GIMNASTIK

1. SEJARAH PERKEMBANGAN GIMNASTIK DI MALAYSIA

Gimnastik telah pun diajar di sekolah-sekolah dan maktab-maktab perguruan melalui mata pelajar Pendidikan Jasmani sejak zaman penjajahan lagi, iaitu kira-kira dalam tahun 1900. Murid-murid hanya diajar senaman lantai, imbangan dan melombol. Pertandingan gimnastik antara sekolah-sekolah yang pertama telah diadakan pada 24 November 1962 bertempat di Dewan Perhimpunan Cina, Kuala Lumpur bagi muridmurid lelaki sahaja. Pertandingan untuk murid-murid perempuan hanya dapat diadakan pada tahun 1980 sahaja.

Gimnastik telah mendapat sambutan ramai melalui pertunjukan di perayaan Hari Kebangsaaan dan temasya sukan sekolah-sekolah setelah Malaysia mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Malangnya sehingga kini penyertaan dari negeri-negeri tidaklah begitu menggalakkan dan boleh dikatakan setiap tahun hanya antara lima negeri yang mengambil bahagian daripada 14 negeri yang menganggotai Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. Negeri-negeri yang aktif dan sering mengambil bahagian dalam pertandingan-pertandingan gimnastik, khususnya peringkat sekolah-sekolah terdiri daripada Selangor, Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Perak dan Negeri Sembilan.

1

keseluruhan dan individu untuk setiap alatan. setiap pasukan akan merebut tiga kategori kejuaraan iaitu berpasukan. JENIS KEMAHIRAN UNTUK ATLIT LELAKI DAN WANITA DI PERINGKAT ANTARABANGSA Seseorang ahli gimnastik dinilai dari segi kekuatan . keseimbangan dan ketepatan pergerakan. Acara yang dipertandingkan bagi ahli gimnastik lelaki ialah : Senam Lantai Kekuda Pelana Gelang 2 .GIMNASTIK 2. Dalam kejohanan gimnastik dunia dan sukan olimpik.

GIMNASTIK Lombol Palang Sejajar Palang Tunggal 3 .

GIMNASTIK Gimnas wanita pula bertanding dalam empat acara iaitu: Senaman lantai Lombol Palang Bertingkat Batang Titian 4 .

ruang dan masa berguna dalam aksi usaha menekan ini untuk menghasilkan kawalan pergerakan yang lancar dan licin. Melejang . Lejang dilakukan mengunakan kaki. Radak dilakukan dengan tangan. 2. lutut atau jari keatas sesuatau permukaan atau anggota badan yang lain. a. Meradak Perbuatan menusukkan benda yang panjang serta tajam kepada sesuatu benda lain. ruang dan masa perlu mengikut arah ke hadapan dengan cepat dan 5 . JENIS AKSI USAHA ASAS PERGERAKAN LABAN SIMBOL PERGERAKAN PENERANGAN 1. Press (menekan). kuat. b.kuat dan bertenaga secara serta merta dan secara langsung. Punch (melejang/meradak). c. Merupakan pergerakan yang cepat. Bermaksud pergerakan tegas. Tekan boleh dilakukan dengan kedua-dua belah tangan. Berat. a. Otot yang terlibat ialah otot-otot bahagian tangan dan kaki. kaki. Berat badan.GIMNASTIK 3. b. dan bertenaga. Kuasa dan tekanan digunakan untuk mengawal aksi usaha yang dilakukan.

a. Otot yang terlibat ialah otot-otot dibahagian obdomen. Wring (memulas). mengetat dan melonggar. b.GIMNASTIK menggunakan tekanan yang tinggi. Ruang dan masa perlu digunakan dengan baik. membesar. 6 . Manakala. 3. berat badan perlu dikawal dalam melakukan aksi usaha memulas ini. Tangan dan siku berperanan penting dalam aktiviti ini. Pergerakan yang dilakukan secara bertentangan arah antara bahagian pinggul dan bahagian atas badan dinamakan pulas. Tubuh akan mengecil.

7 . Slash (mencantas). Aksi menyabit rumput ialah satu contoh pergerakan mencantas. Glide ( melungsur/melucur). Merupakan pergerakan licin. b. Otot yang terlibat ialah kuadrisep femoris dan hamstring. Ia dilakukan dengan melonjakkan badan naik ke atas dengan pantas. Otot yang terlibat ialah deltoid. bisep dan latissimusdorsi. a. b. tenang dan tidak berliku-liku dan kawal lambat dan terus.GIMNASTIK 4. a. Ruang yang digunakan adalah bebas. Pergerakan yang cepat dan serta merta. Berat badan dan masa mengikut ruang untuk pergerakan mencantas ini. Ia bermakna setiap pergerakan yang dilakukan seharusnya terkawal dan lakuan pada anggota badan adalah berbeza. Sokongan bagi setiap anggota badan amat penting untuk tekanan yang bertentangan dihasilkan ke arah pergerakan tidak terhad agar dapat dilakukan dengan jayanya. Berat dan masa mengikut aksi usaha ini. 5. manakala ruang melawannya. trisep.

Dab (mencecah). dan sebagainya. Bahagian badan yang digunakan ialah kaki. lutut. Ruang dan masa membantu beban berat badan untuk menghasilkan pergerakan yang kemas dan licin. a. Dilakukan dengan cepat dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Keseluruhan badan berasa cergas dan bersedia melakukan pergerakan yang laju. siku.GIMNASTIK 6. Bahagian tubuh badan melakukan pergerakan serta merta secara halus dan terus. tapak tangan. tumit. b. 8 .

b. Merupakan pergerakan yang lemah. dan siku digunakan untuk mendahului pergerakan. a. Float (terapung). Berat badan memberikan tekanan kekuatan keanjalan. c. Flick (merenjis/memetik). Ruang yang sesuai pula dapat memberikan satu arah tarikan dan penggunaannya di setiap bahagian dengan sebaik-baiknya. lembut. b. kepala. riang dengan gerak isyarat yang berselerak. leher dan kaki semasa melakukan aksi usaha terbang ini. Tekanan digunakan untuk mendapat kuasa dalam membantu menampung berat badan. 8. 9 . jari.GIMNASTIK 7. a. Aksi ketis atau renjis ialah pergerakan yang cepat. halaus dan ringan dengan mengunakan jari dan tangan serta secara kawal lambat. Otot yang terlibat ialah otot pergelangan tangan dan kaki. Pergelangan tangan.

GAMBAR FOTO KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK KEMAHIRAN ASAS GIMNASTIK PRESS (MENEKAN) GAMBAR FOTO PUNCH (MELEJANG/MERADAK) WRING (MEMULAS) 10 .GIMNASTIK 4.

GIMNASTIK SLASH (MENCANTAS) GLIDE (MELUNCUR/MENGGELUNGSUR) DAB (MENCECAH) 11 .

GIMNASTIK FLOAT (TERAPUNG) FLICK (MERENJIS/MEMETIK) 12 .

GIMNASTIK 5. ANALISIS PERGERAKAN LABAN Bagi menganalisis aksi laban ini. Disini pelaku akan mengagak kelajuannya. 13 . GAMBAR PERGERAKAN Fasa kedua ialah Fasa penujuan. ANALISIS PERGERAKAN Fasa pertama adalah fasa persediaan. aksi pergerakan lompat pencuri ini hampir memenuhi kesemua elemen pergerakan asas aksi laban ini. pelaku gimnastik ini sedang membayangkan apa yang bakal dia lakukan untuk melompat lombol yang berada di hadapannya. Apabila segala pergerakan yang bakal dia lakukan telah dia fantasikan di dalam pemikirannya. Setelah membuat sedikit penyelidikan. Pelaku gimnastik yang sudah membayangkan segala yang bakal dia lakukan akan memulakan larian di samping focus terhadap apa yang ingin dilakukannya dan kawasan yang ditujunya. saya telah memilih pergerakan lompat pencuri. pelaku akan mengangkat tangan tanda sudah bersedia untuk melakukan aksi. Pada fasa persediaan ini.

pelaku akan mengamalkan aksi laban „flick‟ kerana terdapat sedikit pergerakan di bahagian pergelangan kaki untuk menolak badan sedikit secara pantas untuk menganjal ke papan anjal. Fasa keempat pula adalah fasa lonjakan. pelaku akan mengenakan aksi laban „punch‟ dimana pergerakan yang kuat dikenakan pada bahagian kaki untuk melonjak. Pada fasa ini. pelaku akan terapung sedikit kerana daya yang dikenakan sebelum ini. Pada ketika ini. Fasa lonjakan daya ini pelaku akan mengenakan untuk melonjakkan badan keatas dan kehadapan ke arah lombol. aksi laban „float‟ dikenakan oleh pelaku kerana dia berada dalam keadaan terapung seketika sementara tangan mencecah lombol. pelaku melompat sedikit secara “single take off” menuju di atas papan anjal. Fasa kelima ialah Fasa mengapung. Pada waktu ini. Tangan pelaku akan bersedia untuk memegang lombol untuk aksi seterusnya. Pada waktu ini. Pada fasa ini.GIMNASTIK Fasa ketiga iaitu fasa persediaan lompatan. 14 .

Press dapat dilihat daripada tangan yang menampung berat badan manakala wring pula apabila badan dan pinggang dipulas dari belakang kehadapan manakala slash pula ketika kaki seolah-olah sedikit menedang kehadapan untuk menstabilkan badan. 15 . kedua-dua belah kaki mendarat serentak dan dibengkokkan sedikit untuk menyerap daya. Pada fasa ini. „wring‟ dan „slash‟. Tangan seolah-olah membuat aksi laban „slash‟ untuk mengimbang badan. Badan dicondongkan sedikit untuk merendahkan gravity. Pada fasa mendarat. Pada fasa ini. Fasa ketujuh ialah fasa pendaratan. terdapat 3 aksi laban yang digunakan iaitu „press‟.GIMNASTIK Fasa ke keenam ialah fasa kemuncak. pelaku selepas melompat akan menahan tangannya lalu mengilas kakinya dan ini dinamakan lompat pencuri.

16 . Pada fasa ini. 6. Malahan. Mereka akan berdiri tegak dan menghabiskan aksi gimnastiknya. Saya memilih alat ini setelah membuat sedikit kajian berkenaannya. kerusi lipat ini mampu menampung beban yang sangat tinggi.GIMNASTIK Fasa yang terakhir ialah fasa penamat. pelaku akan membetulkan pendarata mereka. ALAT REKACIPTA ATAU ALAT REKAGANTI ALAT MEREKAGANTI PENERANGAN Saya telah memilih kerusi lipat sebagai alat untuk merekaganti sebagai alat bantu mengajar kemahiran membuat aksi rotasi sisi ataupun side rotation. Kerusi lipat ini mudah dibawa dan ianya lebih kurang sama tinggi dengan bangku rendah yang terdapat di gymnasium.

daya lonjakan yang dikenakan adalah rendah berbanding jika daya yang dikenakan ketika berlatih di atas kerusi lipat. tangan yang mengampu hendaklah lurus dan kuat disamping imbangan yang baik dilatih diatas kerusi lipat. pelaku bolehlah mencuba diatas lantai. Dengan menggunakan kerusi lipat ini. BUTIRAN MENGAJAR KEMAHIRAN ASAS BUTIRAN MENGAJAR Berdasarkan gambar disebelah. aksi laban press dan slash digunakan. Justeru itu. tangan berada di dalam keadaan lurus. Ulang pergerakan ini sehingga berjaya mendapatkan pergerakan yang cantik. Kaki di slash kan untuk mengimbangi badan.GIMNASTIK 7. GAMBAR 17 . badan akan berjaya membuat rotasi dengan selamat. pelaku akan dapat meningkatkan kemahiran sebelum melakukan aksi sebenar diatas lantai. Dinasihatkan pada awalnya dibuat pada 1 garisan lurus supaya dapat dilihat rotasinya adakah selari ataupun tidak. Kemudian dengan lonjakan dan imbangan yang baik. Selepas berlatih diatas kerusi lipat. dapat dilihat bahawa pelaku sedang berlatih menggunakan kerusi lipat untuk membuat aksi side rotation. Kekuatan tangan memainkan peranan ketika ini. Pelaku akan berjaya membuat aksi ini selari pada awalan dan akhiran aksi. Barulah sempurna pergerakan ini dapat dihasilkan. Pelaku perlu meletakkan kedua belah tangan di atas kerusi lipat dan melonjak kedua-dua belah kaki. Aksi ini jika dibuat diatas lantai. Pada ketika ini. Pada saat kaki dilonjakkan. Penggunaan kerusi lipat ini mampu meningkatkan keyakinan ahli gimnastik yang mahu melakukan aksi ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful