Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS

)
B1D13E1

Nilai : Bertanggungjawab

PENDIDIKAN MORAL (KSSR)
TAHUN 3
NAMA: _________________________
KELAS

TARIKH

: _______________

: _________________________

Tandakan ( / ) pada penyataan yang betul.
1. Menolong guru membawa buku-buku latihan
ke bilik guru.
2. Membiarkan buku-buku cerita berselerak selepas
membaca di perpustakaan.
3. Mengemas kelas setiap pagi.
4. Membantu guru menjaga ketenteraman kelas
ketika guru sedang bermesyuarat.
5. Membiarkan kawan-kawan tidur di dalam kelas.
Catatan:
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________

Disahkan oleh,
__________________________
(
Guru Mata Pelajaran

)

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)

B2D13E1
Nilai : Bertanggungjawab

Catatan: ___________________________________________________________ Disahkan oleh. Membantu tukang kebun membersihkan kawasan sekolah. Menolong ibu . 2. _______________________________ ( ) Guru Mata Pelajaran Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) B2D13E2 Nilai : Bertanggungjawab PENDIDIKAN MORAL (KSSR) . 1. menyiram pokok bunga di halaman rumah. 4. 3. Membantu ayah mengangkat barang yang dibeli di pasar raya. Menolong ibu menyidai pakaian yang baru dicuci.PENDIDIKAN MORAL (KSSR) TAHUN 3 NAMA: _________________________ KELAS TARIKH : _______________ : _________________________ Padankan gambar dengan pernyataan yang betul.

Perbuatan kita akan menjadi contoh teladan kepada adik. Kita akan selalu dimarahi oleh ibu. Persekitaran rumah akan sentiasa bersih dan ceria. Pilih dan warnakan kebaikan yang kita peroleh jika kita ikhlas membantu keluarga. _______________________________ ( ) Guru Mata Pelajaran Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Pendidikan Moral Tahun 2 Band : B3D13E1 Nilai : Tanggungjawab Pendidikan Moral Tahun 2 .TAHUN 2 NAMA: _________________________ KELAS TARIKH : _______________ : _________________________ Orang yang bertanggungjawab dalam keluarga akan mendapat banyak kebaikan.beradik yang lain. Kita akan disayangi oleh ahli keluarga Kita akan berasa penat. Mengeratkan perhubungan di antara ahli keluarga Catatan: ___________________________________________________________ Disahkan oleh.

1 2 3 4 5 Catatan: Disediakan Oleh ______________ Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Pendidikan Moral Tahun 2 Pendidikan Moral Tahun 2 Nama :________________________________________ Band : B4D13E1 Nilai : Tanggungjawab . ayah mengangkat barang dari kereta. ibu menghidang makanan.Nama :________________________________________ Kelas :____________________ Tarikh :________ Tuliskan penyataan yang sesuai dengan gambar. • • • • • Menolong Menolong Menolong Menolong Menolong ibu menyapu lantai. memicit kepala ayah yang sedang terlantar sakit ibu menyidai pakaian.

_____________ Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) B5D13E1 Nilai : Bertanggungjawab SOAL SELIDIK /TEMUBUAL (UNTUK AHLI KELUARGA) PENDIDIKAN MORAL (KSSR) TAHUN 2 .Kelas :____________________ Tarikh :________ Ceritakan perasaan anda sewaktu melakukan aktiviti seperti dalam gambar di bawah. _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Catatan: Disediakan oleh.

Membantu keluarga mencuci bilik air. _______________________________ ( ) Guru Mata Pelajaran Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Pendidikan Moral Tahun 2 Soal selidik/Temubual (untuk ahli keluarga) Pendidikan Moral (KSSR) Tahun 2 Band : B6D13E1 Nilai : Tanggungjawab .NAMA: _________________________ KELAS TARIKH : _______________ : _________________________ Sila ( / ) pada ruang yang berkaitan. 5. 2. 3. Menolong ibu menjaga adik. Menolong ayah mencuci kereta pada cuti sekolah. Menolong ibu menyediakan makanan di dapur. BIL Adakah murid ini selalu…… 1. 4. Ya Tidak Catatan: ___________________________________________________________ Disahkan oleh. Membantu keluarga membersihkan halaman rumah.

Mendapat kepercayaan ibu bapa untuk menjaga keselamatan ahli keluarga semasa ketiadaan mereka. 2 Sentiasa menunjukkan sifat menghormati terhadap orang yang lebih tua dalam keluarga dan menjadi ikutan adik beradik. 5.Nama :__________________________________________ Kelas :____________________ Tarikh :________ Tandakan () ruang yang berkaitan. Mengamalkan amalan suka menabung dan dijadikan contoh dalam keluarga. Bil 1 Situasi Sentiasa menunjukkan sifat bertanggungjawab semasa bermain dengan adik beradik dan menjadi contoh dalam keluarga. ____________________ Ya Tidak . 4. (contoh jaga adik semasa ibu mandi) Catatan: Disediakan oleh. 3 Tidak menunjukkan tingkahlaku yang agresif apabila di tegur melakukan kesalahan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful