Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS

)
B1D13E1

Nilai : Bertanggungjawab

PENDIDIKAN MORAL (KSSR)
TAHUN 3
NAMA: _________________________
KELAS

TARIKH

: _______________

: _________________________

Tandakan ( / ) pada penyataan yang betul.
1. Menolong guru membawa buku-buku latihan
ke bilik guru.
2. Membiarkan buku-buku cerita berselerak selepas
membaca di perpustakaan.
3. Mengemas kelas setiap pagi.
4. Membantu guru menjaga ketenteraman kelas
ketika guru sedang bermesyuarat.
5. Membiarkan kawan-kawan tidur di dalam kelas.
Catatan:
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________

Disahkan oleh,
__________________________
(
Guru Mata Pelajaran

)

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)

B2D13E1
Nilai : Bertanggungjawab

PENDIDIKAN MORAL (KSSR) TAHUN 3 NAMA: _________________________ KELAS TARIKH : _______________ : _________________________ Padankan gambar dengan pernyataan yang betul. 1. Membantu tukang kebun membersihkan kawasan sekolah. 4. Menolong ibu menyidai pakaian yang baru dicuci. menyiram pokok bunga di halaman rumah. Catatan: ___________________________________________________________ Disahkan oleh. _______________________________ ( ) Guru Mata Pelajaran Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) B2D13E2 Nilai : Bertanggungjawab PENDIDIKAN MORAL (KSSR) . Membantu ayah mengangkat barang yang dibeli di pasar raya. Menolong ibu . 2. 3.

Pilih dan warnakan kebaikan yang kita peroleh jika kita ikhlas membantu keluarga. Perbuatan kita akan menjadi contoh teladan kepada adik. _______________________________ ( ) Guru Mata Pelajaran Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Pendidikan Moral Tahun 2 Band : B3D13E1 Nilai : Tanggungjawab Pendidikan Moral Tahun 2 . Persekitaran rumah akan sentiasa bersih dan ceria. Kita akan disayangi oleh ahli keluarga Kita akan berasa penat. Mengeratkan perhubungan di antara ahli keluarga Catatan: ___________________________________________________________ Disahkan oleh.TAHUN 2 NAMA: _________________________ KELAS TARIKH : _______________ : _________________________ Orang yang bertanggungjawab dalam keluarga akan mendapat banyak kebaikan. Kita akan selalu dimarahi oleh ibu.beradik yang lain.

memicit kepala ayah yang sedang terlantar sakit ibu menyidai pakaian. ayah mengangkat barang dari kereta. ibu menghidang makanan.Nama :________________________________________ Kelas :____________________ Tarikh :________ Tuliskan penyataan yang sesuai dengan gambar. • • • • • Menolong Menolong Menolong Menolong Menolong ibu menyapu lantai. 1 2 3 4 5 Catatan: Disediakan Oleh ______________ Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Pendidikan Moral Tahun 2 Pendidikan Moral Tahun 2 Nama :________________________________________ Band : B4D13E1 Nilai : Tanggungjawab .

_____________ Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) B5D13E1 Nilai : Bertanggungjawab SOAL SELIDIK /TEMUBUAL (UNTUK AHLI KELUARGA) PENDIDIKAN MORAL (KSSR) TAHUN 2 .Kelas :____________________ Tarikh :________ Ceritakan perasaan anda sewaktu melakukan aktiviti seperti dalam gambar di bawah. _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ Catatan: Disediakan oleh.

Menolong ayah mencuci kereta pada cuti sekolah. 3. Membantu keluarga mencuci bilik air. 2. 4. Menolong ibu menjaga adik. 5. Menolong ibu menyediakan makanan di dapur.NAMA: _________________________ KELAS TARIKH : _______________ : _________________________ Sila ( / ) pada ruang yang berkaitan. _______________________________ ( ) Guru Mata Pelajaran Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Pendidikan Moral Tahun 2 Soal selidik/Temubual (untuk ahli keluarga) Pendidikan Moral (KSSR) Tahun 2 Band : B6D13E1 Nilai : Tanggungjawab . Ya Tidak Catatan: ___________________________________________________________ Disahkan oleh. BIL Adakah murid ini selalu…… 1. Membantu keluarga membersihkan halaman rumah.

Bil 1 Situasi Sentiasa menunjukkan sifat bertanggungjawab semasa bermain dengan adik beradik dan menjadi contoh dalam keluarga. 3 Tidak menunjukkan tingkahlaku yang agresif apabila di tegur melakukan kesalahan.Nama :__________________________________________ Kelas :____________________ Tarikh :________ Tandakan () ruang yang berkaitan. ____________________ Ya Tidak . Mendapat kepercayaan ibu bapa untuk menjaga keselamatan ahli keluarga semasa ketiadaan mereka. 4. Mengamalkan amalan suka menabung dan dijadikan contoh dalam keluarga. 2 Sentiasa menunjukkan sifat menghormati terhadap orang yang lebih tua dalam keluarga dan menjadi ikutan adik beradik. 5. (contoh jaga adik semasa ibu mandi) Catatan: Disediakan oleh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful