LATIHAN KATA SENDI NAMA 1.

Pak Mus bekerja di ladang kelapa sawitnya dari pagi hingga _______ petang. A di B ke C pada D kepada 2. Hanya kain batik tulis lebih mahal ______ harga kain batik cap. A oleh B dengan C dari D daripada 3. Pegawai Pendidikan Daerah Hilir Perak menyampaikan hadiah ______ para pelajar. A untuk B pada C kepada D ke 4. Maria membeli sehelai selendang ______ ibunya sebagai hadiah hari jadi. A daripada B untuk C demi D bagi 5. Cikgu Maya menasihatkan kami supaya mempunyai rasa belas kasihan _______ haiwan. A terhadap B hingga C dalam D oleh 6. Anak-anak harimau yang ditangkap itu berusia antara tiga _______ empat tahun. A di B dengan C kepada D hingga

Kata Sendi Nama

1

A dari B daripada C ke D di 12. A dalam B untuk C akan D terhadap 8.7. Perajurit itu rela berkorban nyawa ______ kedaulatan tanah air yang tercinta. Pihak kerajaan telah pun menjalankan pelbagai usaha _______ mengurangkan kadar buta huruf di kalangan penduduk di luar bandar. Pak Uteh menjaga potret yang dilukis _______ anaknya itu dengan baik. Pada setiap pagi. Kesenian wayang kulit yang terkenal di Kelantan dipercayai berasal ______ selatan Thailand. A sejak B oleh C tentang D dalam 9. Puan Hawa sanggup menjelajah seluruh negara untuk membuat kajian. A dengan B untuk C bagi D di 10. Oleh sebab rasa cinta _______ kebudayaan Melayu. keadaan di pelabuhan itu sibuk _______ kapal dagang yang datang dan pergi. A sejak B tentang C oleh D untuk Kata Sendi Nama 2 . A pada B akan C demi D terhadap 11.

Berita _______ bencana alam itu disiarkan di televisyen dari semasa ke semasa . perbagai barangan cenderamata dijual di gerai-gerai yang disediakan . A daripada…sehingga B dari…hingga C sejak…ke D pada…hingga 15.13. Ayah dan ibu sangat suka _______ mee goring yang dijual di restoran itu. A dengan B pada C di D seperti 18. A dari B daripada C kepada D untuk 17. Majlis rumah terbuka Encik Halili itu berlangsung ______ pagi _______ ke petang. A akan B dengan C tentang D antara Kata Sendi Nama 3 . A sampai B umpama C demi D antara 14. Surat yang ayah baca itu _______ abang yang berada di luar negara . _______ pesta tersebut . A oleh B kepada C akan D pada 16. Suara biduanita itu sungguh merdu _______ buluh perindu apabila mendendangkan lagu Melayu asli.

A tentang B dalam C terhadap D oleh Kata Sendi Nama 4 . cabutan bertuah . sebagai C dalam …hingga D dengan …seperti 24. persembahan dikir barat .saya telah dipelawa _______ seorang penduduk kampung di situ bertandang ke rumahnya. _______ semalam anak kecil Puan Faridah asyik menangis . kita perlulah berjimat cermat . A ke…oleh B pada…dengan C di …oleh D dalam …daripada 20.19. A daripada B sejak C antara D dengan 23. A di B pada C dalam D daripada 21. Menteri-menteri Kesihatan Asean itu sedang berbincang wabak SARS di Thailand.. A daripada B seperti C antara D dengan 22.dan sebagainya . A di…seperti B pada …. Setibanya saya _______ Kuala Kangsar . _______ kegawatan ekonomi yang berlaku sekarang . _______ pesta tersebut . Majlis perkahwinan _______ Anita dan Masri berlangsung dalam suasana yang cukup meriah .pelbagai program yang menarik diadakan _______ drama.

A demi … ke B bagi … hingga C oleh …di D untuk … di 28.”kata Siva kepada Chee Hong. A kepada B bagi C untuk D pada 30. A dari B pada C di D daripada 31. Tun Perak menggunakan kebijaksanaannya ________ menentang lanun perairan Melaka. Jambangan bunga ini Noriah bersempena dengan sambutan hari kelahirannya.Seminar Keusahawanan Bumiputera itu bermula _______ hari ini.”Tolong sampaikan pesanan saya ini _______ Kamil.25. A untuk B antara C dalam D umpama 27. A sejak B dari C pada D daripada Kata Sendi Nama 5 . Seramik ini dibuat _______ tanah liat. Perjanjian persefahaman _______ kedua-dua buah syarikat komputer itu telah ditandatangani semalam. Budak itu mengidap penyakit barah _______ kecil lagi. A untuk B kepada C bagi D pada 29. A sampai B daripada C pada D hingga 26.

A kepada B terhadap C untuk masalah D pada 33. A pada B kepada C dari D daripada 38. Ketua Kampung itu mengambil berat anak-anak buahnya.Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan antara timur dan barat. A dari B daripada C pada D di 37. Pasukan penyelamat menghadapi kesukaran untuk sampai _______ puncak banjaran gunung kerana kabus tebal. A pada B di C kepada D daripada 36. abad ke-14. Bahasa Melayu merupakan salah satu _______ matapelajaran teras dalam KBSR. kain-kain sutera itu diimport Korea Selatan.Lembu-lembu itu ditambatnya _______ sebatang pokok.Dia menerima sepucuk surat _______ abangnya yang menuntut di luar negara. A di B ke C kepada D pada 35.32. A ke B pada C dari D daripada 34. A kepada B dari C di D ke Kata Sendi Nama 6 .

kamu hendaklah menunjukkan teladan yang baik. A akan B pada C oleh D kepada Kata Sendi Nama 7 . Usaha kerajaan _______ mengurangkan kadar kemalangan jalan raya kurang berjaya. Mak Intan suka _______ kehalusan budi pekerti anak angkatnya yang berbangsa Inggeris itu. ketua pengawas. A bagai B daripada C terhadap D demi 42. A kepada B dari C untuk D tentang 45. para pengguna sering merungut _______ kenaikan harga barang-barang. Amira hendak menghadiahkan pen ini _______ Suhaila. Sejak akhir-akhir ini. Sekumpulan ahli kaji purba telah menemui lukisan purba yang dilukis ________ dinding gua itu.39. Pasukan Leftenan Adnan rela berkorban _______ keamanan Negara tercinta. A di B dalam C pada D antara 41. A akan B pada C oleh D sejak 40. A Pada B Sebagai C untuk D Daripada 44. A bagi B tentang C terhadap D demi 43.

A bagai B sebelum C terhadap D sehingga 48. A kepada B terhadap pelanggan di gerainya C daripada D pada 50.46. A daripada B tentang C terhadap D dari 49. A seperti B sebagai C pada D antara 47. “ _______ kamu membuang masa menonton televisyen. Sebahagian besar ialah pekerja-pekerja kilang. A Kepada B Dari C Daripada D Pada Kata Sendi Nama 8 .” kata Ramli kepada pemuda itu.” kata ayah kepada adik. Pak Mail dan rakannya bertolak ke laut _______ matahari terbit. Subi diumumkan ________ pemenang pertama. lebih baik kamu tolong ayah cuci kereta ni. “Balai polis itu tidak jauh _______ sekolah.

“Saya ingin menjadi seorang pemuzik yang handal ________ Datuk Ahmad Nawab. A Bagi B Ke C Di D Demi 51. Sebelum perlumbaan dimulakan. para pelumba diberi taklimat _______ syarat dan peraturan perlumbaan.” kata Hairil kepada gurunya.” kata Mak Minah kepada jiranjirannya. A akan B pada C oleh D kepada 48. A sejak B dalam C pada D antara 49. Komputer itu dihadiahkan cemerlang dalam peperiksaan SPM. Bungkusan kuih raya itu akan dikirimkan _______ para tentera yang bertugas ketika Hari Raya nanti. A bagi B pada C tentang D seperti 52. A bagai B tentang C terhadap D demi 50. _______ dalam akuarium itu terdapat pelbagai jenis ikan hiasan untuk dijual. “Gaya hidupnya sudah seperti orang Barat ________ pulang dari luar negara. A kepada B oleh pada ayah kerana lulus C untuk D Kata Sendi Nama 9 .47.

dia asyik menghadap komputernya sahaja.” kata Hadi kepada Man. A oleh B dalam C pada D antara 57. A bagi B dalam C terhadap D demi Kata Sendi Nama 10 . A Akan B Pada C Daripada D Dari 56. A untuk B daripada C terhadap D demi 58. adik-beradik Admad sering sahaja berasa kesunyian. _______ hari ini dalam tahun 1957. Hadiah yang istimewa itu khas _______ teman wanitanya yang akan menyambut hari jadi pada minggu depan.53. _______ kematian kedua-dua orang tuanya dalam kemalangan itu . Model bangunan tertinggi di dunia itu diilhamkan ________ jurutera dari Malaysia. _______ pagi hingga ke petang. A Dengan B Sejak C Dari D Daripada 55. “Saya tidak mahu campur tangan _______ hal rumah tangga kamu. A Kepada B Dari C Pada D Hingga 54. Negara kita telah mencapai kemerdekaan daripada kerjaan British.

A daripada B dalam C pada D antara 63. A bagi B tentang C pada D demi 65.59. A kepada B dari C dengan D laksana 61. “Ambillah pengajaran ________ kisah tadi. A bagai B daripada C terhadap D dengan 64.00 pagi. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. Kebanyakan pelajar yang belajar _______ Cikgu Anis berjaya mendapat 5A dalam UPSR.” nasihat Cikgu Aminah. Hal ini akan saya adukan Guru Besar secepat mungkin. A akan B pada C oleh D sejak 62. A kepada B terhadap C untuk D pada Kata Sendi Nama 11 . A kepada B terhadap C untuk D dengan 60. Rombongan diraja itu tiba _______ pukul 10. Pada pagi itu matahari bersinar _______ cerah sekali. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi.

oleh B daripada. A kepada.00 pagi tetapi dia masih belum tiba.selain C kepada. A dari. Persembahan tarian kuda kepang itu mendapat tepukan gemuruh_______ penonton. daripada D daripada. Ibu menunggu ayah _______ pukul 7. selain D pada. pada D manakala. kepada 68. A daripada. Siti berteduh ________ bawah pohon ketapang. hingga C sampaikan. A terhadap B dengan C pada D kepada 69. sampai B pada. Dia ragu-ragu ________ kebolehannya untuk lulus dalam peperiksaan. ke B dari. kepada 70.00 pagi ________ pukul 10. A di B dari C kepada D daripada Kata Sendi Nama 12 . sebagai 67.66. A bagi B dari C kepada D daripada 71. Kita harus berdoa _______ Allah _______ berusaha untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran. Perabot yang diperbuat _______ kayu jati itu dibeli ________ ayah. oleh C dari.

_______ saat-saat yang mencemaskan itu.72.akan 74. Pengunjung berpeluang untuk memilih beraneka jenis makanan yang dijual ________ warung itu. A Di. Ahmad menendang bola itu kanan padang.pada D Pada. A kepada B ke arah penjuru C daripada D pada 73. A terhadap B kepada C sehingga D sebagai 76. Ibu asyik terkenang _______ abang yang belajar di luar negara. dia tidak teringat _______ anaknya. Keputusan pertandingan nasyid itu sedang dinantikan _______ semua peserta yang bertanding. Amaran bercita-cita hendak bekerja _______ peguam.pada B Di. A untuk B oleh C dari D daripada 75. A untuk B akan C terhadap D demi Kata Sendi Nama 13 . akan C Pada. A ke B di C dengan D daripada 77.

Penjelasan _______ pencemaran alam sekitar mudah difahami oleh peserta bengkel. Mereka menunggu ketibaan Menteri Besar _______ pagi tadi. Dia bercerita ________ pengalamannya bertempur dengan pengganas komunis. Orang ramai mendengar penerangan itu _______ teliti. A kepada B terhadap C untuk D dengan 80. Nisah menggunting kain sutera itu sebilah gunting yang baru dibelinya. A akan B pada C oleh D sejak 82. Tujuan majlis itu diadakan adalah _______ meraikan kejayaan pasukan Perak menjuarai Piala Malaysia. A kepada B tentang C dengan D laksana 81.78. A tentang B dalam C terhadap D untuk 79. A daripada B bagi C tentang antara D 83. Abang lebih garang _______ kakak sulung saya. A bagai B daripada C terhadap D dengan 84. A dengan B tentang C pada D demi Kata Sendi Nama 14 .

hal ini dapat diselesaikan jika kita bersepakat.85. Pak Seman menangkap ikan ________ menggunakan lukah. A Kepada B Terhadap C Untuk D Pada 86. A kepada B pada C tentang D demi 87. Kepupusan hasil hutan berpunca _______ penerokaan hutan yang berterusan dan tanpa kawalan. A bagi B akan C oleh kepada D Kata Sendi Nama 15 . pendapat saya. pada D sejak. hingga C antara. Para pelancong terpesona _______ keindahan kehidupan laut di Pulau Tioman. A daripada. dari B dari. A untuk B dengan C pada D kepada 89. Ishak menceritakan pengalamannya menjadi anak angkat keluarga orang asli _________ kawannya. Kasutnya diperbuat _______ kulit yang diimport ________ Kanada. A dari B daripada C pada D kepada 88. kepada 90.

A untuk B daripada C pada D dengan Kata Sendi Nama 16 . pada C akan. Murid-murid 5 Anggerik berusaha mengumpulkan wang ________ membeli hadiah guru kelas mereka. A akan B pada C oleh D sejak 92. Jaketnya itu dibuat _______ kulit. Mak Cik Esah sedang menunggu anaknya pulang _______ Kuala Lumpur. A dari B daripada C terhadap D dengan 94. Kedua-dua ibu bapa Sarah _______ berangkat ke Mekah esok.91. A daripada B untuk C tentang D antara 93. tentang D akan. demi 97. Kami _________ pergi ke Ipoh _________ hari Sabtu . A dengan B daripada C pada demi 95. A akan. Kereta Mercedes itu diimport A kepada B dari D Amerika Syarikat. Kedatangan Maal Hijrah tahun ini disambut _______ majlis tahlil dan doa selamat.kepada B akan. C untuk D pada 96.

Keindahan Pulau Langkawi menjadi terkenal ________ seluruh dunia. Kita patut bersyukur _______ semua anugerah Allah. A daripada B dari C pada D kepada 100. A untuk B dengan C di D oleh 99. A bagi B akan C oleh D dengan Kata Sendi Nama 17 . Serahkan borang yang telah siap diisi _______ Cikgu Johari.98.