P. 1
1. Pjj Krb 3013 Penilaian Kursus Prinsip Pengajaran Bacaan

1. Pjj Krb 3013 Penilaian Kursus Prinsip Pengajaran Bacaan

|Views: 372|Likes:
Published by Hazril Emy

More info:

Published by: Hazril Emy on Mar 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/15/2014

pdf

text

original

Sem 2 2012/13

PENILAIAN KURSUS (PPGPJJ)
KRB 3013 PRINSIP PENGAJARAN BACAAN

ABU BAKAR BIN YUSUF (PENYELARAS KURSUS) FAKULTI PENDIDIKAN & PEMBANGUNAN MANUSIA Jabatan Pengajian Pendidikan

kaedah dan teknik membaca.0 HASIL PEMBELAJARAN KURSUS i.TS3) Mengaplikasikan amalan pengajaran pembacaan menarik. .dan isu-isu dalam pengajaran pembacaan di sekolah rendah. (A3.PENGENALAN Kursus KRB 3013 ini bermatlamat untuk mendedahkan pelajar dengan pelbagai teori pembacaan. Pengetahuan yang diperoleh menerusi pertemuan bersemuka dapat diperluaskan oleh para pelajar menerusi pembacaan. Panduan kerja kursus ini diharapkan dapat membantu para pensyarah dan pelajar untuk melengkapkan proses pengajaran dan pembelajaran bagi kursus ini.(C1) Menggunakan pendekatan.2. 2. iii.1.pemikiran kreatif dan kritis sekaligus menghayati nilai-nilai murni dalam pembacaan.0 PENILAIAN KURSUS 3.P2. kurikulum kemahiran membaca. pendekatan. perdebatan dan penerokaan. pemikiran kreatif & kritis dan pembinaan sahsiah profesional sebagai seorang guru berwibawa.kemahiran. Pemberatan Kategori Kerja kursus Peperiksaan Akhir JUMLAH Pemberatan 60% 40% 100% 3. ii.0 BENTUK KERJA KURSUS SECARA INDIVIDU Sila baca SEMUA perkara yang terdapat di bawah supaya anda mendapat kefahaman yang sebenar tentang bagaimana hendak menyelesaikan kerja kursus anda. Menjelaskan teori. Kerja kursus merupakan sebahagian dari proses pembelajaran para pelajar dalam kursus ini yang bertujuan untuk meningkatkan keupayaan intelektual.kaedah dan teknik yang menarik serta kreatif dalam pengajaran pembacaan di sekolah rendah(C2.CT2) 3. perbincangan.kaedah dan teknik membaca.A1. Agihan Pemberatan Kerja Kursus Bentuk Kerja Kursus Individu JUMLAH Jenis Tugasan Esei Ilmiah E-Forum Agihan Markah (Peratus) 30% 30% 60% 4.pendekatan. bermaklumat serta dapatmemperkembang kreativiti.

Tutor E-Learning bagi setiap kumpulan akan memuat naik (upload) 5 soalan untuk dibincangkan bersama dalam kalangan ahli kumpulan masing-masing di dalam portal MyGuru (Group Forum).1. kaedah dan teknik yang digunakan. Tarikh Akhir Minggu 10 % 30 5. setiap pelajar juga perlu membuat komentar terhadap sekurang-kurangnya dua (2) jawapan yang dikemukakan oleh rakan sekumpulan yang lain bagi setiap soalan yang dikemukakan. pendekatan. ARAHAN: Tugasan anda mesti mengandungi: • Pengenalan • Pecahan isi ikut kreativiti • Kesimpulan / penutup • Rujukan • Sertakan bukti/bahan bagi menyokong esei anda. Pelajar perlu peka dengan tarikh-tarikh yang ditetapkan. • Gunakan cover tugasan yang diberi(Rujuk lampiran 1) • Tugasan MESTI dihantar melalui tapak yang dibina di Portal MyGuru di ruangan Assingment mengikut tarikh yang ditetapkan. Penghantaran melewati tarikh yang ditetapkan tidak akan dilayan. Jawapan mestilah dalam bentuk hujah yang ilmiah. Berdasarkan buku bacaan awal kanak-kanak yang digunakan di sekolah atau pengajaran yang dijalankan di sekolah.Tugasan 4. Setiap pelajar MESTI menjawab setiap soalan tersebut dengan mengemukakan 3 isi penting (lebih kurang 200 patah perkataan) bagi setiap jawapan.2 EFORUM 1. Selain dari menjawab soalan tersebut. Anda boleh menentukan sendiri skop perbincangan anda berkaitan tajuk tersebut dengan mengaitkan teori dan model dalam pengajaran dan pembelajaran. 3. Tajuk E-Forum ditentukan oleh tutor E-Learning mengikut kumpulan masing-masing. model. ESEI ILMIAH Arahan Tugasan 1 : Jawab soalan di bawah. Bincangkan dari segi teori. 4. Kelewatan untuk menjawab dan memberi komentar mengikut tarikh yang ditetapkan akan menjejaskan markah kerja kursus yang disediakan. Minggu 10 30 JUMLAH 60 . 2. 5.

5 cm • Kanan 1” (inci) ATAU 2. isi mencukupi. menarik & kreatif. Tiada kesalahan bahasa. Idea tersusun dengan kemas. isi mencukupi.20 halaman. Tahap perbahasan sederhana. idea yang bernas.5. isi mencukupi. idea yang bernas. Penulisan mestilah mematuhi format berikut: i. isi mencukupi. Saiz: 12 iv. menepati format. Idea disusun dengan baik. menarik dan idea yang bernas. isi di olah dan dikembangkan dengan baik. ada contoh yang baik dan konkrit. penyampaian yang baik. Idea disusun dengan baik. Spacing: 1. B Penulisan ilmiah yang sederhana. idea yang bernas. kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara).5” (inci) ATAU 3. Artikel Ilmiah (30%) A Penulisan ilmiah yang cemerlang. menarik & kreatif. Format APA ii. Ada perbahasan secara ilmiah.5 cm • Bawah 1" (inci) ATAU 2. PANDUAN MENULIS ESEI ILMIAH. • Dinyatakan di dalam esei dan bahagian bibliografi vii. ada elemen interaksi yang baik. Ada idea asli yang bernas. penyampaian yang baik & menarik dan ada idea yang kemas . isi mencukupi. SKALA PEMARKAHAN KERJA KURSUS E-Forum (30%) Tahap perbahasan secara ilmiah yang cemerlang. B.5 cm • Kiri 1. isi di huraikan dan ada contoh. Panjang: 18 . isi di huraikan dan ada contoh. penyampaian yang baik. menepati format. isi dikembangkan dengan baik.Penulisan ilmiah yang baik. Idea tersusun dengan kemas. 6. Margins: • Atas 1” (inci) ATAU 2. Bibliografi/ Sumber rujukan mestilah ada sekurang-kurangnya: • 5 buah buku ilmiah • 4 artikel dari jurnal (bercetak/ atas talian) • 4 Sumber internet yang berwibawa. menarik & kreatif. B+ Penulisan ilmiah yang sederhana. menepati format. Kesalahan bahasa minima (tidak lebih dari 3 perkara). isi di huraikan Tahap perbahasan secara ilmiah yang baik. Tiada kesalahan bahasa. ada contoh yang konkrit. Ada idea asli yang bernas.Penulisan secara ilmiah.0 cm vi. menepati format. A. kreatif dan kritis. penyampaian yang baik. ada elemen interaksi. Font: Times New Roman iii.5 v. Tahap perbahasan ilmiah yang sederhana. ada elemen interaksi yang baik. Tiada kesalahan bahasa. penyampaian yang cemerlang & kemas.

Tidak ada penjelasan. • Pastikan anda menjadi pelajar yang aktif. penyampaian yang tidak berkesan. 6. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. • Kehadiran dan penglibatan pada setiap tutorial adalah WAJIB. • Pastikan tugasan dihantar mengikut tarikh yang ditetapkan secara on-line. • Plagiat adalah jenayah intelek yang boleh dikenakan tindakan tatatertib. D Penulisan lemah. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. • Kegagalan anda melengkapkan & menghantar tugasan adalah tanggungjawab anda sendiri dan menjejaskan markah & gred anda. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan bahasa tidak melebihi 7 perkara. Serahan pos tidak dianggap sebagai bukti penghantaran. Kesalahan bahasa minima (tidak lebih dari 3 perkara). C Penulisan secara ilmiah. Ada idea sendiri yang baik. kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. • Sentiasa AWAS dan PEKA dengan tarikh-tarikh yang berkaitan dengan penghantaran tugasan secara on-line. • Karya anda mestilah asli dari idea anda sendiri. C+ Penulisan secara ilmiah. isi mencukupi. • Semua peraturan adalah tertakluk kepada arahan Tutor E-Learning bagi kumpulan masing-masing. . isi tdak dihuraikan. isi mencukupi. Kesalahan bahasa melebihi 8 perkara. kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara). Tahap perbincangan yang rendah.dan ada contoh. Gagal melengkapkan tugasan & Tidak menjawab soalan. idea yang tidak jelas. Ada penjelasan. Ada Idea sendiri. • Sentiasa rujuk kepada pengumuman dari masa ke semasa. PERHATIAN & PERINGATAN!!!!!!! • Segala perkara yang berkaitan dengan kursus ini adalah merujuk dan mengikut arahan Tutor E-Learning anda. kesalahan format melebihi 5 perkara. isi tidak mencukupi. ada idea tetapi kurang kemas. • Ketidakhadiran boleh menyebab anda dihalang (bar) dari menduduki peperiksaan akhir. E Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. penyampaian yang sederhana. Kesalahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkara). Tidak lengkap. penyampaian sederhana dan sekadar ada. isi di huraikan dan ada contoh. Tiada contoh.

PEMARKAHAN RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS PPGPJJ SEMESTER 2 SESI 2012/2013 KRB 3013: PRINSIP PENGAJARAN BACAAN TAJUK ESEI ILMIAH DISEDIAKAN OLEH NAMA NO. MATRIK PUSAT PEMBELAJARAN: EL-_________ NAMA TUTOR E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->