Tongkat Ajaib (Cerita Rakyat Cina

)

Dahulu kala, ada sebuah danau yang sangat jernih di Yunnan. Beberapa orang petani memelihara sapi di dekat danau itu. Tiap pagi mereka mambawa sembilan puluh sembilan ekor sapi untuk minum di danau, namun pada siang hari, sapi-sapi itu berubah menjadi seratus ekor. Seorang gadis cantik selalu muncul pada saat yang sama. Tak seorang pun tahu dari mana asal gadis itu, namun mereka menyukainya. Ia tahu tentang banyak hal dan suka bercerita. Ceritanya sangat menarik. “Ada seekor sapi ajaib di antara ternak kalian,” katanya. “Ia dapat berjalan di atas air. Sehelai bulunya dapat mengangkat beban yang sangat berat.”

Para petani menanyakan sapi yang mana yang ia maksudkan, namun ia hanya tersenyum. “Hanya orang yang jujur yang dapat mengetahuinya, “ katanya.

Pada suatu hari, sapi-sapi itu sedang mencari makanan. Gembala tua yang biasa menjaga mereka mengumpulkan mereka. Tak disadarinya tongkat tua yang dipakainya menyentuh seekor sapi. Beberapa helai bulu sapi itu terselip pada retakan pada ujung tongkat.

Sore pun tiba, gembala itu mengikat dua keranjang kayu bakar pada ujung-ujung tongkat dan memikulnya. “Heran,” katanya dalam hati, “Kayu ini ringan sekali. Mungkin aku baru mengumpulkan sedikit kayu. Hari masih terang, lebih baik aku mengumpulkan kayu lagi.”

Ia pun mengumpulkan kayu lagi banyak-banyak. Diikatnya pada kedua ujung tongkat. Namun ia tetap dapat mengangkatnya dengan mudah. Ia pun pulang.

Demikianlah, tiap hari gembala tua mengumpulkan banyak kayu bakar dan membawanya ke pasar untuk dijual. Karena kayu yang dijualnya jauh lebih banyak dari sebelumnya, ia pun mendapat lebih banyak uang dan dapat menabung.

Pada suatu hari, ketika kakek itu membawa kayu itu ke pasar, seorang kaya melihatnya. Ia heran karena gembala yang sudah tua itu dapat membawa begitu banyak kayu. Tiap hari ia menunggu kakek itu lewat membawa kayu. Ia pun menemui kakek itu dan bertanya, “Kek, bagaimana kau dapat membawa kayu yang berat itu?” “Tongkat ini ajaib,” jawab sang kakek. “Kalau kau mau menjual tongkat itu kepadaku, aku akan memberimu lima ratus keping emas.”

Lima ratus keping emas adalah jumlah yang sangat besar. Uang itu dapat digunakannya hingga akhir hidupnya. Kakek pun menerimanya dan memberikan tongkatnya kepada orang kaya itu.

Orang kaya itu sangat gembira karena berhasil mendapatkan tongkat ajaib. Namun ia lihat tongkat tua itu sudah usang dan retak-retak pada ujung. Dibawanya tongkat itu ke tukang kayu untuk diperbaiki. Tukang kayu memotong ujung tongkat yang retak dan membuangnya. Bulu sapi ajaib pun ikut terbuang.

Pada suatu hari orang kaya itu menunjukkan tongkat itu kepada isterinya. Ia mengikat banyak kayu di ujung-ujung tongkat dan menyuruh isterinya

mengangkatnya. Wanita itu tentu saja tidak dapat mengangkatnya. “Kau in i, mana mungkin ini tongkat ajaib?” katanya, “ini cuma tongkat biasa.” Orang kaya itu mengomel, “Dasar kamu tidak tahu apa -apa.” Ia pun mengangkat tongkat dan kayu itu. Ia juga tidak dapat melakukannya karena tongkat itu sekarang sudah kembali menjadi tongkat biasa.

Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya (CERITA RAKYAT CINA)
Pada suatu hari, kira-kira 4000 tahun yang lalu, Huangdi (Empayar Kuning), iaitu raja yang pertama dalam legenda China, telah membawa rombongan pengiringnya, menuju ke sebuah kampung untuk menziarahi seorang kawannya di sana. Dalam perjalanannya itu, baginda terjumpa seorang budak lelaki yang sedang menjaga sekumpulan kuda. Disebabkan perjalanan ke tempat yang ditujunya masih agak jauh, maka, baginda bertanya kepada budak itu, "Kamu tahukah jalan ke kampung kawan beta itu?" Budak itu menganggukkan kepalanya, sambil menjawab, "Ya, hamba tahu." Huangdi bertanya lagi, "Kamu kenalkah kawan beta itu?" Budak itu menjawab, "Ya, hamba kenal." Melihat budak itu tahu tentang begitu banyak hal, Huangdi terus bertanya kepadanya, "Adakah kamu tahu, bagaimana caranya untuk mentadbir negara?" Budak itu menjawab, "Cara untuk mentadbir negara hampir samalah dengan menjaga kumpulan kuda ini. Hanya perlu mengusir kuda-kuda yang boleh mencelakakan kumpulannya sahaja." Huangdi merasakan bahawa, kata-kata budak itu memang agak masuk akal. Selepas meninggalkan tempat itu, baginda masih terus memikir-mikirkannya.

Catatan Keterangan: Peribahasa "Hai Qun Zhi Ma" atau "Kuda yang Mencelakakan Kumpulannya" ini, membawa erti yang sama dengan peribahasa "sebab nila setitik rosak susu sebelanga". Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang suka berbuat sesuatu yang merugikan kelompok masyarakatnya sendiri.

Misteri Sumpahan Sang Kelembai (Cerita Rakyat Melayu) Menurut cerita lagenda. Lantaran daripada itu. pada suatu hari Sang Kelembai sedang membuat belat ikan merentangi Sungai Perak tiba-tiba turun lima ekor gajah untuk mandi-manda disitu dan membuat bising hingga mengganggu ikan yang ingin ditangkap oleh Sang Kelembai. Kedah dan Pulau Pinang dengan masing-masing mempunyai versi cerita yang berbeza. Ia juga dikatakan gemar makan pucuk buluh dan menyebabkan orang kampung pada masa itu sukar mendapatkan buluh. Ia amat digeruni oleh makhluk-makhluk lain. Versi Perak Diceritakan. berambut merah dan panjang. apa sahaja yang ditegur oleh Sang Kelembai akan bertukar menjadi batu. Kewujudan batu ini dikatakan kerana gajah- . Makhluk ghaib ini sering digambarkan dengan fizikal yang bersaiz gergasi. ia hilang sabar lalu bertempik menyebabkan 5 ekor gajah sekali gus menjadi batu. Cerita Sang Kelembai sangat popular dikalangan masyarakat melayu yang tinggal di Perak. Sang Kelembai biasanya tinggal di dalam hutan belantara dan berhampiran sungai. Pekan Kampung Gajah di Teluk Intan mendapat nama daripada batu di kaki Bukit Tunggal yang menyerupai bentuk gajah. Pahang. Batu itu masih ada di Kampung Ara Panjang. berwajah hodoh. berperwatakan bengis.

Para pengunjung boleh melihat sendiri batu sawar ini lebih-lebih lagi menjelang air surut.gajah di situ telah membuat bising dan telah ditegur oleh Sang Kelembai yang tidak suka dengan suasana bising. Banyak kawasan kampung dikaitkan dengan kisah Sang Kelembai. Kisah Sang Kelembai di Kuala Tahan biasa diperkatakan dikalangan masyarakat kampung dan orang asli suku kaum Batek dan Semelai. ia suka singgah di kawasan air terjun 4 tingkat dan sebuah taman yang kini digelar sebagai „Wray‟s Camp‟ disebabkan keindahannya. Batu ini dikatakan terkena sumpahan Sang Kelembai kerana menghalang laluannya. terdapat sebuah batu berbentuk sawar iaitu sejenis alat menangkap ikan di dalam Sungai Pahang. Akibatnya gajah tersebut dikatakan menjadi batu. Batu tersebut kemudiannya digelar Batu Sawar dan akhirnya menjadi nama rasmi bagi kampung tersebut. . Dikatakan juga. Terdapat juga kesan tapak kakinya di puncak Gunung Tahan. Antaranya ialah Batu Papan. Di khabarkan. Versi Pahang Menurut cerita orang-orang tua di Kampung Batu Sawar. Gua Kota Gelanggi dan Batu Katak. pemukaan berbatu di sekitar air terjun Lata Kinjang di Tapah dan Lata Batu Hampar di Padang Rengas terbentuk hasil sumpahan Sang Kelembai selepas berang ekoran anaknya mati dihempap pokok.

Di Batu Maung. Versi Pulau Pinang Pulau Pinang juga turut mendapat tempias Sang Kelembai. Pulau Jerejak dan Pulau Aman. mengikut budaya masing-masing. kesan tapak kaki sepanjang 33 inci yang ditemui dan dipercayai tapak kaki Sang Kelembai. terdapat batu seperti seekor kerbau yang dikatakan di sumpah oleh Sang Kelembai di Gua Kerbau yang mana. Versi Kedah Di Kodiang. penduduk berbilang bangsa di sana mempunyai pelbagai cerita dan kepercayaan tentang Gedembai. Pulau Pinang. Kesan tapak kaki yang sama turut ditemui di Bayan Lepas. . Memandangkan kesan tapak kaki Sang Kelembai sudah wujud beratus tahun di beberapa pulau sekitar Pulau Pinang. Di situ juga wujud batu menyerupai pengantin bersanding.Di Gua Kota Gelanggi ia sering dikaitkan dengan orang bunian dan Sang Kelembai. satu daripada gunung disitu menjadi destinasi pelancongan terkenal. ular dan singa yang dipercayai akibat sumpahan Sang Kelembai.

Chi You menceroboh tempat diduduki oleh Yan Di dan berperang dengan pasukan tentera Yan Di. tentera Chi You banyak kali mengagalkan pasukan tentera sekutu Huang Di kerana senjatanya hebat dan askarnya kuat. beliau menjalin hubungan bersekutu dengan puak-puak lain dan mengadakan peperangan dengan Chi You di Zhulu. Huang Di dan Yan Di ialah saudara. terdapat pelbagai puak tinggal di kawasan perairan Sungai Kuning dan Sungai Yangtze China. Yan Di melarikan diri ke Zhulu yang diduduki oleh Huang Di untuk meminta bantuan kepada saudaranya. Chi You sering membawa puaknya yang hebat menyerang puak yang lain. Pasukan tentera Yan Di kurang kuat dan digalahkan oleh pasukan tentera Chi You. semua saudaranya badannya haiwan dan bermuka manusia. mereka sangat garang dan hebat serta pandai menggunakan pelbagai jenis senjata. Chi You mempunyai 81 orang saudara. Huang Di ialah pemimpin puak yang terbesar di kawasan Sungai Kuning. tetapi mereka tidak boleh melawan binatang ajaib dan masing-masing melarikan diri dari pertempuran. Huang Di sudah lama ingin membanteras puak Chi You. Walaupun askar Chi You hebat. itulah pertempuran Zhulu yang sangat terkenal dalam sejarah China. Yan Di ialah pemimpin satu lagi puak yang terkenal di kawasan itu. . Di kawasan Sungai Yangtze. terdapat satu puak yang bernama Jiuli. Pada suatu kali.Riwayat Huang Di Melawan Chi You (CERITA RAKYAT CINA) Khabarnya pada beberapa ribu tahun lalu. orangnya sangat garang. Kemudian. pemimpin puak itu bernama Chi You. Huang Di telah mengundang naga dan binatang ajaib yang lain membantu beliau dalam peperangan. Pada permulaan peperangan itu.

Setelah Chi You dibunuh.Huang Di mengetuai tenteranya mengejar pasukan tentera Chi You. isterinya juga mencipta payung berdasarkan cara pagoda. Setelah Huang Di mencipta pagoda. kapal. Huang Di seterusnya memberi perintah membunuh Chi You. Oleh sebab takut Chi You setelah dibunuh menjadi hantu dan mengakibatkan huru-hara. Huang Di mempunyai banyak bakat dan beliau telah membuat banyak ciptaan seperti teknik pembinaan istana. Huang Di membuat sebuah kereta kompas dan menurut arahan bintang Pencedok Besar di langit mengetuai pasukan tenteranya keluar dari kawasan kabus. Huang Di mendapat sokongan pelbagai puak dan menjadi pemimpin pelbagai puak tersebut. Huang Di melukis gambar Chi You di atas bendera tenteranya untuk menggalakkan askarnya berani dalam peperangan. Itu sebab Chi You menjemput dewa angin dan dewa hujan membantu dia dalam peperangan. Huang Di terus mengundang dewa tuarang di langit menghentikan angin dan hujan. Isteri Huang Di mengajar rakyatnya memelihara ulat sutera dan mencipta kepompong. Huang Di telah membunuh 81 orang saudara Chi You dan akhirnya menangkap Chi You secara hidup. Akhirnya. imejnya masih menakutkan orang. dan juga untuk menakutkan puak-puak yang berani bermusuh dengan puak Huang Di. Setelah beberapa kali pertempuran. Chi You seterusnya membuat kabus yang tebal agar askar Huang Di telah sesat jalan. angin kencang bertiup dan berlaku petir. teknik pembuatan kereta. tamadun sutera China adalah dimulakan pada zaman itu. pasukan tentera Huang Di tidak boleh mengejar lagi. pakaian yang berwarna-warni dan lain-lain. cuaca segera menjadi cerah semula. kepala dan dan badan Chi You dikebumikan di dua tempat yang berjarak jauh. tiba-tiba. . hujan lebat mula menurun. langit menjadi gelap dan penuh dengan kabus.

Pada musim bunga setiap tahun.Riwayat China pada zaman purba sangat memuja Huang Di. . Rakyat China juga membina sebuah “Makam Huang Di” di provinsi Shaanxi di tebing Sungai Kuning untuk memperingati nenek moyang bersama semua keturunan orang China. keturunan China semua menganggap Huang Di sebagai nenek moyang orang China dan semua orang China ialah keturunan Huang Di. Oleh sebab puak Yan Di dan puak Huang Di sangat rapat dan akhirnya berkhawin bercampuran. wakil orang Cina dari seluruh dunia berkumpul di makam itu untuk memuja nenek moyang seluruh orang Cina. keturunan orang China juga menganggap sendiri sebagai keturunan Huang Di dan Yan Di.

kerana lambat laun kita pasti menanggung akibatnya. pengawal istana segera bertindak mengepung Jing Ke. dengan penuh hormat. Pisau Belati Pun Terlihat" ini membawa erti. Ketika gulungan peta itu dibuka sepenuhnya. Pada saat itu.Setelah Gulungan Peta Dibuka. dia sudah menyembunyikan sebilah pisau belati yang sangat tajam di dalam gulungan peta itu. Jing Ke telah membawa bersamanya sekeping peta yang terlukis wilayah-wilayah yang paling subur di negeri Yan untuk dihadiahkan kepada baginda. Maka. lalu membuka gulungannya dengan perlahan-lahan. Jing Ke telah dibenarkan untuk menghadap raja di istana. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tu Qiong Bi Xian" atau "Setelah Gulungan Peta Dibuka. selepas berjaya menawan sebuah negeri. negeri Yan akhirnya tidak terlepas juga daripada ditakluk oleh negeri Qin. Pisau Belati Pun Terlihat (CERITA RAKYAT CINA) Pada penghujung zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). Pada tahun 228 sebelum Masihi. . dan terus membunuhnya. raja itu telah menyelinap ke belakang sebatang tiang yang besar dengan pantas. apa jua niat jahat yang tersembunyi. akhirnya akan terbongkar juga. Untuk mendapatkan kepercayaan raja negeri Qin. ke negeri Qin untuk membunuh raja negeri Qin. sebelum itu. Setelah tiba di negeri Qin. putera negeri Yan pun menghantar Jing Ke. Padahal. seorang perajuritnya yang gagah berani. dia segera mencabut keluar pisau belati yang disembunyikannya itu. Jing Ke mengeluarkan peta yang dibawanya itu. Berikutan gagalnya rancangan untuk membunuh raja negeri Qin itu. Setelah mengetahui hal tersebut. Bagaimanapun. seperti menipu dan mencuri. negeri Qin mula menunjukkan hasrat untuk menakluk negeri-negeri yang lain demi menyatukan seluruh negara. tentera negeri Qin bersiap sedia pula untuk menyerang sebuah lagi negeri yang bernama Yan. dan cuba menikam raja negeri Qin. Ia menasihati kita supaya jangan cuba berbuat jahat.

"Cuba lihat jambangan yang dipegang oleh Dewa Matahari ini. Dia sangat pandai melukis potret dan figura. ada seorang pelukis yang tersohor bernama Sun Zhiwei. Setelah bentuk lakaran selesai. Pastilah tuan guru telah lupa atau tak sempat melukis bunga tersebut. Tetapi jambangan dalam lukisan ini kosong sahaja. Tetapi yang Ternampak Kebodohannya (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Song Utara. Pada suatu hari. Mereka sangat kagum dengan kepandaian guru mereka melakar sehingga dewa dalam lukisan itu kelihatan seperti hidup. setiap kali tuan guru kita melukis jambangan. Tong Renyi mengambil berus dan melakar sekuntum bunga plum pada jambangan dalam lukisan itu. Hanya tinggal proses mewarnakannya. Saya ingat. Bagaimanapun." Selepas melafazkan kata-kata itu. Pada ketika itu. Selepas pulang dari rumah kawannya. dia pasti akan melakar sekuntum bunga pada jambangan itu." Sebaik sahaja Sun Zhiwei meninggalkan tempat itu. sehingga ramai orang ingin berguru dengannya.Mahu Tunjuk Pandai. dia berpesan kepada para pelajarnya: "Bentuk lukisan ini sudah saya selesaikan tadi. Inilah kerja kamu semua nanti. seorang pelajar yang bernama Tong Renyi berkata. Kena berhati-hati. Sun Zhiwei diminta melukis sebuah potret untuk Dewa Matahari. dia mengambil berus untuk mewarnakan lukisan itu. Sebelum keluar. jangan tersilap memilih warna ya! Moga-moga lukisan ini siap diwarnakan apabila saya pulang. seorang kawannya datang menjemputnya pergi minum arak. Dia berkata dengan marah: "Siapakah yang telah melukis bunga ini? Dia yang mahu tunjuk pandai. Sun Zhiwei terkejut apabila ternampak pada jambangan dalam lukisannya telah ditambah sekuntum bunga. pelajar-pelajarnya segera berkumpul untuk melihat lukisan tersebut. tetapi yang ternampak kebodohannya! Jambangan ini digunakan oleh Dewa Matahari untuk .

Setelah ditambah sekuntum bunga.menangkap hantu air. Tong Renyi yang berdiri di sisinya. Sun Zhiwei terus mengoyakkan lukisannya itu. . harta karun yang tak ternilai ini menjadi lukisan biasa sahaja." Sebaik sahaja habis bercakap. berasa sangat malu. tetapi yang ternampak kebodohannya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Nong Qiao Cheng Zhuo ini digunakan untuk mempersendakan seseorang yang cuba menunjukkan kepandaian.

Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). Untuk menarik perhatian pembeli. Bagaimana pula akibatnya jika menggunakan lembing kamu untuk menikam dan menembusi perisai kamu?" Mendengar soalan tersebut. "Marilah beli perisaiku ini. lalu pergi ke pasar untuk menjual lembing dan perisainya seperti biasa. seorang lelaki yang ada di situ bertanya dengan hairan. ada seorang penjual lembing dan perisai yang sangat suka membesarbesarkan kelebihan barang jualannya. Pada suatu hari. dia segera mengumpulkan lembing dan perisainya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Zi Xiang Mao Dun" atau "Lembing dan Perisai Bercanggah Sesama Sendiri" ini membawa erti. Lembingku ini tajam sekali sehingga ia mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. lalu meninggalkan pasar itu. si penjual itu bangun awal. tak kira berapa tebalnya!" Setelah terdengar kata-kata si penjual itu. sambil terus melaung-laung. Ia . di negeri Chu. kenyataan yang dibuat atau perbuatan yang dilakukan oleh seseorang. Dengan perasaan penuh malu. Perisai kamu pula mampu menahan apa sahaja lembing. dia mengangkat 普拉 lembingnya. sambil melaung-laung. lidah si penjual itu pun menjadi kelu kerana tidak tahu bagaimana menjawabnya. Perisaiku ini keras sekali. tak kira berapa tajamnya!" Kemudian. "Marilah beli lembingku ini. mengandungi unsur-unsur yang bertentangan sesama sendiri. "Menurut kata-kata kamu tadi. lembing kamu mampu menembusi apa sahaja jenis perisai. dia terus mengangkat perisainya. Ia mampu menahan apa sahaja jenis lembing.

digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang cakap atau perbuatannya selalu bercanggah sesama sendiri. .

si kutu buku itu terus berkata tanpa berfikir sedikit pun. Akibatnya. "Itu senang sahaja! Bagi buah pir ini. si kutu buku yang menganggap dirinya pandai itu pergi ke pasar untuk membeli buah-buahan. dia tidak pernah memikirkan makna dan maksud yang tersirat dalam ayat-ayat yang dibacanya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Hu Lun Tun Zao" atau "Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat" ini. tetapi ia juga boleh merosakkan perut jika dimakan terlalu banyak. ada seorang pemuda "kutu buku" yang sangat suka membaca buku dengan lantang halaman demi halaman. gigi dan perut kita akan dapat dijaga dengan baik. Walaupun begitu. Bagi buah kurma ini pula. kita boleh terus menelannya tanpa mengunyah. digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang malas berfikir ketika belajar. kita kunyah sahaja. dan cuba menelannya bulat-bulat." Mendengar kata-kata dua orang penjual itu. Di pasar itu. dia tetap menganggap dirinya orang yang berilmu dan berpengetahuan luas. Mereka sudah biasa menerima bulat-bulat semua maklumat yang diberikan tanpa . dia nyaris tercekik. Pada suatu hari. "Buah kurma ini amat baik untuk perut. Namun.Menelan Buah Kurma Bulat-Bulat (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. Dengan cara ini. tetapi ia juga boleh menjejaskan kesihatan gigi jika ia dimakan terlalu banyak. dia pun terus memasukkan sebiji buah kurma ke dalam mulutnya. tidak perlu ditelan." Seorang tua penjual buah kurma di sebelah penjual buah pir itu pula memberitahunya. seorang tua penjual buah pir memberitahunya." Sebaik sahaja habis bercakap. "Buah pir ini memang amat baik untuk gigi.

atau hanya belajar dengan cara menghafal tanpa memahaminya. .mencernanya. Cara belajar ini sebenarnya tidak membawa sebarang kebaikan kepada mereka.

Pada tahun 359 Sebelum Masihi. Dengan peristiwa tersebut. tetapi tiada seorang pun yang berani mencuba. akan diberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak. di negeri Qin. ada seorang Perdana Menteri yang bernama Shang Yang. Dengan sokongan yang padu daripada mereka. Oleh itu. Bagaimanapun. Melihat tiada respons daripada mereka. Shang Yang pun meninggikan suaranya. dia bimbang rakyat jelata tidak yakin pada keupayaan kerajaan. Setelah berfikir beberapa lama. Shang Yang merancang untuk melaksanakan pembaharuan yang menyeluruh di negeri Qin. Dengan bakatnya yang luar biasa dalam bidang politik. rakyat jelata mula percaya kepada keikhlasan kerajaan dalam usaha untuk memacu ekonomi negeri melalui rancangan pembaharuan yang berkenaan. "Siapa sahaja yang membawa tiang ini ke luar pintu utara. dia akhirnya telah mendapat satu idea. Dia memberitahu orang ramai yang berkerumun di situ bahawa sesiapa sahaja yang mampu membawa tiang itu ke luar pintu utara. Usaha tersebut juga telah . Apabila dia berjaya membawa tiang itu ke tempat yang ditetapkan. pembaharuan yang diperkenalkan oleh Shang Yang akhirnya benar-benar berjaya hingga menjadikan negeri Qin. Orang ramai yang mendengar berita itu berasa sangat hairan. dia dipandang tinggi dan amat dihormati oleh raja negeri tersebut.Setiap Kata yang Terucap Dikotakan (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Negeri-Negeri Berperang (tahun 475-221 Sebelum Masihi). Shang Yang segera memberikan ganjaran sebanyak 50 Liang perak itu kepadanya. akan diberikan ganjaran sebanyak 10 Liang perak (1 Liang = 31 gram). tampil seorang lelaki yang berani untuk mencuba." Pada ketika itu. negeri yang paling kuat pada masa itu. Orang lain yang ada di situ berasa sangat sesal kerana terlepas peluang yang begitu baik untuk mendapat wang dengan mudah. lalu mengumumkan. Shang Yang telah menegakkan sebatang tiang yang tingginya 10 meter di luar pintu selatan ibu kota Xianyang. dia mahu membuat sesuatu untuk mendapatkan kepercayaan mereka. Pada suatu hari.

setiap kata atau janji yang dilafazkan akan ditunaikan. Ying Zheng atau Maharaja Shihuangdi kira-kira 100 tahun selepas itu. Catatan Keterangan: Peribahasa "Yi Yan Wei Zhong" ini membawa erti. Peribahasa ini sering digunakan untuk menegaskan semula bahawa janji yang dibuat oleh seseorang itu pasti akan ditunaikan.menjadi asas yang kukuh kepada penyatuan negara China yang dijayakan oleh raja negeri Qin. .

Maka. "Kami berdua ini ialah haiwan kecil yang menjadi sasaran pemburu. "Mengapa kamu begitu sedih?" Si rubah menjawab dengan murung. sambil berkata. Selepas pemburu tersebut meninggalkan tempat itu. ia telah terbunuh. si arnab. dia telah dibunuh oleh pemburu itu. dia bertanya kepada si rubah itu. si rubah dan si arnab ini bersiar-siar untuk menikmati keindahan pemandangan alam. si rubah pun berlari ke sisi si arnab sahabatnya itu. Kebetulan. orang tua itu mengeluh panjang. iaitu pemburu. Malang sekali nasib. Mereka bersumpah akan sehidup semati menghadapi susah atau senang. Tentulah saya sangat sedih. sekumpulan pemburu sedang memerhatikan gerak geri mereka. "Oh begitu! Memang wajarlah kamu berdukacita atas kematian sahabat karib kamu ini. Pada suatu hari. Perlahan-lahan. ketika itu. seekor rubah dan seekor arnab telah menjalin hubungan rapat untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh bersama. Si rubah juga nyaris mati. Tanpa disedari mereka." Catatan Keterangan: . dengan rasa ingin tahu. Dia berasa sangat hairan ketika melihat seekor rubah meratap dengan begitu sedih di sisi seekor arnab yang sudah mati." Selepas mendengar kata-kata si rubah. pemburu itu mendekati mereka sambil menyiapkan anak panah masing-masing. Kami berdua ialah teman yang sejati.Rubah Berdukacita Atas Kematian Arnab (CERITA RAKYAT CINA) Pada suatu masa dahulu. lalu seorang tua di tempat itu. Kami pernah bersumpah akan sehidup semati bersama menghadapi susah atau senang. sambil meratap dengan sedihnya. Kematiannya hari ini bermakna kematian saya pada esok hari. Sekarang.

.Peribahasa "Du Si Hu Bei" yang berasal daripada cerita tentang rubah yang berdukacita atas kematian arnab yang menjadi teman rapatnya ini membawa erti. seseorang itu akan berasa sedih dan pilu atas kematian atau kemalangan yang menimpa sahabat karibnya.

Pada suatu malam. Pastinya tikus itu terbunuh. terdapat sebuah cerita tentang seorang lelaki kaya yang sangat gemar akan barang-barang antik. iaitu "Catatan Sejarah Zaman Dinasti Han". Dia segera mengambil seketul batu. lalu melontarnya ke arah tikus itu. ada sebiji balang yang diperbuat daripada jed. barulah dia sedar bahawa tindakan yang hanya mementingkan keuntungan yang ada di depan mata sahaja tanpa memikirkan akibatnya. Dia mahu menggunakan pengalamannya itu untuk mengingatkan orang lain supaya menahan diri daripada bertindak dengan melulu. menahan diri daripada mengambil tindakan terhadap orang jahat semata-mata kerana takut membawa bahaya kepada orang baik. Si kaya itu menjadi berang. sayang sekali. akan membawa bahaya atau kerugian yang besar kepada dirinya sendiri. Pada ketika itu. Balang itu sangat halus buatannya. . dan jangan merosakkan barang-barang berharga milik sendiri semata-mata kerana mahu membunuh seekor tikus. dan mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Peribahasa ini digunakan untuk menyindir orang atau golongan yang terlalu berhati-hati ketika melakukan sesuatu perkara. antara koleksi yang disimpan oleh si kaya itu. balang jed yang sangat berharga itu juga pecah. Menurut ceritanya. yang tidak dapat ditebus lagi dengan apa jua. si kaya itu terlihat seekor tikus yang melompat ke dalam balang antik kesayangannya itu untuk makan baki makanan yang tertinggal di dalamnya tanpa disedarinya. Si kaya itu benar-benar sangat sayang kepada balang itu. Catatan Keterangan: Peribahasa "Tou Shu Ji Qi" atau "Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah" ini membawa erti. Dia amat sesal dengan perbuatannya yang mengikut rasa marahnya itu hingga menyebabkan kerugian yang begitu besar. Bagaimanapun. yang jarang ditemui di tempat lain. Peristiwa tersebut menjadikan si kaya itu berasa sangat sedih.Berhati-hati Melontari Tikus Takut Balang di Sebelahnya Pecah (CERITA RAKYAT CINA) Dalam buku "Han Shu".

. Peribahasa ini membawa erti. malah akan membawa aib kepada orang yang berakhlak mulia. Salah seorang daripada mereka berkata dengan marah. merenung kesalahan dalam bilik yang ditutup pintunya atau dalam ruang yang tertutup. Saya tidak layak lagi memegang jawatan yang begitu penting ini." Peristiwa tersebut amat menyentuh hati Han Yanshou. Abang saya bersikap tidak wajar. "Ladang itu sebenarnya diwariskan oleh ibu bapa kepada saya. Dia berkata dengan malu." Seorang lagi pula berkata dengan sedih. "Ladang milik saya telah dirampas oleh adik saya. ada seorang pegawai kerajaan bernama Han Yanshou yang menjawat jawatan sebagai Ketua Pengawas Daerah Zuopingyi. Semuanya disebabkan kesilapan dan kecuaian saya. Han Yanshou tidak mahu berjumpa dengan sesiapa pun dengan alasan sakit." Pada hari itu.Merenung Kesalahan dalam Ruang Tertutup (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Han Barat (tahun 206-220 Sebelum Masihi). Ketika melihat kedua-duanya sudah insaf akan kesalahan mereka. barulah nampak sedikit kelegaan dan kegembiraan pada air muka Han Yanshou. Dia berkeras mengatakan ladang itu diwariskan kepadanya. "Sebagai Ketua Pengawas daerah ini. di negeri Yan. Ini bukan sahaja melanggar adat dan kesantunan. Apabila mendapat tahu hal tersebut. Mereka berdua segera menuju ke rumah Han Yanshou untuk meminta maaf daripadanya. saya kurang cekap dalam mendidik rakyat jelata sehingga menyebabkan berlaku pergaduhan antara dua saudara kandung. dia terjumpa dua orang adik-beradik yang sedang bertelagah. Tolonglah tuan buat keputusan yang adil bagi saya. ketika membuat tinjauan ke Kaunti Gaoling. Pada suatu hari. seseorang yang benar-benar insaf akan kesalahan dan kesilapan dirinya. Catatan Keterangan: Peribahasa "Bi Men Si Guo" ini bermaksud. dua beradik yang bertelagah dan mengadu kepada Han Yanshou itu berasa sangat sesal. Dia mengurung dirinya di dalam sebuah bilik untuk merenung kesalahannya.

.

bagaimana caranya untuk meminta dia mencipta serangkap puisi untukku?" Tiba-tiba. Tidak lama kemudian. dia terus menulis dua baris puisi pada dingin kuil itu. Chang Jian mendapat tahu bahawa Zhao Gu akan melawat ke Suzhou. Pada suatua hari. Jika Zhao Gu nampak puisi yang belum lengkap itu. ada seorang lelaki bernama Chang Jian yang juga sangat berminat untuk mencipta puisi. Aku telah melemparkan . dia merasakan bahawa puisi yang dihasilkannya masih kurang menarik jika dibandingkan dengan puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu. Seperti yang disangka. iaitu antara tahun 618 hingga tahun 907 Masihi. Aku boleh menulis dua baris puisi pada dinding kuil itu dulu. "Jika puisi saya diibaratkan sebagai seketul batu bata. "Inilah peluang yang baik untuk belajar dengannya. Tapi." Maka. Bagaimanapun. Zhao Gu yang melawat ke kuil itu ternampak dua baris puisi yang belum lengkap itu. Setelah tiba di sana. ada seorang penyair tersohor yang bernama Zhao Gu. Chang Jian berkata dengan penuh rasa kagum dan hormat. di negeri China. maka puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu boleh diibaratkan sebagai seketul jed. ini telah menarik minatnya untuk melengkapkan puisi itu. dia pasti mahu melengkapkannya. Puisi yang dihasilkannya selalu mendapat sambutan dan pujian orang ramai. Setelah menbaca dua baris puisi yang dihasilkan oleh Zhao Gu itu.Lempar Bata Dapat Jed (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Dinasti Tang. Pada ketika itu. Fikirnya dalam hati. Dua baris yang ditambahnya memang jauh lebih baik daripada yang dicipta oleh Chang Jian itu. pastilah dia akan mengunjungi Kuil Lingyan. kerana puisi klasik China biasanya mengandungi empat baris. dia terfikir pula. menuju ke Kuil Lingyan di Suzhou itu. "Jika Zhao Gu melawat ke Suzhou. Chang Jian segera berangkat.

selalu digunakan oleh orang China untuk menyindir perbuatan orang yang "memancing" pandangan yang lebih bijak atau lebih matang daripada para pembaca atau pendengar. melemparkan seketul batu bata untuk mendapatkan seketul jed yang lebih bernilai daripada orang lain. dengan menyatakan pandangannya yang dianggap kurang matang dan mentah." Catatan Keterangan: Peribahasa "Pao Zhuan Yin Yu" ini bermakna. Yang aku peroleh akhirnya ialah seketul jed yang jauh lebih bernilai. Peribahasa yang menunjukkan sifat rendah hati ini.seketul batu bata terlebih dahulu. .

Jiu Ji ternampak seorang petani yang sedang mengerjakan sawah padinya. ada seorang pegawai kanan di negeri Jin yang bernama Jiu Ji. Sifat baik ini hendaklah dipupuk di kalangan rakyat kita." Raja tersebut bertanya dengan hairan. Tuanku hanya perlu memanfaatkan kelebihannya sahaja. Melihat pasangan tersebut melayan satu sama lain dengan begitu hormat seperti melayan tetamu. Jiu Ji pun membawanya pulang ke istana untuk menghadap raja negeri Jin. dia berasa sangat terharu. Pada zaman purba kala pula. Dia sering "turun padang" untuk melihat sendiri masalah rakyat.Melayan Satu Sama Lain dengan Hormat Seperti Tetamu (CERITA RAKYAT CINA) Pada zaman Chunqiu atau Musim Bunga dan Gugur (tahun 770-476 Sebelum Masihi). Guang Zhong pernah menjadi musuh kepada raja negeri Qi. Dia memohon kepada baginda supaya memberikan jawatan yang penting kepada petani itu. isteri petani itu pun menghidangkan makanan yang masih panas kepadanya dengan cara yang sangat hormat. Hanya orang yang berakhlak mulia sahaja yang akan memiliki sifat ini. Katanya kepada raja negeri Jin itu. "Sifat hormat-menghormati ialah budi baik yang patut kita junjung tinggi. Pada suatu hari. tetapi dia akhirnya dilantik oleh raja itu sebagai Perdana Menterinya. Setelah mendapat tahu bahawa petani itu ialah anak kepada seorang bekas pegawai kerajaan yang dibunuh kerana didapati bersalah. Pada waktu makan tengah hari. tetapi melantik anaknya sebagai pegawai kanan kerajaan." . Dia berjaya membantu baginda mencapai cita-cita untuk memperluaskan kuasa hegemoninya. "Ayahnya ialah seorang yang bersalah. "Cubalah tuanku teliti sejarah kita yang lalu. raja Shun telah membuang negeri seorang pewagai bernama Gun. Wajarkah jika kita melantiknya sebagai pegawai kerajaan?" Jiu Ji menjawab dengan serius.

raja negeri Jin telah menerima nasihat Jiu Ji. pasangan suami dan isteri melayan satu sama lain dengan penuh hormat seperti melayan tetamu. Catatan Keterangan: Peribahasa "Xiang Jing Ru Bin" ini membawa erti. Sampai hari ini.Akhirnya. . dan memberikan satu jawatan yang penting kepada petani itu. ia masih dianggap oleh orang China sebagai suasana yang paling sempurna dalam hubungan suami isteri.

izinkan aku mengadakan percobaan dan Tuanku akan tahu apa alasannya. Kemudian. Karena itulah. . mengapa kita hanya melihat kawanan kambing. Kalau mereka selalu berkelahi. “Tuanku. seorang raja berkata kepada menterinya. Tetapi.” Keesokan paginya.” Malam harinya. menteri mengunci dua puluh ekor kambing dengan sekeranjang penuh jerami. bukan kawanan anjing? Bisa kamu jelaskan itu?” Menteri yang cerdas itu pun menjawab. Mereka melihat para kambing sedang berdekatan. Demikian juga dengan manusia. mereka melihat ternyata anjing-anjing itu saling berkelahi dengan sengitnya sampai mati. Setelah menteri memerintahkan agar rumah tempat menampung anjing-anjing itu dibuka. tidur pulas. melainkan hanya berkelahi memperebutkan makanan itu sampai mati. “Tuanku. Tetapi. “Tuanku. jumlah kambing-kambing bisa berkembang pesat dan bertambah banyak sedangkan anjinganjing hanya berkelahi di antara mereka sendiri. kambingkambing itu memakan jerami dan tidur bersama-sama. Di sebuah rumah lain. sepertinya anjing lebih produktif daripada kambing. kata menteri kepada raja. tempat menampung kambing. besok pagi Tuanku akan mendapatkan jawabannya.ANJING DAN KAMBING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu masa.” kata menteri. sedangkan keranjang berisi daging itu tetap utuh.” Raja puas dengan menterinya. mereka tidak pernah makmur. “anjing-anjing tidak memakai makanan mereka. menteri dan raja mendatangi rumah yang lain. Lalu. dengan sekeranjang daging. menteri mengunci dua puluh ekor anjing di dalam sebuah rumah. Menteri memerintahkan agar kedua rumah itu dikunci dan dijaga dengan ketat. Keranjang jeraminya sudah kosong. mereka kembali ke kedua rumah itu. “Jika kita bicara tentang produktivitas.

Ibu dan kedua puterinya hidup berkecukupan dengan menjual bulu-bulu angsa emas. kami tidak mempunyai apa-apa untukmu. “Jika aku memberikan selembar bulu emasku kepada mereka satu demi satu. Angsa berpikir.” “Aku tidak minta apa-apa. Ada sebuah rumah di dekat kolam itu. Aku akan memberikan bulu emasku satu per satu kepadamu. “Mengapa kau kemari. Angsa itu tahu bahwa mereka sedang mengalami masalah. Mereka akan hidup lebih baik dengan uang dari penjualan buluku itu.” Angsa mencabut selembar bulunya dan pergi. Juallah. dimana tinggal seorang ibu miskin dan dua orang puterinya. Aku tahu keadaan kalian.” sahut angsa. hiduplah seekor angsa berbulu emas di sebuah kolam.Angsa Berbulu Emas (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. . maka kalian tidak menderita lagi. “Angsa. ibu itu dapat menjualnya. Dari waktu ke waktu angsa datang dan setiap kali ia memberikan selembar bulu emas.” kata ibu. Mereka benar-benar miskin dan hidup menderita. “Aku ingin memberikan sesuatu kepadamu.” Angsa itu kemudian terbang ke rumah wanita itu.

“Ibu. mungkin saja ia tidak pernah datang lagi. Aku selalu memberimu bulu-bulu emasku.” Ia pun terbang meninggalkan rumah itu dan tak pernah terlihat lagi. Aku akan pergi dan takkan pernah kembali lagi. “aku ingin menolongmu.” Namun sang ibu tetap pada pendiriannya. Ibu terkejut melihat bulu-bulu itu. “Jangan percaya kepada angsa itu. Kita ambil saja semua bulunya ketika ia datang lagi nanti.Namun wanita itu ingin segera mengambil semua bulu emas angsa itu. “Ibu yang malang. Jika ini terjadi.” kata angsa. namun sekarang aku tidak merasa perlu menolongmu lagi.” Puteri-puterinya dengan polos berkata. Angsa berkata. . Ketika angsa datang lagi. Kami tidak mau menyakitinya. Namun bulu-bulu emas itu berubah menjadi bulu-bulu biasa yang kasar dan aneh . namun sebaliknya kau hendak membunuhku. “Jangan serakah. kita akan menjadi miskin lagi. Pada suatu hari ia berkata kepada anaknya. kita akan melukai angsa itu.” Sang ibu menyesal dan minta maaf kepada angsa. wanita itu menangkapnya dan mencabuti semua bulunya.

tetapi Tukang Sihir melakukannya dengan mata yang terbuka. akan saya kabulkan permintaan anda. Adakah sesiapa antara anda yang berani mencabar saya? Saya boleh melakukan atau menunaikan apa-apa sahaja yang anda pohon. Tukang Sihir itu terdiam. saya seorang ahli sihir terkemuka di India. Thenaliraman pun duduk bersila dan menutup matanya.AHLI SIHIR YANG ANGKUH (CERITA RAKYAT INDIA) Thenaliraman tinggal di sebuah pekan di India. " Baiklah Tukang Sihir. sekarang tunjukkanlah kehandalan Tukang Sihire dengan melakukan seperti yang saya lakukan tadi dengan mata yang terbuka. Bolehkah Tukang Sihir menunaikan permintaan saya?" "Boleh. " Wahai penduduk kampung. " Ha! Ha! Ha! Mudahnya permintaan anda. datang seorang ahli sihir termasyhur di pekan itu lalu mencabar penduduk di pekan itu. Pada suatu hari." kata Tukang Sihir." kata Thenaliraman." Thenaliraman pun tampil ke hadapan dan berkata. Dia tahu bahawa dia tidak boleh melakukan seperti yang diminta. Dengan menggunakan tangan kanannya. " Wahai Tukang Sihir. dia mengambil segenggam pasir dan melemparkan ke arah matanya. Tukang Sihir itu sedar akan kesalahannya yang terlalu bersikap angkuh. Dia meminta maaf kepada Thenaliraman dan terus meninggalkan pekan itu . saya akan melakukan sesuatu dengan mata saya tertutup. mintalah apa-apa sahaja . "Baiklah Tukang Sihir." kata Tukang Sihir." kata Thenaliraman. saya ingin mencabar anda.

Si Tanggang ditangkap dan telah dibawa belayar. ini kerana keadaan ibunya yang miskin dan uzur.NAKHODA TANGGANG (CERITA RAKYAT MELAYU) Si Talang dan isterinya Si Daruma tinggal di sebuah kampung yang terpencil. Namun begitu. Kehidupan mereka sangat miskin. Si Tanggang melakukan semua kerja di atas kapal itu. Kerajinannya telah menambat hati nakhoda lalu mengambilnya sebagai anak angkat. Ketika itu barulah Nakhoda Tanggang berasa sangat kesal. Dia memandang ke langit sambil mengangkat kedua-dua belah tangan dan berseru. Nakhoda Tanggang berasa malu untuk mengaku bahawa perempuan tua itu ibunya. terdapat sebuah kapal sedang berlabuh. Ibunya segera datang untuk menemui Nakhoda Tanggang kerana dia terlalu merindui anaknya itu. Kebetulan pula tempat kapal berlabuh ialah kampung asal Nakhoda Tanggang. Kapal yang sedang berlabuh itu terumbang-ambing dipukul ribut."Oh." Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup dengan kencang. Keadaan pada masa itu sungguh cemas. Di muara sungai . Mereka mempunyai seorang anak lelaki bernama Si Tanggang.Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungannya. Dia insaf bahawa Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Semasa dalam pelayaran. Akhirnya. Beberapa orang penduduk kampung ternampak Nakhoda Tanggang lalu memberitahu ibunya. nakhoda telah mengahwinkan Si Tanggang dengang anaknya. Pada suatu hari. Kemudian Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda yang baru dan digelar Nakhoda Tanggang. Si Tanggang suka berburu dan mendayung sampan. setelah jauh belayar. . Nakhoda Tanggang telah mengarahkan anak kapalnya berlabuh di muara sungai. Si Deruma berasa sangat sedih dan pilu kerana Si Tanggang anak yang dilahirkan dan disusuinya telah melukakan hatinya. Pada suatu petang. Nakhoda Tanggang telah menghalau ibunya. Ibunya. Akhirnya. dia mendayung sampan menyusuri sungai sehingga sampai ke muara. Nakhoda kapal itu tertarik hati apabila melihat kecekapan Si Tanggang mendayung sampan lalu mengarahkan orang suruhannya menangkap Si Tanggang.

Setelah ribut reda. Gelombang yang kuat telah memecahkan kapalnya." teriak Nakhoda Tanggang.. tetapi sudah terlambat. kapal yang pecah dan anak-anak kapal termasuk Si Tanggang telah bertukar menjadi batu..Ibu! Ampunkanlah anakanda . Itulah balasan kepada anak yang derhaka ..." Oh .

Pada suatu hari burung itu berjalan-jalan di tepi danau.” Kepala kedua sakit hati mendengar jawaban kepala pertama. . Salah satu burung sangat aneh dan berbeda dengan burung pada umumnya. Di pohon itu banyak burung membuat sarang. namun burung itu hanya memiliki satu tubuh dan satu perut. Burung itu memiliki dua kepala. “Berikan sedikit kepadaku. Buah itu tampak sangat lezat dan kepala pertama memakannya. Kepala pertama burung itu melihat buah yang berwarna merah keemasan di tanah. berpikir dan berbicara sendiri.” sahut kepala pertama.Burung Berkepala Dua (Cerita Rakyat India) Sebatang pohon beringin tumbuh di tepi sebuah danau. “Aku yang melihatnya duluan. “Enak sekali.” “Tidak. Masing-masing kepala dapat makan. Lagi pula buah ini nantinya masuk ke perut kita berdua.” “Aku ingin mencobanya.” kata kepala kedua. “baru kali ini aku menemukan buah selezat ini.” katanya. namun ia tidak berkata apa-apa. Aku yang berhak memakannya. minum.

aku berhak memakannya. kepala kedua melihat sejenis buah yang sangat beracun. Bila kau memakannya.Beberapa hari kemudian. kita berdua akan mati. .” Kepala pertama memohon agar kepala kedua tidak memakan buah beracun itu. mereka berdua tewas. “Lihat. aku akan memakan buah ini dan membalas penghinaanmu. Kepala kedua segera mengambil beberapa buah dan berkata.” kata kepala pertama.”kita berdua memiliki satu tubuh.” “Aku melihat buah ini duluan. Namun kepala kedua tidak mau mendengar.” “Jangan. Ia memakan buah itu dan sebagai akibatnya.

saya tahu kejadian sebenarnya yang dialami kura-kura naas ini!” “Benarkah? Bila begitu. Hal ini sangat mengganggu menterinya. “Bagaimana hal ini dapat terjadi?” Lalu Raja mulai dengan dugaan-du-gaannya. Di sana terdapat juga dua ekor angsa yang selalu mencari makan di danau tersebut. “Paduka. Sang Menteri pun mulai bercerita. Sang Menteri hanya mengangguk-anggukkan kepala menunggu kesem-patan berbicara. Dia terus-menerus membicarakan kemungkinan-kemungkinan yang terjadi dengan kura-kura itu.Raja dan Kura-kura (Cerita Rakyat India) Di Benares. Pada suatu hari dua ekor angsa itu menemui kura-kura yang sedang berjemur di tepi danau.” kata Raja penuh rasa ingin tahu. Sang Menteri segera menukas dan berkata. . Sang menteri pun selalu memikirkan cara terbaik menghilangkan kebiasaan buruk rajanya itu Pada suatu hari raja dan menterinya pergi berjalan-jalan di halaman istana. India. Ketika Sang Raja me-narik napas untuk berbi-cara lagi. Tem-purungnya terbelah menjadi dua. Kemu-dian dia merasa menemukan cara terbaik untuk menghilangkan kebiasaan buruk Sang Raja. tak seorang pun diberi kesem-patan menyela pembicara-annya. hidup seorang raja yang sangat gemar berbicara. Mereka pun akhirnya bersahabat. “Sungguh ajaib!” kata Sang Raja dengan hairan. Kura-kura itu awalnya tinggal di sebuah danau di dekat pegunungan Himalaya. lekas katakan. Apabila ia sudah mulai membuka mulutnya. Tiba-tiba mereka melihat seekor kura-kura tergeletak di lantai. Dengan penuh keseriusan Sang Raja mendengarkan cerita menterinya.

Ada dua ekor angsa membawa kura-kura dengan sepotong bambu. dua ekor angsa itu sedang terbang di istana. tentu sekarang dia telah tiba di tempat sahabatnya.” lanjutnya dengan wajah mendadak sedih.” kata angsa. Lalu kedua angsa tersebut meminta kura-kura agar meng-gigit sepotong bambu. “Kami akan memban-tumu agar dapat turut bersama kami ke sana.“Kura-kura. kami akan segera kembali ke tempat asal kami yang terletak di gua emas di kaki Gunung Tschittakura. lihat! Sungguh lucu. sayangnya aku tak dapat terbang seperti kalian. Tidak-kah engkau ingin ikut kami ke sana?” tanya Sang Angsa.” janji kura-kura. “Apa anehnya? Apakah manusia itu sedemiki-an bodohnya sehingga merasa aneh melihat hal seperti ini?” Ketika kura-kura membuka mulutnya untuk berbicara. Dia pun lupa pada lara-ngan kedua sahabatnya. Bawalah aku ke tempat kalian yang indah itu. Ketika kedua angsa itu sudah terbang tinggi.”kata Sang Menteri mengakhiri .” Kura-kura yang suka sekali bicara merasa tersinggung ditertawakan. Dengan penuh kemarah-an dia berkata. “Aku akan selalu mengingat laranganmu. “Tetapi. Mereka pun tertawa terbahak-bahak sambil berteriak. be-berapa orang di Benares melihat pe-mandangan unik tersebut. Dia terjatuh tepat di sini dan tempurungnya terbelah dua. “Kalau saja kura-kura itu tidak suka berbicara berlebih-lebihan. Daerah tempat tinggal kami adalah daerah terindah di dunia. “Dengan senang hati aku akan turut denganmu. Kemudian kedua angsa tersebut menggigit ujung-ujung bambu dan mereka pun terbang ke angkasa.” sahut kura-kura riang. “Coba. Kura-kura pun terlepas dari bilah bambu yang digigitnya. Tapi selama dalam perjalanan kamu jangan berbicara karena akan membahayakan dirimu.

ceritanya sambil memandang Sang Raja.” sahut Sang Raja sambil tersenyum. Sejak saat itu. Tentu saja Sang Menteri amat senang melihat kenyataan itu. Sang Raja mulai menghemat kata-katanya. . Dia menyadari kemana arah pembicaraan menterinya. Dia tidak lagi banyak bicara. “Sebuah cerita yang menarik. Pada saat bersamaan Raja pun memandang menterinya.

Maka ia memanggil pangeran pertama dan kedua. dan mengatakan bahwa kerajaan harus diserahkan putera tertua. Sang raja begitu gembira dengan kelahiran pengeran ketiga sehingga ia berjanji kepada sang ratu akan memenuhi apapun yang dimintanya. namun raja dapat melihat bahwa ratu tidak puas dengan jawabannya. Yang tertua bernama Pangeran Bintang.” Sang raja menolak.Tiga Pangeran dan Peri Air (Cerita Rakyat India) Dahulu kala hiduplah seorang raja dengan tiga putera. adiknya bernama Pangeran Bulan dan yang bungsu Pangeran Matahari. kau berjanji akan memberiku hadiah. Pangeran Matahari berkata. sang ratu berkata kepada raja. Kak. Sekarang aku minta Yang Mulia menyerahkan kerajaan ini kepada Pangeran Matahari. “Kemudian kembalilah dan memerintah di kerajaan ini sesuai dengan hakmu. Ratu pergi.” Ketika mereka berjalan ke luar istana. “Kak. Hanya bila kedua kakaknya meninggal. Pangeran Matahari melihat mereka dan bertanya. namun ia menunggu hingga putera ketiganya dewasa. ke mana kalian pergi?” Ketika mendengar kemana dan mengapa mereka pergi. Sang ratu mengingat janji raja kepadanya. ketika anak ketiga kita lahir dulu. “Aku ikut bersama kalian. Raja khawatir ratu akan melakukan sesnatu untuk menyingkirkan putera pertama dan kedua. kerajaan menjadi hak putera kedua. Pada ulang tahun Pangeran Matahari yang ke duapuluh satu. karena itu sudah menjadi haknya. Ia menyuruh mereka pergi dan tinggal di hutan hingga ia wafat.”Yang mulia. Kemudian bila putera pertama tidak dapat menjadi raja. putera ketiga berhak memerintah kerajaan.” .

” kata Pangeran Matahari setelah berpikir sejenak. Dik. “dan kau boleh melakukan apa saja kepada siapa pun yang datang ke kolam ini. “Kau berkuasa di kolam ini. “Mandi dan minumlah. kecuali bila ia dapat menjawab pertanyaanku.”Seperti apa peri yang baik itu?” “Peri yang baik.” “Kau tidak tahu seperti apa peri yang baik.Mereka terus berjalan hingga masuk ke hutan.”Seperti apa peri yang baik itu?” Ketika Pangeran Matahari masuk ke dalam kolam. Ia masuk ke dalam kolam.” Peri air mendengarkan dengan seksama. kami menunggu di sini.” jawab Pangeran Bulan. “Pergilah ke kolam.” kata pangeran tertua kepada Pangeran Matahari. Tiba-tiba muncul peri air yang langsung bertanya. seperti apa peri yang baik?” “Seperti langit di atas kita. Pangeran Bintang menyuruh Pangeran Bulan menyusulnya. “seperti matahari dan bulan. “Ternyata kau juga tidak tahu. Di kolam ia tidak melihat adiknnya.” Raja peri telah memberikan kolam itu kepada seorang peri air.” kata raja peri." kata peri air sambil menyeret Pangeran Bulan ke guanya. . Kemudian bawakan sedikit air. peri air betanya kepadanya. Pertanyaan itu adalah.” dan peri air membawa pemuda malang itu ke guanya di dasar kolam. “Katakan. Air kolam yang jernih membuatnya ingin mandi. Setelah menunggu cukup lama dan adik mereka tidak muncul. Di sana mereka menemukan sebuah kolam dan memutuskan untuk beristirahat sejenak.

” katanya kepada Pangeran. "Mengapa kau mengambil mereka?" "Karena mereka tidak dapat menjawab pertanyaanku. “aku akan mengembalikan satu adikmu. Tahulah ia bahwa ada seorang peri air tinggal di dalam kolam itu. “Kau tahu apa yang harus kau lakukan dan baik hati." kata Pangeran. “Pangeran." "Aku akan menjawabnya. “Mengapa kau tidak mandi di kolam lalu berbaring di tepi sana?” Namun Pangeran itu tahu pencari kayu itu adalah peri air." kata peri air. Peri muncul. yang takut akan dosa dan berbuat baik dalam kata-kata dan perbuatan.” "Ya." kata peri air.” kata Pangeran Bintang dalam hati.” kata peri air.”. Ia menunggu dengan sabar.”Karena ialah ayah kami menyuruh kami pergi. Ia berkata. Ia menarik pedangnya dan menyiapkan busurnya. Aku tak dapat pergi bersama Pangeran Bulan dan meninggalkan Pangeran Matahari yang malang di sini. “dan raja peri memberiku kuasa untuk melakukan apa saja kepada semua orang yang masuk ke dalam air kecuali mereka yang dapat menjawab pertanyaanku dengan benar." .” kata peri air. Aku akan mengembalikan kedua adikmu.”Kau telah mengambil kedua adikku." "Oh Pangeran yang bijaksana. teman. Yang mana yang harus kukembalikan kepadamu?" "Kembalikan si bungsu." kata Pangeran. Di tepi kolam ia melihat jejak kaki adik-adiknya masuk ke dalam kolam. kau sungguh bijaksana.“Pasti terjadi sesuatu pada adik-adikku. Ia pun pergi ke kolam. menyamar sebagai seorang pencari kayu.”Kau tampak lelah. “Peri yang baik seperti pemilik hati yang murni.

Pangeran Bintang menjadi raja dan ia mengajak kedua adiknya memerintah bersamanya.Ketiga pangeran itu tinggal di hutan bersama-sama hingga ayah mereka wafat. . Kemudian mereka kembali ke istana. Ia juga membangun sebuah rumah untuk peri air di taman istana.

“Kiamat! Bumi meledak!” Ia pun lari tunggang langgang tanpa melihat sekelilingnya. Kiamat!” Dalam waktu singkat ribuan kelinci berlarian hiruk pikuk di seluruh hutan. “Bumi meledak. Beberapa kelinci juga menabrak sang singa. “Aku dengar dari monyet. Mau ke mana?”. Apa yang akan terjadi padaku?” Tiba-tiba. “Bumi akan meledak! Kau lebih baik lari juga!” Kelinci kedua lari lebih cepat dari kelinci kelabu. beberapa ekor saling bertabrakan dan menginjak yang lain. maka terjadi kiamat. “Stop! Stop!” teriaknya menghentikan mereka. Bumi Meledak. Semua ingin menyelamatkan diri dan jeritan ketakutan mereka menyebabkan suasana menjadi kacau balau. Ia segera menuruni bukit dan mencegat mereka.” jawab seekor kakak tua. “Bumi meledak. Ia sedang berpikir. Seekor singa berdiri di atas bukit.Kabar Buruk (Cerita Rakyat India) Pada suatu hari. kau lari cepat sekali. “Kata siapa?” tanya singa lagi. Reptil. seekor kelinci lain melihatnya dan bertanya. Melihat begitu banyak kelinci berlari-lari. “Hei. “Apa yang terjadi? Mengapa kalian semuanya lari?” tanya singa. ia mendengar suara benturan keras. ikut berlari ketakutan. seekor kelinci kelabu sedang tidur-tiduran di bawah pohon beringin. Ketika ia berlari di hutan. pendeknya semua hewan. Kelinci kelabu menjawab.” . burung. Berita menyebar dari mulut ke mulut dan dalam sekejab semua hewan tahu bahwa bumi akan meledak. “Bila bumi ini pecah. ia melihat semua hewan berlomba-lomba lari. Sambil berlari mereka berteriak kepada kelinci-kelinci lain. Ia melompat kaget. Hewan-hewan berhenti berlari. hewan-hewan lain ikut ketakutan. serangga dan hewan berkaki empat.

Harimau mendengar berita itu dari gajah. Hingga akhirnya mereka menemukan sumber berita buruk itu. “Baginda.” Para hewan saling berpandang-pandangan dengan malu.” Singa meneliti suara yang didengar kelinci kelabu. selidikilah dulu sebelum bertindak. “Nah. Akhirnya mereka semua bertanya kepada para kelinci. “Mengapa kau berpikir bahwa bumi ini akan meledak?” Kelinci kelabu menjawab sambil terengah -engah.” “Lain kali.Ketika para monyet ditanya.” kata singa. Sekarang kalian pulanglah. . Perlahan-lahan mereka membubarkan diri dan pulang ke rumah masing-masing. aku mendengar dengan telingaku sendiri. bila mendengar kabar apa pun. Singa bertanya kepada kelinci kelabu. “Bumi kita aman. Ternyata penyebab seluruh kekacauan itu adalah sebuah kelapa besar yang jatuh menimpa tumpukan batu di bawahnya dan menyebabkan batu-batu itu longsor. kalian lihat sendiri. mereka berkata bahwa mereka mendengarnya dari para harimau. satu per satu menunjuk sang pembawa berita. bumi pecah. Gajah mengatakan bahwa sumber beritanya adalah banteng.

namun ia tetap menjadi apa yang ia inginkan. Ingat. “Bawalah kotak ajaib ini. “Kulihat saja apa isinya.Kisah Pohon Kelapa (Cerita Rakyat Melayu) Dahulu kala hiduplah seorang kakek tua. yaitu berguna untuk orang lain. Mereka meminta kakek membantu memecahkan masalah mereka. Pada suatu hari . apa yang ada dalam kotak ini?” katanya dalam hati.” Ia membuka kotak itu dan seketika itu juga ia berubah menjadi sebatang pohon yang tinggi. pohon kelapa. bila engkau membukanya sekarang.” “Terima kasih. Banyak orang datang ke guanya di dekat laut. banyak orang mengatakan usianya sudah seribu tahun. Semua bagian pohon kelapa. Aku ingin melayani sepanjang hidupku. Ia sudah sangat tua. Itulah hukuman baginya karena tidak mematuhi peringatan sang kakek.” kata pemuda. “Kakek yang bijak. kek. bagaimana aku dapat melakukannya?” “Niatmu sangat terpuji. Katakan padaku. Ketika tiba di luar gua. dari akar. daun hingga bagian yang lain bermanfaat bagi manusia .” kata pemuda itu. ia berhenti. buah. Jangan kaubuka kotak ini sebelum kau tiba di rumah. Sang pemuda mengambil kotak itu dan pergi. batang. sesuatu akan terjadi pada dirimu. Kakek itu juga sangat bijaksana dan mengetahui banyak hal. kek.” kata kakek. seorang pemuda datang menemui sang kakek. “Aku ingin menjadi orang yang berguna bagi orang lain. “Aku penasaran.

Karena besarnya gunung ini. Ujung timur pulau Jawa tenggelam dan ujung baratnya terangkat ke atas.Legenda Gunung Tidar (Cerita Rakyat India) Dahulu kala. Ketika diangkat. . Sebagian demi sebagian gunung jatuh. Kerana letaknya yang tepat di tengah pulau Jawa. yang kemudian membentuk gunung kecil . Mereka pun memutuskan untuk meletakkan sisa gunung itu. pulau Jawa makin lama makin miring ke arah timur. gunung yang mereka bawa tinggal sedikit. gunung Tidar menjadi pakunya pulau Jawa. puncak gunung jatuh dan menjadi gunung Semeru. Ketika para dewa tiba di tengah-tengah pulau Jawa. Bagian-bagian yang jatuh itu membentuk deretan gunung baru. Batara Guru kemudian mengumpulkan para dewa. di pulau Jawa bagian timur terdapat sebuah gunung besar bernama Mahameru. Ia memerintahkan supaya mereka mengangkat gunung Mahameru dan memindahkannya ke arah barat. Gunung itu kemudian disebut gunung Tidar. Mereka terus membawa gunung Mahameru ke barat. Pulau Jawa pun tidak lagi miring ke timur. Para dewa bersama-sama mengangkat gunung yang sangat besar itu dan terbang membawanya ke arah barat. Para dewa sangat prihatin sehingga menghadap Batara Guru untuk melaporkan masalah ini.

temanku.” “Tidak. cukup adil untukku. kepiting menjawab. aku tidak setuju.” jawab kepiting. Kemudian mereka merawat tanaman wortel muda. Tiba saatnya untuk membagi hasil panenan itu. “karena aku tahu kau lebih lambat dariku. Mereka memanen dan memisahkan wortel dari batangnya.” kelinci menjawab ragu-ragu. Kelinci berkata kepada kepiting. . Kita bagi saja kedua tumpukan ini menjadi dua. Mari kita berjalan menjauh sebanyak tiga puluh melangkah lalu kita berlomba lari . Kau tidak boleh menolak. “Lihatlah kedua tumpukan wortel ini. Bagaimana?” “ Baiklah. tetapi ia gembira dengan usul si kepiting. tetapi aku ingin bersikap adil.” “Baiklah. kau boleh mendahuluiku sepuluh langkah. Siapa yang menang akan mendapat wortel dan yang kalah mendapatkan batangnya. kau boleh mengambil semua wortel dan batangnya sekaligus. baiklah. Kau setuju?” katanya.” kaulah yang harus mendahuluiku sepuluh langkah. Bagaimana menurutmu?” “Tidak. “Kalau kau menang.” kata kelinci. “Terima kasih. Tumpukan ini kecil dan yang di sebelah sana lebih besar.” kata kepiting.” kata kelinci. Kelinci gembira karena ia yakin akan memenangkan lomba lari. Mula-mula mereka memilih bibit wortel dan menanamnya. keduanya sangat kompak. aku tidak mau.KELINCI DAN KEPITING (CERITA RAKYAT INDIA) Pada suatu hari seekor kelinci dan seekor kepiting bersama-sama menanam wortel. “Satu lagi.” Melihat tumpukan kecil itu berisi wortel dan tumpukan kecil hanya berisi batangnya saja. Ambillah tumpukan besar itu dan aku akan mengambil tumpukan yang lebih kecil.

“Aku di sini! Aku tiba sebelum kau!” Pada hari itu untuk pertama kalinya kelinci kalah dalam lomba lari. kepiting menjepit ekor kelinci dengan capitnya. Kelinci terkejut bukan kepalang. teman?” tanya kelinci gembira ketika tidak melihat kepiting. “Dimana kau. Ketika mereka tiba di tumpukan wortel. Kelinci mulai lari untuk mendahului kepiting sejauh sepuluh langkah. Kepiting pun mendapatkan semua wortel itu. Diam-diam kepiting melepaskan jepitannya dan menjatuhkan diri di atas tumpukan wortel. Tanpa sepengetahuannya. tidak percaya apa yang dilihatnya. “Aku di sini!” sahut kepiting di belakangnya. Ia sangat sedih karena tidak mengerti bagaimana kepiting dapat mengalahkannya.Mereka berjalan bersama-sama sejauh tiga puluh langkah. Kepiting sedang memanjat tumpukan wortel. kelinci membalikkan badannya untuk melihat kepiting yang dikiranya masih jauh tertinggal di belakangnya. .

Burung Bayan lalu berkata. Burung Bayan mula bercerita. Banyak cerita Burung Bayan yang menarik hati itu tersirat pelbagai nasihat itu telah berjaya menggagalkan pertemuan sepasang kekasih itu. sebelum sempat ketua burung itu melepaskan. penjerat itu tidak melepaskannya kerana dia telah diperdaya burung-burung tersebut. Sebelum penjerat burung itu kembali untuk mengambil burung-burung yang terjerat itu. Walaupun dia berpura-pura mati. Mereka telah berjanji untuk bertemu. rakanrakan burung yang lain telah terbang pergi menyelamatkan diri. Pada suatu hari. isteri saudagar telah mabuk asmara menginginkan putera raja tersebut. sewaktu isteri suadagar itu sedang bersiap-siap untuk meninggalkan rumah.” Mendengarkan kata-kata Burung Bayan itu. Namun. Namun. Pada waktu malam. Sudah tentu penjerat burung itu akan membuang mereka ke tanah apabila dia kembali ke sana nanti. Cerita-ceritanya itu menambat hati isteri saudagar itu. ketua burung bayan telah mengarahkan semua rakanya berpua-pura mati. Menurut hikayat cerita ini. maka tidaklah terjadi pertemuan yang dimaksudkan. Burung-burung itu telah berjaya mengusir sepasang cerpeling yang tinggal di pangkal pokok tersebut. Daripada kejadian itu. “ Usahlah tuan makan daging hamba. Setiap sebuah cerita akan berakhir sebaik-baik sahaja menyinsingnya waktu fajar. saudagar Khoja Maimun telah bertolak ke luar negeri untuk urusan perniagaan. penjerat itu tidak mempercayainya. Juallah hamba di pasar dan pasti tuan akan mendapat harga yang mahal bagi diri hamba. pada sebatang pokok tinggal sekawan burung bayan. sewaktu burung yang terakhir dibuang ke tanah. Cerita Bayan Budiman amat masyhur dalam kalangan orang-orang Melayu. penjerat burung itu pun pergi menjualnya kepada seorang saudagar kaya-raya yang bernama Khoja Maimun. Isteri saudagar kaya ini seorang wanita yang jelita. Dengan yang demikian. Kerana syik dan leka mendengar cerita-cerita Burung Bayan setiap kali dia hendak berjumpa. Dengan burung bayan di tangannya. muslihat . Seorang anak raja telah berlalu di hadapan rumah saudagar itu dan terpandang akan wajah isteri saudagar tersebut. datang seorang penjerat burung lalu memasang jala dan menjerat burung-burung itu.Cerita Burung Bayan (Cerita rakyat Melayu) Cerita Burung Bayang merupakan himpunan cerita pendek. Penjerat itu mahu membawa burung bayang pulang untuk digulainya.

. berjaya. isteri saudagar itu sedar akan kesilapannya dan dia menjadi seorang isteri yang taat kepada suaminya. Pada akhir cerita.Burung Bayan untuk memelihara kehormatan isteri tuannya. Khoja Maimun itu.