LAPORAN EKSPERIMEN 1 Tajuk Pengenalan : Keperluan Asas Tumbuhan : Tumbuhan memerlukan beberapa sumber penting untuk tumbuh seperti

cahaya matahari, CO nutrisi dan beberapa elemen. Cahaya matahari adalah sangat penting untuk proses fotosistesis kerana ia membekalan tenaga yang diperlukan untuk menjalankan reaksi kimia. Objektif Bahan Prosedur : Untuk mengenal pasti keperluan asas tumbuh terhadp cahaya matahari, : Tumbuhan dengan daun yang besar , kertas hitam, klip kertas :

1. Tutup bahagian atas sehelai daun dengan kertas hitam 2. Klipkan kertas hitam tersebut dengan klip kertas. 3. Biarkan selama 7 hari dibawah cahaya matahari. 4. Perhatikan keadaan daun selepas 7 hari. 5. Selepas 7 hari buka kertas hitam yang menutupi permukaan daun. 6. Rekodkan penemuan kamu di dalam jadual di bawah. Keadaan Daun sebelum penyiasatan Berwarna hijau Keadaan Daun selepas 7 hari Ada tompokan kuning

Jadual 1 Pemerhatian :

Kertas Hitam

Tompokan kuning

Klip Kertas

Semasa penyiasatan Perbincangan Soalan : :

Selepas 7 hari

1. Apakah yang akan terjadi jika hanya permukaan atas sahaja yang ditutup dengan kertas hitam? Apabila bahagian atas daun sahaja yang ditutup dengan kertas hitam bertukar kekuningan kerana cahaya matahari tidak dapat menembusi daun akan menyebabkan proses fotosintesis tidak dapat berlaku kerana liang-liang stoma yang membenarkan karbon dioksida masuk ke permukaan daun akan tersekat. akhirnya akan menyebabkan daun menjadi layu dan mati. 2 . Adakah daun akan mati jika kertas hitam ditanggalkan selepas satu hari? Daun tersebut tidak akan mati sekiranya kertas hitam ditanggalkan selepas satu hari sahaja. 3. Apakah yang akan terjadi jika hanya separuh bahagian daripada daun ditutup kertas hitam? Sekiranya hanya separuh bahagian daun ditutup dengan kertas hitam, ini akanmenyebabkan perubahan warna pada daun iaitu warna kekuningan pada bahagian daun yang tertutup dan hijau pada bahagian yang tidak tertutup. 4. Apa yang terjadi pada daun selepas kertas hitam ditanggalkan?Perhatikan untuk beberapa hari. Daun tersebut akan bertukar kembali ke warna hijau.

Kesimpulan : Tumbuhan memerlukan cahaya matahari untuk hidup.

LAPORAN EKSPERIMEN 2 Tajuk Pengenalan : Keperluan Asas Tumbuhan : Tumbuhan memerlukan beberapa sumber penting untuk tumbuh seperti air, cahaya matahari, CO nutrisi dan beberapa elemen. Objektif Bahan Prosedur :Untuk mengenal pasti keperluan asas tumbuh terhadap air, : Kacang hijau, air, pot bunga kecil / bekas, tanah humus. :

1. Beberapa biji Kacang hijau ditanam di dalam dua buah pot bunga kecil yang telah dipenuhi dengan tanah humus. 2. Labelkan pot A dan B 3. Kedua-dua pot bunga kecil diletakkan di bawah cahaya matahari.

4. Pot A bunga disiramkan dengan air secukupnya, manakala pot B tidak disiramkan dengan air.

Air

Tiada Air

Pot A

Pot B

5. Perhatikan apa yang terjadi ke atas kacang hijau tersebut selepas beberapa hari.

Pot A

Pot B

6. Catatkan pemerhatian didalam jadual dibawah.

Bilangan Hari 1 4

Keadaan Kacang hijau Pot A Pot B Tumbuh Tiada perubahan

Jadual 2 Perbincangan Soalan : 1. Apakah yang akan terjadi jika kedua-dua pot tidak disiram dengan air ? Apabila kedua- dua pot tidak disiram dengan air maka biji kacang hijau tidak akan tumbuh kerana air merupakan keperluan asas bagi tumbuhan untuk hidup. 2 . Adakah Biji benih didalam Pot A akan tumbuh sekiranya diletakkan didalam almari ? Biji benih akan tumbuh walaupun tidak mendapat cahaya matahari kerana pada peringkat pertumbuhan biji benih , ia tidak memerlukan cahaya untuk bercambah. Biji benih hanya memerlukan air dan suhu yang sesuai untuk bercambah. 3. Apakah yang akan terjadi jika tanah humus digantikan dengan kapas lembap? Biji benih akan tumbuh kerana terdapat air. Manakala tanah bukanlah keperluan asas untuk proses percambahan. Biji benih akan tumbuh didalam sebarang medium jika ada air. Kesimpulan : Tumbuhan memerlukan air untuk hidup :

LAPORAN EKSPERIMEN 3 Tajuk Pengenalan : Keperluan Asas Tumbuhan : Tumbuhan memerlukan beberapa sumber penting untuk tumbuh seperti udara, air, cahaya matahari, nutrisi dan beberapa elemen. Objektif Bahan Prosedur :Untuk mengenal pasti keperluan asas tumbuh terhadp udara : Kacang hijau, air, cawan plastic , tanah humus / kapas. :

1. Beberapa biji kacang hijau diletakkan di dalam dua cawan plastik yang telah dimasukkan kapas basah. 2. Labelkan cawan A dan B. 3. Tutupkan cawan A dengan plastik. Manakala cawan B dibiarkan terdedah. 4. Perhatikan apa yang terjadi ke atas kacang hijau tersebut selepas beberapa hari.

Plasti k

Cawan A

Cawan B

5. Catatkan pemerhatian didalam jadual dibawah. Bilangan Hari 1 4 Keadaan Kacang hijau Cawan A Cawan B Tiada perubahan Tumbuh Jadual 3 Perbincangan Soalan : :

1. Apakah yang akan terjadi jika cawan B juga ditutup dengan plastik ? Biji benih tidak akan tumbuh walaupun mempunyai air kerana udara merupakan keperluan asas bagi tumbuhan. 2 . Apakah yang akan berlaku jika kedua-dua cawan disimpan didalam bekas kedap udara ? Biji benih tidak akan tumbuh kerana tiada udara. 3. Ramalkan apa yang berlaku jika ujikaji diatas dijalankan di Bulan? Biji benih Tidak akan tumbuh kerana di bulan tidak mempunyai atmosfera dan keadaan di bulan tidak sesuai untuk benda hidup Kesimpulan : Tumbuhan memerlukan udara untuk hidup.

Rujukan

:

http://www.edu/basic needs http:// www.livingthings.com/ Dr. Fauzan Ahmad (2009)Nexus Vista.Malaysia. Sasbadi