P. 1
Matlamat Tamadun Islam

Matlamat Tamadun Islam

|Views: 9|Likes:
TITAS
TITAS

More info:

Published by: Noor Zaironna Jaihan on Mar 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

Ronna Nani Liza

 Manakala matlamat khusus tamadun Islam pula adalah untuk menjalinkan hubungan berikut:  1) Hubungan Manusia dgn Allah SWT . Secara umumya matlamat utama tamadun Islam ialah untuk memartabatkan Islam sebagai Ad-Deen iaitu satu cara hidup yang lengkap dan komprehensif.  2) Hubungan Manusia dengan Manusia  3) Hubungan Manusia dengan Alam .

 Mereka yang paling mulia di sisi Allah S.  Setiap manusia diberikan penghormatan oleh Allah S.T dalam kadar yang sama.s.  Tiap-tiap manusia wajib menganggap manusia yang lain tidak kira bangsa. tempat dan warna kulit adalah mempunyai hak yang sama daripada segi kemanusiaan dan kebebasan.W.T ialah mereka yang bertakwa kepada-Nya.W. Manusia dijadikan oleh Allah s.w. bersama pasangan hidupnya Siti Hawa.t daripada asal keturunan yang satu iaitu daripada Adam a. .

sesungguhnya kami menciptakan kamu dan seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal.” (Al-Hujarat : 13) . Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.“Wahai manusia. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu.

kemuliaan kejadian manusia itu  Kesempurnaan masyarakat hanya dapat diwujudkan dengan adanya kerjasama. tolong-menolong dan perpaduan dengan cara penyelarasan undang-undang yang menentukan hak setiap masyarakat tidak dicerobohi.  Kepentingan orang ramai hendaklah diutamakan daripada kepentingan diri sendiri. . Hubungan manusia dengan manusia juga penting bagi menyempurnakan sendiri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->