P. 1
PENILAIAN KERJA KURSUS KRM3043 (PPGPJJ)

PENILAIAN KERJA KURSUS KRM3043 (PPGPJJ)

|Views: 212|Likes:
Published by k76
tugasan
tugasan

More info:

Categories:Types, Research
Published by: k76 on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/20/2013

pdf

text

original

Sem 2 2012/13

PENILAIAN KURSUS (PPGPJJ)
KRM3043 ASAS PENGURUSAN DATA

 

DR.  MOHD  FAIZAL  NIZAM  LEE  BIN  ABDULLAH     (PENYELARAS  KURSUS)   FAKULTI  SAINS  DAN  MATEMATIK   Jabatan  Matematik  

 

0 HASIL PEMBELAJARAN KURSUS i. kursus ini menyediakan modul yang akan membantu pelajar meningkatkan mutu dan kualiti pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Ini merupakan pendedahan secara kontekstual bagi memantapkan penguasaan ilmu dan kemahiran anda sebagai seorang guru yang dedikasi dan berinovasi. Anda juga diberikan latihan formatif dan latihan sumatif untuk menguji kefahaman anda bersesuaian dengan ilmu pengetahuan yang disampaikan. ii. Pemberatan Kategori Kerja kursus Peperiksaan Akhir JUMLAH Pemberatan 60% 40% 100% 3. (C4) Membincangkan kesukaran dan miskonsepsi yang biasa dihadapi oleh pelajar dalam tajuk-tajuk tertentu bagi bidang statistik.PENGENALAN Kursus KRM3043 memberikan pendedahan dan pemahaman tentang Asas Pengurusan Data yang merangkumi pembelajaran Matematik di sekolah. iii. Tidak ketinggalan juga. 2.0 PENILAIAN KURSUS 3. EM1) Membuat penilaian dan keputusan secara effektif. (A4. Menganalisis konsep bidang statistik. (C3) Merancang penggunaan bahan konkrit. v. media dan teknologi dalam tajuk-tajuk tertentu bagi bidang statistik.1. iv. (C5. TS2). (A3.2. Agihan Pemberatan Kerja Kursus Bentuk Kerja Kursus Individu JUMLAH Jenis Tugasan Tugasan 1 dan Tugasan 2 E-Forum Agihan Markah (Peratus) 40% 20% 60% . 3. P3) Menunjukkan nilai-nilai etika dalam menginterpretasi data. Aktiviti yang diselitkan menerusi modul ini juga bertujuan untuk menggalakkan anda mengaplikasikan konsep dan prinsip pengajaran yang telah didedahkan dalam konteks pengajaran sebenar di bilik darjah.

Sila layari pautan di bawah sebagai contoh. b. Kursus KRM 3043 ini mengandungi Tugasan 1. Sukatan Kecenderungan Memusat v. Membina jadual kekerapan relatif bagi data terkumpul. Perwakilan Data iv. Sukatan Serakan Tugasan 2 Tarikh Akhir 17 Mac 2013 (Minggu 4) % 10 a.khanacademy. Pengumpulan dan Pegurusan Data iii. i. iv. Jawab SEMUA tugasan tersebut. Sejarah dan Kegunaan Statistik ii. Di samping itu.0 BENTUK KERJA KURSUS SECARA INDIVIDU i. Untuk E-Forum. Tugasan 2 dan E-Forum. Pilih salah satu tajuk di atas (a) dan buat satu rakaman video mengenai pengajaran dan pembelajaran yang telah dirancang. hantar gambar sahaja mencukupi) serta lembaran kerja yang bersesuaian.4. kenal pasti miskonsepsi-miskonsepsi yang biasa dihadapi dan bincangkan cara untuk mengatasinya. rancangkan satu aktiviti 21 April pengajaran yang melibatkan penggunaan satu daripada 2013 bahan berikut: bahan konkrit. Mencari mod bagi data terkumpul menggunakan histogram. Tugasan Arahan Tugasan 1 Untuk setiap topik berikut. (Minggu 8) Aktiviti ini mestilah ditulis dengan arahan yang lengkap dan mudah difahami. Tugasan 1 dan Tugasan 2 yang telah dijawab dengan sempurna perlu dihantar kepada pensyarah E-Learning melalui pautan yang disediakan dalam myGuru3. Tajuk-tajuknya ialah: i. Bagi setiap tajuk di bawah. www.org/math/statistics 15 15 . ii. nyatakan lima kepentingan anda mempelajarinya. Sila baca semua perkara yang terdapat di dalam Panduan Kerja Kursus ini supaya anda mendapat kefahaman yang sebenar tentang bagaimana hendak menyelesaikan kerja kursus anda. ii. iii. Melukis carta pai iii. sila baca arahan yang telah disediakan di bawah. media atau teknologi. Anda juga mestilah menyediakan apa-apa bahan bantu mengajar yang digunakan dalam aktiviti tersebut (sekiranya bahan adalah objek 3D.

Kelewatan untuk menjawab dan memberi komentar mengikut tarikh yang ditetapkan akan menjejaskan markah kerja kursus yang disediakan. pengumpulan dan pengurusan data ii. c) Bincangkan kepentingan nilai-nilai etika dalam mengintepretasi data. Tajuk-tajuk adalah seperti berikut: a) Bincangkan kegunaan konsep-konsep statistik berikut: i. 3.E-Forum 1. d) Bincangkan mengapa kita tidak boleh hanya bergantung kepada sukatan kecenderungan memusat sahaja dalam memperihalkan taburan data. Pelajar perlu peka dengan tarikh-tarikh yang ditetapkan. Selain dari menjawab soalan tersebut. JUMLAH 4 Mac 2013 5 18 Mac 2013 1 April 2013 15 April 2013 5 5 5 60 . 4. Jawapan mestilah dalam bentuk hujah yang ilmiah. sukatan kecenderungan memusat iv. sukatan serakan b) Bincangkan beberapa contoh penyalahgunaan statistik dalam kehidupan seharian. Pensyarah E-Learning bagi setiap kumpulan akan memuat naik (upload) 4 soalan untuk dibincangkan bersama dalam kalangan ahli kumpulan masing-masing di dalam portal MyGuru (Group Forum). Setiap pelajar MESTI menjawab setiap soalan tersebut dengan mengemukakan 3 isi penting (lebih kurang 150 patah perkataan) bagi setiap jawapan. perwakilan data iii. 2. 5. setiap pelajar juga perlu membuat komentar terhadap sekurang-kurangnya satu (1) jawapan yang dikemukakan oleh rakan sekumpulan yang lain bagi setiap soalan yang dikemukakan.

idea yang bernas. Tiada kesalahan format & bahasa. isi mencukupi. Tidak ada penjelasan. Menepati format. D E Gagal melengkapkan tugasan & Tidak menjawab soalan. isi di huraikan dan ada contoh. Ada idea asli yang bernas. penyampaian sederhana dan sekadar ada. isi di huraikan dan ada contoh. penyampaian yang cemerlang & kemas. C+ C Tahap perbincangan yang rendah. kreatif dan kritis. isi mencukupi. Ada idea sendiri yang baik. . Ada idea asli yang bernas. Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. penyampaian yang sederhana. Tahap perbahasan ilmiah yang sederhana. penyampaian yang baik. isi di huraikan dan ada contoh. isi di huraikan dan ada contoh. penyampaian yang tidak berkesan. isi tidak dihuraikan. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. menarik & kreatif. menarik & kreatif. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 3 kesalahan). penyampaian yang baik. Idea tersusun dengan kemas. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. idea yang bernas. Ada Idea sendiri. isi mencukupi. Isi tidak mencukupi. isi diolah dan dikembangkan dengan baik. ada contoh yang konkrit. ada elemen interaksi yang baik. Kesalahan format melebihi 5 perkara. ada idea tetapi kurang kemas. ada elemen interaksi. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). Menepati format. idea yang bernas. isi mencukupi. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. Idea disusun dengan baik. ada contoh yang baik dan konkrit. Kesalahan format & bahasa tidak melebihi 7 perkara. penyampaian yang baik & menarik dan ada idea yang kemas Ada penjelasan. isi mencukupi. isi dikembangkan dengan baik. SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS TUGASAN 1 DAN TUGASAN 2 (40%) A Menepati format penulisan. Idea tersusun dengan kemas. isi mencukupi. E-Forum (20%) Tahap perbahasan secara ilmiah yang cemerlang. Kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 4 kesalahan). Tidak lengkap. Kesalahan format minima (tidak melebihi 3 perkara) & keslahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkataan). Tiada contoh. Tahap perbahasan secara ilmiah yang baik. Tiada kesalahan bahasa. idea yang tidak jelas. Idea disusun dengan baik. penyampaian yang baik. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format & bahasa melebihi 8 perkara. isi mencukupi. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Tahap perbahasan sederhana. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara). menarik dan idea yang bernas. A- B+ B B- Ada perbahasan secara ilmiah. ada elemen interaksi yang baik. menarik & kreatif.5. Menepati format.

. Kehadiran dan penglibatan pada setiap tutorial adalah WAJIB. Kegagalan anda melengkapkan & menghantar tugasan adalah tanggungjawab anda sendiri dan menjejaskan markah & gred anda. Sentiasa AWAS dan PEKA dengan tarikh-tarikh yang berkaitan dengan penghantaran tugasan secara on-line. Semua peraturan adalah tertakluk kepada arahan Tutor E-Learning bagi kumpulan masing-masing. Serahan pos tidak dianggap sebagai bukti penghantaran. Ketidakhadiran boleh menyebab anda dihalang (bar) dari menduduki peperiksaan akhir.6. Plagiat adalah jenayah intelek yang boleh dikenakan tindakan tatatertib. Karya anda mestilah asli dari idea anda sendiri. • • • • • • • • • • • PERHATIAN & PERINGATAN!!!!!!! Segala perkara yang berkaitan dengan kursus ini adalah merujuk dan mengikut arahan Pensyarah E-Learning anda. Pastikan tugasan dihantar mengikut tarikh yang ditetapkan secara on-line. Sentiasa rujuk kepada pengumuman dari masa ke semasa. Pastikan anda menjadi pelajar yang aktif.

  PEMARKAHAN RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS   PPGPJJ SEMESTER 1 SESI 2012/2013 KRM3043 ASAS PENGURUSAN DATA TUGASAN 1 / 2 DISEDIAKAN OLEH NAMA NO. MATRIK KUMPULAN: ____________________ .

NAMA PENSYARAH E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->