P. 1
PENILAIAN KERJA KURSUS KRM3043 (PPGPJJ)

PENILAIAN KERJA KURSUS KRM3043 (PPGPJJ)

|Views: 212|Likes:
Published by k76
tugasan
tugasan

More info:

Categories:Types, Research
Published by: k76 on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/25/2015

pdf

text

original

Sem 2 2012/13

PENILAIAN KURSUS (PPGPJJ)
KRM3043 ASAS PENGURUSAN DATA

 

DR.  MOHD  FAIZAL  NIZAM  LEE  BIN  ABDULLAH     (PENYELARAS  KURSUS)   FAKULTI  SAINS  DAN  MATEMATIK   Jabatan  Matematik  

 

(C3) Merancang penggunaan bahan konkrit. TS2). iii. Pemberatan Kategori Kerja kursus Peperiksaan Akhir JUMLAH Pemberatan 60% 40% 100% 3. Ini merupakan pendedahan secara kontekstual bagi memantapkan penguasaan ilmu dan kemahiran anda sebagai seorang guru yang dedikasi dan berinovasi. Menganalisis konsep bidang statistik. Aktiviti yang diselitkan menerusi modul ini juga bertujuan untuk menggalakkan anda mengaplikasikan konsep dan prinsip pengajaran yang telah didedahkan dalam konteks pengajaran sebenar di bilik darjah. (A4. Anda juga diberikan latihan formatif dan latihan sumatif untuk menguji kefahaman anda bersesuaian dengan ilmu pengetahuan yang disampaikan. media dan teknologi dalam tajuk-tajuk tertentu bagi bidang statistik. iv. P3) Menunjukkan nilai-nilai etika dalam menginterpretasi data. 3.1. (A3.PENGENALAN Kursus KRM3043 memberikan pendedahan dan pemahaman tentang Asas Pengurusan Data yang merangkumi pembelajaran Matematik di sekolah. EM1) Membuat penilaian dan keputusan secara effektif. Agihan Pemberatan Kerja Kursus Bentuk Kerja Kursus Individu JUMLAH Jenis Tugasan Tugasan 1 dan Tugasan 2 E-Forum Agihan Markah (Peratus) 40% 20% 60% . kursus ini menyediakan modul yang akan membantu pelajar meningkatkan mutu dan kualiti pengajaran dan pembelajaran di sekolah. v. (C4) Membincangkan kesukaran dan miskonsepsi yang biasa dihadapi oleh pelajar dalam tajuk-tajuk tertentu bagi bidang statistik. (C5. Tidak ketinggalan juga. 2. ii.0 PENILAIAN KURSUS 3.0 HASIL PEMBELAJARAN KURSUS i.2.

kenal pasti miskonsepsi-miskonsepsi yang biasa dihadapi dan bincangkan cara untuk mengatasinya. Sila layari pautan di bawah sebagai contoh. Di samping itu. b. (Minggu 8) Aktiviti ini mestilah ditulis dengan arahan yang lengkap dan mudah difahami. Kursus KRM 3043 ini mengandungi Tugasan 1. ii. rancangkan satu aktiviti 21 April pengajaran yang melibatkan penggunaan satu daripada 2013 bahan berikut: bahan konkrit. Bagi setiap tajuk di bawah.0 BENTUK KERJA KURSUS SECARA INDIVIDU i. Untuk E-Forum. Anda juga mestilah menyediakan apa-apa bahan bantu mengajar yang digunakan dalam aktiviti tersebut (sekiranya bahan adalah objek 3D. sila baca arahan yang telah disediakan di bawah. Tugasan 2 dan E-Forum. Sukatan Serakan Tugasan 2 Tarikh Akhir 17 Mac 2013 (Minggu 4) % 10 a.khanacademy. Sila baca semua perkara yang terdapat di dalam Panduan Kerja Kursus ini supaya anda mendapat kefahaman yang sebenar tentang bagaimana hendak menyelesaikan kerja kursus anda. iii. Sejarah dan Kegunaan Statistik ii. nyatakan lima kepentingan anda mempelajarinya. i. Tugasan 1 dan Tugasan 2 yang telah dijawab dengan sempurna perlu dihantar kepada pensyarah E-Learning melalui pautan yang disediakan dalam myGuru3. media atau teknologi. hantar gambar sahaja mencukupi) serta lembaran kerja yang bersesuaian. Perwakilan Data iv. Mencari mod bagi data terkumpul menggunakan histogram. www. Tajuk-tajuknya ialah: i.4. Membina jadual kekerapan relatif bagi data terkumpul. Jawab SEMUA tugasan tersebut. iv. Melukis carta pai iii. Pilih salah satu tajuk di atas (a) dan buat satu rakaman video mengenai pengajaran dan pembelajaran yang telah dirancang.org/math/statistics 15 15 . ii. Tugasan Arahan Tugasan 1 Untuk setiap topik berikut. Pengumpulan dan Pegurusan Data iii. Sukatan Kecenderungan Memusat v.

perwakilan data iii.E-Forum 1. d) Bincangkan mengapa kita tidak boleh hanya bergantung kepada sukatan kecenderungan memusat sahaja dalam memperihalkan taburan data. sukatan kecenderungan memusat iv. 3. JUMLAH 4 Mac 2013 5 18 Mac 2013 1 April 2013 15 April 2013 5 5 5 60 . Setiap pelajar MESTI menjawab setiap soalan tersebut dengan mengemukakan 3 isi penting (lebih kurang 150 patah perkataan) bagi setiap jawapan. sukatan serakan b) Bincangkan beberapa contoh penyalahgunaan statistik dalam kehidupan seharian. 5. Selain dari menjawab soalan tersebut. 2. c) Bincangkan kepentingan nilai-nilai etika dalam mengintepretasi data. pengumpulan dan pengurusan data ii. 4. Kelewatan untuk menjawab dan memberi komentar mengikut tarikh yang ditetapkan akan menjejaskan markah kerja kursus yang disediakan. Tajuk-tajuk adalah seperti berikut: a) Bincangkan kegunaan konsep-konsep statistik berikut: i. Pelajar perlu peka dengan tarikh-tarikh yang ditetapkan. setiap pelajar juga perlu membuat komentar terhadap sekurang-kurangnya satu (1) jawapan yang dikemukakan oleh rakan sekumpulan yang lain bagi setiap soalan yang dikemukakan. Pensyarah E-Learning bagi setiap kumpulan akan memuat naik (upload) 4 soalan untuk dibincangkan bersama dalam kalangan ahli kumpulan masing-masing di dalam portal MyGuru (Group Forum). Jawapan mestilah dalam bentuk hujah yang ilmiah.

isi di huraikan dan ada contoh. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. penyampaian yang sederhana. Idea tersusun dengan kemas. Tiada kesalahan format & bahasa. D E Gagal melengkapkan tugasan & Tidak menjawab soalan. E-Forum (20%) Tahap perbahasan secara ilmiah yang cemerlang. Tiada contoh. Idea disusun dengan baik. ada contoh yang konkrit. ada elemen interaksi yang baik. Kesalahan format & bahasa tidak melebihi 7 perkara. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. penyampaian yang tidak berkesan. penyampaian yang baik & menarik dan ada idea yang kemas Ada penjelasan. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara). SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS TUGASAN 1 DAN TUGASAN 2 (40%) A Menepati format penulisan. penyampaian sederhana dan sekadar ada. idea yang bernas. Tahap perbahasan ilmiah yang sederhana. C+ C Tahap perbincangan yang rendah. Ada idea asli yang bernas. isi mencukupi. isi mencukupi. isi mencukupi. Kesalahan format & bahasa melebihi 8 perkara. Idea disusun dengan baik. Tidak ada penjelasan. isi mencukupi. Tiada kesalahan bahasa. Kesalahan format melebihi 5 perkara. ada idea tetapi kurang kemas. Ada idea sendiri yang baik. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 4 kesalahan). Ada idea asli yang bernas. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 3 kesalahan). menarik & kreatif. isi mencukupi. menarik dan idea yang bernas. Tidak lengkap. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. menarik & kreatif. isi di huraikan dan ada contoh. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. isi diolah dan dikembangkan dengan baik. Kesalahan format minima (tidak melebihi 3 perkara) & keslahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkataan). isi di huraikan dan ada contoh. Idea tersusun dengan kemas. isi mencukupi. idea yang bernas. Kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. idea yang tidak jelas. . Menepati format. Isi tidak mencukupi. penyampaian yang baik. penyampaian yang baik. penyampaian yang cemerlang & kemas. isi dikembangkan dengan baik. ada elemen interaksi. isi tidak dihuraikan. A- B+ B B- Ada perbahasan secara ilmiah. isi mencukupi. Tahap perbahasan sederhana. ada contoh yang baik dan konkrit. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. idea yang bernas. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). menarik & kreatif. Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. Menepati format. ada elemen interaksi yang baik.5. Ada Idea sendiri. penyampaian yang baik. kreatif dan kritis. isi di huraikan dan ada contoh. Tahap perbahasan secara ilmiah yang baik. Menepati format.

Sentiasa rujuk kepada pengumuman dari masa ke semasa.6. Pastikan anda menjadi pelajar yang aktif. Karya anda mestilah asli dari idea anda sendiri. Ketidakhadiran boleh menyebab anda dihalang (bar) dari menduduki peperiksaan akhir. Kehadiran dan penglibatan pada setiap tutorial adalah WAJIB. Sentiasa AWAS dan PEKA dengan tarikh-tarikh yang berkaitan dengan penghantaran tugasan secara on-line. . Plagiat adalah jenayah intelek yang boleh dikenakan tindakan tatatertib. Pastikan tugasan dihantar mengikut tarikh yang ditetapkan secara on-line. • • • • • • • • • • • PERHATIAN & PERINGATAN!!!!!!! Segala perkara yang berkaitan dengan kursus ini adalah merujuk dan mengikut arahan Pensyarah E-Learning anda. Kegagalan anda melengkapkan & menghantar tugasan adalah tanggungjawab anda sendiri dan menjejaskan markah & gred anda. Serahan pos tidak dianggap sebagai bukti penghantaran. Semua peraturan adalah tertakluk kepada arahan Tutor E-Learning bagi kumpulan masing-masing.

MATRIK KUMPULAN: ____________________ .   PEMARKAHAN RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS   PPGPJJ SEMESTER 1 SESI 2012/2013 KRM3043 ASAS PENGURUSAN DATA TUGASAN 1 / 2 DISEDIAKAN OLEH NAMA NO.

NAMA PENSYARAH E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->