SENI HALUS

A. LUKISAN 1. Pengenalan - Lukisan ialah seni yang menggambarkan objek atau pelan dengan garisan - Lukisan ialah hasil seni 2 dimensi dengan menggunakan media kering seperti pensil, krayon, pen, pestel,arang, pen merker, pensel warna, pastel dan sebagainya - Penggunaan dakwat termasuk dalam kategori lukisan kerana dakwat tidak perlu dilarutkan 2. Teknik-teknik lukisan - Teknik garisan yang biasa diguna dalam lukisan ialah teknik garisan silang, garisan berombak, garisan selari, garisan menyilang dan garisan kontur - Teknik lain seperti teknik coreng, teknik gosok, teknik titik, teknik lorek dan teknik campuran 3. Proses melukis - Pilih objek yang hendak dilukis - Tentukan sudut pandangan, ton, perspektif, ton, dan cahaya - Bahagikan ruang kepada ruang latar belakang, ruang tengah, objek dan ruang hadapan - Buat lakaran kasar dengan melukis garisan luar objek tersebut - Gunakan teknik di atas untuk menunjukkan kesan cahaya, bentuk dan ruang B. CATAN 1. Pengenalan - Catan merupakan hasil seni 2 dimensi yang menggunakan media basah - Catan memerlukan bahan pelarut seperti air untuk warna air dan minyak untuk cat minyak (cat kilat) 2. Sejarah catan - Sejarah awal catan bermula pada zaman Yunani Purba - Zaman Renaissance abad ke-14 hingga 16 merupakan zaman kemuncak, pelukis yang terkenal ialah Leonardo Da Vinci dengan lukisannya ‘Mona Lisa’ - Zaman Baroque dan Rococo abad ke-17 hingga 18 - Zaman Romantik dan impression abad ke 19 mengutamakan gaya Impressionisme, Ekspressionisme dan Kiubisme - zaman Seni Moden abad ke-20 mengutamakan gaya Surealisme 3. Aliran seni lukis / gaya catan a- Realisme – lukisan / catan dibuat tepat dan menyerupai bentuk sebenar b- Impresionisme – mengutamakan kesan suasana atmosfera dan tumpuan kepada pencahayaan c- Ekspresionisme – menekankan pernyataan emosi, bentuk objek tidak jelas digambarkan d- Ekspresionisme Abstrak – catan yang spontan, imej yang abstrak dan tiada sifat realistic f- Kiubsisme – mementingkan bentuk-bentuk geometri yang dipecah-pecah serta menimbulkan ilusi 3 dimensi g- Surealisme – menggambarkan imej bawah sedar atau khayalan h- Seni Pop – menggunakan unsur-unsur tampak iklan atau bidang komersial i- Seni Op (optic) – reka bentuk geometri, garisan dan warna tertentu untuk menghasilkan imej gerak pada penglihatan 4. Teknik Catan a- Teknik impasto – menggunakan warna pekat terus daripada tiub warna kepada berus atau pisau palet ke atas kanvas b- Teknik glazing – mewarna selapis demi selapis untuk menimbulkan kesan lembut, licin dan berkilau c- Teknik titik (pointilisme) – menghasilkan titik-titik menggunakan berus untuk membentuk objek d- Teknik Hard Edge – mempunyai rupa bentuk yang jelas dan perbatasan yang tepat, menggunakan ‘masking tape’ untuk memisahkan warna e- Teknik Scumbling (melembut) – menggunakan lapisan nipis warna legap di atas warna latar untuk menimbulkan kesan lutsinar atau kesan kusam f- Teknik kolaj – menampal bahan kutipan ke permukaan lukisan/catan untuk menghasilkan kesan

logam. logam dan campuran bahan-bahan tersebut 4. alat yang biasa diguna seperti pahat. lino atau papan b.Cetakan gurisan asid – menggunakan kepingan logam dan asid untuk membentuk jaluran parit e.Arca gabungan – gabungan beberapa jenis arca di atas D. pembuangan dan pemotongan bahagian tertentu sehingga bentuk yang dikehendaki terhasil b. kertas perlu dilembapkan dahulu sebelum mencetak c.Arca timbulan – bentuk 3 dimensi tersembul keluar dari permukaan 2 dimensi. simen.Arca bergerak/mobail/kinetik – arca ini boleh bergerak atau berputar. Bahan binaan arca .Arca binaan – satu bahan utama digunakan dan dibuat penambahan sehingga terbentuk hasil yang dikehendaki c. dan pengikis f. meja atau digantung pada siling h. dan sebagainya untuk menghasilkan karya 3 dimensi dalam membuat kolaj timbulan atau arca C. dan bahan yang ringan g.Arca merupakan karya seni berbentuk 3 dimensi untuk dikaji dan dinikmati nilai estetikanya . tukul.Cetakan saring sutera/stensil – menggunakan pemidang kain sutera dengan menggunakan kaedah potongan kertas pendua.Arca asemblaj – menggunakan bahan-bahan yang berlainan seperti kayu.Cetakan benam – dakwat dibubuh ke dalam turisan atau garisan. Teknik membina arca a.Arca dinding – dihasilkan di atas kepingan kayu atau logam nipis dan dijadikan hiasan dinding.Arca biasanya dibina menggunakan tanah liat. Jenis-jenis arca a. kepingan logam. Jenis-jenis cetakan a. Pengenalan .Kaedah profilem – filem laker diguna untuk membentuk corak/motif.Kaedah kertas pendua – imej digunting di atas kertas pendua b.Cetakan boleh didefinisikan sebagai proses menekan huruf atau gambar di atas kertas.Arca acuan – dibuat dengan menuang bahan seperti ‘plaster of paris’. logam. biasanya ia dibuat daripada besi dawai. Kaedah cetakan stensil a. disentuh dan dirasai 2. batu.Arca Estetika – arca yang menjadi bahan tatapan sahaja untuk dinikmati nilai seninya 3.Keistimewaan cetakan ialah ia boleh menghasilkan beberapa keeping salinanyang asli 2.Arca luakan – memerlukan pengurangan.Cetakan litografi – menggunakan blok batu kapur. skrin profilem dan skrin foto 3. Pengenalan . seterika diguna untuk melekatkan filem laker pada pemidang .Arca merupakan karya seni yang boleh dilihat. teknik ini berdasarkan penolakan minyak dengan air dan hasilnya seakan-akan lukisan pensel d.Cetakan timbul – proses membuat cetakan dengan membubuh dakwat pada permukaan tapak cetak yang terdiri daripada blok kayu.Arca Berfungsi – arca yang mempunyai nilai keindahan dan diguna untuk tujuan tertentu seperti patung berhala untuk disembah b. kain atau bahan lain . lilin. pengikir. tanah liat dsb ke dalam acuan e. kayu. ARCA 1. batu dsb untuk membentuk sesuatu yang menarik d.Teknik asemblaj – teknik mengabungkan bahan kutipan seperti kayu.tertentu g. CETAKAN 1.

Kaedah skrin foto – menggunakan filem asetat dan foto emulsi. dihasilkan melalui proses dedahan cahaya lampu (250W – 500W) atau cahaya matahari .c.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful