P. 1
Teknik Penerangan Menggunakan Conth Dan Ilustrasi

Teknik Penerangan Menggunakan Conth Dan Ilustrasi

|Views: 4|Likes:
Published by Mira Reika
psv
psv

More info:

Published by: Mira Reika on Mar 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2014

pdf

text

original

Dibentangkan oleh: Nurul Syazwani Mohd Raduan Siti Rashidah Muhammad Wan Nur Asma Amira Wan Zulkifli

Zura Mamat

.

sama ada untuk menyampaikan maklumat.  Kemahiran ini di gunakan diperingkat perkembangan (mengembangkan isi-isi panduan luar daripada buku teks). sebaliknya bergantung kepada kebijaksanaan guru mengendalikan. konsep atau isi kandungan pelajaran kepada murid. Kemahiran ini tidak berasaskan kepada sesuatu teori dan teknik yang tertentu.  Dalam kemahiran ini guru-guru disarankan supaya menggunakan contoh dan ilustrasi .

video dan sebagainya  Selain itu. Contoh meliputi contoh bertulis. guru menunjukkan contoh dengan tunjuk cara dan demostrasi. .   Sesuatu yang dijadikan sebagai model dalam P&P Membantu pelajar memahami sesuatu subjek atau topik. gambar.

mesej. dan sebagainya  Boleh dihasilkan dalam bentuk lukisan pensel. atau menggunakan warna (cat air/cat akrilik)-terbuat dari plastik berbasis polietilen yang akan mengeras ketika kering. lukisan pen. . Ilustrasi bermaksud seni yang menggambarkan idea dan kata-kata dalam bentuk gambar  Lukisan untuk menjelaskan sesuatu seperti memberi keterangan. kolaj.

 Memudahkan murid memahami konsep atau isi pelajaran dengan jelas. Menyampaikan maklumat atau menjelaskan isi pelajaran dalam masa yang singkat.  Menjelaskan sebab-sebab berlakunya sesuatu peristiwa atau meramalkan kemungkinan peristiwa tertentu . ujikaji atau masalah.  Menghuraikan sesuatu proses seperti langkah-langkah menjalankan projek.

gunakan kemahiran variasi rangsangan untuk mengekalkan minat dan perhatian murid.  Jika penerangan memakan masa yang lama.  Contoh-contoh atau ilustrasi hendaklah ditentukan dan disediakan terlebih dahulu. Rancang aktiviti pengajaran dengan memilih cara dan bentuk penerangan yang sesuai. .  Aktiviti menerangkan tidak terlalu lama kerana akan menimbulkan kebosanan kepada murid-murid.

galakan murid bertanya perkara-perkara yang mereka tidak faham.  Alat bantu mengajar digunakan semasa menerangkan hendaklah sesuai serta digunakan dengan teknik yang berkesan. Perkataan dan istilah yang digunakan dalam penerangan hendaklah berdasarkan pengetahuan murid supaya mereka dapat mengikutinya dengan mudah dan bermakna.  Selepas aktiviti menerangkan. .

 Melalui contoh-contoh. mudah dan tepat. Murid-murid dapat memahami konsep atau isi pelajaran dengan cepat. .  Murid dapat menumpukan perhatian terhadap aktiviti pengajaran guru.  Aktiviti pengajaran guru dapat dijimatkan dan ini membolehkan guru menambah aktiviti pembelajaran lain. selain memudahkan kefahaman dan memperkukuhkannya dalam ingatan. ilustrasi dan alat bantu mengajar akan dapat merangsang pebagai deria murid.  Murid dapat memahami sesuatu proses atau prosedur secara terperinci dan teratur.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->