Perundangan Dalam Pengurusan Disiplin Sekolah

Aspek Perundangan HEM Dalam Pengurusan Sekolah

Mohd Saad bin Yaacob Pengerusi Disiplin Negeri (B) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Objektif
MENJELASKAN KEPENTINGAN PENGETAHUAN PERATURANPERATURAN DAN UNDANG UNDANG.

Setiap guru dan pelajar wajib ada BUKU PERATURAN DISIPLIN !

JENIS-JENIS SALAHLAKU DAN TINDAKAN

R02 Berkuku panjang dan berambut panjang. Mendokumentasikan. 3 4 Amaran 1 Amaran 2 Amaran akhir Aktiviti Kebajikan . Surat kepada ibubapa.SALAHLAKU RINGAN R01 Menyimpan misai.janggut atau jambang. 2. Kaunseling 3. R05 Keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran. R03 Bermain dalam bilik darjah koridor atau kawasan yang dilarang. 2. R06 Berada di kantin tanpa kebenaran pada waktu pengejaran dan pembelajaran TINDAKAN 1. HUKUMAN 1.

. Gantung Sekolah TINDAKAN 1. Ganti rugi 3. 2. Mendokumentasikan. S10 Mencuri. Surat kepada ibubapa. 4.SALAHLAKU SEDERHANA S02 Keluar dari sekolah tanpa kebenaran S03 Ponteng sebarang acara rasmi sekolah S05 Mengancam. Amaran keras.merompak HUKUMAN 1. Rotan 1 – 3 kali di tapak tangan dengan menggunakan rotan ringan.menyerang. memukul dan mencederakan. 2 Kaunseling 3.

Mendokumentasikan. 2. Membayar ganti rugi. 4. Dirotan 1-3 kali di punggung berlapik dengan menggunakan rotan ringan. Digantung persekolahan tidak melebihi 14 hari 5.SALAHLAKU BERAT B04 Menyebabkan / Melakukan pergaduhan atau kekerasan. Kaunseling 6. 2. Mahkamah. Amaran keras. B06 Biadab dan tingkah laku tidak sopan. TINDAKAN 1. Hubungi ibubapa. B09 Melakukan buli. Hubungi PIBG 3. HUKUMAN 1. 6. . Hubungi agensi berkaitan/polis 4. penderaan atau paksaan terhadap pelajar lain. 3. Dibuang sekolah. Lapor kepada JPWP 5.

IKHTISAS BIL: 7/2003 Kuasa Guru Merotan Murid .SURAT PEK.

(b) hukuman dera kepada murid-murid lelaki oleh seorang guru atau lain-lain kakitangan sekolah adalah dihadkan kepada merotan dengan rotan yang ringan di tapak tangan atau pun di punggung yang berlapik dengan pakaian dan hendaklah dijalankan hanya Guru Besar atau pun dengan kuasa nyata yang diberi olehnya dalam hal yang tertentu. di bawah Ordinan Pelajaran 1957 dalam Peraturan 6.KUASA GURU MEROTAN MURID. . *Peraturan 5 di bawah ordinan yang sama: Dengan syarat bahawa : (a) hukuman dera kepada murid-murid perempuan dilarang. •Surat pekeliling Ikhtisas Bil: 7/2003 •Kuasa merotan yang diberikan oleh KPM berasaskan peruntukan Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959.

SAKSI GURU BESAR .

.

. sebab-sebab dirotan (kesalahan) tarikh dan tandatangan Guru Besar dan seorang guru yang menjadi saksi.Hukuman dera hendaklah dijalankan dengan menggunakan rotan ringan dan pukulan rotan hanya boleh dibuat pada tapak tangan atau di bahagian punggung yang dilapik dengan pakaian. bahagian anggota dirotan (tangan atau punggung). Guru Besar mestilah mencatatkan hukuman dera yang dikenakan dalam buku rekod khas dan menyatakan bilangan pukulan yang dikenakan.

DALAM MENJALANKAN TUGAS ELAKKAN MAKI HAMUN GUNA TANGAN PEMBARIS KAYU MENJELING MENCARUT GUNA KAKI .

SURAT PEKELILING IKHTISAS Semua Guru Adalah Guru Disiplin  Surat Pekeliling Profesional Kementerian Pelajaran Bil. 8/1968 mengenai Tatacara Di Sekolah-Sekolah pada para 5 menyatakan “…….tiap-tiap guru hendaklah dapat menyelesaikan kebanyakan dari masalah-masalah tatatertib dan perkara-perkara kecil janganlah diserahkan kepada guru-guru besar. Hanya tatatertib yang berat yang harus diserahkan kepada guru-guru besar” samb…… .

Semua Guru Adalah Guru Disip[lin  Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 9/1975 mengenai Disiplin Di Sekolah. Ini bukan tugas dan tanggungjawab guru besar sahaja. bahkan tugas dan tanggungjawab semua guru lain……. satu di antara tujuan pelajaran ialah untuk menamakan asas disiplin ke dalam hati sanubari muridmurid sekolah.” samb…… .Peraturan-peraturan Sekolah untuk Murid-murid pula menyatakan: “ Adalah seperti tuan termaklumkan.

SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. 9/1975: “semua guru hendaklah juga memahami benarbenar bahawa tiap-tiap mereka adalah bertanggungjawab untuk memelihara disiplin sesebuah sekolah” .10/2001. Semua Guru Adalah Guru Disiplin. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.

•M A S Y A R A K A T Y A N G S E M A K I N T E R P E L A J A R D A N SEDAR AKAN HAK MEREKA DARI ASPEK UNDANGUNDANG.Mengapa kita perlu tahu undangundang •K E P E R L U A N M E N J A G A H A K S E T I A P I N D I V I D U •T I D A K M E L A K U K A N T I N D A K A N Y A N G M E L A M P A U I BIDANG KUASA (ULTRA VIRES) •P E N J A W A T A W A M B E R T A N G G U N G J A W A B MENJAGA REPUTASI KERAJAAN. .

MENGURUS (GURUGURU DISIPLIN ) SEKOLAH BERKAIT DENGAN UNDANGUNDANG OLEH ITU SETIAP ORANG GURU PERLU FAHAM TATACARA DAN PANDUAN YANG JELAS AGAR IANYA TIDAK MUDAH DICABAR DI MAHKAMAH. .

KEJAHILAN GURU-GURU MENGENAI UNDANGUNDANG MENJADIKAN BANYAK TINDAKAN DAN PERKARA DILAKUKAN TANPA MENGIKUT PROSEDUR DAN PERATURAN YANG DITETAKAN OLEH KPM. * KEJAHILAN MENGENAI ASPEK PERUNDANGAN ADALAH SALAH SATU FAKTOR PUNCA SEKOLAH DAN GURU-GURU SERING DIDAKWA. .

DISIPLIN GURU -Utusan Malaysia. – NST –Guru lelaki menumbuk pelajar perempuan kerana menggunakan katakata kasar. . .Bapa dakwa anaknya diketuk dengan alat pembesar suara.Utusan Malaysia – Polis siasat guru kaunseling tampar murid. – Star – Student claims teacher hit him with a shoe.

JENIS SALAH LAKU PELAJAR KOD 1 2 3 4 JENIS SALAH LAKU JENAYAH LUCAH KEKEMASAN DIRI TIDAK PENTINGKAN MASA 5 6 7 8 9 10 KURANG SOPAN DAN BIADAP TINGKAHLAKU MUSNAH TIDAK JUJUR DAN MENIPU PONTENG KENAKALAN LAIN-LAIN KES .

Guru membaling kerusi kepada pelajar. Penglibatan gengster dalam sekolah. .Murid lelaki diliwat. 8.LAPORAN KES/ ADUAN YANG DITERIMA OLEH JPWP 1. 3. Murid perempuan diperkosa. 6. Perlumbaan haram.Mempertontonkan klip video lucah sendiri. 7. Murid perempuan minum Klorox cuba bunuh diri. 13. 5. 11. 12. 9. Guru perempuan memukul 31 pelajar. 2. Buli. Guru lelaki bercakap lucah pada pelajar perempuan. Tindakan buang sekolah. Murid bergaduh berkumpulan antara kaum. Telefon bimbit. Pelajar membuat fitnah terhadap guru. 4. 14. Murid terjun bangunan. 15. 10.

KITA PERLU ADA……………  Keyakinan  Keberanian  Kemanusiaan A good teacher remembers what it was like to be a student .

3. 2.5. 2. 2.1. TANGGUNGJAWAB PENGETUA / GURUGURU 2. 2. “Vicarious Liability” – bertanggungjawab secara langsung terhadap semua perkara di sekolah yang dilakukan oleh warga sekolah terhadap murid-murid. . Guru – “In-loco parentis” / tanggungjawab spt.2. Umumnya – mendidik. Penyeliaan di Bilik Darjah – perlu menyelia dan memastikan keselamatan dan mengambil langkah proaktif pencegahan serta menyelia dengan kadar munasabah. menjaga dan “duty of care”.4.2. mengingatkan staf secara konsisten dan perlu memastikan guru mahir / tahu. Cuai boleh didakwa. Pengetua – mengambil maklum dokumen undang-undang. berkongsi / menyebarluas. Ibu bapa.

PROSEDUR TINDAKAN DISIPLIN SEKOLAH 3.1. 3. mendera menjatuhkan maruah & tidak ikut surat pekeliling ikhtisas .didengari d) Jatuh hukuman dengan adil.Tindakan yang betul a) Diberitahu – kesalahan & hukuman b) Keterangan bela diri c) Kemuka Rayuan .2.3.3.Rujuk – Buku Tatacara Pengurusan Disiplin Sekolah & Surat Pekeliling Ikhtisas 3.Elak hukuman – tidak tepat.

Tindakan Disiplin Diberitahu kesalahan dan bentuk hukuman Diberi peluang untuk membela diri Diberi peluang mengemukakan rayuan dan didengari Dijatuhkan hukuman .

7. 2.Hukuman terhadap fizikal. Menarik rambut / tarik telinga. Berdiri lama dalam / luar bilik darjah Memukul diri sendiri / sesama sendiri Berdiri di atas kerusi atau meja. 9. 5. 10 11 Berdiri lama di tengah panas. Belasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris. Cubit Ketuk / sekeh kepala. 3. Junjung kerusi. 8. Enjut/ketuk ketampi/mendada . 6. Lari keliling padang. 1. 4.

Menjeling Menyindir Koyak buku latihan. Gantung tulisan di badan. Mengugut atau mengertak murid.Hukuman Terhadap Mental Dan Emosi             Gunting rambut sesuka hati. Tidak menanda buku latihan Tidak menghiraukan murid Memperlihatkan air muka yang marah Conteng muka dengan kapur Kelas tahanan pada waktu rehat atau pulang . Berdiri membuat latihan.

Semua Guru Adalah Guru Disiplin. . 10/2001.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. Pendekatan-pendekatan yang harus diguna pakai: a) Pencegahan (Preventive) b) Didikan (Educative) c) Pembetulan (Corrective) d) Hukuman (Punitive) .

*Kecuaian (Negligence) *Bertanggungjawab menjaga keselamatan pelajar. *Konsep Duty of Care. *Konsep Ultra Vires. *Konsep In Loca Parentis.PERUNDANGAN DALAM PENDIDIKAN ASPEK PERUNDANGAN DALAM PENGURUSAN DISIPLIN *Jangan menjatuhkan maruah pelajar. . *Konsep Foreseeable Risk. *Konsep Natural Justice.

Diberitahu setiap kesalahan dan tindakan disiplin. Prosedur yang tepat B.KONSEP NATURAL JUSTICE Prosedur yang tepat  Hukuman penggantungan dan pembuangan       sekolah A. ( Prinsip a man is innocence until proven guilty) Berhak merayu Prinsip audi alteram palteram Kaunseling dan khidmat nasihat secukupnya bersama ibubapa/penjaga sebelum hukuman. Berhak mengemukakan keterangan bela diri. Hukuman yang tepat. .

 Pelajar sentiasa diselia dan diperhatikan  Peralatan diberikan perhatian.  Jenis tanaman haruslah sesuai dan tidak beracun.  Aktiviti lasak dan berbahaya .THE DUTY OF CARE  Guru dan bilik darjah.

 Kecuaian mendedahkan sekolah kepada dakwaan.  Mengambil langkah meminimakan risiko dan mengenalpasti sebarang keadaan yang mendatangkan bahaya. .  Mengambil tindakan proaktif.KECUAIAN (negligence)  Guru-guru mempunyai tanggungjawab secara langsung terhadap keselamatan murid-murid di sekolah.

PUNCA KUASA GURU „in loco perentis‟ -sebagai ganti ibu bapa *tanggungjawab seperti Ibu bapa *Kuasanya kurang *Kecuaian boleh didakwa.  Bila mana murid-murid berada dalam kawasan pagar sekolah. („the duty of care‟) .  Tanggungjawab menyelia dan melindungi murid-murid.

.  Melampaui bidang kuasa / tugas.(Melakukan tindakan melampaui garis panduan KPM)  Cuai dalam melaksanakan tugas.  Tidak ikut prosedur yang tepat dalam tindakan disiplin.KONSEP ULTRA VIRES: LARANGAN DALAM PENGUATKUASAAN PERATURAN MURID.

MASUK ATAU DIBENARKAN MASUK KE DALAM KAWASAN SEKOLAH B. TANPA KEBENARAN PENDAFTAR BESAR . DITERIMA MASUK SEBAGAI SEORANG MURID DI MANA-MANA SEKOLAH LAIN.Peraturan 12 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: SESEORANG MURID YG TELAH DIBUANG SEKOLAH DGN PERINTAH YG DIBUAT DIBAWAH PERATURAN 9 TIDAK BOLEH SELEPAS ITU : A.

ATAU YANG MELANGGAR PERUNTUKAN PERATURAN 12 DAN SESIAPA JUA YANG TIDAK MEMATUHI PERUNTUKAN PERATURAN 11 ATAU PERATURAN 13(2) BOLEH DIKENAKAN DENDA TIDAK LEBIH DARIPADA RM 1000.Peraturan 14 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: MANA-MANA MURID YANG TIDA MEMATUHI MANA-MANA PERINTAH YANG DIBUAT DI BAWAH PERATURAN 8 ATAU 9. ATAU PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA 6 BULAN ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI. .

.

RAMBUT PELAJAR SEKOLAH SURAT PEKELILING IKTISAS NO. 2/1976 .

RAMBUT BERFESYEN BEREKOR NAMPAK KULIT KEPALA TIDAK DISIKAT DENGAN RAPI RAMBUT DIWARNAKAN .

TERKAWAL sebelum masa rehat matikan masa P&P .TELEFON BIMBIT  SURAT SPI BIL 11/2005 BERTARIKH 23. . GARIS PANDUAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT OLEH MURID SEKOLAH.2005.12.

Telefon Bimbit (Handphone) tidak dibenarkan .

2006 . SURAT SPI BIL 1/2006 BERTARIKH MEMBATALKAN SPI 11/2005 20.01.

Guru Besar hendaklah memberitahu kepada murid-murid pada masa perhimpunan diadakan di sekolah bahawa penghisapan rokok adalah dilarang kerana sebab-sebab kesihatan.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. .6A / 1975Disiplin – Murid-Murid Menghisap Rokok 1.

.

(Tidak Melebihi 14 hari) .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.4/1997 Hukuman Ke Atas Murid Menghisap Rokok Kesalahan Kali Pertama Kesalahan Kali Kedua : : Rotan 1 kali Rotan 2 kali Kesalahan Kali Ketiga Kesalahan Kali Keempat Kesalahan Kelima : : : Rotan 3 kali Gantung Sekolah :Buang Sekolah.

The glove The knuckle grinder The stiff-arm thrust .

The business gaze The social gaze The Intimate .

SIKAP NEGATIF .

.

.

.

Kesimpulan o Pengetahuan undang-undang amat perlu diketahui oleh semua pengurus sekolah. o Memberikan keyakinan kepada pengurus sekolah dalam mengurus sekolah berdasarkan lunas-lunas yang betul (intra vires) . o Ia dapat membantu pengurus sekolah membuat keputusan yang tepat.

CIKGU MOHD SAAD BIN YAACOB .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful