P. 1
TUGASAN BMM 3107 Pengantar Linguistik Sem 4

TUGASAN BMM 3107 Pengantar Linguistik Sem 4

|Views: 474|Likes:
Published by Asiah Sofea

More info:

Published by: Asiah Sofea on Mar 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2015

pdf

text

original

LAMPIRAN 1 Institut Pendidikan Guru Kampus Tuanku Bainun Pentaksiran Kerja Kursus – Projek (Jadual Spesifikasi Tugasan, Soalan

Tugasan dan Rubrik Pemarkahan) Kursus: BMM 3107 PENGANTAR LINGUISTIK BAHASA MELAYU Tempoh: Tarikh Mula: 12 JAN 2013 Tarikh Serahan: 23 FEB.2013

Program:

PPG

Tahun/Semester:

4

Kumpulan: Disediakan oleh: Disahkan oleh: Nama & Tandatangan

PPG SEMESTER 4 HJ MOHAMAD ZAKI HJ SHAMSUDIN Penyelaras Kursus HJ MOHAMAD ZAKI HJ SHAMSUDIN Ketua Jabatan

Tarikh:

9 JAN 2013

9 JAN 2013

bidang linguistik dan menghuraikan dengan jelas. 3. dan peraturan paradigmatik. iv. variasi bahasa. . Membanding beza dan menjelaskan tentang stilistik dan bahasa Melayu saintifik OBJEKTIF : Pada akhir tugasan ini. iii. ii. Memahami. dan 4. faktor luaran. Menjelaskan susur galur perkembangan ilmu linguistik Membuat penjelasan tentang struktur linguistik Membuat transkripsi sebutan dalam menganalisa. pelajar dapat: i. Menerangkan tentang struktur linguistik. 2. Menyusur galur sejarah perkembangan ilmu linguistik. Menghuraikan tentang bidang linguistik dan sifat bahasa.IPG – KAMPUS TUANKU BAINUN 14000 BUKIT MERTAJAM TUGASAN PROJEK TAJUK PROGRAM: IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN (SEKOLAH RENDAH) NAMA GURU PELATIH: TAJUK KURSUS: BMM 3107 :PENGANTAR LINGUISTIK BAHASA MELAYU SEMESTER: KEEMPAT Tarikh mula Hasil Pembelajaran: 12 JAN 2013 Tarikh hantar 23 FEBRUARI 2013 1.

variasi bahasa dan peraturan paradigmatik Membuat refleksi berkenaan perancangan dan pelaksanaan aktiviti yang telah dijalankan. Mendapatkan dan menghuraikan maklumat daripada pelbagai sumber berkaitan dan menghuraikan tentang bidang linguistik dan sifat bahasa. variasi bahasa. Menerangkan tentang struktur linguistik. anda dikehendaki: 1.. Menghuraikan tentang bidang linguistik dan sifat bahasa.TUGASAN PROJEK Institut: Mata Pelajaran: Tarikh Mula: IPG KAMPUS TUANKU BAINUN BMM 3107 PENGANTAR LINGUISTIK BAHASA MELAYU 12 JAN 2013 Nama Guru Pelatih: Unit: Tarikh Hantar: 23 FEBRUARI 2013 Melalui Kursus BMM 3107 :Pengantar linguistik Bahasa Melayu pelajar dapat menghuraikan tentang bidang linguistik dan sifat bahasa. variasi bahasa dan peraturan paradigmatik. secara individu: 1. 3. pelajar guru perlu menguasai bidang ini dengan baik supaya dapat menjelaskan faktor luaran bahasa dengan beza betul dari segi sebutan yang standard tentang stalistik dan Bahasa Melayu sintifik Secara Individu. 5. 4. 4. Menyusur galur sejarah perkembangan ilmu linguistik. Bagi melaksanakan tugasan ini. 2. 3. Menyenaraikan contoh-contoh menunjukkan struktur linguistik. Termasuk menyatakan dengan jelas susur galur sejarah perkembangan ilmu linguistik.. faktor luaran. Pelajar mampu menjelaskan struktur linguistik. 2. dan peraturan paradigmatik. Menjelaskan dan menghuraikan tentang bidang linguistik. dan Membanding beza dan menjelaskan tentang stilistik dan bahasa Melayu saintifik . faktor luaran. Menghantar hasil tugasan projek yang dihasilkan pada tarikh yang telah ditetapkan. faktor luaran.

8. variasi bahasa. sejarah perkembangan ilmu linguistik. anda dikehendaki membaca. peraturan paradigmatik. Linguistik. 2. Amalan plagiat tidak dibenarkan 7. 4. refleksi : pemikiran dalam linguistik. Buat refleksi tentang kaitan antara teori linguistik dan penguasaan ilmu tatabahasa Bahasa Melayu. stilistik dan bahasa Melayu saintifik. lingistik kontekstual. . Tugasan ini adalah tugasan individu. Saiz huruf ialah 12 c. Panjang tugasan tidak kurang daripada 15 muka surat (termasuk persembahan visual). mengumpul. Berdasarkan penyataan di atas. 5. struktur linguistik. sifat bahasa.Sub tugasan: 1. linguistik diakronik. Format penulisan tugasan adalah seperti berkut : a. Lampiran 6. 3. Langkau satu setengah baris d. Fon Arial b. Anda boleh bergerak secara kolaboratif untuk mengumpul maklumat. 2. linguistik gunaan. faktor luaran. Gunakan maklumat yang dikumpul sebagai bahagian utama isi tugasan. dan menghasilkan bahan maklumat dalam bentuk grafik mengikut topik-topik berikut. Maklumat boleh dipaparkan dalam sebarang bentuk visual (grafik). Panduan Pelaksanaan Kerja Kursus 1. Tugasan ini membawa markah 100% dengan wajaran 50%. Rujukan mengikut format APA e.

. Membuat nota grafik yang sesuai dengan tajuk dan relevan dengan tugasan................................ 7.. (HJ MOHAMAD ZAKI HJ SHAMSUDIN) . 5........ Menghuraikan nota grafik menggunakan bahasa yang mudak difahami........... Keseluruhan isi dan pengolahan perlu menunjukkan keaslian dan sokongan ilmiah....... Tugasan anda perlu merangkumi perkara berikut : Pemahaman yang mendalam berkaitan dengan topik Pengantar Linguistik Bahasa Melayu Nota grafik yang lengkap dan tepat... Liputan isi kandungan yang menyeluruh...... ...Tugasan yang baik harus menunjukkan kriteria-kriteria berikut: 1. Format dan organisasi laporan perlu jelas dan koheren...... 9.... Bukti dan bahan-bahan yang menyokong hujah anda hendaklah dikemukakan.... 6... Memindahkan teks kepada bentuk grafik dengan penggunaan bahasa baku dengan tepat.... 8... 2... konsisten dan terperinci.............. Markah akan diberi secara individu berdasarkan kepada soalan tugasan tersebut Tugasan disediakan oleh Disahkan oleh ...... 3.......... 4.... 10....... Kriteria Pemarkahan Tugasan akan disemak berdasarkan kriteria pemarkahan yang disediakan.

Rumusan dan refelksi 4. Esei membincangkan linguistik bahasa Melayu 2. mengumpul. Membuat rumusan dan refleksi keseluruhan 20% Membuat rumusan menyeluruh. linguistik bahasa Melayu 30% Penulisan esei 20% Pengaplikasian Dalam linguistik bahasa 4. Menghuraikan komponen –komponen Komponen Linguistik Bahasa. Membaca. dan menghasilkan bahan maklumat dalam bentuk grafik mengikut topik-topik berikut. . Menyediakan penjelasan berkaitan dengan komponen linguistik.Menjelaskan antara teori linguistik dan penguasaan ilmu tatabahasa Bahasa Melayu. WAJARAN 30% CATATAN Penulisan esei 3.TAJUK Pengantar linguistik bahasa Melayu TUGASAN 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->