RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PANITIA PENDIDIKAN MORAL 2013

1. MESYUARAT PANITIA Tarikh : Awal Januari dan awal Jun Objektif : Merancang akitiviti tahunan untuk panitia; berbincang tentang masalah P&P dan cara mengatasinya. Sasaran : Guru Pendidikan Moral. 2. PROGRAM KECERIAAN Tarikh : Bulan Mei Objektif : Menceriakan persekitaran sekolah. Sasaran : Murid tahun 5 3. SAMBUTAN KEMERDEKAAN Tarikh : Bulan Ogos Objektif : Menyemarakkan semangat patriotik. Sasaran : Semua warga sekolah. 4. MINGGU SOPAN-SANTUN Tarikh : Bulan September Objektif : Menyemai dan membiasakan sikap saling hormatmenghormati dalam kalangan murid terhadap guru. Sasaran : Semua murid.

Disediakan oleh: ____________________ (SUMIYYAH MD JAMIL)

Huraian Sukatan Pelajaran dan Rancangan Tahunan Pelupusan Fail Ujian Bulanan Ujian Semester √ √ √ √ APRIL JULAI 03 √ 04 05 06 07 Projek keceriaan 08 09 10 Sambutan Kemerdekaan Minggu sopansantun Menyediakan laporan aktiviti tahunan OGOS MAC JUN MEI .Ketua Panitia Pendidikan Moral Tarikh: 30 Mac 2011 TAKWIM PANITIA PENDIDIKAN MORAL TAHUN 2011 SEPTEMBER NOVEMBER √ FEBRUARI DISEMBER √ √ √  √ √ √ √ √ OKTOBER JANUARI BULAN BIL AKTIVITI 01 02 Mesyuarat Panitia Penubuhan AJK Menyediakan Sukatan Pelajaran.

7.Zon Skudai.2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita. 3. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas . They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral. 2.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita .Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu.1 . Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar. 2.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul . 5. 4.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun. 6.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid.Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah. 6. Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan. . 3.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid.Laporan Pertengahan Tahun Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1. 2.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru. Disediakan oleh.4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. 2.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini.1 .Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN . Zon Majidi.Kebersihan diri murid: 6.

2.Pungutan yang dikumpul melalui aktiviti ini digunakan untuk kebajikan murid. Disediakan oleh.Murid-murid melawat ke J B Village. 4.Semua murid melibatkan diri dalam aktiviti yang dirancang untuk memeriahkan majlis itu. Aktiviti mengumpul bahan terbuang dan yang boleh dikitar semula dilakukan dalam sekolah dan pertandingan antara kelas diadakan untuk menggalakkan murid giat mengambil bahagiandalam aktiviti ini. Laporan Tahunan Panitia Pendidikan Moral SJK ( C ) FOON YEW 1 Tahun 2012 1. Kuala Lumpur dan Melaka.1 Penggunaan kad imbas dan dibaca dalam waktu Pendidikan Moral dalam kelas . 7. Program bebas denggi di sekolah diadakan: 4.1 .Kebersihan diri murid: 6.Suatu majlis perayaan sempena Tahun Baru Cina diadakan untuk semua murid di sekolah. SJK ( C ) Foon Yew 1. 5.2 Program mengosok gigi diadakan dan ditunjukkan cara menjaga dan menggosok gigi yang betul .Tahun ini sekolah SJKC Foon Yew 1 telah dipilih menjadi pengerusi panitia Pendidikan Moral Daerah Johor Bahru. 6. They Poh Lay Setiusaha Panitia Pendidikan Moral. 6. Zon Majidi.Sempena menyambut Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia.3 Ceramah kesihatan diadakan kepada murid-murid tahun 4 hingga tahun 6. 8.2 Pelajar-pelajar yang berada dalam tahap 2 diberikan peluang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk Barangan Malaysia Keunngulan Kita . Kutipan bahan terbuang dan kitar semula: Ceramah mengenai kitar semula diadakan.Zon Skudai. 2.1 Guru-guru panitia memeriksa kekemasan diri murid. 2.Zon Nusajaya telah diadakan pada 07-03-2012 di bilik mesyuarat sekolah ini.Penglibatan dalam perinkat zon dan daerah : 3.SJK ( C ) Foon Yew 1.Jika didapati melanggar peraturan sekolah akan dilaporkan kepada pihak disiplin untuk tindakan selanjutnya. Lawatan sambil belajar diadakan kepada murid-murid. 10 hadiah disediakan untuk setiap darjah. .4 Ceramah mengenai Pencegahan Jenayah oleh pegawai polis diadakan kepada muridmurid tahun 6. Mesyuarat untuk ketua-ketua Zon Bandar.yang dianjurkan oleh panitia P M peringkat zon majidi dan daerah Johor Bahru. 3.Semua murid mengambil bahagian dalam pertandingan melukis poster yang bertajuk SOPAN SANTUN .2 Ceramah sempena Karnival Anti Dadah diadakan untuk memperingatkan murid mengenai bahayanya dadah kepada kita. 9.pihak sekolah telah mengadakan aktiviti menghiasi kawasan sekolah untuk merayakan hari kebesaran itu. 3.Aktiviti-aktiviti tahunan yang dirancang dalam takwim sekolah dapat dilaksanakan mengikut jadual: 2.1 . 2.Aktiviti Hari Wesak: Murid tahun 6 digalakkan mengambil bahagian dalam aktiviti memandikan statue Buddha pada 24-04-2012 di dewan sekolah dan ceramah menasihatkan murid untuk sentiasa berbuat baik dan hendaklah baik hati kepada sesiapa pun.U K Farm.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful