LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. Pada setiap pagi. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand.7. A dalam B untuk C akan D terhadap 8. keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar. Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian. A pada B akan C demi D terhadap 11. A dengan B untuk C bagi D di 10. Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. A dari B daripada C ke D di 12. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 . A sejak B oleh C tentang D dalam 9.

Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara . perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan . Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang. A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 . A oleh B kepada C akan D pada 16. Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu. Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli.13. A dengan B pada C di D seperti 18. A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15. Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa . A sampai B umpama C demi D antara 14. _______ pesta tersebut . A dari B daripada C kepada D untuk 17.

_______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis . persembahan dikir barat . A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 . A di…seperti B pada …. kita perlulah berjimat cermat . Setibanya saya _______ Kuala Kangsar . Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah .19. _______ pesta tersebut . cabutan bertuah .pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama.dan sebagainya . A di B pada C dalam D daripada 21.. _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . A daripada B seperti C antara D dengan 22. A daripada B sejak C antara D dengan 23. sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24. Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand. A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20.saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya.

A kepada B bagi C untuk D pada 30. Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya. A untuk B antara C dalam D umpama 27. A dari B pada C di D daripada 31. A untuk B kepada C bagi D pada 29.”kata Siva kepada Chee Hong. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini. A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28.25. Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka.”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 . A sampai B daripada C pada D hingga 26. Seramik ini dibuat _______ tanah liat.

abad ke-14.Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat. A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33. A pada B kepada C dari D daripada 38. A di B ke C kepada D pada 35. kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan.32. A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 . A ke B pada C dari D daripada 34. Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara. A dari B daripada C pada D di 37.Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR. Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya. A pada B di C kepada D daripada 36.

Sejak akhir-akhir ini. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 .39. ketua pengawas. A akan B pada C oleh D sejak 40. A di B dalam C pada D antara 41. A kepada B dari C untuk D tentang 45. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang. Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya. A bagi B tentang C terhadap D demi 43. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu. A bagai B daripada C terhadap D demi 42.

” kata ayah kepada adik.46. Subi diumumkan ________ pemenang pertama. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48. “Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah. A daripada B tentang C terhadap D dari 49.” kata Ramli kepada pemuda itu. “ _______ kamu membuang masa menonton televisyen. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 . A seperti B sebagai C pada D antara 47.

_______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual. Sebelum perlumbaan dimulakan. para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan. “Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 . A akan B pada C oleh D kepada 48. “Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara.” kata Hairil kepada gurunya. A bagi B pada C tentang D seperti 52. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti.47.” kata Mak Minah kepada jiranjirannya. A bagai B tentang C terhadap D demi 50. A Bagi B Ke C Di D Demi 51. Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM. A sejak B dalam C pada D antara 49.

” kata Hadi kepada Man. A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55.53. A untuk B daripada C terhadap D demi 58. Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British. A Akan B Pada C Daripada D Dari 56. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu. A oleh B dalam C pada D antara 57. adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian. _______ hari ini dalam tahun 1957. A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 . Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu . _______ pagi hingga ke petang. Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan. dia asyik menghadap komputernya sahaja. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54.

A akan B pada C oleh D sejak 62. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64. Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10.59.” nasihat Cikgu Aminah. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. A daripada B dalam C pada D antara 63. A bagi B tentang C pada D demi 65. A kepada B dari C dengan D laksana 61. A kepada B terhadap C untuk D dengan 60. “Ambillah pengajaran ________ kisah tadi.00 pagi. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR.

A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 . selain D pada. kepada 68. daripada D daripada. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran. oleh C dari. hingga C sampaikan. pada D manakala. A bagi B dari C kepada D daripada 71.selain C kepada. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang. sampai B pada.00 pagi ________ pukul 10. A daripada.66. Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton. kepada 70.oleh B daripada. ke B dari. Ibu menunggu ayah _______ pukul 7.00 pagi tetapi dia masih belum tiba. A dari. sebagai 67. A kepada. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. A terhadap B dengan C pada D kepada 69.

A untuk B oleh C dari D daripada 75.akan 74. A Di. akan C Pada. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu.pada D Pada.72. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73. A ke B di C dengan D daripada 77. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 . Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding. _______ saat-saat yang mencemaskan itu. dia tidak teringat _______ anaknya. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara. Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam. Ahmad menendang bola itu kanan padang.pada B Di.

A tentang B dalam C terhadap D untuk 79. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 . A akan B pada C oleh D sejak 82. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis.78. A kepada B tentang C dengan D laksana 81. Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84. A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti. Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel. A daripada B bagi C tentang antara D 83. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi.

Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 .85. Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan. hingga C antara. A kepada B pada C tentang D demi 87. hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat. A daripada. pendapat saya. A untuk B dengan C pada D kepada 89. Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada. Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. pada D sejak. A dari B daripada C pada D kepada 88. dari B dari. kepada 90.

Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka. pada C akan. A dari B daripada C terhadap D dengan 94. demi 97. tentang D akan. A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 . Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . A akan. Jaketnya itu dibuat _______ kulit. A daripada B untuk C tentang D antara 93. A akan B pada C oleh D sejak 92. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat.kepada B akan. Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok. Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat. Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. A dengan B daripada C pada demi 95. C untuk D pada 96.91.

Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah.98. A daripada B dari C pada D kepada 100. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 . Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari. Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia. A untuk B dengan C di D oleh 99.