Tongkat Ajaib (Cerita Rakyat Cina

)

Dahulu kala, ada sebuah danau yang sangat jernih di Yunnan. Beberapa orang petani memelihara sapi di dekat danau itu. Tiap pagi mereka mambawa sembilan puluh sembilan ekor sapi untuk minum di danau, namun pada siang hari, sapi-sapi itu berubah menjadi seratus ekor. Seorang gadis cantik selalu muncul pada saat yang sama. Tak seorang pun tahu dari mana asal gadis itu, namun mereka menyukainya. Ia tahu tentang banyak hal dan suka bercerita. Ceritanya sangat menarik. “Ada seekor sapi ajaib di antara ternak kalian,” katanya. “Ia dapat berjalan di atas air. Sehelai bulunya dapat mengangkat beban yang sangat berat.”

Para petani menanyakan sapi yang mana yang ia maksudkan, namun ia hanya tersenyum. “Hanya orang yang jujur yang dapat mengetahuinya, “ katanya.

Pada suatu hari, sapi-sapi itu sedang mencari makanan. Gembala tua yang biasa menjaga mereka mengumpulkan mereka. Tak disadarinya tongkat tua yang dipakainya menyentuh seekor sapi. Beberapa helai bulu sapi itu terselip pada retakan pada ujung tongkat.

Sore pun tiba, gembala itu mengikat dua keranjang kayu bakar pada ujung-ujung tongkat dan memikulnya. “Heran,” katanya dalam hati, “Kayu ini ringan sekali. Mungkin aku baru mengumpulkan sedikit kayu. Hari masih terang, lebih baik aku mengumpulkan kayu lagi.”

Ia pun mengumpulkan kayu lagi banyak-banyak. Diikatnya pada kedua ujung tongkat. Namun ia tetap dapat mengangkatnya dengan mudah. Ia pun pulang.

Demikianlah, tiap hari gembala tua mengumpulkan banyak kayu bakar dan membawanya ke pasar untuk dijual. Karena kayu yang dijualnya jauh lebih banyak dari sebelumnya, ia pun mendapat lebih banyak uang dan dapat menabung.

Pada suatu hari, ketika kakek itu membawa kayu itu ke pasar, seorang kaya melihatnya. Ia heran karena gembala yang sudah tua itu dapat membawa begitu banyak kayu. Tiap hari ia menunggu kakek itu lewat membawa kayu. Ia pun menemui kakek itu dan bertanya, “Kek, bagaimana kau dapat membawa kayu yang berat itu?” “Tongkat ini ajaib,” jawab sang kakek. “Kalau kau mau menjual tongkat itu kepadaku, aku akan memberimu lima ratus keping emas.”

Lima ratus keping emas adalah jumlah yang sangat besar. Uang itu dapat digunakannya hingga akhir hidupnya. Kakek pun menerimanya dan memberikan tongkatnya kepada orang kaya itu.

Orang kaya itu sangat gembira karena berhasil mendapatkan tongkat ajaib. Namun ia lihat tongkat tua itu sudah usang dan retak-retak pada ujung. Dibawanya tongkat itu ke tukang kayu untuk diperbaiki. Tukang kayu memotong ujung tongkat yang retak dan membuangnya. Bulu sapi ajaib pun ikut terbuang.

Pada suatu hari orang kaya itu menunjukkan tongkat itu kepada isterinya. Ia mengikat banyak kayu di ujung-ujung tongkat dan menyuruh isterinya

mengangkatnya. Wanita itu tentu saja tidak dapat mengangkatnya. “Kau in i, mana mungkin ini tongkat ajaib?” katanya, “ini cuma tongkat biasa.” Orang kaya itu mengomel, “Dasar kamu tidak tahu apa -apa.” Ia pun mengangkat tongkat dan kayu itu. Ia juga tidak dapat melakukannya karena tongkat itu sekarang sudah kembali menjadi tongkat biasa.

Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya (CERITA RAKYAT CINA)
Pada suatu hari, kira-kira 4000 tahun yang lalu, Huangdi (Empayar Kuning), iaitu raja yang pertama dalam legenda China, telah membawa rombongan pengiringnya, menuju ke sebuah kampung untuk menziarahi seorang kawannya di sana. Dalam perjalanannya itu, baginda terjumpa seorang budak lelaki yang sedang menjaga sekumpulan kuda. Disebabkan perjalanan ke tempat yang ditujunya masih agak jauh, maka, baginda bertanya kepada budak itu, "Kamu tahukah jalan ke kampung kawan beta itu?" Budak itu menganggukkan kepalanya, sambil menjawab, "Ya, hamba tahu." Huangdi bertanya lagi, "Kamu kenalkah kawan beta itu?" Budak itu menjawab, "Ya, hamba kenal." Melihat budak itu tahu tentang begitu banyak hal, Huangdi terus bertanya kepadanya, "Adakah kamu tahu, bagaimana caranya untuk mentadbir negara?" Budak itu menjawab, "Cara untuk mentadbir negara hampir samalah dengan menjaga kumpulan kuda ini. Hanya perlu mengusir kuda-kuda yang boleh mencelakakan kumpulannya sahaja." Huangdi merasakan bahawa, kata-kata budak itu memang agak masuk akal. Selepas meninggalkan tempat itu, baginda masih terus memikir-mikirkannya.

Catatan Keterangan: Peribahasa "Hai Qun Zhi Ma" atau "Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya" ini, membawa erti yang sama dengan peribahasa "sebab nila setitik rosak susu sebelanga". Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang suka berbuat sesuatu yang merugikan kelompok masyarakatnya sendiri.

ia hilang sabar lalu bertempik menyebabkan 5 ekor gajah sekali gus menjadi batu. Ia juga dikatakan gemar makan pucuk buluh dan menyebabkan orang kampung pada masa itu sukar mendapatkan buluh. Ia amat digeruni oleh makhluk-makhluk lain. apa sahaja yang ditegur oleh Sang Kelembai akan bertukar menjadi batu. Pahang. Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. Sang Kelembai biasanya tinggal di dalam hutan belantara dan berhampiran sungai. berperwatakan bengis. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah- .Misteri Sumpahan Sang Kelembai (Cerita Rakyat Melayu) Menurut cerita lagenda. Batu itu masih ada di Kampung Ara Panjang. Versi Perak Diceritakan. Cerita Sang Kelembai sangat popular dikalangan masyarakat melayu yang tinggal di Perak. berwajah hodoh. Lantaran daripada itu. Makhluk ghaib ini sering digambarkan dengan fizikal yang bersaiz gergasi. berambut merah dan panjang. pada suatu hari Sang Kelembai sedang membuat belat ikan merentangi Sungai Perak tiba-tiba turun lima ekor gajah untuk mandi-manda disitu dan membuat bising hingga mengganggu ikan yang ingin ditangkap oleh Sang Kelembai. Kedah dan Pulau Pinang dengan masing-masing mempunyai versi cerita yang berbeza.

. Gua Kota Gelanggi dan Batu Katak. ia suka singgah di kawasan air terjun 4 tingkat dan sebuah taman yang kini digelar sebagai „Wray‟s Camp‟ disebabkan keindahannya. Antaranya ialah Batu Papan. Dikatakan juga.gajah di situ telah membuat bising dan telah ditegur oleh Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising. Di khabarkan. Banyak kawasan kampung dikaitkan dengan kisah Sang Kelembai. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu. Batu tersebut kemudiannya digelar Batu Sawar dan akhirnya menjadi nama rasmi bagi kampung tersebut. Para pengunjung boleh melihat sendiri batu sawar ini lebih-lebih lagi menjelang air surut. pemukaan berbatu di sekitar air terjun Lata Kinjang di Tapah dan Lata Batu Hampar di Padang Rengas terbentuk hasil sumpahan Sang Kelembai selepas berang ekoran anaknya mati dihempap pokok. Batu ini dikatakan terkena sumpahan Sang Kelembai kerana menghalang laluannya. Versi Pahang Menurut cerita orang-orang tua di Kampung Batu Sawar. Terdapat juga kesan tapak kakinya di puncak Gunung Tahan. Kisah Sang Kelembai di Kuala Tahan biasa diperkatakan dikalangan masyarakat kampung dan orang asli suku kaum Batek dan Semelai. terdapat sebuah batu berbentuk sawar iaitu sejenis alat menangkap ikan di dalam Sungai Pahang.

penduduk berbilang bangsa di sana mempunyai pelbagai cerita dan kepercayaan tentang Gedembai. . kesan tapak kaki sepanjang 33 inci yang ditemui dan dipercayai tapak kaki Sang Kelembai. mengikut budaya masing-masing. Memandangkan kesan tapak kaki Sang Kelembai sudah wujud beratus tahun di beberapa pulau sekitar Pulau Pinang. satu daripada gunung disitu menjadi destinasi pelancongan terkenal. terdapat batu seperti seekor kerbau yang dikatakan di sumpah oleh Sang Kelembai di Gua Kerbau yang mana. Pulau Jerejak dan Pulau Aman.Di Gua Kota Gelanggi ia sering dikaitkan dengan orang bunian dan Sang Kelembai. Versi Pulau Pinang Pulau Pinang juga turut mendapat tempias Sang Kelembai. Kesan tapak kaki yang sama turut ditemui di Bayan Lepas. Versi Kedah Di Kodiang. Di Batu Maung. ular dan singa yang dipercayai akibat sumpahan Sang Kelembai. Di situ juga wujud batu menyerupai pengantin bersanding. Pulau Pinang.

Kemudian. semua saudaranya badannya haiwan dan bermuka manusia. mereka sangat garang dan hebat serta pandai menggunakan pelbagai jenis senjata. tetapi mereka tidak boleh melawan binatang ajaib dan masing-masing melarikan diri dari pertempuran. terdapat satu puak yang bernama Jiuli. Huang Di sudah lama ingin membanteras puak Chi You. Di kawasan Sungai Yangtze. . pemimpin puak itu bernama Chi You. Huang Di ialah pemimpin puak yang terbesar di kawasan Sungai Kuning. Chi You menceroboh tempat diduduki oleh Yan Di dan berperang dengan pasukan tentera Yan Di. Huang Di dan Yan Di ialah saudara. Huang Di telah mengundang naga dan binatang ajaib yang lain membantu beliau dalam peperangan. orangnya sangat garang. Chi You sering membawa puaknya yang hebat menyerang puak yang lain. tentera Chi You banyak kali mengagalkan pasukan tentera sekutu Huang Di kerana senjatanya hebat dan askarnya kuat. itulah pertempuran Zhulu yang sangat terkenal dalam sejarah China. terdapat pelbagai puak tinggal di kawasan perairan Sungai Kuning dan Sungai Yangtze China. Pada permulaan peperangan itu. Yan Di melarikan diri ke Zhulu yang diduduki oleh Huang Di untuk meminta bantuan kepada saudaranya. beliau menjalin hubungan bersekutu dengan puak-puak lain dan mengadakan peperangan dengan Chi You di Zhulu. Pada suatu kali. Pasukan tentera Yan Di kurang kuat dan digalahkan oleh pasukan tentera Chi You. Chi You mempunyai 81 orang saudara. Walaupun askar Chi You hebat.Riwayat Huang Di Melawan Chi You (CERITA RAKYAT CINA) Khabarnya pada beberapa ribu tahun lalu. Yan Di ialah pemimpin satu lagi puak yang terkenal di kawasan itu.

dan juga untuk menakutkan puak-puak yang berani bermusuh dengan puak Huang Di. Chi You seterusnya membuat kabus yang tebal agar askar Huang Di telah sesat jalan. . isterinya juga mencipta payung berdasarkan cara pagoda. pasukan tentera Huang Di tidak boleh mengejar lagi. Huang Di mempunyai banyak bakat dan beliau telah membuat banyak ciptaan seperti teknik pembinaan istana. kapal. Setelah Chi You dibunuh. pakaian yang berwarna-warni dan lain-lain. angin kencang bertiup dan berlaku petir. imejnya masih menakutkan orang. cuaca segera menjadi cerah semula. Setelah Huang Di mencipta pagoda. Setelah beberapa kali pertempuran. tiba-tiba. langit menjadi gelap dan penuh dengan kabus. kepala dan dan badan Chi You dikebumikan di dua tempat yang berjarak jauh. Huang Di melukis gambar Chi You di atas bendera tenteranya untuk menggalakkan askarnya berani dalam peperangan. Itu sebab Chi You menjemput dewa angin dan dewa hujan membantu dia dalam peperangan. hujan lebat mula menurun. Huang Di membuat sebuah kereta kompas dan menurut arahan bintang Pencedok Besar di langit mengetuai pasukan tenteranya keluar dari kawasan kabus. Akhirnya. Isteri Huang Di mengajar rakyatnya memelihara ulat sutera dan mencipta kepompong.Huang Di mengetuai tenteranya mengejar pasukan tentera Chi You. teknik pembuatan kereta. Huang Di terus mengundang dewa tuarang di langit menghentikan angin dan hujan. Huang Di mendapat sokongan pelbagai puak dan menjadi pemimpin pelbagai puak tersebut. Huang Di seterusnya memberi perintah membunuh Chi You. tamadun sutera China adalah dimulakan pada zaman itu. Huang Di telah membunuh 81 orang saudara Chi You dan akhirnya menangkap Chi You secara hidup. Oleh sebab takut Chi You setelah dibunuh menjadi hantu dan mengakibatkan huru-hara.

wakil orang Cina dari seluruh dunia berkumpul di makam itu untuk memuja nenek moyang seluruh orang Cina. Rakyat China juga membina sebuah “Makam Huang Di” di provinsi Shaanxi di tebing Sungai Kuning untuk memperingati nenek moyang bersama semua keturunan orang China.Riwayat China pada zaman purba sangat memuja Huang Di. Oleh sebab puak Yan Di dan puak Huang Di sangat rapat dan akhirnya berkhawin bercampuran. keturunan orang China juga menganggap sendiri sebagai keturunan Huang Di dan Yan Di. . keturunan China semua menganggap Huang Di sebagai nenek moyang orang China dan semua orang China ialah keturunan Huang Di. Pada musim bunga setiap tahun.

Pisau Belati Pun Terlihat (CERITA RAKYAT CINA) Pada penghujung zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). Ketika gulungan peta itu dibuka sepenuhnya. Pada tahun 228 sebelum Masihi. Ia menasihati kita supaya jangan cuba berbuat jahat. seorang perajuritnya yang gagah berani. Setelah tiba di negeri Qin. Berikutan gagalnya rancangan untuk membunuh raja negeri Qin itu. putera negeri Yan pun menghantar Jing Ke. Jing Ke telah dibenarkan untuk menghadap raja di istana. dia segera mencabut keluar pisau belati yang disembunyikannya itu. dia sudah menyembunyikan sebilah pisau belati yang sangat tajam di dalam gulungan peta itu. . Padahal. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tu Qiong Bi Xian" atau "Setelah Gulungan Peta Dibuka. Untuk mendapatkan kepercayaan raja negeri Qin. lalu membuka gulungannya dengan perlahan-lahan. seperti menipu dan mencuri. Setelah mengetahui hal tersebut. tentera negeri Qin bersiap sedia pula untuk menyerang sebuah lagi negeri yang bernama Yan. negeri Qin mula menunjukkan hasrat untuk menakluk negeri-negeri yang lain demi menyatukan seluruh negara. apa jua niat jahat yang tersembunyi. pengawal istana segera bertindak mengepung Jing Ke. dengan penuh hormat. Maka. dan terus membunuhnya. Bagaimanapun. sebelum itu. negeri Yan akhirnya tidak terlepas juga daripada ditakluk oleh negeri Qin. Jing Ke mengeluarkan peta yang dibawanya itu. Pisau Belati Pun Terlihat" ini membawa erti. akhirnya akan terbongkar juga.Setelah Gulungan Peta Dibuka. raja itu telah menyelinap ke belakang sebatang tiang yang besar dengan pantas. selepas berjaya menawan sebuah negeri. ke negeri Qin untuk membunuh raja negeri Qin. kerana lambat laun kita pasti menanggung akibatnya. dan cuba menikam raja negeri Qin. Pada saat itu. Jing Ke telah membawa bersamanya sekeping peta yang terlukis wilayah-wilayah yang paling subur di negeri Yan untuk dihadiahkan kepada baginda.

Tong Renyi mengambil berus dan melakar sekuntum bunga plum pada jambangan dalam lukisan itu.Mahu Tunjuk Pandai. Bagaimanapun. Tetapi yang Ternampak Kebodohannya (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Song Utara. Pada suatu hari. tetapi yang ternampak kebodohannya! Jambangan ini digunakan oleh Dewa Matahari untuk . seorang kawannya datang menjemputnya pergi minum arak. Pastilah tuan guru telah lupa atau tak sempat melukis bunga tersebut. Dia sangat pandai melukis potret dan figura. Sebelum keluar. ada seorang pelukis yang tersohor bernama Sun Zhiwei. Mereka sangat kagum dengan kepandaian guru mereka melakar sehingga dewa dalam lukisan itu kelihatan seperti hidup. Inilah kerja kamu semua nanti. Sun Zhiwei diminta melukis sebuah potret untuk Dewa Matahari. "Cuba lihat jambangan yang dipegang oleh Dewa Matahari ini. setiap kali tuan guru kita melukis jambangan. Hanya tinggal proses mewarnakannya. Sun Zhiwei terkejut apabila ternampak pada jambangan dalam lukisannya telah ditambah sekuntum bunga. seorang pelajar yang bernama Tong Renyi berkata." Selepas melafazkan kata-kata itu. dia berpesan kepada para pelajarnya: "Bentuk lukisan ini sudah saya selesaikan tadi. dia mengambil berus untuk mewarnakan lukisan itu. Selepas pulang dari rumah kawannya. Saya ingat. pelajar-pelajarnya segera berkumpul untuk melihat lukisan tersebut. Tetapi jambangan dalam lukisan ini kosong sahaja. Kena berhati-hati. sehingga ramai orang ingin berguru dengannya. Setelah bentuk lakaran selesai. Pada ketika itu. jangan tersilap memilih warna ya! Moga-moga lukisan ini siap diwarnakan apabila saya pulang. Dia berkata dengan marah: "Siapakah yang telah melukis bunga ini? Dia yang mahu tunjuk pandai." Sebaik sahaja Sun Zhiwei meninggalkan tempat itu. dia pasti akan melakar sekuntum bunga pada jambangan itu.

Tong Renyi yang berdiri di sisinya. Sun Zhiwei terus mengoyakkan lukisannya itu. berasa sangat malu. harta karun yang tak ternilai ini menjadi lukisan biasa sahaja." Sebaik sahaja habis bercakap. Setelah ditambah sekuntum bunga. .menangkap hantu air. Catatan Keterangan: Peribahasa "Nong Qiao Cheng Zhuo ini digunakan untuk mempersendakan seseorang yang cuba menunjukkan kepandaian. tetapi yang ternampak kebodohannya.

Perisai kamu pula mampu menahan apa sahaja lembing. Ia mampu menahan apa sahaja jenis lembing. lembing kamu mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. Ia . ada seorang penjual lembing dan perisai yang sangat suka membesarbesarkan kelebihan barang jualannya. dia segera mengumpulkan lembing dan perisainya. tak kira berapa tajamnya!" Kemudian. "Marilah beli lembingku ini. sambil terus melaung-laung. tak kira berapa tebalnya!" Setelah terdengar kata-kata si penjual itu. Perisaiku ini keras sekali. Dengan perasaan penuh malu. sambil melaung-laung. lidah si penjual itu pun menjadi kelu kerana tidak tahu bagaimana menjawabnya. mengandungi unsur-unsur yang bertentangan sesama sendiri. di negeri Chu. si penjual itu bangun awal. "Marilah beli perisaiku ini. Lembingku ini tajam sekali sehingga ia mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. dia mengangkat 普拉 lembingnya. kenyataan yang dibuat atau perbuatan yang dilakukan oleh seseorang. "Menurut kata-kata kamu tadi. Pada suatu hari.Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). lalu meninggalkan pasar itu. seorang lelaki yang ada di situ bertanya dengan hairan. Bagaimana pula akibatnya jika menggunakan lembing kamu untuk menikam dan menembusi perisai kamu?" Mendengar soalan tersebut. Untuk menarik perhatian pembeli. dia terus mengangkat perisainya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Zi Xiang Mao Dun" atau "Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri" ini membawa erti. lalu pergi ke pasar untuk menjual lembing dan perisainya seperti biasa.

digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang cakap atau perbuatannya selalu bercanggah sesama sendiri. .

dia nyaris tercekik. Catatan Keterangan: Peribahasa "Hu Lun Tun Zao" atau "Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat" ini. dia pun terus memasukkan sebiji buah kurma ke dalam mulutnya. si kutu buku yang menganggap dirinya pandai itu pergi ke pasar untuk membeli buah-buahan. gigi dan perut kita akan dapat dijaga dengan baik. dan cuba menelannya bulat-bulat. "Itu senang sahaja! Bagi buah pir ini. "Buah kurma ini amat baik untuk perut. seorang tua penjual buah pir memberitahunya." Mendengar kata-kata dua orang penjual itu. tetapi ia juga boleh merosakkan perut jika dimakan terlalu banyak. Akibatnya. dia tetap menganggap dirinya orang yang berilmu dan berpengetahuan luas.Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. Pada suatu hari. Mereka sudah biasa menerima bulat-bulat semua maklumat yang diberikan tanpa . Walaupun begitu. tidak perlu ditelan. kita kunyah sahaja. Dengan cara ini." Seorang tua penjual buah kurma di sebelah penjual buah pir itu pula memberitahunya. si kutu buku itu terus berkata tanpa berfikir sedikit pun. Bagi buah kurma ini pula. "Buah pir ini memang amat baik untuk gigi. Di pasar itu." Sebaik sahaja habis bercakap. tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan gigi jika ia dimakan terlalu banyak. dia tidak pernah memikirkan makna dan maksud yang tersirat dalam ayat-ayat yang dibacanya. Namun. kita boleh terus menelannya tanpa mengunyah. digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang malas berfikir ketika belajar. ada seorang pemuda "kutu buku" yang sangat suka membaca buku dengan lantang halaman demi halaman.

. Cara belajar ini sebenarnya tidak membawa sebarang kebaikan kepada mereka.mencernanya. atau hanya belajar dengan cara menghafal tanpa memahaminya.

Pada suatu hari. rakyat jelata mula percaya kepada keikhlasan kerajaan dalam usaha untuk memacu ekonomi negeri melalui rancangan pembaharuan yang berkenaan. Melihat tiada respons daripada mereka. dia mahu membuat sesuatu untuk mendapatkan kepercayaan mereka. lalu mengumumkan. Pada tahun 359 Sebelum Masihi. Orang ramai yang mendengar berita itu berasa sangat hairan. Bagaimanapun. Oleh itu. "Siapa sahaja yang membawa tiang ini ke luar pintu utara. pembaharuan yang diperkenalkan oleh Shang Yang akhirnya benar-benar berjaya hingga menjadikan negeri Qin. Apabila dia berjaya membawa tiang itu ke tempat yang ditetapkan.Setiap Kata yang Terucap Dikotakan (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). akan diberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak. Dengan peristiwa tersebut. Shang Yang telah menegakkan sebatang tiang yang tingginya 10 meter di luar pintu selatan ibu kota Xianyang. Shang Yang segera memberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak itu kepadanya. dia bimbang rakyat jelata tidak yakin pada keupayaan kerajaan. Dia memberitahu orang ramai yang berkerumun di situ bahawa sesiapa sahaja yang mampu membawa tiang itu ke luar pintu utara. Setelah berfikir beberapa lama. dia akhirnya telah mendapat satu idea. tampil seorang lelaki yang berani untuk mencuba. Dengan bakatnya yang luar biasa dalam bidang politik. Shang Yang merancang untuk melaksanakan pembaharuan yang menyeluruh di negeri Qin." Pada ketika itu. negeri yang paling kuat pada masa itu. Orang lain yang ada di situ berasa sangat sesal kerana terlepas peluang yang begitu baik untuk mendapat wang dengan mudah. Shang Yang pun meninggikan suaranya. Dengan sokongan yang padu daripada mereka. ada seorang Perdana Menteri yang bernama Shang Yang. Usaha tersebut juga telah . dia dipandang tinggi dan amat dihormati oleh raja negeri tersebut. di negeri Qin. akan diberikan ganjaran sebanyak 10 Liang perak (1 Liang = 31 gram). tetapi tiada seorang pun yang berani mencuba.

menjadi asas yang kukuh kepada penyatuan negara China yang dijayakan oleh raja negeri Qin. setiap kata atau janji yang dilafazkan akan ditunaikan. Peribahasa ini sering digunakan untuk menegaskan semula bahawa janji yang dibuat oleh seseorang itu pasti akan ditunaikan. Ying Zheng atau Maharaja Shihuangdi kira-kira 100 tahun selepas itu. . Catatan Keterangan: Peribahasa "Yi Yan Wei Zhong" ini membawa erti.

Maka. Selepas pemburu tersebut meninggalkan tempat itu." Selepas mendengar kata-kata si rubah. Mereka bersumpah akan sehidup semati menghadapi susah atau senang. Kami berdua ialah teman yang sejati. Malang sekali nasib. dengan rasa ingin tahu. Kematiannya hari ini bermakna kematian saya pada esok hari. Tanpa disedari mereka. pemburu itu mendekati mereka sambil menyiapkan anak panah masing-masing. ia telah terbunuh. orang tua itu mengeluh panjang." Catatan Keterangan: . Dia berasa sangat hairan ketika melihat seekor rubah meratap dengan begitu sedih di sisi seekor arnab yang sudah mati. ketika itu. dia bertanya kepada si rubah itu. sekumpulan pemburu sedang memerhatikan gerak geri mereka. lalu seorang tua di tempat itu. si rubah dan si arnab ini bersiar-siar untuk menikmati keindahan pemandangan alam. seekor rubah dan seekor arnab telah menjalin hubungan rapat untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh bersama. sambil berkata. Pada suatu hari.Rubah Berdukacita Atas Kematian Arnab (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. "Mengapa kamu begitu sedih?" Si rubah menjawab dengan murung. iaitu pemburu. sambil meratap dengan sedihnya. si arnab. Kebetulan. Si rubah juga nyaris mati. Sekarang. Tentulah saya sangat sedih. Kami pernah bersumpah akan sehidup semati bersama menghadapi susah atau senang. "Kami berdua ini ialah haiwan kecil yang menjadi sasaran pemburu. dia telah dibunuh oleh pemburu itu. si rubah pun berlari ke sisi si arnab sahabatnya itu. Perlahan-lahan. "Oh begitu! Memang wajarlah kamu berdukacita atas kematian sahabat karib kamu ini.

Peribahasa "Du Si Hu Bei" yang berasal daripada cerita tentang rubah yang berdukacita atas kematian arnab yang menjadi teman rapatnya ini membawa erti. seseorang itu akan berasa sedih dan pilu atas kematian atau kemalangan yang menimpa sahabat karibnya. .

Pada suatu malam. Dia segera mengambil seketul batu.Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah (CERITA RAKYAT CINA) Dalam buku "Han Shu". Peristiwa tersebut menjadikan si kaya itu berasa sangat sedih. . Si kaya itu menjadi berang. balang jed yang sangat berharga itu juga pecah. iaitu "Catatan Sejarah Zaman Dinasti Han". Menurut ceritanya. Si kaya itu benar-benar sangat sayang kepada balang itu. Balang itu sangat halus buatannya. menahan diri daripada mengambil tindakan terhadap orang jahat semata-mata kerana takut membawa bahaya kepada orang baik. dan jangan merosakkan barang-barang berharga milik sendiri semata-mata kerana mahu membunuh seekor tikus. Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang terlalu berhati-hati ketika melakukan sesuatu perkara. barulah dia sedar bahawa tindakan yang hanya mementingkan keuntungan yang ada di depan mata sahaja tanpa memikirkan akibatnya. lalu melontarnya ke arah tikus itu. ada sebiji balang yang diperbuat daripada jed. Bagaimanapun. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tou Shu Ji Qi" atau "Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah" ini membawa erti. si kaya itu terlihat seekor tikus yang melompat ke dalam balang antik kesayangannya itu untuk makan baki makanan yang tertinggal di dalamnya tanpa disedarinya. Pada ketika itu. sayang sekali. yang jarang ditemui di tempat lain. akan membawa bahaya atau kerugian yang besar kepada dirinya sendiri. Pastinya tikus itu terbunuh. dan mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Dia amat sesal dengan perbuatannya yang mengikut rasa marahnya itu hingga menyebabkan kerugian yang begitu besar. antara koleksi yang disimpan oleh si kaya itu. Dia mahu menggunakan pengalamannya itu untuk mengingatkan orang lain supaya menahan diri daripada bertindak dengan melulu. terdapat sebuah cerita tentang seorang lelaki kaya yang sangat gemar akan barang-barang antik. yang tidak dapat ditebus lagi dengan apa jua.

Peribahasa ini membawa erti. ketika membuat tinjauan ke Kaunti Gaoling. Ketika melihat kedua-duanya sudah insaf akan kesalahan mereka. Tolonglah tuan buat keputusan yang adil bagi saya. Apabila mendapat tahu hal tersebut. dua beradik yang bertelagah dan mengadu kepada Han Yanshou itu berasa sangat sesal. Semuanya disebabkan kesilapan dan kecuaian saya.Merenung Kesalahan dalam Ruang Tertutup (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Han Barat (tahun 206-220 Sebelum Masihi). Mereka berdua segera menuju ke rumah Han Yanshou untuk meminta maaf daripadanya. Pada suatu hari. Dia mengurung dirinya di dalam sebuah bilik untuk merenung kesalahannya. "Ladang milik saya telah dirampas oleh adik saya. seseorang yang benar-benar insaf akan kesalahan dan kesilapan dirinya. Salah seorang daripada mereka berkata dengan marah. Han Yanshou tidak mahu berjumpa dengan sesiapa pun dengan alasan sakit. Dia berkata dengan malu. malah akan membawa aib kepada orang yang berakhlak mulia. merenung kesalahan dalam bilik yang ditutup pintunya atau dalam ruang yang tertutup. dia terjumpa dua orang adik-beradik yang sedang bertelagah. di negeri Yan." Peristiwa tersebut amat menyentuh hati Han Yanshou. Saya tidak layak lagi memegang jawatan yang begitu penting ini. ada seorang pegawai kerajaan bernama Han Yanshou yang menjawat jawatan sebagai Ketua Pengawas Daerah Zuopingyi." Pada hari itu. saya kurang cekap dalam mendidik rakyat jelata sehingga menyebabkan berlaku pergaduhan antara dua saudara kandung. "Ladang itu sebenarnya diwariskan oleh ibu bapa kepada saya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Bi Men Si Guo" ini bermaksud." Seorang lagi pula berkata dengan sedih. Dia berkeras mengatakan ladang itu diwariskan kepadanya. . "Sebagai Ketua Pengawas daerah ini. Ini bukan sahaja melanggar adat dan kesantunan. barulah nampak sedikit kelegaan dan kegembiraan pada air muka Han Yanshou. Abang saya bersikap tidak wajar.

.

Dua baris yang ditambahnya memang jauh lebih baik daripada yang dicipta oleh Chang Jian itu. Jika Zhao Gu nampak puisi yang belum lengkap itu. di negeri China. Tapi. ada seorang penyair tersohor yang bernama Zhao Gu. Chang Jian segera berangkat.Lempar Bata Dapat Jed (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Tang. dia merasakan bahawa puisi yang dihasilkannya masih kurang menarik jika dibandingkan dengan puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. maka puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu boleh diibaratkan sebagai seketul jed. ini telah menarik minatnya untuk melengkapkan puisi itu. pastilah dia akan mengunjungi Kuil Lingyan. Aku telah melemparkan . iaitu antara tahun 618 hingga tahun 907 Masihi. Puisi yang dihasilkannya selalu mendapat sambutan dan pujian orang ramai. menuju ke Kuil Lingyan di Suzhou itu. "Jika Zhao Gu melawat ke Suzhou. dia terfikir pula. Pada suatua hari. Aku boleh menulis dua baris puisi pada dinding kuil itu dulu." Maka. kerana puisi klasik China biasanya mengandungi empat baris. ada seorang lelaki bernama Chang Jian yang juga sangat berminat untuk mencipta puisi. dia terus menulis dua baris puisi pada dingin kuil itu. bagaimana caranya untuk meminta dia mencipta serangkap puisi untukku?" Tiba-tiba. Chang Jian berkata dengan penuh rasa kagum dan hormat. Chang Jian mendapat tahu bahawa Zhao Gu akan melawat ke Suzhou. Bagaimanapun. Fikirnya dalam hati. Zhao Gu yang melawat ke kuil itu ternampak dua baris puisi yang belum lengkap itu. dia pasti mahu melengkapkannya. Setelah tiba di sana. Tidak lama kemudian. Setelah menbaca dua baris puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Seperti yang disangka. Pada ketika itu. "Jika puisi saya diibaratkan sebagai seketul batu bata. "Inilah peluang yang baik untuk belajar dengannya.

selalu digunakan oleh orang China untuk menyindir perbuatan orang yang "memancing" pandangan yang lebih bijak atau lebih matang daripada para pembaca atau pendengar." Catatan Keterangan: Peribahasa "Pao Zhuan Yin Yu" ini bermakna. Peribahasa yang menunjukkan sifat rendah hati ini. .seketul batu bata terlebih dahulu. melemparkan seketul batu bata untuk mendapatkan seketul jed yang lebih bernilai daripada orang lain. dengan menyatakan pandangannya yang dianggap kurang matang dan mentah. Yang aku peroleh akhirnya ialah seketul jed yang jauh lebih bernilai.

Dia berjaya membantu baginda mencapai cita-cita untuk memperluaskan kuasa hegemoninya. isteri petani itu pun menghidangkan makanan yang masih panas kepadanya dengan cara yang sangat hormat. Melihat pasangan tersebut melayan satu sama lain dengan begitu hormat seperti melayan tetamu. "Sifat hormat-menghormati ialah budi baik yang patut kita junjung tinggi. tetapi dia akhirnya dilantik oleh raja itu sebagai Perdana Menterinya. Guang Zhong pernah menjadi musuh kepada raja negeri Qi. "Ayahnya ialah seorang yang bersalah. Jiu Ji ternampak seorang petani yang sedang mengerjakan sawah padinya. raja Shun telah membuang negeri seorang pewagai bernama Gun. Pada suatu hari. dia berasa sangat terharu. Hanya orang yang berakhlak mulia sahaja yang akan memiliki sifat ini. Wajarkah jika kita melantiknya sebagai pegawai kerajaan?" Jiu Ji menjawab dengan serius." . Pada zaman purba kala pula.Melayan Satu Sama Lain dengan Hormat Seperti Tetamu (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Chunqiu atau Musim Bunga dan Gugur (tahun 770-476 Sebelum Masihi). Setelah mendapat tahu bahawa petani itu ialah anak kepada seorang bekas pegawai kerajaan yang dibunuh kerana didapati bersalah. ada seorang pegawai kanan di negeri Jin yang bernama Jiu Ji. Tuanku hanya perlu memanfaatkan kelebihannya sahaja. Katanya kepada raja negeri Jin itu. Jiu Ji pun membawanya pulang ke istana untuk menghadap raja negeri Jin. Pada waktu makan tengah hari. Dia memohon kepada baginda supaya memberikan jawatan yang penting kepada petani itu. Dia sering "turun padang" untuk melihat sendiri masalah rakyat." Raja tersebut bertanya dengan hairan. tetapi melantik anaknya sebagai pegawai kanan kerajaan. "Cubalah tuanku teliti sejarah kita yang lalu. Sifat baik ini hendaklah dipupuk di kalangan rakyat kita.

ia masih dianggap oleh orang China sebagai suasana yang paling sempurna dalam hubungan suami isteri. Catatan Keterangan: Peribahasa "Xiang Jing Ru Bin" ini membawa erti.Akhirnya. raja negeri Jin telah menerima nasihat Jiu Ji. pasangan suami dan isteri melayan satu sama lain dengan penuh hormat seperti melayan tetamu. . dan memberikan satu jawatan yang penting kepada petani itu. Sampai hari ini.

.” Keesokan paginya. tidur pulas. izinkan aku mengadakan percobaan dan Tuanku akan tahu apa alasannya. besok pagi Tuanku akan mendapatkan jawabannya. mengapa kita hanya melihat kawanan kambing. “anjing-anjing tidak memakai makanan mereka. “Tuanku. mereka kembali ke kedua rumah itu. Di sebuah rumah lain. menteri mengunci dua puluh ekor anjing di dalam sebuah rumah. tempat menampung kambing. kata menteri kepada raja. kambingkambing itu memakan jerami dan tidur bersama-sama. sedangkan keranjang berisi daging itu tetap utuh. Setelah menteri memerintahkan agar rumah tempat menampung anjing-anjing itu dibuka. Kalau mereka selalu berkelahi. Lalu.ANJING DAN KAMBING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu masa. menteri dan raja mendatangi rumah yang lain. “Jika kita bicara tentang produktivitas. Karena itulah. Tetapi. mereka melihat ternyata anjing-anjing itu saling berkelahi dengan sengitnya sampai mati.” Raja puas dengan menterinya.” kata menteri. Tetapi. melainkan hanya berkelahi memperebutkan makanan itu sampai mati. jumlah kambing-kambing bisa berkembang pesat dan bertambah banyak sedangkan anjinganjing hanya berkelahi di antara mereka sendiri. “Tuanku. Keranjang jeraminya sudah kosong. “Tuanku. menteri mengunci dua puluh ekor kambing dengan sekeranjang penuh jerami. mereka tidak pernah makmur. seorang raja berkata kepada menterinya.” Malam harinya. Demikian juga dengan manusia. sepertinya anjing lebih produktif daripada kambing. Menteri memerintahkan agar kedua rumah itu dikunci dan dijaga dengan ketat. dengan sekeranjang daging. Mereka melihat para kambing sedang berdekatan. Kemudian. bukan kawanan anjing? Bisa kamu jelaskan itu?” Menteri yang cerdas itu pun menjawab.

Dari waktu ke waktu angsa datang dan setiap kali ia memberikan selembar bulu emas. Mereka benar-benar miskin dan hidup menderita. Juallah. Ada sebuah rumah di dekat kolam itu. . Ibu dan kedua puterinya hidup berkecukupan dengan menjual bulu-bulu angsa emas. ibu itu dapat menjualnya. “Aku ingin memberikan sesuatu kepadamu. Aku akan memberikan bulu emasku satu per satu kepadamu. dimana tinggal seorang ibu miskin dan dua orang puterinya. Angsa berpikir.” Angsa itu kemudian terbang ke rumah wanita itu. hiduplah seekor angsa berbulu emas di sebuah kolam.” “Aku tidak minta apa-apa. Mereka akan hidup lebih baik dengan uang dari penjualan buluku itu. “Jika aku memberikan selembar bulu emasku kepada mereka satu demi satu. Angsa itu tahu bahwa mereka sedang mengalami masalah.Angsa Berbulu Emas (Cerita Rakyat India) Dahulu kala.” Angsa mencabut selembar bulunya dan pergi. kami tidak mempunyai apa-apa untukmu. Aku tahu keadaan kalian. maka kalian tidak menderita lagi.” sahut angsa. “Angsa. “Mengapa kau kemari.” kata ibu.

” Namun sang ibu tetap pada pendiriannya. kita akan menjadi miskin lagi. Pada suatu hari ia berkata kepada anaknya.Namun wanita itu ingin segera mengambil semua bulu emas angsa itu. Aku selalu memberimu bulu-bulu emasku. “Ibu yang malang.” Puteri-puterinya dengan polos berkata. Ketika angsa datang lagi.” Sang ibu menyesal dan minta maaf kepada angsa. wanita itu menangkapnya dan mencabuti semua bulunya. “aku ingin menolongmu. namun sebaliknya kau hendak membunuhku. “Jangan percaya kepada angsa itu. Kami tidak mau menyakitinya.” Ia pun terbang meninggalkan rumah itu dan tak pernah terlihat lagi. Namun bulu-bulu emas itu berubah menjadi bulu-bulu biasa yang kasar dan aneh . Aku akan pergi dan takkan pernah kembali lagi. Kita ambil saja semua bulunya ketika ia datang lagi nanti.” kata angsa. Ibu terkejut melihat bulu-bulu itu. mungkin saja ia tidak pernah datang lagi. Angsa berkata. “Ibu. Jika ini terjadi. namun sekarang aku tidak merasa perlu menolongmu lagi. kita akan melukai angsa itu. . “Jangan serakah.

" Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. saya seorang ahli sihir terkemuka di India." kata Thenaliraman. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta. Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon. Tukang Sihir itu terdiam. Dengan menggunakan tangan kanannya. " Baiklah Tukang Sihir.AHLI SIHIR YANG ANGKUH (CERITA RAKYAT INDIA) Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India." kata Tukang Sihir. tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh. "Baiklah Tukang Sihir. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya. Pada suatu hari." kata Tukang Sihir. sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka. " Wahai penduduk kampung. " Wahai Tukang Sihir. saya ingin mencabar anda." kata Thenaliraman. akan saya kabulkan permintaan anda. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. " Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda. dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu . mintalah apa-apa sahaja .

Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur. Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Keadaan pada masa itu sungguh cemas. terdapat sebuah kapal sedang berlabuh.Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya. Namun begitu. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru. Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya. Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar. Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang. Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat. . Di muara sungai . Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal. Kehidupan mereka sangat miskin. Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu.NAKHODA TANGGANG (CERITA RAKYAT MELAYU) Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. setelah jauh belayar. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. Ibunya. Pada suatu hari. Akhirnya."Oh. dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. Pada suatu petang. Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang. Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. Akhirnya. nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu. Semasa dalam pelayaran.

Itulah balasan kepada anak yang derhaka ." Oh . kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu... Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya. Setelah ribut reda. tetapi sudah terlambat...Ibu! Ampunkanlah anakanda ." teriak Nakhoda Tanggang.

Lagi pula buah ini nantinya masuk ke perut kita berdua.” sahut kepala pertama.” katanya. . Di pohon itu banyak burung membuat sarang. namun ia tidak berkata apa-apa. Salah satu burung sangat aneh dan berbeda dengan burung pada umumnya.Burung Berkepala Dua (Cerita Rakyat India) Sebatang pohon beringin tumbuh di tepi sebuah danau. berpikir dan berbicara sendiri. Pada suatu hari burung itu berjalan-jalan di tepi danau. minum. Masing-masing kepala dapat makan.” kata kepala kedua. “Enak sekali. “Aku yang melihatnya duluan. Burung itu memiliki dua kepala. Buah itu tampak sangat lezat dan kepala pertama memakannya. “baru kali ini aku menemukan buah selezat ini.” Kepala kedua sakit hati mendengar jawaban kepala pertama. Kepala pertama burung itu melihat buah yang berwarna merah keemasan di tanah. Aku yang berhak memakannya.” “Tidak.” “Aku ingin mencobanya. “Berikan sedikit kepadaku. namun burung itu hanya memiliki satu tubuh dan satu perut.

Bila kau memakannya.” kata kepala pertama. mereka berdua tewas. aku berhak memakannya. Kepala kedua segera mengambil beberapa buah dan berkata. aku akan memakan buah ini dan membalas penghinaanmu. Namun kepala kedua tidak mau mendengar.” “Jangan.” Kepala pertama memohon agar kepala kedua tidak memakan buah beracun itu.Beberapa hari kemudian. kepala kedua melihat sejenis buah yang sangat beracun. . “Lihat.”kita berdua memiliki satu tubuh.” “Aku melihat buah ini duluan. kita berdua akan mati. Ia memakan buah itu dan sebagai akibatnya.

Sang Menteri hanya mengangguk-anggukkan kepala menunggu kesem-patan berbicara. Tiba-tiba mereka melihat seekor kura-kura tergeletak di lantai.Raja dan Kura-kura (Cerita Rakyat India) Di Benares. India. saya tahu kejadian sebenarnya yang dialami kura-kura naas ini!” “Benarkah? Bila begitu. “Sungguh ajaib!” kata Sang Raja dengan hairan. . Sang Menteri segera menukas dan berkata. Hal ini sangat mengganggu menterinya. Di sana terdapat juga dua ekor angsa yang selalu mencari makan di danau tersebut. Dia terus-menerus membicarakan kemungkinan-kemungkinan yang terjadi dengan kura-kura itu. Kura-kura itu awalnya tinggal di sebuah danau di dekat pegunungan Himalaya. “Bagaimana hal ini dapat terjadi?” Lalu Raja mulai dengan dugaan-du-gaannya.” kata Raja penuh rasa ingin tahu. Dengan penuh keseriusan Sang Raja mendengarkan cerita menterinya. “Paduka. hidup seorang raja yang sangat gemar berbicara. Ketika Sang Raja me-narik napas untuk berbi-cara lagi. Tem-purungnya terbelah menjadi dua. Pada suatu hari dua ekor angsa itu menemui kura-kura yang sedang berjemur di tepi danau. tak seorang pun diberi kesem-patan menyela pembicara-annya. Mereka pun akhirnya bersahabat. Sang menteri pun selalu memikirkan cara terbaik menghilangkan kebiasaan buruk rajanya itu Pada suatu hari raja dan menterinya pergi berjalan-jalan di halaman istana. lekas katakan. Sang Menteri pun mulai bercerita. Apabila ia sudah mulai membuka mulutnya. Kemu-dian dia merasa menemukan cara terbaik untuk menghilangkan kebiasaan buruk Sang Raja.

lihat! Sungguh lucu. “Coba. kami akan segera kembali ke tempat asal kami yang terletak di gua emas di kaki Gunung Tschittakura. tentu sekarang dia telah tiba di tempat sahabatnya. Kura-kura pun terlepas dari bilah bambu yang digigitnya. Dengan penuh kemarah-an dia berkata. sayangnya aku tak dapat terbang seperti kalian. be-berapa orang di Benares melihat pe-mandangan unik tersebut. Daerah tempat tinggal kami adalah daerah terindah di dunia. Dia terjatuh tepat di sini dan tempurungnya terbelah dua.” sahut kura-kura riang.”kata Sang Menteri mengakhiri . “Kami akan memban-tumu agar dapat turut bersama kami ke sana. Ketika kedua angsa itu sudah terbang tinggi. “Tetapi. Bawalah aku ke tempat kalian yang indah itu.” janji kura-kura. Tapi selama dalam perjalanan kamu jangan berbicara karena akan membahayakan dirimu. “Kalau saja kura-kura itu tidak suka berbicara berlebih-lebihan. Mereka pun tertawa terbahak-bahak sambil berteriak. “Dengan senang hati aku akan turut denganmu. Tidak-kah engkau ingin ikut kami ke sana?” tanya Sang Angsa. Kemudian kedua angsa tersebut menggigit ujung-ujung bambu dan mereka pun terbang ke angkasa.“Kura-kura.” Kura-kura yang suka sekali bicara merasa tersinggung ditertawakan. Ada dua ekor angsa membawa kura-kura dengan sepotong bambu. “Apa anehnya? Apakah manusia itu sedemiki-an bodohnya sehingga merasa aneh melihat hal seperti ini?” Ketika kura-kura membuka mulutnya untuk berbicara. “Aku akan selalu mengingat laranganmu. Lalu kedua angsa tersebut meminta kura-kura agar meng-gigit sepotong bambu. dua ekor angsa itu sedang terbang di istana. Dia pun lupa pada lara-ngan kedua sahabatnya.” kata angsa.” lanjutnya dengan wajah mendadak sedih.

Tentu saja Sang Menteri amat senang melihat kenyataan itu. . Sang Raja mulai menghemat kata-katanya. Pada saat bersamaan Raja pun memandang menterinya. Dia menyadari kemana arah pembicaraan menterinya. Dia tidak lagi banyak bicara.” sahut Sang Raja sambil tersenyum. Sejak saat itu. “Sebuah cerita yang menarik.ceritanya sambil memandang Sang Raja.

Pangeran Matahari melihat mereka dan bertanya. Yang tertua bernama Pangeran Bintang.” . Kemudian bila putera pertama tidak dapat menjadi raja. Sang ratu mengingat janji raja kepadanya. “Aku ikut bersama kalian. Kak. namun ia menunggu hingga putera ketiganya dewasa. Ratu pergi. Raja khawatir ratu akan melakukan sesnatu untuk menyingkirkan putera pertama dan kedua. Hanya bila kedua kakaknya meninggal. “Kak. Sekarang aku minta Yang Mulia menyerahkan kerajaan ini kepada Pangeran Matahari.” Ketika mereka berjalan ke luar istana. adiknya bernama Pangeran Bulan dan yang bungsu Pangeran Matahari. sang ratu berkata kepada raja. putera ketiga berhak memerintah kerajaan.Tiga Pangeran dan Peri Air (Cerita Rakyat India) Dahulu kala hiduplah seorang raja dengan tiga putera. dan mengatakan bahwa kerajaan harus diserahkan putera tertua. kerajaan menjadi hak putera kedua. Ia menyuruh mereka pergi dan tinggal di hutan hingga ia wafat. “Kemudian kembalilah dan memerintah di kerajaan ini sesuai dengan hakmu. karena itu sudah menjadi haknya. ketika anak ketiga kita lahir dulu. kau berjanji akan memberiku hadiah. namun raja dapat melihat bahwa ratu tidak puas dengan jawabannya.”Yang mulia.” Sang raja menolak. Pada ulang tahun Pangeran Matahari yang ke duapuluh satu. Pangeran Matahari berkata. Maka ia memanggil pangeran pertama dan kedua. ke mana kalian pergi?” Ketika mendengar kemana dan mengapa mereka pergi. Sang raja begitu gembira dengan kelahiran pengeran ketiga sehingga ia berjanji kepada sang ratu akan memenuhi apapun yang dimintanya.

Pangeran Bintang menyuruh Pangeran Bulan menyusulnya.” Raja peri telah memberikan kolam itu kepada seorang peri air.” kata raja peri.” kata pangeran tertua kepada Pangeran Matahari." kata peri air sambil menyeret Pangeran Bulan ke guanya. Air kolam yang jernih membuatnya ingin mandi. “seperti matahari dan bulan.”Seperti apa peri yang baik itu?” “Peri yang baik. “Ternyata kau juga tidak tahu.” kata Pangeran Matahari setelah berpikir sejenak. Pertanyaan itu adalah. Setelah menunggu cukup lama dan adik mereka tidak muncul. Di sana mereka menemukan sebuah kolam dan memutuskan untuk beristirahat sejenak. “Pergilah ke kolam. Tiba-tiba muncul peri air yang langsung bertanya. Di kolam ia tidak melihat adiknnya.” “Kau tidak tahu seperti apa peri yang baik. Ia masuk ke dalam kolam.Mereka terus berjalan hingga masuk ke hutan. Kemudian bawakan sedikit air. “Kau berkuasa di kolam ini. kami menunggu di sini.” dan peri air membawa pemuda malang itu ke guanya di dasar kolam.”Seperti apa peri yang baik itu?” Ketika Pangeran Matahari masuk ke dalam kolam.” Peri air mendengarkan dengan seksama. “Mandi dan minumlah. peri air betanya kepadanya. “Katakan. seperti apa peri yang baik?” “Seperti langit di atas kita. . “dan kau boleh melakukan apa saja kepada siapa pun yang datang ke kolam ini. kecuali bila ia dapat menjawab pertanyaanku.” jawab Pangeran Bulan. Dik.

yang takut akan dosa dan berbuat baik dalam kata-kata dan perbuatan. Ia menunggu dengan sabar. "Mengapa kau mengambil mereka?" "Karena mereka tidak dapat menjawab pertanyaanku. Ia berkata.”. Aku tak dapat pergi bersama Pangeran Bulan dan meninggalkan Pangeran Matahari yang malang di sini. Yang mana yang harus kukembalikan kepadamu?" "Kembalikan si bungsu. “dan raja peri memberiku kuasa untuk melakukan apa saja kepada semua orang yang masuk ke dalam air kecuali mereka yang dapat menjawab pertanyaanku dengan benar. “Mengapa kau tidak mandi di kolam lalu berbaring di tepi sana?” Namun Pangeran itu tahu pencari kayu itu adalah peri air." kata Pangeran. kau sungguh bijaksana. menyamar sebagai seorang pencari kayu. “Kau tahu apa yang harus kau lakukan dan baik hati.” katanya kepada Pangeran. Tahulah ia bahwa ada seorang peri air tinggal di dalam kolam itu." .” "Ya. Di tepi kolam ia melihat jejak kaki adik-adiknya masuk ke dalam kolam.“Pasti terjadi sesuatu pada adik-adikku.”Kau tampak lelah." kata peri air." "Aku akan menjawabnya. Peri muncul.” kata Pangeran Bintang dalam hati.”Kau telah mengambil kedua adikku. teman.”Karena ialah ayah kami menyuruh kami pergi. Ia pun pergi ke kolam. “aku akan mengembalikan satu adikmu.” kata peri air.” kata peri air. Ia menarik pedangnya dan menyiapkan busurnya. “Peri yang baik seperti pemilik hati yang murni. Aku akan mengembalikan kedua adikmu." kata Pangeran." "Oh Pangeran yang bijaksana." kata peri air. “Pangeran.

Pangeran Bintang menjadi raja dan ia mengajak kedua adiknya memerintah bersamanya. Ia juga membangun sebuah rumah untuk peri air di taman istana. . Kemudian mereka kembali ke istana.Ketiga pangeran itu tinggal di hutan bersama-sama hingga ayah mereka wafat.

“Apa yang terjadi? Mengapa kalian semuanya lari?” tanya singa. hewan-hewan lain ikut ketakutan. serangga dan hewan berkaki empat. kau lari cepat sekali. Ia melompat kaget. Seekor singa berdiri di atas bukit. Ia segera menuruni bukit dan mencegat mereka. pendeknya semua hewan. Apa yang akan terjadi padaku?” Tiba-tiba. Sambil berlari mereka berteriak kepada kelinci-kelinci lain. “Aku dengar dari monyet. Mau ke mana?”. Kiamat!” Dalam waktu singkat ribuan kelinci berlarian hiruk pikuk di seluruh hutan. Kelinci kelabu menjawab. burung. ikut berlari ketakutan. “Hei. seekor kelinci kelabu sedang tidur-tiduran di bawah pohon beringin. maka terjadi kiamat.” jawab seekor kakak tua. “Bumi meledak. Semua ingin menyelamatkan diri dan jeritan ketakutan mereka menyebabkan suasana menjadi kacau balau. “Kata siapa?” tanya singa lagi. “Bumi meledak. “Kiamat! Bumi meledak!” Ia pun lari tunggang langgang tanpa melihat sekelilingnya.Kabar Buruk (Cerita Rakyat India) Pada suatu hari. “Stop! Stop!” teriaknya menghentikan mereka. “Bumi akan meledak! Kau lebih baik lari juga!” Kelinci kedua lari lebih cepat dari kelinci kelabu.” . seekor kelinci lain melihatnya dan bertanya. ia melihat semua hewan berlomba-lomba lari. Hewan-hewan berhenti berlari. Ia sedang berpikir. beberapa ekor saling bertabrakan dan menginjak yang lain. ia mendengar suara benturan keras. Berita menyebar dari mulut ke mulut dan dalam sekejab semua hewan tahu bahwa bumi akan meledak. Ketika ia berlari di hutan. “Bila bumi ini pecah. Melihat begitu banyak kelinci berlari-lari. Reptil. Bumi Meledak. Beberapa kelinci juga menabrak sang singa.

Ternyata penyebab seluruh kekacauan itu adalah sebuah kelapa besar yang jatuh menimpa tumpukan batu di bawahnya dan menyebabkan batu-batu itu longsor. Singa bertanya kepada kelinci kelabu. “Bumi kita aman. Perlahan-lahan mereka membubarkan diri dan pulang ke rumah masing-masing. . “Baginda.” “Lain kali. Gajah mengatakan bahwa sumber beritanya adalah banteng. mereka berkata bahwa mereka mendengarnya dari para harimau. Harimau mendengar berita itu dari gajah. Akhirnya mereka semua bertanya kepada para kelinci. selidikilah dulu sebelum bertindak. Sekarang kalian pulanglah. kalian lihat sendiri.” kata singa. bila mendengar kabar apa pun. satu per satu menunjuk sang pembawa berita. Hingga akhirnya mereka menemukan sumber berita buruk itu. “Nah. bumi pecah.” Singa meneliti suara yang didengar kelinci kelabu.Ketika para monyet ditanya. “Mengapa kau berpikir bahwa bumi ini akan meledak?” Kelinci kelabu menjawab sambil terengah -engah. aku mendengar dengan telingaku sendiri.” Para hewan saling berpandang-pandangan dengan malu.

“Kulihat saja apa isinya. “Bawalah kotak ajaib ini. Sang pemuda mengambil kotak itu dan pergi. Mereka meminta kakek membantu memecahkan masalah mereka. Ketika tiba di luar gua. banyak orang mengatakan usianya sudah seribu tahun. Pada suatu hari .Kisah Pohon Kelapa (Cerita Rakyat Melayu) Dahulu kala hiduplah seorang kakek tua. Ia sudah sangat tua. Jangan kaubuka kotak ini sebelum kau tiba di rumah. namun ia tetap menjadi apa yang ia inginkan. dari akar. “Aku penasaran. buah. “Kakek yang bijak. Banyak orang datang ke guanya di dekat laut. “Aku ingin menjadi orang yang berguna bagi orang lain. Ingat. kek. Kakek itu juga sangat bijaksana dan mengetahui banyak hal. yaitu berguna untuk orang lain. Semua bagian pohon kelapa. bagaimana aku dapat melakukannya?” “Niatmu sangat terpuji. pohon kelapa. daun hingga bagian yang lain bermanfaat bagi manusia . seorang pemuda datang menemui sang kakek. kek. Itulah hukuman baginya karena tidak mematuhi peringatan sang kakek. ia berhenti. batang. Katakan padaku.” kata pemuda. apa yang ada dalam kotak ini?” katanya dalam hati.” kata kakek.” Ia membuka kotak itu dan seketika itu juga ia berubah menjadi sebatang pohon yang tinggi.” kata pemuda itu.” “Terima kasih. bila engkau membukanya sekarang. Aku ingin melayani sepanjang hidupku. sesuatu akan terjadi pada dirimu.

gunung Tidar menjadi pakunya pulau Jawa. Para dewa sangat prihatin sehingga menghadap Batara Guru untuk melaporkan masalah ini. Mereka terus membawa gunung Mahameru ke barat. Ia memerintahkan supaya mereka mengangkat gunung Mahameru dan memindahkannya ke arah barat.Legenda Gunung Tidar (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. Gunung itu kemudian disebut gunung Tidar. pulau Jawa makin lama makin miring ke arah timur. Ujung timur pulau Jawa tenggelam dan ujung baratnya terangkat ke atas. Para dewa bersama-sama mengangkat gunung yang sangat besar itu dan terbang membawanya ke arah barat. di pulau Jawa bagian timur terdapat sebuah gunung besar bernama Mahameru. Sebagian demi sebagian gunung jatuh. Mereka pun memutuskan untuk meletakkan sisa gunung itu. . Ketika para dewa tiba di tengah-tengah pulau Jawa. yang kemudian membentuk gunung kecil . puncak gunung jatuh dan menjadi gunung Semeru. Batara Guru kemudian mengumpulkan para dewa. Pulau Jawa pun tidak lagi miring ke timur. Ketika diangkat. gunung yang mereka bawa tinggal sedikit. Kerana letaknya yang tepat di tengah pulau Jawa. Bagian-bagian yang jatuh itu membentuk deretan gunung baru. Karena besarnya gunung ini.

Kita bagi saja kedua tumpukan ini menjadi dua. Tumpukan ini kecil dan yang di sebelah sana lebih besar. temanku. Kemudian mereka merawat tanaman wortel muda.” jawab kepiting. kepiting menjawab. .KELINCI DAN KEPITING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu hari seekor kelinci dan seekor kepiting bersama-sama menanam wortel. “Terima kasih.” kata kelinci. Tiba saatnya untuk membagi hasil panenan itu. Bagaimana menurutmu?” “Tidak. Kelinci gembira karena ia yakin akan memenangkan lomba lari. “Satu lagi. Kelinci berkata kepada kepiting. Bagaimana?” “ Baiklah. Kau setuju?” katanya. “karena aku tahu kau lebih lambat dariku. aku tidak mau. Ambillah tumpukan besar itu dan aku akan mengambil tumpukan yang lebih kecil. tetapi ia gembira dengan usul si kepiting.” kata kepiting. cukup adil untukku.” Melihat tumpukan kecil itu berisi wortel dan tumpukan kecil hanya berisi batangnya saja. baiklah. aku tidak setuju. kau boleh mendahuluiku sepuluh langkah. “Lihatlah kedua tumpukan wortel ini. Siapa yang menang akan mendapat wortel dan yang kalah mendapatkan batangnya.” kaulah yang harus mendahuluiku sepuluh langkah. kau boleh mengambil semua wortel dan batangnya sekaligus.” kelinci menjawab ragu-ragu.” “Tidak. keduanya sangat kompak. Mula-mula mereka memilih bibit wortel dan menanamnya.” “Baiklah. Mereka memanen dan memisahkan wortel dari batangnya. Mari kita berjalan menjauh sebanyak tiga puluh melangkah lalu kita berlomba lari . Kau tidak boleh menolak. tetapi aku ingin bersikap adil.” kata kelinci. “Kalau kau menang.

Ketika mereka tiba di tumpukan wortel. “Dimana kau. teman?” tanya kelinci gembira ketika tidak melihat kepiting. Kepiting sedang memanjat tumpukan wortel. Tanpa sepengetahuannya. .Mereka berjalan bersama-sama sejauh tiga puluh langkah. Kepiting pun mendapatkan semua wortel itu. “Aku di sini!” sahut kepiting di belakangnya. “Aku di sini! Aku tiba sebelum kau!” Pada hari itu untuk pertama kalinya kelinci kalah dalam lomba lari. Diam-diam kepiting melepaskan jepitannya dan menjatuhkan diri di atas tumpukan wortel. tidak percaya apa yang dilihatnya. Ia sangat sedih karena tidak mengerti bagaimana kepiting dapat mengalahkannya. kelinci membalikkan badannya untuk melihat kepiting yang dikiranya masih jauh tertinggal di belakangnya. kepiting menjepit ekor kelinci dengan capitnya. Kelinci mulai lari untuk mendahului kepiting sejauh sepuluh langkah. Kelinci terkejut bukan kepalang.

rakanrakan burung yang lain telah terbang pergi menyelamatkan diri. Cerita-ceritanya itu menambat hati isteri saudagar itu. “ Usahlah tuan makan daging hamba. penjerat itu tidak melepaskannya kerana dia telah diperdaya burung-burung tersebut. Juallah hamba di pasar dan pasti tuan akan mendapat harga yang mahal bagi diri hamba. Banyak cerita Burung Bayan yang menarik hati itu tersirat pelbagai nasihat itu telah berjaya menggagalkan pertemuan sepasang kekasih itu. ketua burung bayan telah mengarahkan semua rakanya berpua-pura mati. muslihat . pada sebatang pokok tinggal sekawan burung bayan. sewaktu isteri suadagar itu sedang bersiap-siap untuk meninggalkan rumah. Pada suatu hari. Isteri saudagar kaya ini seorang wanita yang jelita. Penjerat itu mahu membawa burung bayang pulang untuk digulainya. Burung Bayan lalu berkata. Dengan burung bayan di tangannya. saudagar Khoja Maimun telah bertolak ke luar negeri untuk urusan perniagaan. Cerita Bayan Budiman amat masyhur dalam kalangan orang-orang Melayu. Sudah tentu penjerat burung itu akan membuang mereka ke tanah apabila dia kembali ke sana nanti.Cerita Burung Bayan (Cerita rakyat Melayu) Cerita Burung Bayang merupakan himpunan cerita pendek. Kerana syik dan leka mendengar cerita-cerita Burung Bayan setiap kali dia hendak berjumpa. Namun. isteri saudagar telah mabuk asmara menginginkan putera raja tersebut. Setiap sebuah cerita akan berakhir sebaik-baik sahaja menyinsingnya waktu fajar. penjerat itu tidak mempercayainya.” Mendengarkan kata-kata Burung Bayan itu. penjerat burung itu pun pergi menjualnya kepada seorang saudagar kaya-raya yang bernama Khoja Maimun. Burung Bayan mula bercerita. Seorang anak raja telah berlalu di hadapan rumah saudagar itu dan terpandang akan wajah isteri saudagar tersebut. Pada waktu malam. Namun. Walaupun dia berpura-pura mati. Mereka telah berjanji untuk bertemu. Daripada kejadian itu. datang seorang penjerat burung lalu memasang jala dan menjerat burung-burung itu. Menurut hikayat cerita ini. Burung-burung itu telah berjaya mengusir sepasang cerpeling yang tinggal di pangkal pokok tersebut. Sebelum penjerat burung itu kembali untuk mengambil burung-burung yang terjerat itu. Dengan yang demikian. sebelum sempat ketua burung itu melepaskan. sewaktu burung yang terakhir dibuang ke tanah. maka tidaklah terjadi pertemuan yang dimaksudkan.

. Pada akhir cerita. berjaya.Burung Bayan untuk memelihara kehormatan isteri tuannya. isteri saudagar itu sedar akan kesilapannya dan dia menjadi seorang isteri yang taat kepada suaminya. Khoja Maimun itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful