P. 1
Solat Dan Bacaan Nya

Solat Dan Bacaan Nya

|Views: 3|Likes:
Published by khafiz1000

More info:

Published by: khafiz1000 on Apr 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/14/2014

pdf

text

original

SOLAT DAN BACAAN NYA

  Syarat-syarat Sah Solat Praktik Solat o Berdiri Tegak Lurus o Takbiratul Ihram o Do'a Iftitah o Ta'awwudz o Al Fatihah o Ruku o I'tidal o Sujud Pertama o Duduk di Antara dua sujud o Sujud Kedua o Berdiri Pada Rakaat Kedua o Ruku di Rakaat Kedua o Bangun dari Ruku o Sujud Petama pada rakaat kedua o Duduk diantara dua sujud di rakaat kedua o Sujud Kedua pada rakaat kedua o Duduk tahiyyat Memberi Salam

Syarat-syarat Sah Solat Apabila kita sudah mempunyai air wudhu bererti kita sudah siap untuk mengerjakan solat. Kita boleh solat dimana saja asalkan di tempat suci. Suci disini maksudnya adalah tidak bernajis. Boleh menggunakan alas seperti sajadah atau apa saja yang bersih, sekalipun tidak memakai alas sama sekali, seperti di atas bumi. Meskipun demikian, yang penting dipersiapkan sebagai persyaratan shalat ialah:

1. Menutup aurat bagi lelaki iaitu antara pusat dengan lutut. Aurat wanita, seluruh
badan, kecuali muka dan telapak tangan. Menutup aurat boleh dengan apa saja asal suci, tidak tembus pandang seperti plastik bening atau benda semacam lainnya. Menghadap ke arah kiblat, yaitu Ka'bah di Makkah. Bila tidak memungkinkan, misalnya di atas kereta api, kapalterbang atau tak diketahui sama sekali, maka hadapkanlah wajah kita ke mana saja yang kita merasa condong bahawa itu adalah kiblat. Harus mengetahui dengan yakin sudah berada dalam waktu solat yang hendak dikerjakan. Yakin bahawa badan, pakaian, dan tempat solat suci dari najis. Suci dari hadas besar dan hadas kecil.

2.

3. 4. 5.

Praktik Solat Sesudah mempunyai air wudhu' dan siap untuk solat, maka kita segera dapat memulainya dengan urutan sebagai berikut. Berdiri Tegak Lurus

Kemudian membaca doa iftitah (doa permulaan dan atau doa pembuka) yaitu: Innii wajjahtu wajhiya lilladzi fatharas samaawaati wal ardha haniifan musliman wamaa ana minal musyrikiin. pergelangan sejajar dengan pergelangan. demikian akau diperintahkan.w. Yang kanan menghimpit tangan kiri.a. Dan apabila perpindahan gerak atau sikap terjadi dalam keadaan duduk. Yang perlu diperhatikan. "Usalli fardhu.. maka ucapan takbir tidak perlu disertai dengan mengangkat kedua tangan. . Bacaan t'awwudz hukumnya sunnat. Semua ucapan takbir dalam shalat hukumnya sunnat. lalu membaca "ta'awwudz". sangat dianjurkan mengucapkan takbir "Allahhu Akbar". Tuhan Semesta alam. masih ada doa'ado'a iftitah yang lain yang biasa juga dibaca oleh Rasulullah s.).. Doa Iftitah Selesai membaca takbiratul ihram.Berdiri tegak lurus dengan menghadap ke arah kiblat. Lafazhnya yaitu: A'uudzu billaahi minasy syaithaanir rajiim Aku berlinding kepada Allah dari kejahatan setan yang terkutuk. dengan keadaan suci lagi berserah diri. Ta'awwudz Selesai membaca do'a iftitah. disertai dengan niat: "Aku solat.(zuhur. ibadahku. Sesungguhnya shalatku. maka sebaiknya pengucapan takbir ini disertai dengan mengangkat kedua tangan seperti pada sikap takbiratul ihram. Membaca do'a iftitah hukumnya sunnat. hidupku. (Selain doa tersebut di atas. apabila takbir dilakukan dalam keadaan berdiri. Inna salaati wa nusukii wa mahyaayaa wa mamaatii lillaahi rabbil 'aalamiin. dan aku adalah termasuk kedalam golongan orang-orang yang berserah diri. Aku hadapkan wajahku kepada Allah yang menjadikan langit dan bumi. matiku hanya semata-mata bagi Allah. tangan langsung disedekapkan ke dada. wajib kerana Allah"..(Zhuhrii). kecuali takbir yang pertama yaitu takbiratul ihram. lillahii ta'ala" Takbiratul Ihram Takbiratul Ihram dilakukan dengan mengangkat kedua tangan sampai menyentuh telinga diiringi dengan membaca: Allahhu Akbar (Allah Maha Besar) (1x) Ucapan "Allahhu Akbar" disebut Takbiratul Ihram (hukumnya wajib) kemudian pada saat peralihan gerak atau sikap. Tidak ada sekutu baginya. dan aku bukanlah dari golongan orang-orang musyrik. Laa syariikalahu wa bizdaalika umirtu wa ana minal muslimin.. misalnya).

Alhamdulillaahi rabbil'aalamin Arahmaanirrahiim Maaliki yawmiddiin Iyyaaka na'budu wa iyyaaka nasta'iin Ihdinash shiraathal mustaqiim Shirathal ladziina an'amta alaihim gahiril maghdhuubi'alaihin waladh dhaalliin Aaamiin Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang Segala puji bagi Allah yang memelihara sekalian Alam Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Yang merajai hari pembalasan Hanya kepada-Mu kami meyembah dan hanya kepada-Mu saja kami mohon pertolongan Tunjukilah kami jalan yang lurus Jalan mereka yang Engkau beri ni'mat.ya Allah! Sesudah membaca Al Fatihah pada rakaat pertama dan kedua pada solat wajib. Bismillaahirrahmaanirrahiim." Ruku Di dalam ruku membaca : 1. Pada rakaat selanjutnya yaitu ketiga dan/atau keempat. sedangkan pembacaan surah atau ayat lainnya tidak diwajibkan. kita hanya diwajibkan membaca Al Fatihah saja. Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. kita disunnatkan membaca surah-surah atau ayat yang lain.Al Fatihah Seudah ta'awwudz. Surah-surah atau ayat-ayat Al Quran yang diinginkan dapat saja kita pilih diantara sekian banyak surah dari Al Quran. ya Tuhan Kami. Subhaanakallahumma rabbanaa wa bihamdika allaahummaghfirlii ("Maha suci Engkau ya Allah. dengan memuji Engkau ya Allah. Subhaana rabbiyal azhim (3x) ("Maha Suci Tuhanku Yang Maha Agung") atau 2. Sebaiknya usahakanlah tetap membaca surah atau beberapa ayat Al Quran sesudah al Fatihah pada rakaat pertama dan kedua (pada solat wajib) misalnya: Wal ashri innal insaana lafii khusrin illaladziina 'aamanu wa'amilus shaalihaati watawaashaw bil haqqi watawaashaw bis shabri (QS) "Demi waktu. . kecuali mereka yang beriman dan beramal saleh serta mereka yang berwasiat pada jalan kebenaran dan mereka yang berwasiat pada ketabahan. lalu membaca surah Al Fatihah. membaca surah Al Fatihah pada setiap rakaat solat (wajib/sunnah) hukumnya wajib. Kabulkanlah permohonan kami. bukan jalan mereka yang engkau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat. ampunilah aku") *Boleh dipilih salah satu di antara kedua do'a tersebut.

) Sujud Pertama Bacaan dalam sujud: Subhaana rabbiyal a'la (3x) (Mahasuci Tuhanku Yang Maha Tinggi_ Atau boleh juga membaca pujian seperti pujian No. (Wahai Tuhanku. dan maafkanlah segala kesalahanku. warhamnii. untuk-Mu lah segala puji.) [ kembali ke atas ] Sujud Kedua Bacaan dalam sujud kedua. dengan memuji Engkau ya Allah. (Maha mendengar Allah akan pujian orang yang memuji-Nya. warzuqnii. ampunilah aku. maka pujian bangun dari ruku dapat diperpanjang dengan: "Mil-ussamaawaati wa mil ul ardhi wa mil-umaa syi'ta min sya-in ba'du" (Untuk-Mu lah segala puji sepenuh langit dan bumi dan sepenuh apa yang Engkau kehendaki. sehatkanlah aku.) Atau boleh juga membaca: Rabbighfirlii. cukupilah aku. kasihanilah hamba. warzuqnii (Ya Allah. dan berilah hamba rizki. Rabaanaa walakal hamdu. sama dengan bacaan dalam sujud pertama yaitu: Subhaana rabbiyal a'la (3x)(Mahasuci Tuhanku yang Maha Tinggi) . rahmatilah aku. wa'fu'annii. tunjukilah aku. ampunilah aku) Duduk Diantara Dua Sujud Ketika duduk diantara dua sujud membaca: Allaahummaghfirlii. warfa'nii. ampunilah hamba. Ya Tuhan kami. ya Tuhan kami. ber rizqilah aku. warhamnii. tunjukilah hamba. wajburnii. wahdinii. wajburnii. 2 dalam ruku yaitu: Subhaanakallaahumma rabbanaa wa bihamdika Allaahummaghfirlii (Mahasuci Engkau ya Allah. wahdinii.") Bagi orang yang telah lancar bacaannya. cukupilah hamba.I'tidal I'tidal atau bangun dari ruku seraya mengangkat kedua tangan membaca: Sami'allaahu liman hamidah. wa'afinii. angkatlah derajatku.

Bacaan-bacaan dalam ruku. Ruku di Rakaat Kedua Sikap dan bacaan ruku di rakaat kedua ini sama dengan sikap dan bacaan pada ruku di rakaat pertama. Kemudian kembali melakukan ruku. semuanya sunat (tidak wajib) yang amat dianjurkan. Duduk Diantara Dua Sujud Bacaan doa ketika duduk diantara dua sujud pada rakaat kedua sama dengan bacaan pada rakaat pertama. Mulai dengan membaca ta'awwudz: A'uudzu billaahi minasy syaithaanirrajiim (Aku berlindung kepada Allah dari kejahatan syaithan yang terkutuk. Sesudah membaca Al-Fatihah. yaitu dengan bersedekap tangan ke dada. i'tidal. kembali pada rakaat kedua ini dianjurkan untuk membaca pula satu surah atau beberapa surah atau ayat-ayat suci Al Quran.) Kemudian diteruskan dengan membaca surah Al-Fatihah. Sujud Kedua Pada Rakaat Kedua . sujud. Sujud Pertama pada Rakaat Kedua Bacaan di dalam sujud ini sama dengan bacaan pada sujud di rakaat pertama. yang kanan di atas yang kiri. Berdiri Pada Rakaat Kedua Sikap berdiri pada rakaat kedua sama dengan sikap berdiri pada rakaat pertama. Bangun dari Ruku Sama dengan I'tidal pada rakaat pertama. dan ketika duduk diantara dua sujud dalam solat. bangkit serta mengangkat kedua tangan seraya membaca do'a i'tidal.

Sesungguhnya Engkau Maha terpuji lagi Maha Mulia. Allaahumma shalli 'alaa Muhammadin wa'alaa aali Muhammadin. atau Isya. kaki kanan ditegakkan dengan jari-jari kaki menghadap ke arah kiblat). Duduk Tahiyyat Sikap duduk pada tahiyyat pertama (Tawarruk. Ashar. dan pada akhir rakaat keempat barulah anda sempurnakan bacaan tahiyyat hingga "hamiidun majiid". wa asyhadu anna Muhammadan 'abduhu wa rasuuluh Aku bersaksi bahwa sesungguhnya tidak ada Tuhan selain Allah. begitu pula segala do'a dan semua yang baik-baik. yaitu Zohur. . Bila Anda solat Maghrib 3 rakaat. tak ada tahiyyat. kamaa shallaita 'alaa Ibraahim wa'alaa aali Ibrahim. Pada akhir rakaat ketiga. wa baarik 'alaa Muhammadin. dan rahmat Allah serta barakah-Nya. sedang kaki kanan tegak dengan jarijari kaki menghadap kiblat). berilah shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. Bacaan ketika tahiyyat ialah: At tahiyyaatu lillaah. dan bahwa sesungguhnya Muhammad adalah hamba Allah dan Rasul-Nya Contoh di atas adalah praktek solat subuh 2 rakaat. maka bacaan tahiyyat pertama rakaat kedua cukup samapai pada "Allaahumma shalli 'alaa Muhammad" dan akhir rakaat ketiga bacaan tahiyyat dibaca dengan sempurna samapi "hamiidun majiid". keadaannya sama ketika duduk antara dua sujud menduduki kaki kiri. Ya Allah. fil 'aalamiina innaka hamiidun majiid. Bila anda solat 4 rakaat. sebagaimana Engkau telah memberi shalawat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. Lain dengan sikap duduk pada tahiyyat kedua atau tahiyyat akhir (ifti-rasy. dan berilah berkat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. Assalaamu'alainaa wa'ala ibaadillahis shaalihiin Salam sejahtera untuk kami dan untuk para hamba Allah yang saleh Asyhadu anlaa ilaaha illallaah. Assalaamu'alaika ayyuhan nabiyyu wa rahmatullaahi wa barakaatuh Salam sejahtera untukmu wahai para Nabi. sebagaimana Engkau memberi berkat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim.Sikap dan bacaan pada sujud kedua pada rakaat kedua sama juga dengan sikap dan bacaan pada sujud-sujud sebelumnya. wash shalawaatu waththayibaatu Semoga kehormatan untuk Allah. lalu memberi salam sebagai akhir dari shalat. Setelah itu memberi salam. maka akhir rakaat kedua persis sama dengan akhir rakaat kedua solat Maghrib. kama baarakta 'alaa Ibrahiima wa'alaa aali Ibraahima.

rahmat Allah dan berkat-Nya. Setelah selesai tahiyyat.) dalam tahiyyat. Perhatian: Ketika membaca tasyahhud (asyhadu.. telunjuk kanan digerakkan ke atas bagai meyakinkan bahawa Allah itu hanya Esa.) Sambil menoleh ke kanan dan ke kiri. . anda memberi salam dengan membaca: Assalaamu 'alaikum warahmatullaahi wa barakaatuh (Salam sejahtera untukmu.Memberi Salam Menoleh ke kanan dan ke kiri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->