P. 1
cerita rakyat

cerita rakyat

|Views: 2,397|Likes:
Published by Gance Bless
cerita rakyat
cerita rakyat

More info:

Published by: Gance Bless on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2013

pdf

text

original

Tongkat Ajaib (Cerita Rakyat Cina

)

Dahulu kala, ada sebuah danau yang sangat jernih di Yunnan. Beberapa orang petani memelihara sapi di dekat danau itu. Tiap pagi mereka mambawa sembilan puluh sembilan ekor sapi untuk minum di danau, namun pada siang hari, sapi-sapi itu berubah menjadi seratus ekor. Seorang gadis cantik selalu muncul pada saat yang sama. Tak seorang pun tahu dari mana asal gadis itu, namun mereka menyukainya. Ia tahu tentang banyak hal dan suka bercerita. Ceritanya sangat menarik. “Ada seekor sapi ajaib di antara ternak kalian,” katanya. “Ia dapat berjalan di atas air. Sehelai bulunya dapat mengangkat beban yang sangat berat.”

Para petani menanyakan sapi yang mana yang ia maksudkan, namun ia hanya tersenyum. “Hanya orang yang jujur yang dapat mengetahuinya, “ katanya.

Pada suatu hari, sapi-sapi itu sedang mencari makanan. Gembala tua yang biasa menjaga mereka mengumpulkan mereka. Tak disadarinya tongkat tua yang dipakainya menyentuh seekor sapi. Beberapa helai bulu sapi itu terselip pada retakan pada ujung tongkat.

Sore pun tiba, gembala itu mengikat dua keranjang kayu bakar pada ujung-ujung tongkat dan memikulnya. “Heran,” katanya dalam hati, “Kayu ini ringan sekali. Mungkin aku baru mengumpulkan sedikit kayu. Hari masih terang, lebih baik aku mengumpulkan kayu lagi.”

Ia pun mengumpulkan kayu lagi banyak-banyak. Diikatnya pada kedua ujung tongkat. Namun ia tetap dapat mengangkatnya dengan mudah. Ia pun pulang.

Demikianlah, tiap hari gembala tua mengumpulkan banyak kayu bakar dan membawanya ke pasar untuk dijual. Karena kayu yang dijualnya jauh lebih banyak dari sebelumnya, ia pun mendapat lebih banyak uang dan dapat menabung.

Pada suatu hari, ketika kakek itu membawa kayu itu ke pasar, seorang kaya melihatnya. Ia heran karena gembala yang sudah tua itu dapat membawa begitu banyak kayu. Tiap hari ia menunggu kakek itu lewat membawa kayu. Ia pun menemui kakek itu dan bertanya, “Kek, bagaimana kau dapat membawa kayu yang berat itu?” “Tongkat ini ajaib,” jawab sang kakek. “Kalau kau mau menjual tongkat itu kepadaku, aku akan memberimu lima ratus keping emas.”

Lima ratus keping emas adalah jumlah yang sangat besar. Uang itu dapat digunakannya hingga akhir hidupnya. Kakek pun menerimanya dan memberikan tongkatnya kepada orang kaya itu.

Orang kaya itu sangat gembira karena berhasil mendapatkan tongkat ajaib. Namun ia lihat tongkat tua itu sudah usang dan retak-retak pada ujung. Dibawanya tongkat itu ke tukang kayu untuk diperbaiki. Tukang kayu memotong ujung tongkat yang retak dan membuangnya. Bulu sapi ajaib pun ikut terbuang.

Pada suatu hari orang kaya itu menunjukkan tongkat itu kepada isterinya. Ia mengikat banyak kayu di ujung-ujung tongkat dan menyuruh isterinya

mengangkatnya. Wanita itu tentu saja tidak dapat mengangkatnya. “Kau in i, mana mungkin ini tongkat ajaib?” katanya, “ini cuma tongkat biasa.” Orang kaya itu mengomel, “Dasar kamu tidak tahu apa -apa.” Ia pun mengangkat tongkat dan kayu itu. Ia juga tidak dapat melakukannya karena tongkat itu sekarang sudah kembali menjadi tongkat biasa.

Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya (CERITA RAKYAT CINA)
Pada suatu hari, kira-kira 4000 tahun yang lalu, Huangdi (Empayar Kuning), iaitu raja yang pertama dalam legenda China, telah membawa rombongan pengiringnya, menuju ke sebuah kampung untuk menziarahi seorang kawannya di sana. Dalam perjalanannya itu, baginda terjumpa seorang budak lelaki yang sedang menjaga sekumpulan kuda. Disebabkan perjalanan ke tempat yang ditujunya masih agak jauh, maka, baginda bertanya kepada budak itu, "Kamu tahukah jalan ke kampung kawan beta itu?" Budak itu menganggukkan kepalanya, sambil menjawab, "Ya, hamba tahu." Huangdi bertanya lagi, "Kamu kenalkah kawan beta itu?" Budak itu menjawab, "Ya, hamba kenal." Melihat budak itu tahu tentang begitu banyak hal, Huangdi terus bertanya kepadanya, "Adakah kamu tahu, bagaimana caranya untuk mentadbir negara?" Budak itu menjawab, "Cara untuk mentadbir negara hampir samalah dengan menjaga kumpulan kuda ini. Hanya perlu mengusir kuda-kuda yang boleh mencelakakan kumpulannya sahaja." Huangdi merasakan bahawa, kata-kata budak itu memang agak masuk akal. Selepas meninggalkan tempat itu, baginda masih terus memikir-mikirkannya.

Catatan Keterangan: Peribahasa "Hai Qun Zhi Ma" atau "Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya" ini, membawa erti yang sama dengan peribahasa "sebab nila setitik rosak susu sebelanga". Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang suka berbuat sesuatu yang merugikan kelompok masyarakatnya sendiri.

Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah- . Ia juga dikatakan gemar makan pucuk buluh dan menyebabkan orang kampung pada masa itu sukar mendapatkan buluh. Kedah dan Pulau Pinang dengan masing-masing mempunyai versi cerita yang berbeza. berambut merah dan panjang. Sang Kelembai biasanya tinggal di dalam hutan belantara dan berhampiran sungai. berwajah hodoh. Ia amat digeruni oleh makhluk-makhluk lain. Cerita Sang Kelembai sangat popular dikalangan masyarakat melayu yang tinggal di Perak. Makhluk ghaib ini sering digambarkan dengan fizikal yang bersaiz gergasi. ia hilang sabar lalu bertempik menyebabkan 5 ekor gajah sekali gus menjadi batu. Versi Perak Diceritakan. Batu itu masih ada di Kampung Ara Panjang. berperwatakan bengis. apa sahaja yang ditegur oleh Sang Kelembai akan bertukar menjadi batu. Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah.Misteri Sumpahan Sang Kelembai (Cerita Rakyat Melayu) Menurut cerita lagenda. Pahang. pada suatu hari Sang Kelembai sedang membuat belat ikan merentangi Sungai Perak tiba-tiba turun lima ekor gajah untuk mandi-manda disitu dan membuat bising hingga mengganggu ikan yang ingin ditangkap oleh Sang Kelembai. Lantaran daripada itu.

Antaranya ialah Batu Papan. ia suka singgah di kawasan air terjun 4 tingkat dan sebuah taman yang kini digelar sebagai „Wray‟s Camp‟ disebabkan keindahannya. . Terdapat juga kesan tapak kakinya di puncak Gunung Tahan.gajah di situ telah membuat bising dan telah ditegur oleh Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising. Gua Kota Gelanggi dan Batu Katak. Kisah Sang Kelembai di Kuala Tahan biasa diperkatakan dikalangan masyarakat kampung dan orang asli suku kaum Batek dan Semelai. Batu ini dikatakan terkena sumpahan Sang Kelembai kerana menghalang laluannya. Versi Pahang Menurut cerita orang-orang tua di Kampung Batu Sawar. Batu tersebut kemudiannya digelar Batu Sawar dan akhirnya menjadi nama rasmi bagi kampung tersebut. Para pengunjung boleh melihat sendiri batu sawar ini lebih-lebih lagi menjelang air surut. Dikatakan juga. terdapat sebuah batu berbentuk sawar iaitu sejenis alat menangkap ikan di dalam Sungai Pahang. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu. Di khabarkan. pemukaan berbatu di sekitar air terjun Lata Kinjang di Tapah dan Lata Batu Hampar di Padang Rengas terbentuk hasil sumpahan Sang Kelembai selepas berang ekoran anaknya mati dihempap pokok. Banyak kawasan kampung dikaitkan dengan kisah Sang Kelembai.

kesan tapak kaki sepanjang 33 inci yang ditemui dan dipercayai tapak kaki Sang Kelembai. Di situ juga wujud batu menyerupai pengantin bersanding. . Versi Pulau Pinang Pulau Pinang juga turut mendapat tempias Sang Kelembai. mengikut budaya masing-masing. penduduk berbilang bangsa di sana mempunyai pelbagai cerita dan kepercayaan tentang Gedembai. Di Batu Maung. Pulau Jerejak dan Pulau Aman. Memandangkan kesan tapak kaki Sang Kelembai sudah wujud beratus tahun di beberapa pulau sekitar Pulau Pinang. ular dan singa yang dipercayai akibat sumpahan Sang Kelembai. Pulau Pinang.Di Gua Kota Gelanggi ia sering dikaitkan dengan orang bunian dan Sang Kelembai. Kesan tapak kaki yang sama turut ditemui di Bayan Lepas. satu daripada gunung disitu menjadi destinasi pelancongan terkenal. terdapat batu seperti seekor kerbau yang dikatakan di sumpah oleh Sang Kelembai di Gua Kerbau yang mana. Versi Kedah Di Kodiang.

tentera Chi You banyak kali mengagalkan pasukan tentera sekutu Huang Di kerana senjatanya hebat dan askarnya kuat. Huang Di sudah lama ingin membanteras puak Chi You. Walaupun askar Chi You hebat. semua saudaranya badannya haiwan dan bermuka manusia. pemimpin puak itu bernama Chi You. Di kawasan Sungai Yangtze. terdapat pelbagai puak tinggal di kawasan perairan Sungai Kuning dan Sungai Yangtze China. Pada suatu kali. mereka sangat garang dan hebat serta pandai menggunakan pelbagai jenis senjata. beliau menjalin hubungan bersekutu dengan puak-puak lain dan mengadakan peperangan dengan Chi You di Zhulu. Pasukan tentera Yan Di kurang kuat dan digalahkan oleh pasukan tentera Chi You. Chi You sering membawa puaknya yang hebat menyerang puak yang lain. Chi You mempunyai 81 orang saudara. terdapat satu puak yang bernama Jiuli. Pada permulaan peperangan itu. Huang Di telah mengundang naga dan binatang ajaib yang lain membantu beliau dalam peperangan. Yan Di ialah pemimpin satu lagi puak yang terkenal di kawasan itu. Chi You menceroboh tempat diduduki oleh Yan Di dan berperang dengan pasukan tentera Yan Di. Huang Di dan Yan Di ialah saudara. Kemudian.Riwayat Huang Di Melawan Chi You (CERITA RAKYAT CINA) Khabarnya pada beberapa ribu tahun lalu. itulah pertempuran Zhulu yang sangat terkenal dalam sejarah China. . orangnya sangat garang. tetapi mereka tidak boleh melawan binatang ajaib dan masing-masing melarikan diri dari pertempuran. Yan Di melarikan diri ke Zhulu yang diduduki oleh Huang Di untuk meminta bantuan kepada saudaranya. Huang Di ialah pemimpin puak yang terbesar di kawasan Sungai Kuning.

Huang Di melukis gambar Chi You di atas bendera tenteranya untuk menggalakkan askarnya berani dalam peperangan. tiba-tiba. tamadun sutera China adalah dimulakan pada zaman itu. imejnya masih menakutkan orang. isterinya juga mencipta payung berdasarkan cara pagoda. cuaca segera menjadi cerah semula. Huang Di membuat sebuah kereta kompas dan menurut arahan bintang Pencedok Besar di langit mengetuai pasukan tenteranya keluar dari kawasan kabus. Chi You seterusnya membuat kabus yang tebal agar askar Huang Di telah sesat jalan. Oleh sebab takut Chi You setelah dibunuh menjadi hantu dan mengakibatkan huru-hara. pakaian yang berwarna-warni dan lain-lain. Isteri Huang Di mengajar rakyatnya memelihara ulat sutera dan mencipta kepompong. hujan lebat mula menurun. dan juga untuk menakutkan puak-puak yang berani bermusuh dengan puak Huang Di. angin kencang bertiup dan berlaku petir. Setelah Huang Di mencipta pagoda. Huang Di terus mengundang dewa tuarang di langit menghentikan angin dan hujan. pasukan tentera Huang Di tidak boleh mengejar lagi. Huang Di mempunyai banyak bakat dan beliau telah membuat banyak ciptaan seperti teknik pembinaan istana. Itu sebab Chi You menjemput dewa angin dan dewa hujan membantu dia dalam peperangan. Akhirnya. kapal. Huang Di mendapat sokongan pelbagai puak dan menjadi pemimpin pelbagai puak tersebut. Setelah Chi You dibunuh. Setelah beberapa kali pertempuran. langit menjadi gelap dan penuh dengan kabus. Huang Di seterusnya memberi perintah membunuh Chi You. teknik pembuatan kereta.Huang Di mengetuai tenteranya mengejar pasukan tentera Chi You. kepala dan dan badan Chi You dikebumikan di dua tempat yang berjarak jauh. . Huang Di telah membunuh 81 orang saudara Chi You dan akhirnya menangkap Chi You secara hidup.

Rakyat China juga membina sebuah “Makam Huang Di” di provinsi Shaanxi di tebing Sungai Kuning untuk memperingati nenek moyang bersama semua keturunan orang China. wakil orang Cina dari seluruh dunia berkumpul di makam itu untuk memuja nenek moyang seluruh orang Cina. Oleh sebab puak Yan Di dan puak Huang Di sangat rapat dan akhirnya berkhawin bercampuran. . Pada musim bunga setiap tahun.Riwayat China pada zaman purba sangat memuja Huang Di. keturunan orang China juga menganggap sendiri sebagai keturunan Huang Di dan Yan Di. keturunan China semua menganggap Huang Di sebagai nenek moyang orang China dan semua orang China ialah keturunan Huang Di.

Pada saat itu. Padahal. Setelah tiba di negeri Qin. Jing Ke telah membawa bersamanya sekeping peta yang terlukis wilayah-wilayah yang paling subur di negeri Yan untuk dihadiahkan kepada baginda. negeri Yan akhirnya tidak terlepas juga daripada ditakluk oleh negeri Qin. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tu Qiong Bi Xian" atau "Setelah Gulungan Peta Dibuka. selepas berjaya menawan sebuah negeri. Berikutan gagalnya rancangan untuk membunuh raja negeri Qin itu. sebelum itu. akhirnya akan terbongkar juga. pengawal istana segera bertindak mengepung Jing Ke.Setelah Gulungan Peta Dibuka. Jing Ke mengeluarkan peta yang dibawanya itu. Jing Ke telah dibenarkan untuk menghadap raja di istana. dengan penuh hormat. dan terus membunuhnya. dia segera mencabut keluar pisau belati yang disembunyikannya itu. Pada tahun 228 sebelum Masihi. dia sudah menyembunyikan sebilah pisau belati yang sangat tajam di dalam gulungan peta itu. raja itu telah menyelinap ke belakang sebatang tiang yang besar dengan pantas. . Pisau Belati Pun Terlihat" ini membawa erti. seorang perajuritnya yang gagah berani. ke negeri Qin untuk membunuh raja negeri Qin. Setelah mengetahui hal tersebut. Ia menasihati kita supaya jangan cuba berbuat jahat. tentera negeri Qin bersiap sedia pula untuk menyerang sebuah lagi negeri yang bernama Yan. seperti menipu dan mencuri. Pisau Belati Pun Terlihat (CERITA RAKYAT CINA) Pada penghujung zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). dan cuba menikam raja negeri Qin. lalu membuka gulungannya dengan perlahan-lahan. apa jua niat jahat yang tersembunyi. kerana lambat laun kita pasti menanggung akibatnya. putera negeri Yan pun menghantar Jing Ke. Untuk mendapatkan kepercayaan raja negeri Qin. Maka. Ketika gulungan peta itu dibuka sepenuhnya. Bagaimanapun. negeri Qin mula menunjukkan hasrat untuk menakluk negeri-negeri yang lain demi menyatukan seluruh negara.

Bagaimanapun. Selepas pulang dari rumah kawannya. Tong Renyi mengambil berus dan melakar sekuntum bunga plum pada jambangan dalam lukisan itu." Selepas melafazkan kata-kata itu. Inilah kerja kamu semua nanti. Sun Zhiwei diminta melukis sebuah potret untuk Dewa Matahari. Sebelum keluar. seorang pelajar yang bernama Tong Renyi berkata. Tetapi jambangan dalam lukisan ini kosong sahaja. ada seorang pelukis yang tersohor bernama Sun Zhiwei. dia pasti akan melakar sekuntum bunga pada jambangan itu. setiap kali tuan guru kita melukis jambangan. pelajar-pelajarnya segera berkumpul untuk melihat lukisan tersebut. Setelah bentuk lakaran selesai. Pada suatu hari.Mahu Tunjuk Pandai. Sun Zhiwei terkejut apabila ternampak pada jambangan dalam lukisannya telah ditambah sekuntum bunga. dia mengambil berus untuk mewarnakan lukisan itu. Pada ketika itu. Hanya tinggal proses mewarnakannya. "Cuba lihat jambangan yang dipegang oleh Dewa Matahari ini. seorang kawannya datang menjemputnya pergi minum arak. dia berpesan kepada para pelajarnya: "Bentuk lukisan ini sudah saya selesaikan tadi. Saya ingat. Mereka sangat kagum dengan kepandaian guru mereka melakar sehingga dewa dalam lukisan itu kelihatan seperti hidup. sehingga ramai orang ingin berguru dengannya. tetapi yang ternampak kebodohannya! Jambangan ini digunakan oleh Dewa Matahari untuk ." Sebaik sahaja Sun Zhiwei meninggalkan tempat itu. Pastilah tuan guru telah lupa atau tak sempat melukis bunga tersebut. Dia berkata dengan marah: "Siapakah yang telah melukis bunga ini? Dia yang mahu tunjuk pandai. jangan tersilap memilih warna ya! Moga-moga lukisan ini siap diwarnakan apabila saya pulang. Tetapi yang Ternampak Kebodohannya (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Song Utara. Kena berhati-hati. Dia sangat pandai melukis potret dan figura.

Catatan Keterangan: Peribahasa "Nong Qiao Cheng Zhuo ini digunakan untuk mempersendakan seseorang yang cuba menunjukkan kepandaian. Tong Renyi yang berdiri di sisinya. harta karun yang tak ternilai ini menjadi lukisan biasa sahaja. tetapi yang ternampak kebodohannya. berasa sangat malu." Sebaik sahaja habis bercakap. Setelah ditambah sekuntum bunga.menangkap hantu air. Sun Zhiwei terus mengoyakkan lukisannya itu. .

Lembingku ini tajam sekali sehingga ia mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. Pada suatu hari. lidah si penjual itu pun menjadi kelu kerana tidak tahu bagaimana menjawabnya. Dengan perasaan penuh malu. "Marilah beli lembingku ini. dia mengangkat 普拉 lembingnya. si penjual itu bangun awal. mengandungi unsur-unsur yang bertentangan sesama sendiri. Perisai kamu pula mampu menahan apa sahaja lembing. Ia . dia segera mengumpulkan lembing dan perisainya. di negeri Chu. sambil terus melaung-laung. Bagaimana pula akibatnya jika menggunakan lembing kamu untuk menikam dan menembusi perisai kamu?" Mendengar soalan tersebut. lembing kamu mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. seorang lelaki yang ada di situ bertanya dengan hairan. sambil melaung-laung. Ia mampu menahan apa sahaja jenis lembing. dia terus mengangkat perisainya. Untuk menarik perhatian pembeli. Perisaiku ini keras sekali. tak kira berapa tajamnya!" Kemudian. Catatan Keterangan: Peribahasa "Zi Xiang Mao Dun" atau "Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri" ini membawa erti. tak kira berapa tebalnya!" Setelah terdengar kata-kata si penjual itu. "Menurut kata-kata kamu tadi. kenyataan yang dibuat atau perbuatan yang dilakukan oleh seseorang.Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). lalu pergi ke pasar untuk menjual lembing dan perisainya seperti biasa. "Marilah beli perisaiku ini. ada seorang penjual lembing dan perisai yang sangat suka membesarbesarkan kelebihan barang jualannya. lalu meninggalkan pasar itu.

.digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang cakap atau perbuatannya selalu bercanggah sesama sendiri.

Mereka sudah biasa menerima bulat-bulat semua maklumat yang diberikan tanpa . dia nyaris tercekik. Bagi buah kurma ini pula. kita kunyah sahaja. dia tidak pernah memikirkan makna dan maksud yang tersirat dalam ayat-ayat yang dibacanya. dia pun terus memasukkan sebiji buah kurma ke dalam mulutnya. gigi dan perut kita akan dapat dijaga dengan baik. si kutu buku yang menganggap dirinya pandai itu pergi ke pasar untuk membeli buah-buahan. tetapi ia juga boleh merosakkan perut jika dimakan terlalu banyak. kita boleh terus menelannya tanpa mengunyah." Seorang tua penjual buah kurma di sebelah penjual buah pir itu pula memberitahunya. Di pasar itu." Sebaik sahaja habis bercakap. digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang malas berfikir ketika belajar. Namun. dia tetap menganggap dirinya orang yang berilmu dan berpengetahuan luas. Akibatnya. tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan gigi jika ia dimakan terlalu banyak. tidak perlu ditelan. ada seorang pemuda "kutu buku" yang sangat suka membaca buku dengan lantang halaman demi halaman.Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. "Buah pir ini memang amat baik untuk gigi. si kutu buku itu terus berkata tanpa berfikir sedikit pun. Catatan Keterangan: Peribahasa "Hu Lun Tun Zao" atau "Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat" ini. Dengan cara ini." Mendengar kata-kata dua orang penjual itu. Walaupun begitu. "Itu senang sahaja! Bagi buah pir ini. dan cuba menelannya bulat-bulat. seorang tua penjual buah pir memberitahunya. Pada suatu hari. "Buah kurma ini amat baik untuk perut.

. Cara belajar ini sebenarnya tidak membawa sebarang kebaikan kepada mereka.mencernanya. atau hanya belajar dengan cara menghafal tanpa memahaminya.

Pada tahun 359 Sebelum Masihi. Orang ramai yang mendengar berita itu berasa sangat hairan. dia bimbang rakyat jelata tidak yakin pada keupayaan kerajaan." Pada ketika itu. Dengan peristiwa tersebut. tetapi tiada seorang pun yang berani mencuba. negeri yang paling kuat pada masa itu. Shang Yang telah menegakkan sebatang tiang yang tingginya 10 meter di luar pintu selatan ibu kota Xianyang. Melihat tiada respons daripada mereka.Setiap Kata yang Terucap Dikotakan (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). Shang Yang segera memberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak itu kepadanya. dia mahu membuat sesuatu untuk mendapatkan kepercayaan mereka. pembaharuan yang diperkenalkan oleh Shang Yang akhirnya benar-benar berjaya hingga menjadikan negeri Qin. tampil seorang lelaki yang berani untuk mencuba. akan diberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak. dia dipandang tinggi dan amat dihormati oleh raja negeri tersebut. akan diberikan ganjaran sebanyak 10 Liang perak (1 Liang = 31 gram). Oleh itu. Pada suatu hari. Dengan bakatnya yang luar biasa dalam bidang politik. Dengan sokongan yang padu daripada mereka. Setelah berfikir beberapa lama. di negeri Qin. lalu mengumumkan. rakyat jelata mula percaya kepada keikhlasan kerajaan dalam usaha untuk memacu ekonomi negeri melalui rancangan pembaharuan yang berkenaan. dia akhirnya telah mendapat satu idea. Apabila dia berjaya membawa tiang itu ke tempat yang ditetapkan. Usaha tersebut juga telah . Dia memberitahu orang ramai yang berkerumun di situ bahawa sesiapa sahaja yang mampu membawa tiang itu ke luar pintu utara. Bagaimanapun. Shang Yang merancang untuk melaksanakan pembaharuan yang menyeluruh di negeri Qin. Orang lain yang ada di situ berasa sangat sesal kerana terlepas peluang yang begitu baik untuk mendapat wang dengan mudah. "Siapa sahaja yang membawa tiang ini ke luar pintu utara. ada seorang Perdana Menteri yang bernama Shang Yang. Shang Yang pun meninggikan suaranya.

Peribahasa ini sering digunakan untuk menegaskan semula bahawa janji yang dibuat oleh seseorang itu pasti akan ditunaikan. . Catatan Keterangan: Peribahasa "Yi Yan Wei Zhong" ini membawa erti. Ying Zheng atau Maharaja Shihuangdi kira-kira 100 tahun selepas itu.menjadi asas yang kukuh kepada penyatuan negara China yang dijayakan oleh raja negeri Qin. setiap kata atau janji yang dilafazkan akan ditunaikan.

Kami pernah bersumpah akan sehidup semati bersama menghadapi susah atau senang. Perlahan-lahan. Dia berasa sangat hairan ketika melihat seekor rubah meratap dengan begitu sedih di sisi seekor arnab yang sudah mati. "Oh begitu! Memang wajarlah kamu berdukacita atas kematian sahabat karib kamu ini. Kematiannya hari ini bermakna kematian saya pada esok hari. pemburu itu mendekati mereka sambil menyiapkan anak panah masing-masing. dengan rasa ingin tahu. "Mengapa kamu begitu sedih?" Si rubah menjawab dengan murung. Tentulah saya sangat sedih. Si rubah juga nyaris mati.Rubah Berdukacita Atas Kematian Arnab (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. orang tua itu mengeluh panjang. si arnab. sambil berkata. Malang sekali nasib. Tanpa disedari mereka. "Kami berdua ini ialah haiwan kecil yang menjadi sasaran pemburu. seekor rubah dan seekor arnab telah menjalin hubungan rapat untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh bersama. Maka. iaitu pemburu. ketika itu. si rubah dan si arnab ini bersiar-siar untuk menikmati keindahan pemandangan alam. Kami berdua ialah teman yang sejati. si rubah pun berlari ke sisi si arnab sahabatnya itu. dia telah dibunuh oleh pemburu itu. Selepas pemburu tersebut meninggalkan tempat itu. Pada suatu hari. sekumpulan pemburu sedang memerhatikan gerak geri mereka. sambil meratap dengan sedihnya." Selepas mendengar kata-kata si rubah. ia telah terbunuh. lalu seorang tua di tempat itu. Mereka bersumpah akan sehidup semati menghadapi susah atau senang." Catatan Keterangan: . Kebetulan. dia bertanya kepada si rubah itu. Sekarang.

.Peribahasa "Du Si Hu Bei" yang berasal daripada cerita tentang rubah yang berdukacita atas kematian arnab yang menjadi teman rapatnya ini membawa erti. seseorang itu akan berasa sedih dan pilu atas kematian atau kemalangan yang menimpa sahabat karibnya.

Peristiwa tersebut menjadikan si kaya itu berasa sangat sedih.Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah (CERITA RAKYAT CINA) Dalam buku "Han Shu". Dia segera mengambil seketul batu. yang tidak dapat ditebus lagi dengan apa jua. balang jed yang sangat berharga itu juga pecah. iaitu "Catatan Sejarah Zaman Dinasti Han". sayang sekali. Balang itu sangat halus buatannya. dan jangan merosakkan barang-barang berharga milik sendiri semata-mata kerana mahu membunuh seekor tikus. yang jarang ditemui di tempat lain. barulah dia sedar bahawa tindakan yang hanya mementingkan keuntungan yang ada di depan mata sahaja tanpa memikirkan akibatnya. Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang terlalu berhati-hati ketika melakukan sesuatu perkara. Dia amat sesal dengan perbuatannya yang mengikut rasa marahnya itu hingga menyebabkan kerugian yang begitu besar. antara koleksi yang disimpan oleh si kaya itu. terdapat sebuah cerita tentang seorang lelaki kaya yang sangat gemar akan barang-barang antik. menahan diri daripada mengambil tindakan terhadap orang jahat semata-mata kerana takut membawa bahaya kepada orang baik. lalu melontarnya ke arah tikus itu. Menurut ceritanya. Si kaya itu menjadi berang. Dia mahu menggunakan pengalamannya itu untuk mengingatkan orang lain supaya menahan diri daripada bertindak dengan melulu. Si kaya itu benar-benar sangat sayang kepada balang itu. Pada suatu malam. Pastinya tikus itu terbunuh. ada sebiji balang yang diperbuat daripada jed. Bagaimanapun. Pada ketika itu. akan membawa bahaya atau kerugian yang besar kepada dirinya sendiri. . si kaya itu terlihat seekor tikus yang melompat ke dalam balang antik kesayangannya itu untuk makan baki makanan yang tertinggal di dalamnya tanpa disedarinya. dan mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tou Shu Ji Qi" atau "Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah" ini membawa erti.

seseorang yang benar-benar insaf akan kesalahan dan kesilapan dirinya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Bi Men Si Guo" ini bermaksud. dua beradik yang bertelagah dan mengadu kepada Han Yanshou itu berasa sangat sesal. Dia mengurung dirinya di dalam sebuah bilik untuk merenung kesalahannya. dia terjumpa dua orang adik-beradik yang sedang bertelagah. Ketika melihat kedua-duanya sudah insaf akan kesalahan mereka. di negeri Yan. Han Yanshou tidak mahu berjumpa dengan sesiapa pun dengan alasan sakit. Semuanya disebabkan kesilapan dan kecuaian saya. Tolonglah tuan buat keputusan yang adil bagi saya. ketika membuat tinjauan ke Kaunti Gaoling. Saya tidak layak lagi memegang jawatan yang begitu penting ini. "Sebagai Ketua Pengawas daerah ini. ada seorang pegawai kerajaan bernama Han Yanshou yang menjawat jawatan sebagai Ketua Pengawas Daerah Zuopingyi." Seorang lagi pula berkata dengan sedih. "Ladang itu sebenarnya diwariskan oleh ibu bapa kepada saya. Salah seorang daripada mereka berkata dengan marah. Peribahasa ini membawa erti. Pada suatu hari." Pada hari itu. Mereka berdua segera menuju ke rumah Han Yanshou untuk meminta maaf daripadanya. Dia berkata dengan malu. malah akan membawa aib kepada orang yang berakhlak mulia. merenung kesalahan dalam bilik yang ditutup pintunya atau dalam ruang yang tertutup.Merenung Kesalahan dalam Ruang Tertutup (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Han Barat (tahun 206-220 Sebelum Masihi)." Peristiwa tersebut amat menyentuh hati Han Yanshou. Apabila mendapat tahu hal tersebut. saya kurang cekap dalam mendidik rakyat jelata sehingga menyebabkan berlaku pergaduhan antara dua saudara kandung. "Ladang milik saya telah dirampas oleh adik saya. Ini bukan sahaja melanggar adat dan kesantunan. Dia berkeras mengatakan ladang itu diwariskan kepadanya. Abang saya bersikap tidak wajar. . barulah nampak sedikit kelegaan dan kegembiraan pada air muka Han Yanshou.

.

bagaimana caranya untuk meminta dia mencipta serangkap puisi untukku?" Tiba-tiba. Chang Jian segera berangkat. "Jika Zhao Gu melawat ke Suzhou. dia pasti mahu melengkapkannya. kerana puisi klasik China biasanya mengandungi empat baris. iaitu antara tahun 618 hingga tahun 907 Masihi. Jika Zhao Gu nampak puisi yang belum lengkap itu. dia terus menulis dua baris puisi pada dingin kuil itu. "Jika puisi saya diibaratkan sebagai seketul batu bata. Puisi yang dihasilkannya selalu mendapat sambutan dan pujian orang ramai. maka puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu boleh diibaratkan sebagai seketul jed.Lempar Bata Dapat Jed (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Tang. Pada suatua hari. Setelah menbaca dua baris puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. dia terfikir pula. Dua baris yang ditambahnya memang jauh lebih baik daripada yang dicipta oleh Chang Jian itu. dia merasakan bahawa puisi yang dihasilkannya masih kurang menarik jika dibandingkan dengan puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Setelah tiba di sana. Tidak lama kemudian. Chang Jian mendapat tahu bahawa Zhao Gu akan melawat ke Suzhou. Bagaimanapun. di negeri China. Aku telah melemparkan . Pada ketika itu. ada seorang lelaki bernama Chang Jian yang juga sangat berminat untuk mencipta puisi. Seperti yang disangka. menuju ke Kuil Lingyan di Suzhou itu." Maka. Fikirnya dalam hati. pastilah dia akan mengunjungi Kuil Lingyan. Chang Jian berkata dengan penuh rasa kagum dan hormat. "Inilah peluang yang baik untuk belajar dengannya. Zhao Gu yang melawat ke kuil itu ternampak dua baris puisi yang belum lengkap itu. Aku boleh menulis dua baris puisi pada dinding kuil itu dulu. ini telah menarik minatnya untuk melengkapkan puisi itu. ada seorang penyair tersohor yang bernama Zhao Gu. Tapi.

" Catatan Keterangan: Peribahasa "Pao Zhuan Yin Yu" ini bermakna. Yang aku peroleh akhirnya ialah seketul jed yang jauh lebih bernilai. melemparkan seketul batu bata untuk mendapatkan seketul jed yang lebih bernilai daripada orang lain. dengan menyatakan pandangannya yang dianggap kurang matang dan mentah. Peribahasa yang menunjukkan sifat rendah hati ini. selalu digunakan oleh orang China untuk menyindir perbuatan orang yang "memancing" pandangan yang lebih bijak atau lebih matang daripada para pembaca atau pendengar. .seketul batu bata terlebih dahulu.

Dia berjaya membantu baginda mencapai cita-cita untuk memperluaskan kuasa hegemoninya. Guang Zhong pernah menjadi musuh kepada raja negeri Qi." Raja tersebut bertanya dengan hairan. isteri petani itu pun menghidangkan makanan yang masih panas kepadanya dengan cara yang sangat hormat. raja Shun telah membuang negeri seorang pewagai bernama Gun. Dia sering "turun padang" untuk melihat sendiri masalah rakyat. Jiu Ji pun membawanya pulang ke istana untuk menghadap raja negeri Jin. "Sifat hormat-menghormati ialah budi baik yang patut kita junjung tinggi. Pada suatu hari. Melihat pasangan tersebut melayan satu sama lain dengan begitu hormat seperti melayan tetamu. Jiu Ji ternampak seorang petani yang sedang mengerjakan sawah padinya.Melayan Satu Sama Lain dengan Hormat Seperti Tetamu (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Chunqiu atau Musim Bunga dan Gugur (tahun 770-476 Sebelum Masihi). dia berasa sangat terharu. Setelah mendapat tahu bahawa petani itu ialah anak kepada seorang bekas pegawai kerajaan yang dibunuh kerana didapati bersalah. "Ayahnya ialah seorang yang bersalah. Pada zaman purba kala pula. tetapi dia akhirnya dilantik oleh raja itu sebagai Perdana Menterinya." . "Cubalah tuanku teliti sejarah kita yang lalu. Dia memohon kepada baginda supaya memberikan jawatan yang penting kepada petani itu. Wajarkah jika kita melantiknya sebagai pegawai kerajaan?" Jiu Ji menjawab dengan serius. Katanya kepada raja negeri Jin itu. Pada waktu makan tengah hari. Tuanku hanya perlu memanfaatkan kelebihannya sahaja. ada seorang pegawai kanan di negeri Jin yang bernama Jiu Ji. Sifat baik ini hendaklah dipupuk di kalangan rakyat kita. Hanya orang yang berakhlak mulia sahaja yang akan memiliki sifat ini. tetapi melantik anaknya sebagai pegawai kanan kerajaan.

Sampai hari ini.Akhirnya. ia masih dianggap oleh orang China sebagai suasana yang paling sempurna dalam hubungan suami isteri. Catatan Keterangan: Peribahasa "Xiang Jing Ru Bin" ini membawa erti. . pasangan suami dan isteri melayan satu sama lain dengan penuh hormat seperti melayan tetamu. dan memberikan satu jawatan yang penting kepada petani itu. raja negeri Jin telah menerima nasihat Jiu Ji.

sedangkan keranjang berisi daging itu tetap utuh. Kalau mereka selalu berkelahi. Mereka melihat para kambing sedang berdekatan. Di sebuah rumah lain. kata menteri kepada raja. “anjing-anjing tidak memakai makanan mereka. sepertinya anjing lebih produktif daripada kambing. bukan kawanan anjing? Bisa kamu jelaskan itu?” Menteri yang cerdas itu pun menjawab. menteri mengunci dua puluh ekor kambing dengan sekeranjang penuh jerami. Menteri memerintahkan agar kedua rumah itu dikunci dan dijaga dengan ketat. mereka kembali ke kedua rumah itu. mengapa kita hanya melihat kawanan kambing. Tetapi. Tetapi. Setelah menteri memerintahkan agar rumah tempat menampung anjing-anjing itu dibuka. dengan sekeranjang daging. menteri dan raja mendatangi rumah yang lain. “Tuanku. melainkan hanya berkelahi memperebutkan makanan itu sampai mati. tempat menampung kambing. kambingkambing itu memakan jerami dan tidur bersama-sama.” kata menteri. besok pagi Tuanku akan mendapatkan jawabannya. Lalu.” Keesokan paginya.” Raja puas dengan menterinya. mereka melihat ternyata anjing-anjing itu saling berkelahi dengan sengitnya sampai mati. Demikian juga dengan manusia. jumlah kambing-kambing bisa berkembang pesat dan bertambah banyak sedangkan anjinganjing hanya berkelahi di antara mereka sendiri. “Tuanku. izinkan aku mengadakan percobaan dan Tuanku akan tahu apa alasannya.ANJING DAN KAMBING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu masa. Keranjang jeraminya sudah kosong. menteri mengunci dua puluh ekor anjing di dalam sebuah rumah. tidur pulas. “Jika kita bicara tentang produktivitas. “Tuanku. Karena itulah. Kemudian. seorang raja berkata kepada menterinya. mereka tidak pernah makmur. .” Malam harinya.

” “Aku tidak minta apa-apa. dimana tinggal seorang ibu miskin dan dua orang puterinya. maka kalian tidak menderita lagi. “Angsa.” sahut angsa. “Aku ingin memberikan sesuatu kepadamu. Juallah. Dari waktu ke waktu angsa datang dan setiap kali ia memberikan selembar bulu emas.” Angsa mencabut selembar bulunya dan pergi. Mereka benar-benar miskin dan hidup menderita. kami tidak mempunyai apa-apa untukmu. “Mengapa kau kemari. Aku akan memberikan bulu emasku satu per satu kepadamu.” kata ibu. Angsa itu tahu bahwa mereka sedang mengalami masalah. Ibu dan kedua puterinya hidup berkecukupan dengan menjual bulu-bulu angsa emas. .Angsa Berbulu Emas (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. Ada sebuah rumah di dekat kolam itu. “Jika aku memberikan selembar bulu emasku kepada mereka satu demi satu. Mereka akan hidup lebih baik dengan uang dari penjualan buluku itu. hiduplah seekor angsa berbulu emas di sebuah kolam. ibu itu dapat menjualnya. Aku tahu keadaan kalian.” Angsa itu kemudian terbang ke rumah wanita itu. Angsa berpikir.

Angsa berkata.Namun wanita itu ingin segera mengambil semua bulu emas angsa itu. namun sebaliknya kau hendak membunuhku. kita akan menjadi miskin lagi. Aku akan pergi dan takkan pernah kembali lagi.” kata angsa. Ibu terkejut melihat bulu-bulu itu. Pada suatu hari ia berkata kepada anaknya. namun sekarang aku tidak merasa perlu menolongmu lagi. mungkin saja ia tidak pernah datang lagi. kita akan melukai angsa itu. wanita itu menangkapnya dan mencabuti semua bulunya. “Ibu. Namun bulu-bulu emas itu berubah menjadi bulu-bulu biasa yang kasar dan aneh . . “Jangan serakah. Aku selalu memberimu bulu-bulu emasku. Ketika angsa datang lagi. “Jangan percaya kepada angsa itu. “aku ingin menolongmu. Kita ambil saja semua bulunya ketika ia datang lagi nanti.” Puteri-puterinya dengan polos berkata. “Ibu yang malang. Jika ini terjadi.” Ia pun terbang meninggalkan rumah itu dan tak pernah terlihat lagi.” Sang ibu menyesal dan minta maaf kepada angsa. Kami tidak mau menyakitinya.” Namun sang ibu tetap pada pendiriannya.

" Wahai Tukang Sihir. tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka. dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. " Wahai penduduk kampung. Dengan menggunakan tangan kanannya. saya seorang ahli sihir terkemuka di India. Tukang Sihir itu terdiam." kata Thenaliraman. " Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu . sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka. Pada suatu hari." kata Tukang Sihir." Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. "Baiklah Tukang Sihir. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh. " Baiklah Tukang Sihir. saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. saya ingin mencabar anda. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta. akan saya kabulkan permintaan anda. Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon.AHLI SIHIR YANG ANGKUH (CERITA RAKYAT INDIA) Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India." kata Tukang Sihir." kata Thenaliraman. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu. mintalah apa-apa sahaja .

Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya.Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya. Kehidupan mereka sangat miskin. Ibunya."Oh. Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu. Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang. Namun begitu. Pada suatu petang. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang. Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar. terdapat sebuah kapal sedang berlabuh. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur. Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu.NAKHODA TANGGANG (CERITA RAKYAT MELAYU) Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. setelah jauh belayar. Keadaan pada masa itu sungguh cemas. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Pada suatu hari. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru. Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya. Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang. Akhirnya. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. Akhirnya." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. Semasa dalam pelayaran. Di muara sungai . . nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal.

. tetapi sudah terlambat." Oh . Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya.. Itulah balasan kepada anak yang derhaka ." teriak Nakhoda Tanggang. Setelah ribut reda..Ibu! Ampunkanlah anakanda . kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu..

Burung Berkepala Dua (Cerita Rakyat India) Sebatang pohon beringin tumbuh di tepi sebuah danau. Lagi pula buah ini nantinya masuk ke perut kita berdua.” katanya. Burung itu memiliki dua kepala. Aku yang berhak memakannya. Buah itu tampak sangat lezat dan kepala pertama memakannya.” “Aku ingin mencobanya. “baru kali ini aku menemukan buah selezat ini. berpikir dan berbicara sendiri. namun burung itu hanya memiliki satu tubuh dan satu perut.” sahut kepala pertama.” Kepala kedua sakit hati mendengar jawaban kepala pertama.” kata kepala kedua. “Aku yang melihatnya duluan. Di pohon itu banyak burung membuat sarang. Kepala pertama burung itu melihat buah yang berwarna merah keemasan di tanah.” “Tidak. Pada suatu hari burung itu berjalan-jalan di tepi danau. Salah satu burung sangat aneh dan berbeda dengan burung pada umumnya. “Enak sekali. “Berikan sedikit kepadaku. Masing-masing kepala dapat makan. . minum. namun ia tidak berkata apa-apa.

Namun kepala kedua tidak mau mendengar.Beberapa hari kemudian. aku akan memakan buah ini dan membalas penghinaanmu.” Kepala pertama memohon agar kepala kedua tidak memakan buah beracun itu. kepala kedua melihat sejenis buah yang sangat beracun. Bila kau memakannya. . kita berdua akan mati.” “Jangan.” kata kepala pertama. aku berhak memakannya. Ia memakan buah itu dan sebagai akibatnya.” “Aku melihat buah ini duluan.”kita berdua memiliki satu tubuh. “Lihat. Kepala kedua segera mengambil beberapa buah dan berkata. mereka berdua tewas.

India. Hal ini sangat mengganggu menterinya. “Bagaimana hal ini dapat terjadi?” Lalu Raja mulai dengan dugaan-du-gaannya. Tiba-tiba mereka melihat seekor kura-kura tergeletak di lantai. Mereka pun akhirnya bersahabat. tak seorang pun diberi kesem-patan menyela pembicara-annya. lekas katakan. Sang Menteri segera menukas dan berkata. Dengan penuh keseriusan Sang Raja mendengarkan cerita menterinya.” kata Raja penuh rasa ingin tahu. Apabila ia sudah mulai membuka mulutnya. Sang Menteri pun mulai bercerita. Ketika Sang Raja me-narik napas untuk berbi-cara lagi. hidup seorang raja yang sangat gemar berbicara.Raja dan Kura-kura (Cerita Rakyat India) Di Benares. Kemu-dian dia merasa menemukan cara terbaik untuk menghilangkan kebiasaan buruk Sang Raja. . saya tahu kejadian sebenarnya yang dialami kura-kura naas ini!” “Benarkah? Bila begitu. Sang menteri pun selalu memikirkan cara terbaik menghilangkan kebiasaan buruk rajanya itu Pada suatu hari raja dan menterinya pergi berjalan-jalan di halaman istana. Tem-purungnya terbelah menjadi dua. “Paduka. Di sana terdapat juga dua ekor angsa yang selalu mencari makan di danau tersebut. Kura-kura itu awalnya tinggal di sebuah danau di dekat pegunungan Himalaya. “Sungguh ajaib!” kata Sang Raja dengan hairan. Sang Menteri hanya mengangguk-anggukkan kepala menunggu kesem-patan berbicara. Pada suatu hari dua ekor angsa itu menemui kura-kura yang sedang berjemur di tepi danau. Dia terus-menerus membicarakan kemungkinan-kemungkinan yang terjadi dengan kura-kura itu.

Tapi selama dalam perjalanan kamu jangan berbicara karena akan membahayakan dirimu. Tidak-kah engkau ingin ikut kami ke sana?” tanya Sang Angsa. Kemudian kedua angsa tersebut menggigit ujung-ujung bambu dan mereka pun terbang ke angkasa.” lanjutnya dengan wajah mendadak sedih. sayangnya aku tak dapat terbang seperti kalian. Dengan penuh kemarah-an dia berkata.” janji kura-kura. “Kalau saja kura-kura itu tidak suka berbicara berlebih-lebihan. “Dengan senang hati aku akan turut denganmu. “Coba. tentu sekarang dia telah tiba di tempat sahabatnya. “Apa anehnya? Apakah manusia itu sedemiki-an bodohnya sehingga merasa aneh melihat hal seperti ini?” Ketika kura-kura membuka mulutnya untuk berbicara. Kura-kura pun terlepas dari bilah bambu yang digigitnya. Lalu kedua angsa tersebut meminta kura-kura agar meng-gigit sepotong bambu.” Kura-kura yang suka sekali bicara merasa tersinggung ditertawakan. Dia terjatuh tepat di sini dan tempurungnya terbelah dua.”kata Sang Menteri mengakhiri . Ada dua ekor angsa membawa kura-kura dengan sepotong bambu. dua ekor angsa itu sedang terbang di istana.” sahut kura-kura riang.” kata angsa. be-berapa orang di Benares melihat pe-mandangan unik tersebut. Daerah tempat tinggal kami adalah daerah terindah di dunia. Ketika kedua angsa itu sudah terbang tinggi. Mereka pun tertawa terbahak-bahak sambil berteriak. kami akan segera kembali ke tempat asal kami yang terletak di gua emas di kaki Gunung Tschittakura. “Aku akan selalu mengingat laranganmu. Bawalah aku ke tempat kalian yang indah itu. “Kami akan memban-tumu agar dapat turut bersama kami ke sana. Dia pun lupa pada lara-ngan kedua sahabatnya. “Tetapi. lihat! Sungguh lucu.“Kura-kura.

Dia tidak lagi banyak bicara. Sejak saat itu.ceritanya sambil memandang Sang Raja. Dia menyadari kemana arah pembicaraan menterinya. Tentu saja Sang Menteri amat senang melihat kenyataan itu. “Sebuah cerita yang menarik.” sahut Sang Raja sambil tersenyum. Pada saat bersamaan Raja pun memandang menterinya. . Sang Raja mulai menghemat kata-katanya.

“Aku ikut bersama kalian. sang ratu berkata kepada raja. Sang raja begitu gembira dengan kelahiran pengeran ketiga sehingga ia berjanji kepada sang ratu akan memenuhi apapun yang dimintanya. Kak. Yang tertua bernama Pangeran Bintang. Ratu pergi. kau berjanji akan memberiku hadiah. dan mengatakan bahwa kerajaan harus diserahkan putera tertua. Raja khawatir ratu akan melakukan sesnatu untuk menyingkirkan putera pertama dan kedua. “Kak. Kemudian bila putera pertama tidak dapat menjadi raja. adiknya bernama Pangeran Bulan dan yang bungsu Pangeran Matahari.Tiga Pangeran dan Peri Air (Cerita Rakyat India) Dahulu kala hiduplah seorang raja dengan tiga putera.” . ketika anak ketiga kita lahir dulu. Hanya bila kedua kakaknya meninggal. “Kemudian kembalilah dan memerintah di kerajaan ini sesuai dengan hakmu. putera ketiga berhak memerintah kerajaan. Ia menyuruh mereka pergi dan tinggal di hutan hingga ia wafat. karena itu sudah menjadi haknya. Pangeran Matahari berkata. ke mana kalian pergi?” Ketika mendengar kemana dan mengapa mereka pergi.” Ketika mereka berjalan ke luar istana. Maka ia memanggil pangeran pertama dan kedua. namun ia menunggu hingga putera ketiganya dewasa.” Sang raja menolak. Sekarang aku minta Yang Mulia menyerahkan kerajaan ini kepada Pangeran Matahari. kerajaan menjadi hak putera kedua. Pada ulang tahun Pangeran Matahari yang ke duapuluh satu. Sang ratu mengingat janji raja kepadanya. namun raja dapat melihat bahwa ratu tidak puas dengan jawabannya.”Yang mulia. Pangeran Matahari melihat mereka dan bertanya.

” dan peri air membawa pemuda malang itu ke guanya di dasar kolam.” kata raja peri. Ia masuk ke dalam kolam. “dan kau boleh melakukan apa saja kepada siapa pun yang datang ke kolam ini. Dik. Pangeran Bintang menyuruh Pangeran Bulan menyusulnya. Tiba-tiba muncul peri air yang langsung bertanya. kami menunggu di sini. . Di kolam ia tidak melihat adiknnya. Air kolam yang jernih membuatnya ingin mandi. Setelah menunggu cukup lama dan adik mereka tidak muncul. peri air betanya kepadanya. “seperti matahari dan bulan.”Seperti apa peri yang baik itu?” Ketika Pangeran Matahari masuk ke dalam kolam.Mereka terus berjalan hingga masuk ke hutan.” Raja peri telah memberikan kolam itu kepada seorang peri air. “Mandi dan minumlah.” kata pangeran tertua kepada Pangeran Matahari. Pertanyaan itu adalah. “Ternyata kau juga tidak tahu.” Peri air mendengarkan dengan seksama." kata peri air sambil menyeret Pangeran Bulan ke guanya.” jawab Pangeran Bulan. kecuali bila ia dapat menjawab pertanyaanku. Kemudian bawakan sedikit air. seperti apa peri yang baik?” “Seperti langit di atas kita.”Seperti apa peri yang baik itu?” “Peri yang baik.” “Kau tidak tahu seperti apa peri yang baik. “Katakan. Di sana mereka menemukan sebuah kolam dan memutuskan untuk beristirahat sejenak. “Pergilah ke kolam. “Kau berkuasa di kolam ini.” kata Pangeran Matahari setelah berpikir sejenak.

“aku akan mengembalikan satu adikmu. Aku tak dapat pergi bersama Pangeran Bulan dan meninggalkan Pangeran Matahari yang malang di sini. Tahulah ia bahwa ada seorang peri air tinggal di dalam kolam itu." kata peri air. “Peri yang baik seperti pemilik hati yang murni. “Pangeran.“Pasti terjadi sesuatu pada adik-adikku. Ia menunggu dengan sabar. Ia pun pergi ke kolam. Di tepi kolam ia melihat jejak kaki adik-adiknya masuk ke dalam kolam." kata peri air. Ia menarik pedangnya dan menyiapkan busurnya. "Mengapa kau mengambil mereka?" "Karena mereka tidak dapat menjawab pertanyaanku.” katanya kepada Pangeran." kata Pangeran." kata Pangeran. yang takut akan dosa dan berbuat baik dalam kata-kata dan perbuatan.”. “dan raja peri memberiku kuasa untuk melakukan apa saja kepada semua orang yang masuk ke dalam air kecuali mereka yang dapat menjawab pertanyaanku dengan benar. Yang mana yang harus kukembalikan kepadamu?" "Kembalikan si bungsu. Peri muncul. menyamar sebagai seorang pencari kayu. “Kau tahu apa yang harus kau lakukan dan baik hati. “Mengapa kau tidak mandi di kolam lalu berbaring di tepi sana?” Namun Pangeran itu tahu pencari kayu itu adalah peri air.” kata peri air.” kata Pangeran Bintang dalam hati. Aku akan mengembalikan kedua adikmu." "Aku akan menjawabnya. kau sungguh bijaksana. teman.” kata peri air." .”Kau tampak lelah.” "Ya. Ia berkata.”Karena ialah ayah kami menyuruh kami pergi.”Kau telah mengambil kedua adikku." "Oh Pangeran yang bijaksana.

Pangeran Bintang menjadi raja dan ia mengajak kedua adiknya memerintah bersamanya. . Ia juga membangun sebuah rumah untuk peri air di taman istana. Kemudian mereka kembali ke istana.Ketiga pangeran itu tinggal di hutan bersama-sama hingga ayah mereka wafat.

seekor kelinci kelabu sedang tidur-tiduran di bawah pohon beringin. Reptil. “Kata siapa?” tanya singa lagi. Sambil berlari mereka berteriak kepada kelinci-kelinci lain. “Bumi meledak. Ia segera menuruni bukit dan mencegat mereka. pendeknya semua hewan. “Bumi meledak. ikut berlari ketakutan. Ia melompat kaget. Apa yang akan terjadi padaku?” Tiba-tiba. “Stop! Stop!” teriaknya menghentikan mereka. Bumi Meledak. serangga dan hewan berkaki empat. Beberapa kelinci juga menabrak sang singa. beberapa ekor saling bertabrakan dan menginjak yang lain. Mau ke mana?”. “Hei. kau lari cepat sekali. “Kiamat! Bumi meledak!” Ia pun lari tunggang langgang tanpa melihat sekelilingnya. Semua ingin menyelamatkan diri dan jeritan ketakutan mereka menyebabkan suasana menjadi kacau balau.” . Melihat begitu banyak kelinci berlari-lari. “Bumi akan meledak! Kau lebih baik lari juga!” Kelinci kedua lari lebih cepat dari kelinci kelabu. “Apa yang terjadi? Mengapa kalian semuanya lari?” tanya singa.” jawab seekor kakak tua. Ia sedang berpikir. seekor kelinci lain melihatnya dan bertanya. “Aku dengar dari monyet. Ketika ia berlari di hutan. burung. Kelinci kelabu menjawab. maka terjadi kiamat. ia melihat semua hewan berlomba-lomba lari. ia mendengar suara benturan keras. “Bila bumi ini pecah. Berita menyebar dari mulut ke mulut dan dalam sekejab semua hewan tahu bahwa bumi akan meledak.Kabar Buruk (Cerita Rakyat India) Pada suatu hari. Kiamat!” Dalam waktu singkat ribuan kelinci berlarian hiruk pikuk di seluruh hutan. Hewan-hewan berhenti berlari. hewan-hewan lain ikut ketakutan. Seekor singa berdiri di atas bukit.

mereka berkata bahwa mereka mendengarnya dari para harimau. aku mendengar dengan telingaku sendiri. Sekarang kalian pulanglah. Hingga akhirnya mereka menemukan sumber berita buruk itu.” Para hewan saling berpandang-pandangan dengan malu. Ternyata penyebab seluruh kekacauan itu adalah sebuah kelapa besar yang jatuh menimpa tumpukan batu di bawahnya dan menyebabkan batu-batu itu longsor. kalian lihat sendiri. “Bumi kita aman. selidikilah dulu sebelum bertindak.” “Lain kali. Harimau mendengar berita itu dari gajah. satu per satu menunjuk sang pembawa berita.Ketika para monyet ditanya. Singa bertanya kepada kelinci kelabu. bila mendengar kabar apa pun. Gajah mengatakan bahwa sumber beritanya adalah banteng.” kata singa. Akhirnya mereka semua bertanya kepada para kelinci. . “Mengapa kau berpikir bahwa bumi ini akan meledak?” Kelinci kelabu menjawab sambil terengah -engah.” Singa meneliti suara yang didengar kelinci kelabu. Perlahan-lahan mereka membubarkan diri dan pulang ke rumah masing-masing. bumi pecah. “Baginda. “Nah.

bila engkau membukanya sekarang.” “Terima kasih. daun hingga bagian yang lain bermanfaat bagi manusia . Pada suatu hari . Ia sudah sangat tua. Katakan padaku. seorang pemuda datang menemui sang kakek. “Aku penasaran. Semua bagian pohon kelapa. Ketika tiba di luar gua. “Kulihat saja apa isinya. batang.Kisah Pohon Kelapa (Cerita Rakyat Melayu) Dahulu kala hiduplah seorang kakek tua. bagaimana aku dapat melakukannya?” “Niatmu sangat terpuji. Kakek itu juga sangat bijaksana dan mengetahui banyak hal. Sang pemuda mengambil kotak itu dan pergi. Ingat. banyak orang mengatakan usianya sudah seribu tahun.” kata pemuda. sesuatu akan terjadi pada dirimu. namun ia tetap menjadi apa yang ia inginkan. ia berhenti.” kata pemuda itu. Aku ingin melayani sepanjang hidupku. kek. Itulah hukuman baginya karena tidak mematuhi peringatan sang kakek. yaitu berguna untuk orang lain. Banyak orang datang ke guanya di dekat laut.” Ia membuka kotak itu dan seketika itu juga ia berubah menjadi sebatang pohon yang tinggi. kek. “Kakek yang bijak.” kata kakek. Jangan kaubuka kotak ini sebelum kau tiba di rumah. apa yang ada dalam kotak ini?” katanya dalam hati. buah. dari akar. Mereka meminta kakek membantu memecahkan masalah mereka. “Bawalah kotak ajaib ini. pohon kelapa. “Aku ingin menjadi orang yang berguna bagi orang lain.

Batara Guru kemudian mengumpulkan para dewa. Ketika diangkat. Mereka pun memutuskan untuk meletakkan sisa gunung itu. Para dewa sangat prihatin sehingga menghadap Batara Guru untuk melaporkan masalah ini. Ketika para dewa tiba di tengah-tengah pulau Jawa. Gunung itu kemudian disebut gunung Tidar. di pulau Jawa bagian timur terdapat sebuah gunung besar bernama Mahameru. gunung yang mereka bawa tinggal sedikit. gunung Tidar menjadi pakunya pulau Jawa. pulau Jawa makin lama makin miring ke arah timur. Sebagian demi sebagian gunung jatuh.Legenda Gunung Tidar (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. yang kemudian membentuk gunung kecil . Kerana letaknya yang tepat di tengah pulau Jawa. Mereka terus membawa gunung Mahameru ke barat. Bagian-bagian yang jatuh itu membentuk deretan gunung baru. . Pulau Jawa pun tidak lagi miring ke timur. Ujung timur pulau Jawa tenggelam dan ujung baratnya terangkat ke atas. Ia memerintahkan supaya mereka mengangkat gunung Mahameru dan memindahkannya ke arah barat. Karena besarnya gunung ini. puncak gunung jatuh dan menjadi gunung Semeru. Para dewa bersama-sama mengangkat gunung yang sangat besar itu dan terbang membawanya ke arah barat.

tetapi aku ingin bersikap adil.” kata kelinci. Mula-mula mereka memilih bibit wortel dan menanamnya. Tumpukan ini kecil dan yang di sebelah sana lebih besar. “Lihatlah kedua tumpukan wortel ini.” kelinci menjawab ragu-ragu.” kata kepiting.” kata kelinci.” jawab kepiting. Mereka memanen dan memisahkan wortel dari batangnya. “Terima kasih. “karena aku tahu kau lebih lambat dariku. Kau tidak boleh menolak. Ambillah tumpukan besar itu dan aku akan mengambil tumpukan yang lebih kecil. Bagaimana?” “ Baiklah. Mari kita berjalan menjauh sebanyak tiga puluh melangkah lalu kita berlomba lari . cukup adil untukku. kepiting menjawab.” Melihat tumpukan kecil itu berisi wortel dan tumpukan kecil hanya berisi batangnya saja. Kemudian mereka merawat tanaman wortel muda. temanku. tetapi ia gembira dengan usul si kepiting. Kelinci berkata kepada kepiting. Kita bagi saja kedua tumpukan ini menjadi dua. Tiba saatnya untuk membagi hasil panenan itu. . “Kalau kau menang.” “Baiklah. Kau setuju?” katanya.” kaulah yang harus mendahuluiku sepuluh langkah. “Satu lagi.KELINCI DAN KEPITING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu hari seekor kelinci dan seekor kepiting bersama-sama menanam wortel. baiklah. Kelinci gembira karena ia yakin akan memenangkan lomba lari. kau boleh mendahuluiku sepuluh langkah. aku tidak setuju. aku tidak mau. keduanya sangat kompak. Siapa yang menang akan mendapat wortel dan yang kalah mendapatkan batangnya. kau boleh mengambil semua wortel dan batangnya sekaligus. Bagaimana menurutmu?” “Tidak.” “Tidak.

Mereka berjalan bersama-sama sejauh tiga puluh langkah. kepiting menjepit ekor kelinci dengan capitnya. kelinci membalikkan badannya untuk melihat kepiting yang dikiranya masih jauh tertinggal di belakangnya. tidak percaya apa yang dilihatnya. Kelinci mulai lari untuk mendahului kepiting sejauh sepuluh langkah. Kepiting pun mendapatkan semua wortel itu. Diam-diam kepiting melepaskan jepitannya dan menjatuhkan diri di atas tumpukan wortel. Ketika mereka tiba di tumpukan wortel. Kelinci terkejut bukan kepalang. “Aku di sini! Aku tiba sebelum kau!” Pada hari itu untuk pertama kalinya kelinci kalah dalam lomba lari. Ia sangat sedih karena tidak mengerti bagaimana kepiting dapat mengalahkannya. Tanpa sepengetahuannya. Kepiting sedang memanjat tumpukan wortel. teman?” tanya kelinci gembira ketika tidak melihat kepiting. . “Aku di sini!” sahut kepiting di belakangnya. “Dimana kau.

penjerat itu tidak melepaskannya kerana dia telah diperdaya burung-burung tersebut. Pada suatu hari. Mereka telah berjanji untuk bertemu. Burung Bayan lalu berkata. penjerat itu tidak mempercayainya. pada sebatang pokok tinggal sekawan burung bayan. penjerat burung itu pun pergi menjualnya kepada seorang saudagar kaya-raya yang bernama Khoja Maimun. Walaupun dia berpura-pura mati. Juallah hamba di pasar dan pasti tuan akan mendapat harga yang mahal bagi diri hamba. Dengan burung bayan di tangannya. Penjerat itu mahu membawa burung bayang pulang untuk digulainya.” Mendengarkan kata-kata Burung Bayan itu. Setiap sebuah cerita akan berakhir sebaik-baik sahaja menyinsingnya waktu fajar. Menurut hikayat cerita ini. “ Usahlah tuan makan daging hamba. Cerita-ceritanya itu menambat hati isteri saudagar itu. maka tidaklah terjadi pertemuan yang dimaksudkan. sebelum sempat ketua burung itu melepaskan. Dengan yang demikian. Cerita Bayan Budiman amat masyhur dalam kalangan orang-orang Melayu.Cerita Burung Bayan (Cerita rakyat Melayu) Cerita Burung Bayang merupakan himpunan cerita pendek. sewaktu isteri suadagar itu sedang bersiap-siap untuk meninggalkan rumah. isteri saudagar telah mabuk asmara menginginkan putera raja tersebut. Sudah tentu penjerat burung itu akan membuang mereka ke tanah apabila dia kembali ke sana nanti. Pada waktu malam. Namun. Daripada kejadian itu. Kerana syik dan leka mendengar cerita-cerita Burung Bayan setiap kali dia hendak berjumpa. rakanrakan burung yang lain telah terbang pergi menyelamatkan diri. Isteri saudagar kaya ini seorang wanita yang jelita. Seorang anak raja telah berlalu di hadapan rumah saudagar itu dan terpandang akan wajah isteri saudagar tersebut. Burung Bayan mula bercerita. datang seorang penjerat burung lalu memasang jala dan menjerat burung-burung itu. sewaktu burung yang terakhir dibuang ke tanah. Banyak cerita Burung Bayan yang menarik hati itu tersirat pelbagai nasihat itu telah berjaya menggagalkan pertemuan sepasang kekasih itu. Namun. Sebelum penjerat burung itu kembali untuk mengambil burung-burung yang terjerat itu. ketua burung bayan telah mengarahkan semua rakanya berpua-pura mati. Burung-burung itu telah berjaya mengusir sepasang cerpeling yang tinggal di pangkal pokok tersebut. muslihat . saudagar Khoja Maimun telah bertolak ke luar negeri untuk urusan perniagaan.

berjaya. isteri saudagar itu sedar akan kesilapannya dan dia menjadi seorang isteri yang taat kepada suaminya.Burung Bayan untuk memelihara kehormatan isteri tuannya. Khoja Maimun itu. Pada akhir cerita. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->