GIMNASTIK

1. SEJARAH PERKEMBANGAN GIMNASTIK DI MALAYSIA

Gimnastik telah pun diajar di sekolah-sekolah dan maktab-maktab perguruan melalui mata pelajar Pendidikan Jasmani sejak zaman penjajahan lagi, iaitu kira-kira dalam tahun 1900. Murid-murid hanya diajar senaman lantai, imbangan dan melombol. Pertandingan gimnastik antara sekolah-sekolah yang pertama telah diadakan pada 24 November 1962 bertempat di Dewan Perhimpunan Cina, Kuala Lumpur bagi muridmurid lelaki sahaja. Pertandingan untuk murid-murid perempuan hanya dapat diadakan pada tahun 1980 sahaja.

Gimnastik telah mendapat sambutan ramai melalui pertunjukan di perayaan Hari Kebangsaaan dan temasya sukan sekolah-sekolah setelah Malaysia mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Malangnya sehingga kini penyertaan dari negeri-negeri tidaklah begitu menggalakkan dan boleh dikatakan setiap tahun hanya antara lima negeri yang mengambil bahagian daripada 14 negeri yang menganggotai Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. Negeri-negeri yang aktif dan sering mengambil bahagian dalam pertandingan-pertandingan gimnastik, khususnya peringkat sekolah-sekolah terdiri daripada Selangor, Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Perak dan Negeri Sembilan.

1

GIMNASTIK 2. keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. Dalam kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik. JENIS KEMAHIRAN UNTUK ATLIT LELAKI DAN WANITA DI PERINGKAT ANTARABANGSA Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan . setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. Acara yang dipertandingkan bagi ahli gimnastik lelaki ialah : Senam Lantai Kekuda Pelana Gelang 2 .

GIMNASTIK Lombol Palang Sejajar Palang Tunggal 3 .

GIMNASTIK Gimnas wanita pula bertanding dalam empat acara iaitu: Senaman lantai Lombol Palang Bertingkat Batang Titian 4 .

b. JENIS AKSI USAHA ASAS PERGERAKAN LABAN SIMBOL PERGERAKAN PENERANGAN 1. ruang dan masa perlu mengikut arah ke hadapan dengan cepat dan 5 . Bermaksud pergerakan tegas. ruang dan masa berguna dalam aksi usaha menekan ini untuk menghasilkan kawalan pergerakan yang lancar dan licin. 2. Lejang dilakukan mengunakan kaki. Punch (melejang/meradak). Merupakan pergerakan yang cepat. kuat. c. Radak dilakukan dengan tangan. a. dan bertenaga. Tekan boleh dilakukan dengan kedua-dua belah tangan. a. Melejang . Kuasa dan tekanan digunakan untuk mengawal aksi usaha yang dilakukan. kaki. Berat badan. b. lutut atau jari keatas sesuatau permukaan atau anggota badan yang lain. Press (menekan). Berat. Meradak Perbuatan menusukkan benda yang panjang serta tajam kepada sesuatu benda lain.kuat dan bertenaga secara serta merta dan secara langsung.GIMNASTIK 3. Otot yang terlibat ialah otot-otot bahagian tangan dan kaki.

berat badan perlu dikawal dalam melakukan aksi usaha memulas ini. 3. Wring (memulas). Otot yang terlibat ialah otot-otot dibahagian obdomen. Ruang dan masa perlu digunakan dengan baik. b. 6 . Tangan dan siku berperanan penting dalam aktiviti ini. Pergerakan yang dilakukan secara bertentangan arah antara bahagian pinggul dan bahagian atas badan dinamakan pulas. Manakala. a. mengetat dan melonggar. membesar. Tubuh akan mengecil.GIMNASTIK menggunakan tekanan yang tinggi.

Pergerakan yang cepat dan serta merta. Otot yang terlibat ialah kuadrisep femoris dan hamstring. b. Ruang yang digunakan adalah bebas. bisep dan latissimusdorsi. Sokongan bagi setiap anggota badan amat penting untuk tekanan yang bertentangan dihasilkan ke arah pergerakan tidak terhad agar dapat dilakukan dengan jayanya. Otot yang terlibat ialah deltoid. Aksi menyabit rumput ialah satu contoh pergerakan mencantas. Glide ( melungsur/melucur). a.GIMNASTIK 4. Berat dan masa mengikut aksi usaha ini. Merupakan pergerakan licin. tenang dan tidak berliku-liku dan kawal lambat dan terus. Ia bermakna setiap pergerakan yang dilakukan seharusnya terkawal dan lakuan pada anggota badan adalah berbeza. manakala ruang melawannya. Slash (mencantas). 5. b. a. trisep. 7 . Berat badan dan masa mengikut ruang untuk pergerakan mencantas ini. Ia dilakukan dengan melonjakkan badan naik ke atas dengan pantas.

Dab (mencecah). tumit. a. Bahagian badan yang digunakan ialah kaki. Bahagian tubuh badan melakukan pergerakan serta merta secara halus dan terus. Dilakukan dengan cepat dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Ruang dan masa membantu beban berat badan untuk menghasilkan pergerakan yang kemas dan licin. siku. dan sebagainya.GIMNASTIK 6. lutut. 8 . b. tapak tangan. Keseluruhan badan berasa cergas dan bersedia melakukan pergerakan yang laju.

halaus dan ringan dengan mengunakan jari dan tangan serta secara kawal lambat. leher dan kaki semasa melakukan aksi usaha terbang ini. a. Berat badan memberikan tekanan kekuatan keanjalan. Merupakan pergerakan yang lemah. 8. kepala. b. b. Flick (merenjis/memetik). dan siku digunakan untuk mendahului pergerakan. Tekanan digunakan untuk mendapat kuasa dalam membantu menampung berat badan. Pergelangan tangan. riang dengan gerak isyarat yang berselerak. Float (terapung).GIMNASTIK 7. Otot yang terlibat ialah otot pergelangan tangan dan kaki. 9 . Aksi ketis atau renjis ialah pergerakan yang cepat. c. lembut. Ruang yang sesuai pula dapat memberikan satu arah tarikan dan penggunaannya di setiap bahagian dengan sebaik-baiknya. a. jari.

GAMBAR FOTO KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK PRESS (MENEKAN) GAMBAR FOTO PUNCH (MELEJANG/MERADAK) WRING (MEMULAS) 10 .GIMNASTIK 4.

GIMNASTIK SLASH (MENCANTAS) GLIDE (MELUNCUR/MENGGELUNGSUR) DAB (MENCECAH) 11 .

GIMNASTIK FLOAT (TERAPUNG) FLICK (MERENJIS/MEMETIK) 12 .

GAMBAR PERGERAKAN Fasa kedua ialah Fasa penujuan. Setelah membuat sedikit penyelidikan. ANALISIS PERGERAKAN LABAN Bagi menganalisis aksi laban ini. ANALISIS PERGERAKAN Fasa pertama adalah fasa persediaan. Pelaku gimnastik yang sudah membayangkan segala yang bakal dia lakukan akan memulakan larian di samping focus terhadap apa yang ingin dilakukannya dan kawasan yang ditujunya. pelaku akan mengangkat tangan tanda sudah bersedia untuk melakukan aksi. Disini pelaku akan mengagak kelajuannya. Apabila segala pergerakan yang bakal dia lakukan telah dia fantasikan di dalam pemikirannya. 13 .GIMNASTIK 5. aksi pergerakan lompat pencuri ini hampir memenuhi kesemua elemen pergerakan asas aksi laban ini. saya telah memilih pergerakan lompat pencuri. Pada fasa persediaan ini. pelaku gimnastik ini sedang membayangkan apa yang bakal dia lakukan untuk melompat lombol yang berada di hadapannya.

Tangan pelaku akan bersedia untuk memegang lombol untuk aksi seterusnya. Pada waktu ini. Pada ketika ini. Pada waktu ini. aksi laban „float‟ dikenakan oleh pelaku kerana dia berada dalam keadaan terapung seketika sementara tangan mencecah lombol. Pada fasa ini. pelaku akan terapung sedikit kerana daya yang dikenakan sebelum ini.GIMNASTIK Fasa ketiga iaitu fasa persediaan lompatan. pelaku akan mengenakan aksi laban „punch‟ dimana pergerakan yang kuat dikenakan pada bahagian kaki untuk melonjak. Pada fasa ini. 14 . pelaku akan mengamalkan aksi laban „flick‟ kerana terdapat sedikit pergerakan di bahagian pergelangan kaki untuk menolak badan sedikit secara pantas untuk menganjal ke papan anjal. Fasa lonjakan daya ini pelaku akan mengenakan untuk melonjakkan badan keatas dan kehadapan ke arah lombol. Fasa keempat pula adalah fasa lonjakan. Fasa kelima ialah Fasa mengapung. pelaku melompat sedikit secara “single take off” menuju di atas papan anjal.

Fasa ketujuh ialah fasa pendaratan. Pada fasa ini. „wring‟ dan „slash‟. Pada fasa mendarat. Press dapat dilihat daripada tangan yang menampung berat badan manakala wring pula apabila badan dan pinggang dipulas dari belakang kehadapan manakala slash pula ketika kaki seolah-olah sedikit menedang kehadapan untuk menstabilkan badan.GIMNASTIK Fasa ke keenam ialah fasa kemuncak. 15 . Pada fasa ini. Badan dicondongkan sedikit untuk merendahkan gravity. terdapat 3 aksi laban yang digunakan iaitu „press‟. kedua-dua belah kaki mendarat serentak dan dibengkokkan sedikit untuk menyerap daya. Tangan seolah-olah membuat aksi laban „slash‟ untuk mengimbang badan. pelaku selepas melompat akan menahan tangannya lalu mengilas kakinya dan ini dinamakan lompat pencuri.

GIMNASTIK Fasa yang terakhir ialah fasa penamat. Pada fasa ini. kerusi lipat ini mampu menampung beban yang sangat tinggi. Malahan. Saya memilih alat ini setelah membuat sedikit kajian berkenaannya. Kerusi lipat ini mudah dibawa dan ianya lebih kurang sama tinggi dengan bangku rendah yang terdapat di gymnasium. Mereka akan berdiri tegak dan menghabiskan aksi gimnastiknya. ALAT REKACIPTA ATAU ALAT REKAGANTI ALAT MEREKAGANTI PENERANGAN Saya telah memilih kerusi lipat sebagai alat untuk merekaganti sebagai alat bantu mengajar kemahiran membuat aksi rotasi sisi ataupun side rotation. 6. 16 . pelaku akan membetulkan pendarata mereka.

Kaki di slash kan untuk mengimbangi badan. Kekuatan tangan memainkan peranan ketika ini. BUTIRAN MENGAJAR KEMAHIRAN ASAS BUTIRAN MENGAJAR Berdasarkan gambar disebelah. pelaku bolehlah mencuba diatas lantai. Penggunaan kerusi lipat ini mampu meningkatkan keyakinan ahli gimnastik yang mahu melakukan aksi ini. Pelaku akan berjaya membuat aksi ini selari pada awalan dan akhiran aksi. dapat dilihat bahawa pelaku sedang berlatih menggunakan kerusi lipat untuk membuat aksi side rotation. tangan berada di dalam keadaan lurus. Kemudian dengan lonjakan dan imbangan yang baik. GAMBAR 17 . Dengan menggunakan kerusi lipat ini. daya lonjakan yang dikenakan adalah rendah berbanding jika daya yang dikenakan ketika berlatih di atas kerusi lipat. Pelaku perlu meletakkan kedua belah tangan di atas kerusi lipat dan melonjak kedua-dua belah kaki. aksi laban press dan slash digunakan. pelaku akan dapat meningkatkan kemahiran sebelum melakukan aksi sebenar diatas lantai. Pada ketika ini. Justeru itu. Pada saat kaki dilonjakkan. Selepas berlatih diatas kerusi lipat. Barulah sempurna pergerakan ini dapat dihasilkan. Dinasihatkan pada awalnya dibuat pada 1 garisan lurus supaya dapat dilihat rotasinya adakah selari ataupun tidak.GIMNASTIK 7. tangan yang mengampu hendaklah lurus dan kuat disamping imbangan yang baik dilatih diatas kerusi lipat. badan akan berjaya membuat rotasi dengan selamat. Ulang pergerakan ini sehingga berjaya mendapatkan pergerakan yang cantik. Aksi ini jika dibuat diatas lantai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful