LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. Pada setiap pagi. A dalam B untuk C akan D terhadap 8.7. A dari B daripada C ke D di 12. A sejak B oleh C tentang D dalam 9. keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian. A pada B akan C demi D terhadap 11. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 . Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta. A dengan B untuk C bagi D di 10. Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand.

A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15. A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 . Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli. A oleh B kepada C akan D pada 16. Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang. perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan . Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara . A sampai B umpama C demi D antara 14. Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa .13. Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu. A dengan B pada C di D seperti 18. _______ pesta tersebut . A dari B daripada C kepada D untuk 17.

Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand. sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24. cabutan bertuah . _______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis .dan sebagainya .saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya. kita perlulah berjimat cermat . persembahan dikir barat . A di B pada C dalam D daripada 21. A di…seperti B pada …. _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . Setibanya saya _______ Kuala Kangsar . A daripada B sejak C antara D dengan 23. A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 . Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah .. A daripada B seperti C antara D dengan 22.pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama. A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20. _______ pesta tersebut .19.

Seramik ini dibuat _______ tanah liat. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini. A sampai B daripada C pada D hingga 26. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam. A untuk B kepada C bagi D pada 29.”kata Siva kepada Chee Hong. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 . A dari B pada C di D daripada 31. A kepada B bagi C untuk D pada 30. Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya. A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28. Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka.”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil.25. A untuk B antara C dalam D umpama 27.

A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 . kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan. A di B ke C kepada D pada 35. abad ke-14. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR. A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33.Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok. A ke B pada C dari D daripada 34.32. Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara. A dari B daripada C pada D di 37. A pada B kepada C dari D daripada 38. A pada B di C kepada D daripada 36.Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat. Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya.

A akan B pada C oleh D sejak 40. A kepada B dari C untuk D tentang 45. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang.39. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44. Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. A bagai B daripada C terhadap D demi 42. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 . A bagi B tentang C terhadap D demi 43. kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya. Sejak akhir-akhir ini. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu. ketua pengawas. A di B dalam C pada D antara 41.

“ _______ kamu membuang masa menonton televisyen. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 . Subi diumumkan ________ pemenang pertama. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni. A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50.” kata ayah kepada adik. A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48. A seperti B sebagai C pada D antara 47. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. “Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah. A daripada B tentang C terhadap D dari 49.46.” kata Ramli kepada pemuda itu.

A bagi B pada C tentang D seperti 52. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti. A sejak B dalam C pada D antara 49. A akan B pada C oleh D kepada 48. Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM. “Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. _______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual.” kata Mak Minah kepada jiranjirannya. para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan.” kata Hairil kepada gurunya.47. Sebelum perlumbaan dimulakan. A bagai B tentang C terhadap D demi 50. A Bagi B Ke C Di D Demi 51. “Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 .

Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan. A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 .53. A untuk B daripada C terhadap D demi 58. Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British. adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian.” kata Hadi kepada Man. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu . A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55. A Akan B Pada C Daripada D Dari 56. dia asyik menghadap komputernya sahaja. _______ hari ini dalam tahun 1957. Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54. _______ pagi hingga ke petang. A oleh B dalam C pada D antara 57. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu.

59. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64. A kepada B terhadap C untuk D dengan 60. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR. A akan B pada C oleh D sejak 62.00 pagi. A kepada B dari C dengan D laksana 61. “Ambillah pengajaran ________ kisah tadi. A bagi B tentang C pada D demi 65. A daripada B dalam C pada D antara 63. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya.” nasihat Cikgu Aminah.

sampai B pada. kepada 68. selain D pada. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. A bagi B dari C kepada D daripada 71. daripada D daripada.selain C kepada. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran. A kepada. Ibu menunggu ayah _______ pukul 7.00 pagi tetapi dia masih belum tiba. ke B dari.oleh B daripada. A daripada. A terhadap B dengan C pada D kepada 69. pada D manakala. hingga C sampaikan. A dari.66. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan. A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 .00 pagi ________ pukul 10. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang. Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton. sebagai 67. kepada 70. oleh C dari.

A Di. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 . dia tidak teringat _______ anaknya. A untuk B oleh C dari D daripada 75. A ke B di C dengan D daripada 77. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu.pada B Di. akan C Pada. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara. _______ saat-saat yang mencemaskan itu.72.pada D Pada. Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam.akan 74. Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding. Ahmad menendang bola itu kanan padang. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73.

Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel.78. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis. A tentang B dalam C terhadap D untuk 79. A akan B pada C oleh D sejak 82. Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 . Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. A daripada B bagi C tentang antara D 83. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A kepada B tentang C dengan D laksana 81. A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84.

Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada. pendapat saya. Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan. kepada 90. dari B dari. A dari B daripada C pada D kepada 88. A kepada B pada C tentang D demi 87. pada D sejak. A daripada. A untuk B dengan C pada D kepada 89. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. hingga C antara. Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya.85. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 . Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat.

Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . tentang D akan. pada C akan. A dari B daripada C terhadap D dengan 94.91. A akan. Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat. Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok. A akan B pada C oleh D sejak 92.kepada B akan. Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat. A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 . Jaketnya itu dibuat _______ kulit. A daripada B untuk C tentang D antara 93. Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka. C untuk D pada 96. demi 97. A dengan B daripada C pada demi 95.

Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah. A daripada B dari C pada D kepada 100.98. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 . Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia. Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari. A untuk B dengan C di D oleh 99.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful