang merugikan kelompok masyarakatnya sendiri.

Pahang. Kedah dan Pulau Pinang dengan masing-masing mempunyai versi cerita yang berbeza. Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. ia hilang sabar lalu bertempik menyebabkan 5 ekor gajah sekali gus menjadi batu. Lantaran daripada itu. Versi Perak Diceritakan. Cerita Sang Kelembai sangat popular dikalangan masyarakat melayu yang tinggal di Perak. Batu itu masih ada di Kampung Ara Panjang. berperwatakan bengis. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah- . Ia juga dikatakan gemar makan pucuk buluh dan menyebabkan orang kampung pada masa itu sukar mendapatkan buluh.Misteri Sumpahan Sang Kelembai (Cerita Rakyat Melayu) Menurut cerita lagenda. berwajah hodoh. pada suatu hari Sang Kelembai sedang membuat belat ikan merentangi Sungai Perak tiba-tiba turun lima ekor gajah untuk mandi-manda disitu dan membuat bising hingga mengganggu ikan yang ingin ditangkap oleh Sang Kelembai. Makhluk ghaib ini sering digambarkan dengan fizikal yang bersaiz gergasi. Sang Kelembai biasanya tinggal di dalam hutan belantara dan berhampiran sungai. apa sahaja yang ditegur oleh Sang Kelembai akan bertukar menjadi batu. berambut merah dan panjang. Ia amat digeruni oleh makhluk-makhluk lain.

Versi Pahang Menurut cerita orang-orang tua di Kampung Batu Sawar. Batu ini dikatakan terkena sumpahan Sang Kelembai kerana menghalang laluannya. Antaranya ialah Batu Papan. terdapat sebuah batu berbentuk sawar iaitu sejenis alat menangkap ikan di dalam Sungai Pahang. Banyak kawasan kampung dikaitkan dengan kisah Sang Kelembai. Dikatakan juga. Terdapat juga kesan tapak kakinya di puncak Gunung Tahan. Kisah Sang Kelembai di Kuala Tahan biasa diperkatakan dikalangan masyarakat kampung dan orang asli suku kaum Batek dan Semelai.gajah di situ telah membuat bising dan telah ditegur oleh Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising. ia suka singgah di kawasan air terjun 4 tingkat dan sebuah taman yang kini digelar sebagai „Wray‟s Camp‟ disebabkan keindahannya. . Gua Kota Gelanggi dan Batu Katak. Di khabarkan. pemukaan berbatu di sekitar air terjun Lata Kinjang di Tapah dan Lata Batu Hampar di Padang Rengas terbentuk hasil sumpahan Sang Kelembai selepas berang ekoran anaknya mati dihempap pokok. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu. Para pengunjung boleh melihat sendiri batu sawar ini lebih-lebih lagi menjelang air surut. Batu tersebut kemudiannya digelar Batu Sawar dan akhirnya menjadi nama rasmi bagi kampung tersebut.

kesan tapak kaki sepanjang 33 inci yang ditemui dan dipercayai tapak kaki Sang Kelembai. Kesan tapak kaki yang sama turut ditemui di Bayan Lepas. penduduk berbilang bangsa di sana mempunyai pelbagai cerita dan kepercayaan tentang Gedembai. ular dan singa yang dipercayai akibat sumpahan Sang Kelembai. .Di Gua Kota Gelanggi ia sering dikaitkan dengan orang bunian dan Sang Kelembai. mengikut budaya masing-masing. Pulau Jerejak dan Pulau Aman. terdapat batu seperti seekor kerbau yang dikatakan di sumpah oleh Sang Kelembai di Gua Kerbau yang mana. Versi Pulau Pinang Pulau Pinang juga turut mendapat tempias Sang Kelembai. Versi Kedah Di Kodiang. Memandangkan kesan tapak kaki Sang Kelembai sudah wujud beratus tahun di beberapa pulau sekitar Pulau Pinang. satu daripada gunung disitu menjadi destinasi pelancongan terkenal. Di Batu Maung. Pulau Pinang. Di situ juga wujud batu menyerupai pengantin bersanding.

tetapi mereka tidak boleh melawan binatang ajaib dan masing-masing melarikan diri dari pertempuran. mereka sangat garang dan hebat serta pandai menggunakan pelbagai jenis senjata. Huang Di sudah lama ingin membanteras puak Chi You. orangnya sangat garang. Chi You menceroboh tempat diduduki oleh Yan Di dan berperang dengan pasukan tentera Yan Di. Chi You mempunyai 81 orang saudara. pemimpin puak itu bernama Chi You. Huang Di telah mengundang naga dan binatang ajaib yang lain membantu beliau dalam peperangan. Yan Di melarikan diri ke Zhulu yang diduduki oleh Huang Di untuk meminta bantuan kepada saudaranya. beliau menjalin hubungan bersekutu dengan puak-puak lain dan mengadakan peperangan dengan Chi You di Zhulu. Walaupun askar Chi You hebat. Chi You sering membawa puaknya yang hebat menyerang puak yang lain. Huang Di dan Yan Di ialah saudara.Riwayat Huang Di Melawan Chi You (CERITA RAKYAT CINA) Khabarnya pada beberapa ribu tahun lalu. terdapat pelbagai puak tinggal di kawasan perairan Sungai Kuning dan Sungai Yangtze China. Pada permulaan peperangan itu. Yan Di ialah pemimpin satu lagi puak yang terkenal di kawasan itu. Huang Di ialah pemimpin puak yang terbesar di kawasan Sungai Kuning. tentera Chi You banyak kali mengagalkan pasukan tentera sekutu Huang Di kerana senjatanya hebat dan askarnya kuat. . Kemudian. semua saudaranya badannya haiwan dan bermuka manusia. Pada suatu kali. terdapat satu puak yang bernama Jiuli. Di kawasan Sungai Yangtze. itulah pertempuran Zhulu yang sangat terkenal dalam sejarah China. Pasukan tentera Yan Di kurang kuat dan digalahkan oleh pasukan tentera Chi You.

Huang Di seterusnya memberi perintah membunuh Chi You. Isteri Huang Di mengajar rakyatnya memelihara ulat sutera dan mencipta kepompong. Huang Di melukis gambar Chi You di atas bendera tenteranya untuk menggalakkan askarnya berani dalam peperangan. imejnya masih menakutkan orang. kapal. hujan lebat mula menurun. isterinya juga mencipta payung berdasarkan cara pagoda. Chi You seterusnya membuat kabus yang tebal agar askar Huang Di telah sesat jalan. Huang Di terus mengundang dewa tuarang di langit menghentikan angin dan hujan. Huang Di mempunyai banyak bakat dan beliau telah membuat banyak ciptaan seperti teknik pembinaan istana. pasukan tentera Huang Di tidak boleh mengejar lagi. kepala dan dan badan Chi You dikebumikan di dua tempat yang berjarak jauh. Setelah beberapa kali pertempuran. Itu sebab Chi You menjemput dewa angin dan dewa hujan membantu dia dalam peperangan. Huang Di telah membunuh 81 orang saudara Chi You dan akhirnya menangkap Chi You secara hidup. tamadun sutera China adalah dimulakan pada zaman itu. Oleh sebab takut Chi You setelah dibunuh menjadi hantu dan mengakibatkan huru-hara. Huang Di mendapat sokongan pelbagai puak dan menjadi pemimpin pelbagai puak tersebut. dan juga untuk menakutkan puak-puak yang berani bermusuh dengan puak Huang Di.Huang Di mengetuai tenteranya mengejar pasukan tentera Chi You. pakaian yang berwarna-warni dan lain-lain. Akhirnya. Setelah Huang Di mencipta pagoda. teknik pembuatan kereta. Huang Di membuat sebuah kereta kompas dan menurut arahan bintang Pencedok Besar di langit mengetuai pasukan tenteranya keluar dari kawasan kabus. . cuaca segera menjadi cerah semula. langit menjadi gelap dan penuh dengan kabus. angin kencang bertiup dan berlaku petir. tiba-tiba. Setelah Chi You dibunuh.

Pada musim bunga setiap tahun. keturunan China semua menganggap Huang Di sebagai nenek moyang orang China dan semua orang China ialah keturunan Huang Di. keturunan orang China juga menganggap sendiri sebagai keturunan Huang Di dan Yan Di. . Rakyat China juga membina sebuah “Makam Huang Di” di provinsi Shaanxi di tebing Sungai Kuning untuk memperingati nenek moyang bersama semua keturunan orang China.Riwayat China pada zaman purba sangat memuja Huang Di. Oleh sebab puak Yan Di dan puak Huang Di sangat rapat dan akhirnya berkhawin bercampuran. wakil orang Cina dari seluruh dunia berkumpul di makam itu untuk memuja nenek moyang seluruh orang Cina.

ke negeri Qin untuk membunuh raja negeri Qin. Jing Ke mengeluarkan peta yang dibawanya itu. akhirnya akan terbongkar juga. Maka. dan cuba menikam raja negeri Qin. Untuk mendapatkan kepercayaan raja negeri Qin. Berikutan gagalnya rancangan untuk membunuh raja negeri Qin itu. sebelum itu. negeri Yan akhirnya tidak terlepas juga daripada ditakluk oleh negeri Qin. Ketika gulungan peta itu dibuka sepenuhnya. Padahal. Setelah tiba di negeri Qin. selepas berjaya menawan sebuah negeri. tentera negeri Qin bersiap sedia pula untuk menyerang sebuah lagi negeri yang bernama Yan. raja itu telah menyelinap ke belakang sebatang tiang yang besar dengan pantas. Setelah mengetahui hal tersebut. dengan penuh hormat. negeri Qin mula menunjukkan hasrat untuk menakluk negeri-negeri yang lain demi menyatukan seluruh negara. pengawal istana segera bertindak mengepung Jing Ke. Pisau Belati Pun Terlihat (CERITA RAKYAT CINA) Pada penghujung zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). kerana lambat laun kita pasti menanggung akibatnya. dia segera mencabut keluar pisau belati yang disembunyikannya itu. seorang perajuritnya yang gagah berani. Pada saat itu. putera negeri Yan pun menghantar Jing Ke. Ia menasihati kita supaya jangan cuba berbuat jahat. Bagaimanapun. dan terus membunuhnya. Jing Ke telah dibenarkan untuk menghadap raja di istana. dia sudah menyembunyikan sebilah pisau belati yang sangat tajam di dalam gulungan peta itu. apa jua niat jahat yang tersembunyi. Jing Ke telah membawa bersamanya sekeping peta yang terlukis wilayah-wilayah yang paling subur di negeri Yan untuk dihadiahkan kepada baginda. lalu membuka gulungannya dengan perlahan-lahan.Setelah Gulungan Peta Dibuka. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tu Qiong Bi Xian" atau "Setelah Gulungan Peta Dibuka. . seperti menipu dan mencuri. Pisau Belati Pun Terlihat" ini membawa erti. Pada tahun 228 sebelum Masihi.

seorang kawannya datang menjemputnya pergi minum arak. Tong Renyi mengambil berus dan melakar sekuntum bunga plum pada jambangan dalam lukisan itu. Saya ingat." Sebaik sahaja Sun Zhiwei meninggalkan tempat itu. Setelah bentuk lakaran selesai. seorang pelajar yang bernama Tong Renyi berkata. Pada ketika itu. Pada suatu hari. Kena berhati-hati. Dia sangat pandai melukis potret dan figura. Pastilah tuan guru telah lupa atau tak sempat melukis bunga tersebut. setiap kali tuan guru kita melukis jambangan. Dia berkata dengan marah: "Siapakah yang telah melukis bunga ini? Dia yang mahu tunjuk pandai. Bagaimanapun. Hanya tinggal proses mewarnakannya. jangan tersilap memilih warna ya! Moga-moga lukisan ini siap diwarnakan apabila saya pulang. Tetapi jambangan dalam lukisan ini kosong sahaja. ada seorang pelukis yang tersohor bernama Sun Zhiwei. dia berpesan kepada para pelajarnya: "Bentuk lukisan ini sudah saya selesaikan tadi. sehingga ramai orang ingin berguru dengannya.Mahu Tunjuk Pandai. dia pasti akan melakar sekuntum bunga pada jambangan itu. Sun Zhiwei terkejut apabila ternampak pada jambangan dalam lukisannya telah ditambah sekuntum bunga. "Cuba lihat jambangan yang dipegang oleh Dewa Matahari ini. pelajar-pelajarnya segera berkumpul untuk melihat lukisan tersebut. Inilah kerja kamu semua nanti. Sun Zhiwei diminta melukis sebuah potret untuk Dewa Matahari. Sebelum keluar. Mereka sangat kagum dengan kepandaian guru mereka melakar sehingga dewa dalam lukisan itu kelihatan seperti hidup." Selepas melafazkan kata-kata itu. Tetapi yang Ternampak Kebodohannya (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Song Utara. Selepas pulang dari rumah kawannya. tetapi yang ternampak kebodohannya! Jambangan ini digunakan oleh Dewa Matahari untuk . dia mengambil berus untuk mewarnakan lukisan itu.

Sun Zhiwei terus mengoyakkan lukisannya itu. harta karun yang tak ternilai ini menjadi lukisan biasa sahaja. Setelah ditambah sekuntum bunga. tetapi yang ternampak kebodohannya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Nong Qiao Cheng Zhuo ini digunakan untuk mempersendakan seseorang yang cuba menunjukkan kepandaian. . Tong Renyi yang berdiri di sisinya." Sebaik sahaja habis bercakap. berasa sangat malu.menangkap hantu air.

lidah si penjual itu pun menjadi kelu kerana tidak tahu bagaimana menjawabnya. Dengan perasaan penuh malu. dia terus mengangkat perisainya. dia mengangkat 普拉 lembingnya. di negeri Chu. seorang lelaki yang ada di situ bertanya dengan hairan. Lembingku ini tajam sekali sehingga ia mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. "Menurut kata-kata kamu tadi. tak kira berapa tajamnya!" Kemudian. mengandungi unsur-unsur yang bertentangan sesama sendiri. ada seorang penjual lembing dan perisai yang sangat suka membesarbesarkan kelebihan barang jualannya. Pada suatu hari. Perisaiku ini keras sekali. Ia . Catatan Keterangan: Peribahasa "Zi Xiang Mao Dun" atau "Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri" ini membawa erti. Perisai kamu pula mampu menahan apa sahaja lembing. lalu pergi ke pasar untuk menjual lembing dan perisainya seperti biasa. sambil melaung-laung. lalu meninggalkan pasar itu. Bagaimana pula akibatnya jika menggunakan lembing kamu untuk menikam dan menembusi perisai kamu?" Mendengar soalan tersebut. kenyataan yang dibuat atau perbuatan yang dilakukan oleh seseorang. sambil terus melaung-laung. tak kira berapa tebalnya!" Setelah terdengar kata-kata si penjual itu. Untuk menarik perhatian pembeli. lembing kamu mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. Ia mampu menahan apa sahaja jenis lembing. "Marilah beli perisaiku ini.Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). "Marilah beli lembingku ini. dia segera mengumpulkan lembing dan perisainya. si penjual itu bangun awal.

.digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang cakap atau perbuatannya selalu bercanggah sesama sendiri.

Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. Bagi buah kurma ini pula. kita boleh terus menelannya tanpa mengunyah. tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan gigi jika ia dimakan terlalu banyak. kita kunyah sahaja. Akibatnya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Hu Lun Tun Zao" atau "Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat" ini. Di pasar itu. gigi dan perut kita akan dapat dijaga dengan baik. Walaupun begitu. "Buah pir ini memang amat baik untuk gigi. seorang tua penjual buah pir memberitahunya. si kutu buku yang menganggap dirinya pandai itu pergi ke pasar untuk membeli buah-buahan. "Buah kurma ini amat baik untuk perut. Mereka sudah biasa menerima bulat-bulat semua maklumat yang diberikan tanpa ." Mendengar kata-kata dua orang penjual itu. tidak perlu ditelan. dan cuba menelannya bulat-bulat. "Itu senang sahaja! Bagi buah pir ini. tetapi ia juga boleh merosakkan perut jika dimakan terlalu banyak. dia pun terus memasukkan sebiji buah kurma ke dalam mulutnya. dia nyaris tercekik. digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang malas berfikir ketika belajar. Namun." Seorang tua penjual buah kurma di sebelah penjual buah pir itu pula memberitahunya. ada seorang pemuda "kutu buku" yang sangat suka membaca buku dengan lantang halaman demi halaman. si kutu buku itu terus berkata tanpa berfikir sedikit pun. Dengan cara ini. Pada suatu hari." Sebaik sahaja habis bercakap. dia tidak pernah memikirkan makna dan maksud yang tersirat dalam ayat-ayat yang dibacanya. dia tetap menganggap dirinya orang yang berilmu dan berpengetahuan luas.

.mencernanya. Cara belajar ini sebenarnya tidak membawa sebarang kebaikan kepada mereka. atau hanya belajar dengan cara menghafal tanpa memahaminya.

dia dipandang tinggi dan amat dihormati oleh raja negeri tersebut. Shang Yang merancang untuk melaksanakan pembaharuan yang menyeluruh di negeri Qin. Usaha tersebut juga telah . lalu mengumumkan." Pada ketika itu. akan diberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak. Pada tahun 359 Sebelum Masihi. dia akhirnya telah mendapat satu idea. "Siapa sahaja yang membawa tiang ini ke luar pintu utara. Bagaimanapun. Melihat tiada respons daripada mereka. Apabila dia berjaya membawa tiang itu ke tempat yang ditetapkan. di negeri Qin. tetapi tiada seorang pun yang berani mencuba. Dengan bakatnya yang luar biasa dalam bidang politik. rakyat jelata mula percaya kepada keikhlasan kerajaan dalam usaha untuk memacu ekonomi negeri melalui rancangan pembaharuan yang berkenaan. Dengan sokongan yang padu daripada mereka. negeri yang paling kuat pada masa itu. ada seorang Perdana Menteri yang bernama Shang Yang.Setiap Kata yang Terucap Dikotakan (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). dia mahu membuat sesuatu untuk mendapatkan kepercayaan mereka. tampil seorang lelaki yang berani untuk mencuba. Oleh itu. Dia memberitahu orang ramai yang berkerumun di situ bahawa sesiapa sahaja yang mampu membawa tiang itu ke luar pintu utara. Shang Yang segera memberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak itu kepadanya. Shang Yang telah menegakkan sebatang tiang yang tingginya 10 meter di luar pintu selatan ibu kota Xianyang. Orang ramai yang mendengar berita itu berasa sangat hairan. Pada suatu hari. Setelah berfikir beberapa lama. Dengan peristiwa tersebut. akan diberikan ganjaran sebanyak 10 Liang perak (1 Liang = 31 gram). pembaharuan yang diperkenalkan oleh Shang Yang akhirnya benar-benar berjaya hingga menjadikan negeri Qin. dia bimbang rakyat jelata tidak yakin pada keupayaan kerajaan. Orang lain yang ada di situ berasa sangat sesal kerana terlepas peluang yang begitu baik untuk mendapat wang dengan mudah. Shang Yang pun meninggikan suaranya.

Ying Zheng atau Maharaja Shihuangdi kira-kira 100 tahun selepas itu.menjadi asas yang kukuh kepada penyatuan negara China yang dijayakan oleh raja negeri Qin. Peribahasa ini sering digunakan untuk menegaskan semula bahawa janji yang dibuat oleh seseorang itu pasti akan ditunaikan. setiap kata atau janji yang dilafazkan akan ditunaikan. . Catatan Keterangan: Peribahasa "Yi Yan Wei Zhong" ini membawa erti.

Mereka bersumpah akan sehidup semati menghadapi susah atau senang. Perlahan-lahan. si arnab. Si rubah juga nyaris mati. "Kami berdua ini ialah haiwan kecil yang menjadi sasaran pemburu. Selepas pemburu tersebut meninggalkan tempat itu. ketika itu. Pada suatu hari." Selepas mendengar kata-kata si rubah. sekumpulan pemburu sedang memerhatikan gerak geri mereka. dia telah dibunuh oleh pemburu itu. Dia berasa sangat hairan ketika melihat seekor rubah meratap dengan begitu sedih di sisi seekor arnab yang sudah mati. si rubah pun berlari ke sisi si arnab sahabatnya itu. Tanpa disedari mereka. si rubah dan si arnab ini bersiar-siar untuk menikmati keindahan pemandangan alam. ia telah terbunuh. lalu seorang tua di tempat itu. Kami berdua ialah teman yang sejati. iaitu pemburu. sambil berkata. Kami pernah bersumpah akan sehidup semati bersama menghadapi susah atau senang. "Mengapa kamu begitu sedih?" Si rubah menjawab dengan murung. Kematiannya hari ini bermakna kematian saya pada esok hari. Maka. orang tua itu mengeluh panjang. Sekarang. dia bertanya kepada si rubah itu. Malang sekali nasib. Tentulah saya sangat sedih. pemburu itu mendekati mereka sambil menyiapkan anak panah masing-masing. sambil meratap dengan sedihnya. dengan rasa ingin tahu.Rubah Berdukacita Atas Kematian Arnab (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu." Catatan Keterangan: . seekor rubah dan seekor arnab telah menjalin hubungan rapat untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh bersama. "Oh begitu! Memang wajarlah kamu berdukacita atas kematian sahabat karib kamu ini. Kebetulan.

Peribahasa "Du Si Hu Bei" yang berasal daripada cerita tentang rubah yang berdukacita atas kematian arnab yang menjadi teman rapatnya ini membawa erti. seseorang itu akan berasa sedih dan pilu atas kematian atau kemalangan yang menimpa sahabat karibnya. .

Catatan Keterangan: Peribahasa "Tou Shu Ji Qi" atau "Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah" ini membawa erti. sayang sekali. terdapat sebuah cerita tentang seorang lelaki kaya yang sangat gemar akan barang-barang antik. Dia segera mengambil seketul batu. si kaya itu terlihat seekor tikus yang melompat ke dalam balang antik kesayangannya itu untuk makan baki makanan yang tertinggal di dalamnya tanpa disedarinya. iaitu "Catatan Sejarah Zaman Dinasti Han". yang jarang ditemui di tempat lain. Bagaimanapun. Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang terlalu berhati-hati ketika melakukan sesuatu perkara. Peristiwa tersebut menjadikan si kaya itu berasa sangat sedih. Menurut ceritanya. balang jed yang sangat berharga itu juga pecah. . barulah dia sedar bahawa tindakan yang hanya mementingkan keuntungan yang ada di depan mata sahaja tanpa memikirkan akibatnya. akan membawa bahaya atau kerugian yang besar kepada dirinya sendiri. Pada suatu malam. antara koleksi yang disimpan oleh si kaya itu. yang tidak dapat ditebus lagi dengan apa jua. menahan diri daripada mengambil tindakan terhadap orang jahat semata-mata kerana takut membawa bahaya kepada orang baik. Balang itu sangat halus buatannya. Si kaya itu benar-benar sangat sayang kepada balang itu. Si kaya itu menjadi berang. lalu melontarnya ke arah tikus itu. dan mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Pada ketika itu.Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah (CERITA RAKYAT CINA) Dalam buku "Han Shu". Pastinya tikus itu terbunuh. ada sebiji balang yang diperbuat daripada jed. Dia amat sesal dengan perbuatannya yang mengikut rasa marahnya itu hingga menyebabkan kerugian yang begitu besar. dan jangan merosakkan barang-barang berharga milik sendiri semata-mata kerana mahu membunuh seekor tikus. Dia mahu menggunakan pengalamannya itu untuk mengingatkan orang lain supaya menahan diri daripada bertindak dengan melulu.

Ini bukan sahaja melanggar adat dan kesantunan. "Sebagai Ketua Pengawas daerah ini. Peribahasa ini membawa erti. Saya tidak layak lagi memegang jawatan yang begitu penting ini. . Tolonglah tuan buat keputusan yang adil bagi saya. barulah nampak sedikit kelegaan dan kegembiraan pada air muka Han Yanshou. ketika membuat tinjauan ke Kaunti Gaoling. Dia berkeras mengatakan ladang itu diwariskan kepadanya. Dia mengurung dirinya di dalam sebuah bilik untuk merenung kesalahannya. "Ladang milik saya telah dirampas oleh adik saya. dia terjumpa dua orang adik-beradik yang sedang bertelagah. Pada suatu hari. saya kurang cekap dalam mendidik rakyat jelata sehingga menyebabkan berlaku pergaduhan antara dua saudara kandung. "Ladang itu sebenarnya diwariskan oleh ibu bapa kepada saya. Mereka berdua segera menuju ke rumah Han Yanshou untuk meminta maaf daripadanya. Apabila mendapat tahu hal tersebut." Seorang lagi pula berkata dengan sedih. dua beradik yang bertelagah dan mengadu kepada Han Yanshou itu berasa sangat sesal. malah akan membawa aib kepada orang yang berakhlak mulia. seseorang yang benar-benar insaf akan kesalahan dan kesilapan dirinya." Peristiwa tersebut amat menyentuh hati Han Yanshou. ada seorang pegawai kerajaan bernama Han Yanshou yang menjawat jawatan sebagai Ketua Pengawas Daerah Zuopingyi. Ketika melihat kedua-duanya sudah insaf akan kesalahan mereka. Semuanya disebabkan kesilapan dan kecuaian saya. Abang saya bersikap tidak wajar. di negeri Yan. Han Yanshou tidak mahu berjumpa dengan sesiapa pun dengan alasan sakit.Merenung Kesalahan dalam Ruang Tertutup (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Han Barat (tahun 206-220 Sebelum Masihi). Catatan Keterangan: Peribahasa "Bi Men Si Guo" ini bermaksud." Pada hari itu. Dia berkata dengan malu. Salah seorang daripada mereka berkata dengan marah. merenung kesalahan dalam bilik yang ditutup pintunya atau dalam ruang yang tertutup.

.

ada seorang penyair tersohor yang bernama Zhao Gu. Pada ketika itu. "Jika Zhao Gu melawat ke Suzhou. Puisi yang dihasilkannya selalu mendapat sambutan dan pujian orang ramai.Lempar Bata Dapat Jed (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Tang. Setelah tiba di sana. dia merasakan bahawa puisi yang dihasilkannya masih kurang menarik jika dibandingkan dengan puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Zhao Gu yang melawat ke kuil itu ternampak dua baris puisi yang belum lengkap itu. di negeri China. Aku boleh menulis dua baris puisi pada dinding kuil itu dulu. Pada suatua hari. ini telah menarik minatnya untuk melengkapkan puisi itu. "Inilah peluang yang baik untuk belajar dengannya. dia terus menulis dua baris puisi pada dingin kuil itu. "Jika puisi saya diibaratkan sebagai seketul batu bata. Jika Zhao Gu nampak puisi yang belum lengkap itu. Fikirnya dalam hati. Chang Jian mendapat tahu bahawa Zhao Gu akan melawat ke Suzhou. Aku telah melemparkan . dia terfikir pula. Dua baris yang ditambahnya memang jauh lebih baik daripada yang dicipta oleh Chang Jian itu. Setelah menbaca dua baris puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Chang Jian berkata dengan penuh rasa kagum dan hormat. Seperti yang disangka. ada seorang lelaki bernama Chang Jian yang juga sangat berminat untuk mencipta puisi." Maka. pastilah dia akan mengunjungi Kuil Lingyan. Chang Jian segera berangkat. Tapi. Tidak lama kemudian. dia pasti mahu melengkapkannya. Bagaimanapun. maka puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu boleh diibaratkan sebagai seketul jed. kerana puisi klasik China biasanya mengandungi empat baris. menuju ke Kuil Lingyan di Suzhou itu. iaitu antara tahun 618 hingga tahun 907 Masihi. bagaimana caranya untuk meminta dia mencipta serangkap puisi untukku?" Tiba-tiba.

seketul batu bata terlebih dahulu. melemparkan seketul batu bata untuk mendapatkan seketul jed yang lebih bernilai daripada orang lain. dengan menyatakan pandangannya yang dianggap kurang matang dan mentah. Yang aku peroleh akhirnya ialah seketul jed yang jauh lebih bernilai." Catatan Keterangan: Peribahasa "Pao Zhuan Yin Yu" ini bermakna. Peribahasa yang menunjukkan sifat rendah hati ini. . selalu digunakan oleh orang China untuk menyindir perbuatan orang yang "memancing" pandangan yang lebih bijak atau lebih matang daripada para pembaca atau pendengar.

Setelah mendapat tahu bahawa petani itu ialah anak kepada seorang bekas pegawai kerajaan yang dibunuh kerana didapati bersalah. tetapi melantik anaknya sebagai pegawai kanan kerajaan. isteri petani itu pun menghidangkan makanan yang masih panas kepadanya dengan cara yang sangat hormat. Jiu Ji pun membawanya pulang ke istana untuk menghadap raja negeri Jin. Pada suatu hari. "Ayahnya ialah seorang yang bersalah. Melihat pasangan tersebut melayan satu sama lain dengan begitu hormat seperti melayan tetamu. Dia berjaya membantu baginda mencapai cita-cita untuk memperluaskan kuasa hegemoninya. raja Shun telah membuang negeri seorang pewagai bernama Gun. Sifat baik ini hendaklah dipupuk di kalangan rakyat kita. Tuanku hanya perlu memanfaatkan kelebihannya sahaja. Guang Zhong pernah menjadi musuh kepada raja negeri Qi. ada seorang pegawai kanan di negeri Jin yang bernama Jiu Ji. "Sifat hormat-menghormati ialah budi baik yang patut kita junjung tinggi." Raja tersebut bertanya dengan hairan. Katanya kepada raja negeri Jin itu. Dia sering "turun padang" untuk melihat sendiri masalah rakyat. Hanya orang yang berakhlak mulia sahaja yang akan memiliki sifat ini. Pada waktu makan tengah hari. dia berasa sangat terharu. Dia memohon kepada baginda supaya memberikan jawatan yang penting kepada petani itu. tetapi dia akhirnya dilantik oleh raja itu sebagai Perdana Menterinya.Melayan Satu Sama Lain dengan Hormat Seperti Tetamu (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Chunqiu atau Musim Bunga dan Gugur (tahun 770-476 Sebelum Masihi). "Cubalah tuanku teliti sejarah kita yang lalu. Pada zaman purba kala pula." . Jiu Ji ternampak seorang petani yang sedang mengerjakan sawah padinya. Wajarkah jika kita melantiknya sebagai pegawai kerajaan?" Jiu Ji menjawab dengan serius.

. ia masih dianggap oleh orang China sebagai suasana yang paling sempurna dalam hubungan suami isteri. raja negeri Jin telah menerima nasihat Jiu Ji. Sampai hari ini. Catatan Keterangan: Peribahasa "Xiang Jing Ru Bin" ini membawa erti. pasangan suami dan isteri melayan satu sama lain dengan penuh hormat seperti melayan tetamu.Akhirnya. dan memberikan satu jawatan yang penting kepada petani itu.

mereka kembali ke kedua rumah itu. Demikian juga dengan manusia. mereka melihat ternyata anjing-anjing itu saling berkelahi dengan sengitnya sampai mati.” Malam harinya. menteri mengunci dua puluh ekor kambing dengan sekeranjang penuh jerami. izinkan aku mengadakan percobaan dan Tuanku akan tahu apa alasannya.” Keesokan paginya. menteri dan raja mendatangi rumah yang lain. melainkan hanya berkelahi memperebutkan makanan itu sampai mati. tidur pulas. bukan kawanan anjing? Bisa kamu jelaskan itu?” Menteri yang cerdas itu pun menjawab. seorang raja berkata kepada menterinya. tempat menampung kambing. menteri mengunci dua puluh ekor anjing di dalam sebuah rumah. mengapa kita hanya melihat kawanan kambing. Kemudian. “Jika kita bicara tentang produktivitas.” kata menteri. mereka tidak pernah makmur. kambingkambing itu memakan jerami dan tidur bersama-sama. Mereka melihat para kambing sedang berdekatan. . “anjing-anjing tidak memakai makanan mereka. “Tuanku. Tetapi. sedangkan keranjang berisi daging itu tetap utuh. Tetapi. sepertinya anjing lebih produktif daripada kambing.ANJING DAN KAMBING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu masa. Lalu. Kalau mereka selalu berkelahi. Setelah menteri memerintahkan agar rumah tempat menampung anjing-anjing itu dibuka. jumlah kambing-kambing bisa berkembang pesat dan bertambah banyak sedangkan anjinganjing hanya berkelahi di antara mereka sendiri. dengan sekeranjang daging. kata menteri kepada raja. besok pagi Tuanku akan mendapatkan jawabannya. “Tuanku. “Tuanku. Di sebuah rumah lain. Menteri memerintahkan agar kedua rumah itu dikunci dan dijaga dengan ketat.” Raja puas dengan menterinya. Keranjang jeraminya sudah kosong. Karena itulah.

Aku tahu keadaan kalian. Angsa itu tahu bahwa mereka sedang mengalami masalah. Aku akan memberikan bulu emasku satu per satu kepadamu. Mereka akan hidup lebih baik dengan uang dari penjualan buluku itu. “Angsa.” “Aku tidak minta apa-apa.” kata ibu.” Angsa mencabut selembar bulunya dan pergi. Juallah. kami tidak mempunyai apa-apa untukmu. “Mengapa kau kemari. Ibu dan kedua puterinya hidup berkecukupan dengan menjual bulu-bulu angsa emas. .Angsa Berbulu Emas (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. “Aku ingin memberikan sesuatu kepadamu. dimana tinggal seorang ibu miskin dan dua orang puterinya. “Jika aku memberikan selembar bulu emasku kepada mereka satu demi satu.” sahut angsa. hiduplah seekor angsa berbulu emas di sebuah kolam. Angsa berpikir. Ada sebuah rumah di dekat kolam itu. maka kalian tidak menderita lagi.” Angsa itu kemudian terbang ke rumah wanita itu. ibu itu dapat menjualnya. Dari waktu ke waktu angsa datang dan setiap kali ia memberikan selembar bulu emas. Mereka benar-benar miskin dan hidup menderita.

” kata angsa.” Ia pun terbang meninggalkan rumah itu dan tak pernah terlihat lagi. Aku selalu memberimu bulu-bulu emasku. Ketika angsa datang lagi.” Namun sang ibu tetap pada pendiriannya. “Jangan percaya kepada angsa itu. mungkin saja ia tidak pernah datang lagi. “Ibu yang malang. Angsa berkata. wanita itu menangkapnya dan mencabuti semua bulunya. Ibu terkejut melihat bulu-bulu itu. Aku akan pergi dan takkan pernah kembali lagi. “Jangan serakah. . Kami tidak mau menyakitinya. kita akan melukai angsa itu. kita akan menjadi miskin lagi.Namun wanita itu ingin segera mengambil semua bulu emas angsa itu. “aku ingin menolongmu.” Sang ibu menyesal dan minta maaf kepada angsa. namun sebaliknya kau hendak membunuhku. Jika ini terjadi. Kita ambil saja semua bulunya ketika ia datang lagi nanti. “Ibu. Pada suatu hari ia berkata kepada anaknya. Namun bulu-bulu emas itu berubah menjadi bulu-bulu biasa yang kasar dan aneh . namun sekarang aku tidak merasa perlu menolongmu lagi.” Puteri-puterinya dengan polos berkata.

saya ingin mencabar anda. dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh." Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya. Tukang Sihir itu terdiam. mintalah apa-apa sahaja .AHLI SIHIR YANG ANGKUH (CERITA RAKYAT INDIA) Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India." kata Thenaliraman. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu ." kata Thenaliraman." kata Tukang Sihir. " Baiklah Tukang Sihir. " Wahai penduduk kampung. Pada suatu hari. saya seorang ahli sihir terkemuka di India. sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka. "Baiklah Tukang Sihir. Dengan menggunakan tangan kanannya. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. akan saya kabulkan permintaan anda. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta. " Wahai Tukang Sihir." kata Tukang Sihir. " Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda. tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka.

Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal. . Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu. Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat. Di muara sungai . Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut. Akhirnya. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur. nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang. Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu. Pada suatu hari. terdapat sebuah kapal sedang berlabuh. Pada suatu petang.NAKHODA TANGGANG (CERITA RAKYAT MELAYU) Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Kehidupan mereka sangat miskin. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru. Keadaan pada masa itu sungguh cemas. setelah jauh belayar. Akhirnya. Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang.Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya."Oh. Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya. Namun begitu. Semasa dalam pelayaran. Ibunya.

Itulah balasan kepada anak yang derhaka . Setelah ribut reda.. tetapi sudah terlambat... Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya.Ibu! Ampunkanlah anakanda ." teriak Nakhoda Tanggang." Oh . kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu..

berpikir dan berbicara sendiri. Masing-masing kepala dapat makan. Pada suatu hari burung itu berjalan-jalan di tepi danau. Salah satu burung sangat aneh dan berbeda dengan burung pada umumnya.” katanya. namun ia tidak berkata apa-apa. . Lagi pula buah ini nantinya masuk ke perut kita berdua.Burung Berkepala Dua (Cerita Rakyat India) Sebatang pohon beringin tumbuh di tepi sebuah danau. “Enak sekali. “baru kali ini aku menemukan buah selezat ini.” sahut kepala pertama. Buah itu tampak sangat lezat dan kepala pertama memakannya. Aku yang berhak memakannya.” “Aku ingin mencobanya.” Kepala kedua sakit hati mendengar jawaban kepala pertama. Kepala pertama burung itu melihat buah yang berwarna merah keemasan di tanah.” “Tidak. “Berikan sedikit kepadaku. “Aku yang melihatnya duluan. Di pohon itu banyak burung membuat sarang. minum. namun burung itu hanya memiliki satu tubuh dan satu perut.” kata kepala kedua. Burung itu memiliki dua kepala.

. mereka berdua tewas. Kepala kedua segera mengambil beberapa buah dan berkata. Namun kepala kedua tidak mau mendengar. kepala kedua melihat sejenis buah yang sangat beracun. aku akan memakan buah ini dan membalas penghinaanmu. Ia memakan buah itu dan sebagai akibatnya.” “Jangan. aku berhak memakannya.Beberapa hari kemudian. kita berdua akan mati. Bila kau memakannya.” kata kepala pertama. “Lihat.” “Aku melihat buah ini duluan.”kita berdua memiliki satu tubuh.” Kepala pertama memohon agar kepala kedua tidak memakan buah beracun itu.

“Bagaimana hal ini dapat terjadi?” Lalu Raja mulai dengan dugaan-du-gaannya. Dia terus-menerus membicarakan kemungkinan-kemungkinan yang terjadi dengan kura-kura itu. lekas katakan. Ketika Sang Raja me-narik napas untuk berbi-cara lagi. Tem-purungnya terbelah menjadi dua. Tiba-tiba mereka melihat seekor kura-kura tergeletak di lantai. “Paduka. “Sungguh ajaib!” kata Sang Raja dengan hairan. tak seorang pun diberi kesem-patan menyela pembicara-annya. Sang menteri pun selalu memikirkan cara terbaik menghilangkan kebiasaan buruk rajanya itu Pada suatu hari raja dan menterinya pergi berjalan-jalan di halaman istana. Mereka pun akhirnya bersahabat.” kata Raja penuh rasa ingin tahu. Kemu-dian dia merasa menemukan cara terbaik untuk menghilangkan kebiasaan buruk Sang Raja. Sang Menteri hanya mengangguk-anggukkan kepala menunggu kesem-patan berbicara. saya tahu kejadian sebenarnya yang dialami kura-kura naas ini!” “Benarkah? Bila begitu. Sang Menteri segera menukas dan berkata. Hal ini sangat mengganggu menterinya. Apabila ia sudah mulai membuka mulutnya. Pada suatu hari dua ekor angsa itu menemui kura-kura yang sedang berjemur di tepi danau. Sang Menteri pun mulai bercerita. Di sana terdapat juga dua ekor angsa yang selalu mencari makan di danau tersebut. hidup seorang raja yang sangat gemar berbicara. Kura-kura itu awalnya tinggal di sebuah danau di dekat pegunungan Himalaya. India. Dengan penuh keseriusan Sang Raja mendengarkan cerita menterinya.Raja dan Kura-kura (Cerita Rakyat India) Di Benares. .

”kata Sang Menteri mengakhiri . Kemudian kedua angsa tersebut menggigit ujung-ujung bambu dan mereka pun terbang ke angkasa. “Kalau saja kura-kura itu tidak suka berbicara berlebih-lebihan. Kura-kura pun terlepas dari bilah bambu yang digigitnya. Lalu kedua angsa tersebut meminta kura-kura agar meng-gigit sepotong bambu. Mereka pun tertawa terbahak-bahak sambil berteriak. Dia pun lupa pada lara-ngan kedua sahabatnya. be-berapa orang di Benares melihat pe-mandangan unik tersebut. sayangnya aku tak dapat terbang seperti kalian. Tapi selama dalam perjalanan kamu jangan berbicara karena akan membahayakan dirimu. lihat! Sungguh lucu. Daerah tempat tinggal kami adalah daerah terindah di dunia.” Kura-kura yang suka sekali bicara merasa tersinggung ditertawakan. “Tetapi.” sahut kura-kura riang. “Apa anehnya? Apakah manusia itu sedemiki-an bodohnya sehingga merasa aneh melihat hal seperti ini?” Ketika kura-kura membuka mulutnya untuk berbicara. Bawalah aku ke tempat kalian yang indah itu. “Kami akan memban-tumu agar dapat turut bersama kami ke sana.” janji kura-kura. Ada dua ekor angsa membawa kura-kura dengan sepotong bambu. “Aku akan selalu mengingat laranganmu. Dia terjatuh tepat di sini dan tempurungnya terbelah dua. Ketika kedua angsa itu sudah terbang tinggi. Tidak-kah engkau ingin ikut kami ke sana?” tanya Sang Angsa. “Dengan senang hati aku akan turut denganmu. Dengan penuh kemarah-an dia berkata.” kata angsa. kami akan segera kembali ke tempat asal kami yang terletak di gua emas di kaki Gunung Tschittakura. “Coba.“Kura-kura.” lanjutnya dengan wajah mendadak sedih. dua ekor angsa itu sedang terbang di istana. tentu sekarang dia telah tiba di tempat sahabatnya.

Sang Raja mulai menghemat kata-katanya. Dia menyadari kemana arah pembicaraan menterinya. Sejak saat itu. Dia tidak lagi banyak bicara. Tentu saja Sang Menteri amat senang melihat kenyataan itu.ceritanya sambil memandang Sang Raja. Pada saat bersamaan Raja pun memandang menterinya.” sahut Sang Raja sambil tersenyum. “Sebuah cerita yang menarik. .

namun ia menunggu hingga putera ketiganya dewasa. Pada ulang tahun Pangeran Matahari yang ke duapuluh satu. sang ratu berkata kepada raja. Pangeran Matahari berkata. ketika anak ketiga kita lahir dulu. namun raja dapat melihat bahwa ratu tidak puas dengan jawabannya. kau berjanji akan memberiku hadiah.” Sang raja menolak. Pangeran Matahari melihat mereka dan bertanya. dan mengatakan bahwa kerajaan harus diserahkan putera tertua. “Kak. Sang ratu mengingat janji raja kepadanya.Tiga Pangeran dan Peri Air (Cerita Rakyat India) Dahulu kala hiduplah seorang raja dengan tiga putera. Yang tertua bernama Pangeran Bintang. Sang raja begitu gembira dengan kelahiran pengeran ketiga sehingga ia berjanji kepada sang ratu akan memenuhi apapun yang dimintanya.” . ke mana kalian pergi?” Ketika mendengar kemana dan mengapa mereka pergi. Raja khawatir ratu akan melakukan sesnatu untuk menyingkirkan putera pertama dan kedua. Kemudian bila putera pertama tidak dapat menjadi raja. adiknya bernama Pangeran Bulan dan yang bungsu Pangeran Matahari. Kak. Ratu pergi. Hanya bila kedua kakaknya meninggal. “Aku ikut bersama kalian. karena itu sudah menjadi haknya.”Yang mulia. Sekarang aku minta Yang Mulia menyerahkan kerajaan ini kepada Pangeran Matahari. Ia menyuruh mereka pergi dan tinggal di hutan hingga ia wafat. putera ketiga berhak memerintah kerajaan.” Ketika mereka berjalan ke luar istana. “Kemudian kembalilah dan memerintah di kerajaan ini sesuai dengan hakmu. kerajaan menjadi hak putera kedua. Maka ia memanggil pangeran pertama dan kedua.

“Mandi dan minumlah. Di sana mereka menemukan sebuah kolam dan memutuskan untuk beristirahat sejenak.” Peri air mendengarkan dengan seksama.”Seperti apa peri yang baik itu?” Ketika Pangeran Matahari masuk ke dalam kolam. kecuali bila ia dapat menjawab pertanyaanku. Tiba-tiba muncul peri air yang langsung bertanya. “seperti matahari dan bulan. Dik.” kata raja peri.” dan peri air membawa pemuda malang itu ke guanya di dasar kolam. . Kemudian bawakan sedikit air.” kata pangeran tertua kepada Pangeran Matahari. peri air betanya kepadanya. “dan kau boleh melakukan apa saja kepada siapa pun yang datang ke kolam ini. Ia masuk ke dalam kolam. Di kolam ia tidak melihat adiknnya. Pertanyaan itu adalah. seperti apa peri yang baik?” “Seperti langit di atas kita. “Pergilah ke kolam. Air kolam yang jernih membuatnya ingin mandi.Mereka terus berjalan hingga masuk ke hutan. Pangeran Bintang menyuruh Pangeran Bulan menyusulnya." kata peri air sambil menyeret Pangeran Bulan ke guanya. “Kau berkuasa di kolam ini. Setelah menunggu cukup lama dan adik mereka tidak muncul.” kata Pangeran Matahari setelah berpikir sejenak. “Ternyata kau juga tidak tahu.” Raja peri telah memberikan kolam itu kepada seorang peri air. kami menunggu di sini.”Seperti apa peri yang baik itu?” “Peri yang baik.” jawab Pangeran Bulan. “Katakan.” “Kau tidak tahu seperti apa peri yang baik.

” katanya kepada Pangeran. “aku akan mengembalikan satu adikmu. Yang mana yang harus kukembalikan kepadamu?" "Kembalikan si bungsu." kata peri air.”Kau tampak lelah.“Pasti terjadi sesuatu pada adik-adikku.” kata peri air. “Mengapa kau tidak mandi di kolam lalu berbaring di tepi sana?” Namun Pangeran itu tahu pencari kayu itu adalah peri air.”Karena ialah ayah kami menyuruh kami pergi. teman. “Peri yang baik seperti pemilik hati yang murni.” kata peri air. Ia berkata. "Mengapa kau mengambil mereka?" "Karena mereka tidak dapat menjawab pertanyaanku." "Oh Pangeran yang bijaksana.”." kata Pangeran. yang takut akan dosa dan berbuat baik dalam kata-kata dan perbuatan. “Kau tahu apa yang harus kau lakukan dan baik hati." . kau sungguh bijaksana.” "Ya. Tahulah ia bahwa ada seorang peri air tinggal di dalam kolam itu. Di tepi kolam ia melihat jejak kaki adik-adiknya masuk ke dalam kolam. Ia menarik pedangnya dan menyiapkan busurnya.”Kau telah mengambil kedua adikku." kata Pangeran. menyamar sebagai seorang pencari kayu. Aku tak dapat pergi bersama Pangeran Bulan dan meninggalkan Pangeran Matahari yang malang di sini. Ia menunggu dengan sabar. Ia pun pergi ke kolam. Peri muncul. “dan raja peri memberiku kuasa untuk melakukan apa saja kepada semua orang yang masuk ke dalam air kecuali mereka yang dapat menjawab pertanyaanku dengan benar." kata peri air." "Aku akan menjawabnya. “Pangeran.” kata Pangeran Bintang dalam hati. Aku akan mengembalikan kedua adikmu.

Ketiga pangeran itu tinggal di hutan bersama-sama hingga ayah mereka wafat. Ia juga membangun sebuah rumah untuk peri air di taman istana. Pangeran Bintang menjadi raja dan ia mengajak kedua adiknya memerintah bersamanya. Kemudian mereka kembali ke istana. .

Sambil berlari mereka berteriak kepada kelinci-kelinci lain. ia mendengar suara benturan keras. “Aku dengar dari monyet. “Bumi akan meledak! Kau lebih baik lari juga!” Kelinci kedua lari lebih cepat dari kelinci kelabu. ia melihat semua hewan berlomba-lomba lari. Ia melompat kaget. “Bumi meledak. Seekor singa berdiri di atas bukit. Hewan-hewan berhenti berlari. Kelinci kelabu menjawab. Semua ingin menyelamatkan diri dan jeritan ketakutan mereka menyebabkan suasana menjadi kacau balau. Melihat begitu banyak kelinci berlari-lari. Beberapa kelinci juga menabrak sang singa. “Kata siapa?” tanya singa lagi. beberapa ekor saling bertabrakan dan menginjak yang lain. seekor kelinci lain melihatnya dan bertanya. hewan-hewan lain ikut ketakutan. Ia sedang berpikir. burung. “Bumi meledak. “Apa yang terjadi? Mengapa kalian semuanya lari?” tanya singa. seekor kelinci kelabu sedang tidur-tiduran di bawah pohon beringin. Apa yang akan terjadi padaku?” Tiba-tiba. Ketika ia berlari di hutan. “Bila bumi ini pecah. “Hei.” jawab seekor kakak tua. Mau ke mana?”.Kabar Buruk (Cerita Rakyat India) Pada suatu hari. Kiamat!” Dalam waktu singkat ribuan kelinci berlarian hiruk pikuk di seluruh hutan. ikut berlari ketakutan. kau lari cepat sekali. “Kiamat! Bumi meledak!” Ia pun lari tunggang langgang tanpa melihat sekelilingnya. Reptil. serangga dan hewan berkaki empat. pendeknya semua hewan.” . Ia segera menuruni bukit dan mencegat mereka. Berita menyebar dari mulut ke mulut dan dalam sekejab semua hewan tahu bahwa bumi akan meledak. maka terjadi kiamat. “Stop! Stop!” teriaknya menghentikan mereka. Bumi Meledak.

“Baginda.” Para hewan saling berpandang-pandangan dengan malu.” Singa meneliti suara yang didengar kelinci kelabu. satu per satu menunjuk sang pembawa berita. Gajah mengatakan bahwa sumber beritanya adalah banteng. Hingga akhirnya mereka menemukan sumber berita buruk itu. “Nah. mereka berkata bahwa mereka mendengarnya dari para harimau. “Mengapa kau berpikir bahwa bumi ini akan meledak?” Kelinci kelabu menjawab sambil terengah -engah. Akhirnya mereka semua bertanya kepada para kelinci.” kata singa. bila mendengar kabar apa pun.” “Lain kali.Ketika para monyet ditanya. Singa bertanya kepada kelinci kelabu. kalian lihat sendiri. Harimau mendengar berita itu dari gajah. selidikilah dulu sebelum bertindak. Sekarang kalian pulanglah. Ternyata penyebab seluruh kekacauan itu adalah sebuah kelapa besar yang jatuh menimpa tumpukan batu di bawahnya dan menyebabkan batu-batu itu longsor. Perlahan-lahan mereka membubarkan diri dan pulang ke rumah masing-masing. bumi pecah. “Bumi kita aman. . aku mendengar dengan telingaku sendiri.

Aku ingin melayani sepanjang hidupku. buah. Kakek itu juga sangat bijaksana dan mengetahui banyak hal. “Kulihat saja apa isinya. Ingat. yaitu berguna untuk orang lain. kek. kek. Itulah hukuman baginya karena tidak mematuhi peringatan sang kakek. bagaimana aku dapat melakukannya?” “Niatmu sangat terpuji.Kisah Pohon Kelapa (Cerita Rakyat Melayu) Dahulu kala hiduplah seorang kakek tua. bila engkau membukanya sekarang.” kata pemuda. pohon kelapa. Ketika tiba di luar gua. namun ia tetap menjadi apa yang ia inginkan. banyak orang mengatakan usianya sudah seribu tahun. sesuatu akan terjadi pada dirimu. seorang pemuda datang menemui sang kakek. Mereka meminta kakek membantu memecahkan masalah mereka. Ia sudah sangat tua. Pada suatu hari . “Aku penasaran. apa yang ada dalam kotak ini?” katanya dalam hati.” “Terima kasih. ia berhenti. Sang pemuda mengambil kotak itu dan pergi.” kata kakek. Katakan padaku. “Bawalah kotak ajaib ini. “Aku ingin menjadi orang yang berguna bagi orang lain. Jangan kaubuka kotak ini sebelum kau tiba di rumah. batang. dari akar.” kata pemuda itu. daun hingga bagian yang lain bermanfaat bagi manusia . Semua bagian pohon kelapa.” Ia membuka kotak itu dan seketika itu juga ia berubah menjadi sebatang pohon yang tinggi. Banyak orang datang ke guanya di dekat laut. “Kakek yang bijak.

Kerana letaknya yang tepat di tengah pulau Jawa. puncak gunung jatuh dan menjadi gunung Semeru. Para dewa bersama-sama mengangkat gunung yang sangat besar itu dan terbang membawanya ke arah barat. . Mereka terus membawa gunung Mahameru ke barat. Ketika para dewa tiba di tengah-tengah pulau Jawa. Karena besarnya gunung ini. yang kemudian membentuk gunung kecil . Ujung timur pulau Jawa tenggelam dan ujung baratnya terangkat ke atas. Mereka pun memutuskan untuk meletakkan sisa gunung itu. Para dewa sangat prihatin sehingga menghadap Batara Guru untuk melaporkan masalah ini. Ketika diangkat. di pulau Jawa bagian timur terdapat sebuah gunung besar bernama Mahameru. gunung yang mereka bawa tinggal sedikit.Legenda Gunung Tidar (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. pulau Jawa makin lama makin miring ke arah timur. Sebagian demi sebagian gunung jatuh. Pulau Jawa pun tidak lagi miring ke timur. Batara Guru kemudian mengumpulkan para dewa. Gunung itu kemudian disebut gunung Tidar. Ia memerintahkan supaya mereka mengangkat gunung Mahameru dan memindahkannya ke arah barat. Bagian-bagian yang jatuh itu membentuk deretan gunung baru. gunung Tidar menjadi pakunya pulau Jawa.

KELINCI DAN KEPITING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu hari seekor kelinci dan seekor kepiting bersama-sama menanam wortel. “Kalau kau menang. Mereka memanen dan memisahkan wortel dari batangnya.” Melihat tumpukan kecil itu berisi wortel dan tumpukan kecil hanya berisi batangnya saja.” kelinci menjawab ragu-ragu. “Satu lagi. keduanya sangat kompak. . Kemudian mereka merawat tanaman wortel muda. kau boleh mendahuluiku sepuluh langkah.” kata kelinci. Mula-mula mereka memilih bibit wortel dan menanamnya. Kelinci gembira karena ia yakin akan memenangkan lomba lari.” kaulah yang harus mendahuluiku sepuluh langkah.” jawab kepiting. Siapa yang menang akan mendapat wortel dan yang kalah mendapatkan batangnya.” kata kepiting. kau boleh mengambil semua wortel dan batangnya sekaligus. aku tidak mau. tetapi ia gembira dengan usul si kepiting. Mari kita berjalan menjauh sebanyak tiga puluh melangkah lalu kita berlomba lari . cukup adil untukku.” “Baiklah. Kau setuju?” katanya. Bagaimana?” “ Baiklah. Tiba saatnya untuk membagi hasil panenan itu. Kelinci berkata kepada kepiting. Kau tidak boleh menolak. kepiting menjawab. Tumpukan ini kecil dan yang di sebelah sana lebih besar. Kita bagi saja kedua tumpukan ini menjadi dua. baiklah.” “Tidak. Ambillah tumpukan besar itu dan aku akan mengambil tumpukan yang lebih kecil. aku tidak setuju. temanku. “Lihatlah kedua tumpukan wortel ini.” kata kelinci. Bagaimana menurutmu?” “Tidak. tetapi aku ingin bersikap adil. “karena aku tahu kau lebih lambat dariku. “Terima kasih.

Mereka berjalan bersama-sama sejauh tiga puluh langkah. tidak percaya apa yang dilihatnya. Diam-diam kepiting melepaskan jepitannya dan menjatuhkan diri di atas tumpukan wortel. “Dimana kau. kepiting menjepit ekor kelinci dengan capitnya. Ia sangat sedih karena tidak mengerti bagaimana kepiting dapat mengalahkannya. teman?” tanya kelinci gembira ketika tidak melihat kepiting. “Aku di sini! Aku tiba sebelum kau!” Pada hari itu untuk pertama kalinya kelinci kalah dalam lomba lari. “Aku di sini!” sahut kepiting di belakangnya. Ketika mereka tiba di tumpukan wortel. Kelinci terkejut bukan kepalang. Tanpa sepengetahuannya. kelinci membalikkan badannya untuk melihat kepiting yang dikiranya masih jauh tertinggal di belakangnya. . Kepiting pun mendapatkan semua wortel itu. Kelinci mulai lari untuk mendahului kepiting sejauh sepuluh langkah. Kepiting sedang memanjat tumpukan wortel.

Cerita Burung Bayan (Cerita rakyat Melayu) Cerita Burung Bayang merupakan himpunan cerita pendek. Penjerat itu mahu membawa burung bayang pulang untuk digulainya. penjerat itu tidak melepaskannya kerana dia telah diperdaya burung-burung tersebut. Seorang anak raja telah berlalu di hadapan rumah saudagar itu dan terpandang akan wajah isteri saudagar tersebut. Burung Bayan mula bercerita. Sudah tentu penjerat burung itu akan membuang mereka ke tanah apabila dia kembali ke sana nanti. Cerita Bayan Budiman amat masyhur dalam kalangan orang-orang Melayu. Menurut hikayat cerita ini.” Mendengarkan kata-kata Burung Bayan itu. Juallah hamba di pasar dan pasti tuan akan mendapat harga yang mahal bagi diri hamba. Sebelum penjerat burung itu kembali untuk mengambil burung-burung yang terjerat itu. pada sebatang pokok tinggal sekawan burung bayan. Namun. Cerita-ceritanya itu menambat hati isteri saudagar itu. Burung Bayan lalu berkata. Isteri saudagar kaya ini seorang wanita yang jelita. saudagar Khoja Maimun telah bertolak ke luar negeri untuk urusan perniagaan. Kerana syik dan leka mendengar cerita-cerita Burung Bayan setiap kali dia hendak berjumpa. isteri saudagar telah mabuk asmara menginginkan putera raja tersebut. rakanrakan burung yang lain telah terbang pergi menyelamatkan diri. Banyak cerita Burung Bayan yang menarik hati itu tersirat pelbagai nasihat itu telah berjaya menggagalkan pertemuan sepasang kekasih itu. penjerat itu tidak mempercayainya. Dengan yang demikian. Mereka telah berjanji untuk bertemu. maka tidaklah terjadi pertemuan yang dimaksudkan. ketua burung bayan telah mengarahkan semua rakanya berpua-pura mati. Pada waktu malam. sewaktu burung yang terakhir dibuang ke tanah. Daripada kejadian itu. datang seorang penjerat burung lalu memasang jala dan menjerat burung-burung itu. “ Usahlah tuan makan daging hamba. sebelum sempat ketua burung itu melepaskan. muslihat . penjerat burung itu pun pergi menjualnya kepada seorang saudagar kaya-raya yang bernama Khoja Maimun. Setiap sebuah cerita akan berakhir sebaik-baik sahaja menyinsingnya waktu fajar. Pada suatu hari. Walaupun dia berpura-pura mati. sewaktu isteri suadagar itu sedang bersiap-siap untuk meninggalkan rumah. Namun. Burung-burung itu telah berjaya mengusir sepasang cerpeling yang tinggal di pangkal pokok tersebut. Dengan burung bayan di tangannya.

isteri saudagar itu sedar akan kesilapannya dan dia menjadi seorang isteri yang taat kepada suaminya. .Burung Bayan untuk memelihara kehormatan isteri tuannya. berjaya. Pada akhir cerita. Khoja Maimun itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->