Perundangan Dalam Pengurusan Disiplin Sekolah

Aspek Perundangan HEM Dalam Pengurusan Sekolah

Mohd Saad bin Yaacob Pengerusi Disiplin Negeri (B) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Objektif
MENJELASKAN KEPENTINGAN PENGETAHUAN PERATURANPERATURAN DAN UNDANG UNDANG.

Setiap guru dan pelajar wajib ada BUKU PERATURAN DISIPLIN !

JENIS-JENIS SALAHLAKU DAN TINDAKAN

R02 Berkuku panjang dan berambut panjang. Surat kepada ibubapa.SALAHLAKU RINGAN R01 Menyimpan misai. 3 4 Amaran 1 Amaran 2 Amaran akhir Aktiviti Kebajikan . Mendokumentasikan. Kaunseling 3. 2. HUKUMAN 1. R05 Keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran. R03 Bermain dalam bilik darjah koridor atau kawasan yang dilarang. 2. R06 Berada di kantin tanpa kebenaran pada waktu pengejaran dan pembelajaran TINDAKAN 1.janggut atau jambang.

merompak HUKUMAN 1. Mendokumentasikan. memukul dan mencederakan. Surat kepada ibubapa. 2.SALAHLAKU SEDERHANA S02 Keluar dari sekolah tanpa kebenaran S03 Ponteng sebarang acara rasmi sekolah S05 Mengancam. Amaran keras. Ganti rugi 3. 2 Kaunseling 3. Gantung Sekolah TINDAKAN 1.menyerang. S10 Mencuri. 4. Rotan 1 – 3 kali di tapak tangan dengan menggunakan rotan ringan. .

Mahkamah. Dibuang sekolah. 2. Membayar ganti rugi. HUKUMAN 1. . Kaunseling 6. B06 Biadab dan tingkah laku tidak sopan. penderaan atau paksaan terhadap pelajar lain. 4. TINDAKAN 1. Digantung persekolahan tidak melebihi 14 hari 5. Hubungi PIBG 3. Amaran keras. Hubungi ibubapa. Dirotan 1-3 kali di punggung berlapik dengan menggunakan rotan ringan. B09 Melakukan buli. Hubungi agensi berkaitan/polis 4. Mendokumentasikan. Lapor kepada JPWP 5. 6.SALAHLAKU BERAT B04 Menyebabkan / Melakukan pergaduhan atau kekerasan. 3. 2.

SURAT PEK.IKHTISAS BIL: 7/2003 Kuasa Guru Merotan Murid .

•Surat pekeliling Ikhtisas Bil: 7/2003 •Kuasa merotan yang diberikan oleh KPM berasaskan peruntukan Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959. *Peraturan 5 di bawah ordinan yang sama: Dengan syarat bahawa : (a) hukuman dera kepada murid-murid perempuan dilarang. .KUASA GURU MEROTAN MURID. (b) hukuman dera kepada murid-murid lelaki oleh seorang guru atau lain-lain kakitangan sekolah adalah dihadkan kepada merotan dengan rotan yang ringan di tapak tangan atau pun di punggung yang berlapik dengan pakaian dan hendaklah dijalankan hanya Guru Besar atau pun dengan kuasa nyata yang diberi olehnya dalam hal yang tertentu. di bawah Ordinan Pelajaran 1957 dalam Peraturan 6.

SAKSI GURU BESAR .

.

Guru Besar mestilah mencatatkan hukuman dera yang dikenakan dalam buku rekod khas dan menyatakan bilangan pukulan yang dikenakan. bahagian anggota dirotan (tangan atau punggung).Hukuman dera hendaklah dijalankan dengan menggunakan rotan ringan dan pukulan rotan hanya boleh dibuat pada tapak tangan atau di bahagian punggung yang dilapik dengan pakaian. . sebab-sebab dirotan (kesalahan) tarikh dan tandatangan Guru Besar dan seorang guru yang menjadi saksi.

DALAM MENJALANKAN TUGAS ELAKKAN MAKI HAMUN GUNA TANGAN PEMBARIS KAYU MENJELING MENCARUT GUNA KAKI .

Hanya tatatertib yang berat yang harus diserahkan kepada guru-guru besar” samb…… .SURAT PEKELILING IKHTISAS Semua Guru Adalah Guru Disiplin  Surat Pekeliling Profesional Kementerian Pelajaran Bil.tiap-tiap guru hendaklah dapat menyelesaikan kebanyakan dari masalah-masalah tatatertib dan perkara-perkara kecil janganlah diserahkan kepada guru-guru besar. 8/1968 mengenai Tatacara Di Sekolah-Sekolah pada para 5 menyatakan “…….

Semua Guru Adalah Guru Disip[lin  Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. satu di antara tujuan pelajaran ialah untuk menamakan asas disiplin ke dalam hati sanubari muridmurid sekolah.” samb…… . Ini bukan tugas dan tanggungjawab guru besar sahaja. bahkan tugas dan tanggungjawab semua guru lain……. 9/1975 mengenai Disiplin Di Sekolah.Peraturan-peraturan Sekolah untuk Murid-murid pula menyatakan: “ Adalah seperti tuan termaklumkan.

10/2001.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. Semua Guru Adalah Guru Disiplin. 9/1975: “semua guru hendaklah juga memahami benarbenar bahawa tiap-tiap mereka adalah bertanggungjawab untuk memelihara disiplin sesebuah sekolah” .

•M A S Y A R A K A T Y A N G S E M A K I N T E R P E L A J A R D A N SEDAR AKAN HAK MEREKA DARI ASPEK UNDANGUNDANG. .Mengapa kita perlu tahu undangundang •K E P E R L U A N M E N J A G A H A K S E T I A P I N D I V I D U •T I D A K M E L A K U K A N T I N D A K A N Y A N G M E L A M P A U I BIDANG KUASA (ULTRA VIRES) •P E N J A W A T A W A M B E R T A N G G U N G J A W A B MENJAGA REPUTASI KERAJAAN.

MENGURUS (GURUGURU DISIPLIN ) SEKOLAH BERKAIT DENGAN UNDANGUNDANG OLEH ITU SETIAP ORANG GURU PERLU FAHAM TATACARA DAN PANDUAN YANG JELAS AGAR IANYA TIDAK MUDAH DICABAR DI MAHKAMAH. .

* KEJAHILAN MENGENAI ASPEK PERUNDANGAN ADALAH SALAH SATU FAKTOR PUNCA SEKOLAH DAN GURU-GURU SERING DIDAKWA.KEJAHILAN GURU-GURU MENGENAI UNDANGUNDANG MENJADIKAN BANYAK TINDAKAN DAN PERKARA DILAKUKAN TANPA MENGIKUT PROSEDUR DAN PERATURAN YANG DITETAKAN OLEH KPM. .

– NST –Guru lelaki menumbuk pelajar perempuan kerana menggunakan katakata kasar. – Star – Student claims teacher hit him with a shoe.DISIPLIN GURU -Utusan Malaysia.Bapa dakwa anaknya diketuk dengan alat pembesar suara. . .Utusan Malaysia – Polis siasat guru kaunseling tampar murid.

JENIS SALAH LAKU PELAJAR KOD 1 2 3 4 JENIS SALAH LAKU JENAYAH LUCAH KEKEMASAN DIRI TIDAK PENTINGKAN MASA 5 6 7 8 9 10 KURANG SOPAN DAN BIADAP TINGKAHLAKU MUSNAH TIDAK JUJUR DAN MENIPU PONTENG KENAKALAN LAIN-LAIN KES .

Buli. Perlumbaan haram. Penglibatan gengster dalam sekolah. Guru perempuan memukul 31 pelajar. Guru membaling kerusi kepada pelajar. Tindakan buang sekolah. . 14. 6. 8. 12. 7.LAPORAN KES/ ADUAN YANG DITERIMA OLEH JPWP 1. 13. 15. Pelajar membuat fitnah terhadap guru. Murid perempuan minum Klorox cuba bunuh diri. 5.Murid lelaki diliwat. Murid perempuan diperkosa. 4. 11. 10. 2. 3. Murid bergaduh berkumpulan antara kaum.Mempertontonkan klip video lucah sendiri. Telefon bimbit. Guru lelaki bercakap lucah pada pelajar perempuan. Murid terjun bangunan. 9.

KITA PERLU ADA……………  Keyakinan  Keberanian  Kemanusiaan A good teacher remembers what it was like to be a student .

4. Guru – “In-loco parentis” / tanggungjawab spt.3. Cuai boleh didakwa. Pengetua – mengambil maklum dokumen undang-undang.2. mengingatkan staf secara konsisten dan perlu memastikan guru mahir / tahu. . Ibu bapa. TANGGUNGJAWAB PENGETUA / GURUGURU 2.1. menjaga dan “duty of care”. 2. 2. berkongsi / menyebarluas. Penyeliaan di Bilik Darjah – perlu menyelia dan memastikan keselamatan dan mengambil langkah proaktif pencegahan serta menyelia dengan kadar munasabah. Umumnya – mendidik. “Vicarious Liability” – bertanggungjawab secara langsung terhadap semua perkara di sekolah yang dilakukan oleh warga sekolah terhadap murid-murid.2. 2. 2.5.

Tindakan yang betul a) Diberitahu – kesalahan & hukuman b) Keterangan bela diri c) Kemuka Rayuan .3. 3.Rujuk – Buku Tatacara Pengurusan Disiplin Sekolah & Surat Pekeliling Ikhtisas 3.didengari d) Jatuh hukuman dengan adil.3. PROSEDUR TINDAKAN DISIPLIN SEKOLAH 3.2.Elak hukuman – tidak tepat.1. mendera menjatuhkan maruah & tidak ikut surat pekeliling ikhtisas .

Tindakan Disiplin Diberitahu kesalahan dan bentuk hukuman Diberi peluang untuk membela diri Diberi peluang mengemukakan rayuan dan didengari Dijatuhkan hukuman .

Belasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris. 2. Lari keliling padang. 3. Enjut/ketuk ketampi/mendada . 1. 7. Cubit Ketuk / sekeh kepala. 6. 5. 10 11 Berdiri lama di tengah panas. 8. Berdiri lama dalam / luar bilik darjah Memukul diri sendiri / sesama sendiri Berdiri di atas kerusi atau meja.Hukuman terhadap fizikal. 9. Menarik rambut / tarik telinga. Junjung kerusi. 4.

Mengugut atau mengertak murid.Hukuman Terhadap Mental Dan Emosi             Gunting rambut sesuka hati. Berdiri membuat latihan. Tidak menanda buku latihan Tidak menghiraukan murid Memperlihatkan air muka yang marah Conteng muka dengan kapur Kelas tahanan pada waktu rehat atau pulang . Menjeling Menyindir Koyak buku latihan. Gantung tulisan di badan.

Semua Guru Adalah Guru Disiplin. . Pendekatan-pendekatan yang harus diguna pakai: a) Pencegahan (Preventive) b) Didikan (Educative) c) Pembetulan (Corrective) d) Hukuman (Punitive) .SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. 10/2001.

. *Kecuaian (Negligence) *Bertanggungjawab menjaga keselamatan pelajar.PERUNDANGAN DALAM PENDIDIKAN ASPEK PERUNDANGAN DALAM PENGURUSAN DISIPLIN *Jangan menjatuhkan maruah pelajar. *Konsep Duty of Care. *Konsep In Loca Parentis. *Konsep Ultra Vires. *Konsep Natural Justice. *Konsep Foreseeable Risk.

Prosedur yang tepat B. Berhak mengemukakan keterangan bela diri.KONSEP NATURAL JUSTICE Prosedur yang tepat  Hukuman penggantungan dan pembuangan       sekolah A. Hukuman yang tepat. ( Prinsip a man is innocence until proven guilty) Berhak merayu Prinsip audi alteram palteram Kaunseling dan khidmat nasihat secukupnya bersama ibubapa/penjaga sebelum hukuman. Diberitahu setiap kesalahan dan tindakan disiplin. .

THE DUTY OF CARE  Guru dan bilik darjah.  Jenis tanaman haruslah sesuai dan tidak beracun.  Pelajar sentiasa diselia dan diperhatikan  Peralatan diberikan perhatian.  Aktiviti lasak dan berbahaya .

 Mengambil tindakan proaktif. .  Kecuaian mendedahkan sekolah kepada dakwaan.  Mengambil langkah meminimakan risiko dan mengenalpasti sebarang keadaan yang mendatangkan bahaya.KECUAIAN (negligence)  Guru-guru mempunyai tanggungjawab secara langsung terhadap keselamatan murid-murid di sekolah.

 Bila mana murid-murid berada dalam kawasan pagar sekolah.  Tanggungjawab menyelia dan melindungi murid-murid. („the duty of care‟) .PUNCA KUASA GURU „in loco perentis‟ -sebagai ganti ibu bapa *tanggungjawab seperti Ibu bapa *Kuasanya kurang *Kecuaian boleh didakwa.

.  Melampaui bidang kuasa / tugas.KONSEP ULTRA VIRES: LARANGAN DALAM PENGUATKUASAAN PERATURAN MURID.(Melakukan tindakan melampaui garis panduan KPM)  Cuai dalam melaksanakan tugas.  Tidak ikut prosedur yang tepat dalam tindakan disiplin.

MASUK ATAU DIBENARKAN MASUK KE DALAM KAWASAN SEKOLAH B. DITERIMA MASUK SEBAGAI SEORANG MURID DI MANA-MANA SEKOLAH LAIN. TANPA KEBENARAN PENDAFTAR BESAR .Peraturan 12 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: SESEORANG MURID YG TELAH DIBUANG SEKOLAH DGN PERINTAH YG DIBUAT DIBAWAH PERATURAN 9 TIDAK BOLEH SELEPAS ITU : A.

ATAU YANG MELANGGAR PERUNTUKAN PERATURAN 12 DAN SESIAPA JUA YANG TIDAK MEMATUHI PERUNTUKAN PERATURAN 11 ATAU PERATURAN 13(2) BOLEH DIKENAKAN DENDA TIDAK LEBIH DARIPADA RM 1000.Peraturan 14 dalam Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959: MANA-MANA MURID YANG TIDA MEMATUHI MANA-MANA PERINTAH YANG DIBUAT DI BAWAH PERATURAN 8 ATAU 9. . ATAU PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA 6 BULAN ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI.

.

2/1976 .RAMBUT PELAJAR SEKOLAH SURAT PEKELILING IKTISAS NO.

RAMBUT BERFESYEN BEREKOR NAMPAK KULIT KEPALA TIDAK DISIKAT DENGAN RAPI RAMBUT DIWARNAKAN .

12.2005. .TELEFON BIMBIT  SURAT SPI BIL 11/2005 BERTARIKH 23. GARIS PANDUAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT OLEH MURID SEKOLAH.TERKAWAL sebelum masa rehat matikan masa P&P .

Telefon Bimbit (Handphone) tidak dibenarkan .

 SURAT SPI BIL 1/2006 BERTARIKH MEMBATALKAN SPI 11/2005 20.01.2006 .

. Guru Besar hendaklah memberitahu kepada murid-murid pada masa perhimpunan diadakan di sekolah bahawa penghisapan rokok adalah dilarang kerana sebab-sebab kesihatan.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL.6A / 1975Disiplin – Murid-Murid Menghisap Rokok 1.

.

4/1997 Hukuman Ke Atas Murid Menghisap Rokok Kesalahan Kali Pertama Kesalahan Kali Kedua : : Rotan 1 kali Rotan 2 kali Kesalahan Kali Ketiga Kesalahan Kali Keempat Kesalahan Kelima : : : Rotan 3 kali Gantung Sekolah :Buang Sekolah.SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. (Tidak Melebihi 14 hari) .

The glove The knuckle grinder The stiff-arm thrust .

The business gaze The social gaze The Intimate .

SIKAP NEGATIF .

.

.

.

Kesimpulan o Pengetahuan undang-undang amat perlu diketahui oleh semua pengurus sekolah. o Ia dapat membantu pengurus sekolah membuat keputusan yang tepat. o Memberikan keyakinan kepada pengurus sekolah dalam mengurus sekolah berdasarkan lunas-lunas yang betul (intra vires) .

CIKGU MOHD SAAD BIN YAACOB .