P. 1
Pengurusan Dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani

Pengurusan Dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani

|Views: 23|Likes:
Published by Amir Haziq Semail
Pengurusan PJ
Pengurusan PJ

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Amir Haziq Semail on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2014

pdf

text

original

PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI DAN SUKAN

Pengurusan:proses merancang,mengelola,mengarah&mengawal aktiviti manusia dgn campuran sumber lain dlm organisasi utk m’capai mtlmt yang ditetapkn. Menurut William,Charlie&Warren,ia adalah proses menggunapakai peralatan & sumber manusia utk m’capai sesuatu objektif yg ditentukn oleh organisasi. Pengurusan sukan = Sebarang gabungn kemahirn b’kaitn dgn perancangn pengelolaan, pengarahan, pengawalan,pengurusan budget.kepimpinan & penilaian dalam konteks sesebuah organisasi di mana produk/perkhidmatan berkaitn dengan sukan. POSDCORB (Luther Gulick) menyatakan 7 Peranan Pengurus P(Planning) = Merancang perkara mana yang perlu diutamakan dahulu dan kaedah yang akan digunakan utk menyelesaikan mtlmt utk perusahaan. O(Organizing) = Menubuhkan struktur formal bidang kuasa melalui subkerja yang disusun,ditentukan & diselaraskan bagi mencapai objektif. S(Staffing) = Kesemua fungsi kakitangan dlm mengrekrut & melatih pekerja & mengekalkan kondisi kerja yg baik. D(Directing) = Tugas yang berterusan dalam membuat keputusan, merangkumkan mereka secara khusus, arahan umum & berkhidmat sbg ketua perusahaan. CO(Co-ordinating) = Semua tugas penting dalam hubungkait semua jenis bhgn pekerjaan. R(Reporting) = Menyampaikn semua maklumat kepada eksekutif yang bertanggungjawab utk dimaklumkan tentang apa yang sedang berlaku serta diri sendiri mengetahui &org bawahannya di beritahu juga tentang rekod, penyelidikn & pemeriksaan. B(Budgeting) = Bajet yg dikeluarkan semua dlm bentuk perancangn fiskal,akaun & kawalan

Alat utamanya ialah carta organisasi.Organisasi = 1 unit sosial yg mengandungi 2 atau lebih individu yg berfungsi secara saling bergantung utk m’capai matlamat bersama / unitsosial yang tolong dibentuk & diwujudkan utk m’capai mtlmt yg ditentukn. Contoh soalan teori klasik: *Bagaimana kerja dibahagikan? *Bagaimana tenaga buruh dibahagikan? *Berapa peringkat autoriti dan kawalan? *Berapa ramai pekerja dalam setiap peringkat? *Apakah tugas tertentu setiap orang?. . tiada autoriti. 1 sistem aktiviti yg diselaraskan bagi kumpulan manusia yg melaksanakn tugas secara bekerjasama utk mencapai matlamat bersama di bawah autoriti & kepimpinan. Contoh : hospital Organisasi formal = Organisasi informal = sistem norma & perlakuan yg diserapkan dalam kumpulan. Contoh : kumpulan perbincangan rakan sebaya Teori Klasik = Berkait rapat dengan reka bentuk & struktur organisasi. Pelopornya ialah Henri Fayol & Max Weber.

14 Prinsip Pengurusan Fayol 1. Semangat kekitaan. Susunan heirarki 9. Kepentingn bersama 14. Pemusatan 6. Autoriti & tanggungjawab 3. · 5prinsip birokrasi: *autoriti rasmi seorg pengurus *jwtn berasaskn prestasi *tugasan jawatn perlu dijelaskn *susunan heirarki *prosedur operasi piawai (SOP) Teori Hubungan Manusia · Pengurusan yang mementingkan manusia lebih berkesan berbanding pengurusan yang mementingkan pengeluaran. Kesamarataan 8. Jaminan perkhidmatan 13. Kesamaan halatuju 7. Kesatuan arahan 4. Max Weber : Birokrasi · Sistem pentadbiran formal yang dicipta untuk menentukan kecekapn & keberkesanan organisasi. Susunan autoriti 5. Dia mengemukakan soalan: *Apakah taraf hubugan yang wujud? *Apakah peranan manusia dalam organisasi? *Apakah keperluan psikologi / sosial mereka? *Apakah semangat & sikap manusia ini? *Adakah wujud kumpulan tak formal? . Inisiatif 10. Ganjaran personel 12. Disiplin 11. Pembahagian kerja 2.

mempunyai kerja terarah kendiri. proses komunikasi & membuat keputusan (bukan setakat prestasi individu) Sukan prestasi tinggi adatah merujuk kepada sukan pertandingan yang diuruskan mengikut peraturan-peraturan dan syarat-syarat Persekutuan sukan Antarabangsa dan Jawatankuasa Olimpik di peringkat kebangsaan dan antarabangsa bagi menentukan pemenang. (Mereka seronok diberi perhatian khas) Teori X&Y (Douglas McGregor) Teori X : Pekerja yg malas.Kajian Hawthorne(1924-1932) *Kajian oleh Elton Mayo (Harvard) *Bertujuan mengkaji kesan kecerahan cahaya ke atas prestasi & keletihan pekerja western electric. mereka masih mampu meningkatkan pengeluaran. bertanggungjawab. sentiasa membuat yang paling minima. tak suka kerja. ganjaran diberi merangkumi kemahiran interpersonel. Teori Z (William Ouchi 1980) : Kombinasi antara teori X dan Y. Pekerja diberi jaminan perkhidmatan jangka panjang. .suka kepada kerja.mementingkan kerja secara kumpulan. tak mempunyai cita-cita tinggi & akan mengelakkan tanggungjawab Teori Y : Pekerja adalah rajin. *Dapatan : walaupun tahap kecerahn cahaya dikawal. kreatif. Sukan Massa (Sukan Untuk Semua) adalah merujuk kepada aktiviti-aktiviti rekreasi fizikal dan sukan yang berlaku secara spontan atau diuruskan dengan tujuan untuk menggalakkan penyertaan yang lebih luas dan bukan semata-mata untuk pertandingan di peringkat kebangsaan atau antarabangsa.

kesedaran diri termasuk semangat pertarungan *Peningkatan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal *Penggunaan masa kesenggangan yg berfaedah & bermakna *Pengurangan tekanan hidup moden *Interaksi sosial yang bermakna *Perkembangan kemahiran2 asas Kesan sukan kepada masyarakat: *Penggalakan pembinaan kualiti fizikal & moral rakyat yang sesuai dengan aspirasi nasional *Mewujudkan suasana yang memupuk perhubungan komuniti yang lebih baik di dalam pelbagai kumpulan etnik dalam negara *Peningkatan tahap kesihatan komuniti & produktiviti *Pencegahan jenayah remaja dengan peluang2 penggunaan masa lapang yg memanfaatkan Kesan sukan kepada antarabangsa: *Pencapaian kecemerlangan kepada peringkat yang paling tinggi *Peningktan maruah bangsa *Pemupukan persahabatan Objektif DSN *untuk membentuk sebuah masyarakat yang sihat berdisiplin & bersatu padu melalui penyertaan yang lebih luas & peluang2 yang lebih baik dalam sukan di semua peringkat masyarakat *untuk menyediakan peluang2 & kemudahan bagi memenuhi keperluan asasi sosial. psikologi & fisiologi bagi individu melalui sukan *untuk membangun & meningkat pengetahuan & amalan sukan bagi kepentingan kebajikan sosial seseorang individu & kenikmatan kesenggangan di kalangan orang awam *untuk mencapai kecemerlangan ke tahap tertinggi sekali dengan semangat kesukanan yang tulen di pertandingan peringkat kebangsaan & antarabangsa & juga dengan harapan mempertingkatkan lagi muhibah & imej negara. .Dasar Sukan Negara Kesan sukan kepada individu: *Pembentukan sahsiah.

i. kakak. kewarganegaraan.Sosialisasi sukan *Proses di mana manusia mempelajari mengenai budaya serta bagaimana menjadi ahli dalam sesuatu masyarakat. *Agen institusi sosialisasi sukan pula adalah pendidikan. tret. agama. dorongan serta impak agen2 sosialisasi sukan. radio. kepercayaan dan norma hidup. *Pengaruh agen2 sosialisasi ini membantu membentuk sikap. Rakan sebaya – boleh mewujudkan sosialisasi yang berlaku mengikut umur tertentu. Sekolah – boleh wujudkan proses sosialisasi iaitu dengan melalui pendidikan jasmani dan mata pelajaran lain. iv. nilai dan perlakuan individu tersebut *Ia melibatkan kemahiran. toleransi. media dan sukan itu sendiri. jurulatih. ii. Sosialisasi menerusi sukan *Sukan menjadi alat kepada proses sosialisasi. rakan sebaya / role model. nilai dan perlakuan yg diperlukan dalam sukan yang diceburi. *Ia diperolehi melalui program pembelajaran dalam sukan. abang. iii. Keluarga – adalah agensi yang penting dalam mempengaruhi sosialisasi sukan. . berdisiplin serta menghormati individu lain dan peraturan membantu dalam proses pembentukan sikap. kerajaan. kerjasama dan pencapaian yang dipelajari oleh kanak2 dan remaja yang menyertai sukan. Media masa – memainkan peranan yang penting dalam sukan. Sukan didedahkan melalui TV. *Penglibatan dalam sukan membuka ruang untuk bersosialisasi serta berinteraksi dengan orang lain. ibu. 2. *Agen sosialisasi sukan adalah seperti ayah. *Melibatkan amanah. Elemen2 dalam sukan seperti sikap bekerjasama. guru. wayang. majalah dan internet. Sosialisasi ke dalam sukan *Individu memilih untuk melibatkan diri ke dalam sukan kesan dari pengaruh. nilai . Komuniti – boleh mewujudkan proses sosialisasi v. Proses sosialisasi sukan berlaku menerusi dua cara: 1.

Kesan positif  Pembtkan watak – sukan dpt membtk perwatakan individu yg positif  Kualiti kepimpinan – pembtkkan daya kepimpinan indvd. interaksi serta sosialisasi dalam sukan. Kesan negatif  Sikap terlalu mementingkan kemenangan sehingga meninggalkan semangat kesukanan dan berpasukan  Penggunaan bahan terlarang utk meningkatkan prestasi  Keagresifan dalam sukan  Membelakangkan nilai2 kesukanan yg lain. khususnya dlm sukan berpasukan  Semangat patriotisme – rasa bangga mewakili pasukan dibtk menerusi penyertaan dlm bidang sukan.  Semangat setia kawan / berpasukan – terbtk menerusi penyertaan.  Kesihatan – peningkatan kesihatan indvd secara keseluruhan boleh dicapai menerusi penyertaan dlm bidang sukan.  Sosialisasi ke dalam sukan: Individu disosialisaskan dgn sukan berdasarkan pengaruh agen sosialisasi spt keluarga/rakan sebaya/sekolah/ masyarakat/media massa/persekitaran. kesan-kesan positif dan negatif penglibatan individu dalam sukan.1. . (a) Bezakan sosialisasi ke dalam sukan dengan sosialisasi menerusi sukan. sahsiah dan peribadi indvd  Memupuk semangat bekerjasama  Menambah pengetahuan dan semangat setia kawan  Menyemai semangat kecintaan kpd negara 2.  Sosiolisasi menerusi sukan: Individu disosialisasikan dgn sukan berdasarkan penyertaan dlm sukan yg dipilih (b) Bagaimanakah sosialisasi ke dalam sukan dapat menyumbang ke arah perpaduan negara?  Membina jati diri indivdu melalui sukan  Membina keyakinan diri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->