BUNGA-BUNGA BAHASA

* Kegramatisan Bahasa *

Dalam meredah arus pembangunan yang semakin mencabar dan kepentingan teknologi. pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dengan menjadikan kawasan sekolah dilengkapi kemudahan internet tanpa wayar dan kemudahan lain untuk menjamin usaha melahirkan insan holistik bukan sekadar ungkapan semata-mata. Maksud?? Meredah holistik .

“tepuk dada. Jenayah remaja tidak akan dibanteras tanpa kerjasama anda.Didikan agama merupakan benteng yang paling ampuh untuk menyekat jenayah remaja ini. tanyalah selera . Maksud?? ampuh tepuk dada. Kata pepatah. tanyalah selera”.

Pelajar-pelajar dinasihati agar membuat persiapan awal dan janganlah bersikap sudah terperlus baru melantai. Maksud?? hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama sudah terperlus baru melantai . adap resam. bak kata pepatah. rakyat tetap hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama. bulat manusia kerana muafakat”. dan warna kulit. “bulat air kerana pembetung.Walaupun berlainan agama.

nescaya akan saya menggegarkan dunia”. begitulah proklamasi Presiden Indonesia yang pertama. seperti aur dengan tebing. agar perpaduan negara kekal utuh dan padu kerana bersatu teguh.Sebagai intihanya. bercerai roboh. nescaya akan saya menggegarkan dunia . Soekarno yang bercakap tentang golongan remaja. Maksud?? Beri saya seratus belia waja. “Beri saya seratus belia waja. rakyat dan badan bukan kerajaan perlu menggembleng tenaga dengan kerajaan.

Maksud?? tampuk kritis .Remaja merupakan cerucuk utama negara pada masa hadapan yang bakal mengambil alih tampuk kepemimpinan negara. Cetusan pendapat yang kritis dan bernas harus disuarakan untuk penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan negara.

Segala langkah yang dijalankan bagi mengatasi masalah keganasan kekeluargaan hendaklah dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam. Maksud?? berputiknya . Hal ini amat membimbangkan para ibu bapa memandangkan tempat-tempat inilah berputiknya pelbagai gejala sosial.Kebanyakan remaja telah menjadikan pusat-pusat hiburan sebagai rumah kedua mereka.

Maksud?? peringkat rebung bercakap bohong.Tabiat buruk merokok dalam kalangan remaja perlu dibendung pada peringkat rebung. Industri pelancongan di Malaysia pernah dibayangi kesuraman akibat masalah jerebu. Hal ini kerana kita percaya bahawa bercakap bohong. lama-lama mencuri dibayangi kesuraman . lama-lama mencuri.

Masyarakat moden kini yang berkiblatkan kebendaan ini jarang-jarang bertegur sapa dengan jiran tetangga kononnya tidak suka menjaga tepi kain orang. Maksud?? berkiblatkan kebendaan menjaga tepi kain orang .Isu kenaikan harga barangan keperluan harian hangat diperkatakan baik di warung-warung kopi mahupun di forum menara gading.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.