Resepi kambing bakar 1 sudu besar pes nasi goreng ADABI 3 sudu besar sos tiram 2 sudu kecil

chicken seasoning 3 sudu besar madu 1 sudu besar thyme 1 sudu besar rosemary 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil lada putih 1 sudu kecil lada hitam minyak zaitun Cara-cara: Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C. Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D Tips dari Chef Norzailina Nordin: Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi. Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun Cara penyediaan 1. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. 2. Tumbuk jintan, lada hitam, daun rosemary kering, garam, gula hingga lumat. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), jus limau, kicap dan sos tiram. 3. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. 4. Perap semalaman dalam peti sejuk. 5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik…

dalam 15minit 180 darjah. bila nak panggang. ikut kesesuaian ketuhar masing2 la. kepanasannya. Bahan-Bahan: 1 kg daging kambing 50 gm halia (ditumbuk lumat) 50 gm bawang merah (ditumbuk lumat) 30 gm bawang putih (ditumbuk lumat) 30 gm daun limau (ditumbuk lumat) Cara: Campurkan kesemua item dan perapkan kambing selama setengah jam.Untuk kentang putar atau mashed potato bole tengok resepinya kat sini.. Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun 50 gm cili 20 gm serbuk kunyit 20 gm serbuk kurma 20 gm sos tomato . perap la seberapa lama yang boleh. terbalikkan daging kambing. Enjoy!. bahan: daging kambing madu sos lada hitam sos tiram garam serbuk lada hitam italian herbs mentega cara: perap semua bahan dengan daging kambing kecuali mentega. Angkat dan sedia untuk dihidang. sapukan mentega kat daging kambing. mashed potato. lepas tu. panggang ja dalam ketuhar.** Hidangkan lamb dengan sos lada hitam. najihah tak guna banyak garam.…. timun dan tomato segar……. bakar lagi selama 10 minit. coleslaw. Biarkan ia garing sehingga masak.Untuk sos lada hitam dan coleslaw boleh check kat sini. cuma tabur2 sikit atas daging sebab mentega dah masin. Panggang selama 40 minit (180 darjah Celcius).

4. daun rosemary kering. Perap selama 4~ 5 jam Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit. kicap dan sos tiram. • • • • • • • • • 1 keping daging kambing 2 ulas bawang putih . Cara-cara i. Angkat dan ketepikan. 3. 3. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging. gula hingga lumat. paling kurang 30 min. iii. sedap dimakan bersama dengan sayur rebus. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ). Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. Tumbuk jintan. sos tomato. lada hitam.ditumbuk serbuk lada hitam 3 s/b sos cili 2 s/b sos tomato sedikit kicap 1 biji kentang sederhana besar 1 s/k mentega/marjerin 5 s/b susu segar v. iv. garam. sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. (kalau nak cair tambah air pun boleh) [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut. Ketepikan daging yang dah siap. 2. masak hingga daging lembut. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng. dilenyekkan. vi. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik… RESEPI 2 Bahan-bahan ( 1 orang ) ii.Cara penyediaan 1.) Tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. Masukkan dlm kuali dan tutup. kacau sedikit dan tutup api. 2. Cara: 1. jus limau. RESEPI 3 Bhnnya : 4 keping daging kambing 1/4 cwn sos lada hitam jenama life 1/4 cwn so barbeque jenama life sedikit serbuk oregano sedikit serbuk lada hitam Peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. Perap semalaman dalam peti sejuk. lapkan kesan minyak dalam kuali. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe. 5. [untuk sos] masukkan sos cili. Hidang panas-panas . * x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin. 4.

3.rebus sehingga ribs lembut dan kuah menjadi pekat susun ribs dalam dulang bakar.tuang baki kuah keatas ribs.. masukan kesemua bahan dalam satu periuk.ulang step ke 2.com ribs ni sedap.. boleh juga ) 1 inci halia – ditumbuk halus 1 sudu makan lada hitam biji. 2. Bahan-bahan ( 4-5 org makan ) • • • • • • • • secawan gula perang 1 tangkai cili merah di kisar halus 1 sudu makan serbuk lada 1 labu bawang besar dikisar halus 3 sudu makan kicap pekat manis 1 sudu kecil oyster sauce sekilo ribs kambing diperap bersama garam dan 1 sudu sebuk jintan putih selama setengah jam air secawan..bakar kira2 30 minit dengan api sederhana keluarkan ribs.ikut kepekatan. 4. ribs siap dibakar..mungkin lebih Cara-cara 1..dan siap untuk dihidang. hehehe.mungkin kurang. berperisa.. nak kaki dia..celop2 dalam baki kuah yang ada.di tumbuk@serbuk lada hitam minyak zaitun (aku guna minyak biasa je) + minyak sapi .. Resepi Nasi Kambing Kabsa ( adapted from Kak Wana's ) 4 keping daging kambing ( bahagian bahu sebab tu je yang paling murah....Ribs Kambing Bakar Celop2 ibumuda@myresipi.

Masukkan 4 1/2 cawan air. kalau tak ada. 7. lagipun bila makan kat kedai. serbuk kunyit.. 4.k. Titikkan dengan pewarna oren apabila nasi telah kering airnya. Kemudian ketepikan. 8. bunga cengkih tu ada je aku tengok tak dihancurkan :) . Cara penyediaan 1. 9. dua2 tak ada. (disebabkan kebanyakannya aku beli serbuk. kiub ayam/daging. 2. hidangkan denga sos salata Hara. ayam yang telah di goreng bersama minyak2nya sekali ke dalam beras basmathi. 3. Cuci bersih beras basmathi kemudian masukkan dalam rice cooker. bunga cengkih tu aku tak tumbuk.a jintan manis) 1 sudu teh serbuk halia/ fresh halia (aku guna halia segar) Cara penyediaan. Panaskan minyak zaitun bersama 1 sudu minyak sapi di dalam kuali non stik kemudian masukkan kambing. Kacau dan tutup sehingga nasi tadi betul2 masak. halia yg telah ditumbuk dan serbuk lada hitam pada kepingan daging. Masa buat ni.. 5. Kisar atau tumbuk bahan2 diatas hingga lumat dan hancur. Hehehe. 6. rempah kabsa. Jadi tak letak langsung). Resepi rempah Kabsa ( sumber : Kak Wana) Bahan2nya 1 sudu teh serbuk kunyit 1 sudu teh serbuk cili – aku tak guna 1 sudu teh ketumbar biji (aku beli serbuk ketumbar) 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh cengkih 1 sudu teh biji buah pelaga 1 sudu teh jintan kasar + jintan manis ( aku beli serbuk jintan manis dan jintan kasar a.3 cawan beras basmathi 4 1/2 cawan air @ air stok daging (aku guna air biasa) 1/2 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu teh garam 1 kiub ayam/ daging (aku guna daging) 1 sudu makan rempah kabsa (skroll kat bawah ni) safron (safron ni mahal dan susah nak cari. Lumurkan sedikit garam. guna pewarna oren. Goreng seketika kambing tadi sehingga di luarnya agak kekuningan. Masaklah nasi seperti biasa. Malas. bila dah hancur bolehlah digunakan sebagai rempah utk buat masakan kabsa. Buah pelaga. jadi aku campur je. garam. Bila nasi telah masak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful