P. 1
Teknik Penerangan Menggunakan Conth Dan Ilustrasi

Teknik Penerangan Menggunakan Conth Dan Ilustrasi

|Views: 4|Likes:
Published by Mira Reika
psv
psv

More info:

Published by: Mira Reika on Mar 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2014

pdf

text

original

Dibentangkan oleh: Nurul Syazwani Mohd Raduan Siti Rashidah Muhammad Wan Nur Asma Amira Wan Zulkifli

Zura Mamat

.

 Kemahiran ini tidak berasaskan kepada sesuatu teori dan teknik yang tertentu. sebaliknya bergantung kepada kebijaksanaan guru mengendalikan. sama ada untuk menyampaikan maklumat. konsep atau isi kandungan pelajaran kepada murid.  Kemahiran ini di gunakan diperingkat perkembangan (mengembangkan isi-isi panduan luar daripada buku teks).  Dalam kemahiran ini guru-guru disarankan supaya menggunakan contoh dan ilustrasi .

   Sesuatu yang dijadikan sebagai model dalam P&P Membantu pelajar memahami sesuatu subjek atau topik. Contoh meliputi contoh bertulis. guru menunjukkan contoh dengan tunjuk cara dan demostrasi. video dan sebagainya  Selain itu. gambar. .

atau menggunakan warna (cat air/cat akrilik)-terbuat dari plastik berbasis polietilen yang akan mengeras ketika kering. lukisan pen. mesej. Ilustrasi bermaksud seni yang menggambarkan idea dan kata-kata dalam bentuk gambar  Lukisan untuk menjelaskan sesuatu seperti memberi keterangan. kolaj. dan sebagainya  Boleh dihasilkan dalam bentuk lukisan pensel. .

 Memudahkan murid memahami konsep atau isi pelajaran dengan jelas.  Menghuraikan sesuatu proses seperti langkah-langkah menjalankan projek. Menyampaikan maklumat atau menjelaskan isi pelajaran dalam masa yang singkat. ujikaji atau masalah.  Menjelaskan sebab-sebab berlakunya sesuatu peristiwa atau meramalkan kemungkinan peristiwa tertentu .

gunakan kemahiran variasi rangsangan untuk mengekalkan minat dan perhatian murid. Rancang aktiviti pengajaran dengan memilih cara dan bentuk penerangan yang sesuai.  Jika penerangan memakan masa yang lama. .  Aktiviti menerangkan tidak terlalu lama kerana akan menimbulkan kebosanan kepada murid-murid.  Contoh-contoh atau ilustrasi hendaklah ditentukan dan disediakan terlebih dahulu.

galakan murid bertanya perkara-perkara yang mereka tidak faham.  Selepas aktiviti menerangkan.  Alat bantu mengajar digunakan semasa menerangkan hendaklah sesuai serta digunakan dengan teknik yang berkesan. . Perkataan dan istilah yang digunakan dalam penerangan hendaklah berdasarkan pengetahuan murid supaya mereka dapat mengikutinya dengan mudah dan bermakna.

 Melalui contoh-contoh. ilustrasi dan alat bantu mengajar akan dapat merangsang pebagai deria murid.  Aktiviti pengajaran guru dapat dijimatkan dan ini membolehkan guru menambah aktiviti pembelajaran lain. mudah dan tepat. selain memudahkan kefahaman dan memperkukuhkannya dalam ingatan. . Murid-murid dapat memahami konsep atau isi pelajaran dengan cepat.  Murid dapat memahami sesuatu proses atau prosedur secara terperinci dan teratur.  Murid dapat menumpukan perhatian terhadap aktiviti pengajaran guru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->