LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

7. A dengan B untuk C bagi D di 10. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 . Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. A sejak B oleh C tentang D dalam 9. A dalam B untuk C akan D terhadap 8. Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand. Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta. A pada B akan C demi D terhadap 11. Pada setiap pagi. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian. A dari B daripada C ke D di 12. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar.

perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan . A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 .13. A dari B daripada C kepada D untuk 17. A sampai B umpama C demi D antara 14. Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa . A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15. Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli. A oleh B kepada C akan D pada 16. _______ pesta tersebut . Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu. Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara . A dengan B pada C di D seperti 18. Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang.

Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand. persembahan dikir barat .pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama. A daripada B seperti C antara D dengan 22. cabutan bertuah .19. A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20. _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . kita perlulah berjimat cermat . _______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis . Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah . Setibanya saya _______ Kuala Kangsar .dan sebagainya . A di…seperti B pada …. sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24. A daripada B sejak C antara D dengan 23. A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 . A di B pada C dalam D daripada 21. _______ pesta tersebut ..saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya.

A untuk B antara C dalam D umpama 27.25. A dari B pada C di D daripada 31. A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28. Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya. Seramik ini dibuat _______ tanah liat. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 .”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi. A sampai B daripada C pada D hingga 26. Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam.”kata Siva kepada Chee Hong. A untuk B kepada C bagi D pada 29.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini. A kepada B bagi C untuk D pada 30.

Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok. A di B ke C kepada D pada 35. Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya. A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara.Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat. A ke B pada C dari D daripada 34. A pada B di C kepada D daripada 36. A pada B kepada C dari D daripada 38. Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal. abad ke-14. kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR.32. A dari B daripada C pada D di 37. A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 .

A di B dalam C pada D antara 41. Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. A akan B pada C oleh D sejak 40.39. A bagi B tentang C terhadap D demi 43. kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44. ketua pengawas. A bagai B daripada C terhadap D demi 42. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. Sejak akhir-akhir ini. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 . Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang. A kepada B dari C untuk D tentang 45. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu.

” kata Ramli kepada pemuda itu. A seperti B sebagai C pada D antara 47. A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50. “ _______ kamu membuang masa menonton televisyen. “Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni. Subi diumumkan ________ pemenang pertama. A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48.46. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. A daripada B tentang C terhadap D dari 49.” kata ayah kepada adik. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 .

” kata Hairil kepada gurunya. A Bagi B Ke C Di D Demi 51. A bagi B pada C tentang D seperti 52. Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM. “Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti. para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan. A akan B pada C oleh D kepada 48. “Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara. A bagai B tentang C terhadap D demi 50. A sejak B dalam C pada D antara 49. Sebelum perlumbaan dimulakan.47. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 .” kata Mak Minah kepada jiranjirannya. _______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual.

” kata Hadi kepada Man. A oleh B dalam C pada D antara 57. A Akan B Pada C Daripada D Dari 56. A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55. _______ pagi hingga ke petang. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu . Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan. Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British. A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 . A untuk B daripada C terhadap D demi 58. Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54. dia asyik menghadap komputernya sahaja. _______ hari ini dalam tahun 1957.53. adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian.

“Ambillah pengajaran ________ kisah tadi. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali.59.” nasihat Cikgu Aminah. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. A kepada B terhadap C untuk D dengan 60. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A akan B pada C oleh D sejak 62. Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . A bagi B tentang C pada D demi 65. A daripada B dalam C pada D antara 63. Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR. A kepada B dari C dengan D laksana 61.00 pagi. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64.

Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton.selain C kepada. Ibu menunggu ayah _______ pukul 7. A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 .66.oleh B daripada. selain D pada. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. A dari. sampai B pada. sebagai 67. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran. A bagi B dari C kepada D daripada 71. A kepada. hingga C sampaikan. A daripada. kepada 70. A terhadap B dengan C pada D kepada 69. ke B dari.00 pagi ________ pukul 10. pada D manakala. kepada 68. daripada D daripada.00 pagi tetapi dia masih belum tiba. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang. oleh C dari. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan.

72. A Di. A untuk B oleh C dari D daripada 75. akan C Pada.pada D Pada. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu. Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam. Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 . Ahmad menendang bola itu kanan padang. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara.pada B Di. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76. A ke B di C dengan D daripada 77. dia tidak teringat _______ anaknya. _______ saat-saat yang mencemaskan itu.akan 74.

A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84.78. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. A kepada B tentang C dengan D laksana 81. Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti. Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. A tentang B dalam C terhadap D untuk 79. A daripada B bagi C tentang antara D 83. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 . A akan B pada C oleh D sejak 82. Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis.

A untuk B dengan C pada D kepada 89. hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat. Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya. Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman.85. pada D sejak. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 . dari B dari. A dari B daripada C pada D kepada 88. Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada. A daripada. A kepada B pada C tentang D demi 87. pendapat saya. kepada 90. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. hingga C antara.

Jaketnya itu dibuat _______ kulit. demi 97. Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka. A akan.kepada B akan. A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 . C untuk D pada 96. Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok.91. A akan B pada C oleh D sejak 92. Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. pada C akan. A dari B daripada C terhadap D dengan 94. Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat. Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . tentang D akan. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat. A dengan B daripada C pada demi 95. A daripada B untuk C tentang D antara 93.

Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah.98. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 . Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia. Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari. A untuk B dengan C di D oleh 99. A daripada B dari C pada D kepada 100.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful