RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PANITIA PENDIDIKAN MORAL 2013

1. MESYUARAT PANITIA Tarikh : Awal Januari dan awal Jun Objektif : Merancang akitiviti tahunan untuk panitia; berbincang tentang masalah P&P dan cara mengatasinya. Sasaran : Guru Pendidikan Moral. 2. PROGRAM KECERIAAN Tarikh : Bulan Mei Objektif : Menceriakan persekitaran sekolah. Sasaran : Murid tahun 5 3. SAMBUTAN KEMERDEKAAN Tarikh : Bulan Ogos Objektif : Menyemarakkan semangat patriotik. Sasaran : Semua warga sekolah. 4. MINGGU SOPAN-SANTUN Tarikh : Bulan September Objektif : Menyemai dan membiasakan sikap saling hormatmenghormati dalam kalangan murid terhadap guru. Sasaran : Semua murid.

Disediakan oleh: ____________________ (SUMIYYAH MD JAMIL)

Huraian Sukatan Pelajaran dan Rancangan Tahunan Pelupusan Fail Ujian Bulanan Ujian Semester √ √ √ √ APRIL JULAI 03 √ 04 05 06 07 Projek keceriaan 08 09 10 Sambutan Kemerdekaan Minggu sopansantun Menyediakan laporan aktiviti tahunan OGOS MAC JUN MEI .Ketua Panitia Pendidikan Moral Tarikh: 30 Mac 2011 TAKWIM PANITIA PENDIDIKAN MORAL TAHUN 2011 SEPTEMBER NOVEMBER √ FEBRUARI DISEMBER √ √ √  √ √ √ √ √ OKTOBER JANUARI BULAN BIL AKTIVITI 01 02 Mesyuarat Panitia Penubuhan AJK Menyediakan Sukatan Pelajaran.

4. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu. 3. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2. Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar. 2. 2.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid. 6.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN . .4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. 5. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4. Disediakan oleh. 7.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru.Kebersihan diri murid: 6.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas .2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita .Zon Skudai.1 .Laporan Pertengahan Tahun Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah. 6. Zon Majidi. 2.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3. Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan.1 .1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul . 3.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini. 2.

2.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya. 2. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral.SJK ( C ) Foon Yew 1. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah. 2.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid.1 . 2. Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar. Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan. 3.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita .4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. .yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru. 6. 8. 4. 9.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN .Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru. 3.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas .Sempena menyambut Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia.Kebersihan diri murid: 6.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3. 5. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini.1 . SJK ( C ) Foon Yew 1.pihak sekolah telah mengadakan aktiviti menghiasi kawasan sekolah untuk merayakan hari kebesaran itu. Zon Majidi. 6. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini. Disediakan oleh.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6.Zon Skudai.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul .Murid-murid melawat ke J B Village.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah. Kuala Lumpur dan Melaka. Laporan Tahunan Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1.U K Farm. Lawatan sambil belajar diadakan kepada murid-murid. 7.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful