SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Alat & Bahan: Pembaris meter, angkup vernier, tolok skru mikrometer, neraca tuas, neraca elektronik, dawai tembaga, pensil, rambut dan satu sudu teh pasir. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Gunakan pembaris meter, angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil, dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. 2. Ulangi ukuran anda. 3. Jadualkan keputusan anda.

Rajah 1

2

Keputusan : Alat pengukur Diameter pensel ( mm ) Diameter dawai kuprum ( mm ) Diameter rambut ( mm )

Pembaris meter Angkup vernier Tolok skru mikrometer Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran:
1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang,

yang manakah paling persis? Yang paling jitu? a. Paling persis tolok skru mikrometer
b. Paling jitu tolok skru mikrometer

(4 markah)

2. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris

meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4.32 cm. Jelaskan? Sengatan skala terkecil pembaris ialah 0.1cm. (3 markah)
3. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan

sehelai kertas? Terangkan. Tolok skru mikrometer kerana ketebalan sehelai kertas tidak melebihi 0.01 mm (4 markah)

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim
3

Jadualkan keputusan anda. Penimbang elektronik kerana skala yang paling kecil ialah 0.01 g (6 markah) 2. 4 . Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Ulangi ukuran anda. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik.Prosedur: 1. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. 3. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. 2. Rajah 2 Jadual keputusan Alat pengukuran Neraca tuaas Neraca elektronik Sebatang pensel ( g ) Sesudu pasir ( g ) Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 6 markah ) NOTA: 1. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. 3. ia tidak persis.Neraca spring (2 markah) 3. 5 .

bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 3. bola ping-pong. Rekod pemerhatian anda. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Petik dawai di bahagian tengah. Prosedur: 1. Letakkan blok kayu di atas lantai. Rekod pemerhatian anda 6. Rajah 3 Pemerhatian Aktiviti Pemerhatian 6 . 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Cuba tolak bola ke dalam air. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 5. dawai. Rekod pemerhatian anda. 2. Baling bola ping-pong ke udara. Bahan: Sebuah blok kayu. Rekod pemerhatian anda. 4.

Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. 6. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. dawai penyambung. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Letakkan kerusi di atas meja. 4. Bagi setiap kes. pek kuasa. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. 2.Menolak blok kayu di atas lantai Membaling bola pingpong ke udara Memetik dawai yang diikat Menolak bola pin pong ke dalam air Meletakkan buku di atas tapak tangan Kesimpulannya : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. 7 . Bahan: Pengepit. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. jangka masa detik. pita detik. 3. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. pemberat jisim 20 g. 5.

Daya graviti ialah 10 N/kg. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. (6 markah) Pecutan gravitinya sama dan g nya ialah 10 m/s 2 atau 10 ms-2 atau g X 10 N /kg 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? markah) Praktikal 3: Membuat muzik .Rajah 4 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Kualiti Bunyi (4 jam) 8 (8 . Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Daya bertindak dengan daya graviti. 3. (6 markah) Tidak kerana daya pecutan graviti di bulan berbeza dengan daya pecutan di Bumi 4. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) Semua mendapat daya pecutan graviti bumi.

hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Ramalkan apa yang berlaku. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . 6.rendah. Bagi setiap botol. air. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. 4. 9 . Rekodkan ukuran anda. Apa yang anda dengar? 3. tala bunyi. Apa yang anda memerhatikan? 2.Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . pembaris meter. Botol A diisi ¼ penuh air. bongkah kayu dan pensil. Bahan: 3 botol kaca yang sama. mangkuk. 5. Pada botol A. Ketuk tala bunyi lagi. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. anda menghasilkan bunyi yang lain. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Dekatkan ke telinga anda. sederhana atau tinggi. Prosedur: 1. Isi mangkuk dengan air. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Beri alasan bagi ramalan anda itu. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. 7.

Kelangsingan berkaitan dengan turus udara.8. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 10 . Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. 2. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) Yang paling banyak air kerana turus udaranya kecil. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. (4 markah) 4. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. 9. Dengan melihat data di jadual anda. Rekodkan pemerhatian anda. Turus udara yang lebih besar memberi kelangsingan yang lebih rendah. Kelangsingan bergantung kepada turus udara. Dalam prosedur 6. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Turus udara yang lebih kecil memberi kelangsingan yang lebih tinggi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Adakah kesemua alatalat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 11 . Tentukan pembesaran teleskop anda. kanta cembung (2. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. pemegang kanta. 2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Bahan: Pembaris meter.5. 7 D. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.5 D. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. 14 D. 3. plastisin. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1.

Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? ( rujuk mikroskop majmuk tingktan 5) (5 markah) 3.membentukkan imej yang nyata dan songsang. 3. 2. (4 markah) ( rujuk tajuk optik spm tingkatan 5 – tajuk teleskop dan mikroskop ) Fungsi kanta objek ialah . Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 12 . Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil.. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.. Fungsi kanta mata ialah membesar dan menterbalikkan imej objek. 2.Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda... Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi.

Bahan: Pemegang bateri. ameter. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. 2 bateri. bateri. 13 Litar A Litar B . suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. beberapa dawai. dawai bersalut.4. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri.

2. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. 5. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. 4. (3 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 14 . Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Pasang suis. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Lakukan juga untuk litar B. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. 6. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Tutup suis. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas.

Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan.3. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. suis. 3. bateri. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. 2. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. (3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. 15 .

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan kedua duanya? Jelaskan hujah anda. (3 markah) 3. Sekarang keluarkan mentol 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Perhatikan kecerahan baki mentol.4. Litar selari sambungannya masih selari tetapi suisnya masih 1 (3 markah) Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) 16 . Perhatikan kecerahan baki mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. (3 markah) 2. 5. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan.

tabung didih dan 2 magnet bar. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Prosedur: 1. galvanometer. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 17 . 4. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan.20 lilitan.Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? (B) Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? (C) Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? (D) Gegelung bergerak ke arah magnet? (E) Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. 5. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . 2.

suis. ameter AU. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. (2 markah) 3. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 4. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. (2 markah) 2.1. 2 teras besi lembut C. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. bekalan kuasa AU. voltmeter AU dan pengapit teras C. (2 markah) 5. Prosedur: 18 . (2 markah) 6. mentol. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik.

Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 4. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C.1. 19 . Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. 5. 2. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana keduadua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Dalam transformer di atas. 3. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda.

Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Dalam penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 20 .Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah nama nisbah ini? (2 markah) 4. (2 markah) 6. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3.

(2 markah) SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 Julangan. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. keapungan dan tenggelam 21 .8.

3 Termometri dan keseimbangan dalam termometri 18 22 .

Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 23 . Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. (ii) benang B direntap ke bawah. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Sediakan dua bekas A dan B. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Perhatikan pergerakan kedua-dua bekas.

200 g. pembaris setengah meter. Kaedah : 1. 400 g dan 500 g. Rekod bacaan di pembaris. pemberat 500 g. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai.A Objek berat B benang 2. 1 kg. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. batang lidi. pembaris lidi Neraca mampat spring 24 . Bahan: Neraca mampat spring. 300 g.

merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 4. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. menguji hipotesis anda .5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 25 10 cm . 3. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Bahan: Landasan. 5. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.2. membentuk hipotesis. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Kaedah: 1. neraca spring.

Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 2. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Yang manakah lebih mudah. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 26 . Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. 3.Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah.

Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) (10 markah) (10 27 . merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. membentuk hipotesis. Di akhir aktiviti ini. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.4.

6. Rekod pemerhatian anda.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Rekod pemerhatian anda. Soalan: 28 . Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 4. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. mangkok. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 5. PPIK 2: Julangan. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. menguji hipotesis anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 2. 3. membentuk hipotesis. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Isikan dua silinder bersenggat. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. 2 biji telur. larutan garam.

Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 29 (10 (10 (3 . jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. 3. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan.1. Di akhir aktiviti ini.

menguji hipotesis anda. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 30 . Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. kotak kadbod. gam. 3. Soalan: 1. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Menguji rekaan anda. kapas. 6. dan pita selofan. lembaran polisterin (1 m X 1m). Buat model anda. 2. ais.Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). tali. Pertamanya. Lukiskan pelan anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. habuk kayu. Jelaskan pelan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. 5. 4. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. serkam kelapa. kertas perang. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. beg plastik. Prosedur: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. membentuk hipotesis.

Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? markah) (b) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) (c) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? markah) (d) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? markah) (3 (10 (10 31 .1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful