P. 1
DAYA Tahan Otot

DAYA Tahan Otot

|Views: 31|Likes:
Published by Ryan Tan

More info:

Published by: Ryan Tan on Mar 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2013

pdf

text

original

Fasa (Masa

)

Aktiviti/Strategi P&P

Fokus Pembelajaran

Organisasi

Catatan

Permulaan 1.kehadiran ( 1 minit ) 2.kesihatan 3.pakaian

 guru memastikan murid yang tidak hadir dan bertanya tentang kesihatan.  guru menasihati murid yang mempunyai masalah kesihatan supaya melakukan aktiviti mengikut kemampuan diri sendiri.  guru memastikan murid memakai pakaian yang sesuai dan mengasingkan murid yang tidak memakai pakaian PJ untuk diberikan denda yang sesuai Skitel Murid

G
Berbaris dalam posisi menegak Petunjuk o Alatan = Flash kad o Kesepaduan = sains anatomi o Kaedah = penemuan berbimbing o Strategi = perbincangan o Nilai = kerjasama

1.Kad gambar  guru menunjukkan kad gambar ( gastroknemius) kepada murid-murid.  Murid-murid meneka nama otot.

G

Guru

Badan. - Aktiviti dijalankan dalam kawasan grid yang telah ditetapkan - Mata. Guru beritahu nama otot dan menerangkan definisi daya tahan otot.memerhatikan rakan Kaki. Skitel Murid Murid dalam keadaan posisi bebas Alatan Petunjuk 1. Ekor ( riben ) . Apabila wisel ditiup semua pelajar bergerak sambil cuba mencuit ekor rakan yang lain. ( 3 minit) ( Gaya A : Arahan ) a) Memanaskan badan Cuit Ekor Rakan - Setiap pelajar dibekalkan oleh guru sepotong riben untuk dijadikan ekor. Skitel G G Guru 2. Apabila wisel ditiup sekali lagi pelajar dikehendaki berhenti Pelajar paling banyak mendapt ekor dikira sebagai pemenang. Pelajar juga berusaha menjaga ekor mereka dari dicuit.mengelak dari terlanggar rakan.berlari sambil mencuit ekor.

Dalam kiraan 8 setiap anggota badan.  Tapak tangan dibuka.  Berat badan dipindahkan kearah tangan.Fasa (Masa) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan ( Gaya A : Arahan ) ( 2 minit ) b) Regangan 1. hamstring. 3. Membuat regangan secara berkumpulan 2.  Tolak tangan kehadapan.  Tangan dan bahu (triseps. kaki buka seluas bahu.  Siku diluruskan.  Diikuti dengan sebelah kiri  Perlakuan ini dilakukan dalam kiraan 8 - Pelajar berkumpul dalam bentuk Ladam Kuda Gambar 1 G kepala Gambar 2 2. Kepala  Menoleh kekanan dan akan ditahan dengan tangan. Tangan  Berdiri tegak.biseps dan trapezius)  Pinggang (oblik eksternal)  Kaki dan Paha (kuadriseps. Anggota :  kepala. Pinggang G = Guru Tangan = Murid Gambar 3 . keatas dan kebawah. gastroknemius) 1.

Imbangan badan c) Kelonggaran Otot seluruh badan di goyangkan seperti getaran lebah untuk diberi ruang bagi kelonggaran otot untuk melakukan aktiviti seterusnya. Pinggang  Tangan luruskan keatas. .1.  Kaki diangkat sebelah dan sebelah lagi akan menyokong badan. Kaki dan Paha  Lutut diluruskan.  Badan ditolak dan rakan menyokong dari belakang Gambar 4 2.

Tekan tubi Bangkit tubi Burpee ( Gaya B: Latihan ) - Keupayaan otot melakukan aktiviti secara berulang-ulang Aktiviti. - Kumpulan C berada di stesen 3 . 1.aktiviti Daya Tahan Otot - Bahagikan murid kepada 3 kumpulan. 1. Tekan tubi Setiap kumpulan akan berada pada 1 stesen aktiviti. Burpee 3. Stesen - Badan berada dalam keadaan lurus. Tekan tubi 2. Contoh aktiviti daya tahan otot. - Kumpulan B berada di Stesen 2. Menyatakan secara lisan maksud daya tahan otot b. - Kumpulan A berada di Stesen 1. Bangkit tubi - Fleksikan siku supaya badan yang lurus berada di posisi rendah tetapi tidak mencecah lantai. Langkah 2 - Tolak badan keatas dengan tangan sehingga kedua-dua siku dilurus.Fasa (Masa) Perkembangan ( 10 minit ) Langkah 1 Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan (Gaya A : Arahan ) a. - Murid membaca kad penerangan aktiviti pada setiap stesen.

Kaki dibuka seluas bahu. Tekan tubi Stesen 1 Stesen 3 : Bangkit Tubi Lutut dibengkokkan. Naikkan badan hingga tangan atau siku mencecah lutut.Skitel 4 unit . Berdiri. kemudian turun semula. Burpee Alatan: . Duduk dekam.Fasa (Masa) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan Stesen 2 : Burpee Berdiri diatas bebola kaki.Borang semak .Manila kad 3keping . bahu.pelekat 1 gulung . Tangan diluruskan.Kon 4 unit . Siku diluruskan.Wisel 1 unit .Borang skor markah ( rujuk lampiran ) . Kaki melunjur ke belakang. Duduk dekam semula. Jangan mengangkat kaki ketika menaikan badan.Tilam Gimnastik .

e) Borang skor disediakan untuk mencatat bilangan ulangan setiap aktiviti. X Y X Y  Kad arahan mengandungi 1) Nama aktiviti 2) Arahan pelaksanaan 3) Gambar pelakuan aktiviti.Wisel a) Murid melaksanakan aktiviti disetiap stesen secara berpasangan. Borang Skor X Y 4. 30 saat masa melakukan aktiviti di setiap stesen. Masa rehat 1 minit adalah pertukaran antara stesen ke stesen lain. .  Pemerhati mencatat pada borang senarai semak. d) Rakan akan membuat pemerhatian dan senarai semak pada setiap aktiviti yang dijalankan. B c 3.Pen 2. c) Guru akan memantau setiap aktiviti yang dijalankan.Fasa (Masa) Kemuncak ( 10 minit ) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan ( Gaya C : Resiprokal ) Latihan Litar Pertukaran kumpulan di setiap stesen:   A Alatan: 1.Borang semak ( rujuk lampiran )  Penilaian dengan senarai semak dan skor markah pada setiap aktiviti. b) Murid akan dibantu oleh kad arahan yang telah disediakan pada setiap stesen.

Menyejukkan badan Regangan Menurunkan kadar nadi ke paras normal diantara 80 hingga 90 dsm. Penutup ( 5 minit )   Lakukan aktiviti secara berulang-ulang dalam masa yang telah ditetapkan.  Wisel digunakan untuk memulakan dan menamatkan setiap aktiviti yang dilaksanakan oleh murid. Siku dibengkokan Tolak siku kebelakang. g) Pertukaran kumpulan disetiap stesen akan berlaku dimana dari stesen A ke B dan ke C h) Selesai satu pusingan tukar dengan rakan yang membuat pemerhatian.f) Setiap murid akan melakukan aktiviti ini sebanyak 2 kali ulangan. G . Murid membentuk baris U di hadapan murid    Lutut dibengkokan.

Nyatakan 2 contoh situasi sukan yang melibatkan daya tahan otot ? Jawapan: 1. Melengkapkan lembaran kerja 2. Petunjuk G = Guru = Murid Alatan: 1. Menjawab soalan yang dikemukan oleh guru.Lembaran Kerja (Rujuk Lampiran) Refleksi:_________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ .Perbincangan 1.Keupayaan otot melakukan aktiviti secara berulang-ulang 2.Apakah maksud daya tahan otot? 2. Soalan: 1.Sukan berbasikal dimana situasi berkayuh basikal dengan kadar yang laju dan sukan renang dimana perenang membuat kuak secara berulangulang dengan pantas.

murid-murid dapat : 1.1. ii.00 pagi : Tahun 5 : 30 orang Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran. melakukan burpee ubah suai pada stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. melakukan tekan tubi pada setiap stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. . iii. melakukan bangkit tubi pada stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. Psikomotor i. Murid : 7 Ogos 2012 ( Selasa ) : 8.i)Tekan tubi ii)Bangkit tubi iii) Burpee Tarikh Masa Kelas Bil.5 Daya Tahan Otot : .Tajuk : Pendidikan Jasmani : (1) Kecergasan Fizikal : 1.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN ( RPH ) PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub.

menyebut sekurang-kurangnya 2 aktiviti harian yang melibatkan daya tahan otot semasa sesi soal jawab dijalankan. menunjukkan sikap kerjasama dengan berperanan mencatat skor markah rakan semasa melakukan aktiviti berpasangan dalam aktiviti Resiprokal ii. Afektif i. menyatakan maksud daya tahan otot semasa menjawab lembaran kerja. iii. Strategi Utama :i ) Gaya A : Arahan Ii ) Gaya B : Latihan iii) Gaya C :Resiprokal . Kognitif i. 3. menyenaraikan sekurang-kurangnya 2 situasi sukan yang melibatkan daya tahan otot semasa melengkapkan lembaran kerja. menunjukkan sikap tanggungjawab dalam melaksanakan aktiviti disetiap stesen semasa melakukan aktiviti latihan litar.2. Pengalaman Sedia Ada : Murid telah didedahkan dengan aktiviti kecergasan fizikal daya tahan otot seperti tekan tubi semasa di tahun 4 pada sesi lepas. ii.

Lampiran a) Kad Imbasan Otot Tangan Otot Kaki Otot Perut Otot Lengkap .

Fleksikan siku supaya badan yang lurus berada di posisi rendah tetapi tidak mencecah lantai. Stesen C (BURPEE) KAD ARAHAN     Berdiri seluas bahu Dekam dan lunjurkan kaki ke belakang. Stesen A (BANGKIT TUBI) KAD ARAHAN     Baling dengan lutut fleksi. Lonjak ke posisi dekam semula dan bersiri. Badan berada dalam keadaan lurus. Stesen B (TEKAN TUBI) KAD ARAHAN    Tolak badan keatas dengan tangan sehingga kedua-dua siku dilurus.b) Kad Penerangan Aktiviti a. Letak tapak tangan secara bersilang di atas dada. Bangkit dan sentuh paha dengan siku dan baring semula. Ulang lakuan ini b. . Ulang lakuan ini. c.

Semak Jumlah Nama Murid Stesen 1 Masa Stesen 2 Masa Stesen 3 Masa Skor .c) Borang a. Skor Nama Murid / Jumlah A Tekan Tubi Bangkit Tubi Burpee Masa B C b.

tiada risiko dalam aktiviti  Kekuatan otot menggunakan: A. kenal pasti kecergasan D.  Perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali: A. latihan bebanan yang rendah dengan ulangan yang rendah  Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) . latihan bersistematik C. latihan bebanan yang rendah dengan ulangan yang banyak B. latihan bebanan yang tinggi dengan ulangan yang rendah C.d) Lembaran Kerja JAWAB SEMUA SOALAN BERIKUT. melakukan aktiviti memanaskan badan dan senaman regangan B. latihan bebanan yang tinggi dengan ulangan yang banyak D.

Quadriceps B. Calf muscles  Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali: A. I sahaja B. Hamstring C. semua di atas  Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A. Deltoid  Berikut adalah faedah latihan kekuatan otot kecuali: A. mengawal imbangan dan kestabilan badan . menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang D. Quadriceps C. meningkatkan saiz dan kekuatan otot B. Hamstring B. I dan III D. II dan III C. Gluteus D.A. Deltoids D. membantu melakukan pergerakan eksplosif C.

C. tubuh kita mendapat beberapa kelebihan.kerja menjadi kurang efisien B. kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan . Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot. antaranya ialah: A. dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D. risiko kecederaan otot ketika bersukan dapat dikurangkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->