P. 1
Pengurusan Disiplin Murid Dari Segi Perundangan

Pengurusan Disiplin Murid Dari Segi Perundangan

|Views: 13|Likes:
Published by Saya Che'gu Eni

More info:

Published by: Saya Che'gu Eni on Mar 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2013

pdf

text

original

Perundangan Dalam Pengurusan Disiplin Sekolah

Aspek Perundangan HEM Dalam Pengurusan Sekolah

Mohd Saad bin Yaacob Pengerusi Disiplin Negeri (B) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Objektif
MENJELASKAN KEPENTINGAN PENGETAHUAN PERATURANPERATURAN DAN UNDANG UNDANG.

Setiap guru dan pelajar wajib ada BUKU PERATURAN DISIPLIN !

JENIS-JENIS SALAHLAKU DAN TINDAKAN

R02 Berkuku panjang dan berambut panjang. R03 Bermain dalam bilik darjah koridor atau kawasan yang dilarang. R05 Keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran. Surat kepada ibubapa. R06 Berada di kantin tanpa kebenaran pada waktu pengejaran dan pembelajaran TINDAKAN 1.janggut atau jambang. HUKUMAN 1. 2. 2. Mendokumentasikan. Kaunseling 3.SALAHLAKU RINGAN R01 Menyimpan misai. 3 4 Amaran 1 Amaran 2 Amaran akhir Aktiviti Kebajikan .

Rotan 1 – 3 kali di tapak tangan dengan menggunakan rotan ringan. Mendokumentasikan. 4. Gantung Sekolah TINDAKAN 1. Amaran keras.menyerang.SALAHLAKU SEDERHANA S02 Keluar dari sekolah tanpa kebenaran S03 Ponteng sebarang acara rasmi sekolah S05 Mengancam. . Ganti rugi 3. Surat kepada ibubapa.merompak HUKUMAN 1. memukul dan mencederakan. 2. S10 Mencuri. 2 Kaunseling 3.

. Mendokumentasikan.SALAHLAKU BERAT B04 Menyebabkan / Melakukan pergaduhan atau kekerasan. Dibuang sekolah. Membayar ganti rugi. Dirotan 1-3 kali di punggung berlapik dengan menggunakan rotan ringan. B09 Melakukan buli. Amaran keras. TINDAKAN 1. 3. Mahkamah. 4. penderaan atau paksaan terhadap pelajar lain. Hubungi agensi berkaitan/polis 4. Kaunseling 6. Hubungi PIBG 3. Lapor kepada JPWP 5. 2. Hubungi ibubapa. 2. HUKUMAN 1. 6. Digantung persekolahan tidak melebihi 14 hari 5. B06 Biadab dan tingkah laku tidak sopan.

SURAT PEK.IKHTISAS BIL: 7/2003 Kuasa Guru Merotan Murid .

di bawah Ordinan Pelajaran 1957 dalam Peraturan 6. (b) hukuman dera kepada murid-murid lelaki oleh seorang guru atau lain-lain kakitangan sekolah adalah dihadkan kepada merotan dengan rotan yang ringan di tapak tangan atau pun di punggung yang berlapik dengan pakaian dan hendaklah dijalankan hanya Guru Besar atau pun dengan kuasa nyata yang diberi olehnya dalam hal yang tertentu. *Peraturan 5 di bawah ordinan yang sama: Dengan syarat bahawa : (a) hukuman dera kepada murid-murid perempuan dilarang.KUASA GURU MEROTAN MURID. •Surat pekeliling Ikhtisas Bil: 7/2003 •Kuasa merotan yang diberikan oleh KPM berasaskan peruntukan Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959. .

SAKSI GURU BESAR .

.

Hukuman dera hendaklah dijalankan dengan menggunakan rotan ringan dan pukulan rotan hanya boleh dibuat pada tapak tangan atau di bahagian punggung yang dilapik dengan pakaian. sebab-sebab dirotan (kesalahan) tarikh dan tandatangan Guru Besar dan seorang guru yang menjadi saksi. bahagian anggota dirotan (tangan atau punggung). . Guru Besar mestilah mencatatkan hukuman dera yang dikenakan dalam buku rekod khas dan menyatakan bilangan pukulan yang dikenakan.

DALAM MENJALANKAN TUGAS ELAKKAN MAKI HAMUN GUNA TANGAN PEMBARIS KAYU MENJELING MENCARUT GUNA KAKI .

8/1968 mengenai Tatacara Di Sekolah-Sekolah pada para 5 menyatakan “…….SURAT PEKELILING IKHTISAS Semua Guru Adalah Guru Disiplin  Surat Pekeliling Profesional Kementerian Pelajaran Bil. Hanya tatatertib yang berat yang harus diserahkan kepada guru-guru besar” samb…… .tiap-tiap guru hendaklah dapat menyelesaikan kebanyakan dari masalah-masalah tatatertib dan perkara-perkara kecil janganlah diserahkan kepada guru-guru besar.

9/1975 mengenai Disiplin Di Sekolah. bahkan tugas dan tanggungjawab semua guru lain…….Peraturan-peraturan Sekolah untuk Murid-murid pula menyatakan: “ Adalah seperti tuan termaklumkan. satu di antara tujuan pelajaran ialah untuk menamakan asas disiplin ke dalam hati sanubari muridmurid sekolah. Ini bukan tugas dan tanggungjawab guru besar sahaja.Semua Guru Adalah Guru Disip[lin  Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.” samb…… .

Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. Semua Guru Adalah Guru Disiplin.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.10/2001. 9/1975: “semua guru hendaklah juga memahami benarbenar bahawa tiap-tiap mereka adalah bertanggungjawab untuk memelihara disiplin sesebuah sekolah” .

.Mengapa kita perlu tahu undangundang •K E P E R L U A N M E N J A G A H A K S E T I A P I N D I V I D U •T I D A K M E L A K U K A N T I N D A K A N Y A N G M E L A M P A U I BIDANG KUASA (ULTRA VIRES) •P E N J A W A T A W A M B E R T A N G G U N G J A W A B MENJAGA REPUTASI KERAJAAN. •M A S Y A R A K A T Y A N G S E M A K I N T E R P E L A J A R D A N SEDAR AKAN HAK MEREKA DARI ASPEK UNDANGUNDANG.

MENGURUS (GURUGURU DISIPLIN ) SEKOLAH BERKAIT DENGAN UNDANGUNDANG OLEH ITU SETIAP ORANG GURU PERLU FAHAM TATACARA DAN PANDUAN YANG JELAS AGAR IANYA TIDAK MUDAH DICABAR DI MAHKAMAH. .

KEJAHILAN GURU-GURU MENGENAI UNDANGUNDANG MENJADIKAN BANYAK TINDAKAN DAN PERKARA DILAKUKAN TANPA MENGIKUT PROSEDUR DAN PERATURAN YANG DITETAKAN OLEH KPM. * KEJAHILAN MENGENAI ASPEK PERUNDANGAN ADALAH SALAH SATU FAKTOR PUNCA SEKOLAH DAN GURU-GURU SERING DIDAKWA. .

– Star – Student claims teacher hit him with a shoe.Utusan Malaysia – Polis siasat guru kaunseling tampar murid. .DISIPLIN GURU -Utusan Malaysia. .Bapa dakwa anaknya diketuk dengan alat pembesar suara. – NST –Guru lelaki menumbuk pelajar perempuan kerana menggunakan katakata kasar.

JENIS SALAH LAKU PELAJAR KOD 1 2 3 4 JENIS SALAH LAKU JENAYAH LUCAH KEKEMASAN DIRI TIDAK PENTINGKAN MASA 5 6 7 8 9 10 KURANG SOPAN DAN BIADAP TINGKAHLAKU MUSNAH TIDAK JUJUR DAN MENIPU PONTENG KENAKALAN LAIN-LAIN KES .

Penglibatan gengster dalam sekolah. Murid terjun bangunan. Guru perempuan memukul 31 pelajar. 11.Mempertontonkan klip video lucah sendiri. 15. 4. Buli. Telefon bimbit. 12. 5. 2. Murid bergaduh berkumpulan antara kaum. 8.LAPORAN KES/ ADUAN YANG DITERIMA OLEH JPWP 1. Guru lelaki bercakap lucah pada pelajar perempuan.Murid lelaki diliwat. 3. 7. 13. Guru membaling kerusi kepada pelajar. Pelajar membuat fitnah terhadap guru. 9. 6. . Murid perempuan minum Klorox cuba bunuh diri. Murid perempuan diperkosa. Tindakan buang sekolah. Perlumbaan haram. 10. 14.

KITA PERLU ADA……………  Keyakinan  Keberanian  Kemanusiaan A good teacher remembers what it was like to be a student .

2.4. TANGGUNGJAWAB PENGETUA / GURUGURU 2. mengingatkan staf secara konsisten dan perlu memastikan guru mahir / tahu. Ibu bapa. 2.1. 2.5. Cuai boleh didakwa. “Vicarious Liability” – bertanggungjawab secara langsung terhadap semua perkara di sekolah yang dilakukan oleh warga sekolah terhadap murid-murid. . Pengetua – mengambil maklum dokumen undang-undang.3.2. 2. berkongsi / menyebarluas. Umumnya – mendidik. Guru – “In-loco parentis” / tanggungjawab spt. 2. Penyeliaan di Bilik Darjah – perlu menyelia dan memastikan keselamatan dan mengambil langkah proaktif pencegahan serta menyelia dengan kadar munasabah. menjaga dan “duty of care”.

mendera menjatuhkan maruah & tidak ikut surat pekeliling ikhtisas . 3.3.3.1.Rujuk – Buku Tatacara Pengurusan Disiplin Sekolah & Surat Pekeliling Ikhtisas 3.Tindakan yang betul a) Diberitahu – kesalahan & hukuman b) Keterangan bela diri c) Kemuka Rayuan .Elak hukuman – tidak tepat. PROSEDUR TINDAKAN DISIPLIN SEKOLAH 3.didengari d) Jatuh hukuman dengan adil.2.

Tindakan Disiplin Diberitahu kesalahan dan bentuk hukuman Diberi peluang untuk membela diri Diberi peluang mengemukakan rayuan dan didengari Dijatuhkan hukuman .

Berdiri lama dalam / luar bilik darjah Memukul diri sendiri / sesama sendiri Berdiri di atas kerusi atau meja. 9. Cubit Ketuk / sekeh kepala. Menarik rambut / tarik telinga. 8. 3. 4. 10 11 Berdiri lama di tengah panas.Hukuman terhadap fizikal. 1. 7. Enjut/ketuk ketampi/mendada . 6. Belasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris. Lari keliling padang. 5. 2. Junjung kerusi.

Mengugut atau mengertak murid. Berdiri membuat latihan. Gantung tulisan di badan.Hukuman Terhadap Mental Dan Emosi             Gunting rambut sesuka hati. Menjeling Menyindir Koyak buku latihan. Tidak menanda buku latihan Tidak menghiraukan murid Memperlihatkan air muka yang marah Conteng muka dengan kapur Kelas tahanan pada waktu rehat atau pulang .

SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. Pendekatan-pendekatan yang harus diguna pakai: a) Pencegahan (Preventive) b) Didikan (Educative) c) Pembetulan (Corrective) d) Hukuman (Punitive) . Semua Guru Adalah Guru Disiplin. 10/2001. .

*Konsep In Loca Parentis.PERUNDANGAN DALAM PENDIDIKAN ASPEK PERUNDANGAN DALAM PENGURUSAN DISIPLIN *Jangan menjatuhkan maruah pelajar. *Konsep Duty of Care. *Kecuaian (Negligence) *Bertanggungjawab menjaga keselamatan pelajar. *Konsep Ultra Vires. . *Konsep Foreseeable Risk. *Konsep Natural Justice.

Berhak mengemukakan keterangan bela diri. ( Prinsip a man is innocence until proven guilty) Berhak merayu Prinsip audi alteram palteram Kaunseling dan khidmat nasihat secukupnya bersama ibubapa/penjaga sebelum hukuman. Hukuman yang tepat. . Diberitahu setiap kesalahan dan tindakan disiplin.KONSEP NATURAL JUSTICE Prosedur yang tepat  Hukuman penggantungan dan pembuangan       sekolah A. Prosedur yang tepat B.

THE DUTY OF CARE  Guru dan bilik darjah.  Aktiviti lasak dan berbahaya .  Pelajar sentiasa diselia dan diperhatikan  Peralatan diberikan perhatian.  Jenis tanaman haruslah sesuai dan tidak beracun.

 Mengambil tindakan proaktif. .  Kecuaian mendedahkan sekolah kepada dakwaan.  Mengambil langkah meminimakan risiko dan mengenalpasti sebarang keadaan yang mendatangkan bahaya.KECUAIAN (negligence)  Guru-guru mempunyai tanggungjawab secara langsung terhadap keselamatan murid-murid di sekolah.

 Bila mana murid-murid berada dalam kawasan pagar sekolah. („the duty of care‟) .  Tanggungjawab menyelia dan melindungi murid-murid.PUNCA KUASA GURU „in loco perentis‟ -sebagai ganti ibu bapa *tanggungjawab seperti Ibu bapa *Kuasanya kurang *Kecuaian boleh didakwa.

 Melampaui bidang kuasa / tugas.  Tidak ikut prosedur yang tepat dalam tindakan disiplin. .KONSEP ULTRA VIRES: LARANGAN DALAM PENGUATKUASAAN PERATURAN MURID.(Melakukan tindakan melampaui garis panduan KPM)  Cuai dalam melaksanakan tugas.

MASUK ATAU DIBENARKAN MASUK KE DALAM KAWASAN SEKOLAH B. DITERIMA MASUK SEBAGAI SEORANG MURID DI MANA-MANA SEKOLAH LAIN. TANPA KEBENARAN PENDAFTAR BESAR .Peraturan 12 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: SESEORANG MURID YG TELAH DIBUANG SEKOLAH DGN PERINTAH YG DIBUAT DIBAWAH PERATURAN 9 TIDAK BOLEH SELEPAS ITU : A.

. ATAU YANG MELANGGAR PERUNTUKAN PERATURAN 12 DAN SESIAPA JUA YANG TIDAK MEMATUHI PERUNTUKAN PERATURAN 11 ATAU PERATURAN 13(2) BOLEH DIKENAKAN DENDA TIDAK LEBIH DARIPADA RM 1000. ATAU PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA 6 BULAN ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI.Peraturan 14 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: MANA-MANA MURID YANG TIDA MEMATUHI MANA-MANA PERINTAH YANG DIBUAT DI BAWAH PERATURAN 8 ATAU 9.

.

RAMBUT PELAJAR SEKOLAH SURAT PEKELILING IKTISAS NO. 2/1976 .

RAMBUT BERFESYEN BEREKOR NAMPAK KULIT KEPALA TIDAK DISIKAT DENGAN RAPI RAMBUT DIWARNAKAN .

.12.TELEFON BIMBIT  SURAT SPI BIL 11/2005 BERTARIKH 23. GARIS PANDUAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT OLEH MURID SEKOLAH.2005.TERKAWAL sebelum masa rehat matikan masa P&P .

Telefon Bimbit (Handphone) tidak dibenarkan .

01. SURAT SPI BIL 1/2006 BERTARIKH MEMBATALKAN SPI 11/2005 20.2006 .

6A / 1975Disiplin – Murid-Murid Menghisap Rokok 1.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. . Guru Besar hendaklah memberitahu kepada murid-murid pada masa perhimpunan diadakan di sekolah bahawa penghisapan rokok adalah dilarang kerana sebab-sebab kesihatan.

.

(Tidak Melebihi 14 hari) .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.4/1997 Hukuman Ke Atas Murid Menghisap Rokok Kesalahan Kali Pertama Kesalahan Kali Kedua : : Rotan 1 kali Rotan 2 kali Kesalahan Kali Ketiga Kesalahan Kali Keempat Kesalahan Kelima : : : Rotan 3 kali Gantung Sekolah :Buang Sekolah.

The glove The knuckle grinder The stiff-arm thrust .

The business gaze The social gaze The Intimate .

SIKAP NEGATIF .

.

.

.

o Ia dapat membantu pengurus sekolah membuat keputusan yang tepat.Kesimpulan o Pengetahuan undang-undang amat perlu diketahui oleh semua pengurus sekolah. o Memberikan keyakinan kepada pengurus sekolah dalam mengurus sekolah berdasarkan lunas-lunas yang betul (intra vires) .

CIKGU MOHD SAAD BIN YAACOB .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->