P. 1
Nyatakan langkah-langkah yang perlu diambil sebelum, semasa dan selepas temasya tersebut.

Nyatakan langkah-langkah yang perlu diambil sebelum, semasa dan selepas temasya tersebut.

|Views: 1,955|Likes:
Published by Raja Firdaus
Anda ditugaskan menguruskan Temasya Sukan Tahunan Sekolah. Nyatakan langkah-langkah yang perlu diambil sebelum, semasa dan selepas temasya tersebut.
Anda ditugaskan menguruskan Temasya Sukan Tahunan Sekolah. Nyatakan langkah-langkah yang perlu diambil sebelum, semasa dan selepas temasya tersebut.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Raja Firdaus on Mar 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

10/06/2013

$0.99

USD

pdf

text

original

Soalan 2: Anda ditugaskan menguruskan Temasya Sukan Tahunan Sekolah.

Nyatakan langkahlangkah yang perlu diambil sebelum, semasa dan selepas temasya tersebut.

1.0

Pengenalan

Temasya Sukan Tahunan Sekolah merubahkan satu aktiviti sukan yang penting dalam kalendar sekolah dan melibatkan penyertaan murid secara menyeluruh. Setiap sekolah perlu berusaha membangunkan dan membudayakan aktiviti sukan dalam kalangan warga sekolah agar institusi sekolah dapat berfungsi untuk mengembangkan potensi murid secara seimbang dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani.

2.0

Sebelum Temasya Sukan Tahunan 2.1 Wujudkan struktur sukan di sekolah     Mengadakan / menubuhkan Majlis Sukan Sekolah. Pasukan-pasukan rumah sukan ( 4 hingga 6 pasukan ). Memasukkan semua program sukan dalam takwim sekolah. Sekiranya padang sekolah digunakan untuk mengadakan sukan sekolah, trek hendaklah disiapkan awal untuk memberi peluang kepada pelajar-pelajar untuk menjalani latihan dengan mencukupi.  Mengenalpasti VIP yang akan dijemput semasa Temasya Sukan bagi urusan Jemputan dan surat-menyurat. 2.2 Setiap pertandingan yang akan dijalankan hendaklah dikawal oleh peraturan pertandingan. Maklumat pertandingan mesti mempunyai perkara-perkara berikut:       2.3  Nama, tarikh dan tempat pertandingan/kejohanan. Kategori dan acara-acara yang dipertandingkan (timbangan alatan, ukuran dan jarak). Syarat-syarat penyertaan. Nombor peserta. Atur cara. Jadual pertandingan.

Wujudkan AJK kejohanan mengikut keperluan. Antara AJK kecil yang biasa diperlukan adalah Urus setia, Teknikal, Kepegawaian, Pertolongan cemas dan sebagainya.

Peserta dan badan beruniform biasanya akan mengambil bahagian dalam majlis perarakan masuk. Jumlah ini bergantung kepada keperluan dan kesesuaian.1 Perjalanan Majlis Perasmian dan Penutup  Jawatankuasa atur cara. Contohnya permainan bola sepak hanya memerlukan empat orang pegawai pertandingan dalam permainan yang memakan masa 90 minit.   Biasanya ini melibatkan semua kakitangan sekolah tersebut.5 2. 2. 3.6 Jenis dan bilangan alatan yang diperlukan. protokol dan sambutan memainkan peranan penting dan bekerjasama untuk mengawasi perjalanan majlis perasmian dan penutup dari mula hingga akhir. Mesyuarat akhir bersama semua AJK dan raptai. Perjalanan acara yang dipertandingkan:  Pegawai yang di perlukan untuk bertugas dalam satu kejohanan olahraga lebih ramai berbanding dengan permainan yang lain. pembawa papan tanda dan pembawa bendera dan mereka yang terlibat dalam perbarisan perlulah di latih cara berjalan dan membuat tabik hormat ketika melalui pentas utama. 2. Papan tanda pasukan dan pasukan beruniform perlulah di selaraskan agar nampak lebih kemas.4 Anggaran bilangan Pegawai Teknik dan pembantu teknik (pelajar) yang diperlukan. 3. Peserta perbarisan. Oleh itu perkara yang palingcutama yang perlu di ketahui oleh jawatan kuasa perasmian dan penutup ialah jumlah tetamu kehormat dan jemputan khas yang akan hadir.3 3. .4 Upacara menaikkan bendera kejohanan & ucapan perasmian. Majlis perasmian dan penutup di sempurnakan oleh tetamu kehormat di samping itu terdapat juga jemputan khas yang turut di jemput. 3. Oleh kerana itu pengelola kejohanan olahraga perlu memandang serius keperluan pegawai.  Antara fasa yang sangat penting dalam memastikan kelancaran temasya sukan ini nanti. Pengurus temasya sukan juga perlu menyenaraikan tugas-tugas khas mengikut AJK kecil ini dan dibentangkan semasa mesyuarat bersama.2 Lintas hormat kontigen   Semua kontijen yang menyertai kejohanan hendaklah mengambil bahagian.0 Semasa Temasya Sukan Tahunan 3.

Kegagalan ini akan mengganggu urusan penyampaian hadiah dan boleh mengganggu masa atur cara.5 Dalam penyampaian hadiah ada kalanya pakaian yang di pakai oleh penerima hadiah tidak sesuai contohnya memakai selipar ketika menerima hadiah. Kehadiran pegawai yang bertugas dalam satu acara amat perlu di beri perhatian.  Ketua hakim akan mengadakan taklimat kepada hakim-hakim kejohanan. Ingatan perlu diberikan kepada pengurus-pengurus pasukan ketika taklimat pengurus-pengurus pasukan. Pengurus pasukan harus di ingatkan tentang kecuaian ini yang akan menyebabkan banyak sistem terganggu. Masalah ini walaupun nampak kecil tetapi boleh menyebabkan imej pengelola tercemar. sekiranya pegawai tidak hadir jawatan kuasa kepegawaian perlu menghubungi pegawai tersebut untuk mengetahui masalahnya. kejohanan borang-borang teknikal yang kemas dan mempunyai maklumat yang lengkap perlulah disediakan oleh jawatan kuasa teknik dan pertandingan yang dibantu oleh jawatan kuasa pendaftaran Bagi menambah keselesaan pegawai bertugas jawatan kuasa teknik dan peralatan di kehendaki menyediakan payung-payung besar serta meja yang mencukupi di tempat yang sesuai. Seorang pegawai seharusnya hadir 20 minit sebelum acara bermula. 3. Pengurus-pengurus pasukan perlu diberi jadual yang lengkap dengan masa ketika taklimat ini. Satu jawatan kuasa teknikal kepegawaian di wujudkan bagi menjaga kehadiran dan kebajikan pegawai. Untukmelicinkan perjalanan. Pengumuman yang banyak akan membosankan penonton begitu juga pengumuman . Pengurus pasukan juga perlu di ingatkan tentang disiplin yang patut di patuhi ketika menerima hadiah. sekiranya terdapat perubahan jadual pengurus pasukan perlu diberitahu dengan segera. oleh itu ahli jawatan kuasa teknikal ke pegawai akan menyediakan tempat khas sekiranya berkemampuan untuk mengadakan taklimat ini. Pengelola peserta perlu memastikan peserta yang menerima hadiah berdisiplin dari segi pakaian. Terdapat juga keadaan proses penyampaian hadiah tertangguh kerana kegagalan pengurus pasukan menghantar peserta yang terlibat atau wakilnya untuk menerima hadiah.  Kehadiran peserta dari pasukan yang bertanding pada masa yang tepat juga perlu diberi perhatian bagi menjaga imej kejohanan. Juru acara perlu bijak memilih masa untuk membuat pengumuman.

(b)Mengenal pasti kekuatan majlis yang boleh di jadikan pertunjuk di masa akan datang. dan (f) Cadangan penambahbaikan dalam kejohanan yang akan datang.2 Mesyuarat Post moterm:  Mesyuarat post-mortem di definisikan sebagai satu mesyuarat yang di lakukan selepas satu-satu aktiviti (kejohanan olahraga) bagi mengenal pasti  masalah. laporan ini amat penting sebagai bahan rujukan untuk kejohanan yang akan datang. Namun sekiranya perlu atau ada kepentingan terdapat beberapa laporan yang akan diterbitkan oleh jawatan kuasa kecil itu sendiri sebagai contohnya laporan aktiviti yang dibuat oleh jawatan kuasa teknik dan juga laporan keselamatan oleh jawatan kuasa keselamatan. Antara masa pengumuman yang harus di buat ialah: (a) Permulaan acara utama atau akhir. (c) Rekod yang di pecahkan contohnya dalam acara balingan. dan (d) Kehadiran tetamu kehormatan atau jemputan. Tujuan mesyuarat post-mortem: (a)Membentang dapatan dan permasalahan dari unit-unit yang bertugas sebelum. (c) Mengenal pasti kelemahan majlis yang boleh di jadikan sempadan di masa akan datang. kelemahan dan kekuatan yang timbul di sepanjang kejohanan ini berlangsung. (e) Membincangkan prestasi atlet sepanjang kejohanan. 4.0 Selepas Temasya Sukan Tahunan 4. 4. semasa dan selepas kejohanan.yang kurang akan menjadikan kejohanan senyap sunyi. (d) Membincang langkah-langkah untuk mengatasi masalah. (b) Percubaan untuk memecah rekod contohnya dalam acara lompat tinggi. 4. Biasanya laporan setiap jawatan kuasa kecil akan di sunting oleh setiausaha dan di masukkan ke dalam laporan keseluruhan.3 Menyediakan laporan  Setiap jawatan kuasa kecil perlu menyediakan laporan jawatan kuasa kecil. .1 Memastikan semua alatan yang digunakan disimpan dengan baik dan keadaan padang bersih dari segala sampah dan sebagainya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->