GIMNASTIK

1. SEJARAH PERKEMBANGAN GIMNASTIK DI MALAYSIA

Gimnastik telah pun diajar di sekolah-sekolah dan maktab-maktab perguruan melalui mata pelajar Pendidikan Jasmani sejak zaman penjajahan lagi, iaitu kira-kira dalam tahun 1900. Murid-murid hanya diajar senaman lantai, imbangan dan melombol. Pertandingan gimnastik antara sekolah-sekolah yang pertama telah diadakan pada 24 November 1962 bertempat di Dewan Perhimpunan Cina, Kuala Lumpur bagi muridmurid lelaki sahaja. Pertandingan untuk murid-murid perempuan hanya dapat diadakan pada tahun 1980 sahaja.

Gimnastik telah mendapat sambutan ramai melalui pertunjukan di perayaan Hari Kebangsaaan dan temasya sukan sekolah-sekolah setelah Malaysia mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Malangnya sehingga kini penyertaan dari negeri-negeri tidaklah begitu menggalakkan dan boleh dikatakan setiap tahun hanya antara lima negeri yang mengambil bahagian daripada 14 negeri yang menganggotai Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. Negeri-negeri yang aktif dan sering mengambil bahagian dalam pertandingan-pertandingan gimnastik, khususnya peringkat sekolah-sekolah terdiri daripada Selangor, Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Perak dan Negeri Sembilan.

1

Dalam kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik.GIMNASTIK 2. setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan. Acara yang dipertandingkan bagi ahli gimnastik lelaki ialah : Senam Lantai Kekuda Pelana Gelang 2 . JENIS KEMAHIRAN UNTUK ATLIT LELAKI DAN WANITA DI PERINGKAT ANTARABANGSA Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan . keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. keseimbangan dan ketepatan pergerakan.

GIMNASTIK Lombol Palang Sejajar Palang Tunggal 3 .

GIMNASTIK Gimnas wanita pula bertanding dalam empat acara iaitu: Senaman lantai Lombol Palang Bertingkat Batang Titian 4 .

b. Merupakan pergerakan yang cepat. Melejang . kaki. Meradak Perbuatan menusukkan benda yang panjang serta tajam kepada sesuatu benda lain. Press (menekan). ruang dan masa berguna dalam aksi usaha menekan ini untuk menghasilkan kawalan pergerakan yang lancar dan licin. 2. Radak dilakukan dengan tangan. Otot yang terlibat ialah otot-otot bahagian tangan dan kaki. Lejang dilakukan mengunakan kaki. JENIS AKSI USAHA ASAS PERGERAKAN LABAN SIMBOL PERGERAKAN PENERANGAN 1. a.kuat dan bertenaga secara serta merta dan secara langsung. dan bertenaga. c.GIMNASTIK 3. Tekan boleh dilakukan dengan kedua-dua belah tangan. Berat. a. ruang dan masa perlu mengikut arah ke hadapan dengan cepat dan 5 . Kuasa dan tekanan digunakan untuk mengawal aksi usaha yang dilakukan. b. kuat. lutut atau jari keatas sesuatau permukaan atau anggota badan yang lain. Punch (melejang/meradak). Berat badan. Bermaksud pergerakan tegas.

Ruang dan masa perlu digunakan dengan baik.GIMNASTIK menggunakan tekanan yang tinggi. a. Tangan dan siku berperanan penting dalam aktiviti ini. Tubuh akan mengecil. Wring (memulas). mengetat dan melonggar. Otot yang terlibat ialah otot-otot dibahagian obdomen. 3. berat badan perlu dikawal dalam melakukan aksi usaha memulas ini. b. membesar. Pergerakan yang dilakukan secara bertentangan arah antara bahagian pinggul dan bahagian atas badan dinamakan pulas. 6 . Manakala.

GIMNASTIK 4. Aksi menyabit rumput ialah satu contoh pergerakan mencantas. Ia dilakukan dengan melonjakkan badan naik ke atas dengan pantas. Pergerakan yang cepat dan serta merta. a. Otot yang terlibat ialah kuadrisep femoris dan hamstring. Sokongan bagi setiap anggota badan amat penting untuk tekanan yang bertentangan dihasilkan ke arah pergerakan tidak terhad agar dapat dilakukan dengan jayanya. Ruang yang digunakan adalah bebas. 7 . a. b. b. Berat dan masa mengikut aksi usaha ini. trisep. Berat badan dan masa mengikut ruang untuk pergerakan mencantas ini. manakala ruang melawannya. Ia bermakna setiap pergerakan yang dilakukan seharusnya terkawal dan lakuan pada anggota badan adalah berbeza. tenang dan tidak berliku-liku dan kawal lambat dan terus. Merupakan pergerakan licin. bisep dan latissimusdorsi. Glide ( melungsur/melucur). 5. Slash (mencantas). Otot yang terlibat ialah deltoid.

a. dan sebagainya. tapak tangan. b. Ruang dan masa membantu beban berat badan untuk menghasilkan pergerakan yang kemas dan licin. lutut. Bahagian badan yang digunakan ialah kaki.GIMNASTIK 6. Dilakukan dengan cepat dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Keseluruhan badan berasa cergas dan bersedia melakukan pergerakan yang laju. tumit. Dab (mencecah). Bahagian tubuh badan melakukan pergerakan serta merta secara halus dan terus. 8 . siku.

Pergelangan tangan. Flick (merenjis/memetik). 9 . Tekanan digunakan untuk mendapat kuasa dalam membantu menampung berat badan. Ruang yang sesuai pula dapat memberikan satu arah tarikan dan penggunaannya di setiap bahagian dengan sebaik-baiknya. Aksi ketis atau renjis ialah pergerakan yang cepat.GIMNASTIK 7. Otot yang terlibat ialah otot pergelangan tangan dan kaki. lembut. dan siku digunakan untuk mendahului pergerakan. Berat badan memberikan tekanan kekuatan keanjalan. Float (terapung). 8. leher dan kaki semasa melakukan aksi usaha terbang ini. halaus dan ringan dengan mengunakan jari dan tangan serta secara kawal lambat. a. kepala. c. a. b. Merupakan pergerakan yang lemah. b. jari. riang dengan gerak isyarat yang berselerak.

GIMNASTIK 4. GAMBAR FOTO KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK PRESS (MENEKAN) GAMBAR FOTO PUNCH (MELEJANG/MERADAK) WRING (MEMULAS) 10 .

GIMNASTIK SLASH (MENCANTAS) GLIDE (MELUNCUR/MENGGELUNGSUR) DAB (MENCECAH) 11 .

GIMNASTIK FLOAT (TERAPUNG) FLICK (MERENJIS/MEMETIK) 12 .

GIMNASTIK 5. GAMBAR PERGERAKAN Fasa kedua ialah Fasa penujuan. pelaku akan mengangkat tangan tanda sudah bersedia untuk melakukan aksi. 13 . pelaku gimnastik ini sedang membayangkan apa yang bakal dia lakukan untuk melompat lombol yang berada di hadapannya. Disini pelaku akan mengagak kelajuannya. Pada fasa persediaan ini. Apabila segala pergerakan yang bakal dia lakukan telah dia fantasikan di dalam pemikirannya. saya telah memilih pergerakan lompat pencuri. ANALISIS PERGERAKAN Fasa pertama adalah fasa persediaan. aksi pergerakan lompat pencuri ini hampir memenuhi kesemua elemen pergerakan asas aksi laban ini. Setelah membuat sedikit penyelidikan. Pelaku gimnastik yang sudah membayangkan segala yang bakal dia lakukan akan memulakan larian di samping focus terhadap apa yang ingin dilakukannya dan kawasan yang ditujunya. ANALISIS PERGERAKAN LABAN Bagi menganalisis aksi laban ini.

Fasa kelima ialah Fasa mengapung. Fasa lonjakan daya ini pelaku akan mengenakan untuk melonjakkan badan keatas dan kehadapan ke arah lombol. pelaku akan terapung sedikit kerana daya yang dikenakan sebelum ini.GIMNASTIK Fasa ketiga iaitu fasa persediaan lompatan. pelaku akan mengamalkan aksi laban „flick‟ kerana terdapat sedikit pergerakan di bahagian pergelangan kaki untuk menolak badan sedikit secara pantas untuk menganjal ke papan anjal. Pada fasa ini. Fasa keempat pula adalah fasa lonjakan. Tangan pelaku akan bersedia untuk memegang lombol untuk aksi seterusnya. pelaku akan mengenakan aksi laban „punch‟ dimana pergerakan yang kuat dikenakan pada bahagian kaki untuk melonjak. Pada ketika ini. Pada waktu ini. aksi laban „float‟ dikenakan oleh pelaku kerana dia berada dalam keadaan terapung seketika sementara tangan mencecah lombol. Pada waktu ini. pelaku melompat sedikit secara “single take off” menuju di atas papan anjal. 14 . Pada fasa ini.

terdapat 3 aksi laban yang digunakan iaitu „press‟.GIMNASTIK Fasa ke keenam ialah fasa kemuncak. Pada fasa mendarat. kedua-dua belah kaki mendarat serentak dan dibengkokkan sedikit untuk menyerap daya. Pada fasa ini. „wring‟ dan „slash‟. Press dapat dilihat daripada tangan yang menampung berat badan manakala wring pula apabila badan dan pinggang dipulas dari belakang kehadapan manakala slash pula ketika kaki seolah-olah sedikit menedang kehadapan untuk menstabilkan badan. 15 . Pada fasa ini. Badan dicondongkan sedikit untuk merendahkan gravity. Fasa ketujuh ialah fasa pendaratan. pelaku selepas melompat akan menahan tangannya lalu mengilas kakinya dan ini dinamakan lompat pencuri. Tangan seolah-olah membuat aksi laban „slash‟ untuk mengimbang badan.

6. Pada fasa ini. pelaku akan membetulkan pendarata mereka. Saya memilih alat ini setelah membuat sedikit kajian berkenaannya. 16 .GIMNASTIK Fasa yang terakhir ialah fasa penamat. ALAT REKACIPTA ATAU ALAT REKAGANTI ALAT MEREKAGANTI PENERANGAN Saya telah memilih kerusi lipat sebagai alat untuk merekaganti sebagai alat bantu mengajar kemahiran membuat aksi rotasi sisi ataupun side rotation. Mereka akan berdiri tegak dan menghabiskan aksi gimnastiknya. kerusi lipat ini mampu menampung beban yang sangat tinggi. Kerusi lipat ini mudah dibawa dan ianya lebih kurang sama tinggi dengan bangku rendah yang terdapat di gymnasium. Malahan.

pelaku bolehlah mencuba diatas lantai. Selepas berlatih diatas kerusi lipat.GIMNASTIK 7. tangan berada di dalam keadaan lurus. Dinasihatkan pada awalnya dibuat pada 1 garisan lurus supaya dapat dilihat rotasinya adakah selari ataupun tidak. Justeru itu. Barulah sempurna pergerakan ini dapat dihasilkan. GAMBAR 17 . Pelaku perlu meletakkan kedua belah tangan di atas kerusi lipat dan melonjak kedua-dua belah kaki. Penggunaan kerusi lipat ini mampu meningkatkan keyakinan ahli gimnastik yang mahu melakukan aksi ini. Pada saat kaki dilonjakkan. BUTIRAN MENGAJAR KEMAHIRAN ASAS BUTIRAN MENGAJAR Berdasarkan gambar disebelah. Pada ketika ini. Kekuatan tangan memainkan peranan ketika ini. Pelaku akan berjaya membuat aksi ini selari pada awalan dan akhiran aksi. pelaku akan dapat meningkatkan kemahiran sebelum melakukan aksi sebenar diatas lantai. Aksi ini jika dibuat diatas lantai. Kemudian dengan lonjakan dan imbangan yang baik. tangan yang mengampu hendaklah lurus dan kuat disamping imbangan yang baik dilatih diatas kerusi lipat. dapat dilihat bahawa pelaku sedang berlatih menggunakan kerusi lipat untuk membuat aksi side rotation. daya lonjakan yang dikenakan adalah rendah berbanding jika daya yang dikenakan ketika berlatih di atas kerusi lipat. Kaki di slash kan untuk mengimbangi badan. badan akan berjaya membuat rotasi dengan selamat. aksi laban press dan slash digunakan. Ulang pergerakan ini sehingga berjaya mendapatkan pergerakan yang cantik. Dengan menggunakan kerusi lipat ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful