ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENGLIHATAN DAN HAD PENDENGARAN.

Nama : Aishah Humairaq binti Norazam Tingkatan : Pra PMR Intan No Kad Pengenalan : 991025 – 01 – 6042 Nama Guru : Pn. Noorlinda bt Mohamad Nordin Nama Sekolah : Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi

ISI KANDUNGAN Penghargaan Pengenalan Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Penglihatan Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Pendengaran Kesimpulan .

Noorlinda bt Mohamad Nordin kerana memberikan tunjuk ajar kepada saya sepanjang saya menyiapkan buku skrap ini. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan seperjuangan yang sama-sama berhempas pulas dalam menyempurnakan projek masing-masing. . iaitu Pn. terima kasih juga kepada ibu bapa saya kerana memberikan sokongan dan dorongan kepada saya sepanjang buku skrap ini disiapkan. Aishah Humairaq binti Norazam. Bantuan kalian dari segi informasi terkini mengenai projek folio amat saya hargai. saya sangat menghargai jasa guru mata pelajaran saya kerana memberikan bimbingan. dan nasihat yang amat berguna untuk buku skrap saya. Jasa beliau akan saya kenang ke akhir hayat. ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru yang mengajar saya mata pelajaran Sains. terima kasih kepada pihak-pihak yang telah membantu saya secara langsung atau tidak langsung sepanjang projek saya dijalankan. Akhir sekali. Seterusnya. Selain itu.PENGHARGAAN Saya.

mereka yang mempunyai masalah penglihatan ialah seseorang yang mempunyai ketajaman penglihatan 20/200 atau kurang daripada mata yang sihat dengan pembetulan (kaca mata) atau mempunyai medan penglihatan yang sempit kurang daripada 20 darjah.PENGENALAN MASALAH PENGLIHATAN Mata merupakan antara deria yang penting dalam menjalani hidup sehari-hari. mengenali sesuatu. MASALAH PENDENGARAN Pendengaran merupakan salah satu deria yang amat penting bagi setiap manusia bagi menerima maklumat dan ilmu. Mata juga digunakan untuk aktiviti pengurusan diri. untuk belajar. Walaupun manusia masih boleh menerima maklumat serta belajar melalui deria-deria yang lain daripada deria pendengaran seperti deria lihat bau. dan rasa. sentuhan. namun deria pendengaran adalah merupakan salah satu deria yang amat penting bagi memudahkan dan menyempurnakan sesuatu proses menerima maklumat ataupun pelajaran. mengendalikan kemahiran motor dan untuk tujuan aktiviti sosial. Masalah pendengaran merujuk kepada individu yang mengalami masalah pendengaran yang diperoleh sama ada semenjak lahir atau selepas dilahirkan. Menurut Heward (1996). Manakala masalah penglihatan ialah ketidakupayaan melihat. tak kira tua dan muda. Mata merupakan deria penglihatan yang digunakan untuk mendapat dan menerima maklumat. Individu yang mengalami masalah biasanya akan mengalami kesukaran atau tidak dapat mendengar bunyi perbualan ataupun bunyi persekitaran .

Sistem lensa kontak dapat dirubah menjadi sistem teleskopik (sistem lensa kontak teleskopik) bila didepan kornea yang memakai lensa kontak yang negative (sebagai okular) dipakai pula lensa positif (sebagai objekti). 1. Lensa kontak sistem teleskopik. 2. Dengan lensa kontak selain tajam penglihatan dapat pula diperbaiki lapang pandangan yang terganggu pada afakia dan miopia.ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENGLIHATAN Terdapat beberapa contoh alat bantu penglihatan dan alat teknologi dengan sistem optik. Lensa kotak. . Antaranya ialah. Gangguan penglihatan akibat kornea yang ireguler seperti astigmatisme irregular akibat jaringan parut kornea dapat diperbaiki dengan lensa kontak.

. koloboma iris. 4. Lensa kontak dengan lubang kecil ini berfungsi pada astigmatisme yang ireguler. Lensa kontak dengan lubang kecil (pinhole).3. pupil yang melebar terus (iridiolegia). kekeruhan pada kornea. Loupe. dan aniridia. Loupe dapat dipakai dengan memakai lensa-lensa seris fositif yang akan memberikan pembesaran bayangan benda. pupil distorsi.

Pemakaiannya terutama pada pasien dengan lapang pandang sempit. dan pada pasien yang belum mungkin diberi resep kaca mata. . bila perlu pembesaran untuk melihat benda yang lebih kecil.6. Lensa Pembesar. 10 darjat atau lebih kecil.

iaitu bahagian dalam yang rosak terhadap rangsangan suara dan bunyi-bunyi dari luar. 1.ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENDENGARAN Alat bantu dengar atau had deria merupakan suatu alat yang dapat digunakan oleh manusia yang mempunyai gangguan pada fungsi pendengaran pada telinga. Dipasang pada telinga (Open-Ear-Fitting/OEF) Alat bantu pendengaran yang kecil disambungkan dengan wayat nipis dan penerima yang mengarahkan bunyi ke dalam telinga. Alat bantu dengar tersebut dibuat untuk memperkuat rangsangan bahagian sel-sel sensorik telinga. Beberapa alat bantu pendengaran seperti. Biasanya alat ini dapat dipasang pada bahagian dalam telinga manusia ataupun pada bahagian sekitar telinga. -Selesa dan kecil -Bunyi yang lebih semulajadi dan kurang tersumbat -Penampilan yang bergaya dan berwarna-warni -Sesuai untuk masalah pendengaran tahap ringan dan sederhana .

2. Bunyi disampaikan melalui tiub ke dalam saluran telinga. Dalam telinga/ Dalam saluran telinga (In-The-Ear (ITE / In-The-Canal (ITC) ) Dibuat dengan acuan telinga khas dan dipasang dengan selesa di bahagian luar telinga atau saluran telinga -menghalakan bunti secara terus ke dalam telinga untuk memastikan prestasi yang optimum -selamat dan selesa di bahagian luar telinga -mudah dikendalikan -sesuai untuk masalah pendengaran tahap sederhana ke tahap yang teruk . Di belakang telinga (Behind-The-Ear/BTE) Alat pendengaran ini berbentuk melengkung dan diletakkan di belakang setiap telinga. -amplifikasi yang tinggi untuk membantu masalah pendengaran tahap ringan hingga tahap yang sangat teruk -Saiz lebih besar dan mudah digunakan terutamanya bagi mereka yang menghadapi kesukaran mengendalikan objek kecil -jangka hayat bateri lebih lama 3.

.4. Dalam saluran telinga sepenuhnya (Completely-InCanal (CIC) ) Alat bantuan pendengaran kecil yang diletakkan dalam saluran telinga yang membolehkan bunyi terus masuk ke dalam telinga -tersembunyi. sesuai untuk pelanggan yang mementingkan penampilan -simulasi cara bunyi masuk ke dalam telinga memberikan kualiti bunyi yang lebih semulajadi -sesuai untuk masalah pendengaran tahap ringan. sederhana dan teruk.

KESIMPULAN Tuntasnya. Mereka yang mempunyai masalah had penglihatan atau pendengaran. Mereka dapat melalukan kerja harian mereka seperti orang lain. . boleh menggunakan alat teknologi seperti ini untuk melakukan kerja seharian mereka. Mereka juga dapat meringankan beban mereka dengan adanya alat teknologi ini. terdapat pelbagai alat teknologi yang sesuai untuk mengatasi masalah had penglihatan dan pendengaran. mereka tidak perlu bersusah payah untuk meminta bantuan orang lain. Dengan adanya alat teknologi sebegini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful