BUNGA-BUNGA BAHASA

* Kegramatisan Bahasa *

Maksud?? Meredah holistik . pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dengan menjadikan kawasan sekolah dilengkapi kemudahan internet tanpa wayar dan kemudahan lain untuk menjamin usaha melahirkan insan holistik bukan sekadar ungkapan semata-mata.Dalam meredah arus pembangunan yang semakin mencabar dan kepentingan teknologi.

Kata pepatah.Didikan agama merupakan benteng yang paling ampuh untuk menyekat jenayah remaja ini. “tepuk dada. Jenayah remaja tidak akan dibanteras tanpa kerjasama anda. Maksud?? ampuh tepuk dada. tanyalah selera”. tanyalah selera .

dan warna kulit. Pelajar-pelajar dinasihati agar membuat persiapan awal dan janganlah bersikap sudah terperlus baru melantai. adap resam. rakyat tetap hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama.Walaupun berlainan agama. Maksud?? hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama sudah terperlus baru melantai . “bulat air kerana pembetung. bak kata pepatah. bulat manusia kerana muafakat”.

begitulah proklamasi Presiden Indonesia yang pertama. agar perpaduan negara kekal utuh dan padu kerana bersatu teguh. Soekarno yang bercakap tentang golongan remaja. “Beri saya seratus belia waja. seperti aur dengan tebing. bercerai roboh.Sebagai intihanya. rakyat dan badan bukan kerajaan perlu menggembleng tenaga dengan kerajaan. nescaya akan saya menggegarkan dunia”. Maksud?? Beri saya seratus belia waja. nescaya akan saya menggegarkan dunia .

Maksud?? tampuk kritis .Remaja merupakan cerucuk utama negara pada masa hadapan yang bakal mengambil alih tampuk kepemimpinan negara. Cetusan pendapat yang kritis dan bernas harus disuarakan untuk penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan negara.

Kebanyakan remaja telah menjadikan pusat-pusat hiburan sebagai rumah kedua mereka. Maksud?? berputiknya . Hal ini amat membimbangkan para ibu bapa memandangkan tempat-tempat inilah berputiknya pelbagai gejala sosial. Segala langkah yang dijalankan bagi mengatasi masalah keganasan kekeluargaan hendaklah dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam.

Tabiat buruk merokok dalam kalangan remaja perlu dibendung pada peringkat rebung. lama-lama mencuri. lama-lama mencuri dibayangi kesuraman . Industri pelancongan di Malaysia pernah dibayangi kesuraman akibat masalah jerebu. Hal ini kerana kita percaya bahawa bercakap bohong. Maksud?? peringkat rebung bercakap bohong.

Maksud?? berkiblatkan kebendaan menjaga tepi kain orang .Isu kenaikan harga barangan keperluan harian hangat diperkatakan baik di warung-warung kopi mahupun di forum menara gading. Masyarakat moden kini yang berkiblatkan kebendaan ini jarang-jarang bertegur sapa dengan jiran tetangga kononnya tidak suka menjaga tepi kain orang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful