Resepi kambing bakar 1 sudu besar pes nasi goreng ADABI 3 sudu besar sos tiram 2 sudu kecil

chicken seasoning 3 sudu besar madu 1 sudu besar thyme 1 sudu besar rosemary 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil lada putih 1 sudu kecil lada hitam minyak zaitun Cara-cara: Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C. Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D Tips dari Chef Norzailina Nordin: Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi. Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun Cara penyediaan 1. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. 2. Tumbuk jintan, lada hitam, daun rosemary kering, garam, gula hingga lumat. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), jus limau, kicap dan sos tiram. 3. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. 4. Perap semalaman dalam peti sejuk. 5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik…

bila nak panggang. sapukan mentega kat daging kambing. terbalikkan daging kambing. cuma tabur2 sikit atas daging sebab mentega dah masin. lepas tu. najihah tak guna banyak garam. Enjoy!. mashed potato.…. coleslaw.** Hidangkan lamb dengan sos lada hitam. Bahan-Bahan: 1 kg daging kambing 50 gm halia (ditumbuk lumat) 50 gm bawang merah (ditumbuk lumat) 30 gm bawang putih (ditumbuk lumat) 30 gm daun limau (ditumbuk lumat) Cara: Campurkan kesemua item dan perapkan kambing selama setengah jam.Untuk sos lada hitam dan coleslaw boleh check kat sini. Panggang selama 40 minit (180 darjah Celcius). ikut kesesuaian ketuhar masing2 la.Untuk kentang putar atau mashed potato bole tengok resepinya kat sini. Angkat dan sedia untuk dihidang. kepanasannya. panggang ja dalam ketuhar. timun dan tomato segar…….. Biarkan ia garing sehingga masak. bahan: daging kambing madu sos lada hitam sos tiram garam serbuk lada hitam italian herbs mentega cara: perap semua bahan dengan daging kambing kecuali mentega. perap la seberapa lama yang boleh. bakar lagi selama 10 minit. Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun 50 gm cili 20 gm serbuk kunyit 20 gm serbuk kurma 20 gm sos tomato . dalam 15minit 180 darjah.

sedap dimakan bersama dengan sayur rebus. Perap semalaman dalam peti sejuk. • • • • • • • • • 1 keping daging kambing 2 ulas bawang putih . 2. 5. paling kurang 30 min. (kalau nak cair tambah air pun boleh) [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut. RESEPI 3 Bhnnya : 4 keping daging kambing 1/4 cwn sos lada hitam jenama life 1/4 cwn so barbeque jenama life sedikit serbuk oregano sedikit serbuk lada hitam Peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. sos tomato. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng. lapkan kesan minyak dalam kuali. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. kacau sedikit dan tutup api. gula hingga lumat. dilenyekkan. [untuk sos] masukkan sos cili. Ketepikan daging yang dah siap. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. iv. 4. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik… RESEPI 2 Bahan-bahan ( 1 orang ) ii. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. iii. Angkat dan ketepikan. 2. Masukkan dlm kuali dan tutup. kicap dan sos tiram. masak hingga daging lembut. daun rosemary kering. jus limau. Tumbuk jintan. 3. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging.ditumbuk serbuk lada hitam 3 s/b sos cili 2 s/b sos tomato sedikit kicap 1 biji kentang sederhana besar 1 s/k mentega/marjerin 5 s/b susu segar v.) Tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. garam. 3.Cara penyediaan 1. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe. Cara-cara i. 4. Hidang panas-panas . lada hitam. Perap selama 4~ 5 jam Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit. vi. * x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin. Cara: 1. minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ).

.rebus sehingga ribs lembut dan kuah menjadi pekat susun ribs dalam dulang bakar. berperisa. 4. 2. ribs siap dibakar.Ribs Kambing Bakar Celop2 ibumuda@myresipi.celop2 dalam baki kuah yang ada.mungkin lebih Cara-cara 1.di tumbuk@serbuk lada hitam minyak zaitun (aku guna minyak biasa je) + minyak sapi .com ribs ni sedap. 3.tuang baki kuah keatas ribs.. hehehe. Resepi Nasi Kambing Kabsa ( adapted from Kak Wana's ) 4 keping daging kambing ( bahagian bahu sebab tu je yang paling murah..ikut kepekatan..... boleh juga ) 1 inci halia – ditumbuk halus 1 sudu makan lada hitam biji..dan siap untuk dihidang.mungkin kurang.ulang step ke 2.bakar kira2 30 minit dengan api sederhana keluarkan ribs.. nak kaki dia... masukan kesemua bahan dalam satu periuk. Bahan-bahan ( 4-5 org makan ) • • • • • • • • secawan gula perang 1 tangkai cili merah di kisar halus 1 sudu makan serbuk lada 1 labu bawang besar dikisar halus 3 sudu makan kicap pekat manis 1 sudu kecil oyster sauce sekilo ribs kambing diperap bersama garam dan 1 sudu sebuk jintan putih selama setengah jam air secawan.

kiub ayam/daging. Lumurkan sedikit garam.3 cawan beras basmathi 4 1/2 cawan air @ air stok daging (aku guna air biasa) 1/2 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu teh garam 1 kiub ayam/ daging (aku guna daging) 1 sudu makan rempah kabsa (skroll kat bawah ni) safron (safron ni mahal dan susah nak cari. bunga cengkih tu ada je aku tengok tak dihancurkan :) . 5. Masa buat ni. (disebabkan kebanyakannya aku beli serbuk.. 7. Kemudian ketepikan. Titikkan dengan pewarna oren apabila nasi telah kering airnya. 6. kalau tak ada. Bila nasi telah masak. Cara penyediaan 1. Jadi tak letak langsung). jadi aku campur je. rempah kabsa.a jintan manis) 1 sudu teh serbuk halia/ fresh halia (aku guna halia segar) Cara penyediaan. bila dah hancur bolehlah digunakan sebagai rempah utk buat masakan kabsa. ayam yang telah di goreng bersama minyak2nya sekali ke dalam beras basmathi. 3. 4.k. lagipun bila makan kat kedai. Goreng seketika kambing tadi sehingga di luarnya agak kekuningan. Malas. Panaskan minyak zaitun bersama 1 sudu minyak sapi di dalam kuali non stik kemudian masukkan kambing. Cuci bersih beras basmathi kemudian masukkan dalam rice cooker. guna pewarna oren. 2. halia yg telah ditumbuk dan serbuk lada hitam pada kepingan daging. bunga cengkih tu aku tak tumbuk. Hehehe. Masukkan 4 1/2 cawan air. Masaklah nasi seperti biasa. Buah pelaga. serbuk kunyit. Resepi rempah Kabsa ( sumber : Kak Wana) Bahan2nya 1 sudu teh serbuk kunyit 1 sudu teh serbuk cili – aku tak guna 1 sudu teh ketumbar biji (aku beli serbuk ketumbar) 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh cengkih 1 sudu teh biji buah pelaga 1 sudu teh jintan kasar + jintan manis ( aku beli serbuk jintan manis dan jintan kasar a.. 9. Kacau dan tutup sehingga nasi tadi betul2 masak. garam. hidangkan denga sos salata Hara. Kisar atau tumbuk bahan2 diatas hingga lumat dan hancur. 8. dua2 tak ada.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful