SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI AKTIVITI 1 1.

Senaraikan perbezaan dan persamaan di antara ekosistem Hutan Hujan Tropika dengan Hutan Paya Gambut

PERSAMAAN HUTAN HUJAN TROPIKA HUTAN PAYA GAMBUT

1. Kedua –dua hutan penting dalam sektor perlancongan (ekoperlancongan dan biodeversiti) 2. Kedua –dua hutan penting bagi menstabilkan ekosistem dan pengawalan suhu bumi atau kawasan persekitaran. 3. Kedua –dua hutan penting untuk pemmuliharaan alam semulajadi seperti menjadi habitat yang sesuai untuk haiwan. 4. Kedua –dua hutan penting untuk sumber hutan seperti kayu balak untuk dieksport dan juga untuk industri hiliran seperti kayu bakar, arang, dan untuk pembangunan (kayu bakau).

PERBEZAAN PENGENALAN : PENGENALAN:

Satu komuniti tumbuhan yang padat dengan Suatu kawasan hutan yang dipenuhi oleh air. pokok-pokok yang mempunyai adaptasi Hutan ini tumbuh di atas lapisan-lapisan daun

terhadap kelembapan di mana ia mempunyai yang telah mati dan lapisan bahan daripada daun-daun yang lebar walaupun saiz daun tumbuh-tumbuhan setebal 20 meter. bukanlah ciri utama dalam pembentukan jenis Ia hutan hujan. adalah ekosistem unik dengan ciri-ciri

terendam air, kandungan nutrient dan oksigen larut pada tahap rendah serta kawasan air yang berasid.

JENIS TANAH : Tanah laterit, tanah lanar/ alluvium

JENIS TANAH : Tanah yang lebih daripada 65% kandungan organic. Kawasan paya gambut adalah berasid (pH 4 atau kurang)

1|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 )

 Haiwan-haiwan di hutan hujan tropika adalah sangat pelbagai dan ini terhasil daripada adaptasi mereka terhadap persekitaran mereka. STRUKTUR HUTAN :  Hutan gambut adalah jenis tanah berair yang terbesar iaitu meliputi 75% daripada keseluruhan kawasan tanah berair di negara ini.  Kawasan ini juga mengandungi banyak spesies yang belum diketahui dan diterokai. tumbuhan tingkat bawah dan tumbuhan permukaan tanah. 2|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) . BIODIVERSITI.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI STRUKTUR HUTAN:  Satu profil yang berlapis.  Satu daripada adaptasi haiwan-haiwan di ekosistem ini adalah kebolehan melakukan berkesan. penyamaran yang BIODIVERSITI. KEKOMPLEKSIAN DAN KESTABILAN HUTAN HUJAN TROPIKA  Hutan hujan tropika ini adalah biome yang terkaya dari segi biodiversiti dan biojisim total. silara utama. KEKOMPLEKSIAN DAN KESTABILAN HUTAN HUJAN PAYA GAMBUT  Kawasan hutan gambut bukan sahaja satu ekosistem yang unik dan tempat tinggal kepada banyak spesies endemic. Lapisan-lapisan terdiri daripada pokok-pokok renjong.  Hutan lembab ini juga berfungsi sebagai bank gen semula jadi tumbuhan.  Hutan paya gambut wujud di atas tanah gambut dengan kedalaman lebih kurang 6m.

Nyatoh. parasit. paku-pakis. Ramin. harimau. seraya. Contoh Komponen Ekosistem Biotik Pokok: meranti. Sumatran Rhinoceros. Proboscis Monkey. memanjat. orang utan dan pelanduk.tanduk rusa. Gajah asia. Kepentingan dan Kegunaan Hutan Paya Gambut Merupakan salah satu khazanah alam 3|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) . Geronggang dan Resak   Hidupan : Merupakan pusat perlindungan bagi lebih daripada 60 spesies haiwan yang disenaraikan sebagai terancam seperti:      Kepentingan dan Kegunaan Hutan Hujan Tropika  Sebagai tanah ladang yang berpotensi    Orang utan. Harimau. kandis.  Lantai dipenuhi hutan hujan tropika yang mati sebati dengan daun-daun menyebabkan haiwan-haiwan dengan persekitaran itu serta sukar dilihat daripada atas .   Contoh Komponen Ekosistem Biotik Antara spesis yang biasa terdapat di kawasan ini adalah Kempas. Meranti Paya.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI  Haiwan-haiwan ini kadang kala kelihatan seperti daun mati atau daun hidup. kulat Tumbuhan: Jenis epifit.dan saprofit Hidupan: Ular sawa.   Serangga adalah haiwan yang paling banyak di kawasan ini. Kerana kompleksiti ekosistem ini ia juga sangat kompleks dan sangat stabil. Bintangor.

SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI dan simpanan balak yang boleh dieksploitasi.  Habitat yang sesuai kepada burungburung yang datang semasa musim sejuk. Ia juga dapat bertindak sebagai medium untuk mengawal malapetaka seperti kebanjiran malah menjadi sumber bekalan air bawah tanah sekiranya berlaku kemarau yang melampau 4|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) . Kepentingan hutan paya gambut ini bukan sahaja dapat menyediakan pelbagai hasil hutan malah menjadi sumber rantaian makanan kepada kehidupan di sekelilingnya. Membekalkan makanan secara langsung atau tidak langsung kepada haiwan dan manusia. tanah dan tumbuhan.    Sebagai sumber specimen biologi yang baharu Sebagai habitat bagi pelbagai variasi flora dan fauna.   yang penting kerana ia merupakan ekosistem terdiri daripada hidrologi.  Sebagai tempat perlindungan semulajadi bagi orang-orang asli di kawasan pedalaman hutan.  Bertindak sebagai kawasan tadahan air dalam memelihara kualiti alam sekitar dengan menyerap dan menapis air hujan sebelum menyalurkan ke sungaisungai.

hutan paya bakau dan padang rumput.hutan konifer. kolam. tasik dan lautan. Ekosistem Daratan – contohnya :ekosistem hutan hujan tropika. EKOSISTEM AKUATIK Kolam EKOSISTEM DARATAN Hutan (hutan hujan tropika dan hutan paya bakau) 5|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) .SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI SOALAN 2 Banding dan bezakan jenis-jenis ekosistem yang terdapat di Malaysia Ekosistem Akuatik – contohnya : ekosistem sungai.

temu. mata buaya) Disediakan Oleh : Pn Zaiwiyah binti Harun. SCE 4Q 6|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) . telipot dan lain-lain. perbezaan cahaya matahari dan suhu air. dan kura-kura yang bertindak sebagai karnivordi dalam ekosistem tasik. -Zon Profundal.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Tasik Hidupan ekosistem tasik ( Komponen biotik) berbeza dari ekosistem akuatik disebabkan perbezaan bahan substrat. Hutan Paya Bakau -Didapati diperantara muara dan dataran dan keadaan airnya adalah payau. berembang) dan juga Bruguiera (pokok berus.bahagian yang sentiasa mendapat cahaya matahari dipenuhi oleh organisma autotrof yang mampu membuat makan sendiri seperti plankton. -Zon Litoral – Zon yang berhampiran dengan dataran dan zon infra-litoral sentiasa dibasahi oleh air kaya dengan pelbagai tumbuhan berakar seperti pokok keladi. Komuniti -Dari keluarga Rhizopora (pokok bakau kurap atau bakau minyak). -Komuniti yang hidup dikawasan antara pasang surut laut dan tahan daripada air masin di zon pinggir pantai (zon litoral) Komuniti -Zon Limne. alga. teratai. gedah. -bersifat dinamis yang sentiasa berubah-ubah dari masa kesemasa. keluarga Sonneratia (pokok perepat.bahagian bawah tasik yang tidak menerima cahaya matahari di huni oleh organisma heterrof seperti ikan. labi-labi. keluarga Avicenia (pokok api-api). lumut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful