P. 1
Bunga Bunga Bahasa

Bunga Bunga Bahasa

|Views: 21|Likes:
Published by Wilson King
Ayat-ayat gramatis yang berguna untuk penulisan karangan.
Ayat-ayat gramatis yang berguna untuk penulisan karangan.

More info:

Published by: Wilson King on Mar 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2014

pdf

text

original

BUNGA-BUNGA BAHASA

* Kegramatisan Bahasa *

Maksud?? Meredah holistik .Dalam meredah arus pembangunan yang semakin mencabar dan kepentingan teknologi. pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dengan menjadikan kawasan sekolah dilengkapi kemudahan internet tanpa wayar dan kemudahan lain untuk menjamin usaha melahirkan insan holistik bukan sekadar ungkapan semata-mata.

“tepuk dada. Jenayah remaja tidak akan dibanteras tanpa kerjasama anda. Kata pepatah.Didikan agama merupakan benteng yang paling ampuh untuk menyekat jenayah remaja ini. Maksud?? ampuh tepuk dada. tanyalah selera . tanyalah selera”.

Pelajar-pelajar dinasihati agar membuat persiapan awal dan janganlah bersikap sudah terperlus baru melantai.Walaupun berlainan agama. dan warna kulit. bulat manusia kerana muafakat”. “bulat air kerana pembetung. adap resam. bak kata pepatah. Maksud?? hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama sudah terperlus baru melantai . rakyat tetap hidup bersatu padu di bawah kolong langit yang sama.

rakyat dan badan bukan kerajaan perlu menggembleng tenaga dengan kerajaan.Sebagai intihanya. seperti aur dengan tebing. nescaya akan saya menggegarkan dunia . Maksud?? Beri saya seratus belia waja. Soekarno yang bercakap tentang golongan remaja. “Beri saya seratus belia waja. agar perpaduan negara kekal utuh dan padu kerana bersatu teguh. begitulah proklamasi Presiden Indonesia yang pertama. nescaya akan saya menggegarkan dunia”. bercerai roboh.

Maksud?? tampuk kritis . Cetusan pendapat yang kritis dan bernas harus disuarakan untuk penambahbaikan pentadbiran dan pembangunan negara.Remaja merupakan cerucuk utama negara pada masa hadapan yang bakal mengambil alih tampuk kepemimpinan negara.

Kebanyakan remaja telah menjadikan pusat-pusat hiburan sebagai rumah kedua mereka. Maksud?? berputiknya . Segala langkah yang dijalankan bagi mengatasi masalah keganasan kekeluargaan hendaklah dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam. Hal ini amat membimbangkan para ibu bapa memandangkan tempat-tempat inilah berputiknya pelbagai gejala sosial.

Hal ini kerana kita percaya bahawa bercakap bohong. Maksud?? peringkat rebung bercakap bohong.Tabiat buruk merokok dalam kalangan remaja perlu dibendung pada peringkat rebung. lama-lama mencuri. Industri pelancongan di Malaysia pernah dibayangi kesuraman akibat masalah jerebu. lama-lama mencuri dibayangi kesuraman .

Masyarakat moden kini yang berkiblatkan kebendaan ini jarang-jarang bertegur sapa dengan jiran tetangga kononnya tidak suka menjaga tepi kain orang.Isu kenaikan harga barangan keperluan harian hangat diperkatakan baik di warung-warung kopi mahupun di forum menara gading. Maksud?? berkiblatkan kebendaan menjaga tepi kain orang .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->