P. 1
Matlamat Tamadun Islam

Matlamat Tamadun Islam

|Views: 9|Likes:
TITAS
TITAS

More info:

Published by: Noor Zaironna Jaihan on Mar 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

Ronna Nani Liza

 2) Hubungan Manusia dengan Manusia  3) Hubungan Manusia dengan Alam .  Manakala matlamat khusus tamadun Islam pula adalah untuk menjalinkan hubungan berikut:  1) Hubungan Manusia dgn Allah SWT . Secara umumya matlamat utama tamadun Islam ialah untuk memartabatkan Islam sebagai Ad-Deen iaitu satu cara hidup yang lengkap dan komprehensif.

 Manusia dijadikan oleh Allah s.  Mereka yang paling mulia di sisi Allah S.s.w.T dalam kadar yang sama. tempat dan warna kulit adalah mempunyai hak yang sama daripada segi kemanusiaan dan kebebasan. bersama pasangan hidupnya Siti Hawa. .t daripada asal keturunan yang satu iaitu daripada Adam a.T ialah mereka yang bertakwa kepada-Nya.  Tiap-tiap manusia wajib menganggap manusia yang lain tidak kira bangsa.W.W.  Setiap manusia diberikan penghormatan oleh Allah S.

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (Al-Hujarat : 13) . sesungguhnya kami menciptakan kamu dan seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu.“Wahai manusia.

tolong-menolong dan perpaduan dengan cara penyelarasan undang-undang yang menentukan hak setiap masyarakat tidak dicerobohi.  Kepentingan orang ramai hendaklah diutamakan daripada kepentingan diri sendiri. Hubungan manusia dengan manusia juga penting bagi menyempurnakan sendiri. . kemuliaan kejadian manusia itu  Kesempurnaan masyarakat hanya dapat diwujudkan dengan adanya kerjasama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->