P. 1
Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had

Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had

|Views: 2,471|Likes:
Published by Yusuf Adlan

More info:

Published by: Yusuf Adlan on Mar 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENGLIHATAN DAN HAD PENDENGARAN.

Nama : Aishah Humairaq binti Norazam Tingkatan : Pra PMR Intan No Kad Pengenalan : 991025 – 01 – 6042 Nama Guru : Pn. Noorlinda bt Mohamad Nordin Nama Sekolah : Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi

ISI KANDUNGAN Penghargaan Pengenalan Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Penglihatan Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Pendengaran Kesimpulan .

Seterusnya. Bantuan kalian dari segi informasi terkini mengenai projek folio amat saya hargai. . Jasa beliau akan saya kenang ke akhir hayat. Akhir sekali. terima kasih juga kepada ibu bapa saya kerana memberikan sokongan dan dorongan kepada saya sepanjang buku skrap ini disiapkan. iaitu Pn. terima kasih kepada pihak-pihak yang telah membantu saya secara langsung atau tidak langsung sepanjang projek saya dijalankan. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan seperjuangan yang sama-sama berhempas pulas dalam menyempurnakan projek masing-masing. Aishah Humairaq binti Norazam. Selain itu. saya sangat menghargai jasa guru mata pelajaran saya kerana memberikan bimbingan. ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru yang mengajar saya mata pelajaran Sains. dan nasihat yang amat berguna untuk buku skrap saya. Noorlinda bt Mohamad Nordin kerana memberikan tunjuk ajar kepada saya sepanjang saya menyiapkan buku skrap ini.PENGHARGAAN Saya.

namun deria pendengaran adalah merupakan salah satu deria yang amat penting bagi memudahkan dan menyempurnakan sesuatu proses menerima maklumat ataupun pelajaran. Manakala masalah penglihatan ialah ketidakupayaan melihat. Individu yang mengalami masalah biasanya akan mengalami kesukaran atau tidak dapat mendengar bunyi perbualan ataupun bunyi persekitaran . MASALAH PENDENGARAN Pendengaran merupakan salah satu deria yang amat penting bagi setiap manusia bagi menerima maklumat dan ilmu. sentuhan. untuk belajar. Menurut Heward (1996).PENGENALAN MASALAH PENGLIHATAN Mata merupakan antara deria yang penting dalam menjalani hidup sehari-hari. dan rasa. tak kira tua dan muda. Walaupun manusia masih boleh menerima maklumat serta belajar melalui deria-deria yang lain daripada deria pendengaran seperti deria lihat bau. Masalah pendengaran merujuk kepada individu yang mengalami masalah pendengaran yang diperoleh sama ada semenjak lahir atau selepas dilahirkan. mereka yang mempunyai masalah penglihatan ialah seseorang yang mempunyai ketajaman penglihatan 20/200 atau kurang daripada mata yang sihat dengan pembetulan (kaca mata) atau mempunyai medan penglihatan yang sempit kurang daripada 20 darjah. mengenali sesuatu. Mata juga digunakan untuk aktiviti pengurusan diri. Mata merupakan deria penglihatan yang digunakan untuk mendapat dan menerima maklumat. mengendalikan kemahiran motor dan untuk tujuan aktiviti sosial.

Antaranya ialah. . Dengan lensa kontak selain tajam penglihatan dapat pula diperbaiki lapang pandangan yang terganggu pada afakia dan miopia. Sistem lensa kontak dapat dirubah menjadi sistem teleskopik (sistem lensa kontak teleskopik) bila didepan kornea yang memakai lensa kontak yang negative (sebagai okular) dipakai pula lensa positif (sebagai objekti). 1.ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENGLIHATAN Terdapat beberapa contoh alat bantu penglihatan dan alat teknologi dengan sistem optik. 2. Lensa kotak. Lensa kontak sistem teleskopik. Gangguan penglihatan akibat kornea yang ireguler seperti astigmatisme irregular akibat jaringan parut kornea dapat diperbaiki dengan lensa kontak.

. Lensa kontak dengan lubang kecil (pinhole). 4. Lensa kontak dengan lubang kecil ini berfungsi pada astigmatisme yang ireguler. kekeruhan pada kornea. pupil yang melebar terus (iridiolegia). dan aniridia. Loupe dapat dipakai dengan memakai lensa-lensa seris fositif yang akan memberikan pembesaran bayangan benda. koloboma iris.3. pupil distorsi. Loupe.

10 darjat atau lebih kecil. Lensa Pembesar. Pemakaiannya terutama pada pasien dengan lapang pandang sempit.6. bila perlu pembesaran untuk melihat benda yang lebih kecil. . dan pada pasien yang belum mungkin diberi resep kaca mata.

-Selesa dan kecil -Bunyi yang lebih semulajadi dan kurang tersumbat -Penampilan yang bergaya dan berwarna-warni -Sesuai untuk masalah pendengaran tahap ringan dan sederhana . Biasanya alat ini dapat dipasang pada bahagian dalam telinga manusia ataupun pada bahagian sekitar telinga.ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENDENGARAN Alat bantu dengar atau had deria merupakan suatu alat yang dapat digunakan oleh manusia yang mempunyai gangguan pada fungsi pendengaran pada telinga. Beberapa alat bantu pendengaran seperti. Dipasang pada telinga (Open-Ear-Fitting/OEF) Alat bantu pendengaran yang kecil disambungkan dengan wayat nipis dan penerima yang mengarahkan bunyi ke dalam telinga. Alat bantu dengar tersebut dibuat untuk memperkuat rangsangan bahagian sel-sel sensorik telinga. 1. iaitu bahagian dalam yang rosak terhadap rangsangan suara dan bunyi-bunyi dari luar.

Dalam telinga/ Dalam saluran telinga (In-The-Ear (ITE / In-The-Canal (ITC) ) Dibuat dengan acuan telinga khas dan dipasang dengan selesa di bahagian luar telinga atau saluran telinga -menghalakan bunti secara terus ke dalam telinga untuk memastikan prestasi yang optimum -selamat dan selesa di bahagian luar telinga -mudah dikendalikan -sesuai untuk masalah pendengaran tahap sederhana ke tahap yang teruk . Bunyi disampaikan melalui tiub ke dalam saluran telinga. -amplifikasi yang tinggi untuk membantu masalah pendengaran tahap ringan hingga tahap yang sangat teruk -Saiz lebih besar dan mudah digunakan terutamanya bagi mereka yang menghadapi kesukaran mengendalikan objek kecil -jangka hayat bateri lebih lama 3. Di belakang telinga (Behind-The-Ear/BTE) Alat pendengaran ini berbentuk melengkung dan diletakkan di belakang setiap telinga.2.

Dalam saluran telinga sepenuhnya (Completely-InCanal (CIC) ) Alat bantuan pendengaran kecil yang diletakkan dalam saluran telinga yang membolehkan bunyi terus masuk ke dalam telinga -tersembunyi. . sederhana dan teruk.4. sesuai untuk pelanggan yang mementingkan penampilan -simulasi cara bunyi masuk ke dalam telinga memberikan kualiti bunyi yang lebih semulajadi -sesuai untuk masalah pendengaran tahap ringan.

Mereka yang mempunyai masalah had penglihatan atau pendengaran. Mereka dapat melalukan kerja harian mereka seperti orang lain. Mereka juga dapat meringankan beban mereka dengan adanya alat teknologi ini. Dengan adanya alat teknologi sebegini. mereka tidak perlu bersusah payah untuk meminta bantuan orang lain. .KESIMPULAN Tuntasnya. boleh menggunakan alat teknologi seperti ini untuk melakukan kerja seharian mereka. terdapat pelbagai alat teknologi yang sesuai untuk mengatasi masalah had penglihatan dan pendengaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->