SOLAT DAN BACAAN NYA

  Syarat-syarat Sah Solat Praktik Solat o Berdiri Tegak Lurus o Takbiratul Ihram o Do'a Iftitah o Ta'awwudz o Al Fatihah o Ruku o I'tidal o Sujud Pertama o Duduk di Antara dua sujud o Sujud Kedua o Berdiri Pada Rakaat Kedua o Ruku di Rakaat Kedua o Bangun dari Ruku o Sujud Petama pada rakaat kedua o Duduk diantara dua sujud di rakaat kedua o Sujud Kedua pada rakaat kedua o Duduk tahiyyat Memberi Salam

Syarat-syarat Sah Solat Apabila kita sudah mempunyai air wudhu bererti kita sudah siap untuk mengerjakan solat. Kita boleh solat dimana saja asalkan di tempat suci. Suci disini maksudnya adalah tidak bernajis. Boleh menggunakan alas seperti sajadah atau apa saja yang bersih, sekalipun tidak memakai alas sama sekali, seperti di atas bumi. Meskipun demikian, yang penting dipersiapkan sebagai persyaratan shalat ialah:

1. Menutup aurat bagi lelaki iaitu antara pusat dengan lutut. Aurat wanita, seluruh
badan, kecuali muka dan telapak tangan. Menutup aurat boleh dengan apa saja asal suci, tidak tembus pandang seperti plastik bening atau benda semacam lainnya. Menghadap ke arah kiblat, yaitu Ka'bah di Makkah. Bila tidak memungkinkan, misalnya di atas kereta api, kapalterbang atau tak diketahui sama sekali, maka hadapkanlah wajah kita ke mana saja yang kita merasa condong bahawa itu adalah kiblat. Harus mengetahui dengan yakin sudah berada dalam waktu solat yang hendak dikerjakan. Yakin bahawa badan, pakaian, dan tempat solat suci dari najis. Suci dari hadas besar dan hadas kecil.

2.

3. 4. 5.

Praktik Solat Sesudah mempunyai air wudhu' dan siap untuk solat, maka kita segera dapat memulainya dengan urutan sebagai berikut. Berdiri Tegak Lurus

Sesungguhnya shalatku.a. wajib kerana Allah". dengan keadaan suci lagi berserah diri.. masih ada doa'ado'a iftitah yang lain yang biasa juga dibaca oleh Rasulullah s. Lafazhnya yaitu: A'uudzu billaahi minasy syaithaanir rajiim Aku berlinding kepada Allah dari kejahatan setan yang terkutuk. pergelangan sejajar dengan pergelangan.(Zhuhrii). dan aku bukanlah dari golongan orang-orang musyrik. Bacaan t'awwudz hukumnya sunnat. ibadahku. Tuhan Semesta alam. Membaca do'a iftitah hukumnya sunnat. Semua ucapan takbir dalam shalat hukumnya sunnat. tangan langsung disedekapkan ke dada. Yang perlu diperhatikan. hidupku. maka sebaiknya pengucapan takbir ini disertai dengan mengangkat kedua tangan seperti pada sikap takbiratul ihram. lalu membaca "ta'awwudz". disertai dengan niat: "Aku solat. Kemudian membaca doa iftitah (doa permulaan dan atau doa pembuka) yaitu: Innii wajjahtu wajhiya lilladzi fatharas samaawaati wal ardha haniifan musliman wamaa ana minal musyrikiin. Aku hadapkan wajahku kepada Allah yang menjadikan langit dan bumi. apabila takbir dilakukan dalam keadaan berdiri.Berdiri tegak lurus dengan menghadap ke arah kiblat.(zuhur. Laa syariikalahu wa bizdaalika umirtu wa ana minal muslimin. (Selain doa tersebut di atas. Ta'awwudz Selesai membaca do'a iftitah. dan aku adalah termasuk kedalam golongan orang-orang yang berserah diri.. Dan apabila perpindahan gerak atau sikap terjadi dalam keadaan duduk. Tidak ada sekutu baginya. . misalnya). sangat dianjurkan mengucapkan takbir "Allahhu Akbar". Doa Iftitah Selesai membaca takbiratul ihram.. lillahii ta'ala" Takbiratul Ihram Takbiratul Ihram dilakukan dengan mengangkat kedua tangan sampai menyentuh telinga diiringi dengan membaca: Allahhu Akbar (Allah Maha Besar) (1x) Ucapan "Allahhu Akbar" disebut Takbiratul Ihram (hukumnya wajib) kemudian pada saat peralihan gerak atau sikap. kecuali takbir yang pertama yaitu takbiratul ihram. maka ucapan takbir tidak perlu disertai dengan mengangkat kedua tangan. matiku hanya semata-mata bagi Allah.). Yang kanan menghimpit tangan kiri.. "Usalli fardhu. demikian akau diperintahkan. Inna salaati wa nusukii wa mahyaayaa wa mamaatii lillaahi rabbil 'aalamiin.w.

lalu membaca surah Al Fatihah. ya Tuhan Kami.ya Allah! Sesudah membaca Al Fatihah pada rakaat pertama dan kedua pada solat wajib. kecuali mereka yang beriman dan beramal saleh serta mereka yang berwasiat pada jalan kebenaran dan mereka yang berwasiat pada ketabahan. Alhamdulillaahi rabbil'aalamin Arahmaanirrahiim Maaliki yawmiddiin Iyyaaka na'budu wa iyyaaka nasta'iin Ihdinash shiraathal mustaqiim Shirathal ladziina an'amta alaihim gahiril maghdhuubi'alaihin waladh dhaalliin Aaamiin Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang Segala puji bagi Allah yang memelihara sekalian Alam Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang Yang merajai hari pembalasan Hanya kepada-Mu kami meyembah dan hanya kepada-Mu saja kami mohon pertolongan Tunjukilah kami jalan yang lurus Jalan mereka yang Engkau beri ni'mat." Ruku Di dalam ruku membaca : 1. Bismillaahirrahmaanirrahiim. dengan memuji Engkau ya Allah. Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. kita hanya diwajibkan membaca Al Fatihah saja. kita disunnatkan membaca surah-surah atau ayat yang lain. Surah-surah atau ayat-ayat Al Quran yang diinginkan dapat saja kita pilih diantara sekian banyak surah dari Al Quran. Sebaiknya usahakanlah tetap membaca surah atau beberapa ayat Al Quran sesudah al Fatihah pada rakaat pertama dan kedua (pada solat wajib) misalnya: Wal ashri innal insaana lafii khusrin illaladziina 'aamanu wa'amilus shaalihaati watawaashaw bil haqqi watawaashaw bis shabri (QS) "Demi waktu.Al Fatihah Seudah ta'awwudz. . Subhaana rabbiyal azhim (3x) ("Maha Suci Tuhanku Yang Maha Agung") atau 2. Subhaanakallahumma rabbanaa wa bihamdika allaahummaghfirlii ("Maha suci Engkau ya Allah. Pada rakaat selanjutnya yaitu ketiga dan/atau keempat. ampunilah aku") *Boleh dipilih salah satu di antara kedua do'a tersebut. Kabulkanlah permohonan kami. sedangkan pembacaan surah atau ayat lainnya tidak diwajibkan. membaca surah Al Fatihah pada setiap rakaat solat (wajib/sunnah) hukumnya wajib. bukan jalan mereka yang engkau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.

Rabaanaa walakal hamdu. angkatlah derajatku. cukupilah aku. tunjukilah aku. untuk-Mu lah segala puji. maka pujian bangun dari ruku dapat diperpanjang dengan: "Mil-ussamaawaati wa mil ul ardhi wa mil-umaa syi'ta min sya-in ba'du" (Untuk-Mu lah segala puji sepenuh langit dan bumi dan sepenuh apa yang Engkau kehendaki. wahdinii. warzuqnii (Ya Allah.) Sujud Pertama Bacaan dalam sujud: Subhaana rabbiyal a'la (3x) (Mahasuci Tuhanku Yang Maha Tinggi_ Atau boleh juga membaca pujian seperti pujian No. sehatkanlah aku. kasihanilah hamba. ya Tuhan kami. dan maafkanlah segala kesalahanku.) [ kembali ke atas ] Sujud Kedua Bacaan dalam sujud kedua. warhamnii. ampunilah hamba. warfa'nii.) Atau boleh juga membaca: Rabbighfirlii. warhamnii. tunjukilah hamba. sama dengan bacaan dalam sujud pertama yaitu: Subhaana rabbiyal a'la (3x)(Mahasuci Tuhanku yang Maha Tinggi) . wa'afinii. wajburnii. (Wahai Tuhanku. ber rizqilah aku. wahdinii. dan berilah hamba rizki. 2 dalam ruku yaitu: Subhaanakallaahumma rabbanaa wa bihamdika Allaahummaghfirlii (Mahasuci Engkau ya Allah. Ya Tuhan kami. dengan memuji Engkau ya Allah. rahmatilah aku.I'tidal I'tidal atau bangun dari ruku seraya mengangkat kedua tangan membaca: Sami'allaahu liman hamidah.") Bagi orang yang telah lancar bacaannya. warzuqnii. (Maha mendengar Allah akan pujian orang yang memuji-Nya. wajburnii. cukupilah hamba. ampunilah aku) Duduk Diantara Dua Sujud Ketika duduk diantara dua sujud membaca: Allaahummaghfirlii. wa'fu'annii. ampunilah aku.

Bangun dari Ruku Sama dengan I'tidal pada rakaat pertama. yang kanan di atas yang kiri. yaitu dengan bersedekap tangan ke dada.) Kemudian diteruskan dengan membaca surah Al-Fatihah. Sujud Kedua Pada Rakaat Kedua . Mulai dengan membaca ta'awwudz: A'uudzu billaahi minasy syaithaanirrajiim (Aku berlindung kepada Allah dari kejahatan syaithan yang terkutuk. kembali pada rakaat kedua ini dianjurkan untuk membaca pula satu surah atau beberapa surah atau ayat-ayat suci Al Quran. i'tidal. Sujud Pertama pada Rakaat Kedua Bacaan di dalam sujud ini sama dengan bacaan pada sujud di rakaat pertama. Sesudah membaca Al-Fatihah. sujud. Kemudian kembali melakukan ruku. bangkit serta mengangkat kedua tangan seraya membaca do'a i'tidal. semuanya sunat (tidak wajib) yang amat dianjurkan.Bacaan-bacaan dalam ruku. dan ketika duduk diantara dua sujud dalam solat. Duduk Diantara Dua Sujud Bacaan doa ketika duduk diantara dua sujud pada rakaat kedua sama dengan bacaan pada rakaat pertama. Berdiri Pada Rakaat Kedua Sikap berdiri pada rakaat kedua sama dengan sikap berdiri pada rakaat pertama. Ruku di Rakaat Kedua Sikap dan bacaan ruku di rakaat kedua ini sama dengan sikap dan bacaan pada ruku di rakaat pertama.

keadaannya sama ketika duduk antara dua sujud menduduki kaki kiri. maka akhir rakaat kedua persis sama dengan akhir rakaat kedua solat Maghrib. Pada akhir rakaat ketiga. . Sesungguhnya Engkau Maha terpuji lagi Maha Mulia. kaki kanan ditegakkan dengan jari-jari kaki menghadap ke arah kiblat).Sikap dan bacaan pada sujud kedua pada rakaat kedua sama juga dengan sikap dan bacaan pada sujud-sujud sebelumnya. yaitu Zohur. Lain dengan sikap duduk pada tahiyyat kedua atau tahiyyat akhir (ifti-rasy. Ya Allah. Allaahumma shalli 'alaa Muhammadin wa'alaa aali Muhammadin. wa asyhadu anna Muhammadan 'abduhu wa rasuuluh Aku bersaksi bahwa sesungguhnya tidak ada Tuhan selain Allah. Setelah itu memberi salam. wash shalawaatu waththayibaatu Semoga kehormatan untuk Allah. Ashar. sebagaimana Engkau telah memberi shalawat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. fil 'aalamiina innaka hamiidun majiid. atau Isya. tak ada tahiyyat. sedang kaki kanan tegak dengan jarijari kaki menghadap kiblat). dan pada akhir rakaat keempat barulah anda sempurnakan bacaan tahiyyat hingga "hamiidun majiid". Assalaamu'alainaa wa'ala ibaadillahis shaalihiin Salam sejahtera untuk kami dan untuk para hamba Allah yang saleh Asyhadu anlaa ilaaha illallaah. wa baarik 'alaa Muhammadin. maka bacaan tahiyyat pertama rakaat kedua cukup samapai pada "Allaahumma shalli 'alaa Muhammad" dan akhir rakaat ketiga bacaan tahiyyat dibaca dengan sempurna samapi "hamiidun majiid". kama baarakta 'alaa Ibrahiima wa'alaa aali Ibraahima. Duduk Tahiyyat Sikap duduk pada tahiyyat pertama (Tawarruk. begitu pula segala do'a dan semua yang baik-baik. kamaa shallaita 'alaa Ibraahim wa'alaa aali Ibrahim. dan berilah berkat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. Assalaamu'alaika ayyuhan nabiyyu wa rahmatullaahi wa barakaatuh Salam sejahtera untukmu wahai para Nabi. sebagaimana Engkau memberi berkat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. dan rahmat Allah serta barakah-Nya. Bacaan ketika tahiyyat ialah: At tahiyyaatu lillaah. Bila Anda solat Maghrib 3 rakaat. berilah shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. dan bahwa sesungguhnya Muhammad adalah hamba Allah dan Rasul-Nya Contoh di atas adalah praktek solat subuh 2 rakaat. lalu memberi salam sebagai akhir dari shalat. Bila anda solat 4 rakaat.

. rahmat Allah dan berkat-Nya.) Sambil menoleh ke kanan dan ke kiri. telunjuk kanan digerakkan ke atas bagai meyakinkan bahawa Allah itu hanya Esa. anda memberi salam dengan membaca: Assalaamu 'alaikum warahmatullaahi wa barakaatuh (Salam sejahtera untukmu.) dalam tahiyyat. . Setelah selesai tahiyyat.Memberi Salam Menoleh ke kanan dan ke kiri. Perhatian: Ketika membaca tasyahhud (asyhadu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful