Resepi kambing bakar 1 sudu besar pes nasi goreng ADABI 3 sudu besar sos tiram 2 sudu kecil

chicken seasoning 3 sudu besar madu 1 sudu besar thyme 1 sudu besar rosemary 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil lada putih 1 sudu kecil lada hitam minyak zaitun Cara-cara: Gaulkan semua bahan. Lumurkan bahan pes dan perap selama 5-6 jam. Lebih lama diperap lebih sedap. Bakar lebih kurang 1 jam 30 minit dalam suhu 180' C. Boleh dimakan dengan nasi putih atau kalau rajin buatlah nasi daging ka. Nasi tomato.. Apa-apa saja. Makan begitu saja pun sodaaapp..!! :D Tips dari Chef Norzailina Nordin: Untuk 20 minit pertama, panggang kambing pada suhu 200 C. Kemudian turunkan suhu pada 180 C dan panggang selama 1 jam 20 minit lagi. Secara amnya, untuk setiap 500 g kambing, anda perlu panggang selama 20 minit. Jadi, kambing yang seberat 2 kg akan mengambil masa (20x4=80 minit). Manakala kambing seberat 3 kg akan memakan masa (20x6=120 minit=2 jam). Namun begitu, yang sukakan daging yang tidak begitu masak (half-done) boleh mengurangkan masa membakar.

Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun Cara penyediaan 1. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. 2. Tumbuk jintan, lada hitam, daun rosemary kering, garam, gula hingga lumat. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), jus limau, kicap dan sos tiram. 3. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb. 4. Perap semalaman dalam peti sejuk. 5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik…

Bahan-Bahan: 1 kg daging kambing 50 gm halia (ditumbuk lumat) 50 gm bawang merah (ditumbuk lumat) 30 gm bawang putih (ditumbuk lumat) 30 gm daun limau (ditumbuk lumat) Cara: Campurkan kesemua item dan perapkan kambing selama setengah jam.** Hidangkan lamb dengan sos lada hitam. coleslaw. mashed potato. sapukan mentega kat daging kambing. bila nak panggang. bakar lagi selama 10 minit.…. panggang ja dalam ketuhar.Untuk sos lada hitam dan coleslaw boleh check kat sini.. perap la seberapa lama yang boleh. lepas tu. timun dan tomato segar……. Angkat dan sedia untuk dihidang. Biarkan ia garing sehingga masak.Untuk kentang putar atau mashed potato bole tengok resepinya kat sini. najihah tak guna banyak garam. ikut kesesuaian ketuhar masing2 la. Enjoy!. dalam 15minit 180 darjah. Panggang selama 40 minit (180 darjah Celcius). terbalikkan daging kambing. Resepi Kambing Panggang Marinate 4 keping daging lamb Bahan rempah perap 5 ulas bawang putih 1 sudu besar lada hitam 1 sudu makan daun rosemary kering 1/2 sudu makan jintan kasar 2 sudu besar sos tiram 1 sudu makan kicap manis 1 sudu besar gula 1 sudu kecil garam 2 sudu besar jus limau 2 – 3 sudu besar minyak zaitun 50 gm cili 20 gm serbuk kunyit 20 gm serbuk kurma 20 gm sos tomato . bahan: daging kambing madu sos lada hitam sos tiram garam serbuk lada hitam italian herbs mentega cara: perap semua bahan dengan daging kambing kecuali mentega. cuma tabur2 sikit atas daging sebab mentega dah masin. kepanasannya.

iii. paling kurang 30 min. Hidang panas-panas . [untuk sos] masukkan sos cili. (nak lembik lagi tambah susu pun takpe. Ketepikan daging yang dah siap. daun rosemary kering. Masukkan dlm kuali dan tutup. masak dalam periuk bersama mentega dan susu. Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng. Perap selama 4~ 5 jam Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit. Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging. kacau sedikit dan tutup api. • • • • • • • • • 1 keping daging kambing 2 ulas bawang putih . masak hingga daging lembut. Tumbuk jintan. sedap dimakan bersama dengan sayur rebus. Cara: 1. jus limau. 2. garam.Cara penyediaan 1. 4. Angkat dan ketepikan. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar atas kuali non stick atau pembakar elektrik… RESEPI 2 Bahan-bahan ( 1 orang ) ii. * x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin. (kalau nak cair tambah air pun boleh) [untuk mashed potato] kentang yang dah direbus lembut. lada hitam.) Tuang sos atas daging dan letakkan mashed potato yang telah siap. vi. 3. 4. sedikit kicap dan serbuk lada hitam dalam kuali tadi. Tumbuk dan gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb.ditumbuk serbuk lada hitam 3 s/b sos cili 2 s/b sos tomato sedikit kicap 1 biji kentang sederhana besar 1 s/k mentega/marjerin 5 s/b susu segar v. minyak zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ). gula hingga lumat. kicap dan sos tiram. Cara-cara i. dilenyekkan. Goreng bawang putih dengan minyak zaitun hingga kekuningan. 5. Perap semalaman dalam peti sejuk. RESEPI 3 Bhnnya : 4 keping daging kambing 1/4 cwn sos lada hitam jenama life 1/4 cwn so barbeque jenama life sedikit serbuk oregano sedikit serbuk lada hitam Peram daging dengan bawang putih dan serbuk lada hitam. 3. 2. sos tomato. lapkan kesan minyak dalam kuali. iv.

.com ribs ni sedap... 4...mungkin lebih Cara-cara 1.celop2 dalam baki kuah yang ada. nak kaki dia. hehehe..dan siap untuk dihidang.ikut kepekatan. Bahan-bahan ( 4-5 org makan ) • • • • • • • • secawan gula perang 1 tangkai cili merah di kisar halus 1 sudu makan serbuk lada 1 labu bawang besar dikisar halus 3 sudu makan kicap pekat manis 1 sudu kecil oyster sauce sekilo ribs kambing diperap bersama garam dan 1 sudu sebuk jintan putih selama setengah jam air secawan.di tumbuk@serbuk lada hitam minyak zaitun (aku guna minyak biasa je) + minyak sapi .tuang baki kuah keatas ribs.Ribs Kambing Bakar Celop2 ibumuda@myresipi. 2.ulang step ke 2.. ribs siap dibakar.mungkin kurang.. masukan kesemua bahan dalam satu periuk.. berperisa. Resepi Nasi Kambing Kabsa ( adapted from Kak Wana's ) 4 keping daging kambing ( bahagian bahu sebab tu je yang paling murah.. 3.bakar kira2 30 minit dengan api sederhana keluarkan ribs.rebus sehingga ribs lembut dan kuah menjadi pekat susun ribs dalam dulang bakar.. boleh juga ) 1 inci halia – ditumbuk halus 1 sudu makan lada hitam biji.

garam. Masukkan 4 1/2 cawan air. Malas.a jintan manis) 1 sudu teh serbuk halia/ fresh halia (aku guna halia segar) Cara penyediaan. Kemudian ketepikan. Hehehe. Masaklah nasi seperti biasa. kiub ayam/daging. Panaskan minyak zaitun bersama 1 sudu minyak sapi di dalam kuali non stik kemudian masukkan kambing. bunga cengkih tu aku tak tumbuk. Jadi tak letak langsung). Cuci bersih beras basmathi kemudian masukkan dalam rice cooker. Masa buat ni. 9. Goreng seketika kambing tadi sehingga di luarnya agak kekuningan. ayam yang telah di goreng bersama minyak2nya sekali ke dalam beras basmathi. Kisar atau tumbuk bahan2 diatas hingga lumat dan hancur. Cara penyediaan 1.. serbuk kunyit.3 cawan beras basmathi 4 1/2 cawan air @ air stok daging (aku guna air biasa) 1/2 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu teh garam 1 kiub ayam/ daging (aku guna daging) 1 sudu makan rempah kabsa (skroll kat bawah ni) safron (safron ni mahal dan susah nak cari. 5. (disebabkan kebanyakannya aku beli serbuk. 6. Resepi rempah Kabsa ( sumber : Kak Wana) Bahan2nya 1 sudu teh serbuk kunyit 1 sudu teh serbuk cili – aku tak guna 1 sudu teh ketumbar biji (aku beli serbuk ketumbar) 1 sudu teh lada hitam 1 sudu teh cengkih 1 sudu teh biji buah pelaga 1 sudu teh jintan kasar + jintan manis ( aku beli serbuk jintan manis dan jintan kasar a. Bila nasi telah masak. Kacau dan tutup sehingga nasi tadi betul2 masak. 3. halia yg telah ditumbuk dan serbuk lada hitam pada kepingan daging. lagipun bila makan kat kedai. jadi aku campur je. bila dah hancur bolehlah digunakan sebagai rempah utk buat masakan kabsa. 8. Lumurkan sedikit garam. dua2 tak ada.k. Titikkan dengan pewarna oren apabila nasi telah kering airnya. Buah pelaga.. guna pewarna oren. kalau tak ada. 2. hidangkan denga sos salata Hara. bunga cengkih tu ada je aku tengok tak dihancurkan :) . 7. rempah kabsa. 4.