Perundangan Dalam Pengurusan Disiplin Sekolah

Aspek Perundangan HEM Dalam Pengurusan Sekolah

Mohd Saad bin Yaacob Pengerusi Disiplin Negeri (B) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Objektif
MENJELASKAN KEPENTINGAN PENGETAHUAN PERATURANPERATURAN DAN UNDANG UNDANG.

Setiap guru dan pelajar wajib ada BUKU PERATURAN DISIPLIN !

JENIS-JENIS SALAHLAKU DAN TINDAKAN

Mendokumentasikan. Kaunseling 3. Surat kepada ibubapa. R03 Bermain dalam bilik darjah koridor atau kawasan yang dilarang. R05 Keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran.SALAHLAKU RINGAN R01 Menyimpan misai. 3 4 Amaran 1 Amaran 2 Amaran akhir Aktiviti Kebajikan . HUKUMAN 1. 2.janggut atau jambang. R06 Berada di kantin tanpa kebenaran pada waktu pengejaran dan pembelajaran TINDAKAN 1. 2. R02 Berkuku panjang dan berambut panjang.

Rotan 1 – 3 kali di tapak tangan dengan menggunakan rotan ringan. Mendokumentasikan. 4. 2 Kaunseling 3. Amaran keras. . 2. S10 Mencuri.menyerang. Gantung Sekolah TINDAKAN 1.merompak HUKUMAN 1. Surat kepada ibubapa.SALAHLAKU SEDERHANA S02 Keluar dari sekolah tanpa kebenaran S03 Ponteng sebarang acara rasmi sekolah S05 Mengancam. Ganti rugi 3. memukul dan mencederakan.

penderaan atau paksaan terhadap pelajar lain. Membayar ganti rugi. Mahkamah. 3. Hubungi ibubapa. B06 Biadab dan tingkah laku tidak sopan. 4.SALAHLAKU BERAT B04 Menyebabkan / Melakukan pergaduhan atau kekerasan. Lapor kepada JPWP 5. Hubungi agensi berkaitan/polis 4. Digantung persekolahan tidak melebihi 14 hari 5. Kaunseling 6. TINDAKAN 1. Amaran keras. Dirotan 1-3 kali di punggung berlapik dengan menggunakan rotan ringan. Mendokumentasikan. Hubungi PIBG 3. 6. Dibuang sekolah. 2. . HUKUMAN 1. B09 Melakukan buli. 2.

IKHTISAS BIL: 7/2003 Kuasa Guru Merotan Murid .SURAT PEK.

. •Surat pekeliling Ikhtisas Bil: 7/2003 •Kuasa merotan yang diberikan oleh KPM berasaskan peruntukan Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959.KUASA GURU MEROTAN MURID. di bawah Ordinan Pelajaran 1957 dalam Peraturan 6. (b) hukuman dera kepada murid-murid lelaki oleh seorang guru atau lain-lain kakitangan sekolah adalah dihadkan kepada merotan dengan rotan yang ringan di tapak tangan atau pun di punggung yang berlapik dengan pakaian dan hendaklah dijalankan hanya Guru Besar atau pun dengan kuasa nyata yang diberi olehnya dalam hal yang tertentu. *Peraturan 5 di bawah ordinan yang sama: Dengan syarat bahawa : (a) hukuman dera kepada murid-murid perempuan dilarang.

SAKSI GURU BESAR .

.

bahagian anggota dirotan (tangan atau punggung).Hukuman dera hendaklah dijalankan dengan menggunakan rotan ringan dan pukulan rotan hanya boleh dibuat pada tapak tangan atau di bahagian punggung yang dilapik dengan pakaian. Guru Besar mestilah mencatatkan hukuman dera yang dikenakan dalam buku rekod khas dan menyatakan bilangan pukulan yang dikenakan. . sebab-sebab dirotan (kesalahan) tarikh dan tandatangan Guru Besar dan seorang guru yang menjadi saksi.

DALAM MENJALANKAN TUGAS ELAKKAN MAKI HAMUN GUNA TANGAN PEMBARIS KAYU MENJELING MENCARUT GUNA KAKI .

Hanya tatatertib yang berat yang harus diserahkan kepada guru-guru besar” samb…… .SURAT PEKELILING IKHTISAS Semua Guru Adalah Guru Disiplin  Surat Pekeliling Profesional Kementerian Pelajaran Bil.tiap-tiap guru hendaklah dapat menyelesaikan kebanyakan dari masalah-masalah tatatertib dan perkara-perkara kecil janganlah diserahkan kepada guru-guru besar. 8/1968 mengenai Tatacara Di Sekolah-Sekolah pada para 5 menyatakan “…….

Semua Guru Adalah Guru Disip[lin  Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.Peraturan-peraturan Sekolah untuk Murid-murid pula menyatakan: “ Adalah seperti tuan termaklumkan. Ini bukan tugas dan tanggungjawab guru besar sahaja. 9/1975 mengenai Disiplin Di Sekolah.” samb…… . bahkan tugas dan tanggungjawab semua guru lain……. satu di antara tujuan pelajaran ialah untuk menamakan asas disiplin ke dalam hati sanubari muridmurid sekolah.

10/2001.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. Semua Guru Adalah Guru Disiplin. 9/1975: “semua guru hendaklah juga memahami benarbenar bahawa tiap-tiap mereka adalah bertanggungjawab untuk memelihara disiplin sesebuah sekolah” . Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.

•M A S Y A R A K A T Y A N G S E M A K I N T E R P E L A J A R D A N SEDAR AKAN HAK MEREKA DARI ASPEK UNDANGUNDANG.Mengapa kita perlu tahu undangundang •K E P E R L U A N M E N J A G A H A K S E T I A P I N D I V I D U •T I D A K M E L A K U K A N T I N D A K A N Y A N G M E L A M P A U I BIDANG KUASA (ULTRA VIRES) •P E N J A W A T A W A M B E R T A N G G U N G J A W A B MENJAGA REPUTASI KERAJAAN. .

.MENGURUS (GURUGURU DISIPLIN ) SEKOLAH BERKAIT DENGAN UNDANGUNDANG OLEH ITU SETIAP ORANG GURU PERLU FAHAM TATACARA DAN PANDUAN YANG JELAS AGAR IANYA TIDAK MUDAH DICABAR DI MAHKAMAH.

* KEJAHILAN MENGENAI ASPEK PERUNDANGAN ADALAH SALAH SATU FAKTOR PUNCA SEKOLAH DAN GURU-GURU SERING DIDAKWA. .KEJAHILAN GURU-GURU MENGENAI UNDANGUNDANG MENJADIKAN BANYAK TINDAKAN DAN PERKARA DILAKUKAN TANPA MENGIKUT PROSEDUR DAN PERATURAN YANG DITETAKAN OLEH KPM.

Utusan Malaysia – Polis siasat guru kaunseling tampar murid.DISIPLIN GURU -Utusan Malaysia.Bapa dakwa anaknya diketuk dengan alat pembesar suara. . – NST –Guru lelaki menumbuk pelajar perempuan kerana menggunakan katakata kasar. – Star – Student claims teacher hit him with a shoe. .

JENIS SALAH LAKU PELAJAR KOD 1 2 3 4 JENIS SALAH LAKU JENAYAH LUCAH KEKEMASAN DIRI TIDAK PENTINGKAN MASA 5 6 7 8 9 10 KURANG SOPAN DAN BIADAP TINGKAHLAKU MUSNAH TIDAK JUJUR DAN MENIPU PONTENG KENAKALAN LAIN-LAIN KES .

14. Tindakan buang sekolah. Telefon bimbit. Penglibatan gengster dalam sekolah. 9. 8. Murid bergaduh berkumpulan antara kaum. 2.Murid lelaki diliwat. 7. 5. Guru membaling kerusi kepada pelajar. Guru lelaki bercakap lucah pada pelajar perempuan. Murid perempuan diperkosa. Pelajar membuat fitnah terhadap guru. Buli. 6. 13. Murid perempuan minum Klorox cuba bunuh diri. 10.LAPORAN KES/ ADUAN YANG DITERIMA OLEH JPWP 1. 11. 15.Mempertontonkan klip video lucah sendiri. 12. 4. . 3. Murid terjun bangunan. Guru perempuan memukul 31 pelajar. Perlumbaan haram.

KITA PERLU ADA……………  Keyakinan  Keberanian  Kemanusiaan A good teacher remembers what it was like to be a student .

“Vicarious Liability” – bertanggungjawab secara langsung terhadap semua perkara di sekolah yang dilakukan oleh warga sekolah terhadap murid-murid.5. Umumnya – mendidik. 2. .4.1. 2.2. mengingatkan staf secara konsisten dan perlu memastikan guru mahir / tahu. berkongsi / menyebarluas. Guru – “In-loco parentis” / tanggungjawab spt. Penyeliaan di Bilik Darjah – perlu menyelia dan memastikan keselamatan dan mengambil langkah proaktif pencegahan serta menyelia dengan kadar munasabah. 2.2. TANGGUNGJAWAB PENGETUA / GURUGURU 2. Cuai boleh didakwa.3. Ibu bapa. 2. menjaga dan “duty of care”. Pengetua – mengambil maklum dokumen undang-undang.

3. mendera menjatuhkan maruah & tidak ikut surat pekeliling ikhtisas .Elak hukuman – tidak tepat. 3.Tindakan yang betul a) Diberitahu – kesalahan & hukuman b) Keterangan bela diri c) Kemuka Rayuan .1.3.2.Rujuk – Buku Tatacara Pengurusan Disiplin Sekolah & Surat Pekeliling Ikhtisas 3. PROSEDUR TINDAKAN DISIPLIN SEKOLAH 3.didengari d) Jatuh hukuman dengan adil.

Tindakan Disiplin Diberitahu kesalahan dan bentuk hukuman Diberi peluang untuk membela diri Diberi peluang mengemukakan rayuan dan didengari Dijatuhkan hukuman .

Lari keliling padang. Junjung kerusi. Cubit Ketuk / sekeh kepala.Hukuman terhadap fizikal. 6. 10 11 Berdiri lama di tengah panas. 7. 8. Enjut/ketuk ketampi/mendada . Belasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris. 4. 5. 9. Berdiri lama dalam / luar bilik darjah Memukul diri sendiri / sesama sendiri Berdiri di atas kerusi atau meja. 1. 3. Menarik rambut / tarik telinga. 2.

Hukuman Terhadap Mental Dan Emosi             Gunting rambut sesuka hati. Gantung tulisan di badan. Tidak menanda buku latihan Tidak menghiraukan murid Memperlihatkan air muka yang marah Conteng muka dengan kapur Kelas tahanan pada waktu rehat atau pulang . Mengugut atau mengertak murid. Menjeling Menyindir Koyak buku latihan. Berdiri membuat latihan.

Pendekatan-pendekatan yang harus diguna pakai: a) Pencegahan (Preventive) b) Didikan (Educative) c) Pembetulan (Corrective) d) Hukuman (Punitive) .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. 10/2001. . Semua Guru Adalah Guru Disiplin.

PERUNDANGAN DALAM PENDIDIKAN ASPEK PERUNDANGAN DALAM PENGURUSAN DISIPLIN *Jangan menjatuhkan maruah pelajar. *Konsep Foreseeable Risk. *Konsep Duty of Care. *Konsep Natural Justice. . *Kecuaian (Negligence) *Bertanggungjawab menjaga keselamatan pelajar. *Konsep In Loca Parentis. *Konsep Ultra Vires.

( Prinsip a man is innocence until proven guilty) Berhak merayu Prinsip audi alteram palteram Kaunseling dan khidmat nasihat secukupnya bersama ibubapa/penjaga sebelum hukuman. Berhak mengemukakan keterangan bela diri. Hukuman yang tepat.KONSEP NATURAL JUSTICE Prosedur yang tepat  Hukuman penggantungan dan pembuangan       sekolah A. Diberitahu setiap kesalahan dan tindakan disiplin. . Prosedur yang tepat B.

 Pelajar sentiasa diselia dan diperhatikan  Peralatan diberikan perhatian.THE DUTY OF CARE  Guru dan bilik darjah.  Jenis tanaman haruslah sesuai dan tidak beracun.  Aktiviti lasak dan berbahaya .

KECUAIAN (negligence)  Guru-guru mempunyai tanggungjawab secara langsung terhadap keselamatan murid-murid di sekolah.  Mengambil langkah meminimakan risiko dan mengenalpasti sebarang keadaan yang mendatangkan bahaya.  Mengambil tindakan proaktif.  Kecuaian mendedahkan sekolah kepada dakwaan. .

 Bila mana murid-murid berada dalam kawasan pagar sekolah.PUNCA KUASA GURU „in loco perentis‟ -sebagai ganti ibu bapa *tanggungjawab seperti Ibu bapa *Kuasanya kurang *Kecuaian boleh didakwa. („the duty of care‟) .  Tanggungjawab menyelia dan melindungi murid-murid.

.  Melampaui bidang kuasa / tugas.KONSEP ULTRA VIRES: LARANGAN DALAM PENGUATKUASAAN PERATURAN MURID.(Melakukan tindakan melampaui garis panduan KPM)  Cuai dalam melaksanakan tugas.  Tidak ikut prosedur yang tepat dalam tindakan disiplin.

DITERIMA MASUK SEBAGAI SEORANG MURID DI MANA-MANA SEKOLAH LAIN.Peraturan 12 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: SESEORANG MURID YG TELAH DIBUANG SEKOLAH DGN PERINTAH YG DIBUAT DIBAWAH PERATURAN 9 TIDAK BOLEH SELEPAS ITU : A. TANPA KEBENARAN PENDAFTAR BESAR . MASUK ATAU DIBENARKAN MASUK KE DALAM KAWASAN SEKOLAH B.

. ATAU PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA 6 BULAN ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI. ATAU YANG MELANGGAR PERUNTUKAN PERATURAN 12 DAN SESIAPA JUA YANG TIDAK MEMATUHI PERUNTUKAN PERATURAN 11 ATAU PERATURAN 13(2) BOLEH DIKENAKAN DENDA TIDAK LEBIH DARIPADA RM 1000.Peraturan 14 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: MANA-MANA MURID YANG TIDA MEMATUHI MANA-MANA PERINTAH YANG DIBUAT DI BAWAH PERATURAN 8 ATAU 9.

.

RAMBUT PELAJAR SEKOLAH SURAT PEKELILING IKTISAS NO. 2/1976 .

RAMBUT BERFESYEN BEREKOR NAMPAK KULIT KEPALA TIDAK DISIKAT DENGAN RAPI RAMBUT DIWARNAKAN .

.TERKAWAL sebelum masa rehat matikan masa P&P .2005. GARIS PANDUAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT OLEH MURID SEKOLAH.TELEFON BIMBIT  SURAT SPI BIL 11/2005 BERTARIKH 23.12.

Telefon Bimbit (Handphone) tidak dibenarkan .

01.2006 . SURAT SPI BIL 1/2006 BERTARIKH MEMBATALKAN SPI 11/2005 20.

6A / 1975Disiplin – Murid-Murid Menghisap Rokok 1. Guru Besar hendaklah memberitahu kepada murid-murid pada masa perhimpunan diadakan di sekolah bahawa penghisapan rokok adalah dilarang kerana sebab-sebab kesihatan. .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

.

4/1997 Hukuman Ke Atas Murid Menghisap Rokok Kesalahan Kali Pertama Kesalahan Kali Kedua : : Rotan 1 kali Rotan 2 kali Kesalahan Kali Ketiga Kesalahan Kali Keempat Kesalahan Kelima : : : Rotan 3 kali Gantung Sekolah :Buang Sekolah. (Tidak Melebihi 14 hari) .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

The glove The knuckle grinder The stiff-arm thrust .

The business gaze The social gaze The Intimate .

SIKAP NEGATIF .

.

.

.

o Ia dapat membantu pengurus sekolah membuat keputusan yang tepat.Kesimpulan o Pengetahuan undang-undang amat perlu diketahui oleh semua pengurus sekolah. o Memberikan keyakinan kepada pengurus sekolah dalam mengurus sekolah berdasarkan lunas-lunas yang betul (intra vires) .

CIKGU MOHD SAAD BIN YAACOB .