SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Alat & Bahan: Pembaris meter, angkup vernier, tolok skru mikrometer, neraca tuas, neraca elektronik, dawai tembaga, pensil, rambut dan satu sudu teh pasir. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Gunakan pembaris meter, angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil, dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Ulangi ukuran anda. 3. Jadualkan keputusan anda.

Rajah 1

2

Keputusan : Alat pengukur Diameter pensel ( mm ) Diameter dawai kuprum ( mm ) Diameter rambut ( mm )

Pembaris meter Angkup vernier Tolok skru mikrometer Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran:
1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang,

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? a. Paling persis tolok skru mikrometer
b. Paling jitu tolok skru mikrometer

(4 markah)

2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris

meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4.32 cm. Jelaskan? Sengatan skala terkecil pembaris ialah 0.1cm. (3 markah)
3. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan

sehelai kertas? Terangkan. Tolok skru mikrometer kerana ketebalan sehelai kertas tidak melebihi 0.01 mm (4 markah)

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim
3

Jadualkan keputusan anda. 4 . yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Penimbang elektronik kerana skala yang paling kecil ialah 0. 3. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. 2.Prosedur: 1.01 g (6 markah) 2. Ulangi ukuran anda. Rajah 2 Jadual keputusan Alat pengukuran Neraca tuaas Neraca elektronik Sebatang pensel ( g ) Sesudu pasir ( g ) Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 5 .Neraca spring (2 markah) 3. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 6 markah ) NOTA: 1. 3. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. 2. ia tidak persis. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar.

Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rekod pemerhatian anda. 3. 2. Rekod pemerhatian anda. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 5. Petik dawai di bahagian tengah. Bahan: Sebuah blok kayu. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Baling bola ping-pong ke udara. Rekod pemerhatian anda 6. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Rajah 3 Pemerhatian Aktiviti Pemerhatian 6 . Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Rekod pemerhatian anda. Cuba tolak bola ke dalam air. Prosedur: 1. 4. bola ping-pong.Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. dawai. Letakkan blok kayu di atas lantai.

Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Bagi setiap kes. 6. pemberat jisim 20 g. 2. 5. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi.Menolak blok kayu di atas lantai Membaling bola pingpong ke udara Memetik dawai yang diikat Menolak bola pin pong ke dalam air Meletakkan buku di atas tapak tangan Kesimpulannya : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 3. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Letakkan kerusi di atas meja. pek kuasa. 4. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. pita detik. 7 . Bahan: Pengepit. dawai penyambung. jangka masa detik.

Daya bertindak dengan daya graviti. Daya graviti ialah 10 N/kg. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) Semua mendapat daya pecutan graviti bumi.Rajah 4 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (6 markah) Pecutan gravitinya sama dan g nya ialah 10 m/s 2 atau 10 ms-2 atau g X 10 N /kg 2.Kualiti Bunyi (4 jam) 8 (8 . Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 3. (6 markah) Tidak kerana daya pecutan graviti di bulan berbeza dengan daya pecutan di Bumi 4. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? markah) Praktikal 3: Membuat muzik .

Beri alasan bagi ramalan anda itu. Bahan: 3 botol kaca yang sama. tala bunyi. Pada botol A. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Rekod kelangsingan setiap bunyi.rendah. Ketuk tala bunyi lagi. Dengar bunyi yang anda hasilkan. anda menghasilkan bunyi yang lain. Apa yang anda memerhatikan? 2. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . mangkuk. Dekatkan ke telinga anda. 4. Prosedur: 1. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. air. 9 . Ramalkan apa yang berlaku. 5. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. pembaris meter. sederhana atau tinggi. Rekodkan ukuran anda. Isi mangkuk dengan air. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa.Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. 7. Sentuhkan hujung tala ke atas air. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. 6. Botol A diisi ¼ penuh air. bongkah kayu dan pensil. Bagi setiap botol. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Apa yang anda dengar? 3.

Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Turus udara yang lebih besar memberi kelangsingan yang lebih rendah. Kelangsingan berkaitan dengan turus udara. Dengan melihat data di jadual anda. (4 markah) 4. Rekod kelangsingan setiap bunyi. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 10 . Dalam prosedur 6. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.8. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . 9. Rekodkan pemerhatian anda. Turus udara yang lebih kecil memberi kelangsingan yang lebih tinggi. Kelangsingan bergantung kepada turus udara. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) Yang paling banyak air kerana turus udaranya kecil.

Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. 3. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. pemegang kanta. Bahan: Pembaris meter. Adakah kesemua alatalat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 11 .5. Tentukan pembesaran teleskop anda. 14 D. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.5 D. 2. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. kanta cembung (2. plastisin. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. 7 D.

Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. 3.. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? ( rujuk mikroskop majmuk tingktan 5) (5 markah) 3... Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 12 . 2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Fungsi kanta mata ialah membesar dan menterbalikkan imej objek. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil.membentukkan imej yang nyata dan songsang. (4 markah) ( rujuk tajuk optik spm tingkatan 5 – tajuk teleskop dan mikroskop ) Fungsi kanta objek ialah . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 2..Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1.

voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. 2 bateri. ameter. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. dawai bersalut. beberapa dawai. Bahan: Pemegang bateri. 13 Litar A Litar B . bateri.4.

Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Tutup suis. 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. (3 markah) 2. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar.2. Pasang suis. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Lakukan juga untuk litar B. (3 markah) 14 . Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. 6. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. 5.

2. 15 . Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. suis. bateri. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. (3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.3. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. 3. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri.

Sekarang keluarkan mentol 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. 5.4. Perhatikan kecerahan baki mentol. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 3. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Litar selari sambungannya masih selari tetapi suisnya masih 1 (3 markah) Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) 16 . Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan kedua duanya? Jelaskan hujah anda. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan baki mentol.

Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? (B) Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? (C) Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? (D) Gegelung bergerak ke arah magnet? (E) Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. 5.Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. 2.20 lilitan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 17 . Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Prosedur: 1. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. 4. galvanometer. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. tabung didih dan 2 magnet bar. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 .

Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. suis. (2 markah) 2. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 6. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. bekalan kuasa AU. voltmeter AU dan pengapit teras C. (2 markah) 5. (2 markah) 4. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.1. (2 markah) 3. Prosedur: 18 . ameter AU. mentol. 2 teras besi lembut C.

Dalam transformer di atas. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 3.1. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. 19 . Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana keduadua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. 2. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 5. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 4.

Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. (2 markah) 6. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Dalam penghantaran elektrik. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 20 . Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik.

(2 markah) SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 Julangan. keapungan dan tenggelam 21 .8. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik.

3 Termometri dan keseimbangan dalam termometri 18 22 .

Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. (ii) benang B direntap ke bawah. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Sediakan dua bekas A dan B. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 23 . Perhatikan pergerakan kedua-dua bekas.

400 g dan 500 g. pemberat 500 g. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Bahan: Neraca mampat spring. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. 200 g.A Objek berat B benang 2. 1 kg. pembaris lidi Neraca mampat spring 24 . Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Kaedah : 1. Rekod bacaan di pembaris. batang lidi. pembaris setengah meter. 300 g.

merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring.2. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. neraca spring. menguji hipotesis anda . 4. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Kaedah: 1. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. membentuk hipotesis. 3. 5. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Bahan: Landasan.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 25 10 cm .

Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. 2. Yang manakah lebih mudah. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 3. Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 26 . Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda.

menguji hipotesis anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) (10 markah) (10 27 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.4. Di akhir aktiviti ini. membentuk hipotesis.

3. 4. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Rekod pemerhatian anda. 2 biji telur. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. larutan garam. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. menguji hipotesis anda. Soalan: 28 . Rekod pemerhatian anda. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. 6. PPIK 2: Julangan. 2. 5. membentuk hipotesis. mangkok. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Isikan dua silinder bersenggat.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.

Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 29 (10 (10 (3 . 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2.1. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk.

lembaran polisterin (1 m X 1m). Lukiskan pelan anda. Soalan: 1. serkam kelapa. Jelaskan pelan anda. 4.Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). 3. membentuk hipotesis. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. ais. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. dan pita selofan. 2. menguji hipotesis anda. Pertamanya. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. kertas perang. 6. Menguji rekaan anda. tali. 5. Buat model anda. kapas. kotak kadbod. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 30 . Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. gam. beg plastik. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. habuk kayu. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Prosedur: 1.

jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) (3 (10 (10 31 . Di akhir aktiviti ini.1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful