P. 1
Resepi Kambing

Resepi Kambing

|Views: 188|Likes:
Published by cikgu5898
alhamdulillah
alhamdulillah

More info:

Published by: cikgu5898 on Mar 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2013

pdf

text

original

Resepi kambing bakar 1 sudu besar pes nasi goreng ADABI 3 sudu besar sos tiram 2 sudu kecil

chicken seasoning 3 sudu besar madu 1 sudu besar thyme 1 sudu besar rosemary 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil lada putih 1 sudu kecil lada hitam minyak zaitun Cara-cara: Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C. Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D Tips dari Chef Norzailina Nordin: Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi. Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun Cara penyediaan 1. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. 2. Tumbuk jintan, lada hitam, daun rosemary kering, garam, gula hingga lumat. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), jus limau, kicap dan sos tiram. 3. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. 4. Perap semalaman dalam peti sejuk. 5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik…

Biarkan ia garing sehingga masak. mashed potato. najihah tak guna banyak garam. coleslaw. ikut kesesuaian ketuhar masing2 la. sapukan mentega kat daging kambing. dalam 15minit 180 darjah. terbalikkan daging kambing. bila nak panggang. Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun 50 gm cili 20 gm serbuk kunyit 20 gm serbuk kurma 20 gm sos tomato .…. cuma tabur2 sikit atas daging sebab mentega dah masin. lepas tu. kepanasannya.. Angkat dan sedia untuk dihidang. perap la seberapa lama yang boleh. panggang ja dalam ketuhar. Panggang selama 40 minit (180 darjah Celcius). Enjoy!. bakar lagi selama 10 minit.** Hidangkan lamb dengan sos lada hitam. bahan: daging kambing madu sos lada hitam sos tiram garam serbuk lada hitam italian herbs mentega cara: perap semua bahan dengan daging kambing kecuali mentega.Untuk kentang putar atau mashed potato bole tengok resepinya kat sini.Untuk sos lada hitam dan coleslaw boleh check kat sini. Bahan-Bahan: 1 kg daging kambing 50 gm halia (ditumbuk lumat) 50 gm bawang merah (ditumbuk lumat) 30 gm bawang putih (ditumbuk lumat) 30 gm daun limau (ditumbuk lumat) Cara: Campurkan kesemua item dan perapkan kambing selama setengah jam. timun dan tomato segar…….

vi. Perap selama 4~ 5 jam Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit. (kalau nak cair tambah air pun boleh) [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut. iv. iii. 2. Angkat dan ketepikan. 4. daun rosemary kering. 3. masak hingga daging lembut. 3. gula hingga lumat. paling kurang 30 min. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. jus limau. Masukkan dlm kuali dan tutup. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Cara-cara i. [untuk sos] masukkan sos cili. lapkan kesan minyak dalam kuali. Tumbuk jintan.ditumbuk serbuk lada hitam 3 s/b sos cili 2 s/b sos tomato sedikit kicap 1 biji kentang sederhana besar 1 s/k mentega/marjerin 5 s/b susu segar v. * x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin. sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. dilenyekkan. 2. garam. kacau sedikit dan tutup api. sos tomato. Ketepikan daging yang dah siap. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging.) Tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. • • • • • • • • • 1 keping daging kambing 2 ulas bawang putih . 5. Hidang panas-panas . Perap semalaman dalam peti sejuk. kicap dan sos tiram. RESEPI 3 Bhnnya : 4 keping daging kambing 1/4 cwn sos lada hitam jenama life 1/4 cwn so barbeque jenama life sedikit serbuk oregano sedikit serbuk lada hitam Peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. 4. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. lada hitam. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik… RESEPI 2 Bahan-bahan ( 1 orang ) ii.Cara penyediaan 1. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng. Cara: 1. sedap dimakan bersama dengan sayur rebus. minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ).

3..mungkin kurang. hehehe. berperisa.di tumbuk@serbuk lada hitam minyak zaitun (aku guna minyak biasa je) + minyak sapi .dan siap untuk dihidang....rebus sehingga ribs lembut dan kuah menjadi pekat susun ribs dalam dulang bakar. 4.. ribs siap dibakar..ikut kepekatan.. masukan kesemua bahan dalam satu periuk.celop2 dalam baki kuah yang ada. boleh juga ) 1 inci halia – ditumbuk halus 1 sudu makan lada hitam biji. Bahan-bahan ( 4-5 org makan ) • • • • • • • • secawan gula perang 1 tangkai cili merah di kisar halus 1 sudu makan serbuk lada 1 labu bawang besar dikisar halus 3 sudu makan kicap pekat manis 1 sudu kecil oyster sauce sekilo ribs kambing diperap bersama garam dan 1 sudu sebuk jintan putih selama setengah jam air secawan.Ribs Kambing Bakar Celop2 ibumuda@myresipi.. nak kaki dia.com ribs ni sedap.. 2.tuang baki kuah keatas ribs.mungkin lebih Cara-cara 1...bakar kira2 30 minit dengan api sederhana keluarkan ribs.ulang step ke 2. Resepi Nasi Kambing Kabsa ( adapted from Kak Wana's ) 4 keping daging kambing ( bahagian bahu sebab tu je yang paling murah.

Hehehe. Panaskan minyak zaitun bersama 1 sudu minyak sapi di dalam kuali non stik kemudian masukkan kambing. Jadi tak letak langsung).3 cawan beras basmathi 4 1/2 cawan air @ air stok daging (aku guna air biasa) 1/2 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu teh garam 1 kiub ayam/ daging (aku guna daging) 1 sudu makan rempah kabsa (skroll kat bawah ni) safron (safron ni mahal dan susah nak cari. bunga cengkih tu ada je aku tengok tak dihancurkan :) . Buah pelaga. 7. guna pewarna oren. 5. hidangkan denga sos salata Hara. 4. bunga cengkih tu aku tak tumbuk. Kacau dan tutup sehingga nasi tadi betul2 masak. Goreng seketika kambing tadi sehingga di luarnya agak kekuningan. garam.. lagipun bila makan kat kedai. Resepi rempah Kabsa ( sumber : Kak Wana) Bahan2nya 1 sudu teh serbuk kunyit 1 sudu teh serbuk cili – aku tak guna 1 sudu teh ketumbar biji (aku beli serbuk ketumbar) 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh cengkih 1 sudu teh biji buah pelaga 1 sudu teh jintan kasar + jintan manis ( aku beli serbuk jintan manis dan jintan kasar a. Kisar atau tumbuk bahan2 diatas hingga lumat dan hancur. 8. halia yg telah ditumbuk dan serbuk lada hitam pada kepingan daging. Masa buat ni. Cuci bersih beras basmathi kemudian masukkan dalam rice cooker. bila dah hancur bolehlah digunakan sebagai rempah utk buat masakan kabsa.. serbuk kunyit. 9. kiub ayam/daging. Bila nasi telah masak.a jintan manis) 1 sudu teh serbuk halia/ fresh halia (aku guna halia segar) Cara penyediaan. Kemudian ketepikan. Cara penyediaan 1. (disebabkan kebanyakannya aku beli serbuk. 2. dua2 tak ada. Masukkan 4 1/2 cawan air. rempah kabsa. ayam yang telah di goreng bersama minyak2nya sekali ke dalam beras basmathi. kalau tak ada.k. Titikkan dengan pewarna oren apabila nasi telah kering airnya. 3. jadi aku campur je. Lumurkan sedikit garam. 6. Masaklah nasi seperti biasa. Malas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->