SOLAT DAN BACAAN NYA

  Syarat-syarat Sah Solat Praktik Solat o Berdiri Tegak Lurus o Takbiratul Ihram o Do'a Iftitah o Ta'awwudz o Al Fatihah o Ruku o I'tidal o Sujud Pertama o Duduk di Antara dua sujud o Sujud Kedua o Berdiri Pada Rakaat Kedua o Ruku di Rakaat Kedua o Bangun dari Ruku o Sujud Petama pada rakaat kedua o Duduk diantara dua sujud di rakaat kedua o Sujud Kedua pada rakaat kedua o Duduk tahiyyat Memberi Salam

Syarat-syarat Sah Solat Apabila kita sudah mempunyai air wudhu bererti kita sudah siap untuk mengerjakan solat. Kita boleh solat dimana saja asalkan di tempat suci. Suci disini maksudnya adalah tidak bernajis. Boleh menggunakan alas seperti sajadah atau apa saja yang bersih, sekalipun tidak memakai alas sama sekali, seperti di atas bumi. Meskipun demikian, yang penting dipersiapkan sebagai persyaratan shalat ialah:

1. Menutup aurat bagi lelaki iaitu antara pusat dengan lutut. Aurat wanita, seluruh
badan, kecuali muka dan telapak tangan. Menutup aurat boleh dengan apa saja asal suci, tidak tembus pandang seperti plastik bening atau benda semacam lainnya. Menghadap ke arah kiblat, yaitu Ka'bah di Makkah. Bila tidak memungkinkan, misalnya di atas kereta api, kapalterbang atau tak diketahui sama sekali, maka hadapkanlah wajah kita ke mana saja yang kita merasa condong bahawa itu adalah kiblat. Harus mengetahui dengan yakin sudah berada dalam waktu solat yang hendak dikerjakan. Yakin bahawa badan, pakaian, dan tempat solat suci dari najis. Suci dari hadas besar dan hadas kecil.

2.

3. 4. 5.

Praktik Solat Sesudah mempunyai air wudhu' dan siap untuk solat, maka kita segera dapat memulainya dengan urutan sebagai berikut. Berdiri Tegak Lurus

masih ada doa'ado'a iftitah yang lain yang biasa juga dibaca oleh Rasulullah s. Yang kanan menghimpit tangan kiri. maka ucapan takbir tidak perlu disertai dengan mengangkat kedua tangan. dan aku bukanlah dari golongan orang-orang musyrik. pergelangan sejajar dengan pergelangan. "Usalli fardhu.. matiku hanya semata-mata bagi Allah. Laa syariikalahu wa bizdaalika umirtu wa ana minal muslimin. Inna salaati wa nusukii wa mahyaayaa wa mamaatii lillaahi rabbil 'aalamiin. misalnya).). Dan apabila perpindahan gerak atau sikap terjadi dalam keadaan duduk. Membaca do'a iftitah hukumnya sunnat.. lillahii ta'ala" Takbiratul Ihram Takbiratul Ihram dilakukan dengan mengangkat kedua tangan sampai menyentuh telinga diiringi dengan membaca: Allahhu Akbar (Allah Maha Besar) (1x) Ucapan "Allahhu Akbar" disebut Takbiratul Ihram (hukumnya wajib) kemudian pada saat peralihan gerak atau sikap. Tuhan Semesta alam. dengan keadaan suci lagi berserah diri. kecuali takbir yang pertama yaitu takbiratul ihram. apabila takbir dilakukan dalam keadaan berdiri. Semua ucapan takbir dalam shalat hukumnya sunnat. dan aku adalah termasuk kedalam golongan orang-orang yang berserah diri. Bacaan t'awwudz hukumnya sunnat. maka sebaiknya pengucapan takbir ini disertai dengan mengangkat kedua tangan seperti pada sikap takbiratul ihram. lalu membaca "ta'awwudz".. Doa Iftitah Selesai membaca takbiratul ihram. sangat dianjurkan mengucapkan takbir "Allahhu Akbar". Yang perlu diperhatikan. hidupku. Aku hadapkan wajahku kepada Allah yang menjadikan langit dan bumi. tangan langsung disedekapkan ke dada. Kemudian membaca doa iftitah (doa permulaan dan atau doa pembuka) yaitu: Innii wajjahtu wajhiya lilladzi fatharas samaawaati wal ardha haniifan musliman wamaa ana minal musyrikiin.(Zhuhrii). Lafazhnya yaitu: A'uudzu billaahi minasy syaithaanir rajiim Aku berlinding kepada Allah dari kejahatan setan yang terkutuk. Sesungguhnya shalatku.a. wajib kerana Allah". demikian akau diperintahkan. (Selain doa tersebut di atas.. Tidak ada sekutu baginya. ibadahku. .Berdiri tegak lurus dengan menghadap ke arah kiblat. disertai dengan niat: "Aku solat. Ta'awwudz Selesai membaca do'a iftitah.w.(zuhur.

kita hanya diwajibkan membaca Al Fatihah saja. Sebaiknya usahakanlah tetap membaca surah atau beberapa ayat Al Quran sesudah al Fatihah pada rakaat pertama dan kedua (pada solat wajib) misalnya: Wal ashri innal insaana lafii khusrin illaladziina 'aamanu wa'amilus shaalihaati watawaashaw bil haqqi watawaashaw bis shabri (QS) "Demi waktu. Kabulkanlah permohonan kami. Surah-surah atau ayat-ayat Al Quran yang diinginkan dapat saja kita pilih diantara sekian banyak surah dari Al Quran. . ya Tuhan Kami. ampunilah aku") *Boleh dipilih salah satu di antara kedua do'a tersebut. Pada rakaat selanjutnya yaitu ketiga dan/atau keempat. Alhamdulillaahi rabbil'aalamin Arahmaanirrahiim Maaliki yawmiddiin Iyyaaka na'budu wa iyyaaka nasta'iin Ihdinash shiraathal mustaqiim Shirathal ladziina an'amta alaihim gahiril maghdhuubi'alaihin waladh dhaalliin Aaamiin Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang Segala puji bagi Allah yang memelihara sekalian Alam Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Yang merajai hari pembalasan Hanya kepada-Mu kami meyembah dan hanya kepada-Mu saja kami mohon pertolongan Tunjukilah kami jalan yang lurus Jalan mereka yang Engkau beri ni'mat. Subhaana rabbiyal azhim (3x) ("Maha Suci Tuhanku Yang Maha Agung") atau 2. Subhaanakallahumma rabbanaa wa bihamdika allaahummaghfirlii ("Maha suci Engkau ya Allah.ya Allah! Sesudah membaca Al Fatihah pada rakaat pertama dan kedua pada solat wajib." Ruku Di dalam ruku membaca : 1. Bismillaahirrahmaanirrahiim. membaca surah Al Fatihah pada setiap rakaat solat (wajib/sunnah) hukumnya wajib. Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. sedangkan pembacaan surah atau ayat lainnya tidak diwajibkan. kita disunnatkan membaca surah-surah atau ayat yang lain. lalu membaca surah Al Fatihah. kecuali mereka yang beriman dan beramal saleh serta mereka yang berwasiat pada jalan kebenaran dan mereka yang berwasiat pada ketabahan. dengan memuji Engkau ya Allah. bukan jalan mereka yang engkau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.Al Fatihah Seudah ta'awwudz.

") Bagi orang yang telah lancar bacaannya.) Atau boleh juga membaca: Rabbighfirlii. wajburnii.) [ kembali ke atas ] Sujud Kedua Bacaan dalam sujud kedua. cukupilah hamba. (Wahai Tuhanku.I'tidal I'tidal atau bangun dari ruku seraya mengangkat kedua tangan membaca: Sami'allaahu liman hamidah. cukupilah aku. warzuqnii (Ya Allah. angkatlah derajatku. untuk-Mu lah segala puji.) Sujud Pertama Bacaan dalam sujud: Subhaana rabbiyal a'la (3x) (Mahasuci Tuhanku Yang Maha Tinggi_ Atau boleh juga membaca pujian seperti pujian No. dan berilah hamba rizki. dan maafkanlah segala kesalahanku. sehatkanlah aku. 2 dalam ruku yaitu: Subhaanakallaahumma rabbanaa wa bihamdika Allaahummaghfirlii (Mahasuci Engkau ya Allah. kasihanilah hamba. Rabaanaa walakal hamdu. wahdinii. warzuqnii. ampunilah hamba. (Maha mendengar Allah akan pujian orang yang memuji-Nya. wa'afinii. ampunilah aku) Duduk Diantara Dua Sujud Ketika duduk diantara dua sujud membaca: Allaahummaghfirlii. sama dengan bacaan dalam sujud pertama yaitu: Subhaana rabbiyal a'la (3x)(Mahasuci Tuhanku yang Maha Tinggi) . maka pujian bangun dari ruku dapat diperpanjang dengan: "Mil-ussamaawaati wa mil ul ardhi wa mil-umaa syi'ta min sya-in ba'du" (Untuk-Mu lah segala puji sepenuh langit dan bumi dan sepenuh apa yang Engkau kehendaki. tunjukilah hamba. ampunilah aku. wahdinii. Ya Tuhan kami. warhamnii. dengan memuji Engkau ya Allah. rahmatilah aku. wajburnii. warfa'nii. ya Tuhan kami. wa'fu'annii. ber rizqilah aku. warhamnii. tunjukilah aku.

bangkit serta mengangkat kedua tangan seraya membaca do'a i'tidal.Bacaan-bacaan dalam ruku. Sujud Kedua Pada Rakaat Kedua . sujud. Bangun dari Ruku Sama dengan I'tidal pada rakaat pertama. yang kanan di atas yang kiri. Mulai dengan membaca ta'awwudz: A'uudzu billaahi minasy syaithaanirrajiim (Aku berlindung kepada Allah dari kejahatan syaithan yang terkutuk. dan ketika duduk diantara dua sujud dalam solat. Sujud Pertama pada Rakaat Kedua Bacaan di dalam sujud ini sama dengan bacaan pada sujud di rakaat pertama. Sesudah membaca Al-Fatihah. i'tidal. yaitu dengan bersedekap tangan ke dada.) Kemudian diteruskan dengan membaca surah Al-Fatihah. Duduk Diantara Dua Sujud Bacaan doa ketika duduk diantara dua sujud pada rakaat kedua sama dengan bacaan pada rakaat pertama. Ruku di Rakaat Kedua Sikap dan bacaan ruku di rakaat kedua ini sama dengan sikap dan bacaan pada ruku di rakaat pertama. Berdiri Pada Rakaat Kedua Sikap berdiri pada rakaat kedua sama dengan sikap berdiri pada rakaat pertama. kembali pada rakaat kedua ini dianjurkan untuk membaca pula satu surah atau beberapa surah atau ayat-ayat suci Al Quran. Kemudian kembali melakukan ruku. semuanya sunat (tidak wajib) yang amat dianjurkan.

atau Isya. Allaahumma shalli 'alaa Muhammadin wa'alaa aali Muhammadin.Sikap dan bacaan pada sujud kedua pada rakaat kedua sama juga dengan sikap dan bacaan pada sujud-sujud sebelumnya. kamaa shallaita 'alaa Ibraahim wa'alaa aali Ibrahim. Ya Allah. dan bahwa sesungguhnya Muhammad adalah hamba Allah dan Rasul-Nya Contoh di atas adalah praktek solat subuh 2 rakaat. Assalaamu'alainaa wa'ala ibaadillahis shaalihiin Salam sejahtera untuk kami dan untuk para hamba Allah yang saleh Asyhadu anlaa ilaaha illallaah. Assalaamu'alaika ayyuhan nabiyyu wa rahmatullaahi wa barakaatuh Salam sejahtera untukmu wahai para Nabi. Pada akhir rakaat ketiga. kaki kanan ditegakkan dengan jari-jari kaki menghadap ke arah kiblat). Ashar. wa asyhadu anna Muhammadan 'abduhu wa rasuuluh Aku bersaksi bahwa sesungguhnya tidak ada Tuhan selain Allah. Bila Anda solat Maghrib 3 rakaat. fil 'aalamiina innaka hamiidun majiid. sebagaimana Engkau telah memberi shalawat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. dan rahmat Allah serta barakah-Nya. maka bacaan tahiyyat pertama rakaat kedua cukup samapai pada "Allaahumma shalli 'alaa Muhammad" dan akhir rakaat ketiga bacaan tahiyyat dibaca dengan sempurna samapi "hamiidun majiid". lalu memberi salam sebagai akhir dari shalat. tak ada tahiyyat. Sesungguhnya Engkau Maha terpuji lagi Maha Mulia. yaitu Zohur. wash shalawaatu waththayibaatu Semoga kehormatan untuk Allah. Duduk Tahiyyat Sikap duduk pada tahiyyat pertama (Tawarruk. Setelah itu memberi salam. Bacaan ketika tahiyyat ialah: At tahiyyaatu lillaah. berilah shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. dan pada akhir rakaat keempat barulah anda sempurnakan bacaan tahiyyat hingga "hamiidun majiid". wa baarik 'alaa Muhammadin. Bila anda solat 4 rakaat. . kama baarakta 'alaa Ibrahiima wa'alaa aali Ibraahima. dan berilah berkat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. sebagaimana Engkau memberi berkat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. keadaannya sama ketika duduk antara dua sujud menduduki kaki kiri. Lain dengan sikap duduk pada tahiyyat kedua atau tahiyyat akhir (ifti-rasy. maka akhir rakaat kedua persis sama dengan akhir rakaat kedua solat Maghrib. begitu pula segala do'a dan semua yang baik-baik. sedang kaki kanan tegak dengan jarijari kaki menghadap kiblat).

Memberi Salam Menoleh ke kanan dan ke kiri..) Sambil menoleh ke kanan dan ke kiri. rahmat Allah dan berkat-Nya.) dalam tahiyyat. anda memberi salam dengan membaca: Assalaamu 'alaikum warahmatullaahi wa barakaatuh (Salam sejahtera untukmu. . Setelah selesai tahiyyat. Perhatian: Ketika membaca tasyahhud (asyhadu. telunjuk kanan digerakkan ke atas bagai meyakinkan bahawa Allah itu hanya Esa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful