IPG KAMPUS TUN HUSSEIN ONN

KERTAS KERJA LATIHAN KEBAKARAN dan LATIHAN MENGOSONGKAN BANGUNAN 2010
TARIKH : 13 dan 14 OGOS 2010 (JUMAAT-SABTU)

ANJURAN BIRO KOLEJ KEDIAMAN JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR dan JABATAN HAL EHWAL PELAJAR

d) Pelatih berupaya menjalani latihan menyelamat dengan penuh disiplin. (jumaat dan sabtu) : Kompleks Asrama IPG Kampus Tun Hussein Onn. Pendahuluan Matlamat program ini iaitu. Objektif a) Menambahkan pengetahuan dan pengalaman kepada bakal guru kaedah menyelamatkan diri ketika kebakaran/kecemasan b) Meluaskan minda dan pemikiran terhadap kaedah yang sistematik dalam menyelamatkan diri dan mencegah risiko kebakaran c) Mendedahkan kepentingan usaha menyelamat oleh pihak bomba dan agensi keselamatan yang lain. Pengelolaan. Batu Pahat Johor : Dataran Meletak Kereta Pelawat/Pelajar : Dewan Seri Budiman 2. b) Melatih pelajar kaedah terbaik untuk menyelamatkan diri ketika kecemasan/kebakaran berlaku di asrama c) Menjalin hubungan yang erat bersama agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam menjaga keselamatan dan pencegahan kebakaran.1. 3. BIRO KEDIAMAN JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR dan JABATAN HAL EHWAL PELAJAR Bayaran Penyertaan Tiada 5. Tarikh Tempat Latihan Tempat Demonstrasi Tempat Seminar : 13 dan 14 OGOS 2010. . 4. Tentatif Pelaksanaan. a) Mendedahkan kepada pelajar pengalaman langsung menghadapi bahaya kebakaran.

Sapuan Bin Nawar @ Munawar Ketua Warden Unit Kediaman En Rauf Bin Ibrahim Penasihat J/Kuasa JPP Mohd Faiz Bin Mohd Baharan Yang di-Pertua JPP Mohamad Sufiyan Bin Samsudin Ketua Program Siti Fairuz Falijah Binti Mohd Noor Penolong Ketua Program Wan Aqmal Amir bin Wan Abdul Rahim Setiausaha Muhamad Syafiq bin Mokhtar Yazid Bendahari . Jawatankuasa Pengelolaan Latihan Kebakaran En. Rousliluddin Bin Ambia Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar En.6.

Menguruskan jemputan untuk pihak Bomba dan Penyelamat Malaysia dengan tujuan: . Muhammad Zawahir Bin Mohd Rusli (Ketua) Mohamad Amier Izuwan bin Kholil Syaiful Adlie bin Abd Rahman Mohd Shahrol Aizat bin Abd Latif (Ketua) Ketua-ketua aras Persatuan Bulan Sabit Merah Riyan Promprasit a/l Seet (ketua) Semua ketua dan penolong ketua blok Juruacara .Mengedarkan air minuman kepada setiap pelajar yang mendaftar.Menetapkan tarikh dan program Latihan Kebakaran .Menyediakan senarai pelajar yang lengkap .Membantu pasukan Bomba dan Penyelamat dalam melaksanakan program .Pengarah dan Timbalan Pengarah .Menyediakan tempat yang sesuai untuk acara seminar kesan kebakaran.7.Ceramah/Pameran iv. Menguruskan surat edaran untuk para pelajar iii. Memastikan program berjalan lancar.Membantu pasukan Bomba dan Penyelamat menyediakan peralatan .Demonstrasi .menjadi juruacara sepanjang program berlansung. JK Peralatan .Menyediakan tempat untuk latihan kebakaran .Ketua-ketua Jabatan dan pensyarah ii.Menyediakan peralatan untuk acara seminar kesan kebakaran. Menguruskan surat jemputan untuk: . Jawatankuasa Kerja Mohamad Sufiyan Bin Samsudin (Ketua) Siti Fairuz Falijah Binti Mohd Noor Mohd Shafiq bin Zulkiflee Urusetia i.Memastikan keselamatan peserta .Menyediakan plan kecemasan JK Persiapan Tempat . Kawalan Keselamatan dan Plan Kecemasan . Pendaftaran dan Minuman Pelajar . Abdul Munir Nurul Najwa .Menyediakan dan menguruskan keperluan alatan untuk latihan kebakaran .Mendaftarkan pelajar .

Pengangkutan Tiada Penutup Jawatankuasa Latihan Kebakaran kolej Kediaman IPGM Kampus Tun Hussein Onn memerlukan kerjasama semua pihak bagi menjayakannya dan berharap dengan adanya program ini akan dapat memberikan sumber inspirasi kepada peserta untuk menjadi guru yang kreatif dan proaktif.00 9. . Banner 2. Bil 1 Kewangan Perkara Jamuan makan untuk tetamu jemputan dan VIP (30 orang x RM 5. 10.00 Cenderamata kepada pasukan bomba 1.Minyak diesel 10 liter = RM 18. Kos Peruntukan IPGM Kampus IPTHO Peruntukan IPGM Kampus IPTHO RM 36.00 .00) Peralatan .Minyak petrol 10 liter = RM 18.8.00 RM RM 150.00 2 3 (diambil daripada stor IPG KTHO) JUMLAH RM 186.

Aziz bin Abu Bakar ) Pengarah IPGM Kampus Tun Hussein Onn Batu Pahat. (Mohamad Sufiyan Bin Samsudin) Biro Kolej Kediaman. Disahkan oleh: ………………………………… (Mohd Faiz Bin Mohd Baharan) Yang Dipertua. Johor . A. Jawankuasa Perwakilan Pelajar Disemak oleh: Disokong oleh: ……………………………….Disediakan oleh: ……………………………. Sapuan Bin Nawar @ Munawar) ………………………………… ( ) Dilluluskan / Tidak Diluluskan ……………………………………… ( Tuan Hj.. (En. Jawankuasa Perwakilan Pelajar..

00 pagi 1.30 pagi . Pengarah.00 malam 12.35 malam Butir-Butir Aktiviti Loceng amaran kebakaran akan dibunyikan. para pensyarah serta tetamu dijemput ke majlis jamuan.35 – 12. 11. Pelajar diminta bergerak ke tapak latihan kebakaran Demonstrasi memadamkan kebakaran oleh pihak Bomba dan Penyelamat Malaysia Refleksi dan sesi soal jawab bersama pihak bomba.00 – 1.Tentatif Program 19 ogos 2010 (KHAMIS) LATIHAN KEBAKARAN MASA 11.30 – 11. Para pelajar bersurai. Semua penghuni Kolej Kediaman wajib meninggalkan bilik dan menuju ke tempat berkumpul seperti yang terdapat dalam plan kecemasan Pendaftaran pelajar.20 pagi 1.00 – 1.

Johor Tuan Pengarah IPG Kampus Tun Hussein Onn Km 7. program tersebut telah dirancang bagi memenuhi keperluan keselamatan dan latihan menyelamat dalam kalangan penghuni Kolej Kediaman IPG Kampus Tun Hussein Onn dengan kerjasama pihak Bomba dan Penyelamat Malaysia. terima kasih.Jawatankuasa Program Latihan Kebakaran Kolej Kediaman IPG Kampus Tun Hussein Onn Km 7. Tentatif program turut dilampir untuk rujukan tuan. 2. 3. Program tersebut akan diadakan pada 13 dan 14 Ogos 2010.75 . Adalah dimaklumkan. Johor Melalui dan Salinan: Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar IPG Kampus Tun Hussein Onn Tuan. Jalan Kluang 83009 Batu Pahat. Pertimbangan dan kelulusan daripada pihak tuan amat dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. Jalan Kluang 83009 Batu Pahat.75. Saya yang menurut perintah. Kebenaran Mengadakan Program Mengosongkan Bangunan 30 JULAI 2010 Latihan Kebakaran dan Latihan Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk. Sekian. .

……………………………………………… (MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN) Ketua Program .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.