P. 1
Aktiviti 1 Sce 3107 (Ekosistem Dan Biodeversiti)

Aktiviti 1 Sce 3107 (Ekosistem Dan Biodeversiti)

|Views: 8|Likes:
Published by Ummu Zay El-zahra
biologi
biologi

More info:

Published by: Ummu Zay El-zahra on Mar 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2013

pdf

text

original

SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI AKTIVITI 1 1.

Senaraikan perbezaan dan persamaan di antara ekosistem Hutan Hujan Tropika dengan Hutan Paya Gambut

PERSAMAAN HUTAN HUJAN TROPIKA HUTAN PAYA GAMBUT

1. Kedua –dua hutan penting dalam sektor perlancongan (ekoperlancongan dan biodeversiti) 2. Kedua –dua hutan penting bagi menstabilkan ekosistem dan pengawalan suhu bumi atau kawasan persekitaran. 3. Kedua –dua hutan penting untuk pemmuliharaan alam semulajadi seperti menjadi habitat yang sesuai untuk haiwan. 4. Kedua –dua hutan penting untuk sumber hutan seperti kayu balak untuk dieksport dan juga untuk industri hiliran seperti kayu bakar, arang, dan untuk pembangunan (kayu bakau).

PERBEZAAN PENGENALAN : PENGENALAN:

Satu komuniti tumbuhan yang padat dengan Suatu kawasan hutan yang dipenuhi oleh air. pokok-pokok yang mempunyai adaptasi Hutan ini tumbuh di atas lapisan-lapisan daun

terhadap kelembapan di mana ia mempunyai yang telah mati dan lapisan bahan daripada daun-daun yang lebar walaupun saiz daun tumbuh-tumbuhan setebal 20 meter. bukanlah ciri utama dalam pembentukan jenis Ia hutan hujan. adalah ekosistem unik dengan ciri-ciri

terendam air, kandungan nutrient dan oksigen larut pada tahap rendah serta kawasan air yang berasid.

JENIS TANAH : Tanah laterit, tanah lanar/ alluvium

JENIS TANAH : Tanah yang lebih daripada 65% kandungan organic. Kawasan paya gambut adalah berasid (pH 4 atau kurang)

1|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 )

tumbuhan tingkat bawah dan tumbuhan permukaan tanah.  Hutan paya gambut wujud di atas tanah gambut dengan kedalaman lebih kurang 6m. 2|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) .  Kawasan ini juga mengandungi banyak spesies yang belum diketahui dan diterokai.  Haiwan-haiwan di hutan hujan tropika adalah sangat pelbagai dan ini terhasil daripada adaptasi mereka terhadap persekitaran mereka.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI STRUKTUR HUTAN:  Satu profil yang berlapis.  Hutan lembab ini juga berfungsi sebagai bank gen semula jadi tumbuhan. KEKOMPLEKSIAN DAN KESTABILAN HUTAN HUJAN PAYA GAMBUT  Kawasan hutan gambut bukan sahaja satu ekosistem yang unik dan tempat tinggal kepada banyak spesies endemic. BIODIVERSITI. STRUKTUR HUTAN :  Hutan gambut adalah jenis tanah berair yang terbesar iaitu meliputi 75% daripada keseluruhan kawasan tanah berair di negara ini. KEKOMPLEKSIAN DAN KESTABILAN HUTAN HUJAN TROPIKA  Hutan hujan tropika ini adalah biome yang terkaya dari segi biodiversiti dan biojisim total. penyamaran yang BIODIVERSITI. silara utama.  Satu daripada adaptasi haiwan-haiwan di ekosistem ini adalah kebolehan melakukan berkesan. Lapisan-lapisan terdiri daripada pokok-pokok renjong.

 Lantai dipenuhi hutan hujan tropika yang mati sebati dengan daun-daun menyebabkan haiwan-haiwan dengan persekitaran itu serta sukar dilihat daripada atas . seraya. harimau.   Contoh Komponen Ekosistem Biotik Antara spesis yang biasa terdapat di kawasan ini adalah Kempas. Meranti Paya. memanjat. kulat Tumbuhan: Jenis epifit. Sumatran Rhinoceros. paku-pakis. Nyatoh. Kerana kompleksiti ekosistem ini ia juga sangat kompleks dan sangat stabil. Kepentingan dan Kegunaan Hutan Paya Gambut Merupakan salah satu khazanah alam 3|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) . kandis.dan saprofit Hidupan: Ular sawa. Gajah asia. Harimau. Proboscis Monkey.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI  Haiwan-haiwan ini kadang kala kelihatan seperti daun mati atau daun hidup. parasit. Geronggang dan Resak   Hidupan : Merupakan pusat perlindungan bagi lebih daripada 60 spesies haiwan yang disenaraikan sebagai terancam seperti:      Kepentingan dan Kegunaan Hutan Hujan Tropika  Sebagai tanah ladang yang berpotensi    Orang utan.tanduk rusa.   Serangga adalah haiwan yang paling banyak di kawasan ini. Bintangor. orang utan dan pelanduk. Ramin. Contoh Komponen Ekosistem Biotik Pokok: meranti.

   Sebagai sumber specimen biologi yang baharu Sebagai habitat bagi pelbagai variasi flora dan fauna.  Habitat yang sesuai kepada burungburung yang datang semasa musim sejuk.   yang penting kerana ia merupakan ekosistem terdiri daripada hidrologi.  Bertindak sebagai kawasan tadahan air dalam memelihara kualiti alam sekitar dengan menyerap dan menapis air hujan sebelum menyalurkan ke sungaisungai.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI dan simpanan balak yang boleh dieksploitasi. Membekalkan makanan secara langsung atau tidak langsung kepada haiwan dan manusia. Ia juga dapat bertindak sebagai medium untuk mengawal malapetaka seperti kebanjiran malah menjadi sumber bekalan air bawah tanah sekiranya berlaku kemarau yang melampau 4|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) . tanah dan tumbuhan.  Sebagai tempat perlindungan semulajadi bagi orang-orang asli di kawasan pedalaman hutan. Kepentingan hutan paya gambut ini bukan sahaja dapat menyediakan pelbagai hasil hutan malah menjadi sumber rantaian makanan kepada kehidupan di sekelilingnya.

Ekosistem Daratan – contohnya :ekosistem hutan hujan tropika.hutan paya bakau dan padang rumput. tasik dan lautan.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI SOALAN 2 Banding dan bezakan jenis-jenis ekosistem yang terdapat di Malaysia Ekosistem Akuatik – contohnya : ekosistem sungai.hutan konifer. kolam. EKOSISTEM AKUATIK Kolam EKOSISTEM DARATAN Hutan (hutan hujan tropika dan hutan paya bakau) 5|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) .

Hutan Paya Bakau -Didapati diperantara muara dan dataran dan keadaan airnya adalah payau.bahagian yang sentiasa mendapat cahaya matahari dipenuhi oleh organisma autotrof yang mampu membuat makan sendiri seperti plankton.SCE3107 : EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Tasik Hidupan ekosistem tasik ( Komponen biotik) berbeza dari ekosistem akuatik disebabkan perbezaan bahan substrat. temu. mata buaya) Disediakan Oleh : Pn Zaiwiyah binti Harun. Komuniti -Dari keluarga Rhizopora (pokok bakau kurap atau bakau minyak). -Komuniti yang hidup dikawasan antara pasang surut laut dan tahan daripada air masin di zon pinggir pantai (zon litoral) Komuniti -Zon Limne. keluarga Avicenia (pokok api-api). perbezaan cahaya matahari dan suhu air. -Zon Profundal. SCE 4Q 6|b y : Z A I W I Y A H B T H A R U N ( 8 3 0 7 1 4 0 2 5 6 8 4 ) . berembang) dan juga Bruguiera (pokok berus. telipot dan lain-lain. teratai. lumut.bahagian bawah tasik yang tidak menerima cahaya matahari di huni oleh organisma heterrof seperti ikan. -bersifat dinamis yang sentiasa berubah-ubah dari masa kesemasa. dan kura-kura yang bertindak sebagai karnivordi dalam ekosistem tasik. alga. gedah. labi-labi. keluarga Sonneratia (pokok perepat. -Zon Litoral – Zon yang berhampiran dengan dataran dan zon infra-litoral sentiasa dibasahi oleh air kaya dengan pelbagai tumbuhan berakar seperti pokok keladi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->