BUNGA-BUNGA BAHASA

* Kegramatisan Bahasa *

Maksud?? Meredah holistik . pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dengan menjadikan kawasan sekolah dilengkapi kemudahan internet tanpa wayar dan kemudahan lain untuk menjamin usaha melahirkan insan holistik bukan sekadar ungkapan semata-mata.Dalam meredah arus pembangunan yang semakin mencabar dan kepentingan teknologi.

Didikan agama merupakan benteng yang paling ampuh untuk menyekat jenayah remaja ini. Kata pepatah. Maksud?? ampuh tepuk dada. “tepuk dada. Jenayah remaja tidak akan dibanteras tanpa kerjasama anda. tanyalah selera . tanyalah selera”.

rakyat tetap hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama. bak kata pepatah. Pelajar-pelajar dinasihati agar membuat persiapan awal dan janganlah bersikap sudah terperlus baru melantai. “bulat air kerana pembetung. adap resam. Maksud?? hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama sudah terperlus baru melantai .Walaupun berlainan agama. bulat manusia kerana muafakat”. dan warna kulit.

seperti aur dengan tebing. Maksud?? Beri saya seratus belia waja. begitulah proklamasi Presiden Indonesia yang pertama. nescaya akan saya menggegarkan dunia .Sebagai intihanya. agar perpaduan negara kekal utuh dan padu kerana bersatu teguh. rakyat dan badan bukan kerajaan perlu menggembleng tenaga dengan kerajaan. nescaya akan saya menggegarkan dunia”. bercerai roboh. “Beri saya seratus belia waja. Soekarno yang bercakap tentang golongan remaja.

Cetusan pendapat yang kritis dan bernas harus disuarakan untuk penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan negara.Remaja merupakan cerucuk utama negara pada masa hadapan yang bakal mengambil alih tampuk kepemimpinan negara. Maksud?? tampuk kritis .

Kebanyakan remaja telah menjadikan pusat-pusat hiburan sebagai rumah kedua mereka. Maksud?? berputiknya . Segala langkah yang dijalankan bagi mengatasi masalah keganasan kekeluargaan hendaklah dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam. Hal ini amat membimbangkan para ibu bapa memandangkan tempat-tempat inilah berputiknya pelbagai gejala sosial.

Maksud?? peringkat rebung bercakap bohong. lama-lama mencuri dibayangi kesuraman .Tabiat buruk merokok dalam kalangan remaja perlu dibendung pada peringkat rebung. Industri pelancongan di Malaysia pernah dibayangi kesuraman akibat masalah jerebu. Hal ini kerana kita percaya bahawa bercakap bohong. lama-lama mencuri.

Isu kenaikan harga barangan keperluan harian hangat diperkatakan baik di warung-warung kopi mahupun di forum menara gading. Maksud?? berkiblatkan kebendaan menjaga tepi kain orang . Masyarakat moden kini yang berkiblatkan kebendaan ini jarang-jarang bertegur sapa dengan jiran tetangga kononnya tidak suka menjaga tepi kain orang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful