P. 1
Apakah Kepentingan Ramalan Cuaca

Apakah Kepentingan Ramalan Cuaca

|Views: 179|Likes:
Published by bangkukayu
menerangkan mengenai kepentingan cuaca kepada manusia.
menerangkan mengenai kepentingan cuaca kepada manusia.

More info:

Published by: bangkukayu on Mar 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/05/2013

pdf

text

original

Apakah Kepentingan Ramalan Cuaca

Kumpulan 2: Nik Mohd Amiruddin bin Nik Mat Mohd Hanafi bin Sulaiman Ainaamira binti Mohd Rashidi Nurfatin binti Idrus Vanitha a/p Balakrishnan

• Cuaca bermaksud .

Imej satelit Imej Radar .

Memberi maklumat ramalan cuaca untuk orang awam. o Orang awam: dapat menyusun jadual/aktiviti yang ingin dilakukan. penerbangan awam/tentera.1. o Nelayan: waktu dan cuaca yang sesuai pergi ke laut. o Penerbangan awam: waktu yang sesuai melakukan penerbangan. . nelayan dan aktiviti marin.

.

Memberi amaran awal kemungkinan kejadian cuaca buruk dan keadaan laut yang bergelora untuk orang awam dan agensi berkaitan yang terlibat dalam menangani becana. o Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran awal mengenai hujan lebat dan ribut petir yang boleh mengakibatkan banjir kilat. .2.

o Contoh: o Banjir di Pantai Timur o Tsunami o Agensi yang terlibat: JPAM dan JKM .

3. – Maklumat gempa bumi dan gelombangnya penting supaya kerja-kerja pembinaan bangunan dan infrastruktur yang lain tidak terganggu. . Menyediakan maklumat seismologi kepada pelbagai industri kejuruteraan awam dan pembinaan.

Menjalankan operasi pembenihan awan bagi meningkatkan sumber air untuk pertanian dan pelbagai tujuan lain. .4. Vanitha tambah….

pdf .dot.php?option=co m_frontpage&Itemid=1 • http://climate.gov.gov/documents/workshop1 002/kulesa.my/index.met.• http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->