P. 1
Konsep Pengangkutan Awam

Konsep Pengangkutan Awam

|Views: 1,286|Likes:
Published by Uma Thevi

More info:

Published by: Uma Thevi on Mar 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/10/2013

pdf

text

original

Konsep Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam atau transit awam merangkumi segala sistem pengangkutanyang mana penumpang tidak bergerak menggunakan kenderaan sendiri. Meskipun istilah-istilah tersebut secara amnya dianggap sebagai termasuk perkhidmatan rel/kereta api dan bas, definasi yang lebih luas boleh merangkumi perkhidmatan penerbangan berjadual, feri, teksi, beca dan sebagainya iaitu mana-mana sistem yang mengangkut orang awam. Pengangkutan awam biasanya menawarkan perkhidmatan berjadual dan dalam laluan tetap tanpa penempahan. Kebanyakan penumpang bergerak dalam lingkungan kawasan tempatan di antara rumah mereka dan tempat kerja, pusat membeli-belah atau institusi pendidikan.

Jenis Pengangkutan Awam
Berdasarkan pemerhatian yang dilakukan, terdapat satu jenis pengangkutan awam di kawasan kajian saya iaitu perkhidmatan bas. Terdapat dua jenis perkhidmatan bas iaitu bas ekspres dan bas henti-henti (stage bus). Bas ekspres beroperasi di Terminal Makmur di Jalan Stadium manakala bas henti-henti beroperasi di Perhentian Bas Pasar, Jalan Stadium (Berhampiran Pasar Besar Kuantan). Pada 1 Disember 2012,perkhidmatan bas Rapid Kuantan mula beroperasi di platform 1 dan 2 Terminal Makmur di Jalan Stadium. Pada fasa pertama ini, perkhidmatan bas Rapid Kuantan melalui 3 laluan iaitu

Laluan 1 dari Kolej Komuniti, Gambang ke Terminal Makmur, sejauh 49.4 km dengan 14 bas disediakan

Kompleks Penyayang. Semambu. dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Bandar Indera Mahkota ke Politeknik Sultan Hj Ahmad Shah (POLISAS). Kampus Perubatan di Bandar Indera Mahkota.meliputi lokasi antara lainnya. Lapangan terbang Sultan Hj Ahmad Shah. Perkampungan Sungai Isap. Laluan 3 dari Kompleks Mahkamah Kuantan. dan Masjid Negeri Sultan Ahmad 1. sejauh 21 km dengan lapan (8) bas disediakan meliputi antara lainnya. Terminal Makmur. Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).4 km dengan tujuh (7) bas disediakan meliputi antara lainnya. Kolej Antarabangsa IKIP. Universiti Islam Antarabngsa Malaysia (UIAM). . Bandar Indera Mahkota ke Teluk Chempedak. Taman Cenderawasih. Laluan 2 dari Indera Mahkota 2. Taman TAS. Universiti Malaysia Pahang (UMP). sejauh 18.

30 pagi. ~Mengurangkan kesesakan .Perkembangan pengangkutan awam juga telah meningkatkan kegiatan perdagangan di Malaysia. ~Ketersampaian . Penerangan lengkap.Perkhidmatan bas ekspress juga mengangkut barang seperti bungkusan akhbar/majalah dan barang-barang lain atas permintaan pelanggan untuk dihantar ke destinasi yang diingini. Beca-beca dihiasi dengan cantik dan memberi perkhidmatan pemandu pelancong kepada pelancong samada pelancong dalam negeri atau luar negara. air zam-zam dan permaidani yang dibeli di Mekah ke Malaysia. Monorel.Seawal jam 6. ~Sumber pendapatan .Kepentingan Pengangkutan Awam Perkhidmatan pengangkutan awam memainkan peranan penting dalam pembangunan negara. ERL dan Komuter di Kuala Lumpur telah mengurangkan kesesakan lalu lintas di bandar itu. perkhidmatan bas sekolah (tambang bulanan) dan bas Rapid Kuantan telah mengangkut penumpang yang terdiri dari pelajar sekolah dan pekerja.Perkhidmatan bas/van sekolah (tambang bulanan) yang mengenakan tambang antara RM100 hingga RM150 bagi seorang penumpang (pelajar) menjadi sumber pendapatan utama kepada . ~Pelancongan . yang melibatkan 25 buah bas henti-henti meningkatkan darjah ketersampaian ke tiga laluan utama Fasa 1. Contohnya perkhidmatan Mas Kargo telah meningkatkan perdagangan dengan negara Arab Saudi ketika musim haji.00 hingga 6.Perkhidmatan kereta api elektrik seperti LRT.Pelancaran Bas Rapid Kuantan pada 1 Disember 2012. Ramai jemaah haji menggunakan khidmat Mas Kargo untuk menghantar buah kurma. sila ke link berikut : Jenis Pengangkutan ~Mengangkut penumpang . ~Perdagangan .Perkhidmatan beca di bandaraya Melaka menjadi satu tarikan pelancongan. Antaranya ialah : ~Mengangkut barangan .

Penduduk tidak perlu membazirkan masa menunggu lama sebagaimana sebelum ini.Laluan yang berjadual dan setiap 20 minit oleh bas Rapid Kuantan telah menjimatkan masa penduduk. . mereka terpaksa menunggu bas selama 1 jam. ~Peluang pekerjaan . kini perkhidmatan bas Rapid Kuantan masih percuma semenjak perkhidmatan ini dilancarkan pada 1 Disember sehingga kini.Kekerapan bas Rapid Kuantan mengunjungi laluan setiap 20 minit memudahkan penduduk untuk bergerak.00 (pelajar sekolah/penuntut kolej/institusi pengajian tinggi) untuk semua laluan bas Rapid Kuantan amat berbaloi. Tambang ini akan beroperasi pada bulan April nanti.Kos juga lebih murah iaitu tambang sebanyak RM2.00 (orang awam) dan RM1. ~Menjimatkan kos . ~Meningkatkan mobiliti penduduk . ~Menjimatkan masa .pemilik bas/van sekolah. Bas yang berhawa dingin juga lebih selesa.Tidak dinafikan perkembangan pengangkutan awam seperti bas Rapid Kuantan telah menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar seperti bekerja sebagai pemandu bas ataupun atendan bas.

Tambang bulanan bas/van sekolah juga agak mahal. Oleh itu. Keselamatan penumpang terancam ~ Sikap tidak bertanggungjawab . Situasi seperti ini amat bahaya dan berisiko kepada berlakunya kemalangan. perkhidmatan teksi dan LRT hanya menjadi pilihan ketika keadaan terdesak seperti hendak ke pejabat dan mengelakkan kesesakan lalu lintas. Kemalangan ini berlaku kerana bas sekolah yang dinaiki terlalu penuh sehingga menyebabkan terdapat penumpangnya terpaksa berdiri di tangga bas. Kemalangan yang melibatkan pelajar sekolah juga sering terpapar di dada akhbar. Tambang Mahal ~ Sesetengah pengangkutan awam seperti teksi dan LRT mengenakan bayaran yang agak tinggi yang tidak mampu dibayar oleh penumpang. Bayangkan jika terdapat 3 atau 4 orang anak yang bersekolah. 3. Contohnya untuk seorang anak. sudah tentu peruntukan untuk bayaran tambang bas/van sekolah mencecah RM500! 2. Kemalangan ~ Pada musim perayaan. kita sering digegarkan dengan kes-kes kemalangan yang menyayat hati yang melibatkan perkhidmatan bas ekspres.Masalah Pengangkutan Awam Antara masalah-masalah yang sering dialami oleh pengguna pengangkutan awam ialah : 1. ibubapa terpaksa memperuntukan sebanyak sekurangkurangnya RM100 sebulan. Kemalangan ini dapat dielakkan jika pemandu bas menjalankan tugasnya dengan berhemah dan bertanggungjawab.

Sikap seperti ini juga boleh mengancam keselamatan pengguna jalan raya yang lain. 6. Udara dicemari dengan gas karbon monosida dan asap hitam yang berjelaga yang mencemarkan udara. 4. Pencemaran bunyi ~ Kondisi bas/van yang telah tua/lama boleh menimbulkan suasana yang membingitkan telinga dengan bunyi enjin kenderaan yang bising atau kuat! Situasi ini boleh mengganggu ketenangan penumpangnya. Sikap tamak pemilik bas/van sekolah yang hanya mementingkan keuntungan. telah sanggaup bertindak mengancam keselamatan penumpangnya yang teridiri daripada pelajar-pelajar sekolah. 8. Ketibaan bas yang tidak tentu juga menyukarkan penumpang yang menggunakan khidmat bas ini. Biasanya kesesakan lalu lintas berlanjutan selama 2 hingga 3 jam ketika waktu puncak di Kuala Lumpur. Bas/van sekolah yang dinaiki oleh pelajar-pelajar ini biasanya melebihi muatan. van dan teksi menggunakan minyak diesel yang boleh mencemarkan udara. Pencemaran udara ~ Pengangkutan awam seperti bas. Kesesakan lalu lintas ~ Pada waktu puncak iaitu di awal pagi (7. Kenderaan lama ~ Perkhidmatan bas samada bas ekspres atau bas/ van sekolah adalah kenderaan lama yang telah berdaftar 10 hingga 15 tahun. feri.L gagal beroperasi dengan baik.00 pagi) dan waktu petang (4.00 petang) perkhidmatan LRT. Anggaran perbelanjaan bulanan untuk tambang bas/van sekolah ialah antara RM80 hingga RM150 bagi seorang penumpang.00 hingga 6. Tempat duduk dan kondisi bas juga tidak selesa. 7.sesetengah pemandu bas dan teksi telah membawa padah kepada penumpang! Penumpang merasa tidak selamat untuk menggunakan perkhidmatan bas ekspres atau teksi. bas sekolah dan van meningkat. 9. bas ekspres. Kos Bahan Api Meningkat ~ Harga petroleum yang semakin meningkat menyebabkan tambang pengangkutan awam seperti teksi. 5. . KTMB dan Rapid K. Jangka masa lama ~ Sebelum dilancarkan Rapid Kuantan.00 hingga 8. pengguna terpaksa menunggu perkhidmatan bas henti-henti hampir sejam.

Pencemaran air ~ Sikap sesetengah pemilik bot penambang yang membuang sisa minyak ke dalam sungai telah menyebabkan air sungai tercemar. sering terganggu dengan bunyi bising enjin kapal terbang yang sedang mendarat atau kapal terbang yang sedang berlepas. . 10. Ini boleh menjadi ancaman kepada hidupan akuatik.Bagi penduduk yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang.

Penggunaan petrol tanpa plumbum ~ Penggunaan petrol tanpa plumbum dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam pelepasan asap kenderaan. Contohnya. Mengurangkan kos operasi (contoh. Penggunaan bahan api alternatif (contoh. 4. Dengan ini. 2. Dengan ini. Pihak JPJ boleh mengenakan denda atau mengeluarkan saman kepada bas/van sekolah yang mengeluarkan asap hitam yang mencemarkan udara. Penapis asap /Catalytic converter ~ Bagi mengurangkan pembebasan asap hitam oleh pengangkutan awam seperti bas dan teksi yang menggunakan minyak diesel. 6. kereta hibrid (menggunakan bateri) dan tenaga suria. Langkah ini dapat mengurangkan masalah pencemaran udara terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur. NGV. teksi dan sebagainya). Kuat kuasa undang-undang ~ Tindakan tegas perlu diambil terhadap pemandu bas yang melakukan kesalahan yang berulang-ulang. asap yang dibebaskan telah ditapis dan merupakan asap yang tidak mencemarkan udara. menggunakan diesel kelapa sawit. tenaga suria) ~ Dalam usaha mengurangkan pencemaran udara akibat pelepasan asap hitam dari kenderaan bermotor (bas. subsidi diesel dan alat ganti) ~ Bagi mengatasi masalah tambang yang tinggi. penggunaan penapis asap amat dialualukan. 3. diharap tambang pengangkutan awam (contohnya bas dan teksi) dapat dikurangkan. Johor Bahru dan Pulau Pinang. Kursus pemanduan berhemah ~ Kemalangan di jalan raya dapat . elektrik.Cadangan mengurangkan masalah pengangkutan awam Antara cadangan yang boleh diambil untuk mengurangkan masalah pengangkutan awam ialah 1. 5. Denda atau penjara boleh dikenakan terhadap pemandu tersebut. penggunaan bahan api alternatif yang mesra alam amat digalakkan. lori. pihak kerajaan boleh memberi subsidi diesel.

7. ( Link : Sinar Harian ). 8. terutama pada waktu puncak. Kempen Alam Sekitar ~ Bagi melindungi alam sekitar dan mengurangkan pencemaran udara. pihak syarikat bas ekspres atau pihak kerajaan boleh mewajibkan pemandu bas/van/teksi mengikuti kursus pemanduan berhemah dengan tujuan memberi kesedaran tentang tanggungjawab mereka terhadap keselamatan penumpang dan mematuhi peraturan jalan raya. Contohnya.dielakkan jika pemandunya memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati. kempen berbasikal boleh dilancarkan. kerajaan boleh menggalakkan kempen berkongsi kereta sebagaimana yang dijalankan di negara Singapura. Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah menganjurkan Kempen Berbasikal Kali Ke 12 sempena Hari Alam Sekitar Sedunia pada tahun 2012. . Kempen Berkongsi Kereta ~ Bagi mengatasi kesesakan lalu lintas. Oleh itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->