P. 1
Latihan Kata Sendi Nama

Latihan Kata Sendi Nama

|Views: 34|Likes:
Published by oleander

More info:

Published by: oleander on Mar 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/16/2013

pdf

text

original

LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta. A dalam B untuk C akan D terhadap 8. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian. Pada setiap pagi. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 . keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand. A dengan B untuk C bagi D di 10.7. A pada B akan C demi D terhadap 11. A dari B daripada C ke D di 12. Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. A sejak B oleh C tentang D dalam 9.

A dari B daripada C kepada D untuk 17. A oleh B kepada C akan D pada 16. Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara .13. A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 . Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli. Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang. Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu. A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15. _______ pesta tersebut . A sampai B umpama C demi D antara 14. perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan . Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa . A dengan B pada C di D seperti 18.

A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20. Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah .. _______ pesta tersebut . A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 . cabutan bertuah .19. A di B pada C dalam D daripada 21.saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya.pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama. persembahan dikir barat . _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand. kita perlulah berjimat cermat . Setibanya saya _______ Kuala Kangsar . A di…seperti B pada …. A daripada B seperti C antara D dengan 22. sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24.dan sebagainya . A daripada B sejak C antara D dengan 23. _______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis .

A sampai B daripada C pada D hingga 26. A untuk B kepada C bagi D pada 29. A dari B pada C di D daripada 31. A kepada B bagi C untuk D pada 30.”kata Siva kepada Chee Hong.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam. A untuk B antara C dalam D umpama 27.25. Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi. A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28.”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil. Seramik ini dibuat _______ tanah liat. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 . Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya.

Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat. A di B ke C kepada D pada 35. A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33.Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok. A pada B di C kepada D daripada 36. A dari B daripada C pada D di 37. abad ke-14. A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 . Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal. Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya. A pada B kepada C dari D daripada 38. kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan. A ke B pada C dari D daripada 34.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR.32.

kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu. A kepada B dari C untuk D tentang 45. Sejak akhir-akhir ini. A akan B pada C oleh D sejak 40.39. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang. ketua pengawas. A bagai B daripada C terhadap D demi 42. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu. A di B dalam C pada D antara 41. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 . A bagi B tentang C terhadap D demi 43. Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya.

“Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. A daripada B tentang C terhadap D dari 49.46. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 . A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50. A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. A seperti B sebagai C pada D antara 47.” kata ayah kepada adik. Subi diumumkan ________ pemenang pertama.” kata Ramli kepada pemuda itu. “ _______ kamu membuang masa menonton televisyen.

“Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara. A bagi B pada C tentang D seperti 52. _______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual. A Bagi B Ke C Di D Demi 51.” kata Mak Minah kepada jiranjirannya. A akan B pada C oleh D kepada 48. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti. A sejak B dalam C pada D antara 49. A bagai B tentang C terhadap D demi 50. “Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. Sebelum perlumbaan dimulakan. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 . Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM.” kata Hairil kepada gurunya.47. para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan.

A Akan B Pada C Daripada D Dari 56. _______ pagi hingga ke petang. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu. dia asyik menghadap komputernya sahaja. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54. adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu .” kata Hadi kepada Man. Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan. A untuk B daripada C terhadap D demi 58. _______ hari ini dalam tahun 1957. A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55. Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British. A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 .53. A oleh B dalam C pada D antara 57.

Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10. A bagi B tentang C pada D demi 65. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali. “Ambillah pengajaran ________ kisah tadi. A kepada B dari C dengan D laksana 61. A akan B pada C oleh D sejak 62. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A kepada B terhadap C untuk D dengan 60.” nasihat Cikgu Aminah. Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin.59. A daripada B dalam C pada D antara 63. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi.00 pagi.

A kepada. Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang. oleh C dari. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran.oleh B daripada. pada D manakala. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan. A dari. sampai B pada. Ibu menunggu ayah _______ pukul 7. kepada 70. selain D pada. A terhadap B dengan C pada D kepada 69.00 pagi tetapi dia masih belum tiba.66. kepada 68. A daripada.selain C kepada. daripada D daripada. sebagai 67.00 pagi ________ pukul 10. hingga C sampaikan. A bagi B dari C kepada D daripada 71. ke B dari. A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 .

Ahmad menendang bola itu kanan padang. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara. A Di. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 .72. A ke B di C dengan D daripada 77. dia tidak teringat _______ anaknya.akan 74. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76.pada B Di. _______ saat-saat yang mencemaskan itu. A untuk B oleh C dari D daripada 75. Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding. Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam.pada D Pada. akan C Pada. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73.

A daripada B bagi C tentang antara D 83. Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. A kepada B tentang C dengan D laksana 81. Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84. A akan B pada C oleh D sejak 82. Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi.78. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 . Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti. A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis. A tentang B dalam C terhadap D untuk 79.

kepada 90. A daripada. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. dari B dari. Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman. A untuk B dengan C pada D kepada 89. Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya. hingga C antara. A kepada B pada C tentang D demi 87. Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada. pada D sejak.85. pendapat saya. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat. A dari B daripada C pada D kepada 88. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 . Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan.

demi 97. Jaketnya itu dibuat _______ kulit. Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 .kepada B akan. Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka.91. A daripada B untuk C tentang D antara 93. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat. tentang D akan. A akan B pada C oleh D sejak 92. Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat. Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok. Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. A dari B daripada C terhadap D dengan 94. pada C akan. A dengan B daripada C pada demi 95. A akan. C untuk D pada 96.

A daripada B dari C pada D kepada 100. Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia. Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 . Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari. A untuk B dengan C di D oleh 99.98.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->