Resepi kambing bakar 1 sudu besar pes nasi goreng ADABI 3 sudu besar sos tiram 2 sudu kecil

chicken seasoning 3 sudu besar madu 1 sudu besar thyme 1 sudu besar rosemary 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil lada putih 1 sudu kecil lada hitam minyak zaitun Cara-cara: Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C. Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D Tips dari Chef Norzailina Nordin: Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi. Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun Cara penyediaan 1. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. 2. Tumbuk jintan, lada hitam, daun rosemary kering, garam, gula hingga lumat. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), jus limau, kicap dan sos tiram. 3. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. 4. Perap semalaman dalam peti sejuk. 5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik…

coleslaw. Bahan-Bahan: 1 kg daging kambing 50 gm halia (ditumbuk lumat) 50 gm bawang merah (ditumbuk lumat) 30 gm bawang putih (ditumbuk lumat) 30 gm daun limau (ditumbuk lumat) Cara: Campurkan kesemua item dan perapkan kambing selama setengah jam.** Hidangkan lamb dengan sos lada hitam. sapukan mentega kat daging kambing. terbalikkan daging kambing. mashed potato. Biarkan ia garing sehingga masak. ikut kesesuaian ketuhar masing2 la. Enjoy!. perap la seberapa lama yang boleh..…. lepas tu. najihah tak guna banyak garam. bakar lagi selama 10 minit. Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun 50 gm cili 20 gm serbuk kunyit 20 gm serbuk kurma 20 gm sos tomato . dalam 15minit 180 darjah. bahan: daging kambing madu sos lada hitam sos tiram garam serbuk lada hitam italian herbs mentega cara: perap semua bahan dengan daging kambing kecuali mentega. bila nak panggang. kepanasannya. panggang ja dalam ketuhar. Panggang selama 40 minit (180 darjah Celcius). cuma tabur2 sikit atas daging sebab mentega dah masin. Angkat dan sedia untuk dihidang.Untuk sos lada hitam dan coleslaw boleh check kat sini. timun dan tomato segar…….Untuk kentang putar atau mashed potato bole tengok resepinya kat sini.

Hidang panas-panas . Perap selama 4~ 5 jam Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. • • • • • • • • • 1 keping daging kambing 2 ulas bawang putih . iii. Masukkan dlm kuali dan tutup. 3.) Tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. Ketepikan daging yang dah siap. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng. minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ). Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik… RESEPI 2 Bahan-bahan ( 1 orang ) ii. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe. Perap semalaman dalam peti sejuk. vi. kacau sedikit dan tutup api.Cara penyediaan 1. * x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin. Cara: 1.ditumbuk serbuk lada hitam 3 s/b sos cili 2 s/b sos tomato sedikit kicap 1 biji kentang sederhana besar 1 s/k mentega/marjerin 5 s/b susu segar v. Cara-cara i. lada hitam. 5. garam. 3. 2. sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. jus limau. 4. paling kurang 30 min. masak hingga daging lembut. RESEPI 3 Bhnnya : 4 keping daging kambing 1/4 cwn sos lada hitam jenama life 1/4 cwn so barbeque jenama life sedikit serbuk oregano sedikit serbuk lada hitam Peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. lapkan kesan minyak dalam kuali. (kalau nak cair tambah air pun boleh) [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut. iv. [untuk sos] masukkan sos cili. sedap dimakan bersama dengan sayur rebus. 2. 4. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. dilenyekkan. daun rosemary kering. gula hingga lumat. sos tomato. kicap dan sos tiram. Tumbuk jintan. Angkat dan ketepikan.

mungkin lebih Cara-cara 1. Bahan-bahan ( 4-5 org makan ) • • • • • • • • secawan gula perang 1 tangkai cili merah di kisar halus 1 sudu makan serbuk lada 1 labu bawang besar dikisar halus 3 sudu makan kicap pekat manis 1 sudu kecil oyster sauce sekilo ribs kambing diperap bersama garam dan 1 sudu sebuk jintan putih selama setengah jam air secawan.. 3.tuang baki kuah keatas ribs..rebus sehingga ribs lembut dan kuah menjadi pekat susun ribs dalam dulang bakar. boleh juga ) 1 inci halia – ditumbuk halus 1 sudu makan lada hitam biji...com ribs ni sedap.mungkin kurang..di tumbuk@serbuk lada hitam minyak zaitun (aku guna minyak biasa je) + minyak sapi .. 2. Resepi Nasi Kambing Kabsa ( adapted from Kak Wana's ) 4 keping daging kambing ( bahagian bahu sebab tu je yang paling murah.celop2 dalam baki kuah yang ada.. masukan kesemua bahan dalam satu periuk. ribs siap dibakar.bakar kira2 30 minit dengan api sederhana keluarkan ribs. berperisa.dan siap untuk dihidang.ikut kepekatan...Ribs Kambing Bakar Celop2 ibumuda@myresipi.. hehehe. nak kaki dia..ulang step ke 2. 4.

Resepi rempah Kabsa ( sumber : Kak Wana) Bahan2nya 1 sudu teh serbuk kunyit 1 sudu teh serbuk cili – aku tak guna 1 sudu teh ketumbar biji (aku beli serbuk ketumbar) 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh cengkih 1 sudu teh biji buah pelaga 1 sudu teh jintan kasar + jintan manis ( aku beli serbuk jintan manis dan jintan kasar a. serbuk kunyit. (disebabkan kebanyakannya aku beli serbuk. Cara penyediaan 1. 9. lagipun bila makan kat kedai. Masa buat ni. Kacau dan tutup sehingga nasi tadi betul2 masak..3 cawan beras basmathi 4 1/2 cawan air @ air stok daging (aku guna air biasa) 1/2 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu teh garam 1 kiub ayam/ daging (aku guna daging) 1 sudu makan rempah kabsa (skroll kat bawah ni) safron (safron ni mahal dan susah nak cari. Kisar atau tumbuk bahan2 diatas hingga lumat dan hancur. 7. ayam yang telah di goreng bersama minyak2nya sekali ke dalam beras basmathi. garam. bunga cengkih tu aku tak tumbuk. Lumurkan sedikit garam. kiub ayam/daging. 8. Bila nasi telah masak. 4. rempah kabsa. Titikkan dengan pewarna oren apabila nasi telah kering airnya. Panaskan minyak zaitun bersama 1 sudu minyak sapi di dalam kuali non stik kemudian masukkan kambing.k. halia yg telah ditumbuk dan serbuk lada hitam pada kepingan daging. 2.. 3. bila dah hancur bolehlah digunakan sebagai rempah utk buat masakan kabsa. dua2 tak ada. Jadi tak letak langsung). jadi aku campur je. kalau tak ada. 5. Malas. Buah pelaga. 6. Masukkan 4 1/2 cawan air. Kemudian ketepikan. Cuci bersih beras basmathi kemudian masukkan dalam rice cooker.a jintan manis) 1 sudu teh serbuk halia/ fresh halia (aku guna halia segar) Cara penyediaan. guna pewarna oren. Goreng seketika kambing tadi sehingga di luarnya agak kekuningan. Masaklah nasi seperti biasa. bunga cengkih tu ada je aku tengok tak dihancurkan :) . Hehehe. hidangkan denga sos salata Hara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful