RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PANITIA PENDIDIKAN MORAL 2013

1. MESYUARAT PANITIA Tarikh : Awal Januari dan awal Jun Objektif : Merancang akitiviti tahunan untuk panitia; berbincang tentang masalah P&P dan cara mengatasinya. Sasaran : Guru Pendidikan Moral. 2. PROGRAM KECERIAAN Tarikh : Bulan Mei Objektif : Menceriakan persekitaran sekolah. Sasaran : Murid tahun 5 3. SAMBUTAN KEMERDEKAAN Tarikh : Bulan Ogos Objektif : Menyemarakkan semangat patriotik. Sasaran : Semua warga sekolah. 4. MINGGU SOPAN-SANTUN Tarikh : Bulan September Objektif : Menyemai dan membiasakan sikap saling hormatmenghormati dalam kalangan murid terhadap guru. Sasaran : Semua murid.

Disediakan oleh: ____________________ (SUMIYYAH MD JAMIL)

Huraian Sukatan Pelajaran dan Rancangan Tahunan Pelupusan Fail Ujian Bulanan Ujian Semester √ √ √ √ APRIL JULAI 03 √ 04 05 06 07 Projek keceriaan 08 09 10 Sambutan Kemerdekaan Minggu sopansantun Menyediakan laporan aktiviti tahunan OGOS MAC JUN MEI .Ketua Panitia Pendidikan Moral Tarikh: 30 Mac 2011 TAKWIM PANITIA PENDIDIKAN MORAL TAHUN 2011 SEPTEMBER NOVEMBER √ FEBRUARI DISEMBER √ √ √  √ √ √ √ √ OKTOBER JANUARI BULAN BIL AKTIVITI 01 02 Mesyuarat Panitia Penubuhan AJK Menyediakan Sukatan Pelajaran.

Laporan Pertengahan Tahun Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1. 2. . 2. 4. 7.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN .4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar.Kebersihan diri murid: 6.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita . 3. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral. 2.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru. 6.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6.Zon Skudai.1 .Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid. 2.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun. 5.1 . Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas . Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita. Zon Majidi. 3. 6. Disediakan oleh.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul .

Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini.pihak sekolah telah mengadakan aktiviti menghiasi kawasan sekolah untuk merayakan hari kebesaran itu.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul . 6.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya.Kebersihan diri murid: 6. Disediakan oleh. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4.1 . Lawatan sambil belajar diadakan kepada murid-murid. Zon Majidi. 2.U K Farm.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas . 3. 2.Murid-murid melawat ke J B Village. . 6. 9.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN .1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid. 2. 2. Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2. 4. 8.1 . 5. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah.Sempena menyambut Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia.4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. SJK ( C ) Foon Yew 1. Kuala Lumpur dan Melaka. Laporan Tahunan Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1.Zon Skudai.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita.SJK ( C ) Foon Yew 1. 7.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita . 3.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah. Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful