RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PANITIA PENDIDIKAN MORAL 2013

1. MESYUARAT PANITIA Tarikh : Awal Januari dan awal Jun Objektif : Merancang akitiviti tahunan untuk panitia; berbincang tentang masalah P&P dan cara mengatasinya. Sasaran : Guru Pendidikan Moral. 2. PROGRAM KECERIAAN Tarikh : Bulan Mei Objektif : Menceriakan persekitaran sekolah. Sasaran : Murid tahun 5 3. SAMBUTAN KEMERDEKAAN Tarikh : Bulan Ogos Objektif : Menyemarakkan semangat patriotik. Sasaran : Semua warga sekolah. 4. MINGGU SOPAN-SANTUN Tarikh : Bulan September Objektif : Menyemai dan membiasakan sikap saling hormatmenghormati dalam kalangan murid terhadap guru. Sasaran : Semua murid.

Disediakan oleh: ____________________ (SUMIYYAH MD JAMIL)

Huraian Sukatan Pelajaran dan Rancangan Tahunan Pelupusan Fail Ujian Bulanan Ujian Semester √ √ √ √ APRIL JULAI 03 √ 04 05 06 07 Projek keceriaan 08 09 10 Sambutan Kemerdekaan Minggu sopansantun Menyediakan laporan aktiviti tahunan OGOS MAC JUN MEI .Ketua Panitia Pendidikan Moral Tarikh: 30 Mac 2011 TAKWIM PANITIA PENDIDIKAN MORAL TAHUN 2011 SEPTEMBER NOVEMBER √ FEBRUARI DISEMBER √ √ √  √ √ √ √ √ OKTOBER JANUARI BULAN BIL AKTIVITI 01 02 Mesyuarat Panitia Penubuhan AJK Menyediakan Sukatan Pelajaran.

1 . Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar.1 . 5. 3.Laporan Pertengahan Tahun Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1.Kebersihan diri murid: 6. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita .2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul . 2.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid. 2. 7.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya. 4.4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4. .2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru. Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan. 6.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2. 6. Zon Majidi. Disediakan oleh. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah. 3.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN . They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral. 2. 2.Zon Skudai.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas .

Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3. 8. Zon Majidi. Kuala Lumpur dan Melaka. SJK ( C ) Foon Yew 1.Zon Skudai.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas .Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru. 4.1 . 9.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita .Kebersihan diri murid: 6. .Sempena menyambut Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral.U K Farm.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru. 2.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita. 3.4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. 2. 6.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6. Laporan Tahunan Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1. Disediakan oleh. 5. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4. 7.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini.1 . Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah.pihak sekolah telah mengadakan aktiviti menghiasi kawasan sekolah untuk merayakan hari kebesaran itu. 3.SJK ( C ) Foon Yew 1.Murid-murid melawat ke J B Village.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul .Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN . Lawatan sambil belajar diadakan kepada murid-murid. 2.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya. 2. 6. Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar.