P. 1
3 Objektif PJM3110

3 Objektif PJM3110

|Views: 1,283|Likes:
Published by Haniff Mustapha
wr
wr

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Haniff Mustapha on Apr 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2013

pdf

text

original

KOD: PJM3110 Bahagian A 1.

Angka Giliran : __________________

Pendidikan Jasmani di Malaysia pada zaman kolonial sebelum merdeka banyak menitikberatkan kepada aspek-aspek berikut KECUALI (A) (B) (C) (D) aktiviti berkebun latihan fizikal tubuh sukan riadah mengisi masa lapang perkembangan kognitif, afektif dan psikomotor

2.

Kanak-kanak yang berumur enam tahun dikehendaki oleh masyarakatnya melakukan aktiviti jasmani untuk memenuhi objektif ketenteraan. Perkara ini berlaku di negara (A) (B) (C) (D) Mesir China Parsi India

3.

Pendidikan Jasmani ditakrifkan sebagai suatu proses yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi manusia melalui aktiviti-aktiviti fizikal terpilih. Apakah matlamat Pendidikan Jasmani? (A) (B) (C) (D) Membantu seseorang untuk bersenam dengan betul. Supaya setiap individu mempunyai kemahiran motor. Supaya setiap individu cergas dari segi fizikal dan mental. Membantu seseorang untuk mencapai pembangunan individu yang optimum.

KOD: PJM3110

Angka Giliran : __________________

4.

Melalui mata pelajaran Pendidikan Jasmani, seseorang individu adalah diharapkan untuk memperolehi faedah dari aspek kognitif, afektif dan psikomotor. Pilih pernyataan yang paling tepat berkaitan dengan faedah yang diperolehi dari aspek psikomotor.

(A) (B) (C) (D)

Pemahaman berkaitan dengan komponen kesihatan Perkembangan saingan dalam pelbagai kemahiran fizikal untuk tubuh berfungsi dengan berkesan Penguasaan kemahiran khusus dalam sukan, aktiviti lasak dan rekreasi, peralatan serta aktiviti manipulasi khusus Memperolehi pengetahuan berkaitan dengan pencapaian kemahiran motor dan pemeliharaan kecergasan

5.

Pendidikan Jasmani yang berkesan adalah melalui penglibatan murid yang aktif dalam setiap aktiviti pembelajaran. Pengalaman yang diperolehi melalui penyertaan yang aktif dalam proses pembelajaran adalah seperti berikut : i. ii. iii. iv. v. (A) (B) (C) (D) memperkembangkan proses mental membentuk perhubungan yang sihat peluang untuk meluahkan emosi secara bebas melakukan aktiviti fizikal dalam keadaan yang selamat mewujudkan interaksi yang tidak terbatas antara ahli kumpulan

i, ii, dan iv sahaja iii, iv, dan v sahaja i, ii, iii, dan v sahaja ii, iii, iv, dan v sahaja

KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ 6. Proses pengajaran dan pembelajaran sesuatu permainan memberi penekanan kepada langkah-langkah keselamatan. Setiap tunjang pembelajaran mengandungi tajuk atau topik pembelajaran yang membolehkan murid-murid berpeluang untuk (A) (B) (C) (D) meneroka alam sekeliling mereka melibatkan diri dalam pelajaran secara aktif dan selamat menyesuaikan diri dengan bahan. Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani disusun mengikut tiga tunjang pembelajaran. permainan dan kesukanan. alat dan rakan secara terhad. Konsep dan proses pendidikan jasmani dilaksanakan dalam KBSR melalui tiga tunjang utama iaitu kecergasan. Antara langkah keselamatan yang boleh diamalkan oleh guru ialah (A) pembahagian kepada kumpulan kecil . menekankan kepada kecergasan sesuai dengan keperluan sekolah 8. Yang mana antara berikut bukan aktiviti dalam tunjang kecergasan ? (A) (B) (C) (D) Menyatakan tiga jenis aktiviti lompatan Berlari ulang alik pada jarak lima meter Melambung bola melepasi kepala sambil tepuk tangan dua kali Melakukan dirian bangau di atas bangku gimnastik selama dua saat 7.

beberapa aspek penting perlu diberi perhatian (A) (B) penekanan kepada prinsip-prinsip penekanan kepada Falsafah Pendidikan Negara dalam aktiviti mental dan fizikal (C) penekanan kepada aspek sosiologi yang menjurus kepada aspirasi dan kehendak negara (D) penekanan kepada prinsip-prinsip fisiologi selari dengan peringkat umur serta aktiviti yang bersesuaian dan mencabar mereka . Dalam merancang program Pendidikan Jasmani untuk Kurikulum Baru Sekolah kecuali Rendah (KBSR). Murid didedahkan kepada pergerakan yang yang mungkin dilakukan atau dilalui dalam situasi permainan sebenar. 10. Berikut adalah ciri-ciri variasi kecuali (A) (B) (C) (D) Murid melakukan penguasaan kemahiran yang diajar.KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ (B) (C) (D) 9. Penglibatan murid-murid ditentukan mengikut minat dan kebolehan Guru mempelbagaikan aktiviti yang diajar tetapi kemahiran tetap sama. kawasan yang luas supaya risiko pelanggaran menjadi minimun peralatan yang baru dan menepati piawaian kebangsaan kumpulan pelajar diketuai oleh pelajar yang berkemahiran tinggi Variasi merupakan pelbagai aktiviti yang dirancang untuk mengajar sesuatu kemahiran dalam kelas Pendidikan Jasmani.

KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ .

Susunan pelajar yang paling sesuai dalam pengajaran menggunakan teknik demonstrasi ialah pada lakaran 1 2 Rajah 1 3 4 (A) (B) (C) (D) 1 2 3 4 . Objektif yang manakah berbentuk objektif tingkahlaku dalam domain kognitif? (A) (B) (C) (D) Murid memahami cara melakukan hantaran paras dada Murid mengetahui cara melakukan hantaran paras dada Murid dapat menerangkan teknik melakukan hantaraan paras dada Murid dapat melakukan hantaras paras dada tepat kepada rakan sejauh 3 meter sebanyak 8 dari 10 percubaan 12. Rajah 1 menunjukkan lakaran kedudukan pelajar di dalam kelas pendidikan Jasmani. Angka Giliran : __________________ Pernyataan objektif dalam bentuk tingkah laku murid amat penting untuk memastikan samada tercapai atau tidak.KOD: PJM3110 11.

IV.KOD: PJM3110 13. III. menampar dan menggolek. Menggalakkan aspek-aspek keselamatan yang perlu diambilkira dalam melakukan aktiviti pergerakan manipulasi alatan Menggayakan aktiviti pergerakan manipulasi alatan dengan gaya yang betul dan selamat Melakukan aktiviti pergerakan manipulasi alatan Mengenalpasti anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti manipulasi alatan Menjelaskan satu rangkaian pergerakan yang menggambarkan aktiviti-aktiviti manipulasi alatan Kenyataan berikut menggambarkan objektif kognitif. dan III I. menyambut. V. Antara aktviti yang dicadangkan ialah melambung. (A) (B) (C) (D) 14. I. membaling. II dan IV sahaja II. II. III. Angka Giliran : __________________ Seorang guru bercadang melaksanakan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Jasmani. IV. Kadang-kadang berkelakuan lebih buruk lagi apabila ditegur oleh guru. V sahaja Pelajar yang hiperaktif dan suka mengganggu rakan-rakannya semasa kelas Pendidikan Jasmani. Apakah tindakan yang paling sesuai untuk mengatasi masalah ini? (A) (B) (C) (D) Denda Amaran Ganjaran Kaunseling . Objektif yang difikirkan sesuai ialah : I. II. dan V sahaja I.

KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ 15. Apakah asas sains dalam Pendidikan Jasmani yang melibatkan aspek psikologi ? (A) menganalisis perkembangan fizikal dengan kaedah penilaian dan pengukuran (B) kajian pergerakan menggunakan pelbagai teknik yang menghasilkan daya paling optimum (C) penerangan mengenai perubahan yang dialami oleh tubuh dari segi biokimia hasil dari senaman (D) pengajaran bagaimana memupuk keyakinan diri dan motivasi untuk mempercepatkan pembelajaran sesuatu kemahiran sukan 16. alat dan rakan. penyimpanan rekod kegiatan murid. adalah betul kecuali (A) (B) (C) (D) penilaian yang berterusan. interaksi yang kreatif dengan bahan. Semua pendekatan dalam kandungan sukatan pelajaran PJPK (KBSR). penglibatan murid secara aktif dan selamat. .

V. dan V sahaja III. I. II. I. Angka Giliran : __________________ Guru pelatih telah didedahkan dengan kemahiran Pengajaran Mikro sebelum dihantar ke sekolah bagi menjalani latihan mengajar dengan harapan mereka dapat mengajar secara berkesan dan mengikut prosedur yang telah ditetapkan.KOD: PJM3110 17. IV. III. kecuali (A) (B) (C) (D) Tahap umur Kebolehan kendiri Kemudahan asas Pengetahuan sedia ada . III. IV dan V sahaja Seorang guru pendidikan jasmani semestinya mahir dalam menekankan aspek butiran mengajar untuk memastikan para pelajar dapat menguasai kemahiran dengan baik. Menggambarkan pengajaran sebenar Menambah keyakinan diri dan menilai prestasi diri Mengenalpasti kelemahan dan kekuatan diri dan rakan Latihan praktikal yang dimudahkan dari segi skop dan organisasinya Pensyarah sahaja yang memberi maklumbalas tentang prestasi pengajaran guru pelatih (A) (B) (C) (D) 18. Berikut adalah faedah Pengajaran Mikro. IV sahaja I. Perkara berikut perlu diberi perhatian. dan II sahaja II. VI.

Sebagai seorang guru pendidikan jasmani apakah kaedah yang paling baik untuk mengatasi masalah tersebut? (A) (B) (C) (D) Kaedah stesen Kaedah kumpulan Kaedah demonstrasi Kaedah penyelesaian masalah .KOD: PJM3110 19. pelajar didapati masih lagi melakukan kesilapan memukul dan menahan dalam permainan hoki. pihak berkepentingan masih boleh mendakwa pihak sekolah kerana (A) (B) (C) (D) murid terlalu aktif dan sukar dikawal murid ingkar peraturan yang telah ditetapkan kerjasama antara guru dan murid kurang memuaskan kecuaian perancangan semasa pembinaan struktur kemudahan 20. Walaupun guru tersebut telah mengambil semua langkah keselamatan. Angka Giliran : __________________ Satu kemalangan telah berlaku sewaktu pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Jasmani. Selepas melalui sesi aktiviti secara individu dan kumpulan.

Objektif Pendidikan Jasmani memberi sumbangan positif terhadap kesegaran dan pertumbuhan fizikal. emosi dan sosial. Jelaskan kenyataan di atas dari aspek-aspek berikut :i. mental. seseorang guru akan menghadapi pelbagai masalah. Jawapan: • • • • • • Kemudahan peralatan Peruntukan Kaki tangan/pakar Persekitaran Jawapan-jawapan lain yang sesuai 1 perkara = 1 markah 5 perkara x 1 markah = 5 markah SOALAN STRUKTUR 1.KOD: PJM3110 STRUKTUR : Angka Giliran : __________________ Dalam pelaksanaan kurikulum Pendidikan Jasmani di sekolah. (a) Senaraikan lima perkara yang perlu dipertimbangkan dalam melaksanakan kurikulum Pendidikan Jasmani di sekolah. Fizikal ii. Mental iii. Emosi .

Apakah aspek-aspek penting yang terkandung dalam domain tersebut? (i) (ii) (iii) (iv) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (8 markah) PMM Aspek-aspek penting yang terkandung dalam domain psikomotor. 1.KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ iv. (i) (ii) (iii) (iv) (vi) Pergerakan refleks Keupayaan persepsi Keupayaan fizikal Kemahiran asas Pergerakan bukan diskusif . Domain psikomotor merupakan salah satu domain penting dalam Pendidikan Jasmani. Sosial (8 Markah) Jawab semua soalan.

KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ (4 jawapan x 2 markah = 8 markah 1. Sebagai seorang guru Pendidikan Jasmani. i) ________________________________________________________________ ii) ________________________________________________________________ iii) ________________________________________________________________ iv) ________________________________________________________________ ( 6 markah ) . jelaskan 4 prinsip yang boleh dijadikan sebagai panduan bagi memastikan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Jasmani di sekolah.

(20 markah) Jawapan: Enam (6) pertimbangan penggubalan Kurikulum PJ berpusat kepada murid berdasarkan kepda tahap dan pergerakan murid mengikut aliran zaman (Sains & Teknologi & Inggeris) keperluan masyarakat mempunyai nilai-nilai murni berdasarkan kepada Falsafah Pendidikan Negara berpandu kepada Rukun Negara aspirasi rakyat bersifat progresif agen pembahan kreativiti. (6 fakta x 1 markah = 6 markah) (6 huraian x 2 markah = 12 markah) (Pengolahan = 2 markah) (Jumlah = 20 markah) “ Kurikulum Pendidikan Jasmani digubal untuk memenuhi pertumbuhan dan perkembangan individu bagi membentuk masyarakat yang cergas. Anda adalah salah seorang ahli panel untuk menggubal kurikulum Pendidikan Jasmani. sejahtera dan .KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ ESEI 1. daya cipta dan estetika prospek baru pembinaan perwatakan dan sahsiah kendiri. Cadangkan enam (6) pertimbangan yang anda akan ambil semasa penggubalan kurikulum tersebut.

Di samping itu ia juga membantu murid menguasai kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif”. Melakukan senaman dan aktiviti fizikal sebagai rutin harian iv. Mempertingkatkan dan mengekalkan kecergasan berasaskan kesihatan dan perlakuan motor. ix. iv. Mengaplikasikan pengetahuan kesihatan dan keselamatan semasa menyertai pelbagai kegiatan fizikal. Di samping itu ia juga membantu murid menguasai kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif”. Membentuk sahsiah dan disiplin diri vi. vii. v. Jawapan (b) i. Membuat keputusan bijak dalam kehidupan 1 huraian = 2 markah 5 huraian x 2 markah = 10 markah “ Kurikulum Pendidikan Jasmani digubal untuk memenuhi pertumbuhan dan perkembangan individu bagi membentuk masyarakat yang cergas. Nilai-nilai murni. Menguasai kemahiran asas pergerakan dan permainan mengikut kemampuan diri.KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ produktif. ii. Huraikan lima objektif dan lima nilai yang terkandung dalam Kurikulum Pendidikan Jasmani . ii. Huraikan lima objektif dan lima nilai yang terkandung dalam Kurikulum Pendidikan Jasmani . xi. x. Jawapan (a) Objektif Pendidikan Jasmani i. viii. disiplin berdaya saing kepimpinan penyertaan bertanggungjawab kerjasama permainan bersih toleransi semangat kesukanan semangat berpasukan dan lain-lain 1 huraian = 2 markah . iii. vi. iii. sejahtera dan produktif. v.

Nilai-nilai murni. Di samping itu ia juga membantu murid menguasai kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif”. xv. xxi. penglibatan murid secara aktif dan selamat. xvi. xiv. xxii. Huraikan lima objektif dan lima nilai yang terkandung dalam Kurikulum Pendidikan Jasmani . penyimpanan rekod kegiatan murid.KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ 5 huraian x 2 markah = 10 markah “ Kurikulum Pendidikan Jasmani digubal untuk memenuhi pertumbuhan dan perkembangan individu bagi membentuk masyarakat yang cergas. sejahtera dan produktif. xix. xviii. adalah betul kecuali (A) (B) (C) (D) penilaian yang berterusan. interaksi yang kreatif dengan bahan. . alat dan rakan . Jawapan (b) xii. xx. xiii. xvii. disiplin berdaya saing kepimpinan penyertaan bertanggungjawab kerjasama permainan bersih toleransi semangat kesukanan semangat berpasukan dan lain-lain 1 huraian = 2 markah 5 huraian x 2 markah = 10 markah Semua pendekatan dalam kandungan sukatan pelajaran PJPK (KBSR).

Maklumat berikut menunjukkan objektif satu fasa dalam pengajaran. prestasi murid akan meningkat dan suasana pengajaran dan pembelajaran . Dalam mengajar sesuatu kemahiran menggunakan pendekatan berikut : permainan.KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ 13. seseorang guru • • • Bermula dari kemahiran yang mudah kepada kemahiran yang sukar Bermula dengan jarak yang dekat dikuti dengan jaraak yang jauh Bermula dengan tahap yang rendah kepada tahap yang lebih tinggi Pendekatan di atas merujuk kepada (A) latih tubi (B) (C) (D) ansur maju focus mengajar pemindahan pembelajaran 15. • • • Mendapatkan perhatian murid Memotivasikan murid Membuat perkaitan antara yang telah dialami dengan yang di luar Pengalaman murid Fasa yang dimaksudkan di atas ialah (A) (B) (C) (D) penutup kemuncak permulaan perkembangan 14. Sekiranya guru dapat menguasai kemahiran menyoal dengan baik.

KOD: PJM3110 bertambaha aktif dan merangsangkan Angka Giliran : __________________ Prinsip manakah yang harus diamalkan untu menjayakan kemahiran menyoal? (A) (B) (C) (D) Soalan direka secara spontan Menyoal murid mengiku susunan kedudukan dalam kelas Soalan dikemukakan setelah menyebut nama murid yang perlu menjawab Soalan hendaklah sesuai dengan umur dan kebolehan murid yang berbeza dalam kelas. IX. Menggambarkan pengajaran sebenar Menambah keyakinan diri dan menilai prestasi diri Mengenalpasti kelemahan dan kekuatan diri dan rakan Latihan praktikal yang dimudahkan dari segi skop dan organisasinya . 16. I. Semua di bawah adalah aktivit penilaian pendidikan jasmani dalam program KBSR melainkan (A) (B) (C) (D) penilaian untuk penguasaan penilaian mengesan kemajuan penilaian mengesan pencapaian penilaian untuk menentukan kematangan 17. Guru pelatih telah didedahkan dengan kemahiran Pengajaran Mikro sebelum dihantar ke sekolah bagi menjalani latihan mengajar dengan harapan mereka dapat mengajar secara berkesan dan mengikut prosedur yang telah ditetapkan. VII. Berikut adalah faedah Pengajaran Mikro. VIII.

Pengajaran Mikro memberi guru pelatih pengalaman dan kemahiran yang hampir sama dengan situasi sebenar.KOD: PJM3110 X. dan II sahaja II. Terdapat beberapa objektif dalam pengajaran dan pembelajaran bertujuan I. IV dan V sahaja II. II dan III sahaja I. III dan V sahaja 19. (A) (B) (C) (D) menilai kemahiran spesifik menjimatkan masa dalam pengajaran mengurangkan risiko guru dan pelajar membekalkan situasi pengajaran yang realistik mengaplikasikan teori pengajaran dan pembelajaran I. III. III dan IV sahaja I. IV sahaja I. IV dan V sahaja 18. 20. IV. II. dan V sahaja III. Angka Giliran : __________________ Pensyarah sahaja yang memberi maklumbalas tentang prestasi pengajaran guru pelatih (E) (F) (G) (H) I. III. V. . II.

(i) (ii) (iii) (iv) (v) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (5 markah) 2. (a) Kaedah dan teknik pembelajaran Pendidikan Jasmani KBSR sangat penting dalam penyampaian isi pelajaran. (a) Objektif Pendidikan Jasmani dapat membantu guru memantapkan lagi kaedah pengajaran dan pembelajaran yang telah dirancang.KOD: PJM3110 SOALAN STRUKTUR Angka Giliran : __________________ 1. (a) (b) 3. guru perlu memahami kepentingan Pendidikan Jasmani. Berikan lima (5) objektif Pendidikan Jasmani yang telah ditetapkan (i) (ii) (iii) (iv) (v) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (5 markah) (b) Bagi memenuhi aspirasi dan keperluan yang digariskan oleh Falsafah Pendidikan Negara. . Nyatakan kepentingan Pendidikan Jasmani.

(i) _____________________________________________________ . (a) Penilaian adalah proses mengesan kemajuan dan perkembangan pelajar yang dijalankan secara berterusan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Nyatakan lima (5) faktor yang perlu diambil kira dalam menentukan gaya pembelajaran? (i) (ii) (iii) (iv) (v) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (5 markah) 4.KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ Nyatakan lima (5) kaedah pengajaran dan pembelajaran dalam Pendidikan Jasmani. (i) (ii) (iii) (iv) (v) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (b) Gaya pembelajaran adalah cara bagaimana sesuatu isi pelajaran itu disampaikan oleh guru. Guru mestilah bijak memilih gaya pembelajaran yang terdiri daripada gabungan kaedah dan teknik untuk mencapai objektif pengajaran. Senaraikan lima (5) tujuan penilaian dalam pendidikan jasmani.

(20 markah) 2. Anda adalah salah seorang ahli panel untuk menggubal kurikulum Pendidikan Jasmani. . Faktor utama yang harus diteliti ialah infrastruktur. 3. Nyatakan lima (5) ciri penilaian formatif. (i) (ii) (iii) (iv) (v) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (5 markah) BAHAGIAN C 1.KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ (ii) (iii) (iv) (v) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (5 markah) (b) Dua bentuk penilaian yang boleh dijalankan dalam proses pengajaran dan pembelajaran pendidikan jasmani ialah penilaian sumatif dan penilaian formatif. Cadangkan enam (6) pertimbangan yang anda akan ambil semasa penggubalan kurikulum tersebut. Berdasarkan satu kemahiran asas Dalam merancang dan melaksanakan aktiviti Pendidikan Jasmani berbagai faktor perlu difikirkan.

(20 markah) .KOD: PJM3110 Angka Giliran : __________________ perkembangan murid dan persekitaran. Ketiga-tiga faktor jika diurus dengan baik akan menjadi aset bagi kejayaan pelaksanaan aktiviti Pendidikan Jasmani di sekolah. Huraikan satu (1) daripada faktor yang tersebut di atas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->