P. 1
Latihan Kata Sendi Nama

Latihan Kata Sendi Nama

|Views: 34|Likes:
Published by oleander

More info:

Published by: oleander on Mar 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/16/2013

pdf

text

original

LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

Pada setiap pagi. Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar. A pada B akan C demi D terhadap 11. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian.7. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 . Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. A dengan B untuk C bagi D di 10. A dari B daripada C ke D di 12. A sejak B oleh C tentang D dalam 9. A dalam B untuk C akan D terhadap 8. Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta.

A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15. Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa . A dengan B pada C di D seperti 18. _______ pesta tersebut . Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli. A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 . Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu. A sampai B umpama C demi D antara 14. A oleh B kepada C akan D pada 16. A dari B daripada C kepada D untuk 17. Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang.13. Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara . perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan .

A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20.19. cabutan bertuah . A di…seperti B pada …. kita perlulah berjimat cermat . _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . persembahan dikir barat . A daripada B seperti C antara D dengan 22.pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama. sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24.dan sebagainya . A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 .saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya. Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand. Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah . _______ pesta tersebut . Setibanya saya _______ Kuala Kangsar . A daripada B sejak C antara D dengan 23. _______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis .. A di B pada C dalam D daripada 21.

Seramik ini dibuat _______ tanah liat. A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28. A dari B pada C di D daripada 31. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi. Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya. A sampai B daripada C pada D hingga 26. A untuk B kepada C bagi D pada 29. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam.”kata Siva kepada Chee Hong. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 . Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka.25.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini. A untuk B antara C dalam D umpama 27.”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil. A kepada B bagi C untuk D pada 30.

A ke B pada C dari D daripada 34. A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 . Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya.32.Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok. A di B ke C kepada D pada 35. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR. A pada B di C kepada D daripada 36. kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan. A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33. A pada B kepada C dari D daripada 38. A dari B daripada C pada D di 37. abad ke-14.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara. Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal.Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat.

Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44. A bagi B tentang C terhadap D demi 43. A kepada B dari C untuk D tentang 45. A di B dalam C pada D antara 41. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu.39. Sejak akhir-akhir ini. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu. Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya. ketua pengawas. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 . A bagai B daripada C terhadap D demi 42. kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. A akan B pada C oleh D sejak 40.

” kata Ramli kepada pemuda itu.” kata ayah kepada adik. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 . A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50.46. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48. A daripada B tentang C terhadap D dari 49. Subi diumumkan ________ pemenang pertama. “Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah. “ _______ kamu membuang masa menonton televisyen. A seperti B sebagai C pada D antara 47. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni.

” kata Hairil kepada gurunya. A akan B pada C oleh D kepada 48. A Bagi B Ke C Di D Demi 51. para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan. A sejak B dalam C pada D antara 49. Sebelum perlumbaan dimulakan.47. “Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. _______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti. A bagai B tentang C terhadap D demi 50.” kata Mak Minah kepada jiranjirannya. A bagi B pada C tentang D seperti 52. Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM. “Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 .

adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian.” kata Hadi kepada Man. Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British. A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu. A oleh B dalam C pada D antara 57. Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. A Akan B Pada C Daripada D Dari 56. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54. Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan. _______ pagi hingga ke petang. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu . A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 .53. A untuk B daripada C terhadap D demi 58. _______ hari ini dalam tahun 1957. dia asyik menghadap komputernya sahaja.

00 pagi. A kepada B dari C dengan D laksana 61. “Ambillah pengajaran ________ kisah tadi. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A bagi B tentang C pada D demi 65. A akan B pada C oleh D sejak 62. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . A daripada B dalam C pada D antara 63.” nasihat Cikgu Aminah. A kepada B terhadap C untuk D dengan 60. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR. Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64.59. Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi.

daripada D daripada. oleh C dari. sampai B pada. A bagi B dari C kepada D daripada 71. A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 . pada D manakala. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran.selain C kepada. ke B dari.00 pagi ________ pukul 10.00 pagi tetapi dia masih belum tiba. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang.66. sebagai 67. A terhadap B dengan C pada D kepada 69. Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton.oleh B daripada. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. kepada 70. A kepada. Ibu menunggu ayah _______ pukul 7. A dari. A daripada. hingga C sampaikan. kepada 68. selain D pada.

Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam. Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding.akan 74. _______ saat-saat yang mencemaskan itu. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara. akan C Pada.72. A untuk B oleh C dari D daripada 75. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76. A ke B di C dengan D daripada 77. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu.pada D Pada.pada B Di. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73. dia tidak teringat _______ anaknya. Ahmad menendang bola itu kanan padang. A Di. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 .

Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. A daripada B bagi C tentang antara D 83. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya.78. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis. A tentang B dalam C terhadap D untuk 79. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 . Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti. A kepada B tentang C dengan D laksana 81. A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel. A akan B pada C oleh D sejak 82.

hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat. A dari B daripada C pada D kepada 88. Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan. A kepada B pada C tentang D demi 87.85. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. A untuk B dengan C pada D kepada 89. kepada 90. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 . pada D sejak. dari B dari. A daripada. pendapat saya. hingga C antara. Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya. Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada.

A dengan B daripada C pada demi 95. A daripada B untuk C tentang D antara 93. A akan B pada C oleh D sejak 92. Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka. Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat. A akan. A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 . tentang D akan. A dari B daripada C terhadap D dengan 94. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat. Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. C untuk D pada 96. pada C akan. Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok. Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . Jaketnya itu dibuat _______ kulit.91.kepada B akan. demi 97.

Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia. Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari. A untuk B dengan C di D oleh 99. A daripada B dari C pada D kepada 100. Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah.98. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->