P. 1
1. Pjj Krb 3013 Penilaian Kursus Prinsip Pengajaran Bacaan

1. Pjj Krb 3013 Penilaian Kursus Prinsip Pengajaran Bacaan

|Views: 373|Likes:
Published by Hazril Emy

More info:

Published by: Hazril Emy on Mar 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2014

pdf

text

original

Sem 2 2012/13

PENILAIAN KURSUS (PPGPJJ)
KRB 3013 PRINSIP PENGAJARAN BACAAN

ABU BAKAR BIN YUSUF (PENYELARAS KURSUS) FAKULTI PENDIDIKAN & PEMBANGUNAN MANUSIA Jabatan Pengajian Pendidikan

pemikiran kreatif dan kritis sekaligus menghayati nilai-nilai murni dalam pembacaan. Menjelaskan teori. kurikulum kemahiran membaca.kaedah dan teknik membaca.(C1) Menggunakan pendekatan.2.TS3) Mengaplikasikan amalan pengajaran pembacaan menarik.0 PENILAIAN KURSUS 3.pendekatan. Panduan kerja kursus ini diharapkan dapat membantu para pensyarah dan pelajar untuk melengkapkan proses pengajaran dan pembelajaran bagi kursus ini.CT2) 3. Pengetahuan yang diperoleh menerusi pertemuan bersemuka dapat diperluaskan oleh para pelajar menerusi pembacaan.kaedah dan teknik yang menarik serta kreatif dalam pengajaran pembacaan di sekolah rendah(C2. perbincangan. iii.0 BENTUK KERJA KURSUS SECARA INDIVIDU Sila baca SEMUA perkara yang terdapat di bawah supaya anda mendapat kefahaman yang sebenar tentang bagaimana hendak menyelesaikan kerja kursus anda.kaedah dan teknik membaca.1. (A3. ii. 2. .dan isu-isu dalam pengajaran pembacaan di sekolah rendah. bermaklumat serta dapatmemperkembang kreativiti. Kerja kursus merupakan sebahagian dari proses pembelajaran para pelajar dalam kursus ini yang bertujuan untuk meningkatkan keupayaan intelektual. pemikiran kreatif & kritis dan pembinaan sahsiah profesional sebagai seorang guru berwibawa.kemahiran.P2. pendekatan. perdebatan dan penerokaan. Pemberatan Kategori Kerja kursus Peperiksaan Akhir JUMLAH Pemberatan 60% 40% 100% 3. Agihan Pemberatan Kerja Kursus Bentuk Kerja Kursus Individu JUMLAH Jenis Tugasan Esei Ilmiah E-Forum Agihan Markah (Peratus) 30% 30% 60% 4.A1.0 HASIL PEMBELAJARAN KURSUS i.PENGENALAN Kursus KRB 3013 ini bermatlamat untuk mendedahkan pelajar dengan pelbagai teori pembacaan.

2. Anda boleh menentukan sendiri skop perbincangan anda berkaitan tajuk tersebut dengan mengaitkan teori dan model dalam pengajaran dan pembelajaran. Selain dari menjawab soalan tersebut. ESEI ILMIAH Arahan Tugasan 1 : Jawab soalan di bawah. Kelewatan untuk menjawab dan memberi komentar mengikut tarikh yang ditetapkan akan menjejaskan markah kerja kursus yang disediakan. Setiap pelajar MESTI menjawab setiap soalan tersebut dengan mengemukakan 3 isi penting (lebih kurang 200 patah perkataan) bagi setiap jawapan. Penghantaran melewati tarikh yang ditetapkan tidak akan dilayan. Minggu 10 30 JUMLAH 60 . 3. Berdasarkan buku bacaan awal kanak-kanak yang digunakan di sekolah atau pengajaran yang dijalankan di sekolah. • Gunakan cover tugasan yang diberi(Rujuk lampiran 1) • Tugasan MESTI dihantar melalui tapak yang dibina di Portal MyGuru di ruangan Assingment mengikut tarikh yang ditetapkan. pendekatan.Tugasan 4. ARAHAN: Tugasan anda mesti mengandungi: • Pengenalan • Pecahan isi ikut kreativiti • Kesimpulan / penutup • Rujukan • Sertakan bukti/bahan bagi menyokong esei anda. Pelajar perlu peka dengan tarikh-tarikh yang ditetapkan. Bincangkan dari segi teori.2 EFORUM 1. setiap pelajar juga perlu membuat komentar terhadap sekurang-kurangnya dua (2) jawapan yang dikemukakan oleh rakan sekumpulan yang lain bagi setiap soalan yang dikemukakan. Tarikh Akhir Minggu 10 % 30 5. kaedah dan teknik yang digunakan. model. Tutor E-Learning bagi setiap kumpulan akan memuat naik (upload) 5 soalan untuk dibincangkan bersama dalam kalangan ahli kumpulan masing-masing di dalam portal MyGuru (Group Forum). Jawapan mestilah dalam bentuk hujah yang ilmiah.1. Tajuk E-Forum ditentukan oleh tutor E-Learning mengikut kumpulan masing-masing. 4. 5.

5 cm • Bawah 1" (inci) ATAU 2. ada elemen interaksi. Ada idea asli yang bernas. menarik dan idea yang bernas.5. isi di olah dan dikembangkan dengan baik. menarik & kreatif. isi mencukupi. B. kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). Artikel Ilmiah (30%) A Penulisan ilmiah yang cemerlang. B+ Penulisan ilmiah yang sederhana. isi mencukupi. penyampaian yang cemerlang & kemas. Ada idea asli yang bernas.5 cm • Kanan 1” (inci) ATAU 2. ada contoh yang konkrit. Idea tersusun dengan kemas. Font: Times New Roman iii. Panjang: 18 . ada contoh yang baik dan konkrit. idea yang bernas. isi dikembangkan dengan baik. PANDUAN MENULIS ESEI ILMIAH. Spacing: 1. ada elemen interaksi yang baik. Idea disusun dengan baik. isi mencukupi. Kesalahan bahasa minima (tidak lebih dari 3 perkara).20 halaman. menepati format. menarik & kreatif. ada elemen interaksi yang baik.0 cm vi. penyampaian yang baik & menarik dan ada idea yang kemas . Tiada kesalahan bahasa. Penulisan mestilah mematuhi format berikut: i.5” (inci) ATAU 3. penyampaian yang baik. idea yang bernas. Format APA ii. isi di huraikan dan ada contoh. penyampaian yang baik. Tiada kesalahan bahasa. B Penulisan ilmiah yang sederhana. Ada perbahasan secara ilmiah. isi di huraikan dan ada contoh. 6. menepati format. • Dinyatakan di dalam esei dan bahagian bibliografi vii. isi mencukupi. Idea tersusun dengan kemas.5 v. idea yang bernas. penyampaian yang baik. menepati format. Idea disusun dengan baik. Saiz: 12 iv. A.Penulisan ilmiah yang baik. Bibliografi/ Sumber rujukan mestilah ada sekurang-kurangnya: • 5 buah buku ilmiah • 4 artikel dari jurnal (bercetak/ atas talian) • 4 Sumber internet yang berwibawa. Tiada kesalahan bahasa. kreatif dan kritis. Tahap perbahasan ilmiah yang sederhana. Tahap perbahasan sederhana.5 cm • Kiri 1.Penulisan secara ilmiah. menarik & kreatif. menepati format. isi mencukupi. Margins: • Atas 1” (inci) ATAU 2. isi di huraikan Tahap perbahasan secara ilmiah yang baik. SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS E-Forum (30%) Tahap perbahasan secara ilmiah yang cemerlang.

• Kegagalan anda melengkapkan & menghantar tugasan adalah tanggungjawab anda sendiri dan menjejaskan markah & gred anda. ada idea tetapi kurang kemas. penyampaian yang sederhana. • Semua peraturan adalah tertakluk kepada arahan Tutor E-Learning bagi kumpulan masing-masing. C+ Penulisan secara ilmiah.dan ada contoh. . D Penulisan lemah. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Tidak lengkap. Ada penjelasan. 6. • Kehadiran dan penglibatan pada setiap tutorial adalah WAJIB. • Ketidakhadiran boleh menyebab anda dihalang (bar) dari menduduki peperiksaan akhir. Tidak ada penjelasan. kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara). • Sentiasa AWAS dan PEKA dengan tarikh-tarikh yang berkaitan dengan penghantaran tugasan secara on-line. Kesalahan bahasa melebihi 8 perkara. • Pastikan anda menjadi pelajar yang aktif. Tiada contoh. isi tidak mencukupi. Serahan pos tidak dianggap sebagai bukti penghantaran. PERHATIAN & PERINGATAN!!!!!!! • Segala perkara yang berkaitan dengan kursus ini adalah merujuk dan mengikut arahan Tutor E-Learning anda. Ada Idea sendiri. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. E Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. isi tdak dihuraikan. isi mencukupi. • Plagiat adalah jenayah intelek yang boleh dikenakan tindakan tatatertib. Kesalahan bahasa tidak melebihi 7 perkara. penyampaian sederhana dan sekadar ada. isi mencukupi. C Penulisan secara ilmiah. penyampaian yang tidak berkesan. Ada idea sendiri yang baik. Kesalahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkara). kesalahan format melebihi 5 perkara. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. Tahap perbincangan yang rendah. isi di huraikan dan ada contoh. • Pastikan tugasan dihantar mengikut tarikh yang ditetapkan secara on-line. • Sentiasa rujuk kepada pengumuman dari masa ke semasa. • Karya anda mestilah asli dari idea anda sendiri. Gagal melengkapkan tugasan & Tidak menjawab soalan. Kesalahan bahasa minima (tidak lebih dari 3 perkara). isi di huraikan dan ada contoh. idea yang tidak jelas.

MATRIK PUSAT PEMBELAJARAN: EL-_________ NAMA TUTOR E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .PEMARKAHAN RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS PPGPJJ SEMESTER 2 SESI 2012/2013 KRB 3013: PRINSIP PENGAJARAN BACAAN TAJUK ESEI ILMIAH DISEDIAKAN OLEH NAMA NO.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->