P. 1
Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had

Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had

|Views: 2,452|Likes:
Published by Yusuf Adlan

More info:

Published by: Yusuf Adlan on Mar 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENGLIHATAN DAN HAD PENDENGARAN.

Nama : Aishah Humairaq binti Norazam Tingkatan : Pra PMR Intan No Kad Pengenalan : 991025 – 01 – 6042 Nama Guru : Pn. Noorlinda bt Mohamad Nordin Nama Sekolah : Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi

ISI KANDUNGAN Penghargaan Pengenalan Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Penglihatan Alat Teknologi Yang Sesuai Untuk Mengatasi Masalah Had Pendengaran Kesimpulan .

Seterusnya. ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru yang mengajar saya mata pelajaran Sains. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan seperjuangan yang sama-sama berhempas pulas dalam menyempurnakan projek masing-masing. Aishah Humairaq binti Norazam. Bantuan kalian dari segi informasi terkini mengenai projek folio amat saya hargai. Noorlinda bt Mohamad Nordin kerana memberikan tunjuk ajar kepada saya sepanjang saya menyiapkan buku skrap ini. terima kasih juga kepada ibu bapa saya kerana memberikan sokongan dan dorongan kepada saya sepanjang buku skrap ini disiapkan. iaitu Pn. Akhir sekali.PENGHARGAAN Saya. terima kasih kepada pihak-pihak yang telah membantu saya secara langsung atau tidak langsung sepanjang projek saya dijalankan. Selain itu. Jasa beliau akan saya kenang ke akhir hayat. saya sangat menghargai jasa guru mata pelajaran saya kerana memberikan bimbingan. dan nasihat yang amat berguna untuk buku skrap saya. .

Menurut Heward (1996). mengendalikan kemahiran motor dan untuk tujuan aktiviti sosial. Walaupun manusia masih boleh menerima maklumat serta belajar melalui deria-deria yang lain daripada deria pendengaran seperti deria lihat bau. untuk belajar. mereka yang mempunyai masalah penglihatan ialah seseorang yang mempunyai ketajaman penglihatan 20/200 atau kurang daripada mata yang sihat dengan pembetulan (kaca mata) atau mempunyai medan penglihatan yang sempit kurang daripada 20 darjah. dan rasa. Mata merupakan deria penglihatan yang digunakan untuk mendapat dan menerima maklumat. Mata juga digunakan untuk aktiviti pengurusan diri. Individu yang mengalami masalah biasanya akan mengalami kesukaran atau tidak dapat mendengar bunyi perbualan ataupun bunyi persekitaran . Manakala masalah penglihatan ialah ketidakupayaan melihat. sentuhan. Masalah pendengaran merujuk kepada individu yang mengalami masalah pendengaran yang diperoleh sama ada semenjak lahir atau selepas dilahirkan. mengenali sesuatu.PENGENALAN MASALAH PENGLIHATAN Mata merupakan antara deria yang penting dalam menjalani hidup sehari-hari. MASALAH PENDENGARAN Pendengaran merupakan salah satu deria yang amat penting bagi setiap manusia bagi menerima maklumat dan ilmu. tak kira tua dan muda. namun deria pendengaran adalah merupakan salah satu deria yang amat penting bagi memudahkan dan menyempurnakan sesuatu proses menerima maklumat ataupun pelajaran.

. Lensa kotak. Antaranya ialah. Dengan lensa kontak selain tajam penglihatan dapat pula diperbaiki lapang pandangan yang terganggu pada afakia dan miopia. 2. Sistem lensa kontak dapat dirubah menjadi sistem teleskopik (sistem lensa kontak teleskopik) bila didepan kornea yang memakai lensa kontak yang negative (sebagai okular) dipakai pula lensa positif (sebagai objekti). Gangguan penglihatan akibat kornea yang ireguler seperti astigmatisme irregular akibat jaringan parut kornea dapat diperbaiki dengan lensa kontak.ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENGLIHATAN Terdapat beberapa contoh alat bantu penglihatan dan alat teknologi dengan sistem optik. 1. Lensa kontak sistem teleskopik.

4. Loupe dapat dipakai dengan memakai lensa-lensa seris fositif yang akan memberikan pembesaran bayangan benda. Lensa kontak dengan lubang kecil ini berfungsi pada astigmatisme yang ireguler. pupil distorsi. . kekeruhan pada kornea. Loupe. Lensa kontak dengan lubang kecil (pinhole).3. koloboma iris. dan aniridia. pupil yang melebar terus (iridiolegia).

Lensa Pembesar. 10 darjat atau lebih kecil. Pemakaiannya terutama pada pasien dengan lapang pandang sempit. . bila perlu pembesaran untuk melihat benda yang lebih kecil. dan pada pasien yang belum mungkin diberi resep kaca mata.6.

Alat bantu dengar tersebut dibuat untuk memperkuat rangsangan bahagian sel-sel sensorik telinga. iaitu bahagian dalam yang rosak terhadap rangsangan suara dan bunyi-bunyi dari luar. Dipasang pada telinga (Open-Ear-Fitting/OEF) Alat bantu pendengaran yang kecil disambungkan dengan wayat nipis dan penerima yang mengarahkan bunyi ke dalam telinga.ALAT TEKNOLOGI YANG SESUAI UNTUK MENGATASI MASALAH HAD PENDENGARAN Alat bantu dengar atau had deria merupakan suatu alat yang dapat digunakan oleh manusia yang mempunyai gangguan pada fungsi pendengaran pada telinga. -Selesa dan kecil -Bunyi yang lebih semulajadi dan kurang tersumbat -Penampilan yang bergaya dan berwarna-warni -Sesuai untuk masalah pendengaran tahap ringan dan sederhana . Beberapa alat bantu pendengaran seperti. Biasanya alat ini dapat dipasang pada bahagian dalam telinga manusia ataupun pada bahagian sekitar telinga. 1.

-amplifikasi yang tinggi untuk membantu masalah pendengaran tahap ringan hingga tahap yang sangat teruk -Saiz lebih besar dan mudah digunakan terutamanya bagi mereka yang menghadapi kesukaran mengendalikan objek kecil -jangka hayat bateri lebih lama 3.2. Di belakang telinga (Behind-The-Ear/BTE) Alat pendengaran ini berbentuk melengkung dan diletakkan di belakang setiap telinga. Dalam telinga/ Dalam saluran telinga (In-The-Ear (ITE / In-The-Canal (ITC) ) Dibuat dengan acuan telinga khas dan dipasang dengan selesa di bahagian luar telinga atau saluran telinga -menghalakan bunti secara terus ke dalam telinga untuk memastikan prestasi yang optimum -selamat dan selesa di bahagian luar telinga -mudah dikendalikan -sesuai untuk masalah pendengaran tahap sederhana ke tahap yang teruk . Bunyi disampaikan melalui tiub ke dalam saluran telinga.

sesuai untuk pelanggan yang mementingkan penampilan -simulasi cara bunyi masuk ke dalam telinga memberikan kualiti bunyi yang lebih semulajadi -sesuai untuk masalah pendengaran tahap ringan. Dalam saluran telinga sepenuhnya (Completely-InCanal (CIC) ) Alat bantuan pendengaran kecil yang diletakkan dalam saluran telinga yang membolehkan bunyi terus masuk ke dalam telinga -tersembunyi. sederhana dan teruk.4. .

. mereka tidak perlu bersusah payah untuk meminta bantuan orang lain. terdapat pelbagai alat teknologi yang sesuai untuk mengatasi masalah had penglihatan dan pendengaran. Mereka dapat melalukan kerja harian mereka seperti orang lain.KESIMPULAN Tuntasnya. Dengan adanya alat teknologi sebegini. Mereka juga dapat meringankan beban mereka dengan adanya alat teknologi ini. boleh menggunakan alat teknologi seperti ini untuk melakukan kerja seharian mereka. Mereka yang mempunyai masalah had penglihatan atau pendengaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->