RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PANITIA PENDIDIKAN MORAL 2013

1. MESYUARAT PANITIA Tarikh : Awal Januari dan awal Jun Objektif : Merancang akitiviti tahunan untuk panitia; berbincang tentang masalah P&P dan cara mengatasinya. Sasaran : Guru Pendidikan Moral. 2. PROGRAM KECERIAAN Tarikh : Bulan Mei Objektif : Menceriakan persekitaran sekolah. Sasaran : Murid tahun 5 3. SAMBUTAN KEMERDEKAAN Tarikh : Bulan Ogos Objektif : Menyemarakkan semangat patriotik. Sasaran : Semua warga sekolah. 4. MINGGU SOPAN-SANTUN Tarikh : Bulan September Objektif : Menyemai dan membiasakan sikap saling hormatmenghormati dalam kalangan murid terhadap guru. Sasaran : Semua murid.

Disediakan oleh: ____________________ (SUMIYYAH MD JAMIL)

Huraian Sukatan Pelajaran dan Rancangan Tahunan Pelupusan Fail Ujian Bulanan Ujian Semester √ √ √ √ APRIL JULAI 03 √ 04 05 06 07 Projek keceriaan 08 09 10 Sambutan Kemerdekaan Minggu sopansantun Menyediakan laporan aktiviti tahunan OGOS MAC JUN MEI .Ketua Panitia Pendidikan Moral Tarikh: 30 Mac 2011 TAKWIM PANITIA PENDIDIKAN MORAL TAHUN 2011 SEPTEMBER NOVEMBER √ FEBRUARI DISEMBER √ √ √  √ √ √ √ √ OKTOBER JANUARI BULAN BIL AKTIVITI 01 02 Mesyuarat Panitia Penubuhan AJK Menyediakan Sukatan Pelajaran.

Laporan Pertengahan Tahun Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1.1 . Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar. Disediakan oleh. 3.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul .Zon Skudai. 2. 2.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun. 3. .Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah. 6.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral.Kebersihan diri murid: 6.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita. 2.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas .4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu.1 . 7. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita . Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan. 4.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN .Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid. Zon Majidi. 2.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini. 6. 5.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3.

SJK ( C ) Foon Yew 1. Zon Majidi.1 . 8. 7.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN .Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita . Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini. Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah. 2.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah. Disediakan oleh.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu.SJK ( C ) Foon Yew 1.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2. 2. 3. Lawatan sambil belajar diadakan kepada murid-murid.1 . 5.pihak sekolah telah mengadakan aktiviti menghiasi kawasan sekolah untuk merayakan hari kebesaran itu.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas . 3. Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan. 6.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya. Laporan Tahunan Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1. 9.Kebersihan diri murid: 6. Kuala Lumpur dan Melaka.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral.4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6.Murid-murid melawat ke J B Village. 6.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3. 4.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul . .Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru. 2. 2. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4.Sempena menyambut Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia.Zon Skudai.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid.U K Farm.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful