Perundangan Dalam Pengurusan Disiplin Sekolah

Aspek Perundangan HEM Dalam Pengurusan Sekolah

Mohd Saad bin Yaacob Pengerusi Disiplin Negeri (B) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Objektif
MENJELASKAN KEPENTINGAN PENGETAHUAN PERATURANPERATURAN DAN UNDANG UNDANG.

Setiap guru dan pelajar wajib ada BUKU PERATURAN DISIPLIN !

JENIS-JENIS SALAHLAKU DAN TINDAKAN

HUKUMAN 1. R03 Bermain dalam bilik darjah koridor atau kawasan yang dilarang. Mendokumentasikan. 3 4 Amaran 1 Amaran 2 Amaran akhir Aktiviti Kebajikan . 2. 2. R05 Keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran.SALAHLAKU RINGAN R01 Menyimpan misai. Kaunseling 3. R06 Berada di kantin tanpa kebenaran pada waktu pengejaran dan pembelajaran TINDAKAN 1.janggut atau jambang. Surat kepada ibubapa. R02 Berkuku panjang dan berambut panjang.

S10 Mencuri.SALAHLAKU SEDERHANA S02 Keluar dari sekolah tanpa kebenaran S03 Ponteng sebarang acara rasmi sekolah S05 Mengancam. Gantung Sekolah TINDAKAN 1. memukul dan mencederakan. 4. Mendokumentasikan. Amaran keras. 2. . Rotan 1 – 3 kali di tapak tangan dengan menggunakan rotan ringan.merompak HUKUMAN 1.menyerang. Surat kepada ibubapa. 2 Kaunseling 3. Ganti rugi 3.

Dirotan 1-3 kali di punggung berlapik dengan menggunakan rotan ringan. Hubungi ibubapa. Hubungi PIBG 3.SALAHLAKU BERAT B04 Menyebabkan / Melakukan pergaduhan atau kekerasan. B06 Biadab dan tingkah laku tidak sopan. 4. Mahkamah. Kaunseling 6. Lapor kepada JPWP 5. 6. B09 Melakukan buli. 2. TINDAKAN 1. 2. Amaran keras. HUKUMAN 1. Mendokumentasikan. Hubungi agensi berkaitan/polis 4. Dibuang sekolah. penderaan atau paksaan terhadap pelajar lain. 3. . Membayar ganti rugi. Digantung persekolahan tidak melebihi 14 hari 5.

IKHTISAS BIL: 7/2003 Kuasa Guru Merotan Murid .SURAT PEK.

*Peraturan 5 di bawah ordinan yang sama: Dengan syarat bahawa : (a) hukuman dera kepada murid-murid perempuan dilarang. di bawah Ordinan Pelajaran 1957 dalam Peraturan 6. •Surat pekeliling Ikhtisas Bil: 7/2003 •Kuasa merotan yang diberikan oleh KPM berasaskan peruntukan Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959.KUASA GURU MEROTAN MURID. (b) hukuman dera kepada murid-murid lelaki oleh seorang guru atau lain-lain kakitangan sekolah adalah dihadkan kepada merotan dengan rotan yang ringan di tapak tangan atau pun di punggung yang berlapik dengan pakaian dan hendaklah dijalankan hanya Guru Besar atau pun dengan kuasa nyata yang diberi olehnya dalam hal yang tertentu. .

SAKSI GURU BESAR .

.

Hukuman dera hendaklah dijalankan dengan menggunakan rotan ringan dan pukulan rotan hanya boleh dibuat pada tapak tangan atau di bahagian punggung yang dilapik dengan pakaian. sebab-sebab dirotan (kesalahan) tarikh dan tandatangan Guru Besar dan seorang guru yang menjadi saksi. bahagian anggota dirotan (tangan atau punggung). . Guru Besar mestilah mencatatkan hukuman dera yang dikenakan dalam buku rekod khas dan menyatakan bilangan pukulan yang dikenakan.

DALAM MENJALANKAN TUGAS ELAKKAN MAKI HAMUN GUNA TANGAN PEMBARIS KAYU MENJELING MENCARUT GUNA KAKI .

8/1968 mengenai Tatacara Di Sekolah-Sekolah pada para 5 menyatakan “…….tiap-tiap guru hendaklah dapat menyelesaikan kebanyakan dari masalah-masalah tatatertib dan perkara-perkara kecil janganlah diserahkan kepada guru-guru besar.SURAT PEKELILING IKHTISAS Semua Guru Adalah Guru Disiplin  Surat Pekeliling Profesional Kementerian Pelajaran Bil. Hanya tatatertib yang berat yang harus diserahkan kepada guru-guru besar” samb…… .

Semua Guru Adalah Guru Disip[lin  Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 9/1975 mengenai Disiplin Di Sekolah.Peraturan-peraturan Sekolah untuk Murid-murid pula menyatakan: “ Adalah seperti tuan termaklumkan. Ini bukan tugas dan tanggungjawab guru besar sahaja. bahkan tugas dan tanggungjawab semua guru lain……. satu di antara tujuan pelajaran ialah untuk menamakan asas disiplin ke dalam hati sanubari muridmurid sekolah.” samb…… .

10/2001. 9/1975: “semua guru hendaklah juga memahami benarbenar bahawa tiap-tiap mereka adalah bertanggungjawab untuk memelihara disiplin sesebuah sekolah” . Semua Guru Adalah Guru Disiplin. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

.Mengapa kita perlu tahu undangundang •K E P E R L U A N M E N J A G A H A K S E T I A P I N D I V I D U •T I D A K M E L A K U K A N T I N D A K A N Y A N G M E L A M P A U I BIDANG KUASA (ULTRA VIRES) •P E N J A W A T A W A M B E R T A N G G U N G J A W A B MENJAGA REPUTASI KERAJAAN. •M A S Y A R A K A T Y A N G S E M A K I N T E R P E L A J A R D A N SEDAR AKAN HAK MEREKA DARI ASPEK UNDANGUNDANG.

MENGURUS (GURUGURU DISIPLIN ) SEKOLAH BERKAIT DENGAN UNDANGUNDANG OLEH ITU SETIAP ORANG GURU PERLU FAHAM TATACARA DAN PANDUAN YANG JELAS AGAR IANYA TIDAK MUDAH DICABAR DI MAHKAMAH. .

.KEJAHILAN GURU-GURU MENGENAI UNDANGUNDANG MENJADIKAN BANYAK TINDAKAN DAN PERKARA DILAKUKAN TANPA MENGIKUT PROSEDUR DAN PERATURAN YANG DITETAKAN OLEH KPM. * KEJAHILAN MENGENAI ASPEK PERUNDANGAN ADALAH SALAH SATU FAKTOR PUNCA SEKOLAH DAN GURU-GURU SERING DIDAKWA.

Bapa dakwa anaknya diketuk dengan alat pembesar suara. – Star – Student claims teacher hit him with a shoe.DISIPLIN GURU -Utusan Malaysia.Utusan Malaysia – Polis siasat guru kaunseling tampar murid. – NST –Guru lelaki menumbuk pelajar perempuan kerana menggunakan katakata kasar. . .

JENIS SALAH LAKU PELAJAR KOD 1 2 3 4 JENIS SALAH LAKU JENAYAH LUCAH KEKEMASAN DIRI TIDAK PENTINGKAN MASA 5 6 7 8 9 10 KURANG SOPAN DAN BIADAP TINGKAHLAKU MUSNAH TIDAK JUJUR DAN MENIPU PONTENG KENAKALAN LAIN-LAIN KES .

10. Guru perempuan memukul 31 pelajar. 9. 3. 13. Guru membaling kerusi kepada pelajar. 14. Guru lelaki bercakap lucah pada pelajar perempuan. Perlumbaan haram. Murid bergaduh berkumpulan antara kaum. Buli. 2. 7. Murid perempuan diperkosa. 8. Penglibatan gengster dalam sekolah.LAPORAN KES/ ADUAN YANG DITERIMA OLEH JPWP 1. Tindakan buang sekolah. Telefon bimbit. 11. 6.Murid lelaki diliwat. Murid perempuan minum Klorox cuba bunuh diri. 15. 12. . Murid terjun bangunan.Mempertontonkan klip video lucah sendiri. 4. 5. Pelajar membuat fitnah terhadap guru.

KITA PERLU ADA……………  Keyakinan  Keberanian  Kemanusiaan A good teacher remembers what it was like to be a student .

Cuai boleh didakwa. 2. “Vicarious Liability” – bertanggungjawab secara langsung terhadap semua perkara di sekolah yang dilakukan oleh warga sekolah terhadap murid-murid. berkongsi / menyebarluas. 2.5.4. Umumnya – mendidik. 2.2. mengingatkan staf secara konsisten dan perlu memastikan guru mahir / tahu. . menjaga dan “duty of care”. Pengetua – mengambil maklum dokumen undang-undang. TANGGUNGJAWAB PENGETUA / GURUGURU 2. Ibu bapa.3. Penyeliaan di Bilik Darjah – perlu menyelia dan memastikan keselamatan dan mengambil langkah proaktif pencegahan serta menyelia dengan kadar munasabah. Guru – “In-loco parentis” / tanggungjawab spt.1. 2.2.

mendera menjatuhkan maruah & tidak ikut surat pekeliling ikhtisas .Elak hukuman – tidak tepat.3.3.1.didengari d) Jatuh hukuman dengan adil.2. 3.Rujuk – Buku Tatacara Pengurusan Disiplin Sekolah & Surat Pekeliling Ikhtisas 3. PROSEDUR TINDAKAN DISIPLIN SEKOLAH 3.Tindakan yang betul a) Diberitahu – kesalahan & hukuman b) Keterangan bela diri c) Kemuka Rayuan .

Tindakan Disiplin Diberitahu kesalahan dan bentuk hukuman Diberi peluang untuk membela diri Diberi peluang mengemukakan rayuan dan didengari Dijatuhkan hukuman .

Enjut/ketuk ketampi/mendada . 1. Junjung kerusi.Hukuman terhadap fizikal. 10 11 Berdiri lama di tengah panas. Berdiri lama dalam / luar bilik darjah Memukul diri sendiri / sesama sendiri Berdiri di atas kerusi atau meja. 9. 2. Lari keliling padang. 7. 4. 5. 3. Menarik rambut / tarik telinga. Belasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris. 8. 6. Cubit Ketuk / sekeh kepala.

Gantung tulisan di badan.Hukuman Terhadap Mental Dan Emosi             Gunting rambut sesuka hati. Tidak menanda buku latihan Tidak menghiraukan murid Memperlihatkan air muka yang marah Conteng muka dengan kapur Kelas tahanan pada waktu rehat atau pulang . Berdiri membuat latihan. Menjeling Menyindir Koyak buku latihan. Mengugut atau mengertak murid.

10/2001. Pendekatan-pendekatan yang harus diguna pakai: a) Pencegahan (Preventive) b) Didikan (Educative) c) Pembetulan (Corrective) d) Hukuman (Punitive) . Semua Guru Adalah Guru Disiplin. .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.

*Konsep Foreseeable Risk. *Konsep In Loca Parentis.PERUNDANGAN DALAM PENDIDIKAN ASPEK PERUNDANGAN DALAM PENGURUSAN DISIPLIN *Jangan menjatuhkan maruah pelajar. *Kecuaian (Negligence) *Bertanggungjawab menjaga keselamatan pelajar. *Konsep Duty of Care. . *Konsep Natural Justice. *Konsep Ultra Vires.

. Hukuman yang tepat. Prosedur yang tepat B. Berhak mengemukakan keterangan bela diri. Diberitahu setiap kesalahan dan tindakan disiplin.KONSEP NATURAL JUSTICE Prosedur yang tepat  Hukuman penggantungan dan pembuangan       sekolah A. ( Prinsip a man is innocence until proven guilty) Berhak merayu Prinsip audi alteram palteram Kaunseling dan khidmat nasihat secukupnya bersama ibubapa/penjaga sebelum hukuman.

 Jenis tanaman haruslah sesuai dan tidak beracun.THE DUTY OF CARE  Guru dan bilik darjah.  Pelajar sentiasa diselia dan diperhatikan  Peralatan diberikan perhatian.  Aktiviti lasak dan berbahaya .

KECUAIAN (negligence)  Guru-guru mempunyai tanggungjawab secara langsung terhadap keselamatan murid-murid di sekolah.  Kecuaian mendedahkan sekolah kepada dakwaan.  Mengambil langkah meminimakan risiko dan mengenalpasti sebarang keadaan yang mendatangkan bahaya.  Mengambil tindakan proaktif. .

 Bila mana murid-murid berada dalam kawasan pagar sekolah.PUNCA KUASA GURU „in loco perentis‟ -sebagai ganti ibu bapa *tanggungjawab seperti Ibu bapa *Kuasanya kurang *Kecuaian boleh didakwa. („the duty of care‟) .  Tanggungjawab menyelia dan melindungi murid-murid.

(Melakukan tindakan melampaui garis panduan KPM)  Cuai dalam melaksanakan tugas.  Melampaui bidang kuasa / tugas. .  Tidak ikut prosedur yang tepat dalam tindakan disiplin.KONSEP ULTRA VIRES: LARANGAN DALAM PENGUATKUASAAN PERATURAN MURID.

Peraturan 12 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: SESEORANG MURID YG TELAH DIBUANG SEKOLAH DGN PERINTAH YG DIBUAT DIBAWAH PERATURAN 9 TIDAK BOLEH SELEPAS ITU : A. TANPA KEBENARAN PENDAFTAR BESAR . MASUK ATAU DIBENARKAN MASUK KE DALAM KAWASAN SEKOLAH B. DITERIMA MASUK SEBAGAI SEORANG MURID DI MANA-MANA SEKOLAH LAIN.

. ATAU PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA 6 BULAN ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI.Peraturan 14 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: MANA-MANA MURID YANG TIDA MEMATUHI MANA-MANA PERINTAH YANG DIBUAT DI BAWAH PERATURAN 8 ATAU 9. ATAU YANG MELANGGAR PERUNTUKAN PERATURAN 12 DAN SESIAPA JUA YANG TIDAK MEMATUHI PERUNTUKAN PERATURAN 11 ATAU PERATURAN 13(2) BOLEH DIKENAKAN DENDA TIDAK LEBIH DARIPADA RM 1000.

.

RAMBUT PELAJAR SEKOLAH SURAT PEKELILING IKTISAS NO. 2/1976 .

RAMBUT BERFESYEN BEREKOR NAMPAK KULIT KEPALA TIDAK DISIKAT DENGAN RAPI RAMBUT DIWARNAKAN .

GARIS PANDUAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT OLEH MURID SEKOLAH.TELEFON BIMBIT  SURAT SPI BIL 11/2005 BERTARIKH 23.TERKAWAL sebelum masa rehat matikan masa P&P . .2005.12.

Telefon Bimbit (Handphone) tidak dibenarkan .

01.2006 . SURAT SPI BIL 1/2006 BERTARIKH MEMBATALKAN SPI 11/2005 20.

SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. Guru Besar hendaklah memberitahu kepada murid-murid pada masa perhimpunan diadakan di sekolah bahawa penghisapan rokok adalah dilarang kerana sebab-sebab kesihatan. .6A / 1975Disiplin – Murid-Murid Menghisap Rokok 1.

.

4/1997 Hukuman Ke Atas Murid Menghisap Rokok Kesalahan Kali Pertama Kesalahan Kali Kedua : : Rotan 1 kali Rotan 2 kali Kesalahan Kali Ketiga Kesalahan Kali Keempat Kesalahan Kelima : : : Rotan 3 kali Gantung Sekolah :Buang Sekolah.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. (Tidak Melebihi 14 hari) .

The glove The knuckle grinder The stiff-arm thrust .

The business gaze The social gaze The Intimate .

SIKAP NEGATIF .

.

.

.

Kesimpulan o Pengetahuan undang-undang amat perlu diketahui oleh semua pengurus sekolah. o Ia dapat membantu pengurus sekolah membuat keputusan yang tepat. o Memberikan keyakinan kepada pengurus sekolah dalam mengurus sekolah berdasarkan lunas-lunas yang betul (intra vires) .

CIKGU MOHD SAAD BIN YAACOB .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful