P. 1
Peraturan Memberi Markah

Peraturan Memberi Markah

|Views: 94|Likes:
Published by Ikhwan Izam
Peraturan Memberi Markah
Peraturan Memberi Markah

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Ikhwan Izam on Mar 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2013

pdf

text

original

TAJUK 5

:

PERATURAN MEMBERI MARKAH (PMM )
M.ELANGKO A/L MUNIANDY, JABATAN SAINS SOSIAL, IPGM KAMPUS TUANKU BAINUN. elangko2003@gmail.com. elanipgktb.blogspot.com

PANDUAN UMUM PERATURAN MEMBERI MARKAH (PMM) .

 Opsyen bagi soalan-soalan subjektif. terdiri daripada 1 atau lebih jawapan yang dianggap berkaitan atau boleh diterima .MAKSUD PMM  PMM adalah opsyen atau jawapan yang betul/tepat kepada item-item yang diuji.  Opsyen bagi soalan-soalan objektif adalah objektif atau satu jawapan sahaja ditetapkan sebagai jawapan tepat dan betul.

 Sebagai panduan kepada pemeriksa soalan.TUJUAN PMM  Bertujuan menyediakan jawapan yang tepat atau betul terhadap soalan yang dikemukakan.  Bertujuan mengesahkan kesahihan ujian .

3. jelas dan tepat . Jangan memberi bayangan (clue/hint) kepada jawapan. Ciri-Ciri PMM 1. Opsyen mestilah homogen (dari aspek kandungan. Stem dan opsyen mesti selaras 4. Pastikan hanya ada satu jawapan betul atau terbaik 2. bentuk. penjang dan struktur bahasa).

5. Sumber-sumber bagi menulis distraktor (pengganggu) adalah seperti berikut: (i) kesilapan umum (misconceptions) atau salah konsep (ii) satu penyataan yang benar atau betul tidak memenuhi tugasan item (iii) satu penyataan yang mungkin dianggap betul oleh pelajar yang kurang pasti .

. Susun opsyen secara logik mengikut darjah. tidak pernah dan lebih kurang. 7. Opsyen hendaklah mempunyai daya tarikan yang sama kepada pelajar. 9.6. kronologi kuantiti. Elakkan daripada mengulang maklumat yang sama dalam setiap opsyen. urutan magnitud dan sebagainya. 8. Elakkan daripada menggunakan perkataan “penentu spesifik” seperti sentiasa.

 Setiap pokok soalan diikuti dengan beberapa pilihan. B C D Memeriksa soalan demi soalan Menanda kertas jawapan dengan berhati-hati memeriksa kertas jawapan demi kertas jawapan Menanda kertas jawapan berdasarkan Peraturan Memberi Markah . Hanya satu sahaja pilihan yang paling tepat atau terbaik Contoh: Apakah cara pemarkahan yang paling sesuai untuk memastikan ujian tersebut mempunyai unsur keobjektifan yang tinggi?  A. Semua pilihan ada kebenarannya tetapi bukan semuanya tepat.

TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->