P. 1
Daya Dan Gerakan

Daya Dan Gerakan

|Views: 67|Likes:
Published by Norhayati Azhar
FIZIK
FIZIK

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Norhayati Azhar on Mar 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/21/2013

pdf

text

original

July 29, 2012

[PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN]

Amali 2:

Daya dan Gerakan (2 jam) 1) 2) Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.

Hasil Pembelajaran: Bahan/ Alat :

Blok kayu, bola ping pong, dawai yang diregangkan atas blok kayu, bikar dan buku Jangka masa detik, pita detik berkarbon pengapit, bekalan kuasa, dawai penyambung, pemberat 200 g, 400 g dan 600 g dan selotape

Aktiviti 1: berlainan.

Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks

Arahan: 1. Letak satu blok kayu di atas lantai. Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu dan rekodkan pemerhatian anda. 2. Baling sebiji bola ping pong ke udara. Rekodkan pemerhatian anda. 3. Ikatkan dawai dengan tegang di antara dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. Sentuh dawai itu. Rekodkan pemerhatian anda. 4. Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. Rekodkan pemerhatian anda. 5. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. Rekodkan pemerhatian anda.

1

Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. Bola ping pong tenggelam ke dalam air apabila ditolak ke dalam air. 6. Daya geseran dipengaruhi oleh factor jenis permukaan dan berat objek. menendang bola dan sebagainya. Baling sebiji bola ping pong ke udara Blok kayu itu bergerak Bola ping pong jatuh ke arah bawah.July 29. Buku tidak bergerak.Dalam konteks kehidupan daya tarikan graviti membantu objek berada dalam keadaan pegun dan membolehkan kita berjalan dan melakukan aktiviti seharian dengan mudah. membuka pintu. manakala daya tolakan adalah satu tindakan menjauhkan objek. Sentuh dawai itu. Daya tarikan adalah suatu tindakan mendekatkan objek. Dalam konteks seharian daya tolakan dan daya tarikan berlaku tanpa disedari contohnya memakai stoking. Dalam 2 . b. Suatu objek yang jatuh di bawah daya tarikan graviti. Daya ini menyebabkan objek jatuh ke arah bumi apabila dilepaskan. Daya adalah tolakan dan tarikan. Ikatkan dawai dengan tegang di antara Dawai itu melendut ke bawah. Huraikan setiap daya yang anda nyatakan dalam konteks hidupan harian. Apakah daya-daya yang terlibat dalam aktiviti 1 . tanpa pengaruh daya-daya luar seperti rintangan udara dikatakan sebagai jatuh secara bebas atau jatuh bebas. Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. daya tarikan. dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. daya graviti dan daya geseran. Daya tarikan graviti adalah suatu daya yang menarik ke arah pusat bumi. Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu.5 di atas? Daya tolakan. Daya geseran adalah daya yang menentang arah pergerakan objek. 2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] Keputusan Eksperimen: Eksperimen: Pemerhatian: Letak satu blok kayu di atas lantai.

Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. binakan carta pita dan tentukan pecutannya. Arahan: 1. Letakkan satu bangku di atas meja. Untuk setiap jisim yang digunakan. 5. 3 . Ulangi langkah 3 untuk jisim-jisim 400 g dan 600 g. Potong pita detik sepotong setip 2 detik dan susunkan untuk menghasikan satu carta pita. 3. Lalukan satu pita detik melalui jangka masa detik dan lekatkan dihujungnya satu pemberat berjisim 300 g mass. 4. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim jatuh bebas ke bawah. Apitkan jangka masa detik di atas bangku. 6. menajamkan mata pisau dan memberhentikan kenderaan. 2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] konteks kehidupan daya geseran membantu kita memegang objek.July 29. 2.

2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] Jadual 1 Jisim V1 (cm-1) V2 (cm-1) Pecutan (a) = 300g 400g 600g 400 315 370 215 130 180 (cm-2) a=925 cm/s-2 (9.July 29.25m/s-2) a=950 cm/s-2 (9.25m/s-2) a=925 cm/s-2 (9.50m/s-2) 4 .

Jika eksperimen ini dijalankan di bulan. kerana daya tarikan gravity di bulan adalah 1/6 daripada daya tarikan gravity bumi.July 29. antara faktor ialah: a) Pita detik bergeser dengan jangka masa detik. Tidak. 5 . Kesan daripada geseran ini menyebabkan jatuhan bebas beban terganggu dan memperlahankan jatuhan bebas. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. Apakah kesimpulan yang dapat dibuat tentang daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? Daya tersebut adalah tetap dan berterusan c. adakah nilai pecutan yang diperoleh daripada jisim-jisim yang berbeza ini akan sama dengan nilai g? Terangkan jawapan anda. nilai pecutan tidak sama dengan nilai g (9. 2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] 7.8N) kerana beberapa faktor. b) Beban bergeser dengan udara semasa proses pecutan berlaku b. Tidak. Adakah nilai-nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza sama nilainya dengan g? (Pecutan akibat tarikan graviti bumi) ? Terangkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->