P. 1
Pengurusan Dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani

Pengurusan Dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani

|Views: 23|Likes:
Published by Amir Haziq Semail
Pengurusan PJ
Pengurusan PJ

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Amir Haziq Semail on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2014

pdf

text

original

PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI DAN SUKAN

Pengurusan:proses merancang,mengelola,mengarah&mengawal aktiviti manusia dgn campuran sumber lain dlm organisasi utk m’capai mtlmt yang ditetapkn. Menurut William,Charlie&Warren,ia adalah proses menggunapakai peralatan & sumber manusia utk m’capai sesuatu objektif yg ditentukn oleh organisasi. Pengurusan sukan = Sebarang gabungn kemahirn b’kaitn dgn perancangn pengelolaan, pengarahan, pengawalan,pengurusan budget.kepimpinan & penilaian dalam konteks sesebuah organisasi di mana produk/perkhidmatan berkaitn dengan sukan. POSDCORB (Luther Gulick) menyatakan 7 Peranan Pengurus P(Planning) = Merancang perkara mana yang perlu diutamakan dahulu dan kaedah yang akan digunakan utk menyelesaikan mtlmt utk perusahaan. O(Organizing) = Menubuhkan struktur formal bidang kuasa melalui subkerja yang disusun,ditentukan & diselaraskan bagi mencapai objektif. S(Staffing) = Kesemua fungsi kakitangan dlm mengrekrut & melatih pekerja & mengekalkan kondisi kerja yg baik. D(Directing) = Tugas yang berterusan dalam membuat keputusan, merangkumkan mereka secara khusus, arahan umum & berkhidmat sbg ketua perusahaan. CO(Co-ordinating) = Semua tugas penting dalam hubungkait semua jenis bhgn pekerjaan. R(Reporting) = Menyampaikn semua maklumat kepada eksekutif yang bertanggungjawab utk dimaklumkan tentang apa yang sedang berlaku serta diri sendiri mengetahui &org bawahannya di beritahu juga tentang rekod, penyelidikn & pemeriksaan. B(Budgeting) = Bajet yg dikeluarkan semua dlm bentuk perancangn fiskal,akaun & kawalan

1 sistem aktiviti yg diselaraskan bagi kumpulan manusia yg melaksanakn tugas secara bekerjasama utk mencapai matlamat bersama di bawah autoriti & kepimpinan. Pelopornya ialah Henri Fayol & Max Weber. Alat utamanya ialah carta organisasi. Contoh : hospital Organisasi formal = Organisasi informal = sistem norma & perlakuan yg diserapkan dalam kumpulan. . Contoh soalan teori klasik: *Bagaimana kerja dibahagikan? *Bagaimana tenaga buruh dibahagikan? *Berapa peringkat autoriti dan kawalan? *Berapa ramai pekerja dalam setiap peringkat? *Apakah tugas tertentu setiap orang?.Organisasi = 1 unit sosial yg mengandungi 2 atau lebih individu yg berfungsi secara saling bergantung utk m’capai matlamat bersama / unitsosial yang tolong dibentuk & diwujudkan utk m’capai mtlmt yg ditentukn. Contoh : kumpulan perbincangan rakan sebaya Teori Klasik = Berkait rapat dengan reka bentuk & struktur organisasi. tiada autoriti.

Kesamaan halatuju 7. Ganjaran personel 12. Pembahagian kerja 2. Kesamarataan 8. Disiplin 11. Max Weber : Birokrasi · Sistem pentadbiran formal yang dicipta untuk menentukan kecekapn & keberkesanan organisasi. Semangat kekitaan. Dia mengemukakan soalan: *Apakah taraf hubugan yang wujud? *Apakah peranan manusia dalam organisasi? *Apakah keperluan psikologi / sosial mereka? *Apakah semangat & sikap manusia ini? *Adakah wujud kumpulan tak formal? . Kepentingn bersama 14.14 Prinsip Pengurusan Fayol 1. Pemusatan 6. Susunan heirarki 9. Susunan autoriti 5. Inisiatif 10. Jaminan perkhidmatan 13. Autoriti & tanggungjawab 3. Kesatuan arahan 4. · 5prinsip birokrasi: *autoriti rasmi seorg pengurus *jwtn berasaskn prestasi *tugasan jawatn perlu dijelaskn *susunan heirarki *prosedur operasi piawai (SOP) Teori Hubungan Manusia · Pengurusan yang mementingkan manusia lebih berkesan berbanding pengurusan yang mementingkan pengeluaran.

Sukan Massa (Sukan Untuk Semua) adalah merujuk kepada aktiviti-aktiviti rekreasi fizikal dan sukan yang berlaku secara spontan atau diuruskan dengan tujuan untuk menggalakkan penyertaan yang lebih luas dan bukan semata-mata untuk pertandingan di peringkat kebangsaan atau antarabangsa. kreatif. sentiasa membuat yang paling minima.mementingkan kerja secara kumpulan. proses komunikasi & membuat keputusan (bukan setakat prestasi individu) Sukan prestasi tinggi adatah merujuk kepada sukan pertandingan yang diuruskan mengikut peraturan-peraturan dan syarat-syarat Persekutuan sukan Antarabangsa dan Jawatankuasa Olimpik di peringkat kebangsaan dan antarabangsa bagi menentukan pemenang. mempunyai kerja terarah kendiri. tak suka kerja. *Dapatan : walaupun tahap kecerahn cahaya dikawal. (Mereka seronok diberi perhatian khas) Teori X&Y (Douglas McGregor) Teori X : Pekerja yg malas. bertanggungjawab. . mereka masih mampu meningkatkan pengeluaran. Teori Z (William Ouchi 1980) : Kombinasi antara teori X dan Y. Pekerja diberi jaminan perkhidmatan jangka panjang.Kajian Hawthorne(1924-1932) *Kajian oleh Elton Mayo (Harvard) *Bertujuan mengkaji kesan kecerahan cahaya ke atas prestasi & keletihan pekerja western electric. ganjaran diberi merangkumi kemahiran interpersonel.suka kepada kerja. tak mempunyai cita-cita tinggi & akan mengelakkan tanggungjawab Teori Y : Pekerja adalah rajin.

Dasar Sukan Negara Kesan sukan kepada individu: *Pembentukan sahsiah. . psikologi & fisiologi bagi individu melalui sukan *untuk membangun & meningkat pengetahuan & amalan sukan bagi kepentingan kebajikan sosial seseorang individu & kenikmatan kesenggangan di kalangan orang awam *untuk mencapai kecemerlangan ke tahap tertinggi sekali dengan semangat kesukanan yang tulen di pertandingan peringkat kebangsaan & antarabangsa & juga dengan harapan mempertingkatkan lagi muhibah & imej negara. kesedaran diri termasuk semangat pertarungan *Peningkatan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal *Penggunaan masa kesenggangan yg berfaedah & bermakna *Pengurangan tekanan hidup moden *Interaksi sosial yang bermakna *Perkembangan kemahiran2 asas Kesan sukan kepada masyarakat: *Penggalakan pembinaan kualiti fizikal & moral rakyat yang sesuai dengan aspirasi nasional *Mewujudkan suasana yang memupuk perhubungan komuniti yang lebih baik di dalam pelbagai kumpulan etnik dalam negara *Peningkatan tahap kesihatan komuniti & produktiviti *Pencegahan jenayah remaja dengan peluang2 penggunaan masa lapang yg memanfaatkan Kesan sukan kepada antarabangsa: *Pencapaian kecemerlangan kepada peringkat yang paling tinggi *Peningktan maruah bangsa *Pemupukan persahabatan Objektif DSN *untuk membentuk sebuah masyarakat yang sihat berdisiplin & bersatu padu melalui penyertaan yang lebih luas & peluang2 yang lebih baik dalam sukan di semua peringkat masyarakat *untuk menyediakan peluang2 & kemudahan bagi memenuhi keperluan asasi sosial.

Keluarga – adalah agensi yang penting dalam mempengaruhi sosialisasi sukan. rakan sebaya / role model. radio. ii. media dan sukan itu sendiri. dorongan serta impak agen2 sosialisasi sukan. Sosialisasi ke dalam sukan *Individu memilih untuk melibatkan diri ke dalam sukan kesan dari pengaruh. *Melibatkan amanah. wayang. kepercayaan dan norma hidup. berdisiplin serta menghormati individu lain dan peraturan membantu dalam proses pembentukan sikap. . toleransi. Komuniti – boleh mewujudkan proses sosialisasi v. nilai dan perlakuan yg diperlukan dalam sukan yang diceburi. Sukan didedahkan melalui TV. kerjasama dan pencapaian yang dipelajari oleh kanak2 dan remaja yang menyertai sukan. Elemen2 dalam sukan seperti sikap bekerjasama. majalah dan internet. iv. kerajaan. *Penglibatan dalam sukan membuka ruang untuk bersosialisasi serta berinteraksi dengan orang lain. agama. i. tret. Sosialisasi menerusi sukan *Sukan menjadi alat kepada proses sosialisasi. kakak. guru. *Agen sosialisasi sukan adalah seperti ayah. kewarganegaraan. 2. *Agen institusi sosialisasi sukan pula adalah pendidikan. Sekolah – boleh wujudkan proses sosialisasi iaitu dengan melalui pendidikan jasmani dan mata pelajaran lain. abang. Proses sosialisasi sukan berlaku menerusi dua cara: 1. iii. ibu. Rakan sebaya – boleh mewujudkan sosialisasi yang berlaku mengikut umur tertentu. *Pengaruh agen2 sosialisasi ini membantu membentuk sikap. nilai dan perlakuan individu tersebut *Ia melibatkan kemahiran. nilai . *Ia diperolehi melalui program pembelajaran dalam sukan. Media masa – memainkan peranan yang penting dalam sukan.Sosialisasi sukan *Proses di mana manusia mempelajari mengenai budaya serta bagaimana menjadi ahli dalam sesuatu masyarakat. jurulatih.

(a) Bezakan sosialisasi ke dalam sukan dengan sosialisasi menerusi sukan. sahsiah dan peribadi indvd  Memupuk semangat bekerjasama  Menambah pengetahuan dan semangat setia kawan  Menyemai semangat kecintaan kpd negara 2. kesan-kesan positif dan negatif penglibatan individu dalam sukan. Kesan negatif  Sikap terlalu mementingkan kemenangan sehingga meninggalkan semangat kesukanan dan berpasukan  Penggunaan bahan terlarang utk meningkatkan prestasi  Keagresifan dalam sukan  Membelakangkan nilai2 kesukanan yg lain.  Kesihatan – peningkatan kesihatan indvd secara keseluruhan boleh dicapai menerusi penyertaan dlm bidang sukan.  Semangat setia kawan / berpasukan – terbtk menerusi penyertaan. .  Sosiolisasi menerusi sukan: Individu disosialisasikan dgn sukan berdasarkan penyertaan dlm sukan yg dipilih (b) Bagaimanakah sosialisasi ke dalam sukan dapat menyumbang ke arah perpaduan negara?  Membina jati diri indivdu melalui sukan  Membina keyakinan diri. interaksi serta sosialisasi dalam sukan. Kesan positif  Pembtkan watak – sukan dpt membtk perwatakan individu yg positif  Kualiti kepimpinan – pembtkkan daya kepimpinan indvd.1. khususnya dlm sukan berpasukan  Semangat patriotisme – rasa bangga mewakili pasukan dibtk menerusi penyertaan dlm bidang sukan.  Sosialisasi ke dalam sukan: Individu disosialisaskan dgn sukan berdasarkan pengaruh agen sosialisasi spt keluarga/rakan sebaya/sekolah/ masyarakat/media massa/persekitaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->