SENI HALUS

A. LUKISAN 1. Pengenalan - Lukisan ialah seni yang menggambarkan objek atau pelan dengan garisan - Lukisan ialah hasil seni 2 dimensi dengan menggunakan media kering seperti pensil, krayon, pen, pestel,arang, pen merker, pensel warna, pastel dan sebagainya - Penggunaan dakwat termasuk dalam kategori lukisan kerana dakwat tidak perlu dilarutkan 2. Teknik-teknik lukisan - Teknik garisan yang biasa diguna dalam lukisan ialah teknik garisan silang, garisan berombak, garisan selari, garisan menyilang dan garisan kontur - Teknik lain seperti teknik coreng, teknik gosok, teknik titik, teknik lorek dan teknik campuran 3. Proses melukis - Pilih objek yang hendak dilukis - Tentukan sudut pandangan, ton, perspektif, ton, dan cahaya - Bahagikan ruang kepada ruang latar belakang, ruang tengah, objek dan ruang hadapan - Buat lakaran kasar dengan melukis garisan luar objek tersebut - Gunakan teknik di atas untuk menunjukkan kesan cahaya, bentuk dan ruang B. CATAN 1. Pengenalan - Catan merupakan hasil seni 2 dimensi yang menggunakan media basah - Catan memerlukan bahan pelarut seperti air untuk warna air dan minyak untuk cat minyak (cat kilat) 2. Sejarah catan - Sejarah awal catan bermula pada zaman Yunani Purba - Zaman Renaissance abad ke-14 hingga 16 merupakan zaman kemuncak, pelukis yang terkenal ialah Leonardo Da Vinci dengan lukisannya ‘Mona Lisa’ - Zaman Baroque dan Rococo abad ke-17 hingga 18 - Zaman Romantik dan impression abad ke 19 mengutamakan gaya Impressionisme, Ekspressionisme dan Kiubisme - zaman Seni Moden abad ke-20 mengutamakan gaya Surealisme 3. Aliran seni lukis / gaya catan a- Realisme – lukisan / catan dibuat tepat dan menyerupai bentuk sebenar b- Impresionisme – mengutamakan kesan suasana atmosfera dan tumpuan kepada pencahayaan c- Ekspresionisme – menekankan pernyataan emosi, bentuk objek tidak jelas digambarkan d- Ekspresionisme Abstrak – catan yang spontan, imej yang abstrak dan tiada sifat realistic f- Kiubsisme – mementingkan bentuk-bentuk geometri yang dipecah-pecah serta menimbulkan ilusi 3 dimensi g- Surealisme – menggambarkan imej bawah sedar atau khayalan h- Seni Pop – menggunakan unsur-unsur tampak iklan atau bidang komersial i- Seni Op (optic) – reka bentuk geometri, garisan dan warna tertentu untuk menghasilkan imej gerak pada penglihatan 4. Teknik Catan a- Teknik impasto – menggunakan warna pekat terus daripada tiub warna kepada berus atau pisau palet ke atas kanvas b- Teknik glazing – mewarna selapis demi selapis untuk menimbulkan kesan lembut, licin dan berkilau c- Teknik titik (pointilisme) – menghasilkan titik-titik menggunakan berus untuk membentuk objek d- Teknik Hard Edge – mempunyai rupa bentuk yang jelas dan perbatasan yang tepat, menggunakan ‘masking tape’ untuk memisahkan warna e- Teknik Scumbling (melembut) – menggunakan lapisan nipis warna legap di atas warna latar untuk menimbulkan kesan lutsinar atau kesan kusam f- Teknik kolaj – menampal bahan kutipan ke permukaan lukisan/catan untuk menghasilkan kesan

Kaedah cetakan stensil a.Arca luakan – memerlukan pengurangan. Pengenalan .Arca binaan – satu bahan utama digunakan dan dibuat penambahan sehingga terbentuk hasil yang dikehendaki c. Jenis-jenis arca a. batu dsb untuk membentuk sesuatu yang menarik d. biasanya ia dibuat daripada besi dawai. Bahan binaan arca .Cetakan litografi – menggunakan blok batu kapur. logam. pengikir.Keistimewaan cetakan ialah ia boleh menghasilkan beberapa keeping salinanyang asli 2. logam. seterika diguna untuk melekatkan filem laker pada pemidang . CETAKAN 1. tanah liat dsb ke dalam acuan e. alat yang biasa diguna seperti pahat. skrin profilem dan skrin foto 3.Cetakan boleh didefinisikan sebagai proses menekan huruf atau gambar di atas kertas. kain atau bahan lain . Jenis-jenis cetakan a. kayu. Teknik membina arca a.Cetakan gurisan asid – menggunakan kepingan logam dan asid untuk membentuk jaluran parit e. pembuangan dan pemotongan bahagian tertentu sehingga bentuk yang dikehendaki terhasil b. ARCA 1. kepingan logam. simen. logam dan campuran bahan-bahan tersebut 4.Cetakan saring sutera/stensil – menggunakan pemidang kain sutera dengan menggunakan kaedah potongan kertas pendua.tertentu g.Cetakan benam – dakwat dibubuh ke dalam turisan atau garisan.Arca merupakan karya seni yang boleh dilihat.Arca asemblaj – menggunakan bahan-bahan yang berlainan seperti kayu.Arca Berfungsi – arca yang mempunyai nilai keindahan dan diguna untuk tujuan tertentu seperti patung berhala untuk disembah b. kertas perlu dilembapkan dahulu sebelum mencetak c.Arca merupakan karya seni berbentuk 3 dimensi untuk dikaji dan dinikmati nilai estetikanya . batu.Arca timbulan – bentuk 3 dimensi tersembul keluar dari permukaan 2 dimensi. lino atau papan b.Arca bergerak/mobail/kinetik – arca ini boleh bergerak atau berputar.Arca Estetika – arca yang menjadi bahan tatapan sahaja untuk dinikmati nilai seninya 3.Cetakan timbul – proses membuat cetakan dengan membubuh dakwat pada permukaan tapak cetak yang terdiri daripada blok kayu. disentuh dan dirasai 2. dan sebagainya untuk menghasilkan karya 3 dimensi dalam membuat kolaj timbulan atau arca C.Arca acuan – dibuat dengan menuang bahan seperti ‘plaster of paris’. tukul.Arca gabungan – gabungan beberapa jenis arca di atas D. meja atau digantung pada siling h.Kaedah profilem – filem laker diguna untuk membentuk corak/motif. dan pengikis f. dan bahan yang ringan g.Arca biasanya dibina menggunakan tanah liat. lilin. Pengenalan .Arca dinding – dihasilkan di atas kepingan kayu atau logam nipis dan dijadikan hiasan dinding.Teknik asemblaj – teknik mengabungkan bahan kutipan seperti kayu.Kaedah kertas pendua – imej digunting di atas kertas pendua b. teknik ini berdasarkan penolakan minyak dengan air dan hasilnya seakan-akan lukisan pensel d.

dihasilkan melalui proses dedahan cahaya lampu (250W – 500W) atau cahaya matahari .c.Kaedah skrin foto – menggunakan filem asetat dan foto emulsi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful