P. 1
DAYA Tahan Otot

DAYA Tahan Otot

|Views: 31|Likes:
Published by Ryan Tan

More info:

Published by: Ryan Tan on Mar 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2013

pdf

text

original

Fasa (Masa

)

Aktiviti/Strategi P&P

Fokus Pembelajaran

Organisasi

Catatan

Permulaan 1.kehadiran ( 1 minit ) 2.kesihatan 3.pakaian

 guru memastikan murid yang tidak hadir dan bertanya tentang kesihatan.  guru menasihati murid yang mempunyai masalah kesihatan supaya melakukan aktiviti mengikut kemampuan diri sendiri.  guru memastikan murid memakai pakaian yang sesuai dan mengasingkan murid yang tidak memakai pakaian PJ untuk diberikan denda yang sesuai Skitel Murid

G
Berbaris dalam posisi menegak Petunjuk o Alatan = Flash kad o Kesepaduan = sains anatomi o Kaedah = penemuan berbimbing o Strategi = perbincangan o Nilai = kerjasama

1.Kad gambar  guru menunjukkan kad gambar ( gastroknemius) kepada murid-murid.  Murid-murid meneka nama otot.

G

Guru

Skitel G G Guru 2.berlari sambil mencuit ekor. Badan. Apabila wisel ditiup semua pelajar bergerak sambil cuba mencuit ekor rakan yang lain.mengelak dari terlanggar rakan. Pelajar juga berusaha menjaga ekor mereka dari dicuit. Skitel Murid Murid dalam keadaan posisi bebas Alatan Petunjuk 1.memerhatikan rakan Kaki. Guru beritahu nama otot dan menerangkan definisi daya tahan otot. - Aktiviti dijalankan dalam kawasan grid yang telah ditetapkan - Mata. Ekor ( riben ) . ( 3 minit) ( Gaya A : Arahan ) a) Memanaskan badan Cuit Ekor Rakan - Setiap pelajar dibekalkan oleh guru sepotong riben untuk dijadikan ekor. Apabila wisel ditiup sekali lagi pelajar dikehendaki berhenti Pelajar paling banyak mendapt ekor dikira sebagai pemenang.

 Berat badan dipindahkan kearah tangan. 3.  Tangan dan bahu (triseps. Kepala  Menoleh kekanan dan akan ditahan dengan tangan. Tangan  Berdiri tegak.  Diikuti dengan sebelah kiri  Perlakuan ini dilakukan dalam kiraan 8 - Pelajar berkumpul dalam bentuk Ladam Kuda Gambar 1 G kepala Gambar 2 2. keatas dan kebawah. Pinggang G = Guru Tangan = Murid Gambar 3 .Fasa (Masa) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan ( Gaya A : Arahan ) ( 2 minit ) b) Regangan 1. gastroknemius) 1.  Tapak tangan dibuka.biseps dan trapezius)  Pinggang (oblik eksternal)  Kaki dan Paha (kuadriseps. Anggota :  kepala. hamstring. kaki buka seluas bahu.  Siku diluruskan. Membuat regangan secara berkumpulan 2.  Tolak tangan kehadapan. Dalam kiraan 8 setiap anggota badan.

Pinggang  Tangan luruskan keatas.  Badan ditolak dan rakan menyokong dari belakang Gambar 4 2.  Kaki diangkat sebelah dan sebelah lagi akan menyokong badan.1. Imbangan badan c) Kelonggaran Otot seluruh badan di goyangkan seperti getaran lebah untuk diberi ruang bagi kelonggaran otot untuk melakukan aktiviti seterusnya. . Kaki dan Paha  Lutut diluruskan.

Tekan tubi 2. Burpee 3. Bangkit tubi - Fleksikan siku supaya badan yang lurus berada di posisi rendah tetapi tidak mencecah lantai. 1. - Murid membaca kad penerangan aktiviti pada setiap stesen. - Kumpulan A berada di Stesen 1.aktiviti Daya Tahan Otot - Bahagikan murid kepada 3 kumpulan. - Kumpulan B berada di Stesen 2. Tekan tubi Bangkit tubi Burpee ( Gaya B: Latihan ) - Keupayaan otot melakukan aktiviti secara berulang-ulang Aktiviti. Contoh aktiviti daya tahan otot. Stesen - Badan berada dalam keadaan lurus. 1.Fasa (Masa) Perkembangan ( 10 minit ) Langkah 1 Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan (Gaya A : Arahan ) a. Menyatakan secara lisan maksud daya tahan otot b. - Kumpulan C berada di stesen 3 . Langkah 2 - Tolak badan keatas dengan tangan sehingga kedua-dua siku dilurus. Tekan tubi Setiap kumpulan akan berada pada 1 stesen aktiviti.

Burpee Alatan: . Kaki melunjur ke belakang. Jangan mengangkat kaki ketika menaikan badan.Manila kad 3keping . kemudian turun semula.Kon 4 unit . bahu. Naikkan badan hingga tangan atau siku mencecah lutut.Borang semak . Kaki dibuka seluas bahu. Tekan tubi Stesen 1 Stesen 3 : Bangkit Tubi Lutut dibengkokkan.Skitel 4 unit .Tilam Gimnastik . Siku diluruskan.pelekat 1 gulung . Berdiri. Duduk dekam. Tangan diluruskan.Wisel 1 unit . Duduk dekam semula.Fasa (Masa) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan Stesen 2 : Burpee Berdiri diatas bebola kaki.Borang skor markah ( rujuk lampiran ) .

e) Borang skor disediakan untuk mencatat bilangan ulangan setiap aktiviti. Borang Skor X Y 4.Fasa (Masa) Kemuncak ( 10 minit ) Aktiviti/Strategi P&P Fokus Pembelajaran Organisasi Catatan ( Gaya C : Resiprokal ) Latihan Litar Pertukaran kumpulan di setiap stesen:   A Alatan: 1.Borang semak ( rujuk lampiran )  Penilaian dengan senarai semak dan skor markah pada setiap aktiviti. . B c 3. d) Rakan akan membuat pemerhatian dan senarai semak pada setiap aktiviti yang dijalankan.Pen 2. b) Murid akan dibantu oleh kad arahan yang telah disediakan pada setiap stesen. c) Guru akan memantau setiap aktiviti yang dijalankan. X Y X Y  Kad arahan mengandungi 1) Nama aktiviti 2) Arahan pelaksanaan 3) Gambar pelakuan aktiviti.Wisel a) Murid melaksanakan aktiviti disetiap stesen secara berpasangan. 30 saat masa melakukan aktiviti di setiap stesen.  Pemerhati mencatat pada borang senarai semak. Masa rehat 1 minit adalah pertukaran antara stesen ke stesen lain.

Penutup ( 5 minit )   Lakukan aktiviti secara berulang-ulang dalam masa yang telah ditetapkan. Siku dibengkokan Tolak siku kebelakang.  Wisel digunakan untuk memulakan dan menamatkan setiap aktiviti yang dilaksanakan oleh murid.f) Setiap murid akan melakukan aktiviti ini sebanyak 2 kali ulangan. Murid membentuk baris U di hadapan murid    Lutut dibengkokan. g) Pertukaran kumpulan disetiap stesen akan berlaku dimana dari stesen A ke B dan ke C h) Selesai satu pusingan tukar dengan rakan yang membuat pemerhatian. G . Menyejukkan badan Regangan Menurunkan kadar nadi ke paras normal diantara 80 hingga 90 dsm.

Apakah maksud daya tahan otot? 2. Petunjuk G = Guru = Murid Alatan: 1. Soalan: 1.Sukan berbasikal dimana situasi berkayuh basikal dengan kadar yang laju dan sukan renang dimana perenang membuat kuak secara berulangulang dengan pantas.Nyatakan 2 contoh situasi sukan yang melibatkan daya tahan otot ? Jawapan: 1. Menjawab soalan yang dikemukan oleh guru.Lembaran Kerja (Rujuk Lampiran) Refleksi:_________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ . Melengkapkan lembaran kerja 2.Perbincangan 1.Keupayaan otot melakukan aktiviti secara berulang-ulang 2.

i)Tekan tubi ii)Bangkit tubi iii) Burpee Tarikh Masa Kelas Bil.1. Murid : 7 Ogos 2012 ( Selasa ) : 8.5 Daya Tahan Otot : . ii. .RANCANGAN PELAJARAN HARIAN ( RPH ) PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub. melakukan bangkit tubi pada stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. melakukan burpee ubah suai pada stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. melakukan tekan tubi pada setiap stesen aktiviti yang disediakan sekurang-kurangnya 15 kali dengan cara yang betul dan selamat semasa aktiviti. murid-murid dapat : 1.Tajuk : Pendidikan Jasmani : (1) Kecergasan Fizikal : 1. iii. Psikomotor i.00 pagi : Tahun 5 : 30 orang Objektif Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran.

iii. Afektif i. menyatakan maksud daya tahan otot semasa menjawab lembaran kerja. 3. menyebut sekurang-kurangnya 2 aktiviti harian yang melibatkan daya tahan otot semasa sesi soal jawab dijalankan. ii. menyenaraikan sekurang-kurangnya 2 situasi sukan yang melibatkan daya tahan otot semasa melengkapkan lembaran kerja.2. Strategi Utama :i ) Gaya A : Arahan Ii ) Gaya B : Latihan iii) Gaya C :Resiprokal . menunjukkan sikap kerjasama dengan berperanan mencatat skor markah rakan semasa melakukan aktiviti berpasangan dalam aktiviti Resiprokal ii. menunjukkan sikap tanggungjawab dalam melaksanakan aktiviti disetiap stesen semasa melakukan aktiviti latihan litar. Kognitif i. Pengalaman Sedia Ada : Murid telah didedahkan dengan aktiviti kecergasan fizikal daya tahan otot seperti tekan tubi semasa di tahun 4 pada sesi lepas.

Lampiran a) Kad Imbasan Otot Tangan Otot Kaki Otot Perut Otot Lengkap .

. Bangkit dan sentuh paha dengan siku dan baring semula. Fleksikan siku supaya badan yang lurus berada di posisi rendah tetapi tidak mencecah lantai. Badan berada dalam keadaan lurus. Stesen A (BANGKIT TUBI) KAD ARAHAN     Baling dengan lutut fleksi. Stesen B (TEKAN TUBI) KAD ARAHAN    Tolak badan keatas dengan tangan sehingga kedua-dua siku dilurus. Ulang lakuan ini.b) Kad Penerangan Aktiviti a. Lonjak ke posisi dekam semula dan bersiri. Letak tapak tangan secara bersilang di atas dada. Stesen C (BURPEE) KAD ARAHAN     Berdiri seluas bahu Dekam dan lunjurkan kaki ke belakang. Ulang lakuan ini b. c.

Semak Jumlah Nama Murid Stesen 1 Masa Stesen 2 Masa Stesen 3 Masa Skor . Skor Nama Murid / Jumlah A Tekan Tubi Bangkit Tubi Burpee Masa B C b.c) Borang a.

latihan bebanan yang rendah dengan ulangan yang rendah  Latihan menambahkan kekuatan otot termasuk I separa cangkung (half squat) II memanjat tali III tekan tubi condong (declined push-up) . kenal pasti kecergasan D. latihan bersistematik C.d) Lembaran Kerja JAWAB SEMUA SOALAN BERIKUT. tiada risiko dalam aktiviti  Kekuatan otot menggunakan: A. latihan bebanan yang tinggi dengan ulangan yang rendah C. latihan bebanan yang rendah dengan ulangan yang banyak B. latihan bebanan yang tinggi dengan ulangan yang banyak D.  Perkara berikut perlu dilakukan untuk keselamatan sebelum menjalankan aktiviti kecuali: A. melakukan aktiviti memanaskan badan dan senaman regangan B.

Deltoids D. I dan III D. Calf muscles  Latihan separa cangkung atau half squat melibatkan otot-otot berikut kecuali: A. II dan III C. semua di atas  Aktiviti tekan tubi melibatkan otot pectoralis major dan ___________ A. membantu melakukan pergerakan eksplosif C. meningkatkan saiz dan kekuatan otot B. mengawal imbangan dan kestabilan badan . I sahaja B. Gluteus D. Quadriceps C. Hamstring C. menambahkan sakit pinggang dan sakit belakang D. Deltoid  Berikut adalah faedah latihan kekuatan otot kecuali: A. Quadriceps B. Hamstring B.A.

 Dengan melakukan aktiviti yang memberi penekanan kepada aspek daya tahan otot.kerja menjadi kurang efisien B. C. kebolehan dalam menghadapi kecemasan dapat dikurangkan . tubuh kita mendapat beberapa kelebihan. antaranya ialah: A. dapat mengurangkan prestasi sukan seseorang atlet D. risiko kecederaan otot ketika bersukan dapat dikurangkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->