SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Alat & Bahan: Pembaris meter, angkup vernier, tolok skru mikrometer, neraca tuas, neraca elektronik, dawai tembaga, pensil, rambut dan satu sudu teh pasir. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Gunakan pembaris meter, angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil, dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Ulangi ukuran anda. 3. Jadualkan keputusan anda.

Rajah 1

2

Keputusan : Alat pengukur Diameter pensel ( mm ) Diameter dawai kuprum ( mm ) Diameter rambut ( mm )

Pembaris meter Angkup vernier Tolok skru mikrometer Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran:
1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang,

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? a. Paling persis tolok skru mikrometer
b. Paling jitu tolok skru mikrometer

(4 markah)

2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris

meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4.32 cm. Jelaskan? Sengatan skala terkecil pembaris ialah 0.1cm. (3 markah)
3. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan

sehelai kertas? Terangkan. Tolok skru mikrometer kerana ketebalan sehelai kertas tidak melebihi 0.01 mm (4 markah)

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim
3

Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 3. Ulangi ukuran anda.Prosedur: 1. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Penimbang elektronik kerana skala yang paling kecil ialah 0. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir.01 g (6 markah) 2. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. 4 . Jadualkan keputusan anda. 2. Rajah 2 Jadual keputusan Alat pengukuran Neraca tuaas Neraca elektronik Sebatang pensel ( g ) Sesudu pasir ( g ) Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua.Neraca spring (2 markah) 3. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 6 markah ) NOTA: 1. ia tidak persis. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 5 . 2. 3.

Bahan: Sebuah blok kayu. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Letakkan blok kayu di atas lantai. Rekod pemerhatian anda 6. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. dawai. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. 3. Rekod pemerhatian anda. 2. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Prosedur: 1.Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Petik dawai di bahagian tengah. Rajah 3 Pemerhatian Aktiviti Pemerhatian 6 . Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. 4. Baling bola ping-pong ke udara. Cuba tolak bola ke dalam air. 5.

Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. jangka masa detik. Letakkan kerusi di atas meja. 6. pemberat jisim 20 g. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat.Menolak blok kayu di atas lantai Membaling bola pingpong ke udara Memetik dawai yang diikat Menolak bola pin pong ke dalam air Meletakkan buku di atas tapak tangan Kesimpulannya : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 5. Bagi setiap kes. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. 4. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. 3. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. pita detik. dawai penyambung. pek kuasa. 7 . Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Bahan: Pengepit. 2.

Daya graviti ialah 10 N/kg. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. (6 markah) Pecutan gravitinya sama dan g nya ialah 10 m/s 2 atau 10 ms-2 atau g X 10 N /kg 2. Daya bertindak dengan daya graviti. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan.Rajah 4 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) Semua mendapat daya pecutan graviti bumi. (6 markah) Tidak kerana daya pecutan graviti di bulan berbeza dengan daya pecutan di Bumi 4. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? markah) Praktikal 3: Membuat muzik .Kualiti Bunyi (4 jam) 8 (8 .

Ketuk tala bunyi lagi. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Bahan: 3 botol kaca yang sama. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Sentuhkan hujung tala ke atas air. 4. 9 . Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Pada botol A. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. anda menghasilkan bunyi yang lain. Rekod kelangsingan setiap bunyi. sederhana atau tinggi. 5. Prosedur: 1. tala bunyi.rendah. air. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Isi mangkuk dengan air. Beri alasan bagi ramalan anda itu. bongkah kayu dan pensil. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Bagi setiap botol. 6. Rekodkan ukuran anda. Apa yang anda memerhatikan? 2. mangkuk. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Dekatkan ke telinga anda. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. pembaris meter. Ramalkan apa yang berlaku.Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Apa yang anda dengar? 3. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. 7. Botol A diisi ¼ penuh air.

Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . 2. Turus udara yang lebih kecil memberi kelangsingan yang lebih tinggi. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Rekodkan pemerhatian anda. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) Yang paling banyak air kerana turus udaranya kecil. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 10 . Dalam prosedur 6. Dengan melihat data di jadual anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan.8. Turus udara yang lebih besar memberi kelangsingan yang lebih rendah. Kelangsingan bergantung kepada turus udara. Kelangsingan berkaitan dengan turus udara. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. (4 markah) 4. 9.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Tentukan pembesaran teleskop anda. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 14 D. Adakah kesemua alatalat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda.5 D. 3. Bahan: Pembaris meter. 7 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. plastisin. 2.5. kanta cembung (2. pemegang kanta. 11 .

. 3. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk.. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Fungsi kanta mata ialah membesar dan menterbalikkan imej objek. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus..membentukkan imej yang nyata dan songsang. 2. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. (4 markah) ( rujuk tajuk optik spm tingkatan 5 – tajuk teleskop dan mikroskop ) Fungsi kanta objek ialah .. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? ( rujuk mikroskop majmuk tingktan 5) (5 markah) 3. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 12 ..Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. 2.

2 bateri. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. bateri. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Bahan: Pemegang bateri. dawai bersalut.4. 13 Litar A Litar B . ameter. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. beberapa dawai.

Lakukan juga untuk litar B. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap.2. (3 markah) 14 . Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 4. Pasang suis. 5. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Tutup suis. 6. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. (3 markah) 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan.

Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. (3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. suis.3. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. 2. 15 . Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. bateri. 3. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5.

(3 markah) 3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan kedua duanya? Jelaskan hujah anda. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Sekarang keluarkan mentol 1. (3 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Litar selari sambungannya masih selari tetapi suisnya masih 1 (3 markah) Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) 16 . 5. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan baki mentol.4. Perhatikan kecerahan baki mentol. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan.

Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet.20 lilitan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 .Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. galvanometer. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. 4. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. 2. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 17 . tabung didih dan 2 magnet bar. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? (B) Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? (C) Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? (D) Gegelung bergerak ke arah magnet? (E) Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. 5. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Prosedur: 1.

(2 markah) 3. voltmeter AU dan pengapit teras C. (2 markah) 4. 2 teras besi lembut C. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. suis. ameter AU.1. (2 markah) 2. Prosedur: 18 . Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. mentol. (2 markah) 5. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. bekalan kuasa AU. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum.

1. 2. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana keduadua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Dalam transformer di atas. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 3. 19 . 5. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 4.

Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3.Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Dalam penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. (2 markah) 6. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 20 .

8. keapungan dan tenggelam 21 . Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. (2 markah) SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 Julangan.

3 Termometri dan keseimbangan dalam termometri 18 22 .

(ii) benang B direntap ke bawah.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Sediakan dua bekas A dan B. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Perhatikan pergerakan kedua-dua bekas. 23 . Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah.

300 g. Rekod bacaan di pembaris. batang lidi. pembaris setengah meter. pembaris lidi Neraca mampat spring 24 . 200 g. pemberat 500 g. Bahan: Neraca mampat spring. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca.A Objek berat B benang 2. 400 g dan 500 g. 1 kg. Kaedah : 1. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai.

Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. neraca spring. menguji hipotesis anda .5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 25 10 cm . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Bahan: Landasan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Kaedah: 1. membentuk hipotesis. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.2. 5. 3. 4.

Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Yang manakah lebih mudah. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. 3. 2. Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 26 .Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. anda akan _____________ keupayaan mekanikal.

Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.4. Di akhir aktiviti ini. menguji hipotesis anda. membentuk hipotesis. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) (10 markah) (10 27 .

Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Rekod pemerhatian anda. membentuk hipotesis. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. 5. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 2 biji telur. Rekod pemerhatian anda. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). larutan garam. Soalan: 28 . menguji hipotesis anda.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Isikan dua silinder bersenggat. 2. 3. mangkok. PPIK 2: Julangan. 6. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 4.

1. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Di akhir aktiviti ini. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 29 (10 (10 (3 . Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek.

Lukiskan pelan anda. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Pertamanya. kotak kadbod. kertas perang. Menguji rekaan anda. habuk kayu. 2. lembaran polisterin (1 m X 1m). 3. ais. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. beg plastik. serkam kelapa. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. kapas. Buat model anda. menguji hipotesis anda. gam. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk.Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. membentuk hipotesis. dan pita selofan. tali. 5. 6. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Soalan: 1. Prosedur: 1. Jelaskan pelan anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 30 . 4.

jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) (3 (10 (10 31 .1. Di akhir aktiviti ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful