P. 1
Sejarah Perkembangan Gimnastik Di Malaysia

Sejarah Perkembangan Gimnastik Di Malaysia

|Views: 13|Likes:
Published by faizah_harun_2
gimnastik
gimnastik

More info:

Published by: faizah_harun_2 on Apr 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/10/2014

pdf

text

original

GIMNASTIK

1. SEJARAH PERKEMBANGAN GIMNASTIK DI MALAYSIA

Gimnastik telah pun diajar di sekolah-sekolah dan maktab-maktab perguruan melalui mata pelajar Pendidikan Jasmani sejak zaman penjajahan lagi, iaitu kira-kira dalam tahun 1900. Murid-murid hanya diajar senaman lantai, imbangan dan melombol. Pertandingan gimnastik antara sekolah-sekolah yang pertama telah diadakan pada 24 November 1962 bertempat di Dewan Perhimpunan Cina, Kuala Lumpur bagi muridmurid lelaki sahaja. Pertandingan untuk murid-murid perempuan hanya dapat diadakan pada tahun 1980 sahaja.

Gimnastik telah mendapat sambutan ramai melalui pertunjukan di perayaan Hari Kebangsaaan dan temasya sukan sekolah-sekolah setelah Malaysia mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Malangnya sehingga kini penyertaan dari negeri-negeri tidaklah begitu menggalakkan dan boleh dikatakan setiap tahun hanya antara lima negeri yang mengambil bahagian daripada 14 negeri yang menganggotai Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. Negeri-negeri yang aktif dan sering mengambil bahagian dalam pertandingan-pertandingan gimnastik, khususnya peringkat sekolah-sekolah terdiri daripada Selangor, Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Perak dan Negeri Sembilan.

1

keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. JENIS KEMAHIRAN UNTUK ATLIT LELAKI DAN WANITA DI PERINGKAT ANTARABANGSA Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan . Acara yang dipertandingkan bagi ahli gimnastik lelaki ialah : Senam Lantai Kekuda Pelana Gelang 2 .GIMNASTIK 2. Dalam kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik. keseimbangan dan ketepatan pergerakan. setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan.

GIMNASTIK Lombol Palang Sejajar Palang Tunggal 3 .

GIMNASTIK Gimnas wanita pula bertanding dalam empat acara iaitu: Senaman lantai Lombol Palang Bertingkat Batang Titian 4 .

Otot yang terlibat ialah otot-otot bahagian tangan dan kaki. ruang dan masa perlu mengikut arah ke hadapan dengan cepat dan 5 . c. Press (menekan). kaki. Kuasa dan tekanan digunakan untuk mengawal aksi usaha yang dilakukan. b. dan bertenaga. Berat. Merupakan pergerakan yang cepat. Bermaksud pergerakan tegas. lutut atau jari keatas sesuatau permukaan atau anggota badan yang lain. Lejang dilakukan mengunakan kaki. ruang dan masa berguna dalam aksi usaha menekan ini untuk menghasilkan kawalan pergerakan yang lancar dan licin. b. Melejang . Berat badan. kuat. Punch (melejang/meradak). JENIS AKSI USAHA ASAS PERGERAKAN LABAN SIMBOL PERGERAKAN PENERANGAN 1. Radak dilakukan dengan tangan.GIMNASTIK 3. Tekan boleh dilakukan dengan kedua-dua belah tangan.kuat dan bertenaga secara serta merta dan secara langsung. Meradak Perbuatan menusukkan benda yang panjang serta tajam kepada sesuatu benda lain. 2. a. a.

3. Pergerakan yang dilakukan secara bertentangan arah antara bahagian pinggul dan bahagian atas badan dinamakan pulas. 6 . Ruang dan masa perlu digunakan dengan baik. Tangan dan siku berperanan penting dalam aktiviti ini. Wring (memulas). b. Manakala. Tubuh akan mengecil. berat badan perlu dikawal dalam melakukan aksi usaha memulas ini. a.GIMNASTIK menggunakan tekanan yang tinggi. mengetat dan melonggar. membesar. Otot yang terlibat ialah otot-otot dibahagian obdomen.

Ia dilakukan dengan melonjakkan badan naik ke atas dengan pantas. 5. Pergerakan yang cepat dan serta merta.GIMNASTIK 4. Otot yang terlibat ialah kuadrisep femoris dan hamstring. 7 . trisep. Ia bermakna setiap pergerakan yang dilakukan seharusnya terkawal dan lakuan pada anggota badan adalah berbeza. a. tenang dan tidak berliku-liku dan kawal lambat dan terus. a. b. Glide ( melungsur/melucur). Slash (mencantas). manakala ruang melawannya. bisep dan latissimusdorsi. Merupakan pergerakan licin. Otot yang terlibat ialah deltoid. Berat dan masa mengikut aksi usaha ini. Berat badan dan masa mengikut ruang untuk pergerakan mencantas ini. Ruang yang digunakan adalah bebas. b. Sokongan bagi setiap anggota badan amat penting untuk tekanan yang bertentangan dihasilkan ke arah pergerakan tidak terhad agar dapat dilakukan dengan jayanya. Aksi menyabit rumput ialah satu contoh pergerakan mencantas.

8 . Keseluruhan badan berasa cergas dan bersedia melakukan pergerakan yang laju. Dab (mencecah). b. Bahagian tubuh badan melakukan pergerakan serta merta secara halus dan terus. lutut. Dilakukan dengan cepat dari satu tempat ke satu tempat yang lain.GIMNASTIK 6. Bahagian badan yang digunakan ialah kaki. tapak tangan. a. Ruang dan masa membantu beban berat badan untuk menghasilkan pergerakan yang kemas dan licin. siku. dan sebagainya. tumit.

b. Ruang yang sesuai pula dapat memberikan satu arah tarikan dan penggunaannya di setiap bahagian dengan sebaik-baiknya. 9 . Tekanan digunakan untuk mendapat kuasa dalam membantu menampung berat badan. a. leher dan kaki semasa melakukan aksi usaha terbang ini. kepala. Pergelangan tangan. halaus dan ringan dengan mengunakan jari dan tangan serta secara kawal lambat. Otot yang terlibat ialah otot pergelangan tangan dan kaki. b. jari. Berat badan memberikan tekanan kekuatan keanjalan. Flick (merenjis/memetik). Aksi ketis atau renjis ialah pergerakan yang cepat. dan siku digunakan untuk mendahului pergerakan. c. Float (terapung). Merupakan pergerakan yang lemah.GIMNASTIK 7. lembut. a. riang dengan gerak isyarat yang berselerak. 8.

GIMNASTIK 4. GAMBAR FOTO KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK PRESS (MENEKAN) GAMBAR FOTO PUNCH (MELEJANG/MERADAK) WRING (MEMULAS) 10 .

GIMNASTIK SLASH (MENCANTAS) GLIDE (MELUNCUR/MENGGELUNGSUR) DAB (MENCECAH) 11 .

GIMNASTIK FLOAT (TERAPUNG) FLICK (MERENJIS/MEMETIK) 12 .

pelaku akan mengangkat tangan tanda sudah bersedia untuk melakukan aksi. GAMBAR PERGERAKAN Fasa kedua ialah Fasa penujuan. Apabila segala pergerakan yang bakal dia lakukan telah dia fantasikan di dalam pemikirannya. Pada fasa persediaan ini. ANALISIS PERGERAKAN Fasa pertama adalah fasa persediaan. 13 . pelaku gimnastik ini sedang membayangkan apa yang bakal dia lakukan untuk melompat lombol yang berada di hadapannya. ANALISIS PERGERAKAN LABAN Bagi menganalisis aksi laban ini. aksi pergerakan lompat pencuri ini hampir memenuhi kesemua elemen pergerakan asas aksi laban ini. Pelaku gimnastik yang sudah membayangkan segala yang bakal dia lakukan akan memulakan larian di samping focus terhadap apa yang ingin dilakukannya dan kawasan yang ditujunya. saya telah memilih pergerakan lompat pencuri. Setelah membuat sedikit penyelidikan.GIMNASTIK 5. Disini pelaku akan mengagak kelajuannya.

pelaku akan terapung sedikit kerana daya yang dikenakan sebelum ini. aksi laban „float‟ dikenakan oleh pelaku kerana dia berada dalam keadaan terapung seketika sementara tangan mencecah lombol. Tangan pelaku akan bersedia untuk memegang lombol untuk aksi seterusnya. pelaku akan mengenakan aksi laban „punch‟ dimana pergerakan yang kuat dikenakan pada bahagian kaki untuk melonjak. Pada ketika ini. Fasa keempat pula adalah fasa lonjakan. 14 . Pada waktu ini. Fasa kelima ialah Fasa mengapung.GIMNASTIK Fasa ketiga iaitu fasa persediaan lompatan. pelaku melompat sedikit secara “single take off” menuju di atas papan anjal. pelaku akan mengamalkan aksi laban „flick‟ kerana terdapat sedikit pergerakan di bahagian pergelangan kaki untuk menolak badan sedikit secara pantas untuk menganjal ke papan anjal. Pada waktu ini. Fasa lonjakan daya ini pelaku akan mengenakan untuk melonjakkan badan keatas dan kehadapan ke arah lombol. Pada fasa ini. Pada fasa ini.

kedua-dua belah kaki mendarat serentak dan dibengkokkan sedikit untuk menyerap daya. Press dapat dilihat daripada tangan yang menampung berat badan manakala wring pula apabila badan dan pinggang dipulas dari belakang kehadapan manakala slash pula ketika kaki seolah-olah sedikit menedang kehadapan untuk menstabilkan badan. Badan dicondongkan sedikit untuk merendahkan gravity. Pada fasa ini. pelaku selepas melompat akan menahan tangannya lalu mengilas kakinya dan ini dinamakan lompat pencuri. Pada fasa ini. Tangan seolah-olah membuat aksi laban „slash‟ untuk mengimbang badan. terdapat 3 aksi laban yang digunakan iaitu „press‟. „wring‟ dan „slash‟. Fasa ketujuh ialah fasa pendaratan.GIMNASTIK Fasa ke keenam ialah fasa kemuncak. Pada fasa mendarat. 15 .

kerusi lipat ini mampu menampung beban yang sangat tinggi. Malahan. Kerusi lipat ini mudah dibawa dan ianya lebih kurang sama tinggi dengan bangku rendah yang terdapat di gymnasium. 6. Mereka akan berdiri tegak dan menghabiskan aksi gimnastiknya. ALAT REKACIPTA ATAU ALAT REKAGANTI ALAT MEREKAGANTI PENERANGAN Saya telah memilih kerusi lipat sebagai alat untuk merekaganti sebagai alat bantu mengajar kemahiran membuat aksi rotasi sisi ataupun side rotation. Pada fasa ini. 16 .GIMNASTIK Fasa yang terakhir ialah fasa penamat. pelaku akan membetulkan pendarata mereka. Saya memilih alat ini setelah membuat sedikit kajian berkenaannya.

tangan yang mengampu hendaklah lurus dan kuat disamping imbangan yang baik dilatih diatas kerusi lipat. pelaku akan dapat meningkatkan kemahiran sebelum melakukan aksi sebenar diatas lantai. BUTIRAN MENGAJAR KEMAHIRAN ASAS BUTIRAN MENGAJAR Berdasarkan gambar disebelah. aksi laban press dan slash digunakan. pelaku bolehlah mencuba diatas lantai. Pada ketika ini. Pelaku perlu meletakkan kedua belah tangan di atas kerusi lipat dan melonjak kedua-dua belah kaki. Pada saat kaki dilonjakkan. Kemudian dengan lonjakan dan imbangan yang baik.GIMNASTIK 7. Penggunaan kerusi lipat ini mampu meningkatkan keyakinan ahli gimnastik yang mahu melakukan aksi ini. daya lonjakan yang dikenakan adalah rendah berbanding jika daya yang dikenakan ketika berlatih di atas kerusi lipat. Dinasihatkan pada awalnya dibuat pada 1 garisan lurus supaya dapat dilihat rotasinya adakah selari ataupun tidak. Aksi ini jika dibuat diatas lantai. badan akan berjaya membuat rotasi dengan selamat. Kekuatan tangan memainkan peranan ketika ini. Justeru itu. Barulah sempurna pergerakan ini dapat dihasilkan. Selepas berlatih diatas kerusi lipat. tangan berada di dalam keadaan lurus. Pelaku akan berjaya membuat aksi ini selari pada awalan dan akhiran aksi. Kaki di slash kan untuk mengimbangi badan. dapat dilihat bahawa pelaku sedang berlatih menggunakan kerusi lipat untuk membuat aksi side rotation. GAMBAR 17 . Ulang pergerakan ini sehingga berjaya mendapatkan pergerakan yang cantik. Dengan menggunakan kerusi lipat ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->