Resepi kambing bakar 1 sudu besar pes nasi goreng ADABI 3 sudu besar sos tiram 2 sudu kecil

chicken seasoning 3 sudu besar madu 1 sudu besar thyme 1 sudu besar rosemary 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil lada putih 1 sudu kecil lada hitam minyak zaitun Cara-cara: Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C. Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D Tips dari Chef Norzailina Nordin: Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi. Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun Cara penyediaan 1. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. 2. Tumbuk jintan, lada hitam, daun rosemary kering, garam, gula hingga lumat. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), jus limau, kicap dan sos tiram. 3. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. 4. Perap semalaman dalam peti sejuk. 5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik…

lepas tu. ikut kesesuaian ketuhar masing2 la. najihah tak guna banyak garam. panggang ja dalam ketuhar. sapukan mentega kat daging kambing. Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun 50 gm cili 20 gm serbuk kunyit 20 gm serbuk kurma 20 gm sos tomato .** Hidangkan lamb dengan sos lada hitam. Enjoy!. perap la seberapa lama yang boleh.Untuk kentang putar atau mashed potato bole tengok resepinya kat sini. cuma tabur2 sikit atas daging sebab mentega dah masin. bahan: daging kambing madu sos lada hitam sos tiram garam serbuk lada hitam italian herbs mentega cara: perap semua bahan dengan daging kambing kecuali mentega. timun dan tomato segar…….Untuk sos lada hitam dan coleslaw boleh check kat sini. coleslaw. kepanasannya..…. bakar lagi selama 10 minit. bila nak panggang. Biarkan ia garing sehingga masak. Angkat dan sedia untuk dihidang. Panggang selama 40 minit (180 darjah Celcius). dalam 15minit 180 darjah. terbalikkan daging kambing. Bahan-Bahan: 1 kg daging kambing 50 gm halia (ditumbuk lumat) 50 gm bawang merah (ditumbuk lumat) 30 gm bawang putih (ditumbuk lumat) 30 gm daun limau (ditumbuk lumat) Cara: Campurkan kesemua item dan perapkan kambing selama setengah jam. mashed potato.

Hidang panas-panas . lada hitam. garam. Masukkan dlm kuali dan tutup. RESEPI 3 Bhnnya : 4 keping daging kambing 1/4 cwn sos lada hitam jenama life 1/4 cwn so barbeque jenama life sedikit serbuk oregano sedikit serbuk lada hitam Peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging. [untuk sos] masukkan sos cili.Cara penyediaan 1. kacau sedikit dan tutup api. kicap dan sos tiram.ditumbuk serbuk lada hitam 3 s/b sos cili 2 s/b sos tomato sedikit kicap 1 biji kentang sederhana besar 1 s/k mentega/marjerin 5 s/b susu segar v. 3. 5. Angkat dan ketepikan. Cara-cara i. Cara: 1. (kalau nak cair tambah air pun boleh) [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut. dilenyekkan. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan.) Tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. vi. 2. minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ). iii. jus limau. • • • • • • • • • 1 keping daging kambing 2 ulas bawang putih . Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik… RESEPI 2 Bahan-bahan ( 1 orang ) ii. daun rosemary kering. Perap semalaman dalam peti sejuk. 2. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. 3. sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. lapkan kesan minyak dalam kuali. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe. Tumbuk jintan. * x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin. Ketepikan daging yang dah siap. sos tomato. gula hingga lumat. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. iv. sedap dimakan bersama dengan sayur rebus. paling kurang 30 min. 4. masak hingga daging lembut. Perap selama 4~ 5 jam Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit. 4. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng.

Ribs Kambing Bakar Celop2 ibumuda@myresipi..celop2 dalam baki kuah yang ada.rebus sehingga ribs lembut dan kuah menjadi pekat susun ribs dalam dulang bakar.mungkin lebih Cara-cara 1. berperisa.bakar kira2 30 minit dengan api sederhana keluarkan ribs.dan siap untuk dihidang.di tumbuk@serbuk lada hitam minyak zaitun (aku guna minyak biasa je) + minyak sapi . ribs siap dibakar. Resepi Nasi Kambing Kabsa ( adapted from Kak Wana's ) 4 keping daging kambing ( bahagian bahu sebab tu je yang paling murah.. Bahan-bahan ( 4-5 org makan ) • • • • • • • • secawan gula perang 1 tangkai cili merah di kisar halus 1 sudu makan serbuk lada 1 labu bawang besar dikisar halus 3 sudu makan kicap pekat manis 1 sudu kecil oyster sauce sekilo ribs kambing diperap bersama garam dan 1 sudu sebuk jintan putih selama setengah jam air secawan.ulang step ke 2...com ribs ni sedap. 4... 2...ikut kepekatan. nak kaki dia.mungkin kurang. masukan kesemua bahan dalam satu periuk.. 3.. boleh juga ) 1 inci halia – ditumbuk halus 1 sudu makan lada hitam biji. hehehe.tuang baki kuah keatas ribs..

4. Masaklah nasi seperti biasa. Malas. Jadi tak letak langsung).3 cawan beras basmathi 4 1/2 cawan air @ air stok daging (aku guna air biasa) 1/2 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu teh garam 1 kiub ayam/ daging (aku guna daging) 1 sudu makan rempah kabsa (skroll kat bawah ni) safron (safron ni mahal dan susah nak cari. ayam yang telah di goreng bersama minyak2nya sekali ke dalam beras basmathi. lagipun bila makan kat kedai. Masukkan 4 1/2 cawan air. bila dah hancur bolehlah digunakan sebagai rempah utk buat masakan kabsa. guna pewarna oren. kiub ayam/daging.. garam. 8. (disebabkan kebanyakannya aku beli serbuk. Buah pelaga. halia yg telah ditumbuk dan serbuk lada hitam pada kepingan daging. 3. Masa buat ni. jadi aku campur je. Panaskan minyak zaitun bersama 1 sudu minyak sapi di dalam kuali non stik kemudian masukkan kambing. 2. bunga cengkih tu ada je aku tengok tak dihancurkan :) . Bila nasi telah masak. Goreng seketika kambing tadi sehingga di luarnya agak kekuningan.k. Titikkan dengan pewarna oren apabila nasi telah kering airnya. kalau tak ada. Kacau dan tutup sehingga nasi tadi betul2 masak. rempah kabsa. 5. bunga cengkih tu aku tak tumbuk. serbuk kunyit. Resepi rempah Kabsa ( sumber : Kak Wana) Bahan2nya 1 sudu teh serbuk kunyit 1 sudu teh serbuk cili – aku tak guna 1 sudu teh ketumbar biji (aku beli serbuk ketumbar) 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh cengkih 1 sudu teh biji buah pelaga 1 sudu teh jintan kasar + jintan manis ( aku beli serbuk jintan manis dan jintan kasar a. Lumurkan sedikit garam. Kemudian ketepikan. 7. hidangkan denga sos salata Hara.a jintan manis) 1 sudu teh serbuk halia/ fresh halia (aku guna halia segar) Cara penyediaan. Cuci bersih beras basmathi kemudian masukkan dalam rice cooker. 9. 6. Hehehe. Kisar atau tumbuk bahan2 diatas hingga lumat dan hancur. Cara penyediaan 1. dua2 tak ada..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful