P. 1
Etiket Di Meja Makan

Etiket Di Meja Makan

|Views: 212|Likes:
Published by pyanz1107
notes
notes

More info:

Categories:Types, Reviews
Published by: pyanz1107 on Mar 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2015

pdf

text

original

PENAMPILAN DIRI

TAJUK 3 ETIKET DI MEJA MAKAN

ETIKET DI MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis

Budi pekerti dan sopan santun yang mulia akan membuatkan sesorang itu senang didampingi dalam sesuatu majlis. Bukan itu sahaja, budi pekerti dan sopan santun juga akan membuat kita dihormati dan disanjung tinggi. Ada beberapa perkara yang perlu dielakkan dalam sesuatu majlis :

ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis


 

Menggoyang-goyangkan kaki samada semasa duduk atau berdiri Mengunyah gula-gula getah atau sebagainya sambil bercakap Mencelah perbualan orang lain yang sedang asyik berbual. Bercakap dengan mulut yang penuh dengan makanan

ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis     Menggigit kuku. hidung dan mencungkil gigi di khalayak ramai Membiarkan sudu dalam gelas atau cawan dan kacau kopi/teh dengan bunyi yang kuat. . Memakai minyak wangi yang kuat baunya pada waktu siang Meletakkan barangan peribadi atas meja makan. mengorek telinga.

Memakai pakaian yang tidak sesuai dengan majlis. bergincu dan bersikat rambut di khalayak ramai. .ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis      Mengguna atau berjenaka lucah Bergaduh Bertumpu ke meja makan secara bufet dan mengambil makanan secara berlebihan Berbedak.

ETIKET MEJA MAKAN kesopanan dalam majlis        Berkelakuan yang tidak senonoh dan melakukan perkara-perkara sumbang Bercakap dengan nada suara yang tinggi Merokok bagi kaum wanita Berbisik-bisik sesama teman Menggunakan bahasa asing yang tidak difahami oleh orang lain Berlagak sombong Menyendiri dan menjadi kera sumbang .

garfu. piring. pinggan. pisau. gelas mengikut jenis hidangan Jangan belek perkakas atas meja .ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN tatacara menggunakan perkakasan    Hidangan secara barat banyak gunakan perkakasan Sudu.

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN Tatacara menggunakan perkakasan

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN Tatacara menggunakan perkakasan

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN Tatacara menggunakan perkakasan

ADAB DAN TERTIB DI MEJA MAKAN tatacara menggunakan perkakasan .

PANDUAN GUNA NAPKIN TANGAN     Letak napkin atas pangkuan JANGAN selit napkin pada tali pinggang. letakkan napkin atas meja semula TANPA membentuk pada bentuk asalnya. Minta bantuan pelayan utk mengambilnya. JANGAN tunduk/membongkok jika napkin jatuh. . Setelah selesai makan.

PANDUAN GUNA NAPKIN TANGAN Tujuan napkin adalah untuk . letakkan kain napkin di atas kerusi.  . ia menandakan anda telah selesai makan.  Sekiranya kain napkin diletak atas meja.menutup mulut ketika membuang tulang yang terselit.mempedap mulut .  Jika meninggalkan tempat duduk untuk sementara.

.PANDUAN MENGGUNAKAN SUDU GARPU   Penggunaan sudu garpu adalah dari luar ke dalam Ini bermaksud pisau atau sudu yang paling luar dari pinggan utama adalah pisau atau sudu yang digunakan dahulu.

PANDUAN MENGGUNAKAN SUDU GARPU .

CARA MEMEGANG GARPU   Sekiranya menggunakan garfu sahaja. peganglah dengan bahagian cabangnya terlentang. Pegang hujung pangkalnya dengan jari ibu di bahagian atasnya dan bahagian bawahnya terletak di atas jari hantu serta dibantu oleh jari manis dan kelengkeng .

CARA MEMEGANG GARPU .

CARA MEMEGANG GARPU  Apabila garfu digunakan bersama pisau. maka ia hendaklah dipegang di tangan kiri dengan bahagian belakangnya melangkup ke bawah .

CARA MEMEGANG GARPU   Apabila memakai garpu pisau. . peganglah dengan bahagian cabangny terlentang ke atas. Pangkalnya hendaklah berada di tengah tapak tangan dengan jari telunjuk di bahagian atas dan jari ibu di bahagian bawah.

CARA MEMEGANG PISAU  Pisau hendaklah dipegang dengan kanan dengan pangkalnya berada di dalam tapak tangan dengan ibu jari terletak di tepi pangkalnya dan jari telunjuk di bahagian atas .

CARA MEMEGANG PISAU .

pisau juga digunakan untuk menolak makanan ke atas garfu .CARA MEMEGANG PISAU  Apabila pisau digunakan bersama garfu.

CARA MEMEGANG GARPU .

ia hendaklah dipegang dengan tangan kanan sama seperti memegang garpu tanpa pisau .CARA MEMEGANG SUDU  Sekiranya memegang sudu sahaja.

CARA MEMEGANG SUDU .

.CARA MEMEGANG SUDU  Apabila menggunakan sudu bersama garpu. cara memegangnya adalah sama dengan memegangnya tanpa garpu.

CARA MELETAKKAN SUDU. GARPU DAN PISAU SELEPAS MAKAN  Pisau dan sudu atau garpu diletakkan rapat disebelah kanan pinggan dengan cabang garpu dan sudu ditelentangkan .

GARPU DAN PISAU SELEPAS MAKAN .CARA MELETAKKAN SUDU.

Memadai dengan menutup mulut gelas dengan jari semasa pelayan hendak menuangkan minuman berkenaan .CARA MENGGUNAKAN GELAS   Sekiranya anda tidak meminum minuman keras. JANGAN ditelungkupkan gelas-gelas yang disediakan.

CARA MENGGUNAKAN GELAS .

CARA MENGGUNAKAN GELAS .

CARA MENGGUNAKAN GELAS  Air biasa akan sentiasa dipenuhkan oleh pelayan sebaik sahaja ia kurang dari paras yang mula-mula dituangkan. .

makan hanya hidangan utama sahaja dan tinggalkan hiasan. jika appetizer ( makanan pembuka selera ) dihidangkan.appetizer  Bagi makan cara barat.TATACARA MAKAN . .

garpu kecil yang digunakan untuk makanan itu hendaklah diletakkan di atas piring sebelah kanan dalam keadaan terlentang.TATACARA MAKAN . shrimp atau mixed seafood beserta dengan sos tertentu Setelah makan koktel ini.appetizer   Appetizer biasanya dalam bentuk cocktail prawn. .

TATACARA MAKAN .appetizer   Bagi makanan koktel ini. biarkan air sejuk dalam mulut seketika sebelum di telan . garpu dipegang di sebelah kanan dan menyuapkan ke mulut ialah dengan menghalakan bahagian tajamnya ke bawah. Air sejuk digunakan bagi menghilangkan rasa sos yang ada di dalam mulut.

( inward towards outer position ) .TATACARA MAKAN .sup   Bagi sup pula. gunakan sudu di sebelah kanan yang berbentuk bulat Halakan sudu sup ke arah luar dari badan.

TATACARA MAKAN . Bagi wanita. jika lada putih atau garam yang diperlukan diluar jangkauan. mintalah bantuan pasangan .sup   Sekiranya perlu boleh ditambah lada atau garam ke dalam sup.

TATACARA MAKAN . .sup   Makan roti atau ‘bun’ dengan cara mencubit atau mematah menjadi kecil serta disapukan butter dan suap menggunakan tangan kiri atau boleh juga ditukarkan ke tangan kanan Selesai makan sup. letakkan sudu di dalam mangkuk sup.

TATACARA MAKAN .Boleh dipegang kedua-dua belah telinga utk makan sup. sudu sup diletak disebelah kanan atas piring pelapik dalam keadaan terlentang.sup   Bagi sup Bouillon ( sup daging lembu dlm btk cair ) mangkuk sup bertelinga akan digunakan. Setelah selesai makan. .

limau yang disertakan bersama hidangan hendaklah diperah dengan memegang kedua-dua bucu limau tadi dan menikam bahagian tengah limau itu dengan garpu dan pusingkan perlahan-lahan.TATACARA MAKAN .ikan  Jika hidangan ikan disediakan sebelum hidangan utama. .

. Hirisan limau nipis jika disertakan dengan hidangan utk hiasan bukan utk dimakan.TATACARA MAKAN .ikan   Dengan cara ini jus limau akan keluar dengan mudah dan lap jari dengan menggunakan napkin.

letakkan pisau dan garpu di sebelah kanan pinggan dengan cabang garpu berkeadaan telentang. . Selesai makan.ikan   Perkakasan yang digunakan utk hidangan ini ialah pisau dan garpu.TATACARA MAKAN . Pisau dipegang sebelah kanan dan garpu sebelah kiri.

Suapkan ke mulut dengan garpu. gunakan pisau dan garpu yang disediakan.TATACARA MAKAN – daging stik   Jika memakan daging stik. Potonglah daging untuk anggaran sesuap mulut sahaja. .

TATACARA MAKAN – daging stik .

. pisau dan garpu tadi hendaklah dirapatkan di sebelah kanan pinggan dengan keadaan cabang garpu terlentang.TATACARA MAKAN – daging stik  Setelah selesai makan.

TATACARA MAKAN – pembasuh mulut  Makanan pembasuh mulut hendaklah dimakan dengan menggunakan sudu garpu yang khas .

Gunakan garpu untuk memakannya .TATACARA MAKAN – pembasuh mulut  Buah-buahan yang dihidangkan biasanya sudah siap dipotong.

TATACARA MAKAN – teh dan kopi   Teh dan kopi yang dihidangkan adalah bergantung kepada jenis cawan yg disediakan. Sekiranya cawan yang disediakan adalah jenis kecil bermakna kopi akan dihidangkan .

maka teh akan dihidangkan. buatlah pilihan sendiri. pada waktu yg sama.TATACARA MAKAN – teh dan kopi   Sekiranya cawan besar disediakan. Sekiranya pelayan membawa dua jenis minuman. .

gunakan napkin untuk tutup mulut. JANGAN cungkil gigi. Ianya kurang sopan. tolak kerusi dgn perlahan dan keluar dari sebelah kanan. Jika tidak tertahan. Tolak semula kerusi ke tempat asal dan letak napkin atas kerusi. sendawa atau bersin sesenyap mungkin. ELAKKAN sendawa dan bersin.TERTIB DI MEJA MAKAN    Jika ingin keluar dari meja. .

TERTIB DI MEJA MAKAN  Bercerita ttg makanan yg dinikmati selepas makan adalah tidak sesuai pada tempatnya. .

selepas dif jemputan meninggalkan majlis. Boleh meninggalkan majlis.TERTIB DI MEJA MAKAN   Hindarkan mengambil barang atas meja. .

.TERTIB DI MEJA MAKAN   Elakkan membelek-belek peralatan atas meja walaupun ianya mengancam dan canggih JANGAN bercakap ketika mulut penuh dengan makanan. JANGAN suap makanan terlalu banyak ke dalam mulut.

TERTIB DI MEJA MAKAN    JANGAN terlalu bising ketika menggunakan sudu dan garpu. Jika makanan yg disuap terlalu panas. JANGAN luahkan makanan yg sudah dimasukkan ke dalam mulut. . Elakkan makan menggunakan tangan jika makan daging/ikan atau ayam melainkan majlis barbeku. teguklah air sejuk dan telan.

.TERTIB DI MEJA MAKAN  ELAKKAN sendawa  Cuba jangan tumpahkan kuah atau nasi.

Benda tersebut boleh dikeluarkan dengan tangan secara menutup mulut dengan napkin. JANGAN luahkan ke dalam pinggan. .TERTIB DI MEJA MAKAN   JANGAN celupkan atau cicah roti dalam sup. Jika termakan sesuatu yg tidak boleh ditelan.

.TERTIB DI MEJA MAKAN  Jika perlu meninggalkan meja minta diri dari teman-teman semeja dulu.

JANGAN biarkan sudu atau garpu di dalam gelas atau cawan.TERTIB DI MEJA MAKAN   JANGAN mencungkil gigi. mengorek hidung/telinga di depan tetamu. .

TERTIB DI MEJA MAKAN  ELAKKAN merokok di meja makan melainkan mendapat persetujuan dari semua yang hadir .

TERTIB DI MEJA MAKAN  JANGAN menyusun pinggan mangkuk selepas makan atau menghantarnya ke dapur .

Kacau kopi atau teh seberapa senyap yang boleh .TERTIB DI MEJA MAKAN   ELAKKAN menuang minuman panas dalam piring dan hirup.

katakan terima kasih saja tanpa memberi alasan lain. . Sekiranya dihidangkan makanan yg tidak digemari.TERTIB DI MEJA MAKAN   JANGAN terlalu gelojoh semasa menelan makanan.

IANYA SEOLAH-OLAH MENGHINA TUAN RUMAH melainkan melihat kotoran dengan jelas.TERTIB DI MEJA MAKAN  JANGAN lap sudu dan garpu dengan kain napkin. .

TERTIB DI MEJA MAKAN  TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->