Pengurusan Disiplin Murid Dari Segi Perundangan

Perundangan Dalam Pengurusan Disiplin Sekolah

Aspek Perundangan HEM Dalam Pengurusan Sekolah

Mohd Saad bin Yaacob Pengerusi Disiplin Negeri (B) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Objektif
MENJELASKAN KEPENTINGAN PENGETAHUAN PERATURANPERATURAN DAN UNDANG UNDANG.

Setiap guru dan pelajar wajib ada BUKU PERATURAN DISIPLIN !

JENIS-JENIS SALAHLAKU DAN TINDAKAN

2. R06 Berada di kantin tanpa kebenaran pada waktu pengejaran dan pembelajaran TINDAKAN 1. 2.SALAHLAKU RINGAN R01 Menyimpan misai. R02 Berkuku panjang dan berambut panjang. 3 4 Amaran 1 Amaran 2 Amaran akhir Aktiviti Kebajikan . Surat kepada ibubapa. R03 Bermain dalam bilik darjah koridor atau kawasan yang dilarang. Kaunseling 3. R05 Keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran. Mendokumentasikan.janggut atau jambang. HUKUMAN 1.

2.merompak HUKUMAN 1. Surat kepada ibubapa. Amaran keras. S10 Mencuri. Ganti rugi 3. . 4.SALAHLAKU SEDERHANA S02 Keluar dari sekolah tanpa kebenaran S03 Ponteng sebarang acara rasmi sekolah S05 Mengancam. Rotan 1 – 3 kali di tapak tangan dengan menggunakan rotan ringan. Gantung Sekolah TINDAKAN 1.menyerang. 2 Kaunseling 3. memukul dan mencederakan. Mendokumentasikan.

6. Mahkamah. penderaan atau paksaan terhadap pelajar lain. 4. 3.SALAHLAKU BERAT B04 Menyebabkan / Melakukan pergaduhan atau kekerasan. Hubungi agensi berkaitan/polis 4. Amaran keras. Dibuang sekolah. B06 Biadab dan tingkah laku tidak sopan. HUKUMAN 1. Lapor kepada JPWP 5. 2. Hubungi ibubapa. Dirotan 1-3 kali di punggung berlapik dengan menggunakan rotan ringan. . Hubungi PIBG 3. Digantung persekolahan tidak melebihi 14 hari 5. TINDAKAN 1. B09 Melakukan buli. Kaunseling 6. 2. Membayar ganti rugi. Mendokumentasikan.

SURAT PEK.IKHTISAS BIL: 7/2003 Kuasa Guru Merotan Murid .

. •Surat pekeliling Ikhtisas Bil: 7/2003 •Kuasa merotan yang diberikan oleh KPM berasaskan peruntukan Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959. (b) hukuman dera kepada murid-murid lelaki oleh seorang guru atau lain-lain kakitangan sekolah adalah dihadkan kepada merotan dengan rotan yang ringan di tapak tangan atau pun di punggung yang berlapik dengan pakaian dan hendaklah dijalankan hanya Guru Besar atau pun dengan kuasa nyata yang diberi olehnya dalam hal yang tertentu.KUASA GURU MEROTAN MURID. *Peraturan 5 di bawah ordinan yang sama: Dengan syarat bahawa : (a) hukuman dera kepada murid-murid perempuan dilarang. di bawah Ordinan Pelajaran 1957 dalam Peraturan 6.

SAKSI GURU BESAR .

.

bahagian anggota dirotan (tangan atau punggung). . sebab-sebab dirotan (kesalahan) tarikh dan tandatangan Guru Besar dan seorang guru yang menjadi saksi. Guru Besar mestilah mencatatkan hukuman dera yang dikenakan dalam buku rekod khas dan menyatakan bilangan pukulan yang dikenakan.Hukuman dera hendaklah dijalankan dengan menggunakan rotan ringan dan pukulan rotan hanya boleh dibuat pada tapak tangan atau di bahagian punggung yang dilapik dengan pakaian.

DALAM MENJALANKAN TUGAS ELAKKAN MAKI HAMUN GUNA TANGAN PEMBARIS KAYU MENJELING MENCARUT GUNA KAKI .

tiap-tiap guru hendaklah dapat menyelesaikan kebanyakan dari masalah-masalah tatatertib dan perkara-perkara kecil janganlah diserahkan kepada guru-guru besar. 8/1968 mengenai Tatacara Di Sekolah-Sekolah pada para 5 menyatakan “……. Hanya tatatertib yang berat yang harus diserahkan kepada guru-guru besar” samb…… .SURAT PEKELILING IKHTISAS Semua Guru Adalah Guru Disiplin  Surat Pekeliling Profesional Kementerian Pelajaran Bil.

Peraturan-peraturan Sekolah untuk Murid-murid pula menyatakan: “ Adalah seperti tuan termaklumkan. 9/1975 mengenai Disiplin Di Sekolah. satu di antara tujuan pelajaran ialah untuk menamakan asas disiplin ke dalam hati sanubari muridmurid sekolah.” samb…… . bahkan tugas dan tanggungjawab semua guru lain……. Ini bukan tugas dan tanggungjawab guru besar sahaja.Semua Guru Adalah Guru Disip[lin  Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.

Semua Guru Adalah Guru Disiplin. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.10/2001. 9/1975: “semua guru hendaklah juga memahami benarbenar bahawa tiap-tiap mereka adalah bertanggungjawab untuk memelihara disiplin sesebuah sekolah” .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

. •M A S Y A R A K A T Y A N G S E M A K I N T E R P E L A J A R D A N SEDAR AKAN HAK MEREKA DARI ASPEK UNDANGUNDANG.Mengapa kita perlu tahu undangundang •K E P E R L U A N M E N J A G A H A K S E T I A P I N D I V I D U •T I D A K M E L A K U K A N T I N D A K A N Y A N G M E L A M P A U I BIDANG KUASA (ULTRA VIRES) •P E N J A W A T A W A M B E R T A N G G U N G J A W A B MENJAGA REPUTASI KERAJAAN.

MENGURUS (GURUGURU DISIPLIN ) SEKOLAH BERKAIT DENGAN UNDANGUNDANG OLEH ITU SETIAP ORANG GURU PERLU FAHAM TATACARA DAN PANDUAN YANG JELAS AGAR IANYA TIDAK MUDAH DICABAR DI MAHKAMAH. .

. * KEJAHILAN MENGENAI ASPEK PERUNDANGAN ADALAH SALAH SATU FAKTOR PUNCA SEKOLAH DAN GURU-GURU SERING DIDAKWA.KEJAHILAN GURU-GURU MENGENAI UNDANGUNDANG MENJADIKAN BANYAK TINDAKAN DAN PERKARA DILAKUKAN TANPA MENGIKUT PROSEDUR DAN PERATURAN YANG DITETAKAN OLEH KPM.

DISIPLIN GURU -Utusan Malaysia. – Star – Student claims teacher hit him with a shoe.Utusan Malaysia – Polis siasat guru kaunseling tampar murid. – NST –Guru lelaki menumbuk pelajar perempuan kerana menggunakan katakata kasar. . .Bapa dakwa anaknya diketuk dengan alat pembesar suara.

JENIS SALAH LAKU PELAJAR KOD 1 2 3 4 JENIS SALAH LAKU JENAYAH LUCAH KEKEMASAN DIRI TIDAK PENTINGKAN MASA 5 6 7 8 9 10 KURANG SOPAN DAN BIADAP TINGKAHLAKU MUSNAH TIDAK JUJUR DAN MENIPU PONTENG KENAKALAN LAIN-LAIN KES .

Murid perempuan diperkosa. Perlumbaan haram. 10. 8. Buli. Guru perempuan memukul 31 pelajar. Pelajar membuat fitnah terhadap guru. 14. Tindakan buang sekolah. 12.Mempertontonkan klip video lucah sendiri.Murid lelaki diliwat. Guru lelaki bercakap lucah pada pelajar perempuan.LAPORAN KES/ ADUAN YANG DITERIMA OLEH JPWP 1. . 3. Guru membaling kerusi kepada pelajar. 9. 11. Penglibatan gengster dalam sekolah. 15. Murid terjun bangunan. 2. 13. Murid bergaduh berkumpulan antara kaum. 5. 7. Murid perempuan minum Klorox cuba bunuh diri. 4. Telefon bimbit. 6.

KITA PERLU ADA……………  Keyakinan  Keberanian  Kemanusiaan A good teacher remembers what it was like to be a student .

berkongsi / menyebarluas. Guru – “In-loco parentis” / tanggungjawab spt. .5. mengingatkan staf secara konsisten dan perlu memastikan guru mahir / tahu. “Vicarious Liability” – bertanggungjawab secara langsung terhadap semua perkara di sekolah yang dilakukan oleh warga sekolah terhadap murid-murid. 2. Cuai boleh didakwa.4. TANGGUNGJAWAB PENGETUA / GURUGURU 2. Penyeliaan di Bilik Darjah – perlu menyelia dan memastikan keselamatan dan mengambil langkah proaktif pencegahan serta menyelia dengan kadar munasabah. 2. Umumnya – mendidik. menjaga dan “duty of care”.1.2.3. Pengetua – mengambil maklum dokumen undang-undang. Ibu bapa. 2. 2.2.

2.Rujuk – Buku Tatacara Pengurusan Disiplin Sekolah & Surat Pekeliling Ikhtisas 3.3.Tindakan yang betul a) Diberitahu – kesalahan & hukuman b) Keterangan bela diri c) Kemuka Rayuan .1. PROSEDUR TINDAKAN DISIPLIN SEKOLAH 3. mendera menjatuhkan maruah & tidak ikut surat pekeliling ikhtisas . 3.Elak hukuman – tidak tepat.3.didengari d) Jatuh hukuman dengan adil.

Tindakan Disiplin Diberitahu kesalahan dan bentuk hukuman Diberi peluang untuk membela diri Diberi peluang mengemukakan rayuan dan didengari Dijatuhkan hukuman .

Cubit Ketuk / sekeh kepala. Enjut/ketuk ketampi/mendada . Berdiri lama dalam / luar bilik darjah Memukul diri sendiri / sesama sendiri Berdiri di atas kerusi atau meja. 7. 2. 9.Hukuman terhadap fizikal. Menarik rambut / tarik telinga. Lari keliling padang. 8. Junjung kerusi. 3. Belasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris. 10 11 Berdiri lama di tengah panas. 1. 6. 5. 4.

Mengugut atau mengertak murid.Hukuman Terhadap Mental Dan Emosi             Gunting rambut sesuka hati. Tidak menanda buku latihan Tidak menghiraukan murid Memperlihatkan air muka yang marah Conteng muka dengan kapur Kelas tahanan pada waktu rehat atau pulang . Menjeling Menyindir Koyak buku latihan. Berdiri membuat latihan. Gantung tulisan di badan.

Semua Guru Adalah Guru Disiplin. . Pendekatan-pendekatan yang harus diguna pakai: a) Pencegahan (Preventive) b) Didikan (Educative) c) Pembetulan (Corrective) d) Hukuman (Punitive) . 10/2001.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

*Konsep Duty of Care. *Konsep In Loca Parentis. *Kecuaian (Negligence) *Bertanggungjawab menjaga keselamatan pelajar. *Konsep Ultra Vires. *Konsep Natural Justice. *Konsep Foreseeable Risk. .PERUNDANGAN DALAM PENDIDIKAN ASPEK PERUNDANGAN DALAM PENGURUSAN DISIPLIN *Jangan menjatuhkan maruah pelajar.

. ( Prinsip a man is innocence until proven guilty) Berhak merayu Prinsip audi alteram palteram Kaunseling dan khidmat nasihat secukupnya bersama ibubapa/penjaga sebelum hukuman. Prosedur yang tepat B. Hukuman yang tepat. Berhak mengemukakan keterangan bela diri. Diberitahu setiap kesalahan dan tindakan disiplin.KONSEP NATURAL JUSTICE Prosedur yang tepat  Hukuman penggantungan dan pembuangan       sekolah A.

THE DUTY OF CARE  Guru dan bilik darjah.  Pelajar sentiasa diselia dan diperhatikan  Peralatan diberikan perhatian.  Aktiviti lasak dan berbahaya .  Jenis tanaman haruslah sesuai dan tidak beracun.

 Mengambil tindakan proaktif. .  Kecuaian mendedahkan sekolah kepada dakwaan.KECUAIAN (negligence)  Guru-guru mempunyai tanggungjawab secara langsung terhadap keselamatan murid-murid di sekolah.  Mengambil langkah meminimakan risiko dan mengenalpasti sebarang keadaan yang mendatangkan bahaya.

 Bila mana murid-murid berada dalam kawasan pagar sekolah.  Tanggungjawab menyelia dan melindungi murid-murid. („the duty of care‟) .PUNCA KUASA GURU „in loco perentis‟ -sebagai ganti ibu bapa *tanggungjawab seperti Ibu bapa *Kuasanya kurang *Kecuaian boleh didakwa.

 Melampaui bidang kuasa / tugas.KONSEP ULTRA VIRES: LARANGAN DALAM PENGUATKUASAAN PERATURAN MURID. .(Melakukan tindakan melampaui garis panduan KPM)  Cuai dalam melaksanakan tugas.  Tidak ikut prosedur yang tepat dalam tindakan disiplin.

MASUK ATAU DIBENARKAN MASUK KE DALAM KAWASAN SEKOLAH B. TANPA KEBENARAN PENDAFTAR BESAR . DITERIMA MASUK SEBAGAI SEORANG MURID DI MANA-MANA SEKOLAH LAIN.Peraturan 12 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: SESEORANG MURID YG TELAH DIBUANG SEKOLAH DGN PERINTAH YG DIBUAT DIBAWAH PERATURAN 9 TIDAK BOLEH SELEPAS ITU : A.

ATAU PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA 6 BULAN ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI. ATAU YANG MELANGGAR PERUNTUKAN PERATURAN 12 DAN SESIAPA JUA YANG TIDAK MEMATUHI PERUNTUKAN PERATURAN 11 ATAU PERATURAN 13(2) BOLEH DIKENAKAN DENDA TIDAK LEBIH DARIPADA RM 1000. .Peraturan 14 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: MANA-MANA MURID YANG TIDA MEMATUHI MANA-MANA PERINTAH YANG DIBUAT DI BAWAH PERATURAN 8 ATAU 9.

.

2/1976 .RAMBUT PELAJAR SEKOLAH SURAT PEKELILING IKTISAS NO.

RAMBUT BERFESYEN BEREKOR NAMPAK KULIT KEPALA TIDAK DISIKAT DENGAN RAPI RAMBUT DIWARNAKAN .

TELEFON BIMBIT  SURAT SPI BIL 11/2005 BERTARIKH 23.TERKAWAL sebelum masa rehat matikan masa P&P .2005. GARIS PANDUAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT OLEH MURID SEKOLAH.12. .

Telefon Bimbit (Handphone) tidak dibenarkan .

2006 .01. SURAT SPI BIL 1/2006 BERTARIKH MEMBATALKAN SPI 11/2005 20.

6A / 1975Disiplin – Murid-Murid Menghisap Rokok 1. . Guru Besar hendaklah memberitahu kepada murid-murid pada masa perhimpunan diadakan di sekolah bahawa penghisapan rokok adalah dilarang kerana sebab-sebab kesihatan.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

.

(Tidak Melebihi 14 hari) .4/1997 Hukuman Ke Atas Murid Menghisap Rokok Kesalahan Kali Pertama Kesalahan Kali Kedua : : Rotan 1 kali Rotan 2 kali Kesalahan Kali Ketiga Kesalahan Kali Keempat Kesalahan Kelima : : : Rotan 3 kali Gantung Sekolah :Buang Sekolah.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

The glove The knuckle grinder The stiff-arm thrust .

The business gaze The social gaze The Intimate .

SIKAP NEGATIF .

.

.

.

o Ia dapat membantu pengurus sekolah membuat keputusan yang tepat. o Memberikan keyakinan kepada pengurus sekolah dalam mengurus sekolah berdasarkan lunas-lunas yang betul (intra vires) .Kesimpulan o Pengetahuan undang-undang amat perlu diketahui oleh semua pengurus sekolah.

CIKGU MOHD SAAD BIN YAACOB .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful