SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Alat & Bahan: Pembaris meter, angkup vernier, tolok skru mikrometer, neraca tuas, neraca elektronik, dawai tembaga, pensil, rambut dan satu sudu teh pasir. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Gunakan pembaris meter, angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil, dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Ulangi ukuran anda. 3. Jadualkan keputusan anda.

Rajah 1

2

Keputusan : Alat pengukur Diameter pensel ( mm ) Diameter dawai kuprum ( mm ) Diameter rambut ( mm )

Pembaris meter Angkup vernier Tolok skru mikrometer Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran:
1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang,

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? a. Paling persis tolok skru mikrometer
b. Paling jitu tolok skru mikrometer

(4 markah)

2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris

meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4.32 cm. Jelaskan? Sengatan skala terkecil pembaris ialah 0.1cm. (3 markah)
3. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan

sehelai kertas? Terangkan. Tolok skru mikrometer kerana ketebalan sehelai kertas tidak melebihi 0.01 mm (4 markah)

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim
3

2. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim.01 g (6 markah) 2. 3. Ulangi ukuran anda. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Rajah 2 Jadual keputusan Alat pengukuran Neraca tuaas Neraca elektronik Sebatang pensel ( g ) Sesudu pasir ( g ) Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Prosedur: 1. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 4 . Jadualkan keputusan anda. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Penimbang elektronik kerana skala yang paling kecil ialah 0.

Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. ia tidak persis. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 3. Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 5 . Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 6 markah ) NOTA: 1. 2. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar.Neraca spring (2 markah) 3.

Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Letakkan blok kayu di atas lantai. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rajah 3 Pemerhatian Aktiviti Pemerhatian 6 . Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. Prosedur: 1. Bahan: Sebuah blok kayu.Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. dawai. Rekod pemerhatian anda. bola ping-pong. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 3. Rekod pemerhatian anda 6. Petik dawai di bahagian tengah. 2. Baling bola ping-pong ke udara. 4. Rekod pemerhatian anda. 5. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Cuba tolak bola ke dalam air. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air.

3. pita detik. pemberat jisim 20 g. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. dawai penyambung. 5. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Bahan: Pengepit. 6. pek kuasa. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. 4. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita.Menolak blok kayu di atas lantai Membaling bola pingpong ke udara Memetik dawai yang diikat Menolak bola pin pong ke dalam air Meletakkan buku di atas tapak tangan Kesimpulannya : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 2. 7 . Bagi setiap kes. Letakkan kerusi di atas meja. jangka masa detik. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1.

Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? markah) Praktikal 3: Membuat muzik . adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. (6 markah) Pecutan gravitinya sama dan g nya ialah 10 m/s 2 atau 10 ms-2 atau g X 10 N /kg 2.Kualiti Bunyi (4 jam) 8 (8 . (6 markah) Tidak kerana daya pecutan graviti di bulan berbeza dengan daya pecutan di Bumi 4.Rajah 4 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Daya graviti ialah 10 N/kg. 3. Daya bertindak dengan daya graviti. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) Semua mendapat daya pecutan graviti bumi.

Isi mangkuk dengan air. Beri alasan bagi ramalan anda itu. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C.Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. air. 5. Rekodkan ukuran anda. Botol A diisi ¼ penuh air. Bagi setiap botol. 7. sederhana atau tinggi. Pada botol A.rendah. Apa yang anda memerhatikan? 2. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. bongkah kayu dan pensil. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. tala bunyi. 6. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Ketuk tala bunyi lagi. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. mangkuk. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Ramalkan apa yang berlaku. Dekatkan ke telinga anda. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . 9 . pembaris meter. Apa yang anda dengar? 3. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 4. anda menghasilkan bunyi yang lain. Prosedur: 1.

Kelangsingan bergantung kepada turus udara. Turus udara yang lebih kecil memberi kelangsingan yang lebih tinggi. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Dalam prosedur 6.8. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rekodkan pemerhatian anda. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) Yang paling banyak air kerana turus udaranya kecil. Turus udara yang lebih besar memberi kelangsingan yang lebih rendah. 9. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 2. Dengan melihat data di jadual anda. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 10 . Kelangsingan berkaitan dengan turus udara. (4 markah) 4.

20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 3.5 D. plastisin. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Bahan: Pembaris meter. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. 2. Adakah kesemua alatalat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. kanta cembung (2.5. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 14 D. Tentukan pembesaran teleskop anda. 11 . pemegang kanta. 7 D.

Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. (4 markah) ( rujuk tajuk optik spm tingkatan 5 – tajuk teleskop dan mikroskop ) Fungsi kanta objek ialah . Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. 2..Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1.. 3.. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? ( rujuk mikroskop majmuk tingktan 5) (5 markah) 3.. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 2. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.membentukkan imej yang nyata dan songsang. Fungsi kanta mata ialah membesar dan menterbalikkan imej objek. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 12 ..

13 Litar A Litar B . dawai bersalut. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. ameter. Bahan: Pemegang bateri. bateri. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. beberapa dawai. 2 bateri.4.

Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Lakukan juga untuk litar B. 6. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. (3 markah) 2. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Perhatikan kecerahan kedua mentol.2. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 14 . Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Pasang suis. 4. Tutup suis. 5.

Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. bateri. 3. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. (3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. 2.3. 15 . Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. suis. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol.

5. Litar selari sambungannya masih selari tetapi suisnya masih 1 (3 markah) Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) 16 . Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter.4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang keluarkan mentol 1. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan kedua duanya? Jelaskan hujah anda.

Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? (B) Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? (C) Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? (D) Gegelung bergerak ke arah magnet? (E) Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif.20 lilitan. tabung didih dan 2 magnet bar. 2. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Prosedur: 1. Bahan: Dawai kuprum bersalut. galvanometer. 5. 4. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 17 . Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan.

Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. (2 markah) 6. (2 markah) 4. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan.1. (2 markah) 3. ameter AU. mentol. 2 teras besi lembut C. suis. (2 markah) 5. bekalan kuasa AU. voltmeter AU dan pengapit teras C. Prosedur: 18 . Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 2. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.

Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana keduadua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. 3. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 5. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. 2. 19 . Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Dalam transformer di atas. 4. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol.1.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 20 . Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4. Dalam penghantaran elektrik. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. (2 markah) 6. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik.

Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. keapungan dan tenggelam 21 .8. (2 markah) SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 Julangan.

3 Termometri dan keseimbangan dalam termometri 18 22 .

Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Perhatikan pergerakan kedua-dua bekas. 23 . Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. (ii) benang B direntap ke bawah. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Sediakan dua bekas A dan B. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda.

Bahan: Neraca mampat spring. pembaris lidi Neraca mampat spring 24 . Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. 400 g dan 500 g. 200 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. batang lidi. pemberat 500 g. 1 kg. pembaris setengah meter. 300 g.A Objek berat B benang 2. Rekod bacaan di pembaris. Kaedah : 1.

menguji hipotesis anda .2. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 25 10 cm . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. 5. membentuk hipotesis. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. neraca spring. Bahan: Landasan. 4. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Kaedah: 1. 3. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 26 . Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 2. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 3. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Yang manakah lebih mudah.Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda.

Di akhir aktiviti ini.4. membentuk hipotesis. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) (10 markah) (10 27 . menguji hipotesis anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah.

menguji hipotesis anda.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Rekod pemerhatian anda. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. membentuk hipotesis. 4. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Isikan dua silinder bersenggat. 6. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 2. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. PPIK 2: Julangan. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. 5. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. larutan garam. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Rekod pemerhatian anda. Soalan: 28 . keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. mangkok. 2 biji telur.

Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. 29 (10 (10 (3 . Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Di akhir aktiviti ini. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 3.1. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk.

kotak kadbod. 6. membentuk hipotesis. tali. 5. beg plastik. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Menguji rekaan anda. Soalan: 1. Pertamanya.Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). dan pita selofan. Buat model anda. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. kertas perang. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. serkam kelapa. ais. Prosedur: 1. habuk kayu. Lukiskan pelan anda. 2. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. kapas. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Jelaskan pelan anda. 4. 3. menguji hipotesis anda. lembaran polisterin (1 m X 1m). Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 30 . gam.

jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) (3 (10 (10 31 .1. Di akhir aktiviti ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful