LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

Pada setiap pagi. keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. A pada B akan C demi D terhadap 11. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 .7. Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. A dari B daripada C ke D di 12. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian. Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand. A dengan B untuk C bagi D di 10. Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta. A sejak B oleh C tentang D dalam 9. A dalam B untuk C akan D terhadap 8.

_______ pesta tersebut . A dari B daripada C kepada D untuk 17. A oleh B kepada C akan D pada 16. A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 .13. A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15. Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara . Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli. Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang. perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan . A sampai B umpama C demi D antara 14. A dengan B pada C di D seperti 18. Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa . Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu.

Setibanya saya _______ Kuala Kangsar . _______ pesta tersebut . _______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis . kita perlulah berjimat cermat . sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24. A daripada B sejak C antara D dengan 23.pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama. A daripada B seperti C antara D dengan 22.. A di…seperti B pada …. persembahan dikir barat . A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 .dan sebagainya . Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah . A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20. Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand.saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya.19. cabutan bertuah . _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . A di B pada C dalam D daripada 21.

A untuk B antara C dalam D umpama 27. Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka. A untuk B kepada C bagi D pada 29. Seramik ini dibuat _______ tanah liat.25. A dari B pada C di D daripada 31.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini. A kepada B bagi C untuk D pada 30.”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil. A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi.”kata Siva kepada Chee Hong. A sampai B daripada C pada D hingga 26. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 . Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam.

A ke B pada C dari D daripada 34. A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33. A dari B daripada C pada D di 37. Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya. A pada B di C kepada D daripada 36. Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal. A di B ke C kepada D pada 35. A pada B kepada C dari D daripada 38. A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 . abad ke-14. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara.32.Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat. kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan.Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok.

A bagi B tentang C terhadap D demi 43.39. kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu. A di B dalam C pada D antara 41. Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya. ketua pengawas. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 . A bagai B daripada C terhadap D demi 42. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44. Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. A akan B pada C oleh D sejak 40. Sejak akhir-akhir ini. A kepada B dari C untuk D tentang 45. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang.

Subi diumumkan ________ pemenang pertama. “Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50.” kata ayah kepada adik.” kata Ramli kepada pemuda itu. A seperti B sebagai C pada D antara 47. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni.46. “ _______ kamu membuang masa menonton televisyen. A daripada B tentang C terhadap D dari 49. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 . A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48.

“Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. A akan B pada C oleh D kepada 48.” kata Mak Minah kepada jiranjirannya. A bagi B pada C tentang D seperti 52. A Bagi B Ke C Di D Demi 51. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti. “Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara. A bagai B tentang C terhadap D demi 50.” kata Hairil kepada gurunya. A sejak B dalam C pada D antara 49. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 .47. Sebelum perlumbaan dimulakan. para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan. _______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual. Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM.

A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 .” kata Hadi kepada Man. _______ pagi hingga ke petang. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54. dia asyik menghadap komputernya sahaja. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu . Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British. A oleh B dalam C pada D antara 57. _______ hari ini dalam tahun 1957. Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55. adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian. Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu.53. A untuk B daripada C terhadap D demi 58. A Akan B Pada C Daripada D Dari 56.

A daripada B dalam C pada D antara 63. A bagi B tentang C pada D demi 65. A akan B pada C oleh D sejak 62. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . A kepada B dari C dengan D laksana 61. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya.” nasihat Cikgu Aminah. A kepada B terhadap C untuk D dengan 60. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi.00 pagi. “Ambillah pengajaran ________ kisah tadi. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali.59. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64. Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin. Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10.

selain D pada. A kepada.oleh B daripada. oleh C dari. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. A daripada. A terhadap B dengan C pada D kepada 69. A dari. A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 .00 pagi tetapi dia masih belum tiba. hingga C sampaikan.selain C kepada. A bagi B dari C kepada D daripada 71.66. sampai B pada. ke B dari. Ibu menunggu ayah _______ pukul 7. daripada D daripada. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan. kepada 70. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran.00 pagi ________ pukul 10. pada D manakala. Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton. kepada 68. sebagai 67.

72. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara. Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76. A ke B di C dengan D daripada 77.pada B Di. A Di. A untuk B oleh C dari D daripada 75. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu. dia tidak teringat _______ anaknya. _______ saat-saat yang mencemaskan itu. akan C Pada. Ahmad menendang bola itu kanan padang. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73. Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding.akan 74.pada D Pada. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 .

Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84. A kepada B tentang C dengan D laksana 81. A tentang B dalam C terhadap D untuk 79. Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti. A daripada B bagi C tentang antara D 83.78. Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel. Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 . A akan B pada C oleh D sejak 82.

85. Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman. dari B dari. A daripada. Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan. hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat. pada D sejak. A untuk B dengan C pada D kepada 89. A kepada B pada C tentang D demi 87. kepada 90. Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya. A dari B daripada C pada D kepada 88. pendapat saya. Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada. hingga C antara. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 .

Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat. Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok. Jaketnya itu dibuat _______ kulit. tentang D akan. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat. pada C akan. A dengan B daripada C pada demi 95.91. A akan B pada C oleh D sejak 92. Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka. A dari B daripada C terhadap D dengan 94. A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 .kepada B akan. Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. demi 97. A akan. A daripada B untuk C tentang D antara 93. C untuk D pada 96.

Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia. A untuk B dengan C di D oleh 99. Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari.98. Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 . A daripada B dari C pada D kepada 100.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful