BUMI SEBAGAI PLANET

• Bumi merupakan satusatunya planet yang terdapat kehidupan dan merupakan tempat tinggal bagi manusia. 1. Sejarah Perkembangan Muka Bumi • Teori perkembangan muka bumi antara lain dikemukakan oleh beberapa ahli, a. Alfred Lothar Wegener (1880-1930) • mengemukakan teori yang disebut Apungan dan Pergeseran BenuaBenua pada tahun 1912 dihadapan perhimpunan ahli geologi di Frankfurt, Jerman • Wegener mengemukakan teori tersebut dengan pertimbangan sebagai berikut. • Terdapat kesamaan yang mencolok antara garis kontur pantai timur Benua Amerika Utara dan Selatan dengan garis kontur pantai barat Eropah dan Afrika. • Benua Pangea tersebut pecah karena gerakan benua besar di selatan baik ke arah barat maupun ke arah utara menuju khatulistiwa

b. Tim Peneliti Amerika Syarikat (1969)
Hasil penelitian tim peneliti dari The New York American Museum of Natural History Ohio State University, dan Whichita State University,

membuktikan bahwa daerah Alaska terletak di dekat khatulistiwa pada 200 juta tahun yang lalu. Pada tahun 1969, ditemukan fosil tulang rahang binatang amfibi air tawar purba, yang disebut lahyrintodont (salamander, kepalanya gepeng dan badannya besar). Fosil seperti itu ditemui pula di Amerika Selatan dan Afrika. Bukti-bukti tersebut menguatkan teori apungan benua yang beranggapan bahwa 200

juta tahun yang lalu hanya ada satu benua besar di
planet bumi ini.

Melepasi (tidak bersilang) orbit planet jiran. Mempunyai orbit yang mengelilingi matahari. 2. . 3.CIRI-CIRI BUMI SEBAGAI PLANET (UMUM) 1. 5. 4. keseimbangan dan hidrostatik (hampir bulat). Bukan merupakan satelit semulajadi bagi planet lain. Bukan merupakan bintang atau asteroid. Mempunyai jisim yang cukup untuk mencapai bentuk.

756.6 juta km Jisim Bumi 59.CIRI-CIRI BUMI SEBAGAI PLANET (KHUSUS) CIRI-CIRI CATATAN Kedudukan Bumi dalam Sistem Suria Planet ketiga daripada lapan buah planet Jangkaan Usia Bumi 4 -6 million tahun Jarak Bumi dari Matahari 149.760 million tan Diameter 12.3 km Luas permukaan 510 juta km persegi .

Troposfera Stratosfera Mesosfera Termosfera Kandungan Atmosfera 78% -Nitrogen 21%.8 % .Wap air . 2. 3. Karbon dioksida dan gas lain Bilangan Hari Setahun 365 hari .2 % .Daratan Lapisan Atmosfera 1.CIRI-CIRI Komposisi CATATAN 70. 4.Air 29.Oksigen 1% .

4.848M) Titik Terendah Permukaan Bumi Palung Mariana di Lautan Pasifik (-10.924M) .CIRI-CIRI CATATAN Perbezaan suhu permukaan bumi Lapisan Bumi -70°C – 55°C 1. 2. 3.800km) Teras Luar (2100km) Teras Dalam (1370km) Titik Tertinggi Permukaan Bumi Gunung Everest (8. Kerak bumi (85km) Mantel (2.

hinggalah sekitar 700 km di atas permukaan bumi. . 2. Dikekalkan di tempatnya oleh graviti bumi.termasuklah bumi. Boleh didapati dari paras permukaan tanah.ATMOSFERA BUMI Definisi : 1. dari permukaan planet tersebut hingga jauh di luar angkasa. dan 3.Lapisan gas yang melitupi sesebuah planet.

000 KM) TERMOSFERA (80 km 500-1000 km) MESOSFERA (50 km dan 80-85 km) STRATOSFERA (10 .10.16 kilometer 50 km) TROPOSFERA ( permukaan bumi-10 .16 kilometer) .Lapisan atmosfera EKSOSFERA (500-1000 KM .

75 % dari atmosfera bumi ada dalam 11 km dari permukaan tanah. 4. 3. Atmosfera melindungi kehidupan di bumi dengan menyerap radiasi sinaran ultra lembayung dari matahari dan mengurangkan suhu ekstrem di antara siang dan malam. oksigen (21 %). karbon dioksida. nitrogen(78 %) 2. dengan sedikit argon (1 %). . wap air dan gas lainnya.Atmosfera bumi terdiri dari: 1.

5. Kebanyakan sistem cuaca berlaku dibawah lapisan tropopause Lapisan ini ialah lapisan di mana campuran gas-gasnya adalah yang paling ideal untuk menampung kehidupan di bumi. dari sekitar 17c hingga -52c .Troposfera 1. Lapisan atmosfera yang ternipis dan terhampir dengan permukaan bumi 2. Di lapisan ini kehidupan juga terlindung dari pancaran radiasi yang dipancarkan oleh matahari dan objek langit lain. suhu berkurangan dengan pertambahan ketinggian altitud. 4. Troposfera bermula dari permukaan bumi sehingga lapisan tropopause (antara ketinggian 10 . bergantung kepada latitud). . 3. Dalam lapisan tropopause.16 kilometer.

menyerap lembayung (uv) dari matahari menyebabkan suhu meningkat pada aras tersebut (maksimum ~270 Kelvin di sempadan atas stratopause).16 kilometer. Suhu stratosfera meningkat lapisan dengan ozon sinaran altitud pada ultradisebabkan 3. dan pada masa yang sama melindungi bumi daripada sinaran uv. Stratosfera (stratospere) merangkumi kawasan bermula daripada lapisan troposfera (antara ketinggian 10 . 2. Molekul kehadiran ozon ketinggian 25 kilometer.Stratosfera 1. . bergantung kepada latitud) sehingga lapisan mesosfera (lebih kurang 50 kilometer).

3. 6. Lapisan termosfera bermula kira 80 km di atas permukaan bumi hingga antara 500-1000 km di mana lapisan teratas atmosfera. 5. .Termosfera 1. 4. Suhu di sini amat tinggi akibat sinaran matahari dan aktiviti pengionan. Fenomena aurora (tirai cahaya) terhasil di sini hasil tindak balas angin suria dengan medan magnet bumi. Di lapisan ini juga sinaran uv akan menyebabkan pengionan (lihat ionosfera). 2. Lapisan ini hanya mempunyai sedikit sahaja udara. dan boleh mencapai hampir 2000oC. Lapisan Termosfera terletak di atas mesosfera dan di bawah eksosfera. eksosfera bermula.

Satelit yang mengorbit bumi terletak di sini.Eksosfera 1. Lapisan ini terletak antara 500-1000 km hingga kira-kira 10. 2. 4. Boleh dikatakan hampir tiada udara atau gas di lapisan ini. . sekaligus merupakan sempadan antara atmosfera bumi dan angkasa lepas. 3. Eksosfera (Exosphere) adalah lapisan teratas atmosfera bumi.000 km dari permukaan bumi.

hablur ais yang amat halus yang terapungapung di dalam atmosfera pada ketinggian yang berlainan dari permukaan bumi.AWAN • Awan ialah bintik. .bintik air yang halus ataupun hablur.

JENIS AWAN DAN KETINGGIANYA AWAN TINGG(6 100 – 12 000M -SIRUS -SIROSTRARUS -SIROKUMULUS AWAN TEGAK ( HAD DASAR 180M -KUMULUS -KUMULONOMBUS AWAN AWAN PERTENGAHAN (1 200 – 6 100M -ALTOSTRATUS -ALTOKUMULUS AWAN RENDAH ( 0 – 1 200M -STRATOKUMULUS -STRATUS NIMBOSTRATUS .

lembut dan berumbai-rumbai. o Lazimnya membentuk jalur-jalur di langit o Kelihatan seperti ekor kuda o Menunjukkan cuaca agak cerah dan mewujudkan suasana waktu senja yang sungguh indah .AWAN SIRUS A) SIRUS (6 100 – 12 000M) o Awan berbentuk nipis.

AWAN TINGGI C) Sirokumulus (6 100 – 12 000M) o Seperti sisik ikan dan tersusun dalam kumpulan atau berderetderet .

o Pancaran matahari yang bersinarsinar melaluinya kelihatan kelamkelam sahaja. .Awan pertengahan A) Altostratus ( 1 200-6 100m) o Berwarna kelabu atau kebirubiruan dan berbentuk seperti sirostratus tebal o Lebih padat.berjurai-jerai atau calar-calar.

C) Nimbostratus ( 0. o Gelap.mempunyai lapisan – lapisan yang jelas o Dikenali juga sebagai awan hujan. o Membawa salji atau hujan beku. .1 200m) o Tidak mempunyai bentuk tertentu tetapi tebal.

o Menunjukkan cuaca baik .A) Kumulus ( had dasar – 180 m) o Tinggi menegak o Dasar yang rata dan bentuknya seperti kubis bunga serta tebal. o Biasa terdapat di kawasan tropika yang lembab.

o Darasnya lebar antara 300m – 600m dan kremuncaknya mencapai 9 000m – 12 000m. o Biasanya dapat dilihat pada waktu petang di kawasan2 tropika. o Dikenali juga sebagai awan ribut dan membawa hujan perolakan yang disertai oleh kilat dan petir.B) Kumulonimbus (had dasar – 180 m) o Dasar yang rata tetapi mempunyai sifat berkembang secara menegak dan kelihatan seperti gunung. .

bersifat sejuk. bersifat panas. suhu rendah ). manakala tekanan udara rendah ( udara ringgan.• Tekanan udara merupakan berat jisim udara yang dihasilkan oleh atmosfera terhadap permukaan bumi. suhu tinggi ) Alat pengukur : barometer aneroid Unit ukuran : milibar . Wujud dua tekanan udara iaitu tekanan udara tinggi ( udara berat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful