P. 1
Bunga Bunga Bahasa

Bunga Bunga Bahasa

|Views: 22|Likes:
Published by Wilson King
Ayat-ayat gramatis yang berguna untuk penulisan karangan.
Ayat-ayat gramatis yang berguna untuk penulisan karangan.

More info:

Published by: Wilson King on Mar 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2014

pdf

text

original

BUNGA-BUNGA BAHASA

* Kegramatisan Bahasa *

pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dengan menjadikan kawasan sekolah dilengkapi kemudahan internet tanpa wayar dan kemudahan lain untuk menjamin usaha melahirkan insan holistik bukan sekadar ungkapan semata-mata.Dalam meredah arus pembangunan yang semakin mencabar dan kepentingan teknologi. Maksud?? Meredah holistik .

Kata pepatah. Jenayah remaja tidak akan dibanteras tanpa kerjasama anda. tanyalah selera . tanyalah selera”. “tepuk dada. Maksud?? ampuh tepuk dada.Didikan agama merupakan benteng yang paling ampuh untuk menyekat jenayah remaja ini.

“bulat air kerana pembetung. dan warna kulit. bulat manusia kerana muafakat”. bak kata pepatah.Walaupun berlainan agama. rakyat tetap hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama. Maksud?? hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama sudah terperlus baru melantai . adap resam. Pelajar-pelajar dinasihati agar membuat persiapan awal dan janganlah bersikap sudah terperlus baru melantai.

nescaya akan saya menggegarkan dunia . nescaya akan saya menggegarkan dunia”. agar perpaduan negara kekal utuh dan padu kerana bersatu teguh. Maksud?? Beri saya seratus belia waja. begitulah proklamasi Presiden Indonesia yang pertama. bercerai roboh.Sebagai intihanya. Soekarno yang bercakap tentang golongan remaja. rakyat dan badan bukan kerajaan perlu menggembleng tenaga dengan kerajaan. “Beri saya seratus belia waja. seperti aur dengan tebing.

Cetusan pendapat yang kritis dan bernas harus disuarakan untuk penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan negara.Remaja merupakan cerucuk utama negara pada masa hadapan yang bakal mengambil alih tampuk kepemimpinan negara. Maksud?? tampuk kritis .

Maksud?? berputiknya .Kebanyakan remaja telah menjadikan pusat-pusat hiburan sebagai rumah kedua mereka. Hal ini amat membimbangkan para ibu bapa memandangkan tempat-tempat inilah berputiknya pelbagai gejala sosial. Segala langkah yang dijalankan bagi mengatasi masalah keganasan kekeluargaan hendaklah dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam.

lama-lama mencuri.Tabiat buruk merokok dalam kalangan remaja perlu dibendung pada peringkat rebung. Industri pelancongan di Malaysia pernah dibayangi kesuraman akibat masalah jerebu. Maksud?? peringkat rebung bercakap bohong. Hal ini kerana kita percaya bahawa bercakap bohong. lama-lama mencuri dibayangi kesuraman .

Isu kenaikan harga barangan keperluan harian hangat diperkatakan baik di warung-warung kopi mahupun di forum menara gading. Maksud?? berkiblatkan kebendaan menjaga tepi kain orang . Masyarakat moden kini yang berkiblatkan kebendaan ini jarang-jarang bertegur sapa dengan jiran tetangga kononnya tidak suka menjaga tepi kain orang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->