BUMI SEBAGAI PLANET

• Bumi merupakan satusatunya planet yang terdapat kehidupan dan merupakan tempat tinggal bagi manusia. 1. Sejarah Perkembangan Muka Bumi • Teori perkembangan muka bumi antara lain dikemukakan oleh beberapa ahli, a. Alfred Lothar Wegener (1880-1930) • mengemukakan teori yang disebut Apungan dan Pergeseran BenuaBenua pada tahun 1912 dihadapan perhimpunan ahli geologi di Frankfurt, Jerman • Wegener mengemukakan teori tersebut dengan pertimbangan sebagai berikut. • Terdapat kesamaan yang mencolok antara garis kontur pantai timur Benua Amerika Utara dan Selatan dengan garis kontur pantai barat Eropah dan Afrika. • Benua Pangea tersebut pecah karena gerakan benua besar di selatan baik ke arah barat maupun ke arah utara menuju khatulistiwa

b. Tim Peneliti Amerika Syarikat (1969)
Hasil penelitian tim peneliti dari The New York American Museum of Natural History Ohio State University, dan Whichita State University,

membuktikan bahwa daerah Alaska terletak di dekat khatulistiwa pada 200 juta tahun yang lalu. Pada tahun 1969, ditemukan fosil tulang rahang binatang amfibi air tawar purba, yang disebut lahyrintodont (salamander, kepalanya gepeng dan badannya besar). Fosil seperti itu ditemui pula di Amerika Selatan dan Afrika. Bukti-bukti tersebut menguatkan teori apungan benua yang beranggapan bahwa 200

juta tahun yang lalu hanya ada satu benua besar di
planet bumi ini.

Mempunyai orbit yang mengelilingi matahari. Bukan merupakan satelit semulajadi bagi planet lain. keseimbangan dan hidrostatik (hampir bulat). 2. Melepasi (tidak bersilang) orbit planet jiran. Mempunyai jisim yang cukup untuk mencapai bentuk. 5. 4. 3.CIRI-CIRI BUMI SEBAGAI PLANET (UMUM) 1. . Bukan merupakan bintang atau asteroid.

760 million tan Diameter 12.3 km Luas permukaan 510 juta km persegi .6 juta km Jisim Bumi 59. 756.CIRI-CIRI BUMI SEBAGAI PLANET (KHUSUS) CIRI-CIRI CATATAN Kedudukan Bumi dalam Sistem Suria Planet ketiga daripada lapan buah planet Jangkaan Usia Bumi 4 -6 million tahun Jarak Bumi dari Matahari 149.

3. Karbon dioksida dan gas lain Bilangan Hari Setahun 365 hari .Air 29.8 % . Troposfera Stratosfera Mesosfera Termosfera Kandungan Atmosfera 78% -Nitrogen 21%.Oksigen 1% . 4.Daratan Lapisan Atmosfera 1.CIRI-CIRI Komposisi CATATAN 70.Wap air .2 % . 2.

Kerak bumi (85km) Mantel (2. 3. 2.848M) Titik Terendah Permukaan Bumi Palung Mariana di Lautan Pasifik (-10. 4.924M) .800km) Teras Luar (2100km) Teras Dalam (1370km) Titik Tertinggi Permukaan Bumi Gunung Everest (8.CIRI-CIRI CATATAN Perbezaan suhu permukaan bumi Lapisan Bumi -70°C – 55°C 1.

dari permukaan planet tersebut hingga jauh di luar angkasa. .Lapisan gas yang melitupi sesebuah planet. hinggalah sekitar 700 km di atas permukaan bumi. 2.termasuklah bumi.ATMOSFERA BUMI Definisi : 1. Dikekalkan di tempatnya oleh graviti bumi. Boleh didapati dari paras permukaan tanah. dan 3.

10.000 KM) TERMOSFERA (80 km 500-1000 km) MESOSFERA (50 km dan 80-85 km) STRATOSFERA (10 .Lapisan atmosfera EKSOSFERA (500-1000 KM .16 kilometer) .16 kilometer 50 km) TROPOSFERA ( permukaan bumi-10 .

oksigen (21 %). 75 % dari atmosfera bumi ada dalam 11 km dari permukaan tanah.Atmosfera bumi terdiri dari: 1. nitrogen(78 %) 2. . Atmosfera melindungi kehidupan di bumi dengan menyerap radiasi sinaran ultra lembayung dari matahari dan mengurangkan suhu ekstrem di antara siang dan malam. wap air dan gas lainnya. dengan sedikit argon (1 %). karbon dioksida. 4. 3.

Troposfera 1. . Di lapisan ini kehidupan juga terlindung dari pancaran radiasi yang dipancarkan oleh matahari dan objek langit lain.16 kilometer. Kebanyakan sistem cuaca berlaku dibawah lapisan tropopause Lapisan ini ialah lapisan di mana campuran gas-gasnya adalah yang paling ideal untuk menampung kehidupan di bumi. bergantung kepada latitud). 5. Lapisan atmosfera yang ternipis dan terhampir dengan permukaan bumi 2. Troposfera bermula dari permukaan bumi sehingga lapisan tropopause (antara ketinggian 10 . 4. suhu berkurangan dengan pertambahan ketinggian altitud. Dalam lapisan tropopause. dari sekitar 17c hingga -52c . 3.

16 kilometer. Suhu stratosfera meningkat lapisan dengan ozon sinaran altitud pada ultradisebabkan 3. menyerap lembayung (uv) dari matahari menyebabkan suhu meningkat pada aras tersebut (maksimum ~270 Kelvin di sempadan atas stratopause). dan pada masa yang sama melindungi bumi daripada sinaran uv. bergantung kepada latitud) sehingga lapisan mesosfera (lebih kurang 50 kilometer). . 2.Stratosfera 1. Stratosfera (stratospere) merangkumi kawasan bermula daripada lapisan troposfera (antara ketinggian 10 . Molekul kehadiran ozon ketinggian 25 kilometer.

3. Lapisan Termosfera terletak di atas mesosfera dan di bawah eksosfera. 6. Lapisan termosfera bermula kira 80 km di atas permukaan bumi hingga antara 500-1000 km di mana lapisan teratas atmosfera. Lapisan ini hanya mempunyai sedikit sahaja udara. dan boleh mencapai hampir 2000oC. eksosfera bermula.Termosfera 1. Suhu di sini amat tinggi akibat sinaran matahari dan aktiviti pengionan. . Di lapisan ini juga sinaran uv akan menyebabkan pengionan (lihat ionosfera). 4. Fenomena aurora (tirai cahaya) terhasil di sini hasil tindak balas angin suria dengan medan magnet bumi. 5. 2.

Satelit yang mengorbit bumi terletak di sini.Eksosfera 1.000 km dari permukaan bumi. Lapisan ini terletak antara 500-1000 km hingga kira-kira 10. 2. Eksosfera (Exosphere) adalah lapisan teratas atmosfera bumi. . 3. 4. sekaligus merupakan sempadan antara atmosfera bumi dan angkasa lepas. Boleh dikatakan hampir tiada udara atau gas di lapisan ini.

AWAN • Awan ialah bintik.bintik air yang halus ataupun hablur.hablur ais yang amat halus yang terapungapung di dalam atmosfera pada ketinggian yang berlainan dari permukaan bumi. .

JENIS AWAN DAN KETINGGIANYA AWAN TINGG(6 100 – 12 000M -SIRUS -SIROSTRARUS -SIROKUMULUS AWAN TEGAK ( HAD DASAR 180M -KUMULUS -KUMULONOMBUS AWAN AWAN PERTENGAHAN (1 200 – 6 100M -ALTOSTRATUS -ALTOKUMULUS AWAN RENDAH ( 0 – 1 200M -STRATOKUMULUS -STRATUS NIMBOSTRATUS .

lembut dan berumbai-rumbai.AWAN SIRUS A) SIRUS (6 100 – 12 000M) o Awan berbentuk nipis. o Lazimnya membentuk jalur-jalur di langit o Kelihatan seperti ekor kuda o Menunjukkan cuaca agak cerah dan mewujudkan suasana waktu senja yang sungguh indah .

AWAN TINGGI C) Sirokumulus (6 100 – 12 000M) o Seperti sisik ikan dan tersusun dalam kumpulan atau berderetderet .

o Pancaran matahari yang bersinarsinar melaluinya kelihatan kelamkelam sahaja.Awan pertengahan A) Altostratus ( 1 200-6 100m) o Berwarna kelabu atau kebirubiruan dan berbentuk seperti sirostratus tebal o Lebih padat.berjurai-jerai atau calar-calar. .

o Membawa salji atau hujan beku.C) Nimbostratus ( 0. . o Gelap.1 200m) o Tidak mempunyai bentuk tertentu tetapi tebal.mempunyai lapisan – lapisan yang jelas o Dikenali juga sebagai awan hujan.

A) Kumulus ( had dasar – 180 m) o Tinggi menegak o Dasar yang rata dan bentuknya seperti kubis bunga serta tebal. o Biasa terdapat di kawasan tropika yang lembab. o Menunjukkan cuaca baik .

. o Darasnya lebar antara 300m – 600m dan kremuncaknya mencapai 9 000m – 12 000m.B) Kumulonimbus (had dasar – 180 m) o Dasar yang rata tetapi mempunyai sifat berkembang secara menegak dan kelihatan seperti gunung. o Dikenali juga sebagai awan ribut dan membawa hujan perolakan yang disertai oleh kilat dan petir. o Biasanya dapat dilihat pada waktu petang di kawasan2 tropika.

Wujud dua tekanan udara iaitu tekanan udara tinggi ( udara berat. suhu rendah ). bersifat panas. suhu tinggi ) Alat pengukur : barometer aneroid Unit ukuran : milibar . bersifat sejuk. manakala tekanan udara rendah ( udara ringgan.• Tekanan udara merupakan berat jisim udara yang dihasilkan oleh atmosfera terhadap permukaan bumi.