P. 1
Seni Visual, Muzik, Pergerakan

Seni Visual, Muzik, Pergerakan

|Views: 22|Likes:
Published by Syahir Adnan
seni visual
seni visual

More info:

Published by: Syahir Adnan on Mar 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2014

pdf

text

original

DEFINISI Visual dari segi bahasa ialah tampak iaitu yang boleh dilihat melalui deria penglihatan.

Merangkumi aspek pengkaryaan yang dihubungkan dengan disiplin seni halus dan perekaan, yang meliputi bidang-bidang komunikasi visual, reka bentuk teknologi, dan reka bentuk persekitaran.

SENI VISUAL
Kesimpulannya, seni visual ialah segala jenis seni yang keindahannya dapat dihayati melalui penglihatan

Karya seni visual ialah suatu ekspresi visual akan sesuatu idea ataupun pengalaman yang dibentuk menerusi penggunaan sesuatu bahan ataupun medium dengan menggunakan teknik-teknik yang tertentu.

.contoh perekaan ialah grafik dan multimedia.contoh pengkaryaan ialah lukisan.kebanyakan bahan yang terhasil menggunakan media dan teknik konvensional iaitu alatan dan media asas dan kurang menggunakan bantuan teknologi. PEREKAAN . seni cetak dan arca. .ialah penghasilan seni halus dalam bentuk 2D dan 3D. catan.ialah penghasilan 2D dan 3D yang lebih banyak menggunakan teknik dan media baru berteraskan teknologi.SENI VISUAL PENGKARYAAN . . . reka bentuk teknologi dan reka bentuk persekitaran.

bentuk .warna ton .ekspresi .pernafasan .ekspresi .tekstur .sebutan .melodi .artikulasi .bunyi-bunyian yang disusun secara sistematik dan logik UNSUR-UNSUR YANG TERDAPAT DALAM MUZIK .harmoni .teknik .postur .SENI MUZIK KEMAHIRAN NYANYIAN .irama .penghasilan ton DEFINISI .

mental dan afektif .tingkatkan minat beriadah (aktiviti menyeronokkan) .mantapkan kecerdasan fizikal. bukan lokomotor dan manipulasi alatan .membentuk kemahiran lokomotor.SENI PERGERAKAN TUJUAN .sediakan pengalaman berkaitan dan aktif dalam masyarakat. .menyumbang ke arah perkembangan keseluruhan pelajar KEPENTINGAN .

contoh: .berpusing .statik.penggunaan tenaga lebih tinggi BUKAN LOKOMOTOR PERBEZAAN LOKOMOTOR DAN BUKAN LOKOMOTOR .melompat .otot yang terlibat ialah otot kasar .berpusing .LOKOMOTOR .berjalan .membongkok .berlari .melompat ketingting .otot yang terlibat ialah otot halus .contoh: .menghayun .merebah . tidak berubah tempat .melibatkan perubahan tempat .penggunaan tenaga lebih rendah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->