P. 1
Rph Lompat Jauh WAJ

Rph Lompat Jauh WAJ

|Views: 721|Likes:
Published by Ameelia Nazirah

More info:

Published by: Ameelia Nazirah on Mar 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub Tajuk / Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Lompat Jauh : Melompat : 11 Mac 2013 : 8.10 – 8.40 pagi : 4 Maju : Lelaki – 8 orang : Perempuan – 7 orang

Hasil Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: Psikomotor : Murid dapat membuat lompatan lompat jauh dengan teknik yang betul. Kognitif : Murid dapat mengenal pasti teknik lompat jauh yang betul.

Guru memulakan aktiviti memanaskan badan dalam bulatan tersebut. . 3. Penerapan nilai Strategi utama : Bertanggungjawab terhadap tugasan yang diberikan oleh guru. BSPP/Catatan Nilai : kerjasama.Afektif: Menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan. Murid membuat aktiviti memanaskan badan mengikut urutan yang betul berpandukan guru. Catatan: Menerusi aktiviti ini pelajar dapat menghubungkaitkan kepentingan perkaraperkara berikut: a) mewujudkan kesediaan diri b) kesedaran tubuh badan. Mengalami (Experiencing). 2. Bahagian/masa Permulaan 5 minit Aktiviti 1. Kehadiran 2. : Aplikasi (Applying). Guru meminta murid untuk membentuk satu bulatan yang besar. Pakaian Fokus pembelajaran / organisasi 1. Memanaskan badan dan regangan. Kesihatan 3.

BSPP : Nilai : Tolong-menolong Berani. Jujur Pancing span Bangku Ciri Strategi : Aplikasi (Applying) .Perkembangan 15 minit Melompat dengan teknik lompatan yang betul. Ansur maju 2 1. 1. Murid mendengar penerangan guru berkenaan dengan teknik lompatan yang betul.Lompatan berbantukan bangku dan ‘pancing span’.Murid melakukan lompatan dengan memijak bangku tersebut sebelum mendarat sambil menyentuh ‘pancing span’. 2. Ansur maju 1 Murid membuat lompatan ansur maju sambil menyentuh ‘pancing span’ . Murid dikehendaki membuat latihan ansur maju oleh guru. Murid memerhatikan demonstrasi yang ditunjukkan oleh guru berkenaan dengan teknik lompatan lompat jauh yang betul. 2. 3.

Murid melakukan aktiviti menyejukkan badan berpandukan guru. 3. Secara individu. .Kemuncak 5 minit Melompat ke medan daratan dengan betul. Aktiviti menyejukkan badan dilakukan dengan iringan muzik. 2. 2. Guru memberi teguran dengan kadar segera kepada murid yang melakukan kesalahan dalam lompatan. BSPP : Nilai: Kerjasama Komputer riba Pembesar suara Aktiviti Dalam pergerakan perlahan ikut arahan yang diberi oleh guru dengan iringan muzik. murid membuat lompatan lompat jauh dengan teknik yang betul seperti yang telah ditunjukkan oleh guru. Murid membentuk satu bulatan yang besar. 1. Nilai : Kerjasama Jujur Ciri Strategi : Mengalami (Experiencing) Penutup 5 minit Menyejukkan badan: ‘Action Song’ 1.

Bergerak seperti:       burung sedang terbang pokok yang ditiup angin benih yang baru tumbuh pemain luncur ais alunan ombak pokok yang layu dan mati .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->