P. 1
Sains Tingkatan 1 (Bab 2)

Sains Tingkatan 1 (Bab 2)

|Views: 95|Likes:
Published by HeyDa Bakry
nota
nota

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: HeyDa Bakry on Mar 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2013

pdf

text

original

BAB 2 – SEL SEBAGAI UNIT ASAS Salam..Jom belajar sains.

Nota bab 2 ini adalah khusus untuk pelajar tingkatan 1..calon2 PMR juga perlu mengetahui asas dalam sains ini..Selamat belajar!!!

Sel
Apa itu sel? Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. DNA).Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus . Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup. Sel-sel tumbuhan (Plant cells) Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus. . DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan.

Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane). Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast). Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable).Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut. Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel. Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut. Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. . Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini. Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm). Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya.

Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope). Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. . euglena. amoeba dan paramecium. dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus.Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu). chlamydomonas dan yis.

Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. ikan dan beberapa haiwan kecil lain. Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak). reptilia. paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga. amfibia. alga. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. . burung.Organisma unisel.

membiak. Setiap sel adalah berbeza saiz. Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan. .Organisma multisel. bentuk dan struktur. Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel. untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. . . Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan.Organ perkumuhannya adalah vakuol.Bernafas melalui membran sel. . . Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama. bernafas. Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. .Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip.Boleh membesar. . Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) . . Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel. mengeluarkan sisa buangan. . .Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan.  Organisma multisel (ikan) .Membiak dengan cara bertelur. . bergerak.Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air.Makanan utamanya adalah bakteria.Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan.Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission).Bernafas melalui insang. Proses kehidupan organisma unisel dan multisel. .Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium.Makanan utamanya adalah zooplanktons. . membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan.Boleh membesar.

dan dinding usus besar.Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair. sentuhan. paru-paru. Sebagai contoh. . Tisu saraf . Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel.Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus. . dan tekanan. buah pinggang.Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit.Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan. . dan vena darah. Tisu otot terdapat didalam badan. sejuk.  Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan. melindungi. Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue). Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama.Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama. . Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. Sel darah merah. Sel epitelium. yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja. dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue).    Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ.       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf. tisu penyambung. jantung. tisu penghubung (connective tissue). pundi kencing. otot tissu dan tisu saraf. dinding perut. dan otak. Sel otot rangka. Ia dibahagikan kepada otot licin. dan menyokong organ-organ dan badan. Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya. Tisu otot . tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). adaptasi. kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium. usus kecil. Tisu penghubung . jantung. panas.Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan. Sel tulang. . pundi hempedu. dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. otot rangka dan otot jantung. Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan. Sel sperma (pembiakan lelaki).Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls.Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu.

Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan. Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently). . organ seperti hidung. dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). Membuang produk sisa toksik. bronkus. Sebagai contoh.Contoh organ manusia. paru-paru.

Menyerap. Mempertahankan tubuh daripada penyakit. Menghasilkan anak. .Sistem pembiakan (reproductive system). Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut. Sistem limfa (lymphatic system). Sistem rangka (skeletal system). Sistem pernafasan (respiratory system). mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida.

oksigen.Sistem peredaran darah (blood circulatory system). hormon. Sistem endokrin (endocrine system). Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas. dan lain-lain ke seluruh badan. Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan. Sistem saraf (nervous system). Mengangkut bahan-bahan makanan. .

Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. Sel-sel. Membantu pergerakan badan. Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. . Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh selsel badan.Sistem otot (muscular system). organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia. Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar. tisu.    Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan. pernafasan dan penghadaman secara serentak.

pencernaan atau perkumuhan. dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja.Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. organorgan dan sistem. Sebagai contoh. sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan. Ini dikenali sebagai pengkhususan sel. Fungsi yang berbeza di melalui pengkhususan sel. dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama . Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. Melalui pengkhususan sel.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->