P. 1
Amali Fizik Bersama Jwpn

Amali Fizik Bersama Jwpn

|Views: 89|Likes:
Published by Remy Ray
amali
amali

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Remy Ray on Mar 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2013

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Alat & Bahan: Pembaris meter, angkup vernier, tolok skru mikrometer, neraca tuas, neraca elektronik, dawai tembaga, pensil, rambut dan satu sudu teh pasir. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Gunakan pembaris meter, angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil, dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Ulangi ukuran anda. 3. Jadualkan keputusan anda.

Rajah 1

2

Keputusan : Alat pengukur Diameter pensel ( mm ) Diameter dawai kuprum ( mm ) Diameter rambut ( mm )

Pembaris meter Angkup vernier Tolok skru mikrometer Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran:
1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang,

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? a. Paling persis tolok skru mikrometer
b. Paling jitu tolok skru mikrometer

(4 markah)

2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris

meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4.32 cm. Jelaskan? Sengatan skala terkecil pembaris ialah 0.1cm. (3 markah)
3. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan

sehelai kertas? Terangkan. Tolok skru mikrometer kerana ketebalan sehelai kertas tidak melebihi 0.01 mm (4 markah)

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim
3

4 . 3. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. 2. Ulangi ukuran anda.Prosedur: 1. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Jadualkan keputusan anda. Penimbang elektronik kerana skala yang paling kecil ialah 0. Rajah 2 Jadual keputusan Alat pengukuran Neraca tuaas Neraca elektronik Sebatang pensel ( g ) Sesudu pasir ( g ) Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian.01 g (6 markah) 2.

5 . Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). ia tidak persis. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. 2.Neraca spring (2 markah) 3. 3. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 6 markah ) NOTA: 1. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu.

Petik dawai di bahagian tengah. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu.Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 3. Baling bola ping-pong ke udara. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Prosedur: 1. Rajah 3 Pemerhatian Aktiviti Pemerhatian 6 . dawai. Rekod pemerhatian anda 6. Cuba tolak bola ke dalam air. Rekod pemerhatian anda. 2. Letakkan blok kayu di atas lantai. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 5. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. 4. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Bahan: Sebuah blok kayu. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. bola ping-pong.

Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. pemberat jisim 20 g. pita detik. pek kuasa. jangka masa detik. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Bahan: Pengepit. 7 .Menolak blok kayu di atas lantai Membaling bola pingpong ke udara Memetik dawai yang diikat Menolak bola pin pong ke dalam air Meletakkan buku di atas tapak tangan Kesimpulannya : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 4. 3. Bagi setiap kes. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. 2. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. 5. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Letakkan kerusi di atas meja. 6. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. dawai penyambung. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1.

Rajah 4 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Daya bertindak dengan daya graviti. 3. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) Semua mendapat daya pecutan graviti bumi. (6 markah) Pecutan gravitinya sama dan g nya ialah 10 m/s 2 atau 10 ms-2 atau g X 10 N /kg 2. Daya graviti ialah 10 N/kg. (6 markah) Tidak kerana daya pecutan graviti di bulan berbeza dengan daya pecutan di Bumi 4.Kualiti Bunyi (4 jam) 8 (8 . Jika percubaan ini dilakukan di bulan. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? markah) Praktikal 3: Membuat muzik .

Apa yang anda dengar? 3. air. tala bunyi. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Botol A diisi ¼ penuh air.Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. 7. pembaris meter. Bagi setiap botol. Beri alasan bagi ramalan anda itu. 6. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. bongkah kayu dan pensil. Ketuk tala bunyi lagi. 5. Pada botol A. Isi mangkuk dengan air. 4. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. anda menghasilkan bunyi yang lain. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar.rendah. Dekatkan ke telinga anda. Ramalkan apa yang berlaku. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . sederhana atau tinggi. mangkuk. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Rekodkan ukuran anda. 9 . Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Prosedur: 1. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Apa yang anda memerhatikan? 2.

Dalam prosedur 6. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 10 . (4 markah) 4. Rekodkan pemerhatian anda. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Dengan melihat data di jadual anda. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Turus udara yang lebih kecil memberi kelangsingan yang lebih tinggi. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) Yang paling banyak air kerana turus udaranya kecil. 9.8. Kelangsingan bergantung kepada turus udara. Kelangsingan berkaitan dengan turus udara. 2. Turus udara yang lebih besar memberi kelangsingan yang lebih rendah.

Adakah kesemua alatalat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 11 . Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. 7 D. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. 2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. plastisin. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. pemegang kanta. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. kanta cembung (2. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. 3. 14 D.5 D.5. Bahan: Pembaris meter. Tentukan pembesaran teleskop anda.

Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 12 .. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 3. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Fungsi kanta mata ialah membesar dan menterbalikkan imej objek.. (4 markah) ( rujuk tajuk optik spm tingkatan 5 – tajuk teleskop dan mikroskop ) Fungsi kanta objek ialah . 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1...membentukkan imej yang nyata dan songsang.. 2.Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? ( rujuk mikroskop majmuk tingktan 5) (5 markah) 3. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda.

dawai bersalut. ameter. beberapa dawai. 2 bateri.4. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. bateri. 13 Litar A Litar B . Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Bahan: Pemegang bateri. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1.

4. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. 6. (3 markah) 14 . Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. 5. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Lakukan juga untuk litar B. Tutup suis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol.2. Pasang suis. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 2. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A.

Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri.3. (3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. 2. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. suis. bateri. 15 . Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. 3. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan.

Sekarang keluarkan mentol 1.4. (3 markah) 2. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan kedua duanya? Jelaskan hujah anda. Perhatikan kecerahan baki mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Litar selari sambungannya masih selari tetapi suisnya masih 1 (3 markah) Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) 16 . (3 markah) 3. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 5. Rekod bacaan ameter dan voltmeter.

4. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. tabung didih dan 2 magnet bar. 2. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. 5. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 17 . Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? (B) Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? (C) Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? (D) Gegelung bergerak ke arah magnet? (E) Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. galvanometer.Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Prosedur: 1.20 lilitan.

(2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. voltmeter AU dan pengapit teras C. 2 teras besi lembut C. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. ameter AU. (2 markah) 5. mentol. suis. Prosedur: 18 . bekalan kuasa AU. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. (2 markah) 2. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 3.1. (2 markah) 4.

bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 3. 4. 19 . Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. 5. Dalam transformer di atas. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana keduadua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder.1. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 2.

Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Dalam penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. (2 markah) 6. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa.Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 20 .

8. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. (2 markah) SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 Julangan. keapungan dan tenggelam 21 .

3 Termometri dan keseimbangan dalam termometri 18 22 .

Perhatikan pergerakan kedua-dua bekas. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. 23 . (ii) benang B direntap ke bawah. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Sediakan dua bekas A dan B. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda.

300 g. 1 kg. 400 g dan 500 g. batang lidi. Rekod bacaan di pembaris. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. pembaris setengah meter.A Objek berat B benang 2. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. pemberat 500 g. Bahan: Neraca mampat spring. Kaedah : 1. 200 g. pembaris lidi Neraca mampat spring 24 .

neraca spring.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 25 10 cm . Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 4. 5. Bahan: Landasan. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun.2. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. membentuk hipotesis. menguji hipotesis anda . 3. Kaedah: 1. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.

Yang manakah lebih mudah. Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. 26 . anda akan _____________ keupayaan mekanikal.Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 2. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. 3.

jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) (10 markah) (10 27 . membentuk hipotesis. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.4. menguji hipotesis anda. Di akhir aktiviti ini.

Rekod pemerhatian anda. mangkok. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. membentuk hipotesis. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. 6. menguji hipotesis anda. 3. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 5. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. 2. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. larutan garam. 4. Soalan: 28 . Rekod pemerhatian anda. 2 biji telur. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Isikan dua silinder bersenggat. PPIK 2: Julangan. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air.

PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk.1. 29 (10 (10 (3 . Di akhir aktiviti ini. 3. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek.

Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). lembaran polisterin (1 m X 1m). beg plastik. Buat model anda. kapas. Soalan: 1. Pertamanya. kertas perang. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. gam. Jelaskan pelan anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 30 . Prosedur: 1. 2. membentuk hipotesis. kotak kadbod. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. 5. 4. ais. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. serkam kelapa. 6. dan pita selofan. 3. Menguji rekaan anda. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. menguji hipotesis anda. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. habuk kayu. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. tali. Lukiskan pelan anda.

1. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) (3 (10 (10 31 . Di akhir aktiviti ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->