BUNGA-BUNGA BAHASA

* Kegramatisan Bahasa *

Dalam meredah arus pembangunan yang semakin mencabar dan kepentingan teknologi. Maksud?? Meredah holistik . pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dengan menjadikan kawasan sekolah dilengkapi kemudahan internet tanpa wayar dan kemudahan lain untuk menjamin usaha melahirkan insan holistik bukan sekadar ungkapan semata-mata.

tanyalah selera”. Kata pepatah. Maksud?? ampuh tepuk dada. Jenayah remaja tidak akan dibanteras tanpa kerjasama anda. “tepuk dada. tanyalah selera .Didikan agama merupakan benteng yang paling ampuh untuk menyekat jenayah remaja ini.

dan warna kulit. rakyat tetap hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama. adap resam. Pelajar-pelajar dinasihati agar membuat persiapan awal dan janganlah bersikap sudah terperlus baru melantai. bak kata pepatah. bulat manusia kerana muafakat”. “bulat air kerana pembetung. Maksud?? hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama sudah terperlus baru melantai .Walaupun berlainan agama.

agar perpaduan negara kekal utuh dan padu kerana bersatu teguh. rakyat dan badan bukan kerajaan perlu menggembleng tenaga dengan kerajaan. “Beri saya seratus belia waja.Sebagai intihanya. Soekarno yang bercakap tentang golongan remaja. bercerai roboh. nescaya akan saya menggegarkan dunia”. seperti aur dengan tebing. begitulah proklamasi Presiden Indonesia yang pertama. Maksud?? Beri saya seratus belia waja. nescaya akan saya menggegarkan dunia .

Cetusan pendapat yang kritis dan bernas harus disuarakan untuk penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan negara.Remaja merupakan cerucuk utama negara pada masa hadapan yang bakal mengambil alih tampuk kepemimpinan negara. Maksud?? tampuk kritis .

Kebanyakan remaja telah menjadikan pusat-pusat hiburan sebagai rumah kedua mereka. Hal ini amat membimbangkan para ibu bapa memandangkan tempat-tempat inilah berputiknya pelbagai gejala sosial. Segala langkah yang dijalankan bagi mengatasi masalah keganasan kekeluargaan hendaklah dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam. Maksud?? berputiknya .

lama-lama mencuri dibayangi kesuraman . Industri pelancongan di Malaysia pernah dibayangi kesuraman akibat masalah jerebu. lama-lama mencuri. Maksud?? peringkat rebung bercakap bohong.Tabiat buruk merokok dalam kalangan remaja perlu dibendung pada peringkat rebung. Hal ini kerana kita percaya bahawa bercakap bohong.

Isu kenaikan harga barangan keperluan harian hangat diperkatakan baik di warung-warung kopi mahupun di forum menara gading. Maksud?? berkiblatkan kebendaan menjaga tepi kain orang . Masyarakat moden kini yang berkiblatkan kebendaan ini jarang-jarang bertegur sapa dengan jiran tetangga kononnya tidak suka menjaga tepi kain orang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.