LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

A sejak B oleh C tentang D dalam 9. Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta. A dari B daripada C ke D di 12. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 .7. keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian. A pada B akan C demi D terhadap 11. A dalam B untuk C akan D terhadap 8. A dengan B untuk C bagi D di 10. Pada setiap pagi. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar. Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand.

_______ pesta tersebut . A dari B daripada C kepada D untuk 17.13. A oleh B kepada C akan D pada 16. Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli. A dengan B pada C di D seperti 18. Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa . A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15. Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu. Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang. A sampai B umpama C demi D antara 14. Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara . A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 . perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan .

A di…seperti B pada …. A di B pada C dalam D daripada 21.pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama. A daripada B seperti C antara D dengan 22.saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya. A daripada B sejak C antara D dengan 23.19. A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 . _______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis . Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand.. kita perlulah berjimat cermat . persembahan dikir barat . A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20. sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24.dan sebagainya . _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . cabutan bertuah . Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah . Setibanya saya _______ Kuala Kangsar . _______ pesta tersebut .

A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28. Seramik ini dibuat _______ tanah liat. Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya. A untuk B kepada C bagi D pada 29.”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 .”kata Siva kepada Chee Hong. A sampai B daripada C pada D hingga 26. A dari B pada C di D daripada 31.25. A kepada B bagi C untuk D pada 30. A untuk B antara C dalam D umpama 27. Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi.

A pada B kepada C dari D daripada 38. kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan.Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara. A ke B pada C dari D daripada 34. A dari B daripada C pada D di 37.32. A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33. abad ke-14. Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya. Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal. A di B ke C kepada D pada 35. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR.Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok. A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 . A pada B di C kepada D daripada 36.

A akan B pada C oleh D sejak 40. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 . A di B dalam C pada D antara 41. Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu. ketua pengawas. A kepada B dari C untuk D tentang 45. A bagi B tentang C terhadap D demi 43.39. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu. Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang. A bagai B daripada C terhadap D demi 42. Sejak akhir-akhir ini. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44.

A seperti B sebagai C pada D antara 47. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 .” kata Ramli kepada pemuda itu. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni. A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. Subi diumumkan ________ pemenang pertama. A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48. A daripada B tentang C terhadap D dari 49. “Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah.” kata ayah kepada adik.46. “ _______ kamu membuang masa menonton televisyen.

para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan. A bagi B pada C tentang D seperti 52. A akan B pada C oleh D kepada 48. A bagai B tentang C terhadap D demi 50. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 .” kata Hairil kepada gurunya.47. A sejak B dalam C pada D antara 49. “Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. Sebelum perlumbaan dimulakan. Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti. “Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara. _______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual. A Bagi B Ke C Di D Demi 51.” kata Mak Minah kepada jiranjirannya.

Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. _______ pagi hingga ke petang. A Akan B Pada C Daripada D Dari 56.” kata Hadi kepada Man. _______ hari ini dalam tahun 1957. Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan. A untuk B daripada C terhadap D demi 58. A oleh B dalam C pada D antara 57. adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu. dia asyik menghadap komputernya sahaja. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54. A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 .53. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu . Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British. A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55.

“Ambillah pengajaran ________ kisah tadi. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . A kepada B terhadap C untuk D dengan 60. A akan B pada C oleh D sejak 62. Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin.59. A bagi B tentang C pada D demi 65.” nasihat Cikgu Aminah. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A daripada B dalam C pada D antara 63. A kepada B dari C dengan D laksana 61.00 pagi. Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64.

66. sampai B pada. kepada 70.selain C kepada. daripada D daripada. A terhadap B dengan C pada D kepada 69.00 pagi ________ pukul 10. A dari. Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton. ke B dari. A bagi B dari C kepada D daripada 71. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang. A daripada. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan. sebagai 67. A kepada.00 pagi tetapi dia masih belum tiba. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. oleh C dari. hingga C sampaikan. pada D manakala. selain D pada.oleh B daripada. kepada 68. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran. A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 . Ibu menunggu ayah _______ pukul 7.

72. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara. A Di. dia tidak teringat _______ anaknya. Ahmad menendang bola itu kanan padang. akan C Pada. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73.pada B Di.akan 74. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76. Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding.pada D Pada. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 . _______ saat-saat yang mencemaskan itu. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu. Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam. A ke B di C dengan D daripada 77. A untuk B oleh C dari D daripada 75.

Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 . Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. A akan B pada C oleh D sejak 82. A kepada B tentang C dengan D laksana 81. A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis. A tentang B dalam C terhadap D untuk 79. A daripada B bagi C tentang antara D 83. Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti.78.

pada D sejak. A dari B daripada C pada D kepada 88. kepada 90. Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya. A daripada. Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman. dari B dari. hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. A untuk B dengan C pada D kepada 89. hingga C antara. Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan. Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada. A kepada B pada C tentang D demi 87. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. pendapat saya. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 .85.

Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat. Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka.kepada B akan. Jaketnya itu dibuat _______ kulit. A akan B pada C oleh D sejak 92. tentang D akan. A dari B daripada C terhadap D dengan 94. Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . pada C akan. A akan. demi 97.91. A daripada B untuk C tentang D antara 93. Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat. A dengan B daripada C pada demi 95. A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 . Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. C untuk D pada 96.

A untuk B dengan C di D oleh 99. Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia.98. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 . Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari. A daripada B dari C pada D kepada 100. Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful