P. 1
Peranan Ibu Bapa, Komuniti Dan Profesional (1)

Peranan Ibu Bapa, Komuniti Dan Profesional (1)

|Views: 49|Likes:
Published by Savithri Savi
intervensi awal kanak-kanak
intervensi awal kanak-kanak

More info:

Published by: Savithri Savi on Mar 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2013

pdf

text

original

DEFINISI KOLABORASI
 Kolaborasi adalah perkembangan dan pengekalan

yang positif, hormat-menghormati, perhubungan egalitarian dan saling bekerjasama dalam menyelesai masalah dan perkongsian dalam membuat keputusan melalui proses perundingan.  Kolaborasi adalah usahasama di antara beberapa pihak, kumpulan, organisasi atau disiplin untuk melaksanakan sesuatu projek.

pakar motivasi. polis. jurupulih. b) Pakar-pakar perubatan. . terapi. bomba dan lainlain. guru pendidikan khas. guru kelas.PIHAK YANG TERLIBAT: a) Kaki tangan sekolah seperti guru besar. pentadbir dan staf sokongan sekolah. patologis. guru resos. jururawat.

Jabatan Kesihatan dan lain-lain.penjaga dan ahli keluarga. Jabatan Kebajikan Masyarakat. e)Jabatan-jabatan kerajaan seperti Jabatan Pendidikan. F)Organisasi bukan kerajaan (NGO) .c)Ibubapa. d)Persatuan-persatuan dalam komuniti.

.

b) Setiap jenis ketidakupayaan dan tahapnya memerlukan pengendalian yang berbeza. c) Membuat keputusan mengikut pendapat majoriti tentang penempatan jenis persekolahan. .Antara sebab mengapa perlunya ada kolaborasi dan kerjasama dalam pendidikan khas di sekolah adalah :a) Menjalankan diagnosis tentang ketidakupayaan dan tahapnya.

d) Setiap individu memerlukan latihan kemahiran dan kemudahan peralatan yang berbeza. . e) Pendidikan khas memerlukan bantuan tenaga yang ramai untuk dikendalikan. f) Setiap kanak-kanak khas mempunyai masalah sampingan yang berkait rapat dengan masalah kefungsian dan kebolehan untuk belajar. Oleh itu mereka perlu dirujuk kepada beberapa pakar.

h) Masalah tingkah laku dan pembelajaran dalam kelas biasanya dapat diselesaikan dengan lebih efektif jika terdapat usahasama antara pihak-pihak tertentu terutama sekali guru dan ibu bapa.g) Pendidikan khas memerlukan sumber kewangan yang besar. .

.

Penyelaras kehendak PERANAN IBUBAPA Pendidikan Pendorong Pemberi Maklumat .

. keperluan perubatan. Seligman dan Darling (1989) mecatatkan ibubapa mempunyai cabaran dan beban yang tidak diketahui oleh orang lain dalam memenuhi kehendak meraka.  Kewangan . pengangkutan khas. alatan khusus. terapi.mendapatkan rawatan.  Mendaftar anak mereka di Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) dan Jabatan Pendidikan Negeri(JPN).

-menghadiri mesyuarat -membuat keputusan.-Ibubapa menentukan jenis pendidikan anakanak. -memeriksa rekod anak. -Membincangkan pelajaran si anak dengan guru. -meneliti rancangan. .  Penglibatan ibubapa di sekolah -penglibatan dalam program RPI.

-memberi sokongan dan seliaan dalam aktiviti pembelajaran di rumah. Memadankan gambar. -mengajar kemahiran asas:Memahami panggilan nama. Memastikan kerja rumah dapat disiapkan.Penglibatan ibubapa di rumah -menentukan jadual menonton televisyen. Mengenali nama objek. Mengenal warna. Mengenalpasti bentuk. .

menunjukkan mereka petunjuk yang konkrit berkenaan apa yang patut meraka buat dan apakah peribadi yang patut ditonjolkan. Memberi maklumat yang cukup mengenai orang lain supaya dijadikan role-model oleh anak. .  Ibubapa sendiri boleh manjadi role-model tingkahlaku kepada anak. Cth:.

.  Apabila kanak-kanak menunjukkan bukti mempunyai darjah minat yang tinggi dalam sesuatu bidang. Kanak-kanak istimewa yang mempunyai minat tertentu dan perlu didorong oleh ibubapa ke peringkat yang termampu oleh kanak-kanak itu.  Minat perlulah dirancang dengan mengetengahkan kejayaan orang lain.  Ibubapa tidak boleh menghalang minat kanak-kanak yang mencerminkan keinginan ibubapa itu sendiri. mereka akan menghasilkan pencapaian yang tinggi dan memperoleh kejayaan.

PERANAN GURU .

Guru-guru Pendidikan Khas  Bertugas sepenuh masa mengajar dan membimbing pelajar  Bertanggungjawab melaksanakan aktiviti kokurikulum kepada pelajar  Menjalankan diagnostik atau ujian kecerdasan mental dan fizikal pelajar  Menentukan kelas mengikut tahap kecerdasan mental pelajar .

PERANAN KOMUNITI .

PERANAN KOMUNITI  Khidmat kepakaran dalam komuniti  Khidmat antara agensi .

Khidmat kepakaran dalam komuniti  Memberi rawatan percuma  Latihan kemahiran  Khidmat nasihat  Sokongan moral  Bantuan kemahiran .

sukan dan rekreasi) .Khidmat antara agensi  Persatuan (pembaca/menyumbang tenaga/memberi latihan)  Agensi bkn kerajaan (bantuan kewangan/bantuan alatan)  Jabatan-jabatan (fasiliti dan kemudahan kesihatan)  Khidmat sukarela (persatuan dan pertubuhan untuk aktiviti lawatan.

Membantu guru dalam kelas khas dengan memberi tuisyen individu. kerja kumpulan atau mengawasi kegiatan kokurikulum murid khas. Membantu kakitangan di pusat-pusat persatuan sukarela  Membantu guru-guru khas bagi menyediakan bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran.  Membantu dalam pengutipan wang untuk tabung sekolah/persatuan sukarela.  Belajar bahasa isyarat atau kod tangan untuk menggalakkan komunikasi dengan murid-murid pekak. .

PERANAN PROFESIONAL .

KHIDMAT SOKONGAN KEPAKARAN  Jurupulih (Pakar Terapi )  Pegawai perubatan  Jururawat  Pegawai kebajikan  Kaunselor .

Juru pulih (pakar terapi)  Pakar terapi pertuturan  Pakar terapi fizikal (fisioterapi)  Pakar terapi muzik  Pakar pediatrik  Pakar neurologi  Pakar audiologi .

dan sebagainya.• Pakar terapi pertuturan  Bertanggungjawab terhadap terapi pertuturan dengan cara mengesan masalah komunikasi dari segi pertuturan dan bahasa kanak-kanak.meniup belon.mengetap bibir.  Melatih murid-murid yang menghadapi masalah artikulasi melalui asas tertentu.meniup kertas di atas air.  Membantu murid-murid menghasilkan bunyi-bunyi bahasa. .  Membantu murid-murid yang mengalami kesukaran dalam menyebut perkataan.  Aktiviti yang dijalankan seperti lisan.

• Pakar terapi fizikal (fisioterapi)  Membantu murid-murid yang mempunyai masalah kawalan motor  Menafsirkan fungsi-fungsi motor halus dan motor kasar kanak-kanak  Memberi latihan kemahiran hidup dan mengurus diri .

 Menggunakan muzik bagi merangsang minda dan menarik perhatian murid.•Pakar terapi muzik  Untuk mententeramkan murid supaya bersedia untuk belajar.  Digunakan untuk mengawal emosi dan dijalankan oleh seorang terapis.  Murid melakukan gerakan menggunakan alatan untuk menghasilkan bunyi. .

• Pakar pediatrik  Bertanggungjawab untuk mengdiagnostik  Merawat kanak-kanak  Mengesan punca masalah pembelajaran .

• Pakar neurologi  Bertanggungjawab untuk mendiagnostik  Mengubati penyakit yang berkaitan dengan neurologikal. .  Mengawal kanak-kanak hyperaktif dan masalah menumpu perhatian dengan memberikan kanak-kanak tersebut ubat “rilatin” untuk mengawal keaktifannya.

ibubapa.• Pakar audiologi  Mengesan tahap pendengaran  Menentukan jenis dan tahap masalah pendengaran  Memberi bimbingan kepada murid. dan guru .

.  Mencadangkan kes mengikut rundingan jawatankuasa.  Mendiagnosis dan menilai khidmat perubatan yg diperlu oleh orang kurang upaya.Pegawai perubatan  Menimbang syarat khidmat sokongan dengan tidak mengenakan bayaran kepada ibu bapa.

Jururawat  Merawat kanak-kanak yang menghadapi masalah kesihatan. .  Memberi khidmat nasihat tentang cara pemakanan yang betul kepada ibu-ibu mengandung.

Jabatan kebajikan masyarakat  Mendaftar sebagai orang kurang upaya  Membantu mendapatkan pekerjaan  Menyediakan bengkel-bengkel terlindung  Membantu memulihkan dan mempertingkatkan kualiti serta taraf hidup .

 Membentuk sistem untuk mengurangkan tingkah laku Disruptif atau Distruktif. .kaunselor  Memerhati pelajar dari segi tingkah laku dan emosi.  Membantu untuk menyelesaikan masalah peribadi.  Memberi nasihat serta mengsyorkan pendekatan yang bersesuaian pada guru-guru khas dan ibu bapa.

.

DEFINISI (NGO)  NGO merupakan badan bukan kerajaan yang terlibat secara langsung dengan badan kebajikan di seluruh Malaysia.  Ia melaksanakan perkhidmatan yang pelbagai jenis dengan beberapa bentuk fungsi kemanusiaan. .

3) . Antara peranan yang dilaksanakan oleh NGO dalam Pendidikan Khas adalah: 1) 2) Mengadakan pusat .pusat latihan. iaitu strategi dalam pembangunan komuniti untuk golongan OKU menjalani pemulihan dalam keluarga dan masyarakat sendiri. Mewujudkan Pemulihan Dalam Komuditi (PDK). Memberi pendidikan dan latihan kepada golongan kurang upaya untuk membolehkan mereka berdikari.

Contohnya. bantuan daripada segi kewangan dan peralatan. 5) Bekerjasama dengan guru terutamanya ibu bapa dalam memberi teknik-teknik terkini dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelajar pendidikan khas.4) Memberikan khidmat bantuan yang diperlukan dari semasa ke semasa. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->