IPG KAMPUS TUN HUSSEIN ONN

KERTAS KERJA LATIHAN KEBAKARAN dan LATIHAN MENGOSONGKAN BANGUNAN 2010
TARIKH : 13 dan 14 OGOS 2010 (JUMAAT-SABTU)

ANJURAN BIRO KOLEJ KEDIAMAN JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR dan JABATAN HAL EHWAL PELAJAR

d) Pelatih berupaya menjalani latihan menyelamat dengan penuh disiplin. . BIRO KEDIAMAN JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR dan JABATAN HAL EHWAL PELAJAR Bayaran Penyertaan Tiada 5. Objektif a) Menambahkan pengetahuan dan pengalaman kepada bakal guru kaedah menyelamatkan diri ketika kebakaran/kecemasan b) Meluaskan minda dan pemikiran terhadap kaedah yang sistematik dalam menyelamatkan diri dan mencegah risiko kebakaran c) Mendedahkan kepentingan usaha menyelamat oleh pihak bomba dan agensi keselamatan yang lain. 3. Tarikh Tempat Latihan Tempat Demonstrasi Tempat Seminar : 13 dan 14 OGOS 2010. Pendahuluan Matlamat program ini iaitu. Batu Pahat Johor : Dataran Meletak Kereta Pelawat/Pelajar : Dewan Seri Budiman 2. Pengelolaan. b) Melatih pelajar kaedah terbaik untuk menyelamatkan diri ketika kecemasan/kebakaran berlaku di asrama c) Menjalin hubungan yang erat bersama agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran.1. Tentatif Pelaksanaan. 4. (jumaat dan sabtu) : Kompleks Asrama IPG Kampus Tun Hussein Onn. a) Mendedahkan kepada pelajar pengalaman langsung menghadapi bahaya kebakaran.

Sapuan Bin Nawar @ Munawar Ketua Warden Unit Kediaman En Rauf Bin Ibrahim Penasihat J/Kuasa JPP Mohd Faiz Bin Mohd Baharan Yang di-Pertua JPP Mohamad Sufiyan Bin Samsudin Ketua Program Siti Fairuz Falijah Binti Mohd Noor Penolong Ketua Program Wan Aqmal Amir bin Wan Abdul Rahim Setiausaha Muhamad Syafiq bin Mokhtar Yazid Bendahari . Jawatankuasa Pengelolaan Latihan Kebakaran En. Rousliluddin Bin Ambia Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar En.6.

Memastikan program berjalan lancar.Menyediakan plan kecemasan JK Persiapan Tempat . Menguruskan surat jemputan untuk: . Pendaftaran dan Minuman Pelajar .Mengedarkan air minuman kepada setiap pelajar yang mendaftar.Pengarah dan Timbalan Pengarah . Muhammad Zawahir Bin Mohd Rusli (Ketua) Mohamad Amier Izuwan bin Kholil Syaiful Adlie bin Abd Rahman Mohd Shahrol Aizat bin Abd Latif (Ketua) Ketua-ketua aras Persatuan Bulan Sabit Merah Riyan Promprasit a/l Seet (ketua) Semua ketua dan penolong ketua blok Juruacara .menjadi juruacara sepanjang program berlansung. Abdul Munir Nurul Najwa .Menyediakan peralatan untuk acara seminar kesan kebakaran.Demonstrasi . Kawalan Keselamatan dan Plan Kecemasan .Menyediakan dan menguruskan keperluan alatan untuk latihan kebakaran . JK Peralatan .Membantu pasukan Bomba dan Penyelamat menyediakan peralatan .Ceramah/Pameran iv. Jawatankuasa Kerja Mohamad Sufiyan Bin Samsudin (Ketua) Siti Fairuz Falijah Binti Mohd Noor Mohd Shafiq bin Zulkiflee Urusetia i. Menguruskan surat edaran untuk para pelajar iii.Membantu pasukan Bomba dan Penyelamat dalam melaksanakan program .Memastikan keselamatan peserta .Ketua-ketua Jabatan dan pensyarah ii.7.Mendaftarkan pelajar .Menyediakan tempat untuk latihan kebakaran .Menetapkan tarikh dan program Latihan Kebakaran .Menyediakan tempat yang sesuai untuk acara seminar kesan kebakaran. Menguruskan jemputan untuk pihak Bomba dan Penyelamat Malaysia dengan tujuan: .Menyediakan senarai pelajar yang lengkap .

Pengangkutan Tiada Penutup Jawatankuasa Latihan Kebakaran kolej Kediaman IPGM Kampus Tun Hussein Onn memerlukan kerjasama semua pihak bagi menjayakannya dan berharap dengan adanya program ini akan dapat memberikan sumber inspirasi kepada peserta untuk menjadi guru yang kreatif dan proaktif.00 9. .00) Peralatan .00 Cenderamata kepada pasukan bomba 1. Bil 1 Kewangan Perkara Jamuan makan untuk tetamu jemputan dan VIP (30 orang x RM 5.Minyak petrol 10 liter = RM 18.00 RM RM 150.00 .Minyak diesel 10 liter = RM 18. Kos Peruntukan IPGM Kampus IPTHO Peruntukan IPGM Kampus IPTHO RM 36. 10.8. Banner 2.00 2 3 (diambil daripada stor IPG KTHO) JUMLAH RM 186.

. Jawankuasa Perwakilan Pelajar. (Mohamad Sufiyan Bin Samsudin) Biro Kolej Kediaman.Disediakan oleh: ……………………………. A. (En. Aziz bin Abu Bakar ) Pengarah IPGM Kampus Tun Hussein Onn Batu Pahat. Sapuan Bin Nawar @ Munawar) ………………………………… ( ) Dilluluskan / Tidak Diluluskan ……………………………………… ( Tuan Hj.. Disahkan oleh: ………………………………… (Mohd Faiz Bin Mohd Baharan) Yang Dipertua. Johor . Jawankuasa Perwakilan Pelajar Disemak oleh: Disokong oleh: ……………………………….

20 pagi 1. Pengarah. Para pelajar bersurai. 11.35 malam Butir-Butir Aktiviti Loceng amaran kebakaran akan dibunyikan. Pelajar diminta bergerak ke tapak latihan kebakaran Demonstrasi memadamkan kebakaran oleh pihak Bomba dan Penyelamat Malaysia Refleksi dan sesi soal jawab bersama pihak bomba.00 – 1. Semua penghuni Kolej Kediaman wajib meninggalkan bilik dan menuju ke tempat berkumpul seperti yang terdapat dalam plan kecemasan Pendaftaran pelajar. para pensyarah serta tetamu dijemput ke majlis jamuan.Tentatif Program 19 ogos 2010 (KHAMIS) LATIHAN KEBAKARAN MASA 11.35 – 12.00 malam 12.00 pagi 1.30 pagi .00 – 1.30 – 11.

75. Jalan Kluang 83009 Batu Pahat. Pertimbangan dan kelulusan daripada pihak tuan amat dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. Kebenaran Mengadakan Program Mengosongkan Bangunan 30 JULAI 2010 Latihan Kebakaran dan Latihan Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk. terima kasih. 2. Program tersebut akan diadakan pada 13 dan 14 Ogos 2010. program tersebut telah dirancang bagi memenuhi keperluan keselamatan dan latihan menyelamat dalam kalangan penghuni Kolej Kediaman IPG Kampus Tun Hussein Onn dengan kerjasama pihak Bomba dan Penyelamat Malaysia. Saya yang menurut perintah. 3. Adalah dimaklumkan. . Sekian. Johor Tuan Pengarah IPG Kampus Tun Hussein Onn Km 7.75 . Johor Melalui dan Salinan: Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar IPG Kampus Tun Hussein Onn Tuan. Tentatif program turut dilampir untuk rujukan tuan. Jalan Kluang 83009 Batu Pahat.Jawatankuasa Program Latihan Kebakaran Kolej Kediaman IPG Kampus Tun Hussein Onn Km 7.

……………………………………………… (MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN) Ketua Program .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful