BUNGA-BUNGA BAHASA

* Kegramatisan Bahasa *

Maksud?? Meredah holistik . pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dengan menjadikan kawasan sekolah dilengkapi kemudahan internet tanpa wayar dan kemudahan lain untuk menjamin usaha melahirkan insan holistik bukan sekadar ungkapan semata-mata.Dalam meredah arus pembangunan yang semakin mencabar dan kepentingan teknologi.

tanyalah selera . Maksud?? ampuh tepuk dada. “tepuk dada. tanyalah selera”.Didikan agama merupakan benteng yang paling ampuh untuk menyekat jenayah remaja ini. Jenayah remaja tidak akan dibanteras tanpa kerjasama anda. Kata pepatah.

Walaupun berlainan agama. rakyat tetap hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama. “bulat air kerana pembetung. adap resam. dan warna kulit. Pelajar-pelajar dinasihati agar membuat persiapan awal dan janganlah bersikap sudah terperlus baru melantai. bulat manusia kerana muafakat”. bak kata pepatah. Maksud?? hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama sudah terperlus baru melantai .

nescaya akan saya menggegarkan dunia . Maksud?? Beri saya seratus belia waja. begitulah proklamasi Presiden Indonesia yang pertama. seperti aur dengan tebing. Soekarno yang bercakap tentang golongan remaja. agar perpaduan negara kekal utuh dan padu kerana bersatu teguh. bercerai roboh.Sebagai intihanya. nescaya akan saya menggegarkan dunia”. “Beri saya seratus belia waja. rakyat dan badan bukan kerajaan perlu menggembleng tenaga dengan kerajaan.

Remaja merupakan cerucuk utama negara pada masa hadapan yang bakal mengambil alih tampuk kepemimpinan negara. Cetusan pendapat yang kritis dan bernas harus disuarakan untuk penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan negara. Maksud?? tampuk kritis .

Maksud?? berputiknya . Hal ini amat membimbangkan para ibu bapa memandangkan tempat-tempat inilah berputiknya pelbagai gejala sosial. Segala langkah yang dijalankan bagi mengatasi masalah keganasan kekeluargaan hendaklah dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam.Kebanyakan remaja telah menjadikan pusat-pusat hiburan sebagai rumah kedua mereka.

lama-lama mencuri. Hal ini kerana kita percaya bahawa bercakap bohong. Maksud?? peringkat rebung bercakap bohong.Tabiat buruk merokok dalam kalangan remaja perlu dibendung pada peringkat rebung. lama-lama mencuri dibayangi kesuraman . Industri pelancongan di Malaysia pernah dibayangi kesuraman akibat masalah jerebu.

Isu kenaikan harga barangan keperluan harian hangat diperkatakan baik di warung-warung kopi mahupun di forum menara gading. Masyarakat moden kini yang berkiblatkan kebendaan ini jarang-jarang bertegur sapa dengan jiran tetangga kononnya tidak suka menjaga tepi kain orang. Maksud?? berkiblatkan kebendaan menjaga tepi kain orang .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.