SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Alat & Bahan: Pembaris meter, angkup vernier, tolok skru mikrometer, neraca tuas, neraca elektronik, dawai tembaga, pensil, rambut dan satu sudu teh pasir. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Gunakan pembaris meter, angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil, dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Ulangi ukuran anda. 3. Jadualkan keputusan anda.

Rajah 1

2

Keputusan : Alat pengukur Diameter pensel ( mm ) Diameter dawai kuprum ( mm ) Diameter rambut ( mm )

Pembaris meter Angkup vernier Tolok skru mikrometer Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran:
1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang,

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? a. Paling persis tolok skru mikrometer
b. Paling jitu tolok skru mikrometer

(4 markah)

2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris

meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4.32 cm. Jelaskan? Sengatan skala terkecil pembaris ialah 0.1cm. (3 markah)
3. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan

sehelai kertas? Terangkan. Tolok skru mikrometer kerana ketebalan sehelai kertas tidak melebihi 0.01 mm (4 markah)

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim
3

2.01 g (6 markah) 2. 4 .Prosedur: 1. 3. Rajah 2 Jadual keputusan Alat pengukuran Neraca tuaas Neraca elektronik Sebatang pensel ( g ) Sesudu pasir ( g ) Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Penimbang elektronik kerana skala yang paling kecil ialah 0. Jadualkan keputusan anda. Ulangi ukuran anda. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik.

Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 2. ia tidak persis.Neraca spring (2 markah) 3. 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 6 markah ) NOTA: 1. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. 5 . Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu.

Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Rekod pemerhatian anda. dawai. Petik dawai di bahagian tengah. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Prosedur: 1. Letakkan blok kayu di atas lantai. Rekod pemerhatian anda 6.Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rajah 3 Pemerhatian Aktiviti Pemerhatian 6 . bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 2. Bahan: Sebuah blok kayu. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 3. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Cuba tolak bola ke dalam air. 5. Rekod pemerhatian anda. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda. 4. Baling bola ping-pong ke udara.

pemberat jisim 20 g. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Letakkan kerusi di atas meja. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. 6. 7 . dawai penyambung. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf.Menolak blok kayu di atas lantai Membaling bola pingpong ke udara Memetik dawai yang diikat Menolak bola pin pong ke dalam air Meletakkan buku di atas tapak tangan Kesimpulannya : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Bahan: Pengepit. pita detik. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. 4. 5. 3. 2. jangka masa detik. Bagi setiap kes. pek kuasa.

3. (6 markah) Tidak kerana daya pecutan graviti di bulan berbeza dengan daya pecutan di Bumi 4. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan.Kualiti Bunyi (4 jam) 8 (8 . Daya bertindak dengan daya graviti. (6 markah) Pecutan gravitinya sama dan g nya ialah 10 m/s 2 atau 10 ms-2 atau g X 10 N /kg 2. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) Semua mendapat daya pecutan graviti bumi.Rajah 4 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Daya graviti ialah 10 N/kg. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? markah) Praktikal 3: Membuat muzik . Jika percubaan ini dilakukan di bulan. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan.

5. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Bahan: 3 botol kaca yang sama. tala bunyi. Apa yang anda dengar? 3. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Ramalkan apa yang berlaku. 9 . Rekod kelangsingan setiap bunyi. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Apa yang anda memerhatikan? 2. 4. Ketuk tala bunyi lagi. Botol A diisi ¼ penuh air. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Rekodkan ukuran anda. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. bongkah kayu dan pensil. 7. Dekatkan ke telinga anda. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . pembaris meter.Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar.rendah. anda menghasilkan bunyi yang lain. Pada botol A. Isi mangkuk dengan air. air. mangkuk. Prosedur: 1. Dengar bunyi yang anda hasilkan. 6. Bagi setiap botol. sederhana atau tinggi.

2. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Turus udara yang lebih kecil memberi kelangsingan yang lebih tinggi. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 10 . Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Dengan melihat data di jadual anda. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Kelangsingan bergantung kepada turus udara. 9. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) Yang paling banyak air kerana turus udaranya kecil. Dalam prosedur 6.8. (4 markah) 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Kelangsingan berkaitan dengan turus udara. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Turus udara yang lebih besar memberi kelangsingan yang lebih rendah. Rekodkan pemerhatian anda. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama .

Tentukan pembesaran teleskop anda. 2. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. 11 . Adakah kesemua alatalat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. pemegang kanta. kanta cembung (2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. plastisin. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 14 D. 7 D.5 D.5. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 3. Bahan: Pembaris meter. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah.

2. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Fungsi kanta mata ialah membesar dan menterbalikkan imej objek. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk.membentukkan imej yang nyata dan songsang. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? ( rujuk mikroskop majmuk tingktan 5) (5 markah) 3.. 2... (4 markah) ( rujuk tajuk optik spm tingkatan 5 – tajuk teleskop dan mikroskop ) Fungsi kanta objek ialah . Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 12 . Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda.Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1...

2 bateri. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. bateri. dawai bersalut. Bahan: Pemegang bateri. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. ameter.4. beberapa dawai. 13 Litar A Litar B . voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1.

6. Pasang suis. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter.2. Lakukan juga untuk litar B. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. 4. 5. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. (3 markah) 14 . Perhatikan kecerahan kedua mentol. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Tutup suis.

Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. 3. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. 2. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.3. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. (3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. bateri. 15 . suis. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol.

Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan kedua duanya? Jelaskan hujah anda. (3 markah) 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.4. Sekarang keluarkan mentol 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. 5. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan baki mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. Litar selari sambungannya masih selari tetapi suisnya masih 1 (3 markah) Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) 16 .

Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 17 . Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Prosedur: 1. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. tabung didih dan 2 magnet bar. 4. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. galvanometer. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? (B) Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? (C) Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? (D) Gegelung bergerak ke arah magnet? (E) Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet.20 lilitan. 2. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 .

1. Prosedur: 18 . Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. bekalan kuasa AU. (2 markah) 5. (2 markah) 3. (2 markah) 6. mentol. suis. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. (2 markah) 4. ameter AU. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 2. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. 2 teras besi lembut C. voltmeter AU dan pengapit teras C.

Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Dalam transformer di atas. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. 4. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 3. 19 .1. 2. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana keduadua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. 5.

Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik. Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4.Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 20 . Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. (2 markah) 6.

Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. keapungan dan tenggelam 21 . (2 markah) SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 Julangan.8.

3 Termometri dan keseimbangan dalam termometri 18 22 .

b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 23 . Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Perhatikan pergerakan kedua-dua bekas.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Sediakan dua bekas A dan B. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. (ii) benang B direntap ke bawah. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda.

Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Kaedah : 1. batang lidi. pembaris setengah meter. Rekod bacaan di pembaris. 400 g dan 500 g. Bahan: Neraca mampat spring. 1 kg. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. pembaris lidi Neraca mampat spring 24 . Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai.A Objek berat B benang 2. 300 g. pemberat 500 g. 200 g.

Bahan: Landasan. membentuk hipotesis. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Kaedah: 1.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 25 10 cm . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. 3. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring.2. 5. menguji hipotesis anda . neraca spring. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. 4. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris.

Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. 2. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda.Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 26 . Yang manakah lebih mudah. 3. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan.

4. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) (10 markah) (10 27 . merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. menguji hipotesis anda. membentuk hipotesis. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Di akhir aktiviti ini. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

Soalan: 28 . 4. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. mangkok. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. 2 biji telur. PPIK 2: Julangan. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. 5. Rekod pemerhatian anda. 2. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. menguji hipotesis anda. 6. larutan garam. Isikan dua silinder bersenggat. membentuk hipotesis. Rekod pemerhatian anda. 3.

Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan.1. 3. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 29 (10 (10 (3 .

gam. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. ais. Jelaskan pelan anda. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Pertamanya. Lukiskan pelan anda. habuk kayu. menguji hipotesis anda. membentuk hipotesis. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 30 . Soalan: 1. beg plastik. 5. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. 6. Menguji rekaan anda. dan pita selofan. 2. kapas. lembaran polisterin (1 m X 1m).Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Prosedur: 1. kertas perang. 4. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. 3. tali. kotak kadbod. serkam kelapa. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Buat model anda.

Di akhir aktiviti ini.1. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) (3 (10 (10 31 .